Retete culinare cu poze
Chiftelute de legume
Ingrediente: 750 g zarzavat (cartoli, morcov, o felioară de telină, o bucăţică de pătrunjel rădăcină) 125 g mazăre verde 125 g fasole verde 3 ouă făină cît cuprinde 1 ceapă mică 200 g unt cu ulei 1 legătură pătrunjel verde cîteva cozi de ceapă sare piper Pentru pane : 2 ouă 2 linguri făină […]
Pilaf de manatarci
Ingrediente: 170 g mînătărci 125 g orez 1 litru apă 2 cepe 150 g morcov şi pătrunjel (rădăcini) 175 g ulei 1 legătură pătrunjel verde sare piper Mod de preparare: Punem mînătărcile în apă rece, din ajun. A doua zi le scoatem şi le spălăm în multe ape, avînd grijă să îndepărtăm praful şi […]
Manatarci cu smantana
Manatarci cu smantana din: manatarci, ceapa, unt, faina, smantana, zeama de carne, patrunjel, sare, piper. Poate te intereseaza si: Salată de mânătărci cu mere şi fructe uscate Salata de manatarci cu creveti Piept de rata cu manatarci uscate Roast beef aromatizat cu manatarci Ravioli cu manătărci in supa dulce de usturoi Ingrediente: 500 g […]
Budinca de ciuperci
Ingrediente: 2 1/2 chifle 300 g ciuperci 5-6 ouă 3-4 linguri smîntînă 1 lingură unt ceapă mică 1/2 pahar lapte 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar cîteva cozi de ceapă verde sare piper 10 linguri sos de ciuperci Mod de preparare: Muiem chiflele în lapte. Spălăm cîteva ciuperci şi le punem la fiert. Cînd […]
Ciuperci umplute
Ingrediente: 700 g ciuperci 150-200 g unt 2 cepe 5 ficaţi de pui 2/5 linguriţe de făină puţină zeamă de carne pesmet sare piper Mod de preparare: Alegem ciuperci frumoase, de aceeaşi mărime. Le spălăm bine de nisip, le curăţăm de pieliţă (care nu se aruncă), scoatem piciorul, spălăm totul încă o dată. Spălăm […]
Salată de fasole păstăi
Ingrediente: 1 kg de fasole păstăi 1 căpăţână de usturoi 100 ml ulei Mod de preparare: Cureţi fasolea de codiţe, o speli şi o rupi în bucăţele. Pui fasolea într-o oală împreună cu 2-3 linguri de ulei şi apa (cât să acopere fasolea) şi le fierbi la foc mic până scade toată apa. […]
Ciupercuţe
Ingrediente: 6 ouă 50 g unt 100 g şuncă 6 roşii mici 1 legătură pătrunjel verde sare piper Mod de preparare: Fierbi ouăle tari şi când sunt gata le treci sub jet de apă rece şi le cureţi. Tai apoi fiecărui ou, la un capăt, din albuş şi scoţi gălbenuşul. Pasezi toate […]
Pulpă de berbec la frigare cu garnitură de cartofi prăjiţi şi legume de sezon fierte şi date în unt
Ingrediente: 1,600 kg pulpă de berbec 50 g ulei sare piper mujdei 500 g cartofi 500 g legume de sezon 50 g unt ulei de prăjit Mod de preparare: Pulpa se leagă pe frigare cu sirmă subţire şi se frige la jar, învîrtindu-se încet circa 35 minute. Dacă o dorim mai friptă se […]
Pulpă de berbec cu garnitură de măsline, ceapă verde, usturoi verde, roşii şi bureţi
Ingrediente: 1,600 kg pulpă de berbec 400 g ceapă verde 200 g usturoi verde sare piper 100 g măsline verzi 150 g ulei 150 g bureţi 1/4 1 vin lămîie 2 roşii 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Pulpa se spală bine, se pune într-o tavă adîncă cu 50 g ulei, sare, piper, […]
Cum se prepara Cocktail Sixty Nine (video)
Ingrediente: 25 ml gin 25 ml sambuca 1 shooter glass
Aperitiv cu pateu de peşte
Ingrediente: 1/2 kg păstrăv 100 g unt sare piper foi de dafin Mod de preparare: Pentru floricele faci un aluat de clătite fără zahăr, dar puţin mai gros, ca la clătite. îţi trebuie şi o formă specială pe care întâi o laşi să se încălzească în ulei şi apoi fierbinte o bag în […]
Friptură de pui cu galuşte de conopidă
Ingrediente: 4 pulpe de pui ulei piper 1 ceaşcă vin alb Pentru găluşte ai nevoie de: 1 conopidă 2 ouă 150 ml lapte 100 g unt 2 linguri griş 1 ceapă 3 linguri pesmet sare Mod de preparare: Cureţi foarte bine carnea, o treci printr-un jet de apă şi presari sare şi piper […]
Cotlete de berbec cu garnitură de budincă de varză cu găluşte
Ingrediente: 1,600 kg cotlet de berbec 150 g făină 3 ouă sare piper 700 g varză 60 g costiţă afumată 100 g unt 1 linguriţă boia de ardei 2 cepe 2 linguri smantană Mod de preparare: Se prepară găluştele din 100 g făină, 1 1/2 ou, sare şi se fierb în apă 10 minute; […]
Cotlete de berbec cu garnitură de pilaf cu stafide
Ingrediente: 1,600 kg cotlet de berbec 100 g masline verzi 60 g capere 1 ceapa 5 căţei usturoi 300 g rosii 1/2l supă saui apă 250 g orez 50 g stafide 150g unt 1lingură făină 1/2 pahar vin cimbru sare 1 lgătură pătrunjel Mod de preparare: Se taie 12 cotlete, se bat lăsadu-se […]
Cotlete de berbec cu garnitură de coşuleţe din foitaj umplute cu sote de rinichi şi piure de fasole uscată
Ingrediente: 1,600 kg cotlet de berbec 300 g rinichi de berbec 3 cepe 400 g fasole boabe 1 pahar vin 1/2 lingură făină sare piper 12 coşuleţe coapte din foitaj 1 legătură verdeaţă 150 g unt sau ulei 4 căţei usturoi Mod de preparare: Se taie 12 cotlete şi se prepară pentru fript. […]
Pulpă de berbec cu garnitură de măsline, ceapă verde, usturoi verde, roşii şi bureţi
Ingrediente: 1,600 kg pulpă de berbec 400 g ceapă verde 200 g usturoi verde sare piper 100 g măsline verzi 150 g ulei 150 g bureţi 1/4 1 vin 1 lămaie 2 roşii 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Pulpa se spală bine, se pune într-o tavă adîncă cu 50 g ulei, sare, […]
Berbec cu varză dulce
Ingrediente: 1,400 kg came de berbec sare piper 300 g roşii 100 g ulei cimbru 1,500kg varză dulce 4 ardei graşi 1 ceapă 1 pahar vin 300 g cartofi Mod de preparare: Varza se taie bucăţi şi se pune într-o tavă adincă cu sare, piper, ardeii şi cartofii tăiaţi. Carnea se spală bine, […]
Mazare verde la borcan
Desfaci cu atenţie tecile de mazăre, pentru a arunca boabele atacate de omizi sau stricate. După ce ai sortat boabele de mazăre, le pui la fiert într-o cratiţă cu apa şi sare (pui 1 linguriţă de sare la 1 I de apă). Când boabele sunt fierte (dar încă tari) le aşezi în borcanele calde, adaugi […]
Chiftele din carne de iepure
Chiftele din carne de iepure din: pulpe de iepure, ceapa, oua, morcov, marar, patrunjel, paine, lapte, boabe de piper, otet, vin rosu, faina, ulei. Ingrediente: 4 pulpe de iepure 1 legătură ceapă 2 ouă 1 morcov 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 2 felii de pâine 1 ceaşcă lapte boabe de piper oţet vin roşu […]
Ciorbă cu carne afumată de iepure
