luni, 16 iulie 2012

Retete #39


Retete:

Salata de primavara 1

O reteta de salata de primavara din: spanac, salata, loboda, avocado, castravete, ridichi, rosie, ceapa verde, zeama de lamaie si sare. Ingrediente: 1 mana frunze spanac 1 salata 1 mana frunze de loboda rosie sau verde 1 avocado cateva frunze tinere papadie 1 castravete mic 1 legatura ridichi 1 rosie 3 cepe verzi 1/2...

Read more »

Sufleu cu lapte

Ingrediente: 300 g lapte 100 g zahăr 40 g făină de cartofi 30 g unt 4 ouă un vîrf de cuţit sare   Mod de preparare: Se pune la fiert laptele cu zahărul cînd fierbe laptele se adaugă făina de cartofi amestecată cu puţin lapte rece în alt vas. Se lasă să clocotească totul...

Read more »

Sufleu japonez

Ingrediente: 200 g unt 100 g ciocolată sau cacao 200 g zahăr pudră 1 lin­gură făină 4 ouă unt şi făină pentri formă   Mod de preparare: Se freacă untul cu zahărul ca o cremăşi cu gălbenuşurile adăugate unul cîte unul. Se adaugă apoi ciocolata sau cacaua, făina, iar după ce se amestecă, şi...

Read more »

Pişcoturi cu chimen şi nuci

Ingrediente: 250 g făină 2 ouă 130 g zahăr 1 linguriţă untură 1 lingu­riţă bicarbonat 20 nuci curăţate şi pisate 1 linguriţă chimen unt pentru formă   Mod de preparare: Se amestecă împreună ouăle cu zahărul, apoi se adaugă untura, nucile, bicarbonatul, chimenul şi la urmă făina. Se frămîntă bine. Se întind cu vergeaua...

Read more »

Orez cu caise

  Ingrediente: orez lapte 10 caise 100-150 g zahăr 2 al­buşuri 1 gălbenuş   Mod de preparare: Facem un orez cu lapte. Cînd este gata, tragem cratita de la foc şi pu­nem un gălbenuş bătut. Cum se răceşte orezul, îl punem într-un vas rezistent la foc. Tăiem caisele în, două, le presărăm cu zahăr...

Read more »

Paine deliciu II

  Ingrediente: 2 cani grau incoltit o zi 4 caise proaspete sau uscate 2 rotunduri de ananas uscat 2-4 linguri miere lichida 1/2 cana migdale 1 lg vanilie 1 lg coaja de lamaie sau portocala   Mod de preparare: Se proceseaza in robot si la deshidratat cu ea pentru 1 ora sau 2, sau...

Read more »

Supa-crema din frunze de ridichi

  Ingrediente: frunzele de la 2 legaturi de ridichi 2 cartofi potriviti 1 ceapa rosie potrivita 1,5 litri apa sare   2 lg ulei de floarea soarelui   Mod de preparare: Frunzele de ridichi se spala bine si se scutura de apa. Cartofii se curata, la fel si ceapa si se taie cuburi potrivite. Se...

Read more »

Ciuperci marinate cu oregano

  Ingrediente: 160 g ciuperci champignon 2 linguri zeama de lamaie 1 lingurita sare 1 catel de usturoi 2 linguri ulei presat la rece juma cana de apa piper patrunjel uscat  oregano   Mod de preparare: Am amestecat toate ingredientele si am turnat peste ciupercute, le-am tinut peste noapte in frigider intr-o caserola, merge...

Read more »

Budincă de smîntînă I

Ingrediente: 6 ouă 100 g zahăr 4 linguri făină 2 pahare smîntînă vanilie un praf de sare coaja rasă de lămîie unt şi pesmet pentru formă sos de vin sau şodou de ciocolată   Mod de preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi vanilia, se adaugă făina şi apoi smîntîna. Se amestecă bine şi...

Read more »

Chec economic

Ingrediente: 125 g unt proaspăt 5 ouă 250 g zahăr 250 g făină vanilie sau coajă de lămîie 1 praf de copt unt şi făină pentru formă   Mod de preparare: Se freacă zahărul cu untul şi 4 gălbenuşuri care se pun unul cîte unul, se adaugă un ou întreg, vanilia şi praful de...

Read more »

Sos de spanac si usturoi

  Ingrediente: spanac proaspat o lingura ulei de masline presat la rece usturoi sare piper   Mod de preparare: Intr-un robot de bucatarie amesteca toate ingredientele. Daca este nevoie adauga putina apa. Folositi acest sos peste salata sau pastele crude ori la  lasagna.   Pofta buna!

Read more »

Supa-crema de avocado si rucola

Supa-crema de avocado si rucola

  Ingrediente: 150 gr avocado 15 gr rucola 150 gr rosii 1 catel de usturoi 1 fir ceapa verde sare piper verde  2-3 fire marar suc de lamaie Mod de preparare: Puneti toate ingredientele in blender cu o cana de apa si mixati bine. Puteti decora cu felii de lamaie deshidratate. Serviti imediat pt...

Read more »

Clatite cu fructe

  Ingrediente: 3 linguri făinâ 2 ouă puţin lapte 500 g fructe un praf de sare   Mod de preparare: Batem bine toate produsele la un loc şi facem un aluat mai grosuţ. Dacă nu avem lapte, putem pune smîntînă şi pu­ţină apă. Luăm orice fel de fructe, caise, prune sau pere, nu prea...

