Retete pentru 8 martie
Porc cu alune si orez
O reteta delicioasa de porc cu: amidon, faina, morcovi, telina, fenicul, zahar tos, ulei de masline, sos de soia, ananas, orez, alune, apa, sare, piper. Ingrediente: 20 g amidon 50 g făină 500 g carne de porc un morcov o ţelină mică un fenicul 110 g zahăr tos 75 ml ulei de măsline sos...
Reteta zilei: Tort crocant de covrigei cu zmeura
O reteta de tort crocant de covrigei cu zmeura din: covrigei, zahar, unt, zemura, frisca, zahar, gelatina si suc de fructe. Tortul crocant de covrigei cu zmeura este un amestec uimitor de arome. Gustul sarat combinat cu cel dulce si putin acrisor va da gata si pe cei mai pretentiosi consumatori de dulciuri. Ingrediente:...
Spuma inghetata cu fructul pasiunii
O reteta de spuma inghetata cu fructul pasiunii din: fructul pasiunii, smantana, foi de gelatina, zahar si dropsuri. Ingrediente: 8 bucati fructul pasiunii 250 ml smantana lichida, foarte rece 2 foi de gelatina 60 g zahar 4 dropsuri Mod de preparare: Tăiaţi fructele în două. Cu ajutorul unei linguriţe, adunaţi pulpa şi sucul...
Pui umplut cu verdeţuri
O reteta de pui umplut cu verdeturi din: pui, verdeturi, ceapa verde, ardei capia, orez, oua, ulei, patrunjel, sare si piper. Ingrediente: 1 pui 500 g verdeturi de sezon (urzici, stevie, spanac, leurda, papadie, etc) 200 ficatei de pui 1 legatura ceapa verde 1 ardei capia 50 g orez 2 oua 50 ml ulei...
Tortilla cu porc şi ardei iute
O reteta de tortilla cu porc si ardei iute din: file de porc, coriandru, ardei iute, suc de lamaie verde, ulei de floarea soarelui, ceapa, fasole boabe rosie, rosii, sare, piper, tortilla, iaurt si menta. Ingrediente: 450 g file de porc sau pulpa 1 lingurita coriandru macinat 1 ardei iute, mic, verde, fara seminte,...
Retete de post: Rosii umplute cu orez
O reteta de rosii umplute cu orez din: rosii, orez, ceapa, parmezan, unt, stevie, patrunjel verde, ulei si sare. Ingrediente: 8 rosii 1 ceasca de orez bob cu bob 2 cepe 1 linguri cu parmezan 100 g unt 1 legatura de stevie patrunjel verde ulei sare Mod de preparare: Curăţă o ceapă, pune-o...
Cocktail Golden Star
O reteta simpla de Cocktail Golden Star din: lichior de portocale, angostura, sampanie, carambola si frunze de menta. Ingrediente: 4 cl lichior de portocale 10 picaturi de Angostura amaruie sampanie o felie de carambola frunze de menta Mod de preparare: Turnam lichiorul de portocale in cupa de sampanie impreuna cu Angostura si completam...
Ficat de porc cu urzici
O reteta de ficat de porc cu urzici din: ficat de porc, urzici, ceapa, usturoi verde, leustean, malai, ulei, sare si piper. Ingrediente: 600 g ficat de porc 1 kg urzici 1 ceapa 1 legatura usturoi verde (sau 3-4 catei) 3-4 fire de leustean 4 linguri malai 100 ml ulei sare piper Mod...
Prajitura cu ciocolata si crema de castane
O reteta delicioasa de prajitura si crema de castane: bezele, ciocolata neagra, unt, crema de castane, oua, zahar pudra, faina si smantana. Ingrediente: circa 70 g bezele 200 g ciocolata neagra 200 g + 20 g unt pentru forma 200 g crema de castane 5 oua 50 g zahar pudra 2 lingura faina pentru...
Peste alb cu legume la bain marie
O reteta de peste alb cu legume la bain marie din: peste alb, broccoli, conopida si vlastari de soia. Ingrediente: peste alb broccoli conopida vlastari de soia Mod de preparare: Pune pestele pe grill, apoi introdu-l la cuptor, timp de 20 de minute. Intre timp, pregateste legumele. Dupa ce le-ai lasat in apa...
Frigarui cu sos tzatziki
O reteta de frigarui cu sos tzatziki din: pulpa de miel, ardei grasi, sare, piper, oregano, ulei de masline, castravete, iaurt, otet si usturoi. Ingrediente: 750 g pulpa de miel (fara os) 3 ardei grasi mici sare piper 1 lingurita oregano uscat 10 linguri ulei de masline 1 castravete 600 g iaurt 2 linguri...
Supă de creveţi cu paste
O reteta delicioasa de supa cu: paste de casa, mazare, ardei verde, ceapa, capa rosie, morcovi, usturoi, sos de soia, ulei de masline, marar, sare, piper, limeta, creveti. Ingrediente: 200 g paste de casă 500 g creveti 200 g mazăre un ardei gras verde o ceapă albă o ceapă roşie 100 g morcovi baby...
Reteta zilei: Mousse de palmier
O reteta de mousse de palmier din: palmier, crema de branza, apa de palmier, maioneza, gelatina, ardei copt, sare si piper. Ingrediente: 400g palmier 150g crema de branza 150ml apa de palmier 5 linguri maioneza 10g gelatina ardei copt sare piper Mod de preparare: Intr-un blender se marunteste palmierul, se adauga putina apa...
Pui umplut cu orez
O reteta de pui umplut cu orez din: pui, orez, morcov, ceapa, ardei gras, pasta de tomate, patrunjel, sare, piper, boia dulce si curry. Ingrediente: 1 pui 150 g orez 1 morcov 1 ceapa 1 ardei rgas 2 linguri cu pasta de tomate 1 legatura de patrunjel sare piper pentru marinata: 2 linguri cu...
Cocktail Caribbean Royal
O reteta simpla de Cocktail Caribbean Royal din: suc de portocale, suc de ananas, nectar de mango, apricot brandy, sampanie, ananas si cirese. Ingrediente: 1 cl suc de protocale 1 cl suc de ananas 1 cl nectar de mango – lamaie 1 cl Apricot Brandy sampanie o bucata de ananas cirese Mod de...
Supă albă sau roşie de scoici
Apele reci ale Atlanticului de nord găzduiesc o specie de scoici cu gust dulceag, care, timp de peste un secol, constituie ingredientul principal al unei supe tipic americane. Aceasta se prepară în două variante, una roşie, făcută cu tomate şi cealaltă albă, cu smântână. Cum este firesc, şi consumatorii se împart în suporteri ai...
Pâine cu mălai şi verdeaţă
O reteta delicioasa de paine cu: malai, faina, praf de copt, zahar pudra, oua, iaurt, lapte dulce, ulei de masline, ceapa verde, usturoi verde, seminte de floarea soarelui, sare, piper, marar. Ingrediente: 125 g mălai 125 g făină un pliculeţ praf de copt 50 g zahăr pudră 3 ouă 400 ml iaurt 190 ml...
Legume cu salata de sfecla
O reteta delicioasa cu: morcovi, cartofi, sfecla, untisor, pudra de curry, seminte de dovleac, seminte de susan, sare, piper, ulei de masline, otet de vin, busuioc uscat. Ingrediente: 2 morcovi doi cartofi dulci două sfecle roşii două legături untişor pudră de curry o lingură de seminţe de dovleac o lingură de seminţe de susan...
Salată de pui cu verdeţuri
O reteta de salata de pui cu verdeturi din: cous cous, ardei gras, lamaie, ceapa, usturoi, marar, patrunjel, foaie de dafin, piept de pui, leurda, frunze de papadie, sare si piper. Ingrediente: 600 g cous-cous 1 ardei gras rosu 1 lamaie 2 cepe 2 catei de usturoi 1 legatura marar verde 1 legatura patrunjel...
Snitele de orez si linte
O reteta de snitele de orez si linte din: orez, linte, ardei gras, cascaval, ou, paine, biscuiti cu cacao, pesmet, ulei, sare si piper. Ingrediente: 1 cana orez 1/2 cana cu linte 1 ardei gras rosu 100 g cascaval 1 ou 2 felii de paine 2 biscuiti cu cacao 2 linguri cu pesmet ulei...
Mazare gatita taraneste
Ingrediente: 100 g slănină afumată 1 kg mazăre verde 2 linguri unt câteva arpagicuri 3 linguri pastă roşii 1 morcov 1 linguriţă miere 1 pahar de vin dulce 1 legătură pătrunjel verde 1 creangă cimbru sare piper paprică 500 g carne porc (sau vită ori pasăre) 1 salată verde Mod de preparare:...
Pastă de branză cu mărar
Ingrediente: 250 g brânză dulce 100 g smântână 1 legătură mărar sare Mod de preparare: In bolul de la mixer punem brânză, smântână şi sare şi amestecăm până se formează o pastă omogenă, iar la sfârşit adăugăm mărarul tocat fin. Se pune într-un castronel, se garniseşte cu ardei şi pătrunjel verde şi...
Pastă de avocado II
Ingrediente: 2 avocado 150 g caju 1-2 linguri suc de lămâie 1 ceapă mică 1 linguriţă vegeta Mod de preparare: Avocado se spală, se taie pe jumătate şi se îndepărtează sâmburele. Nucile caju se dau prin robotul de bucătărie sau prin maşina clasică de râşnit nuci. Punem într-un castron avocado, caju, sucul...
Mamaliga umpluta
Ingrediente: 500 g mălai 1,5 litri lapte 1 ceaşcă smântână 250 g telemea 250 g caşcaval 6 ouă 50 g unt Mod de preparare: Se pune laptele de fiert se bat ouăle, se rade brânza, se taie caşcavalul pătrăţele .Când a dat primul clocot, se pune mălaiul în lapte şi se amestecă...
Picior de porc afumat
Ingrediente: 3 picioare de porc 1 varză murată 1 kg cartofi 2 linguri untură de gâscă 1 lingură chimen 1 lingură paprică dulce 1 vârf cuţit paprică iute sare 1 pahar cu smântână 1 morcov 3 cepe 1 ţelină mică 1 păstârnac Mod de preparare: Picioarele se grijesc bine şi se pun...
Turtă dulce
Ingrediente: 500 g făină integrală 400 g miere 250 g miez de nucă 2 ouă 1 lingură suc de lămâie 100 ml ulei 1 praf scorţişoară 1 praf sare 2-3 cuişoare 1 vârf de cuţit de bicarbonat Mod de preparare: Ouăle cu zahărul se bat pe baia de aburi, apoi se adaugă...
Sos alb cu cu găluste de ciuperci
Ingrediente pentru sos: 1 lingură unt 200 ml lapte dulce 2 linguri smântână 1 lingură făină 1 lingură suc de lămâie 1 legătură mărar sare Ingrediente pentru găluşte: 300 g crutoane de pâine uscată 300 g ciuperci din conservă 250 g lapte 1 ceapă 2 ouă 2 linguri făină 1 legătură frunze de...
Găluşte de parizer vegetal
Ingrediente: 300 g cartofi 200 g parizer vegetal 2 ouă 200 g gris sare condimente Mod de preparare: Parizerul se taie cubuleţe, cartofii se fierb în coajă, se curăţă calzi şi se zdrobesc. Se pune parizerul peste cartofi, se adaugă ouăle bătute bine, grisul, după care se adaugă sare şi condimente. Aluatul...
Cremă rece
31 October 2010
Ingrediente: 100 g nuci caju 100 g migdale 150 g curmale 1 pliculeţ zahăr vanilat sare 150 ml suc de ananas Mod de preparare: Ingredientele mai sus menţionate se dau prin robotul de bucătărie şi se obţine o cremă delicioasă. Poftă bună!
Varzari
Ingrediente aluat: 300 g faină 100 g untură (unt) 1 lingură drojdie Ingrediente umputura: 1 kg varză ,100 g untură , sare, piper Mod de preparare: Varza se grijeşte bine, se taie fideluţă şi se sărează. Se încinge o cratiţă cu untură se stoarce varza, se piperează, se pune la căli...
Spanac de sighisoara
Ingrediente: 1 kg spanac 200 g orez sare piper 2 linguri untură 1 lingură faină 1 pahar lapte 1 pahar smântână 1 lingură mărar Mod de preparare: Se grijeşte spanacul, se opăreşte binişor în apă cu sare, se strecoară1 lingură untură se încinge, se pune la călit orezul, se stinge cu 2...
Ciuperci la cuptor cu caşcaval vegetal
Ingrediente: 1,2 kg ciuperci 100 g unt 150 caşcaval vegetal sare 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Se folosesc ciuperci cărnoase şi întregi, care se curăţă, se spală, li se rup codiţele şi se pun în tava de la cuptor, în care se aşază o hârtie pentru copt unsă cu ulei. în locul în...
Clatite cu creier
Ingrediente aluat: 150 g făină 100 g untură (ulei) 300 ml lapte 100 g unt sare 1ou Ingrediente umplutura:800 g creier, 4 ouă ,150 g untură (untdelemn)sare 1 ceapă, pătrunjel,piper Mod de preparare: Creierul se curăţă şi se fierbe pătrunjelul se toacă ceapa se căleşte în grăsime 2 ouă se bat. Dacă a fiert...
Snitel de varza
Ingrediente: 1 varză mică, mai îndesată 2 ouă untură (untdelemn) 2 linguri făină 200 g pesmet sare piper Mod de preparare: Varza se grijeşte, se taie felii, se pune la fiert în apa clocotită şi sărată . Când sunt pe jumătate fierte, se scot feliile, se scurg şi se usucă. Se bat ouăle şi...
Pogaci
Ingrediente: 100 g jumări de porc 300 g faină 30 g drojdie 100 ml smântână 5 gălbenuşuri (albuşurile merg la uns) Mod de preparare: Se dizolvă drojdia în smântână se toacă jumările. Se amestecă totul bine şi cu răbdare până devine un aluat . Se întinde, foaia ar trebui să ajungă la...
Salata ardeleneasca cu boia
Ingrediente: 1 lingură oţet 1 linguriţă zahăr 1 lingură ulei sare 1 jumătate linguriţă boia 2 linguri apă 1 căpăţână mare şi tare de salată verde Mod de preparare: Se amestecă sosul foarte bine. Salata se taie fâşiuţe subţiri şi se pune în castron se toarnă sosul peste salată, se amestecă şi...
Piure ardelenesc de cartofi
Ingrediente: 1 kg de cartofi 3 linguri unt (poate mai mult) 1 pahar mare de lapte 2 linguri de zahăr sare 2 linguri brânză foarte proaspătă de vaci Mod de preparare: Se răsfierb cartofii, se curăţă de coajă, se rad prin ochiuri mari şi se tescuiesc. Se încinge tare laptele, se amestecă...
Fasole verde de Cluj
Ingrediente: 1 kg fasole verde 200 g caşcaval (caş) mai uscat 100 g unt 5 ouă 400 g afumătură de porc sare piper paprică Ingrediente: Fasolea se taie bucăţele şi se pune la fiert caşcavalul se rade afumătură se toacă .Se scurge fasolea şi se amestecă cu afumătură, ouă, 100 g caşcaval,...
Cas la cuptor
Ingrediente: 500 g caş scurs bine 1 lingură unt 1 lingură făină 4 ouă 1 ceaşcă smântână sare piper paprică Mod de preparare: Se taie caşul bucăţele se unge o oală sau un vas de iena cu unt, se aşază strat de caş. Se bat ouăle cu smântână, făină, sare, piper, se...
Gogosi pentru supa
Ingrediente: 1 cană lapte 1 lingură unt 5 linguri făină 2 ouă untură sare Mod de preparare: Se pune laptele la clocotit împreună cu untul şi sarea. Se toarnă făina, dintr-o dată, şi se amestecă până se face cremă se ia de pe foc, se amestecă mereu până se răceşte.Acum se adaugă...
Musaca de soia cu vinete
Ingrediente: 250 g soia mărunţită 2 vinete 1 kg cartofi 5 roşii 500 g ciuperci 2 legături de ceapă verde 2 legături de verdeaţă 200 ml ulei 200 ml vin alb 3 căţei de usturoi 500 ml apă secretul Gustului sare piper Mod de preparare: Punem la fiert un litru de apăşi, când...
Crap în crustă de susan cu sos de rodii şi mere
Ingrediente: 7 fileuri de crap (circa 250g/ buc.) 100g făină 2 ouă 100g seminţe de susan 2 rodii 2 tulpini de telină 4 mere 100g unt 300ml ulei pentru prăjit 1 lămâie 1 lingură zahăr 1 linguriţă rasă busuioc uscat sare piper Mod de preparare: Se presară fileurile de crap cu sare...
Angemaht de miel
Ingrediente: 500 g carne de miel 1 lingura unt 1 lingura faina 1 lamaie sare 1 lingurita condiment tip Delikat Mod de preparare: Cureti carnea, o speli si o pui la fiert intr-o oala cu apa in care ai pus si condimentul. Tumenesti faina in unt, stingi cu 2 cani din zeama in care...
Ficat de rata cu mere
Ingrediente: 4 mere ionatane 1 ficat de raţă 100 g ulei unt crochete de cartofi Mod de preparare: Se scobesc merele de sâmburi, se taie rondele care se prăjesc în ulei, apoi punem ficatul la prăjit fără sare, tot în uleiul în care am prăjit merele. Se serveşte pe farfurie cu crochete de...
Masline marinate
Ingrediente: 1 kg măsline 2 foi de dafin piper lămâie oţet ulei Mod de preparare: Măslinele se spală în apă caldă, se răcesc în apă, după care se aşează într-un borcan. Se adaugă 2 foi de dafin, câteva boabe de piper şi zece felii de lămâie, care se intercalează între măsline. Se umple...
Crochete din cartofi cu branza de vaci
Ingrediente: 200 g piure de cartofi 500 g brânză de vaci 2 ouă 1 lingură de margarină 300–350 g făină albă 1 praf de copt sare Mod de preparare: Se frământă toate la un loc, iar cu mâna unsă cu ulei modelăm crochetele şi le prăjim în ulei pe ambele părţi. Se servesc...
Clatite umplute cu sos de ardei
Ingrediente: 4 ouă 200 ml apă minerală 4-5 linguri de făină 150 ml ulei 200 g carne de vită 200 g carne de porc 2 cepe boia cimbru sare piper busuioc 100 ml vin roşu Mod de preparare: Amestecăm bine ouăle, apa şi făina, după care facem clătitele. În restul de ulei, călim...
Paste cu soia si sos de roşii
Ingrediente: 500 g paste colorate 1 pachet de soia granule 1 linguriţă condiment tip Delikat 1 ceapă 2 morcovi 1 ţelină mică 2-3 linguri pastă de roşii 1 căţel de usturoi sare piper cimbru 1 gogoşar din oţet pentru ornat ulei Mod de preparare: Pui la fiert o oală cu apă...
Creveti cu ficat de gasca
Ingrediente: 1 ficat de gâscă fasole puţină zeamă de peşte ulei de măsline usturoi dovlecel creveţi unt 1roşie Mod de preparare: Punem ulei de măsline în tigaie, apoi adăugăm ficatul la prăjit. Punem creveţi şi un fir de rozmarin, sare şi piper ficatul se rumeneşte, iar creveţii se înroşesc. Punem ciupercile două bucăţi...
Supa de pui cu paste fainoase
Ingrediente: 1,25 kg ciocănele de pui sau aripi 3 l apă 1 ţelină 1 morcov 1 ceapă 1 fir de praz 2 căţei de usturoi piper cuişoare 1 foaie de dafin pătrunjel paste Mod de preparare: Se curăţă şi se pun la fiert, cu aripile, apa şi sarea. Se lasă până fierbe carnea, apoi...
Retete gustoase: Crap umplut
Ingrediente: 1 crap mare 1 pahar de ulei 2 cepe 50 g stafide piper sare 1 măr 50 g nuci măcinate icrele de la crap 1 jumătate de franzelă 1 pahar cu lapte 1 castravete murat 4-5 măsline 1 pahar de vin Mod de preparare: Se curăţă peştele, se stropeşte cu zeamă de...
Borş cu perişoare de peşte
Ingrediente: 1,5kg peşte (crap) 2 cepe medii 1 leg. ceapă verde 2 morcovi 2 ardei graşi l/2 felină 2 linguri orez l felie de pâine 1 ou 750ml borş 1 lingură pastă de tomate 3 linguri ulei 1 leg. pătrunjel verde 1 leg. leuştean sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele,...
Crap în folie cu ciuperci
Ingrediente: 1 crap de circa 1,5 kg 500g ciuperci proaspete 1leg.lămâie 50ml ulei 1 pătrunjel 1 leg. ceapă verde sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi de intestine, se spală, se scurge bine de apă şi se presară cu sare şi piper. Se taie ciupercile, curăţate şi spălate,...
Meniu afrodisiac
Ingrediente: 100 ml Campari sau Martini 500 g spaghete fierte în apă cu sare 2 cepe tocate călite în ulei 500 g carne de mânzat tocată sare piper scorţişoară ketchup 200 g lapte 3 linguri de făină 5 ouă caşcaval Mod de preparare: Se amestecă spaghetele scurse de apă, cu carnea călită împreună...
Friptură de miel
Ingrediente: 1 pulpă de miel de aproximativ 1,5 kg 5- 6 căţei de usturoi 5-6 linguri de miere rozmarin cimbru sare piper condimente Mod de preparare: Cureţi şi speli bine pulpa de miel, apoi cureţi şi tai felii căţeii de usturoi. Crestezi din loc în loc pulpa de miel, o împănezi cu...
Cartofi frantuzesti cu carnaciori
Ingrediente: 6 cartofi mari fierţi în coajă 4 cârnăciori 2 cepe sare piper delikat 3 ouă 300 g brânză telemea 100 g unt Mod de preparare: Ungem o tavă cu 50 g unt, peste care punem cartofii curăţaţi şi tăiaţi rondele. În restul de 50 g unt punem la prăjit cârnatul tăiat bucăţele...
Salata orientala
4 cepe 2 castraveţi muraţi 2 căţei de usturoi 1 lingură de oţet 1/2 de linguriţă de sare 1/2 de linguriţă de delicat 1 morcov fiert 100 g măsline 100 ml ulei piper 2 foi de dafin Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă şi se taie rondele,...
Salata nemteasca
Ingrediente: 500 g cartofi fierţi tăiaţi rondele 3 cepe tăiate peştişori 2 legături de ridichi tăiate rondele 5 cremvuşti fierţi tăiaţi rondele 5 felii de şuncă tăiată fideluţă 200 g smântână Mod de preparare: Se face o maioneză din trei gălbenuşuri cu ulei Bunica, piper, delicat şi sare. Se amestecă toate la un...
Budinca de telina
Ingrediente: 100 g unt 1 ţelină fiartă 100 g pesmet 300 g caşcaval 200 g şuncă presată 150 g smântână 2 oua Mod de preparare: Se unge vasul cu unt şi se presară caşcavalul ras. Peste caşcaval punem intercalat rondele de ţelină fiartă, iar peste ţelină punem şuncă tăiată cubuleţe mici. Peste şuncă...
Scrumbii la cuptor
Ingrediente: 6 scrumbii 1 lămâie 2 linguri ulei 1leg. pătrunjel verde sare piper Mod de preparare: Se curăţă scrumbiile, se spală şi se zvântă cu un şervet. Se presară cu condimente şi se lasă 30 de minute la rece. Se stropesc apoi cu zeamă de lămâie în interior şi se învelesc, separat,...
Cartofi cu ciuperci
Ingrediente: 1,250 kg cartofi 250 g ciuperci 1 ceapa 2 linguri unt 2, 1/2 linguri făinâ 1 ceaşcă smîntînă 1 ceaşcă zeamă de ciuperci 5 ouă 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar cîteva cozi de ceapă verde pesmet sare piper Mod de preparare: Fierbem separat cartofii şi ciupercile uscate, spălate mai înainte (sau...
Cartofi englezesti
Ingrediente: 700 g cartofi 1/2 lingură unt 1 legătură mică de mărar sare piper Mod de preparare: Tăiem cartofii în formă de sfere mici, cu linguriţa specială pentru garnituri. Ii punem în apă clocotită cu sare şi îi lăsăm să fiarbă pînă se moaie. Turnăm peste ei unt topit şi mărar tocat. Putem...
Cartofi nemtesti
Ingrediente: 700 g cartofi 1/2 lingură unt 2 linguri smîntînă pesmet sare piper Mod de preparare: Fierbem cartofii, îi curăţăm de coajă, îi sfărîmăm mărunt şi îi prăjim în unt pînă se rumenesc. Apoi adăugăm smîntînă, îi punem într-un vas şi. îi dăm la cuptor pentru 10-15 minute. După ce cartofii se îmbibă...
Cartofi pai
Ingrediente: 750 g cartofi grăsime încinsă sare Mod de preparare: Curăţăm de coajă cartofi cruzi, îi tăiem în formă de beţişoare lungi, ca firele de paie, şi cu 10-15 minute înainte de a-i servi, îi prăjim în grăsime încinsă. Putem să-i prăjim într-o strecurătoare mai mare, pe care o cufundăm împreună cu cartofii...
Cartofi prajiti
Ingrediente: 1 kg cartofi grăsime încinsă sare Mod de preparare: Cartofii se prăjesc în unt sau în grăsime încinsă. In unt putem prăji atît cartofii cruzi, cît şi cei fierţi cu coajă şi apoi curăţaţi. Cartofii fierţi, curăţaţi de coajă, se sfărîmă însă la prăjit, pierzînd astfel forma. Grăsimea în care prăjim atît...
Pilaf de vrabii
Ingrediente: 25 vrăbii 50 g slănina 150 g unt sau untură 1 ceaşcă orez 2 ceşti zeamă de carne sare piper Mod de preparare: Curăţăm vrăbiile, le dăm sare şi piper, le învelim in slănină .şi le frigem în unt sau în untură, la cuptor sau pe plită, la foc iute. Prăjim orezul,...
Garf la cuptor cu garnitură de gogoşi de bureţi, cartofi ducesa şi legume natur
Ingrediente: 1,400 kg garf de porc 300 g bureţi 300 g morcovi 200 g mazăre fină 1 legătură mărar 300 g cartofi 150g unt sare piper 2 cepe 2 linguri făină 2 ouă 2 linguri smantană 100 g zarzavat 1 /2 linguriţă boia 1 pahar vin 1 foaie dafin Mod de...
Sufleu de pâine cu pui
Ingrediente: 1 piept de pui 8 felii de pâine 8 felii de caşcaval 3 roşii 3 ouă 4-5 linguri de lapte nucşoară 1 ceapă 2 linguri ulei sare piper boia dulce Mod de preparare: Dezosezi pieptul de pui, apoi îl tai bucăţi ca pentru şniţele şi le laşi deoparte. Cureţi ceapa, o...
