miercuri, 15 iulie 2015

Retete Culinare cu poze # 3

Retete culinare cu poze 

Borş de peşte

  Ingrediente: 600 g peşte (de preferat şi crap, somn şi păstrugă) 1,500 kg resturi de peşte (cap, şiră, peşte mic) 300g zarzavat 350g roşii 1 ceapă 5fire ceapă verde 30 g orez sare piper 3/41 borş 1 legătură leustean 21 apă   Mod de preparare: Se pun să fiarbă încet resturile de peşte, zarzavatul, […]

Umplutură de marmeladă

  Ingrediente: marmeladă esenţă de portocale dulceaţă de zmeură sau de căpşune   Mod de preparare: Incălzeşti puţin marmelada, o amesteci bine şi dacă este prea legată adaugi puţin sirop de zahăr. Dacă vrei, poţi adăuga câteva linguriţe de dulceaţă de zmeură sau de căpşune sau câteva picături de esenţă de portocale.   Poftă bună!
 

Napi cu scoici sau cu midii şi bureţi

  Ingrediente: 800 g napi 300 g bureţi sau ciuperci 25 midii sau scoici 150 g ulei sare piper 1 legătură de pătrunjel 4 fileuri de anşoa 250 g roşii 1 1/2 lingură făină usturoi   Mod de preparare: Napii se curăţă, se taie felii groase, se dau prin făină şi se sotează cu ulei […]

Peşte oceanic cu smantnă cu garnitură de pilaf

  Ingrediente: 1,400 kg peşte oceanic 1/2 linguriţă pudră de  boia de ardei sare 1/2 lingură de făină 120 g unt 40 g afumătură 1 ceapă 1 măr 4 cuişoare 200 g orez 3/4 l supă   Mod de preparare: Se fierb ingredientele şi afumătura. Se taie 12-14 escalopuri din peşte şi se prăjesc în […]
 

Pateu cald din rinichi si carne de porc

  Ingrediente: 180 g rinichi 180 g pulpă porc 200 g ceapă 1 ou 1 legatura pătrunjel verde 150 g vin alb piper sare joitaj   Mod de preparare: Se curăţă şi se taie ceapa. Separat se taie carnea şi rinichii. Se inabusesc in ulei carnea apoi rinichii la care se adaugă ceapa călită puţin. […]

Prăjitură cu nuci şi ness

  Ingrediente foaie: 6 albuşuri 350g zahăr 350g nuci prăjite şi măcinate 3 linguri făină linguriţă zahăr vanilat un vârf de cuţit sare Ingrediente crema :6 gălbenuşuri,6 lin­guri zahăr pudră ,3 linguriţe nes,200g margarina   Mod de preparare: Pentru foi, se bat spumă cele 6 albuşuri, se adaugă zahărul, treptat, şi se continuă baterea. Se […]
 

Prăjitură cu miere

  Ingrediente blat: 300g făină 120g miere 120g zahăr 2 oua 1 linguriţă bicarbonat Ingrediente crema: 250ml smântână proaspătă , 300 g nuci măcinate ,200g zahăr pudră vanilat.   Mod de preparare: Se amestecă ingredientele pentru blat şi se lasă de seara până dimineaţa la rece. Se împarte compoziţia în trei bucăţi egale, din care […]

Sufleu de vinete

  Ingrediente: 5 vinete 1 ceapă 1/2 lingură unt topit sau 3 lin­guri uni proaspăt 1 lingură făina 2-3 linguri caşcaval sau parmezan ras 2 ouă lapte sare piper Mod de preparare: Alegem vinete egale, le spălăm şi le potrivim forma, retezîndu-le puţin vîrful şi coada. Tăiem în lung o felie de vînătă din partea […]
 

Plachie de vinete

  Ingrediente: 4 vinete 2-3 linguri făină 100 g ulei 2 cepe 1 căpăţină usturoi 4 roşii 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Spălăm şi tăiem vinetele în felii ro­tunde. Le sărăm şi le lăsăm să stea o oră. Apoi le punem în apă rece. le spă­lăm, le stoarcem uşor. Le tăvălim prin […]

Piure de vinete

  Ingrediente: 3 vinete mari sau 5 mici 2 ceşti lapte 1 lingură unt zahăr sare piper Mod de preparare: Coacem vinetele la foc bun.. Le cură­ţăm frumos ca să nu rămînă pie ele coji negre. Le scoatem seminţele. Le tocăm bine cu satirul de lemn. Punem laptele la fiert intr-o cratiţă. Cînd se umflă, […]
 

Imambaildi

  Ingrediente: 5 vinete 300 g ulei 3 cepe mari 625 g roşii 1 legătură pătrunjel 5 căţei de usturoi zahăr sare piper Mod de preparare: Scoatem coada vinetelor, le spălăm bine, le crestăm în lung, adînc (fără să le străpungem), punem puţină sare la crestătură şi le lăsăm să stea 15 minute. Apoi le […]

Ruladă afumată din fleică de porc

  Ingrediente: 1 bucată de fleică mai subţire, cât se poate mai apropi­ată de forma unui dreptunghi 1/2 kg sare grunjoasă mujdei dintr-o căpăţână de usturoi 100 ml oţet boabe de piper ienibahar după gust 2-3 foi de dafin   Mod de preparare: Presari bine cu sare grunjoasă toată bucata de fleică, o aşezi într-o […]
 

Vinete umplute II

  Ingrediente: 5 vinete 1 ceaşcă orez 1 ceapă 6 linguri ulei 1 legă:ură mărar 5 roşii 1 lingură bulion de roşii 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Pregătim umplutura : alegem şi spă­lăm orezul, apoi îl punem într-un castron, într-o tigaie prăjim în ulei ceapă tocată mărunt şi o punem în castron […]
 

Tocană din ficat cu garnitură de pilaf cu branză

  Ingrediente: 900 g ficat de vită sare piper 1/41 vin roşu 1 foaie de dafin 1 lingură de bulion pastă 100 g stafide 30 g zahar 100 g şuncă 1 l supă şofran 280 g orez 200 g unt 1 lingură de făină 50 g telemea   Mod de preparare: Ficatul se taie felii, […]

Cocktail Old Pal

Cocktail Old Pal din: whisky, vermouth dry, bitter campari. Calitate – alcoolic Bază alcoolică – rye whiskey Pahar – cupă mică de cocktail Categorie – Campari drinks Decoraţiune – fără   Se serveşte înainte de mese   Ingrediente: 1/3 rye whisky 1/3 vermouth dry 1/3 Bitter Campari   Apărut în Statele Unite, în anii ’50, […]
 

Ciuperci umplute

  Ingrediente: 1 kg ciuperci 100 g costiţă afumată 100 g şuncă presată 2 ouă 1 legătură ceapă 2 cepe 3-4 căţei de usturoi ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi ciupercile, le îndepărtezi picioruşele, le presari cu sare şi le laşi deo­parte să se scurgă. Cureţi ceapa, o tai mărunt şi o pui […]

Tocană haiduceasca de miel

  Ingrediente: 180 g carne de miel ceapă ardei gras cimbru condimente piper usturoi boia de ardei dulce vin roşu pastă de roşii sau bulion   Mod de preparare: Tai în bucăţi mici carnea de miel şi le prăjeşti. Adaugi ceapa şi ardeiul gras, apoi le căleşti puţin împreună. Adaugi apă, iar când sunt aproape […]
 

Chefal la cuptor cu roşii, măsline si icre de chefal

  Ingrediente: 6 chefali (circa 1,400 kg) 400 g roşii 1/2 pahar vin roşu sare cimbru 150 g ulei 150 g măsline verzi 1 legătură de pătrunjel 4 căţei de usturoi 150 g icre de chefal   Mod de preparare: Chefalii se curăţă, se spală şi se usucă pe un şervet. Se dă sare şi […]

Calcan cu midii, bureţi şi roşii

Ingrediente: 1calcan de circa 3,500 kg 25 midii sau scoici 1 pahar vin 300 g bu­reţi 500 g roşii 5 căţei de usturoi 300 g napi sare piper 150 g ulei ver­deaţă   Mod de preparare: Calcanul se opăreşte 1 minut în apă clocotită. Cu un cuţitaş se curăţă de piele şi de ghimpi, intestine. […]
 

Ruladă de peşte oceanic cu pilaf şi raci

  Ingrediente: 1,400 kg peşte oceanic 50 buc cozi de raci fierţi 3 gălbenuşuri 1/2 lămaie sare piper alb 2 linguri de smantană 150 g orez 150 g unt 1 ceapă 1/2 l supă 1/2 lingură de făină zeamă de peşte   Mod de preparare: Din fileuri se fac 14 rulade, se aşază intr-o cratiţă […]

Cod cu ciuperci

  Ingrediente: 800g cod 2 fire praz 400g ciu­perci din conservă 2 linguri bulion 3 căţei de usturoi 100g măsline 100 ml ulei lămâie 100 ml vin alb 1 leg. pătrunjel verde 1linguriţă nucşoară sare piper   Mod de preparare: Se taie codul bucăţi, se pune într-o tavă, se adaugă peste el uleiul, prazul tăiat […]
 

Dovlecei cu midii sau scoici şi bureţi de pădure

  Ingrediente: 900 g dovlecei 30 midii sau scoici 300 g bureţi 220 g ulei 300 g roşii 6 căţei de usturoi 1 legătură de verdeaţă sare 3/4 pahar vin   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie bucăţi, se scot seminţele şi se sotează in ulei şi sare. Se pun apoi într-o cratiţă, […]

Borş de miel cu pătrunjel si hasmaţuchi

  Ingrediente: 1,200 kg carne de miel (cap, şi coaste) 5-6 fire de ceapă verde 25 g orez legătură de leuştean 1 legătură de hasmaţuchi 1 mor­cov 1 rădăcină pătrunjel 2 cepe mijlocii 2 linguri smân­tână 2 gălbenuşuri 1 l de borş 2 l de apă   Mod de preparare: Cureţi bine capul de miel […]
 

Ciorbă de peşte aromată

Ciorbă de peşte aromată din: peste proaspat, ceapa, zarzavat, sare, piper, leustean, patrunjel, faina, otet de vin, foaie de dafin, cimbru, cuisoare, unt, ardei grasi, rosii, smantana, apa. Poate te intereseaza si Cum se prepara Ciorba de peste Ingrediente: 1,500 kg peşte proaspăt (preferabil crap cu lapţi) 1 ceapă 250 g zarzavat de supă sare […]

Vinete umplute I

  Ingrediente: 5 vinete 100 g ulei 3 cepe 2-3 roşii 1 ljngură făină puţin lapte 1 lingură caşcaval sau parme­zan 2 oua sare piper Mod de preparare: Alegem vinete de mărime mijlocie, egale între ele. Le tăiem în două în lung şi le scoatem cu lingura jumătate din miez. Le dăm puţină sare şi […]
 

Vinete pane

  Ingrediente: 3 vinete 3 linguri unt 75 g caşcaval sau parme­zan 2 ouă pesmet 10 linguri sos de roşii sau 5 linguri de scordolea un praf de sare Mod de preparare: Alegem vinete potrivite, nu prea mari. Le tăiem în lung în 3-4 felii late de un deget. Le lăsăm cu coajă. Curăţăm de […]

Vinete impanate

  Ingrediente: 5 vinete 15-20 cătei de usturoi 250 g ulei 2-3 cepe 500 g roşii(sau 75 g bulion de roşii) 1 legătură pătrunjel boia sare Mod de preparare: Alegem vinete mici, lunguieţe. Cu­răţăm coaja în şuviţe vrîstate (şuviţele de coajă vor fi mai late decît cele albe, ca să ţină miezul). Le opărim în […]
 

Vinete gratinate

  Ingrediente: 4 vinete 2 linguri făină 100 g ulei 2 linguriţe unt 125 g caşcaval sau parmezan pesmet sare Mod de preparare: Tăiem vinetele în felii .rotunde sau lungi. Le presărăm cu sare. După 10 mi­nute le ştergem cu o cîrpă. Apoi le batem în făină şi le prăjim în ulei. Ungem cu unt […]

Vinete si dovlecei cu scordolea

  Ingrediente: 2 vinete 2 dovlecei 1 lingură untură l 1/2 lingură făiniă 5 linguri scordolea sare Mod de preparare: Curăţăm dovleceii, îi tăiem în felii nu prea subţiri, în lungime, şi îi punem în­tr-o farfurie. La fel tăiem şi vinetele, punîndu-le în altă farfurie. Presărăm sare. Ştergem cu şervetul feliile ca să se zbi­cească, […]

Tocană din ficat cu garnitură de mamaliga

  Ingrediente: 300 g ficat de vită 300 g bureţi 2 cepe 1/2 lingură de făină 1 lingură bulion sare piper 150 g cabanos 150 g costiţă afumată 50 g ulei 300 g mălai   Mod de preparare: Se taie bucăţi ficatul, costiţa, cabanosul, bureţii şi se sotează în ulei împreună cu ceapa tocată. Se […]

Inimă cu smantană cu garnitură de salată

  Ingrediente: 1 kg inimă de vită sau porc 100 g unt 11/2 lingură de făină zare piper 3 cepe 200 g smantană salată de sezon puţin ulei   Mod de preparare: Inima se curăţă, se spală şi se taie felii, apoi se înăbuşă cu ceapa to­cată. Se stinge cu apă şi se pune la […]
 

Prăjitură cu nuci şi cireşe

  Ingrediente: 100g unt 200g zahăr pudră 4 ouă 200g nuci măcinate 2 lin­guri rom 80g făină 300g cireşe   Mod de preparare: Se freacă untul cu zahărul până se obţine o compoziţie ca o cremă. Se adaugă gălbenuşurile, nucile, romul, făina şi se bate bine compoziţia pentru omogenizare. Se bat albuşurile şi când spuma […]

Prăjitură cu cremă de nuci şi frişcă

Ingrediente foaie: 100g zahăr 100ml apă minerală 1 ou 100g margarină 1 lingură amoniac făină Ingrediente crema:800g nuci măcinate ,800g frişcă,250g zahăr,2 linguriţe zahăr vanilat,20ml esenţă de rom   Mod de preparare: Pentru foi se caramelizează zahărul, se adaugă un pahar cu apă, se topeşte zahărul şi se lasă la răcit. Se adaugă oul, margarina, […]
 

Piept de pui in sos de roşii

  Ingrediente: 3-4 bucăţi piept de pui dezosat 1 ceapă 2-3 căţei de usturoi pătrunjel verde 250 ml suc de roşii sare piper busuioc 50 ml vin alb   Mod de preparare: Tai pieptul în bucăţi, îl amesteci cu vinul, sarea, piperul, busuiocul, îl laşi deoparte circa 30 de minute ca să se marineze, apoi […]

Rinichi la grătar cu costiţă şi roşii la grătar

  Ingrediente: 800 g rinichi 150 g costiţă afumată 200 g roşii sare   Mod de preparare: Rinichiul se curăţă, se spală apoi, se taie felii mai mari. Se sărează, se pun pe grătarul încins şi se garnisesc cu felii de costiţă afumată şi felii de roşii fripte pe grătar.   Pofta buna!
 

Crap gătit ţărăneşte

  Ingrediente: 1 crap (circa l,5kg) ceaşcă ulei 250rnl supă de pui sau vin alb 6 roşii 2-3 căţei de usturoi 1legegatura pătrunjel   Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală, se taie în felii de 2cm grosime, se sărează, se piperează, se pune într-o tavă cu ulei şi se dă la cuptor. Se […]

Prăjitură cu miere, lămâi şi nuci

    Ingrediente: 4 albuşuri 200g zahăr 150g nuci zdrobite 6 ml frişcă 100g miere de albine 2 lămâi   Mod de preparare: Se pregătesc 3 tăvi rotunde cu diametrul de 23cm, se ung cu unt şi se tapetează cu hârtie specială pentru copt. Se bat albuşurile până când se formează o spumă consistentă, care […]
 

Creme brulee

  Ingrediente: 6 căni lapte gros de cocos 1 cană  de cocos cană de frişcă 1 cană zahăr tos 4 gălbenuşuri 1 lingură cocos ras deshidratat dulce 5g amidon 10 g zahăr vanilat   Mod de preparare: Pune laptele proaspăt stors într-un vas transparent şi aşteaptă circa jumătate de oră ca grăsimea din lapte să […]

Supa de pui de baltă

  Ingrediente: 30 pui de baltă pulpe 1 1/2 l supă 6 căţei de usturoi 1 pahar vin 1 foaie de dafin 1 ceapă 1/2 pahar lapte 1 lingură de făină 50 g ulei sare 1 lingură de smantană   Mod de preparare: Cînd supa firebe, se pun puii de baltă curăţaţi şi bine spălaţi, […]
 

Tartă cu brânză şi lămâie

  Ingrediente: 6 lămâi 400g brânză de vaci 20g gelatină 3 gălbenuşuri 400g zahăr 250g smântână dulce 50g migdale măcinate 250g biscuiţi cu cereale l00g unt   Mod de preparare: Se spală lămâile, apoi 3 dintre ele se taie în feliuţe de circa 3 mm. Se pun într-o cratiţă emailată, se acoperă cu apă şi […]

Salată de peşte cu sos de muştar

  Ingrediente: 200g peşte sărat (mărunt) 300g cartofi 50g măsline l-2 linguri oţet 4-5 lin­guri ulei lingură muştar 1leg. pătrunjel l/2 gogoşar acru sare   Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă, în apă sărată, apoi se lasă la răcit, se curăţă şi se taie în felii. Peştele se spală, se curăţă de cap, […]
 
Ceai_rece_de_piersici_cu_mango_10

Reteta zilei: Ceai rece de piersici cu mango

Ceai rece de piersici cu mango din: apa, ceai alb, piersici, mango, zahar. Ingrediente: 12 cesti de apa 5-6 plicuri de ceai alb 2 piersici, fara samburi, cuburi 1 ceasca mango, tocat 1 lingura plus ¼ cana zahar     Mod de preparare: Se fierbe 12 cesti de apa intr-o cratita. Opriti focul. Adaugati pliculetele […]

Clătite cu ficat

  Ingrediente: 300 g făină 3 ouă 800 ml lapte 400 g ficat de porc 3 cepe ulei sare piper   Mod de preparare: Amesteci făina cu laptele şi ouăle, pui şi un praf de sare şi prăjeştil apoi clătite în ulei încins. După ce le-ai făcut pe toate, le dai deoparte şi pregăteşti umplutura: […]
 

Cegă cu arpagic, roşii şi scoici

  Ingrediente: 1,500 kg cegă sau păstrugă sare piper 6 ardei graşi 500 g roşii 20 scoici 120 g ulei 4 căţei de usturoi 300 g arpagic cimbru 1 pahar vin   Mod de preparare: Cega se curăţă, se spală şi se aşază într-o tavă adancă cu ulei, arpagi­cul, usturoiul tocat, roşiile curăţate şi tăiate, […]

Cocktail Old Fashioned

    Calitate – alcoolic Bază alcoolică – whiskey sau whisky Pahar – old fashione Categorie – Whiskey drinks sau Whisky drinks Decoraţiune – o jumătate de felie de porto­cală, una de lămâie, o cireaşă roşie şi un ştir   Se serveşte înainte de mese, seara şi noaptea Ingrediente: 4-5 ci scotch whisky sau bourbon […]
 

Sarmale in frunze de viţă

  Ingrediente: 1/2 cană de orez 1/2 kg de ceapă 1 cutie de ciuperci frun­ze de viţă condimente   Mod de preparare: Tai ceapa mărunt şi o pui să se călească în ulei. Când este aurie pui şi ciupercile tăiate şi spălate foarte bine. Le laşi puţin să-şi ia gustul cepei şi adaugi condimente şi […]

Chec mozaic de legume

  Ingrediente: 200 g ciuperci 150 g mazăre (din conservă sau din congelator) 4 morcovi 6 ouă 150 g caşcaval sare piper   Mod de preparare: Cureţi morcovii şi ciupercile, tai morcovii cubuleţe, iar ciupercile mărunt, apoi le pui la fiert în apă cu sare. Separat, baţi ouăle cu caşcavalul ras, adaugi morcovul, ciupercile şi […]
 

Aperitive din roşii cu brânză

  Ingrediente: 4 roşii 300 g brânză de vaci 1 legătură de mărar 2 linguri unt sare piper   Mod de preparare: Fărâmiţezi brânza de vaci, pui sare şi piper după gust, adaugi untul şi freci până devin ca o cremă. Tai mărarul mărunt, îl adaugi în compoziţia pe care o dai la rece pen­tru […]

Prăjitură cu miere, nuci şi banane

  Ingrediente: 2-1/2 căni făină 1 linguriţă praf de copt 1 linguriţă bicarbonat 1/2 linguriţă sare 1cană unt 2-1/4 cană miere 3 linguri smântână lingură coajă rasă de lămâie 1/2 linguriţă zahăr vanilat 3 ouă 2 banane 1 cană nuci zdrobite   Mod de preparare: Se amestecă faina, praful de copt, bicarbonatul şi sarea într-un […]
 

Budincă de cartofi cu branză de vaci

  Ingrediente: 1 kg cartofi fierţi în coajă 500 g brânză de vaci 4 ouă, puţină margarină 4 linguri de smântână sare   Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă şi îi tai rondele. Freci brânza de vaci cu sare, 2 linguri de smântână şi 2 ouă. Ungi un vas cu margarină şi aşezi alternativ […]

Buşeuri cu peşte

     Ingrediente foitaj: 600g făină 250-300 ml apă 500g margarină 2 linguriţe oţet 10 ml alcool 1/2 gălbrnusi de ou 20g sare Umplutura: 300g peşte congelat (macrou, cod ) ,100g ceapă ,l00ml ulei,2 ouă,sare,  piper. Mod de preparare:  Se fierbe peştele în apă sărată, se dezosează şi se dă prin maşina de tocat, iar […]
 

Ghiveci de crap

  Ingrediente: 1,200 kg crap 1 morcov 1lingura faina 250 g mazăre 6 ardei graşi 150 g fasole jidea 200 g conopidă 500 g roşii 2 legături de mărar 2 cartofi 1 ceapă sare piper 100 g ulei cimbru 1/2 pahar vin   Mod de preparare: Zarzavatul se taie bucăţi egale şi se sotează în […]

Lufar la cuptor cu garnitură de pilaf cu rosii

  Ingrediente: 1,400 kg lufar 200 g unt 150 g orez sare piper 300 g roşii 1/4 l supă 1 legătură de pătrunjel 1/2 pahar vin   Mod de preparare: Lufarul se curăţă, se spală şi se pune într-o tavă cu unt, sare şi piper. Se dă la cuptor circa 25 minute. Cînd este gata, […]
 

Pastă de şuncă

  Ingrediente: 300 g suncă presata 3 oua 100 g unt sare piper dupa gust   Mod de preparare: Pui ouale sa firba in apa rece cu sare. Intre timp, treci de doua ori sunca prin masina de tocat carne si tocatura o freci foarte bine pe urma cu untul si galbenusurile fierte tari.   […]

Pulpe de pui cu ciuperci

  Ingrediente: 3 copane de pui 1 cutie ciuperci 1 cartof 1-2 morcovi 1/2 linguriţă mărar 1 lingură ulei sare   Mod de preparare: Cureţi cartoful şi morcovii, tai felii subţiri cartoful, iar morcovii rondele. Scurgi ciupercile de zeamă şi le treci sub un jet de apă rece, apoi speli carnea şi o crestezi ca […]
 

Şalău cu garnitură de orez şi de legume

  Ingrediente: 1 şalău (de 600 g) 200 g făină 1 lămâie 100 g orez 3 ardei graşi sau 2 linguri pastă de ardei 2-3 morcovi 3-4 linguri margarină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare condimente   Mod de preparare: Cureţi peştele, îl speli bine şi îl tai bucăţi pe care le presari cu […]

Piftie bănaţeană

  Ingrediente: 1 piept de pui 2 morcovi 1 ţelină 1 radăcină patrunjel 200 g mazare 5 ouă 3 plicuri gelatină 2 linguri boabe de mustar sare   Mod de preparare: Tai carnea, cureti morcovii, telina si radacina de patrunjel si le pui pe toate la fiert in apa cu sare si boabele de mustar. […]
 

Friptură de curcan la tavă

  Ingrediente: 1 curcan (3-3,5 kg) 100 ml ulei 50 ml rom 2-3 mere 2 morcovi 1/2 ţelină 1 ceapă sare piper măcinat Pentru garnitură ai nevoie de: 2,5 kg varză murată 150 g untură piper boabe   Mod de preparare: Cureţi curcanul şi-l speli, îl ungi cu ulei şi-l umpli cu sferturi de măr. […]

Miel din cocă de cozonac

  Ingrediente: 2 kg făină 150 ml ulei 500 g zahăr 250 ml lapte 6 ouă drojdie cât o nucă esenţă de lămâie sau coaja rasă de la o lămâie sare   Mod de preparare: După ce ai făcut maiaua, amesteci bine ouăle, făina, zahărul, laptele şi un pic de sare, apoi laşi la crescut […]
 

Budincă de banane

  Ingrediente: 1/3 cană fâină 2/3 cană zahăr 1 şi 1/2 cană lapte 2 gălbenuşuri bătute 2 lin­guri unt sau margarină 1 lingiriţă esenţă de vanilie 1 cană frişcă 4-6 banane tăiate felii   Mod de preparare: Amesteci făina cu zahărul şi laptele. Le fierbi pe foc domol până se leagă, lei vasul de pe […]

Friptură de porc cu sos de muştar si garnitură de orez

  Ingrediente: 1 kg carne de porc 3 morcovi mari 4 linguri muştar simplu 1/2 cană cu vin sare piper ulei Pentru garnitură ai nevoie de: 2 căni orez 2 cutii ciuperci 3 dovlecei 1 lingură mentă mărunţită sare piper   Mod preparare friptură: Tai carnea bucăţi mici pe care le prăjeşti în puţin ulei […]

Calcan pane cu garnitură de cartofi pai

Ingrediente: 2,500 kg spinare de. calcan 2 ouă sare piper 50 g făină 250 g pesmet de casă 1 lămaie 1 legătură de pătrunjel 300 g ulei 400 g cartofi   Mod de preparare: Calcanul se opăreşte 1 minut in apă clocotită, se scoate şi cu un cuţitaş se curăţă de piele şi de ghimpi. […]

Tocană din ficat cu garnitură de mamaliga

  Ingrediente: 300 g ficat de vită 300 g bureţi 2 cepe 1/2 lingură de făină 1 lingură bulion sare piper 150 g cabanos 150 g costiţă afumată 50 g ulei 300 g mălai   Mod de preparare: Se taie bucăţi ficatul, costiţa, cabanosul, bureţii şi se sotează în ulei împreună cu ceapa tocată. Se […]

Cocktail Negroni

  Calitate – alcoolic Bază alcoolică – gin Pahar – old fashioned Categorie – Campari drinks Decoraţiune – o felie de portocală   Se serveşte înainte de mese, seara şi noaptea Ingrediente: 1/3 gin 1/3 vermut roşu 1/3 Bitter Campari   Apare la Florenţa, între 1920 şi 1925, datorită barmanului Luigi Scarselli. Barurile care-şi dispută […]

Umplutură de mere

  Ingrediente: 1 kg mere 200 g zahăr tos 100 g pes­met fin coajă de lămâie esenţă de vanilie scorţişoară     Mod de preparare: Cureţi merele, te tai în felii subţiri şi adaugi zahărul, pesmetul, coaja de lămâie, vanilia şi scorţişoara după gust. Această compoziţie poate servi drept umplutură pentru dulciurile ce trebuie coapte. […]
 

Prăjitură cu dulceaţă de mure si bezea

  Ingrediente: 6 ouă 300 g zahăr 1 praf de copt 1 şi 1/2 pahar lapte 300 g făină 150 g nici măcinate 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 şi 1/2 borcan dulceaţă de mure un praf de sare   Mod de preparare: Amesteci gălbenuşurile cu 150 g zahăr, adaugi nucile măcinate, făina, laptefe, praful de […]

Lin cu garnitură de sos de castraveţi cu ouă

  Ingrediente: 1,500 kg lin 300 g castraveţi verzi 2 fire de ceapă verde sare piper 2 le­gături de mărar 60 g ulei 2 ouă cateva măsline   Mod de preparare: Se pune într-un vas apă, sare şi o ceapă. Cînd apa fierbe, se pune linul bine spălat şi se fierbe 15-20 minute, la foc […]
 

Ciorbă de peşte marin şi scoici

  Ingrediente: 1,500 peşte mic (guvizi, macrouri, cambulă) 25 scoici sau midii şo­fran sare 1/21 vin alb puţină boia iute 1 foaie de dafin 1 ceapă 200 g zar­zavat 200 g roşii 1 /2 lămaie 1 1/21 apă   Mod de preparare: Zarzavatul ras se pune la fiert în apă cu sare. După 35- 40 […]

Ceapa umplută cu orez

O reteta de ceapa umpluta cu orez din: ceapa, roez, patrunjel, marar, cimbru, sare, piper, ulei, bulion si faina. Ingrediente: 5 cepe cu diametru de 4 cm 100 g orez 1/2 legatura de patrunjel 1/2 legatura de mărar 1 ceapa 1 lingurită de cimbru sare piper după gust ulei pentru prăjit 2 linguri bulion 1 […]
 

Ficat la tigaie cu de legume şi salată

  Ingrediente: 1,200 kg ficat de vilă sau porc 2 linguri de făină sare piper ulei sau unt pentru prăjit 600 g legume (cartofi, fasole fidea, morcovi sau mazăre) salată 50 g unt   Mod de preparare: Ficatul se curăţă ji se taie felii. Se dă prin făină apoi se frige într-o tigaie în grăsimea […]

Sos maioneză

  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 200ml ulei linguriţă suc de lămâie sau oţet sare piper   Mod de preparare: Se fierbe tare un ou, se curăţă de coajă şi de albuş. Gălbenuşul se sfărâmă cu o fur­culiţă cât mai fin . Se pune într-un castron gălbenuşul fiert sfărâmat şi gălbenuşul crud. Se amestecă bine cu un […]
 

Ciuperci cu felioare de vinete

  Ingrediente: 200 g ciuperci proaspete 2 vinete 4 roşii 1 legătură pătrunjel sare ulei   Mod de preparare: Cureţi ciupercile de pieliţe şi de picioruşe, le speli în mai multe ape le laş, sa se scurgă pe şervete curate. Când s-au uscat, le presari cu sare si le prăjeşti in ulei incins. In acest […]

Sărmaluţe cu carne de miel

  Ingrediente: 500 g orez 1 kg carne de miel mai grasă (tocată) 1 varză crudă mare 4 cepe 1 legătură de pătrunjel verde 3 linguri bulion 3 morcovi 3 ouă 1 lin­gură condimente sare şi piper ulei   Mod de preparare: Orezul ales şi spălat îl căleşti puţin, apoi îl scurgi bine şi îl […]
 

Prăjitură cu mig­dale sau nuci

  Ingrediente: 180g unt 8 ouă 180g zahăr pudră 1 linguriţă zahăr vanilat 200g ciocolată menaj 250g migdale sau nuci Ingrediente ornat: 100g dulceaţă de coacăze,l00g ciocolată menaj,150g migdale   Mod de preparare: Se freacă untul spumă, se adaugă gălbenuşurile, zahărul pudră, vanilia şi se amestecă timp de o jumătate de oră, apoi se adaugă […]

Chefal cu arpagic, manătărci şi anghinare

  Ingrediente: 6 chefali (circa 1,400 kg) 250 g arpagic 250 g manătărci sare piper 120g ulei 1 lămaie 1 legătură de pătrunjel 100 g capere 3 an­ghinare sau 200 g napi 1/2 pahar vin   Mod de preparare: Chefalii se curăţă, se spală şi se usucă pe un şervet. Se dă sare, piper şi […]
 

Miel de cuptor cu rozmarin

  Ingrediente: 2,5 kg carne de miel 2 linguri rozmarin proaspăt (caz în care-l vei toca şi dacă e uscat poţi să-l macini cu râşniţa de cafea) 1 lămâie de la care îi razi coaja 1 linguriţă piper negru măcinat 1/2 linguriţă cimbru uscat şi măcinat 1/4 linguriţă condimente speciale pentru friptură 2 căţei de […]

Jambon afumat

  Ingrediente: 2 kg pulpă de porc 750 g umplutură de cârnaţi cimbru măghiran piper pisat şi boabe sare 50 ml vin foi de dafin   Mod de preparare: Secţionezi jambonul în două, fără să-l desprinzi complet, presari piper, cimbru, măghiran şi sare după gust, apoi adaugi umplutura de cârnaţi şi îl coşi ca să-i […]
 

Ruladă din picior de porc

  Infierbânţi untura şi căleşti ceapa tăiată mărunt. Speli splina, o tai bucăţele pe care le pui la prăjit lângă ceapă, apoi le laşi la răcit. Treci apoi compoziţia de 2-3 ori prin maşina de tocat, adaugi condimentele şi untul. Amesteci şi o pui într-o formă de chec udată cu apă rece şi o dai […]

Chec aperitiv din splină de porc

  Ingrediente: 500 g splină 2 cepe 3 linguri de untură sare piper 50 g unt   Mod de preparare: Scoţi carnea cu şorici cu tot de pe un picior de porc, o baţi bine, o condi­mentezi cu condiment, piper şi puţină sare pe ambele părţi şi o rulezi cu şoriciul în inte­rior. O legi […]
 

Creier cu ciuperci cu garnitură de smantană

  Ingrediente: 1 kg creier de vacă sau porc 300 g ciuperci 2 linguri de făină 100 g ulei sau unt 200 g smîntînă 2 cepe sare piper puţin bulion 1 pahar supă 1 /2 pahar vin 1 lingură de oţet   Mod de preparare: Creierul se fierbe ca cel arătat la aspic şi cînd […]

Cocktail My Wife’s Drink

    Calitate – slab alcoolizat Baza alcoolică – votcă Pahar – old fashioned sau tumbler mijlociu Categorie – Ice-cream drinks Decoraţiune – o căpşună pe margine şi ciocolată rasă la suprafaţă   Se serveşte la orice oră Ingrediente: 2 căpşuni câteva bucăţele de ciocolată câteva bucăţi de ananas 1/1 porţie de îngheţată cu aromă […]
 

Prăjitură cu nuci şi miere

  Ingrediente blat: 4 ouă l00g zahăr 500g făină 100g nuci măcinate 100g margarină 100ml miere 1lingură coajă rasă de lămaie 1 linguriţă zeama de lămaie 1 lin­guriţă esenţă de vanilie 2 linguriţe praf de copt Ingrediente crema : 500g smântână rece,100g zahăr,1 lingură coajă rasă de lămâie,100g nuci măcinate,1 linguriţă esenţă de vanilie   […]

Retete delicioase: Crap sarbesc

  Ingrediente: 1crap fără cap (circa 1,5 kg) 800g cartofi 100 g slănină afu­mată 200 ml smântână 2 roşii 3 ardei graşi 50g unt lin­guriţă boia de ardei dulce sare piper   Mod de preparare: Se curăţă şi se spală bine peştele, atât în interior, cât şi la exterior, apoi se taie în bucăţi, se […]
 

Budincă din ficat de porc

  Ingrediente: 400 g ficat proaspăt de porc 2 cepe 2-3 felii de pâine 4 ouă 100 ml ulei 75 g unt 350 ml lapte 100 g smântână piper sare 2 linguri făină   Mod de preparare: Opăreşti ficatul, îl tai bucăţi şi le pui la fiert în apă cu sare. După ce a fiert, […]

Varza de bruxelles gratina

  Ingrediente: 750 g varză de Bruxelles 1 lingură făină 2 1/2 lin­guri unt 2 linguri caşcaval sau parmezan pesmet sare Mod de preparare: Alegem varză de Bruxelles cît mai mică, curăţăm foile galbene, o spălăm în cîteva ape şi o punem la fiert în apă clo­cotită cu sare, la foc iute, 15-20 minute. Scurgem […]
 

Varzari

  Ingrediente: Pentru aluat: 750 g făină 30 g drojdie 3 ouă 1 lingură ulei 1 linguriţă zahăr pisat 1 ceaşcă lapte 75 g unt topit Umplutura : 1 varză acră mică 2 linguri unt 2-3 ouă 1 lingură făină albă Mod de preparare: Facem un aluat cu drojdie ca pentru plăcintele „Poale în brîu" […]

Ciulama de rinichi cu mamaliguta

  Ingrediente: 800 g rinichi 100 g unt 1 ceapă 2 morcovi 200 g făină sare piper 1/2 pahar de lapte 300 g mălai   Mod de preparare: Rinichii se taie în două în lungime (pe lat), se curăţă interiorul, apoi se spală în multe ape. Se fierb în apă cu sare, cu ceapa şi […]
 

Supă de tipari

  Ingrediente: 800 g peşte tipar 250 g zarzavat 1 ceapă sare 1 foaie de dafin 1 pahar vin dulceag 300 g roşii 60 g unt 2 gălbenuşuri 1 legătură pătrunjel verde   Mod de preparare: Se taie zarzavatul şi ceapa şi se fierb cu 2 1 apă, sare şi foaie de dafin. După 25 […]

Budinca de varza

  Ingrediente: 1 căpătînă mare varză dulce sau 2 căpătîni mici 3 1/2 linguri unt 5-6 ouă 1 chiflă puţin lapte 5 linguri pesmet 1 ceapă 1 legătură mărar cîteva cozi de ceapă verde 1 linguriţă sare Mod de preparare: Alegem o varză proaspătă, o tăiem în patru, o spălăm şi o opărim cîteva mi­nute […]
 

Varza calita

  Ingrediente: 3 verze murate potrivite 2 linguri untură sau 100 g ulei Mod de preparare: Tăiem fin varza murată şi o stoarcem bine în mînă. Incălzim o tigaie, punem grăsimea, o lăsăm să se înfierbinte şi dăm drumul verzei. Invîrtim des cu furculiţa ca să nu se prindă de fund şi să nu se […]

Varza acra cu masline

  Ingrediente: 1 varză mai mare 250 g măsline 250 g ulei 5 cepe mici 5 lingurile făină 4 ceşti zeamă de varză ardei roşu piper Mod de preparare: Tăiem varza ca tăiţeii şi o punem în­tr-o cratiţă. Opărim măslinele cu apă clo­cotită, le scoatem repede şi le punem în aceeaşi cratiţă cu varza, însă […]
 

Urzici batute

  Ingrediente: 1,250 kg urzici 1 lingură ulei 1 lingură făină hrean ras mujdei sare Mod de preparare: Curăţăm urzicile alegînd pentru mîncare frunzele fragede şi vîrfurile. Spălăm în 2-3 ape călduţe. Punem urzicile într-o oală şi turnăm peste ele apă sărată, clo­cotită, cît să le acopere. După ce frunzele au fiert bine, le scur­gem […]

Mancare de telina

  Ingrediente: 5 teline ceapă 1 bucăţică de praz 2 linguri ulei 1 lingură făină 1/2 lămîie 200 g măsline 1 legătură pătrunjel l ceaşcă apă sare piper Mod de preparare: Curăţăm telinele, le spălăm şi le tăiem în 4 sau în 6 bucăţi. Punem la foc apă cu sare şi, cînd dă în clocot, […]
 

Telina gratinata

  Ingrediente: 700 g telină franţuzească 1/2 lingura unt 1 lingură zeamă de carne 150 g caşcaval sau parme­zan pesmet sare Mod de preparare: Curăţăm ţelină franţuzească (fără ră­dăcină), o tăiem şi o spălăm foarte bine. Apoi o punem la fiert în apă clocotită cu puţină sare. O fierbem puţin, ca să nu se desfacă. […]

Telina cu ciuperci

  Ingrediente: 3 teline 150 g unt 1 ceapă mică 10 ciuperci 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1/2 lămîie 1 lingură smîntînă sau 1 linguriţă bulion roşii 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Alegem ţelină frumoasă, o tăiem după mărime, în 4-6 bucăţi, ca feliile de por­tocale. Le punem la […]

Calcan cu garnitură de pilaf

  Ingrediente: 3 kg calcan 250 g unt 1 linguriţă de pudră curry sau boia de ardei sare 2 cepe 1 măr 1/2 lingură de făină 2 linguri de smantană 200 g orez 1 legătură de mărar 4 cuişoare   Mod de preparare: Din calcan se scot fileurile iar resturile se taie mărunt şi se […]

Pilaf de stevie

  Ingrediente: 400 g ştevie fiartă 1 ceapă 100 g unt 1 roşie 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă fierbinte 1/2 ceaşcă orez sare piper Mod de preparare: Tăiem subţire ceapa şi o rumenim în unt. Curăţăm, spălăm şi opărim ştevia ca şi spanacul ; o strecurăm şi o punem în­tr-o cratiţă împreună cu […]
 

Rinichi cu garnitura de cartofi şi morcovi

Rinichi cu garnitura de cartofi şi morcovi din: rinichi, piept afumat, sare, piper, vin negru, bulion, sos brun, supa, sunca, morcovi, cartofi, unt, patrunjel. Poate te intereseaza si Sote de rinichi Ingrediente: 600 g rinichi 200 g piept afumat sare piper 1 pahar vin negru 2 linguri de bulion pastă 3 linguri de sos brun […]

Sote de ficat cu garnitură de cartofi natur

  Ingrediente: 1 kg ficat de vită sau porc 400 g ceapă sare piper 1 lingură de bulion pastă sau boia dulce 1/2 pahar vin 200 g ulei 40 g unt 500 g cartofi   Mod de preparare: Ceapa se taie felii şi se înăbuşă cu ulei şi puţină apă. Ficatul se taie felii mici […]
 

Prăjitură cu miere şi nuci

  Ingrediente foaie: 5 ouă 1 linguriţă bicarbonat 1 cană miere 1 cană zahăr tos făină Ingrediente crema: 1 cană smântână mai grasă ,1 cană zahăr, 1 cană nuci zdrobite ,250g unt,50g                            zahar vanilat   Mod de preparare: Se frământă bine ingredientele pentru foi. Se pune atâta făină câtă este necesară pentru a obţine […]

Pateu de ficat în aspic

  Ingrediente: 800 g ficat de vită sau porc 150 g unt 3 ouă sare piper 300-500 g aspic Mod de preparare: Ficatul se fierbe în apă cu sare. Cînd este gata, se scoate şi se dă printr-o sită fină cu gălbenuşurile. Se dă sare, piper şi se amestecă cu untul pînă devine ca o […]
 

Prăjitură cu fistic

  Ingrediente: 4 albuşuri 250g zahăr 2 lin­guri făină 150g unt un vârf de cuţit praf de copt 250g fistic măcinat un vârf de cuţit sare Mod de preparare: Se amestecă într-un bol făina cu pudul de copt, sarea, 150g fistic măcinat şi 150g zahăr. Se omogenizează bine, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă şi […]

Ciorbă galbenă de peşte

  Ingrediente: 1,200 kg peşte proaspăt (preferabil şi crap) sare piper 250 g roşii 1 ceapă 200 g zarzavat de supă 1/2 lămaie 10 g şofran 300 g fileu de peşte 1 albuş 2 linguri lapte 3 linguri de smantană 1/2 pahar vin alb 2 l apă   Mod de preparare: Zarzavatul şi ceapa tăiate, […]
 

Aluat pentru pască

  Ingrediente: 12 lin­guri zahăr tos 12 linguri lapte 12 linguri ulei 1 plic praf de copt stins cu zeamă de lămâie 14- 16 linguri făină   Mod de preparare: Amesteci bine toate ingredientele, astfel încât să-ţi iasă un aluat de con­sistenţa unei smântâni mai groase. Nu uita să pui şi un praf de sare! […]

Crap în sos de mărar

  Ingrediente: 4 bucăţi file de crap 2 lămâi 250g smântână sau iaurt gras 2 legaturi mărar 2 căitei de usturoi 1-2 linguri ulei de măsline 100 ml ulei pentru prăjit sare piper   Mod de preparare: Fileurile de crap se spală, se scurg bine de apă şi se şterg cu şerveţele absorbante. Se presară […]
 
Biscuiti_cu_coaja_de_lamaie_08

Reteta zilei: Biscuiti cu coaja de lamaie

Biscuiti cu coaja de lamaie din: unt, zahar pudra, coaja de lamaie, suc de lamaie, vanilie, faina, amidon, sare. Ingrediente: 1 1/2 batoane de unt nesarat, la temperatura camerei 2/3 cană de zahăr pudră coaja de la 3 lămâi 4 linguri de suc ​​proaspat de lamaie 1 lingura de vanilie 2 cani de faina 1 […]

Cocktail Morning Glory

    Calitate – alcoolic Bază alcoolică – scotch whisky Pahar – tumbler mijlociu Categorie – Anis drinks Decoraţiune – o felie de lămâie şi un ştir   Se serveşte după-amiaza, seara şi noaptea Ingrediente: 5-6 cl scotch whisky un jet de Pastis, de Pernod sau de Richard un albuş sucul de la o lămâie […]
 

Ficat cu ciuperci în tartă de foitaj

Ingrediente: 1kg ficat de vită sau porc sare boia iute 1/21 supă 2 linguri bulion pastă 10 g chimen 5 bucăţi de cuişoară 1 pahar vin negru 2 legături de mărar 112 lingură de făină 6 ardei graşi 4 căţei de usturoi 60 g parmezan sau caş­caval 60 g şuncă 300 g ciuperci 1 tartă […]

Prăjitură delicioasă

  Ingrediente: 250 g zahăr cristale şi 250 g zahăr pudră 250 g nuci măcinate 6 ouă 250 g făină 250 g margarină 50 g cacao o ciocolată mică şi simplă pentru decor   Mod de preparare: Amesteci foarte bine margarina cu zahărul cristale până la completa dizolvare a acestuia. Adaugi nucile, albuşurile bătute spumă, […]
 

Prăjitură cu miere de albine şi griş

  Ingrediente foaie: 1 ou 200g zahăr 50g margarină 5 linguri miere 700g făină 1 linguriţă bicarbonat Ingrediente crema: 400g unt,1 lămâie,200g zahăr,300ml lapte ,50g griş Ingrediente glazura: 50g unt ,5 linguri apă ,5 linguri zahăr   Mod de preparare: Se pun într-o cratiţă, la foc mic, oul, zahărul, margarina şi mierea. Se adaugă şi […]

Budincă de conopidă

  Ingrediente: 1 căpăţână de conopidă de circa 1 kg 3 ouă 2 linguri de caşcaval ras 200 ml lapte 1 lingură făină sare   Mod de preparare: Speli foarte bine conopida şi o desfaci în bucheţele pe care le pui să fiarbă în apă clocotită cu sare. Separat, pui să fiarbă laptele cu făina […]
 

Calcan gratinat cu cartofi ducesa

  Ingrediente: 2 kg spinare de calcan 1/2 lămaie 50 g branză 1 lingură de făină 200 g unt 1 ou 500g cartofi sare piper alb 1 lingură smantană nucşoară 1 ceapă 2 gălbenuşuri   Mod de preparare: Se face un pireu de cartofi (fără lapte) cu 1 ou crud, unt, sare şi nuc­şoară rasă […]

Ficat la frigare cu legume şi salată

  Ingrediente: 1,200 kg ficat de vită sau porc sare piper 150 g slănină crudă 6 frigărui 600 g legume (cartofi, fasole fidea, morcovi sau mazăre) 30 g unt salată pu­ţin ulei   Mod de preparare: Se taie bucăţi mai mici de circa 2 cm grosime şi se înfig în cele 6 fri­gărui. Se frig […]
 

Aterină prăjită cu garnitură de lămaie şi pătrunjel

  Ingrediente: 1 kg aterină 100g făină sare ulei pentru prăjit 3 linguri de lapte 1 lămaie 1 legătură de pătrunjel   Mod de preparare: Aterinele bine spălate se pun pe o sită să se scurgă, apoi se şterg cu un şervet. Se dau prin lapte şi făină şi se prăjesc în ulei încins (numai […]

Cocktail Mint Julep

O reteta simpla de Cocktail Mint Julep din: bourbon whiskey, zahar pudra, apa si menta. Calitate – alcoolic Bază alcoolică – bourbon whiskey Pahar – old fashioned sau tumbler mijlociu Categorie – Whiskey drinks Decoraţiune – frunzuliţe de mentă pe margine şi paie   Se serveşte după-amiaza, seara şi noaptea   Ingrediente: 5 cl bourbon […]
 

Cotlet de porc cu smântână

  Ingrediente: 4 cotlete de porc 1 lingură făină 1 ceapă 4 linguri smântână 1-2 linguriţe de boia dulce (sau 1 linguriţă iute, după gust) sare     Mod de preparare: Speli carnea, o usuci bine cu un şervet de bucătărie, o presari cu sare şi o laşi aşa timp de 30 de minute. Intr-o […]

Lufar prăjit cu cartofi copţi şi sos de oţet cu ceapă şi verdeaţă

  Ingrediente: 1,400 kg lufar 250 g ulei 40 g făină sare 1 foaie de dafin piper boabe 2 fire de ceapă verde 1 legătură de mărar 1 legătură de pătrunjel 3 linguri oţet   Mod de preparare: Lufarul se curăţă, se spală şi se usucă cu un şervet. Se dă sare, apoi prin făină […]
 

Escalop de nisetru cu arpagic şi gaturi de raci

  Ingrediente: 1,500 kg nisetru 20 gaturi de raci 300 g ciuperci 100 g unt 1 lingură de făină 1 legătură de mărar 300 g mazăre fină 200 g arpagic sare piper 1/2 pahar vin dulceag 2 linguri de smîntînă 400 g unt de raci puţină boia lămaie   Mod de preparare: Se taie 12 […]

Supă de peşte şi scoici

Supă de peşte şi scoici din: peste, praz, ceapa, zarzavat de supa, vin rosu, scoici, lamaie, sare, piper, smantana, verdeata. Poate te intereseaza si Supa de peste ungureasca cu boia picanta Igrediente: 1 kg peşte proaspăt (preferabil cegă mică) 1 fir de praz 1 ceapă 250g zarzavat de supă 1 păhărel de vin roşu 25 […]
 

Ciuperi umplute

  Ingrediente: 800 g ciuperci 2 cepe o lingură de pesmet sare piper condimente ulei   Mod de preparare: Speli şi cureţi ciupercile şi le pui pentru 5 minute în apă cu oţet. între timp, cureţi cepele, le tai mărunt şi le pui să se călească în ulei. Scoţi ciu­percile din apă, le scurgi bine, […]

Măruntaie de miel cu garnitură de găluşte de cartofi

  Ingrediente: 1,200 kg măruntaie de miel sare piper 1foaie dafin 1 lingură făină 150 g unt 1 ceapă 5 căţei usturoi 80 g capere 1 păhărel Chery (rachiu de cireşe) Maggi 2 gălbenuşuri 2 linguri smantană 1 legătură tarhon 500 g cartofi   Mod de preparare: Măruntaiele se taie bucăţi potrivite şi se sotează […]
 

Şalău umplut

  Ingrediente: 1 şalău mai mare 2 cepe 1 mor­cov 2 felii franzelă 100 ml lapte 100g migdale gălbenuş sucul unei lămâi lingură busuioc pahar vin alb sare piper   Mod de preparare: Se curăţă şi se spală peştele. în­tr-un castron se face un amestec din ceapa tăiată mărunt sau dată pe râzătoare, morcovul ras, […]

Limbă cu stafide

  Ingrediente: 1 kg limbă 200 g stafide 1 lingură de făină 80 g unt 1 paliar de vin roşu sare puţin zahăr 5 bucăţi de cuişoare   Mod de preparare: Limba se fierbe circa 1 1/2 ore, se curăţă de pieliţă şi se taie felii. Sepa­rat se face un sos alb din unt, făină […]
 

Salată de orez cu ardei copt

  Ingrediente: 1 ceaşcă orez 4 ardei graşi copţi 1 ceapă 2 legături mărar ulei oţet sare piper   Mod de preparare: Alegi orezul, îl speli şi-l pui la fiert, la foc mic, cu 2 ceşti de apă şi un praf de sare. După ce a fiert, îl dai deoparte şi-l acoperi cu un prosop […]

Supă de rinichi de viţel

  Ingrediente: 400 g rinichi de viţel 140 g unt 2 cepe 250 g castraveţi acri 1 1/2 l supă 120 g măsline 1 legătură de mărar 1 legătură pătrunjel 2 gălbenuşuri 3 linguri de smantană   Mod de preparare: Se spală bine rinichii, se taie în două, apoi felii subţiri, la fel ca ceapa. […]
 

Cocktail Mint Daiquiri

    Calitate – alcoolic Bază alcoolică – rom alb Pahar – old fashioned Categorie – Cremă de mentă drinks Decoraţiune – o rămurica de mentă pe margine   Se serveşte seara şi noaptea Ingrediente: 3 cl rom alb sucul de la o jumătate de lămâie galbenă sau verde un cl de cremă de mentă […]

Plachie de somn

  Ingrediente: 1 somn  proaspăt 500g roşii 4 cepe 1 căpăţănă de usturoi 100ml ulei lămâie 2 linguri făină 100 ml vin alb sec 2 linguri oţet ardei iute 10 boabe de pi­per foaie dafin l legatura pătrunjel sare   Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală şi se taie în felii groase de […]

Cegă in aspic umplută cu iere cu roşii umplute

Ingrediente: 1 cegă sau păstrugă mare sau 2 mai mici (circa 1,500 kg) 8 foi de ge­latină 100 g icre tescuite 1 felie de franzelă 10 roşii mici de umplut 6 ouă sare 100 g zarzavat 1 ceapă 200 g ulei lămaie 100 g icre de ştiucă   Mod de preparare: Cega curăţată şi spălată […]

Prăjitură cu miere şi fulgi de porumb

  Ingrediente: 200g unt/margarină 10 linguri zahăr 2 linguri miere 3 linguri cacao 500 g fulgi de porumb Mod de preparare: Se amestecă margarina cu zahărul, mierea şi cacaoa, apoi se fierb până se îngroaşă. Se adaugă fulgii de porumb şi se amestecă până se răceşte. Se în­tinde compoziţia pe un platou şi se bagă […]
 

Creier cu ceapă cu garnitură sote de legume

  Ingrediente: 1,200 kg creier de vacă sau porc 2-3 cepe sare 10 g unt sau ulei 600 g legume (cartofi, fasole fidea, morcovi sau mazăre) 1/2pahar de vin 1 lingura de oţet   Mod de preparare: Creierul se fierbe ca cel menţionat la aspic şi cînd s-a răcit se taie ju­lien. Ceapa se taie […]

Pui umplut cu ficat

  Ingrediente: 1 pui 300 g ficat (de pui sau de porc) 3-4 cepe 100 g unt miez de franzelă 200 ml lapte sare piper usturoi verdeaţă untură 3-4 ciuperci (facultativ)   Mod de preparare: Tai ceapa mărunt, o căleşti în unt şi adaugi ficatul tăiat bucăţele. Pui din când în când puţină apă, laşi […]
 

Tuslama

  Ingrediente: 1,200 kg burtă de vită, (muchie) 1 picior de vită sare piper 150 g ciu­perci 2 gălbenuşuri 1 lingură de smîntînă 1 /2 lămîie 100g zarzavat 1 ceapă 1foaie de dafin 5 căţei de usturoi 30 g unt   Mod de preparare: Burta se freacă bine cu mălai, se spală în multe ape, […]

Chifteluţe de legume

  Ingrediente: 4 morcovi 2-3 cepe 1/2 varză 2 cartofi 2 ouă 4 linguri făină 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar sare piper ulei   Mod de preparare: Cureţi morcovii, ceapa şi cartofii, apoi le dai pe râzătoare, iar varza o speli şi o tai mărunt. Amesteci apoi legumele răzuite cu varza, adaugi ouăle, făina […]
 

Sparanghel cu sos

  Ingrediente: 1 kg sparanghel 10 linguri sos sare Mod de preparare: Alegem sparanghel gros pe care-1 fier­bem ca în reţeta precedentă. Apoi scoa­tem sparanghelul pe masă, desfacem aţele, il uscăm puţin şi-1 dăm la masă înfăşurat în şervet fierbinte. Sosul îl ser­vim separat (sos alb, polonez).   Pofta buna!

Retete simple: Crap umplut

  Ingrediente: 1 crap mai mare 100 ml ulei 100g orez 2 cepe 200g stafide 100 ml vin alb 50g zahăr praf 1 linguriţă scorţişoară sare piper   Mod de preparare: Se curăţă şi se spală peştele, se sărează, se pipereazăpeste tot şi se aşază într-o tavă. Intr-o oală se pune la fiert orezul în […]
 

Sparanghel cu cascaval

  Ingrediente: 1 kg sparanghel 100-150 g caşcaval şvaiţer parmezan 150-200 g unt 3-4 1 apă sare Mod de preparare: Alegem sparanghel frumos, care să nu aibă vîrful verde şi desfăcut, ci uşor vio­let ; de asemenea să fie mai gros. îl cu­răţăm şi îl spălăm. Tăiem cozile drept, astfel ca toate firele să fie […]

Sufleu de spanac

  Ingrediente: 300 g spanac fiert 1 lingură făină l lingură unt 5 fileuri de anşoa (ori 2 1/2 sardele) 50 g şuncă 4 albuşuri 100 g caşcaval sau parmezan sare Mod de preparare: Curăţăm foi tinere de spanac, le spă­lăm şi le opărim în apă clocotită cu sare. Tragem oala de la foc şi […]
 

Placinta de spanac

  Ingrediente: 500 g spanac 5 linguri untură 2 ouă 100 g brînză 1 linguri griş (sau mălai) 1 pahar lapte (sau zer) 400 g făină sare Mod de preparare: Curăţăm spanacul, alegînd numai frun­zele, îl spălăm bine şi îl strecurăm. Pu­nem într-o cratiţă o lingură de untură, adăugăm spanacul şi punem la foc pînă […]

Piure de spanac

  Ingrediente: 1 kg spanac 1/2 lingură făină 1 lingură unt 1/2 pahar lapte sare Mod de preparare: Curăţăm spanacul, îl punem la fiert descoperit, la un foc viu. Il strecurăm, turnăm peste el puţină apă rece, îl stoarcem şi îl dăm prin sită sau îl tocăm mă­runt cu un cuţit lat, pe un fund […]
 

Clatite cu spanac

  Ingrediente: 15 clătite 400 g spanac fiert 1 lingură unt 100 q caşcaval sau parmezan 5 linguri smîntină pes­met sare Mod de preparare: Facem clătite mici, rotunde. Pregătim piure de spanac. Alegem un vas în care să intre perfect clătitele. II ungem cu unt, aşezăm pe fundul lui o clătită ; deasupra întindem un […]

Budinca de spanac

  Ingrediente: 400 g spanac fiert 2 linguri unt 5-6 ouă 200 g smîntînă 1 chiflă 1/2 pahar lapte 1 ceapă mică cîteva cozi de ceapă verde 1 legătură mărar 1 căţel de usturoi 10 linguri sos sare pesmet Mod de preparare: Spălăm.bine spanacul în trei, patru ape, îl fierbem cu sare pînă se moaie, […]
 

Lin la cuptor

  Ingrediente: 1,500 kg lin sare piper 80 g ulei 1/2 pahar vin 100 g capere 1 legătura de pătrunjel   Mod de preparare: Linul se curăţă, se spală şi se pune într-o tavă adancă cu ulei, sare, piper, vin şi caperele. Se dă la cuptor circa 30 minute, se aşază pe un platou lung […]

Spanac cu orez

  Ingrediente: 1 kg spanac 200 g ulei 2 cepe 1 1/2 lingură bulion de roşii 200-250 g orez 2 ceşti apă 1/2 lămîie sare piper Mod de preparare: Curăţăm şi spălăm spanacul. Il opărim cu apă fierbinte, îl strecurăm şi turnăm peste el puţină apă rece. Punem într-o cratiţă ulei, ceapă tăiată felii subţiri […]
 

Gratin de peşte cu spanac

  Ingrediente: 500g file de cod (macrou) 350g spanac 2 căţei de ustu­roi 2 cepe 2 linguri ulei 500g roşii 1 lingură suc de lămâie 1 linguriţă oregano 3 linguri smân­tână 125g caşcaval ras 2 linguri unt linguriţă rasă nucşoară sare piper   Mod de preparare: Se toacă ceapa şi usturoiul şi se călesc 2 […]

Sarmalute cu urda

  Ingrediente: 650 g urdă 75 g orez 25-30 foi de vită 6 fire ceapă verde 2 legături mărar 50-100 g unt 1/2 lingură făină 1 lămîie 1 ou 5 linguri smîntînă sare piper Mod de preparare: Opărim foile de viţă şi le scoatem ime­diat din apă. Frecăm urda cu o lingură şi o amestecăm […]
 

Sarmale cu orez

  Ingrediente: 1 varză mare murată 500 g ceapă 250 g ulei 200 g orez 50 g stafide 1 ceşcută apă boia sare piper zahăr Mod de preparare: Incingem uleiul şi prăjim în el ceapa tocată pînă se îngălbeneşte bine. Adău­găm orezul spălat şi-1 prăjim puţin, îm­preună cu ceapa. Turnăm o ceşcută de apă fierbinte […]
Ciorba_de_miel_cu_leustean_si_bureti_03

Ciorba de miel ardelenească

Ciorba de miel ardelenească din: morcovi, ceapa, pastarnac, telina, patrunjel, leustean, carne de miel, orez, galbenusuri, foi de dafin, smantana, piper si condimente. Poate te intereseaza si: Ciorba de miel cu smantana si loboda Ciorba de miel cu legume si verdeata Ciorbă de miel cu verdeţuri Ciorba de miel cu sofran si rozmarin Ciorba de […]
 

Tartă cu miere şi brânza

  Ingrediente: 250g făină l00 g nuci 1linguriţă scorţişoară măcinată fin 150g miere de albine 75g unt 250g brânză dulce de vaci 2 ouă 2 gălbenuşuri 200ml smântână lingură coajă rasă de lîmâie   Mod de preparare: Pentru aluat, se amestecă făina, nu­cile şi scorţişoara. Se adaugă 75g miere şi untul şi se amestecă bine. […]

Ficat prăjit cu ceapă cu garnitură de legume

Ingrediente: 800 g ficat porc sau vită 150 g ulei sare piper 500 g ceapă 2 linguri de făină 1 legătură de pătrunjel 600 g legume (cartofi, morcovi, fasole fidea sau mazăre) 30g unt Mod de preparare: Ficatul se taie bucăţi, se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei. în gră­simea rămasă se mai […]
 

Ruladă de porc umplută cu radacinoase

  Ingrediente: 1 kg carne de porc pentru friptură legume rădăcinoase: 2 morcovi, 1 ţelină, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 rădăcină de păstârnac 2 cepe 2 linguri smântână sare piper după gust 150 g-200 g unt pentru prăjit legumele 150 nl ulei pentru prăjit carnea 1 cub de concentrat de legume pe care îl prepari […]

Drob fals

  Ingrediente: 2 cutii mari de pateu de ficat foarte multă verdeaţă (mărar, pătrunjel, ceapă verde, usturoi verde) 4 linguri cu vârf de orez (fiert) 5 ouă (crude) sare piper după gust   Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele de mai sus, apoi torni compoziţia rezultată în tăvi de chec unse şi tapetate cu făină […]
 

Drob de miel cu griş

  Ingrediente: măruntaiele de la un miel (pentru a obţine o cantitate mai mare, poţi adăuga şi ficat de pasăre) 5-6 albuşuri 2 legături de ceapă verde 2 legături de mărar 1-2 legături de pătrunjel 2 linguri griş sare şi piper   Mod de preparare: Pui la fiert măruntaiele şi le laşi să dea un […]

Ouă umplute cu muştar si tarhon

  Ingrediente: 8 ouă fierte tari 1 gălbenuş crud 100 ml ulei de floarea-soarelui 1 linguriţă cu muştar 1 lingură cu tarhon us:at zeama de la 1/2 de lămâie 1/2 pahar de arpagic tocat sare piper ardei iute pătrunjel   Mod de preparare: Intâi laşi ingredientele să ajungă la temperatu­ra camerei, apoi baţi puţin gălbenuşul, […]
 

Ciupercuţe din ouă umplute

  Ingrediente: 10 ouă 10 roşii sare piper 1 lingurţă de muştar maioneză   Mod de preparare: Fierbi ouăle, le laşi să se răcească, după care le cureţi şi le tai vârful, apoi le scobeşti. Intr-un castron pasezi galbenusurile, le freci cu 1 linguriţă de muştar, 3 lingurite de maioneza, sare si piper. Cu aceasta […]

Oua umplute cu carne de miel

  Ingrediente: 6 ouă fierte tari 1 linguriţă muştar 150 ml ulei carne de miel fiartă şi mărunţită 2 castraveţi acri 1 lămâie sare piper frunze de pătrunjel 1 salată verde maioneză   Mod de preparare: Cureţi şi tai ouăle pe jumătate. Scoţi gălbenu­şurile, le freci cu muştar şi puţin ulei, adaugi carnea de miel […]
 

Drob de ciuperci

  Ingrediente: 1 cutie de ciuperci 1 lingură făină 3-4 cepe 1 legătură de mărar ulei condimente   Mod de preparare: Speli foarte bine ciupercile ca să nu mai aibă gustul conservantului din cutie şi le tai mărunt. Separat tai ceapa mărunt şi o laşi să se călească în ulei. Când este aurie e semn […]

Ciorbă de urzici

  Ingrediente: 1 kg de urzici 2 cepe de mărime potrivită 1 ceşcuţă (de cafea) cu orez puţin ulei 1/2 l borş leuştean condimente   Mod de preparare: Cureţi şi speli foarte bine urzicile, într-o oală de 2 litri pui apă să fiarbă şi când a dat în clo­cot pui să fiarbă urzicile împreună cu […]
 

Conopidă gratinată

  Ingrediente: 1 conopidă de circa 1 kg 2 linguri griş 250 ml lapte 150 g caşcaval 100 g unt 3 ouă 250 g smântână 1 liigură pes­met sare după gust   Mod de preparare: Pui la fiert oală cu apă rece şi sare şi când ape clocoteşte pui bucheţele de conopidă şi le laşi […]

Cocktail Mint Collins

    Calitate – alcoolic Bază alcoolică – gin Pahar – tumbler mijlociu Categorie – Gin drinks Decoraţiune – o felie de portocală pe margine, una de lămâie, o cireaşă roşie şi paie   Se serveşte la orice oră Ingrediente: 3-4 cl gin sucul de la o jumătate de lămâie câteva picături de concentrat de […]

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro