Originară din sudul Statelor Unite, această mâncare cu nume exotic îmbină
influentele culinare europene, africane şi americane de la sfârşitul secolului
XVII. In mod tradiţional, jambalaya se făcea într-o singură
cratiţă,, în care se puneau laolaltă diverse feluri de carne, legume şi
orez.
O reteta de rulada cu mere si fulgi de migdale din: aluat, mere, zahar,
stafide, nuci, scortisoara, lamaie, pesmet, unt, rom, ou, fulgi de migdale si
zahar pudra.
O reteta delicioasa de supa cu: supa de porc, praz, ou, ardei gras murat,
pasta de chilii, ghimbir, usturoi, amidon, sos de soia, condimente de soia,
sare.
Aprroape toate supele de mazăre se prepară din mazăre
uscată. Insă la sfârşitul primăverii, tot mai mulţi îşi amintesc de mazărea
verde proroaspătă, din care se poate face o supă fină, de culoarea smaraldului,
aromată cu frunze de mentă.
Transformarea zaharurilor naturale din mazăre în amidon începe din momentul
în care mazarea este culeasă de pe vrej; aşadar, unul din intre secretele pentru
reuşita acestei supe constă în a folosi mazăre proaspăt culeasă.