luni, 18 martie 2013

Retete de Pasti #27


Retete de Paste:

Buseuri simple

4 August 2010
    Mod de preparare: Buşeurile se fac din 500 g foitaj . Sint mici volovane de mă­rimea unei jumătăţi de portocală mijlocie. Foitajul se întinde (într-o încă­pere rece), de 1 cm grosime, pe o planşetă, presărată cu făină. Se taie 12 bu­şeuri cu ajutorul unui cerc de tablă sau cu gura unui pahar şi…
Read more »

Branzoaice

4 August 2010
  Ingrediente: 400 g făină 150 g untură 1 pahar lapte 50 g drojdie 3 linguriţe zahăr 1 linguriţă rasă de sare Ingrediente umplutură: 200 g brânză, 1 ou, 1 lingură smântână, 1 linguriţă făinâ, sare, vanilie şi zahăr după gust.   Mod de preparare: Se cerne făina într-un vas, se face loc la mijloc…
Read more »

Coltunasi cu carne la cuptor

4 August 2010
  Ingrediente: 250 g carne 1 lingură unt 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 linguriţă făină 1 lingură brânză 1 lingură unt piper   Mod de preparare: Se face un aluat de tăiţei din două ouă, însă ceva mai moale. Separat se trece prin maşină carnea, de preferinţă de berbec, se prăjeşte într-o…
Read more »

Ardei umpluţi eu peşte oceanic, raci sau creveţi cu maioneză

4 August 2010
  Pentru: 12 persoane Ingrediente: 72 ardei graşi 1 cutie cu ton sau 1 kg peşte oceanic 20 raci sau 1 cutie ere­veţi 30 măsline 150 g ulei 7/2 linguriţă muştar 1 ou sare lămîie 6 fileuri de anşoa   Mod de preparare: Ardeii se taie în două şi se curăţă de seminţe. Separat se…
Read more »

Bureti ardelenesti

4 August 2010
  Ingrediente: 800 g bureţi 1/2 pahar vin 2 legături mărar 1foaie dafin 150 g şuncă afumată 500 g roşii 6 fire ceapă verde 150 g ulei sare piper   Mod de preparare: Bureţii, şunca şi ceapa se taie felii şi se pun intr-o cratiţă, apoi mărarul, dafinul, sarea şi vinul. Cratiţa cu capac se…
Read more »

Tocană de vara cu maruntaie de pui

3 August 2010
  Ingrediente: măruntaie de pui (inimioare, pipote, aripi, târtiţă etc) 1/2 kg ceapă verde 2 salate verzi medii 4-5 legături usturoi verde 7 linguri ulei 250 g iaurt 1 linguriţă pastă tomate 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel piper sare   Mod de preparare: Cureţi verdeţurile, le speli, jumătate din cantitatea de…
Read more »

Berea – De la orz la pahar

3 August 2010
Berea – De la orz la pahar  Universul berii este complex şi, în anumite privinţe, de-a dreptul nesfârşit. Ceea ce nu schimbă faptul că o structură de o simplitate dezarmantă intră în compoziţia berii, aceasta fiind produsă din patru elemente cât se poate de comune: orz, apă, hamei şi malţ. Ca­racteristicile lor, amestecul şi modurile de prelucrare sunt cele care dau…
Read more »

Crochete de spanac

3 August 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 2 ouă 50 g caşcaval ras 100 g pesmet 100 g făină 2 linguri sos alb 1 cartof ras sare piper 200 ml ulei   Mod de preparare: Spanacul curăţat şi fiert îl scurgi bine şi îl toci, apoi în amesteci cu sosul alb, 1 ou, sare, piper, cartoful ras…
Read more »

Salată cu porumb dulce si masline

3 August 2010
Salată cu porumb dulce si masline  Ingrediente: 1 salată verde 100 g măsline 3 roşii 1 castravete 1 ardei gras 100 g porumb dulce 2 morcovi 4 ouă fierte tari verdeaţă sare piper ulei zeamă de lămâie   Mod de preparare: Speli şi cureţi sala­ta, roşiile, cas­travetele, ardeiul şi morcovii, tai fideluţă salata şi ardeiul, tai felii castravetele şi roşiile,…
Read more »

Dovlecei cu paste spirale

3 August 2010
  Ingrediente: 500 g paste făinoase sub formă de spirale 400 g dovlecei 1 ceapă mică sau 1 legătură ceapă verde 1/2 l lapte puţin ulei margarina 40 g făină 200 ml smântână 100 g caşcaval mărar pătrunjel verde busuioc sare şi piper   Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare şi când…
Read more »

Ceapa umpluta cu usturoi

3 August 2010
  Ingrediente: 12 cepe mijlocii 4 căpăţîni de usturoi 2 linguri ulei sare piper 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se opăresc cepele şi usturoiul cu apă clocotită. Se scobesc cepele. Se pisează în piuliţă de piatră usturoiul şi miezul scos din ceapă, cu sare, piper şi puţin ulei. Se umplu cu această pastă…
Read more »

Mamaliga fiarat

3 August 2010
  Ingrediente: 500 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Se pune ceaunul cu apă la fiert. Separat se pregăteşte mălaiul proaspăt cernut. Când apa dă în fiert, se adaugă o linguriţă de sare şi se presară puţin mălai. După câteva minute, când apa clocoteşte se toarnă tot mălaiul…
Read more »

Mancare de ciuperci

3 August 2010
  Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 cepe 4 roşii 2 linguri unt 1 linguriţă făină sare verdeaţă tocată   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile şi se taie bucăţi. Se taie ceapa felii şi se prăjeşte uşor cu o lingură de unt. Se pun ciupercile şi se ţin până scade toată apa din ele. Se…
Read more »

Mancare de morcovi

3 August 2010
  Ingrediente: 1 kg morcovi 3 cepe 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă de carne sau apă 1 gălbenuş sare   Mod de preparare: Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii…
Read more »

Piure de napi

3 August 2010
  Ingrediente: 400 g napi 400 g cartofi 2 linguri unt 3 linguri lapte sare   Mod de preparare: Se curăţă napii şi se taie în felii subţiri. Se pun la fiert cu puţin lapte sau cu zeamă de carne. Se trec prin sită împreună cu aceeaşi cantitate de cartofi fierţi în apă. Se procedează…
Read more »

Anghinare

3 August 2010
  Ingrediente: 72 anghinare (sau 12 gulioare) 400 g arpagic 150 g măsline verzi 1/2 lămîie 150 g ulei verdeaţă sare piper alb 150 g roşii mici   Mod de preparare: Anghinarea se taie în două pe verticală (de la jumătatea foilor) se fierbe 15 minute in apă cu sare şi cu puţină zeamă de…
Read more »

Mancare de gulii

3 August 2010
  Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 lingură bulion 2 linguriţe zahăr sare   Mod de preparare: Se aleg numai gulii tinere, celelaltfe fiind aţoase. Se curăţă şi se taie felii groase de jumătate centimetru şi se înăbuşă cu…
Read more »

Iahnie de cartofi

3 August 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 linguri ulei 1 ceaşcă apă 1 lingură bulion sare o frunză mică de dafin 3 roşii verdeaţă tocată   Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie în lung, în sferturi. Se prăjeşte în ulei ceapa tăiată mărunt şi când s-a îngălbenit, se pun cartofii. Se…
Read more »

Mancare de dovlecei

3 August 2010
  Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 linguri unt 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 Iingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă dovleceii  de coaja. Se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt. Se face un sos din ceapă tăiată mărunt şi prăjită uşor în unt, făină, o…
Read more »

Chiftele de cartofi copti

3 August 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 1 felie pîine 2 linguri făină 2 ouă 1 linguriţă verdeaţă tocată 1 lingură pesmet 2 linguri untură   Mod de preparare: Se coc cartofii. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se freacă bine împreună cu o felie de pâine muiată în lapte şi stoarsă. Se adaugă sare,…
Read more »

Cum se prepara Cocktail African Violet (video)

2 August 2010
Cum se prepara Cocktail African Violet (video)  Ingrediente:  15 ml white crème de cacao liqueur 15 ml blue curacao 15 ml whisky 1 shooter/shot glass 1 shot measure 1 barspoon/teaspoon
Read more »

Salată de legume cu masline

2 August 2010
  Ingrediente: 3 cartofi noi 1 salată verde 3 roşii 1 cas­travete 5-6 ridichi de lună 1 legătură ceapa verde 100 g măsline fără sâmburi 250 g brânză sare ulei oţet din mere cu miere mărar verde   Mod de preparare: Fierbi cartofii cu tot cu coajă şi când sunt gata îi decojeşti şi îi…
Read more »

Dulceaţă de căpşune

2 August 2010
Dulceaţă de căpşune  Ingrediente: 1 kg căpşune 1,5 kg zahăr 2 linguriţe sare de lămâie   Mod de preparare: Speli bine căpşunile sub un jet de apă, le cureţi de codiţe şi le stropeşti cu 1 ceaşcă de apă în care ai dizolvat 1 linguriţă sare de lămâie. Aşezi apoi într-un vas un strat de căpşune, altul…
Read more »

Placinta cu carne macra

2 August 2010
  Ingrediente: 400 g carne macră 1 lingură untură 1 ceapă 1 ou 1 lingură smântână sare piper 2 linguri unt Mod de preparare: Se face la fel ca plăcinta cu brânză, înlocuind brânza cu o tocătură de carne pregătită în felul următor: se taie carea bucăţi, se rumeneşte într-o cratiţă cu o lingură de…
Read more »

Taitei cu legume

2 August 2010
  Ingrediente: 3-4 morcovi o mână de mazăre verde 250 g tăieţet laţi 1 lingură ulei 2 ouă 200 g smântână 100 g caşcaval sau telemea rasă sare piper 1 lingură unt   Mod de preparare: Cureţi şi tai rondele morcovii, apoi îi pui la fiert 6 minute în apă cu sare. Speli şi cureţi…
Read more »

Mamaliga la cuptor

2 August 2010
  Ingrediente:  400 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare 200 g brânză 100 g unt 2 ouă 2 linguri lapte sare Mod de preparare: Se face o mămăligă mai moale. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se pune un strat subţire de mămăligă aşezată uşor şi întinsă cu o…
Read more »

Placinta cu branza

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g brânză de vacă 30 g unt proaspăt 1/2 lingură făină 2 ouă 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri unt   Mod de preparare: Se face un aluat de plăcintă. Se întinde foaia foarte subţire şi, după ce s-a uscat puţin, se taie în bucăţi de mărimea tăvii în care se va…
Read more »

Tocană de ştevie

2 August 2010
  Ingrediente: 10 legături ştevie 2 legături ceapă verde 1 legătură usturoi verde 100 ml ulei 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Speli şi fierbi ştevia în apă cu sare. Când e gata o scurgi de apă, dar opreşti o cană de zeamă. Cureţi, speli şi…
Read more »

Balmus

2 August 2010
  Ingrediente: 400 g mălai 11/2 l lapte îndoit cu apă 200 g brânză de oi sare   Mod de preparare: Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din care se face o mămăligă ceva mai moale. Când este gata, se adaugă brânza de oi şi se mai amestecă până se încorporează bine toata…
Read more »

Alivanca

2 August 2010
  Ingrediente: 400 g brânză de vacă 4 ouă 4 linguri mălai 2 linguri făină 2 linguri smântână 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână pentru servit   Mod de preparare: Se freacă într-un castron brânza de vacă până devine ca o cremă. Se pun pe rând ouăle, mălaiul, făina, smântâna, untul. Se pune sare. Se…
Read more »

Aluat de taitei

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g făină 2 ouă 2 linguri apă sare   Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle adăugând şi două linguri cu apă (două jumătăţi) şi un vârf de linguriţă de sare. Se amestecă întâi ouăle cu o linguriţă, până cuprind puţină…
Read more »

Roşii umplute cu piure de mazăre si morcovi

2 August 2010
Roşii umplute cu piure de mazăre si morcovi  Ingrediente: 1 kg roşii 3 morcovi 1/2 kg mazăre nouă curăţată 2 linguri pesmet 1/4 kg roşii de gătit 100 g unt 1/2 legătură pătrunjel sare   Mod de preparare: Cureţi morcovii şi mazărea, le speli şi le pui la fiert în apă cu sare, dar în vase separate, între timp, tai roşiilor câte…
Read more »

Mancarica de verdeata cu orez

2 August 2010
  Ingrediente: 4 legături pătrunjel 4 legături mărar 2 cepe potrivite 1 cub condiment 200 ml ulei 1 lingură făină piper sare 1 lingură bulion 1 pahar orez   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai solzişori şi o căleşti în ulei încins. Când s-a înmuiat, adaugi făina, o rumeneşti puţin şi stingi cu 250…

Chec de legume

2 August 2010
  Ingrediente: 1/2 kg rosii 3 linguri ulei 2 ardei grasi verzi 3 ardei grasi rosii 350 g costita afumata 6-8 ouă 1-2 linguri făină sare piper după gust 350 g telemea (caşcaval) 150 g măsline cimbru mărar după gust   Mod de preparare: Decojeşti roşiile după ce le-ai scufundat o secundă în apă clocotită.…
Read more »

Salată multicoloră

2 August 2010
Salată multicoloră  Ingrediente: 3 morcovi 1/4 kg fasole verde 4-5 cartofi noi 1/4 kg mazăre nouă curăţată 150 g măsline 4 ouă răscoapte mărar pătrunjel după gust, ulei. Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le speli şi le pui la fiert în vase separate, în apă cu sare. Fierbi şi 3 ouă în apă cu sare,…
Read more »

Papara de paine

2 August 2010
  Ingrediente: 12 felii de pâine 2 ceşti lapte 4 linguri brânză de oi 2 linguri unt 2 ouă 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se taie dintr-o franzelă albă felii groase de un deget. Se pun să se moaie cu lapte. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se…
Read more »

Ciuperci cu oua

2 August 2010
  Ingrediente: 750 g ciuperci 2 cepe 1 lingură unt 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1 ceaşcă smântână 3 ouă sare piper   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile ca mai sus. Se toacă mărunt atât ciupercile, cât şi ceapa şi se prăjesc împreună uşor cu o lingură de unt. Se presară…
Read more »

Iofca cu manatarci (hribi)

2 August 2010
  Ingrediente: 150 g hribi 1 ceapă 3 linguri unt 1 lingură bulion 2 linguri brânză rasă sare Ingrediente iofca(macaroane de casa): 150 g făină, 1 ou, 1 lingură apă, sare.   Mod de preparare: Se pregăteşte iofcaua dintr-un ou,(Se face un aluat ca de tăiţei . Când foaia s-a uscat pe jumătate, se face…
Read more »

Napi cu smantana

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg napi 2 linguri unt 1 linguriţă făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri smântână   Mod de preparare: Se taie napii în două şi fiecare jumătate în alte trei sau patru bucăţi. Se curăţă bucăţile dându-le în acelaşi timp şi o formă mare cât o nucă. Se spală şi se usucă într-un…
Read more »

Snitel de legume

2 August 2010
  Ingrediente: 2 morcovi 1 pătrunjel 4 cartofi 1/4 de varză o mână de fasole una de mazăre 2 ouă 2 linguri făină 1 lingură brânză rasă 1 lingură pesmet 2 linguri untură sare   Mod de preparare: Se fierb împreună sau separat, în apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza (opărită mai…
Read more »

Budinca de clatite cu legume

2 August 2010
  Ingrediente: 100 g fasole verde 100 g  mazăre boabe câteva buchete de conopidă 1 dovlecel mic 2 cartofi 1 morcov 1 lingură făină 1 lingură unt 1 ceaşcă lapte 2 ouă 2 linguri brânză rasă 2 linguri smântână sare Ingrediente clătite: 2 ouă, 1 ceaşcă făină, 1 ceaşcă lapte, 1 lingură unt, sare.  …
Read more »

Ciuperci cu smantana

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 linguri unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină sare mărar tocat   Mod de preparare: Se aleg ciuperci, de preferinţă mici, în orice caz foarte proaspete, albe şi cu carnea tare. Se curăţă, se rup picioarele, iar ciupercile mari se taie în patru sau în mai multe bucăţi, după…
Read more »

Budinca de macaroane

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 ouă 1 ceaşcă lapte sau smântână 2 linguri unt 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se fierb macaroanele în apă cu sare, se scurg şi se limpezesc cu apă rece. Se freacă într-un castron brânza de vacă amestecată cu brânză de oi, sau numai brânză…
Read more »

Ceapa umpluta cu nuci

2 August 2010
  Ingrediente: 12 cepe mijlocii 1 felie pâine 12 nuci sare piper 1 linguriţă verdeaţă 2 linguri ulei 2 linguri făina 1 lingură bulion 1 Iinguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Se aleg cepe de mărime mijlocie, se curăţă şi se fierb în apă cu sare până încep să se moaie. Se scurg din…
Read more »

Placinta cu macaroane

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 oua 1 ceaşcă lapte sau smântână 4 linguri unt Ingrediente foaia de plăcintă: 250 g făină, 1 lingură, ulei, 1/2 ceaşcă apă caldă, 1/2 linguriţă sare, sau se cumpără 250 g foi din comerţ   Mod de preparare: Se face o foaie de plăcintă . Se…
Read more »

Morcovi tineri cu unt

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg morcovi 2 linguri unt 2 ceşti zeamă de carne sau apă 2 linguri rase zahăr sare   Mod de preparare: Se rad morcovii cu un cuţit bine ascuţit. Se pun într-o cratiţă cu două linguri de unt, două ceşti de apă sau zeamă de carne, două linguri rase de zahăr şi…
Read more »

Telina cu ciuperci

2 August 2010
  Ingrediente: 4 ţeline 2 cepe 200 g ciuperci 1 lingură făinâ 1 păhărel de vin 2 linguri untură sare piper foaie de dafin   Mod de preparare: Se curăţă rădăcinile de ţelină destul de adânc, ca să nu rămână nimic din coaja fibroasă care le acoperă. Se taie în două, iar fiecare jumătate în…
Read more »

Mancare de telina

2 August 2010
  Ingrediente: 6 ţeline 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 lingură bulion 1 linguriţă zahăr 3 linguri ulei pătrunjel verde tocat sare   Mod de preparare: Se curăţă ţelina, se taie felii care se prăjesc cu puţin ulei. Se aşază în cratiţă. În tigaia în care s-a prăjit ţelina, se mai adaugă o lingură de…
Read more »

Gulii inabusite

2 August 2010
  Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 linguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Se aleg gulii tinere, se curăţă, se taie în două, apoi în feliuţe destul de subţiri. Se pun într-o cratiţă cu o lingură de unt sau de untură, o linguriţă de zahăr, sare şi două, trei linguri…
Read more »

Aluat de placinta

2 August 2010
  Ingrediente: 500 g făină 3 linguri ulei 1 linguriţă sare 1 ceaşcă apă caldă   Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă…
Read more »

Macris cu ou

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg măcriş 2 linguri unt 2 gălbenuşuri 2 linguri smântâna sare   Mod de preparare: Se curăţă şi se spală măcrişul la fel ca urzicile. Se scurge şi, dacă este tânăr, se înăbuşă într-o cratiţă cu unt. Dacă este mai bătrîn, se opăreşte întâi în apă clocotită cu sare, se scurge pe…
Read more »

Pilaf bulgaresc

2 August 2010
  Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 cepe mijlocii 4 roşii 2 ardei graşi 3 ceşti cu apă 3 linguri ulei sare   Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt. Se pune într-o cratiţă cu ulei, amestecând din când în când până începe ceapa să se moaie. Se adaugă ardeii tăiaţi felii, apoi orezul ales…
Read more »

Chiftele de sparanghel la cuptor

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg sparanghel 2 l apă 2 linguri făină 2 linguri brânză rasă 1 lingură unt 3 ouă 3 linguri untură 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină sare   Mod de preparare: Pentru chiftele se preferă sparanghel cu firul verde şi subţire. Se curăţă şi se fierbe la fel ca mai sus şi…
Read more »

Dovlecei cu sos alb

2 August 2010
  Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 l apă sare 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri brânză rasă   Mod de preparare: Se rad dovleceii de coajă, se rad apoi pe o răzătoare cu găuri mari, astfel încât să iasă lungi, ca tăiţeii. Se fierb puţin în apă clocotită, potrivită de…
Read more »

Turta de cartofi

2 August 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 50 g unt sare piper 1 lingură untură   Mod de preparare: Se coc cartofii la cuptor. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se sfărâmă cu furculiţa. Se adaugă sarea, piperul şi untul. Se încinge într-o tigaie untura, se întind egal cartofii sfărâmaţi, apăsându-i cu lingura, se lasă…
Read more »

Sparanghel fiert

2 August 2010
  Ingrediente: 1,500 kg sparanghel 2 l apă sare    Ingrediente sos: 2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 100 g ulei, sare, lămâie, sau 2 linguri unt, 1lingură pesmet.   Mod de preparare: Se alege sparanghel foarte proaspăt. Se curăţă de partea fibroasă şi se spală în mai multe ape. Se leagă câte 8 -10 fire…
Read more »

Chiftele de cartofi cu branza

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g cartofi 2 ouă 1 lingură brânză rasă sare piper 2 linguri făină 2 linguri untură   Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de tocat carne, se amestecă cu ouăle bătute ca pentru omletă, o lingură de brânză rasă,o lingură de făină,…
Read more »

Maduva impletita la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: maduva sare piper Mod de preparare: Cand bucata de măduvă este lungă, o împletim in formă de 8, o frigem la gră­tar şi o servim.   Pofta buna!
Read more »

Istoria whisky-ului III

1 August 2010
Istoria whisky-ului III  Izbucnirea Războiului de Independenţă irlandez, început cu revolta de la sărbătoarea de Paşte din aprilie 1916, a dat o primă lovitură grea exporturilor de whiskey irlandez. După ani de dezordi­ne socială, marcaţi de revolte independentiste şi represiuni engleze imedia­te, tratatul care, pecetluind împărţirea insulei în Irlanda de Nord – supusă pu­terii engleze – şi…
Read more »

Vrabioara la tava

1 August 2010
  Ingrediente: 1,5 kg carne 2 linguri unt 1 jumatate ceaşcă zeamă de carne sare piper 1 linguriţă hrean ras Mod de preparare: Curăţăm carnea înlăturand tendoanele şi grăsimea de prisos. Nu spălăm carnea, o ştergem numai cu şervetul şi o legăm cu sfoară. Punem vrăbioara la tavă cu grăsimea în jos şi turnăm deasupra…
Read more »

Momite cu mazare

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg momiţe 1 lingură untură 1 ceapă mică 1 pahar vin alb 1 pahar apă 1 lingură bulion de roşii 1 foaie de dafin 10 boabe piper sare 1 kg mazăre Mod de preparare: Spălăm bine momiţele, scoatem vinele, le tăvălim în făină şi le prăjim într-o ti­gaie. Intr-o cratiţă punem puţină…
Read more »

Vitel cu ciuperci

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 1 kg ciuperci 1 ceapă 1 lingură unt sare piper 5 linguriţe făină 5 linguriţe bulion de roşii sau 10 roşii 2 ceşti zeamă de carne pătrunjel tocat Mod de preparare: Punem untul într-o cratiţă şi cînd se înfierbantă, adăugăm ceapa, sare şi apoi carnea (spată sau piept) tăiată în…
Read more »

Vrabioare la frigare

1 August 2010
  Ingrediente: 2 kg vtăbioare 2 linguri untură sare piper 2-3 cepe Mod de preparare: Curăţăm şi legăm întreaga bucată de carne. O punem într-un vas adînc, pre­sărăm ceapă tocată, turnăm deasupra ulei şi lăsăm 24 ore la răcoare, întorcand din cand în cand bucata pe o parte şi pe alta şi muind-o bine în…
Read more »

Mancarica de vitel

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură unt sau untură 1 lingură făină 2-3 cepe 2-3 ceşti zeamă de carne sau apă fiartă cimbru foaie de dafin sare piper 1 ceaşcă sos de roşii sau bulion 10-15 felioare cabanos 150 g ciuperci Mod de preparare: Spălăm carnea şi o tăiem în bucăţi pe care le…
Read more »

Vrabioara (rostbif) la cuptor

1 August 2010
  Ingrediente: 2 kg vrăbioare 2 linguri untură sare piper Mod de preparare: Alegem un rostbif de 2 kg. Cu un cu­ţit desfacem oasele late şi vertebrele. Pu­nem bucata de carne pe un fund şi cu­răţăm vinele, fără să-i stricăm forma. Presărăm sare şi piper. Punem într-o tavă şi ungem friptura cu untură pe toate…
Read more »

Turnedos la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: 1 muşchi de 1—1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper Mod de preparare: Pregătim feliile de muşchi ca pentru turnedos sote, avand grijă să aibă for­ma rotundă. Presărăm cu piper, ungem cu unt sau cu ulei ; fiecare felie o îm­pănăm cruciş cu patru şuviţe de slănină. Inainte de masă, punem…

Biftec imitatie

1 August 2010
  Ingrediente: 5 bucăti carne moale de vaca ulei sare piper cimbru Mod de preparare: Alegem carne moale şi fragedă şi o curăţăm de vine şi de pieliţe. Crestăm în mai multe sensuri fiecare bucăţică cu un cuţit şi îi dăm formă ro­tundă ca să semene cu un biftec. Ungem cu puţin ulei pe amîndouă…
Read more »

Ramstec la tava

1 August 2010
  Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper Mod de preparare: Incingem untura într-o tavă, punem bucăţele de ramstec una langă alta, pre­sărăm cu piper şi le prăjim la foc iute, întorcîndu-le o singură dată. Căldura tre­buie să cuprindă repede friptura ca să nu lase zeamă. Cand este aproape gata, sărăm…
Read more »

Friganele de cartofi

1 August 2010
  Ingrediente: 300 g cartofi 1 ou 1/2 ceaşcă făină 1/2 ceaşcă lapte sare piper 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 2 linguri untură (ulei)   Mod de preparare: Se curăţă cartofii cruzi şi se rad pe răzătoarea cu găuri mai mari. Se adaugă sare, piper şi pătrunjel verde tocat. Separat se face un aluat de…
Read more »

Spanac cu branza la cuptor

1 August 2010
  Ingrediente: 1 şi 1/2 kg spanac 5 linguri brânză rasă 1 lingură mare de unt 1 lingură făină 1 lingură pesmet puţină sare   Mod de preparare: Pregăteşti un piure de spanac, adăugându-i 4 linguri de brânză rasă şi untul. Ungi o formă cu unt, torni spanacul, presari pesmet amestecat cu restul de brânză…
Read more »

Turnedos cu sos de vin

1 August 2010
  Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper 1 linguriţă făină 2-3 linguri zeamă de carne 1 pahar vin roşu Mod de preparare: Prăjim turnedosul şi în tigaia în care s-a prăjit, adăugăm făina, puţină zeamă de carne concentrată şi vinul roşu. Fier­bem sosul, amestecăm şi cînd a scăzut,…
Read more »

Turnedos sote

1 August 2010
  Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper Mod de preparare: Alegem un muşchi bun de vacă, tă­iem capul şi coada, curăţăm vinele şi pieliţele. Muşchiul trebuie să rămînă ro­tund, lung, frumos. Tăiem un turnedos, adică o felie groasă de un deget, în greu­tate de 125-150 g. Presărăm felia…
Read more »

Ramstec la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper Mod de preparare:   Alegem ramstec de vacă, adică partea dintre ultima vrăbioară (rostbif) şi coadă. Tăiem felii, curăţăm cartilajele dim­prejur sau numai le crestăm, deoarece la grătar ele se strang şi friptura se zbarceşte. Netezim carnea cu ciocanul, dand ramstecului formă frumoasă…
Read more »

Risoto cu limba

1 August 2010
  Ingrediente: 1 ceaşcă orez 1 limbă de viţel 1 ceapă 1 morcov 1 patrunjel 3 linguri unt 1 lingură făină unt proaspăt cât o nucâ 100 g brânză rasă sare   Mod de preparare: Se fierbe o limbă de viţel cu o ceapă şi zarzavat. Se curăţă de piele şi se taie în cuburi…
Read more »

Rosbraten

1 August 2010
  Ingrediente: 1-1,500 kg carne 2 linguri unt 2-3 cepe sare piper Mod de preparare:   Alegem carne fragedă de vacă : vrăbioară (rostbif) sau antricot (dacă se poate chiar muşchi). Tăiem felii pe care le netezim cu ciocanul, le sărăm şi le pipărăm. Prăjim feliile într-o tigaie în unt, la foc iute. Cînd sunt…
Read more »

Muschi la tava

1 August 2010
  Ingrediente: 3.500 kg muschi 100 g slanina 500 g zarzavat (telina,morcov,praz) 1 lingura unt sau untura 1 ceasca bulion de carne sare piper Mod de preparare: Curatam carnea si o stergem cu un servet ud fara sa o spalam. Impănăm pe ambele părţi cu slănină sau învelim cu slănină muşchiul şi îl le­găm cu…
Read more »

Muschi la frigare

1 August 2010
  Ingrediente: 3,500 kg muşchi 100 g slănină ulei ceapă Mod de preparare:   Curăţăm, legăm şi împănăm muşchiul cu slănină, cu un ac special. Il punem într-un castron şi turnăm deasupra ulei, adăugăm bucăţele de ceapă şi lăsăm să se marineze. Cu o jumatate de oră înainte de masă, punem muşchiul în frigare şi…
Read more »

Muche la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: burta de vaca sare piper Mod de preparare: Alegem părţile cele mai groase ale burţii de vacă şi le frigem pe grătar, la fel ca pe fleică.   Pofta buna!
Read more »

Carne de vaca fripta inabusit

1 August 2010
  Ingrediente: 1,500 kg carne de la coadă 250 g zarzavat (praz, telină şl morcov) 10 cartofi verdeată 1 ceapă 2 ceşti bulion de carne sare Mod de preparare: Curăţăm şi batem puţin carnea, o legăm cu sfoară, o sărăm şi o aşezăm într-o cratiţă, împreună cu resturile zarzavatu­lui din care preparăm garnitura. Punem ceapă…
Read more »

Cureluse la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: cureluse sare piper Mod de preparare: Sub antricoate, la dreapta şi la stanga şirii spinării, se găsesc doi muşchiuleţi lunguieţi, cum sunt cei de purcel sau de berbec. Aceştia se numesc cureluşe. Se frig la grătar, ca vrăbioarele, şi se ser­vesc pe funduri de lemn.   Pofta buna!
Read more »

Cartofi umpluti cu branza

1 August 2010
  Ingrediente: 6 cartofi frumoşi 200 g brânză de vacă 2 ouă 1/2 lingură făină 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Se curăţă cartofii cruzi, se taie în două, în lat, şi se scobesc înăuntru, formând ca nişte găoace cu peretele de 1 cm de gros. Se taie foarte puţin din fund, ca…
Read more »

Piure de spanac

1 August 2010
  Ingrediente: 1,500 kg spanac 1 ceapă (după gust) 1 lingură unt 1/2 lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau lapte sare   Mod de preparare: Se alege, se spală şi se fierbe spanacul. Se scurge, se toacă fin pe un fund de lemn, sau se dă prin maşină. Se taie mărunt o ceapă…
Read more »

Maduva la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: maduva sare piper patrunjel Mod de preparare: Luăm bucăţi întregi de măduvă şi le curăţăm de aşchioarele de case. Dăm sare, piper şi punem repede la grătar, ca să nu se topească măduva. Cand este friptă, servim măduva pe crutoane de pai­ne prăjita în unt sau la grătar. Dăm la masă presărand cu…
Read more »

Cartofi umpluti in coaja

1 August 2010
  Ingrediente: 12 cartofi mijlocii 1 lingură unt 2 gălbenuşuri 1 lingură brânză rasă 100 g şuncă sau parizer   Mod de preparare: Se aleg cartofii tineri, netezi şi la fel de mari, se spală şi se coc la cuptor . Se taie la capăt un capac şi cu ajutorul unei, linguriţe se scoate tot…
Read more »

Friptura cu maduva

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg carne măduvă sare piper pătrunjel Mod de preparare: Opărim măduva cu apă clocotită, apoi înăbuşim foarte puţin în suc de carne, pană se moaie. O tăiem bucăţi, pe care presăram cu pătrunjel tocat. Luăm turnedos, biftec, vrăbioară sau antricot. Procedăm ca pentru orice friptură la grătar, cu o singură deosebire: cand…
Read more »

Fleica la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg carne grăsime sare piper Mod de preparare: Luăm fleici pregătite de măcelar. Scoatem pieliţele şi vinele. Aranjăm frumos fleicile ca pe biftec. Le ungem cu ulei sau cu untură şi le frigem pe grătar, pe parte şi pe alta. Cînd sunt gata, le presarăm cu piper, cu sare şi cu cimbru…
Read more »

Cartofi cu macaroane la cuptor

1 August 2010
  Ingrediente: 400 g cartofi 200 g macaroane 2 linguri brânză rasă 2 linguri unt 500 g roşii sare piper   Mod de preparare: Se unge cu unt o cratiţă ce merge la cuptor. Se aşază un rând de cartofi fierţi, tăiaţi felii subţiri, se presară brânza rasă. Deasupra se aşază un rând de macaroane…
Read more »

Biftec nemtesc

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi 2-3 ouă pesmet unt untură sare Mod de preparare: Tăiem felii subţiri de muşchi, le dăm prin ou şi prin pesmet (pane), le stropim cu unt şi din nou le batem în pesmet. Apoi le prăjim. Biftecul nemţesc se serveşte cu piure de cartofi şi cu mici bucăţele de paine…
Read more »

Biftec la gratar

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi sare piper ulei Mod de preparare: Biftecul la grătar se pregăteşte la fel ca pentru a fi fript la tavă. Presarăm bu­căţile cu piper pe ambele părţi şi pentru ca să se rumenească mai repede, ungem cu ulei. Asezam biftecul pe gratar deasupra jarului. Primele 2-3 minute cărbunii trebuie să…
Read more »

Cartofi noi cu usturoi si roşii

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi noi 1 ceaşcă ulei sare 2-3 roşii coapte 3-4 căţei de usturoi 1 legătură mărar   Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă, îi speli în mai multe ape, după care îi sărezi puţin şi îi prăjeşti în ceaun cu o ceaşcă de ulei. Opăreşti roşiile, le decojeşti, le tai…
Read more »

Frigarui de muschi

31 July 2010
  Ingrediente: 750 g muşchi 100 g costiţă ulei piper sare cimbru usturoi Mod de preparare: Curăţăm muşchiul de vine şi de pieliţe şi tăiem bucăţi cubice de 3-4 cm. Punem bucăţile pe o farfurie, presărăm piper, cimbru şi usturoi şi le muiem uşor în ulei. Infigem cate 4-5 bucăţi în fiecare frigăruie,punand între ele…
Read more »

Salată de varză nouă cu ochiuri româneşti

31 July 2010
Salată de varză nouă cu ochiuri româneşti  Ingrediente: 1 varză medie 4 ouă 1 salată verde 2 fire de ceapă verde 4 linguri ulei 10 linguri oţet 100 g nuci 40 g caşcaval ras 75 ml vin alb sare piper după gust   Mod de preparare: Cureţi şi speli salata şi o laşi să se zvânte. Cureţi varza, o speli si…
Read more »

Biftec in sange

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi unt pătrunjel   Mod de preparare:   Carnea pentru biftecul în sange se pre­găteşte la fel ca pentru biftecul la tavă. Tăiem muşchiul în bucăţi rotunde, groase de două degete ; le frigem 20 mi­nute la grătar şi le servim cand nu sunt încă fripte complet (cu suc sangeriu), cu…
Read more »

Miel cu ciuperci

31 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 400 g ciuperci 1 lingură unt sau untură 1 ceapă mică 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 2 linguri smântână 1 linguriţă făină puţin piper sare Mod de preparare: Se prăjesc în aceeaşi cratiţă, cu o lingură de unt sau de untură, bucăţile de carne, o ceapă tăiată mărunt şi…
Read more »

Meşterii berari

31 July 2010
Meşterii berari  Artizanul excelenţei în procedurile de preparare a berii a fost întot­deauna meşterul berar, deţinător al unor secrete indispensabile în vederea obţinerii unui produs particular şi unic. în era civilizaţiilor sumeriană şi egipteană, această profesie îmbrăca valenţe de-a dreptul mistice, dat fiind consumul extins de bere în cadrul cere­moniilor religioase. Odată cu înmulţirea fabricilor producătoare…
Read more »

Musaca de cartofi cu zarzavat

31 July 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 2 linguri lapte 1 lingură unt 1 morcov 1 pătrunjel 3 cepe mrjlocii 2 linguri untură 1 lingură bulion 1 lingură pesmet sare   Mod de preparare: Se face un piure de cartofi . Separat se fierb un morcov şi un pătrunjel. Se taie ceapa mărunt, se prăjeşte cu puţină…
Read more »

Sufleu de spanac

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri unt 1/2 lingură făină 1/2 ceaşcă smân­tână 2 linguri brânză rasă 3 ouă sare condimente după gust   Mod de preparare: Fierbi spanacul şi-l toci mărunt. Intr-o cratiţă pui să se topească o linguriţă de unt, adaugi făina şi o laşi să se rumenească. Pui apoi spanacul, laşi…
Read more »

Sufleu de branza numai cu albus

31 July 2010
  Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făiină 1 1/2 ceaşcă lapte 150 g brânză rasă 50 g caşcaval 6 albuşuri sare piper 1/2 lingură unt pentru uns forma si putin pesmer   Mod de preparare: Se face un rântaş alb dintr-o lingură de făină şi o lingură de unt. Se stinge cu lapte sau…
Read more »

Risoto cu ficat

31 July 2010
  Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 linguri unt 4 ceşti zeamă de carne 200 g ficat unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se pregăteşte orezul ca mai sus, se taie în bucăţele mici ficatul şi se înăbuşă cu puţin unt, fără însă să se usuce. Când orezul este fiert, se adaugă…

Potarnichi la frigare

31 July 2010
  Ingrediente: 3 potârnichi frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de pâine 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Înainte de a fi jumulite, potârnichile trebuie ţinute 24 de ore, după ce au fost împuşcate, dar nu mai mult, într-un loc răcoros şi bine ventilat. Când timpul este foarte răcoros, pot fi…
Read more »

Spaghete cu oua si sos de rosii

31 July 2010
  Ingrediente: 400 g spaghete 3 ouă 1 Iingură unt 1 lingură brânză Ingrediente sos: 500 g roşii, 1 linguriţă zahăr, unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se fierb spaghetele în apă cu sare, se scurg şi se amestecă cu o lingură de unt. Se fierb ouăle răscoapte. Din timp se pregăteşte…
Read more »

Galuste de branza la cuptor

31 July 2010
  Ingrediente: 250 g apă 60 g unt sau untură 150 g făină 4 ouă 2 linguri brânză sare piper .Ingrediente sos: 1 lingură unt, 2 imguri făină, 2 ceşti lapte, 2 linguri brânză rasă, sare.   Mod de preparare: Se pun într-o cratiţă la foc apa cu untul sau untură şi un vârf de…
Read more »

Porumbei umpluti

31 July 2010
  Ingrediente: 3 porumbei 150 g carne de viţel 2 chifle 1 ou 1 ceapă mică 1 lingură unt sare piper pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă porumbeii, se sărează. Se umplu cu o umplutură făcută din carne de viţel tocată, pâine muiată în lapte şi stoarsă şi ficatul de porumbel, toate…
Read more »

Macaroane cu branza

31 July 2010
  Ingrediente: 400 g macaroane 100 g brânză rasă 50 g unt proaspăt sare   Mod de preparare: Se fierb 3 l apă cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se dă drumul macaroanelor, rupte sau nu în bucăţi, după dorinţă. Îndată ce încep din nou să fiarbă se dau la o parte, pe foc mai…
Read more »

Risoto cu sos de rosii

31 July 2010
  Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt 3 ceşti zeamă de carne 2 linguri brânză rasă unt proaspăt cât o nucă sare   Mod de preparare: Se alege orezul, se spală şi se usucă cu un şervet. Se infierbîntă într-o cratiţă untul, se pune orezul şi se amestecă până începe să se îngălbenească.…
Read more »

Rata cu mazare boabe

31 July 2010
  Ingrediente: 1 raţă mijlocie 700 g mazăre boabe verde 2 ceşti zeamă de carne 1 linguriţă zahăr 1 lingură unt sare patrunjel   Mod de preparare: Se fierbe mazărea boabe cu zeama de carne. Când este aproape fiartă, se adaugă sare, zahăr şi puţin unt. Se frige o raţă tânără la tavă . Când…
Read more »

Musaca de cartofi cu linte

31 July 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 200 g linte 1 ceapă 2 Iinguri untură 1 lingură pesmet 1 lingură bulion sare piper Mod de preparare: Se fierb cartofii cu coajă, se curăţă şi se taie felii. Se fierbe din timp lintea, se scurge şi se trece prin maşina de carne. Într-o tigaie se prăjeşte o ceapă…
Read more »

Spanac cu unt

31 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg spanac 50 g unt proaspăt sare   Mod de preparare: Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape ca şi urzicile. Se fierbe descoperit în apă clocotită cu sare. Când este gata, se scurge bine de apă, se pune puţin unt proaspăt şi se serveşte imediat, ca garnitură la…
Read more »

Cartofi la cuptor

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură unt 2 ouă 2 linguri brânză rasă 1 ceaşcă smântână   Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă, se taie felii şi se sărează. Se unge cu unt o formă ce merge la cuptor. Se aşază un rând de cartofi, un rând de brânză rasă, un rând…
Read more »

Intestine de sitari

31 July 2010
  Ingrediente: intestinele de la 6 sitari 1 ficat de pasăre 100 g ciuperci 1 linguriţă frunză de pătrunjel tocat 1 lingură unt 1 gălbenuş sare piper 12 feliuţe de franzelă   Mod de preparare: Se scot intestinele sitarului şi se toacă mărunt cu o bucăţică de ficat de pasăre sau de viţel. Se taie…
Read more »

Spaghete in forma

31 July 2010
  Ingrediente: 300 g spaghete 2 linguri unt 1 Iingură făină 1 ou 100 g ciuperci 1 lingură brânză sare   Ingrediente aluat: 150 g făină, 1 gălbenuş, 50 g untură, 2 linguri apă, sare.   Mod de preparare: Se face un aluat din făină, untură, un galbenuş, apă, sare, cu care se îmbracă o…
Read more »

Pui cu rosii

31 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 1 kg roşii 1 lingură unt sau untură 2 cepe 1 linguriţă făină sare   Mod de preparare: Se înăbuşă bucăţile de pui într-o cratiţă cu unt. Separat se prăjeşte în untură ceapa tăiată mărunt, se adaugă făina şi se toarnă totul peste pui în cratiţă. Se pun roşiile spălate…
Read more »

Papricas de iepure

31 July 2010
  Ingrediente: 1 iepure 1 lingură untură 3 cepe mari 100 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 1 linguriţă boia 1 lingură bulion sare   Mod de preparare: Se pregăteşte iepurele, se taie bucăţi, se pune la marinat. Se prăjeşte uşor într-o tigaie, în untură, ceapa tăiată felii şi slănina fiartă, tăiată în bucăţele…
Read more »

Pui cu ciuperci si arpagic

31 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă, zarzavat de supă cimbru frunză de pătrunjel foaie de dafin 2 linguri unt 150 g arpagic 150 g ciuperci 1 lingură făină 1 gălbenuş 1 Iingură smântână 1 Iinguriţă zeamă de lămâie sare piper   Mod de preparare: Se pun bucăţile de pui la fiert. Se adaugă…
Read more »

Friptura de fazan

31 July 2010
  Ingrediente: 2 fazani 100 g slănină 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Dintre toate vânaturile cu pene, fazanul este acela care trebuie neapărat ţinut câteva zile după ce a fost vânat, înainte de a fi pregătit. Durata aceasta de fezandare (frăgezire şi maturare) depinde însă de vreme şi de temperatură. Pe timp…
Read more »

Mancare de pui cu masline

31 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 2 linguri ulei 4 felii de pâine 4 roşii 150 g ciuperci 100 g măsline 1 linguriţă făină 1 căţel usturoi 1 păhărel de vin sare   Mod de preparare: Se taie puiul în bucăţi potrivite. Se sărează şi se prăjeşte în ulei. Se scoate într-o cratiţă şi se ţine…
Read more »

Anchemaht de pui

31 July 2010
  Ingrediente: 1 pui 1 l apă 1 ceapă 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6 felii de lămâie sare   Mod de preparare: Se fierb bucăţile de pui la fel ca pentru pilaf. Se face separat un rântaş alb dintr-o lingură de unt cu o jumătate lingură de făină. Se stinge cu zeama în…
Read more »

Gaina rasol

31 July 2010
  Ingrediente: 1 găină de circa 1 kg 4 l apă zarzavat de supă sare   Mod de preparare: Se alege o găină grasă, se curăţă, se spală şi se pune la fiert în apă fierbinte. Se ia spuma, se sărează şi se adaugă tot zarzavatul ca pentru supă . Trebuie să fiarbă cel puţin…
Read more »

Friptura de rata salbatica

31 July 2010
  Ingrediente: 1 raţă 100 g slănină 1 lingură unt 1 linguriţă pătrunjel verde tocat sare 1 păhărel cu vin Ingrediente marinată: 1 pahar oţet, 2 frunze de dafin, 1 ceapă mică, 10 boabe piper, sare.   Mod de preparare: Se curăţă raţa, se pârleşte şi se şterge cu o cârpă uscată. Se face o…
Read more »

Crochete de cascaval

31 July 2010
  Ingrediente: 250 g caşcaval 1/2 lingură unt 1 lingură făinâ 1 ceaşcă zeamă de carne sau de lapte  Ingrediente pentru prăjit: 1 lingură făină, 1 ou, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură.   Mod de preparare: Se taie caşcavalul în cuburi mici. Se face un sos alb ceva mai gros, din unt şi făină…
Read more »

Cartofi cu dovlecei la cuptor

31 July 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 30 dovlecei în floare 1 ceaşcă smântână 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor în unt cartofii curăţiţi şi tăiaţi felii. De asemenea dovleceii în floare. Se aşază într-o cratiţă de pământ un rând de cartofi şi unul de dovlecei, se toarnă deasupra smântâna cu…
Read more »

Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)

30 July 2010
Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)  Jamie Oliver – ministrul hranei sanatoase VIII
Read more »

Găluşte din spanac cu sos de roşii

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 5 linguri unt 2 ouă 50 g brânză de vaci 150 g făină 100 g caşcaval ras 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 conservă de roşii (sau 3 roşii mari) piper sare   Mod de preparare: Cureţi spanacul, îl speli şi-l opăreşti 5 minute în apă cu sare. Il…
Read more »

Salată cu varză nouă şi pui

30 July 2010
Salată cu varză nouă şi pui  Ingrediente: 1 varză nouă nu prea mare 2-3 morcovi 1 piept de pui fiert maioneză din 2 gălbenuşuri (unul crud şi altul fiert) sare piper 2-3 căţei de usturoi   Mod de preparare: Varza o tai fideluţă, morcovul crud şi curăţat îl dai pe răzătoarea fină, pieptul de pui îl toci (fără pieliţă). Amesteci…
Read more »

Spanac cu orez si mărar

30 July 2010
    Speli spanacul foarte bine, îl pui la fiert în apă rece cu sare şi când e gata îl scurgi şi îl tai mărunt. Căleşti în ulei orezul spălat bine, stingi cu apă şi când „înfloreşte" adaugi spa­nacul şi puţină apă. Pui apoi zahărul şi potriveşti gustul de sare şi piper. Adaugi puţină zeamă…
Read more »

Prăjitură cu brânză şi frişca

30 July 2010
Prăjitură cu brânză şi frişca  Ingrediente: 4-6 ouă 100-150 g zahăr 100-150 g făină 1 lingură unt topit sau smân­tână pentru uns tava. Pentru cremă ai nevoie de: 1 pachet brânză de vaci (250 g) 3-4 linguri zahăr pudră 1 l frişca 50 g stafide 1 pliculeţ zahăr vanilat coajă de portocală proaspătă sau de la borcan, păstrată cu…
Read more »

Spanac scazut

30 July 2010
  Speli spanacul şi-l pui la fiert în apă clocotită. După ce a fiert, îl scurgi de apă şi-l toci cu o lingură de lemn. După gust, adaugi sare, oţet, ulei şi usturoi pisat. Le amesteci bine pe toate şi nu este necesar să le mai pui să fiarbă. Il serveşti cu ochiuri.   Poftă…
Read more »

Budincă de spanac

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri făină 2 linguri margarina sare 1 legă­tură mărar verde 2 ouă   Mod de preparare: Cureţi frunzele de spanac de cozi, le speli sub jet de apă rece şi le opăreşti în apă cu sare. Păstrezi o parte din zeama cu care ai opărit spanacul. Scurgi frunzele de…
Read more »

Ruladă de omlete

30 July 2010
Ruladă de omlete  Ingrediente: 12 ouă 2 linguri bulion 2-3 fire de ceapă verde 1 legătură pătrunjel sau mărar 150 g caşcaval ras 1/2 linguriţă boia iute 30 g unt 3 linguri ulei sare piper după gust   Mod de preparare: In 3 castroane diferite spargi câte 4 ouă, pui sare, piper şi le baţi. Intr-un cas­tron…
Read more »

Pilaf de gris

30 July 2010
  Ingrediente: 1 ceaşcă griş (nu prea plină) 4 ceşti apă 50 g unt proaspăt sare   Mod de preparare: Se pune apă la fiert cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se toarnă o ceaşcă mică de griş, cu încetul, să curgă în ploaie. Se amestecă mereu să nu se facă cocoloşi şi se lasă…
Read more »

Pilaf de prepelite

30 July 2010
  Ingrediente: 4 prepeliţe 2 linguri unt 1 ceapă mijlocie 1 ceaşcă mare de orez sare   Mod de preparare: Se curăţă patru prepeliţe, se taie în două în lungime şi se sărează. Se înfierbântă o lingură de unt într-o cratiţă, se pun prepeliţele şi se ţin până încep să prindă culoare, fără să se…
Read more »

Iepure cu zarzavat

30 July 2010
  Ingrediente: 1 iepure zarzavat de supă 3 cepe 2 linguri ulei 1 frunză de dafin 150 g arpagic 1 păhărel cu vin 1 lingură bulion sare piper   Mod de preparare: Se pregăteşte iepurele si se pune la marinat. Se prăjeşte uşor o ceapă tăiată felii cu o lingură de ulei. Se adaugă iepurele…

Porumbei cu mazare boabe

30 July 2010
  Ingrediente: 3 porumbei 2 linguri unt 150 g arpagic 50 g slănină afumată 1 linguriţă făină 1/2 ceaşcă zeamă de carne 2 ceşti mazăre verde 1 linguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Pentru orice mâncare, trebuie aleşi totdeauna numai porumbei tineri. Se curăţă ca şi puii, se sărează şi se pun într-o cratiţă,…
Read more »

Rinichi prajiti

30 July 2010
  Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură untură sare 12 feliuţe de pâine 1 lingură unt   Mod de preparare: Se curăţă rinichii, se taie felii destul de subţiri. Se înfierbântă o lingură de untură. Se usucă bine rinichii cu o cârpă şi se pun să se rumenească pe amândouă părţile 15 minute. Nu…
Read more »

Pui cu ciuperci

30 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 500 g ciuperci 1 ceapă 1 linguriţă făină 2 linguri unt sau untură 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor bucăţile de pui într-o cratiţă cu o lingură de unt şi o ceapă rasă. Se adaugă făina. Separat se înfierbântă o lingură de unt în care…
Read more »

Pui cu smantana

30 July 2010
  Ingrediente: 2 pui mijlocii 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină 1 linguriţă mărar tocat sare   Mod de preparare: Se înăbuşă în unt bucăţile de pui. Se pune sare. Se adaugă câte puţină apă şi se lasă să dea câteva clocote. Se pune smântâna, în care s-a amestecat puţină făină. Se…
Read more »

Chiftele de gris la cuptor

30 July 2010
  Ingrediente: 1/2 ceaşcă griş 3 ceşti lapte 1 linguriţă zahăr sare 1 gălbenuş 1 ceaşcă smântână 1 lingură unt 1 Iingură brânză rasă   Mod de preparare: Se pune laptele să fiarbă cu un praf de sare şi zahăr. Când clocoteşte, se toarnă grişul cu încetul, să cadă în ploaie, amestecând mereu să nu…
Read more »

Boboc de rata pe varza

30 July 2010
  Ingrediente: 1 boboc mare de raţă 1 varză frumoasă 2 linguri untură 1 linguriţă boia sau 1 lingură de bulion 10 boabe piper sare   Mod de preparare: Pentru friptură se alege totdeauna o raţă tânără. Se curăţă raţa, se sărează şi se pune întreagă într-o tavă cu puţină untură şi 2-3 linguri de…
Read more »

Gasca cu castraveti

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne de gâscă 1 ceapă 1 linguriţă făină 6 castraveţi mijlocii muraţi 1/2 linguriţă boia de ardei   Mod de preparare: Se taie dintr-o gâscă bucăţile potrivite pentru mâncare şi se aşază în cratiţă fără untură, deoarece gâsca lasă singură grăsime. Când încep să se rumenească, se adaugă o ceapă tăiată…
Read more »

Frigarui de rinichi de purcel

30 July 2010
  Ingrediente: 6 rinichi de purcel 50 g unt proaspăt 1 Iinguriţă pătrunjel verde tocat sare piper   Mod de preparare: Se curăţă rinichii fără să se scoată grăsimea care îi înveleşte. Se taie în două în lungime, jumătăţile nu se desprind însă de tot. Se opăresc şi se usucă bine cu o cârpă. Se…
Read more »

Ficat de gasca natur

30 July 2010
  Ingrediente: 300 g ficat 3 linguri untură de gâscă   Mod de preparare: Se alege un ficat frumos, proaspăt şi alb, se îndepărtează vâna de sânge şi locul unde a fost fierea şi se ţine două ore în apă puţin sărată. Se şterge uşor cu o cârpă şi se aşază într-o cratiţă, cu untură…
Read more »

Papricas de pui

30 July 2010
  Ingrediente: 2 pui mijlocii 2 cepe 1 lingură untură 1 linguriţă făină 1 linguriţă boia de ardei   Mod de preparare: Se taie puiul bucăţi, se rumeneşte într-o tigaie cu puţină untură. Se prăjeşte separat în untură ceapa rasă, se adaugă făina şi o linguriţă de paprica sau boia de ardei. Se stinge cu…
Read more »

Cornuri din aluat de cozonac

30 July 2010
  Ingrediente: 500 g făină 25 g drojdie 2 gălbenuşuri 3 linguri ulei 100 g unt proaspăt 3 linguri zahăr 1 lingură rom vanilie sau zahăr vanilat 1/2 linguriţă sare şi lapte cât se cere (circa 4 dl)   Mod de preparare: Se freacă drojdia cu o lingură de lapte călduţ. Se cerne în covată…
Read more »

Curcan umplut

30 July 2010
  Ingrediente: 1 curcan de  4 kg Ingrediente umplutură: 250 g pâine albă, ficatul de curcan, 100 g unt proaspăt, 2 ouă, sare, piper, mărar tocat, 100 g ciuperci.   Mod de preparare: Se curăţă curcanul, se spală în mai multe ape. Se scurge bine, se sărează şi se lasă astfel să stea o oră.…
Read more »

Sitarii umpluti

30 July 2010
  Ingrediente: 6 sitari 1 ceapă mică 100 g slănină 100 g ciuperci 1 lingură unt 1 ou sare piper 200 g slănină 6 felii de pâine   Mod de preparare: Se pregătesc sitarii la fel ca pentru frigare. Se scot intestinele, se taie mărunt împreună cu ceapa, slănina şi ciupercile. Se prăjesc uşor 15…
Read more »

Ciulama de rinichi

30 July 2010
  Ingrediente: 1 rinichi de vacă sau 2 rinichi de viţel 2 linguri unt 1 lingură făină 2 ceşti zeamă de carne sare piper   Mod de preparare: Se face un sos alb de făină, prăjind uşor o lingură de făină într-o lingură de unt, şi se stinge cu zeamă de carne. Se potriveşte de…
Read more »

Ciulama de cartofi

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură untură 2 linguri făină 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se taie feli rotunde mai grosuţe şi se fierb în apă cu sare, fără să se sfărâme. Separat se face un sos alb, dintr-o lingură de untură şi făină, care se stinge…
Read more »

Linte cu costita afumata

30 July 2010
  Ingrediente: 500 g linte 300 g costiţă afumată 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 lingură untură 1 lingură bulion 1 foaie de dafin sare   Mod de preparare: Se alege lintea, se spală şi se pune într-o cratiţă cu apă rece să fiarbă pe jumătate, în clocote mici. Se prăjeşte uşor, cu o…
Read more »

Pilaf de pui

30 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă 1 ceapă 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt topit unt proaspăt cât o nucă sare   Mod de preparare: Puiul tăiat bucăţi se fierbe în apă cu o ceapă şi puţină sare. Bucăţile de pui trebuie să fie acoperite de apă. Se fierbe la foc mic. Se…
Read more »

Sitarii la frigare

30 July 2010
  Ingrediente: 6 sitari 200 g slănină 1 lingură unt 6 felii de pîine sare   Mod de preparare: Sitarul nu este gustos dacă se pregăteşte imediat după ce a fost vânat. Toamna trebuie ţinut cu pene cu tot, cel puţin 24 de ore, atârnat într-un loc bine ventilat, iar pe timp răcoros, poate fi…
Read more »

Ficat la gratar

30 July 2010
  Ingrediente: 750 g ficat(vita,porc) 50 g unt proaspăt 1 praf de piper 1 linguriţă pătrunjel tocat 1/2 lingură unt topit   Mod de preparare: Se curăţă ficatul şi se taie felii cât mai egale ca grosime. Se presară cu puţin piper, se ung cu unt şi se pun la fript pe grătarul încins, la…
Read more »

Ostropel de rata

30 July 2010
  Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 3 cepe 1/2 lingură făină 1 lingură bulion 2 căţei de usturoi sare 10 boabe piper 1 foaie de dafin 2 linguri oţet de vin   Mod de preparare: Se curăţă raţa, se taie bucăţi, se sărează şi se înăbuşă într-o cratiţă cu puţină untură. Dacă raţa…
Read more »

Pulpa de berbec la tava

30 July 2010
  Ingrediente: 2 kg pulpă 50 g slănină 1 căpăţână usturoi 1 lingură untură sare   Mod de preparare: Se alege totdeauna carne de berbec tânăr şi care nu miroase. Totuşi, carnea de berbec nu se întrebuinţează niciodată prea proaspătă şi se ţine cel puţin 2 – 3 zile după ce animalul a fost tăiat,…
Read more »

Cartofi cu smantana

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi chifle 2 ceşti lapte 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână sare   Mod de preparare: Se spală cartofii (de preferinţă cartofi chifle) şi se pun la fiert cu apă rece. Se adaugă puţină sare. Se lasă să fiarbă circa 20 de minute, până încep să se moaie. Într-o altă cratiţă…
Read more »

Potarnichi cu smantana

30 July 2010
  Ingrediente: 3 potârnichi 1 lingură unt 2 cepe mijlocii 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină sare piper   Mod de preparare: Se curăţă potârnichile ca pentru fript. Se pun la cuptor în tavă cu puţin unt şi ceapă tăiată felii. Se întorc pe amândouă părţile şi se ţin până încep să se rumenească. Separat,…
Read more »

Miel pane

29 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg carne de miel 2 ouă 1 lingură făină 2 linguri pesmet 3 linguri untură sare   Mod de preparare: Se spală bucata de miel, se taie în bucăţi late de 2 -3 degete. Se sărează şi se ţin 20 de minute. Se dau în făină, apoi în ou şi la urmă…
Read more »

Pulpa de vitel impanata

29 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 cepe 1 lingură untură 1 păhărel de vin alb 3 ceşti zeamă de carne sare   Mod de preparare: Se alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se sărează. Se împănează cu bucăţi de slănină. Se aşază pulpa în tavă cu felii de ceapă, se unge…
Read more »

Rinichi cu sos de mustar

29 July 2010
  Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură unt topit 50 g unt proaspăt 1 păhărel vin 1 linguriţă muştar 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 1 linguriţă zeamă de lămâie sare piper   Mod de preparare: Se curăţă de pieliţe doi rinichi de viţel, se spală şi se usucă cu o cârpă. Se lasă întregi.…
Read more »

Rata cu masline

29 July 2010
  Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 4 cepe 1 linguriţă făină 1 lingură bulion 200 g măsline sare   Mod de preparare: Se prăjesc bucăţile de raţă cu o jumătate lingură de untură (dacă raţa este grasă, se pune fără untură în cratiţă, deoarece lasă singură grăsime). Se adaugă câte puţină apă şi…
Read more »

Iepure cu masline

29 July 2010
  Ingrediente: 1 iepure 3 linguri ulei 4 cepe 250 g arpagic 209 g măsline 1 păhărel de vin 1 linguriţă bulion sare piper   Mod de preparare: Se curăţă şi se marinează iepurele. Se scoate bucata potrivită pentru friptură, iar restul se taie în bucăţi. Se prăjeşte uşor în ulei ceapa tăiată mărunt. Când…
Read more »

Cotlete de caprioara

29 July 2010
  Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură unt 2 linguriţe ulei sare   Mod de preparare: Se taie cotletele de circa 2 cm grosime şi se bat uşor ca să se mai subţieze. Se pune într-o tigaie untul amestecat cu ulei. Când grăsirnea este fierbinte, se pun cotletele şi se frig pe ambele părţi. Nu trebuie…
Read more »

Gogosi cu dulceata

29 July 2010
  Ingrediente: 500 g făină 50 g zahăr 50 g unt 4 gălbenuşuri 25 g drojdie 1/2 linguriţă sare vanilie sau vanilină lapte cât se cere Mod de preparare: Se moaie drojdia cu puţin lapte cald şi se amestecă cu 2 -3 linguri de făină, astfel încât să se obţină o cocă groasă ca o…
Read more »

Mancare de rinichi

29 July 2010
  Ingrediente: 6 rinichi de purcel, sau 2 rinichi de viţel, sau 1 rinichi de vacă 3 cepe mijlocii 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 linguriţă bulion 1 păhărel de vin sare piper   Mod de preparare: Se curăţă rinichii de pieliţă, se spală în…
Read more »

Prepelite la frigare

29 July 2010
  Ingrediente: 6 prepeliţe câteva frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de pâine 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Spre deosebire de alte vânaturi, prepeliţele trebuie pregătite cât mai proaspete. Se jumulesc cu puţin înainte de a fi pregătite. Se scot intestinele şi măruntaiele, se pârlesc iute la flacără de spirt,…
Read more »

Friptura de iepure

29 July 2010
  Ingrediente: spinarea de la un iepure mare 100 g slănină afumată 1 căpăţână de usturoi 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Se curăţă iepurele şi se lasă să se marineze, aşa cum s-a arătat mai sus. Se alege partea bună de friptură, adică spinarea cu muşchii, la care se lasă şi picioarele…

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro