Retete culinare cu poze
Reţetă de Baclava
Ingrediente foaie: foaie de ştrudel margarină pentru uns Umplutură: 400 g nuci pisate 300 g zahăr pisat 1/2 linguriţă scorţişoară pisată 2 linguri margarină încălzită sirop potrivit de gros 300 g zahăr apă Mod de preparare: Amesteci nucile pisate cu zahărul pisat şi scorţişoara. Tai din foaia de ştrudel bucăţi de mărimea tăvii de […]
Mancare de ghebe
Ingrediente: 1 kg ghebe curăţate foarte bine 3-4 cepe mari 6- 7 linguri bulion piper condimente mărar verde sau pătrunjel Mod de preparare: Cureţi ceapa şi o rumeneşti puţin. Pui ghebele curăţate foarte bine, spălate şi tocate. Acoperi cu apă şi laşi să fiarbă la foc mic. Când au fiert pui bulion şi […]
Salata de ciuperci cu usturoi
Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete sau conservate 150 ml ulei 2 căpăţâni usturoi 10 ml oţet piper boabe 4 foi de dafin 150 ml oţet 1 legătură pătrunjel verde sare Mod de preparare: Cureţi ciupercile şi le speli bine. Cureţi usturoiul şi-l zdrobeşti. Pătrunjelul îl speli şi îl toci mărunt. Ciupercile le fierbi […]
Ghiveci de legume
Ingrediente: 1,200 kg cartofi 300 g morcovi 200 g pătrunjel 300 g ţelină 300 g varză dulce (sau acră, ţinută 6 ore în apă) 300 g fasole verde conservată 300 g mazăre verde conservată 800 g roşii în bulion 300 g ceapă 150 ml ulei 30 g usturoi 1 fir de cimbru sare […]
Drob de nuca
Ingrediente: 2 căni nuci măcinate 2 cepe cimbru 1 lingură condimente 1 linguriţă condimente pentru cârnaţi 3-4 linguri fulgi de ovăz Mod de preparare: Dai nucile prin maşină împreună cu ceapa, adaugi condimentele şi fulgii de ovăz înmuiaţi în apă. Amesteci bine şi pui compoziţia într-o tavă unsă cu puţin ulei, după […]
Rulada cu banane
Ingrediente: 500 g biscuiti simpli 200 g zahar tos 150 g miez de nuca pisata 2 linguri cacao 1 pachet unt (nu margarina) 1 plic nuca de cocos 2 banane coapte 200 g zahar pudra 1 lamaie 1 plic de zahar vanilat Mod de preparare: Peste biscuitii rupti marunt torni siropul fiert sii […]
Bors de fasole boabe
Ingrediente: 200 g fasole boabe 1 morcov 1 pătrunjel 1 ceapă frunze de leuştean 3 roşii sau bulion sare borş Mod de preparare: Pui fasolea să fiarbă şi schimbi prima apă. Pui altă apă fierbinte, în care pui morcovii şi pătrunjelul. Când a fiert fasolea, adaugi sare, roşiile curăţate de pieliţe şi […]
Cuburi de soia cu sos de rosii
Ingrediente: 200 g cuburi de soia 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 200 ml suc de roşii 1 lingură făină 1 lingură condimente Mod de preparare: Pui cuburile de soia la înmuiat în apă călduţă cu 1 lingură de condimente. Căleşti ceapa, apoi adaugi sucul de roşii şi făina dizolvată în puţină apă […]
Bors de cartofi si sfecla rosie
Ingrediente: 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 700 g cartofi 1 sfeclă roşie zarzavat condimente borş de putină sare fidea sau tăieţei de casă fără ou Mod de preparare: Căleşti ceapa, adaugi cartofii tăiaţi tuburi. Laşi puţin, apoi adaugi apă şi zarzavatul şi laşi să fiarbă. Separat, razi sfecla pe răzătoarea mare şi […]
Saratele
Ingrediente: 1 pachet margarină 1 pachet drojdie 2 linguriţe sare 2 linguriţe chimen 2 linguriţe muştar făină cât cuprinde Mod de preparare: Intr-un castron mai mic pui puţină făină şi drojdia dizolvată în apă, şi laşi să crească. Muştarul îl pui într-un pahar cu apă amestecându-l bine. Intr-un castron mai mare vei pune […]
Ciorba de orez cu legume
Ingrediente: 1 conopidă 1 morcov 1 pătrunjel 1 ţelină 1 ceapă 50 g orez 100 g bulion sare 2 linguri ulei Mod de preparare: Când apa din oală clocoteşte, pui legumele tăiate felii, conopida tăiată în sferturi şi ceapa o poţi pune întreagă sau tăiată felii. Laşi să fiarbă 20-25 minute, astfel încât […]
Uscatele cu susan
Ingrediente: 100 g făină 30 g zahăr tos 30 g susan 3 linguri apă 100 ml ulei Mod de preparare: Frămânţi făina cu apă, zahăr şi susan şi obţii un aluat pe care îl întinzi în foaie subţire. Tai romburi mici, pe care le prăjeşti în ulei încins până devin crocante. Au un […]
Fasole boabe cu stevie
Ingrediente: 2 kg ştevie 1/2 kg fasole boabe 1/2 pahar ulei de măsline 2 căţei de usturoi pisat 1 lingură coriandru uscat 2-3 roşii decojite 1 pahar suc de roşii (se pot folosi roşii în bulion) 1 pahar apă sare Mod de preparare: Pui fasolea la înmuiat de cu seara. A doua zi […]
Pateu din faina de soia
Ingrediente: 1/4 cană făină de soia 3/4 cană apă 1 ceapă mică tocată mărunt 2 căţei de usturoi 1/4 linguriţă pastă de ardei pătrunjel verde tăiat mărunt 1’4 linguriţă sare 1 lingură ulei condimente după preferinţă (enibahar, coriandru, mărar, cimbru etc.) Mod de preparare: Amesteci bine într-o crăticioară făina de soia cu apa […]
Varza cu branza telemea la cuptor
Ingrediente: 1 varză bine îndesată (500-1000 g) 150 g telemea rasă 200 g smântână 50 g unt untură sau ulei 2 linguri pesmet Mod de preparare: Tai varza in 4 sau in 8 in funcţie de mărimea ei şi o opăreşti în apă sărată. După ce s-au înmuiat feliile de varză le pui […]
Prajitura de post delicioasa
Prajitura de post delicioasa din: zahar, apa mienrala, faina, gem, ulei, coaja de lamaie, esenta de rom, zahar vanilat, stafide, nuci. Ingrediente: 1 cană zahăr 1 cană apă minerală 1,5 kg făină 1 borcan gem (după preferinţă) 3/4 cană ulei 1 plic mic bicarbonat de amoniu stins cu zeamă de lămâie coaja rasă de la […]
Salata de varza murata cu praz
Ingrediente: 1 varză murată 1 sfeclă roşie fiartă 1 ţelină 2-3 fire de praz 2 căţei de usturoi 2 linguri ulei oţet Mod de preparare: Toci varza şi o pui într-un castron de plastic. Sfecla roşie şi ţelina le razi pe răzătoarea mică şi le adaugi peste varză. Toci usturoiul mărunt şi-l adaugi […]
Zacusca de peste
Ingrediente: peşte congelat sau proaspăt 3 linguri muştar 3 linguri bulion foi de dafin ulei felii de lămâie Mod de preparare: Speli peştele, îl cureţi, îi scoţi măruntaiele şi branhiile şi îl tai în bucăţi. Din muştar, puţin ulei şi bulion faci un sos gros. Prăjeşti în ulei bucăţile de peşte, le aşezi […]
Tort cu crema de ciocolata
Ingrediente: 8 ouă 14 linguri zahăr 8 linguri făină 2 pachete cremă pentru prăjituri cu gust de ciocolată 1 pachet frişcă 1 pachet întăritor frişcă tot 1 pachet suc concentrat de portocale 650 ml lapte dulce Prepararea blatului: 8 ouă 8 linguri zahăr 8 linguri făină Mod de preparare: Separi albuşurile de gălbenuşuri, […]
Cornuri cu gem de caise
Faci maia dintr-un cub de drojdie cu puţină apă caldă şi puţin zahăr. Până creşte maiaua, într-un lighenaş pui 1 kg făină albă, coaja rasă de la o lămâie, 3 linguri margarină, un pic de sare, 1 căniţă de zahăr tos, un vârf cuţit amoniac (bicarbonat de amoniu), câteva stafide (înmuiate în alcool), după care […]
Ciulama de praz
Toci mărunt 3-4 fire de praz şi le pui la fiert cu o cantitate dublă de apă. Le fierbi bine până devin ca un piure. Le baţi bine, le pasezi şi le adaugi 2 linguri de făină, 1-2 linguri condimente şi completezi cu apă sau zeama rămasă de la fierberea prazului. Amesteci bine şi […]
Paste cu mazăre si sos de smantana
Paste cu mazăre si sos de smantana din: paste, mazare, usturoi, sunculita, supa de legume, ulei, smantana, creme fraiche, parmezan, frunze de busuioc, sare, piper. Ingrediente: 400 g paste Casarecce 200 g mazăre congelată 1 căţel de usturoi 200 g şunculiţă un pic afumată 1 lingură de ulei 100 ml supă de legume 100 ml […]
Ciorba cu galuste de faina
Ingrediente: 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 1 ţelină 1 cană ulei 1 ceapă tăiată cubuleţe şi una întreagă boia 4-5 linguri făină sare piper bors Mod de preparare: Intr-o oală pui la fiert zarzavatul tocat mărunt. Când a fiert adaugi sare. Intr-o tigaie pregăteşti un rântaş din ceapă fin tocată, ulei şi […]
Praz cu cartofi fierti
Ingrediente: 1 kg cartofi 3 fire de praz (cca 500 g) bulion 1 lingură ulei sare piper Mod de preparare: Speli cartofii şi îi pui la fiert 20 de minute în apă cu sare. Cureţi prazul, îl speli şi îl tai rondele. Pui la încins uleiul şi căleşti puţin prazul, acoperi tigaia […]
Cozonac Panettone
Cozonac Panettone din: faina, zahar, drojdie, lapte, unt, stafide, migdale, coaja de lamaie, sare, anason, sofran. Ingrediente: 400 g faina 75 g zahar 1 cubulet drojdie 150 ml lapte 50 g unt 100 g stafide 50 g migdale taiate 1 ou, coaja rasa de la jumatate de lamaie un praf de sare jumatate de lingurita […]
Cum se prepara Cocktail Mai Tai (video)
O reteta video foarte simpla despre cum se prepara Cocktail Mai Tai Ingrediente: 30 ml light rum 30 ml gold rum 15 ml orange curaçao 15 ml almond liqueur (amaretto) 10 ml grenadine 15 ml lime juice crushed ice ice cubes a sprig of mint 1 50/25ml measuring cup 1 cocktail shaker 1 strainer (or […]
Salata de fasole boabe si soia de post
Amesteci in cantitaţi egale boabe de fasole şi de soia fierte. Adaugi o legătură de ceapă verde sau ceapă uscată, ulei, oţet şi sare după gust. Salata este foarte bună şi pentru cei care au colesterol ridicat, pentru că soia are şi rolul de a curăţa arterele de colesterolul depus. Pofta buna!
Varza rosie cu umplutura la cuptor
Ingrediente: 1 varză roşie 250 g came tocată 100 g orez 200 g ceapă 1 ou 100 ml ulei sau 100 g untură sau unt piper boia de ardei 200 ml smântână Mod de preparare: Varza roşie o pui la fiert în apă cu sare şi după ce s-a înmuiat o laşi la […]
Strudel cu mere
Ingrediente: aluat: 400-500 g făină 1/2 pahar de apă călduţă 1 lingură ulei 1/2 linguriţă sare 1 linguriţă oţet Umplutura: 1,5 kg mere 200-300 g zahăr 50 g zahăr vanilat scorţişoară pesmet coajă rasă de lămâie Mod de preparare: Pentru a reuşi foile, trebuie ca făina să fie de calitate. Cerni făina într-un […]
Salata de ceapa si legume cu macrou marinat
Salata de ceapa si legume cu macrou marinat din: macrou, boabe de mustar, coriandru, otet de mere cu miere, foi de dafin. Ingrediente pentru marinarea macroului: 2 kg macrou congelat boabe de muştar boabe de coriandru 1/2 l oţet de mere cu miere 2 foi de dafin Mod de preparare: Decongelezi peştele, tai căpăţânile […]
Rulada de cartofi cu ton
Ingrediente: 1 kg de cartofi 2 cutii conservă de ton 300 g măsline verzi sau negre (fără sâmburi) ceapă margarină ulei făină sare Mod de preparare: Faci un piure gros din cartofi, îl sărezi după gust, după care î aşezi pe un celofan pudrat cu puţină făină. In uleiul scurs de la ton […]
Praz prajit
Ingrediente: 1 kg praz făină ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi prazul şi opreşti doar părţile albe, pe care le opăreşti cu apă fierbinte cu sare, apoi le scurgi şi le tai în bucăţi de 8-10 cm lungime. Tăvăleşti fiecare bucată prin făină şi le prăjeşti în ulei încins, apoi condimentezi după […]
Chiftele de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe mari 1 legătură pătrunjel verde făină Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi fierbi. După aceea îi striveşti bine de tot. încingi uleiul şi rumeneşti ceapa tăiată fin, după care o amesteci cu cartofii striviţi. Adaugi pătrunjel tocat, sărezi şi piperezi după gust. Faci chiftele plate […]
Mancare de spanac
Ingrediente: 1,5 kg spanac 3 cepe 250 g apă 1 căpăţână usturoi 50 g făină 1/2 lămâie 1 lingură pastă de tomate sare piper Mod de preparare: Fierbi spanacul (sau din conservă) cu ceapa tocată fideluţă şi cu usturoiul. Când sunt aproape fierte, adaugi făină amestecată cu zeamă de lămâie şi puţină apă. […]
Prajitura de post cu nuci
Prajitura de post cu nuci din: ulei, zahar, apa, faina, sare, bicarbonat, zahar vanilat, scortisoara, nuci, rahat, stafide. Ingrediente: 1/2 cană de ulei 1 şi 1/2 cană cu zahăr 1 şi 1/4 cană cu apă 1/2 kg făină sare 1 linguriţă bicarbonat stins cu zeama de la o lămâie arome (zahăr vanilat, un vârf de […]
Fursecuri cu glazura de ciocolata
Ingrediente: 1 ou 80 g zahăr 80 ml ulei 100 g făină 1/2 pachet praf copt Mod de preparare: Freci oul cu zahărul cu o lingură de metal până se topeşte şi se face ca o cremă. Adaugi uleiul puţin câte puţin, făina şi amesteci. Cu o linguriţă pui grămăjoare într-o tavă şi […]
Turta de post cu struguri, stafide si nuci
Ingrediente: 350 g făină 120 g zahăr 450 g struguri 100 g stafide 100 g miez de nucă 20 g drojdie 120 ml apă călduţă 100 ml vin alb 20 g margarină 1 vârf cuţit sare Mod de preparare: Din 120 ml apă, 100 g zahăr, drojdia înmuiată şi sare faci un aluat […]
Pricomigdale cu nuci, alune si esenta de vanilie
Ingrediente: 3 albuşuri 210 g zahăr tos 20 ml rom 200 g nuci sau alune măcinate 8- 10 picături esenţă de migdale sau un pacheţel zahăr vanilat Mod de preparare: Pui nucile sau alunele într-o tavă la copt, la foc potrivit, 10 minute, după care le dai prin maşina de nucă. Baţi albuşurile […]
Clatite cu spanac
Ingrediente: 4 clătite mari şi groase (preparate din apă, făină şi sare) 400 g spanac 1 ceapă mare sare şi piper 50 g mărgărină Mod de preparare: Cureţi spanacul şi îl speli bine. Il fierbi în apă cu sare, îl scurgi şi-l tai bucăţi mai mari. Incălzeşti margarina într-o tigaie şi căleşti uşor […]
Tocini de post
Tocini de post din: cartofi, mere, bicarbonat, coaja de lamaie, zahar vanilat, sare. Ingrediente: 1 kg cartofi curăţaţi, daţi pe răzătoarea mare 3/2 kg mere curăţate, date pe răzătoarea mare 1 vârf cuţit bicarbonat stins cu zeamă de lămâie 1 linguriţă coajă de lămâie rasă 2-3 plicuri zahăr vanilat 1 vârf cuţit sare Mod […]
Prajitura de post
Ingrediente: 1 pachet margarină 3/4 cană apă călduţă drojdie cât o nucă 4-5 linguri zahăr 1 praf de copt stins Mod de preparare: Faci un aluat mai moale, îl laşi să crească, după care îl împărţi în 6 părţi. Umplutura: Se face din mere rase, călite şi amestecate cu zahăr, scorţişoară şi zahăr […]
Budinca de gris cu mere sticloase
Budinca de gris cu mere sticloase din: mere, zahar, gris, ulei, esenta de rom. Ingrediente: 8 mere potrivit de mari 3/4 pahar zahăr 3/4 l apă îndulcită cu 1/2 pahar zahăr 1 -/2 ceşcuţă cu griş 100 ml ulei esenţă de rom Mod de preparare: Cureti de coaja şi de sâmburi merele, apoi le […]
Budinca delicioasa cu macaroane si miere
Ingrediente: 1 pachet macaroane – 500 g 700 g – 1 kg brânză de vaci 7 ouă zahăr vanilat esenţă de rom 5-6 mere 1 punguţă cu stafide nuci 1 cutie smântână esenţă de migdale, de portocale şi de lămâie Mod de preparare: Intr-o oală fierbi macaroanele în apă cu sare, apoi le […]
Galuste de post
Ingrediente: 7 căni apă 1 cană zahăr 1 cană făină albă 1 cană mălai 1 cană gris Mod de preparare: Pui apa cu sare la fiert şi când fierbe torni celelalte ingrediente amestecate dinainte şi învârţi energic, să nu se formeze cocoloaşe. Laşi să se răcească, după care faci gogoloaie pe care le […]
Tagliatelle cu ciuperci
Ingrediente: 400 g tagliatelle verzicu spanac 300 g ciuperci proaspete, cu pălăria mare (pleurotus) 2 căţei de usturoi 2 fire de ceapă verde 2 linguri de unt 5 linguri de smântână 50 g seminţe de pin sare piper Mod de preparare: Pastele le fierbi în suficientă apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe […]
Icre de fasole boabe cu castravete murat
Ingrediente: 300 g fasole boabe 1 lămâie mică 200 ml ulei 1 castravete murat 100 g măsline negre piper sare boia Mod de preparare: Speli fasolea şi o pui la înmuiat de cu seara. O fierbi a doua zi schimbând apa de trei ori, până când bobul se sfărâmă între degete. Dai prin […]
Pateu de mazare
Ingrediente: 250 g mazăre uscată (sau din conservă) 2 cartofi ulei sare mărar condimente suc de lămâie Mod de preparare: Pui mazărea la înmuiat circa 6 ore, după care o scurgi şi o pui la fiert. După ce a fiert, o scurgi şi de zeama în care a fiert, dar de această dată […]
Chiftelute de soia
Ingrediente: 1 pachet soia granule 1 ceapă mică tocată foarte fin 2 căţei de usturoi pisaţi bine 3 cartofi potriviţi, fierţi bine 1 felie pâine (numai miezul), înmuiată în apă rece şi apoi stoarsă 3-4 linguri făină albă condimente sare piper ulei pentru prăjit Mod de preparare: Opăreşti soia cu apă clocotită în […]
Sarmale cu seminte de dovleac
Sarmale cu seminte de dovleac din: seminte de dovleac, orez, ceapa, buliuon, ulei, sare, condimente, piper, cimbru, patrunjel, varza murata. Poate te intereseaza si Sarmale in frunze de vita cu legume Ingrediente: 1/2 kg seminţe de dovleac fără coajă 1 cană orez 4-5 cepe 2 linguri bulion ulei sare condimente piper cimbru pătrunjel 2 verze […]
Salata de bob uscat
Ingrediente: 500 g bob fiert 4 linguri ulei 2 cepe zeama de la 1/2 lămâie 1 linguriţă boia de ardei 1/2 linguriţă cimbru 3 căţei de usturoi 1 lingură pătrunjel verde sare Mod de preparare: Boabele fierte le pui în salatieră şi adaugi ceapa tăiată mărunt şi celelalte ingrediente. Amesteci bine şi deasupra […]
Cozonac trandafir
Ingrediente: 1 kg faina 500 ml lapte 350 g zahar 50 g drojdie 1 lingurita sare 2 oua intregi 2 galbenusuri zahar vanilat esenta de rom razatura de lamaie 1 pachet de margarina (250 g) Mod de preparare: Pui faina intr-un castron, apoi faci o maia din 250 ml lapte si drojdie. Restul […]
Varzari
Ingrediente: 1/2 kg aluat de pâine (cu drojdie) 1 ceaşcă ulei 2 cepe 1 varză murată piper cimbru sare Mod de preparare: Căleşti ceapa, adaugi varza tăiată fideluţă şi piperul şi laşi la foc mic, să scadă bine. Intinzi din aluat o foaie de 3 mm grosime şi o tai în pătrate cu […]
Prajitura cu mere si nuca
O reteta delicioasa de prajitura cu mere din: mere, zahar, faina, bicarbonat, nuca macinata, margarina, apa, zahar si cacao. Ingrediente: 2 căni mere rase 2 căni zahăr 2 căni făină 1 lingură bicarbonat 1 ceaşcă nucă măcinată (facultativ) margarina pentru uns tava Ingrediente sirop: 30 linguri apă 30 linguri zahăr 3 linguri cacao 2 linguri […]
Chiftele din ciuperci
Chiftele din ciuperci din: ciuperci, ceapa, faina, praf de copt, sare, piper, cimbru, marar, patrunjel, ulei. Ingrediente: 500 g ciuperci din conservă 1 ceapă potrivită rasă pe răzătoarea mică 4 linguri făină 1 linguriţă praf de copt sare piper cimbru 1 legătură mărar şi pătrunjel fin tocate ulei pentru prăjit Mod de preparare: Tai […]
Perisoare din nuca pentru ciorba
Ingrediente: 2 cepe 5 linguri orez 3 linguri miez de nuca macinata 1 lingurita condimente sare pemset Mod de preparare: Tai ceapa cât mai mărunt şi o pui în tigaie cu câte puţină apă, astfel încât să nu se ardă, ci să se fiarbă înăbuşit. Potriveşti de sare şi adaugi şi orezul peste […]
Varza cu smantana
Tocăm varza mărunt şi dacă e prea acră o spălăm în apă călduţă. într-o cratiţă punem untdelemn şi puţină apă şi o aşezăm pe foc să se înfierbânte. Când s-a înfierbântat, punem varza tocată şi spălată şi o amestecăm cu untdelemnul, până se rumeneşte varza. Atunci e aproape gata. Punem boabe de piper şi […]
Ciorba de gaina si carnati afumati
Ciorba de gaina si carnati afumati din: carne de gaina, ceapa, morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, orez, varza acra, carnati afumati, smantana, zeama de varza. Ingrediente: bucatile de carne cu os de la o gaina 1 ceapa 1 morcov 1 pastarnac o radacina de patrunjel 2 linguri orez 2 linguri varza acra tocata 150 g […]
Sufleu de fussili şi piept de pui
Ingrediente: 400 g paste spirallate – fusilli sare Pentru sos : 300 g piept de pui, prăjit cu o zi înainte 2 ardei iuţi roşii 3 cepe mari 1 căţel de usturoi 1 lingură de ulei 50 ml Sherry (sau orice vin tare) 150 ml supă de legume 200 ml srmântână un pic de […]
Supa de rosii cu dovlecei
Supa de rosii cu dovlecei din: suc de rosii, dovlecei, cartofi, ceapa, usturoi, ulei, zahar, sare, piper, foi de dafin. Ingrediente: 1 l suc de roşii 2 dovlecei tăiaţi cubuleţe 4 cartofi 2 cepe mici 3 căţei de usturoi 1/2 ceaşcă ulei 1 linguriţă zahăr sare piper 2 foi de dafin Mod de preparare: […]
Placinta de post cu mere
Ingrediente: 500 g făină 2 kg mere 50 ml ulei 250 g zahăr 200 g margarină 1 linguriţa scorţişoară 2 pliculeţe zahăr vanilat 1 vârf cuţit sare Mod de preparare: Faci un aluat din făină, margarină, 150 ml apă, 100 g zahăr şi sare şi îl frămânţi bine. Cureţi merele de coajă, le […]
Salam de biscuiti de post
Ingrediente: 400 g biscuiţi de post 200 g zahăr pudră 100 g miez de nucă cacao 200 g rahat Mod de preparare: Rupi biscuiţii mărunt, iar miezul de nucă îl tai cu cuţitul. Intr-o cratiţă pui rahatul la topit, la foc moale, cu puţină apă, să se dizolve. După ce s-a topit rahatul, […]
Retete culinare: Plachie de crap
Plachie de crap din: crap, ulei, ceapa, bulion, faina, boabe de piper, lamaie, sare. Ingrediente: 1 kg crap 4 linguri ulei 5-6 cepe 1 lingură bulion 2 linguri făină 2-3 boabe de piper câteva felii de lămâie sare apă sau concentrat de legume Mod de preparare: Tai bucăţi peştele, curăţat şi spălat, îl […]
Gulas de legume
Ingrediente: 70 ml ulei 2 cepe 3 căţei de usturoi 3 rădăcini de ţelină 425 g roşii conservate 1 cutie de bulion mică 100 ml supă de legume 2 dovlecei 100 g ştiuleţi de porumb mici sare şi piper măcinat Găluşte: 200 g făină de grâu 100 g făină de porumb 1 ou 100 […]
Paste fainoase fara ou cu sos de rosii
Ingrediente: 500 g paste făinoase de post 250 ml ulei 1 kg roşii sau 5 linguri pastă de tomate 2 linguri zahăr 5 foi dafin Mod de preparare: Fierbi pastele făinoase în apă clocotită cu sare, le strecori şi le clăteşti cu apă caldă, după care le amesteci cu ulei. Aşezi pastele în […]
Retete delicioase: Pricomigdale
Pricomigdale din: albusuri, zahar pudra, faina, nuca, esenta de migdale. Ingrediente: 6 albuşuri 6 linguri zahăr pudră 1 lingură făină 1 farfurie adâncă de nucă pisată esenţă de migdale Mod de preparare: Baţi albuşurile spumă cu zahărul, adaugi făina în ploaie, apoi esenţa şi nuca pisată. In tava unsă cu ulei pui o foaie […]
Piftele cu fasole si sfecla rosie
Pui la fiert 600 g fasole de orice fel cu zarzavaturi pentru ciorbă, 2-3 cepe, 2 morcovi şi sare după gust, dacă mai este cazul. După ce au fiert le clăteşti cu apă rece şi le dai prin maşina de tocat. Mai toci 2 sfecle roşii fierte înainte, 3-4 cepe, 2 căpăţâni usturoi, două […]
Salata de pastai cu usturoi
Ingrediente: 1 kg fasole păstăi 4 căţei de usturoi zdrobiţi ulei sare piper Mod de preparare: Rupi fasolea în bucăţi, o fierbi în apă cu sare şi o scurgi. Din ulei şi usturoi faci un mujdei mai gros, ca o maioneză, apoi pui fasolea, piperezi, sărezi şi torni puţin oţet. Poţi pune şi […]
Penne cu ragu de legume
Penne cu ragu de legume din: morcovi, pastarnac, broccoli, rosii cherry, fenicul, ceapa, usturoi, penne, sare, unt, supa de legume, creme fraiche, boia iute, otet balsamic, piper, parmezan. Ingrediente: câte 150 g de morcovi şi păstârnac 300 g broccoli 250 g roşii cherry 1 buc. fenicul 1 ceapă 1 căţel de usturoi 400 g penne […]
Mic ghid pentru o alimentaţie sănătoasă
Carnea de pasăre sau de peşte – de două ori pe săptămână, legume şi fructe – de cinci ori pe zi, iar cerealele integrale – cel mult 250 de grame pe zi, acestea sunt recomandările prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cu privire la un stil de viaţă alimentar sănătos. “Înainte de […]
Snitele de soia
Ingrediente: 1 pachet de soia şniţele ulei pentru prăjit aluat de clătite de post din apă minerală, făină şi sare Mod de preparare: Pui soia la fiert în 2 l apă şi o linguriţă de condimente. Din momentul în care a început să clocotească o laşi să mai fiarbă 30-40 de minute […]
Ardei umpluti cu orez
Ingrediente: 12 ardei graşi sau capia 300 g orez 200 ml ulei 4 cepe potrivite 500 g roşii sare piper verdeaţă condimente Mod de preparare: Pregăteşti ardeii pentru umplut, tai ceapa mărunt şi o căleşti în ulei. Când ceapa este aurie adaugi orezul şi mai fierbi 4-5 minute, amestecând să nu se prindă. […]
Iahnie de fasole boabe
Iahnie de fasole boabe din: fasole, morcov, ceapa, sare, piper, foi de dafin, pasta de rosii, patrunjel, marar. Ingrediente: 500 g fasole 1 morcov 4 cepe sare piper 2 foi de dafin 2 linguri pastă de roşii pătrunjel şi mărar Mod de preparare: Fierbi fasolea în mod obişnuit, dar atunci când schimbi apa, după […]
Supa groasa de fasole boabe cu foi de dafin
Ingrediente: 300 g fasole 1 morcov 4 cepe sare piper 2 foi de dafin 2 linguri pastă de roşii pătrunjel şi mărar Mod de preparare: Speli şi pui fasolea la fiert în apă rece. După câteva clocote schimbi apa, adaugi morcovii, ceapa, frunzele de dafin, ramura de cimbru, căţelul de usturoi şi un […]
Chiftelute de opintici
Ingrediente: 1/2 kg de opintici opăriţi şi daţi prin maşina de tocat carne 2-3 căţei de usturoi pisaţi mărunt 1 felie de pâine înmuiată în apă şi stoarsă, dată tot pe maşină împreună cu câteva fire de pătrunjel şi un fir de praz Mod de preparare: Amesteci compoziţia rezultată şi pui condimente după […]
Mancare de telina cu mazare si arpagic
Ingrediente: 1 kg ţelină 1 ceapă mare 3-4 morcovi 200 g arpagic 400 g mazăre 100 g măsline 100 ml ulei zeama de la o lămâie sare piper verdeaţă 1 lingură făină Mod de preparare: Cureţi ţelina, o tai felii, o treci prin făină şi prăjeşti feliile pe ambele părţi în ulei. Căleşti […]
Ciorba de masline
O ceapă tăiată cubuleţe şi un morcov dat pe râzătoare le căleşti într-o ceşcuţă de ulei. Adaugi 1 lingură de bulion şi stingi totul cu 2 I apă. Adaugi 1 linguriţă de condimente, puţin piper şi o ceaşcă mare de orez ales şi spălat anterior, laşi să fiarbă la foc potrivit până e gata […]
Placinta cu praz si soia
Placinta cu praz si soia din: foi de placinta, soia granule, apa, sare, ceapa, praz, ciuperci, ulei, pesmet, ardei, sos bechamel. Ingrediente: 1 pachet foi de plăcintă 1/2 pachet soia granule 1-1/2 ceaşcă apă pentru înmuiat soia 1/2 linguriţă sare 1 ceapă mare rasă pe răzătoarea mică 1 fir de praz tocat foarte fin 250 […]
Varza cu carne si slanina afumata
Tocăm varza mărunt (fie acră, fie dulce). Dacă e prea acră o spălăm, punem un rând de varză, apoi o bucată de slănină afumată. Carnea sau slănina o tăiem în bucăţele potrivite. Punem astfel varza ca să fie amestecată bine cu carnea. Carnea o potrivim după cât de grasă vrem să fie varza. O […]
Salata de boeuf de post
Ingrediente: în funcţie de cantitatea dorită, fierbi cartofi, morcovi, păstârnac, pătrunjel, ţelină, castraveţi acri, 1 lămâie. în loc de carne poţi folosi cu succes ciuperci pe care le fierbi, în prealabil. Mod de preparare: Tai cubuleţe toate legumele, ciupercile, castraveţii şi le amesteci bine. Pentru maioneză folosesc un sos alb din făină, apă, margarină. […]
Ciuperci cu mamaliga
Ciuperci cu mamaliga din: ciuperci, ceapa, ulei, boia de ardei, marar, sare, mamaliga. Ingrediente: 1 cutie ciuperci (conservă) 2 cepe mari 1/2 ceaşcă ulei boia de ardei mărar sare mămăligă Mod de preparare: Speli ciupercile şi le pui în ceapa călită în ulei, la care adaugi puţină boia de ardei, sare şi mărar. într-o […]
Pateuri cu carne
Ingrediente: foietaj 250 g carne slabă 1 ceapă 1 ou sare piper Mod de preparare: Căleşti ceapa, o amesteci cu carnea tocată, oul, apoi potriveşti de sare şi piper. Cu această compoziţie umpli pătrăţele de foetaj şi le ţii la cuptor 20 de minute. Pofta buna!
Salata de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi roşii 1 ceapă 200 ml apă fiartă cu condimente 3 linguri oţet 1 linguriţă muştar 1 linguriţă zahăr 5 linguri ulei sare piper după gust Mod de preparare: Cartofii spălaţi îi pui la fiert cu tot cu coajă în puţină apă sărată, pentru 20 de minute. Ii scurgi şi […]
Sarmale cu orez si stafide
Ingrediente: 1-2 căpăţâni de varză dulce 250 g orez 100 g stafide 200 ml ulei 100 g ceapă 2 legături mărar sare bulion Mod de preparare: Cureţi varza, o opăreşti şi îndepărtezi nervurile. Tai o ceapă mărunt, o căleşti în 100 ml ulei până devine aurie, după care adaugi orezul, ales, spălat şi […]
Supa crema de mazare
Ingrediente: 3 l apă 250 g mazăre 1 pătrunjel 1 morcov 1 ceapă 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă ulei 1 linguriţă mărat tocat sare crutoane Mod de preparare: Mazărea, aleasă şi spălată (înmuiată de cu seară în apă călduţă, dacă e din aceea deshidratată), o scurgi de apă şi o pui la fiert […]
Ardei umpluti cu hribi
Ingrediente: 8 ardei graşi (de la congelator sau din saramură) 3 cepe 150 g hribi 100 g orez 250 g suc de roşii 1 ceaşcă ulei 50 g făină sare condimente verdeaţă Mod de preparare: Căleşti ceapa în jumătate din cantitatea de ulei, adaugi orezul, apoi hribii, care au fost tăiaţi mărunt şi […]
Sarmale cu varza dulce si ciuperci
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci (pot fi de mai multe feluri) 1 ceaşcă orez 2 cepe mari 1 varză dulce (opărită mai întâi cu borş) bulion ulei mărar condimente Mod de preparare: Tai ciupercile mărunt, alături de ceapă, le rumeneşti în ulei, lăsându-le să fiarbă în zeama lor. Adaugi orezul, mărarul tocat, apă, sărezi, […]
Carnat cu lamaie
Toci mărunt cu maşina de tocat 2500 g carne de porc ceva mai grasă. Dacă ochiurile sitei sunt mai mari, dai carnea de două-trei ori prin maşină. Amesteci cu 100-120 g sare, 7 g piper pisat şi coaja de la o lămâie sau după gust. Frămânţi bine amestecul împreună cu un pahar de lapte […]
Bors de fasole boabe cu ciuperci
Ingrediente: 1/2 kg fasole boabe 1/2 kg ciuperci (ideal ar fi să foloseşti ghebe) 1 l borş 2 cepe 2 morcovi 1 rădăcină de patrunjel bulion dupa gust ulei sare piper marar uscat Mod de preparare: Fierbi fasolea şi-i schimbi apa de trei or. Adaugi ceapa, morcovul, pătrunjelul şi sarea. După ce a […]
Pilaf de post cu gutuie
O reteta gustoasa de pilaf de post cu gutuie din: orez, ceapa, patrunjel, telina, gutuie, gulii, marar, morcov, ulei, sare si piper. Ingrediente: 1 cană orez 3 cepe 1 legătură pătrunjel 3 gulii 1 ţelină cu tot cu frunze 1 gutuie 1 morcov 1 legătură mărar ulei sare piper Mod de preparare: Alegi orezul […]
Strudel cozonac
Ingrediente: 400 g faina 1 galbenus 1 pachet unt 3-4 linguri smantana 6 linguri zahar 2 plicuri zahar vanilat 30 g drojdie proaspata 200 ml lapte Mod de preparare: Faci o maia obisnuita, ca pentru orice cozonac, din: drojdie, zahar, putin lapte si faina. Pui intr-un vas mai adanc faina si incepi sa […]
File de crap cu varza murata
Ingrediente: 6 felii de file de crap 400 g varza murata 1 ceapa 1 mar 1 lingura margarina 1 lingurita de zahar 6 felii de kaizer sau slaninuta afumata 200 ml frisca 3 galbenusuri 1 lingurifa zeama de lamaie Mod de preparare: Speli feliile de crap, le zvanti, le indepartezi pielea cu un cutit, le […]
Ciorba de potroace cu zeama de varza
lei o jumatate de inima de porc, o bucata de ficat, una de plaman si o bucata de carne de porc nu prea grasa si le pui la fiert. Dupa ce au fiert, le scoti si le tai cubulete. Separat, pui la fiert 1 ceapa, 1 morcov si 1 ardei, toate tocate marunt si […]
Supa de rata cu taitei zeama de lamaie
Ingrediente: 1 rata 3-4 l apa 2-3 cepe rosii potrivite 1 radacina patrunjel 1/2 lingurita boia de ardei iute sare 1 lamaie zemoasa piper boabe si macinat taietei de casa (fideluta) patrunjel verde Mod de preparare: Alegi o rata grasa si nu prea tanara. Rata curatata spalata si parlita usor la flacara o […]
Tort cu capsune si frisca
Ingrediente pentru blat: 6 ouă 6 linguri zahăr 6 linguri făină Mod de preparare: Gălbenuşurile le freci spumă cu zahărul. Adaugi, alternativ, făina şi albuşurile bătute spumă tare. Il coci într-o formă unsă cu margarină şi tapetată cu făină. Când se răceşte, îl tai în trei bucăţi. Cremă: 1 plic cremă de vanilie […]
Pui umplut cu sarmalute in foi de vita
Ingrediente: 1 pui (1-1,5 kg) 200 g carne de vita 200 g carne de porc 50 g ceapa 50 g orez 200 g foi de vita sare piper marar ulei Mod de preparare: Dai carnea de vuta si de porc prin masina de tocat. Ceapa o inabusi in ulei, cu sare, piper si […]
Limba cu masline
Ingrediente: 1 limba 250 g masline 250 g sos de rosii 1/2 pahar vin alb 100 g untdelemn piper boabe sare 1 frunza de dafin 6 cepe Mod de preparare: Speli bine limba, pui in apa intr-o oala si, cand incepe sa clocoteasca, adaugi limba si o lasi la fiert. Cand s-a fiert, […]
Rulada de pui cu slanina afumata
Ingrediente: 6 felii de piept de pui 2 cepe 300 g cascaval 12 felii de slanina afumata 100 ml vin alb sec 100 g smantana 1 lingura ulei sare piper Mod de preparare: Intinzi feliile de piept de pui cu ajutorul sucitorului, apoi cureti ceapa si o toci marunt. Cascavalul il tai felii […]
Crochete de creier
Ingrediente: 500 g creier 2 oua 1 lingura faina 2 linguri pesmet sare piper 150 g unt 1 ou pentru pane 1 ceapa zarzavat de supa 1 lingura de otet Mod de preparare: Tii creierul in apa rece 30 minute, il speli, il cureti de vinisoare si de pielita cu bagare de seama. […]
Salata de sunca cu grapefruit rosu si sos de iaurt
Ingrediente: 200 g şuncă un grapefruit de mărime medie un pahar de iaurt diluat cu smântână 2 morcovi fierţi Mod de preparare: Tai şunca julien iar grapefruitul îl cureţi de coajă şi de partea albă. Să nu laşi nimic din ce este alb, pentru că-ţi iese salata amară. După ce ai curăţat fructul […]
Bors de cartofi cu mar
Ingrediente: 5-6 cartofi 2 roşii din conservă 2 cepe 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 legătură pătrunjel 1 măr 1 legătură leuştean borş Mod de preparare: Cureţi şi tai fideluţă morcovul şi pătrunjelul, iar ceapa o tai mărunt. Le pui la fiert într-un litru de apă. Când au fiert adaugi cartofii tăiaţi cubuleţe […]
Pricomigdale
Pricomigdale din: albusuri, zahar, nuci, zahar vanilat, faina, esenta de migdale, zahar pudra. Ingrediente: 3 albuşuri 150 g zahăr 100 g nuci măcinate 1 plic zahăr vanilat 15-20 g făină 5-6 picături esenţă de migdale zahăr pudră Mod de preparare: Amesteci nucile măcinate cu zahărul, adaugi albuşurile nebătute şi încălzeşti compoziţia la foc mic. […]
Reţeta fripturii sănătoase
De ce trebuie friptă carnea pe plită Carnea friptă la flacăra produsă prin arderea gazului este mult mai periculoasă pentru sănătate, comparativ cu cea preparată pe o plită electrică. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din oraşul norvegian Trondheim. Oamenii de ştiinţă […]
Paste late cu ragu de raţă
Paste late cu ragu de raţă din: copan de rata, ceapa, ulei de masline, sare, piper, bulion, vin rosu, cimbru, supa de legume, macris, tagliatelle, parmezan. Ingrediente: 1 copan de raţă 2 cepe mici, albe 1-2 linguri de ulei de măsline sare piper proaspăt măcinat 1/2 linguriţă de bulion 1 pahar cu vin roşu 4 […]
Nuga
Ingrediente: 6 ouă 2 căni de zahăr 3/4 cană făină 1 cană nucă tocată mărunt 1/2 pachet margarină 2 pachete zahăr vanilat 2 foi napolitană 50 ml apă Mod de preparare: Baţi albuşurile cu o cană de zahăr, 3/4 cană făină şi 1 cană de nucă. Tapetezi o tevă şi dai compoziţia la […]
Budinca de macaroane cu sos alb
Ingrediente: 200 g zahăr 500 g macaroane 100 g unt sau margarină 200 g făină 500 ml lapte 4 ouă 400 g brânză de vaci zahăr vanilat răzătură de lămâie Mod de preparare: Faci un sos alb din unt şi 100 ml lapte, apoi amesteci restul de lapte şi făină. Le pui pe […]
Gratin de penne cu fenicul
Gratin de penne cu fenicul din: penne, cartofi dulci, fenicul, ulei de masline, boia de ardei, supa de legume, smantana, branza, sare, piper. Ingrediente: 200 g penne 200 g cartofi dulci 2 bucăţi fenicul 3 linguri de ulei de măsline 1 vârf de cuţit de boia de ardei 500 ml supă de legume 4 linguri […]
Supa de macaroane de post
Pui la fiert 3 l de apă şi, când clocoteşte, pui 1 păstâmac, 1 pătrunjel, 3 morcovi, 1 ceapă mică, 1 ardei, toate tăiate mărunt Când zarzavatul e fiert, pui macaroane (fără ou) şi o lingură de pastă de roşii sau bulion. Potriveşti de sare, condimente, iar la sfârşit adaugi un pic de ulei […]
Placinta cu varza acra
Ingrediente aluat: 600 g fain alba 1 linguriţă sare 2 linguriţe zahăr 3 linguriţe ulei drojdie cât o nucă 500 ml lapte Mod de preparare: Frămânţi bine toate ingredientele şi laşi aluatul la cald. Umplutură: 1 căpăţână de varză murată o tai fideluţă şi o căleşti în puţin ulei, adaugi cimbru şi praf […]
Rulada de creier
Ingrediente: 150 g unt 120 g făina 400 ml lapte 100 g caşcaval ras 10 g sare 1 legătură pătrunjel 200 g smârtână 6 ouă 1 creier 50 g caşcaval 100 sau 200 ml sos alb Mod de preparare: Faci un sos din unt, făină şi lapte. îl amesteci cu caşcavalul ras, sarea, […]
Ghiudem uscat si iute
Ghiudem uscat si iute din: carne de oaie, carne de vita, boia iute, sare, piper, cimbru, ardei iute, intestin de vita. Poate te intereseaza si Ghiudem Ingrediente: 10 kg carne de oaie (fără grăsime) 10 kg carne de vită 50 g boia iute 100 g sare 200 g piper 50 g cimbru 10-15 ardei iuţi […]
Stomac de porc umplut cu carne – Pisca
Cureţi şi speli stomacul, îl opăreşti şi iei pielea din interiorul lui, pentru că trebuie să fie foarte curat. Compoziţia cu care umpli stomacul o faci din:2 kg carne de la guşa porcului tăiată în bucăţi (cubuleţe) potrivite (2 cm), 5 cepe curăţate, spălate şi tăiate mărunt. Adaugi cimbru 2-3 fire, boia 2 linguri, […]
Cum se prepara Cocktail Basil Wallbanger (video)
O reteta video foarte simpla despre cum se prepara Cocktail Basil Wallbanger Ingrediente: 50 ml vodka 10 ml galliano 10 ml vodka infused with basil 10 ml sugar syrup infused with vanilla 5 basil leaves orange juice orange twist cocktail shaker cocktail strainer serving glass standard double shot measure underside single shot measure measuring jug […]
Carne si costita de porc la borcan
Costiţa şi o şirincă (muşchiul lung) le tai în bucăţi potrivite, le speli şi le pui într-o cratiţă, apoi adaugi moarea (zeama) de vara şi le fierbi până când camea se desprinde de pe os (la costiţă). Poate te intereseaza si Carne tocată la borcan Iei cratiţa de pe foc, scoţi costiţele şi bucăţile de […]
Caltabosi din bojoci
Scoţi bojocii (plămânii) de pe bronhii, îi fierbi împreună cu inima şi splina, apoi îi cureţi de pieliţe şi îi toci. Fierbi o bucată de osânză şi, după ce s-a răcit, o toci şi o adaugi la tocătura anterioară, împreună cu puţină zeamă grasă. Condimentează cu sare şi piper. Compoziţia o frămânţi împreună cu […]
Carnati de casa
Ingrediente: 3 kg carne de porc (slabă) 1 kg slănină 1 kg carne de vită 200 g usturoi 10 g praf de cimbru piper (opţional) 100 g sare 10 m maţe Mod de preparare: Carnea de porc şi vită, curăţată de tendoane şi pieliţe, o speli şi o tai în bucăţi. Slănina o […]
Vin de stafide
O reteta de vin de stafide din zahar, stafide, drojdie si apa. Ingrediente: 2,5 kg zahar 500 g stafide drojdie cat o nuca 12 l apa Mod de preparare: Caramelizezi 500 g zahar, il stingi cu apa si faci un sirop in care dizolvi si restul de 2 kg de zahar. Cand este […]
Panettone farcito
Panettone farcito din: cozonac, lichior, ciocolata amaruie, portocale din dulceata, frisca. Ingrediente: 1 cozonac preparat gata 100 ml lichior (la alegere) 50 g ciocolata amaruie taiata in bucati foarte marunte sau data prin razatoarea cu gauri mari 100 g portocale din dulceata taiate in cuburi mici 400 g frisca batuta bine Mod de […]
Cozonac simplu
Ingrediente: 1 kg faina 500 ml lapte prins (iaurt) 3 oua 230 g zahar 1 pahar ulei drojdie proaspata (1 cubulet sau 50-60 g) esenta de rom esenta de vanilie Mod de preparare: Important este ca ingredientele sa fie tinute la cald, iar laptele si uleiul sa fie incalzite putin inainte de prepararea […]
Salata de peste
Ingrediente: 1 kg macrou 2-3 morcovi 1 lamaie 2-3 linguri otet 1 ceapa cateva masline sare Mod de preparare: Cureti pestele, il speli si-l tai bucati. Il pui apoi la fiert in apa cat sa-l cuprinda, cu otetul, putina sare si morcovii intregi. Lasi sa se fiarba la foc foarte mic, pana cand […]
Gaina umpluta
Gaina umpluta din: carne tocata, ou, sare, piper, maruntaie de gaina, paine, unt, patrunjel tocat, gaina. Ingrediente: 200 g carne tocata 1 ou sare (1/2 lingurita) un praf piper maruntaiele de la o gaina 1 felie paine faramitata 1 lingura unt patrunjel tocat o gaina de circa 3 kg Mod de preparare: Cureti gaina […]
Ciorba de perisoare cu zeama de varza si carnati
Ingrediente: o ceapa mijlocie 1-2 ardei grasi 3 morcovi o telina data pe razatoarea cu ochiuri mici Mod de preparare: Toate legumele le calesc in ulei. Dupa ce s-au calit (de fapt, mai mult s-au inmuiat), adaug circa 3 litri de apa si las sa fiarba la foc mare. Dupa ce a dat […]
Ciorba de carne de porc cu bors si zeama de varza
Ingrediente: 3-4 cepe potrivite 2 morcovi 1 kg carne (macra sau mai grasa, dupa preferinta) fidea 1 cub condimente 1 cub bors 4 linguri bulion si 2 linguri zarzavat in bulion 1 litru zeama de varza murata o mana de orez cimbru sare patrunjel si aproape 4 litri apa Mod de preparare: Intr-o […]
Muschi cu ciuperci
Ingrediente: 900 g muschi de porc 100 ml ulei 20 g bulion 20 g faina 200 ml vin rosu 150 g ciuperci 200 ml zeama de oase (supa) 30 g morcov 30 g pastarnac 30 g telina piper sare Mod de preparare: Muschiul curatat, spalat si transat il dai printr-un strat de sare […]
Curcan la tava invelit in foi de varza acra
Curcan la tava invelit in foi de varza acra din: curcan, piper, boia de ardei, untura, sare, varza acra, coniac. Ingrediente: 1 curcan 1 g piper 5 g boia de ardei 150 g untura 20 g sare 300 g varza acra 50 ml coniac Mod de preparare: Cureti curcanul, il speli, il zvanti cu […]
Friptura de iepure cu slanina si smantana
Ingrediente: muschii de la iepure si pulpele cateva felii de slanina catei de usturoi 1 pahar cu vin cateva boabe de piper 1 lingura de smantana 1 lingura cu mustar Mod de preparare: Speli bine carnea, o imapanezi cu usturoi si cu felii de slanina si o pui intr-o cratita cu vin si […]
Chiftelute de creier
Ingrediente: 1 creier mare (de vaca) 3 oua 2 linguri faina ulei sare piper alb 100 g cascaval 1 lamaie Mod de preparare: Fierbi creierul in apa clocotita cu sare. Cand se raceste, il tai in bucaji mici, il amesteci cu faina, ou, sare, piper si cascaval ras. Formezi chiftelute, le tavalesti prin […]
Gogosele de aluat umplute cu icre
Ingrediente aluat: 1/2 pahar apa 3 oua 125 g faina 60 g unt sau grasime 2 g sare Umplutura: 150 g icre preparate 100 g masline pentru decor Mod de preparare: Dai apa in clocot impreuna cu sarea, untul sau grasimea si adaugi faina toata. Amesteci, pana se incorporeaza, si lasi putin sa […]
Gustarea ideală: ciocolata care conţine apă şi nu grăsimi
Un grup de cercetători britanici de la Universitatea din Birmingham au inventat ciocolata care are un conţinut scăzut de grăsimi şi are în componenţa ei aproape două treimi apă. Oamenii de ştiinţă susţin că noul produs are un gust identic cu alimentul obişnuit. Mai mult, noua ciocolată oferă senzaţia de saţietate imediat, dând posibilitatea […]
Snitel cu nuca
Ingrediente: 8 snitele de porc 5 linguri pesmet sare piper 2 linguri miez de nuca macinat 2 oua 3 linguri faina 4 linguri ulei foi de salata lamaie pentru omare Mod de preparare: Speli carnea si o stergi cu un servet de bucatarie. Amesteci pesmetul cu miezul de nuca si condimentele. Dai carnea […]
Aperitiv asortat
Ingrediente: 300 g parizer 300 g cascaval 3 linguri smantana 3 linguri faina 4 oua crude 4 oua fierte piper sare dupa gust patrunjel Mod de preparare: Amesteci smantana, ouale crude si faina pana se omogenizeaza bine. Adaugi cascavalul ras pe razatoarea cu ochiuri mari, parizerul taiat cubulete, sarea, piperul si patrunjelul. Torni […]
Cum se prepara Cocktail Apple Daiquiri Straight Up (video)
O reteta video despre cum se prepara Cocktail Daiquiri Straight Up Cocktail Ingrediente: 50 ml light rum 10 ml cinnamon schnapps 10 ml sugar syrup 1 lime ice cubes 1 shot measure 1 knife 1 chopping board 1 juicer 1 cocktail shaker 1 strainer 1 cocktail/martini glass Cum se prepara Cocktail Apple Daiquiri Straight […]
Pulpa de vitel umpluta
Ingrediente: 1/2 kg pulpa 3 linguri ulei sare piper Pentru umplutura: 2 cepe mici 2 cattei de usturoi patrunjel 1 ou 2 galbenusuri 3 felii paine 50 ml lapte 10 g unt 1 lingura condimente Pentru sos: 4 fire de menta 2 linguri otet 1 lingura de zahar sare piper Mod de preparare: […]
Pulpa de porc umpluta cu legume
Ingrediente: 1 kg pulpa de porc fara os 1 ceapa 2 cuisoare 5-6 catei de usturoi cimbru sare 1 pahar de vin alb 1 pahar apa Pentru umplutura: 300 g ciuperci 2 cepe 1 morcov 1 ardei gras 1 lingura orez 1 ou patrunjel verde sare piper boabe Mod de preparare: Tai pulpa […]
Carnati rumeniti, serviti cu sos de vin rosu si garnitura de piure
Carnati rumeniti, serviti cu sos de vin rosu si garnitura de piure din: ulei, carnati, unt, ceapa, frunze de salvie, faina, vin rosu, supa concentrata de pui. Ingrediente: 1 lingura ulei 8 carnati proaspeti 25 g unt 2 cepe taiate julien 1 lingura frunze de salvie 2 linguri faina 250 ml vin rosu 350 ml […]
Ciorba de creier cu zeama acra de varza
Ingrediente: 300 g creier de porc 4 morcovi 4 radacini de patrunjel 3 cartofi 1 telina bulion zeama de varza murata sare piper condiemente Mod de preparare: Pui creierul pe porc si/sau carnea de porc la fiert. Cand au fiert pe jumatate, adaugi morcovii, radacina de patrunjel, telina, cartofii si mai lasi sa […]
Rulouri umplute cu salata boeuf
Ingrediente: 1 kg carne de pasare fara os (gaina, gasca sau rata) 1 cutie (700 g) mazare 2 borcane (a cate 700 g) castraveti acri 1 borcan mic gogosari (pentru omat) 6-7 oua fierte tari 3-4 galbenusuri pentru maioneza 1 borcan mic de mustar 1 kg cartofi fierti in coaja 1 l ulei (pentru […]
Rulada din muschiulet de porc
Ingrediente: 400 g muschi de porc 150 g ciuperci 150 g carnaciori 100 g costita afumata 100 g cascaval 100 g ceapa 3 oua 50 g pesmet 50 g pasta de rosii marar 1 ardei iute 100 ml ulei sare piper Mod de preparare: Tai muschiuletul de porc pe lungime il bati putin. […]
Spata de porc umpluta cu ciuperci
Ingrediente: 1,200 kg spata de porc pregatita pentru umplut Pentru marinata: 250 ml vin alb sec 4 catei de usturoi pisati 4 linguri ulei de masline 4 cepe mijlocii taiate felii zeama de la o lamaie 2 foi de dafin 1 g piper proaspat macinat 1 g boia de ardei dulce sare Umplutura: 200 […]
Berea ţine la distanţă bolile de inimă
Vitamina B6 este responsabilă de menţinerea normală a nivelului homocisteinei sangvine, substanţă cunoscută pentru efectele benefice în afecţiunile cardiovasculare Berea este bogată în multe dintre vitaminele de tip B, precum niacin, riboflavin (B2), pyridoxine (B6), acid folic (B9) şi Cobalamin (B12). Biodisponibilitatea acestor vitamine a fost confirmată prin cercetări care au demonstrat o absorbţie ridicată […]
Cotlete de porc
Ingrediente: 6 cotlete de porc fara os 25 g unt 2 linguri de ulei 2 catei usturoi pisati 50 ml vin rosu 1 conserva de rosii taiate marunt 1 ardei fara seminte taiat subtire 50 g salam 50 g masline fara samburi Mod de preparare: Incingi uleiul si untul intr-o cratita, adaugi cotletele, […]
Muschi de porc la tava
Iti trebuie 1 kg muschi sau cotlete fara os, piper, sare. Cureti muschiul de pielite si il legi cu sfoara ca sa capete o forma frumoasa. Il sarezi si piperezi cu cateva ore inainte de prajire. Pui camea la cuptor, la foc iute, si se aureasca, apoi micsorezi focul. Stropesti muschiul din cand in […]
Spata de porc umpluta
Ingrediente: 1 si 1/2 kg de spata 50 g ficat 150 g carnati afumati 50 g unt 50 g untdelemn 1 ou 50 g slanina afumata 2-3 catei usturoi 1 ceapa 1 felie franzela 1 legatura patrunjel verde 1 cana zeama de carne sare piper dupa gust slanina Mod de preparare: Scoti osul […]
Salata de toba
Ingrediente: 1 bucata toba 250 ml apa sare piper cimbru maghiran 2-3 linguri ulei 3 linguri otet 2 lingurite mustar (de buna calitate) 1 cub condiemnte Mod de preparare: Tai in bucati toba, apoi faci o marinata din 250 ml apa calduta, sare, piper, cimbru, maghiran, ulei, otet, mustar si 1 cub condimente. […]
Cum se prepara Shrimp Creole (video)
Cum se prepara Shrimp Creole
Ciorba de sira de porc
Ingrediente: 8 bucati sira proaspata de porc ceapa morcov telina suc de rosii ardei verdeata, 6 l apa 10 foi de varza murata zeama de varza fidea Mod de preparare: Fierbi sira, avand grija sa iei mereu spuma in timpul fierberii. Adaugi zarzavatul taiat si lasi sa fiarba la foc potrivit. Cand e […]
Cornulete cu vanilie
Se amesteca intr-un vas 250 g de faina cu 1 plic de praf de copt, 1 plic de zahar vanilinat, 3 galbenusuri, 200 g de unt moale sau margarina si 125 g de migdale decojite si tocate. Compozitia se amesteca bine cu mixerul si apoi se framanta pana se obtine un aluat neted, din care […]
Oua umplute cu piept de pasare
Ingrediente: 300 g piept de pasare 10 oua 50 g mustar piper 20 g unt castraveti murati in otet sare Mod de preparare: Dai pieptul de pasare fiert prin masina de tocat carne. Castravetii ii tai cubulete, fierbi ouale, le decojesti si le tai in doua pe lung. Le scoti galbenusurile, le faramitezi […]
Rulada aperitiv
Ingrediente: 1 kg branza de vaca 1 conserva de pateu de ficat (mare) 8 galbenusuri fierte 1 margarina 6 gogosari rosii murati sare piper Mod de preparare: Imparti margarina in trei parti egale. Prima parte de margarina o freci cu branza, pana devine o pasta si in ea adaugi 2 gogosari taiati cubulete, […]
Salata de boeuf
Ingrediente: carne de vita sau pasare gogosari la otet castraveti cartofi telina mustar sare maioneza morcov Mod de preparare: Fierbi carnea, cartofii, telina si morcovii. Tai totul cat mai marunt, adaugi maioneza si amesteci pana ce se omogenizeaza. Asezi toata compozitia pe un platou si aranjezi sub forma de tort. Salata de boeuf […]
Marinata pentru carnea de vitel
1 pahar oţet de vin, 3 linguri de vin alb sec, 2-3 frunze de dafin, 10 boabe de piper, între 10 şi 20 boabe de ienupăr, sare. Carnea slabă de viţel se împănează cu slănină, apoi oţetul se dă în clocot, se adaugă vinul, condimentele şi se toarnă marinata fierbinte peste carne. După ce […]
Peste la cuptor – Crap
Cumperi un crap frumos de 1,5 kg maximum, îl cureţi bine de solzi şi-l speli. Presara-l bine cu condimente, pune-l într-un vas de jena şi unge-l cu puţin ulei de măsline. Adaugi puţin rozmarin şi puţină apă. Il dai la cuptor şi când e gata presari câteva fire de pătrunjel verde. Cea mai potrivită garnitură […]
Prajitura Jancsi
Ingrediente: 7 ouă 5 linguri făină 2 linguri cacao 7 linguri zahăr Mod de preparare: Albuşurile le baţi spumă tare, adaugi treptat zahărul, gălbenuşurile, făina şi cacaoa cernută. Coci la foc potrivit într-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Rece, se taie în două. Intre cele două foi pui următoarea Cremă: 750 g […]
Tarta cu fructe si crema de vanilie
Tarta cu fructe si crema de vanilie din: faina, margarina, zahar pudra, ou, lapte, vanilie. Ingrediente pentru aluat: 300 g făină 200 g margarină 100 g zahăr pudră (ca să se topească mai repede) 1 ou Mod de preparare: Pe o planşetă sau pe masa curată pui făina, îi faci o adâncitură în […]
Prajitura cu albus
Ingrediente: 300 g făină 200 g unt 3 ouă 1/2 ceşcuţă de smântână 5-6 linguri zahăr 1 vârf de cuţit bicarbonat 1 linguriţă oţet Mod de preparare: Intr-un castron pui făina şi untul. Apoi faci o adâncitură la mijloc în care pui un ou întreg, 2 gălbenuşuri, 1/2 ceşcuţă smântână, zahărul, bicarbonat stins cu oţet. […]
Muschi de vită
Ingrediente: 600-700 g muşchi de vită 150 g ulei o lingură ceapă tocată 1 linguriţă boia 400-500 g cartofi 2 ardei graşi 2-3 linguri bulion sare piper 1 lingură de unt fierbinte pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Taie muşchiul în felii de grosimea unui degît, pe care le baţi puţin cu […]
Marinata pentru carnea de porc
1 pahar apă, 2/3 pahar oţet de vin, 1 ceapă, 20 boabe de ienupăr, 10 boabe piper, 2 frunze de dafin, câteva ace de molid, puţin rozmarin. Sau 1/2 l de vin alb’sec, 1 ceapă, 1 morcov, 1 fir de praz, 1 bucată de ţelină, 2 căţei de usturoi, o cuişoară, câteva boabe de […]
Caltabosi cu sos
Compoziţia de cârnaţi: Pui la călit o ceapă cu puţin orez şi bulion Le fierbi înăbuşit. Amesteci, dar le iei de pe foc înainte de a fi bine fierte. Alegi părţile mai subţiri ale unor maţe groase şi le umpli cu această compoziţie. Faci atâtea bucăţi câte persoane sunt la masă. Le fierbi apoi în […]