Retete de mancare gustoase si rapide
Lapti pane
Lapti pane din: lapte de crap, faina, oua, pesmet, sare, piper, patrunjel, unt. Poate te intereseaza si Lapţi de crap fripţi Ingrediente: 500 g lapţi crap 2 linguri făină 2 ouă 200 g pesmet sau mălai de porumb sare piper pătrunjel 100 g unt Mod de preparare: Se crapă peştele pe burtă (dar cel […]
Drob de morcovi
Ingrediente: 2 căni de orez fiert 2 căni morcov dat prin râzătoare 1 cană de pesmet 2 cepe mari tăiate mărunt 3 linguri ulei 1 – 1/2 cană cu apă caldă 1/2 linguriţă cu sare 5-6 căţei de usturoi 1/2 linguriţă cimbru uscat pătrunjel şi, dacă ai, 1-2 ardei graşi verzi Mod de preparare: […]
Retete de post: Ciorba de fasole batuta
Mod de preparare: Se spala, se pune la inmuiat si se fierbe fasolea, in doua/trei ape. Se lasa mai mult la fiert, se scot boabele, si se trec prin masina de tocat sau se bat la mixer. Piureul astfel obtinut se varsa inapoi in zeama in care a fiert fasolea, si se obtine un […]
Prăjitură cu miere si scortisoara
Ingrediente: 600g făină 6 linguri zahăr 6 ouă 400g miere 2 linguriţe rase scorţişoară 1 vârf de cuţit cuişoare măcinate 1 linguriţă rasă praf de copt 2 linguri unt 1 vârf de cuţit sare Mod de preparare: Se bat ouăle cu zahărul, adăugaţi mierea încălzită, scorţişoara, sarea şi faina amestecată cu praful de […]
Bors de chitici
Ingrediente: 1 ceapă 1 pătrunjel 1 păstârnac 1 morcov 1 ţelină 1 1 borş 1 ardei gras 2 roşii 1 legătură leuştean 2 cartofi sare piper 1 kg pescuţi de un deget; porcuşori, obleţi, clenişori, cărăşei Mod de preparare: Zarzavatul şi legumele se grijesc, se taie bucăţi mari şi se pun la fiert […]
Toci moldovenesc
Ingrediente: 1 kg cartofi 4 ouă untură pentru prăjit sare piper Mod de preparare: Cartofii se curăţă de coajă şi se rad .Pasta obţinută se sărează puţin şi se pune pe un fund înclinat, să se scurgă . Se stoarce cât de bine se poate şi se amestecă cu ouă, sare şi piper.Se […]
Salată de ardei copţi
Ingrediente: 12 ardei graşi frumoşi 2–3 linguri ulei 1 lingură oţet sare cîteva roşii Mod de preparare: Se coc ardeii pe maşină întorcîndu–i pe toate părţile ca să nu se ardă prea tare şi nici să rămînă cruzi. Se aşază într–o cratiţă, se acoperă cu un ştergar curat, apoi cu un capac şi se […]
Coarda de struguri
Ingrediente: 1,2 litri must proaspăt de struguri 1,2 kg zahăr tos 1 albuş de ou 2 linguri zeamă de lămâie 3 g vanilie 900 ml apă Mod de preparare: Mustul se strecoară întâi prin tifon, apoi prin hârtie sugativă .Se amestecă zahărul cu apă şi must, se pune pe foc mic şi, când […]
Salată de fasole boabe
Ingrediente: 250 g fasole boabe 2 linguri ulei 2–3 linguri oţet 1 ceapă mare sare piper Mod de preparare: Fasolea boabe, fiartăşi răcită se strecoară bine de apa în care a fiert şi se amestecă, cu ceapa tăiată peştişori se adaugă uleiul, sarea, oţetul şi puţin piper. Pofta buna!
Salată de morcovi si ţelină
Ingrediente: 2 morcovi 1 ţelină 2 linguri ulei de măsline 1 lingură suc de lămâie sare Mod de preparare: Morcovul şi ţelina se curăţă, se spală şi se dau prin răzătoarea mică. Se pun într-un castron şi se amestecă cu uleiul, sucul de lămâie şi sarea. (Nu se face cantitate mare întrucât se […]
Strudel cu mere
Ingrediente pentru aluat: 200 g apă minerală 350 ml ulei făină cât cuprinde sare Ingrediente pentru umplutură: 2 kg mere 300 g zahăr 1 praf scorţişoară 3 pliculeţe zahăr vanilat Ingrediente pentru umplutură se poate folosi şi brânză sau dovleac Mod de preparare: Apa minerală şi uleiul se bat cu mixerul până devin […]
Lapte din seminţe de susan
Ingrediente: 500 ml apă fiartă şi răcită 100 g seminţe de susan 2 linguri miere de albine vanilie Mod de preparare: Se mixează într-un blender toate ingredientele şi se strecoară. Rezultă o băutură hrănitoare, în special pentru conţinutul bogat în calciu.
Pătrăţele cu miere şi migdale
Ingrediente: 500 făină 2 ouă întreg 250 g zahăr 4 linguri miere 150 g unt 2 linguri smântână 1 plic praf de copt 1 linguriţă cuişoare scorţişoară măcinate 50g migdale Mod de preparare: Din ingrediente (mai puţin migdalele) se frământă un aluat din care se întinde o foaie cu grosimea de 5mm. Se […]
Compot de mere cretesti
Ingrediente: 1,5 kg mere creţeşti 500 ml apă 1 kg zahăr 1 linguriţă coajă de lămâie 1 bucată scorţişoară 2 linguri apă de flori 1 litru vin alb licoros Mod de preparare: Merele se curăţă de coajă şi sâmburi şi se taie în patru. Se pun la fiert în vin, apă, zahăr, coajă de […]
Păstârnac umplut cu soia
Ingrediente: 6 bucăţi păstârnac 2 cepe 150 g soia granule 1 ceaşcă orez ulei sare piper 3 linguri pastă de tomate 2 linguri făină Mod de preparare: Cureţi păstârnacul, îi tai vârful şi baza şi-l pui la fiert în apă cu sare. în acest timp, pregăteşti umplutura: pui la fiert soia în apă […]
Borşul
Ingrediente: 3 kg tărâţe de grâu 1 kg de mălai 250 g pâine neagră (integrală) foi de vişine 9 litri apă 2 cărbuni (să limpezească şi să ia mirosul greu) 500 g huşte (tărâţe înăcrite de la alt borş) Mod de preparare: Dacă nu aveţi, şi probabil că nu aveţi, se obţin fermenţi […]
Cozonac bucovinesc
Ingrediente: 1,200 kg făină bună 1 pahar miere 200 g stafide 2 ceşti lapte 50 g drojdie 2 plicuri zahăr vanilat 1 linguriţă sare 500 g mieji de nucă 15 ouă 2 pahare unt + 50 g pentru uns tăvi 400 g zahăr coaja de la o lămâie 1 linguriţă esenţă rom Mod […]
Prăjitură cu piersici si nuci
Ingrediente: 6 ouă 300g zahăr 200ml smântână 250g făină 1 linguriţă praf de copt 800g piersici un vârf de linguriţă sare 1 lingură esenţă de rom 50g nuci 1 linguriţă zahăr vanilat 50g pesmet 50g zahăr praf 1/2 linguriţă scorţişoară Mod de preparare: Se spală piersicile, se rup în două şi li se […]
Perisoare cu smantana si marar
Ingrediente: 500 g carne slabă viţel 500 g carne slabă porc 300 g miez pâine albă 1 ceapă 2 ouă 100 ml lapte mărar (3 legături) sare piper faină 800 ml smântână 100 g unt 2 linguri praf de ciuperci uscate Mod de pereparare: Se toacă carnea.Pâinea se înmoaie în lapte, se scurge, […]
Dulceaţă de cireşe amare
Ingrediente: 1,6 kg zahăr tos 3 g vanilie (sau zahăr vanilat) zeama de la 1 lămâie 1,2 kg cireşe amare (negre şi fară sâmburi) Mod de preparare: Mai întâi, se amestecă cireşele cu zahărul şi se pun pe foc lin, scuturând tingirea înainte şi-napoi, să nu se prindă.Mai apoi, se leagă pe foc […]
Tochitură măcelărească
