Retete de mancare gustoase si rapide
Serbet din flori de tei
Ingrediente: 1 lamaie 500 g flori de tei 1 kg zahar Mod de preparare: Florile se pun la fiert o jumătate de oră într-un litru de apă .Zeama obţinută se strecoară printr-un tulpan mai des şi se pune iar pe foc. Zahărul se dizolvă în rup, apoi, ca să se închege, se face […]
Cozonac “Maria” cu nuca
Ingrediente: 1 kg făină 500 g lapte 17 linguri ulei 3 ouă 250 g zahăr 50 g drojdie 3 pliculeţe zahăr vanilat coaja de la 1 lămâie sare Pentru umplutură: 200 g zahăr 5 linguri apă fierbinte 1 lingură cacao 200 g nucă măcinată Mod de preparare: Drojdia se dizolvă cu puţin lapte […]
Fasole mexicană cu orez
Ingrediente: 2 căni fasole fiartă 1 legătură ceapă verde 1 cană orez (cu bobul lung) fiert 200 g parizer vegetal 1 avocado 1 -2 linguri suc de lămâie 200 g iaurt slab sare 2-3 linguri ulei 1 ou (opţional) Mod de preparare: Ceapa se curăţă şi se taie rondele subţiri. Parizerul se taie […]
Găluşte cu branză de vaci
Ingrediente: 100 g griş 5 linguri pesmet 3 ouă 2 pachete brânză de vaci (400 g) 1 legătură usturoi nucşoară 1 /2 pliculeţ praf de copt 100 g unt sare 1 lingură suc de lămâie Mod de preparare: Untul se freacă bine cu gălbenuşurile până devine o pastă spumoasă. Se adaugă brânza de […]
Găluşte cu soia granule şi gulii
Ingrediente: 2 chifle graham uscate 500 ml lapte 100 g soia granule 1 linguriţă unt 1 ceapă 2 ouă 1 legătură pătrunjel 2 gulii mijlocii 1 linguriţă făină 2 căţei de usturoi 1 lingură vegeta condimente 2 linguri ulei măsline Mod de preparare: Grahamul se taie cuburi şi se stropeşte cu jumătate din […]
Tort de mere
Ingrediente: 1 kg mere potrivite 125 g margarina vegetală 200 g zahăr scorţişoară Pentru blat: 4 ouă 8 linguri zahăr 6 linguri făină 1 plic de zahăr vanilat Mod de preparare: Merele se curăţă de coajă şi se lasă întregi. Se scot cotoarele cu ajutorul unui dispozitiv special (se pot tăia în jumătăţi […]
Covrigi cu mac
Ingrediente: 500 g făină 2 linguri miere 20 g drojdie 250 apă călduţă sare Mod de preparare: Se frământă un aluat care se lasă la crescut 30 de minute. Se fac covrigi rotunzi, care se opăresc în apă cu sare aproximativ 2-3 minute. După opărire, se aşază pe o planşetă să se scurgă […]
Paine cu seminte de dovleac
Ingrediente: 1 kg făină intermediară 500 ml apă călduţă 25 g drojdie 2 linguriţe miere sare 200 g seminţe de dovleac Mod de preparare: Se prepara un aluat. Pâinea se unge pe deasupra cu apă şi se coace, la foc domol, 40-45 de minute. După ce s-a copt, se unge cu apă îndulcită […]
Prăjitură cu vişine si blat cu smantană
Ingrediente: 400 g făină 400 g smântână degresată 2 ouă 300 g zahăr pudră 1 praf de copt 600 g vişine sare 3 pliculeţe zahăr vanilat Mod de preparare: Vişinele se spală şi li se scot sâmburii, se pun într-un castron şi se presară cu 50 g zahăr. Se freacă ouăle cu zahărul […]
Tocana olteneasa
Ingrediente: 200 g cârnăciori 5 tulpini de praz 2 ardei graşi 3 roşii mari, răscoapte 6 cartofi mari 1 ardei iute (ciuşcă) 1 legătură mărar 1 pahar vin alb 1 legătură pătrunjel 1 pahar untdelemn sare 500 g carne slabă de mânzat (pasăre, purcel) Mod de preparare: Carnea, cârnăciorii şi prazul se taie […]
Ţelină a la grec
Ingrediente: 1 kg ţelină 250 g roşii 2-3 cepe 3-4 linguri ulei 2 linguri făină 1 lingură zahăr 200 g smântână 1 legătură mărar Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se taie în felii subţiri şi se fierbe în apă cu sare, după care se pune la scurs într-o strecurătoare. Ceapa se toacă […]
Prajitură cu prune
Ingrediente: 500 g făină 250 g zahăr 1 lingură unt 150 ml lapte 4 ouă 1 praf de copt 700 g prune 50 g zahăr pudră 2 pliculeţe zahăr vanilat Mod de preparare: Intr-un castron, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă făina, laptele şi praful de copt, iar la urmă albuşurile bătute […]
Ţelină cu maioneză
Ingrediente: 1 ţelină potrivită 2 ouă 2 linguri suc de lămâie (opţional) sare Mod de preparare: Un ou se fierbe bine şi se răceşte. Gălbenuşul se pune într-un castron şi se amestecă cu celălalt gălbenuş crud. Se mixează, adăugându-se ulei puţin câte puţin, suc de lămâie şi sare. Ţelina curăţată bine şi spălată […]
Salată de untişor si leurda
Ingrediente: 300 g untişor crud 300 g leurdă crudă 1 legătură mărar 2 linguri ulei de măsline 3 linguri suc de lămâie 1 linguriţă miere sare Mod de preparare: Untişorul şi leurda se aleg, se spală bine, li se rup codiţele şi se taie în bucăţi mari. Mărarul se toacă mărunt şi se […]
Gaina machedoneasca
Ingrediente: 1 găină 1 căpăţână usturoi 1 lingură untură (untdelemn) 400 g brânză (ori caşcaval) 200 g şuncă afumată 4 ouă 200 ml lapte acru (iaurt) piper cimbru busuioc 1linguriţă sare (dacă n-au destulă sare brânza şi şunca) Mod de preparare: Găina se fierbe, împreună cu măruntaiele se toacă pastă usturoiul .Se dezosează carnea, […]
Hrean cu iaurt
Ingrediente: 2 bucăţi de hrean 2 linguri suc de lămâie 1 lingură de miere de albine sare 100 ml iaurt 2 linguri smântână Mod de preparare: Hreanul se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea mică. Se adaugă zeama de lămâie, puţină sare şi mierea. Se omogenizează cu iaurt şi smântână. […]
Plăcintă cu branză dulce si stafide
Ingrediente pentru foi: 1 pachet margarina 150 ml apă 20 g drojdie 1 praf de sare 1 linguriţă miere făină cât cuprinde Ingrediente pentru umplutură: 700 g brânză dulce 4 ouă 3 pliculeţe zahăr vanilat 250 g zahăr 100 g stafide Mod de preparare: Pentru foi: se pune într-un castron mai mare margarina […]
Grau fiert cu fructe
Ingrediente: 500 g grâu 2 mere 1 kiwi 1 portocală 100 g fulgi de cocos 100 g nucă măcinată Mod de preparare: Grâul se alege, se spală şi se fierbe la foc domol, în aproximativ 2 litri de apă clocotită. înainte de a fi servit, se ornează cu diferite fructe de sezon sau […]
Cremă de usturoi
Ingrediente: 6 căţei de usturoi 100 ml suc de lămâie 400 g cartofi 100 ml ulei de măsline presat la rece sare Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se mixează în blender cu restul ingredientelor, uleiul adăugându-se treptat. Crema se poate orna cu măsline. Se serveşte întinsă […]
Gelatina din seminţe de in
Ingrediente: 3 linguri seminţe de in 250 g apă sare Mod de preparare: Seminţele de in se macină şi se amestecă cu apa fiartă şi răcită. Se lasă la macerat 10 minute, după care se trec prin sită. Se dă la frigider unde se îngroaşă şi se păstrează. Această gelatină poate înlocui foarte bine […]
Muştar preparat in casa
Ingrediente: 1 pungă fulgi de porumb 2 căţei de usturoi 50 g suc de lămâie 50 ml ulei de măsline sare 1 lingură miere de albine Mod de preparare: Fulgii se porumb se pun la înmuiat, cu 50 ml apă fiartă şi răcită, 10-15 minute. Se mixează în blender cu restul ingredientelor şi […]
Lapte de soia preparat in casă
Ingrediente: 1 cană de soia boabe 1,5 litri apă 100 g miere 2 pliculeţe zahăr vanilat 1 lămâie rasă Mod de preparare: Soia se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apă şi se clăteşte cu apă rece. Se mixează în blender cu 1 litru de apă. Devine o pastă […]
Turtiţe din aluat nedospit
Turtiţe din aluat nedospit din: faina integrala, apa calduta, sare, ulei de masline, susan. Ingrediente: 500 g făină integrală 250 ml apă călduţă sare 3 linguri ulei de măsline 50 g susan sau mac Mod de preparare: Intr-un bol mai mare se frământă făina cu sare, apă călduţă şi ulei. Cu mâinile, se fac […]
Paine de secară cu susan
Ingrediente: 500 g făină de secară 500 g făină de grâu 500 ml apă 25 g drojdie 2 linguriţe miere 1 praf de sare 50 g susan Mod de preparare: Se frământă un aluat pentru pâine (vezi reţeta 304). Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă să crească într-un […]
Salată de salată verde si castraveti
Ingrediente: 2 salate verzi (lăptucă) 5 castraveţi potriviţi 1 legătură mărar verde 1 iaurt sau 1 pahar smântână cu grăsime redusă 1 linguriţă vegeta 3 căţei de usturoi ras 1 linguriţă miere 2 linguri suc de lămâie 1 lingură ulei de măsline Mod de preparare: Salata se spală, se rupe în bucăţi, îndepărtând […]
Salată de spanac II
Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri ulei de măsline 2 linguri suc de lămâie 3-4 căţei de usturoi sare 1 ou fiert Mod de preparare: Spanacul se alege şi se spală bine sub jet de apă. Se taie în bucăţi, se aşază într-un castron, iar deasupra se toarnă un sos făcut din ulei, […]
Salată de papadie
Ingrediente: 400 g frunze de păpădie crude 100 g brânză de vaci 2-3 căţei de usturoi 1 linguriţă miere 2 linguri suc de lămâie 1 morcov ras 2 linguri ulei sare Mod de preparare: Păpădia se spală bine şi se taie mărunt. Morcovul se dă pe răzătoarea mare şi se amestecă cu păpădia. […]
Franzelă de casă
Ingrediente: 500 g făină 500 g tărâţe de grâu 150 g miez de nucă proaspăt 2 linguri ulei de măsline 25 g drojdie 1 praf de sare 2 linguriţe miere 500 ml apă călduţă Mod de preparare: Se frământă un aluat obişnuit pentru pâine, în care se adaugă şi miezul de nucă. După […]
Salată de andive cu avocado si migdale
Ingrediente: 3 andive 1 morcov 10 migdale mărunţite 1 avocado 1 legătură pătrunjel verde 2 linguri ulei 2 căţei de usturoi 2 linguri suc de lămâie sare Mod de preparare: Andivele spălate bine se taie rondele şi se aşază pe un platou. Morcovul să dă prin răzătoarea mare şi se aşază în straturi […]
Paine integrala de grau
Ingrediente: 1 kg făină integrală 25 g drojdie 1 praf de sare 2 linguriţe miere 500 ml apă călduţă Mod de preparare: Intr-un lighean mai mare se pune făina. Separat, drojdia se amestecă cu mierea până la completa dizolvare şi se adaugă apa călduţă. Se frământă un aluat de consistenţă potrivită care se […]
Salată de ridichi negre
Ingrediente: 2 ridichi negre 100 g brânză de vaci 1 salată verde mică 2-3 frunze de ţelină pătrunjel 2 linguri suc de lămâie sare 1 lingură ulei de măsline 1 ardei roşu Mod de preparare: Ridichile se curăţă de coajă, se spală şi se dau prin răzătoarea mare. Pe un platou se aşază […]
Salată de vinete cu dovlecei
Ingrediente: 3-4 vinete potrivite (moi la pipăit şi închise la culoare) 2 dovlecei 100 ml ulei 1 lingură suc de lămâie 2-3 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra de la aragaz, se curăţă fierbinţi şi se pun la scurs. Dovleceii se curăţă de coajă, se taie cubuleţe […]
Budincă de vinete
Ingrediente pentru aluat: 200 g brânză dulce dietetică 100 g margarină 1 praf de copt făină cât cuprinde 1 praf sare 2 linguri zeamă de lămâie Ingrediente pentru compoziţie: 4-5 vinete, de preferinţă bine coapte şi mai subţiri 2 cepe 3 ouă 2 linguri pesmet 1 lingură vegeta, condimente (opţional) 2 linguri ulei […]
Sos oltenesc de iaurt
Ingrediente: 300 ml iaurt 3 fire ceapă verde 1 lingură muştar 1 roşie coaptă 1 tulpină praz 10 g sare mărar leuştean pătrunjel Mod de preparare: Se rade prazul, se cojeşte roşia se freacă toate până se leagă .Se adaugă verdeaţa, tocată mărunt. Rasolul, legumele, dar şi ochiurile se înfrăţesc cu acest sos […]
Praz umplut sau sarmalute de praz
Ingrediente: 1,5 kg praz 500 g carne viţel tocată 500 ml supă vită 2 ouă 1 pahar vin alb sec sare piper 1 linguriţă miere 50 g piure ardei gras şi roşii 100 g unt Mod de preparare: Se spală, se taie prazul partea cea groasă în bucăţi de lungimea unei ţigărin . […]
Turta de praz
Ingrediente : 250 g faină 125 g unt 1 gălbenuş de ou pentru aluat 1 jumătate linguriţă de sare 800 g praz 50 g unt 2 gălbenuşuri de ou sare piper Mod de preparare: Se face un aluat cu faina, untul, gălbenuşul de ou, sare şi puţină apă, cât să iasă un aluat […]
Vinete cu aluat de cartofi
Ingrediente pentru aluat: 1 kg cartofi 100 g făină 1 ou 100 g unt sare Ingrediente pentru umplutură: 3 vinete potrivite 4 roşii 150 g caşcaval 2 ouă 150 g smântână dietetică (sau iaurt) 1 linguriţă vegeta condimente (busuioc, maghiran, cimbru) 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi […]
Varza cu marar
Ingrediente: 3 linguri untdelemn 2 morcovi sare piper paprică 1 lingură pastă roşii 2 legături de mărar 200 ml supă de pasăre 200 g iaurt 200 g carne albă (piept pui dezosat) 6 vărzuce mici Mod de preparare: Varza se împarte în patru sau se toacă fideluţă carnea se taie cubulete, morcovii se […]
Ciorba olteneasca de pui
Ingrediente: 1 pui mare 2 cepe 1 morcov 1 legătură lobodă roşie 1 pătrunjel 1 ardei gras verde 1 legătură ceapă verde 1 ou sare piper leuştean 200 g tăietei de casă sau zdrenţe acreală: 1 litru borş (0,5 1 zer) Mod de preparare: Se pun la fiert, întregi, ceapa, morcovul, pătrunjelul, 20 […]
Supă-cremă de dovlecei
Ingrediente: 700 g dovlecei tineri 2 cartofi 1 morcov 1 gălbenuş 100 g smântână 1 lingură vegeta 50 g unt 2 linguri suc de lămâie opţional 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă şi de seminţe, se taie bucăţi şi se fierb împreună cu morcovul şi cartofii în 4 […]
Supă ardelenească de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 2 ardei graşi roşii 1 legătură pătrunjel 3 linguri ulei 1 lingură vegeta câteva frunze tarhon 250 ml lapte Mod de preparare: Cartofii, morcovii şi ardeii se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se pun la fiert în 3,5 litri de apă. Când legumele sunt aproape […]
Rulouri de dovlecei cu branză tofu
Ingrediente: 2 dovlecei 2 ouă 2-3 linguri făină 250 g brânză tofu ulei pentru prăjit scobitori Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă, se taie felii subţiri pe lungime, se presară cu sare şi se lasă deoparte să se înmoaie. între timp, brânza tofu se taie felii de 2-3 cm lungime şi […]
Drob de vinete
Ingrediente: 1,5 kg vinete 5 linguri gris 4 cepe mari 1 căpăţână usturoi 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare 1 lingură vegeta 4 ouă condimente 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Vinetele se curăţă de coajă (în zebră), se taie cubuleţe şi se pun în apa clocotită cu sare până se înmoaie, […]
Salată de crudităţi
Ingrediente: 1 salată verde 100 g mazăre din conservă 1 ardei 1 legătură ceapă verde 1 morcov ras 2 frunze de ţelină 1 avocado 2-3 linguri suc de lămâie sare 1 linguriţă miere Mod de preparare: Pe un platou se aşază salata, ţelina, mazărea, rondelele de ardei, morcovul, după ce în prealabil au […]
Rulouri de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g făină 20 g unt 1 ou 200 g brânză de vaci sare verdeaţă mărar şi pătrunjel Mod de preparare: Cartofii se spală bine şi se fierb în coajă, după aceea se curăţă şi se dau prin maşina de tocat. Se amestecă cu făina, untul şi un ou […]
Cartofi cu sos alb
Ingrediente: 1 kg cartofi 100 g făină caju 1 lingură ulei de măsline 1 linguriţă sare 1 legătură pătrunjel verde 3 căţei de usturoi Mod de preparare: Cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe mai mari se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Când sunt pe jumătate fierţi, se opreşte focul şi […]
Drob de nuci
Ingrediente: 300 g nuci măcinate 150 g fulgi de ovăz 150 g fulgi de porumb 2 cepe 2 ardei graşi 200 g brânză de vaci 1 ţelină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 1 căpăţână usturoi 4 ouă 1 lingură vegeta 3 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa, ardeiul, ţelina se taie mărunt […]
Mancare de năut
Ingrediente: 250 g năut 800 g roşii coapte bine 2 ardei 2 cepe 3 căţei de usturoi 1 vânătă potrivită 1 linguriţă cimbru 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Năutul se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apa în care a stat la înmuiat, se clăteşte şi se pune […]
Ciorba olteneasca de vacuta
Ingrediente: 3-4 kg oase mari 1 kg came de văcuţă 2 cepe 1 morcov 1 păstârnac 1 ţelină mică 1 pătrunjel 1 fir de praz 1 cotor de varză dulce 4 cartofi sare 1 legătură leuştean 1 pahar smântână Mod de preparare: Oasele sparte se pun la fiert în 2 litri apă rece […]
Musaca de telina
Ingrediente umplutura: 500 g carne tocată viţel 1 pahar lapte 100 g pâine albă 100 g unt sare piper 1 ceapă 2 linguri pastă ardei gras 2 ouă 1 pahar bulion gros de roşii 2 kg telina 50 g unt Ingrediente zeama:500 ml supă de carne ,1 ceapă 100 g pesmet, 50 g unt […]
Chifteluţe de mazăre uscata
Ingrediente: 200 g mazăre uscată 1 -2 cepe 4-5 căţei de usturoi 2 linguri făină de mălai 2 ouă oregano cimbru 1 lingură boia de ardei dulce ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Mazărea se alege, se spală în multe ape şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Ceapa se […]
Cum se prepara Cocktail Shanghai (video)
Ingrediente: 50 ml light rum 15 ml anisette 1 tsp grenadine 15 ml lemon juice ice cubes 1 chopping board 1 knife 1 squeezer 1 shot measure 1 cocktail shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) or a small sieve 1 cocktail glass Cum se prepara Cocktail Shanghai
Hrean oltenesc
Ingrediente: 4 linguri hrean ras pastă 2 mere rase 1 linguriţă sare 2 linguri morcov ras 1 lingură oţet 4 linguri sfeclă roşie rasă Mod de preparare: Se curăţă hreanul, morcovul, merele, sfecla, se rad pastă. Se freacă cu oţetul şi sarea Merge cu orice. Pofta buna!
Dovlecei cu paste fainoase si migdale
Ingrediente: 2 căni dovlecel răzuit 1 ceapă 250 g paste făinoase fierte 200 ml suc de roşii 1 /4 cană migdale pisate 2 căţei de usturoi 2-3 linguri ulei de măsline sare condimente (maghiran, rozmarin) Mod de preparare: In apă şi ulei se pune la înăbuşit dovlecelul, ceapa tocată fin şi usturoiul şi […]
Ciorba de peste cu zeama de varza
Ingrediente: 3 morcovi 3 pătrunjel 1păstârnac 2cartofi 3 cepe 1ardei gras 3 – 4 roşii 1 litru zeamă de varză leuşean pătrunjel ţelină 2 kg peşte (de preferinţă alb – ştiucă, văduviţă, biban, şalău, dar e bun şi crapul) Mod de preparare: Zarzavatul şi legumele se toacă mărunt şi se pun la fiert […]
Sufleu de vinete
Ingrediente: 1 kg vinete 100 g unt 300 ml lapte soia (sau de vacă) 4 linguri făină 3 ouă 3-4 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele şi se înăbuşă în 50 g unt, până se înmoaie complet. Separat, se prepară sosul […]
Mancare de vinete cu verdeata
Ingrediente: 4- 5 vinete 3-4 cepe 2 morcovi 4-5 gogoşari 5-6 roşii 1/2 varză albă 4-5 linguri ulei sare verdeaţă Mod de preparare: Ceapa se taie peştişori, morcovii se dau prin răzătoarea mare, ardeii se coc, se curăţă şi se taie şuviţe, roşiile se taie în patru şi se fierb, se trec prin […]
Burta de porc umpluta
Ingrediente: 3 burţi de porc 1 linguriţă piper pisat 2 legături groase de pătrunjel 1 morcov 3 linguri iaurt 1 căpăţână usturoi 5 cepe 2 legături groase de mărar 1 jumătate lingură sare 1 lingură untură de rinichi 100 ml otet Mod de preparare: Se spală burţile, se opăresc, se rad de pieliţele […]
Mancare olteneasca de vinete
Ingrediente: sos românesc1 ceaşcă 500 g carne de vită 6 vinete 1 pachet unt ( 1 ceaşcă de ulei) 1 căpăţână usturoi 500 g roşii sare 1 legătură mărar Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi şi se pune la prăjit în 100 g unt. Vinetele se taie îmbucături, se sărează şi se […]
Tocăniţă de mazăre verde
Ingrediente: 800 g mazăre 2 morcovi 2 rădăcini pătrunjel 2 linguri de ulei 250 ml suc de roşii 1 lingură boia dulce 1 ceapă 2 linguri pastă ardei sau ardei tăiat mărunt 1 linguriţă vegeta 2-3 căţei de usturoi 1-2 linguriţe busuioc Mod de preparare: Se căleşte ceapa cu puţină apă şi vegeta. […]
Salată de vinete dietetică
Ingrediente: 3 vinete potrivite 3-4 linguri ulei (de preferat de măsline) 1 ceapă sare 1 ardei gogoşar roşu câteva măsline fără sâmburi pentru ornat Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra aragazului, întorcându-se pe toate părţile, până când cedează uşor la apăsare. După ce sunt bine coapte, se îndepărtează cotorul şi coaja […]
Pui la ceaun
Ingrediente: 1 pui de 1 kg sare piper paprică ulei destul Mod de preparare: Puiul scutit de tacâmuri şi măruntaie se freacă cu sare, piper şi boia. Se încinge grăsime într-un ceaun, cât să acopere păsăroiul se pune puiul gras şi cărnos să fiarbă în untură (asta usucă şi închide pieile în uluitoare […]
Mancarica taraneasca
Ingrediente: 600 g carne de viţel 10 cepe 500 g pătlăgele roşii puţin piper sare 400 g carne purcel 15 ardei graşi roşii 200 g unt 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi mici şi se prăjeşte în unt, într-o cratiţă pe măsură .Ceapa se taie feliuţe şi se pune […]
Supă-cremă de praz
Ingrediente: 1 kg praz 3 linguri ulei de măsline 1 lingură făină 1 cană de lapte de soia sau supă strecurată vegeta Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi subţiri, se înăbuşă în puţină apă cu ulei, se adaugă făina şi se stinge cu apă sau zeamă […]
Supă-cremă de ciuperci
Ingrediente: 4 litri supă de zarzavat 500 g ciuperci crude 3 linguri ulei de măsline 1 lingură făină sare 3 linguri smântână 1 legătură mărar suc de lămâie Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul de supă şi, când este gata, se strecoară. Peste supă adăugăm o lingură de făină amestecată cu puţină apă […]
Varză dulce sau acră cu granule de soia
Ingrediente: 1-2 verze dulci sau 1,5 kg varză acră (care în prealabil a fost uşor dezacrită) 2 cepe 100 g smântână 1 lingură vegeta 1/2 ceaşcă de orez (opţional) 1 legătură mărar ulei condimente pentru varză 150 g soia granule Mod de preparare: Ceapa se toacă fin şi se înăbuşă cu puţină apă, […]
Musaca de varza
Ingrediente: 1 pahar orez 1 varză 2 cepe 1 pahar untdelemn 6 ardei graşi 1 kg roşii 1 pahar smântână 500 g carne slabă de porc 1 cană supă de carne 1 lingură pastă de roşii 1 linguriţă pastă de ardei piper sare cimbru Mod de preparare: Cepele şi carnea se toacă, apoi […]
Lasagna cu spanac
Ingrediente: 1 pachet paste lasagna 1 pachet spanac congelat 500 g brânză dulce 200 g sos de roşii (sau suc de roşii) 2-3 căţei usturoi 1 lingură vegeta 150 g caşcaval (de preferinţă mozzarela) 2 cepe mici condimente Mod de preparare: Un pachet de paste late şi foarte lungi se fierb, se clătesc […]
Pastă de ţelină cu branză
Ingrediente: 200 g brânză dulce 1 ţelină potrivită 3 linguri smântână 2 linguri ulei de măsline 1 ceapă roşie sare Mod de preparare: Brânza se freacă bine cu smântână şi uleiul. Ţelina se curăţă şi se dă prin răzătoarea mică, apoi se scurge de zeamă. Imediat se omogenizează cu pasta de brânză, ca […]
Mancare de mei cu fasole
Ingrediente: 250 g mei 250 g fasole albă 2 cepe 3-4 roşii 1 lingură ulei 1 lingură vegeta 100 g brânză telemea tare şi nesărată 2 linguri fulgi de ovăz Mod de preparare: Fasolea se fierbe cu apă şi sare. Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă, vegeta şi ulei, apoi […]
Tocăniţă de mazăre uscată
Ingrediente: 300 g mazăre verde 2 cepe potrivite 3-4 cartofi 2 morcovi 1 ţelină mică maghiran 1 legătură pătrunjel 2-3 linguri ulei măsline 1 lingură vegeta Mod de preparare: Mazărea se alege, se spală bine şi se lasă la înmuiat 12 ore în apă. Ceapa, morcovul şi ţelina se curăţă şi se taie […]
Spaghete cu sos si ciuperci
Ingrediente: 500 g spaghete 4 cepe 2-3 căţei de usturoi 2 ardei graşi roşii 500 g suc de roşii 1 linguriţă vegeta 2 cutii ciuperci (300 g) cimbru 2-3 linguri ulei de măsline 1 linguriţă miere Mod de preparare: Pastele se fierb conform indicaţiilor de pe ambalaj, apoi se clătesc cu apă rece. […]
Pateu de linte II
Ingrediente: 250 g linte 2 cartofi de preferinţă albi 1 lingură de muştar dulce 2-3 linguriţe suc de lămâie 150 g ulei 1-2 cepe 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Lintea se alege bine, se spală şi se pune la înmuiat 12 ore. Apoi, se aruncă apa în care a stat la înmuiat […]
Fresh Musu
Ingrediente: 200 g muşii 300 g compot de ananas Mod de preparare: Muşii se amestecă cu compotul şi se lasă 30 de minute să se odihnească. Apoi se serveşte. Este gustos şi uşor de preparat.
Ardei cu branza
Ingrediente: 0,500 kg ardei 2 ouă 100 g telemea sau urdă 500 g untdelemn sare piper 100 ml bulion de roşii Mod de preparare: Se taie ardeii bucăţele Se încinge uleiul, se pun ardeii la prăjit. Când s-au muiat se adaugă ouăle şi bulionul şi se amestecă până se- ncheagă Se adaugă brânză […]
Pizza cu ciuperci, masline si cascaval
Pizza cu ciuperci, masline si cascaval din: margarina, drojdie, iaurt, sare, faina, cascaval, ciuperci, masline, rosii, ardei capia, ceapa, vegeta. Ingrediente pentru aluat: 100 g margarină 25 g drojdie 100 g iaurt sare făină cât cuprinde Ingrediente pentru compoziţie: 200 g caşcaval 300 g ciuperci 100 g măsline fără sâmburi 3 roşii 2 ardei capia […]
Alvita
Ingrediente umplutura: 5 albuşuri 300 g miez nucă 1 lingură zeamă de lămâie 400 g zahăr tos 300 g miere 1 plic zahăr vanilat Ingrediente foi de placinta :6-7 oua,600 g faina Mod de preparare: Se face de cu seară: se bat ouăle spumă, se amestecă cu lăină şi se frământă până nu se […]
Gutui umplute
Ingrediente: 6 gutui potrivite 150 g nuci măcinate 200 g stafide 1 lingură zahăr Mod de preparare: Gutuile se spală, li se taie un căpăcel prin care se scot sâmburii şi se mai scobesc puţin cu un cuţit special. Separat, se dau nucile şi stafidele prin maşina de tocat sau prin robotul de […]
Pastă de branză cu măsline
Ingrediente: 200 g brânză de vaci 2 gălbenuşuri fierte 100 g măsline fără sâmburi 50 g margarină vegetală sare 1 linguriţă vegeta Mod de preparare: Cu ajutorul mixerului sau al robotului de bucătărie, se omogenizează ingredientele de mai sus. Se obţine o pastă care se serveşte întinsă pe pâine. Poftă bună!
Ţelină pane
Ingrediente: 1-2 ţeline potrivite 2-3 ouă 3 linguri de făină 1 linguriţă vegeta sare ulei pentru prăjit condimente cimbru Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se spală, se taie în două pe lung, apoi fiecare jumătate în felii groase de 1 cm. Se opăreşte în apă cu sare, timp de 10-15 minute, până […]
Pateu de soia boabe II
Pateu de soia boabe din: soia, ceapa, morcovi, usturoi, condimente, ulei, pasta de tomate, vegeta, sare. Ingrediente: 200 g soia 2-3 cepe 2 morcovi 2-3 cartofi 5-6 căţei de usturoi condimente (cimbru, oregano, maghiran, enibahar) 100 g ulei 1 lingură pastă de tomate 1 lingură vegeta sare Mod de preparare: Soia se alege, se […]
Şerbet de zmeură
Ingrediente: 1 kg zahăr 700 g zmeură 1/4 l apă 80 g glucoza Mod de preparare: Zmeura zdrobită se fierbe cu apa 15 minute, apoi se strecoară prin tifon şi se fierbe la foc iute cu zahărul. Pe parcurs se pune şi glucoza şi cînd începe să se lege, se pune la apă […]
Intoarse de vinete
Ingrediente: 3 vinete mari 150 g brânză de burduf 150 g brânză de vaci 1 ardei gras 1 fir praz 6 căţei de usturoi 1 roşie sare piper 2 ouă rozmarin leuştean pătrunjel mărar 2 linguri de ulei de floarea soarelui Mod de preparare: Se taie vinetele în lungime în felii subţiri.Se prăjesc […]
Salată de vinete cu masline
Ingrediente: 3-4 vinete 2 cepe 100 g ulei sare 7-8 măsline verdeaţă Mod de preparare: In primul rând, vinetele se coc numai la flacără deschisă, se curăţă cât sunt calde, se lasă să se scurgă bine şi se toacă numai cu un tocător de lemn, pe un suport special pentru legume, înainte de […]
Salată orientală de vară
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 1 ţelină 1 ceapă mare 3 castraveţi cruzi 1 roşie 100 g măsline 1 legătură pătrunjel 2 linguri ulei sare suc de lămâie Mod de preparare: Cartofii se taie cubuleţe, morcovii rondele subţiri şi se fierb împreună, cu apă şi sare. După ce au fiert, se scurg […]
Sos picant cu găluşte tofu
Ingrediente pentru sos: 100 ml ulei 2 linguri suc de lămâie 1 linguriţă muştar 1 castravete murat 1 ceapă mică sare 1 gălbenuş Ingrediente pentru găluşte: 500 g cartofi 150 g făină 350 g brânză tofu 100 g unt 100 g pesmet 1 legătură frunze de pătrunjel sare 1 ou Mod de preparare: […]
Sos de roşii cu găluşte de spanac
Ingrediente pentru sos: 1 kg roşii bine coapte 2-3 căţei de usturoi 1 lingură vegeta 2-3 linguri ulei de măsline nucşoară busuioc Ingrediente pentru găluşte: 400 g frunze de spanac 2-3 cartofi 1 ceapă 2 linguri seminţe susan 2 ouă 50 g caşcaval ras 2 linguri pesmet sare Mod de preparare: în uleiul […]
Macaroane cu linte
Ingrediente: 300 g macaroane late 100 g linte roşie 200 ml supă de legume 1 ceapă 2 căţei de usturoi 100 g soia granule 3-4 roşii 100 g porumb din conservă sare oregano 3 linguri ulei Mod de preparare: Lintea roşie se fierbe în supa de legume aproximativ 7 minute. Ceapa şi usturoiul […]
Paste chinezeşti
Ingrediente: 250 paste făinoase în formă de spirală 1 morcov 1/2 ţelină 1 ceapă 200 g ciuperci 1 ardei gras roşu 1 lingură vegeta condimente 2-3 linguri ulei de măsline Mod de preparare: Pastele se fierb cu apă şi sare şi se clătesc cu apă rece. Separat, legumele tăiate cubuleţe se înăbuşă cu […]
Budincă de broccoli
Ingrediente: 1 kg broccoli 4 ouă 200 g brânză dulce dietetică 150 g smântână dietetică 2-3 linguri pesmet sare 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Broccolii se desfac în bucheţele mici şi se spală bine sub jet de apă. Se opăresc cu apă şi sare şi se lasă la scurs. Intr-un vas de […]
Budincă de ciuperci in aluat
Ingrediente pentru aluat: 1 pachet de margarină vegetală 100 g smântână degresată 1 ou 1 praf de copt 350 g făină 1 praf de sare Ingrediente pentru compoziţie: 150 g caşcaval ras 500 g ciuperci proaspete sau 3 cutiuţe ciuperci din conservă 150 g smântână degresată 3 ouă 1 linguriţă vegeta 2 linguri pesmet […]
Castraveti cu smantana
Ingrediente: 2 linguri untdelemn 1 ceaşcă smântână 1 legătură mărar sare piper cimbru foi de dafin boia frunze de telină 1 kg castraveţi mari Mod de preparare: Se curăţă castraveţii de coajă, se taie felii de două degete, se sărează puţin. Se pune apa la fiert cu ulei, cimbru, foi de dafin, frunze […]
Placinta pripita
Ingrediente alua: 500 g faină 50 g osânză 100 g unt + 50 g pentru uns 1 ou 1 linguriţă oţet 1 linguriţă sare 100 g zahăr pudră Ingrediente umplutura: 500 g brânză de vaci ,3 ouă ,3 linguri zahăr Mod de prteparare: Se amestecă şi se frământă toate până se fac […]
Chifteluţe de soia
Ingrediente: 2 căni soia fiartă 1 cană pesmet 1 căpăţână usturoi 1 lingură boia de ardei dulce 1 linguriţă cimbru 1 lingură vegeta 2 ouă 1 legătură pătrunjel condimente maghiran oregano Mod de preparare: Soia fiartă se dă prin maşina de tocat, usturoiul se pisează şi se amestecă cu restul ingredientelor într-un castron. […]
Bors Romanesc
Ingrediente: 500 g piept vită 1 os mare cu măduvă 1 – 2 litri supă de carne 2 cepe 1 morcov 1 felie varză 1 jumătate rădăcină pătrunjel 1 sfeclă 1 jumătate păstârnac 1 jumătate ţelină 4-5 cartofi 1 jumătate litru borş sare piper boabe 2 dl smântână foi verzi de leuştean mărar pătrunjel […]
Compot de visine
Ingrediente: l kg vişine frumoase 200 g zahăr 1 ceaşcă cu apă Mod de preparare: Se pune zahărul în apă, pe foc .Se grijesc vişinile. Când a dat apa în clocot, se pun vişinile să fiarbă molcom, nu mai mult de 1 sfert de oră . La fel se face compotul de cireşe. […]
Chiftele de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 căpăţână usturoi 1 linguri făină 1 lingură boia de ardei dulce 2 ouă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 100 g caşcaval 1 lingură vegeta condimente pentru chiftele ulei pentru prăjit Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă 10-15 minute, se curăţă, se dau pe răzătoarea mare. […]
Supă de roşii cu găluşte rotunde
Ingrediente pentru supă: 2 kg roşii 1 ceapă 2 morcovi 2 cartofi 1 ţelină 2 ardei graşi 3 linguri ulei 100 g smântână 1 legătură pătrunjel 1 lingură vegeta Ingrediente entru găluşte: 250 ml lapte 2 ouă 100 g griş 200 g crutoane 50 g unt sare Mod de preparare: Legumele se curăţă, […]
Salată de vinete cu maioneză
Ingrediente: 1,5 kg vinete 2 ouă 100 ml ulei 1 ardei gras 1 roşie sare 1 lingură suc de lămâie pătrunjel Mod de preparare: Vinetele se coc, se curăţă şi se lasă la scurs. Se toacă mărunt cu un tocător de lemn. Maioneza se pregăteşte cu ajutorul mixerului dintr-un gălbenuş fiert şi unul […]
Cartofi la cuptor
Ingrediente: 7-8 cartofi fierţi (în coajă) şi tăiaţi felii subţiri 1 /2 ceaşcă nuci 2 ceşti apă 1 lingură pudră de ceapă sau ceapă proaspătă tocată fin 1 lingură boia dulce de ardei sare Mod de preparare: Se pun cartofii într-un vas de jena. Toate celelalte ingrediente se amestecă în mixer şi se […]
Drob de morcovi
Ingrediente: 1 kg morcovi 1 cană orez fiert 1 cană pesmet 3 cepe 4-5 linguri ulei 5-6 căţei de usturoi 1 linguriţă cimbru 2 ouă 1 lingură vegeta Mod de preparare: Morcovii se curăţă, se spală, se dau prin râzătoare, apoi se amestecă cu pesmetul şi orezul fiert. Ceapa se înăbuşă cu apă şi ulei, […]
Cartofi copţi
Ingrediente: 1-1,5 kg cartofi 1 căpăţână usturoi 1 lingură vegeta 2 linguri ulei 2 roşii 250 g brânză tofu sare Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se pun într-un vas (tavă) de jena în cuptorul încins, fie întregi, fie tăiaţi în două, după ce vasul a fost uns în prealabil […]
Cartofi la cuptor cu măsline
Ingrediente: 7-8 cartofi 2 linguri ulei 4-5 căţei usturoi 150 g măsline dietetice sare după gust 1/4 linguriţă rozmarin 100 g migdale Mod de preparare: Se încălzeşte cuptorul, cartofii se taie în sferturi şi se pun într-un vas de Jena uns cu ulei, împreună cu celelalte ingrediente, şi se amestecă bine. Se pun […]
Aperitiv de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 100 g caşcaval 100 g parizer vegetal 2 linguri ulei sare 1 pahar lapte de soia Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se taie rondele. Caşcavalul se rade, iar parizerzl se taie cubuleţe mici. Se unge o formă cu ulei, apoi se pune un strat de […]
Ciuperci cu verdeaţă
Ingrediente: 1 kg ciuperci crude 2 legături ceapă verde 2 legături usturoi verde (sau o căpăţână de usturoi) 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare condimente: rozmarin şi cimbru Mod de preparare: Se spală ciupercile, se taie feliuţe, se fierb în apă cât să le acopere, la foc mic, şi se strecoară (dacă […]
Carnăciori de cartofi cu sos de roşii
Ingrediente: 500 g cartofi 2 linguri făină sare cimbru 1 ceapă 1 lingură ulei de măsline 500 g suc de roşii sau 1 lingură pastă de tomate 100 g brânză tofu pătrunjel verde Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de tocat. Se adaugă […]
Placinta cu carne
Ingrediente foi: 1 kg făină 2 gălbenuşuri 1 ou sare 250 g unt apă caldă câtă trebuie Ingrediente umplutura:100 g unt ,1-2 cepe, sare, piper, cimbru praf ,1 păhărel mic de ţuică 1 pahar de vin dulce 1 legătură mărar verde ,1 kg carne bună de viţel (unii pun de miel) tocată. […]
Compot de mere
Ingrediente: 1 kg mere tari, de toamnă 250 g zahăr 2 ceşti cu apă scorţişoară vanilie Mod de preparare: Zahărul se pune în apă cu mirodenii, la marginea plitei, să se topească şi să fiarbă. Merele se grijesc se scoate miezul cu sâmburi, se curăţă de coajă şi se taie felii. Când siropul […]
Tocăniţă de ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci 2-3 cepe 2-3 linguri ulei 2 ardei graşi 3-4 roşii 2-3 căţei de usturoi 1 lingură pastă de tomate 1 foaie dafin cimbru sare 1 lingură făină Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă şi puţin ulei. Ciupercile, curăţate şi spălate, se taie în […]
Conopidă piure
Ingrediente: 1 kg conopidă 250 g cartofi 150 g unt 200 ml lapte sare Mod de preparare: Conopida şi cartofii se curăţă, se spală şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi sare. După ce au fiert la foc potrivit, se scurg şi se mixează, după care se adaugă untuj, laptele […]
Chiftelute de burta
Ingrediente: 2 kg burtă 4-6 ouă 1 jumătate de franzelă 1 căpăţână mare usturoi 1 morcov 1 ardei gras sare piper boia făină pentru tăvălit chiftelele ulei pentru prăjit 1 legătură mărar 2 cepe 1 lingură de ulei pentru călit Mod de preparare: Se pune burta bine grijită la fiert, câteva ore, până […]
Sote de dovlecei
Ingrediente: 1 kg dovlecei foarte cruzi 3-4 linguri ulei sare 1 legătură pătrunjel 2 roşii Mod de preparare: Dovleceii se spală, se curăţă de cotoare şi se fierb în apă clocotită cu sare, atât cât să-i acopere. Când sunt fierţi şi bine scăzuţi, se opreşte focul, se adaugă uleiul şi se mixează. Se […]
Marinata de peste in suc de rosii
Ingrediente: 2 kg peşte proaspăt 2 cepe mari 3 ceşti suc de roşii 1 pahar vin 2 lămâi 4-5 foi de dafin 2 prafuri de piper ulei pentru prăjit 1 linguriţă cu vârf sare faină pentru prăjit Mod de preparare: Peştele se taie felii groase; se sărează-piperează, se tăvălesc în faină, se scutură […]
Drob de ciuperci cu orez
Drob de ciuperci cu orez din: ciuperci, orez, ceapa verde, usturoi verde, marar, oua, unt, sare. Ingrediente: 2 cutii ciuperci a câte 400 g 1 cană orez fiert 2 legături ceapă verde 1 legătură usturoi verde 2 legături mărar 4-5 ouă 50 g unt sare Mod de preparare: Se înăbuşă în unt (sau ulei) […]
Musaca de vinete cu branză
Ingrediente: 3- 4 vinete 100 g ulei 200 g brânză tofu 2 cepe 4-5 roşii 2 linguri făină 2-3 căţei de usturoi 1 lingură de pesmet 1 foaie dafin cimbru sare Mod de preparare: Se spală vinetele şi se taie, fără a le curăţa, în felii de aproximativ 1 cm. Se sărează şi […]
Friptură de linte
Ingrediente: 1 cană linte roşie 4 cepe 2 linguri pastă de tomate 6-7 căţei de usturoi 2 ouă 2 linguri făină integrală 2 linguri fulgi de ovăz 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta cimbru Mod de preparare: Lintea se alege, se spală şi se pune la fiert. După ce dă în câteva clocote, […]
Pastă de soia
Pastă de soia din: soia boabe, ceapa, suc de rosii, foi de dafin, ulei, sare, patrunjel. Ingrediente: 2 căni soia boabe fiartă 3 cepe 100 ml suc de roşii 2-3 foi de dafin 50 g ulei sare 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se spală se toacă şi se înăbuşă cu […]
Sufleu de mazare
Ingrediente: 600 g mazăre verde 3 linguri făină caju 100 g lapte sau apă 3 linguri brânză dulce 2 ouă sare Mod de preparare: Se fierbe mazărea în apă clocotită cu puţină sare. Se scurge şi se pune într-o formă de Jena. Făina caju se obţine din alune caju, date prin maşina de […]
Salata de ciuperci
Ingrediente: piper sare 1 pahar vin 1 lingură oţet 1 vârf cuţit cimbru uscat 1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cu 1 lingură untdelemn 3 căţei usturoi 1 lingură oţet (sau cât vă place) puţină zeamă de la ciuperci mărar pătrunjel […]
Şerbet de vişine
Ingrediente: 1 kg zahăr 700 g vişine puţină apă vanilie 60 g glucoză Mod de preparare: Vişinele se sfarmă ca să se spargă şi sîmburii. Se pun la fiert 15 minute cu apă, apoi se strecoară bine prin tifon. Zeama se fierbe din nou cu zahărul pînă ce s-a legat, se pun vanilia […]
Supă-cremă de ţelină cu lapte de soia
Ingrediente: 2 ţeline potrivite 2 cepe 3 cartofi 2 morcovi 1 lingură vegeta 1 cană lapte soia pătrunjel verde tocat mărunt Mod de preparare: Fierbem ceapa, ţelina şi morcovii. Cartofii se pun mai târziu la fiert. Cu ajutorul blenderului se obţine un piure, peste care punem laptele de soia şi vegeta. Se mai […]
Supă cu găluşte din spanac
Ingrediente: 600 g spanac 3 litri supă de zarzavat strecurată 1 ou mare şi încă un albuş 1 lingură boia dulce 2 linguri făină 1 lingură vegeta 1 legătură mărar Mod de preparare: Spanacul curăţat bine se opăreşte 1 minut, apoi se pasează cu mixerul. Se amestecă pasta de spanac cu făină, boia, […]
Varză pane
Ingrediente: 2 verze mici 100 g pesmet 2-3 ouă 100 g făină vegeta sare ulei pentru prăjit Mod de preparare: Varza se curăţă şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare. După ce a fiert 10-20 de minute, se scurge şi se presează, ca să iasă toată apa. Se taie în […]
Pasta de avocado I
Ingrediente: 2 avocado coapte bine 2-3 căţei de usturoi 1 lingură suc de lămâie sare Mod de preparare: Avocado se spală, se taie pe jumătate şi se îndepărtează sâmburele. Cu ajutorul unei linguri, scobim pulpa pe care o punem în robotul de bucătărie cu restul ingredientelor. Se obţine o pastă omogenă, care se […]
Icre de fasole boabe
Ingrediente: 1 cană fasole boabe 100 ml ulei 1 ceapă 1 lingură suc de lămâie sare Mod de preparare: Fasolea se alege, se spală şi se pune la înmuiat 12 ore. Se aruncă apa în care a stat la înmuiat şi se adaugă alta şi se pune la fiert. După ce a fiert […]
Snitel de cascaval
Ingrediente: 200 g caşcaval 1 ou 1 lingură faină 2 linguri lapte 3 linguri untdelemn piper Mod de preparare: Se taie caşcavalul în felii groase de un deget,se trece prin lapte .Se bate oul cu faină şi piper se scurge caşcavalul de lapte, se trece prin oul bătut şi apoi se tăvăleşte în […]
Pastă de legume
Ingrediente: 4 cartofi 3 morcovi 1 ţelină potrivită 1 păstârnac 1 legătură pătrunjel verde maioneză din 2 ouă sare 1 ardei roşu Mod de preparare: Legumele se curăţă, se spală şi se pun la fiert cu apă şi un praf de sare. Când sunt bine fierte, se scurg de zeamă şi se lasă […]
Ardei gogoşar umpluţi cu pateu vegetal
Ingrediente: 7 ardei 1 cutie pateu vegetal 100 g brânză dulce 2 gălbenuşuri 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Ardeii se spală, li se îndepărtează cotorul, li se scot seminţele şi se pun la scurs cu gura în jos. Pentru umplutură, se încorporează restul ingredientelor cu ajutorul mixerului. Se aşază pe un […]
Ardei umpluţi cu branză
Ingrediente: 1 kg ardei 200 g brânză de vaci 100 g brânză telemea pasteurizată 1 legătură mărar 3-4 linguri smântână Mod de preparare: Ardeii se spală, li se îndepărtează cotorul, li se scot seminţele şi se pun la scurs cu gura în jos. Cu o lingură de lemn, se freacă brânza dulce cu […]
Pastrama de manzat
Mod de preparare: Se taie bucăţi late de carne de 3-5 cm grosime.Se dau cu sare multă şi se lasă în copaie 8-10 zile Se spală carnea-n trei ape şi se pune sub teasc, o zi şi o noapte, să-i iasă zemurile cele rele Se amestecă într-un litru de vin bun şi vechi 3 […]
Roşii umplute cu conopidă
Ingrediente: 1 kg roşii 300 g conopidă 100 g brânză dulce 200 g maioneză verdeaţă 3-4 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Roşiile se spală, li se taie capacul, se scobesc şi se aşază cu gura în jos pe un platou, ca să se scurgă. Conopida desfăcută în bucheţele se spală şi […]
Icre de năut
Ingrediente: 250 g năut 150 g maioneză 1 ceapă sare 1 -2 linguriţe suc de lămâie Mod de preparare: Năutul se alege, se spală şi se pune la înmuiat 12 ore. Se scurge apa în care a fost înmuiat şi se pune alta, apoi se pune la fiert. După ce a fiert bine, […]
Pateu de morcovi
Ingrediente: 4-5 morcovi 1 căţel de usturoi maioneză din cartofi Mod de preparare: Se curăţă, se spală patru morcovi: doi se fierb, doi nu. Cei fierţi se lasă să se răcească, apoi se dau prin răzătoarea mică. Pe aceeaşi râzătoare se dau şi ceilalţi doi morcovi. Se adaugă maioneza din cartof, atât cât […]
Pateu de linte I
Ingrediente: 250 linte 2 cepe 1 morcov 2 cartofi 4-5 căţei de usturoi 100 g ulei sare cimbru maghiran 1 lingură pastă de tomate Mod de preparare: Lintea se alege, se spală bine şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Dimineaţa se spală în mai multe ape, îndepărtându-se cât mai multe […]
Pateu de soia boabe I
Ingrediente: 250 g soia boabe 100 ml ulei 2 cepe 1 căpăţână usturoi 1 lingură vegeta 1 linguriţă cimbru coriandru 1 linguriţă boia de ardei dulce sare Mod de preparare: Soia boabe se alege, se spală şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţă. Se aruncă apa în care a stat la […]
Salată nemţească
Ingrediente: 1 cană orez fiert 2 castraveţi 3 căţei de usturoi 1 salată 100 g alune caju 150 g iaurt slab 2-3 linguri suc de lămâie sare 2-3 linguri ulei de măsline 1 legătură mărar Mod de preparare: Salata se spală, se rupe cu mâna în bucăţi mai măricele, îndepărtându-se cotorul. Se amestecă, […]
Reţete de post: Pizza de post
Ingrediente pentru aluat: 100 g margarină vegetală 100 g apă minerală sau sifon 25 g drojdie sare făină cât cuprinde 1 linguriţă miere de albine Ingrediente pentru compoziţie: 200 g brânză tofu 200 g parizer vegetal 1 ceapă 100 g ciuperci (opţional) 100 g ml suc de roşii 2 roşii 2 gogoşari 100 g […]
Placinta nationala
Ingrediente aluat: 1 kg făină 3 ouă 1 lingură oţet 1 linguriţă sare apă călduţă 1 pachet sau chiar 2 de unt pentru stropit 3 linguri ulei (sau unt ori untură) + 2 linguri pentru uns Ingrediente umplutura:6 linguri zahăr,100 g stafide,250 ml smântână ,1 lingură gris, puţină sare 1 kg brânză vaci grasă […]
Pizza din cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g parizer vegetal 100 g caşcaval 3-4 roşii potrivite 1 linguriţă cimbru 4-5 căţei de usturoi sare 1 legătură pătrunjel verde tocat 100 g măsline fără sâmburi 1 ardei capia roşu Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se taie rondele, după care se pun la […]
Mancare de gutui
Ingrediente: 1,5 kg gutui 2 linguri zahăr 2 linguri făină 3-4 linguri ulei sare Mod de preparare: Gutuile se spală, li se scoate cotorul şi se taie felii de 1,5 cm grosime. Se prăjesc uşor în ulei, adăugând câte puţină apă până se înmoaie la foc mic, acoperite. Intr-o cratiţă, separat, se pune […]
Vinete cu măsline
Ingrediente: 1-1,5 kg vinete 600 g roşii 2-3 cepe 4-5 căţei de usturoi 150 g măsline fără sâmburi 2-3 linguri suc de lămâie (opţional) 100 ml ulei 1 legătură pătrunjel 1 lingură vegeta sare Mod de preparare: Vinetele se spală bine, se îndepărtează cotorul şi se taie rondele de 1-1,5 cm grosime cu […]
Legume cu maioneză
Ingrediente: 3 vinete 3-4 ardei capia 1 dovlecel 1 morcov 1 ceapă 1 legătură pătrunjel maioneză (dintr-un ou fiert şi unul crud) vegeta sare Mod de preparare: Vinetele şi ardeii se coc, apoi se curăţă şi se toacă mărunt. Dovlecelul şi morcovul se fierb şi se taie foarte mărunt. Ceapa crudă se curăţă, […]
Mancare de ţelină
Ingrediente: 1 kg ţelină 2 cepe 1 morcov 3 ardei capia roşu 4-5 roşii 3-4 linguri ulei 2 foi dafin 1 linguriţă cimbru 1 legătură pătrunjel verde 1 lingură vegeta sare Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se spală şi se taie în felii groase de circa 1 cm. în apă clocotită cu […]
Mancare de cartofi cu prune uscate
Ingrediente: 500 g cartofi 500 g prune uscate 2 cepe 1 lingură bulion 2 linguri făină ulei Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi tai în patru. Tai mărunt şi cepele, le căleşti cât să se aurească puţin, apoi adaugi cartofii şi o ceaşcă de apă. După ce aproape au fiert […]
Mujdei cald
Ingrediente: 1 lingură de unt 1 lingură de făină 1 ceaşcă de supă de carne 2 linguri oţet sare 1 linguriţă 1 jumătate căpăţână de usturoi mare Mod de preparare: Untul se topeşte pe foc, se amestecă cu făină şi se stinge cu supă. Usturoiul se pisează pastă. Când a inceput să fiarbă […]
Ghiudem
Ghiudem din: vaca, vier, chimen, usturoi, piper, osanza, slanina, mate de vaca, sare, vin. Poate te itnereseaza si Raţă cu ciuperci Ingrediente: 2 kg carne vacă 2 kg carne vier chimen usturoi piper 500 g osânză maţe de vacă 500 g slănină crudă sare 0,5 litru vin vechi, tare Mod de preparare: Carnea se […]
Peste pe pat de grau
Ingrediente: 1 kg grâu (sau arpacaş) 500 g ceapă 2 kg fileuri peşte 1 pahar untdelemn 1 pahar vin alb 500 g roşii sare piper 1 legătură pătrunjel 1 linguriţă praf de cimbru 1 linguriţă boabe de muştar măcinate Mod de preparare: Se fierbe grâul (arpacaşul) până se-nmoaie,ceapa se toacă cât se poate […]
Urzici la cuptor
Ingrediente: 1 kg urzici tinere 50 g unt + 50 g unt pentru uns tava 4 ouă 200 g telemea de Brăila 1 pahar cu lapte 4 linguri făină 1 ceaşcă orez cu bob lung piper Mod de preparare: Se grijesc bine urzicile, cu apă multă, că au nisip şi vietăţi, se pun […]
Reţete de post: Soia cu usturoi
Ingrediente: 1 pungă de soia cuburi sau şniţele (cam 175 g) 3 ceşti de apă 2 lămâi sare 1 căpăţână usturoi ulei Mod de preparare: Inmoi soia în apă clocotită 20 de minute, scurgi bine şi o prăjeşti în ulei suficient, ca pentru cartofii pai. Pregăteşti un mujdei din usturoi la care adaugi […]
Urzici cu hrean
Ingrediente: 1 kg urzici 1 ceapă 1 păstârnac 1 morcov 1 lingură de mălai ulei 5 căţei de usturoi 1 lingură hrean ras sare Mod de preparare: Speli urzicile în mai multe ape, apoi cureţi ceapa, morcovul, păstârnacul, le razi şi le pui la fiert împreună cu urzicile. După ce au fiert, strecori […]
Gulaş de cartofi cu soia cubuleţe
Ingrediente: 100 g soia cuburi texturată 2 cepe 2 ardei 3 linguri ulei 1 lingură boia de ardei dulce 1,5 l apă 6 cartofi 1 lingură vegeta oregano maghiran 1 legătură pătrunjel verde Mod de preparare: Cubuleţele de soia se pun la înmuiat în puţină apă fierbinte cu vegeta. Se curăţă ceapa, se […]
Placinta cu dovleac
Ingrediente: 1 kg făină 3 ouă + 1 ou de uns 400 g zahăr 1 nucă de drojdie 1 ceaşcă mare cu lapte 3 linguri smântână 1 castron cu dovleac ras 1 pachet şi jumătate de unt + 50 g uns tava zahăr vanilat coaja rasă de lămâie mirodenii după gust Mod de […]
Colţunaşi cu ciuperci
Ingrediente: 100 g margarină 1 pahar apă sare făină cât cuprinde 1 kg ciuperci 1 -2 cepe 1 lingură vegeta 1 ou condimente (maghiran, corinadru, ienibahar) Mod de preparare: Pentru aluat: se amestecă bine 1 pahar cu apă, margarină, puţină sare şi făină cât cuprinde, până se obţine un aluat potrivit. Umplutura: ciupercile […]
Cartofi cu chimen
Ingrediente: 1 kg de cartofi 1 lingură chimen 3 linguri ulei sare Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie pe lung, având grosimea de aproximativ 2 cm. Se ung cu ulei şi se dau prin chimen cu sare. Se pun într-o tavă de cuptor bine unsă, se dau la cuptorul bine […]
Carnaciori cu nucă
Ingrediente: 8 linguri griş 100 g caşcaval ras 4 ouă 150 g nucă măcinată 1 lingură boia dulce 1 lingură vegeta 4,5 căţei de usturoi 100 g pesmet 100 ml cimbru Mod de preparare: Ouăle se separă, iar albuşurile se bat cu telul până devin spumă. Se încorporează grisul şi se lasă să […]
Sufleu de cartofi
Ingrediente: 8 cartofi 2 ouă 100 g brânză de soia 100 g caşcaval 1 pahar lapte de soia 2 linguri ulei Mod de preparare: Cartofii se fierb, se scurg şi se pasează bine cu dispozitivul pentru piure. într-un castron, dăm prin râzătoare brânza şi caşcavalul. Peste cartofi se adaugă laptele şi, eventual, puţin […]
Mancare de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 morcovi 1/2 ţelină 1/2 lingură vegeta 2-3 linguri pastă de tomate 1 legătură pătrunjel şi câteva frunze de ţelină 2-3 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovul îl punem tăiat cubuleţe mai mari, iar ţelina se dă prin răzătoarea mică. Toate acestea se […]
Placinta creata
Ingrediente aluat: 1 kg făină 4 linguri untură + 1 lingură pentru uns tava Ingrediente umplutura: 500 g brânză telemea. 10 ouă 1 ceaşcă lapte bătut, 1 ou Mod de preparare: Din apă şi făină se face un aluat care se poate întinde foi .Se împarte aluatul în 4 bulgări şi se […]
Sarmale cu ciuperci in foi de viţă
Ingrediente: 40 de foi de viţă 1 cutie ciuperci 1 morcov 1/2 ţelină 3-4 cepe 250 g orez 30 ml suc de roşii 1 lingură vegeta sau sare 1 crenguţă cimbru 1 legătură mărar 1 ou Mod de preparare: Foile de viţă bine spălate şi alese se opăresc. Se procedează ca în reţetele […]