Retete de mancare gustoase si rapide
Oua de prepelita cu castraveti
Ingrediente: 4-5 ouă de prepeliţă 2 gălbenuşuri de găină 2 gogoşari muraţi 4 castraveţi muraţi 500 ml ulei sare piper delicat Mod de preparare: Punem ouăle de prepeliţă la fiert, apoi le curăţăm şi le aşezăm într-un castron. Din două gălbenuşuri de găină crude şi 5 gălbenuşuri de prepeliţă fierte facem o maioneză […]
Sarmale cu urda
Ingrediente: 300 g orez 500 g urdă 3 cepe 1 morcov 2 legături de mărar sare piper delicat frunze de sfeclă 500 ml ulei Mod de preparare: Orezul se spală şi se fierbe pe jumătate, apoi se pune peste orez ceapa tăiată mărunt şi călită cu ulei şi morcovul ras pe răzătoarea măruntă, se […]
Branza topita
Ingrediente: 2 l de lapte 2 kg brânză de vaci 6 ouă 400 g unt 800 g smântână sare piper delicat 3 linguriţe de bicarbonat Mod de preparare: Se pune laptele la fiert, se adaugă brânza de vaci la scopt, o stoarcem în tifon, după care o dăm prin maşina de carne. Brânza măcinată […]
Omletă cu peşte afumat
Ingrediente: 200g peşte afumat 8 ouă 1ceapă mică 1fir de praz 1 lingură mălai 150ml ulei sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele de pieliţe şi de oase, apoi se taie în cubuleţe. Se curăţă ceapa şi prazul, se spală şi se toacă ceapa mărunt, iar prazul în bucăţi de 4cm, apoi […]
Sandvisuri cu oua de prepelita
Ingrediente: 16 ouă de prepeliţă 8 felii de pâine prăjită 1 lingură de muştar 100 g unt sare piper zeamă de la1/2 de lămâie Mod de preparare: Punem în tigaie la topit 50 g unt, adăugăm muştarul, sarea, piperul şi zeama de lămâie. Ungem pâinea cu sosul rezultat şi o aşezăm pe un […]
Omleta dulce cu nectarine
Ingrediente: 5 ouă 4 nectarine 6 linguri de zahăr 2 linguri de făină 100 ml smântână 1 plic de praf de copt 1 pahar de lapte 120 g unt coajă şi suc de la o lămâie sare Mod de preparare: Se bat ouăle cu furculiţa împreună cu zahărul până se face o spumă, se […]
Cum se prepara Cocktail Leapfrog (video)
Ingrediente: 45 ml tequila 15 ml sloe gin 10 ml sweet vermouth 1 lime wedge Ice cubes 1 shot measure 1 old-fashioned glass 1 bar spoon or cocktail stirrer Cum se prepara Cocktail Leapfrog
Ochiuri domino la tava
Ingrediente: 8 ouă 4 cartofi mari 1 ceapă 200 g costiţă 1 pahar de lapte 20 g unt sare piper Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie felii subţiri, ceapa se taie mărunt, iar costiţa se taie cubuleţe. Se unge o tavă cu unt, se aşează un strat de cartofi, ceapă, costiţă, […]
Tartă de Botoşani
Ingrediente: 350 g grîu 1 l lapte 150 g nuci vanilie scorţişoară 2 linguri pesmet de casă 60 g unt coajă de lămîie rasă 4 ouă 250 g piersici sare Mod de preparare: Griul se spală, se fierbe 10 minute cu apă, apoi se strecoară şi se fierbe 1 oră cu laptele, vanilia şi […]
Oua cu sos picant
Ingrediente: 4 ouă fierte tari 1 ardei iute 4 roşii 2 căţei de usturoi 50 ml ulei 1 legătură de pătrunjel 1 linguriţă de oţet din vin alb sare piper Mod de preparare: Se căleşte usturoiul şi ardeiul, apoi adăugăm roşiile rase şi pătrunjelul. Se aşează sosul pe un platou, apoi ouăle fierte tăiate […]
Unt cu patrunjel si lamaie
Ingrediente: 200 g unt pătrunjel zeamă de lămâie piper sare Mod de preparare: Se toacă mărunt pătrunjelul verde, se bate într-o piuliţă şi se amestecă cu unt spumos.Se adaugă sare, piper şi zeamă de lămâie după gust. Se foloseşte la gustări pe pâine prăjită cu felii de roşii. Pofta buna!
Crap cu sos şi caşcaval
Ingrediente: 1 crap de 1 kg l/2 pahar oţ et 100ml vin îndulcit cu puţin zahăr 1pahar ulei l kg roşii 1pahar smântână 200g caşcaval 1lingură unt topit 50g unt 1ceapă 2 foi de dafin sare piper Mod de preparare: Peştele curăţat şi spălat se presară cu sare şi se lasă 1/2 oră […]
Rulada aperitiv
Ingrediente: 500 ml lapte 100 g unt sau margarină 1 linguriţă de sare 150 g făină 5 ouă Mod de preparare: Laptele, sarea şi untul se pun la fiert iar atunci când clocoteşte se adaugă făina, apoi,pe rând, ouăle. Gălbenuşurile se adaugă pe rând, iar albuşurile se bat spumă. Umplutura se face din ciuperci […]
Ardei capia umpluti cu branza
Ingrediente: 5-6 ardei capia 500 g brânză 250 g margarină sare piper biovegetal mărar patrunjel Mod de preparare: Se curăţă ardeii de cotor, se umplu cu pastă din brânză, apoi se dau la rece timp de 2-3 ore, după care se taie felii şi se ornează platoul cu salată verde. Pofta buna!
Păstrăv în sos de vin roşu
Ingrediente: 4 păstrăvi (250g/buc.) 100rnl vin roşu 250ml oţet de vin roşu 200ml supă de legume 1 morcov mare 1 ceapă mare 2 foi de dafin 50ml ulei 1linguriţă rasă cimbru pisat 1 leg. pătrunjel 4 căţei de usturoi sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală, se scurge de apă […]
Reteta zilei: Gem de prune cu aroma de lamaie
Gem de prune cu aroma de lamaie din: prune, zahar, suc de lamaie. Ingrediente: 3 kg prune, înjumătățite, fără sâmburi 3 cesti de zahăr 1/2 ceasca suc de lămâie Mod de preparare: Sterilizați borcanele și capacele. Puneti prunele și zaharul intr-o cratita mare si se adauga sucul de lamaie. Fierbeti timp de […]
Macrou cu ciuperci
Ingrediente: l kg macrou 400g ciuperci l50ml ulei 2 linguri făină 150g caşcaval 1 cană vin alb 200g smântână 3 gălbenuşuri l lămâie sare piper Mod de preparare: Peştele se curăţă de vinişoare, se îndepărtează capul, se spală, se sărează şi se stropeşte cu suc de lămâie. Se prăjeşte în 100g ulei. Se înăbuşă […]
Plăcintă cu carne în aluat dospit
Ingrediente: 600 g făină drojdie cât o nucă 1 ou 1 ceaşcă ulei 1 ceaşcă apă călduţă 2-3 linguri zahăr Pentru umplutură ai nevoie de: 500 g piept de pui 4 cepe 2 ouă 2 linguri smântână sare piper ulei Mod preparare aluat: Cerni făina într-un lighean, faci o adâncitură în mijloc în […]
Macrou afumat cu maioneză
Ingrediente: 1 macrou afumat 500g cartofi fierţi în coajă 1 ou 250g maioneză 2 linguriţe usturoi pisat 1 linguriţă miere 8-10 măsline 1 leg. pătrunjel verde sau mărar tocat sare piper Mod de preparare: Peştele se desface în şuviţe sau în cubuleţe, cartofii se taie în cubuleţe, maioneza se face dintr- un gălbenuş […]
Ciorbă cu scăricică afumată
Ingrediente: scăricică afumată (sau oase afumate) 500 ml lapte 1/2 linguriţă busuioc 2-3 morcovi potriviţi 500 ml borş tăieţei de casă ulei Mod de preparare: Cureţi morcovul, îl dai pe răzătoarea mică şi îl căleşti în ulei până se înmoaie, adaugi busuiocul, scăricică şi aproximativ 3 l de apă. Laşi să fiarbă 10-15 […]
Chec aperitiv
Ingrediente: 300 g şuncă presată sau parizer 300 g caşcaval 6 ouă 4 linguri pline cu vârf cu făină 100 g unt sare piper Mod de preparare: Freci untul cu gălbenuşurile si încorporezi treptat faina şi albuşurile bătute spumă cu un praf de sare. Tai şunca şi caşcavalul cubuleţe, le adaugi în compoziţie, […]
Mucenici muntenesti
Ingrediente: 500 g făină 1 cană apa sare 1 esenţă de vanilie 1 esenţă de rom 3-4 linguriţe coajă rasă de lămâie şi de portocală zahăr scorţişoară nucă măcinată 1 plic zahăr vanilat Mod de preparare: Din făină, apă şi sare după gust, frămânţi un aluat potrivit de tare, pe care-l întinzi într-o […]
Ştiucă în sos de roşii
Ingrediente: 1ştiucă (circa lkg) 400 g roşii 1 lingură bulion 1ceapă mare 50g unt l lingură zahăr 2 căiei de usturoi leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se curăţă, se spală şi se toacă mărunt ceapa, apoi se căleşte în unt, la foc potrivit, 2-3 minute. Se adaugă bulionul şi se mai […]
Rulndă cu gem
Ingrediente: 150 g zahăr 120 g făină 6 ouă vanilie 30 g unt 250 g gem de căpşuni,caise Mod de preparare: Zahărul se amestecă cu gălbenuşurile şi cu vanilia, apoi încet, cu albuşurile bătute spumă tare făina şi cu untul la urmă. Pe o tavă de patiserie se pune hîrtie, se unge cu unt […]
Peşte îmbrăcat în felii de castraveţi
Ingrediente: 2,5 kg peşte (şalău, somon, ştiucă) 30ml ulei de floarea soarelui 2 foi de dafin 2 ardei întregi 1lămâie 300ml vin alb 25g gelatină 4 castraveţi sare piper mărar verde . Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi, se spală şi se elimină intestinele. Se lasă peştele întreg. Se condimentează interiorul cu […]
Sarmale cu stafide
Ingrediente: 1 varză murată 1 cană orez 1/2 cană stafide 2 cepe mari 1 lingură bulion ulei sare piper cimbru 1 legătură mărar Mod de preparare: Speli bine orezul şi-l laşi la înmuiat în apă caldă. Cureţi apoi ceapa, o tai mărunt, o pui la călit şi când s-a aurit adaugi orezul scurs […]
Pricomigdale
Ingrediente: 430 g migdale 400 g zahăr 40 g făină 5-6 albuşuri vanilie Mod de preparare: Albuşurile se amestecă la cald cu zahărul şi cu vanilia. Cînd începe să facă spumă se adaugă 380 g migdale măcinate şi făina. Cu duiul se toarnă pricomigdalele pe o tavă cu hîrtie pergament. Pe fiecare pricomigdală se pun […]
Crap pane cu pastă de usturoi
Ingrediente: 800 g file de crap căpăţână de usturoi 2 ouă 100 g făină 100 g pesmet 200 g smântână 200 ml ulei lămâie sare pipei Mod de preparare: Se spală peştele, se scurge de apă, se şterge şi se condimentează. Se trec fileurile de crap prin făină, apoi prin ou bătut şi prin […]
Crap cu vin şi arpagic
Ingrediente: 1kg crap românesc 100ml ulei 100g ceapă 200rnl vin roşu 500g arpagic 300g ciuperci 1lingură făină 1lingură ulei zeamă de peşte sare piper Mod de preparare: Se încinge uleiul şi se pune ceapa, tocată mărunt, la călit, lăsând-o să se înmoaie fără să se rumenească. Se pune deasupra peştele tăiat în bucăţi, […]
Supă de gulii (de post)
Ingrediente: 1 gulie 1/2 lingură făină 1 pahar ulei 1 ceapă 1 legătură verdeaţă 1 linguriţă boia Vegeta sau Delikat Mod de preparare: Cureţi gulia şi ceapa, le tai mărunt şi le pui la fiert în 2 l de apă care clocoteşte. Intre timp, rumeneşti făina în puţin ulei şi stingi cu o […]
Păstrăv înfăşat
Ingrediente: 4 păstrăvi 12 bureţi arpagic 2 mere 4 ramuri de mentă pentru decor sucul unei lămâi 12 felii subţiri de şuncă afumată sau bacon 450g paste 1lingură ulei de măsline sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştii şi se spală bine cu apă fierbinte sărată în cavitatea abdominală. Se condimentează cu […]
Ruladă cu ciocolată festivă
Ingrediente: 120 g zahăr 120 g făină 30 g unt 6 ouă vanilie 600 g cremă de tort de ciocolată 250 g zahăr pentru sirop 1/2 păhărel rom 100 g şerbet verde de fisticuri Mod de preparare: Se prepară o ruladă obişnuită şi cînd s-a răcit se trampează cu sirop.Jumătate din crema de […]
Peşte marinat
Ingrediente: 4 peşti (crapi) 4-5 cepe 2-3 linguri oţet de vin 2-3 linguri maioneză 1 linguriţă boabe de muştar sare piper Mod de preparare: Peştele se curăţă de solzi, se eviscerează şi se spală bine cu apă rece. Scurs bine de apă, se dă prin faină, se sărează şi se piperează după gust, […]
Supă – cremă de peşte cu iaurt
Ingrediente: 500g file de peşte 2 morcovi 1ţelină mică rădăcină depăstârnac 2 cepe 4 cartofi 1lămâie 100 ml ulei 300g iaurt un vârf de cuţit boia de ardei iute sare piper Mod de preparare: Se pun la fiert în 2,5 1 apă legumele, mai puţin ceapa, curăţate, spălate şi tăiate în bucăţi, impreună […]
Salată a la russe
Ingrediente: 4-5 cartofi 3 morcovi 1/2 ţelină 1 rădăcină mică de pătrunjel 1 păstârnac mic o mână de mazăre o mână de fasole verde (de la congelator) 2 ouă 100 ml ulei 1 linguriţă muştar zeama de la 1/2 lămâie sare piper Mod de preparare: Cureţi cartofii, morcovul, ţelina, rădăcina de pătrunjel şi […]
Prăjitură Lido
Ingrediente: 150 g unt 250 g zahăr 250 g nuci sau migdale 8 ouă vanilie 30 g făină 1 păhărel lichior de cireşe 300 g şerbet de cafea 50 g migdale prăjite Mod de preparare: Zahărul se amestecă cu gălbenuşurile, vanilia, lichiorul de cireşe sau alt lichior, apoi nucile sau migdalele prăjite şi […]
Budincă de sardele şi cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 4 linguri ulei de măsline 1 ceapă 3 căţei de usturoi 2 linguriţe pătrunjel tocat 350g roşii 500g sardele sau 4 cutii conserve 2 linguriţe ierburi italiene (cimbru, oregano, rozmarin) 150 ml vin alb sare piper Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se pun întregi la fiert în […]
Salam de biscuiţi cu nuca de cocos
Ingrediente: 1/2 kg biscuiţi 1/2 kg rahat 1 şi 1/2 pachet margarină 1 sticluţă esenţă de rom 1 esenţă de vanilie 1 esenţă de portocale 1 plic zahăr vanilat 1 cană miez de nucă coaja rasă de la o lămâie 1 ceaşcă de stafide 1 ceaşcă nucă de cocos Mod de preparare: Pui […]
Salată de fructe cu dulceată
Ingrediente: 2 mere 2 pere 2 portocale 2 mandarine 2 banane 1 grapefruit 1 lămâie 2 kiwi 1 cutie de compot de ananas 50 g stafide 50 g dulceaţă de trandafiri 50 g dulceaţă de cireşe albe 25 ml rom 1 plic de frişcă vegetală 50 g ciocolată rasă Mod de preparare: Cureţi […]
Macrou cu legume la cuptor
Ingrediente: 8 bucăţi macrou 200g morcov 200g conopidă 200g gulii 200g ţelină 100g caşcaval 4 ouă 100g unt l leg. pătrunjel sare pipei Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală şi se taie în bucăţele de circa l cm. Se curăţă legumele, se spală şi se taie în cubuleţe potrivite, iar conopida […]
Piersici Orşova
Ingrediente: 750g piersici (6 piersici) 80 g griş vanilie 100 g zahăr plus 200 g pentru piersici 80 g stafide 2 linguri rom 4 foi gelatină 3/4 l lapte 300 g frişcă bătută 50 g fructe confiate Mod de preparare: Grisul se fierbe in lapte cu vanilie, la foc domol, circa 15 minute. […]
Şalău gratinat
Ingrediente: l kg file de şalău 200g caşcaval 20g smântână 2 ariei graşi medii 2 cepe medii 2 cătei de usturoi 2 lămâi 50ml ulei 50g unt 1 lingură pesmet leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se curăţă fileurile de şalău şi se taie în cubuleţe de circa 2cm. Se pun bucăţelele de […]
Fursecuri cu nucă (de post)
Ingrediente: 1 pachet margarină 3 linguri pline cu vârf cu zahăr pudră 1 cană cu nucă sare zahăr pudră 1 cană făină Mod de preparare: Pui nuca într-o tavă şi o dai la cuptor pentru 20 de minute, o laşi apoi să se răcească şi o tai mărunt sau o sfărâmi cu sucitorul. […]
Alivancă
Ingrediente: 500 ml lapte bătut 250 ml lapte dulce 500 g brânză de vaci 8 linguri făină de porumb 5 linguri făină de grâu 6 ouă 400 g zahăr 4-5 plicuri zahăr vanilat 3-4 linguri smântână sare Mod de preparare: Baţi bine 5 ouă, adaugi laptele, zahărul, zahărul vanilat, sare după gust, făina […]
Gogonele murate umplute cu carne de porc
Ingrediente: 600 g carne tocată de porc 2 kg gogonele murate 75 ml ulei 1 ceapă 100 g orez 400 g iaurt 3 ouă cimbru sare piper mărar Mod de preparare: Speli gogonelele murate, le tai căpăcele, le scoţi seminţele şi miezul. Toci mărunt ceapa şi mărarul, iar orezul îl opăreşti. Amesteci carnea […]
Medalion de somn cu ceapă
Ingrediente: 1 somn mic (1,5 kg) 2 cepe mari 70 ml ulei 4 căţei de usturoi foaie de dafin linguriţă boia de ardei dulce 4 roşii mijlocii 200ml vin alb sec lămâie leg. pătrunjel ardei iute verde mic linguriţă piper boabe (8-10 boabe) sare Mod de preparare: Se curăţă ceapa, se spală şi […]
Heringi marinaţi
Heringi marinaţi din: heringi, vin alb sec, otet, ceapa, morcov, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru, cardamom, salvie. Poate te itnereseaza si Salata cu peste marinat Ingrediente: 4 heringi 1 cană vin alb sec 1 păhărel oţet 3 cepe 1 morcov 1 căpăţână usturoi 1 lingură sare grunjoasă l lingură piper boabe […]
Supă-cremă cu chimen
Ingrediente: 4-5 morcovi mari 4 cartofi 1 ţelină 1 păstârnac 1 ceapă 2 linguri chimen 1 lingură făină condiment tip ulei Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le speli şi le pui la fiert întregi, în 3-4 l de apă cu puţină sare. După ce au fiert bine, le scurgi, le pasezi, pui […]
Peşte cu legume
Ingrediente: 4 bucăţi file de şalău 200g conopidă 2 morcovi mari 4 castraveţi 150ml vin alb sec 2 linguri făină 3 linguri oţet leg. pătrunjel linguri ulei căţel usturoi sare piper Mod de preparare: Se desface conopida în bucheţele mici şi se pune la fiert în apă cu puţină sare. Se curăţă legumele […]
Ruladă de somon cu urdă şi andive
Ingrediente: 400g file de somon afumat 300g urdă proaspătă 500g andive lămâie l00ml ulei de măsline 1leg. mărar linguriţă rasă chimen măcinat sare piper Mod de preparare: Se amestecă într-un castron urda cu ceapa dată pe răzătoarea mică. Se adaugă chimenul măcinat, coaja de la jumătate de lămâie, dată pe răzătoarea mică, 3-4 linguri […]
Crap cu coacăze
Ingrediente: 4 bucăţi de crap 200g coacăze ceapă medie 2 căţei usturai 50g unt lingură zahăr 15 ml vin alb sec 1 leg. pătrunjel 1 linguriţă ghimbir proaspăt ras sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi de intestine, se spală bine în apă rece şi se lasă să se scurgă. […]
Salată de garizi
Ingrediente: 500 g de cartofi 5 ouă fierte ceşcuţă cu capere ceaşcă cu maioneză oţet sare pătrunjel Mod de preparare: Cartofii, tăiaţi cuburi, se fierb, fără a se sfărâma: lăsaţi-i să se răcească. Se fierb şi creveţii dar fără apă, numai cu puţin oţet şi sare. Intr-o salatieră se taie ouăle în sferturi, […]
Salată de Algarve
Ingrediente: 500 g cartofi fierţi 100 g ton (o cutie mai mărişoară, în ulei) 300 g fileu de somon proaspăt 1 păhărel vin alb l00 g miezuri de scoici 4 roşii tari tăiate rondele 2 ardei gras tăiat fâşii 2 ouă răsfierte tăiate sferturi 1pahar ulei de măsline 1-2 linguri oţet 1legătură coriandru proaspăt […]
File de păstrăv cu sos de ciuperci şi spanac
Ingrediente: 8 fileuri de păstrăv 250g ciuperci 250g spanac 300ml supă de pui (cub) I00g unt 1 ceapă mică 2 linguri mălai 150g smântână u n vârf de cuţit nucşoară sare piper Mod de preparare: Se curăţă şi se spală ciupercile, apoi se toacă cât mai mărunt. Se căleşte ceapa curăţată, spălată şi tocată […]
Fursecuri Alice
Ingrediente: 280 g alune sau nuci 250 g zahăr 1 lingură cacao 80 g făină scorţişoară coajă de lămîie 2 linguri smîntînă 2 ouă Mod de preparare: Alunele sau nucile măcinate se amestecă în baie de apă (bain-marie) cu 2 ouă, smîntîna, făina, coaja de lămîie rasă, scorţişoara şi cacaoa. Cînd s-a îngroşat, se […]
Cum se prepara Cocktail Border Crossing (video)
Retete video: Ingrediente: 50 ml tequila 2 tsp lime juice 1 tsp lemon juice 120 ml cola 1 lime wedge Ice cubes 1 chopping board 1 knife 1 squeezer 1 teaspoon 1 shot measure 1 measuring jug 1 highball glass 1 bar spoon or cocktail stirrer Cum se prepara Cocktail Border Crossing
Crochete de curcan
Ingrediente: 250 g carne de curcan de pe aripi 1 morcov 2 cartofi 1 ţelină 1 rădăcină pătrunjel 100 g ciuperci 3 felii pâine 1 ceaşcă lapte 2 ouă sare piper 1 leătură pătrunjel ulei Mod de preparare: Speli bine aripile şi le pui la fiert în apă cu sare. Cureţi toate legumele, […]
Mere invelite
Amesteci 400 g făină cu 250 g margarină. Faci apoi un amestec din zeama unei lămâi mici, 1 linguriţă de sare şi 70 ml apă pe care-l adaugi peste făină şi frămânţi bine aluatul, apoi îl laşi o oră să se odihnească, între timp, decojeşti merele, le scoţi seminţele şi le dai pentru 3-5 […]
Magdalene
Ingrediente: 4 ouă 120 g zahăr 110 g făină 80 g unt vanilie Mod de preparare: Zahărul cu ouăle şi cu vanilia se bat la baie de apă (bain-marie) şi cînd au crescut se iau de la bain-marie şi se bat in continuare. Cînd s-a răcit, se pune şi făina cernută şi la […]
Cremă de zahăr ars
Ingrediente: 3/4 l lapte 120 g zahăr 250 g zahăr pentru caramele 4 ouă 3 gălbenuşuri vanilie un vîrf de sare Mod de preparare: Laptele se fierbe 3-4 minute cu 120 g zahăr şi cu vanilie. Se ia de la foc şi se amestecă bine cu ouăle şi sarea şi se strecoară. Se caramelizează […]
Reţete de post: Fursecuri cu gem si nucă
Ingrediente: 800 g făină 400 g margarină 100 ml apă clocotită amestecată cu 5 linguri oţet 1 praf de sare 1 plic praf de copt coajă rasă de lămâie 1 esenţă de vanilie Pentru cremă ai nevoie de: 250 gnucă 250 g gem mai gros sau marmeladă esenţă de rom 100 g zahăr pudră […]
Salată de crudităţi cu iaurt şi smântână
Ingrediente: 1/2 varză 1/2 ţelină 2 mere 150 g caşcaval 2 ouă 100 ml ulei 1 lingură smântână 1 lingură iaurt 1 linguriţă muştar sare piper Mod de preparare: Cureţi varza, ţelina şi merele, le dai pe răzătoarea mică şi le laşi deoparte până pregăteşti maioneza. Amesteci un gălbeniş fiert cu unul nefiert, […]
Şarlotă de portocale
Ingrediente: 1/4 l lapte 3-4 portocale 150 g zahăr 250 g zahăr pentru sirop puţină vanilie 3-4 foi gelatină (20 g) 150 g pişcoturi de şampanie 350 g frişcă bătută plus 150 g pentru decor Mod de preparare: Se tapetează numai marginea unei forme joase şi simplă de şarlotă cu pişcoturi de şampanie. […]
Budincă de nuci
Ingrediente: 150 g nuci curăţate 80 g făină 70 g unt 5 ouă 1 1/2 pahar lapte coajă de lămiie 150 g zahăr 3 g scorţişoară pisată Mod de preparare: Laptele, untul şi zahărul se pun într-un vas la foc şi se amestecă cu un telpînă începe să fiarbă. Se dă deoparte şi […]
Piftie de crap
Ingrediente: 1 crap măricel (circa 3 kg) 3 cepe potrivite 2 morcovi mari rădăcină pătrunjel 1păstârnac 6 căţei de usturoi 2 pliculeţe gelatină (20g) 3-4 foi de dafin 1 lămâie 10 boabe de piper sare Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi de intestine, se spală bine cu apă rece, apoi […]
Cremă de căpşuni
Ingrediente: 500 g căpşuni 3 ouă 4 foi gelatină 175 g zahăr 1 praf vanilie 200 g frişcă bătută plus 150 g pentru decor Mod de preparare: Ouale se bat la bain mărie cu zahărul şi vanilia, pînă s-a înfierbantat. Se ia de la foc şi se bate în continuare pînă s-a răcit. […]
File de şalău cu măsline
Ingrediente: 800g file de şalău 1 ceapă mijlocie 2 roşii medii 100g măsline negre 150ml vin alb sec 150ml ulei (pref. măsline) 2 căţei de usturoi 500ml supă de peşte 4 linguri făină 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă mărunt. Se căleşte 3-4 minute […]
Ciorbă de ştevie congelată
Ingrediente: 1 morcov 1 lingură pastă de ardei 1 cartof potrivit 2 cepe zarzavat pentru ciorbă după gust 1 lingură condiment puţină fidea 2-3 linguri ulei 3-4 linguri ştevie tocată de la congelator sare pătrunjel sau leuştean Mod de preparare: Intr-o oală de 3-4 l pui apă la fiert, iar când clocoteşte pui […]
Batog de crap cu sos de ţelină
Ingrediente: 800g batog de crap 1 ceapă mică 400ml lapte 4 tulpini de ţelină 1 foaiede dafin 200g smântână 1 kg ceapă verde 400g cartofi 1 lingură făină 10 boabe de piper 1 leg. pătrunjel sare Mod de preparare: Se curăţă batogul de oase şi se pune într-un vas împreună cu laptele, boabele […]
Crema de mere
O reteta simpla de crema de mere din: mere ionatane, baton de vanilie, gelatina, frisca si zahar. Ingrediente: 750 g mere ionatane 1/2 baton vanilie 3-4 foi gelatina 250 g frişcă plus 150 pentru decor 200 g zahăr Mod de preparare: Merele se curăţă, se taie în patru, se scot seminţele, apoi se taie […]
Checsuri cu miere de albine
Ingrediente: 1 kg făină 300 g zahăr praf 200 g unt sau 150 g untură 4 ouă 5 linguri de miere de albine încălzită şi răcită 1 vârf de cuţit de bicarbonat dizolvat în zeama de la o lămâie sau oţet coaja de la o lămâie Mod de preparare: Frămânţi bine toate ingredientele […]
Macrou pane cu sos de muştar
Ingrediente: 8 bucăţi macrou 600g cartofi mai mici 100g unt 3 ouă căpăţănă usturoi 350ml ulei 2-3 linguri făină 200g pesmet 1 linguriţă cimbru leg. pătrunjel 150g măsline sare piper Ingrediente sos: 3 gălbenuşuri de ou proaspete ,4 căţei de usturoi ,3 linguri muştar ,1 lămâie (zeama), 100ml ulei ,1 linguriţă coriandru pudră, sare, […]
Bavarez cu vanilie
Ingrediente: 1/4 1 lapte 1/2 baton vanilie 150 g zahăr 4-5 foi gelatină 2 ouă 3 gălbenuşuri 250 g frişca Mod de preparare: Laptele se fierbe cu zahărul şi cu vanilia. Ouăle se amestecă şi se bat bine şi cînd laptele fierbe încă se amestecă cu ouăle, apoi gelatina (care a fost muiată […]
Şalău roşcat
Ingrediente: 1 kg file şalău (cod sau merluciu) l/2 cană făină l/2 cană lapte 3-4 linguri ulei l00g unt 100 ml ulei 2 linguriţe boia iute l/4 linguriţă cimbru uscat l/4 linguriţă nucşoară 1 banană nu foarte coaptă 1lămâie (sau 2 lămâiţe verzi) leg. pătrunjel verde sare Mod de preparare: Se amestecă faina, […]
Fursecuri fragede
Ingrediente: 375 g făină 250 g unt 150 g zahăr pudră 2 ouă vanilie 100 g nuci sau migdale Mod de preparare: Pe o planşetă de tăiţei se face aluatul din făină, unt, zahăr, vanilie, 1 ou şi o priză de sare. Aluatul se întinde pe planşetă de circa 1cm grosime, se taie […]
Bavarez cu ciocolată
Ingrediente: 1/4 l lapte 1 plic de vanilie 120 g ciocolată menaj sau 2 linguri cacao 4 ouă 3-4 foi gelatină (20 g) 300 g frişcă bătută 200 g zahăr Mod de preparare: Laptele se fierbe cu ciocolata tăiată bucăţele sau cu cacaoa, 3-4 minute. Se amestecă cu ouăle bătute cu telul şi […]
Plachie de crap
Ingrediente: l,5kg file de crap l kg ceapă 2 ardei graşi 5-6 roşii 10 boabe piper 2,3 foi dafin 5 ml ulei 1lingură făină sare piper Mod de preparare: Se porţionează fileul de crap, se sărează, se trece prin faină şi se prăjeşte în ulei. Se curăţă ceapa, se spală, se taie solzişori […]
Indiene de ciocolată
Ingrediente: 5 ouă 1 plic vanilie 120 g făină 100 g zahăr 400 g şerbet de ciocolală 250 g frişcă 100 g gem Mod de preparare: Zahărul, gălbenuşurile şi vanilia se amestecă bine şi albuşurile se bat spumă tare, apoi se amestecă încet şi la urmă se pune făina. Acest aluat se toarnă […]
Biscuiţi cu nucă
Ingrediente: 3 căni de făină 1 cană zahăr 1/2 linguriţă scorţişoară 1 linguriţă bicarbonat de sodiu 1 cană de nuci mărunţite 1/2 cană miere 1/2 cană apă Mod de preparare: Topeşti mierea în apă pe foc mic, apoi laşi să se răcească. Amesteci făina cu zahărul, bicarbonatul, scorţişoara şi nucile, adaugi apoi mierea […]
Roşii umplute cu peste
Ingrediente: 8 roşii potrivite 300g file de păstrăv 2 cepe 1 lămâie (zeama) 1 plic gelatină (lOg) 1\5ml vin alb 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se fierbe peştele în apă cu puţină sare, circa 10 minute. Se scurg apoi de apă şi se pun într- un castron, împreună cu vinul. După […]
Varză de Bruxelles gratinată
Ingrediente: 800 g varză de Bruxelles 11/2 pahar lapte 150 g unt 3 linguri de smîntînă sare 3/4 linguri de făină 60 g caşcaval şvaiţer sau parmezan Mod de preparare: Varza se curăţă şi se fierbe 5 minute în apa cu sare, apoi se strecora. Separat se face un sos din 100 g unt, […]
Budincă de vanilie
Ingrediente: 100 g stafide sultanine 50 g stafide negre 100 g fisticuri 2 linguri coniac sau lichior 80 g fructe confiate 2 ouă 112 lingură făină trei sferturi din compoziţie de budincă de vanilie 1/2 pahar vin 80 g zahăr Mod de preparare: Fisticurile se macină şi se amestecă cu compoziţia de budincă […]
Cartofi gratinaţi cu varza murată
Ingrediente: 500 g cartofi fierţi în coajă 1 varză murată ulei 1 linguriţă chimen Mod de preparare: Pui uleiul într-o tigaie la încins, adaugi chimenul şi laşi să se rumenească. Adaugi apoi varza murată tăiată fideluţă şi le căleşti. Cureţi cartofii şi îi tai în felii rotunde. In cratiţa unsă cu ulei, aşezi […]
Bezele de ciocolată
Ingrediente: 5 albuşuri 250 g zahăr pudră 2 linguri cacao vanilie Mod de preparare: Se prepară la fel ca bezeaua de vanilie. Se bat la rece sau la baie de apă (bain-marie). Cacaoa se pune la urmă şi se spriţuiesc cu duiul în diferite forme pe o tavă cu hîrtie. Pofta buna!
Budincă de cireşe si vişine
Ingrediente: 700 g cireşe 700 g vişine 200 g zahăr 3/4 pahar lapte 100 g unt vailie 1 lingură făină scorţişoară 3 ouă Mod de preparare: Se curăţă cireşele şi vişinile de simburi, se storc de zeamă şi se dau la foc plită, cu zahărul, 200 g unt, vanilia şi scorţişoara. Separat se face […]
Buşeuri de nuci
Ingrediente: 250 g făina 2 ouă 2 linguri smintînă 1 gălbenuş puţină sare 100 g zahăr 80 g unt Ingrediente umplutura : 250 g nuci, scorţişoară, coajă de lămiie rasă, 2 linguri miere, 2 linguri pesmet, puţin lapte, toate se fierb 3-1 minute. Mod de preparare: Aluatul se face din făină, unt, smintînă,. […]
Supă de vită cu tăietei de casă
Ingrediente supă: 1/2 kg rasol de vită sau mânzat 1 morcov 1 ţelină 1 păstârnac 1 rădăcină de pătrunjel sare 1 legătură de pătrunjel Ingrediente tăieţei: 1 ou aproximativ o cană de făină un praf de sare Mod de preparare: Speli bine rasolul şi-l pui la fiert în apă rece cu sare pentru […]
Budincă de vanilie cu gem
Ingrediente: 100 g uni 50 g făină 3 ouă 3 linguri gem jumătate de compoziţie de budincă dc vanilie Mod de preparare: Se face o ruladă din 50 g unt, 50 g făină, 3 ouă şi 3 linguri gem. Se taie felii potrivite şi se tapetează o formă simplă de budincă, unsă bine […]
Soia cu mazare
Ingrediente: 1 pungă de soia granule 1 cutie mazăre 2 linguriţe condiment tip Vegeta 2-3 linguri făină albă 1 linguriţă pastă de ardei 200 ml bulion sare piper după gust ulei 2-3 cepe 2 căni apă verdeaţă Mod de preparare: Pui Vegeta într-o cratiţă cu apă şi o dai la fiert. Când apa […]
Bavarez cu cafea
Ingrediente: 1/4 l lapte 4 linguri esenţă de cafea 3-4 foi gelatină (20 g) 300 g fişcă bătută 200 g zahăr vanilie 4 ouă Mod de preparare: Laptele se fierbe cu vanilia, zahărul şi cu cafeaua, apoi se amestecă cu ouăle bătute cu telul. Se pune gelatina (care a fost muiată în apă […]
Batoane cu susan
Ingrediente: 250 g făină 80 g unt puţină sare 80 g zahăr 1/2 pahar lapte 120 g susan 1 ou Mod de preparare: Făina se frămîntă cu untul, sare, 20 g zahăr,lapte şi cu 1 ou şi se lasă 1 oră. Apoi se fac bastonaşe de lungimea unui deget. Se aşază într-o tavă unsă […]
Plăcintă cu cremă
Ingrediente: 300 g aluat de foitaj 200 g gem de caise sau de căpşuni Ingrediente crema:1/2 l lapte, 150 g zahăr, vanilie,5 ouă,70 g făină,3 linguri rom sau coniac,20 g unt. Mod de preparare: Se amestecă într-un vas făina, laptele, vanilia, zahărul, romul, 3 gălbenuşuri, 2 ouă şi untul. Se bate pe plită […]
Ştrudel cu branză de vaci
Ingrediente: 400 g brînză de vaci 200 g zahăr 1 pahar lapte 50 g gris 2 gălbenuşuri 2 ouă vanilie 150 g stafide 100 g unt Ingrediente aluat: 400 g făină, sare, 2 linguri ulei şi apă. Mod de preparare: Grisul se fierbe în lapte şi se amesteca cu brinza, vanilia, ouăle, zahărul […]
Cum se prepara Cocktail Toreador (video)
Ingrediente: 50 ml tequila 25 ml dark crème de cacao 25 ml double cream Cocoa powder to garnish Ice cubes 1 shot measure 1 cocktail shaker 1 strainer (if the strainer doesn’t include one) or a small sieve 1 cocktail glass 1 teaspoon Cum se prepara Cocktail Toreador (video)
Plăcintă dobrogeană cu orez
Ingrediente: 400 g făină 300 g unt sau margarină sare 140 g orez 150 g zahăr 200 g telemea de oi desărată 3 ouă 1 gălbenuş coajă de lămîie rasă Mod de preparare: Se face un aluat din 350 g făină, puţină sare, 40 g unt şi apă caldă. După 30 minute se […]
Şalău aromat
Ingrediente: 4 fileuri de şalău 2 linguri ulei (pref. măsline) 100ml vin alb 1 leg. frunze de maghiran 6 frunze de salvie 5 frunze de busuioc 1 leg. pătrunjel 1 ceapă mică 2 căţei de usturoi 1 linguriţă seminţe de coriandru lingură de făină sare piper Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi […]
Cod cu mere şi fasole verde
Ingrediente: 600g file de cod 100 ml ulei 1ceapă mijlocie 1linguriţă curry pudră 250g roşii 400g fasole verde 3 mere sare piper Mod de preparare: Se taie fileurile de peşte m bucăţi potrivite, se dau prin faină şi se prăjesc 10 minute pe ambele părţi, în 50ml ulei. In uleiul în care se prăjeşte […]
Gogoşele cu brânză
Ingrediente: 5-6 linguri cu vârf cu brânză de vaci 4 linguri de făină 100 g zahăr 1 ou 2-3 linguri griş 4-5 cartofi ulei coaja rasă de la o lămâie 2 linguri zahăr pudră Mod de preparare: Pui la fiert cartofii în coajă şi când sunt gata îi cureţi, îi pasezi ca pentru […]
Salată de sfeclă coaptă
Ingrediente: 1 kg sfeclă 1 l apă 200 ml oţet 1 lingură chimen 2 linguri hrean ras sare după gust Mod de preparare: Speli sfecla, o ştergi bine şi o pui în cuptor, la foc potrivit. Coaptă şi răcită o cureţi de coajă şi o tai felii de 1/2 cm grosime. Separat, fierbi […]
Somnul pescarului
Ingrediente: 1 somn mic (circa 1,5 – 2kg) 100g unt 100ml ulei 1morcov 1 rădăcină pătrunjel 1ceapă mare 1 foaie de dafin cateva boabe piper 4 boabe ienibahar sare Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală bine apoi se taie coada şi capul iar ce rămâne se taie în felii de circa […]
Sufleu de vinete
Ingrediente: 800 g vinete 1 1/2pahar lapte 150 g unt 1 lingură de făină sare 4-5 ouă 100 g şvaiţer Mod de preparare: Vinetele se toacă ca la salata de vinete. Se face un sos alb gros (din 100 g unt, făină, lapte) şi se amestecă cu gălbenuşurile, brînza rasă, sare şi cu […]
Plăcintă Cazinou
Ingrediente: 300 g făină 250 g unt sau margarină sare praf de copt 1,250 kg mere scorţişoară 150 g migdale 80 g stafide 200 g zahăr 150 g gem de caise 1 ou Mod de preparare: Se face un aluat din făină, unt, ou, sare şi vanilie. Aluatul se împarte în patru, se […]
Ciorbă de zarzavat de iarnă
Ingrediente: 3 morcovi 1 pătrunjel 1 ţelină 1 felie de gulie 1 varză (300-400 g) 3 cartofi 100 g orez sare condiment Mod de preparare: Cureţi zarzavaturile şi le speli. Dai pe râzătoare morcovii, pătrunjelul, ţelina, felia de gulie. Varza o tai fideluţă, iar cartofii îi tai cubuleţe. Speli orezul în apă rece […]
Aluat fara drojdie
Ingrediente: 400 g făină 3 gălbenuşuri 1/2 pahar apă sare Mod de preparare: Cernem făina pe masă, facem la mijloc o adincitură în care punem sarea şi gălbenuşurile. Adăugăm apă rece şi amestecăm atent cu cuţitul. Cînd gălbenuşurile s-au amestecat’cu apa, începem să adăugăm treptat făina, lucrînd întîi cu cuţitul sau cu vîrful degetelor. […]
Aluat pentru prajit
Ingrediente: 125 g făină 2 ouă 1 lingură unt (sau ulei) puţin lapte cald (său sifon) zahăr sare Mod de preparare: Punem toate produsele într-un castron, afară de albuşuri, şi le amestecăm bine cu o lingură. Batem albuşurile pînă se fac ca o spumă şi la urmă le amestecăm cu aluatul. In acest aluat […]
Vinete tocate
Ingrediente: 5 vinete mari 250 g ulei 1 lingură de smantana 1 ceapă sare 1 lingură de oţet 12 ardei graşi 250 g roşii Mod de preparare: Vinetele se coc pe jeratic sau la flacără, apoi se pun pe un tocător aplecat (să se scurgă zeama). Se mai storc puţin, se curăţă şi […]
Gogosi (crafle) II
Ingrediente: 6 linguri făină 1/2 lingură ulei 15 g drojdie putină sare apă (cit cuprinde compoziţia) ulei pentru prăjit Mod de preparare: După ce amestecăm bine produsele, lăsăm aluatul să crească. Cînd a crescut, îl batem din nou şi îl lăsăm să crească, încingem uleiul într-o tigaie şi cu o linguriţă luăm bucăţele de […]
Briose
Ingrediente: 500 g făină 250 g unt 50 g zahăr 15-20 g drojdie 6 ouă 1 ceaşcă lapte 10 g sare Mod de preparare: Desfacem drojdia în lapte cald sau în apă călduţă. Amestecăm 125 g de făină cu drojdia şi lăsăm la cald timp de o oră, să crească. Punem restul de făină […]
Aluat de babă
Ingrediente: 250 g făină 150 g unt 10 g drojdie 4 ouă 75 g zahăr 1 ceşcută (50 g) lapte călduţ 100 g stafide 8 g sare Mod de preparare: Procedăm la fel ca la cozonac. La sfîrşit punem zahărul şi untul, apoi stafidele. Cînd aluatul a crescut, ungem cu unt o formă de babă, […]
Cozonac cu branza de burduf
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 500 g brînză de burduf 125 g unt 150 g smîntînă 3-4 ouă vanilie coajă de lămîie 1 lingură făină Mod de preparare: Frecăm brînză de burduf într-un vas de piatră sau într-un castron, cu o lingură de lemn ; spargem cîte un ou amestecînd, pînă ce compoziţia […]
Varză acră călită
Ingrediente: 1,200 kg varză acră 1ceapă 150 g untură de porc sau gîscă piper cimbru 1/2 pahar vin Mod de preparare: Se aleg foile de varză, se scot din cotor şi se lasă 30 minute în apă rece. Se storc şi se taie fideluţă, apoi se pun intr-o cratiţă cu grăsimea încălzită şi […]
Cozonac cu nuca II
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 1/2 pahar lapte 50 g unt 150 g zahăr puţină vanilie Mod de preparare: Punem la fiert laptele. Adăugăm untul, zahărul şi puţină vanilie. Lăsăm să fiarbă împreună produsele pînă se topesc bine. Apoi punem nucile trecute prin maşină şi aşezăm cratiţa la marginea aragazului, […]
Peşte în straturi
Ingrediente: l kg peşte sărat 1 sfeclă roşie mijlocie 2 morcovi 3 cartofi 2 ouă 50 g caşcaval l00g maioneză 1 lămâie 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se pun legumele şi ouăle la fiert. Sfecla roşie se fierbe separat de cartofi şi morcovi. Carnea de peşte, curăţată de oase, se taiejulienne. […]
Sparanghel gratinat
Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 1/4 l lapte 11/2 lingură smîntînă 11/2 lingură făină sare 150g unt 100 g caşcaval şvainţer sau parmezan 4 ouă Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se taie bucăţi scurte atît cît este fraged şi se fierbe în apă puţină, sare şi 15 g unt circa 25 minute. Separat […]
Borş de urzici
Ingrediente: 500g urzici 6 fire de ceapă verde sare 1/2 l borş 1 l supă 11/2 l apă 30 g orez 3 linguri de ulei 1 legătură de leuştean Mod de preparare: Urzicile se spală bine şi se opăresc. Se strecoară şi se taie mărunt. La fel se procedează şi cu ceapa verde […]
Varză dulce cu tăitei de casă
Ingrediente: 1 kg varză dulce 300 g tăiţei de casă tăiaţi mai gros 1/2 l supa sare piper 1 lingură de oţet 150 g unt untură de porc sau de gîscă Mod de preparare: Varza tăiată felii se pune la înăbuşit cu supă şi unt şi cînd este gata se ţine la cald. […]
Ghiveci cu soia
Ingrediente: 1 pungă de soia cuburi 3-4 cartofi 1 cutie ciuperci 1 borcan (400 g) păstăi de fasole verde 1 ceapă 1 ceaşcă ulei pastă de tomate pătrunjel sare 1-2 căţei de usturoi 2-3 foi de dafin piper condiment tip Delikat Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei, adaugi cartofii curăţaţi şi tăiaţi […]
Pilaf ţărănesc la tavă
Ingrediente: 2-3 cepe 500 g orez 2-3 linguri pastă de tomate 2-3 cartofi mari 2-3 ardei graşi din borcan sau 2-3 răci (ardei gras roşu, uscat, înşirat pe aţă) sare piper leuştean Mod de preparare: Orezul îl speli şi îl pui la fiert. Ceapa o tai julien şi o căleşti împreună cu pasta […]
Mancare de cartofi la cuptor
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 cepe potrivite 2-3 roşii din conservă sau 3 linguri pastă de roşii 2 linguri orez 2 ardei de la congelator sau 2 linguri de pastă de ardei pătrunjel tocat 2-3 foi de dafin 4-5 boabe de piper sau un praf piper măcinat condiment ulei Mod de preparare: Intr-o […]
Ciorbă bucovineană
Ingrediente: 5 cartofi 3 morcovi 1 ceapă 2 rădăcini de pătrunjel sau conopidă de la congelator 1 sfeclă roşie 1 ardei iute ulei sare 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 legătură leuştean Mod de preparare: Cureţi, speli şi pui la fiert într-o oală cu apă cartofii, morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ceapa […]
Supă de usturoi
Ingrediente: 3 căpăţâni mari de usturoi 100 ml ulei 1 lingură făină 1,5 l apă sare piper boia pastă sau suc de roşii cimbru pătrunjel (după preferinţă) Mod de preparare: Cureţi usturoiul, îl zdrobeşti, îl freci cu uleiul până obţii o pastă fină la care adaugi făina, apa, boiaua, sarea, sucul de […]
Sufleu de sparanghel
Ingrediente: 800 g sparanghel 1/2 l lapte 150g unt 120 g brînză (telemea, caşcaval, şvaiţer sau parmezan) sare piper 1 lingură de făină 3-4 ouă Mod de preparare: Capetele de sparanghel se fierb în apă cu sare. Cotoarele se fierb separat şi se dau prin sită, apoi se amestecă cu sosul alb (făcut […]
Spanac gratinat
Ingrediente: 1.500 kg foi de spanac 150 g tăieţei de casă 1 1/2 pahar lapte sare 150 g unt 1 1/2 lingură smîntînă 3 /4 linguri făină 80 g caşcaval Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se încălzeşte în 60 g unt. Se pune într-un vas de […]
Sparanghel cu pesmet
Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 150 g unt 3 linguri pesmet de casă sare 2 ouă Mod de preparare: Sparanghelul se prepară ca la sparanghelul cu sos mousseline. Se fierbe 25 minute, se strecoară şi se aşază pe un platou (fără şervet). Separat se topeşte untul in tigaie, se pune pesmetul şi cînd s-a […]
Sparanghel cu sos mousseline
Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 200 g unt sare sos mousseline 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă de pieliţa exterioară, începînd de la vîrf spre cotor, în aşa fel încît vîrfurile să rămînă intacte. Se spală cu apă şi se fac 2 buchete care se leagă cu o sfoară subţire. Capetele […]
Ţelină cu măsline
Ingrediente: 1 kg ţelină 150 g ulei 1/2 lămîie 180 g măsline 11/2 lingură de bulion 1 legătură de verdeaţă 1/2 lingură de făină Mod de preparare: Ţelina se curăţă şi se taie sferturi, apoi fiecare sfert se taie în două (ca felia de portocală, semilună). Se parează puţin şi se înăbuşă puţin […]
Supă de sparanghel
Ingrediente: 600 g sparanghel 1 1/21 supă 1 1/21 apă 1 lingură făină 80 g unt 3 linguri smîntînă Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă şi se taie bucăţele începînd cu vîrfurile atît cit este fraged şi se pune în apă. Se face rîntaş alb din unt şi făină şi se stinge cu […]
Spanac cu mînătărci
Ingrediente: 1,500 kg foi de spanac 400 g mînătărci 120 g file 120 g ulei 3fire de praz 11/2 pahar supă 12 crutoane prăjite 6 căţei usturoi sare 1 /2 lămîie Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu prazul sotat, supa, usturoiul tocat, […]
Budincă de spanac
Ingrediente: 1,500 kg spanac 6 ouă 120 g caşcaval sare nucşoară 1 /2 lingură făină 150 g unt 1 pahar lapte Mod de preparare: Spanacul se spală, se alege, se fierbe cu apă cu sare şi se toacă puţin. Separat se face un sos alb gros din 100 g unt, făină, lapte şi […]
Supă-cremă dc spanac cu ouă
Ingrediente: 800 g spanac 6 ouă 11/2l supă 11/2 l apă 1/2 lingură făină 70 g unt 120 g frişcă lichidă sos Maggi nucşoară rasă sare Mod de preparare: Spanacul bine spălat se fierbe în apă clocotită cu sare timp de 4 minute, după care se strecoară şi se dă prin sită. Separat […]
Sfeclă sote
Ingrediente: 1,200 kg sfeclă nouă sare 120 g unt puţin zahăr 200 g smîntînă Mod de preparare: Sfecla întreagă se fierbe 1 1/4 oră, apoi se curăţă şi se taie julien gros. Se sotează cu unt, sare şi puţin zahăr, apoi se pune in legumieră. Separat se serveşte smintînă. Sfecla se mai serveşte […]
Costiţă afumată cu cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 300 g costiţă afumată 2 căţei de usturoi 4 linguri ulei 1 cană cu lapte 3 linguri fănă sare piper Mod de preparare: Cureţi cartofii şi i pui la fiert în apă cu sare şi când sunt gata îi scurgi, îi tai felii pe lungime şi îi dai deoparte. […]
Roşii prăjite
Ingrediente: 1 kg roşii 250 g ulei sare 5-6 căţei usturoi 1 legătură de pătrunjel făină Mod de preparare: Roşiile se spală, se curăţă şi se taie felii. Se sărează, se dau prin făină şi se prăjesc in uleiul încins. Pătrunjelul se toacă, se presară pe roşii. Se servesc cu mujdei. Pofta […]
Ciorbă de roşii cu orez
Ingrediente: 1 kg roşii 6 fire de ceapă verde 700 g oase de viţel sau porc sare piper 50 g orez 15 g zahăr 1 pahar de iaurt Mod de preparare: Se pun la fiert oasele nesparte cu 3 1 apă şi sare şi, după ce au fiert bine (circa 2 ore), se […]
Roşii umplute cu ouă
Ingrediente: 12 roşii mari 7 ouă sare piper 3 linguri de pesmet 3 linguri sos alb 1 legătură de pătrunjel 120 g unt Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se prepară pentru umplut. Separat se fierb 6 ouă, se toacă şi se amestecă cu sosul […]
Budincă de macaroane cu şuncă şi ciuperci cu de sos de roşii
Ingrediente: 350 g macaroane 180 g unt 60 g şuncă 60 g limbă afumată fiartă 150 ciuperci 100 g caşcaval 1-2 pahar lapte sare puţin zahăr pesmet de casă Mod de preparare: Macaroanele se fierb, se taie bucăţi şi se încălzesc în unt cu şunca şi limba tăiată, cu ciupercile tăiate şi sotate. […]
Roşii în aluat
Ingrediente: 800 g roşii tari sare ulei pentru prăjit 1 legătură de pătrunjel 300-600 g cartofi Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se taie felii (fiecare roşie în trei bucăţi) şi se dă sare. După 30 minute se storc şi fiecare bucată se dă prin […]
Mazăre natur
Ingrediente: 700 g mazăre curăţată sare zahăr 80 g unt Mod de preparare: Se pune apă într-un vas mare şi cînd clocoteşte se pune mazărea fină şi proaspătă cu puţină sare. Se fierbe la foc iute circa 15 minute. Apoi se strecoară şi se pune în legumieră. Untul se taie rondele şi se […]
Morcovi înăbuşiţi
Ingrediente: 800 g morcovi 60 g zahăr 100 g unt sare Mod de preparare: Morcovii se curăţă şi se taie julien mai gros şi se pun într-o cratiţă cu capac cu unt, zahăr, sare şi 1 pahar apă. Se bagă la cuptor circa 35 minute pînă ce au scăzut şi s-au sotat. Se […]
Ciorbă de varză acră dreasă cu smantană
Ingrediente: 1 farfurie de varză acră tăiată mărunt 3 linguri ulei cimbru 1 ceapă tăiată mărunt 4 linguri smântână 1 vârf de cuţit boia dulce 2 linguri orez sare 2 linguri făină Mod de preparare: Fierbi varza tăiată mărunt în 2 l de apă clocotită, apoi adaugi orezul. Separat, rumeneşti făina în grăsime, […]
Omletă din cârnaţi afumaţi si telemea de oaie
Ingrediente: 300 g cârnaţi afumaţi 300 g telemea de oaie 6 ouă 3 cepe 50 ml ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa, o toci mărunt, o căleşti puţin în ulei încins şi adaugi cârnaţii tăiaţi felii. Intre timp, baţi ouăle spumă, fărâmiţezi telemeaua, le pui în cratiţă, potriveşti gustul de sare […]
Supă de roşii şi ciuperci
Ingrediente: 250 g roşii 6 ardei graşi 200 g ciuperci 250 g varfuri de sparanghel 1 legătură de hasmaţuchi puţin mujdei 1 1/21 supă sare piper alb pisat paiete de parmezan Mod de preparare: Supa, la care se adaugă 11/2 1 apă, se pune la fiert cu ardeii şi ciupercile tăiate julien scurt. […]
Supă de roşii
Ingrediente: 600 g roşii 1 1/21 supă 100 g macaroane cimbru 4 funduri de anghinare sau 250 g napi 60 g unt 1/4 lingură de făină sare zahăr parmezan sau şvaiţer Mod de preparare: Roşiile se pun la fiert cu 1 1/2 1 apă, sare, zahăr, şi cimbru, timp de 20 minute, după […]
Praz cu smîntînă
Ingrediente: 900 g praz 150 g unt sare 3 /4 lingură făină 1/2 l supă 4 linguri de smîntînă 3 ouă Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi, apoi se pune intr-o cratiţă cu supă, sare, 80 g unt şi se dă la cuptor timp de 25 minute. […]
Ciorbă de praz cu cartofi
Ingrediente: 1,200 kg praz 60 g orez 2 cepe zarzavat de supă 300 g cartofi 100 g ulei sare 1 legătură pătrunjel 100 g smîntînă 1 /2 lămîie Mod de preparare: Zarzavatul tăiat cuburi mici şi cartofii tăiaţi mai mari se pun la fiert în 3 1 apă cu sare sau supă de […]
Macaroane cu sos de roşii
Ingrediente: 450 g macaroane 450 g roşii 1 ceapă sare cimbru zahăr 180 g unt 1 lingură făină 1 1/2 pahar supă 80 g caşcaval şvaiţer sau parmezan Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare 12-15 minute (macaroane fără ouă 7-8 minute), se clătesc cu apă fierbinte, […]
Macaroane gratinate
Ingrediente: 350 g macaroane 1 lingură făină sare 1 1/2 pahar lapte 3 linguri smîntînă 100 g caşcaval sau parmezan 150 g unt sau margarină Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare, 12-14 minute (macaroanele fără ouă 7-8 minute). Se clătesc cu apă fierbinte, se strecoară şi […]
Napi în unt
Ingrediente: 1,500 kg napi 30 g unt sare 1/2 lămîie Mod de preparare: Napii se curăţă şi li se dau o formă de butoiaşe scobite, apoi se fierb puţin in apă timp de 8 minute cu sare, unt şi zeamă de lămîie. Se servesc ca garnituri la preparatele de peşte, păsări, fripturi, vînaturi […]
Napi umpluţi
Ingrediente: 1 kg napi 1 1/2 pahar de lapte 2-3 ouă 120 g unt 150 g făină 3 linguri de pesmet sare 60 g caşcaval ulei pentru prăjit 1 legătură de verdeaţă Mod de preparare: Napii se curăţă şi se fierb timp de 8 minute în apă cu sare. Se strecoară şi se […]
Napi în pesmet
Ingrediente: 1 kg napi 150 g unt 3 linguri de pesmet sare 150 g smîntînă Mod de preparare: Napii se curăţă, se rotunjesc şi se fierb în apă cu sare 8-10 minute. Separat se pune untul într-o tigaie şi se înăbuşă cu pesmetul. Napii se strecoară şi se tăvălesc prin pesmet. Se servesc […]
Morcovi cu smîntînă
Ingrediente: 800 g morcovi 50 g zahăr sare 4 linguri smîntînă 1 lingură făină 100 unt Mod de preparare: Morcovii lunguieţi se curăţă şi se taie felii potrivite. Se fierb înăbuşit cu un pahar apă, puţină sare, zahăr, 60 g unt. Cînd au scăzut se amestecă făina cu smîntînă şi se toarnă peste […]
Morcovi glasati
Ingrediente: 800 g morcovi 100 g unt sare zahăr 1/2 lingură făină Mod de preparare: Morcovii mici se spală şi se pun într-un vas cu apa clocotită. Cînd au început să fiarbă se bat cu un tel, pentru a se curăţa de pieliţă. Se spală imediat în cîteva ape pînă ce pieliţa cade. […]
Stufat de mazăre cu bureţi, usturoi verde şi roşii
Ingrediente: 600 g mazăre curăţată 150 g bureţi 20 fire de ceapă verde 15 fire de usturoi verde 250 g roşii 4 ouă 150 g ulei sare piper 6 ardei graşi 1 legătură de mărar supă sau apă Mod de preparare: Mazărea se fierbe in apă cu sare 5 minute, apoi se strecoară […]
Mazăre
Ingrediente: 600 g mazăre fină curăţată 1 marulă 300 g arpagic 150 g unt 1/2 lingură de făină sare puţin zahăr 1 1/2 pahar supă 1 legătură de mărar Mod de preparare: Mazărea se fierbe în apă clocotită cu sare, timp de 5 minute. Se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu marula […]
Supă de mazăre
Ingrediente: 1 1/2l supă 1 1/2 l apă 350 g mazăre boabe făină 2 fire de praz 1 ţelină 60 g făină de arpacaş sare 60 g unt 3 linguri de smîntînă Mod de preparare: Se face un sos alb din unt şi făină, se stinge cu supă sau apă şi legumele se […]
Măcriş cu sos alb
Ingrediente: 1,500 kg măcriş 3 linguri sos alb sare 100 g unt nucşoară 3 ouă 5 căţei usturoi Mod de preparare: Măcrişul se curăţă, se spală şi se fierbe în apa clocotită cu sare timp de 3 minute. Se strecoară apoi, se stoarce bine, se toacă, se încălzeşte în unt şi se amestecă […]
Bors de lobodă cu verdeaţă
Ingrediente: 1 kg lobodă zarzavat de supă 1 ceapă 6 fire ceapă verde 30 g orez 4 linguri de ulei 1 legătură leuştean 1 legătură de pătrunjel sare borş lămîie sau sare de lămîie 3 l apă 3 linguri smîntînă Mod de preparare: Loboda se pune la fiert cu ceapa tocată. Zarzavatul de […]
Retete gustoase: Galuste cu prune
Ingrediente: 1 kg cartofi 4 gălbenuşuri 4-5 linguri făină (pline) 1-l 1/2 kg prune pesmet 250 g unt 250- 300 g zahăr puţină sare Mod de preparare: Spălăm bine cartofii şi îi punem în apă clocotită cu puţină sare. Cînd sînt fierţi îi scurgem de apă, îi curăţăm şi imediat, fiind încă fierbinţi, îi […]
Pateu de porc
Intr-o oală încăpătoare pui la fiert plămânii, inima, rinichii şi limba, după ce le-ai spălat bine şi le-ai tăiat în bucăţi mai mici. Spre sfârşitul fierberii pui în oală 2-3 crenguţe de cimbru. Ficatul şi acea grăsime le prăjeşti într-o cratiţă şi adaugi şi ceapa tocată după gust. Separat, fierbi 500 g orez, apoi […]