Retete de mancare gustoase si rapide
Gulaş de cartofi cu soia cubuleţe
Ingrediente: 100 g soia cuburi texturată 2 cepe 2 ardei 3 linguri ulei 1 lingură boia de ardei dulce 1,5 l apă 6 cartofi 1 lingură vegeta oregano maghiran 1 legătură pătrunjel verde Mod de preparare: Cubuleţele de soia se pun la înmuiat în puţină apă fierbinte cu vegeta. Se curăţă ceapa, se […]
Placinta cu dovleac
Ingrediente: 1 kg făină 3 ouă + 1 ou de uns 400 g zahăr 1 nucă de drojdie 1 ceaşcă mare cu lapte 3 linguri smântână 1 castron cu dovleac ras 1 pachet şi jumătate de unt + 50 g uns tava zahăr vanilat coaja rasă de lămâie mirodenii după gust Mod de […]
Colţunaşi cu ciuperci
Ingrediente: 100 g margarină 1 pahar apă sare făină cât cuprinde 1 kg ciuperci 1 -2 cepe 1 lingură vegeta 1 ou condimente (maghiran, corinadru, ienibahar) Mod de preparare: Pentru aluat: se amestecă bine 1 pahar cu apă, margarină, puţină sare şi făină cât cuprinde, până se obţine un aluat potrivit. Umplutura: ciupercile […]
Cartofi cu chimen
Ingrediente: 1 kg de cartofi 1 lingură chimen 3 linguri ulei sare Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie pe lung, având grosimea de aproximativ 2 cm. Se ung cu ulei şi se dau prin chimen cu sare. Se pun într-o tavă de cuptor bine unsă, se dau la cuptorul bine […]
Carnaciori cu nucă
Ingrediente: 8 linguri griş 100 g caşcaval ras 4 ouă 150 g nucă măcinată 1 lingură boia dulce 1 lingură vegeta 4,5 căţei de usturoi 100 g pesmet 100 ml cimbru Mod de preparare: Ouăle se separă, iar albuşurile se bat cu telul până devin spumă. Se încorporează grisul şi se lasă să […]
Sufleu de cartofi
Ingrediente: 8 cartofi 2 ouă 100 g brânză de soia 100 g caşcaval 1 pahar lapte de soia 2 linguri ulei Mod de preparare: Cartofii se fierb, se scurg şi se pasează bine cu dispozitivul pentru piure. într-un castron, dăm prin râzătoare brânza şi caşcavalul. Peste cartofi se adaugă laptele şi, eventual, puţin […]
Mancare de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 morcovi 1/2 ţelină 1/2 lingură vegeta 2-3 linguri pastă de tomate 1 legătură pătrunjel şi câteva frunze de ţelină 2-3 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovul îl punem tăiat cubuleţe mai mari, iar ţelina se dă prin răzătoarea mică. Toate acestea se […]
Placinta creata
Ingrediente aluat: 1 kg făină 4 linguri untură + 1 lingură pentru uns tava Ingrediente umplutura: 500 g brânză telemea. 10 ouă 1 ceaşcă lapte bătut, 1 ou Mod de preparare: Din apă şi făină se face un aluat care se poate întinde foi .Se împarte aluatul în 4 bulgări şi se […]
Sarmale cu ciuperci in foi de viţă
Ingrediente: 40 de foi de viţă 1 cutie ciuperci 1 morcov 1/2 ţelină 3-4 cepe 250 g orez 30 ml suc de roşii 1 lingură vegeta sau sare 1 crenguţă cimbru 1 legătură mărar 1 ou Mod de preparare: Foile de viţă bine spălate şi alese se opăresc. Se procedează ca în reţetele […]
Conopidă pane II
Ingrediente: 1 conopidă potrivită 100 g făină 10 g drojdie 2-3 ouă 1/4 litri lapte sau apă sare ulei pentru prăjit Mod de preparare: Conopida se curăţă, se desface în bucheţele egale şi se spală. Apoi se pune la fiert în apă cu puţină sare. Se fierbe atât cât să nu se zdrobească, […]
Ostropel de dovlecei
O reteta simpla si delicioasa de ostropel de dovlecei din: dovlecei, usturoi, ceapa, suc de rosii, faina, sare, ulei si patrunjel. Ingrediente: 3-4 dovlecei 1 căpăţână de usturoi 1 ceapă 200 ml suc de roşii 1 lingură făină sare 2-3 linguri ulei 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Dovleceii spălaţi se curăţă de coajă […]
Ostropel de pui
Ingrediente: 1 morcov 1ceapă 100 g untură 1 căpăţână usturoi 1 lingură făină sare oţet mărar pătrunjel 800 ml supă de carne 1 pui (merge şi o găinuşă, o răţuşcă, o gâsculiţă, o curcuţă, ceva tineret cu pene, la o adică) de circa 1 kg Mod de preparare: Se grijeşte păsărică, se taie […]
Castraveti murati de vara
Ingrediente: 5 kg castraveciori sare 2 linguri la 1 litru zeamă 2 căpăţâni usturoi mărar uscat crengi Mod de preparare: Castraveciorii se potrivesc în borcan (unii le taie capetele, să se mureze mai repede) cu căţei de usturoi pe ici pe colo, şi se căpăcesc cu crengi de mărar. Apa cu sare se […]
Budincă de praz
Ingrediente: 2 kg praz 500 g brânză dulce 50 g brânză telemea 150 g unt 4 ouă 5 linguri de gris 150 g smântână degresată 1 lingură vegeta sare 1 lingură pesmet 2 legături pătrunjel mărar Mod de preparare: Prazul se curăţă se spală şi se taie rondele de 1-1,5 cm. Se pune […]
Supa mosieresei
Ingediente: 3 cartofi 1 vărzucă dulce 1 ceaşcă fasole verde 1 legătură pătrunjel 2 morcovi 1 pahar mazăre verde 2 litri supă de oase 1 pahar smântână 1 gulie ceapa 2 linguri unt ou Mod de preparare: Toate legumele se taie tăieţei Supa se pune la fiert cu mazărea ,gulia, varza, morcovii, […]
Saramura de peste
Ingrediente: 2 ardei iuţi 500 g sare grunjoasă 50 g oţet 1 1 apă verdeţuri (pătrunjel, ţelină, leuştean, cimbru, mărar) 2 kg peşte de apă dulce, de preferinţă peşte alb – bibani de 200-250 g, mârliţe (ştiuculiţe) sau strapazani (şălăiaşi) de 500 g Mod de preparare: Se pune apa la fiert.Pe plita încinsă […]
Supă de roşii cu orez brun
Ingrediente: 2 kg roşii 1 ceapă mare tăiată mărunt 3 ardei graşi tăiaţi feliuţe subţiri 2 morcovi, tăiaţi cubuleţe mici 3 linguri ulei de măsline 3 linguri orez brun 1 legătură pătrunjel 1 lingură vegeta Mod de preparare: Intr-o oală cu apă clocotită, punem la fiert orezul, ceapa, morcovul, ardeiul. Separat, roşiile spălate […]
Varză de vară cu orez
Ingrediente: 1,5 kg varză dulce 300 g orez 100 g unt sau ulei 2-3 ardei graşi 3-4 roşii 1 ceapă sare vegeta condimente pentru varză Mod de preparare: Varza se toacă mărunt, se freacă cu puţină sare şi se lasă să se înmoaie. Ceapa se taie mărunt şi se pune la înăbuşit cu […]
Supă de linte
Ingrediente: 250 g linte uscată 2 cepe 4 căţei de usturoi 2 morcovi 1/2 ţelină mică 1 păstârnac 1 foaie de dafin 3 linguri ulei 1 legătură de pătrunjel sare după gust zeamă de lămâie Mod de preparare: Lintea se alege bine, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită. Când […]
Supă-cremă de mazare
Ingrediente: 700 g mazăre boabe 2 morcovi 2 cepe 2 linguri ulei 1 /2 litri lapte de soia 1 lingură vegeta pătrunjel verde mărar Mod de preparare: Morcovul tăiat rondele şi ceapa tocată mărunt se pun la fiert cu vegeta. Separat, mazărea boabe se fierbe în apă clocotită şi puţină sare. Când este […]
Supă de conopidă
Ingrediente: 1 conopidă potrivită 4 litri de apă 2 cartofi 2 morcovi 1 ceapă pătrunjel rădăcină 1/2 ţelină 1 ardei 2 linguri ulei 1 lingură vegeta verdeaţă (pătrunjel şi frunze de ţelină) 100 g smântână Mod de preparare: In cei 4 litri de apă, se pune la fiert morcovul tăiat cubuleţe mici, cartofii, […]
Supă de gulii su lapte de soia si oregano
Ingrediente: 1 kg gulii 2 cepe 2 linguri ulei 1 lingură vegeta oregano 200 ml lapte de soia. Mod de preparare: Guliile se curăţă de coajă, se spală bine şi se taie cubuleţe, iar ceapa se tocă mărunt. Se înăbuşă 5 minute în apă, ulei şi vegeta, în aproximativ 4 litri de apă […]
Caviar cu vinete
O reteta simpla de caviar cu vinete din: vinete, icre negre, untdelemn, masline si zeama de lamaie. Ingrediente: 100 g vinete 100 g icre negre tescuite 50 g untdelemn măsline 1 linguriţă zeamă de lămâie Mod de preparare: Se alege o vânătă mică, bine coaptă, se pune pe plită .Odată pătrunsă, se curăţă de […]
Dulceata de coaja de harbuz
Ingrediente: 1 kg de coajă groasă de pepene verde 1 kg de zahăr 2 linguri zeamă de lămâie 1,5 litri apă Mod de preparare: Se taie cubuleţe coaja de lubenii-ă şi se pun la fiert în apă .Când s-au muiat, se scot pe o sită, să se scurgăîn aceeaşi apă se pune zahărul, şi […]
Şerbet de portocale
Ingrediente: 2 portocale 1 kg zahăr vanilie 1/4 1 apă 60 g glucoza Mod de preparare: Apa se pune la fiert cu coaja subţire de portocale, apoi sub capac se lasă 15 minute. Se strecoară bine prin tifon ca să iasă gustul (aroma) de portocale. Zeama se fierbe din nou cu zahărul şi […]
Şerbet de vanilie
Ingrediente: 1 kg zahăr 1/2 pahar apă vanilie Mod de preparare: Zahărul cu vanilia şi cu apa se pun la fiert, la început la foc domol, şi după ce zahărul s-a topit, la foc iute. Cînd începe să se lege, se spală marginea vasului cu un şervet ud şi se pune vasul la […]
Cartofi muntenesti
Ingrediente: 150 g brânză de vaci 1 ou 4 cartofi mari 100 g telemea de vacă 3 roşii unt sare piper cimbru Mod de preparare: Se curăţă şi se rad cartofii, se fierb, se scurg într-un castron, se bate brânza cu oul, cimbrul, sarea, piperul şi se adaugă cartofii Se pun într-un vas […]
Musaca de vinete cu orez
Ingrediente: 5 vinete 2-3 căţei de usturoi 150 g smântână degresată 2-3 roşii 250 g orez 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei 1 morcov Mod de preparare: Se face un pilaf de orez, cu apă, vegeta, ulei şi un morcov tăiat cubuleţe mici. într-un vas de Jena, uns cu puţin ulei, se pune […]
Musaca de vinete
Ingrediente: 750 g carne viţel tocată 2 cepe 500 ml supă vită 2 ouă 2 kg vinete 1 kg roşii pătrunjel verde sare piper 100 g unt 100 ml ulei floarea soarelui 1 pahar vin alb parfumat Mod de preparare: Se taie vinetele felii rotunde de 1-1,5 cm grosime.Săraţi puţin fiecare felie, pe […]
Cascaval la capac (varianta)
Cascaval la capac din: cascaval, unt, piper, boia. Ingrediente: 200 g caşcaval 50 g unt piper boia Mod de preparare: Se unge cu unt o tigăiţă.Caşcavalul se taie felii de un deget (unii le spală în lapte şi le trec prin ou) se potrivesc feliile acestea în untul încins, se presară cu picanterii, se […]
Musaca de cartofi cu ciuperci
Ingrediente: 1 kg cartofi 100 ml lapte 4-5 linguri ulei sare 100 ml smântână 2 cutii ciuperci 3-4 cepe 1 lingură boia de ardei dulce 2 ouă 1 lingură sare condimente (chili, ienibahar, nucşoară, cimbru) Mod de preparare: Cartofii se pregătesc ca pentru piure. Ceapa tocată mărunt se căleşte în apă şi ulei. […]
Budincă de taiţei cu mazăre verde si morcovi
Ingrediente: 300 g morcovi 200 g mazăre verde 5 ouă 200 g smântână 300 g făină 100 g caşcaval 1 lingură unt sare Mod de preparare: Amesteci făina cu 2 ouă, un praf sare şi o lingură de apă şi frămânţi până obţii un aluat elastic. Il întinzi într-o foaie subţire din […]
Salată de cartofi copţi cu ceapă murată
Ingrediente: 4 cartofi mari 2 cepe murate sare ulei oţet Mod de preparare: Speli bine cartofii şi îi dai la cuptor cu coajă cu tot pentru aproximativ 1 oră. Când sunt copţi, îi scoţi, îi cureţi şi îi zdrobeşti cu furculiţa, dar să rămână bucăţele mai mari. Pui sare şi ulei după gust […]
Ruladă din carne tocată cu spanac şi roşii
Ingrediente: 750 g came tocată 300 g spanac 1/2 kg roşii 100 g caşcaval 3-4 cartofi noi 2 căţei de usturoi 4 linguri ulei 1 lingură muştar 4 linguri pastă de tomate sare piper 1 ou busuioc 1 felie pâine 2 cepe Mod de preparare: Speli spanacul şi-l pui la fiert pentru 3-5 […]
Sos de vanilie
Ingrediente: 1/4 l lapte 1/2 baton vanilie 80 g zahăr 1 ou 4 gălbenuşuri Mod de preparare: Laptele, zahărul şi vanilia se pun la fiert. Separat se amestecă bine cu telul, ouăle. Cîn laptele clocoteşte, se pune cîte puţin peste ouă, apoi se pune un capac. Sosul se leagă (se îngroaşă) singur şi […]
Cartofi cu branza la cuptor
Ingrediente: 1,5 kg cartofi 200 g brânză dulce 100 g brânză telemea 1 ou sare 1 legătură mărar Mod de preparare: Cartofii curăţaţi, spălaţi bine şi tăiaţi felii potrivite se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Când au fiert pe jumătate, se opreşte focul. Intr-un vas de Jena sau o tavă […]
Musaca de cartofi cu granule de soia
Ingrediente pentru piure: 1 kg cartofi 100 ml lapte 2-3 linguri ulei sare 100 ml smântână Pentru granulele de soia: 3 cepe potrivite 100 g soia granule 1 lingură boia de ardei dulce 2 ouă 1 lingură vegeta condimente (cimbru, ienibahar, coriandru, maghiran, cimbrişor) Mod de preparare: Se pregătesc cartofii ca pentru piure. […]
Cartofi ţărăneşti cu ceapă
Ingrediente: 1 kg cartofi 3-4 linguri ulei 4 cepe sare condimente (cimbru şi maghiran) verdeaţă Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală, se taie în felii cât mai subţiri şi se pun într-o tavă unsă. Intre timp, ceapa se curăţă se taie în felii subţiri şi se înăbuşă în apă şi ulei, […]
Cartofi franţuzeşti
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 ouă fierte 200 g smântână 1 ou 100 g unt 100 g caşcaval ras sare 1 legătură pătrunjel pentru ornat Mod de preparare: Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă, cu apă caldă şi sare. După ce s-au fiert, se curăţă de coajă şi se […]
Chifteluţe de spanac
Ingrediente: 1 kg spanac proaspăt 2 cepe 150 ml untdelemn 3 linguri făină sare piper Mod de preparare: Speli spanacul, îl opăreşti cu apă clocotită cu sare şi-l laşi să se scurgă într-o strecurătoare. Cureţi ceapa, o căleşti în untdelemn, adaugi spanacul şi după 5 minute presari 1 lingură de făină şi pui […]
Budincă de spanac
Ingrediente: 1 kg spanac congelat 1 lingură condimente 2 linguri făină 2 linguri margarină mărar verde Mod de preparare: Fierbi spanacul congelat în apă cu Maggi Secretul Gustului Legume, îl scurgi, îl amesteci cu făina dizolvată într-o ceaşcă ide zeamă de la fierberea spanacului. Amesteci bine spanacul cu margarina şi torni totul într-o […]
Mancare de fasole boabe
Ingrediente: 600 g fasole uscată 3-4 cepe 2-3 morcovi 1 ţelină mică 1 rădăcină pătrunjel 2-3 ardei 3-4 linguri ulei 1 linguriţă sare 1 legătură frunze ţelină pătrunjel 1 lingură boia dulce de ardei 1 lingură pastă de tomate Mod de preparare: Fasolea se alege şi se pune la înmuiat de seara până […]
Supă de linte roşie
O reteta simple de supa de linte rosie din: linte rosie, ulei, faina, usturoi, patrunjel, sare si piper. Ingrediente: 1/2 kg linte roşie 1 lingură ulei 1 lingură făină 5 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Alegi lintea, o speli, o strecori şi o pui la fiert cu 2 […]
Mancare de ciuperci cu cartofi
Ingrediente: 1 kg ciuperci 1 kg cartofi 2 cepe potrivite 2-3 linguri ulei 1 linguriţă vegeta 1 ardei capia roşu 1 lingură pastă de tomate 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Se curăţă ciupercile proaspete, se spală şi se taie feliuţe. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe mai mari. Ceapa […]
Cartofi cu maioneză de soia
Ingrediente: 6 cartofi potriviţi 150 g maioneză soia 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Cartofii se pun la fiert în apă clocotită cu sare, după ce în prealabil au fost curăţaţi, spălaţi bine şi tăiaţi cubuleţe. Se fierb aproximativ 15-20 de minute. Când sunt gata se scurge zeama (care nu se aruncă, […]
Piure de cartofi cu friptură de gluten
Ingrediente: 1,5 kg cartofi 150 ml lapte 30 ml ulei sau 100 g unt sare Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală bine, se taie cubuleţe mari şi se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Când sunt fierţi, se scurg de zeamă, se pun într-un bol mai mare şi se […]
Conopidă cu ciuperci si cascaval
Conopida cu ciuperci si cascaval din: conopida, ciuperci, unt, cascaval, galbenus, faina, lapte, sare, pesmet. Ingrediente: 1 conopidă 200 g ciuperci 100 g unt 100 g caşcaval 1 gălbenuş 1-2 linguri făină 150 ml lapte sare pesmet Mod de preparare: Conopida se fierbe în apă cu sare, după ce în prealabil a fost curăţată, […]
Conopidă cu smantana
Ingrediente: 1 conopidă potrivită 100 ml lapte 200 g smântână degresată 1 legătură pătrunjel 2-3 cartofi sare Mod de preparare: Conopida se curăţă, se rupe bucheţele, se spală sub jet de apă rece şi se pune să fiarbă în apă clocotită cu sare şi lapte. Separat, se fierb şi cartofii. Când sunt […]
Maioneză din cartofi
Maioneză din cartofi din: cartofi, mustar dulce, zeama de lamaie, galbenus de ou, ulei, sare. Ingrediente: 2 cartofi potriviţi, de preferinţă albi 1 linguriţă muştar dulce 2-3 linguriţe zeamă de lămâie 1 gălbenuş de ou crud (opţional) 150 g ulei sare Mod de preparare: Cartofii se fierb şi se zdrobesc ca pentru piure. Se […]
Sarmale cu orez si legume
Ingrediente: 300 g orez 3 morcovi 3-4 cepe 1 ţelină mică 1 rădăcină pătrunjel 4-5 linguri ulei 1 legătură pătrunjel 1 lingură vegeta 250 g suc de roşii 1 foaie de dafin 1 crenguţă de cimbru 1 varză mare acră sau dulce 1 cartof crud ras 1 lingură boia dulce Mod de preparare: […]
Chifteluţe de conopidă
Ingrediente: 1 conopidă potrivită 1 căpăţână usturoi 2 ouă 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 2 felii pâine graham înmuiată 1 linguriţă boia dulce 1 lingură vegeta 50 g brânză telemea un vârf de cuţit de bicarbonat Mod de preparare: Conopida se fierbe în apă cu sare. Când este fiartă, se scurge de […]
Cum se prepara Cocktail Silk Stocking (video)
Ingrediente: 50 ml tequila 25 ml dark creme de cacao 25 ml double cream ½ tsp raspberry liqueur Some Ice cubes 1 cocktail shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) or a small sieve 1 cocktail glass Cum se prepara Cocktail Silk Stocking
Corăbioare de dovlecei cu branză
Ingrediente: 3 dovlecei mai lungi 200 g brânză de vaci 100 g caşcaval vegetal 2 legături ceapă verde 4 căţei de usturoi 1 legătură mărar 3-4 linguri ulei tarhon Mod de preparare: Dovleceii se taie pe jumătate în lung, se scobesc de seminţe şi puţin miez şi se dau în câteva clocote, cu […]
Conopidă cu soia cuburi
Ingrediente: 1 kg conopidă 3-4 cartofi potriviţi 100 g soia cuburi 1 lingură vegeta 2-3 linguri ulei 150 g smântână 3-4 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel tocat Mod de preparare: Soia cuburi se fierbe bine cu apă şi vegeta. Cartofii se curăţă, se spală, se taie cubuleţe potrivite şi se pun la […]
Praz cu orez
Ingrediente: 1,5 kg praz 300 g orez 150 g unt 1 morcovi 1 lingură vegeta sare condimente pentru pilaf Mod de preparare: Orezul se alege, se spală şi se pune la fiert în 2,5 litri de apă cu morcovul tăiat rondele mici şi vegeta. Prazul se curăţă şi se spală, după care se […]
Pastă de fasole
Ingrediente: 400 g fasole albă 100 g măsline dietetice 2 cepe zeamă de lămâie sare 3-4 linguri ulei de măsline Mod de preparare: Se fierbe fasolea la fel ca în reţeta precedentă. Când este bine fiartă, se amestecă în blender cu uleiul şi zeama de lămâie, folosind o cantitate suficientă de apă în […]
Mancare de mazăre cu cartofi
Mancare de mazăre cu cartofi din: mazare, ulei, ceapa verde, cartofi noi, morcovi, rosii, marar verde, sare. Ingrediente: 600 g mazăre 2-3 linguri ulei 2 legături ceapă verde 1/2 kg cartofi noi 2 morcovi 3-4 roşii mărar verde sare Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, iar morcovul se taie rondele şi se călesc […]
Sos cald de zmeură
Ingrediente: 800 g zmeură 200 g zahăr 1/2 linguriţă amidon vanilie Mod de preparare: Zmeura spălată se fierbe 15 minute cu 1 lingură de apă şi se’strecoară prin tifon. Se fierbe din nou eu zahărul şi cu va,nilia şi pe. parcurs se leagă sosul cu amidon sau făină de cartofi diluată în puţină […]
Mancare de spanac cu ciuperci
Mancare de spanac cu ciuperci din: spanac, ciuperci, ceapa, usturoi, ulei, faina, pasta de tomate, sare, oregano, verdeata. Poate te intereseaza si: Mancare de ficat cu ciuperci, rosii si usturoi Mancare de legume cu ciuperci, cimbru si patrunjel Mâncare de ciuperci în sos de roşii cu cartofi Mancare de cartofi cu ciuperci si rozmarin Mâncare […]
Fasole verde cu maioneză
Ingrediente: 1 borcan de 800 g fasole verde sau 1 kg fasole verde proaspătă 150 g maioneză din cartofi sare 1 căţel de usturoi Mod de preparare: Fasolea, după ce în prealabil a fost curăţată, fiartă şi scursă, se zdrobeşte cu dispozitivul pentru piure. Se adaugă maioneza din cartofi, la care se mai […]
Fasole păstăi cu usturoi
Ingrediente: 1 kg fasole tânără grasă sau fideluţă 2 cepe zeamă de lămâie 4-5 căţei de usturoi 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Ceapa tocată mărunt se înăbuşă cu apă şi puţin ulei. Fasolea bine aleasă şi spălată se pune peste ceapă cu o cană de apă şi vegeta. Se […]
Spanac cu orez si caşcaval vegetal
Ingrediente: 1 kg spanac 2 cepe 250 g orez 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta sare 150 g caşcaval vegetal Mod de preparare: Spanacul se pune la fiert în apă clocotită cu sare, după ce, în prealabil, a fost curăţat şi spălat în mai multe ape. Se fierbe circa 10 minute. Ceapa tocată […]
Piure de mazăre
Ingrediente: 800 g mazăre 100 g unt 250 ml lapte de soia sau lapte de vacă sare Mod de preparare: Mazărea se fierbe în apă clocotită cu sare. După ce este bine fiartă, se scurge de zeamă şi se mixează sau se bagă în blender, adăugând câte puţin unt şi lapte fierbinte. Poftă […]
Varză cu tăiţei
Ingrediente: 1,5 kg varză dulce sau murată 300 g tăiţei de casă 2-3 linguri pastă de bulion 1 lingură vegeta cimbru 1 legătură mărar 3-4 linguri ulei 1 ceapă Mod de preparare: Ceapa se toacă şi se pune la călit cu ulei şi apă. Varza se taie mărunt, se freacă cu sare şi […]
Ciuperci cu smantană si condimente
Ciuperci cu smantană si condimente din: ciuperci, smantana, patrunjel verde, sare, unt, lamaie, condimente. Ingrediente: 1 kg ciuperci 200 g smântână 1 legătură pătrunjel verde sare 50 g unt 1 lămâie condimente pentru ciuperci Mod de preparare: Se folosesc ciuperci cărnoase şi întregi. Acestea se curăţă de pieliţe şi, pe măsură ce sunt curăţate, […]
Supă de roşii cu găluşte de griş
Ingrediente: 4 litri supă de zarzavat strecurată 1 litru suc de roşii 2 linguri ulei 2 ouă 5-6 linguri de gris 1 legătură pătrunjel frunze de ţelină sare după gust Mod de preparare: In supa de zarzavat strecurată, care clocoteşte, punem sucul de roşii şi uleiul. Intr-o farfurie, batem ouăle bine, peste […]
Ciorba de cartofi noi acrită cu zarzăre
Ingrediente: 700 g cartofi noi 1 legătură ceapă verde 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 cană zarzăre 3 linguri ulei 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuştean 1 lingură vegeta Mod de preparare: Se pune la fiert, în apă clocotită, morcovul tăiat rondele, ceapa verde tocată mărunt, cartofii tăiaţi cubuleţe potrivite şi rădăcina […]
Ciorbă de bureţi
Ingrediente: 3 litri apă 500 ml borş 700 g bureţi 1 morcov 1 ceapă 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 ardei gras 1 lingură vegeta 2-3 linguri ulei de măsline 2-3 căţei usturoi 1 foaie de dafin Mod de preparare: Bureţii se aleg şi se spală bine sub jetul de apă. Se […]
Tocăniţă de vinete
Ingrediente: 5-6 vinete potrivite 2-3 căţei de usturoi 150 g smântână degresată 2-3 roşii 250 g orez 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei 1 morcov Mod de preparare: Vinetele se coc pe plita bine încinsă, după care se pun pe un tocător de lemn puţin înclinat, pentru ca, în timp ce se […]
Jeleu de vişine
Ingrediente: 1,500 kg vişine 1/4 l apă 280 g zahăr 6-7 foi de gelatină Mod de preparare: Vişinele se curăţă de cozi, se spală bine şi se zdrobesc. Se sparg şi ciţiva sîmburi şi se fierb 30 minute, cu apa şi cu zahărul. Se strecoară, se pune din nou la foc şi cînd […]
Roşii umplute cu crenvurşti şi garnitură de macaroane
Ingrediente: 4 roşii 100 g caşcaval 5 crenvurşti 4 ouă 25 g unt 100 g macaroane ulei sare piper 1 legătură mărar Mod de preparare: Tai roşiilor un căpăcel, le scoţi miezul şi le laşi să se scurgă. Fierbi macaroanele în apă cu sare, iar crenvurştii îi tai bucăţi şi-i prăjeşti în ulei […]
Cod cu macaroane şi legume
Ingrediente: 1 kg file de cod 150 g macaroane 3 morcovi 2 dovlecei 1 ceapă 150 g smântână 1 lingură unt ulei zeamă de la 1 lămâie sare piper 1 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Speli peştele, îl ungi cu zeama de lămâie amestecată separat cu puţin ulei, sare şi piper după […]
Scrordolea
Ingrediente: miezul de la 30 de nuci miezul de la 1 franzelă mică 1 pahar de ulei 1-3 linguri oţet sare piper 6 căţei usturoi Mod de preparare: Se înmoaie pâine-n apă rece, se stoarce se pisează usturoi .Se macină nucile . Se freacă toate împreună cu ulei, oţet, sare şi piper până […]
Branzoaice de Braila
Ingrediente: 1 kg faină 3 ouă 500 g unt 250 g caş dulce 100 g caşcaval 250 ml lapte 250 g telemea Ingrediente glazura:2 ouă ,200 g caşcaval ras, 200 ml smântână Mod de preparare: Se frământă toate cât de bine şi se lasă să respire o noapte la receSe taie pătrate […]
Budincă de spanac
Ingrediente: 1 kg spanac 1 lingură unt 4 linguri griş 4 ouă 100 ml lapte 2 legături ceapă 4-5 căţei de usturoi 1 lingură vegeta verdeaţă (1 leg. mărar, 1 leg. pătrunjel, 1 leg. leuştean) 150 g brânză tofu Mod de preparare: Spanacul se alege şi se spală în mai multe ape, după […]
Musaca de conopidă si cartofi
Ingrediente: 100 g soia granule 1 conopidă potrivită 4-5 cartofi noi 2-3 cepe 2-3 căţei de usturoi 2 linguri de bulion 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 lingură vegeta 300 ml lapte 2 linguri făină 1 ou oregano maghiran busuioc Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt, […]
Serbet de nufar
Ingrediente: 1 kg zahă 1 lămâie 40-50 frunze mari de nufăr, proaspete, îmbibate bine cu seve Mod de preparare: Se curăţă si se toacă frunzele de nufăr, se storc de cât suc crud vor să dea, apoi se pun la fiert în 800 ml apă clocotită până se fac pastă Se dizolvă zahărul […]
Pate de ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci 1 ceapă 1 lingură făină 2 linguri margarină sare piper 1 legătură pătrunjel nucşoară Mod de preparare: Cureţi ciupercile şi le pui fa fiert în apă cu sare, iar ceapa o decojeşti, o tai mărunt şi o înăbuşi în margarina topită. După ce au fiert ciupercile, le treci […]
Salată de măsline
Ingrediente: 200 g măsline 1 ceşcuţa apa 1/2 lamaie 3-4 felii de paine 100 ml ulei 1 ceapă 1 salată verde sare Mod de preparare: Inmoi pâinea în apa călduţă şi o presezi bine ca să se scurgă zeama. Cureţi măslinele de sâmburi şi le dai apoi împreună cu pâinea înmuiată prin maşina […]
Fasole bătută
