skip to main |
skip to sidebar
6 retete culinare
Salata Waldorf
Salata Waldorf nu a fost inventată de un maestru bucătar,
ci de un ospătar pe nume Oscar Tschirky. Pe când lucra ca ospătar-şef la hotelul
newyorkez Waldorf, în anii 1890, el a avut ideea de a crea o combinaţie unică de
mere tăiate cubulete, tulpini de ţelinâ şi maioneză.
Ideea a prins şi, în scurt timp, această mâncare a devenit o salată elegantă
care se serveşte în restaurantele multor hoteluri din întreaga lume.
Restul il gasiti aici.
Supa Ramen
Ramen reprezintă pentru japonezi un adevărat mit culinar.
Este o supă cu tăiţei, din care s-au inspirat atât de
apreciatele mâncăruri despre care este vorba în cunoscutul film Tampopo, o
poveste amuzantă despre un şofer de camion care ajută o tânără văduvă să-şi pună
pe picioare micul restaurant.
Supa ramen instant a uzurpat de fapt denumirea, ramen
autentic fiind un adevărat deliciu culinar, apreciat de cunoscători. Supa se
prepară cu tăiţei chinezeşti din făină de grâu. Există patru tipuri de supă
ramen: shio (supă limpede de pui), tonkatsu (supă tulbure de porc), shoyu (supă
asezonată cu sos de soia) sau miso (supă aromatizată cu o pastă făcută din boabe
de soia fermentate).
Restul il gasiti aici.
Retete internationale: Panzanella
Bucătarii italieni dovedesc multă ingeniozitate când vine vorba sâ
folosească pâinea veche, fie că fac din ea pesmet cu usturoi, fie ca o folosesc
pentru a îngroşa o supă. Printre mâncărurile rustice italieneşti în care se pune
pâine tare există o adevărată bijuterie: panzanella, o
salată de vară cu pâine, specifică regiunii
Toscana.
Pentru panzanella vă trebuie o pâine de casă, cu miezul mai
tare (ideală este ciabatta), veche de vreo patru zile. Cea mai simplă
panzanella se face din pâine tăiată în cubuleţe, roşii bine
coapte, busuioc, un sos din ulei de măsline extravirgin, oţet din vin roşu şi
usturoi. Pâinea din salată absoarbe sosul vinegretă şi sucul de roşii.
Rezultatul va fi un adevărat regal gastronomic.
Restul il gasiti aici.
Retete internationale: Supa de mazare cu menta
Aprroape toate supele de mazăre se prepară din mazăre
uscată. Insă la sfârşitul primăverii, tot mai mulţi îşi amintesc de mazărea
verde proroaspătă, din care se poate face o supă fină, de culoarea smaraldului,
aromată cu frunze de mentă.
Transformarea zaharurilor naturale din mazăre în amidon începe din momentul
în care mazarea este culeasă de pe vrej; aşadar, unul din intre secretele pentru
reuşita acestei supe constă în a folosi mazăre proaspăt culeasă.
Restul il gasiti aici.
Supa Miso
Nu se poate imagina o masă japoneză fără miso. Această supă are menirea de a
stimula apetitul. Cele două componente de bază sunt dashi şi miso. Dashi este o
zeamă care se obţine fierbând kombu (adică algele numite vareh kelp), împreună
cu katsoubushi (ton afumat şi uscat).
Restul il gasiti aici.
Polenta
Mămăliga estee cunoscută în multe părţi ale lumii, din
Africa până în Europa Centrală şi din America de Sud până în Statele Unite. In
nordul Italiei ea este atât de populară, încât concurează cu pastele făirnoase.
Odinioară, mămăliga era alimentul de baza al ţăranilor. Astăzi, îmbrăcată în
haine noi, ea constituie unul dintre ingredientele cele mai importante ale
bucătăriei din regiunile Friuli, Lombardia, Piemonte şi Veneto. Confcorm metodei
de preparare tradiţionale, acest terci auriu se fierbe timp de o oră şi mai
bbine, amestecând continuu, într-un ceaun făcut ddin cupru, numit paiolo.
Restul il gasiti aici.
Pofta buna!