skip to main |
skip to sidebar
Retete #24
Retete:
Orezul a fost introdus in Italia de către invadatorii arabi. La începutul
Renaşterii, ei dezvoltaseră un mod propriu de a-l prepara, combinându-l cu
ingrediente specifice zonei. Lunca fertilă a râului Po din Lombardia, în partea
de nord a Italiei, este perfectă pentru cultivarea tuturor soiurilor de orez.
Arborio şi carnaroli, două soiuri foarte fine...
O reteta de placinta cu peste si cartofi gratinati din: cartofi, fileuri de
cod, lapte, unt, praz, faina, patrunjel si mustar. Ingrediente: 300g de cartofi,
tăiaţi în jumătăţi 250g fileuri de cod, fără piele (se pot folosi fileuri
congelate) 300ml de lapte 50g de unt 1 praz, tăiat în felii subţiri 25g de
făină...
O reteta simpla de Cocktail Camel Juice din: lichior de cafea, rom, zeama de
lamaie, cafea si frisca. Ingrediente: 2 cl lichior de cafea 2 cl rom 1 cl zeama
de lamaie 3 cl cafea rece 2 cl frisca lichida Mod de preparare: Mixam
ingredientele alcoolice cu zeama de lamaie si cafea, apoi...
O reteta de rulouri din dovlecei cu legume din: dovlecei, morcovi, telina,
ceapa verde, cascaval, telemea, smantana, pastarnac, marar verde, sare si piper.
Ingrediente: 4 dovlecei 4 morcovi 1 telina 3 legaturi ceapa verde 150 g cascaval
50 g telemea 100 ml smantana 2 radacini de pastarnac 1 legatura marar verde sare
piper ...
O reteta de prajitura cu fructe si frisca din: faina, oua, zahar praf,
esenta de vanilie, unt, capsune, smantana, esenta de vanilie si sirop de fructe.
Ingrediente: 240 g faina 8 oua 240 g zahar praf 1 lingurita esenta de vanilie
100 g unt umplutura: 800 g capsune 125 g zahar praf 800 ml...
Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). Puneţi într-un castron un piept de
pui, cu piele cu tot. Curăţaţi de seminţe şi tăiaţi felii o jumătate de ardei
iute roşu proaspăt, puneţi feliile în castron împreună cu frunzele de la câteva
fire de maghiran sau oregano proaspăt, un praf de sare şi unul de piper...
O reteta de gratin de macrou afumat si cartofi din: cartofi, ceapa, unt,
macrou, marar, smantana, supa de peste si crema de hrean. Ingrediente: 700g de
cartofi, tăiaţi în cubuleţe de 3cm 1 ceapă mică, tăiată în felii subţiri 25g de
unt 200g de macrou afumat 2 linguri de mărar tocat 150ml de smântână...
O reteta de gogosele cu marar din: dovlecei, oua, faina, lapte dulce, amrar,
sare si ulei. Ingrediente: 2 dovlecei fragezi 2 oua 4-5 linguri de faina 150 ml
lapte dulce 1 lingura marar verde sare ulei pentru prajit Mod de preparare:
Speli dovleceii, îi cureţi de coajă şi îi tai felii mai groase,...
O reteta de prajitura cu miere si fructe din: faina, miere, zahar, oua,
bicarbonat, smantana, nuca, zahar praf vanilat, unt si cirese. Ingrediente: 300
g faina 120 g miere 120 g zahar 2 oua 1 lingurita bicabonat crema: 250 g
smantana 300 g nuca macinata 200 g zahar praf vanilat 200 g unt ornare:...
O reteta de risotto copt cu lamaie, dovlecei si busuioc din: ulei de
masline, ceapa, usturoi, dovlecei, orez, supa de legume, lamai si busuioc.
Ingrediente: 4 linguri ulei de măsline 1 ceapă tocată 1 căţel de usturoi, tocat
500g de dovlecei, tăiaţi în felii 500g de orez pentru risotto 1,2 litri supă de
legume,...
O reteta de prajitura cu malai si mar din: unt, malai, faina, paine, lapte,
oua, ulei de masline, smochine, stafide, mere, scortisoara, sare, portocale si
lamai. Ingrediente: 1 cub de unt 100g de mălai 200g de făină 100g de pâine veche
de 1-2 zile 500ml de lapte 3 ouă mari, bătute 50ml ulei de...
O reteta de tagliatelle cu pui la gratar si rosii din: piept de pui, coaja
si suc de lamaie, tarhon, ulei de masline, rosii si tagliatelle. Ingrediente:
500g piept de pui fără piele coaja şi sucul de la 1 lămâie 1 lingură de tarhon,
proaspăt tocat, sau 1 linguriţă de tarhon uscat 2 linguriţe...
O reteta de Salată de ouă cu ardei şi cu caşcaval Roquefort din: oua, ardei,
ceapa, zeama de lamaie, sare, piper, ulei de masline, cimbru si cascaval.
Ingrediente: 8 oua cate 2 ardei galbeni, rosii si verzi 1 ceapa de marime
mijlocie zeama de la 2 lamai sare piper negru macinat 6 lingurite ulei...
O reteta de chec cu migdale si mac din: zahar brun, unt, oua, mac, pudra de
migdale, portocala si sare. Ingrediente: 100g de zahăr brun 120g de unt, moale 5
ouă, albuşul separat de gălbenuş 160g de mac 100g pudră de migdale (se găseşte
la Kaufland) sau migdale măcinate într-un robot 1 portocală 1...
Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). Puneţi într-un castron un piept de
pui, cu piele cu tot. Curăţaţi şi spălaţi un fir mare de praz, înlăturaţi
frunzele exterioare, apoi tăiaţi-l în felii de 0,5 cm. Puneţi-le în castronul cu
pui, împreună cu frunzele de la câteva fire de cimbru proaspăt, 2-3 linguri de
ulei...
O reteta de capsune in aluat de foitaj din: aluat de foitaj, capsune, unt,
migdale, galbenus, zahar si zahar praf. Ingrediente: 500 g aluat de foitaj 200 g
capsune 30 g unt 1 lingura migdale sau nuci macinate 1 galbenus 40 g zahar 50 g
zahar praf Mod de preparare: Topiţi untul şi...
O reteta de chec de cartofi din: dovlecel, cartofi, oua, faina, parmezan,
ulei, lapte, smantana, praf de copt, marar si sare. Ingrediente: 1 dovlecel
potrivit ca marine 2 cartofi 3 oua 100 g faina 60 g parmezan ras 2-3 linguri de
ulei 50 ml lapte 3 linguri smantana 1 praf de copt 1 lingura...
O reteta de biscuiti albi din: nuca de cocos, zahar, albusuri si sare.
Ingrediente: 100g nucă de cocos deshidratată 60g de zahăr 2 albuşuri 1 praf de
sare Mod de preparare: Se încinge cuptorul la 180ºC şi se tapetează o tavă cu
hârtie de copt. Albuşurile se bat uşor, cu un praf de...
O reteta de Supa de linte cu crutoane din: ceapa, unt, linte, supa de vita,
chimen, sare, piper, paine alba, usturoi, ulei de masline, suc de lamaie si
patrunjel. Ingrediente: 1 ceapa, tocata fin 4 linguri de unt 1 cana de linte,
înmuiata peste noapte 5 cesti supa de vita de casă 1 linguriţă...
O reteta de tarta din buscuiti din: biscuiti, migdale, unt, smantana, zahar,
galbenusuri, gelatina, branza de vaci si lamai. Ingrediente: 250 g biscuiti 50 g
migdale sau nuci macinate 150 g unt 200 g smantana 400 g zahar 3 galbenusuri 20
g gelatina 400 g branza de vaci dulce sau crema de branza 5...
O reteta de terina taraneasca din: ceafa de porc, piept de porc, ficat de
porc, prapure de porc, untura, ceapa, zahar, usturoi, rom, oua, smantana, sare
de mare, piper, boia iute si frunze de dafin. Ingrediente: 400 g ceafa de porc,
fara os 400 g piept de porc, fara piele si os 300 g...
O reteta simpla de Cocktail Mokka Flip din: galbenus, kahlua, creme de
cacao, votca, cafea, zahar pudra si frisca. Ingrediente: 1 galbenus 2 cl Kahlua
1 cl Creme de Cacao (brun) 2 cl votca 1 lingurita de cafea instanta 1 lingurita
de zahar pudra 2 cl frisca lichida Mod de preparare: Mixam bine...
Acesta este un risotto italian clasic. Se spune că primul risotto a fost
preparat în oraşul Milano, pe vremea când Carol al V-lea l-a numit pe fiul său
Duce de Milano, în anul 1535, cu acest act debutând cei 200 de ani de guvernare
spaniolă a oraşului. De altfel, această mâncare seamănă uimitor cu...
Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). Puneţi într-un castron un piept de
pui, cu piele cu tot. Adăugaţi 8 fire de sparanghel curăţate, 6 roşii cherry
tăiate în două şi frunzele de la un fir de rozmarin proaspăt, plus un fir de
rozmarin întreg. Amestecaţi totul cu un praf de sare, un praf de...
O reteta de prajitura cu blat de biscuiti din: biscuiti, ciocolata neagra,
unt, branza dulce de vaci, crema de branza, oua, zahar, smantana, coaja de
lamaie, zeama de lamaie, ghimbir si seminte de mac. Ingrediente: 250 g biscuiti
400 g ciocolata neagra de menaj 125 g unt 500 g branza dulce de vaci 250...
O reteta de pui invelit din: bacon, piept de pui, ciuperci, castraveti
murati, busuioc, cimbru, tarhon, sare si piper. Ingrediente: 12 felii de bacon
piept de pui mare 4-5 ciuperci 2 castraveti murati busuioc, cimbru, tarhon
(uscate) sare piper Mod de preparare: Fierbi pieptul de pui în apă cu puţină
sare, îl dezosezi...
O reteta de salata cu somon, avocado si castravete din: fileuri de somon,
avocado, castravete, frunze de salata mixta, menta, coaja si suc de lime, miere
si ulei de masline. Ingrediente: 4 fileuri de somon, fără piele, de apoximativ
100g fiecare 3 avocado 1 castravete 1 pungă de 400g de frunze de salată
mixtă...
O reteta de prajitura cu miere si topping de migdale din: unt, miere, zahar,
migdale, faina, praf de copt, bicarbonat de sodiu, iaurt, oua si fulgi de
migdale. Ingrediente: 175g de unt uşor sărat, moale, plus extra pentru uns forma
85g de miere lichidă, plus 4 linguri pentru picurat deasupra şi extra pentru
servit...
O reteta simpla de cocktail cu lamaie din: zahar, ghimbir, rozmarin, zeama
de lamaie, lamaie si votca. Ingrediente: 100 g zahar 1 bucata ghimbir (2 cm) 6
frunzulite rozmarin zeama de la 5 lamai 1 lamaie 375 ml lemon votca Mod de
preparare: Amesteci zaharul cu ghimbirul taiat julien, rozmarinul si 350
ml...
O reteta de costite de porc cu miere din: coaste de porc, sare grunjoasa,
piper, coriandru, cimbru, rozmarin, chimion, usturoi, ceapa rasa, mustar iute si
miere. Ingrediente: 1 bucata de coaste de porc (circa 800 g) pentru
condimentare: 1 lingurita sare grunjoasa 1/2 lingurita piper macinat grosier 1
lingurita coriadru macinat 1 lingurita cimbru...
O reteta de Milkshake de fructe de padure si germeni de graudin: fructe de
padure, lapte, migdale, germeni de grau si miere. Ingrediente: 300 g fruncte de
padure proaspete sau congelate dezghetate 200 ml lapte doua linguri de migdale
pisate o lingura germeni de grau 1-2 lingurite miere Mod de preparare: Intr-un
blender,...
O reteta de vinete umplute cu sos alb din: vinete, unt, faina, lapte, oua si
branza. Ingrediente: 4 vinete mijlocii 50 g unt 75 g faina 300 ml lapte sau apa
2 oua 100 g branza rasa Mod de preparare: Tai vinetele în două pe lungime, le
opăreşti în apă cu sare timp...
O reteta de cosulete cu fructe din: albusuri, zahar praf, esenta de vanilie,
faina, unt, oua, zahar, lamaie, frisca si capsune. Ingrediente: 7 albusuri 300 g
zahar praf 1 lingurita esenta de vanilie 200 g faina crema: 200 g unt 4 oua 300
g zahar 2 lamaie 300 ml frisca 500 g capsune ...
O reteta de flori de soc in aluat din: oua, lapte, zahar vanilat, zahar tos,
sare, faina, flori de soc, ulei si zahar praf. Ingrediente: 2 oua 125 ml lapte
25 g zahar vanilat 1 lingurita zahar tos 2 linguri zahar praf un varf de cutit
sare 3-4 linguri faina 6 flori de soc...
O reteta de salata de branza si smochine cu sos de miere din: miere, frunze
de cimbru, otet de mere, ulei de rapita, alune de padure, bulb de fenicul,
rucola, smochine si branza cu mucegai. Ingrediente: 4 linguri de miere lichidă 1
linguriţă frunze proaspete de cimbru 1 lingură oţet de mere 2 linguri...
O reteta de rulouri din fleica de porc din: fleica de porc, mustar, ierburi,
condimente si sare. Ingrediente: 800 g fleica de porc 50 g mustar picant 1 mana
de ierburi proaspete tocate (salvie, frunze de patrunjel, rozmarin) 2 linguri
condimente pentru gratar sare Mod de preparare: Speli bucata de fleică şi
o...
O reteta de salata de pui si avocado din: carne de pui, avocado, castravete,
mar, iaurt gras, spanac, ulei de masline extravirgin si suc de lamaie.
Ingrediente: carnea de la 1 pui la rotisor, ruptă în fâşii, fără piele 1
avocado, cojit şi tăiat în bucăţi ½ castravete, curăţat de coajă şi de
seminţe,...
O reteta de cas proaspat la tigaie din: cas, cascaval afumat, unt, ceapa
verde, usturoi verde, sare, piper si boia dulce. Ingrediente: 500 g cas proaspat
100 g cascaval afumat 2 linguri unt 1 legatura ceapa verde 1 legatura usturoi
verde sare piper boia dulce Mod de preparare: Ungeţi cu unt o tigaie...
O reteta de spuma inghetata de lamaie din: budinca de vanilie, coaja de
lamaie, smantana si biscuiti cu lamaie. Ingrediente: 300g de lemon curd (sau
budincă de vanilie) coaja rasă de la 1 lămâie 300ml de smântână lichidă (pentru
frişcă) 25g de biscuiţi crocanţi cu lămâie, plus extra pentru servit Mod de
preparare:...
O reteta de pui copt cu sos si piure cu usturoi din: pui, usturoi, ulei de
masline, frunze de dafin, masline verzi, patrunjel, ardei iute, coaja de
portocala, suc de portocala, suc de lamaie si piure de cartofi. Ingrediente: 6
picioare de pui sau 12 pulpe sau un amestec din amândouă 8 căţei de...
Ingrediente: 100 g soia cuburi texturată 2 cepe 2 ardei 3 linguri ulei 1
lingură boia de ardei dulce 1,5 l apă 6 cartofi 1 lingură vegeta oregano
maghiran 1 legătură pătrunjel verde Mod de preparare: Cubuleţele de soia se
pun la înmuiat în puţină apă fierbinte cu vegeta. Se curăţă ceapa,...
Ingrediente: 1 kg făină 3 ouă + 1 ou de uns 400 g zahăr 1 nucă de drojdie
1 ceaşcă mare cu lapte 3 linguri smântână 1 castron cu dovleac ras 1 pachet şi
jumătate de unt + 50 g uns tava zahăr vanilat coaja rasă de lămâie mirodenii
după gust Mod...
Ingrediente: 100 g margarină 1 pahar apă sare făină cât cuprinde 1 kg
ciuperci 1 -2 cepe 1 lingură vegeta 1 ou condimente (maghiran, corinadru,
ienibahar) Mod de preparare: Pentru aluat: se amestecă bine 1 pahar cu apă,
margarină, puţină sare şi făină cât cuprinde, până se obţine un aluat potrivit.
Umplutura:...
Ingrediente: 1 kg de cartofi 1 lingură chimen 3 linguri ulei sare Mod de
preparare: Se curăţă cartofii şi se taie pe lung, având grosimea de aproximativ
2 cm. Se ung cu ulei şi se dau prin chimen cu sare. Se pun într-o tavă de cuptor
bine unsă, se dau la cuptorul...
Ingrediente: 8 linguri griş 100 g caşcaval ras 4 ouă 150 g nucă măcinată 1
lingură boia dulce 1 lingură vegeta 4,5 căţei de usturoi 100 g pesmet 100 ml
cimbru Mod de preparare: Ouăle se separă, iar albuşurile se bat cu telul până
devin spumă. Se încorporează grisul şi se lasă...
Ingrediente: 8 cartofi 2 ouă 100 g brânză de soia 100 g caşcaval 1 pahar
lapte de soia 2 linguri ulei Mod de preparare: Cartofii se fierb, se scurg şi
se pasează bine cu dispozitivul pentru piure. într-un castron, dăm prin
râzătoare brânza şi caşcavalul. Peste cartofi se adaugă laptele şi,
eventual,...
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 morcovi 1/2 ţelină 1/2 lingură vegeta
2-3 linguri pastă de tomate 1 legătură pătrunjel şi câteva frunze de ţelină 2-3
linguri ulei Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovul îl punem tăiat
cubuleţe mai mari, iar ţelina se dă prin răzătoarea mică. Toate acestea...
Ingrediente aluat: 1 kg făină 4 linguri untură + 1 lingură pentru uns tava
Ingrediente umplutura: 500 g brânză telemea. 10 ouă 1 ceaşcă lapte bătut, 1 ou
Mod de preparare: Din apă şi făină se face un aluat care se poate întinde foi
.Se împarte aluatul în 4 bulgări şi...
Ingrediente: 40 de foi de viţă 1 cutie ciuperci 1 morcov 1/2 ţelină 3-4
cepe 250 g orez 30 ml suc de roşii 1 lingură vegeta sau sare 1 crenguţă cimbru 1
legătură mărar 1 ou Mod de preparare: Foile de viţă bine spălate şi alese se
opăresc. Se procedează ca în...
Ingrediente: 1 conopidă potrivită 100 g făină 10 g drojdie 2-3 ouă 1/4
litri lapte sau apă sare ulei pentru prăjit Mod de preparare: Conopida se
curăţă, se desface în bucheţele egale şi se spală. Apoi se pune la fiert în apă
cu puţină sare. Se fierbe atât cât să nu se...
O reteta simpla si delicioasa de ostropel de dovlecei din: dovlecei,
usturoi, ceapa, suc de rosii, faina, sare, ulei si patrunjel. Ingrediente: 3-4
dovlecei 1 căpăţână de usturoi 1 ceapă 200 ml suc de roşii 1 lingură făină sare
2-3 linguri ulei 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Dovleceii spălaţi se
curăţă de...
Ingrediente: 1 morcov 1ceapă 100 g untură 1 căpăţână usturoi 1 lingură
făină sare oţet mărar pătrunjel 800 ml supă de carne 1 pui (merge şi o găinuşă,
o răţuşcă, o gâsculiţă, o curcuţă, ceva tineret cu pene, la o adică) de circa 1
kg Mod de preparare: Se grijeşte păsărică, se...
Ingrediente: 5 kg castraveciori sare 2 linguri la 1 litru zeamă 2 căpăţâni
usturoi mărar uscat crengi Mod de preparare: Castraveciorii se potrivesc în
borcan (unii le taie capetele, să se mureze mai repede) cu căţei de usturoi pe
ici pe colo, şi se căpăcesc cu crengi de mărar. Apa cu sare...
Ingrediente: 2 kg praz 500 g brânză dulce 50 g brânză telemea 150 g unt 4
ouă 5 linguri de gris 150 g smântână degresată 1 lingură vegeta sare 1 lingură
pesmet 2 legături pătrunjel mărar Mod de preparare: Prazul se curăţă se spală
şi se taie rondele de 1-1,5 cm. Se...
Ingediente: 3 cartofi 1 vărzucă dulce 1 ceaşcă fasole verde 1 legătură
pătrunjel 2 morcovi 1 pahar mazăre verde 2 litri supă de oase 1 pahar smântână 1
gulie ceapa 2 linguri unt ou Mod de preparare: Toate legumele se taie
tăieţei Supa se pune la fiert cu mazărea ,gulia, varza,...
Ingrediente: 2 ardei iuţi 500 g sare grunjoasă 50 g oţet 1 1 apă verdeţuri
(pătrunjel, ţelină, leuştean, cimbru, mărar) 2 kg peşte de apă dulce, de
preferinţă peşte alb – bibani de 200-250 g, mârliţe (ştiuculiţe) sau strapazani
(şălăiaşi) de 500 g Mod de preparare: Se pune apa la fiert.Pe plita...
Ingrediente: 2 kg roşii 1 ceapă mare tăiată mărunt 3 ardei graşi tăiaţi
feliuţe subţiri 2 morcovi, tăiaţi cubuleţe mici 3 linguri ulei de măsline 3
linguri orez brun 1 legătură pătrunjel 1 lingură vegeta Mod de preparare:
Intr-o oală cu apă clocotită, punem la fiert orezul, ceapa, morcovul, ardeiul.
Separat, roşiile...
Ingrediente: 1,5 kg varză dulce 300 g orez 100 g unt sau ulei 2-3 ardei
graşi 3-4 roşii 1 ceapă sare vegeta condimente pentru varză Mod de preparare:
Varza se toacă mărunt, se freacă cu puţină sare şi se lasă să se înmoaie. Ceapa
se taie mărunt şi se pune la înăbuşit...
Ingrediente: 250 g linte uscată 2 cepe 4 căţei de usturoi 2 morcovi 1/2
ţelină mică 1 păstârnac 1 foaie de dafin 3 linguri ulei 1 legătură de pătrunjel
sare după gust zeamă de lămâie Mod de preparare: Lintea se alege bine, se
spală şi se pune la fiert în apă clocotită....
Ingrediente: 700 g mazăre boabe 2 morcovi 2 cepe 2 linguri ulei 1 /2 litri
lapte de soia 1 lingură vegeta pătrunjel verde mărar Mod de preparare:
Morcovul tăiat rondele şi ceapa tocată mărunt se pun la fiert cu vegeta.
Separat, mazărea boabe se fierbe în apă clocotită şi puţină sare. Când...
Ingrediente: 250 g năut 150 g maioneză 1 ceapă sare 1 -2 linguriţe suc de
lămâie Mod de preparare: Năutul se alege, se spală şi se pune la înmuiat 12
ore. Se scurge apa în care a fost înmuiat şi se pune alta, apoi se pune la
fiert. După ce a fiert...
Ingrediente: 4-5 morcovi 1 căţel de usturoi maioneză din cartofi Mod de
preparare: Se curăţă, se spală patru morcovi: doi se fierb, doi nu. Cei fierţi
se lasă să se răcească, apoi se dau prin răzătoarea mică. Pe aceeaşi râzătoare
se dau şi ceilalţi doi morcovi. Se adaugă maioneza din cartof, atât...
Ingrediente: 250 linte 2 cepe 1 morcov 2 cartofi 4-5 căţei de usturoi 100
g ulei sare cimbru maghiran 1 lingură pastă de tomate Mod de preparare:
Lintea se alege, se spală bine şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa.
Dimineaţa se spală în mai multe ape, îndepărtându-se cât mai...
Ingrediente: 250 g soia boabe 100 ml ulei 2 cepe 1 căpăţână usturoi 1
lingură vegeta 1 linguriţă cimbru coriandru 1 linguriţă boia de ardei dulce sare
Mod de preparare: Soia boabe se alege, se spală şi se pune la înmuiat de seara
până dimineaţă. Se aruncă apa în care a stat...
Ingrediente: 1 cană orez fiert 2 castraveţi 3 căţei de usturoi 1 salată
100 g alune caju 150 g iaurt slab 2-3 linguri suc de lămâie sare 2-3 linguri
ulei de măsline 1 legătură mărar Mod de preparare: Salata se spală, se rupe cu
mâna în bucăţi mai măricele, îndepărtându-se cotorul. Se...
Ingrediente pentru aluat: 100 g margarină vegetală 100 g apă minerală sau
sifon 25 g drojdie sare făină cât cuprinde 1 linguriţă miere de albine
Ingrediente pentru compoziţie: 200 g brânză tofu 200 g parizer vegetal 1 ceapă
100 g ciuperci (opţional) 100 g ml suc de roşii 2 roşii 2 gogoşari 100...
Ingrediente aluat: 1 kg făină 3 ouă 1 lingură oţet 1 linguriţă sare apă
călduţă 1 pachet sau chiar 2 de unt pentru stropit 3 linguri ulei (sau unt ori
untură) + 2 linguri pentru uns Ingrediente umplutura:6 linguri zahăr,100 g
stafide,250 ml smântână ,1 lingură gris, puţină sare 1 kg brânză vaci...
Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g parizer vegetal 100 g caşcaval 3-4 roşii
potrivite 1 linguriţă cimbru 4-5 căţei de usturoi sare 1 legătură pătrunjel
verde tocat 100 g măsline fără sâmburi 1 ardei capia roşu Mod de preparare:
Cartofii se curăţă, se spală şi se taie rondele, după care se pun...
Ingrediente: 1,5 kg gutui 2 linguri zahăr 2 linguri făină 3-4 linguri ulei
sare Mod de preparare: Gutuile se spală, li se scoate cotorul şi se taie felii
de 1,5 cm grosime. Se prăjesc uşor în ulei, adăugând câte puţină apă până se
înmoaie la foc mic, acoperite. Intr-o cratiţă, separat, se...
Ingrediente: 1-1,5 kg vinete 600 g roşii 2-3 cepe 4-5 căţei de usturoi 150
g măsline fără sâmburi 2-3 linguri suc de lămâie (opţional) 100 ml ulei 1
legătură pătrunjel 1 lingură vegeta sare Mod de preparare: Vinetele se spală
bine, se îndepărtează cotorul şi se taie rondele de 1-1,5 cm grosime...
Ingrediente: 3 vinete 3-4 ardei capia 1 dovlecel 1 morcov 1 ceapă 1
legătură pătrunjel maioneză (dintr-un ou fiert şi unul crud) vegeta sare Mod
de preparare: Vinetele şi ardeii se coc, apoi se curăţă şi se toacă mărunt.
Dovlecelul şi morcovul se fierb şi se taie foarte mărunt. Ceapa crudă se...
Ingrediente: 1 kg ţelină 2 cepe 1 morcov 3 ardei capia roşu 4-5 roşii 3-4
linguri ulei 2 foi dafin 1 linguriţă cimbru 1 legătură pătrunjel verde 1 lingură
vegeta sare Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se spală şi se taie în felii
groase de circa 1 cm. în apă clocotită...
Ingrediente: 500 g cartofi 500 g prune uscate 2 cepe 1 lingură bulion 2
linguri făină ulei Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi tai în
patru. Tai mărunt şi cepele, le căleşti cât să se aurească puţin, apoi adaugi
cartofii şi o ceaşcă de apă. După ce aproape au...
Ingrediente: 1 lingură de unt 1 lingură de făină 1 ceaşcă de supă de carne
2 linguri oţet sare 1 linguriţă 1 jumătate căpăţână de usturoi mare Mod de
preparare: Untul se topeşte pe foc, se amestecă cu făină şi se stinge cu supă.
Usturoiul se pisează pastă. Când a inceput să...
Ingrediente: 2 kg carne vacă 2 kg carne vier chimen usturoi piper 500 g
osânză maţe de vacă 500 g slănină crudă sare 0,5 litru vin vechi, tare Mod de
preparare: Carnea se mai poate toca şi la maşină, dar osânza şi slănina numai la
cuţit .Se freacă bine tocătura cu sare...
Ingrediente: 1 kg grâu (sau arpacaş) 500 g ceapă 2 kg fileuri peşte 1
pahar untdelemn 1 pahar vin alb 500 g roşii sare piper 1 legătură pătrunjel 1
linguriţă praf de cimbru 1 linguriţă boabe de muştar măcinate Mod de
preparare: Se fierbe grâul (arpacaşul) până se-nmoaie,ceapa se toacă cât
se...
Ingrediente: 1 kg urzici tinere 50 g unt + 50 g unt pentru uns tava 4 ouă
200 g telemea de Brăila 1 pahar cu lapte 4 linguri făină 1 ceaşcă orez cu bob
lung piper Mod de preparare: Se grijesc bine urzicile, cu apă multă, că au
nisip şi vietăţi, se...
Ingrediente: 1 pungă de soia cuburi sau şniţele (cam 175 g) 3 ceşti de apă
2 lămâi sare 1 căpăţână usturoi ulei Mod de preparare: Inmoi soia în apă
clocotită 20 de minute, scurgi bine şi o prăjeşti în ulei suficient, ca pentru
cartofii pai. Pregăteşti un mujdei din usturoi la care...
Ingrediente: 1 kg urzici 1 ceapă 1 păstârnac 1 morcov 1 lingură de mălai
ulei 5 căţei de usturoi 1 lingură hrean ras sare Mod de preparare: Speli
urzicile în mai multe ape, apoi cureţi ceapa, morcovul, păstârnacul, le razi şi
le pui la fiert împreună cu urzicile. După ce au fiert,...
Ingrediente: 1 kg dovlecei foarte cruzi 3-4 linguri ulei sare 1 legătură
pătrunjel 2 roşii Mod de preparare: Dovleceii se spală, se curăţă de cotoare
şi se fierb în apă clocotită cu sare, atât cât să-i acopere. Când sunt fierţi şi
bine scăzuţi, se opreşte focul, se adaugă uleiul şi se mixează....
Ingrediente: 2 kg peşte proaspăt 2 cepe mari 3 ceşti suc de roşii 1 pahar
vin 2 lămâi 4-5 foi de dafin 2 prafuri de piper ulei pentru prăjit 1 linguriţă
cu vârf sare faină pentru prăjit Mod de preparare: Peştele se taie felii
groase; se sărează-piperează, se tăvălesc în faină, se...
Ingrediente: 2 cutii ciuperci a câte 400 g 1 cană orez fiert 2 legături
ceapă verde 1 legătură usturoi verde 2 legături mărar 4-5 ouă 50 g unt sare
Mod de preparare: Se înăbuşă în unt (sau ulei) ciupercile tăiate mărunt. După ce
se răceşte, compoziţia se amestecă cu orezul, gălbenuşurile şi...
Ingrediente: 3- 4 vinete 100 g ulei 200 g brânză tofu 2 cepe 4-5 roşii 2
linguri făină 2-3 căţei de usturoi 1 lingură de pesmet 1 foaie dafin cimbru sare
Mod de preparare: Se spală vinetele şi se taie, fără a le curăţa, în felii de
aproximativ 1 cm. Se sărează...
Ingrediente: 1 cană linte roşie 4 cepe 2 linguri pastă de tomate 6-7 căţei
de usturoi 2 ouă 2 linguri făină integrală 2 linguri fulgi de ovăz 3-4 linguri
ulei 1 lingură vegeta cimbru Mod de preparare: Lintea se alege, se spală şi se
pune la fiert. După ce dă în câteva...
Ingrediente: 2 căni soia boabe fiartă 3 cepe 100 ml suc de roşii 2-3 foi
de dafin 50 g ulei sare 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Ceapa se
curăţă, se spală se toacă şi se înăbuşă cu apă, ulei şi foi de dafin. Restul
ingredientelor, inclusiv ceapa se dau la mixer,...
Ingrediente: 600 g mazăre verde 3 linguri făină caju 100 g lapte sau apă 3
linguri brânză dulce 2 ouă sare Mod de preparare: Se fierbe mazărea în apă
clocotită cu puţină sare. Se scurge şi se pune într-o formă de Jena. Făina caju
se obţine din alune caju, date prin maşina...
Ingrediente: piper sare 1 pahar vin 1 lingură oţet 1 vârf cuţit cimbru
uscat 1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de
fag, mânătărci, ciuperci albe de cu 1 lingură untdelemn 3 căţei usturoi 1
lingură oţet (sau cât vă place) puţină zeamă de la ciuperci mărar...
Ingrediente: 1 kg zahăr 700 g vişine puţină apă vanilie 60 g glucoză Mod
de preparare: Vişinele se sfarmă ca să se spargă şi sîmburii. Se pun la fiert 15
minute cu apă, apoi se strecoară bine prin tifon. Zeama se fierbe din nou cu
zahărul pînă ce s-a legat, se pun...
Ingrediente: 2 ţeline potrivite 2 cepe 3 cartofi 2 morcovi 1 lingură
vegeta 1 cană lapte soia pătrunjel verde tocat mărunt Mod de preparare:
Fierbem ceapa, ţelina şi morcovii. Cartofii se pun mai târziu la fiert. Cu
ajutorul blenderului se obţine un piure, peste care punem laptele de soia şi
vegeta. Se...
Ingrediente: 600 g spanac 3 litri supă de zarzavat strecurată 1 ou mare şi
încă un albuş 1 lingură boia dulce 2 linguri făină 1 lingură vegeta 1 legătură
mărar Mod de preparare: Spanacul curăţat bine se opăreşte 1 minut, apoi se
pasează cu mixerul. Se amestecă pasta de spanac cu făină,...
Ingrediente: 2 verze mici 100 g pesmet 2-3 ouă 100 g făină vegeta sare
ulei pentru prăjit Mod de preparare: Varza se curăţă şi se pune la fiert în
apă clocotită cu sare. După ce a fiert 10-20 de minute, se scurge şi se
presează, ca să iasă toată apa. Se taie...
Ingrediente: 2 avocado coapte bine 2-3 căţei de usturoi 1 lingură suc de
lămâie sare Mod de preparare: Avocado se spală, se taie pe jumătate şi se
îndepărtează sâmburele. Cu ajutorul unei linguri, scobim pulpa pe care o punem
în robotul de bucătărie cu restul ingredientelor. Se obţine o pastă omogenă,
care...
Ingrediente: 1 cană fasole boabe 100 ml ulei 1 ceapă 1 lingură suc de
lămâie sare Mod de preparare: Fasolea se alege, se spală şi se pune la înmuiat
12 ore. Se aruncă apa în care a stat la înmuiat şi se adaugă alta şi se pune la
fiert. După ce a...
Ingrediente: 200 g caşcaval 1 ou 1 lingură faină 2 linguri lapte 3 linguri
untdelemn piper Mod de preparare: Se taie caşcavalul în felii groase de un
deget,se trece prin lapte .Se bate oul cu faină şi piper se scurge caşcavalul de
lapte, se trece prin oul bătut şi apoi se tăvăleşte...
Ingrediente: 4 cartofi 3 morcovi 1 ţelină potrivită 1 păstârnac 1 legătură
pătrunjel verde maioneză din 2 ouă sare 1 ardei roşu Mod de preparare:
Legumele se curăţă, se spală şi se pun la fiert cu apă şi un praf de sare. Când
sunt bine fierte, se scurg de zeamă şi se...
Ingrediente: 7 ardei 1 cutie pateu vegetal 100 g brânză dulce 2
gălbenuşuri 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Ardeii se spală, li se
îndepărtează cotorul, li se scot seminţele şi se pun la scurs cu gura în jos.
Pentru umplutură, se încorporează restul ingredientelor cu ajutorul mixerului.
Se aşază pe...
Ingrediente: 1 kg ardei 200 g brânză de vaci 100 g brânză telemea
pasteurizată 1 legătură mărar 3-4 linguri smântână Mod de preparare: Ardeii se
spală, li se îndepărtează cotorul, li se scot seminţele şi se pun la scurs cu
gura în jos. Cu o lingură de lemn, se freacă brânza dulce...
Mod de preparare: Se taie bucăţi late de carne de 3-5 cm grosime.Se dau cu
sare multă şi se lasă în copaie 8-10 zile Se spală carnea-n trei ape şi se pune
sub teasc, o zi şi o noapte, să-i iasă zemurile cele rele Se amestecă într-un
litru de vin bun şi vechi...
Ingrediente: 1 kg roşii 300 g conopidă 100 g brânză dulce 200 g maioneză
verdeaţă 3-4 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Roşiile se spală, li se
taie capacul, se scobesc şi se aşază cu gura în jos pe un platou, ca să se
scurgă. Conopida desfăcută în bucheţele se spală...