Supe de Craciun
Supă de viţel
4 July 2010Ingrediente: 1 kg carne 1,5 1 apă 1 ceapă 1 morcov 1/2 ţelină 1/2 pătrunjel 1 cartof puţin praz sare piper puţin pătrunjel verde 1 bucăţică lămîie Mod de preparare: Tăiem carnea în 5 bucăţi. O spălăm şi o punem într-o oală cu apă. Presărăm puţină sare şi lăsăm să fiarbă, avînd grijă…
Read more »
Supă de carne
4 July 2010Ingrediente: 3.500 kg carne 3 l apă 2 morcovi 1 ţelină 1 păstirnac 1 praz 1 pătrunjel 1 ceapă sare 1 buchet (pătrunjel, mărar, frunze de ţelină) Mod de preparare: Supa de carne se pregăteşte la fel ca bulionul de carne. Trebuie să fiarbă neîntrerupt cel puţin 3 ore, la foc mic. Cînd…
Read more »
Supă de vişine cu smantana
3 July 2010O reteta foarte simpla de supa de visine cu smantana din: visine, galbenusuri, smantana, zahar pudra si sare. Ingrediente: 1 kg vişine 2 gălbenuşuri 250 g smântână 1 linguriţă zahăr pudră sare Mod de preparare: Speli vişinele, le opăreşti şi le pasezi printr-o sită. Amesteci apoi sucul de vişine obţinut cu 1 l de…
Read more »
Supa de peşte (file de somon) cu tăiţei din orez (video)
3 July 2010Read more »
Bulion de carne (supa de carne)
2 July 2010Ingrediente: 500 kg carne 3 l apă 2 morcovi 1 ţelină păstîrnac 1 praz 1 pătrunjel 1 ceapă mijlocie sare un buchet verdeţuri (pătrunjel, mărar, ţelină) Mod de preparare: Spălăm carnea în apă rece (nu o ţinem nult în apă ca să nu îi iasă sucul). Mai line ştergem carnea cu un şervet ud. Desfacem…
Read more »
Supă de ţelină cu paste faionoase
20 June 2010Ingrediente: 1 kg ţelină 2 cepe 2 morcovi 4 cartofi o mână de paste făinoase 1 cutie smântână sare condimente ulei Mod de preparare: Cureţi toate zarzavaturile, tai ceapa mărunt, iar pe celelalte cubuleţe. Pe toate le înăbuşi în puţină apă cu ulei şi condiment după gust. După câteva minute, torni apă şi…
Read more »
Supa cremă de legume de toamnă
20 June 2010Ingrediente: 2 morcovi 1 păstârnac 1 rădăcină de pătrunjel 2 cepe 1 ţelină 2-3 cartofi 1 mână de fasole verde 2-3 frunze de varză 2 ardei graşi 1 dovlecel 2 bucheţele de conopidă 100 g unt 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le speli şi le…
Read more »
Supă cremă de pasare si ciuperci
19 June 2010Ingrediente: 1 piept de pui 200 g ciuperci 1 ceapă 1 morcov 1 rădăcină de pătrunjel 1 ţelină 1 lingură făină 50 g unt 100 g smântână 2 gălbenuşuri sare Mod de preparare: Speli pieptul de pui, îl pui la fiert în 3 l de apă cu sare şi ai grijă să aduni…
Read more »
Supă crema de legume cu chimen
15 June 2010Ingrediente: 1 morcov 1 ceapă 1 rădăcină de pătrunjel 1/2 linguriţă de chimen 2 linguri de ulei 1 lingură de făină 1 pahar de vin roşu sare piper Mod de preparare: Cureţi zarzavaturile, tai ceapa în patru, morcovul şi rădăcina de pătrunjel rondele şi le pui la fiert în 500 ml apă. După…
Read more »
Supă de măcriş cu salată
9 June 2010Ingrediente: 2 l apă 125 g măcriş 250 g salată verde câteva fire de ceapă 1 lingură făină ulei sare mărar şi pătrunjel Mod de preparare: Cureţi şi speli verdeţurile, le tai mărunt şi le înăbuşi în ulei. Când sunt moi presari făină şi pui apă puţin câte puţin. Laşi să fiarbă la foc mic,…
Read more »
Supă simplă de spanac
8 June 2010Ingrediente: 750 g frunze de spanac 1 ceapă 2 căţei de usturoi 6 linguri ulei 1 l apă caldă sare piper Mod de preparare: Speli spanacul şi-l pui la fiert în apă cu sare timp de 3 minute. Il strecori şi-l tai mărunt. Ceapa şi usturoiul tăiate mărunt le căleşti în ulei. Peste…
Read more »
Supă de salată verde (sau lăptuci) cu costiţă afumată
8 June 2010Ingrediente: 4 salate (sau 2-3 mâini de lăptuci) circa 150 g costiţă afumată sau şuncă afumată 2 linguri făină 1 ceapă 3 ouă sare şi piper după gust condimente puţin oţet 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Frunzele de salată le speli bine, le tai şi le pui la fiert în 2 l…
Read more »
Supă de spanac, urzici si salată
7 June 2010Ingrediente: 300 g spanac o mână de urzici 1 salată 1 ceapă unt sau margarină condimente sare piper 80 g smântână crutoane de pâine 2-3 ouă Mod de preparare: Spanacul îl speli şi îl tai mărunt împreună cu urzicile şi salata. Apoi toci mărunt ceapa şi o căleşti în unt sau margarină până…
Read more »
Supă de mazare cu găluşte din făină
7 June 2010O reteta de supa de mazare cu galuste din faina din: mazare, ceapa, morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ulei, sare si condimente. Ingrediente: 250 g mazăre 1 ceapă mijlocie 1 morcov mai mare sau 2 mai mici 1 pătrunjel 1 păstârnac şi 1 ţelină (cu tot cu frunze) ulei sare şi condimente după gust. Mod…
Read more »
Supa de zarzavat
5 June 2010Ingrediente: 2 morcovi 1 rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 1/2 ţelină, ceapă 1/2 cutie de mazăre sare verdeaţă după gust (pătrunjel, leuştean, ţelină) 2 litri de supă de pasăre ulei puţină fidea Mod de preparare: Cureţi zarzavaturile, le tai rondele subţiri şi le căleşti 2-3 minute în puţin ulei şi o lingură de…
Read more »
Supă bănaţeană de găină cu zdrenţe
2 June 2010Ingrediente: 1 găină 3 morcovi 1 ceapă mare 2 rădăcini păstârnac şi pătrunjel 1 ţelină mare 1 legătură pătrunjel sare piper Pentru coca de zdrenţe ai nevoie de: 2 ouă 5 linguri făină 1/2 lingură ulei sare Mod de preparare: Pui la fiert găina în 3,5 l apă rece cu sare şi îndepărtezi…
Read more »
Supă de curcan cu găluşte
24 May 2010Ingrediente: un spate de curcan 1 morcov 1 rădăcină de pătrunjel 1 ţelină 2 ouă 7 linguri cu vârf de griş 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Tai spatele de curcan în bucăţi, le cureţi şi le speli bine, le pui la fiert în apă cu sare şi spumuieşti din când în când. Cureţi…
Read more »
Supă de conopida
14 May 2010Ingrediente: 1 conopidă frumoasă 3 l apă 1/2 lingură de unt 1 lingură de făină 1 gălbenuş crud 2 linguri de smântână sare Mod de preparare: Fierbi conopida în apă cu sare şi după 10-15 minute o scoţi, dar păstrezi zeama rămasă. Desfaci câteva bucheţele din conopida pentru ornat si le lasi deoparte…
Read more »
Supă de legume de vară cu găluşte de griş
2 May 2010Ingrdiente: 2 cartofi 3 morcovi, 2 cepe, 2 ardei graşi Mod de preparare: Speli şi pui la fiert legumele în apă cu sare Te sfătuiesc să pui ceapa întreagă ca s-o poţi scoate mai uşor din supă după ce e fiartă Pentru găluşte ai nevoie de: 1 ou 3 linguri cu griş un…
Read more »
Supa ardeleneasca de cartofi
28 April 2010Ingrediente: 5 cartofi 2 morcovi 2 cepe potrivite 1 legătură de pătrunjel verde 3 linguriţe faină 1 linguriţă boia 100 ml ulei 2 linguri de bulion 250 g smântână sare Mod de preparare: Morcovii şi cartofii îi cureţi, îi speli şi îi tai cubuleţe. Ii pui apoi la fiert în
Supa crema de mazare cu galuste de faina
17 July 2010Ingrediente: 1 kg mazăre nouă sau 1 conservă de 800 g 2 cepe vechi 100 g margarina (sau unt) 1 lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână 1 linguriţă condiment Pentru găluşte ai nevoie de: 1 ou 100 g făină Mod de preparare: Căleşti în unt ceapa tăiată mărunt, adaugi făina şi apoi…
Read more »
Supă cremă de dovlecei
14 July 2010Ingrediente: 4 cartofi 4 roşii 4 dovlecei 200 g smântână 50 g unt sare piper pătrunjel Mod de preparare: Cureţi cartofii, roşiile şi dovleceii de coajă, apoi le pui la fiert pe toate cu apă cât să le acopere şi puţină sare. Când s-au înmuiat bine, le scoţi şi le pasezi cu furculiţa…
Read more »
Supă cu carne de raţă si varză
12 July 2010Ingrediente: pulpele şi aripile de la o raţă 3 cartofi 2-3 morcovi 2-3 cepe condiment 1/4 varză Mod de preparare: Cureţi cartofii, morcovii şi ceapa, tai cartofii şi morcovii cubuleţe şi o ceapă o laşi întreagă, iar restul o tai mărunt. Speli şi varza şi o tai mărunt (nu o dai pe…
Read more »
Supă crema de legume cu lapte
10 July 2010Ingrediente: 1 l apă 1 cană lapte 2 morcovi 1 păstârnac 1/2 ţelină 1 rădăcină de pătrunjel 2 cartofi 1 dovlecel o mână fasole verde 2 roşii 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cureţi morcovul, ţelină, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel, dovlecelul şi cartofii de coajă şi le speli. Decojeşti şi roşiile, iar fasolea…
Read more »
Supă de rosii cu orez si patrunjel
9 July 2010Ingrediente: 1,5 l supă de zarzavat 500 g roşii 100 g orez 1 legătură pătrunjel 2-3 linguri ulei sare după gust Mod de preparare: Strecori supa de zarzavat, să fie limpede, şi o pui la fiert. Dacă nu ai supă, poţi s-o prepari din 2 cuburi de condiment concentrat de legume cu apă.…
Read more »
Supă cu frecăţei
7 July 2010Ingrediente: 1,5 1 supă de carne 2 ouă făină cat cuprinde Mod de preparare: Fierbem, zeama de carne. Batem două ouă şi le amestecăm cu făină cît cuprind pentru ca să obţinem un aluat mai tare decît cel pentru tăiţei. Radem aluatul pe o râzătoare cu găuri mari, deasupra unei mese de aluat,…
Read more »
Supă cu zdrenţe
6 July 2010Ingrediente: 1,5 / supă de carne 2 ouă 1 lingură făină Mod de preparare: Punem supa de carne la fiert. Batem ouăle cu furculiţa într-o farfurie adîncă, adăugăm făina şi amestecăm bine. Punem compoziţia într-un cornet de hîrtie pergament cu deschizătura foarte mică. Apoi dăm drumul încet compoziţiei să curgă în supa care…
Read more »
Supă crema de orez cu zeama de lamaie
6 July 2010O reteta simple si delicioasa de supa crema de orez cu zeama de lamaie din: supa de carne, orez, unt, faina, smantana si zeama de lamaie. Ingrediente: 1,5 1 supă de carne 300 g orez 50—60 g unt 1 linguriţă făină 3 gălbenuşuri 1—2 linguri smîntînă cîteva picături de zeamă de lămîie Mod de…
Read more »
Supă cu tăiţei
6 July 2010Ingrediente: 1,5 1 supă de carne 1 foaie de ţăiţei Mod de preparare: Pregătim tăiţeii şi îi fierbem separat în apă clocotită sau în zeamă de carne, îi scoatem şi îi punem în supa de carne strecurată, fără să-i mai spălăm cu apă rece. Lăsăm supa să mai dea un clocot. Poftă…
Read more »
Supă de griş
6 July 2010Ingrediente: 1,5 1 supă de carne 4 linguri griş Mod de preparare: Punem la fiert supa de came şi, cînd clocoteşte, turnăm grişul încet, amestecînd cu telul, ca să nu se prindă de fund. In 10—15 minute supa este gata şi putem să o servim. Putem prepara supa de griş şi cu zeamă…
Read more »
Supă crema de conopidă
5 July 2010Ingrediente: 1,5 1 apă clocotită sau zeamă de carne 750 g conopidă 150 g unt făină albă pentru rîntaş Pentru dres : 2 gălbenuşuri 2 linguri smîntînă Mod de preparare: Pregătim un piureu de conopidă. Pentru aceasta, curăţăm conopida de părţile verzi şi o ţinem 20 minute în apă sărată ca să iasă…
Read more »
Supă cu găluşte de griş
5 July 2010Ingrediente: 1,5 1 supă de carne 1 lingură unt 2 ouă griş cit cuprinde Mod de preparare: Frecăm untul cu gălbenuşurile pînă se fac ca o cremă. Apoi, frecind într-una, adăugăm griş cît cuprinde pentru a se obţine o cocă mai tare decît smîntînă. Sărăm. Batem spumă două albuşuri şi le amestecăm cu…
Read more »
Supă de găină a la grec
5 July 2010Ingrediente: 1 găină (1—1,500 kg) 2—2,5 1 apă 125 g orez 3 ouă 1 lămîie Mod de preparare: Punem găina curăţată într-o oală, turnăm apă rece cît să acopere pasărea şi lăsăm să fiarbă bine, dar încet. După ce a fiert, scoatem pasărea. O parte din piept şi măruntaie le tăiem mărunt (pot…
Read more »
Supa de găină
5 July 2010Ingrediente: 1 găină grasă (1—1,500 kg) 2—2,5 l apă 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 1 ceapă sare un buchet de verdeaţă Mod de preparare: Curăţăm găina, o spălăm şi o punem la fiert în apă rece (cu puţină sare), cit să o acopere. Luăm spuma. Punem zarzavatul curăţat şi spălat şi buchetul…
Read more »
Supă cremă de fasole boabe
4 July 2010Ingrediente: 300 g fasole 1 ceapă 1 bucăţică ţelină 1 cartof 1 fir de praz (partea albă) 1 morcov 1 pătrunjel 1 păstirnac 50—60 g unt 1,5 1 apă clocotită sau zeamă de carne sare piper după plac crutoane prăjite Mod de preparare: Alegem fasolea şi o spălăm. Putem să o punem din…
Read more »
Supă de zarzavat
4 July 2010Ingrediente: 2 1 apă 2 morcovi 250 g mazăre verde 250 g bob verde 1 ceapă 50 g arpagic 2 leg pătrunjei 1 ţelină 2 salate (lăptuci) 100—150 g unt sare piper nucşoară 1 cuişoară Mod de preparare: Tăiem mărunt morcovul, pătrunjelul, ceapa, arpagicul şi ţelina. Le rumenim în unt. Umplem cu apă…
Read more »
Supă de chimen
4 July 2010Ingrediente: 2 1 supă de zarzavat 100 g unt sau ulei 2 linguri făină 2 linguri chimen sare Mod de preparare: Topim untul într-o tigaie. Punem făina şi o prăjim încet, amestecînd. Cînd făina s-a rumenit puţin, adăugăm chimenul pisat. Stingem cu supă de zarzavat preparată mai înainte. Sărăm. Lăsăm supa să clocotească,…
Read more »
Supă de ceapa
4 July 2010Ingrediente: 1,5 1 supă de came 1 kg ceapă 125 g unt 1 linguriţă făină sare piper după gust 200—250 g caşcaval sau parmezan 8—10 felii de pîine prăjită Mod de preparare: Curăţăm ceapa, o spălăm şi o tăiem în felii subţiri. O punem la foc într-o cratiţă împreună cu o bucăţică de…
Read more »
Supă crema de cartofi
4 July 2010Ingrediente: 1,5 1 apă 700—800 g cartofi 1 ceapă 50—60 g unt 1 linguriţă făină cîteva boabe piper sare 1 legătură de zarzavat de supă (morcov, ţelină, pătrunjel şi păstîrnac) 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Curăţăm cartofii, îi spălăm şi îi tăiem în bucăţi. Ceapa tăiată mărunt o îngălbenim uşor într-o oală,…
Read more »
Supă de arpacaş
4 July 2010Ingrediente: 1,5 1 supă de carne 300 g arpacaş 50 g unt 1 linguriţă făină Mod de preparare: Alegem arpacaş alb, îl spălăm bine şi îl punem ia fiert, acoperit, în apă clocotită. Il fierbem încet, amestecînd din cînd în cînd, ca să nu s
Supa deasa de spanac(crema)
26 July 2010Ingrediente: 3 l apă 500 g spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenus 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se alege spanacul, se spală cu grijă şi se pune la fiert când apa clocoteşte. Separat se prăjeşte uşor făina în unt şi se stinge cu apa în care fierbe spanacul.…
Read more »
Supa de varza
26 July 2010Ingrediente: 3 l apă 1 varză mijlocie o ceaşcă orez sau arpacaş 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se taie varza mărunt, se opăreste, se scurge de apă şi se pune la fiert într- o oală, cu apă fierbinte. Se adaugă jumătate ceaşcă de arpacaş sau de orez ales şi…
Read more »
Supa deasa de legume(crema)
26 July 2010Ingrediente: 4 l apă 1 lingură unt 2 cepe 250 g roşii 300 g cartofi 2 căţei de usturoi o mână de fasole fidea unt proaspăt cât o nucă Mod de preparare: Se prăjeşte ceapa în unt fără să se îngălbenească. Se toarnă deasupra apă sau de preferinţă apâ în care a fiert…
Read more »
Supa deasa de dovleac
25 July 2010Ingrediente: 3 l apă 500 g dovleac 1 ceapă 2 linguri unt 1 lingură făină 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se curăţă dovleacul de coajă şi de sâmburi, se taie bucăţi şi se înăbuşă cu puţin unt şi o ceapă tăiată mărunt. Se fierbe jumătate de oră la foc mic. Se…
Read more »
Supa de gulii
25 July 2010Ingrediente: 3 l apă 3 gulii frumoase 300 g cartofi 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se curăţă guliile şi cartofii, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi puţină sare. Se lasă să fiarbă bine. Se face un…
Read more »
Supa deasa de conopida
25 July 2010Ingrediente: 3 l apă 1 conopidă frumoasă 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se fierbe o conopidă în apă cu sare. Se rup câteva buchete din conopidă pentru garnitură şi se păstreaza în zeamă. Se încălzesc fără să se îngălbenească untul şi făina şi…
Read more »
Supa de rosii cu usturoi
24 July 2010Ingrediente: 1 kg roşii 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 morcov 1 pătrunjel 200 g orez 1 linguriţă zahăr 3 căţei de usturoi sare 2 l zeamă de carne Mod de preparare: Se îngălbeneşte o ceapă tăiată mărunt în puţin unt sau ulei. Se spală roşii bine coapte, se rup în…
Read more »
Supa de macris
24 July 2010Ingrediente: 3 l apă 500 g măcriş 2 cartofi 1 lingură unt sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână Mod de preparare: Măcrişul trebuie să fie foarte tânăr, de aceea această supă nu este gustoasă decât foarte devreme primăvara. Se alege şi se spală bine măcrişul. Se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt până…
Read more »
Supă verde de primavară
24 July 2010Ingrediente: 3 legături de ştevie 1/2 kg spanac 1 salată verde 3-4 fire de tarhon 1 legătură de pătrunjel 100 g unt (sau ulei) 1 linguriţă de făină 1 gălbenuş 3 linguri smântână 1 linguriţă condiment Mod de preparare: Cureţi şi speli ştevia, spanacul şi salata şi le tai fideluţă. Intr-o oală pui…
Read more »
Supa deasa de morcovi(crema)
24 July 2010Ingrediente: 3 l apă 1/2 lingură unt topit 500 g morcov 1 ceapă 4 cartofi mari 1/2 linguriţă zahăr sare unt proaspăt cât o nuca Mod de preparare: Supa de morcovi, ca şi toate supele de zarzavat, se poate pregăti, în lipsă de zeamă de carne, cu apa în care a fiert alt…
Read more »
Supă simplă de rosii cu taiţei
24 July 2010Ingrediente: 2 cepe 2 morcovi 2 ardei 3 linguri ulei 10 roşii mari 150 g tăieţei sare frunze de ţelină pătrunjel Mod de preparare: Cureţi ceapa, morcovul şi ardeii, le speli şi le tai mărunt. Intr-o oală pui la fiert uleiul cu 3 l de apă şi adaugi zarzavatul. Opăreşti roşiile, le decojeşti…
Read more »
Supă de vară
24 July 2010Ingrediente: 7-8 roşii coapte bine 1/2 ceşcuţă ulei 1 lingură făină 1 linguriţă zahăr sare pătrunjel verde Mod de preparare: Speli roşiile şi le pui la fiert cu 1/2 l de apă. Când roşiile sunt fierte, le strecori (dar păstrezi zeama în care au fiert), le decojeşti şi le treci prin sită. Aureşti…
Read more »
Supa de piure de cartofi
23 July 2010Ingrediente: 3 l apă 750 g cartofi 1 ceapă 1 gălbenuş 1 lingură smântână sare Mod de preparare: Se fierb într-o oală cu apă cartofii curăţaţi şi tăiaţi bucăţele, cu ceapă şi sare. Se lasă să fiarbă acoperit o jumătate de oră. Se încearcă dacă sunt fierţi. Se trec prin sită cât sunt…
Read more »
Supa deasa de mazare verde
23 July 2010Ingrediente: 3 l apă 500 g mazăre boabe verde 1 salată verde o mână de spanac unt proaspăt cât o nucă Mod de preparare: Într-o oală cu apâ se fierb mazărea şi câteva frunze de spanac şi de salată, tăiate fin. Se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, trei sferturi de oră.…
Read more »
Supa deasa de fasole boabe(crema)
23 July 2010Ingrediente: 4 l apă zarzavat de supă 300 g fasole 1 ceapă unt proaspăt cât o nucă sau ulei Mod de preparare: Fasolea aleasă şi spălată se fierbe într-o oală cu apă, după ce dă în clocot, se scurge apa şi se toarnă altă apă fierbinte. Se adaugă un morcov tăiat în patru,…
Read more »
Supa de ciuperci
23 July 2010Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 500 g ciuperci 1 linguriţă unt 1 lingură făină sare piper 1 gălbenuş Mod de preparare: Se aleg ciuperci tinere, adică încă închise, şi foarte proaspete. Se spală bine, se curăţă şi se taie în felii potrivite. Ca să rămînă albe, pe măsură ce…
Read more »
Supa de cartofi cu praz
23 July 2010Ingrediente: 3 l apă 400 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 3 fire de praz unt proaspăt cât o nucă Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este fiert se strecoară, iar în zeamă se fierb cartofii tăiaţi cuburi egale şi prazul tăiat în felii subţiri. Se…
Read more »
Supa de dovlecei cu crutoane
23 July 2010Ingrediente: 1 kg dovlecei 2 cepe potrivite 1 lingură făină 2 ouă 100 g unt 2 l supă din cuburi pâine pentru crutoane sare 1 ceaşcă lapte Mod de preparare: Cureţi, speli şi tai ceapa mărunt. Speli şi dovleceii foarte bine şi îi tai cubuleţe sau felii pe care le păstrezi în apă…
Read more »
Supa de zarzavat
22 July 2010Ingrediente: 1 morcov mijlociu 1 rădăcină pătrunjel 1 fir de praz 1/2 ţelină 3 cartofi 1/2 lingură unt 2 l zeamă de carne Mod de preparare: Morcovul, pătrunjelul, prazul, ţelina şi cartofii se taie ca tăiţeii. Se încinge într-o cratiţă untul, se pune tot zarzavatul, afară de cartofi, amestecând cu lingura, până se…
Read more »
Supa de cartofi
22 July 2010Ingrediente: 3 l apă 500 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1 praz 1/2 ţelină 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 lingură făină sare Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este complet fiert, se strecoară, iar în
Consomeu Royal
16 August 2010Ingrediente: 2 l consomeu 1/4 1 lapte 3 ouă sare unt Mod de preparare: Se bat bine ouăle cu puţină sare, se amestecă cu laptele şi se toarnă într-un vas de 1/2 1 uns cu unt şi se bagă la cuptor în bain-marie. Cînd crema s-a prins, se dă la rece. Se…
Read more »
Consomeu cu găluşte de şuncă
16 August 2010Ingrediente: 2 l consomeu 180g şuncă slabă (jambon) 60 g unt sare piper pisat 2 gălbenuşuri 1 ou 1 lingură pesmet alb făină Mod de preparare: Untul se freacă cu ouăle, apoi se adaugă şunca tăiată mărunt, pesmetul şi sarea. Se fac găluşte de mărimea unei nuci şi se dau prin făină.…
Read more »
Consomeu julien
16 August 2010Ingrediente: 2 l consomeu 1 morcov 1/2 felină 1 păstarnac 1 legătură pătrunjel 1 foaie de praz 100 g conopidă 80 g varză Mod de preparare: Toate legumele bine spălate, tăiate julien subţire şi conopida ruptă bucăţele se fierb 8 minute în apă cu sare. Se strecoară şi se mai fierb cu…
Read more »
Consomeu cu frecatei
15 August 2010Ingrediente: 2 l consomeu 100 g făină 1 ou 2 gălbenuşuri sare 1 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Se face un aluat vîrtos din ouă, făină şi sare. Acest aluat se rade printr-o râzătoare mare şi se firbe direct în supă circa 10 minute. La sfîrşit se adaugă pătrunjelul tocat. …
Read more »
Consomeu finlandez
15 August 2010Ingrediente: 2 l consomeu 3 ouă 100 g frişca lichidă sau lapte 100 g făină 120 g caşcaval sau parmezan ras sare puţin zahăr 100 g unt Mod de preparare: Se prepară un aluat subţire din făină, 80 g unt, sare, zahăr, 3 gălbenuşuri, lapte sau frişcă, albuşurile bătute spumă şi…
Read more »
Consomeu cu ciuperci şi stridii sau midii ori scoici
14 August 2010Ingrediente: 2 l consomeu 1/2 pahar vin roşu 150 g ciuperci fierte 20 stridii piper alb pisat 100 g şuncă slabă Mod de preparare: Consomeul se serveşte cu ciupercile, scoicile sotate cu costiţă tăiată julien, vinul şi piperul. Separat se servesc canapele cu icre de ştiucă sau negre, ori de Manciuria. Pofta…
Read more »
Supă din piept de vită
14 August 2010Ingrediente: 600 g piept de vită 200 g cîrnăeiori afumaţi 200 g şuncă afumată 400 g varză acră cimbru 1 ceapă piper 1 1/2 l apă 1/2 lingură făină 60 g unt sau ulei 2 linguri smîntînă 1 legătură mărar 1/2 linguriţă boia Mod de preparare: Carnea se taie bucăţele egale şi…
Read more »
Găluşte din făină
14 August 2010Ingrediente: 6 linguri de făină 3 ouă 50 g unt sau untură 3 linguri de apă sare Mod de preparare: Se prepară un aluat din cele de mai sus amestecate bine. Găluştele se iau cu o lingură şi se fierb în apă cu sare circa 20 minute. Se strecoară şi se mai…
Read more »
Consomeu cu clătite
14 August 2010Ingrediente: 2 l consomeu 80 g făină 1 ou 1 gălbenuş sare 1/4 l lapte 60 g ulei 10 g zahăr nucşoară rasă Mod de preparare: Se amestecă bine făina, ouăle, sarea, zahărul, 20 g ulei, apoi laptele şi nucşoara. Se fac clătitele şi se prăjesc cu restul de ulei . Clătitele se…
Read more »
Consomeu simplu
13 August 2010Ingrediente: 2 kg oase vacă 200 g came de vită fără os 200 g telină 150 albitură 200 g morcovi piper 150g ceapă 2 ouă sare 25g coniac Mod de preparare: Se opăresc oasele de vacă, se pun la fiert cu apă rece şi cînd clocoteşte se spumează, apoi se introduc…
Read more »
Supă de gulii cu găluşte de făină
8 August 2010specific unguresc Ingrediente: 2-3 gulii 2 linguri ulei sare piper măcinat pătrunjel verde condiment 1 ou făină un praf de sare Mod de preparare: Intr-o cratiţă cu ulei pui guliile curăţate şi tăiate fideluţă. Peste ele torni un polonic mare de apă fierbinte şi le acoperi cu un capac. Le fierbi înăbuşit mai…
Read more »
Supă de varză dulce şi costiţă afumată
7 August 2010Ingrediente: 400 ml supă concentrată de carne (pentru care îţi trebuie 300 g carne vită, 600-700 ml apă) 1 varză mică (circa 150 g) 50 g roşii 10 ml untdelemn 20 g ceapă 10 g smântână un praf de cimbru 3 ml oţet 2-3 feliuţe de costiţă afumată Mod de preparare: Intâi te…
Read more »
Buseuri cu sparanghel,napi si ciuperci
7 August 2010Pentru:12 persoane Ingrediente: 72 buşeuri coapte 400 g sparanghel 300 g ciuperci 4 funduri de anghinară sau 300 g napi 80 g unt 3/4 lingură făină 1 legătură mărar sare piper 1 ceapă 3/4 pahar lapte 3 linguri smîntînă Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se taie bucăţele, începînd de la vîrfuri atît…
Read more »
Supă de roşii cu găluşte de branza
6 August 2010O reteta delicioasa de supa de rosii cu galuste de branza din: rosii, zarzavat pentru supa, patrunjel, branza de vaci, unt, albus, gris si faina. Ingrediente: 1 kg roşii 2 legături zarzavat pentru supă (morcovi, păstârnac, rădăcină de pătrunjel) 1 legătură pătrunjel Pentru găluşte ai nevoie de: 100 g brânză de vaci 10 g unt…
Read more »
Limba rasol
29 July 2010Ingrediente: 1 limbă cam de 1 kg 3 l apă 2 cepe 1 pătrunjel 10 boabe piper 1 foaie de dafin sare Mod de preparare: Se spală limba în mai multe ape, frecând-o cu puţin mălai pentru a se lua toată murdăria dintre pori. Se scoate gâtlejul şi se ţine limba cel puţin…
Read more »
Supă de vara cu turnaţei
28 July 2010O reteta de supa de vara cu turnatei si gulii, morcovi, cartofi, condiment, verdeata, faina, oua si smantana. Ingrediente: 2-3 gulii 1 legătură morcovi noi 2-3 fire de ceapă 300 g cartofi noi 1 linguriţă condiment verdeaţă 60-100 g făină 1-2 ouă smântână Mod de preparare: Cureţi legumele, le speli în mai multe ape,…
Read more »
Supa de chimen
27 July 2010Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 1 lingură chimen 1 lingură unt 1 lingură făină sare 6 felii de pâine tăiate cuburi Mod de preparare: Se fierbe în apă o lingură de chimen şi zarzavat de supă. Se prăjeşte uşor o lingură de făină cu o lingură de unt şi se stinge…
Read more »
Supa de salata cu slanina
27 July 2010Ingrediente: 3 l apă 6 salate 1 ceapă 1 căpăţână de usturoi 1 lingură untură 50 g slănină 2 ouă sare Mod de preparare: Se pune apa la foc. Când dă în clocot, se adaugă sare, o ceapă şi câţiva căţei de usturoi, toate tocate, şi câteva salate tăiate bucăţi. Separat se prăjesc…
Read more »
Supa de ceapa
26 July 2010Ingrediente: 3 l apă 250 g ceapă 2 linguri unt o lingură făină sare 6 felii de pâine prăjită în unt 1 lingură brânză rasă Mod de preparare: Se taie ceapa în felii foarte subţiri şi se pune la foc cu o lingură de unt. Nu trebuie să se îngălbenească. Când începe să…
Read more »
Supa crema de spanac cu galuste de paine
26 July 2010Ingrediente: 1/2 kg spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2-3 cuburi condimente pe care le vei transforma în supă 1 cană de lapte Mod de preparare: Speli şi cureţi bine spanacul şi-l pui în apă clocotită cu sare pentru 10 minute. Apoi îl
Supă de gulioare cu smantană
29 August 2010Ingrediente: 1 ceapă 1-2 morcovi 5-6 gulioare 1 ou făină verdeaţă sare smântână ulei condimente Mod de preparare: Tai ceapa ca pentru ciorbă, morcovul îl tai rondele şi le căleşti în ulei. Adaugi gulioarele rase pe răzătoarea mare şi le mai căleşti 5 minute. Le stingi cu 1,5 l de apă caldă, pui…
Read more »
Supă de berbec cu mazăre şi arpacaş
29 August 2010Ingrediente: 1,200 kg carne de berbec cu os 1 telină 2 rădăcini albitură 1 morcov 1 fir praz 1 crenguţă cimbru sare 4 căţei usturoi 120 g mazare 100 g arpacaş 3 l apă Mod de preparare: Carnea bine spălată se pune la fiert, se spumează bine, pe parcurs se adaugă zarzavatul…
Read more »
Supă de berbec cu găină
28 August 2010Ingrediente: 600 g carne de berbec 350 g carne de găină 200 g bureţi 1 ceapă 1/2 telină sare piper pisat 1 pahar vin cimbru 1 legătură pătrunjel verde 1 legătură mărar 2 gălbenuşuri 2 linguri smantană 40 g ulei 1/4 lingură făină 3 l apă Mod de preparare: Carnea se spală bine,…
Read more »
Supă crema de legume la rece
28 August 2010Ingrediente: 6-7 roşii foarte coapte 5 castraveţi 4 ardei graşi 2 felii de pâine uscată 30 ml oţet 30 ml ulei sare 1 căţel de usturoi puţin chimen Mod de preparare: Speli ardeii, le scoţi seminţele. Cureţi de coajă castraveţii şi roşiile, apoi le tai în bucăţi mici şi le pui pe toate…
Read more »
Supă de urzici cu măcriş şi cabanos
27 August 2010Ingrediente: 250 g cîmăciori cabanos 600 g urzici 2 l supă 2 l apă 5 ouă sare piper 600 g măcriş 2 cepe 80 g unt 1 lingură făină 3 linguri smantană 120 g ulei pesmet de casă Mod de preparare: Urzicile şi măcrişul se spală bine şi se fierb în apă…
Read more »
Supă de zarzavat cu răzălei
27 August 2010Ingrediente: 3 apă 2-3 morcovi 1 rădăcină pătrunjel 1 ţelină mică 2 cartofi mai mici 1 ceapă 100 ml ulei 1 vârf de cuţit de boia pătrunjel verde condimente piper sare Pentru răzălei ai nevoie de: 4 linguri făină 1 ou Mod de preparare: Pui apa la fiert şi în acest timp…
Read more »
Supă de berbec cu fasole boabe
27 August 2010Ingrediente: 1 kg carne de berbec 350 g fasole boabe 1 ceapă 4 căţei usturoi 180 g piept afumat 1 foaie dafin 1 linguriţă bulion pastă 1/2 pahar vin 3 l apă sare 2 linguri smantană Mod de preparare: Se taie carnea în 12 bucăţi egale, se spală, se opăreşte şi se…
Read more »
Supă de purcel
27 August 2010Ingrediente: 1 kg purcel de lapte 3 linguri smantană 150 g arpacaş 2 cepe 1 ţelină 1 păstîrnac sare piper 10 g mirodenii de carnaţi 80 g unt l legătură pătrunjel Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi egale şi se lasă in apă cu sare timp de o oră. Se pune…
Read more »
Supă de berbec cu fasole boabe
27 August 2010Ingrediente: 1 kg carne de berbec 350 g fasole boabe 1 ceapă 4 căţei usturoi 180 g piept afumat 1 foaie dafin 1 linguriţă bulion pastă 1/2 pahar vin 3 l apă sare 2 linguri smantană Mod de preparare: Se taie carnea în 12 bucăţi egale, se spală, se opăreşte şi se…
Read more »
Supă de praz cu cartofi şi costiţă afumată
27 August 2010Ingrediente: 11/2 l supă 1 1/2l apă 100 g costiţă afumată sare 1/2 lingură făină 1 legătură pătrunjel verde 300 g praz 500 g cartofi 60 g unt sau ulei 3 linguri smantană 1 foaie dafin Mod de preparare: Costiţa se taie mărunt şi se pune la foc cu uleiul şi prazul…
Read more »
Supă de mere bănăţeană cu costiţă afumată
26 August 2010Ingrediente: 100 g costiţă afumată 2 mere 1 linguriţă praf de curry sau boia de ardei sare 1 1/2 l supă de carne sau pasăre 1 1/2 apă 1 lingură făină 60 g unt sau ulei 150 g smantană 30 g orez 1ceapă Mod de preparare: Se face un rintaş alb din…
Read more »
Supă de mazăre cu şuncă şi piept de pasăre
26 August 2010Ingrediente: 1 1/2l supă 1 1/2 apa 200 g şuncă afumată 400 g mazăre verde boabe 1 foaie dafin 1 ceapă 1 piept de pasăre 2 gălbenuşuri 1/2 pahar frişcă lichidă (smantană) sare 30 g făină 50 g unt puţin zahăr Mod de preparare: Mazărea se opăreşte, apoi se fierbe in supă…
Read more »
Supă de salată verde cu costiţă afumată
26 August 2010Ingrediente: 1,200 kg salată verde 150 g costiţă afumată 50 g unt 1/2 lingură făină 2-3 ouă 3 l apă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel cîteva fire de ceapă verde oţet Mod de preparare: Costiţa se taie bucăţi şi se prăjeşte, apoi se pun foile de salată tăiate julien şi se…
Read more »
Supă de fasole boabe cu costiţă sau ciolan afumat
25 August 2010Ingrediente: 350 g fasole 300 g costiţă sau ciolan ajumat 2 morcovi 2 cepe sare 1 legătură pătrunjel 1 foaie dafin 50 g ulei Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă in apă rece cîteva ore. Se fierbe 10 minute, se strecoară şi se pune din nou la fiert in…
Read more »
Supă de mazăre cu afumătură
25 August 2010Ingrediente: 400 g mazăre boabe 60 g afumătură 1/2 lingură făină 60 g unt 1 foaie dafin 2 litri supă 1 litru apă 10 g zahăr 120 g frisca lichidă (smantană) 1/2 ceapă sare Mod de preparare: Mazărea se fierbe in apă cu sare circa 20 minute. Separat se face un rantaş…
Read more »
Supă de fasole verde cu costiţă afumată
25 August 2010Ingrediente: 500 g fasole fideluţă sau grasă 150 g costiţă afumată 1 ceapă 1 rădăcină pătrunjel 1 linguriţă făină 3 linguri smîntînă 1 legătură pătrunjel sare 3 l apă Mod de preparare: Fasolea se fierbe 10 minute, se strecoară şi se pune în supa în care a fost fiartă costiţa tăiată julien,…
Read more »
Cremă hategana de fasole boabe cu ciuperci şi costiţă afumată
24 August 2010Ingrediente: 300 g fasole boabe 100 g costiţă afumată 300 g ciuperci 2 cepe sare piper 60 g unt 2 l apă 1 l supă 2 legături mărar 3 linguri smîntînă 1 foaie dafin 1/2 lingură făină Mod de preparare: Fasolea se fierbe 10 minute (după ce a stat în apă cîteva…
Read more »
Supă de cartofi cu costiţă afumată marinareasca
24 August 2010Ingrediente: 400 g cartofi 150 g costiţă afumată 1 telina 3 fire praz 2 cepe 3 linguri smantană 1 litru supă 1 cutie crevete crab sau 20 cozi de raci 60 g unt 1/2 linguriţă boia de ardei sare 2 linguriţe coniac Mod de preparare: Costiţa se taie julien, se prăjeşte puţin…
Read more »
Supă rece bucovineană de ciuperci şi şuncă
24 August 2010Ingrediente: 180 g şuncă afumată slabă 600 g ciuperci l supă tare 11/2 bors 13/4 l apa 2 bucăţi sfeclă 1 legătură leuştean sare 2 ouă 200 g smantană zeamă de lămaie Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute in puţină supă cu zeamă de lămîie…
Read more »
Supă japoneză cu costiţă afumată
24 August 2010Ingrediente: 100 g costiţă afumată 1 1/2 l supă de came sau pasăre 1 1/2 l apă 2 cepe 1/2 linguriţă praf de curry sau boia de ardei 1 lingură făină sare 25 g orez fiert 1 mar 40 g unt Mod de preparare: Costiţa se taie, se sotează cu unt,