Ingrediente: 1/2 iepure de casă afumat 1 legătură de ceapă 2 morcovi 2 linguri pastă de tomate 1 mână de orez 1 legătură leuştean 1 legătură mărar 1 cană de borş sare piper Mod de preparare: Porţionezi iepurele şi îl pui la fiert în apă cu puţină sare pentru 1 oră. între timp, […]
Tocană de berbec cu garnitură de pilaf
Ingrediente: 1,400 kg carne de berbec 200 g orez 150 g unt sare 1 linguriţă boia de ardei iute şofran 2 cepe 2 mere mici 60 g costiţă afumată 1 1/2 l supă de berbec sau apă 2 linguri smantană Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi egale, se sotează cu 50 […]
Compot de corcoduse
Ingrediente: 2 kg corcoduşe 500 g zahăr 3 l apă Mod de preparare: Cureţi corcoduşele de codiţe, le speli şi le laşi să se scurgă. Aşezi în fiecare borcan de 420 g câte o mână de corcoduşe, 3-4 linguriţe de zahăr, apoi îl umpli cu apă. Capsezi borcanele sau le legi cu celofan […]
Dulceaţă de mure
Ingrediente: 500 g mure 250 g zahăr 1 vârf de cuţit cuişoare pisate 2 vârfuri de cuţit de scorţişoară pisată 1 lingură suc de lămâie Mod de preparare: Cureţi murele, le speli într-o sită, le laşi să se scurgă şi le storci uşor (fără a le zdrobi). Le pui într-o cratiţă cu zahărul, […]
Fasole cu verdeata si bulion
Ingrediente: 5 kg de fasole verde, curăţată şi spălată o mână bună de pătrunjel verde câteva frunze de ţelină (spălate şi tocate mărunt) sare neiodată 3/2 kg bulion conservant Mod de preparare: Intr-o oală înaltă pui un strat nu foarte gros de fasole verde ruptă bucăţi, presari pătrunjel tocat, frunzele de ţelină şi […]
Chec de dovlecei cu morcovi
Ingrediente: 3 ouă 200 ml ulei 400-450 g zahăr 500 g dovlecei 200 g morcovi 1 linguriţă esenţă de vanilie 1/2 linguriţă sare 1 lingură scorţişoară măcinată 3 căni făină 1 linguriţă bicarbonat 1/2 linguriţă praf copt 100 g nucă măcinată stafide Mod de preparare: Speli dovleceii şi morcovii, apoi îi dai pe […]
Gogosi turnate cu prune
Ingrediente: 1 ou făină ulei zahăr pudră sare bicarbonat 1 pahar mic iaurt 5 prune Mod de preparare: Speli bine prunele, le cureţi de sâmburi şi le tai cubuleţe. Amesteci iaurtul cu oul, pui puţină sare şi făină cât să obţii un aluat moale, precum cel de chec. Adaugi bicarbonatul şi prunele şi […]
Prăjitură cu budincă si piersici
Ingrediente: 8 ouă 8 linguri zahăr 8 linguri făină 4 linguri ulei Pentru cremă ai nevoie de: 2 plicuri praf de budincă 1 l lapte 4 linguri zahăr 50 g unt (sau margarină) 1 kg piersici 200 g zmeură Pentru sirop ai nevoie de: 1 cană apă 3 linguri zahăr 1 plic zahăr vanilat […]
Pizza cu vinete si ardei
Ingrediente: 500 g făină, drojdie cât o nucă 3 linguri ulei sare 200 ml apă caldă Pentru umplutură: 8 roşii 2 vinete lunguieţe 2 gogoşari 2 ardei graşi 1 legătură ceapă verde 200 g măsline negre 100 g margarină 1 pahar ulei piper sare ketchup dulce Mod de preparare: Frămânţi dn făină, ulei, […]
Tocană de berbec cu arpagic, morcovi, mazăre, cartofi şi ciuperci)
Ingrediente: 1,400 kg carne de berbec (spată sau piept) 80 g costiţă afumată 1/2 l vin roşu 120 g unt 200 g morcovi 10 ciuperci 300 g cartofi 150 g arpagic 100 g mazăre 1 lingură bulion pastă puţin mujdei 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi […]
Pilaf de berbec
Ingrediente: 1 kg carnc de berbe 400 g roşii 100 g ulei sare piper cimbru 200 g bureţi 240 g orez 1 ceapă 1 1/2 apa 1/2 păhărel de rom Mod de preparare: Carnea bine spălată, se taie, se prăjeşte şi sc fierbe 1 oră cu apă şi sare. Separat se sotează ceapa […]
Papricaş de berbec
Ingrediente: 1,400 kg carne dc berbec 1 linguriţă boia de ardei 3 cepe 3 linguri smantană 1 păhărel rom 300 g cartofi 2 linguri făină 2 ouă sare unt Mod de preparare: Carnea se spală bine, se taie bucăţi şi se sotează cu ceapa tocată, apoi se pune boiaua, sare, 1/2 lingură făină, […]
Borş de berbec cu bureţi
Ingrediente: 1,200 kg carne de berbec 300 g mere acre pădureţe 2 cepe 1 linguriţă boia sare 300 g bureţi 4 căţei usturoi 1 lingură bulion pastă 2 legături verdeaţă 4 ardei graşi 3 l apă 1/2 l borş Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi egale, se opăreşte şi se pune la […]
Chifteluţe cu ciuperci si branză
Speli 2 kg de ciuperci, le fierbi într-o oală cu apă timp de 15-20 de minute, apoi le scurgi şi le tai mărunt. Când s-au răcit, le amesteci într-un castron mai mare cu 3 cartofi mari fierţi şi mărunţiţi cu furculiţa, 250 g brânză dată pe răzătoarea mică, condimente, 2 ouă, puţin piper, 3-4 […]
Sarmale in frunză de varză
Ingrediente: 6 cepe 1 kg orez 2 gogoşari 2 kg carne de porc tocată 2 verze murate ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa şi gogoşarii, le tai mărunt şi le pui să se călească împreună în ulei încins. Speli bine orezul, îl adaugi peste legumele rumenite şi le laşi să se […]
Ciorbă acra din oase de porc
Ciorbă acra din oase de porc din: morcovi, ceapa, rosii, telina, ardei, patrunjel, tarhon, oase de porc, bors, ulei. Ingrediente: morcovi ceapă roşii ţelină ardei pătrunjel (frunze şi rădăcină) tarhon oase de porc borş sau oţet ulei Mod de preparare: Toci zarzavatul, îl căleşti, apoi îl pui la fiert. Speli oasele, le opăreşti şi […]
Sufleu de rosii
Ingrediente: 200 g piure de roşii 50 g caşcaval ras (sau parmezan) 2 linguri sos alb 3-4 ouă 100 g macaroane 1-2 linguri făină 1 pahar lapte sau zeamă de carne 1 lingură unt Mod de preparare: Facem un sos alb cu o bucăţică de unt şi făină, în care turnăm lapte fierbinte (sau […]
Rosii umplute cu orez
Ingrediente: 10 roşii 1 lingură untură sau ulei 3 cepe 3 linguri orez 2 legături pătrunjel 1 legătură mărar pesmet sare piper Mod de preparare: Alegem roşii mai mari, tăiem un căpăcel şi le scoatem miezul. Apoi punem într-o tigaie untură, ceapă tăiată mărunt şi lăsăm să se moaie ceapa. Tăiem mărunt pătrunjel verde […]
Rosii prajite in aluat
Ingrediente: 10 linguri aluat de clătite 5 roşii grăsime pentru prăjit sare Mod de preparare: Alegem roşii frumoase, tari. Le curăţăm de pieliţă. Le tăiem în două, orizontal. Le scoatem seminţele. Apoi le tăiem după mărime, în patru sau în şase. Le sărăm puţin şi le lăsăm cîteva minute (ca să se scurgă). Pregătim […]
Napi cu sos
Ingrediente: 10 linguri aluat de clătite 5 roşii grăsime pentru sos de roşii sare Mod de preparare: Curăţăm şi spălăm napii, îi uscăm într-un şervet, îi punem într-o cratiţă adîncă cu unt fierbinte, adăugăm zeamă de lămîie şi sare, rumenindu-i pe toate părţile. Apoi turnăm sos de roşii şi fierbem napii pînă se moaie. […]
Napi cu smantana
Ingrediente: 700 g napi 1 lingură unt 10 linguri smîntînă putină făină sare piper Mod de preparare: Curăţăm napii, îi fierbem 8-10 minute în apă clocotită, îi strecurăm şi îi punem într-o cratiţă cu unt proaspăt fierbinte. Adăugăm sare, piper şi smîntînă dreasă cu puţină făină. Amestecăm totul bine pe plită. Potrivim gustul şi […]
Sufleu de mazare
Ingrediente: 300 g mazăre 3 linguri unt 2-3 linguri făină 1/2 1 lapte 5 linguri caşcaval (sau parmezan) 4 albuşuri sare piper Mod de preparare: Alegem mazăre tînără, o curăţăm şi o opărim cu apă sărată. O strecurăm. Ungem cu unt un vas de sticlă rezistentă la foc sau de piatră. într-o crăticioară punem […]
Mazare pastai cu unt
Ingrediente: 750 g mazăre 1 lingură unt 2 legături mărar zahăr sare Mod de preparare: Mazărea păstăi trebuie să fie foarte tînără. O curăţăm, o spălăm şi o fierbem în apă clocotită cu puţină sare. Apoi o strecurăm. Infierbîntăm puţin unt într-o cratiţă, adăugăm mazărea, scuturăm cratiţa de cîteva ori, punem zahăr după gust, […]
Mazare boabe cu rosii
Ingrediente: 1 kg mazăre 1 ceapă 1 lingură unt 1 lingură ulei 4-5 roşii sau 2 linguri bulion 2 legături mărar zahăr sare Mod de preparare: Acest fel se face ca şi mazărea sote, cu o singură deosebire : tocăm o ceapă şi o lăsăm să se moaie într-o crăticioară pe plită, în unt […]
Mazare batuta
Mazare batuta din: mazare, ceapa, ulei, sare, usturoi. Poate te intereseaza si Mazăre bătută Ingrediente: 500 g mazăre uscată 1 ceapă mare 5 linguri ulei sare usturoi Mod de preparare: Alegem de gunoaie mazăre uscată, galbenă, aruncînd boabele atinse. O spălăm şi o punem la fiert în apă rece (cît să acopere mazărea), cu o […]
Mazare sote
Ingrediente: 1,250 kg mazăre 100 g unt 1/2 lingură făină 2 1/2 linguri zeamă de carne (sau de pasăre) zahăr sare Mod de preparare: Fierbem mazărea în multă apă clocotită (cu sare), la foc viu. După ce a fiert o strecurăm şi o stropim cu puţină apă rece, ca să-şi menţină culoarea. Punem o […]
Cum se prepara Cocktail Singapore Sling (video)
O reteta simpla despre cum se prepara Cocktail Singapore Sling Ingrediente: 7 ½ ml lime juice 75 ml pineapple juice some angostura bitters 7 ½ ml benedictine 15 ml cherry brandy 7 ½ ml cointreau 25 ml gin 7 ½ ml grenadine 1 pineapple slice 1 glace cherry some ice cubes some crushed ice cocktail […]
Salată de ouă cu caşcaval
Din 2 gălbenuşuri (unul fiert, unul nefiert), ulei, muştar şi la urmă 2-3 linguri de smântână faci o maioneză pe care o sărezi şi o piperezi (cu piper alb) după gust. Razi 300 g caşcaval pe răzătoarea mică şi 5 ouă le fierbi şi le tai mărunt. Intr-un bol pui 1/3 din maioneză, presari […]
Ghiveci de legume de vara (retete de post)
Ingrediente: 3 cartofi 1 dovlecel 1 ceapă mare 1 ardei gras 2 roşii verdeaţă tocată sare piper boia ulei Mod de preparare: Tai cubuleţe cartofii curăţaţi, iar dovlecelul şi ceapa le tai felii subţiri, apoi le pui într-o cratiţă unsă cu puţin ulei. Deasupra aşezi roşiile tăiate felii şi ardeiul tăiat inele mari. […]
Salată cu sos picant
Ingrediente: 1 salată mare 250 g brânză telemea 150 g salam 1 castravete 2 roşii 4 linguri ulei 3 linguri oţet 1 linguriţă muştar 1 ceapă 1 legătură de pătrunjel tocat 1 legătură mărar tocat sare piper (după gust) Mod de preparare: Cureţi şi speli salata şi o laşi la scurs. Tai cubuleţe […]
Rosii pane
Ingrediente: 3-4 roşii (tari şi cărnoase) 2 căţei mari de usturoi 2-3 linguri de făină 2 ouă 1 legătură de mărar 5-6 linguri ulei sare şi piper după gust Mod de preparare: Tai roşiile rondele, le sărezi şi le piperezi. Intre timp, baţi ouăle cu puţină sare şi mărar tocat. Dai roşiile […]
Rosii cu vinete la cuptor
Tai rondele 3 vinete potrivite, le sărezi şi le laşi o oră într-un castron. între timp tai roşiile felii subţiri şi le scoţi seminţele. Cureţi o căpăţână mare de usturoi, după care tai căţeii felii subţiri. Ungi un vas termorezistent sau o tavă cu ulei şi aşezi alternând feliile de roşii şi vinete între […]
Desert: Prăjitură cu mere
O reteta delicioasa de prajitura cu mere din: lapte, zahar, ou, amoniac, unt, faina, mere, zahar, scortisoara si zahar pudra. Pentru foi ai nevoie de: 4 linguri lapte 4 linguri zahăr 1 ou 1 linguriţă amoniac stinsă cu oţet 100 g unt sau margarină făină Pentru umplutură ai nevoie de: 2 kg mere 300 g […]
Ciorbă de fasole păstăi
Ingrediente: morcovi ceapă ardei păstăi de fasole cimbru pătrunjel sare boia condimente 1 ou smântână Mod de preparare: Tai morcovii şi ardeii cubuleţe, toci ceapa şi apoi le căleşti în ulei cu puţină boia. Torni apă şi le laşi să fiarbă, apoi adaugi fasolea tăiată, cimbrul, sarea şi puţine condimente. Când e […]
Pastăi scăzute
Ingrediente: 1 şi 1/2 kg păstăi de fasole (galbene, late) 1/2 kg ardei 1/2 kg ceapă 1 kg roşii 1 legătură pătrunjel sare şi piper Mod de preparare: Cureţi, speli şi rupi în bucăţele mici păstăile de fasole. Ardeii şi ceapa le tai peştişori. Roşiile le decojeşti şi le tai mărunt. Căleşti […]
Pizza cu de toate
Ingrediente: 10 ouă 6 linguri ulei 8 linguri smântână 12 linguri făină ulei sare piper Pentru umplutură ai nevoie de: 150 g cârnaţi de bere 3-4 felii de şuncă presată 100 g măsline 100 g ciuperci 2 ardei graşi 150 g caşcaval Mod de preparare: Baţi ouăle cu smântână, apoi adaugi uleiul şi […]
Salată cu branză telemea si măsline
Ingrediente: 3 roşii 1 castravete 1 ceapă verde 200 g brânză telemea 100 g măsline 4 linguri ulei piper 1 linguriţă oţet sare Mod de preparare: Pui telemeaua cu o zi înainte la desărat. Roşiile şi castravetele le tai felii, iar ceapa o toci mărunt şi le aşezi pe toate într-o salatieră. Adaugi […]
Pastă de urdă cu marar
Ingrediente: 1 kg urdă 2 cepe uscate (sau 2 legături de ceapă verde) 2 legături mărar sare piper 100 ml ulei Mod de preparare: Sfărâmi urda cu furculiţa într-un castron mai mare, adaugi ceapa şi mărarul tocate mărunt, presari sare şi piper după gust şi apoi freci compoziţia cu uleiul până se […]
Dovlecei umpluti cu ciuperci
Ingrediente: 4 dovecei 3 fire de ceapă verde 2 cutii ciuperci 1 legătură mărar 200 ml smântână sare piper 2 morcovi 1 cârnat afumat 200 ml ulei 1 roşie mare Mod de preparare: Cureţi dovleceii pijamale (adică o porţiune de coajă o cureţi, una nu), îi tai în jumătate pe lung şi […]
Dovlecei cu mujdei
Ingrediente: 2 dovlecei proaspeţi 3 ouă 4-5 linguri făină condimente mujdei de usturoi Mod de preparare: Tai dovleceii feliuţe subţiri pe care le dai prin ouăle bine bătute şi condimentate şi apoi prin făină. Le prăjeşti într-o tigaie în uleiul nu prea încins, pe ambele părţi. Ii serveşti calzi sau reci, cu […]
Supă de gulioare cu smantană
Ingrediente: 1 ceapă 1-2 morcovi 5-6 gulioare 1 ou făină verdeaţă sare smântână ulei condimente Mod de preparare: Tai ceapa ca pentru ciorbă, morcovul îl tai rondele şi le căleşti în ulei. Adaugi gulioarele rase pe răzătoarea mare şi le mai căleşti 5 minute. Le stingi cu 1,5 l de apă caldă, pui […]
Spaghete cu ton si cascaval
Ingrediente: 500 g spaghete 1 conservă de peşte (cea mai bună este cea de ton măcinat) 250 g caşcaval ras Mod de preparare: Intr-o tavă unsă cu puţin ulei, pui spaghetele fierte, peştele (scurs de ulei) din conservă şi caşcavalul ras. Dai tava la cuptor şi o laşi până când caşcavalul se rumeneşte […]
Spirale cu branză de capră si iaurt
Ingrediente: 400 g paste făinoase 150-200 g brânză de capră 150 g iaurt 1 legătură de mărar Mod de preparare: Intr-un castron mai mare, pui pastele făinoase fierte şi răstorni peste ele brânza fărâmiţată cu furculiţa şi iaurtul, iar la sfârşit adaugi mărarul tocat mărunt (cantităţile de brânză sau iaurt pot fi […]
Martaş de legume
Ingrediente: 5-6 ardei 4 roşii 2 cepe 1 lingură făină 150 g smântână 1-2 foi dafin sare ulei Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai fideluţă şi o pui la călit în ulei împreună cu ardeii tăiaţi fideluţă. Roşiile le decojeşti, le tai bucăţele, le adaugi în mâncare şi le fierbi apoi pe […]
Mancărică de dovlecei cu cimbru
Ingrediente: 2-3 dovlecei potriviţi (fără sâmburi mari) 2-3 cepe 2 roşii 2 ardei 200 ml ulei cimbru frunze de pătrunjel sare piper boia ulei Mod de preparare: Cureţi ceapa şi ardeii, le tai mărunt, apoi le căleşti în ulei împreună cu pătrunjelul tăiat mărunt, lei de pe foc şi adaugi boia. Cureţi […]
Pilaf de dovlecei cu sos de roşii
Ingrediente: 3 dovlecei mijlocii 1 ceaşcă orez 1 ceapă 2 linguri ulei sare mărar tocat Pentru sos ai nevoie de: 500 g roşii 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă făină 1 frunză ţelină sare Mod de preparare: Razi dovleceii de coajă, îi tai bucăţele şi îi rumeneşti în puţin ulei împreună cu ceapa tocată. […]
Salata de dovlecei cu tarhon
Ingrediente: 4 dovlecei potriviţi 1 legătură de tarhon 1 legătură de mărar 3-4 linguri ulei oţet sare piper Mod de preparare: Cureţi de coajă dovleceii, îi speli şi îi pui la fiert. Când s-au fiert, îi scoţi, îi scurgi şi îi tai în cubuleţe potrivite. Peste dovlecei torni un sos preparat din ulei, […]
Pulpe de pui la gratar
Ingrediente: 4 pulpe de pui 3-4 căţei de usturoi 1 pahar de bere sare piper Mod de preparare: Cu o zi înainte să frigi pulpele de pui, le cureli, le speli şi le pui într-o cratiţă. Torni peste ele berea şi presari căţeii de usturoi tăiaţi mărunt, sare şi piper după gust. Dai apoi […]
Supă de berbec cu mazăre şi arpacaş
Ingrediente: 1,200 kg carne de berbec cu os 1 telină 2 rădăcini albitură 1 morcov 1 fir praz 1 crenguţă cimbru sare 4 căţei usturoi 120 g mazare 100 g arpacaş 3 l apă Mod de preparare: Carnea bine spălată se pune la fiert, se spumează bine, pe parcurs se adaugă zarzavatul […]
Ciorbă de perişoare cu verdeaţă
Ingrediente: 5 cepe verzi 3-4morcovi 1/2 kg carne tocată din piept de pui 4 cartofi fierţi 1 ou 3 linguri griş borş 100 g orz tarhon pătrunjel sare piper Mod de preparare: Pui la fiert apă într-o oală de 10 l, apoi adaugi 2 cepe verzi tocate mărunt, morcovii daţi pe râzătoare. Separat […]
Ciorbă de ciuperci
Ingrediente: 1/2-1 kg ciuperci 3-4 morcovi 1 pătrunjel 1 păstâmac 1 ceapă potrivită 1 ardei gras 2 roşii 50 ml ulei 200 ml smântână 1 ou sare 1 lingură condimente 3-4 l apă Mod de preparare: Cureţi pătrunjelul şi păstârnacul şi le tai mărunt, morcovii îi tai rondele, ardeiul îl tai fideluţă şi […]
Paste cu vinete si dovlecei
Ingrediente: 1 pachet paste (250 g) 2 vinete 3-4 dovlecei 1 pahar iaurt (400 g) sare 1 căpăţână de usturoi Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare şi când sunt gata le treci sub un jet de apă rece şi le laşi să se scurgă. Cureţi vinetele şi dovleceii, le […]
Cum se prepara Cocktail Rusty Nail (video)
Ingrediente: 50 ml Scotch Whiskey 25 ml honey flavoured whiskey liqueur 1 lemon some cubed ice 1 knife 1 short glass 1 cocktail stirrer 1 standard 25ml spirit measure
Vinete prăjite cu sos de roşii
Ingrediente: 3 vinete potrivite 1 lingură de făină 1 căpăţână mare de usturoi 500 g roşii 3 linguri de untdelemn 1 lingură de zahăr sare Mod de preparare: Tai vinetele rondele, după care le pui pentru câteva minute în apă clocotită cu sare. Le scoti, le lasi la scurs pe un suport de […]
Fasole verde pentru iarna
Fasolea verde, curăţată şi sortată, o speli în apă curată şi o pui la fiert într-o oală emailată, în apă cu sare (la fiecare litru de apă, adaugi 2 linguriţe rase cu sare). Când este aproape fiartă, pui fasolea în borcanele încălzite şi acoperi cu apa în care a fiert. Pui câte o aspirină […]
File de cod cu spanac
Ingrediente: 3 bucăţi file de cod 1 kg spanac 3 ouă caşcaval ras 2 cepe 2 căţei de usturoi margarină pentru uns zeamă de lămâie sare Mod de preparare: Stropeşti peştele cu zeamă de lămâie, îl rulezi şi îl fixezi cu scobitori, apoi il dai la cuptor pentru 5-10 minute. Separat, fierbi spanacul […]
Conopida cu carne tocata
Ingrediente: 1 conopidă 2 linguri sare 400 g carne tocată 2 ouă 1 ceapă roşie 1/4 linguriţă piper 1 vârf de cuţit de nucşoară 2 linguriţe de unt Mod de preparare: Pui la fiert 2 l de apă cu sare, apoi cureţi conopida, o tai în două, o adaugi în oală. O fierbi […]
Carote cu unt
Ingrediente: 700 g carote 75 g unt zeamă de carne sau apă clocotită 5 crutoane 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Carotele se spală şi se curăţă de crude, cu cuţitaşul, păstrîndu-le forma rotundă. Le putem însă opări, lăsîndu-le să dea cîteva clocote, apoi le lăsăm să se răcească, le scoatem pieliţa […]
Linte cu unt
Ingrediente: 500 g linte 1 ceapă 2 linguri unt sare Mod de preparare: Fierbem lintea în foarte puţină apă. Mîncarea trebuie să fie scăzută. Tocăm ceapa şi o prăjim în unt, într-o cratiţă. Apoi adăugăm lintea. Cum este gata, servim la masă. Lintea se poate servi şi cu cîrnaţi sau cu costiţă prăjită. In […]
Ghiveci
Ingrediente: 3 cepe 2 cartofi 2 dovlecei 3 morcovi 200 g fasole grasă (albă sau verde) 200 g mazăre verde 100 g bame 1 ardei gras 5 roşii 1 vinătă 1 telină 2 legături pătrunjel 1 legătură mărar 150 g ulei sare piper usturoi Mod de preparare: Curăţăm şi spălăm bine zarzavatul. Tăiem cepele […]
Sufleu de fasole verde
Ingrediente: 300-400 g fasole 2 linguri unt 3-4 albuşuri 75 g caşcaval (sau parmezan) Pentru sos : 2 linguri făină 1 lingură unt 1/2 1 lapte sare Mod de preparare: Luăm fasole verde fideluţă, o curăţăm, o tăiem în romburi mici, o fierbem în apă clocotită cu sare, o strecurăm şi o punem împreună […]
Fasole verde cu unt
O reteta simpla si delicioasa de fasole verde cu unt din: fasole, unt, patrunjel, crutoane si sare. Ingrediente: 1 kg fasole 2 linguri unt 1 legătură pătrunjel crutoane sare Mod de preparare: Alegem fasole verde fideluţă, o curăţăm şi o fierbem în multă apă clocotită, la foc viu (cu sau fără sare). Cînd fasolea este […]
Fasole verde cu smantana
Ingrediente: 1 kg fasole (de preferinţă fidelută) 150 g smintînă 175 g unt 1 ceapă 1 l apă 2 linguri făină 1 pahar lapte 1 legătură mărar sare Mod de preparare: Rupem virfurile păstăilor. Dacă sînt late, le tăiem în lung. Punem apa la fiert şi cînd clocoteşte băgăm fasolea încet, cîte o mînă. […]
Mancare de fasole grasa
Ingrediente: 1 kg fasole grasa 3 cepe 3 linguri ulei 3 roşii 1 legătură pătrunjel 3 pahare apă sare piper Mod de preparare: Curăţăm fasole grasă şi o spălăm. Alegem cepe mari şi le tăiem felii subţiri. Le punem la foc într-o cratiţă cu ulei şi lăsăm să se moaie puţin ceapa; apoi adăugăm […]
Iahnie de fasole
Ingrediente: 500 g fasole 2 cepe 75 g morcov şi pătrunjel (rădăcini) 1 pahar ulei 1-2 linguri bulion de roşii 1 linguriţă făină sare piper (boabe) Mod de preparare: Muiem fasolea din ajun. A doua zi vărsăm apa. O umplem cu apă călduţă cît să o acopere de 2-3 degete şi o punem la […]
Fasole batuta (sleita, facaluita)
Fasole batuta din: fasole, morcov, ulei, lamaie, ceapa, usturoi, sare. Poate te intereseaza si: Fasole batuta cu garnitura Fasole batuta cu costita si mamaliguta Fasole batuta, cu legume Fasole batuta cu usturoi Ingrediente: 500 g fasole 1 morcov 3 linguri ulei 1/2 lămîie 3 cepe mari 1/2 căpătină usturoi sare Mod de preparare: Alegem de […]
Ardei umpluti cu orez
Ingrediente: 10 ardei 200 g orez 2 cepe 150 g ulei 1 linguriţă bulion de roşii (sau 1—2 roşii) 1/2 lingură unt 1 pahar apă 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar sare piper Mod de preparare: Tocăm ceapa şi o îngălbenim în ulei, într-o tigaie. Adăugăm orezul, amestecăm puţin, potrivim sarea, piperul, şi turnăm […]
Supă de berbec cu găină
Ingrediente: 600 g carne de berbec 350 g carne de găină 200 g bureţi 1 ceapă 1/2 telină sare piper pisat 1 pahar vin cimbru 1 legătură pătrunjel verde 1 legătură mărar 2 gălbenuşuri 2 linguri smantană 40 g ulei 1/4 lingură făină 3 l apă Mod de preparare: Carnea se spală bine, […]
Conopidă în aluat
Ingrediente: 1 conopidă mică 1 cană lapte 2 ouă 100 g făină sare ulei Mod de preparare: Amesteci laptele cu ouăle, apoi adaugi făină în ploaie amestecând mereu ca să nu se formeze cocoloaşe. Pui şi un praf de sare pentru gust şi laşi aluatul de clătite 30 de minute la rece să […]
Garf la cuptor cu garnitură de sote de cartofi şi verzişoare brezate
Ingrediente: 1,400 kg garf de porc (muşchiul de la spinare) 1,500 kg varză 400 g cartofi 2 cepe 150 g untură sau ulei sare piper 6 g chimen 1/2 păhărel coniac 1/21 supă 60 g costiţă afumată 100 g zarzavat 1/2 lingură făina Mod de preparare: Garful întreg se dă la cuptor […]
Chiftele de vinete cu sos
Ingrediente: Pentru chiftele ai nevoie de: 3 vinete 100 g brânză telemea 1 ou 1 felie pâine sare ulei Pentru sos ai nevoie de: 400 g usturoi sare zahăr ulei Mod de preparare: Vinetelor coapte şi tocate (scurse în prealabil) le adaugi pâinea, brânza, sare după gust, oul şi din toate faci chifteluţe […]
Ingheţată de zmeură
Fierbi 300 g zahăr tos cu 750 ml lapte (nefiert înainte) şi le laşi să se răcească. Pasezi printr-o sită deasă 200 g zmeură (din care opreşti câteva fructe pentru decor), o amesteci cu laptele răcit şi adaugi zeama de la o lămâie. Torni îngheţata în cupe şi o pui la congelator. Ingheţată de […]
Supă crema de legume la rece
Ingrediente: 6-7 roşii foarte coapte 5 castraveţi 4 ardei graşi 2 felii de pâine uscată 30 ml oţet 30 ml ulei sare 1 căţel de usturoi puţin chimen Mod de preparare: Speli ardeii, le scoţi seminţele. Cureţi de coajă castraveţii şi roşiile, apoi le tai în bucăţi mici şi le pui pe toate […]
Chifteluţe de dovlecei cu cimbru verde
Ingrediente: 2 dovlecei 1 căpăţână potrivită de usturoi piper mărar pătrunjel cimbru verde condimente 1 ou făină ulei Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă şi sămânţă, îi tai cubuleţe şi îi pui la fiert cu apă sărată. După ce au fiert, îi scurgi bine de zeamă, îi laşi să se răcească şi […]
Ciorbă cu legume si sare de lamaie
Ingrediente: 2-3 cartofi noi o mână de păstăi galbene 4-5 roşii 2 cepe 2 ardei graşi 1 dovlecel 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuştean sare de lămâie sare Mod de preparare: Cureţi şi speli legumele şi oui la fiert într-o oală cu apă cartofii tăiaţi cubuleţe, păstăile rupte în bucăţi mici şi ceapa […]
Pastă de fasole lată cu ouă
Ingrediente: 500 g fasole păstăi 200 g maioneză sare piper 2 ouă 1 roşie 1 ardei pentru ornat Mod de preparare: Pui fasolea să fiarbă în 2 l de apă clocotită cu sare. Separat fierbi ouăle. După ce a fiert fasolea, o treci de două ori prin maşina de tocat şi o amesteci […]
Mancărică de ardei copti si vinete
Ingrediente: 3 vinete 6 ardei 5 cepe 3-4 roşii sare piper ulei Mod de preparare: Pui ardeii şi vinetele la copt pe aragaz şi când sunt gata le pui într-un castron, le presari cu sare şi le acoperi cu un prosop curat. Le laşi aşa 15 minute, apoi le cureţi de coajă şi […]
Vişinată
Ingrediente: 2 kg de vişine 1/2 kg zahăr 5 l de ţuică de casă Mod de preparare: Intr-un borcan mare aşezi un rând de vişine (spălate bineînţeles), un rând de zahăr până se termină cantităţile. Le ţii aşa, la macerat timp de o săptămâna şi amesteci cu o lingură de lemn din 2 […]
Jambon afumat la cuptor cu garnitură de patru piureuri separate, de cartofi, morcovi, spanac şi castane
Ingrediente: 800g jambon afumat 400g castane 400g cartofi 1 1/4 kg spanac 400g morcovi 1 l lapte 1 pahar vin 30g hrean sare zahăr 120g unt 1 foaie dafin Mod de preparare: Şunca se pune în tavă şi se dă la cuptor circa 30 minute cu vin, 1 foaie dafin şi unt. […]
Compot de vişine
Ingrediente: 1 kg de vişine (cântărite după ce ai scos sâmburii) 300 gzahăr 2 aspirine Mod de preparare: Vişinele le cureţi de sâmburi cu un aparat special, ca să rămână întregi, iar aspirinele le pisezi bine. Torni fructele, zahărul şi aspirinele într-o cratiţă emailată, amesteci uşor şi le laşi 2 ore ca să-şi […]
Friptură de porc la gratar
Ingrediente: 1 kg carne mai grasă de porc (ceafa) 100 g slănină sare piper cimbru Mod de preparare: Cureţi şi speli carnea şi o tai în felii potrivite. Amesteci apoi sare, piper şi cimbru în cantităţi egale, pudrezi bucăţile de carne cu acest amestec şi le laşi deoparte 10 minute. Intre timp încingi […]
Salată de conopidă cu mazare
Ingrediente: 1 conopidă 300 g mazăre din conservă sau congelată 1 ceapă 1 castravete 2 ouă ulei muştar 1 ţelină sare şi piper 1 căţel usturoi Mod de preparare: Cureţi conopida şi o pui să fiarbă în apă. Cureţi apoi ţelina şi o pui la fiert separat. Intre timp, tai ceapa mărunt şi […]
Ciorbă de castraveţi si zarzare
Ingrediente: 2-3 castraveţi (mai mari) 2 cepe 2 morcovi 1 varză mai mică 1 ceaşcă ulei 2-3 roşii 1 legătură mărar 2-3 flori de mărar (din acelea pentru murături) sare condimente Mod de preparare: Pui 2-3 l de apă la fiert, cureţi castraveţii de coajă şi de seminţe dacă sunt mari, apoi îi […]
Varză roşie cu bureţi şi cabanos
Ingrediente: 1,200 kg varză roşie 400 g bureţi 250 g cabanos sare piper zahăr 3 mere 1 1/2 pahar de vin 150 g grăsime 1 ceapă 120 g costiţă afumată 200 g smantană Mod de preparare: Varza se taie fideluţă, se dă sare şi după o oră se spală, şi se stoarce. […]
Jambon afumat la cuptor cu garnitură de castane în sos, marule brezate şi sote de napi
Ingrediente: 800g jambon afumat 120g unt 1 pahar vin rosu 300 g castane 400g napi 1 marule mari 40g costiţă 3 linguri sos brun Mod de preparare: Şunca se dă la cuptor, in tavă adîncă cu vin, unt şi puţină supă, circa 40 minute. Se taie şi se aşază pe platou […]
Garf la cuptor cu garnitură de ţelină sotată şi coşuleţe din aluat umplute cu castraveţi în sos de friptură
Ingrediente: 1,400 g garf de porc 1 lingură bulion pastă sare cimbru piper 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel 400 g castraveţi în saramură 4 bucăţi ţelină 8-10 coşuleţe coapte din aluat fraged 150 g ulei 60 g costiţă afumată 1 ceapă 1 /4 l vin 1 morcov Mod de preparare: Garful […]
Ciuperci la tava
Ingrediente: 700 g ciuperci 2 linguri unt untură sau ulei 1/2 lămîie sare piper Mod de preparare: Ciupercile la tavă se pregătecc ca şi ciupercile gratinate. Le spălam, le curăţăm de pieliţă şi le rupem piciorul pe care îl tăiem în două, în lung. Infierbîntăm unt într-o tavă, punem ciupercile, le presărăm cu piper […]
Ciuperci gratinate
Ingrediente: 700 g ciuperci 2 linguri unt pesmet sare piper Pentru sos : 1 lingură unt 1 lingură făină Mod de preparare: Spălăm şi curăţăm de pieliţă ciupercile, le opărim în apă clocotită cu sare. Le scoatem, le tăiem felii subţiri împreună cu piciorul. Păstrăm şi pieliţele pe caro le tăiem lunguieţ. Facem un […]
Iahnie de cartofi
Ingrediente: 750 g cartofi 5-6 cepe 2-3 legături pătrunjel 2-3 legături mărar 3 linguri ulei 1 lingură făină apă sare Mod de preparare: Tăiem ceapă multă în felii. Prăjim făina în ulei bine încins şi după ce sa rumeneşte, punem ceapa. Cînd se îngălbeneşte şi se moaie bine, punem cartofii, curăţaţi de coaja şi […]
Clatite de cartofi
Ingrediente: 2-3 cartofi puţin lapte făină (cit cartofii) 2 ouă 1 lingură unt puţină untură 5 linguri smîntînă sare Mod de preparare: Punem cartofii bine spălaţi să fiarbă. Ii curăţăm şi îi dăm îndată prin sită. îi muiem cu puţin lapte, punem sare şi o cantitate de făină egală cu aceea a cartofilor, amestecînd […]
Chiftele de cartofi
Ingrediente: 700-800 g cartofi 2-3 gălbenuşuri 75 g caşcaval rus (sau parmezan) 100 g făină 100 g unt sau untură sare piper Mod de preparare: Fierbem cartofii sau îi coacem la cuptor. Cînd sînt gata, îi curăţăm de coajă şi îi dăm prin sită. In piureul cald punem gălbenuşurile, sare, piper, caşcaval ras. Amestecăm […]
Budinca de cartofi
Ingrediente: 1,250 kg cartofi 3 linguri smintina 2-3 pahare lapte 3 ouă 200 g caşcaval {şvaiţer sau parmezan) 125 g unt pesmet sare Mod de preparare: Luăm cartofi fierţi. Ii lăsăm să se răcească, îi tăiem felii şi îi sărăm puţin. Ungem o cratiţă cu unt, o prăsărăm cu pesmet şi aranjăm în ea […]
Briose de cartofi
Ingrediente: 500 g cartofi pufin unt 1 pahar lapte 5 g drojdie de bere 1 ou 250 g făină sare piper Mod de preparare: Spălăm bine cartofii şi îi punem să fiarbă cu puţină sare. După ce au fiert îi scoatem, îi curăţăm şi îi dăm prin sită. înainte de a se răci. Punem […]
Cartofi cu unt
Ingrediente: 500 g cartofi 1 pahar smîntînă 1 lingură unt 1/2 lămîie 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Tăiem cartofii cruzi în formă de felii de portocală, îi punem într-o cratiţă, îi presărăm după gust cu sare şi cu piper, turnăm apă fierbinte cît să-i acopere şi aşezăm cratiţa pe plită. Cînd […]
Cartofi umpluti
Ingrediente: 1 kg cartofi 50 g unt 200 g smîntînă 200 g brinză de vacă 1 legătură mărar sare Mod de preparare: Spălăm cartofii (săpunari) în cîteva ape. îi ştergem şi îi uscăm. îi ungem cu unt proaspăt, îi aşezăm pe o tavă şi îi dăm la cuptor. Cînd cartofii sînt copţi, îi scoatem […]
Cartofi cu smantana
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceaşcă smîntînă 150 g unt 1 legătură mărar sare Mod de preparare: Alegem cartofi mai mici şi îi fierbem întregi. Turnăm peste ei smîntînă fierbinte. Presărăm mărar verde. Inainte de a pune smîntînă, putem prăji putin cartofii în unt. Pofta buna!
Mus de jambon afumat în aspic
Ingrediente: 600 g file sau pulpă afumată 1 l supă 11/2 l apă 1foaie dafin 2 albuşuri 12 foi gelatină 1/2 pahar vin roşu 2 linguri sos alb 180g unt 1 ceapă 1/2 ţelină sare piper alb 1 legătură pătrunjel 1-2 ridichi roşii 1-2 morcovi cîteva păstăi de fasole Mod de preparare: […]
Jambon afumat cu tocătură de ficat in foitaj cu garnitură de sote de mazăre şi pilaf
Ingrediente: 800 g jambon afumat 200 g ficat de porc 200 g bureţi 2 linguri pesmet 1 lingură făină 200g orez 1/21 supă 100g cabanos 300 g roşii 120 g unt 300 g mazăre 200 g foitaj 2 ouă Mod de preparare: Se face o tocătură din ficat, bureţii sotaţi, pesmet, sare […]
Varză breaza cu costiţă afumată
Ingrediente: 1,500 kg varză 120 g ulei sau grăsime 150 g costiţă afumată 1 ceapă 4 linguri smantană sare piper 400 g roşii Mod de preparare: Se scoate cotorul de la varză, se opăreşte şi cînd s-a răcit se fac din foi verzişoare mici de mărimea unui ou. Se aşază într-un vas […]
Gogosari umpluti cu peste
Ingrediente: 1 kg gogosari 1/2 kg cod 1 morcov 1 radacina albitura 1 ceapa boabe de piper condimente Mod de preparare: Cureti gogosari de cotoare si seminte. Cureti si speli morcovul, albitura si ceapa si le pui la fiert, apoi adaugi pestele curatat si portionat, cateva boabe de piper si condimente. Cand pestele […]
Supă de varză creaţă cu şuncă
Ingrediente: 100 g şuncă slabă afumată 1 1/2 l supă 1 1/2 l apă 400 g varză creată 1 ceapă 60 g unt 1/2 lingură făină 2 linguri smantană Mod de preparare: Se face un rîntaş blond din unt şi făină şi se pune la fiert cu supa şi apa. Ceapa, varza […]
Garf la cuptor cu garnitură de arpagic şi anghinare sotată şi pilaf
Ingrediente: 1,500 kg garf de porc 1 /2 pahar coniac 1 /2 l vin sare 2 ardei iuţi 5 căţei usturoi 200 g orez 60 g capere 100 g bureţi uscaţi 200 g anghinare mică 150g arpagic 100g unt 50 g ulei sare maghiran 11/21 supă 1 ceapă Mod de preparare: Garful […]
Supă de urzici cu măcriş şi cabanos
Ingrediente: 250 g cîmăciori cabanos 600 g urzici 2 l supă 2 l apă 5 ouă sare piper 600 g măcriş 2 cepe 80 g unt 1 lingură făină 3 linguri smantană 120 g ulei pesmet de casă Mod de preparare: Urzicile şi măcrişul se spală bine şi se fierb în apă […]
Garf la cuptor cu garnitură de budincă de cartofi, mere coapte şi conopidă gratinată
Ingrediente: 1,200 kg garf de porc 10 mere potrivite 500 g conopidă 150g unt 2 gălbenuşuri 1 pahar lapte 2 linguri făină sare zahăr 1 pahar vin roşu 100 g zarzavat 1 ceapă 400 g cartofi 1 ou nucşoară Mod de preparare: Garful întreg se frige la foc iute cu sare, […]
Chiftele de varză
Ingrediente: 1 varză mijlocie 3 linguri smântână 2 ouă 2 linguri gris 1 ceapă mărar sare piper unt pesmet ulei Mod de preparare: Varza tăiată fideluţă o freci cu sare şi o pui să se înăbuşe în unt. Adaugi grişul, amestecând până se îngroaşă, apoi smântână, ouăle, ceapa tocata şi mărarul. Formezi […]
Supă de zarzavat cu răzălei
Ingrediente: 3 apă 2-3 morcovi 1 rădăcină pătrunjel 1 ţelină mică 2 cartofi mai mici 1 ceapă 100 ml ulei 1 vârf de cuţit de boia pătrunjel verde condimente piper sare Pentru răzălei ai nevoie de: 4 linguri făină 1 ou Mod de preparare: Pui apa la fiert şi în acest timp […]
Păsărele din carne de porc umplute cu fileu afumat cu garnitură de sote de ciuperci şi cartofi ducesa
Ingrediente: 1,500 kg pulpă de porc 300g cartofi 500g ciuperci sare piper 3 ouă 150 g file afumat 1 1/4 l vin 4 linguri sos de friptură 1 lingură bulion pastă 4 castraveciori muraţi desăraţi 1 legătură pătrunjel 150g unt Mod de preparare: Din carne se taie 10 felii, se platează şi […]
Pilaf cu legume
Ingrediente: 1 ceaşcă mare de orez 1 ceapă 2 ardei graşi 2 roşii 3 ceşti suc de roşii 2 linguri de unt 1 pahar de apă caldă sare piper Mod de preparare: Toci ceapa şi o căleşti în unt împreună cu orezul. Adaugi apoi ardeiul şi roşiile tăiate mărunt şi le laşi […]
Tocană de pasare cu laşte
Ingrediente: 1 piept de pui 2 cepe 4 morcovi 8 roşii 3 cartofi 2 ardei graşi 1 legătură pătrunjel 100 g smântână ulei sare piper Pentru laşte ai nevoie de: 1 ou 1 lingură apă 4 linguri făină Mod de preparare: Cureţi ceapa, morcovii, cartofii şi ardeii, apoi tai mărunt ceapa şi ardeii, […]
Supă de berbec cu fasole boabe
Ingrediente: 1 kg carne de berbec 350 g fasole boabe 1 ceapă 4 căţei usturoi 180 g piept afumat 1 foaie dafin 1 linguriţă bulion pastă 1/2 pahar vin 3 l apă sare 2 linguri smantană Mod de preparare: Se taie carnea în 12 bucăţi egale, se spală, se opăreşte şi se […]
Cap de porc umplut cu garnitură de salată de sezon
Ingrediente: 1 cap de porc intact 1 kg carne de porc 200g ficat de porc 200g slănină 200g limbă afumată sau şuncă presată 2 ouă 4 căţei usturoi 30g unt 6-8 foi gelatină 1 pahar vin Mod de preparare: Capul se curăţă bine şi cu un cuţit bine ascuţit se scot toate […]
Sufleu de vinete
Ingrediente: 4 vinete 4 ouă 1 lingură unt 1 lingură făină 1 cană lapte sare Mod de preparare: Coci vinetele pe o tablă pe aragaz, apoi le laşi pe un suport de lemn să se scurgă zeama şi să se răcească. Le cureţi de coajă, le toci şi le pui deoparte până pregăteşti […]
Friptura de porc
Ingrediente: 1 kg carne de porc macră 3 linguri de muştar sare piper 100 ml ulei Mod de preparare: Speli carnea şi o tai felii groase de un deget pe care le baţi cu ciocanul de şniţele. Le ungi cu muştar, le dai apoi prin ulei în care ai pus sare şi piper. […]
Frigărui de legume
Ingrediente: 3 ardei graşi (galbeni şi roşii) 2 roşii 1 ceapă 1 dovlecel 1 căpăţână de usturoi sare piper Mod de preparare: Cureţi şi speli legumele, apoi tai ardeii şi ceapa în patru, iar roşiile şi dovleceii rondele. Infigi alternativ pe fiecare vergea pentru frigărui: 1 felie de erdei, 1 foaie de ceapă, […]
Supă de purcel
Ingrediente: 1 kg purcel de lapte 3 linguri smantană 150 g arpacaş 2 cepe 1 ţelină 1 păstîrnac sare piper 10 g mirodenii de carnaţi 80 g unt l legătură pătrunjel Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi egale şi se lasă in apă cu sare timp de o oră. Se pune […]
Pilaf cu legume si carnaţi
Ingrediente: 1 ceaşcă orez 2 fire de ceapă verde 2 morcovi noi 4-5 cârnaţi cabanos 1 legătură pătrunjel sare piper ulei Mod de preparare: Cureţi ceapa şi morcovul, tai ceapa şi dai pe râzătoare morcovul şi le căleşti în ulei. După ce s-au rumenit, torni 4 ceşti de apă şi când începe să […]
Jambon afumat la cuptor cu garnitură de sote de cartofi morcovi şi pere
Ingrediente: 800 g carne de porc afumată (nucă, fricandou, capac, garf) 500g pere 500g cartofi 300g morcovi 30g zahăr sare 5 cuişoare 1 /4 l vin 3 linguri sos brun 80 g unt Mod de preparare: Carnea întreagă se pune într-o tavă adîncă cu 1 1 apă, vinul, cuişoarele şi untul şi […]
Pulpă marinată de porc sau mistreţ umplută glasată cu aspic, cu garnitură de tartalete cu mure, bureţi umpluţi şi sos de friptură
Mod de preparare: La 1 sau 2 pulpe mici se scoate osul principal şi se umple cu o tocătură din ficat, carne, cimbru, sare, usturoi, 1 felie franzelă şi 1 ou crud. Pulpa se leagă cu sfoară subţire şi se lasă 5-6 ore într-o marinată din 1/21 vin negru, piper boabe şi puţin […]
Garf împănat la grătar cu garnitură de cartofi cofraţi
Ingrediente: 1 kg garf de porc 40 g usturoi 100g costiţă afumată 200 g mălai 2 kg cartofi 30 g ulei 20 g sare Mod de preparare: Se împănează garful cu usturoi şi costiţă afumată, se presară mălai şi sare şi se pune pe grătar lăsîndu-se circa 30-40 minute. Se serveşte cald, cu cartofi […]
Supă de berbec cu fasole boabe
Ingrediente: 1 kg carne de berbec 350 g fasole boabe 1 ceapă 4 căţei usturoi 180 g piept afumat 1 foaie dafin 1 linguriţă bulion pastă 1/2 pahar vin 3 l apă sare 2 linguri smantană Mod de preparare: Se taie carnea în 12 bucăţi egale, se spală, se opăreşte şi se […]
Varză creaţă cu costiţă afumată
Ingrediente: 2-3 verze creţe (1,200 kg) 1 1/2 lingură făină 2 ouă 150 g costiţă afumată 150 g carnaţi afumaţi sau crenvurşti 2 linguri pesmet 150 g unt 1 ceapă Mod de preparare: Verzele cu cotoarele scoase se opăresc şi se pun pe o planşetă. Se face un aluat din făină, 2 […]
Pulpă de porc umplută cu ficat în foietaj cu garnitură de ciuperci sotate, sărmăluţe cu carne, gutui glasate şi sos de friptură
Ingrediente: 4-5 kg pulpă porc 300 g ficat 1 felie franzelă 1 legătura pătrunjel 2 oua 1 ceapă 1 morcov 1 pahar vin cimbru bureţi sare piper 1 lingură făină Mod de preparare: De la o pulpă de porc fragedă de 4—5 kg, se scoate osul mare iar cel de la capăt […]
Supă de praz cu cartofi şi costiţă afumată
Ingrediente: 11/2 l supă 1 1/2l apă 100 g costiţă afumată sare 1/2 lingură făină 1 legătură pătrunjel verde 300 g praz 500 g cartofi 60 g unt sau ulei 3 linguri smantană 1 foaie dafin Mod de preparare: Costiţa se taie mărunt şi se pune la foc cu uleiul şi prazul […]
Cartofi puskin
Ingrediente: 800 g cartoli 1/2 lingură unt sare Mod de preparare: Fierbem cartofii cu coajă, îi curăţăm, îi tăiem în felii subţiri şi îi prăjim în unt pînă se rumenesc. Ca să nu se sfărîme, după ce curăţăm cartofii, îi lăsăm să se răcească înainte de a-i tăia. Pofta buna!
Cartofi gratinati
Ingrediente: 1 kg cartofi 5 ouă răscoapte 100 g caşcaval pesmet Pentru sos: 3 linguri smîntînă 1 pahar lapte 1 ou sare Mod de preparare: Fierbem şi tăiem cartofii. Curăţăm ouăle răscoapte reci şi le tăiem în felii, cu aparatul special sau cu un cuţit. Aşezăm cartofii într-un vas care. merge la cuptor. Punem […]
Cartofi fierti
Ingrediente: 10 cartofi mijlocii 100-150 g unt sare Mod de preparare: Alegem cartofi frumoşi. Ii spălăm bihe şi îi punem la fiert într-e oală, în apă clocotită cu. sare. Ii dăm la masă cu coajă cu tot într-un şervet, pe o farfurie. Ii mîncăm cu unt şi cu sare. Putem să-i servim şi fără […]
Cartofi copti
Ingrediente: 10 cartofi mijlocii 100-150 g unt sare Mod de preparare: Spălăm bine cartofii cu peria. îi punem într-o tavă veche şi îi dăm la cuptor pînă se coc. îi scoatem şi îi servim la masă pe un şervet, într-o farfurie. Ii tăiem în două şi îi mîncăm cu unt proaspăt şi cu sare. […]
Cartofi cu ciuperci
Ingrediente: 1,250 kg cartofi 250 g ciuperci 1 ceapa 2 linguri unt 2, 1/2 linguri făinâ 1 ceaşcă smîntînă 1 ceaşcă zeamă de ciuperci 5 ouă 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar cîteva cozi de ceapă verde pesmet sare piper Mod de preparare: Fierbem separat cartofii şi ciupercile uscate, spălate mai înainte (sau înăbuşim […]
Cartofi englezesti
Cartofi englezesti din: cartofi, unt, marar, sare, piper. Ingrediente: 700 g cartofi 1/2 lingură unt 1 legătură mică de mărar sare piper Mod de preparare: Tăiem cartofii în formă de sfere mici, cu linguriţa specială pentru garnituri. Ii punem în apă clocotită cu sare şi îi lăsăm să fiarbă pînă se moaie. Turnăm peste […]
Cartofi nemtesti
Ingrediente: 700 g cartofi 1/2 lingură unt 2 linguri smîntînă pesmet sare piper Mod de preparare: Fierbem cartofii, îi curăţăm de coajă, îi sfărîmăm mărunt şi îi prăjim în unt pînă se rumenesc. Apoi adăugăm smîntînă, îi punem într-un vas şi. îi dăm la cuptor pentru 10-15 minute. După ce cartofii se îmbibă cu […]
Cartofi pai
Ingrediente: 750 g cartofi grăsime încinsă sare Mod de preparare: Curăţăm de coajă cartofi cruzi, îi tăiem în formă de beţişoare lungi, ca firele de paie, şi cu 10-15 minute înainte de a-i servi, îi prăjim în grăsime încinsă. Putem să-i prăjim într-o strecurătoare mai mare, pe care o cufundăm împreună cu cartofii în […]
Cartofi prajiti
Ingrediente: 1 kg cartofi grăsime încinsă sare Mod de preparare: Cartofii se prăjesc în unt sau în grăsime încinsă. In unt putem prăji atît cartofii cruzi, cît şi cei fierţi cu coajă şi apoi curăţaţi. Cartofii fierţi, curăţaţi de coajă, se sfărîmă însă la prăjit, pierzînd astfel forma. Grăsimea în care prăjim atît cartofii […]
Pilaf de vrabii
Ingrediente: 25 vrăbii 50 g slănina 150 g unt sau untură 1 ceaşcă orez 2 ceşti zeamă de carne sare piper Mod de preparare: Curăţăm vrăbiile, le dăm sare şi piper, le învelim in slănină .şi le frigem în unt sau în untură, la cuptor sau pe plită, la foc iute. Prăjim orezul, facem […]
Garf la cuptor cu garnitură de gogoşi de bureţi, cartofi ducesa şi legume natur
Ingrediente: 1,400 kg garf de porc 300 g bureţi 300 g morcovi 200 g mazăre fină 1 legătură mărar 300 g cartofi 150g unt sare piper 2 cepe 2 linguri făină 2 ouă 2 linguri smantană 100 g zarzavat 1 /2 linguriţă boia 1 pahar vin 1 foaie dafin Mod de preparare: […]
Sufleu de pâine cu pui
Ingrediente: 1 piept de pui 8 felii de pâine 8 felii de caşcaval 3 roşii 3 ouă 4-5 linguri de lapte nucşoară 1 ceapă 2 linguri ulei sare piper boia dulce Mod de preparare: Dezosezi pieptul de pui, apoi îl tai bucăţi ca pentru şniţele şi le laşi deoparte. Cureţi ceapa, o tai […]
Cotlete de porc pane cu garnitură de piure de cartofi şi salată
Ingrediente: 900 g cotlet de porc fără os 2 linguri pesmet 1 lingură făină 2 ouă sare 150 g ulei 400 g cartofi 1 pahar lapte 30 g unt Mod de preparare: Cotletul se taie în felii, se platează, apoi se sărează. Se dau prin făină, ou şi pesmet şi se prăjesc […]
Mazăre cu carnati
Ingrediente: 600 g mazăre curăţată 300 g cîniaţi uscaţi sau cabanos 400 g bureţi sare piper 1 ceapă 1 legătură mărar 120 g grăsime sau margarina 1 lingură făină 1/21 supă sau apă Mod de preparare: Mazărea se fierbe timp de 10 minute, se strecoară şi se pune intr-o cratiţă cu carnaţii […]
Fileu la cuptor cu garnitură de budincă de macaroane cu ciuperci şi varză de Bruxelles sotată
Ingrediente: 800 g file de porc 250 g macaroane 200 g ciuperci 100 g limbă afumată 50 g caşcaval 3 ouă 2 linguri sos alb 400 g varză de Bruxelles sare piper 1 /2 ceapă 400 g roşii cimbru 120 g unt 1 /2 lingură făină 1 foaie dafin 1 pahar vin […]