Ingrediente: 600-700 g fasole boabe 2 cepe mari 2 morcovi 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 3 linguri ulei 1 lingură boia de ardei sare Mod de preparare: Fasolea se pune la înmuiat de seara până dimineaţa în apă rece. A doua zi, se spală de câteva ori şi se pune la fiert. După […]
Sos de lamaie
Ingrediente: 1 lămîie 2 ouă 2 gălbenuşuri 150 g zahăr 1/4 l lapte vanilie Mod de preparare: Laptele se fierbe cu zahărul şi cînd clocoteşte, se toarnă cîte puţin peste ouăle bine amestecate cu vanilia şi coaja de lămîie rasă mărunt. Cînd se serveşte, se pune puţină zeamă de lămîie. Se serveşte rece. […]
Midii
Ingrediente: 1 sac de midii 1 ceapă 1 pahar untdelemn 1 ceaşcă orez 1 pahar bulion roşii sare piper Mod de preparare: Se opăresc midiile, ca să se deschidă, se scoate carnea, se curăţă de picioruşul vegetal şi nisipos, se lasă într-un vas, să aştepte. Se pune ceapa la rumenit în ulei, se adaugă […]
Branza zburata
Ingrediente: 2 litri lapte dulce (nefiert) 3 litri lapte (fiert) 5 litri lapte prins Mod de preparare: Se pune laptele dulce la fiert .Când a fiert, se adaugă laptele prins şi cel nefiert şi se amestecă de câteva ori cu lingura de lemn. Se lasă să se încingă va coagula după un prim […]
Conopidă cu maioneză din pufuleţi
Ingrediente: 1 kg conopidă sare maioneză din pufuleţi Mod de preparare: Conopida se spală sub jet de apă rece, se desface bucheţele şi se fierbe până ce devine moale. Se opreşte focul şi se pune la scurs şi răcit într-o strecurătoare. Intre timp, se face maioneza din pufuleţi. După ce s-a răcit bine, […]
Maioneză din pufuleţi
Ingrediente: 1 pungă pufuleţi de porumb (100-150 g) 150 g ulei 2-3 linguri suc de lămâie 1 lingură muştar dulce sare Mod de preparare: Pufuleţii se hidratează bine cu apă călduţă până se înmoaie, apoi se amestecă până ce devin ca o pastă bine omogenizată. Se adaugă o lingură de muştar dulce, sare, […]
Sarmale cu nucă si cimbru
Ingrediente: 300 g orez 3-4 cepe 5 linguri nucă măcinată 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei 2 morcovi 1 ţelină mică 1 foaie dafin 1 crenguţă de cimbru 250 g suc de roşii 1 ou, opţional foi de varză crudă sau murată Mod de preparare: Ceapa tocată mărunt, împreună cu morcovii şi ţelina […]
Sarmale cu soia granule
Sarmale cu soia granule din: varza acra, orez, soia granule, ceapa, patrunjel, vegeta, suc de rosii, ou, boia de ardei. Poate te itnereseaza si Sarmale de post in foi de vita Ingrediente: 1 varză mare acră sau dulce 250 g orez 100 g soia granule 3-4 cepe 4-5 linguri ulei o legătură pătrunjel sare sau […]
Cum se prepara Cocktail Cactus Bite (video)
Ingrediente: 50 ml tequila 50 ml lemon juice 2 tsp Cointreau 2 tsp Drambuie scotch whisky Half tsp caster sugar 1 dash bitters Ice cubes 1 chopping board 1 knife 1 squeezer 1 shot measure 1 cocktail shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) or small sieve 1 cocktail glass Cum se […]
Jeleu de piersici
Ingrediente: 750 g piersici 1 pahar vin puţind vanilie 1 l apă 6 foi gelatrina 250 g zahăr Mod de preparare: Piersicile se spală bine, se curăţă mai gros de coajă, se taie în două şi se scot sîmburii. Se pun la fiert apa, vinul, cojile de la piersici, cîţiva sîmburi sparţi, zahărul […]
Varză albă picantă
Ingrediente: 1,5 kg varză nouă 200 ml lapte 1 lingură făină 1 lingură vegeta 4-5 căţei de usturoi cimbru mărar 1 -2 linguri suc de lămâie 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Varza se curăţă, se spală şi se taie fideluţă, după care se pune la înăbuşit cu ulei şi puţină apă. Se […]
Sfaraiala dobrogeana
Ingrediente: măruntaie de miel şi ceva carne de la coadă şi de la gât 3 linguri unt 1 polonic de smântână sare câtă vă place 2 cepe 1 mămăligă ţărişoară (500 g mălai, 2 litri apă) Mod de preparare: Se taie măruntaiele şi carnea îmbucături şi se sărează după chef, apoi se lasă […]
Mancare de conopidă cu usturoi
Ingrediente: 1,5 kg conopidă 2 morcovi 3-4 cepe 1 căpăţână de usturoi 4-5 roşii 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Se curăţă conopida, se spală şi se desface în bucheţele. Ceapa tocată fin şi morcovul tăiat cubuleţe mici se pun la înăbuşit cu apă, ulei şi vegeta, […]
Mancare de praz cu masline
Ingrediente: 1,5 kg praz 2-3 cepe potrivite 250 g măsline dietetice 2 linguri pastă de tomate 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei sare după gust mărar pătrunjel Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit cu apă, ulei şi vegeta. Prazul curăţat şi spălat se taie în bucăţele de […]
Urda cu marar
Ingrediente: 500 g urdă 100 g smântână 50 g unt sare după gust 6 fire ceapă verde 1 jumătate cană frunzuliiţe de mărar verde Mod de preparare: Se toacă mărunt mărarul şi ceapa.Se freacă untul cu urda, sarea şi smântână, până devin o cremă Se lasă la rece câteva ore, se oferă cu […]
Tort espresso de frisca
Ingrediente blat de ciocolată : 3 ouă 150 g zahăr 60 g făină 40 g amidon 1 vârf de cuţit de praf de copt 2 linguri de cacao Ingrediente crema :4 foi de gelatină, 2 ceşti espresso tare, 600 ml frişcă, 60 g zahăr, 4 linguri gem de prune, fulgi de ciocolată Mocca […]
Ciorbă de castraveti
Ingrediente: 1 kg castraveţi curăţaţi de coajă şi tăiaţi cubuleţe mai mari 1 ceapă 1 morcov 3 linguri orez brun 3 linguri ulei 500 g borş 1 legătură leuştean 1 ou Mod de preparare: Se pun 4 litri de apă la fiert. Când apa dă în clocot, se pune morcovul, ceapa tăiată […]
Mancare de castraveţi cruzi
Ingredinete: 1 kg castraveţi cruzi 3-4 cepe potrivite 2-3 roşii 1 lingură pastă tomate 2-3 linguri ulei 1 lingură vegeta 1 lingură făină 1 legătură mărar zeamă de lămâie Mod de preparare: Castraveţii se spală, se curăţă de coajă şi, dacă au seminţe mari, se înlătură. Se taie cubuleţe potrivite şi se pun […]
Fasole verde cu sos de rosii picant
Ingrediente: 1,5 kg fasole 2-3 linguri ulei de măsline 3-4 roşii 1 căpăţână de usturoi 1 legătură pătrunjel verde sare 1 linguriţă vegeta Mod de preparare: Fasolea se pune la fiert în apă clocotită cu puţină sare. Usturoiul se pisează bine cu vegeta. După aceea se adaugă uleiul treptat şi se amestecă până […]
Borş de praz
Ingrediente: 1 kg praz 2-3 cartofi 1 ceapă 2 morcovi 1 ţelină mică 500 ml borş de tărâţe 1 legătură leuştean 1 lingură vegeta 2-3 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa, ţelina şi morcovii se curăţă, se spală, se taie mărunt, se introduc în oală şi se înăbuşă cu apă şi ulei 10 […]
Varză călită cu soia cubuleţe
Ingrediente: 1-2 kg varză crudă 1 cepe 4-5 linguri ulei 1 lingură vegeta cimbru 1 foaie dafin 300 ml suc de roşii 1 linguriţă boia de ardei dulce 100 g cuburi soia Mod de preparare: Varza dulce se taie, se freacă cu puţină sare, şi se lasă 10 minute. Ceapa se curăţă, se […]
Fasole verde cu smantană
Ingrediente: 1 kg fasole verde grasă 50 g unt 150 g smântână degresată 1 lingură făină sare 1 legătură mărar verde Mod de preparare: Fasolea tânără se alege, se spală şi se taie în bucăţi lungi de 3 cm. Se pune la fiert în apă clocotită cu sare. Când a fiert bine, fasolea se […]
Musaca de cartofi şi ciuperci
Ingrediente: 1 kg cartofi 800 g ciuperci 3 cepe 2 linguri ulei 1 lingură pastă de tomate 1 ou 1 lingură vegeta 1 legătură mărar pesmet Mod de preparare: Ciupercile şi ceapa se dau prin maşina de tocat. Se înăbuşă bine cu uleiul şi vegeta, la foc potrivit. Când sunt gata se răcesc […]
Mazăre bătută cu usturoi, ceapa si cartofi
Mazăre bătută cu usturoi, ceapa si cartofi din: mazare, cartofi, ceapa, morcovi, usturoi, zeama de lamaie, sare, ulei. Poate te itnereseaza si Mazare batuta Ingrediente: 1 kg mazăre 3 cartofi 1 ceapă potrivită 2 morcovi 3 căţei usturoi zeamă de lămâie sare 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Mazărea se pune la fiert în […]
Piure de spanac
Ingrediente: 1 kg spanac 50 g ulei 2 linguri făină 1/4 litri lapte sare 2-3 căţei de usturoi zeamă de lămâie Mod de preparare Spanacul se pune la fiert în apă clocotită cu sare, după ce, în prealabil, a fost curăţat şi spălat în mai multe ape. Se fierbe circa 10 minute. Se […]
Dovlecei umpluti cu urdă
Ingrediente: 8 dovlecei 200 g orez 250 g urdă 2 cepe mari 2 morcovi 2-3 roşii mărar pătrunjel 100 g smântână 1 lingură vegeta tarhon sare 4-5 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în apă cu ulei. După ce s-a înmuiat, se adaugă şi morcovul dat […]
Dovlecei cu branză tofu
Ingrediente: 7 dovlecei cruzi 300 g brânză tofu 100 g unt 2 ouă 100 g caşcaval pesmet mărar sare Mod de preparare: Dovleceii se taie rondele după ce în prealabil au fost spălaţi şi li s-a tăiat cotorul. Apoi se aşază într-o tavă de Jena, unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Separat, […]
Ciuperci pane cu ganitura
Ciuperci pane cu ganitura din: ciuperci, oua, faina, pesmet, sare, condimente, zeama, ulei. Ingrediente: 800 g ciuperci 2 ouă făină pesmet sare condimente pentru ciuperci zeamă de lămâie 4-5 linguri ulei Mod de preparare: Se folosesc ciuperci de crescătorie, întregi, mari şi cât mai proaspete. Se rup codiţele, se spală bine şi se curăţă. […]
Gulii pane
Ingrediente: 1 kg gulii 2 ouă 2 linguri făină pesmet sare ulei Mod de preparare: Guliile curăţate, spălate, se taie în felii cu grosimea de 1 cm şi se fierb înăbuşit cu apă până se înmoaie. Apoi se scurg bine şi se dau prin făină, prin ou bătut, la urmă prin pesmet şi […]
Ciorbă de fasole uscată
Ingrediente: 300 g fasole uscată 1 ceapă 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 2 ardei graşi roşii 1 foaie dafin 1 fir cimbru 1 lingură vegeta 1 legătură leuştean 1 legătură pătrunjel sare 3 linguri ulei 500 ml borş Mod de preparare: Se alege fasolea, se spală şi se pune la înmuiat […]
Borş de spanac cu omletă
Ingrediente: 1 kg spanac proaspăt 1 legătură ceapă verde 1 legătură usturoi 3 ouă 2-3 linguri ulei 100 g smântână 2 linguri orez 1 lingură vegeta verdeaţă: leuştean, mărar, pătrunjel Mod de preparare: Se curăţă spanacul, ceapa verde, usturoiul şi se spală bine. Ceapa şi usturoiul se taie mărunt şi se înăbuşă […]
Vinete impănate
Ingrediente: 2,5 kg vinete 3-4 cepe 300 ml suc de roşii proaspăt 3 ardei graşi 4-5 căţei de usturoi 2 morcovi 1 ţelină mică sare 2 legături verdeaţă (mărar şi pătrunjel) 2 roşii 4-5 linguri de ulei Mod de preparare: Se aleg vinete potrivite şi coapte, se spală bine şi li se taie […]
Şerbet de ciocolată
Ingrediente: 1 kg zahăr 150 g ciocolată menaj sau 2 linguri cacao vanilie 1/2 l apă Mod de preparare: Ciocolata se amestecă după ce şerbetul este gata tablat. Se încălzeşte puţin şi se pune ciocolata rasă sau cacao şi se amestecă pînă se topeşte ciocolata. Pofta buna!
Tort fara ou
Ingrediente: 2 căni de griş 2 căni de nucă măcinată 2 căni de apă 2 căni de zahăr Ingrediente crema :300 ml apă, 300 g zahăr, 1 pacheţel budincă de vanilie, 300 g margarină Mod de preparare: Se amestecă toate la un loc şi se lasă să stea timp de patru – cinci ore, apoi […]
Retete de post: Tort diplomat de post
Ingrediente: 1 kg frişcă Hulala 1 cutie de ananas 2 portocale 200 g stafide 2 mandarine 2 banane 30 g gelatină 300 g zahăr esenţă de vanilie 2 pachete de întăritor de frişcă Mod de preparare: Frişca se bate spumă cu zahăr, apoi se adaugă praful întăritor, vanilia, gelatina înmuiată în zeama de la […]
Ciuperci umplute cu parizer vegetal
Ingrediente: 1 kg ciuperci 200 g parizer vegetal 1 ou 100 g caşcaval vegetal pătrunjel 1 lingură ulei sare Mod de preparare: Se recomandă ciupercile tinere, albe. Se aleg şi li se scot codiţele, se spală şi se scurg de apă. Parizerul vegetal se dă prin răzătoarea mare şi se amestecă cu oul […]
Plăcinţele cu ceapă
Ingrediente: 1 pachet foi de plăcintă 1 kg ceapă 1 ceaşcă ulei 1 ceaşcă orez sare piper 1 linguriţă boia dulce 1 legătură mărar verde Mod de preparare: Cureţi ceapa, o dai pe răzătoarea mare şi o laşi să se scurgă într-o strecurătoare, o căleşti apoi în ulei, adaugi orezul şi o ceaşcă […]
Mancare din carne de porc cu verdeţuri si smantană
Ingrediente: 750 g carne de porc 4 legături ceapă verde 3 legături usturoi verde 3 salate 2 linguri pastă de tomate 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel 200 ml smântână sare piper Mod de preparare: Speli carnea, o tai bucăţi, o rumeneşti puţin în ulei şi o scoţi pe o farfurie. Speli […]
Pulpe de pui invelite in piure de cartofi
Ingrediente: 8 pulpe de pui 6-7 cartofi noi 1 ou 1 linguriţă cimbru 1 legătură mărar sare piper ulei făină Mod de preparare: Speli pulpele, le îndepărtezi pielea şi le pui la fiert în apă cu sare. Cureţi apoi 4 cartofi şi-i fierbi în apă cu sare, iar când sunt gata îi pasezi. […]
Balmos de bucovina
Ingrediente: 1 kg mălai 2 litri smântână 400 g unt 500 g telemea (mai sărată, că primeşte) 1 kg caş proaspăt Mod de preparare: Se pun la fiert smântână şi 200 g unt, se mărunţeşte brânza .Când începe să bulbucească fiertura, se presară mălaiul, puţin câte puţin, amestecând mereu se adaugă brânza, se […]
Ciuperci
Ingrediente: 1 poală de ciuperci de pădure 250 g telemea 100 g caş sau caşcaval ras 1 căpăţână usturoi mare 1 legătură ceapă verde mărar leuştean 50 g unt 50 ml vin alb Mod de preparare: Se separă pălăriile de cozi şi se pun la fiert, cozile se toacă şi se pun la […]
Tort diplomat cu lapte praf
Ingrediente: 500 g zahăr 1 cană de apă 250 g lapte praf 1 cutie compot de ananas 2 portocale 150 g stafide 4 plicuri gelatină 2 plicuri zahăr vanilat 1 kg frişcă bătută Mod de preparare: Se fierbe zahărul cu apa până se face un sirop legat, se pune laptele praf şi se amestecă […]
Bulz
Ingrediente: 1 litru apă 500 g mălai 500 g brânză de burduf 50 g unt 500 ml lapte bătut Mod de preparare: Nu mă-ndoi de la regulă, deci tot cu brânză de burduf grasă, sărată şi usturoasă vă zic să umpleţi bucăţile de mămăligă întinse un pic pe o scândură şi unse cu […]
Mamaliga pe paturi II
Ingrediente: mămăliga 250 g cârnaţi 500 g carne tocată de porc 500 ml bulion roşii piper sare cimbru tarhon boia 5 ouă 100 ml smântână 200 ml vin alb 50 ml ţuică 200 g caşcaval 100 g slănină afumată 1 ceapă tocată mărunt, bob de orez Mod de preparare: Se tapetează fundul ceaunului […]
Jeleu de şampanie
Ingrediente: 1 sticlă de şampanie sau vin spumos 250 g zahăr 1 pahar apă 15 g sau 6-7 foi gelatină Mod de preparare: Apa şi zahărul se pun la fiert 2 minute, apoi se pune gelatina care a fost muiată în apă rece circa 20 minute. Cînd s-a topit gelatina, se strecoară. Peste […]
Mamaliga pe paturi
Ingrediente: 1 kg mălai 3 1 apă 1 lingură sare 100 g unt 200 g urdă 200 g caş 200 g brânză burduf 200 g caşcaval 200 g smântână 200 g brânză telemea (un dărab sau o creastă, cât taie o brişcă iute) 200 g caş sau caşcaval afumat Mod de preparare: Mămăliga […]
Boti
Ingrediente: 1 kg brânză de vaci 5-7 ouă 1 ceaşcă de mălai 1 lingură untură sare Mod de preparare: Mălaiul se pune la prăjit în untură până se schimbă la faţă .Ouăle se bat bine apoi se freacă temeinic cu brânză. Se mai adaugă la aluat jumătate din mălai, 1 lingură de untură […]
Zara moata
Ingrediente: 1 ceapă ceva albitură 1 kg cartofi 1 morcov 1 litru zer de smântână (ce rămâne după ce se scoate untul din smântână), sare, piper, paprică Mod de preparare: Se toacă zarzavatul, se pune la fiert, 30 de minute, în puţină apă, cât să-1 acopere. Cartofii se curăţă, se taie cubuleţe şi […]
Jeleu de caise
Ingrediente: 750 g caise 1/2 l apă 1 lămîie puţină vanilie 220 g zahăr 15 g gelatină Mod de preparare: Caisele se spală bine, se curăţă mai gros de coajă, se taie in două şi se scot simburii. Se pune la fiert apa, zahărul, cojile de caise, cîţiva simburi sparţi şi se fierb […]
Răcoritoare din capşune si vin alb
Ingrediente: 1/2 kg căpşune 1/2 kg zahăr 1 şi 1/2 l apă 1/2 l vin alb demidulce (în funcţie de gust poţi pune şi demisec) 1 esenţă de rom Mod de preparare: Cureţi şi speli căpşunele, le presari cu zahăr, torni apă fierbinte şi laşi totul să se răcească. Adaugi apoi vinul şi […]
Tort cu pişcoturi de şampanie şi spumă de căpşune
Ingrediente: 300 g pişcoturi de şampanie 350 g căpşune 250 g zahăr pudră 2 albuşuri zeama de la 1/2 lămâie 1 pahar lapte 100 g frişcă Mod de preparare: Speli căpşunele, dai câteva deoparte pentru decorat şi le laşi pe celelalte într-o strecurătoare să se scurgă. Baţi apoi albuşurile spumă tare cu zeama […]
Dovlecel pane la tavă
Ingrediente: 2-3 dovlecei 2 ouă 1 lingură făină 1 lingură vegeta sare 2-3 linguri ulei pesmet 1 legătură mărar Mod de preparare: Dovlecelul se spală, se curăţă de coajă, şi se taie feliuţe de 0,5-1 cm grosime. Acestea se pun într-un vas, se sărează, se lasă 10 minute, apoi se scurg. Ouăle se […]
Sfaraiala
Ingrediente: 250 g brânză de oaie 3 cepe mari 4 felii de slănină (100 g) Mod de preparare: Slănina se crestează şi se pune în tigaie, să se prăjească pe ambele părţi .Ceapa se taie felii subţiri se scoate slănina, iar în untura lăsată se pune ceapa la călit până devine sticloasă. Se […]
Jeleu de portocale
Ingrediente: 3/4 l apă 220 g zahăr puţină vanilie 6 foi (15 g) de gelatină 3 portocale 1/2 lămîie Mod dfe preparare: Apa, zahărul şi vanilia se pun la fiert şi cînd clocoteşte se pune coaja subţire de la 1portocală. Se ia de pe foc şi se lasă 10 minute, cu capac, între […]
Linte roşie cu orez
Ingrediente: 300 g lintea roşie 1 ceapă 2 linguri ulei 250 g orez 1 legătură pătrunjel 1 lingură suc de lămâie 50 g smântână 1 lingură vegeta condimente (oregano, maghiran, cimbru) 2 linguri pastă de tomate Mod de preparare: Lintea se pune la fiert în apă clocotită, după ce a fost în prealabil […]
Zarbusca
Zarbusca din: zer, morcov, ceapa, malai, sare si cartofi. Ingrediente: 2 litri zer (de la brânza de vaci) 1 morcov 1 ceapă 2 linguri de mălai sare 500 g cartofi Mod de preparare: Morcovul şi ceapa, curăţate şi tăiate bucăţi, se pun la fiert într-un litru apă. Se curăţă cartofii, se taie îmbucături, se […]
Ruladă cu ciuperci si spanac
Ingrediente: 500 g ciuperci 1 kg spanac 3 ouă 150 g smântână degresată 100 g caşcaval 1 lingură vegeta 2-3 linguri fulgi de ovăz 3-4 linguri ulei pesmet pătrunjel ardei şi roşii pentru decorat Mod de preparare: Ciupercile spălate şi tăiate mărunt, caşcavalul ras, 100 g smântână, cele 2 ouă bătute separat (albuşul […]
Jeleu de struguri
Ingrediente: 7,500 kg struguri negri tămîioşi 1/4 l apă 6 foi de gelatină (15 g) 180 g zahăr 1/3 lămiie Mod de preparare: Strugurii se spală, se aleg boabele, se zdrobesc şi se pun la fiert cu zahărul şi apa. După ce au fiert 15 minute, se strecoară bine de toată zeama, se […]
Renglote confiate
Ingrediente: 1 kg renglote 1,300 kg zahăr vanilie zeamă de lămîie Mod de preparare: Zahărul se fierbe cu vanilia şi 1 1/2 pahar apă. Cînd începe să se lege, se pun renglotele bine spălate şi se fierb 15 minute. A doua zi se fierb încet cu puţină zeamă de lămîie, pînă ce a […]
Colaci
Colaci din: faina, ulei, drojdie, aluat, zahar. Ingrediente: 2 kg faină 125 ml ulei 100 g drojdie apă cât primeşte aluatul 1 linguriţă zahăr (ori cât iei de două-trei ori între trei degete) Mod de preparare: Drojdia se desface într-o ceaşcă de apă caldă .Se cerne faina moviliţăîn mijlocul moviliţei se face loc pentru […]
Şerbet de alune
Ingrediente: 1 kg zahăr 160 g alune sau migdale vanilie 1/41 apa 60 g glucoza Mod de preparare: Alunele se prăjesc, se curăţă de pieliţă bine, se macină, apoi se pisează. Din zahăr, apă şi vanilie se face şerbetul de vanilie şi se amestecă cu alunele pisate şi glucoza. Dacă este prea consistent […]
Cum se prepara Cocktail Alleluia (video)
Ingrediente: 50 ml tequila gold 1 tsp maraschino liqueur 1 tsp blue Curacao ½ tsp caster sugar 15 ml lemon juice 1 maraschino cherry 1 orange slice tonic water ice cubes 1 25m/50ml measure 1 shaker 1 strainer (if shaker doesn’t include one) or a small sieve 1 highball glass Cum se prepara […]
Linte cu macaroane asortată
Ingrediente: 300 g linte 250 g macaroane asortate 150 g morcovi 1 ceapă 1 ardei roşu 250 g brânză de vaci degresată 100 g smântână proaspătă 2 ouă sare condimente (cimbru) Mod de preparare: Lintea se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Apoi se aruncă apa şi se pune la fiert în […]
Tocăniţă de linte cu friptură de gluten
Ingrediente: 500 g linte 1 ceapă 1 morcov 2-3 căţei de usturoi 1 foaie dafin 2 linguri ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Lintea se pune la fiert în apă clocotită, după ce a fost aleasă şi bine spălată. Ceapa tocată mărunt şi morcovul tăiat cubuleţe mici le punem să se înăbuşe […]
Conopidă cu unt si caşcaval
Ingrediente: 1 kg conopidă 100 g unt 100 g caşcaval sare Mod de preparare: Conopida se curăţă de frunzele verzi, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită cu puţină sare. Se fierbe la foc mic 20-30 de minute. Până se serveşte, conopida se ţine în apa în care a fost […]
Piure de conopidă
Ingrediente: 1 kg de conopidă 3 cartofi 100 g unt 100 g lapte sare Mod de preparare: Conopida şi cartofii se curăţă, se spală, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o oală cu apă clocotită şi sare. Se fierb la foc mic până când sunt gata. Se scurg şi se mixează, […]
Dovlecei cu măsline
Ingrediente: 1 kg dovlecei 3-4 linguri de ulei 2 cepe 250 g măsline dietetice 1 foaie dafin zeamă de lămâie sare maghiran şi tarhon Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt se căleşte în apă şi ulei. După ce s-a înmuiat bine, se adaugă dovleceii curăţaţi de coajă şi seminţe, tăiaţi cubuleţe ceva mai […]
Chisca moldoveneasca
Ingrediente: 1 kg carne de la gât şi falei 1 pahar sânge 500 g păsat (crupe se spune) 1 ceşcuţă apă sare piper Mod de preparare: Carnea fiarta se toacă, se amestecă cu păsat, sânge, sare şi piper. Maţul gros, bine grijit, se umple dar nu îndesat se toarnă apă la ambele capete, […]
Vinete pane cu mujdei de usturoi
Ingrediente: 3 vinete 100 g pesmet 2 ouă 3 linguri făină 2-3 linguri ulei sare Mod de preparare: Se taie vinetele de-a lungul, în felii groase de 1 cm sau rondele, în funcţie de plăcerea fiecăruia. Se presară cu sare şi se lasă 20 de minute să se scurgă de zeama amăruie, apoi […]
Ciuperci ciobanesti
Ingrediente: 1,5 kg ciuperci cu pălărie mare (mânătărci, albe de pajişte, păstrăviori de fag, bureţi şerpeşti) 150 g slănină afumată 200 g brânză de burduf 150 g urdă piper Mod de preparare: Se taie picioruşul ciupercilor se spală ciupercile, temeinic, se aranjează într-o tavă se toacă mărunt, cu cuţitul, picioruşul şi slănina . […]
Mazare sote
Ingrediente: 600 g mazăre 3 morcovi 200 g boabe porumb din conservă 1 broccoli sare 2-3 linguri ulei 1 legătură de mărar Mod de preparare: Morcovul se curăţă, se spală, se taie cubuleţe mici şi se pune la fiert în apă clocotită. Se adaugă şi mazărea şi se fierb în apă scăzută până […]
Spanac cu branză la cuptor
Ingrediente: 1,5 kg spanac proaspăt sau de la congelator 200 g telemea nesărată de vacă 50 g unt 1 lingură făină sare 1 lingură caşcaval ras Mod de preparare: Speli spanacul şi-l pui la fiert în apă cu sare pentru 10-15 minute, după care îl strecori, îl tai mărunt şi-l amesteci cu untul. […]
Budincă de spanac cu soia granule
Ingrediente: 1 kg spanac 100 g granule soia 2 linguri făină 1 lingură unt 100 ml lapte 2 ouă vegeta Mod de preparare: Spanacul se alege bine şi se spală în mai multe ape, după care se opăreşte cu apă clocotită şi sare. Se scurge şi se dă prin maşina de tocat. Separat, […]
Fursecuri de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 4 linguri făină de grâu sare chimen 100 g margarină Mod de preparare: Cureţi de coajă cartofii, îi speli şi îi dai pe râzătoare, apoi amesteci cu făina şi puţină sare. Adaugi margarina şi frămânţi bine. întinzi apoi o foaie cam de 2 cm grosime din care tai rondele […]
Mancare de gutui
Ingrediente: 1,5 gutui frumoase 100 g zahăr 50 ml ulei 50 g făină Mod de preparare: Gutuile se spală bine şi se şterg cu un prosop de bucătărie. Se taie felii potrivite de 2 cm şi se scot cu cuţitul porţiunile tari şi sâmburii. Feliile se prăjesc în ulei şi se scot într-un […]
Toba de ardeal
Ingrediente: 1 burtă de porc 500 g carne 2 rinichi 1 lingură sare 1 linguriţă paprică 1 limbă câteva fâşii de şorici 2 urechi (vărfuri) 1 vârf cuţit piper măcinat 200 g slănină (o bucată lungă cât burta) Mod de preparare: Se taie toată carnea, limba şi slănina, fâşii, se dă cu piper, […]
Fasole verde în aluat cu bere
Ingrediente: 1/2 kg fasole verde de la congelator 1 ceapă 6-7 linguri de făină 200 ml bere fără alcool sare piper ulei Mod de preparare: Amesteci făina cu berea, pui sare şi piper după gust şi omogenizezi aluatul care trebuie să fie mai consistent decât cel de clătite. Decongelezi fasolea şi o pui […]
Mancare de mazăre
Ingrediente: 1,2 kg mazăre verde sau 2 borcane de 700-800 g 3-4 linguri ulei 2 cepe mari 2 linguri bulion sare 1 legătură mărar 2 linguri făină Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit cu apă şi ulei, apoi se adaugă făina bătută bine într-o cană cu apă […]
Plăcintă cu spanac
Ingrediente: 1 kg spanac 500 g brânză de vaci 2 ouă sare 2 linguri ulei Pentru foi: 1 pachet margarină vegetală drojdie cât o nucă făină 1 linguriţă miere 150 g apă călduţă Mod de preparare: Pentru foi: se pune margarina într-un castron mai mare, drojdia se amestecă cu o linguriţă de miere, […]
Sos cald de căpşuni sau fragi
O reteta de sos cald de capsuni sau fragi din: capsuni sau fragi, zahar si vanilie. Ingrediente: 700 g căpşuni sau fragi 180 g zahăr vanilie Mod de preparare: Căpşunile se spală şi se dau prin sită deasă de păr. Se fierb într-un vas smălţuit cu zahărul şi cu vanilia 20 minute, amestecîndu-se să […]
Ciorbă de loboda roşie
Ingrediente: 3 litri apă 7 legături lobodă roşie 1 morcov 1 ceapă 2 cartofi 3 linguri ulei 1 lingură vegeta 1 legătură leuştean 500 ml borş (sau acreală de corcoduşe) Mod de preparare: In cei trei litri de apă, fierbem morcovul tăiat cubuleţe, loboda tăiată mărunt şi cartofii tăiaţi în patru. Loboda se […]