Cotlete de porc pane cu garnitură de piure de cartofi şi salată
Ingrediente: 900 g cotlet de porc fără os 2 linguri pesmet 1 lingură făină 2 ouă sare 150 g ulei 400 g cartofi 1 pahar lapte 30 g unt Mod de preparare: Cotletul se taie în felii, se platează, apoi se sărează. Se dau prin făină, ou şi pesmet şi se...
Mazăre cu carnati
Ingrediente: 600 g mazăre curăţată 300 g cîniaţi uscaţi sau cabanos 400 g bureţi sare piper 1 ceapă 1 legătură mărar 120 g grăsime sau margarina 1 lingură făină 1/21 supă sau apă Mod de preparare: Mazărea se fierbe timp de 10 minute, se strecoară şi se pune intr-o cratiţă cu...
Fileu la cuptor cu garnitură de budincă de macaroane cu ciuperci şi varză de Bruxelles sotată
Ingrediente: 800 g file de porc 250 g macaroane 200 g ciuperci 100 g limbă afumată 50 g caşcaval 3 ouă 2 linguri sos alb 400 g varză de Bruxelles sare piper 1 /2 ceapă 400 g roşii cimbru 120 g unt 1 /2 lingură făină 1 foaie dafin 1 pahar vin...
Cum se serveste Sampania (video)
Serbet nefiert de zmeura
Prepari acest şerbet în ziua în care culegi zmeura, pentru a fi sigură că se bate bine. La 1 kg de zmeură ai nevoie de 1 kg de zahăr tos. Amesteci zmeura şi zahărul într-o cratiţă, apoi le freci bine cu lingura de lemn până nu se mai simte zahărul. Apoi îl torni...
Nectar de visine
Ingrediente: 4 kg vişine foarte coapte 500 g zahăr Mod de preparare: Speli vişinele şi le scoţi sâmburii, le pasezi sau le dai prin sită. Din 1 l de apă şi 500 g de zahăr fierbi un sirop. Când acesta s-a legat (fierbe cu bule mici), adaugi piureul de vişine. Il omogenizezi...
Cartofi şi ardei umpluţi
Ingrediente: 4 cartofi fierţi în coajă 4 roşii decojite 4 arde graşi 200 g ciuperci 1 pahar smântana 100 g caşcaval ras 2 linguri unt 1 ceapă condimente piper boabe Mod de preparare: Cureţi cartofii, apoi îi goleşti de miez. Speli ardeii şi roşiile, le goleşti de seminţe şi le laşi să...
Fasole grasă cu costiţă afumată
Ingrediente: 1 kg fasole grasă 200 g costiţă afumată sau file 1 ceapă 1 legătură verdeaţă 250 g rosii sau bulion pastă sare piper 1/2 lingură făină 100 a grăsime 1 pahar supă sau apă (facultativ 2-3 căţei de usturoi) Mod de preparare: Fasolea se curăţă, se spală şi se rupe...
Cotlete de porc la cuptor cu garnitură de piure de cartofi şi salată
Ingrediente: 1 kg cotlet fără os 120 g ulei sare piper 2-3 morcovi 1ceapă 400 g cartofi 1pahar lapte 30 g unt Mod de preparare: Cotletul întreg se pune într-o tavă cu ulei, se dă sare şi piper şi se dă la cuptor. Pe parcurs se mai întoarce şi cînd este...
Vinete cu marule şi şuncă afumată
Ingrediente: 800 g vinete 6 marule 150 g şuncă 100 g costiţă afumată 250 g unt 1 /2 l supă puţin zahăr 600 g roşii sare cimbru Mod de preparare: Marulele se fierb timp de 2 minute în apă clocotită cu sare. Se strecoară, se răcesc cu apă şi se pun...
Sufleu de vinele cu şuncă
Ingrediente: 6 vinete potrivite sare 3 pahare lapte 250 g unt 120 g caşcaval 5 ouă 150 g şuncă 1 1/2 lingură făină 600 g roşii 6 căţei usturoi cimbru Mod de preparare: Vinetele se curăţă şi se taie în lungime (cu un cuţit inoxidabil), se dă puţină sare şi după...
Jambon afumat în aluat cu garnitură de cartofi natur sau varză călită
Ingrediente: 800 g jambon (cu os) afumat 600 g cartofi sau 1,500 kg varză 100 g făină 1/21 lapte sare 30g drojdie 10g zahăr 1ou 50g unt Mod de preparare: Se ţine jambonul afumat timp de 10-12 ore, în apă rece, schimbîndu-se din 2 în 2 ore. Se face un aluat...
Pilaf cu ciuperci, şuncă şi limbă afumată cu garnitură de sos de roşii
Ingrediente: 400 g orez 100 g şuncă 80 g limbă fiartă afumată 100 g bureţi de pădure sare 200 g unt Maggi 1/21 supă 1 păhărel vin tămaios 600 g roşii 4fire ceapă verde 80 g parmezan Mod de preparare: Orezul bine spălat se prăjeşte (blond) in unt, apoi se...
Varză cu tăieţei de casă şi slănină afumată
Ingrediente: 1 kg varză dulce 250 g tăieţei de casă sare piper 250 g făină 120 g margarină 250 g slănină afumată 100g caşcaval 3 linguri sos alb 1 ou 1 /2 l supă 250 g piept afumat Mod de preparare: Slănina se taie julien şi se pune într-o cratiţă la...
Varză roşie cu costiţă afumată şi mere
Ingrediente: 1,200 kg varză roşie 150 g costiţă afumată 1 ceapă 3 mere 150 g grăsime sau unt sare zahăr 1linguriţă oţet Mod de preparare: Varza se taie fideluţă, se dă sare, se lasă 1 oră, apoi se spală şi se stoarce bine. Costiţa se taie mărunt, ceapa tocată se sotează...
Garf cu tocătură de şuncă presată cu garnitură de napi în pesmet şi budincă de spanac
Ingrediente: 1 kg garf de porc 200 g şuncă presată 1 felie franzelă 3 ouă sare piper 1,500 kg spanac 150g unt 2 linguri sos alb nucşoară 1 lingură făină 2 linguri de sos brun 1/41 supă 600 g napi 20 g hrean Mod de preparare: Garful întreg se frige înăbuşit....
Supă de mere bănăţeană cu costiţă afumată
Ingrediente: 100 g costiţă afumată 2 mere 1 linguriţă praf de curry sau boia de ardei sare 1 1/2 l supă de carne sau pasăre 1 1/2 apă 1 lingură făină 60 g unt sau ulei 150 g smantană 30 g orez 1ceapă Mod de preparare: Se face un rintaş alb...
Fasole boabe cu şuncă şi peşte afumat
Ingrediente: 400 g şuncă afumată 200 g peşte afumat 150 g grăsime sau ulei 400 g roşii 400-500 g fasole uscată boabe mari 5 căţei usturoi 1 foaie dafin sare 1 vîrf de cuţit muştar Mod de preparare: Fasolea se fierbe timp de 10 minute, se strecoară, se pune în 3...
Supă de mazăre cu şuncă şi piept de pasăre
Ingrediente: 1 1/2l supă 1 1/2 apa 200 g şuncă afumată 400 g mazăre verde boabe 1 foaie dafin 1 ceapă 1 piept de pasăre 2 gălbenuşuri 1/2 pahar frişcă lichidă (smantană) sare 30 g făină 50 g unt puţin zahăr Mod de preparare: Mazărea se opăreşte, apoi se fierbe in...
Varză creată cu carnaţi afumaţi
Ingrediente: 1,200 kg varză 600 g carnaţi afumaţi 1/2 lingură făină sare 120 g costiţă afumată 500 g roşii 2 ouă 100 g grăsime 1/2 pahar vin cimbru Mod de preparare: Foile de varză se opăresc şi se aşază pe o tavă. Se face un aluat mai subţire din făină, ou,...
Serbet de ciocolata
Ingrediente: 1,250 kg zahăr 4 pahare apa 3 batoane ciocolată sau 50 g cacao vanilie Mod de preparare: Se pun în tingirea de dulceaţă să se moaie zahărul cu patru pahare de apă. Se lasă pe marginea maşinii până se topeşte tot zahărul. Se fierbe apoi pe foc iute şi când...
Tort cu cremă de zahar ars
Ingrediente: 8 ouă 12 linguri + 1 cană de zahăr 1 l lapte coajă rasă de lămâie 1 plic zahăr vanilat Pentru blat ai nevoie de: 6 ouă 6 linguri făină 6 linguri zahăr 1 vârf de linguriţă de bicarbonat Pentru ornat ai nevoie de: 300 g frişcă 1 portocală 1 kiwi ...
Garf de porc la cuptor cu legume
Ingrediente: 1,400 kg garf 150 g ulei 500 g fasole verde 500 g morcovi 500 g conopidă 500 g roşii 300 g mazăre 1 legătură verdeaţă piper 60 g unt 30 g sare 1 fir cimbru 100g vin Mod de preparare: Garful întreg se frige înăbuşit la cuptor cu 50 g...
Supă de salată verde cu costiţă afumată
Ingrediente: 1,200 kg salată verde 150 g costiţă afumată 50 g unt 1/2 lingură făină 2-3 ouă 3 l apă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel cîteva fire de ceapă verde oţet Mod de preparare: Costiţa se taie bucăţi şi se prăjeşte, apoi se pun foile de salată tăiate julien şi...
Serbet de zahar ars
Ingrediente: 1,250 kg zahăr 4 pahare apă Mod de preparare: Se pun în tingirea de dulceaţă, la foc foarte mic, 1 kg de zahăr cu trei pahare de apă. Când zahărul s-a topit, se împinge tingirea pe foc iute, la fiert. într-o tigaie foarte curată, preferabil de aluminiu, se ard 250...
Napi gratinaţi cu şuncă
Ingrediente: 800 g napi 150 g unt 3 pahar lapte 3 linguri smantană 100 g caşcaval 3/5 lingură făină Mod de preparare: Napii se curăţă, se taie felii groase şi se fierb timp de 8 minute în puţină apă cu sare şi 30 g unt. Separat se face un sos...
Spinare cu tocătură de ficat cu garnitură de fasole fidea, cartofi natur şi coşuleţe din foitaj umplute cu ciuperci şi smantană
Ingrediente: 1 spinare de viţel de 1,500 kg 250 g ficat de porc, viţel sau pasăre 100g zarzavat 1 ceapă 300 g cartofi noi 120 g unt 6 coşuleţe coapte din foitaj 250 g ciuperci 1 lingură smantană 1 legătură mărar 300 g fasole fidea 1 păhărel vin roşu 1 lingură făină...
Sitari fripti
Ingrediente: 5 sitari 50 g slănină 1 lingură untură 1 cruton mare 1 legătură pătrunjel sare piper 6 crutoane cu intestine măruntaie de sitar : ficat, inimă, pipotă 1 ceapă putin unt 1 linguriţă faină 2 linguri zeamă de carne Mod de preparare: Ţinem sitarii 2-3-4 zile (după cît este de frig) într-un...
Rasol de prepelite
Ingrediente: 5 prepeliţe apă mujdei de usturoi (o căpătană) sare Mod de preparare: Fierbem prepeliţele în apă cu puţină sare. Apoi le servim ca rasol, cu mujdei de usturoi. Pofta buna!
Pilaf de potarnichi (rizoto de vanat)
Ingrediente: 3 potîrnichi 15 ciuperci 250 g orez 150-250 g unt 5 linguriţe bulion de roşii 1 pahar zeamă de carne 5 roşii 1 ceapă 10 linguri caşcaval ras (sau parmezan) sare piper Mod de preparare: Prăjim jumătăţile de potîrniche, le lăsăm să se răcorească puţin, scoatem carnea de pe oase şi o...
Pilaf de prepelite
Ingrediente: 5 prepeliţe fripte 1 ceaşcă orez 2 ceşti zeamă de carne 125 g unt sare piper Mod de preparare: Curăţăm orezul şi îl spălăm repede. Orezul curat nu se mai spalâ. Punem orezul într-o cratiţă cu o bucăţică de unt, sare şi piper ; amestecăm bine, apoi turnăm zeama de carne clocotită...
Potarnichi umplute
Ingrediente: 3 potîrnichi 10 linguri umplutură de ciuperci ca găluştele 50 g unt sare piper 10 linguri sos Mod de preparare: După ce curăţăm potîrnichile prin deschizătura făcută la gît, le umplem cu o umplutură de ciuperci amestecată cu compoziţie pentru găluştele le legăm, apoi le frigem ca şi pe cele neumplute. Servim...
Prepelite inabusite
Ingrediente: 2 prepeliţe 125 g unt 50 g slănină foi de vită ceapă 1/2 pahar de vin 1 foaie de dafin 3 roşii 1 lingură coniac sare piper Mod de preparare: Curăţăm prepeliţele, le prăjim. Le dăm sare şi piper. Le învelim în frunză de viţă şi în slănină, ca pe prepeliţele fripte,...
Potarnichi fripte
Ingrediente: 3 potîrnichi 50 g slănină 50 g unt apă sare piper 5 linguri smintîna Mod de preparare: Pîrlim potîrnichile, le curăţăm de intestine printr-o deschizătură făcută la gît, le spălăm şi după ce le învelim în slănină, le legăm. Apoi le sărăm pe dinăuntru şi le frigem cu 15-20 minute înainte de...
Prepelite fripte
Ingrediente: 2 prepelite 50 g slănină foi de vită 1 lingură untură 6 crutoane sare piper Mod de preparare: Curăţăm şi pirlim iute prepeliţele. Le stergem cu o cîrpă. Apoi le dăm sare şi piper. Invelim prepeliţa într-o foaie de viţă, punem pe piept o felie de slănină afumată sau proaspătă şi, cu...
Potarnichi la frigare
Ingrediente: 3 potîrnichi 1 lămîie 50 g slănină unt pentru uns hirtia sare Mod de preparare: Curăţăm potîrnichile, le acoperim pieptul cu felii de lămîie fără coajă şi fără sîmburi, punînd deasupra felii de slănină. Apoi le învelim în hîrtie unsă cu unt şi le frigem la jar într-o frigare de lemn. ...
Porumbei cu ciuperci
Ingrediente: 3 porumbei 100 g unt 1 ceapă 1 linguriţă coniac 1/2 lămîie puţină zeamă de carne 300 g ciuperci pătrunjel tocat sare piper Mod de preparare: Curăţăm porumbeii, îi pîrlim., îi tăiem în patru. îi punem într-o cratiţa cu puţin unt şi cu ceapă tocată şi îi prăjim, amestecînd. Turnăm coniac şi...
Dulceaţă de vişine
Ingrediente: 1 kg vişine 1 kg zahăr 3 pahare apă (de 200 ml) 1 linguriţă sare de lămâie Mod de preparare: Cureţi vişinele de sâmburi ajutându-te de un ac de siguranţă, după ce le-ai ales şi le-ai spălat bine. Faci pe foc mic un sirop din apă şi zahăr şi când se...
Sirop de vişine
Ingrediente: vişine 1 kg de zahăr Mod de preparare: Speli vişinele, le scoţ sâmburii şi apoi cântăreşti o farfurie plina cu vârf cu vişine şi pentru fiecare farfirie socoteşti 1 kg de zahăr. Intr-o cratţă aşezi în straturi un rând de vişine şi uiul de zahăr şi le laşi de dimineaţă pânâ...
Mancare de vinete
Ingrediente: 3-4 vinete 1 kg roşii 6 ardei graşi 1 ceapă 5 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel 2-3 linguri de ulei sare piper Mod de preparare: Speli vinetele, le tai felii de 1 cm grosime pe care le pui în apă care clocoteşte şi le ţii 5 minute. Le scoţi într-o...
Şniţel vienez din carne de porc cu garnitură din piure de cartofi
Ingrediente: 800 g came de porc 2 linguri făină 3 ouă sare piper 200 g ulei 500 g cartofi 1/2 pahar lapte 40 g unt pesmet Mod de preparare: Carnea se taie felii, se platează cu ciocanul, se sărează. Se dau apoi prin făină, ou bătut şi pesmet. Se prăjesc în ulei pe...
Ciorbă transilvăneană de tarhon
Ingrediente: 600g carne de porc mai grasă 2 cepe 2 morcovi 2 rădăcini pătrunjel 60 g orez 1 gălbenuş 3 linguri smantană 11/4 lingură făină 2-3 linguri oţet sare 1 legătură tarhon 1 legătură pătrunjel 3 litri apă Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi egale, se pune la fiert şi...
Supă de fasole boabe cu costiţă sau ciolan afumat
Ingrediente: 350 g fasole 300 g costiţă sau ciolan ajumat 2 morcovi 2 cepe sare 1 legătură pătrunjel 1 foaie dafin 50 g ulei Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă in apă rece cîteva ore. Se fierbe 10 minute, se strecoară şi se pune din nou la fiert...
Ciorbă de primăvara din carne de porc
O reteta simpla de ciorba de primavara din carne de porc din: carne de porc, rosii, zarzavat de supa, cartofi, mazare, fasole, patrunjel, leustean, varza alba, ceapa, conopida, sare, zeama de lamaie si apa. Ingrediente: 600 g carne de porc 300 g roşii 300 g zarzavat de supă 500g cartofi 150 g mazăre 150...
Crema de nuci
Ingrediente: 400 g nuci 2 dl lapte 100 g zahăr 1 lingură rom 2 gălbenuşuri un praf de sare puţin zahăr vanilat Mod de preparare: Se opăresc nucile măcinate cu laptele îndulcit cu zahăr. Se amestecă adăugând puţin rom şi când s-a mai răcorit, două gălbenuşuri. Se freacă bine până devine...
Tocană moldovenească din carne de porc cu garnitură de mămăliguţă
Ingrediente: 1,200 kg carne de porc (spată, piept, gît) 300 g ceapă 5 căţei de usturoi sare boia 3 ardei graşi 300 g roşii 1 pahar vin 300 g mălai 60 g ulei Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi, se sotează în ulei cu ceapa tocată şi se pune usturoiul...
Rasol de porc cu sos de hrean cu garnitură de zarzavat, cartofi si varză cu afumătură
Ingrediente: 1,600 kg nucă şi os 3 morcovi 2 ţeline 1 ceapă 1 fir praz sare piper boabe 300 g cartofi 1 varză creaţă 80 g unt 1 legătură pătrunjel 30 g hrean 1/2 lingură făină 2 gălbenuşuri o lingură oţet puţin zahăr 50 g costiţă afumată Ingrediente: Nuca şi oasele se...
Fasole boabe cu ciolan crud
Ingrediente: 1,500 kg ciolan sau came de porc 1 lingură bulion pastă 3-4 foi dafin 3 cepe sare piper boia iute cimbru 500 fasole boabe 200 g ulei Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi şi se prăjeşte in grăsime. Se scoate şi în grăsimea rămasă se rumeneşte puţin ceapa tocată,...
Pasta de gutui
Ingrediente: 1 kg de gutui fierte 400 g zahăr zeama de la 1 lămâie Mod de preparare: Se spală gutuile, de preferinţă mici, se taie în patru, se scoate căsuţa cu sâmburi şi se pun să fiarbă în apă cât să le cuprindă. Se adaugă şi câteva mere creţeşti tăiate...
Varză acră cu ciolan crud de porc
Ingrediente: 1,500 kg ciolan de porc 3 cepe 2 linguri bulion pastă sare piper boabe boia iute cimbru 2,500 kg varză acra 200 g untură ,ulei 200 g smantană Mod de preparare: Carnea se taie în bucăţi şi se prăjeşte în grăsime. Se scoate şi în grăsimea rămasă se rumeneşte ceapa...
Spinare cu tocătură de ciuperci cu garnitură de roşii umplute cu pilaf, anghinare cu mazăre şi crochete de cartofi
Ingrediente: 1spinare de viţel de 1,500 kg 8 roşii 250 g ciuperci 2 cepe 100 g zarzavat 6 funduri de anghinară 200 g mazăre 300 g cartofi 2 ouă pesmet 100 g orez 2 linguri smantană 30 g caşcaval Mod de preparare: După ce carnea s-a fript, se scoate muşchiul şi...
Paine cu cartofi
Ingrediente: 1 kg făină 400 g cartofi fierţi 50 g drojdie 2 linguriţe rase de sare 3 linguriţe zahăr 5- 6 dl apă caldă Mod de preparare: Se fierb cartofii. Se curăţă de coaja înainte de a se răci de tot şi se trec prin maşina de carne sau prin presa...
Şniţel natur din carne de porc cu garnitură de cartofi natur
Ingrediente: 800 g carne de porc 2 linguri de făină 180 g ulei sare piper 500 g cartofi 30 g unt Mod de preparare: Carnea se taie felii, se platează cu ciocanul şi se sărează. Se dau apoi prin făină şi se prăjesc în ulei pe ambele părţi. Se sting cu supă sau...
Supă de mazăre cu afumătură
Ingrediente: 400 g mazăre boabe 60 g afumătură 1/2 lingură făină 60 g unt 1 foaie dafin 2 litri supă 1 litru apă 10 g zahăr 120 g frisca lichidă (smantană) 1/2 ceapă sare Mod de preparare: Mazărea se fierbe in apă cu sare circa 20 minute. Separat se face un...
Piept umplut cu tocătură de carne cu garnitură de legume de sezon, cartofi sotaţi, paste făinoase şi salată
Ingrediente: 1 piept de viţel grăsuţ de circa 1,500 kg 100 g unt 2 felii franzelă 1 ceapă 2 ouă sare piper 1legătură pătrunjel 250g carne viţel (resturi de la piept) puţin zarzavat 1/2 1 supă, oase de viţel Mod de preparare: Se aşază pieptul pe tocător. Cu un cuţit se...
Pateu tătărăsc
Ingrediente: 300 g carne de porc grasa 300 g came de mînzat sau viţel 6 ouă sare piper un păhărel votcă 1 fir praz 3 căţei usturoi 4 g mirodenii de carnaţi 150 g file de heringi 120 g bureţi 80 g grăsime Ingrediente aluat :240 g făină, 1 pahar lapte,20 g...
Serbet de lamaie
Ingrediente: 1 1/4 kg zahăr 4 pahare apă 1 lămâie vanilie Mod de preparare: Se pun la topit, în tingirea de dulceaţă, la foc foarte mic, zahărul cu patru pahare de apă. Când zahărul s-a topit, se împinge tingirea pe foc iute, la fiert. Se ia spuma şi se leagă ceva...
Ficăţei cu garnitură de orez si legume
Ingrediente: 500 g ficăţei de pui 2-3 linguri bulion 1 linguriţă muştar sare piper 1 cană orez 2 morcovi 1 ardei gras roşu 200 g mazăre 1 ceapă ulei Mod de preparare: Incingi mai mult ulei şi pui ficăţeii să se rumenească, astfel vor deveni uşor crocanţi. Adaugi apoi bulionul, muştarul şi...
Supă de fasole verde cu costiţă afumată
Ingrediente: 500 g fasole fideluţă sau grasă 150 g costiţă afumată 1 ceapă 1 rădăcină pătrunjel 1 linguriţă făină 3 linguri smîntînă 1 legătură pătrunjel sare 3 l apă Mod de preparare: Fasolea se fierbe 10 minute, se strecoară şi se pune în supa în care a fost fiartă costiţa tăiată...
Crema de cacao fara ou
Ingrediente: 1/2 l lapte 1 lingură cacao 3 linguri făină 4 linguri zahăr 100 g unt proaspăt 2 linguri rom Mod de preparare: Se dizolvă cacao, făina şi zahărul cu puţin lapte rece. Se freacă bine până nu mai rămâne nici un cocoloş, se toarnă cu încetul 1/2 l de lapte,...
Spată umplută cu carne tocata cu garnitură de cartofi sotaţi cu cirnăciori afumaţi şi mazăre natur
25 August 2010
Ingrediente: 1 spată de viţel de 1,200 kg 2 cepe 1 felie franzelă 1 ou 1 legătură pătrunjel 120 g unt 1/2 lingură făină 100 g zarzavat 400 g mazăre 400 g cartofi 150 g cirnăciori afumaţi sare piper Mod de preparare: Se scot oasele de la spată şi din resturi...
Spinare la cuptor cu garnitură de cartofi parizieni salată brezată cu costiţă şi ciuperci umplute
Ingrediente: 1,500 kg spinare de viţel 3 salate verzi 50 g costiţă afumată 100 g unt 12 ciuperci mari 500 g cartofi 1/2 lingură făină 1/4 l supă 100 g zarzavat 1 cepă Mod de preparare: Se frige spinarea la cuptor, se face sosul, se garniseşte cu cartofi prăjiţi parizieni...
Fazan rece
Ingrediente: 1 fazan fript 150 g vin puţină untură pentru uns tava 5 linguri aspic 200 g ficat (gîscă, găină) sare piper 10 linguri sos de coacăze Mod de preparare: Alegem un fazan gras, frumos. îl curăţăm fără să-1 opărim. Ii tăiem gîtul cu cap cu tot, aripile şi coada. După ce îl...
Pasarele inabusite (vrabii,ciocarlii,ciocarlani)
Ingrediente: 25 păsărele 1 lingură unt 2 cepe 1-2 linguri făină 1 pahar vin 250 g roşii (sau bulion de roşii) sare piper Mod de preparare: Curăţăm păsărelele, le dăm sare şi piper. Apoi le punem într-o cratiţă să se prăjească cu unt şi cu ceapă tocată mărunt. Presărăm făină şi amestecăm. Stingem...
Rata salbatica
Ingrediente: 1 raţă mare 1 lingură unt 50 g slănină 1 pahar zeamă de carne 2-3 lingurile rîntaş rece 10 linguri smîntînă sare Mod de preparare: Jumulim pasărea, o pîrlim şi îi scoatem măruntaiele. O ţinem puţin în apă clocotită ca să i se întărească carnea. O împănăm cu slănină, o legăm şi...
Fazan fript
Ingrediente: 1 fazan 1 lingură unt puţină untură pentru uns tava 50 g slănină 150 g vin sare piper Mod de preparare: Fazanul se frige ca şi curca. Se pregăteşte însă altfel. Penele fazanului se smulg ca la orice altă pasăre, însă capul cu gîtul, aripile şi coada se taie împreună cu penele...
Pulpa de caprioara
Ingrediente: 1/2 pulpă caprioara 100 g slănină 100 g unt 1 lingură făină 1 linguriţă bulion de roşii 1 pahar zeamă de carne Pentru marinată : 1 ceapă mică 1/4 telină 1/4 morcov 1/4păstirnac 1 lingură ulei 1 pahar de vin (sau oţet) 2 foi de dafin piper sare Mod de preparare: Lăsăm...
Muschi de caprioara
Ingrediente: 1 kg carne caprioara 50 g slănină 1 lingură unt apă 1 pahar vin (sau oţet) sare piper Mod de preparare: Curăţăm de vine muşchiul de căprioară şi îl punem să se marineze 12 ore în oţet sau în vin roşu. Scoatem muşchiul, îl ştergem cu şervetul, îl împănăm cu slănină şi,...
Cotlete de caprioara
Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură unt 2 linguriţe ulei 50 g slănină sare 10 ciuperci sau 20-25 măsline 10 linguri sos Mod de preparare: Marinăm timp de 12 ore un muşchi întreg de caprioara sălbatică. Dacă îl împărţim însă în cotlete, ajung numai două ore de marinare înainte de a-1 frige. Scoatem cotletele...
Iepure cu ciuperci
Ingrediente: 1 iepure 100 g unt sau untură 1 ceapă 1, 1/2 lingură făină 1 pahar apă 1/2 pahar vin 500 g ciuperci 2 linguri smintină sare Pentru marinată : puţin ulei oţet foaie de dafin vin alb ceapă tăiată mărunt Mod de preparare: Curăţăm iepurele şi îl jupuim. Il tăiem 1 bucăţi...
Pateu de iepure
Ingrediente: 1 muşchi întreg de iepure 2 cepe 200 g unt pentru frecat şi în plus de acoperit carnea 4 gălbenuşuri 250 g muştar aspic sare piper Garnitură : ouă răscoapte gogoşari pătrunjel Mod de preparare: Scoatem tot muşchiul de pe spinarea iepurelui. îl curăţăm bine de piele, îl tăiem în bucăţi mici...
Civet de iepure
Ingrediente: 1 iepure 200 g slănină sau costiţă 2 linguri făină 1-2 cepe 1/2 pahar vin roşu 1/2 pahar vin aib 1/2 pahar oţet de vin 1 ceaşcă zeamă de carne (sau de vlnat) cîţiva căţei de usturoi 500 g arpagic mic rotund 100 g unt 100 g ulei 500 g ciuperci 1/2...
Cum se prepara Cocktail Classic Gin Martini (video)
Ingrediente: some ice cubes 75 ml chilled gin dash extra dry Vermouth 1 lemon 1 martini glass 1 martini gallon or mixing glass 1 cocktail stirrer 1 cocktail strainer 1 knife or canal 1 25ml shot measure 1 50ml shot measure you might also need: 1 measuring jug some measuring spoons
Lichior de cafea
Ingrediente: 250 g cafea (pentru 1 l cafea lichidă) 1 l alcool 90° sirop dintr-un kg zahăr şi 1/2 l apă vanilie Mod de preparare: Se face la filtru o cafea aromată din 250 g cafea prăjită şi măcinată mai mare. Se trece prin filtru atâta apă clocotită, încât să se...
Marmelada de portocale
Ingrediente: 1 kg portocale fierte 1 kg zahăr 2 pahare de apă Mod de preparare: Se aleg portocale mari cu coaja groasă, se spală şi se şterg. Se pune o oală cu apă pe foc în care să poată încăpea portocalele în voie. Când apa clocoteşte bine, se dă drumul...
Piept umplut cu prune cu garnitură de piure de cartofi şi sote de morcovi
Ingrediente: 1,500 kg piept de viţel 250 g prune uscate 4 bucăţi cuişoare 150 g unt sare 150 g pesmet 3 ouă puţin zahăr 200 ficat 350 g cartofi 350 g morcovi 1/2 lingură făină 2 linguri sos de friptură 1/4 l supă Mod de preparare: Se prepară carnea pentru...
Serbet de trandafir
Ingrediente: 250 g foi de trandafir 1 l apă 1 kg zahăr 1 vârf linguriţă sare de lămâie Mod de preparare: Se vântură sau se dau prin ciur 250 g de foi alese de trandafir, ca să se îndepărteze praful galben ce cade din flori. Se pun la fiert cu 1...
Crema de unt
Ingrediente: 1 dl apă 120 g zahăr vanilie 4 gălbenuşuri 200 g unt proaspăt Mod de preparare: Se pune să fiarbă într-o cratiţă, 3 – 4 minute, apa cu zahărul. Se adaugă în siropul pregătit, după dorinţă, vanilie sau puţină coajă de lămâie. Se acoperă şi se lasă astfel să stea un...
Spinare la cuptor cu garnitură de cartofi parizieni, morcovi, mazăre, fasole fidea, conopidă şi cartofi noi
Ingrediente: 1 spinare de viţel de 1,500 kg 120 g unt sare piper 250 g morcovi 250 g mazăre 200 g fasole fidea 1 conopidă 250 g cartofi noi Mod de preparare: Se frige carnea şi se face sosul. Carnea se taie felii, se aşază pe un platou fierbinte şi se...
Cremă hategana de fasole boabe cu ciuperci şi costiţă afumată
Ingrediente: 300 g fasole boabe 100 g costiţă afumată 300 g ciuperci 2 cepe sare piper 60 g unt 2 l apă 1 l supă 2 legături mărar 3 linguri smîntînă 1 foaie dafin 1/2 lingură făină Mod de preparare: Fasolea se fierbe 10 minute (după ce a stat în apă...
Cum se prepara Cocktail Negroni (video)
Ingrediente: 25 ml Red Vermouth 25 ml Bitter Campari 25 ml Gin some ice cubes 1 orange 1 lemon 1 old fasioned glass or a large tumbler 1 cocktail stirrer or a bar spoon 1 knife or canal 1 25ml shot measure 1 50ml shot measure
Dulceaţă de coacaze rosii
Ingrediente: 300 g coacăze roşii (fără sâmburi) 1 kg zahăr un sfert de ligurinţă sare de lămâie 1/2 baton de vanilie 250 ml apă pentru sirop Mod de preparare: Alegi coacăzele şi le scoţi sâmburii cu un ac de siguranţă. Din zahăr şi apă prepari un sirop pe care îl fierbi 10...
Şniţele de cotlet cu tocătură de file afumat cu garnitură de fasole fidea natur şi roşii umplute cu pilaf
Ingrediente: 1,200 kg cotlet de viţel 150 g file afumat fiert 3 linguri sos alb 100 g unt 100 g ulei 10-12 roşii 150 g orez 300 g fasole fidea sare piper 2 ouă pesmet 1 lingură făină Mod de preparare: Se taie cotletele felii, se trec prin sare, piper, făină,...
Gem de caise decojite
Ingrediente: 1 kg caise 600 g zahăr zeama de la 1/2 lămâie Mod de preparare: Speli caisele, le cureţi de pieliţe şi le scoţi sâmburii. Le pui într-o cratiţă, torni peste ele zahărul şi le fierbi la foc domol până se topeşte zahărul. Dai apoi focul mai mare şi adaugi zeama de...
Paine cu lapte
Ingrediente: 1 kg făină 40 g drojdie 6 -7 dl lapte 1 lingură ulei 20 g zahăr 2 linguriţe rase de sare Mod de preparare: Se cerne făina în copaie. Se face loc la mijloc. Se pune drojdia frecată cu zahărul, apoi uleiul, sarea şi laptele rece. Se frământă totul bine,...
Supă de cartofi cu costiţă afumată marinareasca
Ingrediente: 400 g cartofi 150 g costiţă afumată 1 telina 3 fire praz 2 cepe 3 linguri smantană 1 litru supă 1 cutie crevete crab sau 20 cozi de raci 60 g unt 1/2 linguriţă boia de ardei sare 2 linguriţe coniac Mod de preparare: Costiţa se taie julien, se prăjeşte...
Supă rece bucovineană de ciuperci şi şuncă
Ingrediente: 180 g şuncă afumată slabă 600 g ciuperci l supă tare 11/2 bors 13/4 l apa 2 bucăţi sfeclă 1 legătură leuştean sare 2 ouă 200 g smantană zeamă de lămaie Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute in puţină supă cu zeamă de...
Ştevie pane
Ingrediente: 1 legătură ştevie 2 ouă 4-5 linguri faină 4-5 căţei de usturoi sare piper ulei Mod de preparare: Speli bine ştevia, cureţi frunzele de nervuri şi le laşi deoparte să se scurgă. Baţi bine ouăle cu făina şi potriveşti gustul de sare şi piper. Rulezi fiecare frunză de ştevie, o dai...
Spată umplută cu tocătură de ficat şi carne cu garnitură de bureţi sotaţi şi gulioare umplute cu sos alb cu caşcaval
Ingrediente: 1,200 kg spată de viţel 25 g ficat de viţel sau porc 1 felie franzelă 3 ouă sare piper 400 g bureţi 6 bucăţi ţelină 120 g caşcaval sau telemea 2 linguri sos alb 120 g unt 1 legătură pătrunjel 1/2 lingură făină 100 g zarzavat 2 cepe 1 lngură pesmet...
Supă japoneză cu costiţă afumată
Ingrediente: 100 g costiţă afumată 1 1/2 l supă de came sau pasăre 1 1/2 l apă 2 cepe 1/2 linguriţă praf de curry sau boia de ardei 1 lingură făină sare 25 g orez fiert 1 mar 40 g unt Mod de preparare: Costiţa se taie, se sotează cu unt,...
Covrigei cu scortisoara
Ingrediente: 500 g făină 250 g unt proaspăt 50 g zahăr 40 g drojdie 1/2 ceaşcă lapte coajă rasă de lămâie 1/2 linguriţă sare 1 linguriţă scorţişoară zahăr şi migdale pentru presărat deasupra Mod de preparare: Se moaie drojdia cu lapte călduţ. Se cerne făina pe masa de aluat sau într-un...
Rulade umplute cu tocătură de carne, piept afumat şi file de scrumbie cu garnitură de pilaf cu stafide
Ingrediente: 1,400 kg capac de viţel sau mînzat 300 g carnaţi polonezi sare piper 200 g piept afumat 5 fileuri de scrumbii sărate 2 ouă 15 felii subţiri de lămaie fără coajă 400 g roşii 5 căţei usturoi 150 g unt 100 g stafide 2 pahare vin roşu 1/2 lingură făină 250...
Rulada umpluta cu tocătură de carne şi piept afumat cu garnitură de budincă de varză cu piept afumat şi sos alb
Ingrediente: 1,400 kg pulpă de viţel 200 g piept afumat 120 g unt sau ulei 3 ouă 1 1/2kg varză 1 lingură smantană 1/2 lingură făină 2 linguri sos alb puţină supă pentru sos 1/2 pahar vin Mod de preparare: Se taie 12-14 şniţele subţiri, se bat cu satirul (se platează),...
Tarta cu prune necojite
Ingrediente: 1 ceaşcă caimac 1 ceaşcă făină un praf sare 1/2 kg prune zahăr pentru pus deasupra Mod de preparare: Se face un aluat dintr-o ceaşcă de caimac, o ceaşcă de făină şi sare. Se întinde foaia potrivit de groasă şi se aşază într-o tavă dreptunghiulară pentru copt plăcinte, umezită cu...
Spata umplută cu ciuperci cu garnitură sote de roşii cu şuncă şi budincă de macaroane cu caşcaval şi sos alb
Ingrediente: 1 spată de 1,200 kg 250 g ciuperci 4 ouă 80 g caşcaval 120 g unt 4 linguri sos alb 500 g roşii 100 g şuncă sare piper cimbru 1/2 pahar vin roşu 1 ceapă zahăr Mod de preparare: Ciupercile se toacă şi se sotează cu unt şi ceapă tăiată,...
Piept umplut cu momite şi scoici sau midii cu garnitură de pilaf cu spanac, conopidă în aluat şi napi cu pesmet
Ingrediente: 1 piept de viţel (1,500 kg) 250 g momite 25 midii sau scoici 4 ouă 1 conopidă 400 g napi 150 g orez 1 1/2kg spanac 200 g unt 1 legătură verdeaţă sare piper nucşoară 1 felie franzelă 1 pahar vin ulei de prăjii gogoşelele 1 1/2 lingură făină Mod de...
Nucă umplută cu sote de carne şi ciuperci cu garnitură de legume şi gulioare umplute cu ficat şi ouă
Ingrediente: 1 nucă rotundă de 1,200 kg, 10 gulioare 400 g cartofi noi 300 g mazăre 150 unt 1 legătură pătrunjel 150 g ficat 2 ouă sare piper 1 păhărel de vin roşu 250 g ciuperci 100 g zarzavat 1 ceapă 1 lingură făină Mod de preparare: Nuca se frige înăbuşită...
Iepure cu smantana
Ingrediente: 1 kg carne de iepure 100 g slănină 150 g unt 10 linguri sos de smîntînă 2 pahare oţet 1 lingură făină sare piper Mod de preparare: Alegem carne de iepure de la spinare sau picioarele dinapoi care, prin excepţie, se spală mult pînă iese apa limpede, psntru ca mîncarea să nu...
Iepure cu masline
Ingrediente: 1 iepure 2-4 foi de dafin 4-6 cuişoare 1 ceapă mare cîteva felii de morcov şi telină 2 pahare vin alb 1 pahar otet 100-150 g costifă afumată 3 linguri făină 2 pahare apă 1 linguriţă coniac 1 kg arpagic 300 g măsline 1-2 căpătîni de usturoi 1 lămîie 200 g ulei...
Iepure fript
Ingrediente: 1/2 iepure 50 g slănină 1 căpăpnă usturoi 2 linguri untură 1/2 pahar vin alb sare Mod de preparare: Alegem muşchiul şi pulpa dinapoi. Cu un cuţit ascuţit curăţăm bine carnea de pieliţele de deasupra (carnea de vînat nu se spală). Apoi o sărăm şi, cu un ac special, o împănăm des...
Pateu de ficat de gasca
Ingrediente: 400 g ficat 100 g unt (sau grăsime de gîscă) 6 linguri aspic 1 pahar lapte 50 g măsline 50 g capere 1 ceapă mică 2 gălbenuşuri muştar sare piper Mod de preparare: Curăţăm ficatul, îl spălăm în lapte şi îl ţinem cîteva ore în lapte. Fierbem laptele într-o cratiţă şi cînd...
Ficat de gasca la gratar
Ingrediente: 500 g ficat 1/2 lingură untură de gîscă sare piper Garnituri: 700 g cartofi 100 g untură Mod de preparare: Curăţăm ficatul, scoatem pieliţele, îl tăiem în lung (orizontal), în felii groase de un deget, şi îl frigem ca pe biftec. Ungem grătarul cu grăsime, abundent. Presărăm ficatul cu piper, ungem cu...
Gasca fripta
Ingrediente: 1 gîscă tînără 1/2 lingură untură garnitură de cartofi (700 g cartofi, 100 g untură, 1 ceapă) sare piper Mod de preparare: Pîrlim şi curăţăm de intestine o gîscă tînără, dăm sare şi piper şi o aşezăm într-un vas de sticlă rezistentă la foc sau într-o tavă. Punem puţină untură ca sâ...
Gasca cu fasole uscata (casulet)
Ingrediente: 1/2 gîscă 1/2 lingură unt sau untură (sau grăsime de gîscă) 1/2 kg fasole uscată 200 g costiţă 1 pereche debreţini 1 ceapă citeva felii de morcov şi de telină 1/2-l lingură făină 2 linguri bulion de roşii 1/2 păhărel de vin 1 polonic apă clocotită 1 foaie de dafin sare piper...
Rata la frigare
Ingrediente: 1 rată 1 linguriţă untură puţin cimbru Mod de preparare: Curăţăm bine raţa, tăiem aripile, gîtul şi vîrfurile picioarelor, care trebuie întoarse în afară şi legate cu aţă. înainte de a pune raţa la frigare, o frecăm cu ficatul ei crud şi o presărăm cu puţin cimbru. Invelim cu hîrtie unsă cu...
Boboc de rata cu gulii
Ingrediente: 2 boboci de rată 6-8 gulii 100 g unt 1 linguriţă făină de cartofi sau de grau 1 pahar de vin 1 foaie de dafin 1 linguriţă zahăr 1 ceaşcă zeamă de carne sare piper Mod de preparare: Pîrlim şi curăţăm, de intestine bobocii de raţă, apoi îi spălăm şi îi ştergem...
Rata pe varza
Ingrediente: 1 rată mare 2 căpăţîni de varză acra 2 linguri untură 3-4 roşii (sau 1 lingură bulion de roşii) 1 ardei gras sare piper Mod de preparare: Curăţăm şi spălăm bine raţa, apoi o frecăm cu sare şi o aşezăm într-o cratiţă sau într-o tavă, adăugăm grăsime şi dăm la cuptor. După...
Cum se prepara Cocktail Bramble (video)
Ingrediente: 50 ml gin 25 ml lemon juice 5 ml gomme syrup some crème de muir some ice cubes some crushed ice 1 blackberry 1 lemon slice 1 cocktail shaker 1 short glass 1 25ml (1 fl oz) measure 1 50ml (2 fl oz) measure 1 measuring jug 1 set measuring spoons 1...
Lichior de portocale
Ingrediente: 1 l alcool de 90° 1 l lapte crud 1 kg zahăr tos 4 portocale 1 lămâie Mod de preparare: Într-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zahărul, 4 portocale tăiate bucăţi potrivite, cu coajă şi cu sâmburi, şi o lămâie tăiată bucăţi. Se leagă borcanul...
Corabioare
Ingrediente: 250 g făină 120 g zahăr vanilat 2 gălbenuşuri 2 linguriţe apă rece 200 g unt proaspăt un praf de sare Mod de preparare: Se cerne pe masa de aluat făina amestecată cu zahăr pisat şi vanilat. Se face loc la mijloc şi se pun gălbenuşurile, două linguriţe de apă...
Peltea de mere
Ingrediente: 1 l zeamă în care au fiert merele 1 kg zahăr Mod de preparare: Pentru peltea se aleg mere Renete, sau mere creţeşti, roşii şi cu miezul mai tare. Cele făinoase se sfărâmă la fiert şi dau o peltea tulbure. Se spală merele, se taie în patru şi fiecare sfert...
Piept umplut cu garnitură de conopidă, fasole sotată şi cartofi prăjiţi cu mujdei
Ingrediente: 1,500 kg piept de viţel 1 conopidă 400 g fasole verde grasă 400 g cartofi 6 căţei usturoi 3 linguri smîntînă 1 legătură mărar sare piper 1 /2 linguriţă boia 100 g ulei 80 g unt Mod de preparare: Se umple tăietura iar sosul se scade mai mult şi se mai fierbe...