skip to main |
skip to sidebar
Retete #26
Retete:
O reteta de kefta de pui din: carne de pui, ardei capia, ceapa, usturoi,
patrunjel verde, chimen macinat, piper negru, ienibahar, cimbru, seminte de
caramom, boia iute, sare, coriandru si cuisoare. Ingrediente: 800 g carne de pui
1 ardei capia 1 ceapa 4-5 catei de usturoi 1 legatura patrunjel verde 1
lingurita chimen macinat...
O reteta de legume gratinate din: dovlecel, vanata, rosii, parmezan, ulei,
sare si piper. Ingrediente: 1 dovlecel 1 vanata mica 4 rosii tari, bine coapte
50 g parmezan sau cascaval ras ulei pentru prajit sare piper Mod de preparare:
Speli dovlecelul şi vânătă, le tai felii subţiri, le pudrezi cu sare şi
le...
O reteta de pui cu sos de lamaie din: piept de pui, coriandru, suc de
lamaie, iaurt natural, lamaie, frunze de coriandru, ulei, sare si piper.
Ingrediente: 800 g piept de pui 1 lingurita coriandru macinat 2 linguri suc de
lamaie 300 g iaurt natural degresat 1 lamaie 3 linguri frunze de coriandru
tocate...
O reteta de fasole alba cu ceapa coapte din: ceapa rosie, ulei de masline,
usturoi, frunze de rozmarin, rosii cherry, fasole alba, otet balsamic si
parmezan. Ingrediente: 2 cepe roşii medii ulei de măsline 2 căţei de usturoi,
tocaţi mărunt 15g frunze de rozmarin, tocate 300g de roşii cherry, tăiate în
jumătăţi 2 x...
O reteta de cod cu legume din: fileuri de cod, telina, ceapa rosie, usturoi,
ghimbir, unt, lapte, suc de lamaie, sare si piper. Ingrediente: 4 fileuri de cod
6 tulpini de telina 1 ceapa rosie 3 catei de usturoi 1 lingurita ghimbir 2
linguri unt 1 lingura lapte 2 linguri suc de lamaie sare...
O reteta de salata de pui la gratar cu maioneza din: ceapa rosie, otet de
vin alb, paine, ulei de masline, aprmezan, pulpe d epui, maioneza, busuioc si
salata. Ingrediente: ½ ceapă roşie, tăiată fin oţet din vin alb ½ pâine
ţărănească ulei de măsline 30g de parmezan, ras 6 pulpe de pui,
dezosate,...
O reteta de galuste de peste cu orez din: file de peste, albusuri,
coriandru, iaurt, ceapa, orez, sare, piper, tarhon, supa de pui, faina, iaurt si
smantana. Ingrediente: 750 g file de peste – cod, merluciu, pangasius 2 albusuri
1/2 lingurita coriandru macinat 150 ml iaurt natural 1 ceapa tocata marunt 400 g
orez...
O reteta de lasagna simpla din: mozzarella, foi de lasagna, parmezan, ulei
de masline, ceapa, usturoi, ierburi, frunze de dafin, carne tocata de vita,
rosii in bulion, vin rosu, unt, faina, lapte si nucsoara. Ingrediente: 250g de
mozzarella, scursă de apă şi dată prin răzătoare 18-20 foi de lasagna 85g de
parmezan, ras pentru...
O reteta de dovlecei conservati din: dovlecei, frunze de telina, ceapa,
otet, apa, sare grunjoasa, miere, boabe de piper si boabe de mustar.
Ingrediente: 1 kg dovlecei foarte tineri si fragezi frunze de telina 2 cepe albe
pentru solutia de conservare: 1 pahar otet de 9 grade 3 pahare apa sare
grunjoasa neiodata (cate...
O reteta de aripioare picante cu sos de branza cu mucegai din: unt, sos
tabasco, otet alb, aripioare de pui, sare, piper, faina, ulei de floarea
soarelui, telina, branza cu mucegai albastru, smantana, usturoi si boia de ardei
dulce. Ingrediente: 4 linguri de unt 5 linguri de sos Tabasco, 1 lingură de oţet
alb...
O reteta de pui cu salata de spanac si capsune din: piept de pui, supa de
pui, frunza de dafin, frunze de spanac, ceapa rosie, capsune, crutoane, sare,
piper rosu, iaurt, otet si miere. Ingrediente: 600 g piept de pui 450 supa de
pui sau legume 1 frunza de dafin 250 g frunze de...
O reteta de piure de broccoli sau conopida din: broccoli sau conopida,
smantana, oua, ceapa verde, nucsoara, sare, piper, pesmet, unt, faina, vin alb,
sare si piper alb. Ingrediente: 400 g broccoli sau conopida 3 linguri smantana 2
oua 3 cepe verzi 1/2 lingurita nucsoara sare piper pesmet sos: 1 lingura unt 1
lingura...
Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). Curăţaţi o mână de cartofi,
tăiaţi-i în cubuleţe de 2,5 cm şi puneţi într-o cratiţă cu apă rece şi sărată.
Aduceţi la fierbere, lăsaţi cartofii să fiarbă câteva minute la foc mic, apoi
scurgeţi-i şi lăsaţi-i să stea puţin în sită. Puneţi într-un bol o linguriţă cu
vârf...
O reteta simpla de Cocktail cu rachiu de visine din: suc de visine, rachiu
de visine, zahar, zer si frisca. Ingrediente: 0,1 l suc de visine 2 cl rachiu de
visine 1 lingura de zahar 15 cl zer rece 1 lingura de frisca lichida Mod de
preparare: Mixam bine ingredientele la viteza mica...
O reteta de budinca de broccoli cu branza si paste din: penne, broccoli,
unt, faina, lapte, mustar cu boabe si branza Cheddar. Ingrediente: 280g de penne
280g de broccoli, rupt în bucheţele 25g de unt 25g de făină obişnuită 300ml de
lapte 1 lingură de muştar cu boabe 140g de brânză Cheddar maturată, dată...
O reteta de omleta cu zucchini din: zucchini, morcov, oua, smantana,
cascaval, unt, patrunjel verde, sare si piper. Ingrediente: 1 zucchini fraged 1
morcov mic 4 oua 4 linguri smantana 2 linguri cascaval ras 1 lingura unt
patrunjel verde pentru decor sare piper Mod de preparare: Speli dovlecelul
bine, îl tai felii subţiri...
O reteta de paste cu sos de branza si pere din: paste, pere, unt, faina,
lapte, cognac, piper alb, parmezan si sare. Ingrediente: 500 g paste scurte 4
pere mai mari 50 g unt 1 lingura faina 250 ml lapte 1 lingurita cognac 1/2
lingurita piper alb 100 g parmezan ras sare Mod...
O reteta de pui cu lamaie si cuscus cu dovlecei din: cuscus, supa de pui,
ulei de masline, dovlecei, lamai si piept de pui. Ingrediente: 200g de cuşcuş
400ml supă de pui gata făcută 2 linguri ulei de măsline 4 dovlecei, daţi prin
răzătoare 2 lămâi, una tăiată în jumătate şi cealaltă tăiată în...
Retete pentru tine: Mancare de cartofi cu mazăre O reteta de mancare de
cartofi cu mazare din: pulpa de porc, cartofi, mazare, ceapa, marar, ulei si
sare. Ingrediente: 1 kg pulpa de porc 2 kg cartofi 300 g mazare 1 ceapa marar
ulei sare Mod de preparare: Curăţă ceapa, tai-o în cubuleţe şi...
Orezul a fost introdus in Italia de către invadatorii arabi. La începutul
Renaşterii, ei dezvoltaseră un mod propriu de a-l prepara, combinându-l cu
ingrediente specifice zonei. Lunca fertilă a râului Po din Lombardia, în partea
de nord a Italiei, este perfectă pentru cultivarea tuturor soiurilor de orez.
Arborio şi carnaroli, două soiuri foarte fine...
Ingrediente: 250 g faină 20 teci de fasole verde fină 100 g urdă 1 ou sare
piper chimen 50 g unt 2 cartofi 2 pahare de smântână 2 morcovi 1 ţelină mică (se
pot folosi orice fel de legume de sezon) Mod de preparare: Se amestecă într-un
vas urda, untul, faina şi...
Ingrediente: 150 g gris 500 ml lapte 2 ouă 2 linguri zahăr coaja de la 1
lămâie 2 pliculeţe zahăr vanilat sare sirop de fructe sau dulceaţă fină Mod de
preparare: Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul, apoi se adaugă grisul în
ploaie, vanilia, coaja de lămâie, albuşurile bătute spumă şi sarea....
Ingrediente: 1 ou 1 lingură ulei 1 vârf cuţit amoniac stins cu suc de
lămâie 200 g margarină vegetală 150 g apă minerală făină cât cuprinde sare 100 g
caşcaval ras 50 g susan Mod de preparare: Oul se amestecă cu apa minerală, cu
lingura de ulei, amoniacul, sarea şi făina cât...
O reteta de ciulama de ciuperci cu ulei, morcovi, ceapa, cartofi, faina,
vegeta si sare. Se serveste calda cu mamaliguta. Ingrediente: 1 kg ciuperci (sau
2 cutii mici) 3 linguri ulei 2 morcovi 2 cepe 2 cartofi 2 linguri făină 1
linguriţă vegeta sare Mod de preparare: Se curăţă ciupercile, se spală,
se...
Ingrediente: 250 g linte 1 ceapă 1 morcov 2 ouă 2 linguri fulgi de ovăz
2-3 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel 1 foaie dafin 150 g brânză 2 linguri
făină ulei pentru prăjit Mod de preparare: Lintea se alege, se spală bine şi
se pune la fiert în apă cu foaia...
Ingrediente: 1 varză mică 2 linguri ulei de măsline 1 legătură mărar 3-4
linguri suc de lămâie sare Mod de preparare: Verzei i se îndepărtează primele
frunze, apoi se spală, se taie în două şi se toacă. Se pune într-un castron şi
se amestecă cu restul ingredientelor şi cu mărar tocat fin....
Ingrediente: 1 kg zahăr 1,2 litri apă 1,2 kg petale şi frunze de toporaşi
Mod de preparare: Se grijesc bine petalele şi frunzele, adică se spală, se
curăţă, se ciuruie .Când s-au scurs bine se pun la fiert într-o tingire, în apa
clocotită, până se-nmoaie se lasă să se răcească. Se adaugă...
Ingrediente: 1 kg zmeură 500 g zahăr 3 linguri suc de lămâie Mod de
preparare: Zmeura trebuie să fie mare şi frumoasă. Se curăţă de codiţe, se spală
bine sub jet de apă, se scurge, după care se aşază într-un vas de inox în
straturi alternative de zmeură şi zahăr. Se pune...
Ingrediente pentru aluat: 2 ouă 100 g zahăr 100 ml ulei 1 praf de copt 1
lingură suc de lămâie coajă rasă de la 1 lămâie făină cât cuprinde 1 praf sare 1
borcan gem de caise Ingrediente pentru glazură: 3 albuşuri bătute spumă 100 g
zahăr tos 200 g nucă măcinată ...
Ingrediente pentru blat I: 1 cană grâu fiert 10 linguri pesmet 6 linguri
miere 1 cană miez de nucă măcinat sare Ingrediente pentru blatul II: 1 cană orez
fiert 200 g nucă cocos 3 linguri miere 2 pliculeţe zahăr vanilat fistic 50 g
Mod de preparare: Grâul fiert se amestecă cu mierea,...
Ingrediente: 1 legătură groasă de mărar 2 linguri smântână 1 ceaşcă cu
lapte 1 lingură de făină 1 lingură de unt 1 linguriţă sare Mod de preparare:
Se pune untul pe foc şi, când s-a topit, se freacă cu lăină.Se toarnă şi
laptele, dintr-o dată, să dea în clocot mărarul se toacă...
Ingrediente: 1 căpăţână de cicoare (de grădină) 1 ceapă sare piper 2
linguri untdelemn 2 linguri unt (margarină) 1 lingură faină 1 lingură smântână
Mod preparare: Cicoarea se grijeşte bine în mai multe ape, frunzele se taie
fâşii subţiri şi se opăresc iute în apă clocotită cu sare, să le ia
amăreala...
Ingrediente: 250 g margarină vegetală 15 g drojdie 150 g apă călduţă sare
făină cât cuprinde Pentru umplutură: 500 g brânză dulce 1 kg varză 2-3 ouă 3-4
linguri ulei 1 linguriţă vegeta Mod de preparare: Margarina se frământă cu apa
călduţă în care am dizolvat drojdia, un praf de sare şi...
Ingrediente: 1,5 kg dovlecei 3 cepe potrivite 2 morcovi 3-4 linguri ulei 1
lingură vegeta 500 ml suc de roşii 50 g lapte 1 legătură mărar Mod de
preparare: Morcovul se taie cubuleţe mici, şi se pune la fiert în apă clocotită
şi sare, cât să-l acopere. Dovleceii tăiaţi cubuleţe mai mari...
Ingrediente: 200 g orez 2 litri apă 1 cutie ananas bucăţi (300 g) 6
linguri miere sare 2 pliculeţe zahăr vanilat 100 g nucă cocos 2 ouă 200 g brânză
de vaci 1 bucată kiwi Mod de preparare: Orezul se pune la fiert în cei 2 litri
de apă cu sare. Se...
Ingrediente: 1 crap de 2 kg 6-8 cepe 1 kg roşii 1 ceaşcă untdelemn 1
legătură pătrunjel sare piper 3 pumni de măcriş verde 2 linguri de lapte bătut
Mod de preparare: Ceapa se taie peştişori şi se pune la călit într-o tavă
încăpătoare .Roşiile se taie felioare şi se pun şi...
Ingrediente: 1 kg carne macră tocată 5 cepe 5 ouă 3 morcovi 2 linguri
pastă roşii 1 păhărel de vin 1 căpăţână usturoi 2 linguri untură 1 pahar cu bere
sare piper cimbru 1 ceaşcă varză (murată sau crudă) tocată 1 kg bucăţi de cap –
limbă, alte cărniţe, tocate 1 foaie de...
Ingrediente pentru aluat: 1 kg cartofi 250 g făină 2 ouă sare Ingrediente
pentru umplutură: 1 kg prune 100 g migdale măcinate 2 linguri pesmet 250 g zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat Mod de preparare: Cartofii se spală şi se fierb în
coajă. Fiind calzi, se decojesc bine şi se dau prin...
Ingrediente: 1 kg conopidă 2 cepe 3-4 linguri ulei 100 g orez 150 g suc de
roşii (sau 2 linguri pastă de tomate) 1 lingură vegeta 1 legătură pătrunjel
verde Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi se înăbuşă cu apă
şi ulei. Se adaugă orezul opărit în prealabil...
Ingrediente: 500 g piersici 100 g miere albine 2 linguri suc de lămâie 500
ml apă Mod de preparare: Piersicile se spală, se scot sâmburii şi se dau prin
blender împreună cu restul ingredientelor. Rezultă un nectar de piersici
delicios.
Ingrediente: 500 ml lapte soia 250 g miere de albine 5 linguri făină 1
pliculeţe zahăr vanilat 100 g unt sare Mod de preparare: Se amestecă laptele
cu mierea, mirodeniile, şi făina. Se fierbe pe baie de apă, amestecând continuu
până se îngroaşă. Crema se mai ţine pe foc 3-5 minute din...
Ingrediente: 500 g făină 150 g margarină vegetală 100 ml iaurt dietetic 1
vârf cuţit praf de copt 2 linguri suc de lămâie sare Mod de preparare: Intr-un
castron mai mare se pune făina care se amestecă cu margarina, iaurtul şi praful
de copt. Se frământă repede până se încorporează ingredientele şi...
Ingrediente: 300 g făină de grâu integrală 100 g făină de ovăz 150 g miere
de albină 50 g stafide 100 g nuci mărunţite 200 ml lapte de soia coaja rasă de
la 1 lămâie 1 pliculeţ zahăr vanilat 1-2 linguriţe suc de lămâie 1 praf sare 1
vârf cuţit praf de copt...
Ingrediente: 500 g făină integrală de grâu 250 g făină de ovăz 100 g nuci
mărunţite 25 g drojdie 100 g miere de albine 300 ml apă călduţă sare coaja de la
1 lămâie 100 g stafide Mod de preparare: Drojdia se amestecă cu 1 lingură de
miere până la dizolvare. Se...
Ingrediente: 500 g făină integrală 100 g unt 200 g miere coajă de lămâie 1
pliculeţ praf de copt 2 ouă sare 2 pliculeţe zahăr vanilat Mod de preparare:
Mierea, ouăle, mirodeniile şi untul moale se freacă bine 5 minute. Se adaugă
făina, praful de copt stins cu zeama de lămâie şi...
Ingrediente: 2 lămâi 150 g miere 2 linguri amidon de cartofi 30 ml apă 2
pliculeţe zahăr vanilat Mod de preparare: Peste miere şi coaja de lămâie rasă,
se adaugă apă călduţă şi se pun la fiert. între timp se dizolvă amidonul în 3
linguri de apă, peste care se toarnă siropul....
Ingrediente: 1 kg de cartofi 100 g unt 3 linguri oţet 1 legătură pătrunjel
2 farfurii pline cu frunze de păpădie 3 linguri untdelemn sare piper paprică
Mod de preparare: Cartofii se pun la fiert .Păpădia se toacă fâşii, pătrunjelul
pastă cartofii odată fierţi, se curăţă si se taie felii subţiri.Se
amestecă...
Ingrediente: 500 g mălai 1,5 litri lapte 2 linguri unt 3 linguri brânză
înveliş 2 ouă 2-3 pesmet untură Mod de preparare: Se pune laptele la fiert şi,
când clocoteşte, se toarnă mălaiul .Se mestecă (cu mestecăul) se adaugă şi unt
şi brânză (e bine dacă e un pic mai sărată) şi...
Ingrediente: 1 kg făină 1 ceaşcă lapte călduţ 1 lingură drojdie 8
gălbenuşuri 200 g zahăr pudră zahăr vanilat 1 lingură coajă rasă de lămâie 1
jumătate pachet unt + 1 sfert pachet pentru un 500 g miez măcinat de nuci 1 plic
zahăr vanilat 200 g stafide 500 g zahăr pudră 1...
Ingrediente: 1 kg făină 4 albuşuri 1 pachet şi mai bine de unt 1 lingură
rom ceva zahăr vanilat 7 gălbenuşuri 1 ceaşcă mare zahăr 2 linguri untdelemn 50
g drojdie stafide nuci alune rahat 1 linguriţă rasă de sare 0,500 litri lapte
Mod de preparare: Cozonacii se fac într-o încăpere cât...
Ingrediente: 1 gâscă 2 morcovi 1 ţelină mică 2 linguri pastă ardei 1 varză
mică 3 roşii răscoapte 1 sfeclă roşie mică 1 gulioară 1 lingură paprică 3 foi de
dafin 1 ceaşcă lapte 1 pahar oţet 2 linguri miere 2 linguri pastă roşii 2 cepe 1
ceaşcă smântână leuştean 200 g slănină...
Ingrediente: 1 kg faină albă 1 linguriţă sare 2 ceşti mari de lapte (sau
mai mult) 1 nucă de drojdie Mod de preparare: In loc de apă, pâinea se
frământă cu lapte, ceea ce o tace mai degrabă corn, chiflă, colăcel . Se desface
drojdia în lapte călduţ se cerne făina, se...
Ingrediente: 500 g carne slabă 100 g inimă 100 ficat 1 rinichi 100 g limbă
200 g piept 100 g slănină sare piper 1 căpăţână usturoi 200 g brânză de burduf 1
ceapă 2 linguri untură 1 pahar vin roşu Mod de preparare: Ale porcului se taie
toate, îmbucături, şi se pun...
Ingrediente: 1 muşchiuleţ porc 1 muşchiuleţ viţel sare piper Mod de
preparare: Se taie muşchiuleţele fâşii, de la un capăt dar nu până la celălalt
se lasă o bandă de 1-2 cm, să aibă fâşiile de ce să se tină. Se împletesc
şuviţele de carne între ele un capăt netăiat va...
Ingrediente: 1 kg varză albă 150 g brânză dulce dietetică 200 g iaurt 3
ouă 3-4 linguri făină 150 g caşcaval 1 legătură mărar Mod de preparare: Varza
se curăţă, se spală şi se pune la fiert 10 minute. Se scurge, se răceşte, se
taie feliuţe subţiri şi se amestecă cu restul...
Ingrediente: 500 g cartofi fierţi în coajă 200 g măsline fără sâmburi 3-4
linguri ulei 1 lingură suc de lămâie 1 ceapă Mod de preparare: Cartofii se
fierb, se curăţă şi se dau prin răzătoarea mare. Măslinele se toacă mărunt cu
cuţitul, se amestecă cu cartofii, se adaugă ulei şi suc de...
Ingrediente: 800 g ciuperci proaspete sau 2 cutii ciuperci din conservă
100 g nucă de caju 1 lingură făină 2-3 căţei de usturoi 3-4 linguri ulei 1
lingură vegeta condimente (cimbru, rozmarin) 1 legătură pătrunjel suc de lămâie
(opţional) Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală, se taie feliuţe
şi se...
Ingrediente: 400 g făină integrală 250 g margarină vegetală 200 g zahăr
150 g miez de nucă mărunţit sare 100 ml borş 2 pliculeţe zahăr vanilat coajă de
lămâie rasă Mod de preparare: Margarina se încălzeşte puţin, se pune într-un
castron şi se freacă cu zahărul tos până devine spumă. Când s-a...
Ingrediente: 200 g migdale 400 ml lapte de soia 150 g miere de albine 2
pliculeţe de zahăr vanilat Mod de preparare: Migdalele se opăresc, se curăţă
de coajă şi se usucă la gura cuptorului. Se pun apoi în blender cu restul
ingredientelor. Peste această compoziţie, se toarnă câte puţin lapte
fierbinte...
Ingrediente: 1 kg ciuperci cu pălărie mare 2 ouă untdelemn pentru prăjit 2
linguri făină sare piper 1 legătură mărar Mod de preparare: Se rupe piciorul
ciupercilor. Ciupercile se spală bine, se usucă, se presară cu sare şi piper se
toacă pastă picioruşele . Se bat ouăle cu lăină şi pastă de...
Ingrediente: 2 sfecle potrivite 3 linguri ulei de măsline sare 3-4 linguri
suc de lămâie 1 linguriţă hrean ras Mod de preparare: Sfecla se spală şi se
coace în cuptor. Se dă prin răzătoarea mare şi se amestecă cu restul
ingredientelor. Se serveşte cu diferite garnituri. Poftă bună!
Ingrediente: 2 kg vişine 1,5 kg zahăr 3 linguri zeamă de lămâie 300 ml apă
Mod de preparare: Vişinele se curăţă de codiţe, se spală şi se pun la fiert cu
300 ml apă. Când vişinele au început să plesnească, se pun într-un tifon şi se
scurg de zeamă. Aceasta se pune...
Ingrediente: 1,5 kg cartofi 800 g morcovi 1 ţelină mijlocie 1 păstârnac 3
rădăcini pătrunjel 200 g mazăre din conservă 100 g măsline fără sâmburi 100 g
parizer vegetal 500 g castraveţi şi gogoşari muraţi 1 legătură pătrunjel 3 ouă
(2 fierte şi unul crud) sare 250 g ulei Mod de preparare:...
Ingrediente: 100 g seminţe de susan 300 ml lapte de soia 100 g miere de
albine 100 g migdale mărunţite 1 pliculeţ zahăr vanilat coajă de lămâie Mod de
preparare: Se dau prin robotul de bucătărie seminţele de susan, laptele, mierea
de albine şi mirodeniile. Se obţine un sos omogen, înainte de...
Bulionul de carne destinat pentru supele limpezi, pentru supele servite cu
garnituri, pentru supele de zarzavat, cît şi. pentru bulionul servit ca atare
cu pateuri, se prepară din carne de vacă de la coadă. Pentru supele drese se
întrebuinţează rasol alb, adăugind şi un os cu măduvă. Rasolul alb are o carne
excelentă,...
Dieta cu calorii negative pare a fi un mod minunat de a va ajuta in acele
zile in care nu va puteti abtine sa respectati dieta obisnuita. Nici o mancare
nu are zero calorii. Numele se refera la rezultatele in momentul in care
digerati aceste alimente. Teoretic ideea acestei metode se bazeaza pe
faptul...
Ingrediente: 2–3 ţeline 2–3 mere 2 linguri ulei oţet (după gust) sare Mod de
preparare: Ţelina curăţatăşi spălată se taie ca fideaua şi se amestecă merele
curăţate şi tăiate felioare subţiri. Se adaugă uleiul, oţetul şi sarea. Poftă
bună!
Ingrediente: 1 varză roşie mijlocie 2 linguri ulei 2–3 linguri oţet 1/2
linguriţă zahăr sare Mod de preparare: Varza bine spălată se taie fin ca
fideaua. Se amestecă cu sare şi se freacă cu mîna pînă ce se înmoaie. Se adaugă
ulei, oţet şi zahăr. Se amestecă bine. Alt mod de preparare: varza
tocată...
Ingrediente: 10 kg gogoşari 2 litri apă sare Mod de preparare:
Gogoşarii tăiaţi se fierb cu apă şi sare, apoi se dau prin sită. Pasta obţinută
se mai fierbe 10 minute şi se pune în sticle. Poftă bună!
Ingrediente: 5 kg corcoduşe verzi 2 litri de apă Mod de preparare:
Corcoduşele se culeg înainte de coacere. Se îndepărtează codiţele, se spală, se
pun la fiert, la foc domol, cu 2 litri de apă. Se trec prin sită şi se mai fierb
10 minute.
Ingrediente: Struguri (în funcţie de cantitatea dorită) Mod de
preparare: Strugurii se spală şi se zdrobesc prin teasc. Sucul obţinut se
fierbe, înlăturând spuma care se formează deasupra, timp de 20-30 de
minute.
Ingrediente: 2,5 kg morcovi 2,5 kg ardei gogoşar 2 kg ceapă 2 ţeline mari
500 g ulei 3 linguri vegeta foaie de dafin 1 kg bulion de casă Mod de
preparare: Morcovul şi ţelina se dau prin răzătoarea mică şi se înăbuşă cu apă
şi ulei până se înmoaie, apoi se pune...
Ingrediente: 10 kg roşii coapte bine sare Mod de preparare: Roşiile se
spală bine şi se îndepărtează cotorul verde. Se dau prin maşina specială, care
îndepărtează seminţele şi cojile. Se pun la fiert într-o oală mare, se
supraveghează şi se amestecă din când în când. Din momentul în care începe să
clocotească,...
Ingrediente: 1 kg prune 150 g zahăr Mod de preparare: Se aleg prune
frumoase, se spală şi se aşază în borcane. între timp, zahărul se dizolvă în apă
călduţă şi se toarnă peste fructe până la 2 cm de buza borcanului. Borcanele se
închid cu capace cu filet sau se leagă foarte...
Ingrediente: 10 kg prune coapte bine 1 kg zahăr 500 g nuci mărunţite Mod
de preparare: Magiunul se prepară din fructe bine coapte. Prunele se spală bine,
se scot sâmburii şi se amestecă cu zahărul. Se fierb într-un vas din inox. Pe
ochiul de aragaz se pune un disc de fontă, pentru...
Ingrediente: 500 g zmeură 300 g miere de albine 2 linguri zeamă de lămâie
200 ml apă Mod de preparare: Zmeura se spală şi se amestecă cu mierea de
albine, sucul de lămâie şi apa. Se lasă o zi la macerat, se strecoară prin tifon
şi se păstrează în sticlă la frigider....
Ingrediente: 5 litri apă 1 pâine de secară drojdie cât o nucă 500 g miere
1 lingură orez 1 lingură stafide coaja de la 1 lămâie Mod de preparare: Pâinea
se taie în felii subţiri şi se usucă în cuptor. Se aşază într-un vas pâinea,
mierea şi lămâia rasă. Apa se fierbe...
Ingrediente: 3 lămâi bine coapte 300 g miere de albine 2 litri apă Mod
de preparare: Lămâile se spală, se şterg cu un şervet curat şi se rad de coajă.
Aceasta se freacă bine cu mierea, cu o lingură de lemn, apoi se adaugă sucul de
la cele 3 lămâi şi apa...
Ingrediente: 250 g miere de albine 300 ml apă coajă de lămâie 1/2 baton de
vanilie Mod de preparare: Apa se pune la fiert, după care se adaugă coaja de
lămâie, vanilia şi se trage vasul de pe foc. Se lasă să se răcorească şi, când
încă mai este cald, se adaugă mierea...