Read more »

Hamburger patrat

  Ingrediente: 1 cana migdale sau nuci macinate cateva fire de ceapa verde 1 lingura ulei masline 1/2 lg condimente de carnati sau mici sare dupa gust   Mod de preparare: Totul se amesteca si se mai adauga dupa gust condimentele preferate sau alte ingrediente crude. Se deshidrateaza pentru 5-9h, pana ajunge la consistenta...

Read more »

Gogoşi cu cremă

Ingrediente: 623 200 g apă 75 g unt proaspăt 2 linguriţe zahăr 125 g făină 3 ouă sare grăsime pentru formă cremă de vanilie frişcă   Mod de preparare: Se pune la fiert apa cu untul, sarea şi zahărul. Cînd începe să fiarbă se pune făina în ploaie, amestecînd nîncetat pînă se observă că...

Read more »

Gazpacho

Ingrediente: 2-3 rosii 1/4 telina mica un castravete mic 1 ardei capia 1/2 ceapa mica 1 catel usturoi sare piper busuioc   Mod de preparare: Telina, castravetele, usturoul, ceapa si ardeiul se toaca marunt si se pun in blender. Rosia se cresteaza cu cutitul  in partea opusa cotorului si se da pe razatoarea mare...

Read more »

Aluat la minut

  Ingrediente: 200 g făină 200 g unt lămîie 150 g apă pu­tină sare   Mod de preparare: Punem făina pe masă într-o cameră rece. Facem o adîncitură, adăugăm unt moale, sare, zeamă de lămîie, apă rece şi frămîntăm repede, nu prea mult. Cînd este frămîntat aluatul, îl adunăm, îl pre­sărăm cu făină şi...

Read more »

Bors rece de spanac

Bors rece de spanac

Ingrediente: 1 morcov 1/4 radacina telina 15-20 frunze spanac 2-3 cani bors 1/2 legatura patrunjel frunze 3-4 fire leustean frunze sare   Mod de preparare: Se toaca toate marunt, morcovul si telina se dau pe razatoarea mica. Se pune bors si apa in functie de cat de acru se doreste. Se lasa sa stea...

Read more »

Chiftele fara foc delicioase

  Ingrediente: 1 conopida mica zeama de lamaie 2 linguri ulei 4 linguri fulgi drojdie sare dupa gust 1 cana nuca macinata sau migdale   Mod de preparare:  Atentie, fulgii de drojdie, nu sunt acele granule gasite la pliculete pentru cresterea fainii. Sunt chiar  fulgi, precum cei de cartofi, facuti print-o alta modalitate si...

Read more »

Legume asortate 1

  Ingrediente: 2 rosii 1 cub mic de ginger (ghimbir) 2 cuburi telina suc de la jumatate lamaie mica 1 cana de ciuperci 1 catel usturoi 1 lg condimente asortate 1 lg busuioc    Mod de preparare: Toate se amesteca in robot si se pot consuma pe felii de paine, foi salata impreuna cu...

Read more »

Mazurcă

Ingrediente: 10 ouă 1 pahar zahăr 1 pahar făină 1 pahar stafide albe 1 pahar stafide negre 1 pahar smochine tăiate mărunt coaja de la o portocală tăiată foarte fin 1 praf de vanilie 1 pahar migdale tăiate unt   Mod de preparare: Se freacă zahărul cu gălbenuşurile, se adaugă făina ameste­cîndu-se bine, apoi...

Read more »

Supa de urzici crude

Urzici

O reteta simpla de supa de urzici crude din: urzici, marar, ulei, suc de lamaie si sare. Ingrediente: 50 gr urzici tinere 2 fire marar 1 lingura ulei presat la rece 1 lingura suc de lamaie sare     Mod de preparare: Urzicile le-am cantarit inainte sa le spal pt ca ude isi dubleaza...

Read more »

Supa de rosii cu avocado

Supa de rosii cu avocado

O reteta simpla de supa de rosii cu avocado din: avocado, rosii, foi de ceapa, ardei rosu, ardei galben, dovlecel, marar si sare. Ingrediente : 1 avocado 4 rosii bine coapte 2 fire sau foi de ceapa 1 ardei rosu 1 ardei galben 1 dovlecel marar pentru ornament sare   Mod de preparare: Toate...

Read more »

Paste făinoase cu cârnaţi si caşcaval

Paste făinoase cu cârnaţi si caşcaval

  Ingrediente: 400 g paste (melcişori, scoici) 3 câmaţi 250 g caşcaval 3 ouă 200 g smântână sare piper 1 legătură mărar   Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare, apoi le răstomi într-o strecurătoare, le treci sub un jet de apă rece şi le laşi să se scurgă. Tai câmaţii bucăţele,...

Read more »

Salată de mazăre cu sos de maioneză cu smantană

Mazare.jpg

O reteta simpla de salata de mazare cu sos de maioneza cu smantana din: mazare, oua, ulei, mustar, smantana, zahar pudra si sare. Ingrediente: 300 g mazăre 2 ouă ulei 1 lingură muştar 2-3 linguri smântână 1/2 linguriţă zahăr pudră sare   Mod de preparare: Cureţi mazărea, o speli şi o fierbi în apă...

Read more »

Bors rece de varza

Varza1

O reteta simpla de bors rece de varza din: frunze de varza, telina, ardei, morcov, patrunjel, telina, bors, apa si sare. Ingrediente: 2 frunze varza 1/2 telina mica 1 ardei mic 1 morcov mic patrunjel telina frunze 2 cani bors crud 1-2 cani apa sare Mod de preparare: Legumele se taie mici sau se...

