Retete culinare cu poze
Ouă in forme
Ingrediente: 10 ouă 100 g unt 2 linguri parmezan ras zeamă de carne sare Mod de preparare: Ungem cu unt 10 forme speciale, care merg la cuptor. Punem cîte un ou în fiecare, presărăm puţin parmezan (sau caşcaval) ras ; adăugăm o bucăţică de unt cit o alună, puţină zeamă de carne şi […]
Plăcintă cu vinete, rosii si aluat de cartofi
Pentru aluat ai nevoie de: 1 kg de cartofi 1 ou 100 g unt (sau margarină) 100-150 g făină sare Pentru umplutură ai nevoie de: 2-3 vinete 4 roşii 150 g caşcaval (sau telemea) 2 ouă 150 ml smântână busuioc măghiran cimbru sare piper Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi tai cubuleţe […]
Ouă cu cartofi
Ingrediente: 5 ouă 5 cartofi 50 g unt putin caşcaval puţin lapte Mod de preparare: Spălăm bine cartofii şi îi coacem în cuptor, întregi, în coaja lor. După 30—40 minute, îi scoatem şi îi scobim în formă ovală, scoţînd miezul, pe care îl punem într-o cratiţă cu sare, piper, unt, puţin lapte şi […]
Ochiuri cu spanac II
Ingrediente: 10 ouă piure de spanac 10 linguri sos alb 1 lingură parmezan ras 50 g unt sare Mod de preparare: Fierbem ochiurile în apă clocotită şi le scoatem mai moi. Pregătim un sos alb. Intr-un vas de sticlă rezistent la foc punem piureul de spanac. Peste spanac aşezăm ochiurile. Turnăm sosul alb […]
Omletă cu ciuperci
Ingrediente: 6—7 ouă 100 g ciuperci 150 g unt ceapă după gust mărar şi pătrunjel verde 200 g smîntînă 1 linguriţă făină sare Mod de preparare: Inăbuşim ciupercile cîteva minute în puţin unt, apoi le tăiem. Infierbîntăm unt într-o tigaie, adăugăm ceapă tocată, ciupercile, puţină sare şi înăbuşim totul. Cînd ciupercile sînt gata, […]
Omleta cu ceapa
Ingrediente: 10 ouă 4—5 cepe 100 g unt Mod de preparare: Infierbîntăm untul într-o tigaie, adăugăm ceapa tăiată în felii subţiri, sare şi piper şi lăsăm să se moaie la foc fără să se înnegrească. Adăugăm o ceşcuţă de apă caldă, lăsînd ceapa să fiarbă pînă scade apa cu totul. Batem ouăle, presărăm […]
Crochete de legume cu sos de roşii
Ingrediente: 1 dovlecel 1 fir de ceapă verde 1 morcov 3 cartofi 4-5 linguri făină piper ulei condimente Pentru sosul de roşii ai nevoie de: 3-4 roşii 1 linguriţă zahăr, ulei 1 linguriţă muştar 1 lingură smântână 3-4 fire pătrunjel sare Cum procedezi pentru crochete: Cureţi dovlecelul, morcovul şi cartofii şi le dai […]
Omleta simpla
Ingrediente: 6 ouă 6 linguri lapte 100 g unt sare după gust mărar pătrunjel Mod de preparare: Batem ouăle cu laptele (sau lapte amestecat cu smîntînă), sare, pătrunjel şi mărar tăiate mărunt. Infierbîntăm untul într-o tigaie, turnăm compoziţia şi dăm la cuptor 10 minute sau ţinem pe plită. Cînd a crescut omleta, o […]
Ochiuri cu şuncă
Ingrediente: 10 ouă 5 felii de şuncă 100 g unt sare piper Mod de preparare: Tăiem şunca în felii mici (socotind cîte o felie de persoană) şi o prăjim în unt fierbinte, într-un vas cu pereţi subţiri. După ce s-au prăjit pe o parte, întoarcem feliile şi peste ele spargem ouăle întregi, unul […]
Ochiuri prajite cu slanină
Ingrediente: 10 ouă 150 g slănină sare piper Mod de preparare: Tăiem slănina felii subţiri şi o prăjim într-o tigaie. Adăugăm ouăle şi prăjim ochiurile împreună cu slănina. Servim într-o farfurie caldă, presărînd piper. Poftă bună!
Vinete umplute cu orez
Ingrediente: 3 vinete 6-7 roşii 1/2 ceaşcă de orez 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 linguriţă de zahăr 2 linguri ulei 1 lingură pesmet sare piper ulei Mod de preparare: Cureţi vinetele de cotor, le tai în jumătate pe lungime şi le ţii un sfert de oră în apă clocotită. Le apoi […]
Ochiuri prăjite cu rinichi
Ingrediente: 10 ouă 1 rinichi de viţel 1 ceapă 100 g unt sare piper Mod de preparare: Tăiem felii un rinichi de viţel. Prăjim uşor în unt, să nu se rumenească, o ceapă tăiată mărunt. Punem feliile de rinichi şi lăsăm să se prăjească încet 10— 15 minute. Presărăm piper şi sare. Aşezăm […]
Pui cu sos alb si conopidă
Ingrediente: 2 pulpe de pui 1 conopidă 100 g unt 1 lingură făină 2 cepe 200 g smântână sare piper Mod de preparare: Speli carnea, tai în două fiecare bucată şi le rumeneşti în unt. Cureţi ceapa, o dai pe răzătoare, iar conopida o speli, o desfaci în bucheţele şi o pui la […]
Bulion de carne (supa de carne)
Bulion de carne din: carne, apa, morcovi, telina, pastarnac, praz, patrunjel, sare, verdeturi. Ingrediente: 1,5 kg carne 3 l apă 2 morcovi 1 ţelină păstîrnac 1 praz 1 pătrunjel 1 ceapă mijlocie sare un buchet verdeţuri (pătrunjel, mărar, ţelină) Mod de preparare: Spălăm carnea în apă rece (nu o ţinem nult în apă ca să […]
Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)
Jamie Oliver – ministrul hranei sanatoase VII
Iahnie de dovlcei
Ingrediente: 3 dovlecei 5-6 fire de ceapă verde 5 roşii, ulei 1 lingură făină câteva fire de pătrunjel câteva fire de mărar 3-4 frunze de ţelină sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa şi dovleceii, tai dovleceii în bucăţi mai mari, iar ceapa o toci mărunt. Opăreşti roşiile, apoi le decojeşti şi le […]
Ochiuri simple
Ingrediente: 10 ouă 100 g unt mămăliguţă sare Mod de preparare: Intr-o farfurie ovală sau rotundă răsturnăm o mămăliguţă. In acelaşi timp într-o tigae punem unt sau grăsime în cantitate mai mare şi lăsăm să se înfierbînte puţin. Spargem ouăle dîndu-le drumul în grăsimea abia încinsă ; sînt gata cînd albuşul este închegat. […]
Ochiuri in rosii (catoianachi)
Ingrediente: 10 ouă 5 roşii 2 ouă răscoapte 1 castravete mic murat în oţet 1 cartof fiert 1 lingură muştar ulei otet pătrunjel sare piper puţin aspic Mod de preparare: Tăiem în două 5 roşii egale, rotunde, frumoase, maii, ca să încapă ochiurile în ele. Scoatem seminţele şi miezul. Punem roşiile într-o farfurie, […]
Mancare de vinete si carne de vită
Ingrediente: 500 g carne de vită 2 vinete 2 cepe 50 g bulion 4 roşii 1 căţel de usturoi 100 ml ulei 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Speli carnea, o tai bucăţi, o pui să se rumenească în ulei şi când e gata, o scoţi într-o altă cratiţă. […]
Ochiuri cu mamaliguta
Ingrediente: 10 ouă mămăliguţă mai moale 50 g unt sare Mod de preparare: Pregătim ochiuri în apă. Facem o mămăliguţă moale şi o punem în farfurie. Peste mămăliguţă aşezăm ochiurile, iar deasupra turnăm cu o linguriţă unt proaspăt, fierbinte. In loc de unt putem servi cu smîntînă. Poftă bună!
Ochiuri cu ciuperci
Ingrediente: 10 ouă ciuperci cu smîntînă 50 g unt sare Mod de preparare: Pregătim ciuperci cu smîntînă şi le aşezăm pe o farfurie. Deasupra punem ochiuri fierte în apă, peste care turnăm unt fierbinte. Poftă bună!
Vinete cu brânză la cuptor
Ingrediente: 4-5 vinete 250 g telemea de oi 3 linguri ulei 3-4 roşii sare 1 lingură făină Mod de preparare: Speli vinetele, le tai felii de 1 cm grosime, le presari cu sare, le laşi câteva minute deoparte să se scurgă de zeamă, apoi le treci prin ăină şi le prăjeşti în ulei […]
Ghiveci cu carne de vită
Ingrediente: 300 g carne de vită 3 dovlecei mici 3 vinete potrivite 1 ardei verde 3 roşii 2 căţei de usturoi 125 g caşcaval 1 legătură pătrunjel ulei sare piper Mod de preparare: Speli toate legumele, apoi opăreşti roşiile, le decojeşti şi le tai în sferturi. Ardeiul îl cureţi de cotor, îl tai […]
Ochiuri cu spanac I
Ingrediente: 10 ou piure de spanac 50 unt sau 150 g smîntînă sare Mod de preparare: Pregătim ochiuri fierte în apă. Aranjăm pe o farfurie piureul de spanac. Luăm ochiurile cu lingura de spumuit şi le aşezăm pe spanac. Peste ochiuri punem bucăţele de unt sau turnăm unt fierbinte. Le putem servi şi […]
Ochiuri romaneşti
Ingrediente: 10 ouă 100 g unt sare puţin oţet Mod de preparare: Fierbem într-o cratiţă apă cu sare şi cu puţin oţet. Spargem ouă proaspete şi le dăm drumul uşor în apa clocotită. Lăsăm ochiurile pînă li se întăreşte albuşul (gălbenuşul să nu fie tare), apoi le şcoatem încet cu lingura de spumuit […]
Ciorbă de dovlecei, cartofi si aripioare
Ingrediente: 500 g aripioare de pui 2 dovlecei 1 morcov 1 ardei gras roşu 3 cartofi 1-2 căni suc de roşii 1 lingură orez 1 ţelină mică 1 ceapă 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuştean sare ulei 1 ou Mod de preparare: Cureţi morcovul, ceapa, ţelina şi ardeiul gras, apoi dai morcovul pe […]
Chifteluţe de vinete
Ingrediente: 1 morcov 150 g telemea 50 g caşcaval 2 ouă 2-3 linguri făină 2 cepe 1 kg vinete 200 ml ulei sare şi piper Mod de preparare: Pui la copt vinetele şi când sunt gata, le cureţi de coajă cât sunt încă fierbinţi şi le laşi să se scurgă bine. Cureţi […]
Jumări cu rosii
Ingrediente: 10 ouă 5 roşii 100 g unt sare Mod de preparare: Opărim 5 roşii potrivite, le curăţăm de pieliţe, scoatem seminţele şi le tăiem în cuburi. Le trecem repede prin unt la foc iute, ca să nu lase zeamă. Pregătim jumările. Aşezăm roşiile în mijlocul farfuriei, iar jumările împrejur. Poftă bună!
Jumări cu rinichi
Ingrediente: 8 ouă 2 rinichi de viţel 100 g unt 1 ceapă sare Mod de preparare: Spălăm rinichii de viţel şi îi tăiem felii. Apoi prăjim în unt ceapă tăiată mărunt, uşor ca să nu se rumenească. Peste ceapă punem feliile de rinichi, lăsînd să se prăjească încet, fără să se ardă, 10— […]
Umplutură de ficat de viţel sau de pasare
Ingrediente: 200 g ficat de viţel 3 gălbenuşuri 50 g unt proaspăt 1 lingură unt pentru prăjit lapte 1 ceapă sare piper Mod de preparare: Spălăm ficatul şi îl fierbem în lapte. Cînd este gata îl prăjim puţin în unt. In aceeaşi tigaie prăjim şi ceapa tăiată mărunt. Lăsăm să se răcească şi […]
Piure de sparanghel
Ingrediente: 1 kg sparanghel 50 g unt 4—5 linguri sos alb puţină zeamă de carne Mod de preparare: Curăţăm şi fierbem sparanghelul . Cînd se moaie îl răsturnăm pe o sită, il udăm cu apă rece şi îl lăsăm să se scurgă. Pisăm sparanghelul în piuliţă de piatră îl dăm prin sită, adăugăm […]
Jumari cu parmezan
Ingrediente: 10 ouă 2 linguri parmezan ras 50 g unt sare Mod de preparare: Pregătim jumările. Cînd sînt gata, presărăm cu parmezan ras, amestecăm şi servim imediat la masă (altfel, ele se fac ca un aluat). Poftă bună!
Jumări cu mazare
Ingrediente: 8 ouă 500 g mazăre 100 g unt sare Mod de preparare: Fierbem descoperit, în multă apă clocotită, mazăre boabe, tînără, proaspătă, o sărăm şi facem un sote cu unt Pregătim jumări. Aşezăm mazărea la mijlocul unei farfurii, iar de jur împrejur punem jumările. Poftă bună!
Piure de castane
Ingrediente: 1 kg castane 50 g unt 2 linguri smîntînă Mod de preparare: Curăţăm castanele de coaja tare din afară şi le opărim pentru a le curăţa de pieliţa pufoasă. Le înăbuşim în unt, adăugind puţină smîntînă pînă se moaie. Le dăm prin sită, le punem pe plită şi batem ca la piureul […]
Umplutură de ciuperci prajite
Ingrediente: 5 ciuperci 1 ceapă 1 lingură ulei 1 lingură făină putină zeamă de carne sau lapte 1 lingură smîntînă sare Mod de rpeparare: Curăţăm şi spălăm ciupercile apoi le prăjim în ulei. Cînd sînt aproape gata, adăugăm o ceapă tocată şi o prăjim împreună cu ciupercile. Separat luăm o lingură de făină, […]
Umplutură de pastă de sardele cu sos alb
Ingrediente: 200 g unt 1-1/2 lingură făină 1 ceaşcă lapte pastă de sardele Mod de preparare: Preparăm un sos alb din unt, făină şi lapte, amestecînd pînă se face totul ca o pastă. Luăm de ne plită şi cînd s-a răcit compoziţia, adăugăm 100 g unt. Adăugăm pastă de sardele, după gust. […]
Umplutură de şuncă cu sos alb
Ingrediente: 250 g şuncă 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte sare piper 3 linguri parmezan ras Mod de preparare: Pregătim un sos alb din unt şi făină. Adăugăm laptele fierbinte amestecînd mereu, pînă se face un sos gros. Presărăm piper şi sare. Tocăm şunca şi o dăm prin maşină. Punem […]
Sos de sardele
Ingrediente: 50 g sardele 2 linguri ulei o linguă otet o linguriţă muştar Mod de preparare: Tocăm fileuri de sardele şi le amestecăm cu puţin muştar şi cu vinegretă pregătită din oţet şi ulei.
Cum se prepara Cocktail Kama Sutra (video)
Ingrediente: 10 ml Grenadine 2 Lychees , fresh or tined 20 ml Mango Purée 10 ml Bison grass Vodka some Champagne 1 champagne flute 1 mixing glass 1 cocktail spoon 1 strainer 1 standard shot measure Cum se prepara Cocktail Kama Sutra
Piure de spanac
Ingrediente: 1,500 kg spanac 50 g unt 4 linguri sos alb Mod de preparare: Alegem spanacul, îl spălăm, îl fierbem in apă clocotită cu sare, ca orice legumă verde. Scurgem apa, turnăm peste el apă rece,, zvîntăm, dăm spanacul prin sită sau il tocăm, adăugăm untul apoi sosul alb. Inainte de a servi, […]
Jumări cu ficat
Ingrediente: 8 ouă ficat de pasăre 100 g unt sare piper Mod de preparare: Facem un sote de ficat de pui, găină sau gîscă, tăiat în felii sau în cuburi mici. Pregătim jumări. Punem ficatul în mijlocul farfuriei, iar jumările împrejur. Poftă bună!
Jumări cu ciuperci
Ingrediente: 8 ouă 200 g ciuperci 100 g unt sare lămîie Mod de preparare: Fierbem ciupercile în apă clocotită cu puţină sare .şi lămîie, le tăiem felii şi le prăjim în unt, rumenindu-le sau lăsîndu-le albe, după gust. Pregătim jumări. Le servim aşezînd în mijlocul farfuriei ciupercile şi în jurul lor jumările. […]
Umplutură de ouă picantă
Ingrediente: 3—4 ouă răscoapte 1/4 l ulei 1 castravete mic în oţet pătrunjel oţet 2 ouă Mod de preparare: Tocăm împreună 3—4 ouă răscoapte, pătrunjel, o bucăţică de castravete murat în oţet, sare şi piper. Pregătim o maioneză din 1—2 ouă şi 1 lingură muştar, cu 1/4 l ulei. Turnăm o lingură de […]
Umplutura fină pentru carnaţi
Umplutura fină pentru cîrnaţi se face iin carne crudă de viţel şi de porc, luate in cantităţi egale, la care se adaugă slănină de porc.Pentru ca umplutura să fie fină, alegem carnea cea mai bună : muşchi de porc şi de viţel, precum şi gheaţă pisată. Pregătirea umpluturii fine pentru cîrnaţi nu se deosebeşte […]
Sos de vişine
Ingrediente: 500 g vişine 25 g unt 1 lingură făină 2 ceşti zeamă de carne 2 linguri smîntînă zahăr sare Mod de preparare: Punem într-o cratiţă untul şi vişinile curăţate de sîmburi; acoperim şi lăsăm să fiarbă încet. Presărăm deasupra o lingură de făină, acoperim şi lăsăm să fiarbă mai departe. Turnăm zeama […]
Sos de usturoi
Ingrediente: 1 lingură untură 2 linguri făină 2 ceşti zeamă de carne 1/2 căpăţînă usturoi Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu. Adăugăm usturoiul pisat mărunt şi amestecăm bine; apoi turnăm zeama de carne, punem puţină sare şi lăsăm să fiarbă 10 minute. Se serveşte la rasol.
Umplutură de carne fiartă
Ingrediente: 200 g carne fiartă 50 g de unt bulion de roşii pentru culoare 1/2 de ceapă zeamă de carne sare piper după gust Mod de preparare: Scoatem din zeamă carnea fiartă, o lăsăm să se răcească şi o trecem prin maşină. Apoi prăjim în tigaie ceapă tăiată mărunt, adăugăm bulion de roşii, […]
Sos de tarhon II
Ingrediente: 1 lingură tarhon conserva in oţet 2 ceşti oţet de tarhon 1/2 ceapă 1 lingură făină piper după gust zeamă de carne (concentrată) 1 lingură peltea de coacăze 1 lingură smîntînă 1 lingură unt proaspăt sare după gust Mod de preparare: Stoarcem bine tarhonul şi punem într-o cratiţă oţetul de tarhon. Adăugăm […]
Salată de praz
Ingrediente: 3—4 fire mari de praz sos de muştar Mod de preparare: Se poat prepara cu prazul crud sau fiert. Alegem numai partea albă a prazului. După ce curăţăm toate foile tari de deasupra, tăiem prazul în bucăţi lungi de 4—5 cm. Punem prazul la fiert în apă clocotită cu sare, pînă se […]
Piure de cartofi
Ingrediente: 10 cartofi mijlocii 50 g unt 1/2 ceaşcă lapte puţin zahăr sare Mod de preparare: Curăţăm de coajă cartofii cruzi şi îi fierbem în apă clocotită cu sare, pînă se moaie. Scurgem bine apa şi dăm cartofii prin presă foarte repede, cît sînt încă fierbinţi. Punem piureul în cratiţă, adăugăm untul şi […]
Cremă de vin
Ingrediente: 150 ml vin alb 200 g zahăr 5 gălbenuşuri esenţă de vanilie coajă rasă de lămâie Mod de preparare: Intr-o cratiţă’ amesteci bine vinul, zahărul, gălbenuşurile şi esenţa de vanilie (din care pui după gust). Aşezi cratiţa lai foc domol bătând conţinutul încontinuu cu un tel până când compoziţia se umflă. Ai […]
Jumări cu sardele
Ingrediente: 10 ouă 50 g unt 1 lingură lapte sau smîntînă fileuri de sardele Mod de preparare: Spargem ouăle într-o farfurie, presărăm piper şi sare şi adăugăm smîntînă sau laptele. Batem bine compoziţia cu telul. Punem untul într-o cratiţă (tigaie) şi lăsăm să se înfierbînte. Turnăm ouăle bătute şi amestecăm jumările din cînd […]
Jumări
Ingrediente: 10 ouă 50 g unt 1 lingură lapte sau smîntînă Mod de preparare: Spargem ouăle într-o farfurie, presărăm piper şi sare şi adăugăm smîntînă sau laptele. Batem bine compoziţia cu telul. Punem untul într-o cratiţă (tigaie) şi lăsăm să se înfierbînte. Turnăm ouăle bătute şi amestecăm jumările din cînd. în cînd pînă […]
Jamie Oliver vs. Ferran Adrià
Au afaceri cumulate de peste 100 de milioane de euro si faima internationala, dar abordeaza experienta culinara distinct. Desi aparent lupta cu aceleasi arme, Jamie Oliver si Ferran Adrià sunt cat se poate de diferiti si reprezinta doua tabere aflate in razboi: -“chef-ul vedeta” si “chef-ul Michelin”. Jamie Oliver si Ferran Adrià sunt doua nume […]
Umplutură de ciuperci
Ingrediente: 5 ciuperci albe 1 lingură ulei zeamă de lămaie piper sare pătrunjel tocat Mod de preparare: Curăţăm, spălăm şi fierbem ciupercile în apă clocotită cu sare. Le scoatem şi le lăsăm să se răcească, apoi le tăiem mai subţiri decît tăiţeii, sau în cuburi. Adăugăm ulei, zeamă de lămîie, piper, sare şi […]
Umplutura de şuncă
Ingrediente: 250 g şuncă 100 g limbă afumată 2 ouă răscoapte piper sare 1 linguriţă muştar Mod de preparare: Tocăm şunca, limba şi ouăle răscoapte. Punem împreună ouăle cu carnea, adăugăm piper, sare şi o lingură de muştar. Amestecăm pînă ce căpătăm o umplutură uniforma. Potrivim sarea. Intrebuinţăm la chifle umplute. Scobim miezul […]
Muşchi de vită umplut
Ingrediente: 1 kg muşchi de vită 300 g ficat de pui 300 g ciuperci conservate 1 ou 100 g ceapă 100 ml ulei 1 legătură pătrunjel sare şi piper după gust Mod de preparare: Cureţi foarte bine carnea de pieliţe, o speli şi o usuci cu un şervet foarte curat de bucătărie. Tai […]
Umplutura de ouă
Ingrediente: 5 ouă 30 g unt topit mărar sare piper Mod de preparare: Curăţăm de coajă ouă răscoapte, le tocăm sau le tăiem subţire, adăugăm unt topit, piper, sare şi mărar tocat (putem adăuga sos alb şi pătrunjel tăiat mărunt). Umplutura de ouă se întrebuinţează la diferite piroşti sau se adaugă la alte […]
Sos de coacăze
Ingrediente: 150 g coacăze 2 gălbenuşuri 200 g smantană 2 linguri făină zahăr sare zeamă de carne Mod de preparare: Păstrăm o lingură de smîntînă. Frecăm într-o cratiţă restul de smîntînă cu zahărul, punem făina şi amestecăm bine. Adăugăm coacăzele curăţate şi zeama de carne. Punem la fiert, amestecînd tot timpul. Strecurăm. Intr-o […]
Sos polonez cu pesmet
Ingrediente: 100 g unt 3—4 linguri pesmet Mod de preparare: Rumenim untul şi adăugăm mult pesmet pisat şi cernut, pînă ce cbţinem un sos ca o smîntînă groasă. Turnăm peste conopidă fiartă, găluşte cu prune sau servim ca garnitură la friptură.
Salată de ţelină
Ingrediente: 2 ţeline mari 2 linguri ulei 1 lingură oţet sau zeamă de lămîie 1 linguriţă muştar pătrunjel verde Mod de preparare: Curăţăm ţelina şi o dăm pe răzătoarea mare. Punem ţelina rasă în apă clocotită, uşor sărată, să dea cîteva clocote, pînă se moaie puţin. O scurgem într-o strecurătoare şi o aşezăm […]
Volovan cu carne de pasăre si sos de smântână
Ingrediente: 600 g făină 2 pachete de unt 1 ou 1 linguriţă oţet sare Pentru umplutură ai nevoie de: 1 piept de pui 150 g unt 200 ml lapte 200 g smântână zeama la 1/2 lămâie sare Mod preparare aluat: Amesteci făina cu oţetul, 50 g unt, un praf de sare şi 1 […]
Umplutură de carne crudă
Ingrediente: 400 g carne 100 g grăsime de la rinichi 2 cepe 50—60 g slănină (afumată) 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar miez de pîine zeamă de carne (apă ori gheaţă pisată) sare piper după gust Mod de preparare: Alegem carne macră de vacă (partea cea mai bună este capacul), o tăiem bucăţi, […]
Umplutură de branză
Ingrediente: 400 g brînză de vacă 100 g unt 3 gălbenuşuri 1/2 linguriţă de sare 1/2 lingurita de zahăr 2 linguriţe de făină Mod de preparare: Cu două ceasuri înainte de a pregăti umplutura, punem brînză de vacă la presă, adică o învelim într-un şervet şi aşezăm deasupra o greutate. Cînd brînză este […]
Cum se prepara Cocktail French 75 (video)
Ingrediente: 1 medium lemon 12 ½ ml Gin some champagne dash Sugar Syrup some Ice cubes 1 cocktail shaker 1 strainer 1 knife or a canal 1 juicer 1 champagne flute or similar glass Cum se prepara Cocktail French 75
Varză proaspată
Ingrediente: 1 căpăţînă (800 g) varză 2 cepe 200 g unt sare piper puţin zahăr Mod de preparare: Tăiem mărunt varză proaspăta şi o opărim cu apă clocotită. Lăsăm să se răcească şi strecurăm. Tăiem mărunt ceapa, o prăjim cu puţin unt într-o tigaie şi, cînd începe să se rumenească, punem varza […]
Piure de măcriş
Ingrediente: 1,500 kg măcriş 50 g unt 4 linguri sos alb Mod de preparare: Alegem măcrişul, îl spălăm bine şi îl stoarcem de apă. Apoi îl înăbuşim cu unt în zeama lui. Codiţele de măcriş le înăbuşim în zeama lor cu puţin unt şi cu puţină zeamă de carne. Cînd sînt gata, le […]
Piure de gulii
Ingrediente: 1 kg gulii 50 g unt 4 linguri sos alb puţin zahăr nucşoară Mod de preparare: Curăţăm guliile de coajă. Le tăiem în felii subţiri şi le opărim în apă clocotită. Le scurgem, adăugăm untul, puţină zeamă de carne (numai pentru a uda fundul vasului), acoperim cratiţa cu un capac şi le […]
Turnedo cu muşchi de vită şi conopidă
Ingrediente: 750 g muşchi de vită 1 pâine 125 g margarină 1 conopidă 1 lămâie 75 g unt 50 g făină 350 ml lapte 100 g caşcaval sare Mod de preparare: Porţionezi muşchiul de vită ca pentru şniţele, presari feliile cu sare şi le prăjeşti în margarină. Tai pâinea felii pe care le […]
Paine prajită
Ingrediente: 10 felii de franzelă 25 g unt 1 lingură caşcaval sau brînză rasă Mod de preparare: Curăţăm pîinea de coajă, o tăiem în cuburi mici egale pe care le punem într-o tavă, turnăm unt topit, presărăm cu brînză rasă şi dăm la cuptor, la foc moale. Pîinea prăjită este gata cînd se […]
Orez
Ingrediente: 200 g orez 50 g unt sau ulei 2 ceşti zeamă de carne sau de zarzavat 1 ceapă sare Mod de preparare: Alegem orezul, îl spălăm, schimbînd de cîteva ori apa pînă iese limpede. Turnăm zeamă de carne sau de pasăre cît să acopere exact orezul. Punem o bucată de unt, ceapa […]
Gulii, morcovi, ţelină
Ingrediente: gulii morcovi ţeline mari zeamă de carne unt puţin zahăr Mod de preparare: Curăţăm guliile, morcovii şi ţellna, le spălăm, le tăiem în felii ca de mandarină, sau cu o linguriţă specială, ascuţită, scoatem mici sfere, pe care le mai potrivim puţin cu cuţitul. Le opărim cu apă clocotită şi le scurgem. […]
Galuşte de carne
Ingrediente: 400 g carne de pasăre, vînat, peşte sau carne macră de la rinichi 2 linguri smîntlnă sare piper Mod de preparare: Desfacem carnea crudă de pe oase sau alegem o bucată de carne moale şi o tocăm mărunt. Punem carnea tocată într-o piuliţă de piatră, adăugăm smîntîna rece, pisăm bine şi trecem […]
Sos de tarhon I
Ingrediente: 250 g unt 4 gălbenuşuri 1 lingură zeamă de carne 1—2 linguriţe tarhon tocat 1 linguriţă oţet sare piper Mod de preparare: Topim o bucăţică de unt într-o crăticioară, adăugăm puţin oţet, zeamă de carne şi două gălbenuşuri. Amestecăm totul la foc. Cînd punem gălbenuşurile, compoziţia nu mai trebuie să clocotească. Amestecăm […]
Rulouri de vinete cu cascaval de oaie si pui
Ingrediente: 2-3 vinete 1 piept de pui sare piper ulei puţin rozmarin 50-100 g caşcaval oaie Mod de preparare: Speli vinetele, le tai felii subţiri, pe lungime, le presari cu sare şi le laşi deoparte. Tai carnea bucăţi de 1 cm grosime şi 2-3 cm lungime, o rumeneşti puţin în ulei, apoi adaugi […]
Friganele
Ingrediente: 10 felii de piine 2 ouă 1 ceaşcă cu lapte grăsime pentru prăjit Mod de preparare: Tăiem crutoane rotunde, pătrate sau triunghiulare dintr-o franzelă. Intr-o farfurie adîncă batem ouăle cu puţin lapte şi muiem feliile pe o parte şi pe alta, pînă se îmbibă bine cu ou şi cu lapte. Le prăjim apoi într-o […]
Fricadele
Ingrediente: 500 g carne 250 g grăsime de la rinichi apă şi gheaţă (pentru a lace tocătura zemoasă) 1 ceapă sare piper Mod de preparare: Preparăm o tocătură ca pentru pîrjoale însă fără pîine. Adăugăm ceapă tocată, prăjită sau crudă, sare, piper şi gheaţă pisată. Amestecăm bine. Facem mici sfere pe care […]
Mujdei de usturoi
Ingrediente: 3—4 căpăţini de usturoi sare oţet (facultativ) apă sau supă Mod de preparare: Curăţăm usturoiul şi îl pisăm bine cu sare într-o piuliţă de lemn, pînă se face ca o pastă. Scoatem într-un castronaş şi adăugăm apă, supă sau zeamă de raci (după felul de mîncare la care servim mujdeiul), pînă la […]
Mere umplute cu piept de pui
Mere umplute cu piept de pui din: mere, piept de pui, unt, faina, zahar, sare. Ingrediente: 12 mere 1 piept de pui 75 g unt 1 lingură făină 1 lingură zahăr sare Mod de preparare: Dezosezi carnea, o tai bucăţele şi o pui să se rumenească în 2 linguriţe de unt. După 5 minute […]
Sos de hrean cu smantana
Ingrediente: 1 rădăcină hrean ras 5 linguri smîntină sare zahăr oţet Mod de preparare: Radem hreanul pe râzătoare, adăugăm smîntînă, sare şi zahăr după gust, precum şi puţin oţet. Acest sos se serveşte la rasol de purcel rece, la cap de viţel fiert şi la alte mîncăruri reci.
Sos de castraveti
Ingrediente: 1 castravete mare 2 gălbenuşuri 3 linguri smîntînă 1 lingură făină zeamă de carne (sau apă) sare oţet Mod de preparare: Curăţăm castravetele proaspăt sau murat în oţet, îl tăiem în cuburi mici şi îl punem într-o cratiţă. Frecăm bine ‘/a din smîntînă cu făină şi turnăm peste castravete. Subţiem cu zeamă […]
Ruladă de ouă umplută cu legume
Ingrediente: 4 ouă 4 linguri smântână 6 linguri făină 100 ml lapte 250 g fasole verde 250 g conopidă 100 g unt sau margarină 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Freci gălbenuşurile, apoi adaugi 5 linguri făină în ploaie, smântână, albuşurile bătute spumă şi sare după gust. Amesteci cu grijă ca […]
Sos polonez
Ingrediente: 200 g unt 5 ouă răscoapte 1 lingură mărar sare piper Mod de preparare: Topim untul, adăugăm ouăle răscoapte, tăiate mărunt, şi mărarul tocat. Presărăm sare şi piper. Acest sos se serveşte la rasol de peşte.
Sos de muştar
Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 3 ceşti bulion de peşte 1 linguriţă muştar 1 lingură capere 100 g măsline 1 lingură smîntînă Mod de preparare: Pregătim un rîntaş fierbinte cu unt. Stingem cu bulion de peşte clocotit. Lăsăm să scadă sosul pînă ajrnge ca o smîntînă subţire şi chiar mai diluat. […]
Măsline umplute
Ingrediente: 1/2 kg măsline 200 g unt 1 ou 100 g caşcaval sare 1 gogoşar Mod de preparare: Pui la fiert oul, iar separat desărezi măslinele în apă caldă timp de 30 de minute. Oul fiert îl cureţi şi separi albuşul de gălbenuş. Freci untul spumă, dai caşcavalul pe râzătoare, apoi le […]
Sos de rosii cu smantana
Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2-1/2 ceşti zeamă de carne 100 g bulion de roşii 50 g smîntînă sare piper Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu, adăugăm bulion de roşii şi prăjim bine. Turnăm smîntînă, amestecăm şi stingem cu zeamă de carne, clocotită. Scădem sosul pînă se îngroaşă, îl strecurăm, […]
Prăjiturele cu brânză de vaci si zaharină
Ingrediente: 150 g brânză de vaci 100 g nuci 2 gălbenuşuri 1 linguriţă unt 1 esenţă de vanilie 1-2 tablete de zaharină 1 linguriţă zahăr pentru diabetici Mod de preparare: Pisezi nucile, apoi treci brânza de vaci prin sită, o amesteci cu nucile, gălbenuşurile, vanilia şi zaharina. Din compoziţia pregătită formezi bulgăraşi pe […]
Rulouri din şuncă si branză
Ingrediente: 8 felii şuncă presată 500 brânză de vaci 1 ceapă 1 legătură pătrunjel verde sare piper 1 salată verde Mod de preparare: Freci brânza de vaci cu puţină sare până devine cremoasă, apoi adaugi ceapa şi pătrunjelul tocate, potriveşti gustul de sare şi piper şi omogenizezi compoziţia. Pui pe fiecare felie de […]
Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)
Jamie Oliver – ministrul hranei sanatoase VI
Sos de hrean
Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2-1/2 ceşti zeamă de carne 100 g smîntînă 1 rădăcină hrean otet sare zahăr Mod de pregatire: Pregătim un rîntaş alb fierbinte. Il stingem cu bulion de carne clocotit. Scădem sosul pînă ajunge ca o smîntînă subţire. Adăugăm hreanul curăţat şi ras pe răzătoave, înăbuşit mai […]
Sos Robert
Ingrediente: 50 g unt 2 cepe 1 ceaşcă zeamă concentrată de carne 1 lingură sos de ciuperci 1/2 pahar vin alb 1 linguriţă muştar Mod de preparare: Intr-o crăticioară prăjim în unt o ceapă tocată mărunt. Cînd se rumeneşte, o răsturnăm pe sită, ca să se scurgă untul. Punem ceapa în crăticioară, adăugăm […]
Pui cu roşii la cuptor
Ingrediente: 500 g ciocănele 1 kg roşii 1 căpăţână de usturoi 1/2 ceaşcă de ulei foi de dafin cimbru condimente 1 legătură pătrunjel verde sare piper Mod de preparare: Cureţi ciocănele, le speli, le presari cu sare şi condiment, le pui într-o tavă cu ulei, mai torni puţin ulei peste ele şi le […]
Sos vanatoresc
Ingrediente: sos de roşii 1/2 ceaşcă zeamă de vînat 1/2 ceaşcă vin 100 g ciuperci Mod de preparare: Pregătim un sos de roşii în care adăugăm zeamă de vînat, ciuperci tăiate şi vin alb şi îl fierbem pînă scade. Strecurăm şi adăugăm ciuperci tăiate feliuţe şi înăbuşite în zeama lor.
Cum se prepara Cocktail Kir Lethale (video)
Cum se prepara Cocktail Kir Lethale
Tarte cu piure de mere şi de dovleac
Ingrediente: 300 g făină 100 ml ulei 100 g zahăr 2 oua coajă rasă de lămâie 1 plic praf de copt 1/2 linguriţă oţet Pentru umplutură ai nevoie de: 1/4 dovleac 4 mere 1 foaie gelatină 1 linguriţă scorţişoară 2 linguriţe zahăr Cum procedezi pentru aluat: Freci ouăle, apoi adaugi treptat uleiul, zahărul, […]
Salată de conopidă
Ingrediente: 1 conopidă mare 3 linguri ulei 1 lingură oţet sau zeamă de lămîie sare piper Mod de preparare: Fierbem conopida întreagă. După ce a fiert o lăsăm puţin să stea în apa în care a fiert, apoi o scoatem şi o punem într-o salatieră. Intr-o farfurie adîncă pregătim sosul din ulei, sare, […]
Salată de sfeclă
Ingrediente: 5 sfecle roşii 1 rădăcină hrean 1 pahar otet Mod de preparare: Alegem sfeclă lungă, roşie, nu prea mare. Spălăm sfeclele de ţărînă. Nu tăiem coada şi vîrful, ca să nu se scurgă zeama din ele şi să nu-şi piardă culoarea. Punem sfeclele la copt (se pot fierbe, însă nu sînt atît […]
Sos de rosii (natur)
Ingrediente: 1-1/2 ceaşcă zeamă concentrată de carne 150 g roşii 50 g unt sare piper rîntaş rece Mod de preparare: Alegem roşii proaspete sau luăm roşii din conserve şi le prăjim în unt. Adăugăm rîntaş rece şi zeamă de carne, concentrată. Lăsăm sosul să scadă pînă se îngroaşă ca o smîntînă subţire. Strecurăm […]
Sos olandez
Ingrediente: 200 g unt 4—5 gălbenuşuri 1/2 pahar apă rece 1 linguriţă piper pisat mare 1/2 pahar oţet masă sare piper zeamă de lămîie Mod de preparare: Punem într-o crăticioară piper pisat, necernut; turnăm peste el 1/2 pahar oţet de masă şi scădem complet înăbuşit. Cînd oţetul a scăzut aproape de tot, turnăm […]
Sos Normand
Ingrediente: 150 g unt 2 ceşti bulion de peşte 2 linguriţe rîntaş rece 100 g smîntînă 5 gălbenuşuri zeamă de lămîie după gust zeamă de ciuperci după gust Mod de preparare: Scădem bulionul de peşte pînă la o treime, pentru ca sosul să aibă gust mai picant. Adăugăm rîntaş rece; smîntînă şi fierbem […]
Prăjitură cu prune şi mac
Ingrediente: 250 g făină 375 ml lapte 150 g zahăr 80 g margarină 1 cub mic de drojdie 1 ou + 1 gălbenuş 250 ml smântână 100 g mac măcinat 40 g amidon 1 linguriţă coajă de lămâie 1,5 kg prune Mod de preparare: Amesteci drojdia cu 3 linguri de lapte călduţ şi 1 […]
Invârtită moldovenească
Faci o cocă de pâine din făină, drojdie şi apă şi o laşi la dospit. După ce a crescut, cu ajutorul sucitorului o întinzi pe o planşetă, o presari cu zahăr şi nucă pe toată suprafaţa. Apoi o stropeşti cu ulei ţinând mâna sub forma unui dop la gura sticlei de ulei ca să […]
Tort de carne
Ingrediente: 500-600 g carne de porc slabă sau mai grasă amestecată cu cane de viţel 100 g ceapă 200 ml smântână 7 ouă 25 g făină untdelemn sare piper pătrunjel Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai mărunt şi c căleşti 2-3, minute cu 4-5 linguri de untdelemn, apoi adaugi carnea trecută de […]
Musaca de conopidă cu ficăţei de pasăre
Ingrediente: 1 conopidă mare 1/2 kg ficat de pasăre 1 ceapă 3 linguri de unt 1 ou sare piper 2-3 linguri de pesmet Mod de preparare: Speli bine conopida, o desfaci în bucheţele şi o pui la fiert în apă cu sare. în acest timp cureţi ficăţeii şi ceapa, tai ceapa mărunt şi […]
Friptură din pulpă de vită cu legume
Ingrediente: 1 şi 1/2 kg pulpă de vită 100 g unt 1 lingură oţet 1 pahar vin 1 lingură ulei cimbru piper condimente sare boia dulce măghiran rozmarin o folie de staniol Pentru garnitură ai nevoie de: 3-4 cartofi 200 g fasole verde 200 g mazăre 1 dovlecel 1 conopidă mică Mod de […]
Friptura cu salată de legume proaspete
Speli bine 1 kg pulpă de porc, o porţionezi, ungi fiecare bucată de carne cu puţin muştar, presari sare, piper şi cimbru după gust şi o pui să se frigă pe grătarul încins. Când friptura e aproape gata, pui printre bucăţelele de carne 8 roşii şi 6 ardei graşi. Le coci bine pe o […]
Varză cu maioneză si parizer
Ingrediente: 1 varză mică 2 ouă 150 g parizer 150 ml ulei 2 linguri smântână sare piper puţină sare de lămâie Mod de preparare: Speli varza, o dai pe răzătoarea cu ochiuri mici, o amesteci cu sare şi o laşi 10-15 minute, după care o presezi bine într-un tifon. Prepari apoi maioneza din […]
Musaca de legume cu carne
Ingrediente: 2 cepe 2 morcovi 2-3 dovlecei 4 gogoşari 1/2 kg roşii 700 g carne de porc 2 linguri de smântână 2 linguri făină 1 ou ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi legumele, apoi tai ceapa şi gogoşarii mărunt, dovleceii cubuleţe, roşiile felii şi dai morcovul pe râzătoare. înăbuşi apoi într-o cratiţă […]
Sufleu de gutui
Ingrediente: 1 kg gutui 6 albuşuri 300 g zahăr 1 plic zahăr vanilat sau scorţişoară 1/2 pahar apă 30 g unt pesmet coajă rasă de lămâie Mod de preparare: Cureţi gutuile de coajă, le tai şi le pui la fiert cu apă şi cu zahăr. Când gutuile sunt moi, iei vasul de […]
Plăcintă cu aluat cu drojdie şi prune
Ingrediente: 1 ou 14 linguri apă călduţă în care dizolvi 2 linguriţe de drojdie de bere uscată puţină sare 14 linguri ulei făină Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele şi la urmă adaugj făina cât să-ţi iasă un aluat care nu trebuie să se lipească de mână. Apoi îl împărţi în două. Prima […]
Ruladă din carne de vită în aluat
Ingrediente: 750 g carne de vită 3 cepe 250 ml ulei 250 g făină 3 ouă 100 g unt 100 ml lapte 1 linguriţă sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai, carnea o speli şi o tai bucăţele, apoi le pui pe toate să se rumenească în ulei. Potriveşti gustul de sare […]
Salată de dovlecei copti
Ingrediente: 1 kg dovlecei 2 linguri ulei zeamă de lămîie sau oţet piper sare Mod de preparare: Alegem dovlecei tineri, proaspeţi, de mărime mijlocie, cu seminţe mici. Ii curăţăm de coajă şi îi punem la fiert în apă clocotită. Cînd sînt gata, îi scoatem şi îi aşezăm pe un fund înclinat, lăsîndu-i să […]
Tocana de vita cu bere
Ingrediente: 2 kg carne de vită tăiată cuburi 1 kg ceapă (curăţată şi tocată) 750 ml bere 1/2 cană făină 6 căţei de usturoi (tăiaţi mărunt) 1/2 cană de zahăr 1 lingură sare piper după gust Pentru sos ai nevoie de: 1/4 cană oţet de mere 1/2 cană pătrunjel verde tocat 2 linguriţe cimbru […]
Minirulade din piept de pui
Ingrediente: 2-3 piepţi de pui fără os 1 lingură condiment 1 lingură muştar 3-4 cubuleţe brânză topită 10 măsline 1 gogoşar acru ulei pentru prăjit Mod de preparare: Baţi cu ciocanul de şniţele bucăţile de piept de pui şi le tai în pătrate potrivite. Fiecare pătrat îl ungi cu muştar şi-l presari cu […]
Sos de unt
Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2 ceşti bulion de peşte zeamă de lămîie piper Pentru dres : 2 gălbehuşuri 100 g unt Mod de preparare: Pregătim un rîntaş alb, fierbinte. Stingem cu bulion de peşte clocotit. Lăsăm să scadă sosul pînă se îngroaşă ca o smîntînă, strecurăm, dregem cu gălbenuşuri şi […]
Sos de ciuperci cu vin si ou
Ingrediente: 1 linguriţă rîntaş rece 1 ceapă 1/2 pahar vin alb 100 g ciuperci 1/2 ceaşcă smîntînă, 2 ceşti supă de găină 2 gălbenuşuri 100 g unt zeamă de lămîie după gust Mod de preparare: Curăţăm ceapa crudă, o tocăm mărunt, o spălăm şi o zvîntăm într-un şervet. Punem ceapa într-o tigaie cu […]
Salată de ardei copţi
Ingrediente: 10 ardei graşi 2—3 linguri ulei o lingură oţet sare Mod de preparare: Coacem pe plita încinsă ardeii graşi, mari. Dacă maşina nu-i destul de încinsă, ardeii se moaie. La aragaz se coc pe o tablă. Ardeii trebuie să fie copţi de jur împrejur, dar nu arşi. Pe măsură ce se coc, […]
Salată de vinete
Ingrediente: 4 vinete potrivite 4—5 linguri ulei puţină zeamă de lămîie sau oţet o ceapă Mod de preparare: Alegem vinete lunguieţe, coapte, de culoare vînătă închisă, nu prea subţiri. Vinetele nu trebuie să aibă seminţe mari şi să fie băţoase. Le coacem pe jar viu, pe tablă la flacără de aragaz. Le întoarcem, […]
Salată de rosii, castraveţi si cartofi
Ingrediente: 300 g roşii 300 g cartofi lierti 3 castraveţi proaspeţi 2 linguri ulei 1 lingură oţet 1 linguriţă muştar mărar sau pătrunjei verde Mod de preparare: Alegem roşii coapte, le curăţăm de pieliţe şi de seminţe. Le tăiem ca feliile de portocală. Amestecăm roşiile cu cartofii fierţi, tăiaţi în felii rotunde, şi […]
Paine la cuptor cu oua si lapte
Paine la cuptor cu oua si lapte din: paine, oua, lapte, cascaval, ceapa, sare, piper, margarina. Ingrediente: 8 felii de pâine 4 ouă fierte tari 1 pahar lapte 100 g caşcaval 2 cepe mari sare piper margarină Mod de preparare: Ungi o cratiţă cu margarină şi aşezi feliile de pâine. Peste acestea torni laptele […]
Oua la pahar cu ficat de pui
Pui să fiarbă 2 ouă în apă clocotită timp de 3-4 minute. După fierbere, conţinutul îl pui într-un pahar. Tai în formă de cuburi 2 ficăţei, îi sotezi în unt şi îi condimentezi puţin. Apoi îi adaugi în paharele cu ouă. Poftă bună!
Perişoare cu branză de vaci si cartofi
Ingrediente: 250 g cartofi 100 g brânză de vaci 30 g făină 50 ml lapte 1 ou 30 g unt sau margarină puţin caşcaval şi sare Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi pui la fiert. După ce s-au răcit, îi treci prin maşina de tocat şi adaugi brânza de vaci, […]
Ţelină umplută
Ingrediente: Cureţi de coajă 6 ţeline, le scobeşti cu un cuţit, iar miezul îl pui separat într- un vas emailat. Celor 6 ţeline le vei tăia partea de jos pentru a le face astfel o "bază" stabilă. Umpli ţelinele cu un amestec de cartofi tăiaţi cubuţele, ardei verde şi roşu tăiat mărunt, roşii decojite […]
Sos de ciuperci cu smantana
Ingrediente: 50 g faină 25 g unt 300 g supă de găină 50 g ciuperci zeamă de lămîie după gust Mod de preparare: Curăţăm, spălăm şi fierbem ciupercile. Pregătim un rîntaş alb fierbinte, stingem cu supă clocotită de găină sau de carne, adăugăm smîntînă şi zeamă de ciuperci. Scădem sosul pînă se face […]
Sos de hribi
Ingrediente: 50 g hribi 50 g făină 25 g unt 2 ceşti zeamă de hribi sare piper zeamă ele lămîie rantaş roşu Mod de preparare: Fierbem hribii, îi scoatem din apă, şi îi tăiem subţiri. Apoi îi prăjim în unt. Strecurăm zeama în care au fiert hribii şi o amestecăm cu rîntaş roşu […]
Piept de pui umplut cu ciuperci si sos de praz
Ingrediente: 4 piepţi de pui fără os 1 praz 2 gălbenuşuri 1 ceapă mică 3 linguri smântână 2 linguri vin alb 1 lingură unt sare şi piper, după gust 2 morcovi 1 ceapă 500 g ciuperci Cum procedezi pentru sos: Cureţi şi speli ceapa şi prazul şi apoi le tai mărunt. Le pui să […]
Salată de cartofi cu peste si maioneza
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă mare 3 ouă 400 ml ulei 1 cutie sardele 1 lămâie sare muştar Mod de preparare: Intr-un castron mai măricel pui 2 linguri apă, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 linguriţă sare şi ceapa tăiată, amesteci şi dai deoparte. Fierbi cartofii (de mărime mijlocie) în coajă, în […]
Pui cu ciuperci si prune la cuptor
Ingrediente: 4 pulpe de pui 4 cartofi 10 prune coapte 6 ciuperci 4 linguri ulei 4 linguri bulion 1 căpăţână usturoi sare piper condimente Mod de preparare: Speli carnea, o cureţi şi o pui în tava în care vei pregăti mâncarea. Cureţi apoi cartofii, ciupercile şi usturoiul, tai cartofii în patru, usturoiul feliuţe, […]
Sos de ciuperci
Ingrediente: 250 g ciuperci 50 g unt 50 g făină 2 cepe o ceaşcă smîntînă sare Mod de preparare: Punem într-o cratiţă jumătate din unt şi prăjim ciupercile proaspete curăţate, spălate şi tăiate, lăsîndu-le să fiarbă puţin. In altă cratiţă prăjim ceapa. Stingem ceapa cu zeama în. care au fiert ciupercile, apoi punem […]
Sos de smantana rosu
Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2 ceşti bulion de carne 100—200 g smîntînă piper după gust Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu în vasul în care am fript carne, pasăre sau vînat. Adăugăm smîntînă, jumătate din întreaga cantitate (50—100 g). Stingem rîntaşul cu bulion de carne clocotit şi scădem sosul […]
Crochete de peşte
Ingrediente: 1/2 kg peşte din conservă sau congelat 2 linguri pesmet 1 lingură unt sare zeamă de lămâie piper 1 ou ulei Mod de preparare: Cureţi peştele de oase, îl tai mărunt sau îl treci prin maşina de tocat, apoi îl amesteci cu oul bătut bine, cu pesmet, unt, leama de la jumătate […]
Saramură picantă de peşte (crap)
Ingrediente: 1-2 crapi 1 l apă 5 linguri oţet 3 ardei iuţi 2 linguri zahăr 1 lingură sare 1 legătură mărar piper după gust foi de dafin cuişoare cimbru ienibahar Mod de preparare: Cureţi peştele, îl tai bucăţi pe care le presari cu sare şi piper şi le pui la fript, pe grătarul […]
Varenki
Ingrediente: 1 ou 1 cană făină 1/2 cană cu smântână 200 g brânză telemea sare piper Mod de preparare: Amesteci oul cu sarea, făina şi puţină apă şi frămânţi o cocă de tăieţei. O laşi să se odihnească o oră şi apoi întinzi o foaie subţire din care tai pătrate cu latura de […]
Chec cu peşte
Ingrediente: 1/2 kg peşte 300 g smântână 300 g maioneza 50 g margarină 50 g pesmet 4 ouă sare şi piper după gust Mod de preparare: Opăreşti peştele puţin, apoi îi scoţi oasele. Il pasezi şi adaugi smântână, ouăle, sarea şi piperul şi amesteci bine. Ungi o tavă de chec cu margarină, o […]
Salată de castraveti
Ingrediente: 3 castraveţi mijlocii 2 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper mărar sau tarhon hatmaţuchi Mod de preparare: Castravetele conţine multă apă, iar seminţele şi substanţa mucilaginoasă care le acoperă sînt indigeste. De aceea este bine să scobim miezul castraveţilor, apoi tăiem rondele pe care le aşezăm într-un castronel rînduri-rînduri, presărate cu […]
Cum se prepara Cocktail Champagne (video)
Ingrediente: some Champagne 10 ml brandy 1 sugar cube some Angostura Bitters 1 orange 1 spirit measure 1 napkin 1 canal
Rantas roşu
Ingrediente: 25 g unt 50 g făină 2 pahare zeamă de carne Mod de preparare: Rumenim untul, adică îl prăjim pînă se înroşeşte. Punem făina şi o prăjim pînă devine de culoare închisă (castanie-roşcată). Stingem cu zeamă de carne.
Salată Aida
Ingrediente: 500 g andive 250 g roşii 1—2 ardei graşi 1 albuş (tocat) maioneză dintr-un gălbenuş 1 linguriţă muştar Mod de preparare: Curăţăm andivele, le spălăm, le uscăm într-o cirpă, le tăiem ca tăiţeii şi le punem într-un castron sau într-o salatieră. Curăţăm roşiile de pieliţă şi de seminţe, le tăiem după dorinţă […]
Salată de rosii
Ingrediente: 500 g roşii 2 ardei graşi cîteva măsline 2—3 linguri ulei sare piper ceapă Mod de preparare: Alegem roşii rotunde, mijlocii, tăiem căpăcelul de la vîrf, apoi tăiem rotund felii potrivite şi le aşezăm pe o salatieră. Tăiem ardeii graşi ca tăiţeii şi fi punem peste roşii ; adăugăm sare, piper, cîteva […]
Salată gustoasă
Ingrediente: 500 g roşii 500 g cartofi 1—2 ţeline 1—2 cepe (mici) 2 ouă (răscoapte) vinegretă pătrunjel tocat Mod de preparare: Curăţăm roşiile de seminţe şi de pieliţă şi le tăiem în cuburi sau ca tăiţeii. Fierbem cartofii şi îi tăiem în cuburi sau ca tăiţeii. Alegem o ţelină care sg nu fie […]
Musaca de gulii
Ingrediente: 1 kg carne tocată 5 gulioare proaspete 2 cepe 200 g orez condimente sare piper ulei boia de ardei dulce (după gust) un pic de pesmet fin Mod de preparare: Cureţi gulioarele, le tai „beţe de chibrit" şi le pui într-o cratiţă cu ulei la prăjit, fără să le amesteci. Scuturi doar […]
Salată de legume crude
Ingrediente: 1 salată verde 1 morcov 1 ţelină 1 sleclă 1 ridiche neagră 1/2varză roşie 1/2 varză albă mică l fir de praz pătrunjel verde ulei, oţet sau zeamă de lămîie sare piper hrean Mod de preparare: Pe o farfurie lungă aşezăm de jur împrejur foi de salată verde. Apoi dăm pe răzătoarea […]
Salata de mere cu morcovi si chimen
Ingrediente: 2 mere 1 morcov 1/2 lămâie 200 g smântână 1 ceapă 1 linguriţă chimen 1 ridiche de iarnă 1 legătură verdeaţă sare piper Mod de preparare: Speli merele şi morcovul, le cureti de coajă si le dai pe razatoarea cu ochiuri mari. Cureti ceapa, o tai marunt, iar ridichile le speli şi […]
Prăjitură cu nucă de cocos si două creme
Ingrediente: 250 g făină 1 praf de copt 1 lingură cacao 150 g margarină (sau unt) 100 g zahăr 1 ou 2 linguri smântână Mod de preparare: Din toate ingredientele faci un aluat din care întinzi 2 foi. Prima foaie o vei pune în tava unsă şi tapetată cu făină, peste care vei […]
Salata cu fructe de toamna
Ingrediente: 4 mere 1 strugure 1 felie pepene verde 1 lămâie 100 ml suc de mere 2 linguri miere 1 esenţă de rom Mod de preparare: Speli fructele, tai merele felii, culegi boabele de strugure de pe ciorchine şi tai miezul de pepene verde cubuleţe. Le amesteci apoi pe toate cu coaja rasă […]
Sos alb cu zeamă de carne
Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2 ceşti de zeamă de carne Mod de preparare: Pregătim un rîntaş alb, fierbinte, şi îl stingem cu bulion clocotit (de carne de vacă, de viţel sau de pasăre). Lăsăm să scadă la foc, amestecînd cu lingura şi luînd spuma de deasupra sosului. Scădem sosul pină […]
Musaca de hribi
Ingrediente: 1 kg hribi 1 kg carne tocată 2 cepe verdeaţă ulei sare piper 2-3 ouă. Mod de preparare: Speli bine hribii, apoi desfaci pălăriile, iar picioruşele le tai mărunt. Tai mărunt ceapa, o căleşti în puţin ulei, apoi adaugi carnea şi partea hribilor tăiată mărunt. Sărezi şi piperezi după gust şi după […]
Unt prăjit
Ingrediente: 200 g unt 1/2 pahar oţet 1 legătură pătrunjel verde mărar Mod de preparare: Intr-o cratiţă acoperită fierbem oţet de vin cu un fir de mărar. Alături, într-o tigaie, rumenim o bucată de unt. Cînd untul se înroşeşte, îl amestecăm cu pătrunjel verde tocat mărunt şi îl mai prăjim puţin. Turnăm oţetul […]
Budincă de roşii
Ingrediente: 5 roşii mari 2 cepe 300 g miez de pâine albă 1 ceaşcă de lapte 2 ouă 50 ml ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai mărunt şi o amesteci cu pâinea înmuiată în lapte şi bine stoarsă. Căleşti amestecul, apoi îl laşi să se răcorească, după care adaugi […]
Găluşte cu lapte acru
Ingrediente: 1 l lapte acru 200 g griş 2 ouă zahăr 3 linguri pesmet 1 linguriţă scorţişoară sare Mod de preparare: Pui laptele la fiert pe foc mic şi când începe să clocotească adaugi grisul în ploaie. Laşi compoziţia pe foc până se îngroaşă, o dai deoparte şi după ce s-a răcit o […]
Sos de carne friptă
Sucul rămas în tavă după ce s-a fript carnea : rostbif, viţel, curcan etc., îl scurgem într-un vas, adăugăm puţină apă rece sau o bucăţică de gheaţă şi îl ţinem la rece cam 1/2 oră, după temperatura sucului de carne. Cînd grăsimea s-a ridicat deasupra şi s-a sleit, o luăm cu lingura şi turnăm […]
Cum se prepara Cocktail Martini (video)
Ingrediente: some ice 25 ml Dry Vermouth 50 ml Gin some Green olives 1 Lemon 1 martini glass 1 mixing glass 1 strainer 1 knife 1 chopping board 1 25ml (1fl oz) single shot measure 1 50ml (2fl oz) double shot measure
Budincă de conopida cu ciuperci si caşcaval
Ingrediente: 1 căpăţână de conopidă de 600-800 g 4-500 g ciuperci 100 g orez 100 ml bulion 50 ml ulei 2 ouă 1 ceapă boia după gust 100 g caşcaval ras pesmet piper şi sare după gust Mod de preparare: Cureţi conopida, o desfaci bucheţele pe care le speli cu apă rece şi […]
Sufleu de vinete
Ingrediente: 4 vinete 4 ouă 2 linguri unt 1 lingură făină 1 cană lapte un praf de sare Mod de preparare: Coci vinetele la flacără mare, pe aragaz, le laşi la răcit, după care le cureţi de coajă şi le laşi să se scurgă. Apoi le toci şi le pui deoparte într-un castron. […]
Salată de andive cu zeama de lamaie
Ingrediente: 500 g andive zeamă de lămîie un vîrf de cuţit zahăr pisat sare piper puţin ulei (1—2 linguri) Mod de preparare: Alegdm andive albe, proaspete, mari. Le curăţăm, le spălăm şi le tăiem în două, în lung, pe un fund de lemn. Amestecăm, după gust, zeamă de lămîie, zahăr pe vîrful cuţitului, […]
Salata de păpădie cruda
Ingrediente: 1/2 kg trunze de păpădie tînără 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper Mod de preparare: Alegem păpădie tînără, înlăturînd foile galbene. Spălăm în apă cu sare. Clătim. Muiem salata întîi în oţet, apoi turnăm uleiul, presărăm sare şi piper. Pofta buna!
Salată poloneză
Ingrediente: 2 căpăţani de lăptuci 3 castraveţi miilocii un pahar smîntînă 2 linguri oţet 3 ouă răscoapte sare zahăr mărar tocat Mod de preparare: Desfacem salata foaie cu foaie. O spălăm repede cu apă rece şi o scurgem pe un grătar de lemn. Aşezăm în salatieră foile în formă de buchet şi punem […]
Supă de ţelină cu paste faionoase
Ingrediente: 1 kg ţelină 2 cepe 2 morcovi 4 cartofi o mână de paste făinoase 1 cutie smântână sare condimente ulei Mod de preparare: Cureţi toate zarzavaturile, tai ceapa mărunt, iar pe celelalte cubuleţe. Pe toate le înăbuşi în puţină apă cu ulei şi condiment după gust. După câteva minute, torni apă şi […]
Salată de carne de vită cu ciuperci
Ingrediente: 300 g carne de vită fiartă foarte bine 2 cepe mijlocii 10-12 ciuperci 1 sfeclă mijlocie fiartă 1 linguriţă muştar 3 linguri oţet de mere sau zeamă de lămâie 4-5 linguri ulei 1 linguriţă zahăr sare piper verdeaţă Mod de preparare: Pregăteşti întâi sosul pentru care freci muştarul cu zahărul, sare şi […]