Retete culinare:
Compot de vişine
Ingrediente: 1 kg de vişine (cântărite după ce ai scos sâmburii) 300 gzahăr 2 aspirine Mod de preparare: Vişinele le cureţi de sâmburi cu un aparat special, ca să rămână întregi, iar aspirinele le pisezi bine. Torni fructele, zahărul şi aspirinele într-o cratiţă emailată, amesteci uşor şi le laşi 2 ore ca...Read more »
Friptură de porc la gratar
Ingrediente: 1 kg carne mai grasă de porc (ceafa) 100 g slănină sare piper cimbru Mod de preparare: Cureţi şi speli carnea şi o tai în felii potrivite. Amesteci apoi sare, piper şi cimbru în cantităţi egale, pudrezi bucăţile de carne cu acest amestec şi le laşi deoparte 10 minute. Intre timp...
Read more »
Salată de conopidă cu mazare
Ingrediente: 1 conopidă 300 g mazăre din conservă sau congelată 1 ceapă 1 castravete 2 ouă ulei muştar 1 ţelină sare şi piper 1 căţel usturoi Mod de preparare: Cureţi conopida şi o pui să fiarbă în apă. Cureţi apoi ţelina şi o pui la fiert separat. Intre timp, tai ceapa mărunt...Read more »
Cum se prepara Cocktail Summertime Scotch (video)
Read more »
Ciorbă de castraveţi si zarzare
Ingrediente: 2-3 castraveţi (mai mari) 2 cepe 2 morcovi 1 varză mai mică 1 ceaşcă ulei 2-3 roşii 1 legătură mărar 2-3 flori de mărar (din acelea pentru murături) sare condimente Mod de preparare: Pui 2-3 l de apă la fiert, cureţi castraveţii de coajă şi de seminţe dacă sunt mari, apoi...Read more »
Varză roşie cu bureţi şi cabanos
Ingrediente: 1,200 kg varză roşie 400 g bureţi 250 g cabanos sare piper zahăr 3 mere 1 1/2 pahar de vin 150 g grăsime 1 ceapă 120 g costiţă afumată 200 g smantană Mod de preparare: Varza se taie fideluţă, se dă sare şi după o oră se spală, şi se...Read more »
Jambon afumat la cuptor cu garnitură de castane în sos, marule brezate şi sote de napi
Ingrediente: 800g jambon afumat 120g unt 1 pahar vin rosu 300 g castane 400g napi 1 marule mari 40g costiţă 3 linguri sos brun Mod de preparare: Şunca se dă la cuptor, in tavă adîncă cu vin, unt şi puţină supă, circa 40 minute. Se taie şi se aşază pe...Read more »
Garf la cuptor cu garnitură de ţelină sotată şi coşuleţe din aluat umplute cu castraveţi în sos de friptură
Ingrediente: 1,400 g garf de porc 1 lingură bulion pastă sare cimbru piper 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel 400 g castraveţi în saramură 4 bucăţi ţelină 8-10 coşuleţe coapte din aluat fraged 150 g ulei 60 g costiţă afumată 1 ceapă 1 /4 l vin 1 morcov Mod de preparare:...Read more »
Ciuperci la tava
Ingrediente: 700 g ciuperci 2 linguri unt untură sau ulei 1/2 lămîie sare piper Mod de preparare: Ciupercile la tavă se pregătecc ca şi ciupercile gratinate. Le spălam, le curăţăm de pieliţă şi le rupem piciorul pe care îl tăiem în două, în lung. Infierbîntăm unt într-o tavă, punem ciupercile, le presărăm cu...Read more »
Ciuperci gratinate
Ingrediente: 700 g ciuperci 2 linguri unt pesmet sare piper Pentru sos : 1 lingură unt 1 lingură făină Mod de preparare: Spălăm şi curăţăm de pieliţă ciupercile, le opărim în apă clocotită cu sare. Le scoatem, le tăiem felii subţiri împreună cu piciorul. Păstrăm şi pieliţele pe caro le tăiem lunguieţ. Facem...Read more »
Iahnie de cartofi
Ingrediente: 750 g cartofi 5-6 cepe 2-3 legături pătrunjel 2-3 legături mărar 3 linguri ulei 1 lingură făină apă sare Mod de preparare: Tăiem ceapă multă în felii. Prăjim făina în ulei bine încins şi după ce sa rumeneşte, punem ceapa. Cînd se îngălbeneşte şi se moaie bine, punem cartofii, curăţaţi de coaja...Read more »
Clatite de cartofi
Ingrediente: 2-3 cartofi puţin lapte făină (cit cartofii) 2 ouă 1 lingură unt puţină untură 5 linguri smîntînă sare Mod de preparare: Punem cartofii bine spălaţi să fiarbă. Ii curăţăm şi îi dăm îndată prin sită. îi muiem cu puţin lapte, punem sare şi o cantitate de făină egală cu aceea a cartofilor,...Read more »
Chiftele de cartofi
Ingrediente: 700-800 g cartofi 2-3 gălbenuşuri 75 g caşcaval rus (sau parmezan) 100 g făină 100 g unt sau untură sare piper Mod de preparare: Fierbem cartofii sau îi coacem la cuptor. Cînd sînt gata, îi curăţăm de coajă şi îi dăm prin sită. In piureul cald punem gălbenuşurile, sare, piper, caşcaval ras....Read more »
Budinca de cartofi
Ingrediente: 1,250 kg cartofi 3 linguri smintina 2-3 pahare lapte 3 ouă 200 g caşcaval {şvaiţer sau parmezan) 125 g unt pesmet sare Mod de preparare: Luăm cartofi fierţi. Ii lăsăm să se răcească, îi tăiem felii şi îi sărăm puţin. Ungem o cratiţă cu unt, o prăsărăm cu pesmet şi aranjăm în...Read more »
Briose de cartofi
Ingrediente: 500 g cartofi pufin unt 1 pahar lapte 5 g drojdie de bere 1 ou 250 g făină sare piper Mod de preparare: Spălăm bine cartofii şi îi punem să fiarbă cu puţină sare. După ce au fiert îi scoatem, îi curăţăm şi îi dăm prin sită. înainte de a se răci....Read more »
Cartofi cu unt
Ingrediente: 500 g cartofi 1 pahar smîntînă 1 lingură unt 1/2 lămîie 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Tăiem cartofii cruzi în formă de felii de portocală, îi punem într-o cratiţă, îi presărăm după gust cu sare şi cu piper, turnăm apă fierbinte cît să-i acopere şi aşezăm cratiţa pe plită....Read more »
Cartofi umpluti
Ingrediente: 1 kg cartofi 50 g unt 200 g smîntînă 200 g brinză de vacă 1 legătură mărar sare Mod de preparare: Spălăm cartofii (săpunari) în cîteva ape. îi ştergem şi îi uscăm. îi ungem cu unt proaspăt, îi aşezăm pe o tavă şi îi dăm la cuptor. Cînd cartofii sînt copţi, îi...Read more »
Cartofi cu smantana
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceaşcă smîntînă 150 g unt 1 legătură mărar sare Mod de preparare: Alegem cartofi mai mici şi îi fierbem întregi. Turnăm peste ei smîntînă fierbinte. Presărăm mărar verde. Inainte de a pune smîntînă, putem prăji putin cartofii în unt. Pofta buna!Read more »
Mus de jambon afumat în aspic
Ingrediente: 600 g file sau pulpă afumată 1 l supă 11/2 l apă 1foaie dafin 2 albuşuri 12 foi gelatină 1/2 pahar vin roşu 2 linguri sos alb 180g unt 1 ceapă 1/2 ţelină sare piper alb 1 legătură pătrunjel 1-2 ridichi roşii 1-2 morcovi cîteva păstăi de fasole Mod de...Read more »
Jambon afumat cu tocătură de ficat in foitaj cu garnitură de sote de mazăre şi pilaf
Ingrediente: 800 g jambon afumat 200 g ficat de porc 200 g bureţi 2 linguri pesmet 1 lingură făină 200g orez 1/21 supă 100g cabanos 300 g roşii 120 g unt 300 g mazăre 200 g foitaj 2 ouă Mod de preparare: Se face o tocătură din ficat, bureţii sotaţi, pesmet,...Read more »
Ghiveci
Ingrediente: 3 cepe 2 cartofi 2 dovlecei 3 morcovi 200 g fasole grasă (albă sau verde) 200 g mazăre verde 100 g bame 1 ardei gras 5 roşii 1 vinătă 1 telină 2 legături pătrunjel 1 legătură mărar 150 g ulei sare piper usturoi Mod de preparare: Curăţăm şi spălăm bine zarzavatul. Tăiem...Read more »
Sufleu de fasole verde
Ingrediente: 300-400 g fasole 2 linguri unt 3-4 albuşuri 75 g caşcaval (sau parmezan) Pentru sos : 2 linguri făină 1 lingură unt 1/2 1 lapte sare Mod de preparare: Luăm fasole verde fideluţă, o curăţăm, o tăiem în romburi mici, o fierbem în apă clocotită cu sare, o strecurăm şi o punem...Read more »
Fasole verde cu unt
O reteta simpla si delicioasa de fasole verde cu unt din: fasole, unt, patrunjel, crutoane si sare. Ingrediente: 1 kg fasole 2 linguri unt 1 legătură pătrunjel crutoane sare Mod de preparare: Alegem fasole verde fideluţă, o curăţăm şi o fierbem în multă apă clocotită, la foc viu (cu sau fără sare). Cînd fasolea...
Read more »
Fasole verde cu smantana
Ingrediente: 1 kg fasole (de preferinţă fidelută) 150 g smintînă 175 g unt 1 ceapă 1 l apă 2 linguri făină 1 pahar lapte 1 legătură mărar sare Mod de preparare: Rupem virfurile păstăilor. Dacă sînt late, le tăiem în lung. Punem apa la fiert şi cînd clocoteşte băgăm fasolea încet, cîte o...Read more »
Mancare de fasole grasa
Ingrediente: 1 kg fasole grasa 3 cepe 3 linguri ulei 3 roşii 1 legătură pătrunjel 3 pahare apă sare piper Mod de preparare: Curăţăm fasole grasă şi o spălăm. Alegem cepe mari şi le tăiem felii subţiri. Le punem la foc într-o cratiţă cu ulei şi lăsăm să se moaie puţin ceapa; apoi...Read more »
Iahnie de fasole
Ingrediente: 500 g fasole 2 cepe 75 g morcov şi pătrunjel (rădăcini) 1 pahar ulei 1-2 linguri bulion de roşii 1 linguriţă făină sare piper (boabe) Mod de preparare: Muiem fasolea din ajun. A doua zi vărsăm apa. O umplem cu apă călduţă cît să o acopere de 2-3 degete şi o punem...Read more »
Fasole batuta (sleita,facaluita)
Ingrediente: 500 g fasole 1 morcov 3 linguri ulei 1/2 lămîie 3 cepe mari 1/2 căpătină usturoi sare Mod de preparare: Alegem de gunoaie fasolea albă, rotundă, ouşoare şi o punem în apă caldă. Aruncăm boabele stricate care se ridică deasupra. Lăsăm fasolea în apă pînă a doua zi şi controlăm încă o...Read more »
Ardei umpluti cu orez
Ingrediente: 10 ardei 200 g orez 2 cepe 150 g ulei 1 linguriţă bulion de roşii (sau 1—2 roşii) 1/2 lingură unt 1 pahar apă 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar sare piper Mod de preparare: Tocăm ceapa şi o îngălbenim în ulei, într-o tigaie. Adăugăm orezul, amestecăm puţin, potrivim sarea, piperul, şi...Read more »
Supă de berbec cu găină
Ingrediente: 600 g carne de berbec 350 g carne de găină 200 g bureţi 1 ceapă 1/2 telină sare piper pisat 1 pahar vin cimbru 1 legătură pătrunjel verde 1 legătură mărar 2 gălbenuşuri 2 linguri smantană 40 g ulei 1/4 lingură făină 3 l apă Mod de preparare: Carnea se spală...Read more »
Conopidă în aluat
Ingrediente: 1 conopidă mică 1 cană lapte 2 ouă 100 g făină sare ulei Mod de preparare: Amesteci laptele cu ouăle, apoi adaugi făină în ploaie amestecând mereu ca să nu se formeze cocoloaşe. Pui şi un praf de sare pentru gust şi laşi aluatul de clătite 30 de minute la rece...