Read more »

Budincă de macaroane cu zahăr caramelizat

Budincă de macaroane cu zahăr caramelizat

  Ingrediente: 300 g macaroane 250 g branza dulce de vaci 200 g zahar 1 plic zahar vanilat 1 lingurita coaja rasa de lamaie 2 oua 2-3 linguri ulei   Mod de preparare: Fierbi macaroanele in apa cu sare, apoi le scurgi bine si le treci sub un jet de apa rece. Pasezi branza...

Read more »

Uscăţele

Ingrediente: 100 g zahăr pudră 200 g unt 300 g făină 24 boabe de vişine din dulceaţă vanilie   Mod de preparare: Se freacă spumă untul cu zahărul şi vanilia. Se amestecă bine cu făină. Se face un sul,se taie în 24 de bucăţi egale şi se formează perişoare. La mijlocul lor se face...

Read more »

Prăjitură din brînză de vacă şi nuci

Ingrediente: 400 g brînză de vacă 4 ouă 3/4 pahar zahăr 200 g nuci pisate 100 g stafide 150 g unt vanilie sau rom grăsime şi făină pentru formă   Mod de preparare: Se trece brînza prin maşina de tocat. Se freacă zahărul cu untul, adăugînd pe rînd ouăle, apoi brînza, nucile, stafidele, vanilia...

Read more »

Salata de sfecla rosie si mar

  Ingrediente: 1 sfecla rosie mai mica 1 mar 1 morcov 3 ridichii mici sau ridichie neagra(e mai iute) sare piper zeama de lamaie sau otet de mere   Mod de preparare: Dati prin razatoare si condimentati dupa plac e buna si plina de vitamine.   Pofta buna!

Read more »

Crema de cafea

  Ingrediente: 50 g calea 3 gălbenuşuri 100 g zahăr 1 pahar smantana subţire 5 foi gelatină 375 g frişcă   Mod de preparare: Prăjim cafea crudă, o punem într-un castron şi fără să se răcească, turnăm deasupra smîntînă fierbinte, clocotită, A- coperim bine cu un capac şi lăsăm să se răcească. Cînd smîntînă...

Read more »

Sos tahini

  Ingrediente: 4 linguri de susan 2 lingurite ulei de masline presat la rece 1/2 lamaie sare 1/2 ceasca de apa Mod de preparare: Susanul se macina in rasnita de cafea sau se pune in blender cu apa. Se acreste si sareaza dupa gust. Apa puneti in functie de cat de diluat il vreti....

Read more »

Uscăţele-sahele

Ingrediente: 3 ouă 2 linguri zahăr 1 lingură spirt rafinat (sau 2 linguri vodcă, rom sau rachiu) 1 praf de sare 5 linguri ulei vanilie sau coajă de lămîie rasă făină cît cuprinde   Mod de preparare: Se bat albuşurile spumă, adăugînd cîte puţin zahăr. Se adaugă gălbenuşurile unul cîte unul, amestecînd mereu, apoi...

Read more »

Supa-crema de spanac si avocado

Supa-crema de spanac si avocado

  Ingrediente: 1/2 avocado bine copt 4 cani spanac spalat bine 2 cani castravete feliat 1 cana zucchini 1dovlecel feliat 1 cana rosii taiate cubulete 1 tulpina de telina 1 catel usturoi 1 ceapa verde 1 lg zeama lamaie 1 legatura patrunjel proaspat 1 lingurita de orez  sare dupa gust apa cat cuprinde, pt...

Read more »

Sos de usturoi din dovlecei si caju

O reteta de sos de usturoi din dovlecei si caju din: dovlecel, caju, usturoi, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Ingrediente: 1 bucata dovlecel (daca vrei un sos perfect alb, indeparteaza-i coaja) 2-3 linguri de caju 2-3 catei usturoi ulei de masline 1-2 linguri suc lamaie sare (sau sos de soia)...

Read more »

Prăjitură cu spumă de albuş, pe blat de napolitană

Prăjitură cu spumă de albuş, pe blat de napolitană

  Ingrediente: 1 pachet margarină 200 g zahăr pudră + 13 linguri zahăr pudră 5 ouă 300 g bis­cuiţi simpli 300 g nucă 1 foaie de napolitană   Mod de preparare: Freci spumă margarina cu 200 g zahăr pudră, încorporezi apoi pe rând gălbenuşurile, bis­cuiţii zdrobiţi şi nucile prăjite şi mărunţite. Frămânţi compoziţia până...

Read more »

Sufleu de albus cu dulceata de visine

  Ingrediente: 4 albuşuri 1 pahar zahăr 2 linguri dulceaţă de vişine 10 nuci miere de albine sau sirop   Mod de preparare: Batem albuşurile spumă şi, pe rînd, le amestecăm cu zahărul şi cu dulceaţa, luînd cu lopăţică sau cu lingura de sus în jos. Cînd compoziţia este destul dş bătută, înfigem lingura...

Read more »

Biscuiti cu iaurt

  Ingrediente: 1 pahar iaurt (sau lapte bătut) 2 linguri ulei 1 lingură zahăr un vîrf de cutit bicarbonat făină cît cuprinde   Mod de preparare: Punem totul într-un castron, amestecăm şi facem un aluat. Cînd este gata .aluatul, îl presărăm cu făină pe amîndouă părţile şi întindem o foaie groasă pe care o...

Read more »

Saleuri Raw

Saleuri Raw

Ingrediente: 250g hrisca hidratata o ora (sau hidratata o ora si incoltita peste noapte) 200g nuci 50g nuci braziliene  3 linguri fulgi de drojdie chimen macinat 1 lingura sare   Mod de preparare: Pui toate ingredientele in blender cu apa cat sa se-nvarta masinaria si procesezi pana ce obti un aluat cremos. Intinzi aluatul...

Read more »

Sos de usturoi cu caju

 4.1.1

O reteta de sos de usturoi cu caju din: caju, usturoi, suc de lamaie, sos de soia, sare si apa. Ingrediente: caju 200g hidratat peste noapte (minim 3 ore ) 2-3 catei usturoi 1/2 – 1 suc de lamaie 1-2 linguri sos de soia sare apa   Mod de preparare: Caju-ul se clateste bine...

Read more »

Mazurcă salam

Ingrediente: 400 g miere de albine 400 g ciocolată rasă 11/2 pahar nuci curăţate cacao   Mod de preparare: Se pune mierea la fiert împreună cu ciocolata rasă cînd în­cepe să fiarbă se pun nucile, amestecînd fără întrerupere şi lăsînd să fiarbă mai puţin de 5 min. Se dă jos de pe foc şi...

Read more »

Sos de portocale

Sos de portocale

  Ingrediente: 2 portocale 1 pahar vin alb 150 g zahăr bucăţi 1 gălbenuşuri   Mod de preparare: Frecăm zahărul pe cojile de portocale, apoi îl pisăm bine şi îl amestecăm cu gălbenuşurile. Adăugăm vinul şi zeama de portocale, turnăm totul într-o oală şi batem bine cu telul pe foc, pînă se în­groaşe. Servim...

Read more »

Retete de post:Biscuiti din cereale incoltite

Ingrediente: 1 castron hrisca incoltita 1 castron grau incoltit 1 castron stafide hidratate 2 liguri tarate psyllium  1 lingurita scortisoara 1 lingurita nucsoara 1/4 betisor vanilie 1/4 lingurita sare 1 castron cacao 2 linguri de miere   Mod de preparare: Transformam cerealele in faina (cu rasnita sau cu robotul de bucatarie echipat cu lama...

Read more »

Gogosi cu crema de vanilie

  Ingrediente: 250 g făină 2 pahare apă 150 g unt 3-5 ouă putină sare  Ingrediente umplutură : 300 g frişcă, 150 g zahăr, cremă de vanilie.   Mod de preparare: Aluatul nu se în­tinde în formă de bastonaşe, ci se pune rotund, ca o nucă. Coacem gogoşile ca şi eclerul. Aluatul creşte dublu,...

Read more »

Batoane de cereale II

Batoane de cereale II

Ingrediente : 1 cana nuca maruntita 1 cana nuca de cocos 1 cana orz (inmuiat de cu seara) 1 cana prune uscate 5 curmale 50 g stafide maruntite 2 linguri de seminte de in 2 linguri de seminte de floarea soarelui  zeama de la jum de lamaie   Mod de preparare: Nuca, nuca de...

Read more »

Mazurcă dospită în apă

Ingrediente: 13 gălbenuşuri 1/2 pahar unt topit 1/2 pahar lapte călduţ 1 pahar zahăr pudră 25 g drojdie de bere 1 vîrf cuţit sare 1 praf de vanilie făină cît cuprinde   Mod de preparare: Se freacă drojdia cu o linguriţă de zahăr, se toarnă laptele călduţşi puţină făină, astfel încît să se obţină...

Read more »

Retete de post:Taitei din morcov cu sos de migdale

Retete de post:Taitei din morcov cu sos de migdale

  Ingrediente: 1 morcov mare 3 linguri migdale crude 1 lingurita ulei de masline presat la rece 1 catel usturoi sare oregano   Mod de preparare: Morcovul se razuie cu un curatator de coaja. Migdalele se rasnesc si se amesteca cu usturoiul pisat si restul ingredientelor. Se dilueaza cu apa dupa preferinta si se...

Read more »

Musaca de doclecei, paste si carne

  Ingrediente: 1 dovlecel 2 bucăţi piept de pui 200 g paste făinoa­se 2 ouă 200 g smân­tână 1 ceapă sare piper   Mod de preparare: Treci carnea prin maşina de to­cat, condimentezi şi adaugi ceapa tăiată şi călită. Fierbi pastele în apă cu sare şi puţin ulei şi când sunt gata le treci...

Read more »

Crema de unt

  Ingrediente: 250 g unt 250 g zahăr 3 ouă  1 baton vanilie   Mod de preparare: Punem ouăle într-o cratiţă şi le ba­tem puţin. Adăugăm zahărul şi vanilia. Batem bine repede totul la foc, pînă ob­ţinem o cremă subţire. Cînd compoziţia se ţine de linguriţă (fără a clocoti) cre­ma este gata.O lăsăm să...

Read more »

Ştrudel cu nuci

Ingrediente: foaie de ştrudel ulei pentru uns forma zahăr pudră vanilat Ingrediente umplutura : 300 g nuci pisate, 3 linguri pesmet fin, 300 g zahăr pudră, 1/2 pahar ulei călduţ, vanilie.   Mod de preparare: Nucile pisate se amestecă cu zahărul, pesmetul şi vanilia. Foaia întinsă se unge bine cu ulei călduţ şi se...

Read more »

Chec alb

Igrediente: 12 albuşuri 2 pahare zahăr 1 lămîie (zeama şi coaja rasă) 2 pahare făină 10-12 nuci curăţate şi tăiate 5-6 bucăţi rahat colorat tăiat cuburi 1 lingură stafide unt pentru formă   Mod de preparare: Se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul puţin cîte puţin, amestecîndu-se bine. Cînd nu se mai simt bobiţe...

