sâmbătă, 27 aprilie 2013

Retete culinare de Paşti #88


Retete de Paste:

Ouă in forme

3 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă 100 g unt 2 linguri parmezan ras zeamă de carne sare   Mod de preparare: Ungem cu unt 10 forme speciale, care merg la cuptor. Punem cîte un ou în fie­care, presărăm puţin parmezan (sau caş­caval) ras ; adăugăm o bucăţică de unt cit o alună, puţină zeamă de carne şi…
Read more »

Plăcintă cu vinete, rosii si aluat de cartofi

3 July 2010
Plăcintă cu vinete, rosii si aluat de cartofi  Pentru aluat ai nevoie de: 1 kg de cartofi 1 ou 100 g unt (sau margarină) 100-150 g făină sare Pentru umplutură ai nevoie de: 2-3 vinete 4 roşii 150 g caşcaval (sau telemea) 2 ouă 150 ml smântână busuioc măghiran cimbru sare piper     Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi tai cubuleţe…
Read more »

Ouă cu cartofi

3 July 2010
  Ingrediente: 5 ouă 5 cartofi 50 g unt putin caşcaval puţin lapte   Mod de preparare: Spălăm bine cartofii şi îi coacem în cuptor, întregi, în coaja lor. După 30—40 minute, îi scoatem şi îi scobim în for­mă ovală, scoţînd miezul, pe care îl pu­nem într-o cratiţă cu sare, piper, unt, puţin lapte şi…
Read more »

Ochiuri cu spanac II

3 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă piure de spanac 10 linguri sos alb 1 lin­gură parmezan ras 50 g unt sare   Mod de preparare: Fierbem ochiurile în apă clocotită şi le scoatem mai moi. Pregătim un sos alb. Intr-un vas de sticlă rezistent la foc punem piureul de spanac. Peste spanac aşezăm ochiurile. Turnăm sosul alb…
Read more »

Omletă cu ciuperci

3 July 2010
  Ingrediente: 6—7 ouă 100 g ciuperci 150 g unt ceapă după gust mărar şi pătrunjel verde 200 g smîntînă 1 linguriţă făină sare   Mod de preparare: Inăbuşim ciupercile cîteva minute în puţin unt, apoi le tăiem. Infierbîntăm unt într-o tigaie, adăugăm ceapă tocată, ciu­percile, puţină sare şi înăbuşim totul. Cînd ciupercile sînt gata,…
Read more »

Omleta cu ceapa

3 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă 4—5 cepe 100 g unt   Mod de preparare: Infierbîntăm untul într-o tigaie, adău­găm ceapa tăiată în felii subţiri, sare şi piper şi lăsăm să se moaie la foc fără să se înnegrească. Adăugăm o ceşcuţă de apă caldă, lăsînd ceapa să fiarbă pînă scade apa cu totul. Batem ouăle, presărăm…
Read more »

Crochete de legume cu sos de roşii

3 July 2010
Crochete de legume cu sos de roşii  Ingrediente: 1 dovlecel 1 fir de ceapă verde 1 morcov 3 cartofi 4-5 linguri făină piper ulei condimente Pentru sosul de roşii ai nevoie de: 3-4 roşii 1 linguriţă zahăr, ulei 1 linguriţă muştar 1 lingură smântână 3-4 fire pătrunjel sare   Cum procedezi pentru crochete: Cureţi dovlecelul, morcovul şi cartofii şi le dai…
Read more »

Omleta simpla

2 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 6 linguri lapte 100 g unt sare după gust mărar pătrunjel   Mod de preparare: Batem ouăle cu laptele (sau lapte amestecat cu smîntînă), sare, pătrunjel şi mărar tăiate mărunt. Infierbîntăm untul într-o tigaie, tur­năm compoziţia şi dăm la cuptor 10 mi­nute sau ţinem pe plită. Cînd a crescut omleta, o…
Read more »

Ochiuri cu şuncă

2 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă 5 felii de şuncă 100 g unt sare piper   Mod de preparare: Tăiem şunca în felii mici (socotind cîte o felie de persoană) şi o prăjim în unt fierbinte, într-un vas cu pereţi subţiri. După ce s-au prăjit pe o parte, întoar­cem feliile şi peste ele spargem ouăle întregi, unul…
Read more »

Ochiuri prajite cu slanină

2 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă 150 g slănină sare piper   Mod de preparare: Tăiem slănina felii subţiri şi o prăjim într-o tigaie. Adăugăm ouăle şi prăjim ochiurile împreună cu slănina. Servim în­tr-o farfurie caldă, presărînd piper.   Poftă bună!
Read more »

Vinete umplute cu orez

2 July 2010
Vinete umplute cu orez  Ingrediente: 3 vinete 6-7 roşii 1/2 ceaşcă de orez 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 linguriţă de zahăr 2 linguri ulei 1 lingură pesmet sare piper ulei   Mod de preparare: Cureţi vinetele de cotor, le tai în jumătate pe lungime şi le ţii un sfert de oră în apă clocotită. Le apoi…
Read more »

Ochiuri prăjite cu rinichi

2 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă 1 rinichi de viţel 1 ceapă 100 g unt sare piper   Mod de preparare: Tăiem felii un rinichi de viţel. Prăjim uşor în unt, să nu se rumenească, o ceapă tăiată mărunt. Punem feliile de ri­nichi şi lăsăm să se prăjească încet 10— 15 minute. Presărăm piper şi sare. Aşe­zăm…
Read more »

Pui cu sos alb si conopidă

2 July 2010
Pui cu sos alb si conopidă  Ingrediente: 2 pulpe de pui 1 conopidă 100 g unt 1 lingură făină 2 cepe 200 g smân­tână sare piper   Mod de preparare: Speli carnea, tai în două fiecare bucată şi le rumeneşti în unt. Cureţi ceapa, o dai pe răzătoare, iar conopida o speli, o desfaci în bucheţele şi o pui la…
Read more »

Bulion de carne (supa de carne)

2 July 2010
Ingrediente: 500 kg carne 3 l apă 2 morcovi 1 ţelină păstîrnac 1 praz 1 pătrunjel 1 ceapă mijlocie sare un buchet verdeţuri (pătrunjel, mărar, ţelină) Mod de preparare: Spălăm carnea în apă rece (nu o ţinem nult în apă ca să nu îi iasă sucul). Mai line ştergem carnea cu un şervet ud. Desfacem…
Read more »

Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)

2 July 2010
Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)Jamie Oliver – ministrul hranei sanatoase VII
Read more »

Iahnie de dovlcei

2 July 2010
Iahnie de dovlcei  Ingrediente: 3 dovlecei 5-6 fire de ceapă verde 5 roşii, ulei 1 lingură făină câteva fire de pătrunjel câteva fire de mărar 3-4 frunze de ţelină sare piper   Mod de preparare: Cureţi ceapa şi dovleceii, tai dovleceii în bucăţi mai mari, iar ceapa o toci mărunt. Opăreşti roşiile, apoi le decojeşti şi le…
Read more »

Ochiuri simple

2 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă 100 g unt mămăliguţă sare   Mod de preparare: Intr-o farfurie ovală sau rotundă răsturnăm o mămăliguţă. In acelaşi timp în­tr-o tigae punem unt sau grăsime în can­titate mai mare şi lăsăm să se înfierbînte puţin. Spargem ouăle dîndu-le drumul în grăsimea abia încinsă ; sînt gata cînd albuşul este închegat.…
Read more »

Ochiuri in rosii (catoianachi)

2 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă 5 roşii 2 ouă răscoapte 1 castravete mic murat în oţet 1 cartof fiert 1 lingură muştar ulei otet pătrunjel sare piper puţin aspic   Mod de preparare: Tăiem în două 5 roşii egale, rotunde, frumoase, maii, ca să încapă ochiurile în ele. Scoatem seminţele şi miezul. Pu­nem roşiile într-o farfurie,…
Read more »

Mancare de vinete si carne de vită

2 July 2010
Mancare de vinete si carne de vită  Ingrediente: 500 g carne de vită 2 vinete 2 cepe 50 g bulion 4 roşii 1 căţel de usturoi 100 ml ulei 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel sare piper  Mod de preparare: Speli carnea, o tai bucăţi, o pui să se rumenească în ulei şi când e gata, o scoţi într-o altă cratiţă.…
Read more »

Ochiuri cu mamaliguta

2 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă mămăliguţă mai moale 50 g unt sare   Mod de preparare: Pregătim ochiuri în apă. Facem o mă­măliguţă moale şi o punem în farfurie. Peste mămăliguţă aşezăm ochiu­rile, iar deasupra turnăm cu o linguriţă unt proaspăt, fierbinte. In loc de unt pu­tem servi cu smîntînă.   Poftă bună!
Read more »

Ochiuri cu ciuperci

2 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă ciuperci cu smîntînă 50 g unt sare   Mod de preparare: Pregătim ciuperci cu smîntînă şi le aşezăm pe o farfurie. Deasupra pu­nem ochiuri fierte în apă, peste care tur­năm unt fierbinte.   Poftă bună!
Read more »

Vinete cu brânză la cuptor

2 July 2010
Vinete cu brânză la cuptor  Ingrediente: 4-5 vinete 250 g telemea de oi 3 linguri ulei 3-4 roşii sare 1 lingură făină   Mod de preparare: Speli vinetele, le tai felii de 1 cm grosime, le presari cu sare, le laşi câteva minute deoparte să se scurgă de zeamă, apoi le treci prin ăină şi le prăjeşti în ulei…
Read more »

Ghiveci cu carne de vită

2 July 2010
Ghiveci cu carne de vită  Ingrediente: 300 g carne de vită 3 dovlecei mici 3 vinete potrivite 1 ardei verde 3 roşii 2 căţei de usturoi 125 g caşcaval 1 legătură pătrunjel ulei sare piper   Mod de preparare: Speli toate legumele, apoi opăreşti roşiile, le decojeşti şi le tai în sferturi. Ardeiul îl cureţi de cotor, îl tai…
Read more »

Ochiuri cu spanac I

2 July 2010
  Ingrediente: 10 ou  piure de spanac 50 unt  sau 150 g smîntînă sare   Mod de preparare: Pregătim ochiuri fierte în apă. Aran­jăm pe o farfurie piureul de spanac. Luăm ochiurile cu lingura de spu­muit şi le aşezăm pe spanac. Peste ochiuri punem bucăţele de unt sau turnăm unt fierbinte. Le putem servi şi…
Read more »

Ochiuri romaneşti

2 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă 100 g unt sare puţin oţet   Mod de preparare: Fierbem într-o cratiţă apă cu sare şi cu puţin oţet. Spargem ouă proaspete şi le dăm drumul uşor în apa clocotită. Lăsăm ochiurile pînă li se întăreşte al­buşul (gălbenuşul să nu fie tare), apoi le şcoatem încet cu lingura de spumuit…
Read more »

Ciorbă de dovlecei, cartofi si aripioare

1 July 2010
Ciorbă de dovlecei, cartofi si aripioare  Ingrediente: 500 g aripioare de pui 2 dovlecei 1 morcov 1 ardei gras roşu 3 cartofi 1-2 căni suc de roşii 1 lingură orez 1 ţelină mică 1 ceapă 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuştean sare ulei 1 ou   Mod de preparare: Cureţi morcovul, ceapa, ţelina şi ardeiul gras, apoi dai morcovul pe…
Read more »

Chifteluţe de vinete

1 July 2010
Chifteluţe de vinete  Ingrediente: 1 morcov 150 g telemea 50 g caşcaval 2 ouă 2-3 linguri făină 2 cepe 1 kg vinete 200 ml ulei sare şi piper     Mod de preparare: Pui la copt vinetele şi când sunt gata, le cureţi de coajă cât sunt încă fierbinţi şi le laşi să se scurgă bine. Cureţi…
Read more »

Jumări cu rosii

1 July 2010
  Ingrediente: 10 ouă 5 roşii 100 g unt sare   Mod de preparare: Opărim 5 roşii potrivite, le curăţăm de pieliţe, scoatem seminţele şi le tăiem în cuburi. Le trecem repede prin unt la foc iute, ca să nu lase zeamă. Pregătim ju­mările. Aşezăm roşiile în mijlocul far­furiei, iar jumările împrejur.   Poftă bună!
Read more »

Jumări cu rinichi

1 July 2010
  Ingrediente: 8 ouă 2 rinichi de viţel 100 g unt 1 ceapă sare   Mod de preparare: Spălăm rinichii de viţel şi îi tăiem fe­lii. Apoi prăjim în unt ceapă tăiată mă­runt, uşor ca să nu se rumenească. Peste ceapă punem feliile de rinichi, lăsînd să se prăjească încet, fără să se ardă, 10—…
Read more »

Umplutură de ficat de viţel sau de pasare

1 July 2010
  Ingrediente: 200 g ficat de viţel 3 gălbenuşuri 50 g unt proaspăt 1 lingură unt pentru prăjit lapte 1 ceapă sare piper   Mod de preparare: Spălăm ficatul şi îl fierbem în lapte. Cînd este gata îl prăjim puţin în unt. In aceeaşi tigaie prăjim şi ceapa tăiată mă­runt. Lăsăm să se răcească şi…
Read more »

Piure de sparanghel

30 June 2010
  Ingrediente: 1 kg sparanghel 50 g unt 4—5 linguri sos alb puţină zeamă de carne   Mod de preparare: Curăţăm şi fierbem sparanghelul . Cînd se moaie îl răsturnăm pe o sită, il udăm cu apă rece şi îl lăsăm să se scurgă. Pi­săm sparanghelul în piuliţă de piatră îl dăm prin sită, adăugăm…
Read more »

Jumari cu parmezan

30 June 2010
  Ingrediente: 10 ouă 2 linguri parmezan ras 50 g unt sare   Mod de preparare: Pregătim jumările. Cînd sînt gata, pre­sărăm cu parmezan ras, amestecăm şi servim imediat la masă (altfel, ele se fac ca un aluat).   Poftă bună!
Read more »

Jumări cu mazare

30 June 2010
  Ingrediente: 8 ouă 500 g mazăre 100 g unt sare   Mod de preparare: Fierbem descoperit, în multă apă clo­cotită, mazăre boabe, tînără, proaspătă, o sărăm şi facem un sote cu unt Pregă­tim jumări. Aşezăm mazărea la mijlocul unei farfurii, iar de jur împrejur punem jumările.   Poftă bună!

Piure de castane

30 June 2010
  Ingrediente: 1 kg castane 50 g unt 2 linguri smîntînă   Mod de preparare: Curăţăm castanele de coaja tare din afară şi le opărim pentru a le curăţa de pieliţa pufoasă. Le înăbuşim în unt, adău­gind puţină smîntînă pînă se moaie. Le dăm prin sită, le punem pe plită şi batem ca la piureul…
Read more »

Umplutură de ciuperci prajite

30 June 2010
  Ingrediente: 5 ciuperci 1 ceapă 1 lingură ulei 1 lingură făină putină zeamă de carne sau lapte 1 lingură smîntînă sare   Mod de rpeparare: Curăţăm şi spălăm ciupercile apoi le prăjim în ulei. Cînd sînt aproape gata, adăugăm o ceapă tocată şi o prăjim îm­preună cu ciupercile. Separat luăm o lin­gură de făină,…
Read more »

Umplutură de pastă de sardele cu sos alb

30 June 2010
  Ingrediente: 200 g unt 1-1/2 lingură făină 1 ceaşcă lapte pastă de sardele   Mod de preparare: Preparăm un sos alb din unt, făină şi lapte, amestecînd pînă se face totul ca o pastă. Luăm de ne plită şi cînd s-a ră­cit compoziţia, adăugăm 100 g unt. Adăugăm pastă de sardele, după gust.  …
Read more »

Umplutură de şuncă cu sos alb

30 June 2010
  Ingrediente: 250 g şuncă 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte sare piper 3 linguri parmezan ras   Mod de preparare: Pregătim un sos alb din unt şi făină. Adăugăm laptele fierbinte amestecînd mereu, pînă se face un sos gros. Presărăm piper şi sare. Tocăm şunca şi o dăm prin maşină. Punem…
Read more »

Sos de sardele

30 June 2010
  Ingrediente: 50 g sardele 2 linguri ulei o linguă otet o linguriţă muştar   Mod de preparare: Tocăm fileuri de sardele şi le amestecăm cu puţin muştar şi cu vinegretă pregătită din oţet şi ulei.
Read more »

Cum se prepara Cocktail Kama Sutra (video)

29 June 2010
Cum se prepara Cocktail Kama Sutra (video)  Ingrediente: 10 ml Grenadine 2 Lychees , fresh or tined 20 ml Mango Purée 10 ml Bison grass Vodka some Champagne 1 champagne flute 1 mixing glass 1 cocktail spoon 1 strainer 1 standard shot measure Cum se prepara Cocktail Kama Sutra
Read more »

Piure de spanac

29 June 2010
  Ingrediente: 1,500 kg spanac 50 g unt 4 linguri sos alb   Mod de preparare: Alegem spanacul, îl spălăm, îl fierbem in apă clocotită cu sare, ca orice legumă verde. Scurgem apa, turnăm peste el apă rece,, zvîntăm, dăm spanacul prin sită sau il tocăm, adăugăm untul apoi sosul alb. Inainte de a servi,…
Read more »

Jumări cu ficat

29 June 2010
  Ingrediente: 8 ouă ficat de pasăre 100 g unt sare piper   Mod de preparare: Facem un sote de ficat de pui, găină sau gîscă, tăiat în felii sau în cuburi mici. Pregătim jumări. Punem fi­catul în mijlocul farfuriei, iar jumările împrejur.   Poftă bună!
Read more »

Jumări cu ciuperci

29 June 2010
  Ingrediente: 8 ouă 200 g ciuperci 100 g unt sare lămîie   Mod de preparare: Fierbem ciupercile în apă clocotită cu puţină sare .şi lămîie, le tăiem felii şi le prăjim în unt, rumenindu-le sau lăsîndu-le albe, după gust. Pregătim jumări. Le servim aşezînd în mijlocul farfuriei ciupercile şi în jurul lor jumările.  …
Read more »

Umplutură de ouă picantă

29 June 2010
  Ingrediente: 3—4 ouă răscoapte 1/4 l ulei 1 castravete mic în oţet pătrunjel oţet 2 ouă   Mod de preparare: Tocăm împreună 3—4 ouă răscoapte, pătrunjel, o bucăţică de castravete murat în oţet, sare şi piper. Pregătim o maioneză din 1—2 ouă şi 1 lingură muştar, cu 1/4 l ulei. Turnăm o lingură de…
Read more »

Umplutura fină pentru carnaţi

29 June 2010
  Umplutura fină pentru cîrnaţi se face iin carne crudă de viţel şi de porc, luate in cantităţi egale, la care se adaugă slă­nină de porc.Pentru ca umplutura să fie fină, alegem carnea cea mai bună : muşchi de porc şi de viţel, precum şi gheaţă pisată. Pregătirea umpluturii fine pentru cîr­naţi nu se deosebeşte…
Read more »

Sos de vişine

29 June 2010
  Ingrediente: 500 g vişine 25 g unt 1 lingură făină 2 ceşti zeamă de carne 2 linguri smîntînă zahăr sare   Mod de preparare: Punem într-o cratiţă untul şi vişinile curăţate de sîmburi; acoperim şi lăsăm să fiarbă încet. Presărăm deasupra o lingură de făină, acoperim şi lăsăm să fiarbă mai departe. Turnăm zeama…
Read more »

Sos de usturoi

29 June 2010
  Ingrediente: 1 lingură untură 2 linguri făină 2 ceşti zeamă de carne 1/2 căpăţînă usturoi   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu. Adăugăm us­turoiul pisat mărunt şi amestecăm bine; apoi turnăm zeama de carne, punem pu­ţină sare şi lăsăm să fiarbă 10 minute. Se serveşte la rasol.
Read more »

Umplutură de carne fiartă

28 June 2010
  Ingrediente: 200 g carne fiartă 50 g de unt bulion de roşii pentru culoare 1/2 de ceapă zeamă de carne sare piper după gust   Mod de preparare: Scoatem din zeamă carnea fiartă, o lă­săm să se răcească şi o trecem prin ma­şină. Apoi prăjim în tigaie ceapă tăiată mărunt, adăugăm bulion de roşii,…
Read more »

Sos de tarhon II

28 June 2010
  Ingrediente: 1 lingură tarhon conserva in oţet 2 ceşti oţet de tarhon 1/2 ceapă 1 lingură făină piper după gust zeamă de carne (concentrată) 1 lingură pel­tea de coacăze 1 lingură smîntînă 1 lingură unt proaspăt sare după gust   Mod de preparare: Stoarcem bine tarhonul şi punem într-o cratiţă oţetul de tarhon. Adăugăm…
Read more »

Salată de praz

28 June 2010
  Ingrediente: 3—4 fire mari de praz sos de muştar   Mod de preparare: Se poat prepara cu prazul crud sau fiert. Alegem numai partea albă a pra­zului. După ce curăţăm toate foile tari de deasupra, tăiem prazul în bucăţi lungi de 4—5 cm. Punem prazul la fiert în apă clocotită cu sare, pînă se…
Read more »

Piure de cartofi

28 June 2010
  Ingrediente: 10 cartofi mijlocii 50 g unt 1/2 ceaşcă lapte puţin zahăr sare   Mod de preparare: Curăţăm de coajă cartofii cruzi şi îi fierbem în apă clocotită cu sare, pînă se moaie. Scurgem bine apa şi dăm cartofii prin presă foarte repede, cît sînt încă fierbinţi. Punem piureul în cratiţă, adău­găm untul şi…
Read more »

Cremă de vin

28 June 2010
Cremă de vin  Ingrediente: 150 ml vin alb 200 g zahăr 5 gălbe­nuşuri esenţă de vanilie coajă rasă de lămâie   Mod de preparare: Intr-o cratiţă’ amesteci bine vinul, zahărul, gălbe­nuşurile şi esenţa de vanilie (din care pui după gust). Aşezi cratiţa lai foc domol bătând conţinutul în­continuu cu un tel până când compoziţia se umflă. Ai…
Read more »

Jumări cu sardele

28 June 2010
  Ingrediente: 10 ouă 50 g unt 1 lingură lapte sau smîntînă fileuri de sardele   Mod de preparare: Spargem ouăle într-o farfurie, presă­răm piper şi sare şi adăugăm smîntînă sau laptele. Batem bine compoziţia cu telul. Punem untul într-o cratiţă (tigaie) şi lăsăm să se înfierbînte. Turnăm ouăle bătute şi amestecăm jumările din cînd…
Read more »

Jumări

28 June 2010
  Ingrediente: 10 ouă 50 g unt 1 lingură lapte sau smîntînă   Mod de preparare: Spargem ouăle într-o farfurie, presă­răm piper şi sare şi adăugăm smîntînă sau laptele. Batem bine compoziţia cu telul. Punem untul într-o cratiţă (tigaie) şi lăsăm să se înfierbînte. Turnăm ouăle bătute şi amestecăm jumările din cînd. în cînd pînă…
Read more »

Jamie Oliver vs. Ferran Adrià

28 June 2010
Jamie Oliver vs. Ferran Adrià Au afaceri cumulate de peste 100 de milioane de euro si faima internationala, dar abordeaza experienta culinara distinct. Desi aparent lupta cu aceleasi arme, Jamie Oliver si Ferran Adrià sunt cat se poate de diferiti si reprezinta doua tabere aflate in razboi: -“chef-ul vedeta” si “chef-ul Michelin”. Jamie Oliver si Ferran Adrià sunt doua nume…
Read more »

Umplutură de ciuperci

28 June 2010
  Ingrediente: 5 ciuperci albe 1 lingură ulei zeamă de lămaie piper sare pătrunjel tocat   Mod de preparare: Curăţăm, spălăm şi fierbem ciupercile în apă clocotită cu sare. Le scoatem şi le lăsăm să se răcească, apoi le tăiem mai subţiri decît tăiţeii, sau în cuburi. Adău­găm ulei, zeamă de lămîie, piper, sare şi…
Read more »

Umplutura de şuncă

28 June 2010
  Ingrediente: 250 g şuncă 100 g limbă afumată 2 ouă răs­coapte piper sare 1 linguriţă muştar   Mod de preparare: Tocăm şunca, limba şi ouăle răscoapte. Punem împreună ouăle cu carnea, adăugăm piper, sare şi o lingură de muş­tar. Amestecăm pînă ce căpătăm o um­plutură uniforma. Potrivim sarea. Intre­buinţăm la chifle umplute. Scobim mie­zul…
Read more »

Muşchi de vită umplut

28 June 2010
Muşchi de vită umplut  Ingrediente: 1 kg muşchi de vită 300 g ficat de pui 300 g ciuperci conservate 1 ou 100 g ceapă 100 ml ulei 1 legătură pătrunjel sare şi piper după gust   Mod de preparare: Cureţi foarte bine carnea de pieliţe, o speli şi o usuci cu un şervet foarte curat de bucătărie. Tai…
Read more »

Umplutura de ouă

28 June 2010
  Ingrediente: 5 ouă 30 g unt topit mărar sare piper   Mod de preparare: Curăţăm de coajă ouă răscoapte, le tocăm sau le tăiem subţire, adăugăm unt topit, piper, sare şi mărar tocat (putem adăuga sos alb şi pătrunjel tăiat mărunt). Umplutura de ouă se întrebuinţează la diferite piroşti sau se adaugă la alte…
Read more »

Sos de coacăze

28 June 2010
  Ingrediente: 150 g coacăze 2 gălbenuşuri 200 g smantană 2 linguri făină zahăr sare zeamă de carne   Mod de preparare: Păstrăm o lingură de smîntînă. Frecăm într-o cratiţă restul de smîntînă cu zahărul, punem făina şi ameste­căm bine. Adăugăm coacăzele curăţate şi zeama de carne. Punem la fiert, amestecînd tot timpul. Strecurăm. Intr-o…
Read more »

Sos polonez cu pesmet

28 June 2010
  Ingrediente: 100 g unt 3—4 linguri pesmet   Mod de preparare: Rumenim untul şi adăugăm mult pes­met pisat şi cernut, pînă ce cbţinem un sos ca o smîntînă groasă. Turnăm peste conopidă fiartă, găluşte cu prune sau servim ca garnitură la frip­tură.
Read more »

Salată de ţelină

27 June 2010
  Ingrediente: 2 ţeline mari 2 linguri ulei 1 lingură oţet sau zeamă de lămîie 1 linguriţă muştar pătrunjel verde   Mod de preparare: Curăţăm ţelina şi o dăm pe răzătoarea mare. Punem ţelina rasă în apă clocotită, uşor sărată, să dea cîteva clo­cote, pînă se moaie puţin. O scurgem în­tr-o strecurătoare şi o aşezăm…
Read more »

Volovan cu carne de pasăre si sos de smântână

27 June 2010
Volovan cu carne de pasăre si sos de smântână  Ingrediente:  600 g făină 2 pachete de unt 1 ou 1 linguriţă oţet sare Pentru umplutură ai nevoie de: 1 piept de pui 150 g unt 200 ml lapte 200 g smântână zeama la 1/2 lămâie sare   Mod preparare aluat: Amesteci făina cu oţetul, 50 g unt, un praf de sare şi 1…
Read more »

Umplutură de carne crudă

27 June 2010
  Ingrediente: 400 g carne 100 g grăsime de la rinichi 2 cepe 50—60 g slănină (afumată) 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar miez de pîine zeamă de carne (apă ori gheaţă pisată) sare piper după gust   Mod de preparare: Alegem carne macră de vacă (partea cea mai bună este capacul), o tăiem bu­căţi,…
Read more »

Umplutură de branză

27 June 2010
  Ingrediente: 400 g brînză de vacă 100 g unt 3 gălbenuşuri 1/2 linguriţă de sare 1/2 lingurita de zahăr 2 lin­guriţe de făină   Mod de preparare: Cu două ceasuri înainte de a pregăti umplutura, punem brînză de vacă la presă, adică o învelim într-un şervet şi aşezăm deasupra o greutate. Cînd brînză este…
Read more »

Cum se prepara Cocktail French 75 (video)

27 June 2010
Cum se prepara Cocktail French 75 (video)  Ingrediente: 1 medium lemon 12 ½ ml Gin some champagne dash Sugar Syrup some Ice cubes 1 cocktail shaker 1 strainer 1 knife or a canal 1 juicer 1 champagne flute or similar glass Cum se prepara Cocktail French 75
Read more »

Varză proaspată

27 June 2010
  Ingrediente: 1 căpăţînă (800 g) varză 2 cepe 200 g unt sare piper puţin zahăr     Mod de preparare: Tăiem mărunt varză proaspăta şi o opărim cu apă clocotită. Lăsăm să se ră­cească şi strecurăm. Tăiem mărunt cea­pa, o prăjim cu puţin unt într-o tigaie şi, cînd începe să se rumenească, punem varza…

Piure de măcriş

27 June 2010
  Ingrediente: 1,500 kg măcriş 50 g unt 4 linguri sos alb   Mod de preparare: Alegem măcrişul, îl spălăm bine şi îl stoarcem de apă. Apoi îl înăbuşim cu unt în zeama lui. Codiţele de măcriş le înă­buşim în zeama lor cu puţin unt şi cu puţină zeamă de carne. Cînd sînt gata, le…
Read more »

Piure de gulii

27 June 2010
  Ingrediente: 1 kg gulii 50 g unt 4 linguri sos alb puţin za­hăr nucşoară   Mod de preparare: Curăţăm guliile de coajă. Le tăiem în felii subţiri şi le opărim în apă clocotită. Le scurgem, adăugăm untul, puţină zeamă de carne (numai pentru a uda fundul va­sului), acoperim cratiţa cu un capac şi le…
Read more »

Turnedo cu muşchi de vită şi conopidă

27 June 2010
Turnedo cu muşchi de vită şi conopidă  Ingrediente: 750 g muşchi de vită 1 pâine 125 g margarină 1 conopidă 1 lămâie 75 g unt 50 g făină 350 ml lapte 100 g caşcaval sare   Mod de preparare: Porţionezi muşchiul de vită ca pentru şniţele, presari feliile cu sare şi le prăjeşti în margarină. Tai pâinea felii pe care le…
Read more »

Paine prajită

27 June 2010
  Ingrediente: 10 felii de franzelă 25 g unt 1 lin­gură caşcaval sau brînză rasă   Mod de preparare: Curăţăm pîinea de coajă, o tăiem în cuburi mici egale pe care le punem în­tr-o tavă, turnăm unt topit, presărăm cu brînză rasă şi dăm la cuptor, la foc moale. Pîinea prăjită este gata cînd se…
Read more »

Orez

27 June 2010
  Ingrediente: 200 g orez 50 g unt sau ulei 2 ceşti zeamă de carne sau de zarzavat 1 ceapă sare   Mod de preparare: Alegem orezul, îl spălăm, schimbînd de cîteva ori apa pînă iese limpede. Turnăm zeamă de carne sau de pasăre cît să acopere exact orezul. Punem o bucată de unt, ceapa…
Read more »

Gulii, morcovi, ţelină

27 June 2010
  Ingrediente: gulii morcovi ţeline mari zeamă de carne unt puţin zahăr   Mod de preparare: Curăţăm guliile, morcovii şi ţellna, le spălăm, le tăiem în felii ca de manda­rină, sau cu o linguriţă specială, ascu­ţită, scoatem mici sfere, pe care le mai potrivim puţin cu cuţitul. Le opărim cu apă clocotită şi le scurgem.…
Read more »

Galuşte de carne

27 June 2010
  Ingrediente: 400 g carne de pasăre, vînat, peşte sau carne macră de la rinichi 2 linguri smîntlnă sare piper   Mod de preparare: Desfacem carnea crudă de pe oase sau alegem o bucată de carne moale şi o tocăm mărunt. Punem carnea tocată într-o piuliţă de piatră, adăugăm smîntîna rece, pisăm bine şi trecem…
Read more »

Sos de tarhon I

27 June 2010
  Ingrediente: 250 g unt 4 gălbenuşuri 1 lingură zeamă de carne 1—2 linguriţe tarhon tocat 1 linguriţă oţet sare piper   Mod de preparare: Topim o bucăţică de unt într-o crăticioară, adăugăm puţin oţet, zeamă de carne şi două gălbenuşuri. Amestecăm totul la foc. Cînd punem gălbenuşurile, compoziţia nu mai trebuie să cloco­tească. Amestecăm…
Read more »

Rulouri de vinete cu cascaval de oaie si pui

27 June 2010
Rulouri de vinete cu cascaval de oaie si pui  Ingrediente: 2-3 vinete 1 piept de pui sare piper ulei puţin rozmarin 50-100 g caşcaval oaie   Mod de preparare: Speli vinetele, le tai felii subţiri, pe lungime, le pre­sari cu sare şi le laşi deoparte. Tai carnea bucăţi de 1 cm grosime şi 2-3 cm lungime, o rumeneşti puţin în ulei, apoi adaugi…
Read more »

Friganele

27 June 2010
Ingrediente: 10 felii de piine 2 ouă 1 ceaşcă cu lapte gră­sime pentru prăjit Mod de preparare: Tăiem crutoane rotunde, pătrate sau triunghiulare dintr-o franzelă. Intr-o farfurie adîncă batem ouăle cu puţin lapte şi muiem feliile pe o parte şi pe alta, pînă se îmbibă bine cu ou şi cu lapte. Le prăjim apoi într-o…
Read more »

Fricadele

27 June 2010
    Ingrediente: 500 g carne 250 g grăsime de la rinichi apă şi gheaţă (pentru a lace tocătura zemoasă) 1 ceapă sare piper   Mod de preparare: Preparăm o tocătură ca pentru pîrjoale însă fără pîine. Adăugăm ceapă tocată, prăjită sau crudă, sare, piper şi gheaţă pisată. Amestecăm bine. Facem mici sfere pe care…
Read more »

Mujdei de usturoi

27 June 2010
  Ingrediente: 3—4 căpăţini de usturoi sare oţet (facultativ) apă sau supă   Mod de preparare: Curăţăm usturoiul şi îl pisăm bine cu sare într-o piuliţă de lemn, pînă se face ca o pastă. Scoatem într-un castronaş şi adăugăm apă, supă sau zeamă de raci (după felul de mîncare la care servim mujdeiul), pînă la…
Read more »

Mere umplute cu piept de pui

27 June 2010
Mere umplute cu piept de pui  Ingrediente: 12 mere 1 piept de pui 75 g unt 1 lingură făină 1 lingură zahăr sare   Mod de preparare: Dezosezi carnea, o tai bucăţele şi o pui să se rumenească în 2 linguriţe de unt. După 5 minute torni o ceaşcă de apă, presari puţină sare şi laşi să fiarbă înăbuşit până…
Read more »

Sos de hrean cu smantana

27 June 2010
Ingrediente: 1 rădăcină hrean ras 5 linguri smîntină sare zahăr oţet Mod de preparare: Radem hreanul pe râzătoare, adăugăm smîntînă, sare şi zahăr după gust, pre­cum şi puţin oţet. Acest sos se serveşte la rasol de purcel rece, la cap de viţel fiert şi la alte mîncăruri reci.
Read more »

Sos de castraveti

27 June 2010
  Ingrediente: 1 castravete mare 2 gălbenuşuri 3 linguri smîn­tînă 1 lingură făină zeamă de carne (sau apă) sare oţet   Mod de preparare: Curăţăm castravetele proaspăt sau mu­rat în oţet, îl tăiem în cuburi mici şi îl punem într-o cratiţă. Frecăm bine ‘/a din smîntînă cu făină şi turnăm peste castravete. Subţiem cu zeamă…
Read more »

Ruladă de ouă umplută cu legume

27 June 2010
Ruladă de ouă umplută cu legume  Ingrediente: 4 ouă 4 linguri smântână 6 linguri făină 100 ml lapte 250 g fasole verde 250 g conopidă 100 g unt sau margarină 1 legătură pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Freci gălbenuşurile, apoi adaugi 5 linguri făină în ploaie, smântână, albuşurile bătute spumă şi sare după gust. Amesteci cu grijă ca…
Read more »

Sos polonez

27 June 2010
  Ingrediente: 200 g unt 5 ouă răscoapte 1 lingură mărar sare piper   Mod de preparare: Topim untul, adăugăm ouăle răscoapte, tăiate mărunt, şi mărarul tocat. Presă­răm sare şi piper. Acest sos se serveşte la rasol de peşte.
Read more »

Sos de muştar

27 June 2010
  Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 3 ceşti bulion de peşte 1 lin­guriţă muştar 1 lingură capere 100 g măsline 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş fierbinte cu unt. Stingem cu bulion de peşte clocotit. Lă­săm să scadă sosul pînă ajrnge ca o smîntînă subţire şi chiar mai diluat.…
Read more »

Măsline umplute

27 June 2010
Măsline umplute  Ingrediente: 1/2 kg măsline 200 g unt 1 ou 100 g caşcaval sare 1 gogoşar     Mod de preparare: Pui la fiert oul, iar separat desărezi măslinele în apă caldă timp de 30 de minute. Oul fiert îl cureţi şi separi albuşul de gălbenuş. Freci untul spumă, dai caşcavalul pe râzătoare, apoi le…
Read more »

Sos de rosii cu smantana

27 June 2010
  Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2-1/2 ceşti zeamă de carne 100 g bulion de roşii 50 g smîntînă sare piper   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu, adău­găm bulion de roşii şi prăjim bine. Tur­năm smîntînă, amestecăm şi stingem cu zeamă de carne, clocotită. Scădem sosul pînă se îngroaşă, îl strecurăm,…
Read more »

Prăjiturele cu brânză de vaci si zaharină

26 June 2010
Prăjiturele cu brânză de vaci si zaharină  Ingrediente: 150 g brânză de vaci 100 g nuci 2 gălbenuşuri 1 linguriţă unt 1 esenţă de vanilie 1-2 tablete de zaharină 1 linguriţă zahăr pentru diabetici   Mod de preparare: Pisezi nucile, apoi treci brânza de vaci prin sită, o amesteci cu nucile, găl­benuşurile, vanilia şi zaharina. Din compoziţia pregătită formezi bulgăraşi pe…
Read more »

Rulouri din şuncă si branză

26 June 2010
Rulouri din şuncă si branză  Ingrediente: 8 felii şuncă presată 500 brânză de vaci 1 ceapă 1 legătură pătrunjel verde sare piper 1 salată verde   Mod de preparare: Freci brânza de vaci cu puţină sare până devine cremoasă, apoi adaugi ceapa şi pătrunjelul tocate, potriveşti gustul de sare şi piper şi omoge­nizezi compoziţia. Pui pe fiecare felie de…
Read more »

Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)

26 June 2010
Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)Jamie Oliver – ministrul hranei sanatoase VI
Read more »

Sos de hrean

26 June 2010
  Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2-1/2 ceşti zeamă de carne 100 g smîntînă 1 rădăcină hrean otet sare zahăr   Mod de pregatire: Pregătim un rîntaş alb fierbinte. Il stingem cu bulion de carne clocotit. Scă­dem sosul pînă ajunge ca o smîntînă subţire. Adăugăm hreanul curăţat şi ras pe răzătoave, înăbuşit mai…
Read more »

Sos Robert

26 June 2010
  Ingrediente: 50 g unt 2 cepe 1 ceaşcă zeamă concentrată de carne 1 lingură sos de ciuperci 1/2 pahar vin alb 1 linguriţă muştar   Mod de preparare: Intr-o crăticioară prăjim în unt o ceapă tocată mărunt. Cînd se rumeneşte, o răsturnăm pe sită, ca să se scurgă untul. Punem ceapa în crăticioară, adăugăm…
Read more »

Pui cu roşii la cuptor

26 June 2010
Pui cu roşii la cuptor  Ingrediente:  500 g ciocănele 1 kg roşii 1 căpăţână de usturoi 1/2 ceaşcă de ulei foi de dafin cim­bru condimente 1 legătură pătrunjel verde sare piper   Mod de preparare: Cureţi ciocănele, le speli, le presari cu sare şi condiment, le pui într-o tavă cu ulei, mai torni puţin ulei peste ele şi le…
Read more »

Sos vanatoresc

26 June 2010
  Ingrediente: sos de roşii 1/2 ceaşcă zeamă de vînat 1/2 ceaşcă vin 100 g ciuperci   Mod de preparare: Pregătim un sos de roşii în care adăugăm zeamă de vînat, ciuperci tăiate şi vin alb şi îl fierbem pînă scade. Strecurăm şi adăugăm ciuperci tăiate feliuţe şi înăbuşite în zeama lor.
Read more »

Cum se prepara Cocktail Kir Lethale (video)

26 June 2010
Cum se prepara Cocktail Kir Lethale (video)  Cum se prepara Cocktail Kir Lethale
Read more »

Tarte cu piure de mere şi de dovleac

26 June 2010
Tarte cu piure de mere şi de dovleac  Ingrediente: 300 g făină 100 ml ulei 100 g zahăr 2 oua coajă rasă de lămâie 1 plic praf de copt 1/2 linguriţă oţet Pentru umplutură ai nevoie de: 1/4 dovleac 4 mere 1 foaie gelatină 1 linguriţă scorţişoară 2 lin­guriţe zahăr   Cum procedezi pentru aluat: Freci ouăle, apoi adaugi treptat uleiul, zahărul,…
Read more »

Salată de conopidă

26 June 2010
  Ingrediente: 1 conopidă mare 3 linguri ulei 1 lingură oţet sau zeamă de lămîie sare piper   Mod de preparare: Fierbem conopida întreagă. După ce a fiert o lăsăm puţin să stea în apa în care a fiert, apoi o scoatem şi o punem într-o salatieră. Intr-o farfurie adîncă pregătim sosul din ulei, sare,…
Read more »

Salată de sfeclă

26 June 2010
  Ingrediente: 5 sfecle roşii 1 rădăcină hrean 1 pahar otet   Mod de preparare: Alegem sfeclă lungă, roşie, nu prea mare. Spălăm sfeclele de ţărînă. Nu tă­iem coada şi vîrful, ca să nu se scurgă zeama din ele şi să nu-şi piardă culoa­rea. Punem sfeclele la copt (se pot fierbe, însă nu sînt atît…
Read more »

Sos de rosii (natur)

26 June 2010
  Ingrediente: 1-1/2 ceaşcă zeamă concentrată de carne 150 g roşii 50 g unt sare piper rîntaş rece   Mod de preparare: Alegem roşii proaspete sau luăm roşii din conserve şi le prăjim în unt. Adău­găm rîntaş rece şi zeamă de carne, con­centrată. Lăsăm sosul să scadă pînă se îngroaşă ca o smîntînă subţire. Strecu­răm…
Read more »

Sos olandez

26 June 2010
  Ingrediente: 200 g unt 4—5 gălbenuşuri 1/2 pahar apă rece 1 linguriţă piper pisat mare 1/2 pahar oţet masă sare piper zeamă de lămîie   Mod de preparare: Punem într-o crăticioară piper pisat, necernut; turnăm peste el 1/2 pahar oţet de masă şi scădem complet înăbuşit. Cînd oţetul a scăzut aproape de tot, turnăm…

Sos Normand

26 June 2010
  Ingrediente: 150 g unt 2 ceşti bulion de peşte 2 linguriţe rîn­taş rece 100 g smîntînă 5 gălbenuşuri zeamă de lămîie după gust zeamă de ciuperci după gust   Mod de preparare: Scădem bulionul de peşte pînă la o treime, pentru ca sosul să aibă gust mai picant. Adăugăm rîntaş rece; smîntînă şi fierbem…
Read more »

Prăjitură cu prune şi mac

25 June 2010
Prăjitură cu prune şi macIngrediente: 250 g făină 375 ml lapte 150 g zahăr 80 g margarină 1 cub mic de drojdie 1 ou + 1 gălbenuş 250 ml smântână 100 g mac măci­nat 40 g amidon 1 linguriţă coajă de lămâie 1,5 kg prune   Mod de preparare: Amesteci drojdia cu 3 linguri de lapte călduţ şi 1…
Read more »

Invârtită moldovenească

25 June 2010
Invârtită moldovenească  Faci o cocă de pâine din făină, drojdie şi apă şi o laşi la dospit. După ce a crescut, cu ajutorul sucitorului o întinzi pe o planşetă, o presari cu zahăr şi nucă pe toată suprafaţa. Apoi o stropeşti cu ulei ţinând mâna sub forma unui dop la gura sticlei de ulei ca să…
Read more »

Tort de carne

25 June 2010
  Ingrediente: 500-600 g carne de porc slabă sau mai grasă amestecată cu cane de viţel 100 g ceapă 200 ml smântână 7 ouă 25 g făină unt­delemn sare piper pătrunjel   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai mărunt şi c căleşti 2-3, minute cu 4-5 lin­guri de untdelemn, apoi adaugi carnea trecută de…
Read more »

Musaca de conopidă cu ficăţei de pasăre

25 June 2010
Musaca de conopidă cu ficăţei de pasăre  Ingrediente: 1 conopidă mare 1/2 kg ficat de pasăre 1 ceapă 3 linguri de unt 1 ou sare piper 2-3 linguri de pesmet   Mod de preparare: Speli bine conopida, o desfaci în bucheţele şi o pui la fiert în apă cu sare. în acest timp cureţi ficăţeii şi ceapa, tai ceapa mărunt şi…
Read more »

Friptură din pulpă de vită cu legume

25 June 2010
  Ingrediente: 1 şi 1/2 kg pulpă de vită 100 g unt 1 lingură oţet 1 pahar vin 1 lingură ulei cimbru piper condimente sare boia dulce măghiran rozmarin o folie de staniol Pentru garnitură ai nevoie de: 3-4 cartofi 200 g fasole verde 200 g mazăre 1 dovlecel 1 conopidă mică   Mod de…
Read more »

Friptura cu salată de legume proaspete

25 June 2010
  Speli bine 1 kg pulpă de porc, o porţionezi, ungi fiecare bucată de carne cu puţin muştar, presari sare, piper şi cimbru după gust şi o pui să se frigă pe grătarul încins. Când frip­tura e aproape gata, pui printre bucăţelele de carne 8 roşii şi 6 ardei graşi. Le coci bine pe o…
Read more »

Varză cu maioneză si parizer

25 June 2010
  Ingrediente: 1 varză mică 2 ouă 150 g parizer 150 ml ulei 2 linguri smântână sare piper puţină sare de lămâie   Mod de preparare: Speli varza, o dai pe răzătoarea cu ochiuri mici, o amesteci cu sare şi o laşi 10-15 minute, după care o presezi bine într-un tifon. Prepari apoi maioneza din…
Read more »

Musaca de legume cu carne

25 June 2010
Musaca de legume cu carne  Ingrediente: 2 cepe 2 morcovi 2-3 dovlecei 4 gogoşari 1/2 kg roşii 700 g carne de porc 2 linguri de smântână 2 linguri făină 1 ou ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi legumele, apoi tai ceapa şi gogoşarii mărunt, dovleceii cubuleţe, roşiile felii şi dai morcovul pe râzătoare. înăbuşi apoi într-o cratiţă…
Read more »

Sufleu de gutui

25 June 2010
  Ingrediente: 1 kg gutui 6 albuşuri 300 g zahăr 1 plic zahăr vanilat sau scorţişoară 1/2 pahar apă 30 g unt pesmet coajă rasă de lămâie     Mod de preparare: Cureţi gutuile de  coajă, le tai şi le pui la fiert cu apă şi cu zahăr. Când gutuile sunt moi, iei vasul de…
Read more »

Plăcintă cu aluat cu drojdie şi prune

25 June 2010
  Ingrediente: 1 ou 14 linguri apă călduţă în care dizolvi 2 linguriţe de drojdie de bere uscată puţină sare 14 linguri  ulei făină   Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele şi la urmă adaugj făina cât să-ţi iasă un aluat care nu trebuie să se lipească de mână. Apoi îl împărţi în două. Prima…
Read more »

Ruladă din carne de vită în aluat

25 June 2010
Ruladă din carne de vită în aluatIngrediente:   750 g carne de vită 3 cepe 250 ml ulei 250 g făină 3 ouă 100 g unt 100 ml lapte 1 lin­guriţă sare piper   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai, carnea o speli şi o tai bucăţele, apoi le pui pe toate să se rumenească în ulei. Potriveşti gustul de sare…
Read more »

Salată de dovlecei copti

25 June 2010
  Ingrediente: 1 kg dovlecei 2 linguri ulei zeamă de lămîie sau oţet piper sare   Mod de preparare: Alegem dovlecei tineri, proaspeţi, de mărime mijlocie, cu seminţe mici. Ii cu­răţăm de coajă şi îi punem la fiert în apă clocotită. Cînd sînt gata, îi scoatem şi îi aşezăm pe un fund înclinat, lăsîndu-i să…
Read more »

Tocana de vita cu bere

25 June 2010
  Ingrediente: 2 kg carne de vită tăiată cuburi 1 kg ceapă (curăţată şi tocată) 750 ml bere 1/2 cană făină 6 căţei de usturoi (tăiaţi mărunt) 1/2 cană de zahăr 1 lingură sare piper după gust Pentru sos ai nevoie de: 1/4 cană oţet de mere 1/2 cană pătrunjel verde tocat 2 linguriţe cimbru…
Read more »

Minirulade din piept de pui

25 June 2010
  Ingrediente: 2-3 piepţi de pui fără os 1 lingură condiment 1 lingură muştar 3-4 cubuleţe brânză topită 10 măsline 1 gogoşar acru ulei pentru prăjit   Mod de preparare: Baţi cu ciocanul de şniţele bucăţile de piept de pui şi le tai în pătrate potrivite. Fiecare pătrat îl ungi cu muştar şi-l presari cu…
Read more »

Sos de unt

25 June 2010
  Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2 ceşti bulion de peşte zea­mă de lămîie piper Pentru dres : 2 gălbehuşuri 100 g unt   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş alb, fierbinte. Stin­gem cu bulion de peşte clocotit. Lăsăm să scadă sosul pînă se îngroaşă ca o smîn­tînă, strecurăm, dregem cu gălbenuşuri şi…
Read more »

Sos de ciuperci cu vin si ou

25 June 2010
  Ingrediente: 1 linguriţă rîntaş rece 1 ceapă 1/2 pahar vin alb 100 g ciuperci 1/2 ceaşcă smîntînă, 2 ceşti supă de găină 2 gălbenuşuri 100 g unt zeamă de lă­mîie după gust   Mod de preparare: Curăţăm ceapa crudă, o tocăm mărunt, o spălăm şi o zvîntăm într-un şervet. Punem ceapa într-o tigaie cu…
Read more »

Salată de ardei copţi

24 June 2010
  Ingrediente: 10 ardei graşi 2—3 linguri ulei o lingură oţet sare   Mod de preparare: Coacem pe plita încinsă ardeii graşi, mari. Dacă maşina nu-i destul de încinsă, ardeii se moaie. La aragaz se coc pe o tablă. Ardeii trebuie să fie copţi de jur împrejur, dar nu arşi. Pe măsură ce se coc,…
Read more »

Salată de vinete

24 June 2010
  Ingrediente: 4 vinete potrivite 4—5 linguri ulei puţină zeamă de lămîie sau oţet o ceapă   Mod de preparare: Alegem vinete lunguieţe, coapte, de culoare vînătă închisă, nu prea subţiri. Vinetele nu trebuie să aibă seminţe mari şi să fie băţoase. Le coacem pe jar viu, pe tablă la flacără de aragaz. Le întoarcem,…
Read more »

Salată de rosii, castraveţi si cartofi

24 June 2010
  Ingrediente: 300 g roşii 300 g cartofi lierti 3 castraveţi proas­peţi 2 linguri ulei 1 lingură oţet 1 linguriţă muştar mărar sau pătrunjei verde   Mod de preparare: Alegem roşii coapte, le curăţăm de pieliţe şi de seminţe. Le tăiem ca fe­liile de portocală. Amestecăm roşiile cu cartofii fierţi, tăiaţi în felii rotunde, şi…
Read more »

Paine la cuptor cu oua si lapte

24 June 2010
  Ingrediente: 8 felii de pâine 4 ouă fierte tari 1 pahar lapte 100 g caşcaval 2 cepe mari sare piper margarină   Mod de preparare: Ungi o cratiţă cu margarină şi aşezi feliile de pâine. Peste acestea torni laptele condi­mentat cu sare şi piper. Apoi vei pune pe fiecare felie de pâine câte o…
Read more »

Oua la pahar cu ficat de pui

24 June 2010
  Pui să fiarbă 2 ouă în apă clocotită timp de 3-4 minute. După fierbere, conţi­nutul îl pui într-un pahar. Tai în formă de cuburi 2 ficăţei, îi sotezi în unt şi îi condimentezi puţin. Apoi îi adaugi în paharele cu ouă.   Poftă bună!
Read more »

Perişoare cu branză de vaci si cartofi

24 June 2010
  Ingrediente: 250 g cartofi 100 g brânză de vaci 30 g făină 50 ml lapte 1 ou 30 g unt sau margarină puţin caşcaval şi sare   Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi pui la fiert. După ce s-au răcit, îi treci prin maşina de tocat şi adaugi brânza de vaci,…
Read more »

Ţelină umplută

24 June 2010
  Ingrediente: Cureţi de coajă 6 ţeline, le scobeşti cu un cuţit, iar miezul îl pui separat într- un vas emailat. Celor 6 ţeline le vei tăia partea de jos pentru a le face astfel o "bază" stabilă. Umpli ţelinele cu un amestec de cartofi tăiaţi cubuţele, ardei verde şi roşu tăiat mărunt, roşii decojite…
Read more »

Sos de ciuperci cu smantana

24 June 2010
  Ingrediente: 50 g faină 25 g unt 300 g supă de găină 50 g ciuperci zeamă de lămîie după gust   Mod de preparare: Curăţăm, spălăm şi fierbem ciupercile. Pregătim un rîntaş alb fierbinte, stingem cu supă clocotită de găină sau de carne, adăugăm smîntînă şi zeamă de ciuperci. Scădem sosul pînă se face…
Read more »

Sos de hribi

24 June 2010
  Ingrediente: 50 g hribi 50 g făină 25 g unt 2 ceşti zeamă de hribi sare piper zeamă ele lămîie rantaş roşu   Mod de preparare: Fierbem hribii, îi scoatem din apă, şi îi tăiem subţiri. Apoi îi prăjim în unt. Strecurăm zeama în care au fiert hribii şi o amestecăm cu rîntaş roşu…
Read more »

Piept de pui umplut cu ciuperci si sos de praz

23 June 2010
  Ingrediente: 4 piepţi de pui fără os 1 praz 2 gălbenuşuri 1 ceapă mică 3 linguri smântână 2 linguri vin alb 1 lingură unt sare şi piper, după gust 2 morcovi 1 ceapă 500 g ciuperci Cum procedezi pentru sos: Cureţi şi speli ceapa şi prazul şi apoi le tai mărunt. Le pui să…
Read more »

Salată de cartofi cu peste si maioneza

23 June 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă mare 3 ouă 400 ml ulei 1 cutie sardele 1 lămâie sare muştar   Mod de preparare: Intr-un castron mai măricel pui 2 linguri apă, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 linguriţă sare şi ceapa tăiată, amesteci şi dai deoparte. Fierbi cartofii (de mărime mijlocie) în coajă, în…
Read more »

Pui cu ciuperci si prune la cuptor

23 June 2010
Pui cu ciuperci si prune la cuptor  Ingrediente: 4 pulpe de pui 4 cartofi 10 prune coapte 6 ciuperci 4 linguri ulei 4 linguri bulion 1 căpăţână usturoi sare piper condimente   Mod de preparare: Speli carnea, o cureţi şi o pui în tava în care vei pregăti mâncarea. Cureţi apoi cartofii, ciupercile şi usturoiul, tai cartofii în patru, usturoiul feliuţe,…
Read more »

Sos de ciuperci

23 June 2010
  Ingrediente: 250 g ciuperci 50 g unt 50 g făină 2 cepe o ceaşcă smîntînă sare   Mod de preparare: Punem într-o cratiţă jumătate din unt şi prăjim ciupercile proaspete curăţate, spălate şi tăiate, lăsîndu-le să fiarbă pu­ţin. In altă cratiţă prăjim ceapa. Stingem ceapa cu zeama în. care au fiert ciuper­cile, apoi punem…
Read more »

Sos de smantana rosu

23 June 2010
  Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2 ceşti bulion de carne 100—200 g smîntînă piper după gust   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu în vasul în care am fript carne, pasăre sau vînat. Adăugăm smîntînă, jumătate din întreaga cantitate (50—100 g). Stingem rîntaşul cu bulion de carne clocotit şi scădem so­sul…
Read more »

Crochete de peşte

23 June 2010
Crochete de peşte  Ingrediente: 1/2 kg peşte din conservă sau congelat 2 linguri pes­met 1 lingură unt sare zeamă de lămâie piper 1 ou ulei   Mod de preparare: Cureţi peştele de oase, îl tai mărunt sau îl treci prin maşina de tocat, apoi îl amesteci cu oul bătut bine, cu pesmet, unt, leama de la jumătate…
Read more »

Saramură picantă de peşte (crap)

23 June 2010
  Ingrediente: 1-2 crapi 1 l apă 5 linguri oţet 3 ardei iuţi 2 linguri  zahăr 1 lingură sare 1 legătură mărar piper după gust foi de dafin cuişoare cimbru ienibahar   Mod de preparare: Cureţi peştele, îl tai bucăţi pe care le presari cu sare şi piper şi le pui la fript, pe grătarul…

Varenki

23 June 2010
Varenki  Ingrediente: 1 ou 1 cană făină 1/2 cană cu smântână 200 g brânză telemea sare piper   Mod de preparare: Amesteci oul cu sarea, făina şi puţină apă şi frămânţi o cocă de tăieţei. O laşi să se odihnească o oră şi apoi întinzi o foaie subţire din care tai pătrate cu latura de…
Read more »

Chec cu peşte

23 June 2010
Chec cu peşte  Ingrediente: 1/2 kg peşte 300 g smântână 300 g maioneza 50 g margarină 50 g pesmet 4 ouă sare şi piper după gust   Mod de preparare: Opăreşti peştele puţin, apoi îi scoţi oasele. Il pasezi şi adaugi smântână, ouăle, sarea şi piperul şi amesteci bine. Ungi o tavă de chec cu margarină, o…
Read more »

Salată de castraveti

23 June 2010
  Ingrediente: 3 castraveţi mijlocii 2 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper mărar sau tarhon hatmaţuchi   Mod de preparare: Castravetele conţine multă apă, iar se­minţele şi substanţa mucilaginoasă care le acoperă sînt indigeste. De aceea este bine să scobim miezul castraveţilor, apoi tăiem rondele pe care le aşezăm într-un castronel rînduri-rînduri, presărate cu…
Read more »

Cum se prepara Cocktail Champagne (video)

23 June 2010
Cum se prepara Cocktail Champagne (video)  Ingrediente: some Champagne 10 ml brandy 1 sugar cube some Angostura Bitters 1 orange 1 spirit measure 1 napkin 1 canal
Read more »

Rantas roşu

22 June 2010
  Ingrediente: 25 g unt 50 g făină 2 pahare zeamă de carne Mod de preparare: Rumenim untul, adică îl prăjim pînă se înroşeşte. Punem făina şi o prăjim pînă devine de culoare închisă (castanie-roşcată). Stingem cu zeamă de carne.
Read more »

Salată Aida

22 June 2010
  Ingrediente: 500 g andive 250 g roşii 1—2 ardei graşi 1 albuş (tocat) maioneză dintr-un gălbenuş 1 linguriţă muştar   Mod de preparare: Curăţăm andivele, le spălăm, le uscăm într-o cirpă, le tăiem ca tăiţeii şi le pu­nem într-un castron sau într-o salatieră. Curăţăm roşiile de pieliţă şi de se­minţe, le tăiem după dorinţă…
Read more »

Salată de rosii

22 June 2010
  Ingrediente: 500 g roşii 2 ardei graşi cîteva măsline 2—3 linguri ulei sare piper ceapă   Mod de preparare: Alegem roşii rotunde, mijlocii, tăiem căpăcelul de la vîrf, apoi tăiem rotund felii potrivite şi le aşezăm pe o salatieră. Tăiem ardeii graşi ca tăiţeii şi fi pu­nem peste roşii ; adăugăm sare, piper, cîteva…
Read more »

Salată gustoasă

22 June 2010
  Ingrediente: 500 g roşii 500 g cartofi 1—2 ţeline 1—2 cepe (mici) 2 ouă (răscoapte) vinegretă pătrunjel tocat   Mod de preparare: Curăţăm roşiile de seminţe şi de pie­liţă şi le tăiem în cuburi sau ca tăiţeii. Fierbem cartofii şi îi tăiem în cuburi sau ca tăiţeii. Alegem o ţelină care sg nu fie…
Read more »

Musaca de gulii

22 June 2010
  Ingrediente: 1 kg carne tocată 5 gulioare proaspete 2 cepe 200 g orez condimente sare piper ulei boia de ardei dulce (după gust) un pic de pesmet fin   Mod de preparare: Cureţi gulioarele, le tai „beţe de chibrit" şi le pui într-o cratiţă cu ulei la prăjit, fără să le amesteci. Scuturi doar…
Read more »

Salată de legume crude

21 June 2010
  Ingrediente: 1 salată verde 1 morcov 1 ţelină 1 sleclă 1 ri­diche neagră 1/2varză roşie 1/2 varză albă mică l fir de praz pătrunjel verde ulei, oţet sau zeamă de lămîie sare piper hrean   Mod de preparare: Pe o farfurie lungă aşezăm de jur îm­prejur foi de salată verde. Apoi dăm pe răzătoarea…
Read more »

Salata de mere cu morcovi si chimen

21 June 2010
Salata de mere cu morcovi si chimen  Ingrediente: 2 mere 1 morcov 1/2 lămâie 200 g smântână 1 ceapă 1 linguriţă chimen 1 ridiche de iarnă 1 legătură verdeaţă sare piper   Mod de preparare: Speli merele şi morcovul, le cureti de coajă si le dai pe razatoarea cu ochiuri mari. Cureti ceapa, o tai marunt,  iar ridichile le speli şi…
Read more »

Prăjitură cu nucă de cocos si două creme

21 June 2010
  Ingrediente: 250 g făină 1 praf de copt 1 lingură cacao 150 g margarină (sau unt) 100 g zahăr 1 ou 2 linguri smântână   Mod de preparare: Din toate ingredientele faci un aluat din care întinzi 2 foi. Prima foaie o vei pune în tava unsă şi tapetată cu făină, peste care vei…
Read more »

Salata cu fructe de toamna

21 June 2010
  Ingrediente: 4 mere 1 strugure 1 felie pepene verde 1 lămâie 100 ml suc de mere 2 linguri miere 1 esenţă de rom   Mod de preparare: Speli fructele, tai mere­le felii, culegi boabele de strugure de pe cior­chine şi tai miezul de pepene verde cubuleţe. Le amesteci apoi pe toate cu coaja rasă…
Read more »

Sos alb cu zeamă de carne

21 June 2010
  Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2 ceşti de zeamă de carne   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş alb, fierbinte, şi îl stingem cu bulion clocotit (de carne de vacă, de viţel sau de pasăre). Lăsăm să scadă la foc, amestecînd cu lingura şi luînd spuma de deasupra sosului. Scădem sosul pină…
Read more »

Musaca de hribi

21 June 2010
  Ingrediente: 1 kg hribi 1 kg carne tocată 2 cepe verdeaţă ulei sare piper 2-3 ouă.   Mod de preparare: Speli bine hribii, apoi desfaci pălăriile, iar picioruşele le tai mărunt. Tai mărunt ceapa, o căleşti în puţin ulei, apoi adaugi carnea şi partea hribilor tăiată mărunt. Sărezi şi piperezi după gust şi după…
Read more »

Unt prăjit

21 June 2010
  Ingrediente: 200 g unt 1/2 pahar oţet 1 legătură pătrunjel ver­de mărar   Mod de preparare: Intr-o cratiţă acoperită fierbem oţet de vin cu un fir de mărar. Alături, într-o ti­gaie, rumenim o bucată de unt. Cînd un­tul se înroşeşte, îl amestecăm cu pă­trunjel verde tocat mărunt şi îl mai pră­jim puţin. Turnăm oţetul…
Read more »

Budincă de roşii

21 June 2010
  Ingrediente: 5 roşii mari 2 cepe 300 g miez de pâine albă 1 ceaşcă de lapte 2 ouă 50 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai mărunt şi o amesteci cu pâinea înmuiată în lapte şi bine stoarsă. Căleşti amestecul, apoi îl laşi să se răcorească, după care adaugi…
Read more »

Găluşte cu lapte acru

21 June 2010
  Ingrediente: 1 l lapte acru 200 g griş 2 ouă zahăr 3 linguri pesmet 1 linguriţă scorţişoară sare   Mod de preparare: Pui laptele la fiert pe foc mic şi când începe să clocotească adaugi grisul în ploaie. Laşi compoziţia pe foc până se îngroaşă, o dai deoparte şi după ce s-a răcit o…
Read more »

Sos de carne friptă

21 June 2010
  Sucul rămas în tavă după ce s-a fript carnea : rostbif, viţel, curcan etc., îl scurgem într-un vas, adăugăm puţină apă rece sau o bucăţică de gheaţă şi îl ţinem la rece cam 1/2 oră, după temperatura su­cului de carne. Cînd grăsimea s-a ridicat deasupra şi s-a sleit, o luăm cu lingura şi turnăm…
Read more »

Cum se prepara Cocktail Martini (video)

21 June 2010
Cum se prepara Cocktail Martini (video)  Ingrediente: some ice 25 ml Dry Vermouth 50 ml Gin some Green olives 1 Lemon 1 martini glass 1 mixing glass 1 strainer 1 knife 1 chopping board 1 25ml (1fl oz) single shot measure 1 50ml (2fl oz) double shot measure
Read more »

Budincă de conopida cu ciuperci si caşcaval

21 June 2010
  Ingrediente: 1 căpăţână de conopidă de 600-800 g 4-500 g ciuperci 100 g orez 100 ml bulion 50 ml ulei 2 ouă 1 ceapă boia după gust 100 g caşcaval ras pesmet piper şi sare după gust   Mod de preparare: Cureţi conopida, o desfaci bucheţele pe care le speli cu apă rece şi…
Read more »

Sufleu de vinete

21 June 2010
  Ingrediente: 4 vinete 4 ouă 2 linguri unt 1 lingură făină 1 cană lapte un praf de sare   Mod de preparare: Coci vinetele la flacără mare, pe aragaz, le laşi la răcit, după care le cureţi de coajă şi le laşi să se scurgă. Apoi le toci şi le pui deoparte într-un castron.…
Read more »

Salată de andive cu zeama de lamaie

21 June 2010
  Ingrediente: 500 g andive zeamă de lămîie un vîrf de cuţit zahăr pisat sare piper puţin ulei (1—2 linguri)   Mod de preparare: Alegdm andive albe, proaspete, mari. Le curăţăm, le spălăm şi le tăiem în două, în lung, pe un fund de lemn. Amestecăm, după gust, zeamă de lămîie, zahăr pe vîrful cuţitului,…
Read more »

Salata de păpădie cruda

21 June 2010
  Ingrediente: 1/2 kg trunze de păpădie tînără 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper   Mod de preparare: Alegem păpădie tînără, înlăturînd foile galbene. Spălăm în apă cu sare. Clătim. Muiem salata întîi în oţet, apoi turnăm uleiul, presărăm sare şi piper.   Pofta buna!
Read more »

Salată poloneză

21 June 2010
  Ingrediente: 2 căpăţani de lăptuci 3 castraveţi miilocii un pa­har smîntînă 2 linguri oţet 3 ouă răscoapte sare zahăr mărar tocat   Mod de preparare: Desfacem salata foaie cu foaie. O spă­lăm repede cu apă rece şi o scurgem pe un grătar de lemn. Aşezăm în salatieră foile în formă de buchet şi punem…
Read more »

Supă de ţelină cu paste faionoase

20 June 2010
  Ingrediente: 1 kg ţelină 2 cepe 2 morcovi 4 cartofi o mână de paste făinoase 1 cutie smântână sare condimente ulei   Mod de preparare: Cureţi toate zarzavaturile, tai ceapa mărunt, iar pe celelalte cubuleţe. Pe toate le înăbuşi în puţină apă cu ulei şi condiment după gust. După câteva minute, torni apă şi…
Read more »

Salată de carne de vită cu ciuperci

20 June 2010
  Ingrediente: 300 g carne de vită fiartă foarte bine 2 cepe mijlocii 10-12 ciuperci 1 sfe­clă mijlocie fiartă 1 linguriţă muştar 3 linguri oţet de mere sau zeamă de lămâie 4-5 linguri ulei 1 linguriţă zahăr sare piper verdeaţă   Mod de preparare: Pregăteşti întâi sosul pentru care freci muştarul cu zahărul, sare şi…
Read more »

Rantaş alb fierbinte

20 June 2010
  Ingrediente: 25 g unt 50 g făină 2 pahare zeamă de carne sau lapte   Mod de preparare: Intr-o tingire adîncă punem untul şi îl topim pe plită. Cînd s-a topit, presă­răm cantitatea necesară de făină şi, amestecînd cu lingura, înfierbîntăm bine compoziţia. Făina nu trebuie să se ru­menească sau să se înnegrească, fiindcă…
Read more »

Salată de varză rosie

20 June 2010
  Ingrediente: 1 varză roşie 2 linguri ulei otet sare puţin zahăr   Mod de preparare: Curăţăm varza de foile ofilite, o tăiem foarte fin şi o opărim în apă clocotită (fără să clocotească), ca să îndepărtăm amăreala. Vărsăm apa şi uscăm salata pe sită. Inainte de a servi varza roşie la masă, turnăm peste…
Read more »

Salată de varză alba

20 June 2010
Ingrediente: 1 varză albă 2 linguri ulei otet sare piper pu­ţin zahăr Mod de preparare: Curăţăm varza de frunzele de deasupra. O tăiem în două şi scoatem frunzele una cîte una. Apoi curăţăm vinele cu un cuţit subţire. Din fiecare frunză facem un rulou şi o tăiem ca tăiţeii. După aceea spă­lăm bine varza, o…
Read more »

Tort de iaurt cu struguri

20 June 2010
Tort de iaurt cu struguri  Ingrediente: 3 ouă 120 g zahăr 45 g făină 45 g amidon 1/2 linguriţă praf de copt Pentru cremă ai nevoie de: 500 g iaurt zeamă de la 1/2 lămâie 50 g zahăr 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 kg struguri albi şi negri 750 ml frişcă 2 plicuri gelatină Mod de preparare blat: Baţi…
Read more »

Salată de linte

20 June 2010
  Ingrediente: 500 g linte 1—2 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper mărar   Mod de preparare: Alegem linte mare, curată, o spălăm. O ţinem citva timp în apă călduţă. Arun­căm apa şi mai controlăm o dată lintea dacă este curată. Punem lintea în cratiţă la foc cu apă rece (mai multă). Cînd este…
Read more »

Pui cu sos de verdeaţă si piure de vinete

20 June 2010
Pui cu sos de verdeaţă si piure de vinete  Ingrediente: 1 piept de pui 100 ml vin alb 200 g unt 1 ceapă 2 vinete 1 dovlecel unt 2 cartofi sare piper zeama de la 1/2 lămâie 1 ceaşcă supă dintr-un cub de concentrat pătrunjel tarhon   Mod de preparare: Cureţi carnea şi o tai bucăţele pe care le presari cu sare, le…

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro