joi, 16 iulie 2015

Retete Culinare cu poze # 11

Retete culinare cu poze 

Pui cu mazare

  Ingrediente: 1 pui 1 kg mazăre (păstăi sau boabe) 2 linguri unt sau untură 1 lingură făină cîteva bucăţi de zahăr 2 legături mărar sare Mod de preparare: Cu păstăi: curăţăm de ate şi spălăm bine păstăi foarte tinere. Le rumenim în grăsime încinsă, învîrtindu-le des cu lin­gura de spumuit. Prăjim bucăţile de pui […]

Pui cu fasole verde

  Ingrediente: 2 pui 1 kg fasole 2 linguri unt sau untură 1 lin­gură făină 2 cepe 3-4 roşii 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 2-3 căţei de usturoi 200 g smintina sare Mod de preparare: Curăţăm fasolea, rupem capetele, scoatcm aţele, spălăm şi scurgem. Facem un rîntaş cu o lingură de unt şi făină, […]
 

Pui cu dovlecei in floare

  Ingrediente: 2 pui 40-50 dovlecei 250 g roşii 2 linguri unt sau untură 1 legătură pătrunjel 1 ceapă mare 1 lingură făină 200 g smintînă sare Mod de preparare: Pregătim puii şi facem rîntaşul ca la pui cu conopidă. In timpul cît fierbe carnea, pregătim dovleceii, îi radem puţin, îi spălăm şi îi prăjim. […]

Pui cu conopida

  Ingrediente: 2 pui 750 g conopidă 2 linguri unt sau untură 1 lingură făină 1 ceapă (mare) puţină boia 250 g roşii (sau bulion de roşii) 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Curăţăm şi tăiem puii, apoi îi sărăm. Prăjim bucăţile de pui pe amîndouă păr­ţile în grăsime încinsă şi le scoatem pe […]
 

Pui cu ciuperci

Ingrediente: 2 pui 750 g ciuperci 2 linguri unt sau untură 1 lingură făină 100 g ceapă puţină boia 1 legă­tură pătrunjel 200 g smintînă sare piper Mod de preparare: Curăţăm puii, îi tăiem în bucăţi, sărăm şi prăjim bucăţile pe amîndouă părţile, în grăsime încinsă. Preparăm un rîntaş dintr-o lingură de grăsime în care […]

Pui cu tarhon

Ingrediente: 2 pui 1 legătură mare de tarhon 1 lingură unt sau untură 1/2 lingură făină Mod de preparare: Se pepară la fel ca mielul cu tarhon. Pofta buna!
 

Omletă cu sparanghel şi napi

Ingrediente: 9 ouă 500 g vîrfuri de sparanghel 100 g unt 4 linguri smîntînă sare 400 g napi 15 g făina Mod de preparare: Se fierbe sparanghelul tăiat bucăţi de 3 cm împreună cu napii tăiaţi cuburi mici. După ce a fiert 15 minute, se strecoară, şi se fierbe 2 minute cu 3 linguri smîntînă, […]

Chiftele prăjite cu garnitură de piure de cartofi

    Ingrediente: 600 g carne de vită 1 ou 1/2 ceapă sare piper 2 felii de franzelă 120 g făină 160g ulei 400g cartofi 40g unt 1 pahar de lapte   Mod de preparare: Carnea se dă prin maşina de tocat cu ceapa tocată (sau sotată) şi cu franzela muiată şi stoarsă, apoi se […]
 

Borş moldovenesc de vită

    Ingrediente: 900 g came de vacă 1 rădăcină de pătrunjel 1 morcov 2 cepe 1varză dulce mai mică 1 sfeclă roşie 350 g cartofi mărar şi pătrunjel verde 2 ardei graşi 250 g roşii sau bulion 3 linguri smîntînă  3/4 l borş sare 3 l apă.   Mod de preparare: Carnea tăiată bucăţi […]

Sos Solferino

    Ingrediente: 80 g unt 1 lingură pesmet de casă 2 linguri Maggi (sau esenţă de carne) 1 legătură pătrunjel 1/2 lămîie sare piper   Mod de preparare: Pesmetul şi untul se rumenesc şi se sting cu zeama de lămîie şi esenţa de carne. Se adaugă sare, piper şi pătrunjel tocat. Acest sos se […]
 

Sos olandez

    Ingrediente: 3 linguri oţet diluat piper alb 1 lingură sos alb 3-4 gălbenuşuri 100 g unt puţină zeamă de lămîie 50 g frişcă bătută fără zahăr sare   Mod de preparare: Se fierbe oţetul cu piperul alb pisat. Apoi se pune sosul alb şi gălbenuşurile şi se amestecă la bain-marie cu telul. Se […]
 

Sos alb suprem de pasăre (veloute)

    Ingrediente: 60 g unt 2 linguri făină 1/2 l supă de pasăre 2 linguri smîntînă puţină esenţă de ciuperci sare (eventual puţin Maggi)   Mod de preparare: Se face un rîntaş alb din unt şi făină şi se stinge cu supa, esenţa de ciuperci şi Maggi. Se sărează şi se fierbe 5-6 minute. […]

Anghemacht cu carne de vită cu garnitură de cartofi natur

    Ingrediente: 700 g carne de vită 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 2 cepe 120 g ulei 120 g făină sare piper zeamă de lămîie 1/2 lămîie 500 g cartofi puţin bulion pastă   Mod de preparare: Carnea se taie în bucăţi, se sărează şi se înăbuşă în ulei, apoi se scoate şi, în […]
 

Consomeu cu frecatei

    Ingrediente: 2 l consomeu 100 g făină 1 ou 2 gălbenuşuri sare 1 le­gătură de pătrunjel   Mod de preparare: Se face un aluat vîrtos din ouă, făină şi sare. Acest aluat se rade printr-o râzătoare mare şi se firbe direct în supă circa 10 minute. La sfîrşit se adaugă pătrunjelul tocat.   […]

Sos alb suprem de peşte

    Ingrediente: 60 g unt 2 linguri făină sare piper alb 1/2 l zeamă de peşte 2 gălbenu­şuri 2 linguri smîntînă 1/4 lămaie   Mod de preparare: Se face un rantaş alb din unt făină şi se stinge cu zeama de peşte. Se pun sare, piper alb şi se fierbe 5 minute. Se adaugă […]
 

Cartofi cu carne de vită

    Ingrediente: 700 g carne de vită 1,200 kg cartofi 120 g ulei 1 lingură de bulion (200 g roşii sau boia dulce) sare 2 cepe 1 legătură de pătrunjel 200g smîntînă   Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi, se sărează şi se înăbuşă în ulei, apoi se pune ceapa tocată şi, cînd […]

Consomeu finlandez

    Ingrediente: 2 l consomeu 3 ouă 100 g frişca lichidă sau lapte 100 g făină 120 g caşcaval sau parmezan ras sare puţin zahăr 100 g unt     Mod de preparare: Se prepară un aluat subţire din făină, 80 g unt, sare, zahăr, 3 gălbe­nuşuri, lapte sau frişcă, albuşurile bătute spumă şi […]
 

Blanchet cu carne de vită cu garnitură de pilaf

    Ingrediente: 700 g carne de vită 120 g ulei 2 cepe 2 morcovi 1 rădăcină pătrunjel 150 g făină 2 gălbenuşuri sare piper zeamă de lămîie 250 orez 40 g unt   Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi, se fierbe cu apă şi sare, apoi se pune zarzavatul şi ceapa tăiate bucăţi […]

Borş muntenesc din piept de vită

    Ingrediente: 900 g piept de vacă 1/2 l borş 2 legături de leuştean 1 legătură de mărar 1 morcov 1 păstimac 1/2 ţelină 1 pătrunjel 1 ceapă 250 g roşii 2 ardei graşi sare piper 3 l apă   Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi egale şi se pune la fiert cu […]
 

Găluşte de griş

Ingrediente: 4 linguri de griş 3 ouă 50 g unt sau untură sare   Mod de preparare: Grisul, gălbenuşurile şi untul se freacă bine, apoi se amestecă cu albu­şurile bătute spumă tare. Se pun cu o lingură în apă clocotită şi se fierb în supă sau apă cu sare, circa 20 minute.   Pofta buna!

Sos napolitan

    Ingrediente: 1/4 sos alb Bechamel (sos din făină şi lapte) 80 g file fiert afumat 100 g bureţi de fag 1 fileu de anşoa 30 g parmezan sau caşcaval 1 gălbenuş 1 lin­gură smîntînă piper   Mod de preparare: Bureţii fierţi şi fileul se taie julien scurt şi se fierb cu sosul 2 […]
 

Stiuca umpluta la tava

  Ingrediente: 1 ştiucă umplută 200 g ulei 50 g apă Mod de preparare: Preparăm ştiuca umplută ca mai sus, o legăm cu aţă, o ungem cu ulei şi presă­răm uşor cu făină. Apoi, într-o tavă lungă cît ştiuca turnăm ulei mult (200 g), adău­gind şi 50 g apă. Punem peştele şi’ dăm la cuptor, […]

Marinata de nisetru

  Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 ceaşcă ulei oţet 2 foi de dafin 5-10 boabe de ienibahar 5-10 boabe de piper făină sare Mod de preparare: Curăţăm nisetrul şi îl tăiem ca pentru zacuscă. Apoi îl sărăm şi îl lăsăm să se scurgă. Zvîntăm bucăţile cu o cîrpă curată, le dăm prin făină şi le […]
 

Pui cu bame

  Ingrediente: 2 pui 500 g bame borş sau oţet 25 g unt sau untură puţină zeamă de carne 1 ceapă 150 g ro­şii 1 ardei gras 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 linguriţă zahăr sare piper Mod de preparare: Curăţăm puii, îi tăiem în bucăţele şi îi spălăm. Scurgem apa şi sărăm puiul, […]

Anghemacht de pui

  Ingrediente: 2 pui 2 lămîi 1 pătrunjel 125 g unt 30-35 g făină 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar sare piper Mod de preparare: Curăţăm puii, îi tăiem în bucăţi de la încheieturi şi îi spălăm într-o apă. Să­răm puţin bucăţile de carne, le ungem cu zeama de la 1/2 lămîie şi lăsăm să […]
 

Pilaf de melci

  Ingrediente: 30 melci 150-200 g ulei 1 ceapă l-2 linguri bulion de roşii 1 ceaşcă orez sare piper Mod de preparare: Spălăm melcii, îi curăţăm şi îi fierbem 10-15 minute cu căsuţa lor în apă cloco­tită. Apoi îi scoatem, îi spălăm în 2-3 ape, căutînd să fie curaţi. Prăjim în ulei o ceapă tocată […]

Broaste

  Ingrediente: 30 broaşte 1 lămîie Pentru marinat : cîteva picături de ulei lămîie sare piper Pentru pane : 2 ouă pesmet Mod de preparare: De la broaşte nu se folosesc decît pi­cioarele dinapoi pe care le spălăm bine în apă rece. Le ştergem cu un şervet ca să se zvînte bine. Punem sare, piper, […]
 

Melci

  Ingrediente: 50 melci 1 lingură otet 1 ceapă puţin unt ames­tecat cu ulei 1 păhărel de vin 1 pahar de apă 1 foaie de dafin 1 legătură de pătrunjel 5 cătei de usturoi sare piper Mod de preparare: Punem melcii în apă rece cu puţină sare. Ii spălăm bine, apoi îi fierbem la foc […]

Sufleu de raci

  Ingrediente: 20-25 raci 10 linguri sos alb 1 lingură caşcaval (parmezan) sare piper 2 oua Mod de preparare: Preparăm un sos alb, mai gros decît de obicei. Adăugăm caşcaval ras, sare şi piper. Curăţăm gîturile de la racii fierţi, le tăiem în felii de 1-2 cm şi le punem în sosul alb. Peste sos […]
 

Salata de scoici

  Ingrediente: 40 scoici 50 g ulei 1 lămîie sare pătrunjel Mod de preparare: Spălăm bine scoicile de mare şi le pu­nem într-o cratiţă, cu o ceaşcă de apă, să fiarbă acoperit. Cum încep să fiarbă, scoi­cile se deschid. Atunci le luăm de pe foc, scoatem carnea din ele şi o punem într-o farfurie. Strecurăm […]

Pilaf de raci

  Ingrediente: 30 raci 1 ceaşcă orez 1 ceapă 100 g ulei Mod de preparare: Prăjim orezul foarte puţin în ulei. Pră­jim ceapa şi o amestecăm cu orezul. Fierbem racii, apoi despărţim gîtul de spate, însă nu de tot, ci numai atît, cît să punem în raci orezul prăjit. Apoi aşezăm gîtul la loc şi […]
Midii_prajite

Scoici de mare (midii) prajite

Midii prajite din: scoici, aluat, ulei, scordolea. Ingrediente: 40 scoici aluat de prăjit 200 g ulei 10 linguri de scordolea (sau o lămîie) Mod de preparare: Scoicile, ca şi racii, trebuie să fie vii. Le spălăm bine şi scoatem cu băgare de seamă carnea din ele. Preparăm, o compoziţie subţire de făină, ulei şi sare […]

Raci fierti in vin

  Ingrediente: 30 raci 1-2 1 vin alb puţin cimbru 1 foaie de dafin pătrunjel verde 1 ceapă 1 morcov ardei roşu 1 praf de şofran sare 5-10 boabe de piper Mod de preparare: Turnăm într-o oală 1-2 1 de vin alb, adăugăm cimbru, foaie de dafin, pătrunjel verde, ceapă şi morcov (tăiat in felii), […]
 

Raci cu mujdei

  Ingrediente: 30 raci 1 morcov mare 1 pătrunjel potrivit 1 ceapă mare 2-3 cătei de usturoi sare piper boabe pătrunjel 4 căpăpatani de usturoi pentru mujdei Mod de preparare: Punem la fiert 1 1 apă cu zarzavat, sare (mai multă de cît de obicei) şi boabe de piper. Lăsăm să fiarbă o oră. In […]

Peste cu maioneza

  Ingrediente: 7,500 kg peşte 10 linguri de maioneză garnitură (aspic, gîturi de raci, produse marinate) Mod de preparare: Fierbem peştele întreg ca pentru ra­sol. După ce se răceşte îl acoperim cu maioneză şi îl dăm la gheaţă. Peste maioneză facem cu cornetul o reţea de aspic, garnisim cu gîturi de raci şi cu produse […]
 

Peste a la grec

  Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 kg roşii 1 ceapă 1 lămîie 5 că­ţei de usturoi 250 g spanac 250 g măcriş 5 lin­guriţe pătrunjel tocat 5 linguriţe mărar tocat 5 linguri ulei 1 legătură ceapă verde sare piper Mod de preparare: Radem solzii peştelui, scoatem intesti­nele, spintecîndu-1 pe la burtă. Dacă este mic (scrumbii, […]

Pestisori prajiti (taraitori,baboi,obleti,albisoara,chitici)

  Ingrediente: 1,500 kg peşte grăsime încinsă făină pătrunjel verde sare Mod de preparare: Unii peştişori îi curăţăm de solzi. Pe alţii îi ştergem numai cu o cîrpă. Scoa­tem măruntaiele şi îi zvîntăm într-un şer­vet. Peştişorii mici îi înşirăm pe o ţe­puşe de lemn. îi dăm în făină şi îi pră­jim în grăsime încinsă. După […]
 

Peste sarat cu scordolea de cartofi

  Ingrediente: 1 kg peşte Scordolea : 3 cartofi 1 căpăpnă usturoi 4-5 nuci 150-200 g ulei puţin otet sare Mod de preparare: Punem din ajun peştele sărat (somn sau alt peşte mare) în apă. A doua zi tăiem bucăţi potrivite şi le fierbem 15 minute în apă clocotită. Pregătim scordoleaua : punem cartofi mari […]

Stiuca umpluta

  Ingrediente: 1,500 kg peşte 2 cepe 4 linguri ulei 1 feliufă de pîine putin zahăr 1 albuş 1/2 lămîie zarza­vat de supă 2-3 cepe sare piper 1 rădăcină hrean ras amestecat cu otet (sau 10 linguri sos tartar) Mod de preparare: Radem solzii de pe ştiucă. Tăiem pie­lea în jurul gîtului şi lîngă aripioare, […]
 

Zacusca de salau

  Ingrediente: 750-850 g peşte 2 cepe 500 g roşii 2 morcovi 125 g măsline 25 g capere 125 g arpagic (mă­runt) 1 linguriţă piper (boabe) 125 g ulei 1 pă­hărel vin (vechi) sau zeamă de peşte făină 1 vîrf de cutit boia 3 foi de dafin 5-10 boabe de ienibahar 2 lămai sare Mod […]

Nisetru prajit

  Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 ceaşcă ulei (sau untură) putină făină boia Mod de preparare: Tăiem bucăţile de nisetru în două, în lung ; le batem în făină amestecată cu puţină boia,apoi le prăjim în tigaie, în ulei sau în untură.   Pofta buna!
 

Sos Litoral romanesc

    Ingrediente: 12 midii sau scoici 1/4 l sos alb de peşte 2 gălbenuşuri 50 g unt sare piper alb 2 fileuri sardele de Lisa (conservă) 25 g capere 1/2 legătură asmăţui vin apă   Mod de preparare: Scoicile se fierb 10 minute cu vin, 10 g unt, sare şi puţină apă. Sosul de […]

Ouă umplute cu file afumat cu garnitură de budincă de urzici

    Ingrediente: 1,800 kg urzici 300 g file afumat 150 g unt 6 căţei de usturoi nucşoară rasă 12 ouă puţin sos de friptură   Mod de preparare: Urzicile se spală bine şi se fierb 10 minute în apă cu sare. Se strecoară şi se toacă mărunt, într-o cratiţă se pun 80 g unt […]
 

Ouă umplute cu friptură de miel cu garnitură de anghinare

    Ingrediente: 12 ouă 18 bucăţi de anghinare sare piper 3 linguri smîntînă 600 g carne de miel 1 ceapa 120 g ulei 5 căţei de usturoi 3/4 pahar vin roşu 3/4 lingură făină 1 1/2 pahar supă   Mod de preparare: Carnea de miel se frige cu ulei, ceapă şi usturoi. Se scoate […]
 

Borş de perişoare

    Ingrediente: 1 kg oase de vacă 500 g came de vacă 20 g orez 1 ou sare piper 1/2 l borş 1 morcov 1/2 ţelină 1 ceapă 1 albitură 200 g roşii 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de leuştean 4 l apă   Mod de preparare: Oasele se fierb în 4 1 […]

Consomeu cu ciuperci şi stridii sau midii ori scoici

    Ingrediente: 2 l consomeu 1/2 pahar vin roşu 150 g ciuperci fierte 20 stridii piper alb pisat 100 g şuncă slabă   Mod de preparare: Consomeul se serveşte cu ciupercile, scoicile sotate cu costiţă tăiată julien, vinul şi piperul. Separat se servesc canapele cu icre de ştiucă sau negre, ori de Manciuria. Pofta […]
 

Supă din piept de vită

    Ingrediente: 600 g piept de vită 200 g cîrnăeiori afumaţi 200 g şuncă afumată 400 g varză acră cimbru 1 ceapă piper 1 1/2 l apă 1/2 lingură făină 60 g unt sau ulei 2 linguri smîntînă 1 legătură mărar 1/2 linguriţă boia   Mod de preparare: Carnea se taie bucăţele egale şi […]

Tăiţei de casă

Ingrediente: 2 ouă 200 g făină 1 vîrf de cuţit sare apă   Mod de preparare: Se cerne făina, în mijlocul ei se sparg cele 2 ouă, se adaugă sarea şi puţină apă. Se frămîntă pînă ce devine mai tare. Se întinde o foaie subţire cu merdeneaua. Se aşază pe o faţă de masă şi […]
 

Găluşte din ficat

Ingrediente: 200 g ficat 2 ouă 50 g de unt 1 lingură de pesmet cernut cu o sită fină sare piper   Mod de preparare: Ficatul se dă prin maşina de tocat cu sită fină, apoi se amestecă bine, cu ouăle, sare, piper şi cu pesmetul. Se ia compoziţia cu o lingură şi se fierb […]

Borş ţărănesc din carne de vită

    Ingrediente: 900 g carne de vită grasă (piept, coadă) 350 g roşii zarzavat de supă 1/2 varză mică sare piper 3 linguri smîntînă 1 legătură pătrunjel 1/2 l borş 3 l apă   Mod de preparare: Carnea tăiată bucăţi mai mici, egale, se fierbe în 3 1 apă şi sare. Pe parcurs se […]
 

Găluşte din făină

    Ingrediente: 6 linguri de făină 3 ouă 50 g unt sau untură 3 linguri de apă sare   Mod de preparare: Se prepară un aluat din cele de mai sus amestecate bine. Găluştele se iau cu o lingură şi se fierb în apă cu sare circa 20 minute. Se strecoară şi se mai […]

Bame cu carne de vită

    Ingrediente: 700 g came de vită 800 g bame 1 lingură bulion sau 300 g roşii 1 ceapă 1 lingură făină sare 1 lingură oţet 1 legătură de pătrunjel 120 g ulei 1/2 pahar vin     Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi, se sărează şi se înăbuşă cu puţin ulei. Cînd […]
 

Sos Colbert

    Ingrediente: 1/4 fir de praz, 1 cutie de peşte ton în ulei, 50 g limbă de porc afumam fiartă, 1/4 l sos bernez   Mod de preparare: Prazul tăiat julien scurt se căleşte puţin. Apoi se amestecă cu sosul ber­nez bine încălzit la bain mărie şi cu limba şi tonul tăiate mărunt.   […]

Sos grecesc

    Ingrediente: 1 ceapă 1 ţelină mică 1 bucată de anghinare sau napi 80 g peşte afumat (somn sau chefal) 1/4 1 sos alb veloute 60 g unt maghiran 1/2 pahar vin dulce pătrunjel   Mod de preparare: Ceapa, ţelina şi anghinara se taie julien scurt şi se sotează cu unt. Se fierb apoi […]
 

Salată de păpădie cu ceapa

Ingrediente: 700g păpădie 3 fire ceapă verde 3 linguri oţet de 3° 3 linguri ulei sare Mod de preparare: Păpădia tînără se spală bine şi în ultima apă se pune sare. Se strecoară şi se pune pe un şervet la scurs. Sosul se face din oţet, sare, ulei şi ceapă tăiată şi se amestecă intr-o […]

Salată rusească

  Ingrediente: 600g cartofi 750g morcovi 750g fasole verde 150 g mazăre 180g cas­traveţi acri 1 măr crud 2 ouă 1 linguriţă muştar 1 fir ceapă verde 250g ulei 1/2 lămîie piper 3 roşii 2 salate verzi 2 gălbenuşuri   Mod de preparare: Se curăţă morcovii, fasolea şi mazărea şi se fierb. Cartofii se fierb […]
 

Consomeu cu clătite

  Ingrediente: 2 l consomeu  80 g făină 1 ou 1 gălbenuş sare 1/4 l lapte 60 g ulei 10 g zahăr nucşoară rasă   Mod de preparare: Se amestecă bine făina, ouăle, sarea, zahărul, 20 g ulei, apoi laptele şi nucşoara. Se fac clătitele şi se prăjesc cu restul de ulei . Clătitele se […]

Zdrenţe

Ingrediente: 3 linguri de făină 2 ouă puţin lapte sau apă sare   Mod de preparare: Făina se amestecă bine cu ouăle, laptele şi puţină sare. Aluatul trebuie să fie moale ca smîntînă. Se pune într-un cornet de hîrtie şi, cînd supa sau apa începe să clocotească, se toarnă zdrenţele din cornet.   Pofta buna […]
 

Consomeu simplu

    Ingrediente: 2 kg oase vacă 200 g came de vită fără os 200 g telină 150 albitură 200 g morcovi piper 150g ceapă 2 ouă sare 25g coniac     Mod de preparare: Se opăresc oasele de vacă, se pun la fiert cu apă rece şi cînd clocoteşte se spumează, apoi se introduc […]

Sos carpatin

    Ingrediente: 60 g costiţă afumată 1 ceapă 100 g bureţi 2 ardei graşi 3 linguri sos alb 1 lingură smîntînă sare piper boia 40 g unt 1 /2 pahar apă   Mod de preparare: Costiţa, ceapa, bureţii şi ardeii se taie julien şi se sotează cu unt, ca sare şi piper. Se fierb […]
 

Sos indian

    Ingrediente: 1 ceapă 1 măr 40 g costiţă afumată 1/2 lingură făină boia de ardei sau pudră de curry 50 g unt sare 2 linguri smîntînă 1/4 l supă 3 bucăţi cuişoare   Mod de preparare: Costiţa se taie şi se sotează în unt cu ceapa tocată, apoi se pune mărul tăiat bucăţi […]

Scrumbie de Dunare la gratar

  Ingrediente: 1 kg peşte 2 linguri ulei l, 1/2 lămîie 1 foaie de dafin piper (praf) 2 legături de mărar (ori pă­trunjel) sare Mod de preparare: Curăţăm scrumbiile, scoatem urechile, tăiem burta, le spălăm, le sărăm puţin şi le lăsăm să stea 15 minute. Ungem cu ulei o hîrtie pergament, învelim în ea peştele […]

Nisetru maresal

  Ingrediente: 1,500 kg peşte ou pesmet unt Mod de preparare: Fierbem nisetrul şi după ce se răceşte, îl tăiem în felii pe care le muiem întîi în ou bătut, apoi le batem în pesmet, în unt şi din nou în pesmet. Cu 10 minute înainte de a sprvi la masă, prăjim bucă­ţile pe amîndouă […]

Pastrav fiert

  Ingrediente: 1 kg peşte 1, 1/2 lămîie 500 g cartofi 1 lingură unt 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Alegem păstrăvi mici, îi curăţăm, îi spălăm şi cu 10-15 minute înainte de a servi la masă, îi punem în vasul de peşte, în apă clocotită şi sărată. Acoperim şi lăsăm să fiarbă încet 10-12 […]
 

Palamida

  Ingrediente: 1,500 kg peşte ulei sare piper Mod de preparare: Pălămida se spală şi se .taie în bucăţi, după plac. Se frige la grătar sau se pră­jeşte ca şi nisetrul. Pălămida la grătar seserveşte cu vinegretă.   Pofta buna!

Nisetru la gratar

  Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 lămîie Mod de preparare: Curăţăm peştele şi tăiem bucăţile ca pentru zacuscă. Le punem pe grătar şi le ţinem mai mult, pentru ca peştele să fie bine ru­menit. Frigem la un foc potrivit, încet, pe o parte, apoi pe cealaltă şi mai întoarcem o dată. Pregătim două farfurii fierbinţi. […]
 

Zacusca de nisetru

Zacusca de nisetru din: peste, ulei, faina, boabe de ienibahar, foi de daifn, morcov, masline, capere, rosii, arpagic, ceapa, lamai, vin, boabe de piper, sare, piper, masline. Ingrediente: 1,500 kg de peşte 1/2 ceaşcă ulei făină 5-10 boabe ienibahar 2 foi de dafin 1 morcov 100 g măsline 50 g capere 5-6 roşii 150 g […]

Crap prajit

  Ingrediente: 1,500 kg peşte făină un vîrf de cuţit de boia 1 lămîie pătrunjel verde sare Mod de preparare: Curăţăm crapul de solzi şi de intestine, îl spălăm şi îl tăiem în felii late (6-7 cm). Fiecare felie o despicăm în două pe la spinare, scoatem vertebrele cu un cuţit ascuţit şi dăm sare. […]
 

Salată Delta Dunării

    Ingrediente: 300g cartofi 220g castraveţi verzi 200g roşii 6 fire ceapă vrede 750g măsline 4 ardei graşi 1 lingură oţet de 3° 5 linguri ulei 3 ouă 1 cutie crevete sau 24 raci 1 legătură verdeaţă   Mod de preparare: Castraveţii se curăţă de coajă, se taie felii subţiri şi se sărează. Roşiile, […]

Sos Edinburgli

    Ingrediente: 1/4 l sos alb Bechamel (sos din făină şi lapte) 2 linguri supă de peşte 1 linguriţă muştar 20 g pastă de anşoa 1/2 lămîie 1 castravecior murat   Mod de preparare: Sosul se fierbe 2 minute, cu esenţă de peşte, apoi se pune pasta de anşoa, muştarul dizolvat în apă, castraveciorul […]
 

Sos Choron cald

    Ingrediente: 300 g roşii cimbru 2 căţei usturoi 4 linguri sos olandez sare zahăr   Mod de preparare: Roşiile curăţate şi tăiate se fierb cu cimbru şi usturoiul tocat pînă ce a scăzut. Se dă prin sită fină şi se amestecă cu sosul olandez, zahăr şi sare. Se serveşte cald.   Pofta buna!

Plachie de crap

  Ingrediente: 1,500 kg peşte 7-8 cepe mari l, 1/2 ceaşcă ulei 3-4 roşii 1 păhărel de vin pătrunjel verde piper sare Mod de preparare: Curăţăm solzii, spălăm repede peştele ji îl crestăm după numărul bucăţilor. Frecăm cu puţină sare şi piper. Tăiem ceapa în două, apoi în felii sub­ţiri şi o prăjim uşor în […]
 

Salată de napi

    Ingrediente: 700g napi 80 g ulei 1/2 lămîie 1-2 gălbenuşuri sare   Mod de preparare: Napii se curăţă şi se fierb circa 5 minute în apă cu sare, apoi se taie felii mai groase. Se face apoi o maioneză din ulei, sare, 2 gălbenuşuri şi zeamă de lămîie şi se amestecă cu napii. […]

Lin rasol

  Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 lămîie 1 ceapă zarzavat de supă 5-6 cartofi măsline sare oiper (boabe)   Mod de preparare: Alegem lin mare de rîu (nu de baltă), cu solzii galbeni. Linul de baltă bate în negru. Opărim linul cu apă clocotită, în­să puţin răcorită, ca să nu se ia pieliţa peştelui. Scoatem […]
 

Sos ducesa

    Ingrediente: 1/4 l sos suprem de pasăre 100 g vîrfuri de sparanghel 1 piept de pasăre 60 g ficat de pasăre 2 gălbenuşuri puţin pătrunjel 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Ficatul se fierbe 4 minute cu puţină apă şi sare. Sosul suprem de pasăre se pune la fiert şi se adaugă […]

Salată sibiană

    Ingrediente: 500g cartofi 300g bureţi 2 mere sare 1 castravete 100 crenvurşti 1 ardei iute 1 legătură mărar 2 linguri smîntînă 1 lingură oţet 3 ouă 8 felii salam de Sibiu 1 lingură maioneză 1 salată verde 2 fire de ceapă verde   Mod de preparare: Cartofii şi bureţii fierţi se taie felii […]
 

Marinata de crap

  Ingrediente: 1,500 kg peşte otet 1 ceaşcă ulei 5-6 cepe mari 2 foi de dafin 1 linguriţă piper (boabe) 1 linguriţă ienibaliar 1/2 linguriţă zahăr 1 lingură bulion de roşii 1 lămîie făină sare Mod de preparare: Alegem un crap mare (1,500 kg socotit fără cap şi coadă) II curăţăm de solzi, îl spintecăm […]

Burta de crap,saramura

  Ingrediente: 1,500 kg peşte lămîie şi ulei (de uns peştele) ardei mici verzi saramură cu ardei roşu Mod de preparare: Curăţăm crapul şi tăiem capul şi coa­da ; apoi îl despicăm în două jumătăţi. Separăm burta printr-o tăietură făcută în lungul fiecărei jumătăţi, de la cap spre coadă, prin dreptul şirei spinării Spălăm bucăţile, […]
 

Supă din piept de vită, raţă şi carnăciori

    Ingrediente: 600 g carne de raţă 600 g piept de vacă 150g cîrnăeiori afumaţi sare puţin magheran cimbru piper 2 legături de mărar 1/2 ţelină 1 sfeclă roşie 1 mor­cov 1 păstîrnac 2 fire praz 3 linguri smîntînă 3 l apă   Mod de preparare: Pieptul de vacă se pune la fiert, se […]

Ouă umplute cu ficat cu garnitură crutoane din foitaj

    Ingrediente: 12 ouă 500 g ficat de pasăre sau de porc 1 ceapă 15 g făină 150 g unt sare piper 3 linguri vin roşu sos Madera 12 crutoane coapte din foitaj   Mod de preparare: Ouăle se fierb 10 minute, se scot cojile, se taie în două şi se scot gălbenuşurile. Ficatul […]
 

Sos diplomat

    Ingrediente: 1/4 l sos suprem 700 g ciuperci 40 g unt 1 anghinară sos Worcester zeamă de lămîie 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Ciupercile şi angliinara se taie julien şi se fierb, în sosul suprem, 5 minute Se adaugă apoi untul de vaci, zeama de lămîie şi smîntînă.   Pofta buna!
 

Salată dobrogeană cu miel

    Ingrediente: 300 g came de miel friptă 250 g cartofi 3 ouă 150 g morcovi 3 fire ceapă verde 150 g ficat de miel 2 gogoşari 2 castraveciori acri 2 legături mărar sare piper muştar 80 g ulei 1 lingură oţet   Mod de preparare: Carnea de miel friptă se taie felii egale. […]

Ouă umplute cu carne de porc cu garnitură de budincă de cartofi

    Ingrediente: 12 ouă 2 gălbenuşuri 600 g cartofi 120 g unt piper sare cimbru nuc­şoară rasă 500 g carne de porc 1 ceapă 1 morcov 3 linguri făină 1/3 l supă 3/4 pahar vin   Mod de preparare: Ouăle să fierb 10 minute, se scot cojile, se taie în două şi se scot […]
 

Supă simplă de vită

    Ingrediente: 1,500 kg carne de vită (piept, rasol alb, coadă, pulpă cu os cu măduvă) 2-3 morcovi 1 legătură pătrunjel 1 păstîrnac 1 ţelină mai mică 2 cepe sare piper boabe partea albă de la un fir de praz 4 l apă   Mod de preparare: Carnea se spală şi se pune într-o […]
 

Salată de morcovi

    Ingrediente: 700 g morcovi 2 linguri oţet 3° 2 linguri ulei sare puţin zahăr 1/2 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Morcovii mai mici (carote), se curăţă şi se fierb în apa cu sare 40-45 minute. Se strecoară, se taie felii şi se amestecă cu sosul, făcut din oţet, ulei, sare, puţin zahăr. […]

Orez cu prune

    Ingrediente:  250 g prune uscate 3 linguri zahăr 1/2 ceaşcă orez 1 lingură unt   Mod de preparare: Se spală bine prunele uscate şi se fierb în apă. Separat într-o cratiţă mică, se ard, trei linguri de zahăr, nu prea tare, ca să nu prindă gust amar, şi se sting cu zeama în […]
 

Sos de raci

    Ingrediente: 80 g unt 1/2 lingură făină sare boia 1/2 pahar vin alb 1/4 zeamă de raci sau peşte 2 linguri smîntînă 12 cozi de raci sau 1 cutie crevete puţin coniac   Mod de preparare: Se face sosul din unt, sare, boia dulce de ardei, făină, vin şi zeama de raci şi […]
 

Salată oltenească cu carne de miel

  Ingrediente: 3 castraveţi verzi 4 ardei graşi 150 g roşii 300 g carne de miel friptă 3 foi ceapă verde sare piper 3 linguri ulei 2 linguri oţet 2 castraveciori acri 2 ouă 1 legătură mărar   Mod de preparare: Castraveţii verzi se curăţă, se taie felii şi se sărează. Se storc şi se […]

Sos bernez

O reteta de sos bernez din: unt, galbenusuri, pasta de carne, ceapa, otet de vin, faina, zeama de lamaie, tarhon, sare si piper alb. Ingrediente: 100 g unt 4 gălbenuşuri 20 g pastă de carne 1/6 l jiu (sos de friptură) 1/2 ceapă 1 lingură oţet de vin 1/4 lingură făină zeamă de la lămîie […]
 

Sos alb Bercy

    Ingrediente: 1/4 sos alb 1/2 pahar vin alb 50 g şuncă 40 g parmezan sau caşcaval ras 2 gălbenuşuri 1/2 ceapă (arpagic) sare piper alb pisat 1 lin­gură smîntînă puţin pătrunjel 20 g unt puţin lapte   Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se fierbe cu vinul, pînă ce a scăzut. […]

Omletă cu afumătură cu garnitură de sote de cartofi, costiţă şi ceapa

    Ingrediente: 9 ouă 600 g cartofi 100 g untură 100 g costiţă afumată 1 ceapă 1 legă­tură mărar 1 legătură pătrunjel 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Cartofii se spală, se fierb în coajă, apoi se curăţă, se taie felii subţiri se sotează in unt cu ceapa tocată si costiţa tăiată mărunt. […]

Salată pescărească

    Ingrediente: 36 midii sau scoici 300 g fileuri de peşte 220 g ciuperci 4 fileuri de anşoa 2 ouă 2 gălbenuşuri 1/2 lămîie sare piper alb 3 salate verzi 20 gîturi de raci sau 1 cutie crevete 80 g ulei 2 inimi de salată verde Mod de preparare: Peştele şi scoicile se poşează […]

Budinca de albus

  Ingrediente: 8 albuşuri 4 linguri zahăr 3 linguri peltea sau zeamă de dulceaţă 2 linguri zahăr pentru îmbrăcat forma Ingrediente sos: 4 gălbenuşuri, 100 g zahăr, 1 linguriţă feculă, 1/2 l vin alb. Mod de preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi cu fecula muiată cu puţină apă rece. Se toarnă încet 1/2 l […]
 

Ouă umplute cu ciuperci cu garnitură de budincă de griş cu şuncă

    Ingrediente: 13 ouă 600 g ciuperci 1 ceapă sare piper 150 g unt 2 linguri pesmet 1 legătură mărar 220 g griş 120 g şuncă 3 pahare de lapte 1 1/2 lingura făină   Mod de preparare: Se fierb 12 ouă 10 minute, se scot cojile, se taie in două în lung şi […]
 

Omletă aromată cu garnitură de ficat de pasăre

    Ingrediente: 9 oua 500 g ficat de pasăre sau de gîscă 3/4 pahar vin roşu sare piper 1 lingură smîntînă 30 g făină 150 g unt 4 g mirodenii de cîrnaţi   Mod de preparare: Ficatul se pune într-un vas cu capac şi se înăbuşe cu 60 g unt, sare, piper, mirodeniile şi […]

Sos andaluz

    Ingrediente: 1 cutie crevete sau 20 cozi de raci fierţi 3 fileuri de anşoa 30 g capere puţin pătrunjel 1/4 sos suprem de peşte 1 păhărel vin roşu 30 g unt 1 lingură smîntînă.   Mod de preparare: Crevetele şi fileul se taie şi se fierb 4 minute împreună cu caperele, sosul de […]
 

Salată de marulă românească

    Ingrediente: 2—3 marule sare 3 linguri oţet de 3° 3 linguri ulei 1/2 legătură asmăţui 2 fire ceapă verde   Mod de preparare: Foile de marulă se rup şi se aleg iar mijlocul rămîne întreg. Se spală bine şi se pune pe un şervet la scurs. Sosul se face din ulei, oţet, sare, […]
 

Saramură de biban

  Ingrediente: 2 bibani 2-3 roşii 1 ardei gras 1/2 ardei iute o lingură condimente sare piper după gust 2 linguri de ulei   Mod de preparare: Cureţi şi speli toarte bine peştele numai în interior. Solzii nu îi îndepărtezi. Incingi grătarul şi pui peştele şi roşiile să se frigă. Intre timp, pregăteşti sara­mura din […]

Prăjitură cu piure de fructe

  Ingrediente: 4 pahare fructe de sezon (frăguţe, căpşune, vişine), zahăr după gust. Pentru blat ai nevoie de: 2 pahare făină, 2 linguri zahăr pudră, 3 linguri margarină, 2 plicuri praf de copt, 3/4 pahar apă minerală, puţină sare.   Mod preparare piure de fructe: Speli şi cu­reţi fructele de sâmburi şi codiţe, apoi le […]
 

Oua umplute cu sos de raci cu garnitură de raci

    Ingrediente: 12 ouă 36 cozi de raci 1 1/2lingură smîntînă 60 g unt 3/4 lingură făină boia iute puţin coniac sare 18 crutoane ovale prăjite 1 1/2 pahar supă de raci   Mod de preparare: Se face un sos suprem din unt, făină, supă, boia iute, sare si smîntînă. Ouăle se fierb 10 […]

Mâncare de gulioare

  Ingrediente: 6-7 gulii 2 cepe 100 g margarina 1 lin­guriţă făină 2-3 roşii de gătit pătrunjel sare   Mod de preparare: Cureţi gulioarele de coajă, le tai felii pe care le presari cu sare şi apoi le prăjeşti în margarina. Le scoţi şi în grăsimea rămasă pui să se călească cepele tăiate mărunt. După […]
 

Sos alb de ansoa

Ingrediente: 1/4 l sos de peşte 4 fileuri de anşoa 40 g capere 1/2 lămîie Mod de preparare: Sosul alb de peşte se fierbe cu puţină supă de peşte şi cu caperele. Dupâ 5 minute se pun fileurile tăiate julien şi zeama de lămîie. Pofta buna!

Alivenci la Bucovina

  Ingrediente: 1 l lapte 300 g mălai grişat 500 g brânză de vaci 200 ml smântână 1 lingură margari­na (sau unt) 50 g făină 4 ouă 1 praf de copt 1 linguriţă sare 150 g zahăr 100 g telemea (opţional)   Mod de preparare: Intr-un ceaun sau o cratiţă de circa 3 l pui […]
 

Budinca de orez cu mere

    Ingrediente: 500 g mere 2 linguri unt topit 4 linguri zahăr 1 ceaşcă orez 1 lingură pesmet un praf de sare   Mod de preparare: Se curăţă merele, se taie felii şi se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt şi zahăr, după gust. Nu se ţin să scadă prea tare. Cojile spălate se […]

Musaca de conopidă cu fasole grasă

  Ingrediente: 1 conopidă 1/4 kg fasole lată galbenă 4 cartofi noi 1 ceapă 100 g margarina 50 ml ulei 1 lingură făină 1 lingură pesmet 1 legă­tură pătrunjel sare piper după gust   Mod de preparare: Cureţi conopida, fasolea şi cartofii şi le pui la fiert în apă rece cu sare, dar în vase […]
 

Omletă cu garnitură de tocăniţă de pui cu ciuperci

Ingrediente: 9 oua 800 g pui 1 linguriţă boia 3 cepe 3 linguri smîntînă 150 g unt sare 15 g făină 250 g bureţi 3/4 pahar supă Mod de preparare: Ceapa tocată se sotează în unt şi pe parcurs se pune boiaua, făina, supa şi 2 linguri smîntînă. Carnea de pui şi ciupercile se fierb, […]

Sufleu de albus

Ingrediente: 8 albuşuri 8 linguri zahăr 1 linguriţă unt 1 lingură marmeladă Mod de preparare: Se bat spumă albuşurile. Se adaugă încet zahărul pisat şi se bate până se întăreşte bine. Se unge o formă cu unt, se întinde pe fund marmeladă de caise sau dulceaţă, se toarnă deasupra albuşul, se netezeşte cu lama cuţitului, […]
 

Ochiuri în casolete la capac cu garnitură de roşii sotate şi şuncă

Ingrediente: 12 casolete 12 ouă 600 g roşii 100 g şuncă sare 5 căţei de usturoi 120 g unt zahăr Mod de preparare: Roşiile se sotează în unt, sare, zahăr şi usturoi. Cînd au scăzut se împart în casoletele unse cu unt, se sparge în fiecare cîte un ou şi se dau la cuptor într-o […]

Cartofi noi cu dovlecei

  Ingrediente: 1/2 kg cartofi noi 3 dovlecei 250-300 g smântână 2 linguri făină 100 g unt topit şi încă 50 g pentru uns vasul 150-200 g caşcaval 2 linguri pesmet   Mod de preparare: Speli bine cartofii şi îi pui la fiert în coajă. Dovleceii îi cureţi de coajă şi îi tai felii subţiri. […]
 

Ficăţei de pui la cuptor

  Ingrediente: 1/2 ficăţei de pui 160 g unt 50 g făină 200 ml lapte 50 g caşcaval ras un praf de sare un vârf de cuţit de nucşoară măcinată 1 linguriţă maghiran 2 gălbenuşuri   Mod de preparare: Speli şi cureţi foarte bine ficăţeii şi îi laşi să se scurgă sau îi ştergi cu […]

Salată de vară

    Ingrediente: 200g morcovi mici 200g conopidă 200g fasole fidea 150g mazăre 750 g roşii 200g vîrfuri de sparanghel 1 legătură mărar 1/2 linguriţă muştar 2 linguri oţet de prune 4 linguri ulei sare piper 1 fir ceapă verde 1 salată   Mod de preparare: Legumele toate se fierb, în afară de fasole care […]
 

Sos alb cu hrean

    Ingrediente: 1/4 l supă 1/2 lingură făină sare 1 lingură oţet puţin zahăr 2 linguri smîntînă 60 g unt 20 g hrean   Mod de preparare: Se face un sos suprem din făină, unt şi supă. După ce a fiert 5 minute se adaugă sare, zahăr, 20 g hrean ras şi smîntînă.   […]
 

Omletă „florentina" cu garnitură de sote de spanac cu şuncă

    Ingrediente: 1,500 kg spanac 9ouă sare nucşoară macinata 150 g unt 150 g şuncă 1lin­gură smîntînă puţină supă,Maggi   Mod de preparare: Spanacul se curăţă, se spală bine şi se fierbe 5 minute în apă clocotită cu sare. Se strecoară, se taie mărunt şi se sotează în unt cu şunca tăiată mă­runt, sare, […]
 

Sos Alexandra

    Ingrediente: 1/4 l sos suprem de pasăre 1 piept de pui fiert sau fript 20 g Maggy 1 lingură frişcă lichidă sare 20 g migdale   Mod de preparare: Migdalele se curăţă de coajă şi pieliţă, se spală şi se pisează cu 1 lingură de sos suprem pînă devine o pastă. Apoi se […]

Orez cu lapte

    Ingrediente:  4 ceşti lapte 1 ceaşcă orez vanilie un praf de sare 3 linguri zahăr   Mod de preparare: Se alege o ceaşcă de orez, se spală şi se pune la fiert într-o cratiţă cu patru ceşti de lapte rece şi o bucăţică de vanilie sau puţină vanilină (de preferinţă lapte proaspăt nefiert). […]
 

Şniţele de ouă umplute cu anşoa cu garnitură de pilaf

    Ingrediente: 13 ouă 6 fileuri de anşoa 220 g orez 150 g unt 1/3 l supă 1 1/2 lingură faină 1/3 l lapte sare 200 g pesmet alb ulei pentru prăjit   Mod de preparare: Se fierb 10 minute 12 ouă, apoi se curăţă de coajă şi sc taie în două, în lungime. […]

Salată de legume cu fructe

    Ingrediente: 150 g cartofi 4 mere 200 g cireşe 2 banane 5 caise 3 pere 3 piersici 3 gălbenuşuri 80 g ulei 1/2 lămîie puţin muştar puţin zahăr   Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă şi se taie rondele; de asemenea, merele, perele, caisele şi piersicile. Cireşele fără sîmburi se storc. […]
 

Omletă cu salată verde cu garnitură de salată sotată cu costiţă şi ceapă

    Ingrediente: 12 ouă 800 g salată verde (lăptucă) 150 g costiţă afumată 6 fire ceapă verde 100 g unt 3 linguri smîntînă sare piper 15 g făină   Mod de preparare: Salata se spală bine şi se pune la fiert 6 minute in apă clocotită cu sare. Se scurge de apă şi se […]

Sos amiral

    Ingrediente: 1 cutie crabi sau 20 cozi de raci fierţi 10 midii sau scoici 40 g unt 40 g unt de raci boia 50 g frişcă bătută fără zahăr puţin coniac 1 gălbenuş 1/4 1 sos suprem de peşte sare   Mod de preparare: Midiile se sotează în unt şi cu puţină supă. […]
 

Cega prajita

  Ingrediente: 3 kg peşte 1 lămaie ulei făină sare piper Mod de preparare: Curăţăm peştele ca la cegă rasol şi îl jupuim. Apoi dăm sare, piper, zeamă de lămaie, cateva picături de ulei. Inainte de masă tăvălim cega în făină şi o prăjim într-o tigaie cu ulei. Servim cu lamaie.   Pofta buna!

Salata legumicultorului

    Ingrediente: 220 g cartofi 150 g ciuperci sare piper 1 ţelină albă 150 g nuci 220 g napi 1/2 lămîie 2 ouă 80 g ulei 150g vîrfuri de sparanghel 2 salate verzi 3 roşii 2 gălbenuşuri   Mod de preparare: Cartofii şi napii se taie felii rotunde, ciupercile felii şi se fierb. Nucile […]
 

Salată Litoral

  Ingrediente: 300 g napi sau 6 anghinare curăţate 1 ţelină mică 12 ciuperci mari 25 cozi de raci sare muştar 30 măsline verzi 1/4 l aspic 3 castraveciori acri 1 cutie crabi 1/2 lămîie 70 g ulei 2 ouă 1 gălbenuş   Mod de preparare: Ţelina se dă prin râzătoare, ciupercile şi anghinara fierte […]

Retete delicioase: Crap umplut

  Ingrediente: 1,500 kg peşte putin ulei 1/2 păhărel vin 1 ceapa 1 bucătică unt (sau untură) sare piper Umplutura : 2 ouă 2 căţei;de usturoi 200 g slă­nină 1 legătură pătrunjel verde Mod de preparare: Alegem un crap mai mare, îl curăţăm, facem o tăietură în lungul lui şi scoatem intestinele. Scoatem osul amar […]
 

Somn la protap

  Ingrediente: 1,500 kg peşte sare mujdei de usturoi Mod de preparare: Tăiem somnul pe jumătate luand nu­mai partea cu coada. Crestăm carnea din distanţă în distan­tă, ca să-l pătrundă focul şi îl aşezăm ca şi pe crap, la dogoarea flăcărilor. Un­gem din cand în cand cu mujdei de ustu­roi. Servim cald sau rece.   […]

Crap pe varza

  Ingrediente: 1,500 kg peste 1 varză mare acră (sau 2 mici) 200 g ulei 200-300 g roşii 1 ardei gras piper (boabe) sare Mod de preparare: Curăţăm peştele de solzi şi de intes­tine, îl spălăm repede în două ape. Fre­căm cu puţină sare şi tăiem bucăţile după mărimea dorită. După aceea desfacem varza acră […]
 

Chefal a la grec

  Ingrediente: 1 kg peşte 1 pahar ulei 1 pahar vin usturoi cimbru piper 1-2 foi de dafin bulion de roşii 1 lămaie Mod de preparare:   Curăţăm peştele, îl sărăm şi îl aşezăm într-o tavă. Punem deasupra puţin usturoi pisat (după gust), boabe de piper, cim­bru, un pahar de ulei, un pahar de vin, […]
Caras_prajit

Caras prajit

Caras prajit din: peste, malai, faina, unt, ulei, sare, piper. Poate te itnereseaza si Caras la cuptor cu rozmarin si vin alb Ingrediente: 1 kg peşte mălai făină unt ulei sare piper Mod de preparare: Curăţăm carasul de solzi, scoatem in­testinele şi urechile (branhiile), îl spălăm şi lăsăm să se scurgă. Zvîntăm cu un şer­vet. […]
 

Cega gratinata

  Ingrediente: 3 kg peste unt sos alb cascaval ras Mod de preparare: Fierbem peste ca la cega rasol si apoi desfacem carnea de pe oase. Punem peştele într-un vas de sticlă re­zistentă la foc, uns cu unt. Deasupra peş­telui întindem sos alb mai gros. Presărăm caşcaval (parmezan) ras, adăugăm cateva bucăţele de unt şi […]

Crap la protap

  Ingrediente: 1,500 kg peşte sare mirodenii ardei Mod de preparare: Curăţăm, spălăm şi sărăm peştele. Apoi îl despicam: în două pe la spinare şi fie­care jumătate o punem în proţap, adică trecem prin peşte o ţepuşă şi o scoatem prin carne ca o împunsătură de ac. Daca peştele este mic, ajunge un proţap fixat […]
 

Cega rasol

  Ingrediente: 3 kg peşte zarzavat de supă 1 foaie de dafin sare piper 10 linguri sos olandez 1 kg cartofi unt Mod de preparare: Spălăm şi curăţăm cega. Cand scoatem intestinele, facem înăuntru o crestătură in lungul şirii spinării, descoperim coar­da dorsală (nervul) şi o tragem cu de­getul. In vasul special de fiert peştele, […]

Calcan prajit

  Ingrediente: 1 kg calcan lămaie ulei făină sare piper grăsime pentru prăjit Mod de preparare: Tăiem capul, curăţăm şi spălăm peşele, îl despicăm în două sau în patru, Dam sare, piper, lamaie, ulei si il lasam cateva ore in marinata aceasta. Inainte de masa taiem bucati pe care le batem in faina si le […]
 

Biban saramura

  Ingrediente: 1 kg peşte puţin ulei Pentru saramură : 3 pahare apă 10 g sare   Mod de preparare: Scoatem prin urechi branhiile şi intestiele şi spălăm în mai multe ape. Zvantam cu un şervet. Nu curăţăm solzii. Ungem peştele cu ulei, Il punem pe grătar foarte încins şi îl frigem pe jar, pană […]

Sunca fiarta

Sunca fiarta din: sunca, vin, foi de dafin, ceapa, piper. Ingrediente: 750 g şuncă 1/2 pahar vin 2 foi de dafin 1 ceapă piper Mod de preparare: Spălăm şunca, o clătim în apă caldă şi fără să o opărim, radem fumul de pe şorici. Punem şunca în apă rece şi o lăsăm din ajun pană […]
 

Sos alb — reteta de bază

    Ingrediente: 1/2 l lapte 2 linguri făină 60 g unt sare   Mod de preparare: Se pune într-un vas, pe plită, untul şi cu făina. Cînd începe să se îngăl­benească, se stinge cu laptele, se amestecă bine cu telul (să nu aibă cocoloaşe),se pune sare şi se fierbe 5 minute (se prepară la […]

Cotlete de porc

  Ingrediente: 1,250 kg cotlete 1 lingură untură ulei ceapă usturoi sare piper Mod de preparare: Frigem cotletele în bucată întreagă. Marinăm mai întai carnea în ulei, cu ceapă şi cu usturoi. Apoi o frigem în tavă sau la frigare, ca şi vrăbioara. Garnituri şi sosuri ca la pulpa de porc.   Pofta buna!
 

Pulpa de porc fripta

  Ingrediente: 1,500 kg pulpă de porc 1 lingură grăsime sare piper Mod de preparare: Pulpa de porc, mai ales cea tanără, se frige la tavă în cuptor, Putem să o fri­gem şi înăbuşită. Procedăm la fel ca la pulpa de viţel sau de berbec. Servim cu piure de cartofi, varză acră călită, sos de […]

Muschiulet de porc la cratita

  Ingrediente: 5 muşchluleti 1 lingură grăsime 5 cepe mici 5 lingurile făină 1 pahar vin sare piper 1 foaie de dafin   Mod de preparare: Prăjim muşchiuleţii întregi în grăsime, înt’r-o cratiţă,.cu sare şi piper. Adăugăm ceapă tăiată subţire, făină şi amestecăm bine. Stingem cu un pahar de vin. Adău­găm o foaie de dafin […]
 

Friptura de purcel pregatita taraneste

  Ingrediente: 1 kg came puţin mălai   Mod de preparare: Alegem cotlete de purcel sau orice alte bucăţi grase sau muşchi, le batem pe amandouă părţile în mălai şi le frigem pe grătar. In felul acesta grăsimea nu curge în foc.   Pofta buna!

Omletă cu rinichi cu sote de rinichi

    Ingrediente: 9 ouă 500 g rinichi 1 ceapă 3/4 pahar vin sare piper 1 lingură smîn­tînă 100 g unt 1/2 lingură făină   Mod de preparare: Rinichii se taie în două, se curăţă, se spală bine şi se taie felii subţiri. Se sotează cu 60 g unt, ceapa tocată şi la urmă se […]
 

Salată tartară cu legume

  Ingrediente: 3 castraveţi 150g fasole fidea 200g cartofi 150g vîrfuri de sparanghel 60 g capere sare muştar 50 g ulei 1gălbenuş 1 /2 lămîie 3-4 ridichi   Mod de preparare: Castraveţii se curăţă, se taie în cîte 5 bucăţele şi se scobesc la un capăt. Se prepară salata rusească  din cartofi, fasole fidea, capere […]

Omletă cu costiţă cu garnitură de sote de costiţă cu roşii

    Ingrediente: 9 ouă 800 g roşii 160 g costiţă af umată piper sare cimbru 6 căţei ustu­roi 1 lingură smîntînă 100 g unt zahăr   Mod de preparare: Roşiile se curăţă, se storc, se taie bucăţi şi se sotează cu costiţă tăiată julien, 60 g unt, sare, piper, usturoiul tocat şi puţin zahăr. […]
 

Salată de legume cu fazan

    Ingrediente: 600 g carne de fazan friptă puţin muştar sare 1/2 lămîie 60 g ulei 1/4 l aspic 12 ciuperci mari 30 g vîrfuri de sparanghel 300 g napi 12 crutoane rotunde prăjite 3 gălbenuşuri   Mod de preparare: Pulpa de fazan se taie julien şi se amestecă cu napii fierţi, tăiaţi julien […]

Salată italiană

    Ingrediente: 150 g cartofi 150 g morcovi 150 g ţelină 2 ouă 1 gălbenuş 100 g şuncă 7fileuri de anşoa 1 măr 12 felioare salam de vară 30 măsline verzi 1 /2 lămîie 60 g ulei 2 fire ceapă verde sare piper 2 salate verzi   Mod de preparare: Legumele se fierb şi […]
 

Salată de sparanghel

    Ingrediente: 700 g sparanghel 4 linguri ulei 1/2 lămîie sare 1tinguriţă muştar 1 legătură pătrunjel 1 ou 1 salată verde sau 1 legătură verdeaţă   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se leagă buchet şi se mai taie din cotoare dacă sînt prea lungi. Se fierbe în apă cu sare circa 25 minute, […]

Omletă cu dovlecei cu garnitură de dovlecei sotaţi cu smîntînă

    Ingrediente: 9 ouă 600 g dovlecei mici sau cu floare 120 g caşcaval sau parmezan 100 g unt 3 legături mărar 4 linguri smîntînă sare 150 g făină   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie bucăţi şi se fierb 8 minute în apă cu sare. Se strecoară şi se încălzesc cu […]
 

Gris cu lapte

  Ingrediente: 4 ceşti lapte 4 linguri zahăr vanilie 1 ceaşcă griş unt proaspăt cât o nucă sare 3 Iinguri zahăr pentru glazură   Mod de preparare: Se pune laptele să fiarbă cu zahăr şi 1/4 baton de vanilie sau puţină vanilină. Când laptele clocoteşte, se toarnă cu încetul, să cadă în ploaie, o ceaşcă […]
 

Salată siciliana

    Ingrediente: 200g andive 1 ţelină mică 4 funduri de anghinară 100g şvaiţer 150g limbă fiartă afumată 50g măsline verzi 1 legătură ridichi 80g ulei 1 /2 lă­mîie 60 g somn afumat sare piper muştar 1 ou 1 gălbenuş 2-3 castrave­ciori acri   Mod de preparare: Andiva, anghinara, limba şi şvaiţerul, se taie julien […]

Ochiuri în casolete la capac cu garnitură de fileuri de sardele

    Ingrediente: 12 casolete 12 ouă 150 g şuncă 200 g fileuri de sardele 5 linguri sos Madera 80 g unt.   Mod de preparare: Casoletele se ung gros cu unt, se presară cu şunca tocată, se sparge în fiecare cîte un ou, se sărează şi se dau la cuptor într-o tavă cu apă […]

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro