skip to main |
skip to sidebar
5 retete culinare
Lasagne
Intr-un document roman din secolul I există o referire la nişte paste
făinoase lungi, aşezate în straturi alternative cu carne şi peşte. Lui Horaţiu
şi lui Cicero, de exemplu, le plăceau lasagne. In Evul Mediu,
lasagne se făceau cu un sos cremos şi dulce, straturile de
paste alternând cu cele de brânză; această mâncare se consuma de regulă în
timpull Postului Mare.
Restul il gasiti aici.
Supă toscană de fasole cu legume
Loocuitorilor regiunii Toscana le place foarte mult fasolea, motiv pentru
care restul italienilor îi n numesc mangiafagioli, „mâncători de fasole”. Ei pi
pun fasole pe crostini, o amestecă cu pastele fainoase, sau prepară fagioli al
fiasco, cu puţin ulei de măsline şi câteva frunze de salvie. Desigur, fasolea
este ingredientul de bază a nenumărate supe rustice din Toscana.
Restul il gasiti aici.
Retete internationale: Tabbouleh
Tabbouleh este omniprezent în toate restaurantele libaneze
din lume. Ce face ca această salată să fie atât de răcoritoare? Ei bine,
plantele aromatice care intră în compoziţia ei.
Originară din regiunea muntoasă care separă Libanul de Siria, tabbouleh este
o salată de pătrunjel. Pentru a o pregăti aveţi nevoie de o grămadă de
pătrunjel, care se toacă împreună cu o mână de frunze de mentă. Pentru aromă se
adaugă şi ceapă verde tăiată felii subţiri, cubuleţe de castravete şi puţin grâu
bulgur pentru consistenţă.
Sosul este simplu, fiind făcut numai din ulei de măsline şi suc de lămâie;
se mai poate adăuga şi putină scorţişoară şi boia aleppo, un praf făcut din
ardei iuţi, specific bucătăriei siriene.
Restul il gasiti aici.
Ciorbă scoţiană
Ciorba scoţiană este chintesenţa unei mâncări scoţiene
tradiţionale. Este o fiertură fără pretenţii, dar gustoasă, consistentă şi
ieftină. Spre deosebire de rău-famatul haggis, ciorba scoţiană
este apreciată în întreaga lume.
Intâi se pune la fiert carnea; cândva, se folosea numai carne de miel sau
berbec; astăzi se preferă carnea de vită. Carnea trebuie să fie mai puţin
pretenţioasă, ca să poată fi prăjită şi apoi fiartă, de pildă: gât, spată sau
picior. Aşadar se fierbe câteva ore bune în apă, la foc mic, iar grăsimea care
se ridică la suprafaţă se adună din când în când cu spumiera.
Restul il gasiti aici.
Retete internationale: Salată rusească
Salata rusească a fost inventată la Moscova in jurul anului 1860 de maestrul
bucătar Lucien Olivier, de la renumitul restaurant Hermitage şi continuă să fie
extrem de populară în întreaga Europă. Reţeta originală era o combinaţie
elegantă: carne de vânat, limbă, raci, caviar, murături şi ouă, legate cu un sos
a cărui reţetă era secretă.
In timp, din reţeta originală a luat naştere o variantă mai modestă. Astăzi,
această salată este un fel de ghiveci de
legume făcut din cartofi fierţi, napi, morcovi şi mazăre, desigur cu
carne de pui, şuncă şi ouă fierte tari, tăiate în cubuleţe egale. Salata se
leagă cu o maioneză simplă, în care unii adaugă smântână.
Restul il gasiti aici.