Retete culinare cu poze
Supă de ţelină cu paste faionoase
Ingrediente: 1 kg ţelină 2 cepe 2 morcovi 4 cartofi o mână de paste făinoase 1 cutie smântână sare condimente ulei Mod de preparare: Cureţi toate zarzavaturile, tai ceapa mărunt, iar pe celelalte cubuleţe. Pe toate le înăbuşi în puţină apă cu ulei şi condiment după gust. După câteva minute, torni apă şi […]
Salată de carne de vită cu ciuperci
Ingrediente: 300 g carne de vită fiartă foarte bine 2 cepe mijlocii 10-12 ciuperci 1 sfeclă mijlocie fiartă 1 linguriţă muştar 3 linguri oţet de mere sau zeamă de lămâie 4-5 linguri ulei 1 linguriţă zahăr sare piper verdeaţă Mod de preparare: Pregăteşti întâi sosul pentru care freci muştarul cu zahărul, sare şi […]
Rantaş alb fierbinte
Ingrediente: 25 g unt 50 g făină 2 pahare zeamă de carne sau lapte Mod de preparare: Intr-o tingire adîncă punem untul şi îl topim pe plită. Cînd s-a topit, presărăm cantitatea necesară de făină şi, amestecînd cu lingura, înfierbîntăm bine compoziţia. Făina nu trebuie să se rumenească sau să se înnegrească, fiindcă […]
Salată de varză rosie
Ingrediente: 1 varză roşie 2 linguri ulei otet sare puţin zahăr Mod de preparare: Curăţăm varza de foile ofilite, o tăiem foarte fin şi o opărim în apă clocotită (fără să clocotească), ca să îndepărtăm amăreala. Vărsăm apa şi uscăm salata pe sită. Inainte de a servi varza roşie la masă, turnăm peste […]
Salată de varză alba
Ingrediente: 1 varză albă 2 linguri ulei otet sare piper puţin zahăr Mod de preparare: Curăţăm varza de frunzele de deasupra. O tăiem în două şi scoatem frunzele una cîte una. Apoi curăţăm vinele cu un cuţit subţire. Din fiecare frunză facem un rulou şi o tăiem ca tăiţeii. După aceea spălăm bine varza, o […]
Tort de iaurt cu struguri
Ingrediente: 3 ouă 120 g zahăr 45 g făină 45 g amidon 1/2 linguriţă praf de copt Pentru cremă ai nevoie de: 500 g iaurt zeamă de la 1/2 lămâie 50 g zahăr 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 kg struguri albi şi negri 750 ml frişcă 2 plicuri gelatină Mod de preparare blat: Baţi […]
Salată de linte
Ingrediente: 500 g linte 1—2 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper mărar Mod de preparare: Alegem linte mare, curată, o spălăm. O ţinem citva timp în apă călduţă. Aruncăm apa şi mai controlăm o dată lintea dacă este curată. Punem lintea în cratiţă la foc cu apă rece (mai multă). Cînd este […]
Pui cu sos de verdeaţă si piure de vinete
Ingrediente: 1 piept de pui 100 ml vin alb 200 g unt 1 ceapă 2 vinete 1 dovlecel unt 2 cartofi sare piper zeama de la 1/2 lămâie 1 ceaşcă supă dintr-un cub de concentrat pătrunjel tarhon Mod de preparare: Cureţi carnea şi o tai bucăţele pe care le presari cu sare, le […]
Salată de fasole boabe
Ingrediente: 400 g fasole boabe un morcov un pătrunjel 2 cepe 2 linguri ulei o lingură oţet sau zeamă de lămîie pătrunjel verde Mod de preparare: Alegem fasole boabe mare sau rotundă (ouşoare). O muiem din ajun în apă călduţă, apoi o spălăm în cîteva ape reci. Punem la fiert cu apă caldă, […]
Cum se prepara Cocktail Hyde Park (video)
Ingrediente: 1 green apple 3 Raspberries 10 ml Apple Juice 5 ml Raspberry liqueur some Champagne some Cubed Ice 1 Knife 1 Chopping board 1 Cocktail shaker 1 Cocktail strainer 1 Champagne glass
Salată de fasole verde
Ingrediente: 500 g fasole 2 linguri ulei 1 lingura oţet sare piper cîteva măsline cîteva fire de ceapă verde mărar verde Mod de preparare: Alegem fasole fideluţă, o curăţăm şi o punem în apă rece. Apoi o punem la fiert în 3 l de apă clocotită, numai cate o mînă de fasole ca […]
Conopidă cu ouă la cuptor
Ingrediente: 1 conopidă 100 g unt 2 ouă 4 linguri de pesmet 1 legătură pătrunjel verde sare Mod de preparare: Speli bine conopida, o desfaci în bucheţele şi o pui la fiert în apă cu sare pentru 10- .15 minute, iar separat fierbi ouăle. După ce conopida s-a fiert, o laşi să se scurgă, […]
Salată Mimoza
Ingrediente: 4 lăptuci 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper 2 ouă fierte tari Mod de preparare: Curăţăm lăptucile ca să rămînă numai inima, adică partea albă şi galbenă din mijloc, precum şi puţin din frunzele verzi. Tăiem în patru. Pregătim salata de lăptuci cu oţet şi cu ulei, apoi o presărăm […]
Salată de laptuci
Ingrediente: 2 lăptuci potrivite 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet sau zeamă de lămîie sare piper haţmaţuchi tarhon fin tocat Mod de preparare: Alegem lăptuci tinere şi tari, tăiem în lungime în patru sferturi. Spălăm salata repede în apă la robinet şi o lăsăm să se scurgă. Apoi o muiem într-un sos preparat […]
Supa cremă de legume de toamnă
Ingrediente: 2 morcovi 1 păstârnac 1 rădăcină de pătrunjel 2 cepe 1 ţelină 2-3 cartofi 1 mână de fasole verde 2-3 frunze de varză 2 ardei graşi 1 dovlecel 2 bucheţele de conopidă 100 g unt 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le speli şi le […]
Salată cu smatană
O reteta simpla si delicioasa de salata cu smantana din: salata, smantana, galnebusuri, otet, sare si piper. Ingrediente: 1 căpăţînă mare de salată sau 2 mijlocii 1/2pahar smantană 2 gălbenuşuri 1 lingură oţet sare piper Mod de preparare: Atît salata verde, cît şi salata de lăptuci se pot pregăti şi cu smîntînă amestecată cu gălbenuşuri […]
Budincă de dovlecei cu orez si carne
Ingrediente: 3 dovlecei 200 g carne de vită 3 linguri orez 3 linguriţe unt 2 linguri pesmet sare, piper 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Speli dovleceii, îi cureţi de coajă, îi tai rondele pe care le pui la fiert în apă cu sare, iar carnea o fierbi separat în apă rece. Inăbuşi […]
Salată de dovlecei cu floare
Ingrediente: 1 kg dovlecei 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet sare pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Alegem dovlecei mici cu floare, îi curăţăm şi îi spălăm. Punem dovleceii la fiert în apă clocotită cu sare. Cand sînt fierţi, îi scoatem şi îi lăsăm să se scurgă într-o strecurătoare. Dacă dovleceii nu sînt […]
Legume cu orez si smantana
Ingrediente: 3 morcovi 300 g fasole verde 1 conopidă mică 1 gulie 150 g orez 200 g margarina unt 300 g smântână sare 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Speli bine orezul, îl înăbuşi în puţin unt sau marigarină, apoi îl pui la fiert în 3 căni de apă cu puţină sare. Cureţi […]
Salata Loreta
Ingrediente: 2 căpăţîni de salată 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet o sfecla fiarta Mod de preparare: Preparăm o salată verde. Fierbem sfecla şi o tăiem fin ca tăiţeii, apoi o amestecăm cu oţet şi ulei şi o presărăm peste salata verde. Servim imediat fără să amestecăm. Pofta buna!
Salata verde
Ingrediente: lăptuci salată creată marule creson hatmaţuchi iarbă grasă sau untişor (grîuşor) 2—3 linguri ulei 1 lingură otet mărar verde tocat mărunt 2 ouă răscoapte sare piper usturoi (facultativ) zahăr (facultativ) Mod de preparare: Curăţăm frunzele mai groase de lăptuci ; scoatem frunzele care au stat pe pămînt : desfacem frunză cu frunză […]
Supă cremă de pasare si ciuperci
Ingrediente: 1 piept de pui 200 g ciuperci 1 ceapă 1 morcov 1 rădăcină de pătrunjel 1 ţelină 1 lingură făină 50 g unt 100 g smântână 2 gălbenuşuri sare Mod de preparare: Speli pieptul de pui, îl pui la fiert în 3 l de apă cu sare şi ai grijă să aduni […]
Aripi de pui condimentate
Ingrediente: 10 aripi de pui 4 linguri de ulei 4 linguri vin roşu 4 linguri miere 2 linguri bulion sare şi piper după gust Mod de preparare: Speli bine cele 10 aripi de pui şi le aşezi pe toate într-un castron cu toate ingredientele. Le laşi 30 de minute la marinat. Apoi le […]
Rulouri din carne de porc umplute cu mezeluri
Ingrediente: 750 g carne de porc 150 g parizer 100 g slănină afumată 3-4 castraveţi în oţet 2 morcovi 200 ml vin alb 100 ml ulei 200 g smântână 1 legătură verdeaţă 1-2 linguri muştar sare piper Mod de preparare: Tai carnea felii subţiri, o baţi şi o condimentezi cu sare, piper şi […]
Gogoşi sărate din cartofi
Pentru aluat: 500 g cartofi fierţi 1 ceaşcă lapte (100 g smântână) 2 ouă 250 g făină drojdie cât o nucă un praf de sare Pentru umplutură: 100 g brânză telemea sau amestecată cu brânză de vaci Mod de preparare: Cartofii fierţi, curăţaţi şi raşi îi amesteci cu drojdia dizolvată în prealabil în […]
Baton de hamsii
Ingrediente: 500 g hamsii sărate 2 căni făină 1 pachet margarină 5 linguri apă 2 linguri oţet 1-2 ouă pentru uns Mod de preparare: Faci aluatul din făină, margarină, apă şi oţet. Este bine să-l prepari cu o zi înainte şi să-l ţii la rece. Intinzi o foaie de circa 3 mm grosime […]
Rulouri din carne de porc umplute cu pipote
Ingrediente: carne macră de porc pipote 1 ceapă piper condimente ou făină pesmet ulei sau untură Mod de preparare: Tai carnea ca pentru şniţel, o baţi cu ciocanul de şniţele, o sărezi, o piperezi şi o laşi la rece. Intre timp, pui la fiert ceapa şi pipotele în apă cu sare. După ce […]
Antricot de porc umplut (impănat) cu carnacior oltenesc
Ingrediente: 1 şi 1/2 kg antricot de porc 1/2 kg cârnăciori olteneşti 1 pahar supă de carne 1 pahar vin alb 1 ceapă, condimente (usturoi, foi de dafin, cimbru, piper) pastă de ardei ulei sau untură Mod de preparare: Antricotul îl împărţi în două, cu o lingură de lemn (folosesc coada) perforezi carnea şi introduci […]
Saramură pescărească de crap
Ingrediente: crap cu solzi cimbru după gust 2- 3 căţei de usturoi 25 ml ulei 1 pahar cu apă sare boabe de piper după gust Mod de preparare: Cureţi crapul numai în interior şi-l speli. îi dai sare şi-l pui pe grătarul bine încins să se frigă pe ambele părţi. După ce […]
Sos scordolea
Ingrediente: 200 g nuci 200 ml ulei de măsline 200 g miez de franzelă 200 g cartofi 20 g usturoi 40 ml oţet sare Mod de preparare: Fierbi cartofii în coajă după ce i-ai spălat bine, îi cureţi, îi pasezi cu furculiţa şi îi dai la răcit. Pisezi nucile în piuliţă, înmoi miezul […]
Salată de ouă
Ingrediente: 8 ouă fierte (tari) castraveţi în oţet maioneză 200 ml smântână sare piper 2-3 căţei de usturoi Mod de preparare: Amesteci maioneza (făcută din 2 gălbenuşuri crude şi unul fiert) cu 200 ml smântână. în sosul obţinut, adaugi castraveţii acri tăiaţi cubuleţe mici, cei 2-3 căţei de usturoi pisaţi, sare şi piper […]
Cum se prepara Cocktail Karma Sutra (video)
Ingrediente: 10 ml Grenadine 2 Lychees , fresh or tined 20 ml Mango Purée 10 ml Bison grass Vodka some Champagne 1 champagne flute 1 mixing glass 1 cocktail spoon 1 strainer 1 standard shot measure
Ficat la grătar
Ingrediente: 1 kg ficat de vită sau de porc 1 bucată mică de kaizer afumat sare piper condimente Mod de preparare: Cureţi ficatul şi îl tai felii. Il crestezi cu cuţitul şi-n crestături pui bucăţele mici de kaizer afumat. Condimentezi cu piper, pui bucăţile la fript pe grătarul încins şi le întorci pe […]
Frigărui din carne de porc
Ingrediente: 500 g carne de porc 500 g slănină 2 cepe 2 ardei 2 roşii mari câţiva căţei de usturoi piper condimente Mod de preparare: Tai carnea şi slănina, le condimentezi şi le pui într-un vas până se pătrund, în acest timp tai legumele în felioare potrivite. Cureţi beţele pentru frigare şi […]
Salata de fructe
Ingrediente: 2 banane 4 mandarine 1-2 kiwi 1 măr 1 cutie compot de ananas bucăţi 1 cutie compot de cireşe opţional frişca Mod de preparare: Tai fructele cubuleţe şi mărul feliuţe, adaugi cireşele şi compotul de ananas integral. Laşi puţin castronul la rece şi, în funcţie de zeama lăsată de fructe, hotărăşti pe […]
Lapte de pasare cu rom
Ingrediente: 1 l lapte 6 ouă 200 g zahăr vanilie 1 linguriţă de făină 1 lingură de rom Mod de preparare: La foc potrivit, într-o cratiţă pui laptele cu vanilia. Baţi într-un castron albuşurile la care adaugi, după ce s-au făcut spumă, 100 g zahăr pudră, şi baţi încontinuu până se ţine albuşul […]
Mancare de cartofi cu chimen si cuşcuş
Ingrediente: 1 ceapă mare 3 linguri ulei 1 kg cartofi 1 căţel de usturoi boia sare piper 1 linguriţă chimen 1/4 kg cuşcuş Mod de preparare: Căleşti bine ceapa în ulei, adaugi cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cuburi mici, sare, boia (1 linguriţă). Pui apă să depăşească nivelul cartofilor, piper, usturoi pisat şi […]
Chiftele de pui cu masline
Ingrediente: 500 g piept de pui 250 g măsline negre 3 ouă 1 ceapă 1 morcov 1 cartof 2 felii de pâine 5-6 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel ulei sare piper Mod de preparare: Pieptul de pui îl dai prin maşina de tocat împreună cu morcovul, ceapa, cartoful, miezul de pâine înmuiat […]
Prajitura cu mac in 2 foi
Ingrediente: 200 g făină 150 g margarină 1 gălbenuş 4 linguri apă rece Mod de preparare: Din toate ingredientele faci un aluat pe care-l păstrezi o oră la frigider. Pentru umplutură ai nevoie de: 350 g zahăr 1 pahar apă (200 ml) 400 g mac măcinat 3 ouă 50 g unt Mod […]
Mămăliguţă cu ou
Laşi un ou la fiert cam 10 minute ca să fie tare. în acest timp faci o mămăligă mai moale şi după ce a fiert bine iei din ea două linguri mari şi o amesteci cu gălbenuşul de la ou, o linguriţă unt sau margarina, 1-2 linguri lapte, 2 linguri brânză de vaci. lese […]
Crochete cu griş cu ciuperci
Ingrediente: 500 ml lapte 1 cănuţă de griş 1 ou caşcaval 100-150 g ciuperci Mod de preparare: Laptele îl amesteci pe foc cu grisul până se îngroaşă, apoi îl laşi la răcit. Separat amesteci oul, caşcavalul ras şi ciupercile tocate. Compoziţia rezultată o amesteci cu grisul fiert. Pe masa curată sau pe o […]
Mazare cu orez
Ingrediente: 300 g mazăre 1 cană orez 50 ml ulei sare pătrunjel verde condimente Mod de preparare: Căleşti în ulei orezul ales şi spălat, adaugi 3/4 l apă, condimente, sare şi verdeaţă. Fierbi totul la foc mic, 15 minute, fără să amesteci. După aceea pui mazărea fiartă, amesteci şi mai laşi 5 minute […]
Sufleu de ştevie
Alegi şi speli 1-1,5 kg de frunze de ştevie proaspete, le fierbi bine, apoi le toci. Intr-o tigaie pui 3-4 linguri de unt (sau ulei) şi, când s-a încins, adaugi 2 linguri de făină. După ce făina s-a rumenit uşor, adaugi ştevia tocată fin şi o laşi să se călească timp de câteva minute. […]
Tăiţei cu şuncă
Ingrediente: 300 g tăieţei proaspeţi 100 g şuncă 1 ceapă mică pătrunjel ardei iute (roşu) 3 linguriţe ulei de măsline sare şi piper Mod de preparare: Intr-o oală cu apă sărată fierbi tăieţeii. Intre timp, într-o cratiţă pui ulei, puţin ardei iute şi ceapa şi le prăjeşti puţin la foc moderat, amestecând des […]
Ciorbă de spanac cu cartofi
Ingrediente: 1 kg de spanac 2 cepe 1 morcov 1 rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 2 cartofi 3 roşii din conservă sau 2 linguri de bulion un pahar de orez 3 căţei de usturoi 3 linguri de ulei 1 legătură de leuştean oţet sau sare de lămâie sare piper Mod de preparare: Speli […]
Colţunaşi cu gem de prună
200- 300 g făină, 2 ouă, puţină sare şi 2 linguri o foaie şi pe o jumătate din ea pui, în rând, câte o jumătate de linguriţă de gem cu 2 cm distanţă între ele. Pui apoi cealaltă jumătate a foii peste partea cu gem. Tai pătrate şi le fierbi în apă cu sare, […]
Tartă cu opintici
Ingrediente aluat: 150 g margarina 300 g făină 1 gălbenuş 2 linguri de apă sare marar tocat l frămânţi şi îl laşi la rece timp de 1 oră. La această umplutura pentru tartă Mod de preparare: Intinzi aluatul cu mâna într-o tavă (rotundă, de tartă) unsa cu margarină şi tapetată cu făină, lăsând […]
Mancare de cartofi noi cu mazare
Ingrediente: 1 kg de cartofi noi, curăţaţi şi tăiaţi în sferturi 500 g mazăre nouă un pahar de orez 3 linguri de ulei 1 legătură de pătrunjel verde o ceapă mică tocată mărunt sare Mod de preparare: Intr-o cratiţă înăbuşi în ulei şi câteva linguri de apă ceapa împreună cu mazărea, cartofii şi […]
Pizza cu parizer
Ingrediente: 300 g făină 200 ml lapte 20 g drojdie 1 vârf cuţit sare 200 g parizer 150 g caşcaval un vârf cuţit piper 100 ml bulion sau pastă de tomate 250 g ciuperci din conservă ulei Mod de preparare: Amesteci bine toate ingredientele (făină, lapte, drojdie, sare) până obţii un aluat pe […]
Supă crema de legume cu chimen
Ingrediente: 1 morcov 1 ceapă 1 rădăcină de pătrunjel 1/2 linguriţă de chimen 2 linguri de ulei 1 lingură de făină 1 pahar de vin roşu sare piper Mod de preparare: Cureţi zarzavaturile, tai ceapa în patru, morcovul şi rădăcina de pătrunjel rondele şi le pui la fiert în 500 ml apă. După […]
Pizza de post
Ingrediente: 600 g făină 50 g drojdie 150-200 g margarină (sau ulei) 1 ceaşcă apă caldă 1 lingură de oţet sare piper după gust Pentru umplutură: 1 cutie cu ciuperci 2 cepe 1 morcov 1 ardei gras 20 de măsline fără sâmburi 1/2 ceaşcă de ulei suc de roşii Mod de preparare: Prepari […]
Ştevie cu orez
Opăreşti ştevia. Prăjeşti în puţin ulei 2-3 fire de ceapă tăiată mărunt, adaugi o parte orez şi una de ştevie (de exemplu: o ceaşcă de orez şi una de ştevie). Apoi pui apă de patru ori cât cantitatea de orez. Adaugi şi puţine condimente şi laşi să scadă. Poţi pune după gust şi puţin […]
Ciorbă de lobodă cu cartofi
Ciorbă de lobodă cu cartofi din: frunze de loboda, cartofi, ceapa verde, patrunjel, marar, leustean, rosii, sare de lamaie, ulei. Ingrediente: 1/2 kg frunze de lobodă 2 cartofi 1 legătură de ceapă verde 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar 1 legătură de leuştean 2-3 roşii din conservă oţet sau sare de lămâie ulei […]
Ouă umplute pe pat de varză
Fierbi 10 ouă (tari), le cureţi de coajă, le tai în două pe lungime şi le scoţi gălbenuşurile. Pe acestea le pui într-un castron şi le sfărâmi cu furculiţa, adaugi un pateu de ficat (100 g) şi le amesteci bine cu o lingură de lemn, după ce ai pus sare şi piper după gust. […]
Clătite cu opintici
Cureţi 1 kg de bureţi de impurităţi, îi speli bine şi îi fierbi în apă cu puţină sare. Ii scurgi şi îi treci prin maşina de carne. Separat aureşti 2-3 cepe în 2-3 linguri de ulei, pui 4-5 căţei de usturoi zdrobiţi pe care apoi îi scoţi, peste care răstorni bureţii tocaţi şi amesteci […]
Rulouri din carne de viţel
Ingrediente: 4 felii carne de viţel (pulpă) 200 g jambon afumat 80 g ciuperci 2 ouă fierte tari pătrunjel tarhon ceapă 100 g unt 1 pahar de vin alb sare şi piper 1 felie de pâine 1 legătură de ceapă verde 200 g morcovi mici (carate) Mod de preparare: Toci cubuleţe şunca (jambonul) […]
Pirosti din aluat de gogoşi
Facem un aluat de gogoşi. Tăiem rondele cu un pahar. Punem umplutura la mijloc, la distanţă de 1 cm de la margine. Lipim marginile, întorcîndu-le una peste alta (fără să formăm creastă). Le prăjim în grăsime, le scoatem şi le aşezăm pe hîrtie. Pofta buna!
Maioneza dietetica
Ingrediente: 1 l lapte 70 g amidon 200 ml ulei de măsline 3 gălbenuşuri 200 ml zeamă de lămâie sare Mod de preparare: Opreşti o cană de lapte (150 ml), iar restul îl pui la fiert cu puţină sare. In laptele oprit (rece) dizolvi amidonul şi-l pui peste lapte când acesta a dat […]
Friptura de vacă in sos de vin
Ingrediente: 1 kg came de vacă fără os 2 linguri grăsime 2 cepe (de mărime mijlocie) 1 morcov 1 foaie de dafin piper boabe 1 crenguţă de cimbru 3 căţei de usturoi 1 pahar de vin alb sare Mod de preparare: Carnea spălată o cureţi de pieliţe, o ştergi cu un şervet şi […]
Rulouri crocante cu umplutură picantă
Intr-o tavă unsă cu puţin ulei întinzi 300 g de foi de plăcintă şi le tai în formă de triunghi (ca o felie de tort). Pentru compoziţia care va veni peste ele, faci aşa: cureţi o ceapă şi o dai pe răzătoarea mică. O legătură de pătrunjel (spălată şi curăţată) o tai mărunt. Intr-o […]
Şniţel cu caşcaval
Ingrediente: 600 g carne de şniţele 2 ouă 100 g caşcaval 4 linguri pesmet 100 ml ulei piper sare. Mod de preparare: Carnea o speli şi o pregăteşti ca pentru şniţele obişnuite. O baţi şi o presari cu sare şi piper. Ouăle le baţi bine, iar caşcavalul îl razi. Pui uleiul la încins. […]
Salată verde cu nuci si cascaval
Ingrediente: 1 salată verde mare 100 g caşcaval 1 mână miez de nucă sos de roşii 5 linguri ulei 1/2 lingură oţet sare şi piper Mod de preparare: Amesteci în această ordine: salata spălată şi ruptă în bucăţi, caşcavalul ras, miezul de nucă tocat, sare, piper, adaugi uleiul şi oţetul. Pe deasupra torni […]
Ciorbă ţarănească de văcuţă
Ingrediente: 1 kg carne de vacă 2 morcovi 2 ţeline potrivit de mari 1 fir de praz 3-4 frunze varză albă 2 cepe potrivite albitură (păstârnac, pătrunjel – rădăcini) 3 cartofi potrivit de mari pătrunjel verde sare piper smântână 2-3 ouă Mod de preparare: Carnea o cureţi de pieliţe, o speli şi o […]
Vinegretă de carne
Ingrediente: 500 g carne fiarta sau friptă aceleasi cantitati ca la vinegretă de peste Mod de preparare: Putem prepara vinegretă din carne fiartă sau friptă de vacă, viţel, berbec, porc, pasăre şi vînat. Putem folosi carne rămasă din ajun. Procedăm în acelaşi fel ca la vinegretă de peşte. Pe lîngă zarzavat, putem garnisi şi […]
Bomboane din biscuiti
Ingrediente: 1 kg biscuiţi obişnuiţi 1 pachet margarină 3- 4 linguri cacao 100 g nuci măcinate 100 g stafide 100 g rahat tăiat mărunt 1-2 sticluţe cu esenţă de rom zahăr după gust fructe din dulceaţă fulgi de nucă de cocos Mod de preparare: Biscuiţii îi dai prin maşina de tocat, apoi îi […]
Taiţei cu urdă si ciuperci
Ingrediente: 300 g tăieţei cu ou 200 g urdă 100 g ciuperci unt usturoi sare piper pătrunjel Mod de preparare: Ciupercile le înăbuşi în ulei, adaugi căţeii de usturoi întregi (îi scoţi când s-au rumenit), sarea, piperul şi verdeaţa tocată. Tăieţeii fierţi îi amesteci cu urda, pui deasupra compoziţia cu ciuperci şi îi […]
Pilaf cu ştevie
Ingrediente: 1 cană orez 2 legături ştevie 2 cepe potrivite codiţe de la 6 fire de ceapă verde 1 linguriţă boia de ardei dulce 1 lingură pastă de tomate 3-4 linguri ulei 1 lingură condimente 4 căni de apă sare piper Mod de preparare: Orezul ales şi spălat îl pui la fiert în […]
Pirosti din aluat cu drojdie
Ingrediente: aluat cu drojdie umplutură Mod de preparare: Pregătim aluat cu drojdie, întindem o foaie groasă de 1 cm. Tăiem rondele cu un pahar, întindem umplutura. Lipim rondelele ca şi colţunaşii, în formă de creastă de cocoş, colţunaşii stau însă culcaţi, pe cind pirostile stau drepte, cu creasta în sus. Obţinem această formă, […]
Zacusca de scrumbii
Ingrediente: 300 g peşte (două scrumbii) 1/2 lămîie 6 boabe ienibahar 6 boabe piper ulei (cît să acopere scrumbiile) 1 foaie de dafin oţet ardei roşu (după gust) 5—6 boabe de muştar Mod de preparare: Curăţăm scrumbiile, le deschidem pe la burtă, scoatem intestinele şi urechile. Apoi le punem în apă puţin sărată, […]
Pizza cu afumătură
Ingrediente: 1 ou 1/2 pachet margarina drojdie cât o nucă (dizolvată în circa 50 ml lapte călduţ) fănă cât cuprinde Din toate acestea faci un aluat nu prea tare, cât să poată fi întins în tavă. îl laşi la crescut 30 de minute. în tavă întinzi o foaie de 1 cm grosime. Pentru umplutură: […]
Papară de peşte
Ingrediente: 2 cartofi tăiaţi cubuleţe 1 peşte dezosat tăiat mărunt mărar 2-3 ouă 1 lingură smântână pătrunjel sare piper boia dulce Mod de preparare: Prăjeşti cartofii într-o tigaie. Când sunt aproape gata îi amesteci cu peştele şi îi laşi să se prăjească bine. Separat baţi 2-3 ouă în care amesteci 1 lingură de smântână, mărar, […]
Omleta de primăvară
Ingrediente: 4 ouă 15 ml ulei 4-5 roşii 1 legătură ceapă verde 1-2 felii telemea verdeaţă piper sare Mod de preparare: Pui uleiul la încins şi prăjeşti ceapa tocată mărunt, roşiile opărite, curăţate de coji şi seminţe şi stoarse de zeamă, tăiate în cubuleţe şi verdeaţa tocată mărunt. Adaugi apoi ouăle bătute ca […]
Budincă de cozonac
Ingrediente: 1 farfurie de cozonac 3/4 l lapte 3 ouă 3 linguri de zahăr ars 1 praf de zahăr vaniliat Mod de preparare: Zahărul, gălbenuşurile şi vanilia le pui într-un castron şi le freci bine cu lingura de lemn. Adaugi laptele, albuşurile bătute spumă tare şi amesteci uşor cu cozonacul sfărâmat. Torni într-o […]
Tocăniţă de burtă
Ingrediente: 500-600 g burtă de vacă 1 os de vacă 6 cepe 2 ţeline albitură (pătrunjel, păstârnac) 2 linguri de bulion de roşii un vârf de cuţit boia de ardei iute 1/2 pahar vin alb sare piper ulei Mod de preparare: Burta o cureţi, o speli şi o fierbi împreună cu zarzavatul (întreg) […]
Cum se prepara Cocktail Depth Charge (video)
Ingrediente: 150 ml chilled beer 50 ml vodka 1 orange 2 tsp sugar (or a sprinkling of) 1 collins glass 1 knife 1 chopping board 1 saucer 1 shot glass Cum se prepara Cocktail Depth Charge
Mancare de cartofi cu pipote
Ingrediente: 2 kg de cartofi 1 pungă de pipote 2 linguri de condimente 1 lingură de bulion 1 foaie de dafin câteva frunze de ţelină ulei pentru prăjit 5-6 căţei de usturoi apă verdeaţă Mod de preparare: Cartofii tăiaţi ca pentru mâncare îi pui la fiert împreună cu condimente, bulion, foaia de dafin, […]
Bulgări din biscuiţi si nucă
Ingrediente: 50 g cacao 2 căni cu zahăr (aproximativ 400 g) 500 g biscuiţi simpli 200 g margarină 1 cană nucă măcinată 1/2 cană cu apă Mod de preparare: Fierbi apa cu zahărul şi adaug cacao şi nuca. Dai la rece, apoi adaugi margarina, biscuiţii raşi sau pisaţi amestecând foarte bine. După gust, poţi […]
Prajitură cu cremă de biscuiti
Ingrediente: 6 ouă 200 g zahăr pudră 16 linguri zahăr tos 1 pachet unt 400 g biscuiţi măcinaţi 1 lingură cacao 1 foaie de napolitană nuci prăjite şi măcinate rom şi cafea ciocolată pentru ornat Mod de preparare: Freci gălbenuşurile cu zahărul pudră şi cu untul, adaugi biscuiţii măcinaţi, cacao, nucile prăjite şi […]
Unt de sardele
Ingrediente: 200 g unt 5—6 sardele Mod de preparare: Scoatem fileuri de sardele şi le dăm prin sită, apoi le amestecăm cu untul şi ungem pe pîine. Untul de sardele se poate păstra 10 zile. Pofta buna!
Urdă cu smantană si mărar
Ingrediente: 300 g urdă (grasă) 25 g smîntînă 50 g unt mărar verde sare Mod de preparare: Punem smîntînă proaspătă într-un tifon, legăm şi acoperim cu mălai, cu două ore înaintea mesei. Frecăm untul ca o cremă, presărînd sare, adăugăm urda şi frecăm cu o lingură de lemn. Cînd totul este bine amestecat, […]
Vinegretă de peşte rusească
Ingrediente: 1 kg peşte (şalău, păstrăv, nisetru, somn) 1 morcov 5 cartofi 2—3 castraveţi 10 linguri sos provansal 2—3 vîrfuri de cuţit pătrunjel verde sare piper 5 linguriţe unt zeamă de lămîie, muştar 5 linguriţe oţet 5 linguriţe ulei Mod de preparare: Desfacem fileurile de pe oase, le curăţăm de piele şi, pe […]
Rulada rece
Ingrediente: 200 g nucă măcinată 200 g zahăr pudră 2 linguri făină 3 linguri cacao 2 ouă Mod de preparare: Toate aceste ingrediente le amesteci, le frămânţi şi întinzi compoziţia pe un celofan presărat cu zahăr şi făină. Intinzi o foaie rotundă. Pentru cremă ai nevoie de: 3 gălbenuşuri fierte tari 3 linguri […]
Sărăţele cu branză
Ingrediente: 300 g unt 100 g făină 300 g şvaiţer 1 gălbenuş 1 lingură apă putină sare un varf de cutit boia 50 g cester Pentru sos alb: 3 linguriţă unt putină făină 1/2 pahar lapte 1 gălbenuş şi un vîrf de cutit de boia Mod de preparare: Frecăm untul cu boiaua, cu […]
Salata de ţiri
Ingrediente: 10 ţiri 5 legături mărar verde ulei oţet piper (boabe) după gust Mod de preparare: Batem ţîri cu un ciocan de lemn pe amîndouă părţile, apoi îi frigem pe un grătar la jar domol (sau pe spuză ori pe plita încinsă). Observăm să nu se pîrlească şi îi rumenim pe amîndouă părţile. […]
Gogoşele de şvaiţer
Ingrediente: 250 g şvaiţer 3 albuşuri 200 g unt 200 g ulei Mod de preparare: Radem şvaiţerul pe o râzătoare deasă şi îl punem într-un castron. Batem spumă trei albuşuri pînă se ţin bine pe tel şi le turnăm peste şvaiţer. Amestecăm cu lingura pînă se uneşte albuşul cu şvaiţerul. Cu mîna unsă […]
Crutoane de caşcaval
Tăiem o bucată de caşcaval in formă de triunghiuri cu baza de 3 cm şi înălţimea de 6 cm. Grosimea crutonului 1 cm. Le dăm prin ou şi prin pesmet. Inainte de masă, le prăjim în grăsime îticinsă, la foc viu, şi le servim ca aperitiv. Pofta buna!
Crenvursti prajiti
Crenvursti prajiti din: crenvursti, vin, grasime. Ingrediente: 5 crenvurşti o ceşcuţă vin grăsime pentru prăjt/ulei Mod de preparare: Tăiem crenvurştii în bucăţele lungi de 2 cm şi îi prăjim repede pe o parte şi pe alta, într-o tigaie cu puţină grăsime. Scurgem grăsimea şi, după gust. Ii stropim cu cîteva picături de vin bun. […]
Sarmale cu urda in foi de stevie
Ingrediente: 500 g urdă 2 ouă 2 linguri cu griş pătrunjel şi mărar verde 2 linguri de condimente foi de ştevie 1 legătură de ceapă verde 1 lingură unt 1/2 l borş sare Mod de preparare: Amesteci urda cu ceapa verde tocată, ouăle, grisul, sarea, verdeaţa şi condimentele. Speli frunzele de ştevie, le […]
Găluşte de cartofi cu umplutură de spanac
Ingrediente: 8 cartofi 1 linguriţă cu unt 2 ouă 500 g piure de spanac 2 linguriţe condimente pătrunjel verde sare Mod de preparare: Fierbi cartofii în coajă, îi cureţi, îi dai prin maşina de tocat, apoi îi amesteci cu ouăle bătute, condimente, pătrunjel şi unt şi potriveşti de sare. Frămânţi bine, apoi iei […]
Rosii cu vinegreta
Ingrediente: 5 roşii frunze de mărar vinegretă Mod de preparare: Alegem roşii coapte, proaspete, rotunde, nu prea mari. Cu un cuţit ascuţit tăiem căpăcelul de deasupra. Scoatem miezul şi seminţele cu o linguriţă mică (una mare poată să rupa roşiile), clătim roşiile, le ştergem şi le punem cu gura în jos, pe un […]
Pirosti din aluat franţuzesc
Ingrediente: aluat franţuzesc umplutură Mod de preparare: Intindem foaia de aluat franţuzesc groasă de 1 cm. Tăiem cu un pahar de apă sau de vin rondele mai mari sau mai mici. Intindem umplutură pe jumătate din numărul rondelelor pînă la 1 cm de la margine. Ungem marginea cu albuş puţin bătut. Celelalte rondele le […]
Cum se prepara Cocktail Hannibal’s Breakfast (video)
Ingrediente: 50 ml vodka 50 ml campari 120 ml tomato juice 2 dashes of tabasco 2 tsp salt 1 maraschino cherry 1 lime wedge 1 collins glass 1 shot measure 1 teaspoon 1 saucer 1 barspoon or stirrer 1 chopping board Cum se prepara Cocktail Hannibal’s Breakfast
Pastă de sardele
Ingrediente: 150 g unt 2 linguri de pastă de sardele Mod de preparare: Punem untul proaspăt într-un castronaş, cu pasta de sardele, şi frecăm cu o lingură de lemn, pînă se face ca o cremă. Servim pe felii de pîine. Se poate ţine la răcoare chiar 10 zile. Pofta buna!
Oua umplute cu maioneză
Ingrediente: 10 ouă 4 linguri maioneză mărar pătrunjel tarhon piper sare Mod de preparare: Fierbem ouăle în apă rece. După ce apa începe să clocotească, le lăsăm la foc 8— 10 minute. Cînd le scoatem turnăm peste ele apă rece. Le curăţăm şi le tăiem în două, în lung (cu un cuţitaş vechi, […]
Spanac la cuptor
Cureţi 1-2 kg de spanac (în funcţie de numărul de persoane), îl speli în mai multe ape şi-l opăreşti în apă clocotită cu sare. Il strecori, apoi îl toci pe un fund de lemn. Căleşti în ulei 2 cepe potrivite tăiate mărunt, 4-5 căţei de usturoi, pui 1 lingură de condimente, 1 legătură de […]
Ciorbă cu frunze de păpădie
Ingrediente: 500 g de frunze de păpădie 2 linguri de orez un ou 3 linguri de smântână 100 g de costiţă 1 lingură unt 3-4 fire de usturoi verde 1 legătură de mărar 2- 3 linguri de oţet sare Mod de preparare: Prăjeşti costiţa în ulei, adaugi usturoiul tăiat mărunt, îl laşi să […]
Ruladă cu marmeladă
Ingrediente: 125 g făină 125 g zahăr 5 ouă zahăr vanilat marmeladă Mod de preparare: Se freacă gălbenuşurile cu 3/4 din cantitatea de zahăr. La frecat se adaugă o lingură de apă. Separat se bat albuşurile cu restul de zahăr. Se toarnă peste gălbenuşuri, amestecînd uşor de jos în sus, apoi se adaugă […]
Oua umplute
Ingrediente: 10 ouă de găină sau de raţă 1 gălbenuş 1 ceapă 200 g ficat de viţel de lapte 50 g unt proaspăt 1 lingură unt pentru prăjit maioneză Mod de preparare: Fierbem ouăle în apă rece. După ce apa începe să clocotească, le lăsăm la foc 8— 10 minute. Cînd le scoatem […]
Crutoane de franzelă
Tăiem o franzelă în felii subţiri de 1 cm, lungi de 5—6 cm sau tăiem în două chifle mici. Ungem felioarele de pîine cu icre negre, icre de manciuria, de ştiucă, de crap, aranjate cu lingura, cu cuţitul sau cu cornetul, sau le acopefim cu sardele (fileuri sau pastă) etc. Pofta buna!
Crenvursti in aluat
Ingrediente: 5 crenvurşti aluat franţuzesc 1 ou Mod de preparare: Scoatem pieliţa la crenvurşti fără să le stricăm forma şi îi dăm la rece. Din aluat franţuzesc facem o foaie groasă de 2—2,5 mm. Tăiem fîşii late de 1,5 cm şi lungi cît să cuprindă tot cren- vurştul. Prindem şuviţa cu un deget […]
Cartofi noi cu bulion si branză
Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g brânză (merge şi caşcaval) ulei 2-3 linguriţe bulion 1 lingură condimente sare piper pătrunjel verde Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi tai în felii rotunde. Ii căleşti în ulei încins, pe foc mic. După ce s-au înmuiat, adaugi bulionul subţiat cu apă, condimente, sare […]
Omletă cu boboci de păpădie
Ingrediente: o cană de boboci de păpădie culeşi înainte de a înflori 50 g unt sau margarină 4 ouă o mână de frunze de păpădie sare şi piper Mod de preparare: Speli bobocii de păpădie în mai multe ape, îi scurgi bine şi îi pui la prăjit în unt până se umflă puţin. […]
Sarmale de orez in foi de loboda sau spanac
Ingrediente: 500 g frunze de lobodă sau de spanac 2 cepe o cană de orez o cană de ulei zer sau borş piper sare o linguriţă de făină o legătură de mărar sare de lămâie smântână Mod de preparare: Opăreşti foile de lobodă sau de spanac cu zer sau borş. Tai o ceapă […]
Taiţei cu varza dulce si jambon (şuncă)
Ingrediente: 2 kg de varză dulce o cană de ulei 250 g de jambon sau şuncă sare piper 400 g făină 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Faci o cocă potrivită pentru tăieţei din făină, gălbenuşuri şi apă caldă şi o frămânţi până nu se mai lipeşte de degete. Intinzi o foaie pe planşetă […]
Sufleu cu branză
Ingrediente: 50 g de unt 50 g de făină 500 ml lapte 150 g de caşcaval sau orice fel de brânză care se poate rade 5- 6 ouă piper unt pentru uns forma Mod de preparare: Pui untul la topit, apoi adaugi făina şi amesteci până se încinge bine fără să se rumenească. […]
Friptura de vaca impanată cu sos
Ingrediente: 1 kg came macră de vită un pahar de ulei o căpăţână de usturoi 2-3 cepe 2-3 morcovi 50 g de bulion piper sare foi de dafin cimbru câteva linguri de vin alb Mod de preparare: Carnea o desfaci într-o bucată cât mai lungă şi o împănezi cu bucăţi subţiri de morcov, […]
Crochete din caş
Ingrediente: 200 g caş 150 g unt 200 g făină 2 gălbenuşuri sare 100 g caşcaval 1 albuş Mod de preparare: Din ingrediente, mai puţin caşcavalul, frămânţi bine un aluat. După 20 de minute de frământat vârtos, întinzi o foaie, o împătureşti în trei, apoi o dai la rece, la frigider, pentru 10 […]
Pricomigdale
Ingrediente: 6 albuşuri 300 g zahăr 200 g nuci 30 f făină 10 picături esenţă de migdale 1 pacheţel zahăr vanilat 20 g zahăr pudră Mod de preparare: Se dau nucile prin maşină şi se amestecă cu zahărul. Se adaugă albuşurile nebătute şi se încălzeşte compoziţia pe maşină pînă se înfierbîntă bine. Se […]
Pateu de căprioară (galantină)
Ingrediente: 1200 g carne de căprioară fără os 500 g slănină (groasă şi fragedă) 2 ouă 20 g coniac 2 g piper 2 g nucşoară sare 300 g aspic 1 coală staniol Mod de preparare: Din carnea de căprioară se scoate partea muşchiuleţului sau partea vrăbioarei şi se împarie in 4—6 bucăţi de […]
Umplutura de nuci II
Ingrediente: 300 g nuci 4 albuşuri 200 g zahăr vanilie scorţişoară coajă de lămîie Mod de preparare: Se curăţă nucile şi se trec prin maşină (sau se sfărîmă cu vergeaua). Separat se bat albuşuri pînă devin ca o zăpadă tare, adăugind treptat zahărul. Se amestecă cu nucile. Se adaugă vanilie, coajă de lămîie, […]
Cum se prepara Cocktail Fashionista (video)
Ingrediente: 1 The Margarita King orange slices 1 Grand Marnier liquer ice cocktail shaker martini glass bottle of The Margarita King Grand Marnier liqueur orange slices ice Cum se prepara Cocktail Fashionista
Ficat de pui
Ficaţii mici de pui îi lăsăm întregi ; cei mari, îi tăiem în două. Tăvălim bucăţile în făină şi le prăjim în grăsimea în cinsă, sărîndu-i şi piperîndu-i cînd sînt gata. Pofta buna!
Ciuperci de aluat umplute
Din aluat moale de piroşti facem chifle mici, rotunde, în formă de ciuperci mijlocii. Facem şi codiţe sucind cu palma pe masă o bucăţică de aluat, pînă ajunge ca o frînghioară de grosimea degetului mic. Le tăiem pe măsura piciorului de ciupercă, căutînd ca un capăt să fie mai subţire. Ungem cu ou ciupercile […]
Canapele
Ungem cu unt crutoane şi pe ele punem felii de şuncă sau de salam. Putem să le pregătim şi cu sardele, cu fileuri sau cu pastă de sardele. Pofta buna!
Prajitură Mereng
Ingrediente: 5 albuşuri 250 g zahăr 250 g frişcă sirop de ciocolată ulei făină îngheţată frişcă Mod de preparare: Se bat bine albuşurile adăugind treptat zahărul tos (încălzit pe o hîrtie într-o tavă). Se unge o tavă cu ulei, se presară cu făină şi cu un cornet se toarnă din compoziţia de mai […]
Fazan fript, servit în penaj
Ingrediente: fazan aspic sare ulei paine unt salată verde sau cartofi Mod de preparare: Inainte de a curăţa fazanul, se taie capul, coada şi aripile în aşa fel ca să rămînă întregi, cu pene. Capetele acestor părţi tăiate se prăjesc în ulei foarte încins sau se freacă şi se îndeasă bine cu sare […]
Iepure moldovenesc
Ingrediente: iepure marinat ulei ceapă usturoi sare piper bulion foaie de dafin vin Mod de preparare: Se scoate iepurele din marinată, se şterge cu un şervet curat, se taie în bucăţi şi se căleşte în mult ulei. Se pune apoi în altă cratiţă. Se toarnă deasupra puţină apă şi se lasă să fiarbă […]
Iepure a la grec
Ingrediente: iepure marinat, ulei, ceapă, morcov, ţelină, bulion, vin, sare. arpagic înăbuşit, măsline, piper, foaie de dafin, cimbru, l lămîie. Mod de preparare: Se marinează iepurele, se scoate din marinată, se şterge cu un şervet curat, se taie in bucăţi şi se căleşte în ulei încins. Se scot bucăţile călite în altă cratiţă […]
Şarlotă de ciocolată
Ingrediente: 8 ouă 100 g zahăr 200 g lapte 6 g gelatină 20 g cacao 300 g frişcă 1 pacheţel zahăr vanilat 2 linguri rom 40 g zahăr pudră 100 g frişcă 100 g fructe din dulceaţă Mod de preparare: Se amestecă bine cu telul ouăle, zahărul şi laptele. Se pun la foc […]
Umplutură de nuci I
Ingrediente: 200 g nuci 800 g pesmet alb fin 200 g zahăr 400 g apă 1 lingură rom coajă de lămîie scorţişoară Mod de preparare: Se curăţă şi se trec prin maşină nucile. Se adaugă pesmetul, se amestecă bine şi se opăresc cu un sirop preparat din zahăr şi apă. Se adaugă rom, […]
Ştevie cu lapte acru
Ingrediente: 3 legături mai mari de ştevie 2 l lapte acru 1 ceapă 2 linguri ulei condiente după gust 1 ou verdeaţă tocată Mod de preparare: Ştevia o cureţi de cotoare, o speli bine şi o opăreşti. Apoi o scurgi şi o toci mărunt. Tai o ceapă mărunt şi o căleşti în ulii, […]
Pastă de branză de oaie picantă cu chimen
Ingrediente: 300-400 g de brânză de oaie sau caş o linguriţă de boia puţin cnimen pisat o ceapă rasă sare după gust frunze de ceapă verde sau mărar tocat Mod de preparare: Freci brânza cu ceapa rasă şi chi- menul pisat şi potriveşti de sare, dacă mai trebuie, împărţi compoziţia în trei şi […]
Cum se prepara Cocktail Melon Ball (video)
Ingrediente: 50 ml vodka 25 ml melon liqueur 150 ml orange juice 1 melon slice 1 knife 1 chopping board 1 squeezer 1 highball glass 1 short straw Cum se prepara Cocktail Melon Ball
Borş de urzici cu hrean
O reteta simpla de bors de urcizi cu hrean din: urzici, bors, orez, hrean, ceapa, ceapa verde, morcov, pastarnac, leustean, ulei si sare. Ingrediente: 300 g urzici 500 ml borş 2 linguri orez 1 bucată de hrean 1 ceapă uscată sau 1 legătură de ceapă verde 1 morcov 1 păstâmac leuştean 2 linguri ulei sare […]
Oua imbracate
Ingrediente: 4 ouă 4 roşii 50 g caşcaval 50 g şuncă 100 g smântână sare şi piper după gust Mod de preparare: Speli roşiile, apoi le scoţi miezul. în fiecare roşie razi caşcaval şi pui bucăţele mici de şuncă, apoi pui câte un ou întreg. Sărezi, piperezi şi razi iar caşcaval. Roşiile astfel […]
Sote de morcovi cu spanac
Ingrediente: 500 g morcovi 1 kg spanac 1 ţelină mică 1 păstâmac 50 g unt 2-3 linguri ulei 1 căţel de usturoi 1 linguriţă condimente 100 g caşcaval sare şi piper după gust Mod de preparare: Cureţi şi speli morcovii, ţelina şi păstârnacul, apoi îi pui la fiert în apă cu sare şi […]
Tăiţei cu branză si smantană
Ingrediente: 2 ouă făină cât cuprinde sare după gust 500 g brânză de vaci 500 g smântână 2 legături mărar verde Mod de preparare: Frămânţi un aluat vârtos din cele 2 ouă frecate, în prealabil, cu puţină sare şi făină cât cuprinde. Intinzi o foaie foarte subţire, apoi o rulezi şi tai fâşii […]
Ficat de gască
Tăiem ficatul de gîscă în felii groase de 1,5 cm, nu prea mari. Dăm feliile în făină şi le prăjim în tigaie, în grăsime încinsă, la foc viu. Cînd ficatul este gata, îl sărăm şi îl servim fierbinte la masă. Pofta buna!
Stufat de pui
Ingrediente: 1 pui 10 legături de ceapă verde 15 legături de usturoi verde 2-3 linguri bulion 1 păhărel ulei sare şi piper după gust Mod de preparare: Tranşezi puiul, apoi speli bucăţile şi le laşi la scurs. Apoi le pui la prăjit într-o cratiţă cu ulei. Le rumeneşti uşor pe o parte şi […]
Crochete de găină
Ingrediente: 200 g carne de pasăre fiartă 50 g unt 2 linguri făină 2 ceşti supă de pasăre 4 ouă pesmet piper nucşoară sare Mod de preparare: Tăiem carnea în cuburi mici. Pregătim apoi sosul. Topim untul într-o cratiţă, adăugăm făina şi amestecăm să nu se ardă rintaşul. Stingem cu supa de găină, strecurată, […]
Ciroba de varză dulce cu smantană
Ingrediente: 1,5 kg varză dulce 150 g smântână sau sucul de la o jumătate de lămâie jumătate de pahar de orez jumătate de pahar ulei 2 linguri de făină o ceapă sare Mod de preparare: Cureţi varza de cotor şi o opăreşti în apă cu sare. O laşi apoi să se scurgă şi […]
Carne cu verdeţuri
Ingrediente: 1 kg pulpe de pui un pahar şi jumătate de ulei 2-3 cepe 100 g bulion de roşii 2 linguri de făină 1 kg de ceapă verde 3 legături de mărar 3 legături de pătrunjel o legătură de tarhon 2 legături de usturoi verde Mod de preparare: Rumeneşti pulpele, le scoţi şi […]
Carne cu mazăre
Ingrediente: 1 kg carne de porc 3 cepe 3-4 linguri de făină 100 g untură 60 g bulion 4 kg de mazăre verde sau 2 cutii de mazăre 2- 3 roşii o legătură de mărar o linguriţă de zahăr sare Mod de preparare: Tai carnea bucăţi şi o prăjeşti în untură încinsă cât […]
Cornuleţe cu suncă, urdă, branză de burduf sau crenvurşti
Ingrediente: 100 g unt 100 g smintină 150 g faină de griu 1—2 ouă sare Pentru umplut : 150 g şuncă 150 g urdă 150 g brînză de burdut sau 5 crenvurşli (1/2 pereche) Mod de preparare: Cu şuncă. Ţinem smîntîna în prealabil 5—10 ore într-o legăturică de tifon, acoperită cu mălai. Apoi […]
Porc cu cartofi si ardei gras (video)
Vezi mai multe video din Blog
Rulada cu carne in cocă dospită
Ingrediente: 400 g făină 20 g drojdie 150 ml lapte 1 ou sare după gust Pentru umplutură ai nevoie de: 300 g carne de vită şi porc 200 g ceapă 50 ml ulei sare piper Mod de preparare: Frămânţi un aluat din ingredientele de mai sus şi îl laşi să crească la cald. […]
Sarmale in foi de spanac
Faci umplutură de sarmale din 400 g carne de pui (sau de porc, sau de vită, sau amestec), 150 g ceapă sau frunze fragede de ceapă, 2 linguri de ulei, neapărat 1-2 ouă, sare şi un praf de piper. Prăjeşti ceapa, pui carnea să se rumenească şi ea, potriveşti de sare şi piper, iar […]
Cartofi cu ouă la cuptori
Ingrediente: 1,5 kg cartofi 10 ouă 200 g caşcaval 200 g unt 250 g smântână sare şi piper Mod de preparare: Fierbi în coajă cartofii, apoi îi cureţi şi îi tai rondele. Separat fierbi 8 ouă tari şi razi caşcaval. Scoţi din timp untul din frigider, pentru ca în momentul pregătirii reţetei să […]
Ridichi umplute
Ingrediente: 4 ridichi de lună mari 1 fir de usturoi 1 căţel de usturoi 2 fire de ceapă 250 g ciuperci albe de cultură 1 cub de supă concentrată de legume 1 ou 1/2 lămâie 1 linguriţă zahăr 1 rămurică cimbru 1 legătură pătrunjel 50 g unt 2 linguri ulei sare şi piper după […]
Sos de lapte
Ingrediente: 2 pahare lapte 125 g zahăr 2-3 g apă Mod de preparare: Se lasă să fiarbă 5 min laptele împreună cu zahărul. Cind se ia de pe foc se pune apă de flori.
Ecler
Ingrediente: 125 g grăsime (unt, untură sau ulei) 250 g apă 200 g făină 8 ouă puţină sare cremă de vanilie, de cafea etc. marmeladă glazură Mod de preparare: Se fierbe apa împreună cu grăsimea şi sarea. Cînd a dat în clocot se adaugă dintr-o dată toată făina, amestecînd repede cu o lopăţică […]
Marinată de iepure
Ingrediente: 1 iepure 500 g ceapă 300 g morcov 1 ţelină 50 g făină oţet 10 boabe piper 1 foaie de dafin 1 lămîie 300 g bulion sare ulei Mod de preparare: Bucăţile de iepure se călesc în ulei încins, apoi se scot în altă cratiţă şi se acoperă ca să se înăbuşe […]
Pateu de ficat de gîscă
Ingrediente: ficat de pasăre lapte grăsime de pasăre untură vin foaie de dafin ceapă piper sare unt coniac aspic Mod de preparare: Se fierbe ficatul de gîscă, ca aici, se lasă să se răcească, apoi se trece prin sită ca să fie mai pufos sau prin maşina de tocat cu sita deasă. Separat […]
Umplutură de mere II
Ingrediente: 1 kg mere 200 g zahăr 100 g pesmet fin coajă de lămîie vanilie scorţişoară Mod de preparare: Se curăţă merele şi se taie în felii subţiri. Se adaugă zahărul, pesmetul, coaja de lămîie, vanilia şi scorţişoara după gust. Intrucît această umplutură este în stare crudă, se foloseşte la umplerea preparatelor care […]
Ciorbă de salată verde
Ingrediente: 3 bucăţi de salată verde (sau 1 kg de salată verde, în funcţie de numărul de porţii) o jumătate de căpăţână de usturoi mare 1 l zer sau apă 2-3 feliuţe de slănină tăiată fideluţă 2-3 linguri ulei 1 ou pentru dres şi, opţional, 3 ouă (sau în funcţie de numărul de persoane) […]
Tort de portocale
Ingrediente: blat alb cremă fondant esenţă de portocală (naturală) cîteva picături soluţie de sare de lămîie coajă de portocală confiată, culoare roşie sirop fondant alb Mod de preparare: Se prepară blatul alb şi se taie în trei felii orizontale. Se însiropează şi se ung cu următoarea cremă: se ia cremă- fondant albă, se […]
Tort mereng
Ingrediente: 5 albuşuri 200 g zahăr tos cremă de ciocolată 300 g frişca ulei făiuă fructe din dulceaţă Mod de preparare: Se prepară în trei blaturi. Se bat albuşurile foarte tare, adăugind treptat zahărul tos (încălzit puţin în prealabil). Se bat cu telul continuu. Se unge fundul unei forme de tort, cu ulei, […]
Umplutură de marmeladă
Ingrediente: marmeladă esenţă de portocale dulceaţă de zmeură sau de căpşuni Mod de preparare: Se încălzeşte puţin marmelada, se amestecă bine şi dacă este prea legată, se adaugă puţin sirop de zahăr. Cine doreşte poate adăuga cîteva linguriţe de dulceaţă de zmeură sau de căpşuni sau cîteva picături de esenţă de portocală. […]
Cotlete de pasare pane
Ingrediente: 1 kg pulpe de pasăre făină 2 ouă pesmet ulei salată de sezon condimente Mod de preparare: Tai pe jumătate carnea de pe os şi o baţi puţin cu ciocanul de carne, apoi presari peste ele condimente. Dai prin făină, ou şi pesmet alb. Le prăjeşti în ulei bine încins, ţinând tigaia […]
Rulade de pui
Ingrediente: 600-700 g piept de pui dezosat 2 cepe călite 1 ou crud 2 ouă fierte tari 3 morcovi fierţi 2 ardei graşi sau gogoşari 1 legătură pătrunjel verde condimente Mod de preparare: Desprinzi cu grijă pieliţa de pe pieptul de pui şi o păstrezi. Apoi toci carnea, o amesteci cu ceapa călită […]
Supă de măcriş cu salată
Ingrediente: 2 l apă 125 g măcriş 250 g salată verde câteva fire de ceapă 1 lingură făină ulei sare mărar şi pătrunjel Mod de preparare: Cureţi şi speli verdeţurile, le tai mărunt şi le înăbuşi în ulei. Când sunt moi presari făină şi pui apă puţin câte puţin. Laşi să fiarbă la foc mic, […]
Cum se prepara Cocktail Bushwacker Frozen (video)
Ingrediente: 25 ml vodka 25 ml coffee liqueur 25 ml butterscotch liqueur 25 ml Bailey’s 50 ml cream 3 coffee beans Some ice cubes 1 hurricane glass 1 ice crusher (or wooden pestle) 1 ice scoop (or cup) 1 blender 1 knife 1 chopping board Cum se prepara Cocktail Bushwacker Frozen
Sos de vin
Ingrediente: 800 g vin 3 gălbenuşuri 100 g zahăr Mod de preparare: Se amestecă într-un vas vinul, gălbenuşurile şi zahărul. Se încălzeşte pe baie de apă, pînă se îngroaşă puţin.
Sos de lămîie
Ingrediente: 300 g lapte, 50 g zaliăr, 25 g uut, 2 gălbenuşuri, 1/2 lămîie. Mod de preparare: Se pune la încălzit laptele fiert împreună cu zahărul. Se adaugă gălbenuşurile şi untul şi se bate compoziţia cu telul pînă începe să fiarbă. Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă zeama şi coaja […]
Savarină
Aluatul: 350 g făină 175 g unt 15 g zahăr 12 g drojdie 4 ouă 50 g lapte sare unt pentru uns forma pesmet Siropul: 200 g zahăr 200 g apă Garnitura: 250 g frişcă bătută cu zahăr fructe confiate şi rom după gust marmeladă de caise Mod de preparare: Aluatul de savarină […]
Cataif cu frişca
Ingrediente: 250 g taitei pentru cataif Siropul: 180 g zahăr 30 g glucoza 1/4 păhărel apă Umplutura: 500 g frişcă 50 g zahăr pudră 1 plic zahăr vanliat Mod de preparare: Pe fundul unei tăvi se aşază într-un strat uniform, tăiţeii de cataif stropindu-i cu puţină apă. Se pune tava la cuptor. Tăiţeii copţi […]
Pateu de iepure II
Ingrediente: iepure carne de viţel sau porc ceapă sare piper unt coniac aspic Mod de preparare: Se alege carnea de pe oase. La un iepure se adaugă 1 kg carne de viţel sau de porc tăiată în bucăţi. Se pune toată carnea la prăjit cu ceapă (cit jumătate din cantitatea de carne). După […]
Rată cu măsline
Ingrediente: 1 kg raţă 50 g făină 150 g ulei 1/2 lămaie 1 foaie de dafin 150 g măsline 100 g bulion 100 g vin 1/2 fir cimbru piper sare Mod de preparare: Se curăţă şi se spală bine raţa, se scot intestinele, se sărează şi se pune în tavă. Se dă la […]