duminică, 19 iulie 2015

Retete Culinare cu poze # 14

Retete culinare cu poze 

Rosii umplute cu orez

Pentru: 18 persoane Ingrediente: 18—20 roşii 800 g roşii pentru sos 250 g orez 1 ceapă sare zahăr verdeaţă 250 g ulei puţină făină 3 căţei usturoi   Mod de preparare: Roşiile se spală, se taie capacele, se trec prin apă clocotită şi se curăţă de pieliţă. Cu o linguriţă se scobesc şi se pun […]

Buseuri cu peste si fileuri de ansoa

Pentru: 12 persoane Ingrediente: 72 buşeuri coapte 7 cutie fileuri de anşoa 750 g peşte de mare 150 g roşii 3 funduri de anghinară boia iute 3/4 păhărel vin roşu cimbru 80 g unt 1 1/2 pahar supă 3/4 lingură faină 3 căţei usturoi   Mod de preparare: Peştele se fierbe (poşează) în puţină supă […]
 

Cozonac cu smantana

  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac (pentru un cozonac mijlociu) 1/2 lingură unt pentru uns tava  Ingrediente umplutura: 750 g smântână, 2 linguri făină, 5 gălbenuşuri, 3 albuşuri, 150 g zahăr, 1 lingură rom, vanilie, coajă de lămâie, un praf de sare.   Mod de preparare: Din aluatul de cozonac se întinde o foaie […]

Canapele cu berbec

  Ingrediente: 1,200 kg came de berbec sau miel 24 canapele 150 g zarzavat 1 ceapă 1 cimbru 30 g ulei 50 g unt puţin vin 30 g costiţă afumată cîţiva castraveciori în oţet verdeaţă 60 g aspic   Mod de preparare: Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin prăjite şi tăiate în diverse […]
 

Ciuperci umplute

  Ingrediente: 30 ciuperci mari 1 legătură verdeaţă 1 ceapă sare piper 4ouă 150 g ulei 1/2 lingură făină 2 linguri lapte 2 linguri smîntînă   Mod de preparare: Se scot cozile de la ciuperci, se curăţă şi se spală în citeva ape. Ciuper­cile se pun pe un şervet iar cozile se storc, se toacă […]
Desert_cu_fructe_de_acai_si_miere_03

Reteta zilei: Desert cu fructe de acai si miere

Desert cu fructe de acai si miere din: fructe de acai, lapte de soia, fructe de padure, seminte de in, polen, granola, miere, afine, banane, capsuni. Ingrediente: 1 pachet de fructe de acai 1/2 cana lapte de soia 1 pumn de fructe de padure amestecate, congelate 2 linguri de semințe de in 1 lingura de […]
 

Placinta cu gris

  Ingrediente aluat: 200 g făină 1 lingură untură 1/2 pahar caimac sau smântână un praf de sare Ingrediente umplutura: 1 l lapte îndoit cu apă, 100 g zahăr vanilat, 109 g griş, 1 gălbenuş, sare.   Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune untura, […]

Aluat de cozonac

  Ingrediente: 1 kg fâină 7 gălbenuşuri 4 albuşuri 300 g zahăr 250 g unt 2 linguri ulei lapte cât se cere (circa 1/2 litru) 1 lingură rom, vanilie 50 g drojdie 1 linguriţă rasă de sare   Mod de preparare: Se moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia […]
 

Sarmalute cu varza dulce,orez,bureti si stafide

  Ingrediente: 800 g foi de varză dulce 500 g roşii 250 g orez 120 g stafide 400 bureti 1 legătură mărar sare piper 250 g ulei   Mod de preparare: Varza se pune 30 minute în apă caldă cu sare. După ce s-a muiat, se taie părţi egale pentru umplut. Se face un pilaf […]

Dulceaţă de nuci

  Decojeşti 100 de nuci verzi de coaja verde, după care întâi le ţii 24 de ore în apă simplă, rece, pe care o vei schimba însă de 3-4 ori. Apoi le vei pune în apă de var pe care o pregăteşti aşa: la 1 kg de var stins pui 5 l apă rece, amesteci, […]
 

Dulceaţă de flori de salcam

  Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu flori alese 1 kg zahăr 1/2 plic sare de lămâie   Mod de preparare: Culegi florile de salcâm mai puţin înflorite, le alegi de codiţe şi de partea verde a bobocului, le speli, le scurgi, le pui într-o cratiţă şi le presari cu zahăr şi sare de lămâie. […]

Plăcintă de primavara

  Ingrediente: 1/2 kg foi de plăcin­tă 1 kg verdeţuri asortate (frunze de păpădie, urzici, spanac, ştevie) 1 şi 1/4 ceaşcă ulei 8 fire ceapă verde tăiată mărunt 2 fire praz tăiat mărunt 2 legături mărar 1 legătură de pătrunjel 3 linguri de orez sare piper   Mod de preparare: Pui orezul la fiert cu […]
 

Budinca de varza

  Ingrediente: 1 kg varză 3 ouă 2 linguri unt 3 cepe 2 linguri pesmet 2 linguri brânză unt proaspăt cât o nucă sare piper   Mod de preparare: Se alege o varză frumoasă. Se curăţă, apoi se desprind 6 -7 foi întregi şi cât mai mari. Se lasă la o parte. Se taie varza […]

Papanasi fierti

  Ingrediente: 250 g brânză de vacă 2 ouă 3 linguri griş sare 2 linguri unt 1 lingură făină 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se freacă într-un castron brânza de vacă cu ouăle, grişul şi sarea. Se amestecă bine până se obţine o compoziţie potrivit de tare. Se ia cu lingura din ea, […]
 

Budinca de spanac

  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 3 ouă 50 g şuncă sau parizer sare 1 lingură brânză sau caşcaval ras   Mod de preparare: Se alege spanacul, se spală în mai multe ape şi se fierbe. Se scurge şi se toacă pe fund sau se trece prin […]

Praz umplut cu icre

  Pentru : 18 persoane Ingrediente: 18 fire praz 250 g ulei 120 g icre tescuite lămîie 2 felii franzelă salată verde măsline pentru ornare   Mod de preparare: Prazul se pregăteşte în segmente ca în reţeta anterioară şi se prepară pentru umplut. Se prepară salata de icre de crap sau ştiucă, se amestecă cu […]
 

Varzari

  Ingrediente: 1/2 ceaşcă ulei 1/2 ceaşcă apă sare făină Ingrediente umplutura: 1 varză mică, murată, 2 linguri ulei, piper.   Mod de preparare: Se face un aluat din jumătate ceaşcă de ulei, jumătate ceaşcă de apă, sare şi făină cât cuprinde. Aluatul trebuie să fie potrivit de moale. Se frământă bine şi se lasă […]

Mamaliga cu ochiuri

  Ingrediente: 400 g mălai 1  l lapte îndoit cu apă sare 1 lingură unt 2 linguri smântână 2 linguri brânză 6 ouă unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din care se face o mămăligă potrivit de moale. Când este gata, se adaugă untul, […]
 

Pirostri din aluat dospit

  Ingrediente: 500 g făină 30 g drojdie 1 lingură zahăr 50ml lapte 1 ou 1 lingură unt 1 linguriţă rasă de sare   Mod de preparare: Se cerne într-un vas făina şi se face loc la mijloc. Separat se face o plămădeală din drojdie, o lingură de zahăr, oceaşcă de lapte călduţ şi un […]

Dovlecei in floare

  Ingrediente: 1 kg dovlecei în floare 2 linguri ulei 100 g arpagic 2 linguriţe mărar şi pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se aleg dovlecei tineri, foarte proaspeţi. Nu se rad, se spală numai şi se rumenesc într-o cratiţă cu puţin ulei. Separat se prăjeşte uşor, de asemenea în ulei, arpagicul, se stinge […]
 

Telina cu masline

  Ingrediente: 1,200 kg ţelină albă creaţă 200 g măsline 150 g ulei 1 lingură bulion sare 1/2 pahar vin 1 legătură verdeaţa   Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se taie în patru, apoi fiecare sfert în 3 felii. Se parează cu un cuţitaş să capete forma de semilună. Se prăjeşte puţin (fără a […]

Spanac cu ciuperci la cuptor

  Ingrediente: 1 kg spanac 150 g ciuperci 3 linguri unt 2 linguri brânză rasă   Mod de preparare: Se alege şi se spală spanacul în mai multe ape. Se opăreşte în apă clocotită, cu sare. Se scurge apăsând ca să iasă toată apa şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de unt. Separat […]
 

Blini

  Ingrediente: 1 pahare făină 1 ceaşcă lapte 30 g drojdie 4 ouă 1 lingură zahăr 1 pahar făină de hrişcă sare 1 lingură unt sau untură   Mod de preparare: Se cerne într-un vas făina, se opăreşte cu o ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până ce devine ca o cremă. Se lasă […]

Praz umplut cu masline tocate

  Pentru:12 persoane Ingrediente: 18 bucăţi de praz tăiate scurt 250 g măsline (negre) 50 g ulei pătrunjel   Mod de preparare: Prazul se taie în segmente scurte de circa 7 cm preferîndu-se părţile groase dinspre cap, apoi se fierbe uşor 12 minute la foc moderat, în apă cu sare. Se scoate imediat prazul din […]
 

Friganele cu svaiter si sunca

Pentru:18 persoane Ingrediente: 36 felii dreptunghiulare de cruton (pîine) 6×8 cm 18 felii şuncă 18 şvaiţer sau caşcaval 2 pahare lapte 1 1/2 lingura faina 120 g unt sare 1 ou   Mod de preparare: Se face un sos alb din unt, făină, sare şi lapte. Cu acest sos se ung feliile de cruton, apoi […]

Buseuri dobrogene cu carne de miel

  Ingrediente: 800 g came de miel 80 g ulei 3/4 lingură făină 3/4 pahar vin 300 g ceapă verde 150 g usturoi verde 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Carnea de miel se frige, se scoate şi se taie mărunt. în tava în care a fost friptă se mai pun: făina, vinul, puţină supă […]
 

Scordolea cu raci

Pentru: 12 persoane Ingrediente: 50—60 cozi fierte de raci 200 g nuci curăţate 3 felii franzelă 5 căţei usturoi sare 250 g ulei lămîie 80 g măsline 3 ouă   Mod de preparare: Nucile se macină şi se pisează cu franzala muiată şi stoarsă, sare şi us­turoi şi se amestecă (montează) apoi cu ulei ca […]

Raci cu maioneza si aspic

Pentru: 12 persoane Ingrediente: 36 cozi de raci sau 1 cutie de homar (600—700 g) 2 gălbenuşuri sare pi­per zeamă de lămîie 1/2 l aspic 100 g ulei muştar 3 funduri de anghinare 18 forme de tarte ovale (de mărimea unui ou de gîscă) 2 salate verzi   Mod de preparare: Se face o maioneză […]
 

Buseuri simple

    Mod de preparare: Buşeurile se fac din 500 g foitaj . Sint mici volovane de mă­rimea unei jumătăţi de portocală mijlocie. Foitajul se întinde (într-o încă­pere rece), de 1 cm grosime, pe o planşetă, presărată cu făină. Se taie 12 bu­şeuri cu ajutorul unui cerc de tablă sau cu gura unui pahar şi […]

Branzoaice

  Ingrediente: 400 g făină 150 g untură 1 pahar lapte 50 g drojdie 3 linguriţe zahăr 1 linguriţă rasă de sare Ingrediente umplutură: 200 g brânză, 1 ou, 1 lingură smântână, 1 linguriţă făinâ, sare, vanilie şi zahăr după gust.   Mod de preparare: Se cerne făina într-un vas, se face loc la mijloc […]
 

Coltunasi cu carne la cuptor

  Ingrediente: 250 g carne 1 lingură unt 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 linguriţă făină 1 lingură brânză 1 lingură unt piper   Mod de preparare: Se face un aluat de tăiţei din două ouă, însă ceva mai moale. Separat se trece prin maşină carnea, de preferinţă de berbec, se prăjeşte într-o […]

Ardei umpluţi eu peşte oceanic, raci sau creveţi cu maioneză

  Pentru: 12 persoane Ingrediente: 72 ardei graşi 1 cutie cu ton sau 1 kg peşte oceanic 20 raci sau 1 cutie ere­veţi 30 măsline 150 g ulei 7/2 linguriţă muştar 1 ou sare lămîie 6 fileuri de anşoa   Mod de preparare: Ardeii se taie în două şi se curăţă de seminţe. Separat se […]

Bureti ardelenesti

  Ingrediente: 800 g bureţi 1/2 pahar vin 2 legături mărar 1foaie dafin 150 g şuncă afumată 500 g roşii 6 fire ceapă verde 150 g ulei sare piper   Mod de preparare: Bureţii, şunca şi ceapa se taie felii şi se pun intr-o cratiţă, apoi mărarul, dafinul, sarea şi vinul. Cratiţa cu capac se […]

Tocană de vara cu maruntaie de pui

  Ingrediente: măruntaie de pui (inimioare, pipote, aripi, târtiţă etc) 1/2 kg ceapă verde 2 salate verzi medii 4-5 legături usturoi verde 7 linguri ulei 250 g iaurt 1 linguriţă pastă tomate 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel piper sare   Mod de preparare: Cureţi verdeţurile, le speli, jumătate din cantitatea de […]
 

Berea – De la orz la pahar

  Universul berii este complex şi, în anumite privinţe, de-a dreptul nesfârşit. Ceea ce nu schimbă faptul că o structură de o simplitate dezarmantă intră în compoziţia berii, aceasta fiind produsă din patru elemente cât se poate de comune: orz, apă, hamei şi malţ. Ca­racteristicile lor, amestecul şi modurile de prelucrare sunt cele care dau […]

Crochete de spanac

  Ingrediente: 1 kg spanac 2 ouă 50 g caşcaval ras 100 g pesmet 100 g făină 2 linguri sos alb 1 cartof ras sare piper 200 ml ulei   Mod de preparare: Spanacul curăţat şi fiert îl scurgi bine şi îl toci, apoi în amesteci cu sosul alb, 1 ou, sare, piper, cartoful ras […]
 

Salată cu porumb dulce si masline

  Ingrediente: 1 salată verde 100 g măsline 3 roşii 1 castravete 1 ardei gras 100 g porumb dulce 2 morcovi 4 ouă fierte tari verdeaţă sare piper ulei zeamă de lămâie   Mod de preparare: Speli şi cureţi sala­ta, roşiile, cas­travetele, ardeiul şi morcovii, tai fideluţă salata şi ardeiul, tai felii castravetele şi roşiile, […]

Dovlecei cu paste spirale

  Ingrediente: 500 g paste făinoase sub formă de spirale 400 g dovlecei 1 ceapă mică sau 1 legătură ceapă verde 1/2 l lapte puţin ulei margarina 40 g făină 200 ml smântână 100 g caşcaval mărar pătrunjel verde busuioc sare şi piper   Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare şi când […]
 

Ceapa umpluta cu usturoi

  Ingrediente: 12 cepe mijlocii 4 căpăţîni de usturoi 2 linguri ulei sare piper 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se opăresc cepele şi usturoiul cu apă clocotită. Se scobesc cepele. Se pisează în piuliţă de piatră usturoiul şi miezul scos din ceapă, cu sare, piper şi puţin ulei. Se umplu cu această pastă […]

Mamaliga fiarat

  Ingrediente: 500 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Se pune ceaunul cu apă la fiert. Separat se pregăteşte mălaiul proaspăt cernut. Când apa dă în fiert, se adaugă o linguriţă de sare şi se presară puţin mălai. După câteva minute, când apa clocoteşte se toarnă tot mălaiul […]
 

Mancare de ciuperci

  Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 cepe 4 roşii 2 linguri unt 1 linguriţă făină sare verdeaţă tocată   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile şi se taie bucăţi. Se taie ceapa felii şi se prăjeşte uşor cu o lingură de unt. Se pun ciupercile şi se ţin până scade toată apa din ele. Se […]

Mancare de morcovi

  Ingrediente: 1 kg morcovi 3 cepe 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă de carne sau apă 1 gălbenuş sare   Mod de preparare: Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii […]
 

Piure de napi

  Ingrediente: 400 g napi 400 g cartofi 2 linguri unt 3 linguri lapte sare   Mod de preparare: Se curăţă napii şi se taie în felii subţiri. Se pun la fiert cu puţin lapte sau cu zeamă de carne. Se trec prin sită împreună cu aceeaşi cantitate de cartofi fierţi în apă. Se procedează […]

Anghinare

  Ingrediente: 72 anghinare (sau 12 gulioare) 400 g arpagic 150 g măsline verzi 1/2 lămîie 150 g ulei verdeaţă sare piper alb 150 g roşii mici   Mod de preparare: Anghinarea se taie în două pe verticală (de la jumătatea foilor) se fierbe 15 minute in apă cu sare şi cu puţină zeamă de […]
 

Mancare de gulii

  Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 lingură bulion 2 linguriţe zahăr sare   Mod de preparare: Se aleg numai gulii tinere, celelaltfe fiind aţoase. Se curăţă şi se taie felii groase de jumătate centimetru şi se înăbuşă cu […]

Iahnie de cartofi

  Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 linguri ulei 1 ceaşcă apă 1 lingură bulion sare o frunză mică de dafin 3 roşii verdeaţă tocată   Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie în lung, în sferturi. Se prăjeşte în ulei ceapa tăiată mărunt şi când s-a îngălbenit, se pun cartofii. Se […]
 

Mancare de dovlecei

  Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 linguri unt 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 Iingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă dovleceii  de coaja. Se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt. Se face un sos din ceapă tăiată mărunt şi prăjită uşor în unt, făină, o […]

Chiftele de cartofi copti

  Ingrediente: 500 g cartofi 1 felie pîine 2 linguri făină 2 ouă 1 linguriţă verdeaţă tocată 1 lingură pesmet 2 linguri untură   Mod de preparare: Se coc cartofii. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se freacă bine împreună cu o felie de pâine muiată în lapte şi stoarsă. Se adaugă sare, […]
 

Salată de legume cu masline

  Ingrediente: 3 cartofi noi 1 salată verde 3 roşii 1 cas­travete 5-6 ridichi de lună 1 legătură ceapa verde 100 g măsline fără sâmburi 250 g brânză sare ulei oţet din mere cu miere mărar verde   Mod de preparare: Fierbi cartofii cu tot cu coajă şi când sunt gata îi decojeşti şi îi […]
 

Dulceaţă de căpşune

  Ingrediente: 1 kg căpşune 1,5 kg zahăr 2 linguriţe sare de lămâie   Mod de preparare: Speli bine căpşunile sub un jet de apă, le cureţi de codiţe şi le stropeşti cu 1 ceaşcă de apă în care ai dizolvat 1 linguriţă sare de lămâie. Aşezi apoi într-un vas un strat de căpşune, altul […]

Placinta cu carne macra

  Ingrediente: 400 g carne macră 1 lingură untură 1 ceapă 1 ou 1 lingură smântână sare piper 2 linguri unt Mod de preparare: Se face la fel ca plăcinta cu brânză, înlocuind brânza cu o tocătură de carne pregătită în felul următor: se taie carea bucăţi, se rumeneşte într-o cratiţă cu o lingură de […]
 

Taitei cu legume

  Ingrediente: 3-4 morcovi o mână de mazăre verde 250 g tăieţet laţi 1 lingură ulei 2 ouă 200 g smântână 100 g caşcaval sau telemea rasă sare piper 1 lingură unt   Mod de preparare: Cureţi şi tai rondele morcovii, apoi îi pui la fiert 6 minute în apă cu sare. Speli şi cureţi […]

Mamaliga la cuptor

  Ingrediente:  400 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare 200 g brânză 100 g unt 2 ouă 2 linguri lapte sare Mod de preparare: Se face o mămăligă mai moale. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se pune un strat subţire de mămăligă aşezată uşor şi întinsă cu o […]
 

Placinta cu branza

  Ingrediente: 300 g brânză de vacă 30 g unt proaspăt 1/2 lingură făină 2 ouă 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri unt   Mod de preparare: Se face un aluat de plăcintă. Se întinde foaia foarte subţire şi, după ce s-a uscat puţin, se taie în bucăţi de mărimea tăvii în care se va […]

Tocană de ştevie

  Ingrediente: 10 legături ştevie 2 legături ceapă verde 1 legătură usturoi verde 100 ml ulei 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Speli şi fierbi ştevia în apă cu sare. Când e gata o scurgi de apă, dar opreşti o cană de zeamă. Cureţi, speli şi […]
 

Balmus

  Ingrediente: 400 g mălai 11/2 l lapte îndoit cu apă 200 g brânză de oi sare   Mod de preparare: Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din care se face o mămăligă ceva mai moale. Când este gata, se adaugă brânza de oi şi se mai amestecă până se încorporează bine toata […]

Alivanca

  Ingrediente: 400 g brânză de vacă 4 ouă 4 linguri mălai 2 linguri făină 2 linguri smântână 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână pentru servit   Mod de preparare: Se freacă într-un castron brânza de vacă până devine ca o cremă. Se pun pe rând ouăle, mălaiul, făina, smântâna, untul. Se pune sare. Se […]
 

Aluat de taitei

  Ingrediente: 300 g făină 2 ouă 2 linguri apă sare   Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle adăugând şi două linguri cu apă (două jumătăţi) şi un vârf de linguriţă de sare. Se amestecă întâi ouăle cu o linguriţă, până cuprind puţină […]

Roşii umplute cu piure de mazăre si morcovi

  Ingrediente: 1 kg roşii 3 morcovi 1/2 kg mazăre nouă curăţată 2 linguri pesmet 1/4 kg roşii de gătit 100 g unt 1/2 legătură pătrunjel sare   Mod de preparare: Cureţi morcovii şi mazărea, le speli şi le pui la fiert în apă cu sare, dar în vase separate, între timp, tai roşiilor câte […]
 

Mancarica de verdeata cu orez

  Ingrediente: 4 legături pătrunjel 4 legături mărar 2 cepe potrivite 1 cub condiment 200 ml ulei 1 lingură făină piper sare 1 lingură bulion 1 pahar orez   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai solzişori şi o căleşti în ulei încins. Când s-a înmuiat, adaugi făina, o rumeneşti puţin şi stingi cu 250 […]

Chec de legume

  Ingrediente: 1/2 kg rosii 3 linguri ulei 2 ardei grasi verzi 3 ardei grasi rosii 350 g costita afumata 6-8 ouă 1-2 linguri făină sare piper după gust 350 g telemea (caşcaval) 150 g măsline cimbru mărar după gust   Mod de preparare: Decojeşti roşiile după ce le-ai scufundat o secundă în apă clocotită. […]
 

Salată multicoloră

  Ingrediente: 3 morcovi 1/4 kg fasole verde 4-5 cartofi noi 1/4 kg mazăre nouă curăţată 150 g măsline 4 ouă răscoapte mărar pătrunjel după gust, ulei. Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le speli şi le pui la fiert în vase separate, în apă cu sare. Fierbi şi 3 ouă în apă cu sare, […]
Papara de paine

Papara de paine

Papara de paine din: paine, lapte, branza de oaie, unt, oua, branza, sare. Poate te intereseaza si: Cum se prepara Zama de paparada (VIDEO) Papara cu paine Cum se prepara Papara de peste (video) Papara cu carne si ceapa   Ingrediente: 12 felii de pâine 2 ceşti lapte 4 linguri brânză de oi 2 linguri […]

Ciuperci cu oua

  Ingrediente: 750 g ciuperci 2 cepe 1 lingură unt 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1 ceaşcă smântână 3 ouă sare piper   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile ca mai sus. Se toacă mărunt atât ciupercile, cât şi ceapa şi se prăjesc împreună uşor cu o lingură de unt. Se presară […]

Iofca cu manatarci (hribi)

  Ingrediente: 150 g hribi 1 ceapă 3 linguri unt 1 lingură bulion 2 linguri brânză rasă sare Ingrediente iofca(macaroane de casa): 150 g făină, 1 ou, 1 lingură apă, sare.   Mod de preparare: Se pregăteşte iofcaua dintr-un ou,(Se face un aluat ca de tăiţei . Când foaia s-a uscat pe jumătate, se face […]
 

Napi cu smantana

  Ingrediente: 1 kg napi 2 linguri unt 1 linguriţă făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri smântână   Mod de preparare: Se taie napii în două şi fiecare jumătate în alte trei sau patru bucăţi. Se curăţă bucăţile dându-le în acelaşi timp şi o formă mare cât o nucă. Se spală şi se usucă într-un […]

Snitel de legume

  Ingrediente: 2 morcovi 1 pătrunjel 4 cartofi 1/4 de varză o mână de fasole una de mazăre 2 ouă 2 linguri făină 1 lingură brânză rasă 1 lingură pesmet 2 linguri untură sare   Mod de preparare: Se fierb împreună sau separat, în apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza (opărită mai […]
 

Budinca de clatite cu legume

  Ingrediente: 100 g fasole verde 100 g  mazăre boabe câteva buchete de conopidă 1 dovlecel mic 2 cartofi 1 morcov 1 lingură făină 1 lingură unt 1 ceaşcă lapte 2 ouă 2 linguri brânză rasă 2 linguri smântână sare Ingrediente clătite: 2 ouă, 1 ceaşcă făină, 1 ceaşcă lapte, 1 lingură unt, sare.   […]

Ciuperci cu smantana

  Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 linguri unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină sare mărar tocat   Mod de preparare: Se aleg ciuperci, de preferinţă mici, în orice caz foarte proaspete, albe şi cu carnea tare. Se curăţă, se rup picioarele, iar ciupercile mari se taie în patru sau în mai multe bucăţi, după […]
 

Budinca de macaroane

  Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 ouă 1 ceaşcă lapte sau smântână 2 linguri unt 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se fierb macaroanele în apă cu sare, se scurg şi se limpezesc cu apă rece. Se freacă într-un castron brânza de vacă amestecată cu brânză de oi, sau numai brânză […]

Ceapa umpluta cu nuci

  Ingrediente: 12 cepe mijlocii 1 felie pâine 12 nuci sare piper 1 linguriţă verdeaţă 2 linguri ulei 2 linguri făina 1 lingură bulion 1 Iinguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Se aleg cepe de mărime mijlocie, se curăţă şi se fierb în apă cu sare până încep să se moaie. Se scurg din […]
 

Placinta cu macaroane

  Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 oua 1 ceaşcă lapte sau smântână 4 linguri unt Ingrediente foaia de plăcintă: 250 g făină, 1 lingură, ulei, 1/2 ceaşcă apă caldă, 1/2 linguriţă sare, sau se cumpără 250 g foi din comerţ   Mod de preparare: Se face o foaie de plăcintă . Se […]

Morcovi tineri cu unt

  Ingrediente: 1 kg morcovi 2 linguri unt 2 ceşti zeamă de carne sau apă 2 linguri rase zahăr sare   Mod de preparare: Se rad morcovii cu un cuţit bine ascuţit. Se pun într-o cratiţă cu două linguri de unt, două ceşti de apă sau zeamă de carne, două linguri rase de zahăr şi […]
 

Telina cu ciuperci

  Ingrediente: 4 ţeline 2 cepe 200 g ciuperci 1 lingură făinâ 1 păhărel de vin 2 linguri untură sare piper foaie de dafin   Mod de preparare: Se curăţă rădăcinile de ţelină destul de adânc, ca să nu rămână nimic din coaja fibroasă care le acoperă. Se taie în două, iar fiecare jumătate în […]

Mancare de telina

  Ingrediente: 6 ţeline 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 lingură bulion 1 linguriţă zahăr 3 linguri ulei pătrunjel verde tocat sare   Mod de preparare: Se curăţă ţelina, se taie felii care se prăjesc cu puţin ulei. Se aşază în cratiţă. În tigaia în care s-a prăjit ţelina, se mai adaugă o lingură de […]
 

Gulii inabusite

  Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 linguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Se aleg gulii tinere, se curăţă, se taie în două, apoi în feliuţe destul de subţiri. Se pun într-o cratiţă cu o lingură de unt sau de untură, o linguriţă de zahăr, sare şi două, trei linguri […]

Aluat de placinta

  Ingrediente: 500 g făină 3 linguri ulei 1 linguriţă sare 1 ceaşcă apă caldă   Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă […]
 

Macris cu ou

  Ingrediente: 1 kg măcriş 2 linguri unt 2 gălbenuşuri 2 linguri smântâna sare   Mod de preparare: Se curăţă şi se spală măcrişul la fel ca urzicile. Se scurge şi, dacă este tânăr, se înăbuşă într-o cratiţă cu unt. Dacă este mai bătrîn, se opăreşte întâi în apă clocotită cu sare, se scurge pe […]

Pilaf bulgaresc

  Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 cepe mijlocii 4 roşii 2 ardei graşi 3 ceşti cu apă 3 linguri ulei sare   Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt. Se pune într-o cratiţă cu ulei, amestecând din când în când până începe ceapa să se moaie. Se adaugă ardeii tăiaţi felii, apoi orezul ales […]
 

Chiftele de sparanghel la cuptor

  Ingrediente: 1 kg sparanghel 2 l apă 2 linguri făină 2 linguri brânză rasă 1 lingură unt 3 ouă 3 linguri untură 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină sare   Mod de preparare: Pentru chiftele se preferă sparanghel cu firul verde şi subţire. Se curăţă şi se fierbe la fel ca mai sus şi […]

Dovlecei cu sos alb

  Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 l apă sare 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri brânză rasă   Mod de preparare: Se rad dovleceii de coajă, se rad apoi pe o răzătoare cu găuri mari, astfel încât să iasă lungi, ca tăiţeii. Se fierb puţin în apă clocotită, potrivită de […]
 

Turta de cartofi

  Ingrediente: 500 g cartofi 50 g unt sare piper 1 lingură untură   Mod de preparare: Se coc cartofii la cuptor. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se sfărâmă cu furculiţa. Se adaugă sarea, piperul şi untul. Se încinge într-o tigaie untura, se întind egal cartofii sfărâmaţi, apăsându-i cu lingura, se lasă […]

Sparanghel fiert

  Ingrediente: 1,500 kg sparanghel 2 l apă sare    Ingrediente sos: 2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 100 g ulei, sare, lămâie, sau 2 linguri unt, 1lingură pesmet.   Mod de preparare: Se alege sparanghel foarte proaspăt. Se curăţă de partea fibroasă şi se spală în mai multe ape. Se leagă câte 8 -10 fire […]
 

Chiftele de cartofi cu branza

  Ingrediente: 300 g cartofi 2 ouă 1 lingură brânză rasă sare piper 2 linguri făină 2 linguri untură   Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de tocat carne, se amestecă cu ouăle bătute ca pentru omletă, o lingură de brânză rasă,o lingură de făină, […]

Maduva impletita la gratar

  Ingrediente: maduva sare piper Mod de preparare: Cand bucata de măduvă este lungă, o împletim in formă de 8, o frigem la gră­tar şi o servim.   Pofta buna!
 

Istoria whisky-ului III

  Izbucnirea Războiului de Independenţă irlandez, început cu revolta de la sărbătoarea de Paşte din aprilie 1916, a dat o primă lovitură grea exporturilor de whiskey irlandez. După ani de dezordi­ne socială, marcaţi de revolte independentiste şi represiuni engleze imedia­te, tratatul care, pecetluind împărţirea insulei în Irlanda de Nord – supusă pu­terii engleze – şi […]

Vrabioara la tava

  Ingrediente: 1,5 kg carne 2 linguri unt 1 jumatate ceaşcă zeamă de carne sare piper 1 linguriţă hrean ras Mod de preparare: Curăţăm carnea înlăturand tendoanele şi grăsimea de prisos. Nu spălăm carnea, o ştergem numai cu şervetul şi o legăm cu sfoară. Punem vrăbioara la tavă cu grăsimea în jos şi turnăm deasupra […]
 

Momite cu mazare

  Ingrediente: 1 kg momiţe 1 lingură untură 1 ceapă mică 1 pahar vin alb 1 pahar apă 1 lingură bulion de roşii 1 foaie de dafin 10 boabe piper sare 1 kg mazăre Mod de preparare: Spălăm bine momiţele, scoatem vinele, le tăvălim în făină şi le prăjim într-o ti­gaie. Intr-o cratiţă punem puţină […]

Vitel cu ciuperci

  Ingrediente: 1 kg carne 1 kg ciuperci 1 ceapă 1 lingură unt sare piper 5 linguriţe făină 5 linguriţe bulion de roşii sau 10 roşii 2 ceşti zeamă de carne pătrunjel tocat Mod de preparare: Punem untul într-o cratiţă şi cînd se înfierbantă, adăugăm ceapa, sare şi apoi carnea (spată sau piept) tăiată în […]
 

Vrabioare la frigare

  Ingrediente: 2 kg vtăbioare 2 linguri untură sare piper 2-3 cepe Mod de preparare: Curăţăm şi legăm întreaga bucată de carne. O punem într-un vas adînc, pre­sărăm ceapă tocată, turnăm deasupra ulei şi lăsăm 24 ore la răcoare, întorcand din cand în cand bucata pe o parte şi pe alta şi muind-o bine în […]

Mancarica de vitel

  Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură unt sau untură 1 lingură făină 2-3 cepe 2-3 ceşti zeamă de carne sau apă fiartă cimbru foaie de dafin sare piper 1 ceaşcă sos de roşii sau bulion 10-15 felioare cabanos 150 g ciuperci Mod de preparare: Spălăm carnea şi o tăiem în bucăţi pe care le […]
 

Vrabioara (rostbif) la cuptor

  Ingrediente: 2 kg vrăbioare 2 linguri untură sare piper Mod de preparare: Alegem un rostbif de 2 kg. Cu un cu­ţit desfacem oasele late şi vertebrele. Pu­nem bucata de carne pe un fund şi cu­răţăm vinele, fără să-i stricăm forma. Presărăm sare şi piper. Punem într-o tavă şi ungem friptura cu untură pe toate […]

Turnedos la gratar

  Ingrediente: 1 muşchi de 1—1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper Mod de preparare: Pregătim feliile de muşchi ca pentru turnedos sote, avand grijă să aibă for­ma rotundă. Presărăm cu piper, ungem cu unt sau cu ulei ; fiecare felie o îm­pănăm cruciş cu patru şuviţe de slănină. Inainte de masă, punem […]
 

Biftec imitatie

  Ingrediente: 5 bucăti carne moale de vaca ulei sare piper cimbru Mod de preparare: Alegem carne moale şi fragedă şi o curăţăm de vine şi de pieliţe. Crestăm în mai multe sensuri fiecare bucăţică cu un cuţit şi îi dăm formă ro­tundă ca să semene cu un biftec. Ungem cu puţin ulei pe amîndouă […]

Ramstec la tava

  Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper Mod de preparare: Incingem untura într-o tavă, punem bucăţele de ramstec una langă alta, pre­sărăm cu piper şi le prăjim la foc iute, întorcîndu-le o singură dată. Căldura tre­buie să cuprindă repede friptura ca să nu lase zeamă. Cand este aproape gata, sărăm […]

Friganele de cartofi

  Ingrediente: 300 g cartofi 1 ou 1/2 ceaşcă făină 1/2 ceaşcă lapte sare piper 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 2 linguri untură (ulei)   Mod de preparare: Se curăţă cartofii cruzi şi se rad pe răzătoarea cu găuri mai mari. Se adaugă sare, piper şi pătrunjel verde tocat. Separat se face un aluat de […]

Spanac cu branza la cuptor

  Ingrediente: 1 şi 1/2 kg spanac 5 linguri brânză rasă 1 lingură mare de unt 1 lingură făină 1 lingură pesmet puţină sare   Mod de preparare: Pregăteşti un piure de spanac, adăugându-i 4 linguri de brânză rasă şi untul. Ungi o formă cu unt, torni spanacul, presari pesmet amestecat cu restul de brânză […]
 

Turnedos cu sos de vin

  Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper 1 linguriţă făină 2-3 linguri zeamă de carne 1 pahar vin roşu Mod de preparare: Prăjim turnedosul şi în tigaia în care s-a prăjit, adăugăm făina, puţină zeamă de carne concentrată şi vinul roşu. Fier­bem sosul, amestecăm şi cînd a scăzut, […]

Turnedos sote

  Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper Mod de preparare: Alegem un muşchi bun de vacă, tă­iem capul şi coada, curăţăm vinele şi pieliţele. Muşchiul trebuie să rămînă ro­tund, lung, frumos. Tăiem un turnedos, adică o felie groasă de un deget, în greu­tate de 125-150 g. Presărăm felia […]
 

Ramstec la gratar

  Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper Mod de preparare:   Alegem ramstec de vacă, adică partea dintre ultima vrăbioară (rostbif) şi coadă. Tăiem felii, curăţăm cartilajele dim­prejur sau numai le crestăm, deoarece la grătar ele se strang şi friptura se zbarceşte. Netezim carnea cu ciocanul, dand ramstecului formă frumoasă […]

Risoto cu limba

  Ingrediente: 1 ceaşcă orez 1 limbă de viţel 1 ceapă 1 morcov 1 patrunjel 3 linguri unt 1 lingură făină unt proaspăt cât o nucâ 100 g brânză rasă sare   Mod de preparare: Se fierbe o limbă de viţel cu o ceapă şi zarzavat. Se curăţă de piele şi se taie în cuburi […]
 

Rosbraten

  Ingrediente: 1-1,500 kg carne 2 linguri unt 2-3 cepe sare piper Mod de preparare:   Alegem carne fragedă de vacă : vrăbioară (rostbif) sau antricot (dacă se poate chiar muşchi). Tăiem felii pe care le netezim cu ciocanul, le sărăm şi le pipărăm. Prăjim feliile într-o tigaie în unt, la foc iute. Cînd sunt […]

Muschi la tava

  Ingrediente: 3.500 kg muschi 100 g slanina 500 g zarzavat (telina,morcov,praz) 1 lingura unt sau untura 1 ceasca bulion de carne sare piper Mod de preparare: Curatam carnea si o stergem cu un servet ud fara sa o spalam. Impănăm pe ambele părţi cu slănină sau învelim cu slănină muşchiul şi îl le­găm cu […]
 

Muschi la frigare

  Ingrediente: 3,500 kg muşchi 100 g slănină ulei ceapă Mod de preparare:   Curăţăm, legăm şi împănăm muşchiul cu slănină, cu un ac special. Il punem într-un castron şi turnăm deasupra ulei, adăugăm bucăţele de ceapă şi lăsăm să se marineze. Cu o jumatate de oră înainte de masă, punem muşchiul în frigare şi […]

Muche la gratar

  Ingrediente: burta de vaca sare piper Mod de preparare: Alegem părţile cele mai groase ale burţii de vacă şi le frigem pe grătar, la fel ca pe fleică.   Pofta buna!
 

Carne de vaca fripta inabusit

  Ingrediente: 1,500 kg carne de la coadă 250 g zarzavat (praz, telină şl morcov) 10 cartofi verdeată 1 ceapă 2 ceşti bulion de carne sare Mod de preparare: Curăţăm şi batem puţin carnea, o legăm cu sfoară, o sărăm şi o aşezăm într-o cratiţă, împreună cu resturile zarzavatu­lui din care preparăm garnitura. Punem ceapă […]

Cureluse la gratar

  Ingrediente: cureluse sare piper Mod de preparare: Sub antricoate, la dreapta şi la stanga şirii spinării, se găsesc doi muşchiuleţi lunguieţi, cum sunt cei de purcel sau de berbec. Aceştia se numesc cureluşe. Se frig la grătar, ca vrăbioarele, şi se ser­vesc pe funduri de lemn.   Pofta buna!
 

Cartofi umpluti cu branza

  Ingrediente: 6 cartofi frumoşi 200 g brânză de vacă 2 ouă 1/2 lingură făină 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Se curăţă cartofii cruzi, se taie în două, în lat, şi se scobesc înăuntru, formând ca nişte găoace cu peretele de 1 cm de gros. Se taie foarte puţin din fund, ca […]

Piure de spanac

  Ingrediente: 1,500 kg spanac 1 ceapă (după gust) 1 lingură unt 1/2 lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau lapte sare   Mod de preparare: Se alege, se spală şi se fierbe spanacul. Se scurge, se toacă fin pe un fund de lemn, sau se dă prin maşină. Se taie mărunt o ceapă […]
 

Maduva la gratar

  Ingrediente: maduva sare piper patrunjel Mod de preparare: Luăm bucăţi întregi de măduvă şi le curăţăm de aşchioarele de case. Dăm sare, piper şi punem repede la grătar, ca să nu se topească măduva. Cand este friptă, servim măduva pe crutoane de pai­ne prăjita în unt sau la grătar. Dăm la masă presărand cu […]

Cartofi umpluti in coaja

  Ingrediente: 12 cartofi mijlocii 1 lingură unt 2 gălbenuşuri 1 lingură brânză rasă 100 g şuncă sau parizer   Mod de preparare: Se aleg cartofii tineri, netezi şi la fel de mari, se spală şi se coc la cuptor . Se taie la capăt un capac şi cu ajutorul unei, linguriţe se scoate tot […]
 

Friptura cu maduva

  Ingrediente: 1 kg carne măduvă sare piper pătrunjel Mod de preparare: Opărim măduva cu apă clocotită, apoi înăbuşim foarte puţin în suc de carne, pană se moaie. O tăiem bucăţi, pe care presăram cu pătrunjel tocat. Luăm turnedos, biftec, vrăbioară sau antricot. Procedăm ca pentru orice friptură la grătar, cu o singură deosebire: cand […]

Fleica la gratar

  Ingrediente: 1 kg carne grăsime sare piper Mod de preparare: Luăm fleici pregătite de măcelar. Scoatem pieliţele şi vinele. Aranjăm frumos fleicile ca pe biftec. Le ungem cu ulei sau cu untură şi le frigem pe grătar, pe parte şi pe alta. Cînd sunt gata, le presarăm cu piper, cu sare şi cu cimbru […]
 

Cartofi cu macaroane la cuptor

  Ingrediente: 400 g cartofi 200 g macaroane 2 linguri brânză rasă 2 linguri unt 500 g roşii sare piper   Mod de preparare: Se unge cu unt o cratiţă ce merge la cuptor. Se aşază un rând de cartofi fierţi, tăiaţi felii subţiri, se presară brânza rasă. Deasupra se aşază un rând de macaroane […]

Biftec nemtesc

  Ingrediente: 1 kg muşchi 2-3 ouă pesmet unt untură sare Mod de preparare: Tăiem felii subţiri de muşchi, le dăm prin ou şi prin pesmet (pane), le stropim cu unt şi din nou le batem în pesmet. Apoi le prăjim. Biftecul nemţesc se serveşte cu piure de cartofi şi cu mici bucăţele de paine […]
 

Biftec la gratar

  Ingrediente: 1 kg muşchi sare piper ulei Mod de preparare: Biftecul la grătar se pregăteşte la fel ca pentru a fi fript la tavă. Presarăm bu­căţile cu piper pe ambele părţi şi pentru ca să se rumenească mai repede, ungem cu ulei. Asezam biftecul pe gratar deasupra jarului. Primele 2-3 minute cărbunii trebuie să […]

Cartofi noi cu usturoi si roşii

  Ingrediente: 1 kg cartofi noi 1 ceaşcă ulei sare 2-3 roşii coapte 3-4 căţei de usturoi 1 legătură mărar   Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă, îi speli în mai multe ape, după care îi sărezi puţin şi îi prăjeşti în ceaun cu o ceaşcă de ulei. Opăreşti roşiile, le decojeşti, le tai […]
 

Frigarui de muschi

  Ingrediente: 750 g muşchi 100 g costiţă ulei piper sare cimbru usturoi Mod de preparare: Curăţăm muşchiul de vine şi de pieliţe şi tăiem bucăţi cubice de 3-4 cm. Punem bucăţile pe o farfurie, presărăm piper, cimbru şi usturoi şi le muiem uşor în ulei. Infigem cate 4-5 bucăţi în fiecare frigăruie,punand între ele […]

Salată de varză nouă cu ochiuri româneşti

  Ingrediente: 1 varză medie 4 ouă 1 salată verde 2 fire de ceapă verde 4 linguri ulei 10 linguri oţet 100 g nuci 40 g caşcaval ras 75 ml vin alb sare piper după gust   Mod de preparare: Cureţi şi speli salata şi o laşi să se zvânte. Cureţi varza, o speli si […]
 

Biftec in sange

  Ingrediente: 1 kg muşchi unt pătrunjel   Mod de preparare:   Carnea pentru biftecul în sange se pre­găteşte la fel ca pentru biftecul la tavă. Tăiem muşchiul în bucăţi rotunde, groase de două degete ; le frigem 20 mi­nute la grătar şi le servim cand nu sunt încă fripte complet (cu suc sangeriu), cu […]

Miel cu ciuperci

Ingrediente: 750 g carne 400 g ciuperci 1 lingură unt sau untură 1 ceapă mică 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 2 linguri smântână 1 linguriţă făină puţin piper sare Mod de preparare: Se prăjesc în aceeaşi cratiţă, cu o lingură de unt sau de untură, bucăţile de carne, o ceapă tăiată mărunt şi […]
 

Meşterii berari

  Artizanul excelenţei în procedurile de preparare a berii a fost întot­deauna meşterul berar, deţinător al unor secrete indispensabile în vederea obţinerii unui produs particular şi unic. în era civilizaţiilor sumeriană şi egipteană, această profesie îmbrăca valenţe de-a dreptul mistice, dat fiind consumul extins de bere în cadrul cere­moniilor religioase. Odată cu înmulţirea fabricilor producătoare […]

Musaca de cartofi cu zarzavat

  Ingrediente: 500 g cartofi 2 linguri lapte 1 lingură unt 1 morcov 1 pătrunjel 3 cepe mrjlocii 2 linguri untură 1 lingură bulion 1 lingură pesmet sare   Mod de preparare: Se face un piure de cartofi . Separat se fierb un morcov şi un pătrunjel. Se taie ceapa mărunt, se prăjeşte cu puţină […]
 

Sufleu de spanac

  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri unt 1/2 lingură făină 1/2 ceaşcă smân­tână 2 linguri brânză rasă 3 ouă sare condimente după gust   Mod de preparare: Fierbi spanacul şi-l toci mărunt. Intr-o cratiţă pui să se topească o linguriţă de unt, adaugi făina şi o laşi să se rumenească. Pui apoi spanacul, laşi […]

Sufleu de branza numai cu albus

  Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făiină 1 1/2 ceaşcă lapte 150 g brânză rasă 50 g caşcaval 6 albuşuri sare piper 1/2 lingură unt pentru uns forma si putin pesmer   Mod de preparare: Se face un rântaş alb dintr-o lingură de făină şi o lingură de unt. Se stinge cu lapte sau […]
 

Risoto cu ficat

  Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 linguri unt 4 ceşti zeamă de carne 200 g ficat unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se pregăteşte orezul ca mai sus, se taie în bucăţele mici ficatul şi se înăbuşă cu puţin unt, fără însă să se usuce. Când orezul este fiert, se adaugă […]

Potarnichi la frigare

  Ingrediente: 3 potârnichi frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de pâine 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Înainte de a fi jumulite, potârnichile trebuie ţinute 24 de ore, după ce au fost împuşcate, dar nu mai mult, într-un loc răcoros şi bine ventilat. Când timpul este foarte răcoros, pot fi […]

Spaghete cu oua si sos de rosii

  Ingrediente: 400 g spaghete 3 ouă 1 Iingură unt 1 lingură brânză Ingrediente sos: 500 g roşii, 1 linguriţă zahăr, unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se fierb spaghetele în apă cu sare, se scurg şi se amestecă cu o lingură de unt. Se fierb ouăle răscoapte. Din timp se pregăteşte […]

Galuste de branza la cuptor

  Ingrediente: 250 g apă 60 g unt sau untură 150 g făină 4 ouă 2 linguri brânză sare piper .Ingrediente sos: 1 lingură unt, 2 imguri făină, 2 ceşti lapte, 2 linguri brânză rasă, sare.   Mod de preparare: Se pun într-o cratiţă la foc apa cu untul sau untură şi un vârf de […]
 

Porumbei umpluti

  Ingrediente: 3 porumbei 150 g carne de viţel 2 chifle 1 ou 1 ceapă mică 1 lingură unt sare piper pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă porumbeii, se sărează. Se umplu cu o umplutură făcută din carne de viţel tocată, pâine muiată în lapte şi stoarsă şi ficatul de porumbel, toate […]

Macaroane cu branza

  Ingrediente: 400 g macaroane 100 g brânză rasă 50 g unt proaspăt sare   Mod de preparare: Se fierb 3 l apă cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se dă drumul macaroanelor, rupte sau nu în bucăţi, după dorinţă. Îndată ce încep din nou să fiarbă se dau la o parte, pe foc mai […]
 

Risoto cu sos de rosii

  Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt 3 ceşti zeamă de carne 2 linguri brânză rasă unt proaspăt cât o nucă sare   Mod de preparare: Se alege orezul, se spală şi se usucă cu un şervet. Se infierbîntă într-o cratiţă untul, se pune orezul şi se amestecă până începe să se îngălbenească. […]

Rata cu mazare boabe

  Ingrediente: 1 raţă mijlocie 700 g mazăre boabe verde 2 ceşti zeamă de carne 1 linguriţă zahăr 1 lingură unt sare patrunjel   Mod de preparare: Se fierbe mazărea boabe cu zeama de carne. Când este aproape fiartă, se adaugă sare, zahăr şi puţin unt. Se frige o raţă tânără la tavă . Când […]
 

Musaca de cartofi cu linte

  Ingrediente: 500 g cartofi 200 g linte 1 ceapă 2 Iinguri untură 1 lingură pesmet 1 lingură bulion sare piper Mod de preparare: Se fierb cartofii cu coajă, se curăţă şi se taie felii. Se fierbe din timp lintea, se scurge şi se trece prin maşina de carne. Într-o tigaie se prăjeşte o ceapă […]

Spanac cu unt

  Ingrediente: 1,500 kg spanac 50 g unt proaspăt sare   Mod de preparare: Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape ca şi urzicile. Se fierbe descoperit în apă clocotită cu sare. Când este gata, se scurge bine de apă, se pune puţin unt proaspăt şi se serveşte imediat, ca garnitură la […]
 

Cartofi la cuptor

  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură unt 2 ouă 2 linguri brânză rasă 1 ceaşcă smântână   Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă, se taie felii şi se sărează. Se unge cu unt o formă ce merge la cuptor. Se aşază un rând de cartofi, un rând de brânză rasă, un rând […]

Intestine de sitari

  Ingrediente: intestinele de la 6 sitari 1 ficat de pasăre 100 g ciuperci 1 linguriţă frunză de pătrunjel tocat 1 lingură unt 1 gălbenuş sare piper 12 feliuţe de franzelă   Mod de preparare: Se scot intestinele sitarului şi se toacă mărunt cu o bucăţică de ficat de pasăre sau de viţel. Se taie […]
 

Spaghete in forma

  Ingrediente: 300 g spaghete 2 linguri unt 1 Iingură făină 1 ou 100 g ciuperci 1 lingură brânză sare   Ingrediente aluat: 150 g făină, 1 gălbenuş, 50 g untură, 2 linguri apă, sare.   Mod de preparare: Se face un aluat din făină, untură, un galbenuş, apă, sare, cu care se îmbracă o […]

Pui cu rosii

  Ingrediente: 1 pui mare 1 kg roşii 1 lingură unt sau untură 2 cepe 1 linguriţă făină sare   Mod de preparare: Se înăbuşă bucăţile de pui într-o cratiţă cu unt. Separat se prăjeşte în untură ceapa tăiată mărunt, se adaugă făina şi se toarnă totul peste pui în cratiţă. Se pun roşiile spălate […]
 

Papricas de iepure

  Ingrediente: 1 iepure 1 lingură untură 3 cepe mari 100 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 1 linguriţă boia 1 lingură bulion sare   Mod de preparare: Se pregăteşte iepurele, se taie bucăţi, se pune la marinat. Se prăjeşte uşor într-o tigaie, în untură, ceapa tăiată felii şi slănina fiartă, tăiată în bucăţele […]

Pui cu ciuperci si arpagic

  Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă, zarzavat de supă cimbru frunză de pătrunjel foaie de dafin 2 linguri unt 150 g arpagic 150 g ciuperci 1 lingură făină 1 gălbenuş 1 Iingură smântână 1 Iinguriţă zeamă de lămâie sare piper   Mod de preparare: Se pun bucăţile de pui la fiert. Se adaugă […]
 

Friptura de fazan

  Ingrediente: 2 fazani 100 g slănină 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Dintre toate vânaturile cu pene, fazanul este acela care trebuie neapărat ţinut câteva zile după ce a fost vânat, înainte de a fi pregătit. Durata aceasta de fezandare (frăgezire şi maturare) depinde însă de vreme şi de temperatură. Pe timp […]

Mancare de pui cu masline

  Ingrediente: 1 pui mare 2 linguri ulei 4 felii de pâine 4 roşii 150 g ciuperci 100 g măsline 1 linguriţă făină 1 căţel usturoi 1 păhărel de vin sare   Mod de preparare: Se taie puiul în bucăţi potrivite. Se sărează şi se prăjeşte în ulei. Se scoate într-o cratiţă şi se ţine […]
 

Anchemaht de pui

  Ingrediente: 1 pui 1 l apă 1 ceapă 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6 felii de lămâie sare   Mod de preparare: Se fierb bucăţile de pui la fel ca pentru pilaf. Se face separat un rântaş alb dintr-o lingură de unt cu o jumătate lingură de făină. Se stinge cu zeama în […]

Gaina rasol

  Ingrediente: 1 găină de circa 1 kg 4 l apă zarzavat de supă sare   Mod de preparare: Se alege o găină grasă, se curăţă, se spală şi se pune la fiert în apă fierbinte. Se ia spuma, se sărează şi se adaugă tot zarzavatul ca pentru supă . Trebuie să fiarbă cel puţin […]
 

Friptura de rata salbatica

  Ingrediente: 1 raţă 100 g slănină 1 lingură unt 1 linguriţă pătrunjel verde tocat sare 1 păhărel cu vin Ingrediente marinată: 1 pahar oţet, 2 frunze de dafin, 1 ceapă mică, 10 boabe piper, sare.   Mod de preparare: Se curăţă raţa, se pârleşte şi se şterge cu o cârpă uscată. Se face o […]

Crochete de cascaval

  Ingrediente: 250 g caşcaval 1/2 lingură unt 1 lingură făinâ 1 ceaşcă zeamă de carne sau de lapte  Ingrediente pentru prăjit: 1 lingură făină, 1 ou, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură.   Mod de preparare: Se taie caşcavalul în cuburi mici. Se face un sos alb ceva mai gros, din unt şi făină […]
 

Cartofi cu dovlecei la cuptor

  Ingrediente: 500 g cartofi 30 dovlecei în floare 1 ceaşcă smântână 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor în unt cartofii curăţiţi şi tăiaţi felii. De asemenea dovleceii în floare. Se aşază într-o cratiţă de pământ un rând de cartofi şi unul de dovlecei, se toarnă deasupra smântâna cu […]
 

Găluşte din spanac cu sos de roşii

  Ingrediente: 1 kg spanac 5 linguri unt 2 ouă 50 g brânză de vaci 150 g făină 100 g caşcaval ras 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 conservă de roşii (sau 3 roşii mari) piper sare   Mod de preparare: Cureţi spanacul, îl speli şi-l opăreşti 5 minute în apă cu sare. Il […]

Salată cu varză nouă şi pui

  Ingrediente: 1 varză nouă nu prea mare 2-3 morcovi 1 piept de pui fiert maioneză din 2 gălbenuşuri (unul crud şi altul fiert) sare piper 2-3 căţei de usturoi   Mod de preparare: Varza o tai fideluţă, morcovul crud şi curăţat îl dai pe răzătoarea fină, pieptul de pui îl toci (fără pieliţă). Amesteci […]
 

Spanac cu orez si mărar

    Speli spanacul foarte bine, îl pui la fiert în apă rece cu sare şi când e gata îl scurgi şi îl tai mărunt. Căleşti în ulei orezul spălat bine, stingi cu apă şi când „înfloreşte" adaugi spa­nacul şi puţină apă. Pui apoi zahărul şi potriveşti gustul de sare şi piper. Adaugi puţină zeamă […]

Prăjitură cu brânză şi frişca

  Ingrediente: 4-6 ouă 100-150 g zahăr 100-150 g făină 1 lingură unt topit sau smân­tână pentru uns tava. Pentru cremă ai nevoie de: 1 pachet brânză de vaci (250 g) 3-4 linguri zahăr pudră 1 l frişca 50 g stafide 1 pliculeţ zahăr vanilat coajă de portocală proaspătă sau de la borcan, păstrată cu […]
 

Spanac scazut

  Speli spanacul şi-l pui la fiert în apă clocotită. După ce a fiert, îl scurgi de apă şi-l toci cu o lingură de lemn. După gust, adaugi sare, oţet, ulei şi usturoi pisat. Le amesteci bine pe toate şi nu este necesar să le mai pui să fiarbă. Il serveşti cu ochiuri.   Poftă […]

Budincă de spanac

  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri făină 2 linguri margarina sare 1 legă­tură mărar verde 2 ouă   Mod de preparare: Cureţi frunzele de spanac de cozi, le speli sub jet de apă rece şi le opăreşti în apă cu sare. Păstrezi o parte din zeama cu care ai opărit spanacul. Scurgi frunzele de […]
 

Ruladă de omlete

  Ingrediente: 12 ouă 2 linguri bulion 2-3 fire de ceapă verde 1 legătură pătrunjel sau mărar 150 g caşcaval ras 1/2 linguriţă boia iute 30 g unt 3 linguri ulei sare piper după gust   Mod de preparare: In 3 castroane diferite spargi câte 4 ouă, pui sare, piper şi le baţi. Intr-un cas­tron […]

Pilaf de gris

  Ingrediente: 1 ceaşcă griş (nu prea plină) 4 ceşti apă 50 g unt proaspăt sare   Mod de preparare: Se pune apă la fiert cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se toarnă o ceaşcă mică de griş, cu încetul, să curgă în ploaie. Se amestecă mereu să nu se facă cocoloşi şi se lasă […]
 

Pilaf de prepelite

  Ingrediente: 4 prepeliţe 2 linguri unt 1 ceapă mijlocie 1 ceaşcă mare de orez sare   Mod de preparare: Se curăţă patru prepeliţe, se taie în două în lungime şi se sărează. Se înfierbântă o lingură de unt într-o cratiţă, se pun prepeliţele şi se ţin până încep să prindă culoare, fără să se […]

Iepure cu zarzavat

  Ingrediente: 1 iepure zarzavat de supă 3 cepe 2 linguri ulei 1 frunză de dafin 150 g arpagic 1 păhărel cu vin 1 lingură bulion sare piper   Mod de preparare: Se pregăteşte iepurele si se pune la marinat. Se prăjeşte uşor o ceapă tăiată felii cu o lingură de ulei. Se adaugă iepurele […]

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro