skip to main |
skip to sidebar
Retete #33
Retete:
Ingrediente: 500 g carne grasă 1 varză mijlocie 4 linguri untură 1/2
linguriţă boia de ardei 1 lingură bulion Mod de preparare: Se taie carnea în
bucăţi potrivite şi se prăjeşte foarte puţin în untură. Se adaugă apă cît să
acopere carnea şi se lasă să fiarbă acoperit cam1/2 oră. În acest...
Ingrediente: 500 g ficat de vacă sau viţel 2 cepe 3 linguri ulei piper sare
puţin oţet 1 ou salată verde Mod de preparare: Se spală ficatul, se şterge
bine şi se pune să se coacă în cuptor. Cînd este copt, se lasă să se răcească,
apoi se rade pe răzătoarea de zarzavat....
Ingrediente: 1 kg calcan 1 ceaşcă vin roşu 1 linguriţă făină 1 lingură unt 1
pătrunjel 1 morcov 1 ceapă 2 cuişoare 2-3 boabe ienibahar 1 foaie de dafin sare
500 g cartofi Mod de preparare: Se curăţă calcanul, se spală bine, se taie
bucăţi, se sărează şi se lasă să stea 1/2...
Ingrediente: 200 g unt (în lipsă, margarină) 200 g brînză telemea 1/2
linguriţă chimen 12 cornuri drepte Mod de preparare: Se freacă untul cu
brînza, se adaugă chimen şi se amestecă bine. Se taie colţurile cornurilor, se
scobesc de miez, se umplu cu brînza şi se aşază pe o tavă unsă cu unt....
Ingrediente: 400g ciocolată 2-3 caise ceva fructe de pădure 1-2 pere 1
mână de coacăze boabe de struguri coarne agrişe 1-2 portocale l-2 banane 200g
miez de nuci alune de pădure prăjite 2-3 piersici 3-4 prune alte fructe 4-5
tulpiniţe mentă suc de la 1 lămâie Mod de preparare: Fructele se
grijesc...
Ingrediente: 500 g carne 1 kg mazăre 1 ceapă 2 linguri untură 1/2 linguriţă
făină 1/2 linguriţă zahăr sare mărar tocat 1 lingură smîntînă 1 pahar zeamă de
carne sau supă Mod de preparare: Se taie carnea bucăţi potrivite, se prăjeşte
în untură, apoi se pune ceapa tocată, se lasă să se prăjească...
Ingrediente: 3 cartofi fierţi 2 morcovi 1 păstîrnac 1 ţelină 2–3 linguri
mazăre 1 ceapă tocată maioneză roşii sare salată verde Mod de preparare: Se
fierbe tot zarzavatul. Se poate întrebuinţa zarzavatul fiert în supă. Se fierb
şi cartofii, se lasă să se răcească. Apoi totul se taie cuburi cît se poate
de...
Ingrediente: 25 ml dark rum 15 ml white rum 15 ml dark creme de cacao 15 ml
white creme de menthe 2 tsp single cream ice cubes 1 shot measure 1 shaker 1
strainer (if the shaker doesn’t include one) 1 cocktail glass Cum se prepara
Cocktail Chocolate Mint Rum
Ingrediente: 200 g parizer tăiat în 6 felii 1/2 lingură untură 1 lingură
unt 250 g mazăre 1 ou răscopt sare Mod de preparare: Feliile de parizer cu
coajă se prăjesc uşor în untură numai pe o parte; marginile feliei se strîng şi
formează o cupă. Cupele obţinute se aşază pe farfuria de...
Ingrediente: 200g ciocolată neagră 1 pahar plin cu frişcă neindulcita 2
linguri de unt 5 ouă cât de proaspete 1 prăfuleţ de sare 1 lingură zahăr Mod
de preparare: Smântână se încălzeşte uşor şi se amestecă cu ciocolată topită şi
unt. Se adaugă gălbenuşurile, unul câte unul, un vârf de cuţit de...
Ingrediente: 1 rinichi de vacă sau 2 rinichi de viţel sau de porc, 1 pahar
orez 2 pahare zeamă de carne sau apă, 3 linguri untură 3 cepe 2 linguri bulion
1/2 linguriţă boia de ardei sare piper puţin zahăr parmezan ras cantitatea după
gust pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Se...
Ingrediente aluat : 50 g drojdie 1 ou 1 pahar lapte 1/2 lingură zahăr 1/2
linguriţă sare 1/2 pahar unt topit untură sau ulei făină cît cuprinde
Ingrediente umplutura:1 pahar orez ,2 pahare lapte,1 pahar apă,3 linguri unt,3
ouă răscoapte,500 g şalău,un vîrf de cuţit piper negru,sare. Mod de
preparare: Se face plămădeala...
Ingrediente: 2 kg pulpă de porc fără os 1 căpăţână de usturoi 200 ml vin
alb 300 ml ulei 200 ceapa 2-3 linguriţe condiment tip Delikat, 300 g pastă de
tomate 1 linguriţă piper. Mod de preparare: Speli carnea, o laşi să se zvânte,
apoi o bine în ulei pe ambele părţi....
Ingrediente: 1 kg varză de Bruxelles 3 linguri unt 1 lingură pesmet sare
Mod de preparare: Se aleg verzişoare mici, se curăţă de frunzuliţele galbene, se
spală bine în cîteva ape şi se pun la fiert în apă cu sare, la foc iute, cam 20
min. Se scurg bine de apă. Se...
Ingrediente: 300 g făină 100 g unt 1 lingură zahăr 2 linguri smântână 1
gălbenuş Pentru umplutură ai nevoie de: 1/2 kg brânză dulce 2-3 linguri smântână
100 g stafide 1 plic zahăr vanilat 3 ouă coaja rasă de la 1 lămâie Pentru
aluatul de tăieţei ai nevoie de: 2 ouă 300 g...
Ingrediente: 1 ciolan afumat 1 morcov 1 rădăcină de pătrunjel 1 ţelină 2-3
bucheţele conopidă la congelator 2-3 cartofi 1 ceapă 2 linguri tarhon uscat 1 ou
sare 100 g smântână Mod de preparare: Pui ciolanul întreg (foarte bine
curăţat şi spălat) la fiert în apă fără sare. In acest timp...
Ingrediente: 750 g ficat de porc 100 ml ulei 2-3 linguri de făină o tigaie
pentru sos: 1/2 pachet de unt 50 ml zeamă de lămâie sare piper 1 legătură de
pătrunjel şi una de mărar 2 crăticioare care să intre una în cealaltă pentru
garnitură: 4-5 cartofi verdeaţă o oală Mod de...
Ingrediente: 1 kg şalău 1 morcov 1 pătrunjel 1 ceapă 2-3 boabe ienibahar 3-4
cartofi 2 ouă 1 lingură smîntînă unt 1 linguriţă făină pătrunjel tocat sare
zeamă de lămîie sfeclă roşie Mod de preparare: Se curăţă, se spalăşi se fierbe
peştele cu morcovul, ceapa, pătrunjelul şi ienibaharul. Cînd este fiert, se
lasă...
Ingrediente: 1 rinichi de vacă sau 2 rinichi de viţel sau de porc 3 cepe 1
lingură untură 1 lingură bulion 1 linguriţă boia de ardei 1/2 linguriţă făină
2-3 linguri vin 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă sare piper Mod de preparare:
Se curăţă rinichii de pieliţa exterioară, se taie în...
Ingrediente: 2 ouă 50 g şuncă slabă (parizer) 2 linguri lapte 1 1/2
linguriţă untură sare Mod de preparare: Se bat ouăle spumă, se amestecă cu
laptele şi sarea. Şunca tăiată bucăţele potrivit de mari se prăjeşte puţin în
untură. În tigaie, peste şuncă, se toarnă ouăle bătute şi se amestecă uşor
cu...
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 ouă 1 pahar lapte 1linguriţă unt sare 500 g
morcovi 2 linguri unt (umplutura) 1 linguriţă zahăr sare sos de smîntînă Mod
de preparare: Cartofii, curăţaţi, se fierb în apă sărată. Cînd sînt gata se
strecoară de apăşi se strivesc ca pentru piure, se amestecă cu laptele,
untul...
Ingrediente: 1 kg carne macră 150 g slănină 2 cepe 1 felie pîine albă 1 ou
sare piper 1 linguriţă verdeaţă tocată 1 lingură pesmet 200 g macaroane 1
lingură unt un vîrf cuţit piper sfecla rosie salata verde Mod de preparare: Se
fierb macaroanele în apă sărată, se strecoară, se spală...
Ingrediente: 1 ficat de gîscă sau 2-3 de găină 2 cepe (facultativ) 150 g
unt 2-3 linguri lapte sare gogoşari castraveciori ouă Mod de preparare: Se
taie cepele în patru, se aşază pe fundul unei cratiţe mici, se pune o lingură de
unt, ficatul, laptele şi 2-3 linguri de apă. Se acoperă...
Ingrediente: 750 g carne de miel 1 lingură untură 1 pahar smîntînă 1
linguriţă făină sare mărar tocat Mod de preparare: Se spală carnea, se taie
bucăţi şi se prăjeşte în untură pînă cînd se rumeneşte. Se adaugă făina, se
amestecă bine, se lasă să se prăjească apoi se toarnă încet smîntîna, se...
Ingrediente: 150g unt 100g zahăr 250g făină 1 vârf linguriţă drojdie 1
praf de scorţişoară 1linguriţă chimion Mod de preparare: Zahărul şi untul se
freacă cremă, se adaugă drojdie, făină, scorţişoară, chimion, se amestecă, apoi
aluatul se modelează ca un rulou şi se pune la frigider jumătate ceas. Se taie
rondele groase...
Ingrediente: 1 kg fasole verde 3 linguri unt 2 linguri pesmet alb sare Mod
de preparare: Se curăţă, se spalăşi se fierbe fasolea în apă sărată. Se
înfierbîntă într-o cratiţă untul şi se prăjeşte puţin cu pesmetul, seadaugă
fasolea scursă bine de apă, sarea, şi se scutură de cîteva ori cratiţa ca
să...
Ingrediente: 1 pui 1 lingură unt 1 ceapă linguriţă făină 750 g roşii 1/2
linguriţă boia de ardei sare un praf de zahăr Mod de preparare: Bucăţile de
pui se prăjesc înăbuşit în unt. Cînd sînt aproape gata, se adaugă ceapa tocată
mărunt şi făina, amestecînd cu lingura, apoi se pun roşiile...
Ingrediente: 1 garf (cam 2 kg) 3-4 boabe ienibahar 1 căţel usturoi 1/2
linguriţă boia de ardei cîteva boabe coriandru sare puţină grăsime Mod de
preparare: Carnea (fără să fie spălată) se şterge bine cu un ştergar umed, se
sărează, se freacă cu usturoiul pisat şi mirodeniile. Se aşază într-un castron
şi...
Ingrediente: 1 limbă de vacă sau 3-4 limbi de porc (cam 1 kg) zarzavat de
supă 200 g măsline 3-4 cepe 1 foaie de dafin 2-3 boabe de ienibahar 2 linguri
bulion 1 lingură oţet 3 linguri ulei 1/2 linguriţă zahăr sare 1 lămîie pătrunjel
tocat Mod de preparare: Se fierbe limba cu...
Ingrediente: 500 g carne de porc 500 g ciuperci 2 cepe 2 linguri smîntînă
1 lingură untură sare piper făină Mod de preparare: Se taie carnea în cuburi
mici, se săreazăşi se lasă să stea 30 min. În acest timp se curăţă ciupercile şi
se taie bucăţi mari. Se tăvăleşte carnea uşor...
Ingrediente: 1 hering 12 nuci curăţate şi pisate miez de franzelă muiat în
apă cu oţet 1/2 ceapă rasă 1 linguriţă oţet 3 linguri ulei Mod de preparare:
Se spală peştele, se curăţă de pieliţă, se scot toate oasele şi se dă prin
maşina de tocat carne sau se toacă foarte mărunt...
Ingrediente: 500 g carne 2 linguri untură 2-3 cepe 500 g cartofi 2
linguri bulion 1 linguriţă boia de ardei sare puţin cimbru (facultativ) Mod
de preparare: Carnea spălată se taie în bucăţi, se sărează puţin şi se punela
prăjit în untură. Cînd începe să se rumenească, se adaugă ceapa mărunt
tocată...
Ingrediente aluat: 500gfăină 125g unt 3 ouă 150g zahăr pudră 1 pacheţel
cu zahăr vanilat 1 nucă de drojdie 1pahar de lapte sare 1 nucă unt pentru uns
tava Ingrediente umplutura: 500g de sămânţă de mac ,250g zahăr,4 linguri miere
,coajă de la 1 lămâie sau portocală ,1 albuş,2 linguri unt,2-3...
Ingrediente: 6 felii parizer tăiat subţire 12 măsline 2 cartofi fierţi 2–3
linguri maioneză piper salată verde Mod de preparare: Feliile de parizer se
curăţă de coajăşi se răsucesc în formă de cornet. Fiecare cornet se prinde cu o
scobitoare ca să nu se desfacă, iar în cele două capete ale scobitorii
se...
Ingrediente: 1 limbă de vacă sau 3-4 limbi de porc (cam 1 kg) 2 cepe 1
pătrunjel 1 morcov 1 foaie de dafin 4-5 boabe de ienibahar sare sos de hrean de
muştar sau de bulion Mod de preparare: Se spală limba în cîteva ape, se rade
cu cuţitul şi se îndepărtează gîtlejul,...
Ingrediente: 750 g apă 500 g fructe (vişine sau zmeură, căpşuni, fragi,
coacăze) 3-4 linguri zahăr 150 g griş 1 praf vanilie Mod de preparare: Se pun
la fiert fructele spălate cu apa. După ce dau cîteva clocote, se iau de la foc,
se lasă să se răcească, apoi se dă prin-tr-o...
Ingrediente: 1 kg mazăre păstăi 2 linguri unt un vîrf linguriţă zahăr
(facultativ) 1 linguriţă mărar tocat sare friganele Mod de preparare: Se
curăţă mazărea păstăi de aţe, se spalăşi se fierbe în apă puţin sărată. Cînd
este fiartă, se scurge bine de apă. Se înfierbîntă untul într-o cratiţă, se
adaugă mazărea...
Ingrediente: 600 g muşchi 3 cepe mari sare piper 2 linguri untură Mod de
preparare: Se taie muşchiul felii groase de un deget. Se bat uşor cu ciocanul de
lemn, se sărează, se pipereazăşi se prăjesc în untură încinsă, pe o parte şi pe
alta, la foc iute. Se punbucăţile de muşchi într-o...
Ingrediente: 1 kg somn 4 linguri ulei 2 linguri făină 1 ceapă mare roşii
1/2 linguriţă zahăr 3-4 boabe ienibahar 1 foaie de dafin sare Mod de
preparare: Somnul curăţat şi spălat se taie în bucăţi, se săreazăşi se lasă să
stea o jumătate de oră. Ceapa tăiătă foarte mărunt se prăjeşte...
Ingrediente: 1 pahar de lapte dulce călduţ 1 pahar miere 1 cană făină 1
linguriţă chimion 1 linguriţă drojdie coajă rasă de portocală unt Mod de
preparare: Mierea se topeşte în lapte, apoi se amestecă cu făină, chimion,
drojdie şi coajă de portocală. Se unge cu unt o tavă de cozonac, se...
Ingrediente: 400 g carne de porc 200 g cârnaţi afumaţj 150 g creier 300 g
ciuperci 1 linguriţă bulion 3-4 căţei de usturoi 150 ml ulei 2 legături verdeaţă
2 pahare de vin sare Mod de preparare: Tai carnea în bucăţi mari, o sărezi şi
o prăjeşti în ulei. Adaugi câmaţii şi...
Ingrediente: 1 raţă 80 ml ulei 1/2 lingură făină 1 lingură pastă de roşii
3-4 căţei de usturoi 1 lingură oţet 700 ml apă 1 legătură pătrunjel sare şi
piper Mod de preparare: Cureţi şi speli raţa, o tai în bucăţi pe care le
presari cu sare şi piper şi le prăjeşti...
Ingrediente: 500 g inimă de porc 1 felie de franzelă înmuiată în lapte şi
presată bine 2 cepe 5-6 căţei de usturoi 3 ouă 1 legătură pătrunjel sare piper 1
lingură griş 200 ml ulei Mod de preparare: Cureţi ceapa şi usturoiul, tai
ceapa mărunt şi o căleşti în puţin ulei,...
Ingrediente: 750 g pulpă de porc 400 g smântână 2 ouă 2 linguri făină 1
lămâie 50 g unt 150 g orez 2 cepe 125 ml ulei sare Mod de preparare: Tai
carnea felii pe care le baţi apoi ca pentru şniţele, le treci prin făină şi le
prăjeşti în ulei. Scoţi...
Ingrediente: 6 prepeliţe 1 lingură unt 1 ceaşcă smîntînă 1 linguriţă făină
sare Mod de preparare: Prepeliţele, spălate, se taie pe jumătate în lungul
trupului şi se prăjesc puţin într-o cratiţă cu unt fierbinte. Se toarnă apoi
smîntîna bine amestecată cu făina, se adaugă o lingură, două de apă, sarea, se
acoperăşi...
Ingrediente: 420 g zahăr 1 pahar apă cîteva picături zeamă de lămîie Mod
de preparare: Se fierbe bine zahărul pisat fin cu un pahar de apă pînă cînd
siropul se îngroaşă şi se ţine de lingură. Se adaugă cîteva picături de zeamă de
lămîie. Cînd compoziţia este caldă, se freacă, ca la...
Ingrediente: 250 g brînză sau caş de oaie 100 g unt 1 linguriţă chimen
foarte fin pisat 1 linguriţă boia roşie de ardei sare ridichi Mod de
preparare: Se dă brînza prin sită sau prin maşina de tocat. Se freacă bine cu
untul, se adaugă chimenul şi boiaua, se pune sare dacă este...
Ingrediente: 1 os afumat de porc 250 g smântână 200 g orez 5-6 căţei
usturoi 3 linguri făină 1 ceapă sare piper apă Mod de preparare: Pui osul
afumat la fiert într-o oală cu apă. Speli orezul şi îl adaugi în ciorbă după ce
a fiert carnea. Pui usturoiul pisat, ceapa...
Ingrediente: 2 cârnaţi 50 ml ulei 3 linguri unt 1 lingură făină 1 ceaşcă
zeamă de carne 1 lingură oţet 1 lingură muştar 100 g ciuperci din conservă
scurse de zeamă piper sare câteva foi de dafin Mod de preparare: Tai câmaţii
în bucăţi mai mari şi-i pui la prăjit în ulei...
Ingrediente: 3-4 cârnaţi afumaţi mai lungi 2 bucăţi hrean 300 g smântână
2-3 linguri făină 1 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie 4-5 linguri ulei
condiment tip Vegeta Mod de preparare: Tai cârnaţii în bucăţele de
aproximantiv 10 cm pe care le prăjeşti pe ambele părţi în ulei încins, apoi le
scoţi...
Ingrediente: 1 creier de porc sare piper 1 lămâie 5 linguri ulei 1 pahar
vin alb 1 salată verde măsline Mod de preparare: Fierbi creierul foarte bine
în apă cu vinul şi puţină sare. Laşi să fiarbă 30 de minute, apoi îl scoţi şi-l
laşi la răcit. Il fărâmiţezi, îl freci cu...
Ingdrediente: 12 ouă 1 pahar zahăr 1,2 kg piure (fără pic de apă) de
cartofi fierţi făină cât să se lege un aluat potrivit 500g zahăr 100g sirop gros
de fragi sau zmeură Mod de preparare: Sosul se dizolvă zahărul şi siropul
într-un litru de apă clocotită. Ouăle se bat, apoi se...
Ingrediente: 1 rinichi de vacă sau 2 rinichi de viţel sau de porc (cam 600
g) 1 ceapă mică 1 lingură unt 1 pahar smîntînă 1 linguriţă rasă făină 1/2 pahar
zeamă de carne sare Mod de preparare: Se prepară rinichii ca pentru mîncare
de rinichi. Se prăjeşte ceapa cu untul pînă...
Ingrediente: 6 bucăţi (porţii) de carne de iepure 1 lingură untură 1
linguriţă făină 1 lingură unt proaspăt 1 pahar smîntînă 2-3 boabe ienibahar 1/2
ceapă tocată sare Mod de preparare: Într-o cratiţă cu o lingură de untură se
prăjesc uşor bucăţile de iepure, se adaugă 1/2 pahar de apă, ceapa
tocată,ienibaharul,...
Ingrediente: 2 cepe 3 morcovi 2 linguri pastă de ardei 2 rădăcini
pătrunjel 8 cartofi 4 pulpe de pui 1 legătură pătrunjel verde borş sare Mod de
preparare: Cureţi ceapa, morcovul, pătrunjelul, cartofii, îi tai măiunt şi îi
pui la fiert în 4 litri de apă. In acest timp opăreşti carnea cu...
Ingrediente: 750 g carne grasă 3 linguri untură 1 pătrunjel 1 morcov 2 ardei
graşi 1 vînătă 1 dovlecel 1 mînă de bame 1 mînă de fasole verde 1 mînă de fasole
grasă 1 mînă de fasole ţuvără, 250 g mazăre 1 conopidă mică 2 cepe mari 3
cartofi 1 ţelină mică 5-6 roşii...
Ingrediente: 500 g cartofi 1 ceapă 1 fir de praz 1/2 l lapte 1 lămâie 100
g smântână sare 3-4 felii de pâine Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi
speli, îi tai cuburi şi îi fierbi într-un litru de apă cu sare împreună cu ceapa
şi prazul tăiate mărunt. După ce cartofii...
Ingrediente: 1 raţă 12 mere mari 1 lingură untură sare Mod de preparare:
În raţa curăţată, spălatăşi sărată dinainte, se introduc două mere mai mici. Se
aşază în tava de friptură, cu o lingură de unturăşi cîteva linguri de apă. Se
dă la cuptor la foc mai iute şi se stropeşte mereu...
Ingrediente aluat: 500g făină 375g ulei,unt sau osânză 1 linguriţă sare
apă câtă primeşte aluatul Ingrediente crema: 1 lingură de făină, jumătate litru
apă,6 gălbenuşuri de ou,l albuş de ou coajă de la 1 lămâie,500g zahăr ,un sfert
litru de lapte Mod de preparare: Se bat albuş şi gălbenuşuri. Se leagă
un...
Ingrediente: 600 g carne macră 2 linguri unt sau untură 1/2 pahar pesmet
pisat puţin piper sare Mod de preparare: Carnea, spălată, se trece prin maşina
de tocat sau se toacă cu satîrul, se amestecă bine cu sare şi piper. Din această
pastă se fac şase turtiţe de grosimea unui centimetru, se...
Ingrediente: 6 ouă 1 pahar zahăr pudră 1 pahar făină coaja rasă de la o
lămîie marmeladă Mod de preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul într-un
castron de piatră. Se aşază castronul într-un vas cu apă fierbinte, ţinînd vasul
pe foc şi se freacă cu crema pînă ce se înfierbîntă. Se scoate apoi...
Ingrediente: 750 g limbă de porc 150 g măsline 2 morcovi 2 rădăcini de
pătrunjel 2 cepe 100 bulion 100 ml vin alb 2 linguri făină sare piper ulei Mod
de preparare: Speli limba şi o pui la fiert în apă cu sare pentru 30 de minute.
Separat, măslinele în apă. In...
Ingrediente: 6 cotlete de porc 2 ouă 2 linguri untură 2 linguri făină
piper sare pesmet Mod de preparare: Se bat cotletele uşor cu ciocanul de lemn,
se sărează, se piperează, se dau prin oul puţin bătut, apoi prin făină, din nou
prin ou, iar la urmă prin pesmet. Se prăjesc în...
Ingrediente: 600 g făină 400 g unt proaspăt 2 gălbenuşuri 1 ou întreg 3
linguri smîntînă vanilie fructe din dulceaţă Mod de preparare: Se freacă untul
cu două gălbenuşuri, se adaugă un ou întreg, smîntînă, vanilie şi făină. Se
frămîntă bine şi se împarte alua- tul obţinut în trei părţi egale. Se
întind...
Ingrediente: 300g ciocolată amară 1 pachet unt 5 ouă zahăr pudră: 2-3
linguri pentru cremă + 2 linguri pentru glazură praf scorţişoară 1 linguriţă
făină sare Mod de preparare: Ciocolata şi untul se amestecă pe foc, se dau
deoparte, se adaugă zahăr pudră, făină, scorţişoară şigălbenuşuri, amestecând
fără istov, până se cremuieşte....
Ingrediente: 1 kg făină 1/2 kg mălai (făină de porumb) drojdie cât o nucă
apă 1 linguriţă sare 1 ou Mod de preparare: Din mălai faci o mămăliguţă mai
moale, o răstorni pe un platou şi o laşi la rece. Intr-un vas mai mare de
frământat pui făina, adaugi drojdia dizolvată în...
Ingrediente: 800 g cotlet de porc 1 kg varză roşie 1 cârnat de casă 1
ceapă roşie 100 ml ulei 1 lingură oţet 1 linguriţă chimen sare piper 1/2
linguriţă zahăr Mod de preparare: Cu ajutorul cozii unei linguri de lemn faci
o gaură în mijlocul cotletului, pe lungime, şi introduci cârnatul,...
Ingrediente: 6 porţii carne 4 linguri ulei 200 g măsline 1 lingură bulion 1
linguriţă făină 3 cepe 1 linguriţă oţet sau un păhărel de vin 1 bucăţică zahăr
sare 1 foaie de dafin Mod de preparare: Se prăjesc bucăţile de găină în două
linguri de ulei, se adaugă 3-4 linguri de apăşi...
Ingrediente blat: 4 gălbenuşuri 150g margarina 200g zahăr 3 linguri cacao
250g iaurt 200g făină Ingrediente crema: 4 albuşuri ,250g zahăr Ingrediente
glazura:200g zahăr,3 linguri apă,3 linguri cacao ,100g margarina Mod de
preparare: Pentru blat se amestecă bine ingredientele şi se pun la copt într-o
tavă unsă şi tapetată cu făină, la...
Faci mai întâi o saramură de apă fiartă (la 1 l de apă pun 200 g sare).
Când apa a fiert o iei de pe foc şi adaugi foi de dafin şi boabe de piper. Ungi
slănina proaspătă cu usturoi pisat cu puţină sare şi după ce saramura s-a răcit
pui şunca unsă...
Cureţi de slănină muşchiuleţii şi costiţa, iar şuncile şi spata le laşi cu
slănină şi şorici. Slănina cea mai bună pentru afumat este cea de pe burtă.
Aşezi carnea şi slănina într-un vas larg la gură, presari sare grunjoasă,
conservant pentru carne şi coriandru. La un porc de 100-110 kg intră 3-4
kg...
Ingrediente: 250 g ficat de porc 50 g slănină 400 g carne de porc (poate
fi după fasonare sau de la căpăţână) 200 g inimă 50 g splină 50 g untură 1 ceapă
piper ienibahar măghiran 1 vârf de linguriţă de zahăr tos 1 lingură ghimbir
Mod de preparare: Pui la fiert...
Ingrediente: 500 g ficat de viţel 500 g ciuperci 2 cepe 300 g unt sare piper
1 ou măsline pătrunjel Mod de preparare: Se curăţă, se spalăşi se taie bucăţi
mari ciupercile. Pe fundul unei cratiţe se pun două linguriţe de unt, cepele
tăiate în patru, ciupercile, ficatul tăiat bucăţi mai mari, şi...
Căleşti 6-7 cepe tocate mărunt în ulei încins, apoi adaugi puţină apă,
sare şi condiment tip Vegeta după gust. Adaugi 2 kg de carne tocată peste ceapă
şi le căleşti împreună câteva minute. Aşezi apoi tocătura în borcane de 400-800
g şi le capsezi, apoi le fierbi la bain-marie 2 zile consecutiv, timp...
Ingrediente: măruntaiele unei gâşte 3 morcovi 3 cepe 3 cartofi 4-5 roşii
din conservă zeamă de varză 1 legătură pătrunjel leuştean uscat 1 ou 1 mână de
fidea sare după gust Mod de preparare: Pui măruntaiele la foc cu puţină apă şi
sare. Când zeama a dat în clocot, iei spuma şi...
Ingrediente: 1 kg frişcă 11 foi gelatină 4 ceşcuţe cafea neagră rece zahăr
după gust 1 ceşcuţă lapte dulceaţă de vişine Mod de preparare: Se pune la foc
într-un ibric cafeaua neagrăşi laptele. Se adaugă gelatina şi se amestecă bine
pînă ce se dizolvă. Se strecoară prin sită deasăşi se lasă să...
Ingrediente: 500 g făină 80 g untură (sau unt) 2 ouă 1/2 l lapte dulce 1
praf de copt 2 plicuri zahăr vanilat 6 linguriţe cacao Mod de preparare: Freci
untura cu zahărul şi ouăle, apoi adaugi făina, laptele, cacaua, praful de copt
şi vanilia. Intinzi coca în tava de la aragaz unsă...
Ingrediente: 420 g zahăr 1/2 pahar apă 2 linguri rom zeama de la o 1/2
lămîie Mod de preparare: Se pune la fiert zahărul cu apa; cînd s-a legat bine
ca pentruşerbet, se adaugă romul şi zeama de lămîie. Se ia de pe foc, se freacă
bine şi cînd începe să se...
Ingrediente: 8 bucăţi costiţă de porc 1 varză mică murată 1 ceapa mijlocie
2 linguri pastă de roşii 2 linguri miere 2 linguri ulei sare piper 2 linguri
pastă de ardei 2 foi de dafin 1 linguriţă piper boabe 1 legătură pătrunjel
Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai mărunt, apoi...