Ingrediente: 1,5 kg carne din tot porc: muşchiuleţ, ceafă, file, ficat, limbă, rinichi, fudulii, splină, costiţă mai cu carne, piept 150 ml vin alb dulce 1 căpăţână mare usturoi 50 ml ulei 1 linguriţă boia dulce 1 vârf cuţit boia iute sare piper 1 legătură cimbru 500 ml zeamă de carne 200 g telemea […]
Dovlecei cruzi cu branză tofu
Ingrediente: 2 dovlecei mici 150 g brânză tofu 3 linguri maioneză de soia 1 linguriţă vegeta pătrunjel verde Mod de preparare: Dovlecelul şi brânza se dau prin răzătoarea mare. Pătrunjelul se toacă fin şi se amestecă cu celelalte ingrediente, inclusiv cu dovlecelul şi brânza. Compoziţia se poate servi unsă pe pâine sau ca […]
Salată de conopidă cu broccoli
Ingrediente: 1 conopidă mică 4-5 buchete broccoli 1 morcov 2 linguri suc de lămâie 2 linguri ulei de măsline sare Mod de preparare: Conopida şi broccoli se spală bine sub un jet de apă. Morcovul se curăţă şi se dă prin răzătoarea mare. Conopida şi broccoli se mărunţesc, apoi se amestecă cu morcovul […]
Pui ţărănesc cu roşii si smântână
Ingrediente: 1 pui 100 g unt 500 g ceapă 1 ceaşcă supă de oase 1 legătură mărar 1 kg roşii coapte dar tari 1 ceaşcă smântână 1 lingură faină sare piper Mod de preparare: Puiul se face bucăţi, se sărează, piperează şi se trece prin faină, apoi sepune la prăjit în unt încins […]
Sirop de coacaze
Ingrediente: 1 litru zeamă de coacăze 1 kg zahăr 1 litru apă 2 linguri suc de lămâie Mod de preparare: Zeama de coacăze se obţine astfel: coacăzele bine coapte se strivesc cu mâna într-un bol mare cu 250 g apă. Se storc printr-un tifon des şi se amestecă cu restul ingredientelor de mai […]
Ciuperci cu legume
Ciuperci cu legume din: ciuperci, morcov, radacina de patrunjel, ardei, vanata, dovlecel, fasole verde, mazare, ceapa, cartofi, telina, usturoi, rosii, patrunjel, sare. Ingrediente: 1 kg ciuperci 1 morcov 1 rădăcină de pătrunjel 2 ardei 1 vânătă 1 dovlecel 1 mână fasole verde 150 g mazăre 2 cepe mari 2 cartofi 1 ţelină mică 2-3 căţei […]
Mămăligă de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 500 g mălai sare 200 g brânză de vaci proaspătă Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se taie în bucăţi şi se fierb în apă cu sare cât să-i acopere .Dacă au fiert, se terciuiesc în ceaun, cu apă, (eventual se freacă şi cu brânză de vaci) mălaiul se […]
Plăcintă cu smântână
Ingrediente: 1 kg smântână 200 g zahăr 100 g faină 1 plic zahăr vanilat stafide sare 6 gălbenuşuri + 1 ou pentru uns Mod de preparare: Cocă de cozonac cât să se întindă o foaie groasă de un degeţel, mare cât toată tava şi încă mai mult .Se ia o parte din aluat, să […]
Păstrăv afumat
Ingrediente: păstrăvi (200 g minimum la bucată dar e mai bun afumat cel mare) sare <> Mod de preparare: Se spală păstrăvul, se taie pe burtă, se curăţă de toate, mai ales de branhii. Se sărează bine peste tot, se lasă o zi şi o noapte în zeama lui, să se pătrundă se […]
Cocktail Pinky Colada
Calitate – alcoolic Bază alcoolică – rom alb Pahar – tumbler mare Categorie – Rum drinks Decoraţiune – o felie de ananas, cireşe roşii şi paie Se serveşte la orice oră Ingrediente: 4 cl rom alb 2 cl rom ambrat 2 cl suc de ananas 2 cl frişca 2 cl crema de […]
Salată in staturi de peşte şi sfeclă cu maioneză de cartofi
Ingrediente: 1 păstrăv afumat 6 cartofi 1 sfeclă mare sare piper 1 cub condiment concentrat de legume 1/2 lămâie 1 lingură muştar 100 ml ulei Mod de preparare: Pui sfecla la copt pentru 2 ore, iar cartofii îi fierbi în coajă timp de 30 de minute. în acest timp, dezosezi peştele şi-l laşi […]
Dulceaţă de vişine
Ingrediente: 1 kg vişine 500 g zahăr 2 pliculeţe zahăr vanilat 1 lămâie Mod de preparare: Vişinele se spală, se scot sâmburii deasupra unui castron ca să nu se piardă zeama care curge în timpul scoaterii acestora. Apoi se pun împreună cu zahărul într-o cratiţă cu volum dublu faţă de cel al vişinelor […]
Salată de varză roşie cu bureţi
Ingrediente: 1 varză roşie 1/2 kg bureţi din saramură sau din oţet 1/2 kg cartofi 1 lămâie oţet 1 legătură verdeaţă sare Mod de preparare: Speli cartofii şi-i fierbi cu tot cu coajă. Speli şi varza, o tai fideluţă şi o opăreşti pentru 5 minute într-un litru de apă cu 3 linguri de […]
Musaca de dorna
Ingrediente: 1,5 kg cartofi 2 ouă 1 pachet unt 1pahar untdelemn 1 ceapă mare 2 morcovi 250 g caşcaval 1 kg carne tocată viţel (sau pasăre) 1 ceaşcă mare smântână Ingrediente sos:sare piper, mărar ,1 pahar smântână, 1 lingură miere ,1 pahar vin ,1 pahar suc roşii, cimbru Mod de preparare: Ceapa se […]
Linte verde bătută
Ingrediente: 500 g linte verde 100 ml ulei sare piper câteva fire de pătrunjel Mod de preparare: Speli lintea şi o pui la fiert în apă clocotită cu un praf de sare. După 10 minute strecori lintea, arunci apa şi o fierbi din nou cu apă clocotită. Scurgi apoi de zeamă lintea fiartă, […]
Căpşunele
Ingrediente: 1/2 kg miez de nucă 1 cană zahar 1 lingură oţet colorant alimentar 3 linguri zahăr pudră Mod de preparare: Pui zahărul la foc mic cu puţină apă până se înmoaie şi-l ţii pe foc până se topeşte, după care adaugi oţetul şi-l dai deoparte. Adaugi miezul de nucă măcinat, amesteci şi […]
Cum se prepara Cocktail Banana Rum Cream (video)
Ingrediente: 50 ml dark rum 15 ml crème de bananas 30 ml single cream ice cubes 1 shot measure 1 shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t contain one) 1 cocktail glass Cum se prepara Cocktail Banana Rum Cream
Tartă cu prune uscate
Ingrediente: 750 g prune uscate fără sâmburi 1 l ceai aromat de fructe 200 g marmeladă de fructe 1 pachet margarină puţină sare 400 g făină Mod de preparare: Tai prunele bucăţi mici şi le pui pentru 10 minute în ceai fierbinte, apoi le scurgi bine. în acest timp frămânţi un aluat din […]
Ciocolată cu nucă
Ingrediente: 250 g margarină la pachet 250 g zahăr 50 g cacao 5 linguri fană 9 linguri nucă 1 sticluţă esenţă de rom zahăr vanilat Mod de preparare: Topeşti margarina pe foc, amesteci zahărul cu cacaua şi le adaugi peste margarina topită amestecând încontinuu. Pui apoi câte o lingură de făină, până o […]
Musaca de macaroane cu soia
Ingrediente: 500 g macaroane 1 pungă soia granule 3 ceşti de apă 2 cepe mari 2 fire de praz 1 morcov 1 ceaşcă de suc de roşii 5 căţei de usturoi 2 foi de dafin sare piper 1 legătură mărar verde; 11 linguri ulei 6 linguri făină 1 l apă sare piper cimbru […]
Susan
Ingrediente: 4 linguri cu miere 8 linguri zahăr 3 linguri cacao 200 g nucă prăjită şi ruptă 200 g margarină 1 pungă fulgi de porumb Mod de preparare: Pui la foc mierea cu zahărul şi amesteci în timp ce torni cacaua şi adaugi margarina. Amesteci din nou până ce totul se omogenizează foarte […]
Drob de ciuperci cu nuci
Ingrediente: 1 cană de orez fiert în 2 căni de apă 1/2 kg ciuperci 1 cană de nuci măcinate 1 lingură de făină 2-3 linguri de pastă de roşii (sau 1 cană de bulion) 1 cană de pesmet 1 lingură Vegeta 1 linguriţă de busuioc uscat coriandru şi sare după gust Mod de […]
Invârtită cu mac
Ingrediente aluat: 3 ceşti faină e uns la sfârşit 1 praf de sare 1 ceaşcă de lapte 3 linguri untdelemn 3 ouă 1 pahar zahăr tos 2 linguri unt + 1 lingură de uns tava 1 linguriţă de drojdie Ingrediente umplutura: 500 g seminţe mac,1 ceaşcă zahăr tos ,2 căni de lapte ,zahăr […]
Mălai copt
Ingrediente: 500 g mălai 1 litru lapte 1 pahar faină 2 ouă 1 nucă drojdie sare 1 lingură zahăr 1 ceaşcă smântână 150 g unt + 50 g pentru uns tava + 50 g la urmă Mod de preparare: Laptele se pune la fiertMălaiul se pune într-un castron, se sărează un pic şi se […]
Fasole verde cu smântână
Ingrediente: 1 kg fasole verde 1 ceaşcă mare de smântână 2 linguri unt 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 1 lingură făină sare Mod de preparare: Se fierbe pe foc iute fasolea, în apă puţină, 1 jumătate de oră, să scadă cât se poate.Se toacă verdeaţa, se freacă cu smântână si făină . Se toarnă […]
Roşii umplute cu branză
Ingrediente: 1 kg roşii 100 g brânză dulce 100 g brânză sărată 3 linguri smântână 1 legătură mărar sare 50 g caşcaval Mod de preparare: Roşiile se spală, li se taie capacul, se scobesc în interior cu o lingură şi se aşază pe un platou cu gura în jos să se scurgă. Din […]
Cas de mere
Ingrediente: 150 g caşcaval ras 1 ou </ 2 g piper 1 kg mere 25 g unt Mod de preparare: Curăţă merele, le grijesc de cotoare, le taie felii .Ung o oală cu unt aştern un strat de mere .Presară caş şi 50 g caşcaval, piper mai aştern un strat de mere şi alt […]
Ciuperci cu orez
Ciuperci cu orez din: ciuperci, orez, ceapa, ulei, tarhon, patrunjel verde, vegeta, sare. Ingrediente: 500 g ciuperci sau 1 cutie ciuperci 250 g orez 2 cepe 2-3 linguri ulei tarhon 1 legătură pătrunjel verde 1 linguriţă vegeta sare Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, se căleşte cu apă şi ulei, împreună cu ciupercile […]
Drob de conopidă
Ingrediente: 1,5 kg conopidă 4 ouă 4 linguri de gris 4 cepe mari sau 10 fire de ceapă verde 1 căpăţână usturoi sau 3 fire de usturoi verde 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel vegeta 3- 4 linguri ulei Mod de preparare: Conopida se curăţă, se spală şi se fierbe cu puţină sare […]
Perişoare din soia granule
Ingrediente: 200 g soia granule (2 pungi) 3-4 cepe 6 linguri orez 4 ouă 2 linguri pesmet 2 linguri făină 1 lingură vegeta condimente pentru carne tocată 4-5 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă şi ulei. Se adaugă orezul şi o cană de apă. Se […]
Drob de zarzavat
Ingrediente: 500 g cartofi 3 morcovi 1 ţelină 1 păstârnac 1 varză mică 3-4 bucheţele conopidă 3 felii de pâine graham 10 linguri nucă 4 ouă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 1 legătură ceapă verde 1 legătură usturoi verde cimbru 1 lingură vegeta Mod de preparare: Rădăcinoasele se pun la fiert în […]
Pastă de ţelină
Ingrediente: 1 ţelină potrivită 150 g brânză tofu 1 lingură ulei 5-6 măsline fără sâmburi 1 /2 linguriţă maghiran 1 cartof (opţional) Mod de preparare: Ţelina şi cartoful se curăţă, se spală şi se pun la fiert. După ce au fiert, se pun la scurs şi se lasă să se răcească. Se mixează […]
Mazare gatita taraneste
Ingrediente: 100 g slănină afumată 1 kg mazăre verde 2 linguri unt câteva arpagicuri 3 linguri pastă roşii 1 morcov 1 linguriţă miere 1 pahar de vin dulce 1 legătură pătrunjel verde 1 creangă cimbru sare piper paprică 500 g carne porc (sau vită ori pasăre) 1 salată verde Mod de preparare: Carnea […]
Pastă de branză cu mărar
Ingrediente: 250 g brânză dulce 100 g smântână 1 legătură mărar sare Mod de preparare: In bolul de la mixer punem brânză, smântână şi sare şi amestecăm până se formează o pastă omogenă, iar la sfârşit adăugăm mărarul tocat fin. Se pune într-un castronel, se garniseşte cu ardei şi pătrunjel verde şi se […]
Pastă de avocado II
Ingrediente: 2 avocado 150 g caju 1-2 linguri suc de lămâie 1 ceapă mică 1 linguriţă vegeta Mod de preparare: Avocado se spală, se taie pe jumătate şi se îndepărtează sâmburele. Nucile caju se dau prin robotul de bucătărie sau prin maşina clasică de râşnit nuci. Punem într-un castron avocado, caju, sucul de […]
Mamaliga umpluta
Ingrediente: 500 g mălai 1,5 litri lapte 1 ceaşcă smântână 250 g telemea 250 g caşcaval 6 ouă 50 g unt Mod de preparare: Se pune laptele de fiert se bat ouăle, se rade brânza, se taie caşcavalul pătrăţele .Când a dat primul clocot, se pune mălaiul în lapte şi se amestecă până […]
Picior de porc afumat
Ingrediente: 3 picioare de porc 1 varză murată 1 kg cartofi 2 linguri untură de gâscă 1 lingură chimen 1 lingură paprică dulce 1 vârf cuţit paprică iute sare 1 pahar cu smântână 1 morcov 3 cepe 1 ţelină mică 1 păstârnac Mod de preparare: Picioarele se grijesc bine şi se pun la […]
Turtă dulce
Ingrediente: 500 g făină integrală 400 g miere 250 g miez de nucă 2 ouă 1 lingură suc de lămâie 100 ml ulei 1 praf scorţişoară 1 praf sare 2-3 cuişoare 1 vârf de cuţit de bicarbonat Mod de preparare: Ouăle cu zahărul se bat pe baia de aburi, apoi se adaugă mierea […]
Sos alb cu cu găluste de ciuperci
Ingrediente pentru sos: 1 lingură unt 200 ml lapte dulce 2 linguri smântână 1 lingură făină 1 lingură suc de lămâie 1 legătură mărar sare Ingrediente pentru găluşte: 300 g crutoane de pâine uscată 300 g ciuperci din conservă 250 g lapte 1 ceapă 2 ouă 2 linguri făină 1 legătură frunze de usturoi […]
Găluşte de parizer vegetal
Ingrediente: 300 g cartofi 200 g parizer vegetal 2 ouă 200 g gris sare condimente Mod de preparare: Parizerul se taie cubuleţe, cartofii se fierb în coajă, se curăţă calzi şi se zdrobesc. Se pune parizerul peste cartofi, se adaugă ouăle bătute bine, grisul, după care se adaugă sare şi condimente. Aluatul se […]
Cremă rece
Ingrediente: 100 g nuci caju 100 g migdale 150 g curmale 1 pliculeţ zahăr vanilat sare 150 ml suc de ananas Mod de preparare: Ingredientele mai sus menţionate se dau prin robotul de bucătărie şi se obţine o cremă delicioasă. Poftă bună!
Varzari
Ingrediente aluat: 300 g faină 100 g untură (unt) 1 lingură drojdie Ingrediente umputura: 1 kg varză ,100 g untură , sare, piper Mod de preparare: Varza se grijeşte bine, se taie fideluţă şi se sărează. Se încinge o cratiţă cu untură se stoarce varza, se piperează, se pune la căli 3 […]
Spanac de sighisoara
Ingrediente: 1 kg spanac 200 g orez sare piper 2 linguri untură 1 lingură faină 1 pahar lapte 1 pahar smântână 1 lingură mărar Mod de preparare: Se grijeşte spanacul, se opăreşte binişor în apă cu sare, se strecoară1 lingură untură se încinge, se pune la călit orezul, se stinge cu 2 căni […]
Ciuperci la cuptor cu caşcaval vegetal
Ingrediente: 1,2 kg ciuperci 100 g unt 150 caşcaval vegetal sare 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Se folosesc ciuperci cărnoase şi întregi, care se curăţă, se spală, li se rup codiţele şi se pun în tava de la cuptor, în care se aşază o hârtie pentru copt unsă cu ulei. în locul în care […]
Clatite cu creier
Ingrediente aluat: 150 g făină 100 g untură (ulei) 300 ml lapte 100 g unt sare 1ou Ingrediente umplutura:800 g creier, 4 ouă ,150 g untură (untdelemn)sare 1 ceapă, pătrunjel,piper Mod de preparare: Creierul se curăţă şi se fierbe pătrunjelul se toacă ceapa se căleşte în grăsime 2 ouă se bat. Dacă a fiert creierul, […]
Snitel de varza
Ingrediente: 1 varză mică, mai îndesată 2 ouă untură (untdelemn) 2 linguri făină 200 g pesmet sare piper Mod de preparare: Varza se grijeşte, se taie felii, se pune la fiert în apa clocotită şi sărată . Când sunt pe jumătate fierte, se scot feliile, se scurg şi se usucă. Se bat ouăle şi făina […]
Pogaci
Ingrediente: 100 g jumări de porc 300 g faină 30 g drojdie 100 ml smântână 5 gălbenuşuri (albuşurile merg la uns) Mod de preparare: Se dizolvă drojdia în smântână se toacă jumările. Se amestecă totul bine şi cu răbdare până devine un aluat . Se întinde, foaia ar trebui să ajungă la 1 […]
Salata ardeleneasca cu boia
Ingrediente: 1 lingură oţet 1 linguriţă zahăr 1 lingură ulei sare 1 jumătate linguriţă boia 2 linguri apă 1 căpăţână mare şi tare de salată verde Mod de preparare: Se amestecă sosul foarte bine. Salata se taie fâşiuţe subţiri şi se pune în castron se toarnă sosul peste salată, se amestecă şi se […]
Piure ardelenesc de cartofi
Ingrediente: 1 kg de cartofi 3 linguri unt (poate mai mult) 1 pahar mare de lapte 2 linguri de zahăr sare 2 linguri brânză foarte proaspătă de vaci Mod de preparare: Se răsfierb cartofii, se curăţă de coajă, se rad prin ochiuri mari şi se tescuiesc. Se încinge tare laptele, se amestecă cu […]
Fasole verde de Cluj
Ingrediente: 1 kg fasole verde 200 g caşcaval (caş) mai uscat 100 g unt 5 ouă 400 g afumătură de porc sare piper paprică Ingrediente: Fasolea se taie bucăţele şi se pune la fiert caşcavalul se rade afumătură se toacă .Se scurge fasolea şi se amestecă cu afumătură, ouă, 100 g caşcaval, 50 […]
Cas la cuptor
Ingrediente: 500 g caş scurs bine 1 lingură unt 1 lingură făină 4 ouă 1 ceaşcă smântână sare piper paprică Mod de preparare: Se taie caşul bucăţele se unge o oală sau un vas de iena cu unt, se aşază strat de caş. Se bat ouăle cu smântână, făină, sare, piper, se toarnă […]
Gogosi pentru supa
Ingrediente: 1 cană lapte 1 lingură unt 5 linguri făină 2 ouă untură sare Mod de preparare: Se pune laptele la clocotit împreună cu untul şi sarea. Se toarnă făina, dintr-o dată, şi se amestecă până se face cremă se ia de pe foc, se amestecă mereu până se răceşte.Acum se adaugă ouăle […]
Salata de cartofi
Ingrediente: 2 cepe roşii 3 ouă fierte tari 1 salată verde 50 g măsline negre tari 1 legătură mărar oţet de fructe, după gust sare piper 3 linguri ulei 1 kg cartofi tari Mod de preparare: Se fierb cartofii, dar nu până crapă, ci doar până trece furculiţa prin ei (să rămână puţin […]
Varza calita
Ingrediente: 1 varză, acră sau dulce 1 pahar bun de untdelemn (4 linguri untură) 2 linguri bulion gros de roşii sare piper paprică cimbru foi de dafin Mod de preparare: Varza se toacă fideluţă (dacă e acră se spală-n două-trei ape). Se încinge untura într-o cratiţă cât de mare, se pune varza, se […]
Ciorba transilvaneana
Ingrediente: 500 g carne afumată 500 g frunze gulii şi varză 2 linguri făină 1 ceapă usturoi 4 ouă 4 linguri făină 100 g slănină afumată 2 linguri untură porc < legătură> 250 ml lapte acru sare piper Mod de preparare: Se bat ouăle cu făina până iese o pastă, se sărează, se […]
Turta dulce de Brasov
Ingrediente: 1 linguriţă cuişoare praf 250 g zahăr 100 g rahat tăiat zaruri de table 500 g făină 1 linguriţă bicarbonat 1 pahar măcinătură de miez de nucă 3 linguri untdelemn + 1 lingură pentru uns tava Mod de preparare: Se frige jumătate din zahăr, până se topeşte-rumeneşte, se stinge cu apă (cam […]
Sos de dovlecei cu spaghete
Ingrediente: 3 dovlecei mici 2 morcovi 1 ardei capia roşu 2 cepe mari 3-4 roşii 2-3 linguri ulei 100 g caşcaval vegetal tarhon oregano verdeaţă pentru garnisit 500 g spaghete Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovii şi dovleceii se dau prin râzătoare, iar ardeiul se taie fâşii subţiri. Se pun într-o […]
Papara de peste
Ingrediente: 2-3 linguri de mălai untură pentru prăjit 2-3 cartofi 8 ouă sare 20 de pescuţi (porcuşori, beldiţe, clenişori, mrenuţe, boişteni) Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se taie cubuleţe se încinge untura şi se pun cartofii la prăjit.Peştii se grijesc de maţe, se spală şi se taie bucăţi de-o furculiţă cinstită, […]
Ingheţată de zmeură
Ingrediente: 500 g zmeură (sau căpşune) 300 g frişcă 250 g zahăr 200 ml iaurt Mod de preparare: Zmeura se spală bine şi se trece prin sită, se adaugă zahărul tos, apoi iaurtul şi se încorporează cu frişcă. Compoziţia se pune în forme de îngheţată şi se dă la frigider. Poftă bună!
Must de struguri cu hrean
Ingrediente: struguri (în funcţie de cantitatea dorită) hrean Mod de preparare: In mustul de struguri nefiert se adaugă hrean tăiat cubuleţe mici sau dat pe râzătoare. Hreanul nu favorizează fermentarea. Se păstrează la loc răcoros, în sticle.
Zacuscă de ciuperci cu foi de dafin
Zacuscă de ciuperci cu foi de dafin din: ciuperci, gogosari, ceapa, rosii, ulei, sare, foi de dafin. Ingrediente: 3 kg ciuperci proaspete 5 kg gogoşari 2 kg ceapă 3 kg roşii 500 g ulei sare foi de dafin Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare 20 […]
Reţetă de post: Prăjitură de post
Ingrediente: 1,5 kg mere 150 g zahăr 100 ml ulei 1 linguriţă bicarbonat de sodiu 500 g făină 150 g nucă mărunţită sare 3 pliculeţe zahăr vanilat coajă de lămâie 1 lingură suc de lămâie 50 g fistic Mod de preparare: Merele se spală bine şi se dau prin răzătoarea mare. Se amestecă […]
Salată cu năut si paste
Ingrediente: 2 căni năut fiert 1 cană paste fierte 2 ardei graşi (unul verde, unul roşu) 100 g măsline fără sâmburi 1 legătură pătrunjel 2-3 linguri ulei de măsline 2-3 linguri suc de lămâie 2 căţei de usturoi sare 100 g iaurt slab (opţional) Mod de preparare: Năutul, pastele, măslinele, ardeiul tăiat felii […]
Legume cu cârnaţi de post la cuptor
Ingrediente: 5 cârnaţi de post 5 morcovi 3 cepe 4 linguri margarină 1 lingură făină 1 lingură condiment cu gust de legume 200 g conopidă congelată 100 g mazăre congelată sare piper Mod de preparare: Cureţi 2 cepe şi morcovii, tai ceapa mărunt, iar morcovii rondele sau fâşii. Căleşti apoi ceapa în 2 […]
Pastravi cu smantana
Ingrediente: 5 păstrăvei de 200 g 1 ceaşcă de smântână 50 g unt 1 pahar pesmet 1 ceaşcă de ulei sare (merge şi piper sau paprică, dar ar agresa gustul fin al peştelui nobil) Mod de preparare: Păstrăveii se grijesc şi se sărează un pic, apoi se lasă să aştepte, un ceas. Se […]
Papricaş
Ingrediente: 150 g faină 2 linguri unt 4 ouă 2 linguri brânză rasă sare piper 1 kg carne de viţel 3 cepe 1 lingură pastă roşii 1 lingură paprică 2 ardei graşi sare 2 linguri untură 1 lingură faină 500 ml supă de vacă Mod de preparare: Se pune la fiert un sfert […]
Sirop din muguri de brad
Ingrediente: 2 kg muguri de brad 1,5 kg zahăr suc de lămâie Mod de preparare: Mugurii de brad se culeg primăvara timpuriu. Se spală bine sub jet de apă şi se fierb cu 1 litru de apă, timp de 30-40 de minute, la foc mic. Se lasă la macerat până a doua zi. […]
Friptura de turda
Ingrediente: untură pentru prăjit sare piper cotlete de porc tăiate cu chenarul lor de şorici şi slănină cu tot Mod de preparare: Şoriciul şi slănina se crestează des până la carne (să nu se deformeze magnifica felie). Se freacă cu sare şi piper şi se lasă vreo două ore, să se-ndulcească Se încinge […]
Cornulete de hateg
Ingrediente aluat: 300 g faină 200 g osânză (unt) 100 g zahăr 1 ou 1 gălbenuş 50 g zahăr pudră Ingrediente umplutura:250 g marmeladă, miere, dulceţuri, rahat Mod de preparare: Se frământă toate până când una sunt .Se întinde coca foaie subţire dar să nu se vadă prin ea . Se taie triunghiuri,se […]
Tarta cu chimen
Ingrediente: 3 ouă 200 g urdă 200 ml iaurt 2 linguri muştar 2 linguri de chimen 1 lingură de faină piper 300 g brânză telemea Mod de preparare: Se încălzeşte cuptorul la foc potrivit un sfert de oră .Se amestecă toate piper, după gust se toarnă amestecul într-un vas care merge la cuptor, […]
Mancarica de creier cu oua
Ingrediente: 1 creier vită 6 ouă 2 linguri untură (ulei) 2 cepe 1 legătură pătrunjel sare piper paprică Mod de preparare: Se toacă ceapa şi se căleşte în untură până devine aurie .Se adaugă creierul bine grijit, tăiat îmbucături şi sărat uşor se bat ouăle cu turbare. Se toacă verdeaţă când creierul s-a […]
Lostriţa de bucovina
Ingrediente: 1 ceaşcă smântână 6 linguri unt 3 linguri untură 200 g mălai sare 3 fire usturoi verde 1 legătură pătrunjel 1,5 kg peşte Mod de preparare: Se şterge bine peştele cu un şervet având o piele destul de groasă şi deloc apetisantă, e preferabil să-1 jupuiţi eu fac asta şi cu şalăul, […]
Sarmalute in cuib
Ingrediente: 1 varză 500 g carne porc tocată 2 cepe 2 linguri untură 1 pahar orez 200 g costiţă afumată 5-6 crenguţe cimbru 2-3 foi de dafin 1 pahar bulion roşii 1 cană supă carne piper sare paprică cimbru praf Mod de preparare: In oala mare, unsă bine cu untură, se pun câteva […]
Malai dulce
Ingrediente: 500 g mălai 1 pahar făină grâu 3 ouă 1 litru lapte 4 linguri unt (untură) 1 nucă de drojdie sare 1 pahar zahăr Mod de preparare: Se pune laptele la-ncălzit se cerne mălai într-un castron şi se toarnă laptele fierbinte peste el. Se amestecă bine şi se lasă să se răcească. […]
Cum se prepara Cocktail Cuba Libre (video)
Ingrediente: 50 ml light rum 150 ml coca cola 1 lime wedge Ice cubes 1 shot measure 1 measuring jug 1 highball glass 1 stirrer Cum se prepara Cocktail Cuba Libre
Pui pe ciolan
Ingrediente: piper boia dulce cimbru 500 ml vin alb dulce 50 g rachiu de mere 50 g oţet de mere 1 linguriţă miere mărar 1 ciolan afumat de porc de 1 kg 1 pui mare, de 2 kg (sau 6-8 copane mari) Mod de preparare: Ciolanul se dezosează partea grasă, tăiată bucăţi cu […]
Prăjitură cu blat de biscuiţi
Ingrediente: 1 kg biscuiţi 400 ml apă 1 plic cremă de ciocolată pentru prăjituri 1 plic frişcă 650 ml lapte 100 g nucă măcinată Mod de preparare: Se tapetează o tavă mai înaltă cu celofan şi se pune un prim strat de biscuiţi, care se însiropează cu ajutorul unui pulverizator. Peste acest „blat" […]
Gulaş secuiesc
Ingrediente: 1 kg carne porc 1 varză acră 4 linguri untură 5 cepe 500 ml smântână sare paprică Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi, cât o prună mare ceapa se toacă .Se înăbuşă amândouă într-o lingură de untură până se rumenesc puţin, apoi se adaugă puţină apă caldă şi se lasă să […]
Putisoare
Ingrediente: 5 gălbenuşuri 2 ouă 1 ceaşcă lapte 2 linguri drojdie 300 g faină sare 150 g zahăr pudră 150 g unt + 30 g unt pentru uns 150 g mieji de alune de pădure sau nuci Mod de preparare: Untul se freacă întâi singur de nebun prin blide până albeşte, apoi se mai […]
Taitei rascopti
Ingrediente: 500 g tăieţei cu brânză 3 ouă 1 lingură untură 3 linguri caş ras 300 g carne afumată de porc 1 ceaşcă smântână 2 ceşti făină 200 g brânză oaie < lingură 1 • ouă 4> Mod de preparare: Se toacă carnea cu cuţitul şi se fierbe în foarte puţină apă (mai […]
Retete de post:Pilaf cu ciuperci si legume
Ingrediente: 1 cana orez 3 cepe 3 ardei gras 1 telina 1 morcov 1 cutie ciuperci rosii ulei Mod de preparare Se toaca ceapa marunt, se pune in tigaie si se caleste, se adauga ardeiul, telina, morcovul si ciupercile, rosiile si se calesc bine. Se adauga orezul si se mai caleste un pic. Se adauga […]
Branza de burduf cu chimen
Ingrediente: 500 g brânză burduf 200 ml smântână 1 ceapă mare roşie 2 linguri chimen 500 g caş dulce 100 g unt 1 linguriţă boia dulce Mod de preparare: Se freacă bine brânza, untul, caşul şi smântână. Se taie ceapa bob de orez se pisează chimenul . Se freacă totul până devine pastă […]
Marinata de peste in otet
Ingrediente: 2 kg peşte proaspăt 1 pahar oţet 5 pahare apă 2 – 3 foi de dafin 2 cepe mari 1 praf piper 1 praf ienibahar 2 linguri zeamă de lămâie 1 ceaşcă untdelemn 1 farfurioară cu faina sare Mod de preparare: Peştele, bine grijit spălat, curăţat de solzi şi maţe – se taie felii […]
Zupa de chimen
Ingrediente: 1 lingură untură 1 lingură faină sare 1 lingură chimen 1 morcov 1 păstârnac 1 ceapă 2 roşii 1 ardei gras 1 cartof Mod de preparare: Zarzavatul şi legumele se pun întregi la fiert, într-un litru şi un pic de apă .Când au fiert, se scot cu supiera se încinge untura, se […]
Rulouri de varză
Ingrediente: 1,5 kg varză albă mare 800 g ciuperci 2-3 cepe 100 g orez 1 legătură mărar 1 linguriţă vegeta 1 linguriţă boia de ardei dulce 1 ou 2-3 linguri ulei 100 g unt Mod de preparare: Foile cele mai mari de varză se pun la fiert în apă clocotită şi sărată timp […]
Gulioare cu smantana
Ingrediente: 10 gulioare 100 ml untdelemn 1 cană de smântână sare piper pătrunjel mărar Mod de preparare: Se curăţă gulioarele de coajă, se taie cubuleţe se încinge uleiul.Se pun gulioarele la prăjit, 10 minute, să se înmoaie . Când s-au muiat, se adaugă sarea, piperul, smântână şi se pun în cuptor, încă 1 […]
Gogosele ardelenesti
Ingrediente: 300 g telemea 3 ouă (sau 4 albuşuri) 100 g unt 300 g untdelemn Mod de preparare: Se bat ouăle (sau albuşurile) cât se poate .Se rade brânza pastă şi se amestecă cu ouăle se pune uleiul cu unt la foc iute . Se formează gogoşele şi se pun la prăjit în […]
Fasole sleita
Ingrediente: 300 g fasole albă cu boaba mare 150 ml untdelemn 1 lingură oţet (sau lămâie) 2 cepe roşii sare Mod de preparare: Fasolea se fierbe până crapă sau mai rău.Se scurge bine, până se usucă şi se răceşte se facăluieşte până se face piure.Se sărează uşor untdelemnul se toarnă puţin câte puţin, […]
Conopidă gratinată cu branză dulce
Ingrediente: 1 kg conopidă 50 g unt 1 linguriţă seminţe de dovleac 1 linguriţă seminţe floarea-soarelui 4-5 linguri lapte 4 linguri smântână 250 g brânză dulce sare chimen Mod de preparare: Conopida se curăţă, se spală sub jet de apă rece, se desface bucheţele mici şi se fierbe până ce devine moale. Intre […]
Hrean ardelenesc
Ingrediente: 3 linguri hrean ras 200 ml smântână 1 lingură oţet 1 lingură miere 1 linguriţă sare Mod de preparare: Se curăţă rădăcinile de hrean, se rad mărunt spre pastă. Se freacă cu smântână se adaugă oţet, miere, sare . Se serveşte imediat, altfel îşi pierde vlaga. Merge ca uns cu rasolul de […]
Lapte din seminţe de floare-soarelui
Ingrediente: 500 g apă călduţă 100 g seminţe de floarea-soarelui 2 linguri miere de albine coajă de lămâie Mod de preparare: Se mixează într-un blender toate ingredientele şi se strecoară. Rezultă o băutură gustoasă şi hrănitoare.
Salata de ceapa rosie
Salata de ceapa rosie din: ulei, sare, ceapa rosie, otet. Poate te intereseaza si: Salata din varza de Bruxelles, nuci si ceapa rosie Salata de ciuperci cu ceapa rosie si telina Salata de spanac cu ceapa rosie, curmale si migdale Salata de cartofi cu ceapa rosie si sos de hrean Salata de sfecla cu ceapa […]
Salată de linte cu portocală
Ingrediente: 2 căni linte roşie fiartă 1 legătură ceapă verde 1 portocală 1 lămâie mică 2-3 linguri ulei de măsline sare Mod de preparare: Ceapa se taie rondele subţiri, după ce în prealabil a fost curăţată şi spălată. Portocala şi lămâia se decojesc, se desfac în felii, iar spre deosebire de portocală, lămâia […]
Găluşte cu mere
Ingrediente: 12 mere Golden 3 ouă 50 g unt 100 g zahăr 6 linguri pesmet 1 linguriţă scorţişoară sare făină cât cuprinde 2 plicuri zahăr vanilat Mod de preparare: Merele se spală, se curăţă, se îndepărtează cotorul şi se taie cubuleţe mici. Se amestecă cu ouăle, scorţişoara, zahărul vanilat, sare şi făină cât […]
Sos caju cu găluşte de cartofi
Ingrediente pentru sos: 150 alune caju 250 suc de roşii 150 ml apă 1 lingură praf de usturoi (sau 2-3 căţei de usturoi) 1 lingură suc de lămâie 1 lingură vegeta 1 linguriţă miere Ingrediente pentru găluşte: 1 kg cartofi 6 linguri gris 2 ouă 250 g lapte 3 linguri făină crutoane din 1 […]
Papadie de orastie
Ingrediente: 500 g cartofi 100 g ceafa afumată 1 lingură oţet 1,5 lingură untdelemn sare piper mărar 1 pahar smântână subţire frunze de păpădie Mod de preparare: Cartofii se fierb, se curăţă, se taie felii sau cubulete. Păpădia bine spălată se toacă .Ceafa se taie cubuleţe se amestecă oţet, untdelemn, smântână, sare, piper, […]
Salată de soia granule
Ingrediente: 100 g soia granule 100 g maioneză 1 ceapă 1 linguriţă vegeta 1 legătură pătrunjel verde Mod de preparare: Soia granule se fierbe în apă scăzută şi apoi se scurge de apă. După ce s-a răcit se adaugă ceapa tocată solzişori, maioneza şi pătrunjelul tocat fin. Se sărează cu vegeta. Se poate […]
Sos cu alune caju
Ingrediente: 150 g alune caju 500 g lapte de soia 100 g miere de albine 100 g alune de pădure măcinate mirodenii (coajă de lămâie) 1 pliculeţ zahăr vanilat Mod de preparare: Alunele caju şi laptele de soia se dau prin robotul de bucătărie, apoi, într-un vas mai mare decât cel care conţine […]
Paine cu cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 100 g drojdie 1 lingură sare 2 linguri zahăr 1-1,5 litri apă caldă 2 kg faină Mod de preparare: Drojdia se desface în puţină apă călduţă şi un pic de zahăr cartofii se fierb, apoi se cojesc cât sunt încă fierbinţi şi se sfărâmă pastă în covată, peste faină, […]
Pui de arad
Ingrediente: 1 pui mare 1 pui mai mic 250 g fasole verde 500 g cartofi 500 g roşii 250 g mazăre verde 3 cepe 2 linguri unt 2 ouă 1 legătură mărar 1 păhărel de vin dulce sare piper 2 linguri untură + 1 lingură pentru uns Mod de preparare: Puiul mic se […]
Salată de linte cu tofu
Ingrediente: 2 căni linte roşie fiartă 1 legătură ceapă verde 1 legătură ridichi 150 brânză tofu 3 căţei de usturoi 2 linguri suc de lămâie sare 2-3 linguri ulei de măsline 1 iaurt slab Mod de preparare: Ceapa se curăţă şi se taie rondele, ridichile se curăţă, se spală şi se taie feliuţe, […]
Chiftele din legume
Ingrediente: 200 g cartofi 100 g fasole verde 100 g spanac 200 g varză 200 g conopidă 200 g telemea 3 ouă 1 vârf cuţit piper pisat 1 ceapă mărar pătrunjel 200 g miez pâine albă pesmet faină 1 lingură ulei pentru prăjit ceapa ulei pentru prăjit chiftelele 200 g praz (eventual şi alte […]
Sos dulce de vişine
Ingrediente: 400 g vişine fără sâmburi 400 ml apă 200 g miere de albine 100 g caju 1 pliculeţ zahăr vanilat Mod de preparare: Vişinele se pun în apă şi se fierb câteva clocote. Se răcoresc şi se amestecă cu restul ingredientelor în robotul de bucătărie. Sosul obţinut se fierbe pe baie de […]
Despre aluaturi
La pregătirea aluaturilor se întrebuinţează următoarele produse : făină, apă, lapte, smîntînă, gălbenuşuri crude, ouă între, albuşuri bătute spumă, unt sau ulei, frişcă, drojdie. Aluaturile se fac cu drojdie şi fără drojdie. Proporţiile produselor care intră în compoziţia aluaturilor trebuie respectate cu stricteţe. Orice abatere de la regulile indicate aduce stricarea aluatului. Făina trebuie […]
Ruladă cu ciuperci, fulgi de ovaz si cascaval
Ruladă cu ciuperci, fulgi de ovaz si cascaval din: margarina, drojdie, miere, sare, faina, ciuperci, ceapa, fulgi de ovaz, vegeta, marar, oregano, cascaval. Ingrediente: 200 margarină 25 g drojdie 1 linguriţă miere sare făină cât cuprinde Pentru umplutură: 1 kg ciuperci 2 cepe 1 ou 1-2 linguri fulgi de ovăz 1 linguriţă vegeta 1 legătură […]
Zacuscă de vinete
Ingrediente: 7 kg vinete 3 kg ceapă 5 kg ardei gogoşar 4 ţeline mari sare 500 ml ulei 1 kg bulion de roşii făcut în casă Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra de aragaz, se curăţă şi se lasă să se scurgă. Ceapa se taie feliuţe subţiri şi se înăbuşă cu […]
Biluţe verzi cu fructe confiate
Ingrediente: 100 g prune confiate 100 g curmale 100 g caise 150 g nucă măcinată 50 g fistic măcinat 100 g migdale Mod de preparare: Fructele se dau prin maşina de tocat. Pasta obţinută se amestecă cu nuca măcinată. Din compoziţia rezultată, se modelează cu mâna biluţe în interiorul cărora se pun migdale […]
Dulceaţă de gutui
Ingrediente: 1 kg gutui 500 g zahăr 3 linguri suc de lămâie vanilie 250 ml apă Mod de preparare: Se aleg gutui mari, se spală, se îndepărtează cotorul şi se taie cubuleţe mici. Se pregătesc rapid, întrucât gutuile se înroşesc dacă stau mai mult timp tăiate. Se pune siropul la fiert şi, la […]
Coşuleţe cu linte
Ingrediente: 1 pachet aluat foi de plăcintă 200 g linte roşie 250 g brânză tofu 2 linguri sos de soia 2 gălbenuşuri 5 linguri lapte 30 g seminţe de susan 1 lingură vegeta coriandru cimbru pătrunjel verde 1 fir de praz tăiat rondele Mod de preparare: Lintea se alege, se spală şi se […]
Chiftele cu carne si legume
Ingrediente: 1 kg carne tocată de pui sau de vită 1 ceapă 1 morcov 1 ţelină mică 1 păstârnac 1 rădăcină de pătrunjel 1 lingură pastă de ardei 1 gogoşar de la congelator sare piper 2 ouă 1 legătură verdeaţă 2-3 căţei de usturoi 1 cartof pesmet Mod de preparare: Toci ceapa mărunt, […]
Ruladă de legume
Ingrediente pentru aluat: 300 g făină 4-5 linguri ulei 1 lingură oţet sare Ingrediente pentru umplutură: 250 g mazăre din conservă 250 g fasole verde de la congelator 2 morcovi 2 cepe roşii 50 g margarină 1 lingură făină 1 lingură amidon 1 linguriţă condiment sare piper ulei Mod preparare aluat: Amesteci făina cu […]
Salată de fasole cu stafide
Ingrediente: 2 căni fasole albă fiartă 1 ţelină mică 1 ceapă roşie 1 ardei verde 2-3 roşii coapte bine 2 căţei de usturoi 2 linguri zeamă de lămâie sare 3 linguri ulei de măsline 25 g stafide Mod de preparare: Ţelina se taie felii, ceapa se curăţă şi se taie felii subţiri. Ardeiul […]
Ingheţată de pepene galben
Ingrediente: 1 kg miez de pepene galben 100 ml lapte 100 ml frişcă 100 g zahăr pudră Mod de preparare: Miezul de pepene se trece prin sită. Se adaugă laptele, treptat, zahărul şi se omogenizează bine. Se adaugă frişca şi se amestecă. Se toarnă compoziţia în forma dorită şi se dă la congelator. […]
Salată de soia cu muştar
Ingrediente: 300 g soia granule 2 linguri muştar 1 linguriţă boia de ardei dulce ulei 1 lingură rasă.de condiment Mod de preparare: Pui soia la fiert în apă fierbinte cu condiment, pentru 20 de minute. După ce s-a înmuiat, o scurgi bine de apă, o pui într-un vas mai mare, o amesteci bine […]
Lapte cu banane
Tai bananele felii pe care le pun în blender, adaug lapte, mixez bine şi torn în pahare. Folosesc numai bananele coapte (cele pe a căror coajă galbenă au apărut câteva puncte maro) întrucât sunt dulci, parfumate. Dacă nu sunt coapte, sunt astringente şi trebuie să adaug şi zahăr sau miere. împreună cu laptele şi […]
Pilaf cu dovlecei II
Ingrediente: 2 dovlecei 250 g orez decorticat 1 ceapă 1 morcov 1 legătură mărar 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu puţină apă şi ulei, se adaugă dovleceii tăiaţi cubuleţe mai mari şi se amestecă câteva minute. Separat, se pune la fiert orezul […]
Ciorba ardeleneasca de loboda
Ingrediente: 500 g carne afumată 1 poală de lobodă câţiva căţei de usturoi 1 lingură de faină 1 pahar lapte dulce 1 ceaşcă lapte acru 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Se fierbe carnea. Se grijeşte loboda, se taie fâşii .Se toacă verdeaţă şi usturoi. Se desface faina în lapte […]
Sos de mere
Ingrediente: 500 g mere acrişoare 200 g miere de albine 2 pliculeţe zahăr vanilat coaja de la 1 lămâie 1 praf scorţişoară 50 g apă Mod de preparare: Merele se spală, se curăţă, se taie cubuleţe şi se înăbuşă la foc mic, cu 50 g apă. Se dau prin robotul de bucătărie, obţinân- […]
Aperitiv de dovlecei
Ingrediente: 2 dovlecei 1-2 ouă 150 g brânză tofu 1 lingură făină 3 roşii 3-4 linguri ulei pesmet frunze de pătrunjel vegeta Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă, se spală şi se taie feliuţe subţiri de 1 cm. Oul se amestecă cu vegeta şi făina, iar prin compoziţia rezultată se trec […]
Gradinuca la cuptor
Ingrediente: 2 morcovi 1 păstârnac 3 roşii mărar pătrunjel 1 tulpină de rubarbă 1 ceaşcă smântână 1 pahar untură (untdelemn) 2 gulioare tinere tare 1 ţelină 2 cartofi sare piper 1 ceaşcă cu mazăre verde 1 ceaşcă cu fasole verde Mod de preparare: Toate cele legume ce sunt de fiert se curăţă, se […]
Aperitiv de conopida
Ingrediente: 1 kg conopidă 100 g caşcaval 100 g parizer vegetal 2 pahare lapte sare 1 lingură pesmet Mod de preparare: Conopida spălată şi desfăcută în bucheţele mici se pune la fiert cu apă şi sare. După ce s-a fiert, se scurge şi se pune într-un vas de Jena sau tavă care, în […]
Chec ca-n banat
Ingrediente: 1 kg faină 1 păhărel mic de rom 1 ceaşcă mare zahăr (300 g) 1,5 pachet unt coaja de la 1 lămâie 8 ouă praf de copt 50 g mieji de nucă măcinaţi 100 g stafide zahăr vanilat Mod de preparare: Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până […]
Cum se prepara Cocktail Coconut Daiquiri (video)
Ingrediente: 25 ml coconut liqueur 50 ml light rum 10 ml coconut syrup 10 ml water ice cubes 1 25ml/50ml measure 1 mixing glass 1 bar spoon or stirrer 1 strainer 1 cocktail glass 1 squeezer 1 knife 1 chopping board Cum se prepara Cocktail Coconut Daiquiri
Glazură aromata
Ingrediente: 250 g miere de albine 3 linguri suc de lămâie coajă rasă de la 1 lămâie 100 ml apă 4 linguri pudră de roşcove 100 g unt de arahide Mod de preparare: Se freacă într-un castron mierea de albine cu sucul şi coaja de lămâie până se leagă. Se strecoară şi se […]
Sos de roşii
Ingrediente: 5 kg roşii 3 kg morcovi 1 kg ceapă 3 kg ardei gogoşari 3 ţeline mari sare Mod de preparare: Zarzavaturile se curăţă şi se spală bine. Morcovul şi ţelina se dau pe răzătoarea mică şi se pun într-o cratiţă cu apă cât să le acopere şi 1 lingură de sare. Ceapa […]
Găluşcuţe din lapte bătut
Ingrediente: 800 ml lapte bătut 3 linguri zahăr 1 şi 1/2 ceaşcă griş 3 linguri pesmet 100 g smântână 3-4 linguri dulceaţă ulei sare Mod de preparare: Pui laptele la fiert, pe foc mic, cu puţină sare şi 2 linguri de zahăr amestecând încontinuu cu o lingură de lemn. Când începe să clocotească, […]
Varză a la Cluj
Ingrediente: 2 kg varză 250 g orez 2-3 cepe 1 lingură pastă de tomate 250 ml suc de roşii 1 lingură vegeta condimente pentru varză 100 g smântână Mod de preparare: Se toacă ceapa mărunt, se căleşte cu apă şi ulei, se adaugă orezul, pasta de tomate, se stinge cu 3-4 căni de […]
Mititei ardelenesti
Ingrediente: 1 kg carne vacă (gât, coadă, antricot) 1 vârf cuţit chimen pisat 1 linguriţă cimbru uscat 1 căpăţână usturoi 2 linguri smântână nefermentată (frişcă) 1 linguriţă boia 500 g carne porc (pulpă) 1 vârf cuţit ienibahar sare piper 4 linguri supă carne Mod de preparare: Se toacă repetat carnea, de 3-4 ori, […]
Plăcintă cu ceapă
Ingrediente aluat: 500 g faină 0,500 litru apă caldă sare 1 pahar untdelemn – plus 4 linguri pentru stropit şi uns Ingrediente umplutura:2 cepe sare, piper,1 legătură mărar Mod de preparare: In moviliţa de faină se face o scobitură în care se toarnă, puţin câte puţin apa, uleiul, sarea . Se frământă bine […]
Pateu de năut
Ingrediente: 250 g năut 1 morcov 1 cartof 1 ţelină mică 100 g ulei 1 lingură vegeta 1 lingură boia de ardei dulce 1 linguriţă cimbru 3-4 căţei de usturoi Mod de preparare: Năutul se alege, se spală şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Apa în care a fost înmuiat […]
Pateu de mazăre verde
Ingrediente: 800 g mazăre verde din conservă 1 morcov 1 cartof 1 ţelină mică 100 g ulei 1 lingură vegeta 1 ceapă tocată Mod de preparare: Morcovul, cartoful şi ţelina se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă şi se dau prin maşina de tocat sau […]
Pilaf bănăţean
Ingrediente: 500 g orez 1 gogoşar roşu 1 ceapă roşie 1 dovleceluş 1 ceapă albă 1 vineţică 1 ardei gras galben 2 linguri ulei 2-3 căţei de usturoi 1 litru supă de carne sare piper mărar pătrunjel Mod de preparare: Ceapa albă se taie mărunt şi se pune la rumenit în ulei, într-o […]
Prăjitură cu branză tofu
Ingrediente: 300 g brânză tofu 250 g făină integrală de grâu 150 g miere de albine 100 ml suc de fructe 1 pliculeţ zahăr vanilat 100 g migdale mărunţite 1 praf sare 1 pliculeţ praf de copt 1-2 linguri suc de lămâie 1 lingură pesmet Mod de preparare: Sucul de fructe se amestecă […]
Lapte de migdale
Ingrediente: 250 migdale 1 litru apă fiartă şi răcită 3 linguri miere de albine Mod de preparare: Ingredientele de mai sus se mixează în blender şi rezultă un lapte foarte concentrat şi hrănitor, care se consumă ca atare sau cu muşii.
Pizza cu aluat din branză
Ingrediente: 300 g brânză tofu 200 g făină 1 pachet margarină vegetală 3 ouă 250 ml suc de roşii 300 g crenvurşti vegetali 200 g caşcaval 1 plic praf de copt 2 linguri suc de lămâie 1 legătură mărar 1 roşie 1 gogoşar 50 g măsline fără sâmburi Mod de preparare: Din margarină, […]
Roşii umplute cu vinete
Ingrediente: 1 kg roşii 2-3 vinete potrivite 100 g ulei 1-2 ouă sare 1 ardei roşu verdeaţă Mod de preparare: Roşiile se spală, ii se taie capacul, se scobesc şi se aşază pe un platou cu gura în jos. Vinetele se coc şi se prepară salata de vinete, la care se adaugă şi […]
Sos de tomate cu găluşte de caşcaval
Ingrediente pentru sos: 400 ml suc de roşii 1 ceapă mare 1 linguriţă vegeta 1 lingură făină de grâu 1 linguriţă miere condimente (maghiran, rozmarin, cimbru) 2-3 linguri ulei de măsline Ingrediente pentru găluşte: 3 chifle graham uscate 200 g caşcaval 1 ceapă 2 ouă 3 linguri făină 250 g lapte sare 1 legătură […]
Pastă de morcovi II
Ingrediente: 2-3 morcovi 3 linguri ulei sare Mod de preparare: Morcovii se curăţă, se spală, se dau prin răzătoarea mică şi se scurg de zeamă. Se amestecă cu uleiul şi sarea. Pasta obţinută se serveşte întinsă pe pâine. Poftă bună!
Pastă de branză cu ceapă
Ingrediente: 250 g brânză dulce 2-3 linguri ulei 2 linguriţe pastă de tomate 1 lingură vegeta 1 ceapă Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă fin. Restul ingredientelor se pun într-un bol şi se omogenizează cu ajutorul mixerului. Se obţine o pastă consistentă, căreia i se adaugă ceapa. Pasta […]
Ruladă de biscuiţi
Ingrediente: 1 kg biscuiţi 200 g miez de nucă 200 g rahat asortat 2 plicuri zahăr vanilat 600 ml apă 2 linguri zahăr 100 g nucă de cocos 1 lingură cacao 100 g unt Mod de preparare: Biscuiţii se rup în bucăţele mici, peste ei se toarnă un sirop preparat din apă şi […]