Read more »

Budincă de mălai dulce

Ingrediente: 3 ceşti mălai 1 ceaşcă făină albă 4 linguri zahăr 4 linguri ulei 1/2 linguriţă sare 1 sifon un vîrf de cuţit bicarbonat ulei şi făină pentru formă zahăr pudră vanilat   Mod de preparare: Se pun într-un castron mălaiul, făina, zahărul, sarea, bicar­bonatul şi uleiul. Se amestecă cu lingura, adăugînd cîte puţin...

Read more »

Painea studentului

  Ingrediente: 3 ouă 1 pahar unt topit 1/2 pahar ulei 1 pahar zahăr tos făină cît cuprinde 150 g nuci 1 pahar stafide 1pahar smochine 100 g rahat roşu şi verde 50 g migdale 1 portocală coaja rasă de la 1 lămîie un praf de vanilie 1 lingu­riţă bicarbonat de sodiu un praf...

Read more »

Budincă de orez cu vin

Ingrediente: 200 g orez 1 kg vin roşu 10 linguri zahăr 1 linguriţă scor­ţişoară 150 g unt 6 ouă 1 praf sare unt pesmet pentru formă zahăr pudră   Mod de preparare: Se fierbe orezul cu vinul şi 5 linguri de zahăr, pînă ce se îngroaşă. Se lasă să se răcească, apoi se freacă...

Read more »

Pîine cu lapte

Ingrediente: 1 kg făină 1 lingură zahăr 2 linguri ulei 1/2 linguriţă sare 400-500 g lapte 50 g drojdie ulei pentru formă   Mod de preparare: Într-un castronaş se freacă drojdia cu zahărul. Cînd s-a făcut ca o smîntînă se adaugă 2-3 linguri lapte călduţ, puţină făină, se amestecă bine şi se acoperă cu...

Read more »

Taitei cu lapte

  Ingrediente: taitei 1 1 lapte 1 bucăfică unt nucă mac miere de albine scor­ţişoară zahăr   Mod de preparare: Pregătim din timp tăiţei tăiaţi subţire. Punem la fiert laptele. Cînd se umflă, adăugăm tăiţeii şi îi fierbem încet. Sînt gata în 20-30 minute. După ce fierb, pu­nem tăiţeii într-o cratiţa cu o bucăţică...

Read more »

Tort crocant

  Ingrediente blat: 10 albuşuri 250 g zahăr pudră 250 g nuci 50 g migdale Ingrediente crema : 3 ouă, 150 g zahăr pudră, 1/2 baton vani­lie pisată cu zahărul, 300 g unt proaspăt, esenţă de cafea din : 10 bucăţi zahăr, 1 balon cicoare, 2 linguri cafea rîşnită, 2 ceşti apă   Mod...

Read more »

Covrigei cu smîntînă

Ingrediente: 1 pahar unt proaspăt 1 pahar smîntînă 3 ouă 1 praf de vanilie făină cît cuprinde 2-3 linguri zahăr tos   Mod de preparare: Se amestecă totul bine cu cuţitul şi se pune la rece timp de 2-3 ore. După aceea se mai amestecă o dată tot cu cuţitul şi se întinde apoi...

Read more »

Sufleu de caise

  Ingrediente: 300 g caise 300 g zahăr 6 albuşuri   Mod de preparare: Punem la foc caisele fără sîmburi, în- tr-o cratiţă cu puţină apă şi cu zahăr. Amestecăm bine de tot. Cînd sînt caisele fierte, scăzute, cu o culoare frumoasă, le dăm printr-o sită de păr. Dacă marme­lada este prea moale, o...

Read more »

Tort de migdale

  Ingrediente: 5 ouă 100 g migdale 100 g zahăr 1 lingură făină 1 lingură pesmet 1 linguriţă unt Ingrediente sirop : 2 linguri zahăr, 1 lingură apă caldă, cîteva picături de rom (coniac sau lichior de migdale amare). Ingrediente crema : o cremă cu praline , 25 g migdale.   Mod de preparare:...

Read more »

Sos de rom sau coniac

  Ingrediente: 1 lingură unt de frişcă 1 lingură făină 1 lămîie 3/4 pahar (mare) de vin 1 pahar zahăr pudră 2 linguri rom sau coniac 1 pahar apă   Mod de preparare: Amestecăm untul cu făină de cea mai bună calitate. Desfacem cu un pahar de apă şi lăsăm să fiarbă foarte bine....

Read more »

Prăjitură cu marmeladă de caise

Ingrediente: 4 gălbenuşuri 1 pahar zahăr 1 pahar smîntînă 1 pahar unt topit 1/2 linguriţă bicarbonat 1 praf vanilie făină cît cuprinde marmeladă zahăr pudră vanilat   Mod de preparare: Se freacă puţin gălbenuşurile cu zahărul şi se adaugă smîn­tîna, vanilia şi bicarbonatul, apoi untul topit, care trebuie să fie călduţ, şi se amestecă....

Read more »

Chifle umplute cu 2 feluri de branză

Chifle umplute cu 2 feluri de branză

  Ingrediente: 8 chifle mici 300 g brânză dulce de vacă 200 g brânză de burduf sau telemea de oi rasă 2 ouă 200 ml lapte puţin ulei 50 g caşcaval ras pentru decor   Mod de preparare: Amesteci brânza dulce cu brânza de burduf şi ouăle până obţii o pastă omogenă. Le tai...

Read more »

Sarmale de gască in foi de viţă si de tei

  Ingrediente: 1 piept de gâscă (aproxi­mativ 800 g) 200 g piept de pui 100 g orez 3 cepe + 3 fire ceapă verde 500 ml suc de roşii piper 3 fire pătrunjel verde 2 legături mărar 100 g kaizer afumat 2 pahare vin alb 3 linguri unt sau ulei 2 foi de dafin...

Read more »

Vrajitoriile lui Jamie Oliver 9 (video)

Read more »

Compot de gutui

Ingrediente: 1 kg gutui 500 g zahăr 3 pahare apă 1 bucăţică scorţişoară   Mod de preparare: Se curăţă gutuile de coajăşi sîmburi şi se taie felii de gro­simea unui deget. Se pun în apă rece. În acest timp se fierbe zahărul cu apa şi scorţişoara. Cînd siropul este pe jumătate gata, se adaugă...

Read more »

Tocăniţă de pui cu găluşte de făină si griş

Tocăniţă de pui cu găluşte de făină si griş

  Ingrediente: 1 pui 2 cepe 1 căpăţână de usturoi boia piper sare 2 căni lapte 2 lin­guri făină 2-3 linguri smântână Pentru găluşte ai nevoie de: 2 ouă 400 g făină 3-4 linguri griş sare   Mod de preparare tocăniţă: Cureţi ceapa, o toci mărunt, o căleşti în ulei împreună cu o parte...

Read more »

Mâncare de legume şi prune

Mâncare de legume şi prune

  Ingrediente: 10 prune 2 rădăcini de pătrunjel 4-5 morcovi 1 gulie mică 2-3 cartofi 1 ceapă 1 roşie 1 legătură pătrunjel 250 ml vin 100 ml ulei 1 frunză de dafin sare piper   Mod de preparare: Cureţi toate legumele, tai mărunt ceapa, rondele morcovii, pătrunjelul si gulia le căleşti împreună câteva mirute,...

Read more »

Cascaval pane cu varză dulce

  Ingrediente: 300-400 g caşcaval 2-3 ouă ulei 2-3 linguri făină 1 varză sare piper ulei de măsline mărar verde 1-2 roşii pentru decor oţet   Mod de preparare: Tai felii caşcavalul, îl dai prin făină, apoi prin ou şi le prăjeşti în ulei. Tai apoi varza fideluţă, o presari cu sare şi o...

Read more »

Esenta de cafea

  Ingrediente: 2 linguri calea prăjită şi rîşnită 1 baton cicoare 2 ceşti apă   Mod de preparare: Punem apa la fiert într-un ibric mai mare şi cînd clocoteşte, adăugăm cicoa­rea. Lăsăm să fiarba 5 minute, apoi pu­nem cafeaua şi amestecăm bine cu o linguriţă. Cînd spuma formată deasupra dispare, esenţa este gata. Acoperim...

Read more »

Retete de post:Batoane de granola

  Ingrediente: 1/3 cana ulei de cocos topit 1/4 cana ulei de masline extravirgin 1 mar potrivit, curatat de coaja si de samburi 1/2 cana sirop artar 1/3 cana sirop agave 6 curmale mari fara samburi 1 l-ta scortisoara 1 praf de sare de mare 2 cani nuca macinata 2 cani fulgi de ovaz...

Read more »

Mazurcă cu ciocolata

Ingrediente: 200 g zahăr 8 gălbenuşuri 2 albuşuri spumă 4 linguri mig­dale mărunt pisate 4 linguri ciocolată rasă 5 linguri făină unt   Mod de preparare: Se freacă zahărul şi gălbenuşurile bine, se pun migdalele şi ciocolata şi se amestecă apoi se adaugă treptate făina şi la urmă cele două albuşuri spumă. Se amestecă...

Read more »

Scoarţa

  Ingrediente: 120 g zahăr tos 2 albuşuri 1 gălbenuş 150 g faină 100 g zahăr pudră 150 g miez de nucă măcinat   Mod de preparare: Albuşurile se bat spumă şi se amestecă cu zahăr tos până se-ngroaşă Apoi se adaugă gălbenuşul şi faina şi se amestecă bine. Bunicile noastre ungeau tava cu...

Read more »

Ingheţată de cacao cu nuci, rahat şi fructe din dulceaţă

Ingheţată de cacao cu nuci, rahat şi fructe din dulceaţă

  Ingrediente: 3 linguri cacao 1 cana zahar tos 1/2 cana apa 250 g unt 2 linguri fructe din dulceata 3 bucati rahat o cana miez de nuca 1 esenta de rom   Mod de preparare: Bati untul spuma, iar separat fierbi pe foc mic apa cu zaharul cacaoua pana obtii un sirop mai...

Read more »

Ciorbă mozaic cu ardei si varză

  Ingrediente: 1 legătură de morcovi şi rădăcină de pătrunjel 1 ceapă 200 g fasole fideluţă (verde şi galbenă) 1 sfeclă roşie mică 1/2 varză mică 2 ardei graşi (sau 1 ardei şi 1 gogoşar) 2 roşii mărar şi pătrunjel verde sare 1 lingură cu făină 1 lingură cu unt smântână pentru dres  ...

Read more »

Retete de post: Spaghete cu sos bolognese

Retete de post: Spaghete cu sos bolognese

Ingrediente: 4-5 dovlecei mici Ingrediente sos de rosii :1/2 cana rosii uscate si inmuiate in apa timp de o ora,1 l-ta oregano,1 catel mic de usturoi,1/2 l-ta busuioc Ingrediente sos de nuca: 1 cana nuca ,2 curmale fara samburi,1 praf de piper cayenne,1/4 l-ta busuioc, 1/4 l-ta oregano,1/4 l-ta sare,1/4 l-ta piper .  ...

Read more »

Cum se prepara Cocktail No Problem (video)

Cum se prepara Cocktail No Problem (video)

  Ingrediente: 15 ml lime juice 40 ml pineapple juice 50 ml grapefruit juice 50 ml orange juice 40 ml coconut rum (Malibu) 25 ml crème de bananes Ice cubes 1 knife 1 chopping board 1 squeezer 1 shot measure 1 shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) 1 collins or tall...

Read more »

Mazurcă cu ciocolată şi frişcă

Ingrediente: 200 g zahăr 8 gălbenuşuri 2 albuşuri spumă 4 linguri mig­dale pisate 4 linguri ciocolată rasă 5 linguri făină fină 400 g frişcă unt pentru formă   Mod de preparare: Se prepară în acelaşi mod ca mazurca cu ciocolată. Cînd este gata coaptă, se răstoarnă dreptunghiul şi se taie în două pe la...

Read more »

Retete de post:Batoane de cereale I

Retete de post:Batoane de cereale I

  Ingrediente: 1/2 pachet smochine 4 linguri seminte susan 4 linguri hrisca 2 cani pulpa de migdale 1 cana nuci 10 curmale 4 linguri sproutein 5 mere 1/2 cana diverse fructe uscate 1 fiola esenta vanilie 2 picaturi esenta rom 5g orzo 200 g cacao   Mod de preparare: Cele listate mai sus se...

Read more »

Retete de post:Sarmalute crude

  Ingrediente: 1/2 varza medie (sau, desigur, frunze de vita de vie) 1 bucata ceapa rosie 200 nuci 1 bucata morcov 1/4 telina medie pastarcac patrunjel radacina 1/2 legatura patrunjel 2-3 linguri ulei de masline sare de mare dupa gust piper (preferabil alb)dupa gust boia dulce cimbru nucsoara   Mod de preparare: In afara...

Read more »

Mancare de conopida cu lămaie

Mancare de conopida cu lămaie

  Ingrediente: 1 conopidă 1/2 cană ulei 1 cană vin alb 2 roşii 1 cană apă 1 lămâie coriandru după gust 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 2-3 frunze de ţelină sare piper   Mod de preparare: Opăreşti roşiile, le dai pe râzătoare, apoi le fierbi pe foc mic 10 minute, ca să scadă...

Read more »

Prăjitură cu nuci şi marmeladă

Ingrediente: 1 pahar smîntînă 1 pahar untură sau unt 1 pahar zahăr pudră 4 gălbenuşuri 1/2 linguriţă bicarbonat 1 praf vanilie făină cît cuprinde 50 nuci curăţate şi pisate 6 albuşuri bătute spumă 1 pahar zahăr marmeladă   Mod de preparare: Se freacă zahărul cu untul sau cu untura şi patru gălbenuşuri, se adaugă...

Read more »

Pulpe la tavă cu muştar si miere

  Ingrediente: pulpe de pui (numărul lor variază în funcţie de numărul de persoane) 1 lingură muştar 1 lingură miere boia dulce (facultativ) condimente piper 1 morcov 1 ceapa 1 ardei gras 2-3 catei de usturoi ulei     Mod de preparare: Speli bucăţile de carne, le ungi pe fiecare în parte cu muştarul,...

Read more »

Inghetata de capsuni

Inghetata de capsuni

  Ingrediente: 400 g căpşuni 250 g zahăr 1 lămiie 1 l apă   Mod de preparare: Alegem căpşuni coapte, le dăm prin sită. Topim zahărul cu 1/2 1 apă într-un vas, pe masa de bucătărie. Cînd se to peşte zahărul, adăugăm, tot pe masă, piu­reul de căpşuni, zeama de lămîie, ames­tecăm bine şi...

Read more »

Cartofi umpluţi cu creier de vită

  Alegi 1 kg cartofi mari şi mai lunguieţi pe care îi speli şi îi fierbi cu tot cu coajă pe jumătate. Ii cureţi, apoi îi tai în două pe lungime, le scoţi miezul şi-i laşi deop­arte până pregăteşti umplutura. Tai mărunt 2 cepe curăţate şi spălate, le căleşti în puţin ulei, pui sare,...

Read more »

Ingheţată cu zmeură

  Zdrobeşti 300 g zmeură, apoi o amesteci cu 6 linguri de zahăr şi 3 gălbenuşuri şi adaugi 100 ml şampanie (merge şi cu vin spumos). Separat, baţi spumă 3 albuşuri, le amesteci cu 200 g frişcă bătută şi le adaugi în compoziţia pregătită mai sus. Torni apoi totul într-un vas şi o dai...

Read more »

Sarmale cu urdă (sau branză de vaci) in foi de sfeclă albă

  Opăreşti întâi pentru câteva secunde foile cu apă puţin sărată sau borş fiert şi le laşi deoparte. Pregăteşti umplutura amestecând urda bine sfărâmiţată cu orez (ales şi spălat), sare şi mărar. Inveleşti sarmalele şi le aşezi la fiert într-o cratiţă în care ai aşezat întâi un strat de foi de sfeclă.   Poftă...

Read more »

Tort cu zmeură si ciocolată

  Ingrediente blat: 10 ouă 10 linguri zahăr pudră 10 linguri făină coaja rasă de 1 lămâie Ingrediente cremă: 600 g zmeură 1/2 kg frişcă 100 g ciocolată simplă Pentru decor: 300 g zmeură 300 g frişcă pentru decor Pentru sirop: 400 ml apă 5 linguri zahăr 1 esenţă de vanilie Mod preparare blat:...

Read more »

Sos de zmeura sau de fragi

  Ingrediente: 1 pahare zmeură sau fragi 1/2 pahar de vin 1 pahar zahăr 2 linguriţe făină de cartofi apă   Mod de preparare: Strivim zmeura sau fragii cu o lingură, îi stoarcem într-un tifon, amestecăm su­cul cu vinul, turnăm apă ca să avem în totul 2/2 pahare de compoziţie, adău­găm zahărul şi făina...

Read more »

Cocoloaşe de mămăligă cu branză de burduf

  Ingrediente: mălai apă şi sare pentru mămăligă brânză de burduf ulei   Mod de preparare: Pui la fiert în ceaun apă cu puţină sare şi între timp cerni mălaiul ca să iasă mămăliga fină. Când apa fierbe adaugi o mână de mălai şi laşi să se înmoaie. Apoi adaugi mălaiul puţin câte puţin,...

Read more »

Ciorbă ardelenească de viţel

  Ingrediente: carne de viţel cu os zarzavat (morcovi, păstârnac, pătrunjel, ţelină) ceapă tarhon bulion pastă de gogoşari sare smântână şi ouă pătrunjel şi leuştean   Mod de preparare: Speli bine carnea, o tai bucăţele şi o pui la fiert. între timp cureţi şi toci zarzavatul, ceapa şi verdeaţa. După ce ai spumuit carnea,...

Read more »

Tocană de legume văratice cu pui

  Ingrediente: 1 piept de pui 2 roşii 1 ardei gras 1 ceapă sare ulei 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Fierbi carnea în apă cu sare şi când e gata o dezosezi, o tai bucăţi mici şi o căleşti într-o cratiţă cu ulei. Adaugi ceapa tăiată, ardeiul gras tăiat bu­căţele sau fâşii...

Read more »

Piept de vitel cu mazare

  Ingrediente: 1kg piept de vitel 1,5kg mazare congelata 3 cepe 1 lingura faina 2 linguri zahar 2 linguri bulion 1.5 litri supa de vita 1 leg. marar sare piper   Mod de preparare: Pieptul de vitel se spala, se taie in bucati potrivite si se rumeneste in ulei circa 10 minute, impreuna cu...

Read more »

Mancarică de legume de vară cu măsline

Mancarică de legume de vară cu măsline

  Ingrediente: 2 fire ceapă verde 2 morcovi 2 cartofi noi 1 ardei gras (e bun şi capia) 1 legă­tură mărar şi pătrunjel 150 g măsline 3-4 roşii sare ulei   Mod de preparare: Intâi pui măslinele în apă să se desăreze. Apoi cureţi şi speli toate legumele, tai mărunt ceapa şi ardeiul, rondele...

Read more »

Şodou cu ciocolată

Ingrediente: 5 gălbenuşuri 4 linguri zahăr 1 ceaşcă lapte 3 linguri cioco­lată rasă sau cacao vanilie   Mod de preparare: Se fierbe laptele cu vanilia . Cînd dă un clocot, se ia de pe foc şi se acoperă. Separat se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se toarnă apoi laptele treptat, amestecînd mereu, şi se pune...

Read more »

Inghetata de nuci

  Ingrediente: îngheţata de vanilie 400 g nuci (sau alune) 100 g zahăr (pentru caramel) putină lămîie   Mod de preparare: Pregătim compoziţia ca pentru o- în­gheţată obişnuită de vanilie. O turnăm într-un castron. Punem în compoziţia fierbinte nuci caramelizate (pralinate) şi pisate. Lăsăm să se răcească, amestecînd tot timpul cu lopăţică. Apoi strecurăm...

Read more »

Prăjitură cu ciocolată

Ingrediente: 6 ouă 140 g zahăr 140 g rom 180 g ciocolată topită 140 g unt proaspăt 2 linguri cu vîrf de pesmet fin unt pentru formă   Mod de preparare: Se freacă untul, zahărul şi gălbenuşurile adăugate unul cîte unul, pînă se obţine o cremă se toarnă romul şi ciocolata topită (trebuie să...

Read more »

Cafe glace cu cicoare

  Ingrediente: 150 g cafea prăjită 375 g apă 300 g zahăr 1/2 1 lapte 250 g frişcă 25 g cicoare 1 bucăţică va­nilie   Mod de preparare: Cafeaua măcinată sau pisată, împreună cu cicoarea, se pregăteşte la filtru sau se fierbe şi se strecoară printr-un tifon pus în patru. Cînd cafeaua este gata,...

Read more »

Foaie de ştrudel

Ingrediente: 500 g făină albă 2 linguri ulei 1 pahar apă călduţă sare   Mod de preparare: Se aşază pe planşetă făina cernută, în formă de cuib. La mijloc se face cu lingura un loc liber. Se pun în el uleiul, sarea şi apa călduţă, treptat, amestecînd mereu cu lingurapînă ce făina înghite tot...

Read more »

Sos de vin

  Ingrediente: 2 pahare (mari) vin roşu 4 gălbenuşuri 1 pahar zahăr tos 2 g scorţişoară 2-3 cuişoare   Mod de preparare: Frecăm gălbenuşurile cu zahărul.Punem la fiert vinul cu scorţişoara şi (după gust) cu cuişoarele. După 1-2 clo­cote turnăm peste gălbenuşuri, încet, cîte puţin, amestecînd mereu. Strecurăm într-o cratiţă şi punem pe foc...

Read more »