Retete culinare cu poze
Fileuri de hering în foitaj
Ingrediente: 300g file de hering mic 150g făină 100 g unt linguriţă oţet 50 ml ulei sare piper Mod de preparare: Se spală fileurile, apoi se şterg cu un şervet. Din unt, faină, oţet şi un praf de sare, se frământă un aluat tare, care apoi se întinde într-o foaie subţire, de circa […]
Salată de cartofi si sfeclă
Ingrediente: 125 g cartofi 50 gsfeclă 1 legătură pătrunjel 1 linguriţă ulei sare zeamă de lămâie Mod de preparare: Fierbi cartofii în ccajă, iar sfecla o coci la cuptor. După ce s-au fiert şi s-au copt legumele, le cureţi, le tai cubuleţe sau felii, după cum îţi place Torni uleiul şi adaugi zeama […]
Şniţel de momite de viţel
Ingrediente: 600g momiţe 2 linguri făină 3 ouă 150 g unt 150g ulei sare piper 2 l supă 200 g orez 1 /2 ceapă pesmet de casă lămîie 1foaie dafin Mod de preparare: Momiţele spălate bine şi curăţate de pieliţă se fierb 15-20 minute în apă puţină cu 1/2 foaie dafin, sare şi […]
Pere in rochiţe
Ingrediente: 6-8 pere cu codiţă 5 linguri de zahăr 3 linguri de unt 1/2 pahar coniac 1 ciocolată mică (cu lapte) 100 g miez de nucă mărunţit 6-8 clătite Mod de preparare: Cureţi perele de coajă, dar le păstrezi codiţa şi le fierbi în apă cu zahăr. După ce au fiert, le tăvăleşti […]
Plăcintă cu ciuperci
Ingrediente: 2-3 cutii cu ciuperci (sau 1 kg dacă sunt proaspete) 7 ouă 2 linguri ulei 1 pahar cu smântână un pliculeţ praf de copt 500 g făină 2 cepe de mărime potrivită mărar piper sare puţină apă caldă o lingură de unt Mod preparare umplutură: Speli ciupercile, le scurgi bine (sau […]
Crap cu morcovi şi castraveţi
Ingrediente: l kg file de crap 2 castraveţi 4 morcovi 2 cepe mari 100rnl vin alb demisec lămâie (zeama) 100 ml ulei 1 linguriţă rozmarin 1 linguriţă salvie 4 căţei de usturoi 1 legatura pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se împarte fileul de crap în 4 porţii, se spală bine fiecare bucată […]
Supă de ficat de porc sau viţel
Ingrediente: 400 g ficat de viţel porc sau pasăre 250 g costiţă afumată 3 cartofi 2 cepe 250 g zarzavat 11/2 l supă 3/41 apă 1 lingură făină 1 foaie dafin sare piper pisat 30 g unt sau ulei Mod de preparare: Se taie ficatul bucăţi, zarzavatul tăiat felii şi se sotează împreună […]
Prăjitură galbenă la mijloc
O reteta delicioasa de prajitura galbena la mijloc din: margarina, miere, galbenusuri, zahar, lapte, faina, praf de copt, zeama de lamaie, lapte, zahar, cacao, unt sau margarina si nuca de cocos. Ingrediente aluat: 50 g margarină 2 linguri miere 5 gălbenuşuri 250 zahăr 200 ml lapte 300 făină 1 linguriţă praf de copt 1 linguriţă […]
Chifteluţe de peşte cu sos de roşii cu muştar
Ingrediente: Pentru chifteluţe ai nevoie de: 2 bucăţi cod 2-3 cepe 3 felii pâine 3 linguri făină 150-200 ml ulei 1/2 legătură de pătrunjel Pentru sos ai nevoie de: 5-6 roşii (din bulion, conservate de tine sau cumpărate) 1 linguriţă muştar dulce (sau iute, după gust) 1 linguriţă zahăr un vârf de linguriţă de […]
Macrou la cuptor
Ingrediente: 2-3 bucăţi de macrou 4 linguri ulei 1 pahar mic cu suc de roşii 1 ceaşcă oţet 1 pahar vin alb sec piper ienibahar coriandru sare 2 foi de dafin câteva felii de lămâie câteva fire de pătrunjel verde Mod de preparare: Cureţi şi speli peştele foarte bine, atât la interior, cât […]
Supă de dovleac cu orez
Ingrediente: o felie de dovleac cam de 4-5 cm lăţime 1 ceapă mărişoară 1 rădăcină de pătrunjel 1 bucată de păstârnac 2 morcovi 4 linguri de orez sare piper după gust Mod de preparare: Cureţi dovleacul de coajă şi seminţe şi îl tai în cubuleţe. La fel, cureţi celelalte zarzavaturi, ceapa o tai […]
Momiţe de viţel cu garnitură de mazăre şi sos de rosii
Ingrediente: 800 g momite 600 g mazăre fină 1 legătură mărar 1 linguriţă lui ton pastă 2 linguri sos brun 1/4 pahar vin roşu sau Madera 120 g unt 1/2 lingură făină Mod de preparare: Se fierb momiţele. Se face un sos din rîntaş cu unt şi făină, fiert cu zeamă de la […]
Pastă de griş cu maioneză din pufuleti
Mod preparare gris: Pui la fiert 500 ml apă cu puţină sare şi condimente şi când dă în clocot adaugi griş în ploaie, amesteci din când în când, până se îngroaşă. După ce grisul a fiert, îl laşi la răcit, timp în care pregăteşti maioneza din pufuleţi. Mod preparare maioneză: Intr-un castron zdrobeşti bine […]
Plăcintă cu mere si cremă
Ingrediente: 500 g foi de plăcintă 1 kg mere 1 pahar de zahăr ulei Pentru cremă ai nevoie de: 1 pahar ulei (150 ml) 4 ouă 2 pahare zahăr 1 praf copt 1 pahar pesmet 1 pahar lapte Mod de preparare: Cureţi merele, le dai pe râzătoare şi le laşi deoparte. Amesteci apoi […]
Supă de peşte şi fructe de mare
Ingrediente: 1,200 kg cap de peşte proaspăt 25 scoici sau midii 20 cozi de raci sare 1 pahar de vin 1 ceapă 2 gălbenuşuri 3 linguri de smantană puţin magheran 60 g unt 1 lingură de făină 2 1/2 l apă Mod de preparare: Se fierbe peştele în apă, sare, magheran, vin şi ceapă […]
Supă de linte cu slănină si foi de dafin
Ingrediente: 250 g linte 2 cepe potrivite ulei sare boia dulce 1 morcov 1 radacina patrunjel 1 ţelina mai mica 50 g afumata condimente foi de dafin frunze de ţelina făină Mod de preparare: De cu seară pui lintea la înmuiat în apă caldă. într-o oală prăjeşti o ceapă tăiată mărunt, adaugi puţină […]
Pulpe de pui impănate cu legume si garnitură de fasole verde
Ingrediente: 8 pulpe de pui 2 morcovi 2 teline 2 ardei 1 ceapa 2-3 catei de usturoi 150 g bacon 400 g fasole verde din conserva condimente sare piper ulei Mod de preparare: Cureti morcovii, telinele, ardeii, ceapa si usturoiul, dai pe razatoarea fina morcovii si telinele, ceapa si ardeii ii tai marunt, […]
Şniţele din soia cu sos de ceapă
Ingrediente: 10 şniţele de soia 100 ml ulei 2 cepe 2 linguri făină boia piper condiment sare Mod de preparare: Fierbi şniţelele după indicaţiile de pe pachet, apoi le scurgi, le baţi puţin cu ciocanul de şniţele, le sărezi şi le presari cu boia şi piper (după gust). Le dai prin făină şi […]
Tort cu cremă de ciocolată si zahăr ars
Ingrediente: 8 ouă 8 linguri zahăr 8 linguri faina 1 praf de copt Mod de preparare: Baţi albuşurile spumă, adaugi gălbenuşurile, zahărul, făina amestecată cu praful de copt, amesteci bine şi torni compoziţia într-o formă rotundă. O dai la cuptor, la foc mic pentru o jumătatî de oră. Când s-a răcit, tai blatul […]
Drob din măruntaie de vitel cu legume natur
Drob din măruntaie de vitel cu legume natur din: ficat de vitel, limba, plamani, faina, ulei, ceapa verde, patrunjel, marar, oua, sare, piper, pesmet. Ingrediente: 300 g ficat de viţel 200 g limbă 500 g plămîni 2 linguri de făină 150 g ulei 200 g ceapă verde 2 legături de pătrunjel 2 legături de mărar […]
Creier cu sos alb
Ingrediente: 1,200 kg creier de vacă sau porc 3 linguri de făină 150g um sau ulei 1 pahar de lapte sare piper 1 lingură de oţet Mod de preparare: Creierul se fierbe la fel ca cel menţionat în aspic şi cînd s-a răcit, se taie bucăţi. Se prepară un sos alb care se […]
Conopidă cu maioneză si crenvurşti de post
Ingrediente: 1 conopidă 1 pungă de pufuleţi simpli 1 cartof ulei muştar zeamă de lămâie gogoşar sau măsline pentru ornat crenvurşti de post sare piper Mod de preparare: Fierbi cartoful până ce intră furculiţa uşor în el. Il scoţi, nu arunci zeama şi îl zdrobeşti bine de tot. Cu zeama de la cartof […]
Limbă rasol cu cartofi natur şi sos de hrean
Ingrediente: 1 kg limbă 400 g cartofi 30 g unt 1 ceapă 1 morcov 1 /2 ţelină 150 g frişca 30 g hrean 1 lingură de oţet 1 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Limba se fierbe circa 2 1/2ore cu sare şi zarzavat (ceapa, morcovul, felina), apoi se curăţă de pieliţă şi […]
Bulgăraşi de mere
Ingrediente: 600 g mere, 200 g biscuiţi 3 ouă, coajă de lămâie rasă, 100 g unt, 100 g zahăr pudră, 1-2 pacheţele cu zahăr vanilat, făină. Mod de preparare: Speli merele, le cureţi de coajă şi le treci pe râzătoare. Treci şi biscuiţii prin maşina de tocat (sau îi pisezi în piuă) şi […]
Cambula in aspic cu garnitură de salată şi maioneză
Ingrediente: 6 bucăţi cambula a circa 400 g 200 g ulei 1pahar vin 1litru zeamă de peşte sare piper 8 joi gelatină 1 portocală 2 mere 1 ţelină 2 cartofi 1 pară 2 ouă muştar ridichi de lună 1/2 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Se face maioneza din 2 gălbenuşuri, muştar, sare, ulei şi […]
Mititei pentru ovo-lacto-vegetarieni
Ingrediente: 250 g brânză de vaci (bine scursă) 10 linguri nucă măcinată 7 linguri griş 4 ouă condimente cimbru usturoi piper 1 lingură de bulion Mod de preparare: Sfărâmi brânza de vaci şi o amesteci cu celelalte ingrediente. Formezi cu mâna umezită mititei pe care îi pui la prăjit. îi scoţi şi îi […]
Prăjitură cu miere şi bere
Ingrediente: 500g făină 350g miere 150g unt 2 ouă 50ml bere 1 lămâie 1 linguriţă zahăr vanilat 1 linguriţă rasă praf de copt un vârf de cuţit sare Mod de preparare: Se freacă 300g miere cu ouăle, apoi se adaugă treptat câte 1 lingură unt topit. Se pun praful de copt, coaja de […]
Peşte tomat
Ingrediente: l kg peşte (crap mic, merluciu sau roşioară) 500g morcov 3 rădăcini pătrunjel 4 cepe 2 foi de dafin 100ml ulei 500g bulion l legatura pătrunjel 1linguriţă piper boabe sare Mod de preparare: Se curăţă şi se spală morcovii, rădăcina de pătrunjel, apoi se taie rondele. Ceapa curăţată şi spălată se taie […]
Cocktail Mexican Coffee
Calitate – alcoolic Bază alcoolică – tequila de culoare închisă Pahar – de sticlă rezistentă la căldură Categorie – Coffee drinks Decoraţiune – fără Se serveşte după-amiaza, seara şi noaptea Ingrediente: 2 cl Tequila Gold 2 cl Kahiua 4-5 cl cafea espresso fierbinte o linguriţă de zahăr de trestie frişca Este versiunea din […]
Tuslama cu uger cu garnitură de sote de legume
Ingrediente: 800 g uger de vacă 1 picior de vită sare piper boabe 1 ceapă 1 1/2 lingură de făină 2 ouă ulei pentru prăjit 1 ciolan de porc 50 g usturoi Mod de preparare: Ugerul şi piciorul se fierb în apă cu sare, piper boabe şi o ceapă. Cînd sînt gata fierte […]
Pilaf cu ficat de viţel,reţetă chinezească
Ingrediente: 400 g orez 300 g ficat de viţel sare 1 ardei iute şofran 6 funduri de anghinară 1/21 supă 250 g untură de raţă 2 fire de praz Mod de preparare: Ficatul se taie bucăţi şi se sotează în 100 g untură de raţă cu prazul tăiat mărunt. Se pune apoi orezul […]
Calcan în aluat cu garnitură de cartofi pai şi sos Choron
Ingrediente: 2,500 kg calcan 11/2 lingură de făină sare 300 g ulei lapte 15 g drojdie de bere 1 albuş 1 lămaie 400 g cartofi Mod de preparare: Se face aluat din făină, 2 linguri ulei, sare, drojdie şi lapte (aluatul trebuie să fie moale) şi cu albuş bătut spumă. Calcanul se curăţă, […]
Rinichi cu garnitură de sparanghel
Ingrediente: 800 g rinichi 400 g cartofi sare ulei pentru prăjit 6 frigărui 300 g sparanghel 30 g unt Mod de preparare: Rinichii se curăţă, se spală, apoi se taie bucăţi şi se înfig în frigărui. Se sărează şi se pun pe grătarul încins. Se garnisesc cu vîrfuri de sparanghel fierte şi date […]
Uger cu măsline
Ingrediente: 800 g uger de vacă zarzavat de supă 2 cepe 200 g măsline 60 g făină 2 linguri de bulion pastă 1/2 lămaie Mod de preparare: Ugerul se spală şi se fierbe în apă cu sare şi cu o ceapă. Separat se căleşte făina cu zarzavatul şi ceapa tăiate şi se sting […]
Prăjitură cu cacao, nuci şi caramel
Ingrediente foaie: 300g făină 250g zahăr praf 250g unt 2 ouă 150 g cacao Ingrediente crema: 400 g zahăr,5 linguri apă ,1 linguriţă suc de lămâie Mod de preparare: Ouăle se amestecă cu zahărul şi apoi cu untul topit. Se adaugă treptat făina şi cacaoa. Aluatul se toarnă în trei tăvi, unse şi tapetate […]
Ciorbă de pasare cu tăiţei de casa
Ingrediente: aripile, coastele, spatele şi gâtul de la 1 pui 1/2 l borş 1 legătură leuştean ceapă ardei morcovi ţelină rădăcină de pătrunjel roşii 1 ou sare făină Mod de preparare: Dintr-un ou, sare şi făină cât cuprinde frămânţi aluatul pentru tăieţei pe care-l laşi deoparte, să se usuce. Pui la foc bucăţile […]
Barbuni la cuptor cu sos de roşii cu lapţi
Barbuni la cuptor cu sos de roşii cu lapţi din: barbuni, vin rosu, usturoi, ceapa, sare, piper, marar, patrunjel, unt, rosii, cimbru, cartofi noi, faina, lapti de peste, zahar. Poate te intereseaza si Cateva retete cu crap Ingrediente: 1,100 kg barbuni 1 pahar vin roşu 4 căţei de usturoi 1 ceapă sare piper 1 legătură […]
Legume umplute
Ingrediente: 2 vinete 2 dovlecei 2 ardei 2 roşii 800 g carne tocată 1 ceaşcă de orez 2 linguri bulion 1 ou 1 ceapă foi de dafin smântână condiment sare piper ulei Mod de preparare: Speli orezul şi îl pui la fiert în 3 ceşti de apă. Ceapa o cureţi, o tai mărunt […]
Pui cu vinete
Un pui mai mic şi îl porţionezi, cureţi 3 ceapă şi o tai mărunt, apoi fe înăbuşi pe toate în unt. După ce s-au rumenit ceapa şi carnea, pui o linguriţă de făină, apoi apă caldă cât să le acopere, sare după gust şi le laşi să fiarbă. In acest timp, tai vinetele cuburi […]
Paste cu ciuperci si smantana
Ingrediente: 200 g paste 200 g ciuperci 3 cepe 1 căpăţână usturoi 3 morcovi 150 g smântână ulei 2- 3 ouă pesmet condimente piper ienibahar Mod de preparare: Cureţi morcovii, usturoiul, ceapa şi ciupercile, tai apoi morcovii rondele, ciupercile felii, toci ceapa şi pisezi usturoiul. Fierbi morcovii în apă cu puţină sare şi […]
Tartă cu dovleac si nuci
Ingrediente: 800 g dovleac 8 ouă 300 g smântână 100 g zahăr 100 g nuci prăjite zeama de la 1/2 de portocală Pentru aluat ai nevoie de: 300 g făină 150 g margarină 1 ou sare 1 linguriţă oţet Mod preparare aluat: Amesteci făina cu margarina şi după ce s-a omogenizat pui […]
Supa de peşte
Ingrediente: 2 kg peşte 2 l apă 1 l suc de roşii 2 cepe mari 1 ardei 2 morcovi 1 rădăcină pătrunjel 1 ardei iute 1 plic condiment pentru peşte 1 cubuleţ condimente pentru peşte 1 legătură mărar boia iute piper foi de dafin Mod de preparare: Pui la foc apa şi sucul […]
Creier în aspic cu garnitură de salată rusească
Ingrediente: 600 g creier de vacă 300 g cartofi 200 g mazăre 130 g morcovi 150 g ulei 2 gălbenuşuri 1 lingură muştar zeamă de lămîie sare piper 300 g aspic 1 lingură de oţet Mod de preparare: Creierul se ţine în apă rece circa 25 minute, apoi se curăţă de pieliţă. Se […]
Inima la tigaie cu sote de legume şi salată
Ingrediente: 1 kg inimă de vită sau porc 2 linguri de făină sare piper ulei pentru prăjit 600 g legume (cartofi, fasole fidea, morcovi sau mazăre) salată 30 g unt puţin ulei Mod de preparare: Inima se curăţă, se spală şi se usucă cu un şervet. Se taie felii, se dă sare, piper […]
Peste cu sos picant
Ingrediente: 700g peşte 1 ou 2 g piper măcinat 2 g sare 50ml ulei 50ml sos de soia 50g zahăr 2 linguri hrean 5 căţei de usturoi ceapă 50 ml zeamă de lămâie 2 leg. mărar Mod de preparare: Se curăţă bine peştele, se spală şi se pune la fiert în apă cu […]
Rulouri de somon în sos de vin
Ingrediente: 10 fileuri somon 10 feliuţe jambon 400g brânză feta 100 g parmezan ras 50ml vin alb sec linguriţă zeamă de lămâie 0 picături sos Worchester 2-3 căţei usturoi 100g făină 2 ouă 200 g pesmet sare piper Ingrediente sos: 100 ml vin alb sec,100g unt ,1 morcovi ceapă , 1 linguriţă cimbru ,foaie […]
Prăjitură cu miere de albine
Ingrediente foaie: 300g făină 120g zahăr 2 ouă 1 linguriţă bicarbonat Ingrediente crema: 250ml smantană,750g nuci măcinate ,250g zahăr pudră , 50g zahăr vanilat,5ml esenta de rom. Mod de preparare: Pentru foi, se amestecă bine toate ingredientele şi se lasă aluatul obţinut la rece, de seara până dimineaţa. A doua zi se […]
Praz cu ficat de miel cu garnitură de pilaf
Ingrediente: 600 g praz 300 g ficat de miel 1 /2 pahar vin sare piper 200 g roşii 300 g orez 150 g unt 60 g stafide 1/21 supă Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi, apoi se sotează în unt cu roşiile curăţate şi tăiate. Se pune […]
Cod în cămaşă de branză
Ingrediente: 4 fileuri de cod 1 jumătate de lămâie 100g caşcaval ras 1 ou 100 g morcov ras fin 1lingură unt fire de pătrunjel 1 linguriţă busuioc uscat Mod de preparare: Se spală fileurile şi se şterg cu un şervet, apoi se stropesc cu zeama de lămâie. Se amestecă oul cu caşcavalul, morcovul […]
Reteta zilei: Desert cu avocado, mango si capsuni
Desert cu avocado, mango si capsuni din: avocado, limeta, lapte de cocos, mango, capsuni. Ingrediente: 1 avocado, înjumătățit, decojit și fără sâmburi 1 limeta, stoarsa ½ ceasca lapte de cocos 1 mango tocat 240gr căpșuni capsuni, pentru servire Mod de preparare: Puneti toate ingredientele într-un blender si procesati pana se omogenizeaza. Serviti cu […]
Retete de post: Tort de post
O reteta delicioasa de tort de post din: suc de portocale, ulei, zahar, cacao, faina, dulceata, esenta de rom si zahar vanilat. Ingrediente: 1 cană suc de portocale 1 cană ulei 1 cană zahăr 1 lingură cacao 3 căni făină 3-4 linguri dulceaţă 1 fiolă esenţă de rom 1 plic zahăr vanilat Mod preparare […]
Aperitiv din macrou afumat
Ingrediente: 2 bucăţi macrou afumat 3 cepe date pe răzătoarea mică 6 mere date pe răzătoarea mică sare piper 2-3 linguri ulei Mod de preparare: Cu un cuţit mărunţeşti macroul, înlături oasele mai mari care nu s-au topit la afumare şi apoi îl amesteci cu ceapa, merele, sarea, piperul, uleiul cât să obţii […]
Rulouri delicioase cu mere
Ingrediente: 1 cană de sifon sau apă minerală 1 cană de ulei un cubuleţ de drojdie 1 lingură de zahăr făină cât cuprinde pentru un aluat pe care trebuie să-l întinzi cu făcăleţul Pentru umplutură ai nevoie de: 1 kg de mere un praf de scorţişoară 1/2 cană de zahăr Mod de preparare: […]
Gogoşi cu dovleac
Ingrediente: 300 g dovleac 1 pahar cu apă 250 g făină 4 ouă, ulei sare 2 pahare vin roşu dulce coajă rasă de portocală sau de lămâie Mod de preparare: Fierbi feliile de dovleac în apa puţin sărată. După ce miezul s-a înmuiat, scoţi feliile, le usuci într-un şervet şi le pasezi. Adaugi […]
Bulz fals de fructe
Ingrediente: 1 l lapte dulce 200 g griş 1/2 vârf de cuţit de şofran 4-5 linguri de zahăr 3 linguri de unt 2 banane 2 piersici 2 mere 1 plic zahăr vanilat 200 g frişcă lichidă Mod de preparare: Pui laptele la fiert şi când dă în clocot adaugi grisul în ploaie, amestecând […]
Taiţei cu hamsii afumate
Ingrediente: 2-3 caserole cu hamsii afumate o pungă de tăieţei pastă picantă de tomate verdeaţă tocată condimente după gust 1 lingură ulei Mod de preparare: Pui la fiert tăieţeii în apă cu sare şi când sunt gata îi scurgi, îi clăteşti cu apă rece. Ungi cu ulei un vas termorezistent şi pui un […]
Tort de nucă
Ingrediente: 500 g nucă măcinată 400 g fulgi de ovăz 300 g grâu fiert şi trecut prin maşina de tocat 300 g mere rase pe răzătoarea mică 1 banană tăiată felii subţiri sucul de la 1 lămâie şi de la 2 portocale miere Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele şi adaugi miere după […]
Orez cu maioneză
Pui la fiert 200 g orez în apă cu sare şi condiment tip Vegeta. După ce a fiert, îl laşi să se răcească, apoi adaugi maioneza din pufuleţi şi o ceapă tăiată mărunt. Cu această compoziţie poţi umple ardei sau gogoşari cruzi. Poftă bună!
Budincă de dovleac
Ingrediente: 150 g dovleac 200 g orez 150 g mere 300 ml lapte 4 ouă 1 lingură margarină 3/2 linguriţă scorţişoară zahăr 2 linguri pesmet un praf de sare Mod de preparare: Alegi şi speli orezul şi-l pui să fiarbă în apă. Nu-I laşi să fiarbă complet, ci numai pe jumătate. Apoi îl […]
Chec cu şuncă şi măsline
Ingrediente: 8 ouă 50 g făină 1 praf de copt 4 linguri apă minerală 200 g şuncă afumată 200 g urdă sau brânză de vaci 150 g măsline negre fără sâmburi şi 150 g măsline verzi fără sâmburi Mod de preparare: Baţi ouăle spumă, apoi adaugi pe rând, amestecând de jos în sus, […]
Ciorbă de perişoare de carne de griş
Ciorbă de perişoare de carne de griş din: carne tocata, ceapa, ardei gras, gris, ou, pasta de tomate, patrunjel verde, morcovi, rosii, bors, sare, piper, condiment, smantana. Poate te intereseaza si: Ciorba de perisoare cu legume Ciorba de perişoare cu carne de vita si porc Ciorba de perisoare Ingrediente: 1 kg carne tocată 2 cepe […]
Drob de cartofi
Ingrediente: 3 ouă 1 cană zahăr 7 linguri ulei 1 l lapte acru (sau iaurt) 1 cană griş 1 cană făină albă 1 cană mălai grişat pesmet 1 praf de copt stins cu lămâie Mod de preparare: Amesteci într-un castron ouăle şi zahărul şi le freci cu o lingură de lemn până obţii […]
Tocană de ceapă cu mămăliguţă
Ingrediente: 1/2 kg ceapă 2-3 ardei graşi sau gogoşari 2-3 roşii sau 1-2 linguri suc de roşii 1-2 căţei de usturoi 200 g mălai 1 foaie de dafin 100 ml ulei boia dulce sare piper cimbru oţet Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai fideluţă, o presari cu sare şi o pui să […]
Pilaf cu peşte si măsline
Ingrediente: 1,5 kg peşte 500 g orez 300 ml ulei 3-4 cepe 200 g măsline sare şi piper boabe Mod de preparare: Speli peştele, îl porţionezi şi îl prăjeşti puţin în ulei. Tai mărunt ceapa, o căleşti cu orezul, apoi stingi cu 2 l de apă fierbinte, potriveşti de sare şi piper. Când […]
Şalău cu ciuperci la cuptor
Ingrediente: 5 bucăţi şalău (circa 3 kg) 2 kg ciuperci 200g unt 600g smântână 1 lămâie 1 legatura pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele, se taie în două, pe lung, şi se scoate şira spinării. Se aşază jumătăţile astfel obţinute într-o tavă unsă cu puţin unt. Se călesc ciupercile 15 […]
Cocktail Mezcalibur
Calitate – alcoolic Bază alcoolică – Mezcal Pahar – tumbler sau cupă dublă de cocktail Categorie – Cremă de mentă drinks Decoraţiune – o felie de ananas şi câteva frunzuliţe pe margine Se serveşte seara şi noaptea Ingrediente: 4/10 Mezcal 1/10 lichior de mentă verde 1/10 Maraschino 4/10 suc de ananas Apărut […]
Prăjitură cu gem si nucă (de post)
Ingrediente: 400 g gem de prune 1 pahar zahăr 1 pahar apă 6 linguri ulei 3 linguri cacao 2 linguriţe bicarbonat stins cu oţet 1/2 kg făină, nuci măcinate Mod de preparare: Amesteci gemul ci apa până se omogenizează, apoi adaugi zahărul, uleiul, cacaua, făina ploaie şi bicarbonatul. Ungi o tavă cu margarină, […]
Sarmale cu vinete coapte
Ingrediente: 1 kg vinete coapte (din congelator) 1 ceaşcă orez 1 ceapă mai mare 1 varză mică acră sare piper pătrunjel tocat (după gust) ulei bulion Mod de preparare: Cureţi, toci mărunt ceapa şi o pui la călit în ulei. După ce s-a înmuiat, adaugi orezul ales şi spălat şi-l laşi să se […]
Piure de mere cu frişcă
Ingrediente: 6 mere mari 5 lingun apă 5 linguri zahăr 1/2 linguriţă scorţişoară (să nu pui mai multă scorţişoară, căci merele capătă un gust amar) 1 plic de frişcă de 50 g lapte Mod de preparare: Speli merele, le cureţi de coajă şi le dai pe răzătoarea cu ochiuri mici. Fierbi apoi merele […]
Mancare de cartofi cu orez si masline
Ingrediente: 1 kg de cartofi 2-3 cepe sau 2-3 fire de praz 100 g orez 100-200 g măsline un praf de piper 4- 5 linguri bulion condiment după gust verdeaţă ulei Mod de preparare: Tai cartofii cubuleţe, peste ei torni circa 2 l apă, laşi să dea în clocot şi adaugi ceapa tocată […]
Vinete cu rosii la cuptor (de post)
Speli şi cureţi stil pijama 1 kg de vinete potrivite, le tai rondele potrivit de groase şi le prăjeşti în ulei încins pe ambele părţi, apoi le laşi să se scurgă pe şerveţele de hârtie. Decojeşti 1/2 kg roşii, cureţi 5-6 căţei de usturoi, tai roşiile felii şi aşezi într-o cratiţă astfel: un rând […]
Lin gătit
Ingrediente: l kg lin 100g unt 2 cepe 2 ardei graşi (roşu, verde) 2 linguri bulion 250 ml vin alb sec 4 morcovi 500g cartofi 1legatura mărar lămâie lingură făină sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele şi se spală bine, se opăreşte, apoi se pune la fiert, împreună cu morcovii şi […]
Tocăniţă de cod
Ingrediente: 1 kg cod 500 g cartofi 1 ceapă 2 căţei de usturoi 2 ardei 5 roşii 1 pahar vin alb 1 legătură pătrunje verde ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi cartofii, ceapa, usturoiul şi ardeii, pui cartofii la fiert, iar ceapa şi usturoiul le tai mărunt şi le căleşti împreună. Decojeşti […]
Borş de praz cu orez
Ingrediente: 2 fire de praz 1 morcov 1 ceapă 1/2 de ţelină 1 ceşcuţă de orez 1-2 roşii 1 legătură leuştean 1/2 l borş proaspăt 1 linguriţă de ulei Mod de preparare: Tai prazul rondele de 1 cm, celelalte legume le tai bucăţele mici, ceapa o toci mărunt. Pui la fiert morcovul, ceapa, […]
Mămăligă cu macrou la cuptor
Ingrediente: 1 mămăligă potrivită 4-5 bucăţi de macrou congelat 2-3 cepe 150 ml ulei 1 lingură făină 2 ardei graşi 3 roşii sare piper foi de dafin 4-5 căţei de usturoi Mod de preparare: Faci o mămăligă potrivită pe care o laşi să se răcească, apoi o tai felii groase. Aşezi feliile una […]
Sufleu de dovleac
Sufleu de dovleac din: dovleac, oua, zahar, pudra, unt, lapte, faina, coaja de lamaie, zahar vanilat, scortisoara. Ingrediente: 1 kg dovleac 4 ouă 100 g zahăr pudră 100 g unt 250 ml lapte fiert 4 linguri rase de făină coaja rasă de la o lămâie 1 pliculeţ zahăr vanilat scorţişoară Mod de preparare: Cureţi […]
Chiftele de dovleac
Chiftele de dovleac din: miez de dovleac, ceapa, usturoi, seminte de dovleac, branza telemea, galbenusuri, pesmet, ulei, patrunjel, sare, piper, iaurt, praz. Ingrediente: 600 g miez de dovleac 2 cepe 1-2 căţei de usturoi 2 linguri seminţe de dovleac (fără coajă) 75 g brânză telemea 2 gălbenuşuri 2 linguri pesmet 3 linguri ulei 1 legătură […]
Salată de cartofi cu şprot afumat
Ingrediente: 1 cutie şprot afumat 1 ceapă 2 cartofi 1 morcov ulei sare piper 1 legătură mărar Mod de preparare: Scurgi peştele de ulei, îl tai bucăţi şi păstrezi uleiul. Cartofii şi morcovii îi cureţi, îi speli şi-i pui la fiert. Cureţi apoi şi ceapa ş o tai peştişori. După ce legumele au […]
Cocktail Margarita
Calitate – alcoolic Bază alcoolică – tequila Pahar – cupă mică de cocktail Categorie – Triple sec drinks Decoraţiune – marginea paharului glazurată cu sare Se serveşte seara şi noaptea Ingrediente: 5/10 tequila 3/10 triple sec 2/10 suc de lămâie sau de lămâie verde Originea acestei băuturi este relatată într-un vechi reţetar, din 1924 „Un […]
Supă de ceapă cu crutoane
Ingrediente: 4 cepe 100 ml ulei 30 g făină 150 g smântină sare crutoane patrunjel Mod de preparare: Cureţi şi toci mărunt ceapa pe care o pui să se înăbuşe în ulei. După ce a devenit aurie, pui făina, amesteci şi stingi cu 2,5 liti de apă rece. Potriveşti de sare şi laşi […]
Sarmale cu miez de floarea-soarelui
Ingrediente: 300 g miez de floarea-soarelui curăţat 200 g orez 200 g ceapă 150 ml ulei 200 g morcovi 50 g bulion 500 g roşii cimbru sare piper 1 varză Mod de preparare: Cureţi şi toci ceapa pe care o pui să se călească în ulei. Adaugi orezul şi stingi cu roşii tăiate […]
Prăjitură cu piure de castane
Mod preparare blat: Baţi spumă albuşurile a 5 ouă, apoi adaugi 5 linguri de zahăr şi baţi în continuare. Pui apoi treptat cele 5 gălbenuşuri rămase şi 5 linguri de făină. Torni compoziţia într-o tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făină şi o coci la foc potrivit. După ce s-a răcit, tai blatul […]
Peşte cu ciuperci
Ingrediente: 1 kg peşte (crap sau macrou) 750 g ciuperci (din conservă sau de la congelator) 1 ceapă 3 roşii 100 ml ulei 1 lămâie 1 pahar vin sare piper pătrunjel verde Mod de preparare: Speli peştele, îl tai în bucăţi potrivite şi-l presari cu puţină sare şi piper. Ciupercile le tai mărunt, […]
Sarailie
Ingrediente: 2 pachete foi de plăcintă 500 g nucă măcinată 2 linguriţe scorţişoară 1 linguriţă cuişoare 1 ceaşcă ulei (margarină) Pentru sirop ai nevoie de: 2 ceşti zahăr 2 ceşti apă 1 ceaşcă miere 1 lingură zeamă de lămâie 1 linguriţă coajă de lămâie rasă Mod de preparare: Impărţi în 3 cantităţi egale foile de […]
Varză călită cu bulion si tăiţei
Ingrediente: 1 kg varză 1 ceapă 500 g tăieţei laţi de post 200 ml suc de roşii piper zahăr sare ulei Mod de preparare: Cureţi varza de primele frunze, o răzăleşti pe răzătoarea mare, presari sare şi o laşi circa 30 de minute. După aceea o căleşti în ulei, adaugi şi ceapa călită […]
Clatinele
Ingrediente: 1/2 kg făină 50 g drojdie sare 700 ml apă 500 g gem de mere 100 g zahăr pudră 300 ml ulei Mod de preparare: Dizolvi drojdia în puţină apă caldă, o adaugi apoi peste făină, pui şi puţină sare şi începi să frămânţi aluatul, adăugând treptat apa călduţă. După ce l-ai […]
Roşii umplute cu peşte si sos de făină
Ingrediente: 500 g roşii 1 conservă de 150 g de peşte în ulei 50 g usturoi pisat 1 lingură făină ulei sare piper pătrunjel verde Mod de preparare: Tai din fiecare roşie câte un căpăcel şi cu o linguriţă scoţi miezul. Le ţii apoi câteva minute în apă fiartă, după care le iei, […]
Copane cu legume in vin la cutpor
Ingrediente: 6 copane 6 cartofi mai măricei 3 ardei graşi 3 morcovi piper sare foi de dafin 1 pahar cu vin alb, ulei 1 ceaşcă de bulion condimente pătrunjel Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le tai cuburi şi le pui într-o tavă unsă cu ulei. Aşezi apoi copanele tăiate în două şi […]
Borş de fazan
Ingrediente: 1 fazan mic 1 ţelină 2 cepe cimbru piper sare 3 l apă 1/2 borş 400 g bureţi 2 legături mărar 3 linguri smantand Mod de preparare: Fazanul se spală cu un şervet înmuiat în vin şi în oţet diluat. Se taie bucăţi egale si se fierb cu apă, sare şi cimbru. […]
Sitari umpluţi cu garnitură de anghinare umplute cu mazăre, ciuperci umplute, cartofi chips şi crutoane cu mus de şuncă
Ingrediente: 9 sitari 250 g ficat 150 g şuncă afumată sare piper 6 funduri de anghinară sau napi 200 g mazăre 12 ciuperci mari 2 ouă 1 legătură mărar 6 crutoane prăjite 2 linguri sos alb 150 g unt 1 ceapă 400 g cartofi ulei Mod de preparare: Se curăţă sitarii, se scot […]
Aperitiv din branză dulce si maioneză
Ingrediente: 250 g brânză dulce de vacă 3 ouă 150 ml ulei puţină sare ceapă verde (sau ceapă şi mărar) zeama de la 1/2 lămâie. Mod de preparare: Pui cele 2 gălbenuşuri fierte într-un castron şi mai adaugi un gălbenuş crud, le freci bine şi adaugi ulei, puţin câte puţin, până obţii o […]
Plăcintă cu dovleac si nucă
Ingrediente: 1 pachet margarină 12-15 linguri de apă fierbinte 2,5 căni cu făină Pentru umplutură ai nevoie de: 1 kg dovleac zahăr după gust 200 g miez de nucă 1 lingură margarină şi facultativ 1-2 linguri cu cacao Mod preparare foaie: Amesteci bine margarina cu apa şi făină, frămânţi un pic aluatul ca […]
Cartofi incinsi
Cureţi 1 kg cartofi, îi cureţi şi îi fierbi întregi. Ii laşi să se răcească, apoi îi tai felii mai mari. Incingi ulei, pui feliile de cartofi, îi presari cu condimente şi piper şi îi căleşti 10-15 minute, adăugând 2-3 linguri apă din când în când. După ce s-au rumenit, îi presari cu mărar […]
Păstrăvi la cuptor
Ingrediente: 4 păstrăvi 100 g unt 100 ml ulei 1 legatura pătrunjel verde 1 linguriţă de busuioc uscat pentru fiecare peşte 2 linguriţe boia 2 linguriţe piper negru 2 linguriţe piper roşu sare Mod de preparare: Se curăţă păstrăvii, se spală şi se ung bine cu ulei pe dinafară şi pe dinăuntru. Se […]
Supă de fazan
Ingrediente: 1 kg fazan 120 g costiţă cimbru 1 ceapă 1 rădăcină pătrunje 80 g ulei 3/4 l supă 11/2 l apă 1/2 pahar vin roşu 30 g făină 3 linguri smantană piper Mod de preparare: Se pune la cuptor, sub capac, carnea, costiţa, pătrunjelul, puţin piper, sare, apă şi se lasă circa […]
Crochete cu zarzavat
Ingrediente: 250 g fasole verde 250 g mazăre verde 2-3 dovlecei 2-3 morcovi 1/2 lingură unt 2 linguri făină 1/2 pahar lapte 1 lingură caşcaval sau brînză 2 ouă pesmet grăsime pentru prăjit 10 linguri sos de roşii sare Mod de preparare: Fierbem cu puţină sare fasolea, mazărea, dovleceii, morcovii, strecurăm şi dăm prin […]
Borş de sfeclă
Ingrediente: 1 kg sfeclă roşie 2 morcovi 2 cepe 3 cartofi 1 rădăcină de pătrunjel o legătură de pătrunjel o legătură de leuştean sare piper 1/2 l borş 2 l apă 1 lingură de bulion 2-3 linguri de ulei Mod de preparare: Cureţi sfecla, morcovii şi rădăcina de pătrunjel, le treci prin râzătoare, […]
Piure de ţelină
Tai în sferturi 6 ţeline mijlocii şi le fierbi în apă cu sare. După 10-15 minute de când au început să fiarbă, adaugi 3-4 cartofi curăţaţi de coajă, laşi să fiarbă bine, apoi scurgi de zeamă. Treci totul prin sită ori prin maşina de tocat şi baţi bine cu ulei piureul obţinut până când […]
Peste la tava cu legume si ciuperci
Călesc în ulei două sau chiar trei cepe tăiate mărunt, pun apoi un morcov, puţin păstârnac şi o ţelină date pe răzătoarea mică. Peste legumele călite pun două cutii de ciuperci (dacă sunt întregi, le tai), o cană de apă şi las să scadă bine. Adaug apoi puţin suc de roşii şi mai las pe […]
Plachie cu crap
Ingrediente: 1 crap 5 cepe 5 roşii, ulei 1 lămâie 1 legătură de pătrunjel sare piper 1 foaie de dafin 1 pahar de vin alb făină Mod de preparare: Cureţi peştele, îl tai în bucăţi pe care le sărezi şi le dai prin făină, le prăjeşti, apoi le dai deoparte. Cureţi ceapa, o […]
Prajitură cu morcov
Ingrediente: 1 cană (îndesată) de morcov trecut prin răzătoarea cu ochiuri mici 1 cană borş cană de ulei 1 sticluţă de esenţă de rom sau vanilie 1 cană zahăr tos 1 linguriţă de bicarbonat stins cu oţet 2 căni de făină 1/2 borcan cu dulceaţă 100 g miez de nucă Mod de preparare: […]
Găluşte din carne de pui
Ingrediente: 300 g carne de pui 2 ouă 3 linguri griş 1 legătură pătrunjel verde sare Mod de preparare: Fierbi carnea în apă cu sare, apoi o laşi la răcit. O dai prin maşina de tocat şi o amesteci cu ouăle, grisul şi pătrunjelul tocat. Intr-o oală pui apă cu sare la fiert, […]
Sitari la tigaie cu garnitură de budincă de cartofi, castane glasate, intestine de sitari cu costiţă pe crutoane, buşeuri din foitaj, umplute cu tocătură de sitari
Ingrediente: 9 sitari 12 crutoane triunghiulare 50 g piept afumat 120 g unt sare piper 1 lingură pesmet 400 g castane 40 g zahăr 1/2 lingură făină 12 buşeuri de umplut din foitaj coapte 2 ouă 400 g cartofi 1/2 pahar vin roşu dulceag Mod de preparare: Se curăţă şi se spală sitarii, […]
Ardei umpluţi cu cartofi
Ingrediente: 8 ardei potriviţi 1/2 kg cartofi 5 cepe potrivite 2 linguri bulion 100 ml ulei sare piper condiment tip pătrunjel Mod de preparare: Speli bine cartofii şi îi pui la fiert cu tot cu coajă. Cât fierb cartofii, speli, cureţi ardeii şi îi laşi să se scurgă. Cureţi de coajă cartofii fierţi […]
Murături prăjite
Ingrediente: 1 gogonea rozalie (mai coaptă) 1 gogoşar 1 castravete 1-2 foi de varză murată 1 ardei iute 1 bucheţel de conopidă 1 ceaşcă ulei 1/2 lingurţă de pastă de roşii 1-2 căţei de usturoi Cum procedezi: Tai toate murăturile mărunt, le laşi să se scurgă bine, le pui într-o tigaie cu ulei […]
Drob de morcovi
Ingrediente: 2 cani de orez fiert 2 căni de morcovi daţi pe răzătoarea mică 1 cană de pesmet 2 cepe mari şi 1 ardei tăiate mărunt 3 linguri de ulei 1 şi 1/2 cană de apă caldă 1/2 linguriţă de sare 5-6 căţei de usturoi 1/2 linguriţă de cimbru uscat pătrunjel Mod […]
Supă cu tăiţei cu ceapa
Ingrediente: 3-4 cepe curăţate şi tăiate peştişori 50 ml ulei 1 lingură condiment 1 ou un praf de sare făină 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei până devine aurie (fără să se ardă) şi o laşi să se răcească în cratiţă. Intre timp, pregăteşti din ou, făină şi un […]
Ciuperci cu sos de lamaie
Ingrediente: 2 kg ciuperci proaspete 200 ml ulei 50 ml vin 500 g ceapă 1 legătură verdeaţă piper sare sare de lămâie Mod de preparare: Cureţi ciupercile şi ceapa, tai ciupercile lamele şi ceapa mărunt, după care le prăjeşti împreună. Torni din când în când câte puţină apă şi vin, acoperi cratiţa şi […]
Ciuperci cu fasole verde si tăiţei
Ingrediente: 1 mână fasole verde de la congelator sau din conservă 250 g tăieţei de post 300 g ciuperci 1 lingură margarină 1 lingură ulei 1-2 căţei de usturoi zdrobiţi 1 ardei iute potrivit tocat 1 legătură pătrunjel coriandru Mod de preparare: Incingi nargarina şi uleiul într-o cratiţă, apoi adaugi usturoiul şi ardeiul […]
Pulpă de căprioară cu garnitură de budincă de macaroane cu limbă afumată, şuncă, ciuperci şi caşcaval şi napi cu pesmet
Ingrediente: 1 pulpă mică de căprioară (circa 2,250 kg) 350 g macaroane sare piper 1/2 lingură făină 1/2 pahar vin roşu 100 g zarzavat 1 ceapă 1,500 kg napi 100 g şuncă presată 100 g limbă afumată fiartă 120 ciuperci 2 ouă 40 g caşcaval 50 g pesmet 150 g unt 2 linguri sos alb […]
Pulpă de căprioara la frigare cu garnitură de frigărui de ficat, slănină şi bureţi şi salată de cartofi cu ceapă verde
Ingrediente: 1 pulpă mică de căprioară (circa 2,500 kg) 250 g slănină afumată 400 g ficatde căprioară 300 g bureţi 5 căţei usturoi 4 fire ceapă verde 500 g cartofi sare piper muştar puţin zahar 120 g ulei 3 linguri oţet diluat 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Se împănează pulpa cu 100 […]
Şalău umplut cu vişine
Ingrediente: 1şalău mai mare 100 ml ulei 1 lămâie 1linguriţă scorţişoară 200g vişine proaspete sau uscate 2 cepe 1 legatura pătrunjel 200g migdale sau nuci pisate 100 ml lapte 100 g sâmburi întregi de nuci sau de migdale 100 ml vin alb sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală bine […]
Sitari în cuib cu garnitură de tartă de cartofi ducesa, mazăre cu unt, crutoane cu intestine de sitari, cu costită, ouă şi pesmet la cuptor
Ingrediente: 9 sitari 350 g ciuperci 1 pahar vin roşu 3 /4 lingură făină 1 ceapă 400 g cartofi 3 ouă 150 g unt sare piper 1/2 legătură tarhon 400 g mazăre fină 1 legătură mărar 40 g costiţă afumată pesmet 100 g zarzavat nucşoară 12 crutoane triunghiulare Mod de preparare: Se frig […]
Spinare de căprioară cu tocătură de parizer şi carne cu garnitură de sol cu de fasole fidea, bureţi şi mere la cuptor
Ingrediente: 1,800 kg spinare de căprioară 400 g bureţi 10 mere potrivite 1/4 l vin 150 g unt sare piper zahăr 200g parizer 2 ouă 500 g fasole fidea 1 ceapă 100 g zarzavat 1/2 lingură făina puţină supă sau apă puţin pesmet 30 g branză 1 legătură mărar Mod de preparare: Spinarea […]
Cartofi fierţi cu sfeclă si ceapa
Ingrediente: 5 cartofi 1-2 sfecle roşii 1 ceapă 50 ml ulei 2-3 linguri oţet pătrunjel sare piper Mod de preparare: Fierbi cartofii şi sfecla în coajă, dar separat. Sfecla o poţi coace în cuptor, dacă-ţi place mai mult aşa. între timp, cureţi ceapa, o tai mărunt şi o prăjeşti în ulei. După ce […]
Prăjitură cu taraţe de post
Ingrediente: 3 căni cu tărâţe de grâu 300 g zahăr 2 căni apă 10 linguri ulei 1 linguriţă praf copt stins cu 1 linguriţă zeamă de lămâie (sau oţet) 1 cană făină 1 cană nuci amestecate cu stafide Mod de preparare: Caramelizezi 100 g zahăr, apoi pui restul de zahăr, apa şi laşi […]
Varză cu soia şi nuci
Ingrediente: 1 varză murată 200 g soia granule 1 cană nuci 2 cepe 1 gogoşar sau ardei 4-5 linguri bulion 300 g orez ulei condiment tip Mod de preparare: Tai fideluţă o varză murată, o storci şi o căleşti în ulei cu 2 cepe tocate, gogoşarul sau ardeiul tăiat mărunt. Orezul îl fierbi […]
Prăjitura cu foi si cremă de budincă (de post)
Ingrediente: 1 cană de zahăr 1 esenţă de rom 1 cană de Coca-Cola 1/2 cană ulei 2 şi 1/2 căni făină 1 linguriţă bicarbonat 6 linguriţe cacao 1 plic budincă de ciocolată 1 pachet margarină Mod de preparare: Amesteci zahărul cu sucul, apoi adaugi uleiul, făina, bicarbonatul, 3 linguriţe cacao şi amesteci până […]
Nucă de căprioară marinată cu garnitură de crochete de spanac, cartofi şi ciuperci şi soteu de mazăre
Ingrediente: 1,500 kg nucă de căprioară 300 g ciuperci 300 g cartofi 1 kg spanac 500 g mazăre fină 1 legătură mărar 1 morcov mare 100 g şuncă afumată 1/2 vin roşu 2 linguri făină 3 ouă pesmet 200 g ulei 150 g unt 1 foaie dafin sare piper boabe şi puţin pisat […]
Şniţele de potarnichii cu garnitură de legume fierte date în unt şi cartofi chips
Ingrediente: 2 potarnichii 300 g mazăre 300 g morcovi 300g conopidă 300 g fasole fidea 400 g cartofi 150 g unt 250 g ulei 3 oua sare piper 1 lingură făină 1/2 lămaie Mod de preparare: Se prepară potarnichile, se scot pulpele şi piepţii şi se platează puţin cu bătătorul şi se scot […]
Sos de hrean cu năut
Ingrediente: 1/2 cană cu năut încolţit de două zile 3 linguri de apă 1 lingură zeamă de lămâie 1 lingură iaurt 3 linguri de hrean tocat 4 căţei de usturoi pisat 150 g brânză de vaci sare şi piper Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele până obţii un piure şi potriveşti de sare […]
Prăjitură cu dovleac si nuci (de post)
Prăjitură cu dovleac si nuci din: dovleac, nuci, ulei, faina, zahar pudra, bircabonat de sodiu, lamaie. Poate te intereseaza si Cum se prepara Desert cu dulceata de zmeura si creme patissiere Ingrediente: 250 g dovleac ras 150 g nuci pisate 50 ml ulei 250 g făină 150 g zahăr pudră 1 linguriţă bicarbonat de sodiu […]
Varză acră cu măsline
Ingrediente: 1 varză acră (cât doreşti de mare) ulei 150 g măsline 1 linguriţă boia de ardei 1 ceapă mare Mod de preparare: Toci varza fideluţă. Ceapa o tai mărunt, o căleşti, apoi adaugi varza şi laşi să fiarbă înăbuşit. Măslinele le opăreşti timp de 10 minute în apă. Când varza a început […]
Chiftele de ghebe
Chiftele de ghebe din: ghebe, cartofi, usturoi, paine, faina, condimente, sare, piper, ulei, marar, patrunjel. Poate te intereseaza si Chiftele de ciuperci Ingrediente: 1/2 kg de ghebe 2 cartofi 3 căţei de usturoi 2 felii de pâine 2 linguri făină albă condimente sare piper ulei 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel Mod de […]
Clătite umplute cu două feluri de fasole bătută
Ingrediente: Pentru clătite: 1 cană făină 2 căni apă 1 ceaşcă ulei un praf de sare Pentru umplutura 1: 200 g fasole boabe 1 ţelină 1 rădăcină pătrunjel 1 ceapă sare piper 1 lămâie ulei Pentru umplutura 2: 200 g fasole boabe 1 ţelină 2 ardei 1 morcov 2 cepe 5-6 căţei de usturoi […]
Vinete cu branză in aluat de clatite
Ingrediente: 1 kg vinete 200 g brânză telemea rasă 2 gălbenuşuri 1 ou 100 g făină 150 ml lapte (sau sifon) 200 ml ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi vinetele, le opăreşti şi le laşi să se scurgă. Prepari un aluat de clătite din ou, făină şi lapte. Separat, amesteci brânza cu […]
Ruladă de cartofi si fasole
Cureţi 2 morcovi şi o mână de fasole păstăi şi le pui la fiert. Separat, fierbi în coajă 1 kg de cartofi, îi cureţi şi îi fărâmi, apoi îi amesteci cu puţină margarină şi sare (după gust) astfel încât să obţii un piure mai tare. Intinzi apoi piureul în foaie subţire pe o folie […]
Mazare batută cu şniţel de soia
Ingrediente: 1 pungă şniţele de soia o cutie cu mazăre boabe 1 cană ulei felii de franzelă sifon 1 foaie dafin piper sare 1 roşie Mod de preparare: Mazărea o fierbi în apă cu sare şi foaia de dafin, iar separat fierbi şniţelele în apă cu sare. Când e fiartă mazărea o strecori, […]
Chec cu morcov, măr si stafide
Ingrediente: 1 ceaşcă morcov dat pe răzătoarea mare 1 ceaşcă măr dat pe răzătoarea mare 1 ceaşcă zahăr 3 ceşti fiănă 1/2 ceaşcă ulei 1/2 ceaşcă stafide 1 linguriţa bicarbonat 3/2 ceaşcă suc de portocale 1 linguriţă paf de copt 1 linguriţă scorţişoară 1 linguriţă coajă rasă de portocală Mod de preparare: Amesteci […]
Ciulama de burtă cu garnitură de mămăliguţă
Ingrediente: 800 g muchie de burtă 100 g unt 1 ceapă 2 morcovi 200 g făină sare piper 1/2 pahar de lapte 300 g mălai Mod de preparare: Burta se freacă cu mălai, se spală in multe ape, se opăreşte, se spală din nou şi se pune la fiert în apă cu sare, ceapa, […]
Nucă de căprioară cu şuncă ,garnitură de varză creaţă cu costiţă şi cabanos, ciuperci prăjite şi budincă de cartofi cu ceapă
Ingrediente: 1,400 kg nucă de căprioară 12 felii şunca presată sau jambon 2 cepe 100 g zarzavat sare piper cimbru 1,200 kg varză creaţă 150g cabanos 80 g costiţă afumată 400 g cartofi 2 linguri sos alb 150 g unt sau margarina 50 g pesmet ou 10 ciuperci mari 1 pahar vin Mod […]
Somn la grătar cu sos alb
Ingrediente: 4 cotlete de somn 100ml ulei 2 morcovi 200g fasole verde 1 conopidă mică 12 verze de Bruxelles 2 cartofi mari lingură făină 100 g smântână 50ml vin alb 1 gălbenuş de ou 1 lămâie sare piper Mod de preparare: Se spală cotletele de somn, se scurg bine de apă, se sărează, […]
Rata inăbuşită în sos picant cu garnitură de cartofi ducesa si pere cu jeleu de coacăze
Ingrediente: 1 raţă de circa 1,750 kg sare piper 40 g zahăr 50 g jeleu de coacăze 150 g unt 300 g cartofi 2 ouă 1 lingură făina 2 linguri sos brun 1/3 l supă 100 g zarzavat 1 pahar vin roşu 5 cuişoare 6 pere 12 crutoane Mod de preparare: Se frige […]
Salată de ceapă ca în Maramureş
Ingrediente: 5 cepe 2 linguri ulei 1 lingură bulion sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa, o speli, o tai solzişori şi o strângi într-un prosop curat de bucătărie. O „baţi" apoi cu o lingură de lemn pină se înmoaie şi i se scurge zeama. O pui apoi într-o strecurătoare şi o treci […]
Fazan la cuptor cu garnitură la cuptor de mere şi dovlecei fierţi, anghinarea sotată în unt
Ingrediente: 1 fazan 300 g nuci noi 12 mere mai mici 500 g dovlecei cu floare 8 bucăţi anghinare fără frunze sau 400 g napi 1 păhărel vodcă sare 1/2 l supă 2 linguri ceai de mentă 350 g unt 2 linguri smantană 2 gălbenuşuri 1 lingură oţet Mod de preparare: Fazanul se […]
Sarmale cu stafide
Ingrediente: 100 g stafide 200 g orez 200 ml ulei 150 g ceapa 100 g bulion 250 g morcovi 500 g rosii 2 legaturi verdeata sare piper Mod de preparare: Cureti ceapa, o tai pestisori si o pui la calit in ulei. Pui orezul ales si spalat, morcovul ras, stafidele, sare, piperul, verdeata […]
Cocktail Manhattan
Cocktail Manhattan Calitate – alcoolic Bază alcoolică – rye whiskey Pahar – cupă mică de cocktail Categorie – Vermouth drinks Decoraţiune – o cireaşă roşie în lichid Se serveşte înainte de mese Ingrediente: 7/70 rye whiskey 3 /10 vermut roşu o picătură de angostura Este una dintre primele băuturi combinate. Originea sa […]
Salată picantă de post
Ingrediente: 2 ţeline 2 morcovi 1 ceapă roşie 2 gogoşari din oţet zeama de la o lămâie 1 linguriţă hrean răzălit ulei muştar 100 g măsline piper sare frunze de pătrunjel Mod de preparare: Cureţi ceapa, ţelina şi morcovii, apoi le dai pe răzătoarea mică. Tai foarte mărunt măslinele şi un gogoşar (unul […]
Ciorbă de dovleac de post
Ingrediente: 1 kg dovleac 2 cepe 1 lingură orez 150 ml ulei 1 linguriţă făină 1 linguriţă condiment 3 linguri zarzavat de ciorbă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare sare de lămâie Mod de preparare: Cureţi ceapa şi dovleacul, tai ceapa mărunt şi dovleacul cubuleţe. Intr-o oală de 3 l pui […]
Budincă de peşte cu tăiţei
Ingrediente: l kg peşte 500g tăiţei 3 ouă 2 linguri făină 100 ml lapte 250g smântână 200g caşcaval 200g unt linguriţă cimbrişor 6 căţei usturoi 5 roşii sare piper Mod de preparare: Se curăţă şi se spală bine peştele, apoi se pune la fiert, cu jumătate din cantitatea de cimbru şi usturoi şi […]
Fazan
Ingrediente: 1 fazan zarzavat 1 ceapă 150° ulei de porumb 100 g coniac 250 g ficat de pasăre 150 g unt 1 cutie ciuperci 1 ou fiert 250 g aspic 300 g mere şi pere crude 300 g cartofi 150 g telină 250 g maioneză 8 bucăţi tarte din aluat Mod de preparare: Se […]
Raţă sălbatică cu gutui cu garnitură de crochete de gris
Ingrediente: 2 raţe a 800-900g 750 g gutui 1 pahar vin roşu 1 lingură făină 200 g ulei 40 g zahăr sare 80 g griş 1 /4 l lapte 59 gbranză rasă 2 ouă pesmet 1 lingură bulion 1/4 l supa Mod de preparare: Se frig inăbuşite raţele cu sare, piper, cimbru, idei […]
Gască sălbatică umplută cu garnitură de piure de cartofi şi legume sotate
Ingrediente: 1 gască a 3 kg ficatul şi pipota de la gîsca 300 g carne porc 1 felie franzelă ouă sare piper cimbru 1 pahar vin 1/2 lingura făină 80 g costiţă afumată 2 cepe 100 g zarzavat 400 g carote 400 g mazăre 1 conopidă 600 g cartofi 1 legătură pătrunjel 100 g unt […]
Borş pescăresc
Ingrediente: 500 g peşte mărunt 1 kg peşte mare 2 cepe 2 morcovi rădăcină pătrunjel rădăcină păstâmac 1 legatura leuştean 1 kg borş Mod de preparare: Se curăţă şi se spală bine peştele. Se pune la fiert peştele mic împreună cu zarzavatul tăiat cubuleţe. Se fierbe circa 30 de minute, se strecoară şi […]
Raţă cu perişoare din aluat şi carne cu garnitură de perisoare cu mărar şi sote de mazăre
Ingrediente: 1 raţă de circa 1,750 kg 300 g carne de porc sau mînzat 2 linguri aluat de ecler 1 ou 2 legături mărar 100 g zarzavat 2 cepe sare piper 150 g unt 400 g mazăre fină 3 linguri smîntînă 1/2 1 supă cimbru Mod de preparare: Se frige inăbuşit raţa, circa […]
Raţă umplută cu garnitură de sote de bureţi şi varză roşie cu costiţă
Ingrediente: 1 raţă de 1,750 kg 300 g carne de porc 2 ouă sare piper 2 cepe 150 g costiţă afumată 400 g cartofi 800 g varză roşie 3 mere 300 g bureţi 150 g grăsime puţin zahăr Mod de preparare: Se prepară raţa pentru umplut. Cartofii se taie cuburi mici şi se […]
Căprioară cu sos de smantană cu garnitură de piure de cartofi
Ingrediente: 1,400 kg came macră de caprioară 2 cepe 1/2 lingură faină sare 1 linguriţă boia 150 g smantană 400 g cartofi 150 g unt 1/4 l lapte 4/3 l supă sau apă Mod de preparare: Se taie carnea bucăţi mici egale, se sotează în unt cu ceapă tocată, apoi se pun faina, […]
Sitari fripţi la cuptor cu garnitură de intestine, cu slănină şi pesmet la cuptor pe crutoane
Ingrediente: 9 sitari 200 g slănină sare piper 12 crutoane triunghiulare coapte 2 linguri pesmet 1 ou 400 g cartofi ulei de prăjit 1 legătură creson sau foi de salată Mod de preparare: Se curăţă sitarii cu gat, cu cap şi se scot intestinele. Capul cu gîtul, copanele şi pieptul se frig în […]
Despre bere
De la germinaţia orzului la malţ Pentru a produce malţ, se germinează boabele de orz, acestea fiind puse în apă: în felul acesta, se favorizează dezvoltarea enzimelor care vor permite apoi transformarea amidonului conţinut în boabe în zaharuri solubile în apă. în vederea acestui scop, după o primă jumătate de zi, seminţele sunt scoase […]
Ingredientele whisky-ului
Independent de ţara unde se produce, elementele esenţiale pentru fabricarea whisky-ului sunt mereu aceleaşi: apa, cerealele şi drojdia. De fapt, deşi este adevărat că diferenţele între diversele tipuri de distilare (de exemplu între un bourbon american şi un blended scoţian) sunt legate în mare măsură de tehnicile de elaborare, este mult mai importantă calitatea celor […]
Ciuperci cu sfeclă
Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete sau din conservă 1 sfeclă mare 2 cepe 3 căţei de usturoi ulei sare Mod de preparare: Cureţi ciupercile proaspete sau le scurgi de zeamă, dacă sunt din conservă, le treci sub un jet de apă rece, le tai feliuţe şi pe cele proaspete le pui la fiert […]
Tartă cu struguri
Ingrediente: Pentru aluat ai nevoie de: 250 g făină 125 g unt 1 lingură apă sare Pentru cremă ai nevoie de: 50 g unt 100 g zahăr pudră 3 ouă 50 g făină 1/4 l lapte 1 kg struguri albi şi negri Mod preparare aluat: Frămânţi din toate ingredientele o cocă sfărâmicioasă pe care […]
Cocktail Manhattan Dry
Calitate – alcoolic Bază alcoolică – rye whiskey Pahar – cupă mică de cocktail Categorie – Vermouth drinks Decoraţiune – o cojiţă de iămâie în lichid Se serveşte înainte de mese Ingrediente: 7/10 rye whiskey 3/10 vermouth dry o picătură de Angostura Bitter Versiune sec a mai celebrului Manhattan, este oferit ceva […]
Potarnichii cu legume
Ingrediente: 2 potarnichii 4 bucăţi cuişoare sare 1/41 vin 250 g bureţi uscaţi 300 g apagic 300 g roşii 1 legătură mărar 4 ouă 1/21 supă 200 g ulei 1 ardei iute cimbru 1 lămaie Mod de preparare: Se curăţă, se spală potarnichile, se taie bucăţi şi se curăţă de oscioare mici posibile. […]
Ciorbă de legume cu găluşte de făină
Ingrediente: 1 mororcov 1 păstârnac 1 ţelină 2 cepe 5 linguri făină 50 ml ulei boia dulce de ardei sare piper 1 cană borş sau zeamă de varză 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le tai mărunt şi le pui la fiart în apă cu sare, dar opreşti 1 […]
Gască sălbatică împănată cu şuncă cu garnitură de cartofi ducesa, chiftele de spanac, fasole şi ciuperci umplute
Ingrediente: 1 gască de circa 3 kg l/4 l vin 1 păhărel de coniac sare piper cimbru 200 g făină 1,500 kg spanac 400 g fasole fidea 12 coşuleţe coapte din aluat fraged 1 cutie mare de crabi sau 25 cozi de raci 150 g file afumat 20 ciuperci mari 400 g cartofi 4 […]
Raţă umplută cu pilaf de raci
Ingrediente: 1 raţă de 1,750 kg 1 cutie crabi sau raci (20 bucăţi) sare 1/2 linguriţă de boia 300 g orez 150 g unt 2 cepe 2 mere 1 lingură făină 2 linguri smantană 4 bucăţi cuişoare 60 g costiţă afumată Mod de preparare: Se spală bine raţa şi se scot din interior […]
Prepeliţe la frigare cu garnitură de macaroane cu ciuperci, limbă, şuncă, caşcaval, şi roşii umplute cu ouă
Ingrediente: 9 prepeliţe 6 roşii de umplut 3 ouă 250 g macaroane 50 g limbă afumată fiartă 50 g şuncă 200 g ciuperci 200 g unt 50 g parmezan sau caşcaval sare piper 1 păhărel de coniac 3 linguri oţet 1 legătură verdeaţă pesmet Mod de preparare: Se prepară prepeliţele şi se frig […]