Retete ciorba
Bors moldovenesc cu ciuperci
O reteta delicioasa de bors cu ciuperci, varza, ardei, gogosar, ceapa rosie, cartofi, rosii, morcovi, marar, orez, ulei, sare, piper. Ingrediente: 300 g ciuperci 500 g varză un ardei un gogoşar o ceapă roşie 3-4 cartofi 100 g roşii prunişoare 2 morcovi 2 legături mărar o căniţă orez 2...
Citeste tot »
Borş oltenesc cu praz
O reteta gustoasa de bors cu praz, morcovi, ardei, rosii, cartofi, fasole, slanina, boia iute, sare, piper, patrunjel. Ingrediente: 3 fire de praz 3 morcovi 2 ardei 3-4 roşii 3 cartofi 200 g fasole fideluţă 250 g slănină cu boia 1 l bors un praf boia iute sare piper...
Citeste tot »
Bors cu smantana
O reteta gustoasa de bors cu smantana, morcovi, ardei, dovlecel, ardei iute, pulpa de rosii, salata verde, ulei, patrunjel, usturoi, leustean, sare, piper, smantana, sunca. Ingrediente: 3 morcovi 2 ardei 2 dovlecei un ardei iute 300 g pulpă de roşii 2-3 frunze salată verde 2-3 linguri ulei 4-5 căţei...
Citeste tot »
Ciorba taraneasca
O reteta delicioasa de ciorba taraneasca cu: ardei, ceapa, morcov, porumb, telina, cartofi, mazare, dovlecel, sare, piper, ulei, suc de rosii, smantana, patrunjel, bors. Ingrediente: 2 ardei 2 cepe 2 morcovi 100 g porumb 50 g ţelină 3-4 cartofi 50 g mazăre fiartă un dovlecel sare piper o lingură...
Citeste tot »
Ciorba de cartofi cu smantana
O reteta gustoasa de ciorba de cartofi, smantana, ceapa, ardei, morcovi, patrunjel, leustean, piper, bors, oua, sare, ulei, boia dulce. Ingrediente: 6 cartofi 2 cepe 2 ardei 2 morcovi o legătură pătrunjel o legătură leuştean piper boabe şi măcinat 1 l bors 200 g smântână 2 ouă sare o...
Citeste tot »
Reteta zilei:
Reteta zilei: Mancare de conopida cu carne de pui
O reteta simpla si delicioasa de mancare de conopida cu carne de pui din: pulpe de pui, conopida, bulion, sare si piper. Ingrediente: 2 pulpe de pui 1 conopida potrivita Bulion Sare Piper Mod de preparare: Se spala bine carnea de pui si se pune la fiert pentru...
Citeste tot »
Reteta zilei: Gratar mixt cu mujdei de usturoi
O reteta delicioasa de gratar mixt cu mujdei de usturoi din: piept de porc, ceafa de porc, pulpe de pui, usturoi, ulei, iaurt, sare si piper. Ingrediente: 4 bucati piept de porc 5 bucati ceafa de porc 10 pulpe de pui dezosate 1 capatana de usturoi ½ lingurita ulei...
Citeste tot »
Reteta zilei: Ostropel de dovlecei
O reteta delicioasa de ostropel de dovlecei din: dovlecei, usturoi, ceapa, pasta de tomate, ulei, sare, patrunjel verde si faina. Ingrediente: 1 kg dovlecei 1 căpăţână usturoi 1 ceapă tocată 2 linguri pastă de tomate 100 ml ulei sare pătrunjel verde tocat 2 linguri făină Mod de preparare:...
Citeste tot »
Reteta zilei: Dulceata de gutui
O reteta de dulceata de gutui din: gutui, fructoza, apa si zeama de lamaie. Ingrediente: 4 kg gutui 1500 g fructoza 3 l apa zeama de la 1 lamaie Mod de preparare: Se spala bine gutuile de puf. Se curate de cotoare. Se dau prin razatoarea mare....
Citeste tot »
Reteta zilei: Dovlecei umpluti
O reteta delicioasa de dovlecei umpluti din: pulpa de porc, ceapa, sare, piper, dovlecei, bulion si smantana. Ingrediente: 1 kg pulpa de porc fara grasime 1 ceapa sare piper 5 dovlecei bulion smantana Mod de preparare: Se toaca carnea de porc. Se amesteca cu ceapa toccata,sare si...
Citeste tot »
Retete supe
Supa de cartofi cu ceapa
O reteta delicioasa de supa de cartofi si ceapa din: cartofi, morcovi, telina, gulie, unt, supa de legume, smantana, sare, piper, nucsoara, ceapa, ulei de floarea soarelui si cimbru. Ingrediente: 600 g cartofi 2 morcovi 200 g telina 1 gulie 2 linguri unt 1 l supa de legume 200...
Citeste tot »
Supa greceasca
O reteta delicioasa de supa greceasca din: piept de pui, telina, unt, ceapa, ardei verde, orez, sare, piper alb, oua, lamaie, smantana, patrunjel. Ingrediente: 500 g piept de pui o ţelină 50 g unt o ceapă 1 ardei verde 100 g orez cu bobul lung sare piper alb 4...
Citeste tot »
Supe si ciorbe: Supa de ceapa
O reteta delicioasa de supa de ceapa din: unt, faina, supa de pui, cascaval, ceapa, vin alb, paine, sare si piper. Ingrediente: 75 g unt 25 g faina 2 l supa de pui 100 g cascaval ras 4 cepe 2 linguri vin alb 4 felii de paine sare piper...
Citeste tot »
Supă de crab, ardei si menta
O reteta delicioasa de supa de crab, ardei si menta din: carne de crab, ardei gras, menta, ceapa verde, ardei capia, ulei de masline extravirgin, paine, supa concentrata de legume, lime, sare si piper. Ingrediente: 450 g carne de crab 1 ardei gras roşu 1 ardei gras galben 1...
Citeste tot »
Perişoare ţărăneşti
O reteta delicioasa de perisoare taranesti din: supa concentrata de carne, spanac, paine toast, parmezan, gris, ou, nucsoara, sare si piper. Ingrediente: 800 ml supă concentrată de carne 400 g spanac 4 felii de pâine toast 4 linguri parmezan ras 4 linguri griş 1 ou nucşoară sare piper ...
Citeste tot »
Retete salate:
Salata marocana
O reteta delicioasa de salata marocana din: vanata, ulei de masline, ardei capia, rosii, ceapa verde, usturoi, masline, busuioc verde, patrunjel verde, ulei de masline, otet de mere, sare si piper. Ingrediente: 1 vânătă mare, lunguiaţă şi subţire 3-4 linguri ulei pentru prăjit 1-2 ardei capia 2 roşii fără...
Citeste tot »
Salată crocantă de cartofi
O reteta delicioasa de salata crocanta de cartofi din: cartofi, unt, sare, piper, rosii cherry, ceapa rosie, verdeata, ulei de masline si otet balsamic. Ingrediente: 400 g cartofi roşii 3 linguri unt moale sare, piper 200 g roşii cherry 1 ceapă roşie 1/2 legătură verdeaţă la alegere (ceapă verde,...
Citeste tot »
Salata de andive cu nuca si branza Roquefort
O reteta delicioasa de Salata de andive cu nuca si branza Roquefort din: andive, branza roquefort, miez de nuca, mar, ceapa verde, rucola, ulei de masline extravirgin, vin rosu, mustar de dijon, miere de rapita, sare si piper. Ingrediente: 6 andive medii, proaspete 6 felii de brânză Roquefort 1...
Citeste tot »
Salata de spanac cu mozzarella si rosii cherry
O reteta delicioasa de Salata de spanac cu mozzarella si rosii cherry din: rosii cherry, spanac, mozzarella, sfecla rosie, patrunjel verde, lemon grass, ulei de masline extravirgin, otet balsamic, sos de soia si piper. Ingrediente: 8-10 roşii cherry 300 g spanac proaspăt (baby spinach, de preferat) 8-10 bucăţi de...
Citeste tot »
Salată catalană de creveţi
O reteta delicioasa de salata catalana de creveti din: rosii, cozi de creveti, ridichi, ceapa verde, busuioc, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare si piper. Ingrediente: 1 kg roşii micuţe 1 kg cozi de creveţi 24 ridichi 6 fire de ceapă verde 2 tije de ţelină 1...
Citeste tot »
Retete paste:
Lasagna cu vinete şi ton
O reteta delicioasa de lasagna cu vinete si ton din: vinete, cascaval, telemea, ton, usturoi, rosii, ulei de masline, sos de rosii, sare si piper. Ingrediente: 3 vinete 250 g cascaval 120 g telemea 1 cutie ton 1 capatana de usturoi 6 rosii 7 linguri ulei de masline putin...
Citeste tot »
Chiftelute cu ruccola si spaghete
O reteta delicioasa de chiftelute cu ruccola si spaghete din: rucola, sare, piper, carne tocata, oua, pesto de ruccola, mustar, ceapa, usutroi, ulei de masline, rosii si spaghete. Ingrediente: 1/2 legatura ruccola sare piper 600 g carne tocata 2 oua pesto de rucolla mustar 1 ceapa 1 catel de...
Citeste tot »
Paste la tigaie cu broccoli si carnaciori
O reteta delicioasa de paste la tigaie cu broccoli si carnaciori din: broccoli, sare, rosii, paste, busuioc, carnati, ceapa, usturoi, ulei de masline, seminte de pin si piper. Ingrediente: 400 g broccoli sare 4 roşii 500 g paste scurte (de ex. penne rigate) 5 fire busuioc 250 g cârnaţi...
Citeste tot »
Retete delicioase: Salata italieneasca
O reteta delicioasa de salata italieneasca din: paste, rosii cherry, masline, ansoa, cascaval, busuioc, ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper macinat. Ingrediente: 400 g paste casareccia 6 roşii cherry 100 g măsline o cutie anşoa 100 g caşcaval o legătură busuioc verde 2 linguri ulei de măsline...
Citeste tot »
Spaghete â la grec
O reteta delicioasa de spaghete a la grec din: ardei grasi, usturoi, castraveti, vanata, sare, ulei de masline, spaghete, branza feta, frunze de salata verde, sare si piper. Ingrediente: 2 ardei graşi roşii 2 căţei de usturoi 3 castraveţi 1 vânătă sare 5 linguri ulei de măsline 600 g...
Citeste tot »
Retete pizza:
Pizza cu carne tocata si legume
O reteta delicioasa de pizza cu carne tocata si legume din: paine toast, ceapa, usturoi, patrunjel, busuioc, carne tocata, oua, sare, piper, boia, ceapa, ardeii grasi, rosii, ciuperci, ulei, sos, ketchup picant, smantana si cascaval. Ingrediente: 3 felii de paine toast 2 cepe 3 catei de usturoi 1 legatura...
Citeste tot »
Pizza lacto-vegetăriană
9 August 2011
O reteta delicioasa de pizza lacto-vegetariana din: faina, apa, drojdie de bere, ulei de masline extravirgin, zahar, linte verde, sos de rosii, dovlecei, ceapa verde, mozzarella, cascaval afumat sau branza scamorza, sare si piper. Ingrediente: 400 g faină albă 200 ml apă 1/2 cub drojdie de bere 3 linguri...
Citeste tot »
Pizza cu ciuperci, mozzarella, măsline, rucola şi creveţi
O reteta de Pizza cu ciuperci, mozzarella, măsline, rucola şi creveţi din: faina, apa, drojdie de bere, ulei de masline extravirgin, zahar, ciuperci, mozzarella, masline, cozi de creveti, rucola, sare si piper. Ingrediente: 400 g faină albă 200 ml apă 1/2 cub drojdie de bere 3 linguri ulei de...
Citeste tot »
Pizza Diavola
O reteta de pizza diavola din: faina, apa, drojdie de bere, ulei de masline extravirgin, zahar, sare, suc de rosii, mozzarella, salam picant, ulei de masline extravirgin, oregano si sare. Ingrediente: 400 g faină albă 200 ml apă 1/2 cub drojdie de bere 3 linguri ulei de măsline extravirgin...
Citeste tot »
Pizza cu bacon, mozzarella şi cartofi
O reteta delicioasa de pizza cu bacon, mozzarella si cartofi din: faina, apa, drojdie de bere, ulei de masline extravirgin, zahar, cartofi, bacon, mozzarella, rozmarin, sare si piper. Ingrediente: 400 g faină albă 200 ml apă 1/2 cub drojdie de bere 3 linguri ulei de măsline extravirgin 1 linguriţă...
Citeste tot »
Retete peste:
Lasagna cu vinete şi ton
O reteta delicioasa de lasagna cu vinete si ton din: vinete, cascaval, telemea, ton, usturoi, rosii, ulei de masline, sos de rosii, sare si piper. Ingrediente: 3 vinete 250 g cascaval 120 g telemea 1 cutie ton 1 capatana de usturoi 6 rosii 7 linguri ulei de masline putin...
Citeste tot »
Supă de crab, ardei si menta
O reteta delicioasa de supa de crab, ardei si menta din: carne de crab, ardei gras, menta, ceapa verde, ardei capia, ulei de masline extravirgin, paine, supa concentrata de legume, lime, sare si piper. Ingrediente: 450 g carne de crab 1 ardei gras roşu 1 ardei gras galben 1...
Citeste tot »
Peşte sărat
O reteta delicioasa de peste sarat din: peste sarat, cartofi, ceapa si patrunjel. Ingrediente: 1,5 kg peşte sărat 2 kg cartofi 1 ceapă 1 legătură de pătrunjel pentru decor: cateva fire de patrunjel Mod de preparare: Îndepărtează sarea grunjoasă de pe suprafaţa peştelui şi lasă-l la desărat în...
Citeste tot »
Peşte cu stafide şi seminţe de pin
O reteta delicioasa de peste cu stafide si seminte de pin din: peste, ceapa, rosie, stafide, seminte de pin, usturoi, ardei iute, patrunjel, faina, ulei de floarea soarelui, sare si piper. Ingrediente: 700 g peşte (specii diverse) 1 ceapă mare 1 roşie mare 1 linguriţă stafide 1 lingură seminţe...
Citeste tot »
Plachie de cod cu pătrunjel
O reteta delicioasa de plachie de cod cu patrunjel din: fileuri de cod, slanina impanata, ardei gras, rosii, ceapa rosie, usturoi, boia, ulei de masline, patrunjel verde, sare si piper. Ingrediente: 4 fileuri de cod 100 g slănină împănată 500 g ardei gras roşu 250 g ardei gras galben...
Citeste tot »
Retete vita:
Placinta cu carne de vita
O reteta delicioasa de placinta cu carne de vita din: ulei de masline, costita afumata, carne de vita, ceapa, morcovi, vin rosu, concentrat de vita, cimbru, aluat de foitaj si ou. Ingrediente: 2 linguri ulei de masline 200 g costita afumata, taiata bucati 600 g carne de vita fara...
Citeste tot »
Retete delicioase: Pot-au-feu
O reteta delicioasa de pot au feu din: os de vita, rasol de vita sau de porc, supa de gaina, ceapa, foi de dafin, coniac, morcovi, telina, gulie, varza de bruxelles, praz, cimbru, patrunjel verde, leustean, sare si piper. Ingrediente: 500 g de os de vita cu maduva 1...
Citeste tot »
Ropa vieja
O reteta delicioasa de ropa vieja din: carne de porc sau vita, carne de pui, cartofi, mazare, vin rosu, rosii, ceapa, usturoi, foaie de dafin, sofran, boia iute, patrunjel, ulei de masline extravirgin, cimbru, ulei de floarea soarelui. piper si sare. Ingrediente: 500 g carne de vită sau de...
Citeste tot »
Antricot de vită în sos de mărar
O reteta delicioasa de antricot de vita in sos de marar din: antricot de vita, sare, galbenus, zeama de lamaie, ulei de masline extravirgin, smantana dulce, marar, sare, prumb si marar. Ingrediente: 550 g antricot de vită (bucată întreagă) sare grunjoasă pentru sos: 1/2 gălbenuş 1/2 lămâie (zeama) 4...
Citeste tot »
Ruladă din carne de vită
O reteta delicioasa de rulada din carne de vita din: carne de vita, ulei de masline, ceapa, rosie, ardei gras, kaizer, branza, usturoi, pesmet, foi de dafin, supa, otet, zahar si patrunjel. Ingrediente: 800 g carne de vită (o singură felie) 1/2 pahar ulei de măsline extravirgin 1 ceapă...
Citeste tot »
Retete vitel:
Friptură cu sos alb şi ciuperci
O reteta delicioasa de friptura cu sos alb din: muschiulet de vitel sau porc, ulei, ciuperci, unt, vin alb, smantana, faina, sare, piper, marar si patrunjel. Ingrediente: 4 bucati muschiulet de viţel sau de porc 2-3 linguri ulei 200-250 g ciuperci 1 lingură unt 150 ml vin alb 100...
Citeste tot »
Ciorba de perisoare
O reteta delicioasa de ciorba de perisoare din: cartofi, oase de vitel, ceapa, morcovi, rosie, ardei gras, bors, leustean, patrunjel, sare, carne tocata de vita, ceapa, orez, paine si ou. Ingrediente: 5-6 cartofi 1 kg oase de vitel 2 cepe 2 morcovi 1 rosie 1 ardei gras bors leustean...
Citeste tot »
Carne de vită cu sote de legume
O reteta de carne de vita cu sote de legume din: carne de vita, ceapa, usturoi, morcovi, ardei grasi, broccoli, fasole verde, suc de rosii, prez, sare, piper, sos de soia, zahar, ulei, ghimbir, sare si piper. Ingrediente: 400 g carne de vită (viţel) 1 ceapă 2 căţei de...
Citeste tot »
Reteta zilei: Vitel cu vinete si ardei gras
O reteta delicioasa de vitel cu vinete si ardei gras din: spata de vitel, vanata, ceapa rosie, ardei gras rosu, ardei gras galben, ardei gras verde, ulei, vin alb sec, marar, sare si piper. Ingrediente: 300 g spata de vitel 1 vanata mare 1 ceapa rosie 1 ardei gras...
Citeste tot »
Reteta zilei: Snitel intepat
O reteta delicioasa de snitel intepat din: carne de porc, ciuperci, bacon, salata verde, ou, pesmet si ardei iute. Ingrediente: 500 g carne de porc slaba (piept de pui sau carne de vitel) 200 g ciuperci proaspete cu palarie mare 150 g bacon salata verde 1 ou pesmet asezonat:...
Citeste tot »
Retete porc:
Carne de porc cu cartofi
O reteta delicioasa si simple de carne de porc cu cartofi din: carne de porc, cartofi, mazare verde, ceapa, usturoi, supa de legume, ulei, cimbru, rozmarin, aptrunjel verde, sare si piper. Ingrediente: 500 g carne de porc 4 cartofi mari 100 g boabe de mazare verde 1 ceapa mare...
Citeste tot »
Friptura cu omleta
O reteta delicioasa de friptura cu omleta din: carne macra de porc, oua, branza sau cascaval, patrunjel verde, ulei, piper si condimente. Ingrediente: kg carne macră de porc 5 ouă 100 g brânză sau caşcaval 1 legătură pătrunjel verde 1 cană ulei piper condimente, după gust Mod de...
Citeste tot »
Cartofi şi gulii cu perişoare
O reteta delicioasa de cartofi si gulii si perisoare din: gulii, cartofi, carne de porc, gris, galbenus, condiment vegetal, ulei, unt, faina, lapte si cascaval. Ingrediente: 2 gulii 2 cartofi mai mari 300 g carne de porc tocată 2 linguri griş 1 gălbenuş sare şi piper puţin condiment vegetal...
Citeste tot »
Reteta zilei: Gratar mixt cu mujdei de usturoi
O reteta delicioasa de gratar mixt cu mujdei de usturoi din: piept de porc, ceafa de porc, pulpe de pui, usturoi, ulei, iaurt, sare si piper. Ingrediente: 4 bucati piept de porc 5 bucati ceafa de porc 10 pulpe de pui dezosate 1 capatana de usturoi ½ lingurita ulei...
Citeste tot »
Retete delicioase: Pot-au-feu
O reteta delicioasa de pot au feu din: os de vita, rasol de vita sau de porc, supa de gaina, ceapa, foi de dafin, coniac, morcovi, telina, gulie, varza de bruxelles, praz, cimbru, patrunjel verde, leustean, sare si piper. Ingrediente: 500 g de os de vita cu maduva 1...
Citeste tot »
Retete pui:
Reteta zilei: Mancare de conopida cu carne de pui
O reteta simpla si delicioasa de mancare de conopida cu carne de pui din: pulpe de pui, conopida, bulion, sare si piper. Ingrediente: 2 pulpe de pui 1 conopida potrivita Bulion Sare Piper Mod de preparare: Se spala bine carnea de pui si se pune la fiert pentru...
Citeste tot »
Piure de cartofi cu piept de pui umplut
O reteta delicioasa de piure de cartofi cu piept de pui umplut din: cartofi, sare, lapte, unt, nucsoara, piept de pui, cascaval, piper de curcan, piper, faina, ulei de masline si vin alb. Ingrediente: 1 kg cartofi albi sare 250 ml lapte 4 linguri unt nucşoară 4 fileuri de...
Citeste tot »
Pachetel cu pui
O reteta delicioasa de pachetel cu pui din: piept de pui, dovlecei, rosii, ceapa, usturoi, ulei de masline, cimbru verde, frunza de dafin, vin alb, vinete, sare si piper. Ingrediente: 1 kg piept de pui 2 dovlecei mici 8 rosii 2 cepe 2 catei de usturoi ulei de masline...
Citeste tot »
Reteta zilei: Gratar mixt cu mujdei de usturoi
O reteta delicioasa de gratar mixt cu mujdei de usturoi din: piept de porc, ceafa de porc, pulpe de pui, usturoi, ulei, iaurt, sare si piper. Ingrediente: 4 bucati piept de porc 5 bucati ceafa de porc 10 pulpe de pui dezosate 1 capatana de usturoi ½ lingurita ulei...
Citeste tot »
Ropa vieja
O reteta delicioasa de ropa vieja din: carne de porc sau vita, carne de pui, cartofi, mazare, vin rosu, rosii, ceapa, usturoi, foaie de dafin, sofran, boia iute, patrunjel, ulei de masline extravirgin, cimbru, ulei de floarea soarelui. piper si sare. Ingrediente: 500 g carne de vită sau de...
Citeste tot »
Retete oaie:
Mici de oaie
O reteta de mici de oaie din: carne grasa de vita, carne de oaie, usturoi, bicarbonat, ulei, cimbru, piper si sare. Ingrediente: 300 g carne grasa de vita 300 g carne de oaie 3-4 catei de usturoi 1 varf de cutit bicarbonat sau 1/2 pahar apa minerala 2 linguri...
Citeste tot »
Supa gulas cu carne de oaie
O reteta de supa gulas cu carne de oaie din: carne de oaie, cartofi, morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ardei gras, ceapa, sare, piper si un ardei iute. Ingrediente: 600 gr carne de oaie 450 gr cartofi un morcov mare o rădăcină de pătrunjel o rădăcină păstârnac o rădăcină de...
Citeste tot »
Mancare de spanac cu pastramă de oaie
O reteta de mancare de spanac cu pastramă de oaie din: pastrama de oaie, spanac, rosii tocate, orez, ceapa si ulei de masline. Ingrediente: 300 gr pastramă de oaie 1 kg spanac 1 cutie rosii tocate 1 cana suc de rosii 4 linguri orez 4 cepe 4 linguri ulei de...
Citeste tot »
Pastrama de oaie cu mamaliguta
O reteta de pastrama de oaie cu mamaliguta din: pastrama, ulei, faina, apa si sare. Ingrediente 1 kg de pastrama gata preparata 3 linguri ulei 300 g faina de malai 1 litru de apa sare Mod de preparare: Se taie pastrama in bucati si se pune intr-o cratita cu...
Citeste tot »
Pilaf oriental cu carne de oaie
O reteta de pilaf oriental cu carne de oaie din: carne de oaie, ulei, bulion, ceapa, rosii, ardei gras, usturoi, cimbru, vin alb, orez, unt, sare, condimente si piper. Ingrediente: 1,5 kg carne de oaie fara os 200 ml ulei 100 g bulion 400 g ceapa 1 kg rosii...
Citeste tot »
Retete miel:
Kefta libaneză
O reteta delicioasa de kefta libaneza din: carne de miel, oua, ceapa, usturoi, patrunjel, menta, oregano, paine, scortisoara, piper, cuscus, supa de pui sau legime, ulei de masline, castravete iaurt, sare si usturoi. Ingrediente: 1/2 carne de miel tocată, 2 ouă 1 ceapă mică 2-3 căţei de usturoi 2...
Citeste tot »
Miel persan cu melasă de rodii
Se încinge cuptorul la 220° C/ gaz 7. Intre timp, se taie felii 4 cepe roşii şi se pun într-o tigaie mare, împreună cu 6 căţei de usturoi curăţaţi. Se pune deasupra 1 pulpă de miel de 2 kg, apoi se stropeşte cu 4-5 linguri melasă de rodii (cumpărată...
Citeste tot »
Cotlet de miel cu legume
O reteta delicioasa de cotlet de miel cu legume din: cartofi, morcovi, dovlecel, ulei de masline, sos de rosii, cotlete de miel, sare si piper. Ingrediente: 300 g cartofi noi 200 g morcovi 1 dovlecel 4 linguri ulei de măsline 1 lingură sos de roşii 8 cotlete de miel...
Citeste tot »
Berbecut aromat
O reteta delicioasa de berbecut aromat din: ciuperci, malai, vin alb, sos de soia, carne de berbec, cartof, ulei, ceapa, ghimbir si ulei de susan. Ingrediente: 2 linguri de ciuperci urechi-de-lemn 1 lingură mălai 2 linguri vin alb, sec 1 lingură sos de soia 250 g carne de berbec...
Citeste tot »
Ciorba de legume cu carne de miel
O reteta delicioasa de ciorba de legume cu carne de miel din: apa, bors, pulpa de miel, morcovi, radacina de patrunjel, telina, unt, patrunjel verde, sare, faina, smantana, galbenus si suc de lamaie. Ingrediente: 1 l apă 500 ml borş acru 400 g pulpă de miel 100 g morcovi...
Citeste tot »
Berbecut cu usturoi
Intr-o cratiţă de mărime medie, se pune la fiert 1 litru de apă. După ce dă în clocot, se adaugă 250g carne de berbec tăiată în cuburi de 2-3 cm şi o căpăţână mare de usturoi, se acoperă şi se lasă pe foc mic, timp de o oră şi...
Citeste tot »
Berbecut aromat
O reteta delicioasa de berbecut aromat din: ciuperci, malai, vin alb, sos de soia, carne de berbec, cartof, ulei, ceapa, ghimbir si ulei de susan. Ingrediente: 2 linguri de ciuperci urechi-de-lemn 1 lingură mălai 2 linguri vin alb, sec 1 lingură sos de soia 250 g carne de berbec...
Citeste tot »
Tocana de berbecut
O reteta de tocana de berbecut din: carne grasa de berbecut, ceapa, cartofi, telina, patrunjel verde, vin, gogosari, ardei iute, ulei, sare si piper. Ingrediente: 1 kg carne grasa de berbecut 4 cepe 500 g cartofi 1 legatura telina 1 legatura patrunjel verde 200 ml vin 2 gogosari 1...
Citeste tot »
Stiati ca …
Carnea de vită, de oaie, berbecuţ şi chiar cea de porc primesc un gust mai bun dacă stau câteva ore în marinate alcătuite din oţeturi aromate, boabe de piper, de muştar, ceapă tocată, morcovi, frunze de ţelină. Pentru un plus de savoare se poate adăuga în marinate vin...
Citeste tot »
Reteta zilei: Musaca de berbecuţ
O reteta delicioasa de musaca de berbecut din: carne tocata de berbecut, cartofi fierti, iaurt, branza, ceapa, oua, usturoi, pasta de tomate, pesmet, nucsoara, busuioc si ulei. Ingrediente: 500 g carne tocată de berbecuţ 6 cartofi fierţi 200 g iaurt 1 lingură cu brânză rasă 1 ceapă 2 ouă...
Citeste tot »
Tocana cu carne de oaie
O reteta simpla de tocana cu carne de oaie cu carne de oaie din: carne de oaie, ceapa, cartofi, untura, ardei gras, rosii, vin rosu, cimbru, patrunjel verde, boia de ardei dulce, piper si sare. Ingrediente carne de oaie (berbec) cu os-750 g ceapa-250 g cartofi-750 g untura-75 g...
Citeste tot »
Retete de post: Iahnie de fasole
O reteta de post delicioasa din: boabe de fasole alba, ceapa, ulei, rosii, pasta de tomate, ardei grasi, usturoi, sare, piper, cimbru si foi de dafin. Ingrediente: 500 g boabe de fasole alba 2 cepe 4 linguri ulei 5 rosii 2 linguri pasta de tomate 2 ardei grasi galbeni...
Citeste tot »
Retete de post: Praz cu masline
O reteta delicioasa de praz cu masline din: praz, masline, ceapa, ulei, pasta de tomate, vin alb, lamaie, otet, patrunjel, sare si piper. Ingrediente: 1 kg praz 100 g masline 2 cepe mari 100 ml ulei 1 lingura pasta de tomate 100 ml vin alb 1 lamaie 1 lingura...
Citeste tot »
Retete de post: Trufe de casa
O reteta delicioasa de trufe de casa din: ciocolata menaj de post, margarina, cacao, nuca, apa rece si esenta de rom. Ingrediente: 800 g ciocolată menaj de post 150 g margarina 200 g cacao 150 g nucă 2 linguri cu apă rece esenţă de rom Mod de preparare:...
Citeste tot »
Retete de post: Salată de vară
O reteta de salata de vara din: ardei gras, rosii cherry, salata verde, morcov, ceapa, mustar, miere, supa de legume, otet, sare, piper si ulei de masline. Ingrediente: 1 ardei gras roşu 250 g roşii cherry 250 g salată verde asortată (creaţă, radicchio, salată verde) 1 morcov 1 ceapă...
Citeste tot »
Retete de post: Rosii uscate la cuptor cu usturoi
O reteta de rosii uscate la cuptor din: rosii, cimbru, usturoi, ulei de masline, sare si piper. Ingrediente: 600 g roşii cărnoase sau prunişoare 4 fire cimbru 5 căţei de usturoi 6 linguri ulei de măsline sare piper Mod de preparare: Se spală roşiile, se taie în două...
Citeste tot »
Desert cu magiun
O reteta simpla si delicioasa de desert cu magiun din: foitaj, magiun, esenta de rom, nuca, zahar pudra si galbenusuri. Ingrediente: 1 pachet foitaj 400 g magiun 1 esenta de rom 6 linguri nuca 50 g zahar pudra 2 galbenusuri Mod de preparare: Se amestecă magiunul cu zahărul...
Citeste tot »
Tort cu branza si capsuni
O reteta delicioasa de tort cu branza de vaci, capsuni, oua, faina, nuca, zahar, esenta de rom, frisca, smantana, esenta de vanilie, gelatina, alune. Ingrediente blat: 6 ouă 4 linguri făină 2 linguri nuca măcinată 6 linguri zahăr 1 esenţă de rom Ingrediente crema: 300 g branza de vaci...
Citeste tot »
Tort cu nucă
O reteta delicioasa de tort cu nuca din: oua, sare, vanilie, praf de copt, cacao, faina, pesmet, nuci, zahar tos, coaja de lamaie, unt, crema de ciocolata, lapte, vanilie, zahar pudra si cacao. Ingrediente: 3 oua putina sare 1 vanilie 1/2 praf de copt 1 lingura cacao 1 lingura...
Citeste tot »
Cum se prepara mere perfect caramelizate (video)
O reteta video despre cum se prepara mere perfect caramelizate: Cum se prepara mere perfect caramelizate
Citeste tot »
Deserturi delicioase: Baclava
O reteta delicioasa de baclava din: faina, amidon, ou, margarina, miez de nuca sau fistic, ulei de masline extravirgin, sare, zahar si zeama de lamaie. Ingrediente: 250 g faina alba 200 g amidon 1 ou 300 g margarina 1-1/2 pahar miez de nuca sau fistic (curatat si zdrobit) 1...
Citeste tot »
Cornulete delicioase cu nucă
O reteta delicioasa de cornulete delicioase cu nuca din: albusuri, zahar pudra, zahar vanilat, esenta rom, nuca, ciocolata si ulei. Ingrediente: 5 albusuri 150 g zahar pudra 1 plic zahar vanilat 1 esenta rom 400 g nuca macinata 150 g ciocolata menaj 1 lingurita ulei Mod de preparare:...
Citeste tot »
Retete Cocktail:
Cocktail Cherry Light
O reteta delicioasa de Cocktail Cherry Light din: lichior de visine, nectar de coacaze negre, pulco si lamaie. Ingrediente: 3 cl lichior de visine 3 cl nectar de coacaze negre 1 cl Pulco o felie de lamaie Mod de preparare: Ingredientele se agita bine in shaker, apoi se toarna fara gehata intr-o cupa...
Citeste tot »
Cocktail Cacao Flip
O reteta simpla de Cocktail Cacao flip din: creme de cacao, frisca, galbenus si praf de ciocolata. Ingrediente: 4 cl Creme de Cacao (lichior de cacao brun) 2 cl frisca lichida proaspata 1 galbenus praf de ciocolata Mod de preparare: Mixam bine lichiorul, frisca si galbenusul in shaker, apoi turnam bautura in paharul...
Citeste tot »
Cocktail Guadalupa
O reteta simpla de Cocktail Guadalupa din: tequila, lichior de coacaze, siropd e zahar, coacaze, gheata si lime. Ingrediente: 50 ml tequila 30 ml lichior de coacăze 10 ml sirop de zahăr 1 ciorchine de coacăze 4 cuburi de gheaţă pentru decor: 1 lime 1 ciorchine de coacăze Mod de preparare: Sparge cuburile...
Citeste tot »
5 Cocktailuri delicioase
Cocktail Deansgate O reteta simpla de Cocktail Deansgate din: rom alb, drambuie, suc de limeta, coaja de lamaie si portocala. Ingrediente: 4 cl rom alb 2 cl Drambuie 2 cl suc de limeta coaja de lamaie o felie de portocala Mod de preparare: Se amesteca romul, lichiorul si sucul de fructe intr-un pahar...
Citeste tot »
Cocktail Deansgate
O reteta simpla de Cocktail Deansgate din: rom alb, drambuie, suc de limeta, coaja de lamaie si portocala. Ingrediente: 4 cl rom alb 2 cl Drambuie 2 cl suc de limeta coaja de lamaie o felie de portocala Mod de preparare: Se amesteca romul, lichiorul si sucul de fructe intr-un pahar umplut cu...
Citeste tot »
Cocktail Bonnie’s Love
O reteta simpla de Cocktail Bonnie’s Love din: drambuie, suc de portocale, sampanie si spirala din coaja de lamaie. Ingrediente: 4 cl Drambuie 2 cl suc proaspat de portocale sampanie spirala din coaja de portocala Mod de preparare: Turnam lichiorul si sucul de portocale in cupa de cocktail, apoi completam cu sampanie rece....
Citeste tot »
Cocktail Strawberry
O reteta simpla de Cocktail Strawberry din: rachiu, sirop de capsuni, suc de portocale cu pulpa, suc de grepfrut, carambola si cirese. Ingrediente: 3 cl rachiu (Weinbrand) 3 cl sirop de capsuni 6 cl suc de portocale cu pulpa 6 cl suc de grepfrut o felie de carambola 2 cirese Mod de preparare:...
Citeste tot »
Cocktail Royal
O reteta delicioasa de Cocktail Royal din: lichior de banane, curacao albastru, distilat de grau, zeama de lamaie, lamaie si cirese. Ingrediente: 2 cl Creme de Bananes (lichior de banane) 2 cl Curacao albastru 2 cl distilat de grau 2 cl zeama de lamaie o felie de lamaie cirese Mod de preparare: Mixam...
Citeste tot »
Cocktail Apricot Cooler
O reteta simpla de Cocktail Apricot brandy din: apricot brandy, zeama de lamaie, siropd e grenadine si ginger ale. Ingrediente: 4 cl Apricot Brandy 2 cl zeama de lamaie 3 stropi de sirop de grenadine Ginger Ale sau sifon Mod de preparare: Mixam lichiorul, zeama de lamaie si siropul de grenadine cu gheata...
Citeste tot »
Margarita
O reteta simpla de Cocktail Margarita din: cointreau, tequilla, lime, gheata si sare. Pentru a păstra cocktailul rece un timp mai îndelungat, ţine paharele în congelator circa 20 de minute înainte de a prepara băutura. Ingrediente: 400 ml Cointreau 200 ml tequila 3 lime 10 linguri de gheaţă sfărâmată sare Mod de preparare:...
Citeste tot »
Cum se prepara / Retete video:
Cum se prepara Salata de legume (video)
O reteta video delicioasa, usor de preparat si deosebit de gustoasa de salata de legume din vinete proaspete si crocante, dovlecei, cartofi, rosii si ardei cu dressing din suc de lamaie si plante aromate. Ingrediente: 2 aubergines diced 3 courgettes sliced into 1cm rounds 3 peppers, red, green and yellow cut into chunks 500...
Citeste tot »
Cum se prepara Taitei cu homar (video)
O reteta video despre cum se prepara taitei cu homar: Ingrediente: 650g homar viu 2 linguri ulei de arahide 5 catei de usturoi, zdrobiti bucata de 2.5cm ghimbir proaspat, taiat marunt 4 linguri sos de fasole verde 4 linguri sos de soia light 2 linguri vin de orez 350g taitei galbeni shi din...
Citeste tot »
Cum se prepara sos de ciuperci (video)
O reteta video usor de preparat despre cum se prepara sosul de ciuperci. Un sos gustos si diferit care completeaza de minune un preparat vegetarian. Ingrediente: 40 g dried mushrooms 250 ml red wine 250 ml vegetable stock 1 tbsp corn flour salt and pepper 1 wooden spoon 1 saucepan 1 small bowl 1...
Citeste tot »
Cum se prepara salata Caesar (video)
O reteta video foarte usor de preparat, delicioasa si gustoasa. Pentru doua portii ai nevoie de 1 bucata de piept de pui de aproximativ 200 gr, salata verde, ancsoa, un pic de usturoi, lamaie, otet, crutoane si parmezan; pentru dressing ai nevoie de 4 linguri de maioneza, 1 lingurita de mustar si ansoa. Cum...
Citeste tot »
Cum se prepara salata de vita dulce picanta (video)
O reteta video despre cum se prepara salata de vita dulce picanta Ingrediente: Pentru sosul dulce-picant: 1 lingura sos de soia 4 linguri suc de lamaie 2 linguri suc de portocale 1 lingura ulei de arahide 1-2 linguri zahar tos 1-2 linguri miere 1/2 castravete mic, taiat pe lungime, scos semintele si apoi...
Citeste tot »
Cum se prepara Pui fript in 5 arome (video)
O reteta video despre cum se prepara pui fript in 5 arome: Ingrediente: Pentrul sosul marinat: 1 lingura ulei de arahide 3 catei de usturoi, pisati 2 linguri ghimbir ras 1 lingura vin de orez 2 linguri sos de soia light 2 linguri pudra 5 arome 2 linguri miere Pentru pui: 1 kg...
Citeste tot »
Cum se prepara Ou Fu Yung cu ardei rosu si sos chilli (video)
O reteta video despre cum se prepara ou fu yung cu ardei rosu si sos chilli: Ingrediente: Pentru sosul de ardei iute si chilli dulce: ½ ardei iute rosu, fara seminte, taiat felii ulei de masline sare si piper negru proaspat macinat 5 linguri sos de chilli dulce 1 lingurita suc de lime Pentru...
Citeste tot »
Cum se prepara rata crocanta cu salata de ridichi murate(video)
O reteta video despre cum se prepara rata crocanta cu salata de ridichi murate: Ingrediente: Pentru sosul marinat: ½ lingurita praf de scortisoara ½ lingurita ghimbir macinat ½ lingurita praf "Allspice" 2 linguri vin de orez Shaoxing 2 linguri miere 1 lingura sos de chilli 1 lingura sos de soia light 2 catei...
Citeste tot »
Cum se prepara Tofu picant cu boabe edamame
O reteta video despre cum se prepara Tofu picant cu boabe edamame: Pastaile de la edamame sunt boabe de soia timpurii.
Citeste tot »
Cum se prepara Creveti cu sos dulce-acrisor (video)
O reteta video despre cum se prepara creveti cu sos dulce acrisor: Cum se prepara Creveti cu sos dulce acrisor
Citeste tot »
Cum se prepara Rulouri de vita picante (video)
O reteta video despre cum se prepara rulouri de vita picante: Ingrediente: Pentru vita: 400g file vita 2 linguri ulei de arahide 1 lingurita vin de orez Shaoxing 1 lingura sos de soia light un varf de sare 1 mana coriandru proaspat, tocat marunt 1 ceapa verde, taiata fin Pentru maioneza wasabi: 1 lingurita...
Citeste tot »
Cum se prepara Taitei Singapore (video)
O reteta video despre cum se prepara taitei singapore: Ingrediente: 2 linguri ulei de arahide 1 lingura ghimbir proaspat ras 5 ciuperci shiitake proaspete, felii 2 linguri curcuma 100g sunca afumata, taiata cuburi 1 ardei rosu, fara seminte, felii 1 mana morcovi, felii 1 mana muguri de fasole 100g pui fiert, fasii 250g taitei...
Citeste tot »
Cum se prepara Chiftele Lion head (video)
O reteta video despre cum se prepara Chiftele Lion head: Ingrediente: Chiftele: 500g carne tocata vita 4 catei ustoroi, pisati marunt 2 linguri ghimbir ras 2 cepe verzi, tocate marunt un varf sare de mare 1 lingura vin de orez Shaoxing 2 linguri sos de soia 1 lingura ulei de susan 1 ou batut...
Citeste tot »
Cum se prepara Scoici la aburi cu taitei si boabe de soia (video)
O reteta video despre cum se prepara scoici la aburi cu taitei si boabe de soia: Ingrediente: Pentru scoicile cu taitei: 75g taitei vermicelli uscati 8 scoici, scoase din cochilie, curatate Pentru sosul de Douchi (boabe de soia fermentate) 6 catei de usturoi, tocati marunt 2,5 cm ghimbir proaspat, taiat fin 1 ardei iute,...
Citeste tot »
Cum se prepara Supa rapida cu taitei (video)
O reteta video despre cum se prepara supa rapida cu taitei: Ingredinente: 1 lingura ulei de arahide 2,5 cm ghimbir proaspat, curatat si taiat subtire 2 maini ciuperci shiitake proaspete, felii 1 ardei iute, fara seminte, taiat marunt 1 lingura vin de orez Shaoxing 700ml supa de legume 220g bambus, scurs si clatit...
Citeste tot »
Cum se prepara: Dim Sum cu porc si creveti (video)
O reteta video despre cum se prepara Dim Sum cu porc si creveti: Ingrediente: Pentru umplutura: 125g carne tocata de porc 125g creveti cruzi, decorticati, curatati si tocati 1 ceapa verde, tocata 1 lingura ghimbir proaspat ras 1 lingura sos de soia light 1 lingura vin de orez Shaoxing 1 lingurita ulei de susan...
Citeste tot »
Cum se prepara Vita in sos de stridii (video)
O reteta video despre cum se prepara vita in in sos de stridii: Ingrediente: 350g file de vita 1 lingurita sos de soia light 1½ lingura sos de stridii un varf de zahar sare si piper negru proaspat macinat 2 linguri ulei de arahide 3 catei de usturoi, taiati marunt 1 ardei iute,...
Citeste tot »
Cum se prepara Porc dulce acrisor (video)
O reteta video despre cum se prepara porc dulce acrisor: Ingrediente: pentru porc: 3 linguri boabe de soia prajite piper alb macinat 1 lingurita chilli uscat pisat 2 muschi de porc, fara grasime 2 linguri ulei de arahide pentru sosul dulce-acrisor: 125g ananas in conserva, in suc natural 125ml suc de ananas 3...
Citeste tot »
Cum se prepara: Fish and Chips in stil chinezesc (video)
O reteta video delicioasa despre cum se prepara: Fish and Chips Pentru stripsurile de egrefin: 1 lingura vin de orez Shaoxing 1 lingura ghimbir proaspat, ras 1 ceapa verde, tocata 340g file de egrefin, taiat fasii 1 lingura fulgi de ardei iute 1 lingurita sare de mare 1 lingurita piper alb 100g pesmet 100g...
Citeste tot »
Cum se prepara pieptul de rata (video)
Secretul consta in a sti cu exactitate cat timp trebuie preparat si gatit pieptul de rata. Avem nevoie de o tigaie, putin unt, sare, piper, un strop de ulei de masline si bineinteles pieptul de rata. Punem la incins tigaia, adaugam untul si uleiul de masline in acelasi timp, in acest fel untul nu...
Citeste tot »
Sosuri:
Sosuri: Sos mexican
24 October 2011
O reteta delicioasa de sos mexican din: rosii, ceapa, zeama de lamaie, ardei iuti si coriandru. Ingrediente: 4 roşii medii 1 ceapă medie 1 lămâie (zeama) 4 ardei iuţi proaspeţi 4-5 fire de coriandru proaspăt Mod de preparare: Spală roşiile şi taie-le cubuleţe. Spală şi toacă mărunt coriandrul şi ceapa. Taie ardeii iuţi...
Citeste tot »
Guacamole (sos mexican de avocado)
O reteta delicioasa de sos guacamole din: fructe de avocado, rosii, ardei iute, ceapa, zeama de lamaie, coriandru, sare si piper. Ingrediente: 4 fructe de avocado 2 roşii mici 1 ardei iute, mediu picant 1 ceapă mică 1/2 lămâie (zeama) 4-5 fire de coriandru proaspăt sare piper negru Mod de preparare: Decojeşte fructele,...
Citeste tot »
Sos aromat de rosii
O reteta delicioasa de sos aromat de rosii din: rosii, ardei grasi, ceapa, usturoi, ulei, otet, patrunjel verde, seminte de coriandru, busuioc, boia de ardei dulce, sare si piper. Ingrediente: 2 kg rosii bine coapte 1 kg ardei grasi rosii 4 cepe 4 catei de usturoi 6-7 linguri ulei 2 linguri otet 1 legatura...
Citeste tot »
Sos chutney cu piersici şi ardei gras
O reteta delicioasa de sos chutney cu piersici si ardei gras din: piersici, ardei gras, ceapa, stafide, zahar brun, ghimbir, nucsoara, sare de mare si piper. Ingrediente: 3 piersici decojite, tăiate în cubuleţe 1 ardei gras verde sau galben, tăiat 1 ceapă tocată mărunt 1 lingură stafide 1 cană oţet de mere 2 linguri...
Citeste tot »
O reteta delicioasa Chutney din ceapă cu lămâie din: lamaie, zahar, stafide, struguri, ceapa, sare, ardei iute, frunze de menta si otet de mere. Ingrediente: 450 g lămâie 450 g zahăr 125 g stafide 125 g struguri 4 cepe mari 50 g sare 25 g ardei iute câteva frunze de mentă 850 ml oţet...
Citeste tot »
Chutney din sfeclă, ceapă şi mere
O reteta delicioasa de chutney din sfecla, ceapa si mere din: sfecle, lamaie, ceapa, apa, seminte de marar, zahar, mere, mustar de dijon, otet de vin rosu, seminte de chimen si sare. Ingrediente: 6 sfecle mai mici 1 lămâie 3 cepe mari 300ml apă 2 linguri seminţe de mărar 300g zahăr 450g mere coapte...
Citeste tot »
Chutney din mere şi roşii
O reteta delicioasa de chutney din mere si rosii din: ceapa, stafide, mere, rosii, otet de mere, ghimbir ras, piper, frunze de busuioc, zahar. Ingrediente: 1 ceapă 450g stafide 450g mere 450g roşii 600ml oţet de mere 1 linguriţă ghimbir ras 1/2 linguriţă piper zdrobit 1 leg. frunze de busuioc 450g zahăr Mod...
Citeste tot »
Sos de rosii uscate cu usturoi
O reteta de sos de rosii uscate cu usturoi din: rosii uscate, usturoi, boabe de piper rosu si negru, frunze de rozmarin, rozmarin si ulei de masline. Ingrediente: 20 roşii uscate 8 căţei de usturoi boabe de piper roşu şi negru frunze de rozmarin 1 linguriţă cu rozmarin 4 linguri cu ulei de măsline...
Citeste tot »
Chutney de mere si mango
Se decojesc 4 mere verzi, se curăţă de cotoare şi seminţe şi pulpa se taie cuburi. Se toacă 2 cepe. Se taie bucăţi 100 g mango uscat. 1 bucăţică ghimbir (cca 2 cm) se decojeşte şi se rade. Se aşază toate într-o cratiţă, cu 375 ml oţet de mere, 320 g zahăr brun, 100...
Citeste tot »
Chutney de rosii cu mere
O reteta de Chutney de rosii cu mere din: rosii, mere, ceapa, usturoi, otet de vin, zahar brun, scortisoara, sare, ulei de masline, ghimbir si boia de ardei iute. Ingrediente: 1 kg roşii 3 mere 2 cepe 2 căţei de usturoi 350 ml oţet de vin roşu 100 g zahăr brun 1/2 linguriţă cu...
Citeste tot »
Retete zilei: Suc de rosii
O reteta simpla de suc de rosii din: rosii, sare grunjoasa, aspirina. Este un preparat sanatos, nu contine conservanti, practic pentru perioada iernii si ideal pentru orice mancare. Ingrediente: 25 kg rosii sare grunjoasa aspirina Mod de preparare: Se spala si se taie rosiile in sferturi. Se toaca la robot sau la masina...
Citeste tot »
Sos Chutney de dovleac si rosii
O reteta de Sos Chutney de dovleac si rosii din: dovleac, rosii, ceapa, usturoi, zahar brun, zahar alb, sare, ghimbir, piper alb, ienibahar, otet de vin si stafide. Ingrediente: 2,3 kg dovleac 1 kg roşii 0,5 kg ceapă 2 căţei de usturoi 400 g zahăr brun 400 g zahăr alb 2 linguri cu sare...
Citeste tot »
Sos Chutney de mere si ceapa
O reteta simpla de Sos Chutney de mere si ceapa din: mere, ceapa alba, stafide, ghimbir, zahar, zahar candel, otet de vin, sare si piper alb. Ingrediente: 1 kg mere 500 g ceapă albă 100 g stafide 1 linguriţă cu ghimbir ras 100 g zahăr 300 g zahăr candel 250 ml oţet de vin...
Citeste tot »
Sos Chutney de dovleac şi ghimbir
O reteta delicioasa de Sos Chutney de dovleac şi ghimbir din: dovleac, seminte de mustar, cuisoare, ardei iute rosu, ghimbir, vin alb, zahar brun, gem de caise si sare de mare. Ingrediente: 1 kg dovleac 1 linguriţă cu seminţe de muştar 3 cuişoare 1 ardei iute roşu 2 linguri cu ghimbir proaspăt ras 300...
Citeste tot »
Sos Chutney de mere si merisoare
O reteta de Chutney de mere si merisoare din: mere ionatane, merisoare, ceapa, ghimbir, piper, zahar si otet de mere. Ingrediente: 1,5 kg mere ionatane 500 g merişoare 450 g ceapă 50 g rădăcină de ghimbir 1 linguriţă cu piper 500 g zahăr 250 ml oţet de mere Mod de preparare: Spala si...
Citeste tot »
Retete zilei: Chutney de ceapa
O reteta delicioasa de Chutney de ceapa din: ceapa, zahar tos, otet de vin, vin rosu si scortisoara. Ingrediente: 8 cepe mari roşii 100 g zahăr tos 100 ml oţet de vin roşu 100 ml vin roşu 1 pliculeţ cu scorţişoară Mod de preparare: Taie ceapa solzişori şi pune-o împreună cu zahărul într-un...
Citeste tot »
Reteta zilei: Sos Chutney de rosii
O reteta de sos chutney de rosii din: rosii, ardei grasi, ceapa, sare, otet alb, zahar, seminte de mustar, faina, boia, curcuma si apa.Chutney denumeste un sos (pasta) picant ce acompaniaza un fel principal de mancare. Se potriveste foarte bine cu legume ori carne de porc, vita sau pui, dar si cu branza. Are...
Citeste tot »
Dressing cu muştar şi ou
Se decojesc 2 ouă fierte tari şi se toacă mărunt. Se amestecă împreună cu 4 linguri smântână, 4 linguri iaurt, 2 linguri muştar, sare, piper, 1 praf zahăr şi 1 lingură suc de lămâie. Ideal pentru salate.
Citeste tot »
Vinul:
Vin tonic cu hrean
Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si...
Citeste tot »
Vinuri aromate
Pentru a prepara vinuri aromate aveţi nevoie de vin natural, ţărănesc, fără adaosuri de sulfiţi. în acest vin, care poate fi alb sau roşu, se pun la macerat plante medicinale şi condimente. Din acest motiv, vinul obţinut astfel prin macerare timp de 2 săptămâni, are multiple proprietăţi vindecătoare care depind de plantele folosite.
Citeste tot »
Cum alegi vinul
Alegând corect vinul, aromele lui vor intensifica gustul mâncării – altfel, asocierea îl va diminua. De obicei, la carnea roşie se aleg vinurile roşii, iar la cea albă, vinurile albe. Vinurile seci şi demiseci se consumă la felurile principale, iar cele dulci, la desert. Tot regula spune că, atunci când avem un fel principal...
Citeste tot »
Vinuri: Soiuri de struguri albi 2
Citeste si Vinuri: Soiuri de struguri albi 1 Abarino – Acest soi cu gust uşor de piersică produce vinuri albe de bună calitate. Vinurile din Spania tind să aibă mai multă savoare şi intensitate decât cele din Portugalia. Chasselas – Cultivat în Franţa şi Germania, dar mai preţuit în Elveţia, unde este sec, proaspăt...
Citeste tot »
Vinuri: Soiuri de struguri albi 1
Din punctul de vedere al calităţii, iată cele mai bune patru soiuri de struguri albi, chiar dacă nu sunt cele mai răspândite. Chardonnay – Cultivat în toată lumea, Chardonnay este cel mai cunoscut soi de vin alb şi, fără îndoială, cel mai calitativ. Principalul soi alb de Burgundia, joacă un rol crucial în fabricarea...
Citeste tot »
Cel mai scump vin din România
Dintre cele autuhtone, cel mai preţuit în magazine e un Cabernet Sauvignon din 1937, un vin roşu demisec, care costă 800 de euro. În topul celor de import conduc podgoriile franţuzeşti. În cramele restaurantelor de lux şi la câteva magazine sunt sticle de vin cărora, dacă vrei să le scoţi dopul, trebuie să dai...
Citeste tot »
Vinuri: Soiuri de struguri 2
Soiuri de struguri roşii pentru vin – 2 Industria vinului, aşa cum o ştim astăzi, există datorită proprietăţilor unice ale bobului de strugure. Strugurii copţi conţin o cantitate mare de zahăr natural, care se :ransformă, prin fermentaţie, în alcoo. Conţin, de asemenea, acizi esenţiali, care neutralizează gustul dulce, menţinând prospeţimea şi echilibrul vinului. Viticultorul...
Citeste tot »
Vinuri: Soiuri de struguri 1
Soiuri de struguri roşii pentru vin – 1 Deşi specificul regional şi tehnicile de vinificare joacă un rol important, soiul în sine sau amestecul de soiuri sunt elementele care au cea mai mare influenţă în determinarea gustului unui vin. Familiarizarea cu unele dintre cele mai apreciate soiuri de struguri este cea mai bună modalitate...
Citeste tot »
Vinul: Importanţa solului
In orice podgorie, combinaţia unică dintre climă, topografie şi tipul de sol dă naştere unui specific al strugurilor. Alegerile pe care le face omul în privinţa cultivării viţei-de-vie, iar ulterior în legătură cu transformarea strugurilor în vin se reflectă în produsul final. Vecinătatea mărilor şi oceanelor defineşte climatul maritim. Imaginea de mai jos prezintă...
Citeste tot »
Criticii de vin
Critica de vin este o profesie modernă. Criticii ajută publicul să înţeleagă un produs complex şi schimbător, iar opiniile celor mai buni pot avea o influenţă enormă asupra preţurilor vinurilor. Cei care nu sunt de acord cu critici spun că vinul este o chestiune de gust, deoarece percepţia fiecăruia asupra aromei şi buchetului este...
Citeste tot »
Totul despre vinuri 5
Perioada dintre 1500 şi 1800 a fost o etapă de dezvoltare şi de aventură în istoria vinului. în America de Nord, Africa de Sud şi Australia a început să se cultive viţa-de-vie, în timp ce europenii îşi perfecţionau măiestria în a face vinuri dulci, spumante şi vinuri fortificate. Descoperirea sticlei mai rezistente şi a...
Citeste tot »
Totul despre vinuri 4 (Vinul in evul mediu)
In evul mediu timpuriu, producerea vinului era o practică obişnuită în cadrul mănăstirilor. Spre sfârşitul Evului Mediu, importanţa vinului a crescut tot mai mult: tehnicile de viticultură s-au îmbunătăţit, se cultivau anumite soiuri de struguri, iar teascurile au devenit tot mai performante. Vinurile beneficiau şi de câţiva ani de maturare. Odată cu creşterea calităţii,...
Citeste tot »
Totul despre vinuri 3
Vinul de astăzi provine fie din Lumea Veche, fie din cea Nouă. Europa, numită şi Lumea Veche, este leagănul creşterii viţei-de-vie, locul unde viticultura a evoluat începând cu anul 7000 Î.Hr. Regiunile viticole din Franţa, Italia şi Spania sunt cele mai importante şi însumează tot ceea ce este tradiţional în producerea vinului din cele...
Citeste tot »
Totul despre vinuri 2
La sfârşitul secolului XX, peste 8 milioane de hectare erau cultivate cu viţă-de-vie şi se produceau aproape 300 de milioane de hectolitri de vin. In prezent, vinul este produs aproape în toată lumea, începând din Chile până în Africa de Sud, Noua Zeelandă sau China. Podgoriile sunt situate între 32° şi 51° latitudine în...
Citeste tot »
Totul despre vinuri 1
Se crede că vinul este originar din munţii Caucaz din Georgia, fiind parte integrantă a culturii lumii încă de la apariţia primelor dovezi istorice. Unul dintre cei mai îndrăgiţi zei ai vechilor greci era Dionysos (adoptat de romani sub numele de Bachus), în cinstea căruia vinul era băut de sărbători, licoarea magică fiind un...
Citeste tot »
Cât costă pe piaţa neagră o sticlă goală de vin scump
In China, după ce terminaţi o sticlă de vin scump trebuie să o spargeţi, avertizează specialiştii care atrag atenţia că un Chateau Lafite Rothschild din 1982 costă în jur de 6000 de dolari, iar sticla goală valorează pe piaţa neagră 1500 de dolari. Potrivit CNN, cinci procente din piaţa de vinuri estimată la 13,7...
Citeste tot »
La o degustare, în căutarea vinului perfect
Dacă sunteţi connaisseuri, aici puteţi gusta cele mai noi sortimente. Dacă sunteţi amatori, aici puteţi afla de ce şi mai ales cum se bea un vin bun. Din ce în ce mai multe localuri şi magazine de vinuri din Bucureşti organizează degustări, aşa că aveţi de unde alege. Roşu, alb sau rosé, cu tradiţie...
Citeste tot »
Lansare vinuri – Lacerta Winery
Un nou tip de vinuri se pare ca a aparut pe piata, prinicpalul avantaj il spun reprezentantii ar fi respectul lor pentru bobul de strugure. In prezent sunt 9 sortimente de vinuri, dintre care 6 albe si 3 rosii, cel mai spectaculos spun reprezentantii Lacerta ar fi Rheinriesling. Podgoria deținută de Lacerta Winery se...
Citeste tot »
Vin fiert
Ingrediente: 1 litru vin tare bun 5 linguri miere 1 praf scorţişoară 10 boabe piper 10 cuişoare Mod de preparare: Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară.Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă La primul apropiat clocot se ia de pe foc...
Citeste tot »
Vin de maceşe
Ingrediente: 10 kg măceşe 12 kg zahăr 35 l apă zeama de la o lămâie (sau 2 linguri de oţet de 9 grade) Pentru o damigeană de 50 I Mod de preparare: Speli temeinic de praf măceşele bine coapte, culese toamna, prin octombrie- noiembrie, brumate sau nebrumate. Le treci prin maşina de tocat carne...
Citeste tot »
Ceai:
Ceai de mere usor alcoolizat
Racoritor si aromatizat, rezulta circa 12 pahare. Prepara o infuzie din 2 pliculete de ceai, 2 batoane de scortisoara si 500 ml apa clocotita, lasa la infuzat 5 minute. Scoate pliculetele de ceai, adauga 1 lingura zahar si lasa la racit. Torna intr-o carafa, adauga 1 l suc de mere, cateva frunze de menta,...
Citeste tot »
Care sunt beneficiile ceaiului şi cât ar trebui să bei zilnic
Ceaiul, consumat zilnic, creşte imunitatea organismului şi scade riscurile de tumori pe creier şi de accident vascular cerebral, potrivit Simon Gibbons, profesor de chimie la University College din Londra, relatează dailymail.co.uk. Cercetătorul Simon Gibbons spune că, pentru a avea efecte maxime, trebuie consumate zilnic trei căni de ceai. "Trebuie să laşi ceaiul să se...
Citeste tot »
Moda ceaiului în Europa
Nimeni nu ştie cu certitudine dacă Portugalia sau Olanda a fost prima ţară care a adus ceaiul în Europa. La începutul secolului al şaptesprezecelea, portughezii au importat în Lisabona ceai chinezesc, pe care l-au vândut în Franţa şi Olanda, între timp, şi olandezii au importat ceai japonez în colonia lor din Java, pe care...
Citeste tot »
Exploatările de ceai din India şi Sri Lanka
Ceaiul adus din China în India şi Sri Lanka era ceai roşu. Plantat în solul local, ceaiul avea un gust complet diferit şi era mult mai tare decât ceaiul importat iniţial. Pentru că preferau lucrurile dulci, localnicii puneau în ceai zahăr şi miere, precum şi alte ingrediente, precum ghimbir, mentă şi tou k’ou (nucşoară)....
Citeste tot »
Piaţa de ceai indoneziană
Cu toate că plantele de ceai sunt menţionate în literatura botanică indoneziană de prin anii 1820, olandezul J. I. L. L. Jacobson este în mare măsură răspunzător de introducerea ceaiului în Indonezia. El şi-a dat seama de popularitatea crescândă a ceaiului în Europa şi de potenţiala piaţă a lui. A fost de mai...
Citeste tot »
Tradiţiile ceaiului în Malaiezia şi Tailayda
In Malaiezia şi Tailanda oamenii beau ceaiul la fel ca în China, deşi, datorită influenţei occidentale, unii adaugă lapte, zahăr sau lămâie. Trăsătura cea mai distinctivă a băutului ceaiului în Malaiezia constă în faptul că ceainicele au un orificiu foarte mic. Când malaiezieni toarnă ceaiul în ceaşcă, ridică ceainicul din ce în ce...
Citeste tot »
Răspândirea ceaiului in Mongolia şi Rusia
In timpul dinastiilor Tang şi Sung, ceaiul era făcut cadou mongolilor ca daruri regale, şi astfel a ajuns să facă parte din cultura lor. în Mongolia, ceaiul se bea cu lapte şi sare. Odată cu expansiunea mongolilor în Rusia, în 1638, mongolii au dus cu ei şi tradiţiile ceaiului. Totuşi, ei nu au fost...
Citeste tot »
Ceai: Obiceiurile coreene şi tibetane
In jurul anului 820, oamenii din Ch’a Hsien, astăzi Coreea, au vrut să-şi cultive singuri ceaiul şi să nu-l mai importe mereu din China. Au trimis emisari în China pentru a se întoarce cu seminţe de plante de ceai, modul de cultivare şi tehnica de preparare a ceaiului. Coreenii nu şi-au elaborat propriul mod...
Citeste tot »
Parfum de whisky
Numeroase tipuri de whisky-uri scoţiene prezintă un parfum caracteristic de flori în care se distinge aroma de iarbă-neagră, planta rustică tipică acestei regiuni, deşi în limba florilor aceasta este simbolul singurătăţii. Acest arbust simplu acoperă întinderi vaste din Scoţia şi Speyside şi, în perioada înfloririi, pictează peisajul datorită culorilor lui delicate. Deşi în insulele...
Citeste tot »
Elemente care influenţează caracteristicile unui whisky
Dintre elementele care influenţează caracteristicile unui whisky nu poate rămâne nemenţionată turba, chiar dacă este o caracteristică a producţiei scoţiene. Este vorba despre o substanţă de origine organică formată în urmă cu aproximativ 5000-7000 de ani în urmă, în zone umede, bogate în apă sau în bazine hidrografice de diferite tipuri, prin efectul transformării...
Citeste tot »
Ingredientele whisky-ului
Independent de ţara unde se produce, elementele esenţiale pentru fabricarea whisky-ului sunt mereu aceleaşi: apa, cerealele şi drojdia. De fapt, deşi este adevărat că diferenţele între diversele tipuri de distilare (de exemplu între un bourbon american şi un blended scoţian) sunt legate în mare măsură de tehnicile de elaborare, este mult mai importantă...
Citeste tot »
Istoria whisky-ului IV
Supraproducţia care a caracterizat această perioadă de aur, combinată cu recesiunea care a lovit Marea Britanie în secolul al XlX-lea, a constrâns rapid multe fabrici să închidă. Izbucnirea Marelui Război şi revenirea tendinţei de impunere de măsuri fiscale represive nu au făcut decât să scumpească sticlele. La aceste evenimente s-a adăugat Prohibiţionismul american:...
Citeste tot »
Istoria whisky-ului III
Izbucnirea Războiului de Independenţă irlandez, început cu revolta de la sărbătoarea de Paşte din aprilie 1916, a dat o primă lovitură grea exporturilor de whiskey irlandez. După ani de dezordine socială, marcaţi de revolte independentiste şi represiuni engleze imediate, tratatul care, pecetluind împărţirea insulei în Irlanda de Nord – supusă puterii engleze –...
Citeste tot »
Istoria whisky-ului II
Deşi originile whiskey-ului irlandez merg până în timpuri chiar mai îndepărtate, pe vremea reginei Elisabeta I (1558-1603) preţioasa băutură distilată a cunoscut prima sa perioadă de adevărată dezvoltare, ajungând să câştige binecuvântarea reginei în persoană. Prima licenţă oficială de distilare, dată distileriei Old Bushmills din comitatul Antrim, a urmat în anul 1608, la doar...
Citeste tot »
Istoria whisky-ului
Este greu de stabilit o dată precisă a primei distilări a whisky-ului, deoarece însuşi procesul de distilare nu are rădăcini clare. Din origini îndepărtate, uneori învăluite în farmec şi mister, modalităţile de producţie ale celebrelor băuturi distilate au suferit o importantă evoluţie de-a lungul secolelor, diferite în funcţie fie de timp, fie de loc....
Citeste tot »
Bere:
Bere cu aditivi şi arome chimice
Berile nesănătoase au în compoziţie E-uri care îmbolnăvesc sau ceea ce medicii numesc “cărăuşi ascunşi” de zahăr sau sare. Îndulcitorii sunt suspectaţi că pot cauza inclusiv cancer. Piaţa românească a început să fie asaltată de beri care în mod normal nu ar avea voie să poarte acest nume. Este vorba de berile aromate cu...
Citeste tot »
Cum se fabrică berea
De la malţul adus cu TIR-ul din Germania, până la recipientele cât blocurile în care fierbe berea în România În 2008, românii intrau în topul 10 al băutorilor de bere, cu peste 20 milioane de hectolitri într-un an, adică 93 de litri pe cap de locuitor. Anul trecut, consumul a scăzut, cu 13%, la...
Citeste tot »
Berea de producţie casnică
In ultimii ani, s-a răspândit şi în Italia, într-un ritm din ce în ce mai entuziast, tehnica de home-brewing sau arta de a face bere în casă, un fenomen care se bucură de o tradiţie de peste două decenii în Anglia, Scoţia, Irlanda, Germania, Olanda, Suedia sau Statele Unite. Datorită unei experienţe consolidate,...
Citeste tot »
Despre bere
De la germinaţia orzului la malţ Pentru a produce malţ, se germinează boabele de orz, acestea fiind puse în apă: în felul acesta, se favorizează dezvoltarea enzimelor care vor permite apoi transformarea amidonului conţinut în boabe în zaharuri solubile în apă. în vederea acestui scop, după o primă jumătate de zi, seminţele sunt...
Citeste tot »
Berea – De la orz la pahar
Universul berii este complex şi, în anumite privinţe, de-a dreptul nesfârşit. Ceea ce nu schimbă faptul că o structură de o simplitate dezarmantă intră în compoziţia berii, aceasta fiind produsă din patru elemente cât se poate de comune: orz, apă, hamei şi malţ. Caracteristicile lor, amestecul şi modurile de prelucrare sunt cele care...
Citeste tot »
Meşterii berari
Artizanul excelenţei în procedurile de preparare a berii a fost întotdeauna meşterul berar, deţinător al unor secrete indispensabile în vederea obţinerii unui produs particular şi unic. în era civilizaţiilor sumeriană şi egipteană, această profesie îmbrăca valenţe de-a dreptul mistice, dat fiind consumul extins de bere în cadrul ceremoniilor religioase. Odată cu înmulţirea fabricilor...
Citeste tot »
Berea ţine la distanţă bolile de inimă
Vitamina B6 este responsabilă de menţinerea normală a nivelului homocisteinei sangvine, substanţă cunoscută pentru efectele benefice în afecţiunile cardiovasculare Berea este bogată în multe dintre vitaminele de tip B, precum niacin, riboflavin (B2), pyridoxine (B6), acid folic (B9) şi Cobalamin (B12). Biodisponibilitatea acestor vitamine a fost confirmată prin cercetări care au demonstrat o...
Citeste tot »
DIETA cu lămâie
Kilogramele în plus sunt o sursă de stres. Dieta cu lamaie vă ajută să slăbiţi rapid, dar şi să vă detoxifiaţi corpul. Suc de lamaie Bea un pahar de suc de lămâie cu apă călduţă imediat ce te trezeşti dimineaţa (3-4 linguri de suc la un pahar de...
Citeste tot »
Dieta cu pepene rosu
Micul dejun: in fiecare zi: o felie de pepene rosu 50 g (2 felii) de paine prajita o cana de ceai sau de cafea, neindulcite Prima zi: pranz: 100 g de carne fiarta de vaca 100 g de orez cu sos de rosii si o felie de pepene...
Citeste tot »
Dietă: Cum poţi slăbi cel puţin 10 kilograme în două săptămâni
Regimul Mayo este unul din cele mai aspre regimuri şi trebuie respectat fără nicio abatere timp de 13 zile. Specialiştii în nutriţie susţin că persoanele care îl urmează cu sfiinţenie şi nu se lasă ispitiţi de dulciuri sau snacksuri vor slăbi cel puţin 10 kilograme în această perioadă. Regimul...
Citeste tot »
DIETĂ DE SLĂBIT: Cum poţi pierde kilogramele în plus în timpul verii
Ouăle, cerealele integrale sau ciupercile sunt recomandate deoarece contribuie la arderea grăsimilor din organism. În timpul verii, tot mai multe persoane sunt preocupate de silueta lor şi au tendinţa să adopte regimuri alimentare pentru a pierde în greutate, susţin medicii nutriţionişti. Potrivit experţilor, cele mai bune metode pentru a...
Citeste tot »
Lista alimentelor care nu trebuie să-ţi lipsească de pe masă atunci când eşti la cură de slăbire
Dieta cu lămâie. Cum să pierzi 10 kilograme în 16 zile
Bogat în vitamina C, A, B, acid citric, aminoacizi, calciu, magneziu, fosfor şi potasiu, sucul de lămâie are efect purgativ, deoarece stimulează digestia. Dieta cu lămâie este recomandată persoanelor care nu vor să îşi schimbe radical regimul alimentar pentru a scăpa de kilogramele în exces. Specialiştii în nutriţie susţin...
Citeste tot »
Dieta cu supă de verdeţuri. Cum poţi slăbi până la şase kilograme într-o săptămână
Specialiştii în nutriţie susţin că dieta cu supă de verdeţuri este sănătoasă, mai ales că are drept scop arderea grăsimilor, neprovocând dezechilibre metabolice. Dieta cu supă de verdeţuri face parte din categoria regimurilor hipocalorice şi se bazează pe limitarea caloriilor consumate. Specialiştii în nutriţie susţin că acest regim este...
Citeste tot »
DIETA DE ŞAPTE ZILE. Cum poţi ajunge la greutatea dorită fără să te înfometezi
Un mare avantaj al dietei de şapte zile este că în timpul ei nu te vei simţi înfometat, iar regimul alimentar nu va suferi mari schimbări faţă de cel normal, pentru ca riscul apariţiei tulburărilor metabolice să fie cât mai redus, susţin cei care au creat-o. Dieta de şapte...
Citeste tot »
Dieta cu orez. Cum poţi scăpa de 10% din greutate în două săptămâni
Orezul este bogat în proteine, minerale, vitamine şi amidon. Specialiştii în nutriţie susţin că acest aliment este ideal pentru persoanele care vor să scape de excesul de kilograme fără să se înfometeze. Datorită conţinutului de carbohidraţi, alimentul oferă organismului energia de care are nevoie în perioada de restricţii alimentare....
Citeste tot »