Read more »
Garf la cuptor cu garnitură de sote de cartofi şi verzişoare brezate
Ingrediente: 1,400 kg garf de porc (muşchiul de la spinare) 1,500 kg varză 400 g cartofi 2 cepe 150 g untură sau ulei sare piper 6 g chimen 1/2 păhărel coniac 1/21 supă 60 g costiţă afumată 100 g zarzavat 1/2 lingură făina Mod de preparare: Garful întreg se dă la...Read more »
Chiftele de vinete cu sos
Ingrediente: Pentru chiftele ai nevoie de: 3 vinete 100 g brânză telemea 1 ou 1 felie pâine sare ulei Pentru sos ai nevoie de: 400 g usturoi sare zahăr ulei Mod de preparare: Vinetelor coapte şi tocate (scurse în prealabil) le adaugi pâinea, brânza, sare după gust, oul şi din toate faci...Read more »
Ingheţată de zmeură
Fierbi 300 g zahăr tos cu 750 ml lapte (nefiert înainte) şi le laşi să se răcească. Pasezi printr-o sită deasă 200 g zmeură (din care opreşti câteva fructe pentru decor), o amesteci cu laptele răcit şi adaugi zeama de la o lămâie. Torni îngheţata în cupe şi o pui la congelator. Ingheţată...
Read more »
Supă crema de legume la rece
Ingrediente: 6-7 roşii foarte coapte 5 castraveţi 4 ardei graşi 2 felii de pâine uscată 30 ml oţet 30 ml ulei sare 1 căţel de usturoi puţin chimen Mod de preparare: Speli ardeii, le scoţi seminţele. Cureţi de coajă castraveţii şi roşiile, apoi le tai în bucăţi mici şi le pui pe...Read more »
Chifteluţe de dovlecei cu cimbru verde
Ingrediente: 2 dovlecei 1 căpăţână potrivită de usturoi piper mărar pătrunjel cimbru verde condimente 1 ou făină ulei Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă şi sămânţă, îi tai cubuleţe şi îi pui la fiert cu apă sărată. După ce au fiert, îi scurgi bine de zeamă, îi laşi să se răcească...Read more »
Ciorbă cu legume si sare de lamaie
Ingrediente: 2-3 cartofi noi o mână de păstăi galbene 4-5 roşii 2 cepe 2 ardei graşi 1 dovlecel 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuştean sare de lămâie sare Mod de preparare: Cureţi şi speli legumele şi oui la fiert într-o oală cu apă cartofii tăiaţi cubuleţe, păstăile rupte în bucăţi mici şi...
Read more »
Pastă de fasole lată cu ouă
Ingrediente: 500 g fasole păstăi 200 g maioneză sare piper 2 ouă 1 roşie 1 ardei pentru ornat Mod de preparare: Pui fasolea să fiarbă în 2 l de apă clocotită cu sare. Separat fierbi ouăle. După ce a fiert fasolea, o treci de două ori prin maşina de tocat şi o...Read more »
Mancărică de ardei copti si vinete
Ingrediente: 3 vinete 6 ardei 5 cepe 3-4 roşii sare piper ulei Mod de preparare: Pui ardeii şi vinetele la copt pe aragaz şi când sunt gata le pui într-un castron, le presari cu sare şi le acoperi cu un prosop curat. Le laşi aşa 15 minute, apoi le cureţi de coajă...Read more »
Vişinată
Ingrediente: 2 kg de vişine 1/2 kg zahăr 5 l de ţuică de casă Mod de preparare: Intr-un borcan mare aşezi un rând de vişine (spălate bineînţeles), un rând de zahăr până se termină cantităţile. Le ţii aşa, la macerat timp de o săptămâna şi amesteci cu o lingură de lemn din...
Read more »
Jambon afumat la cuptor cu garnitură de patru piureuri separate, de cartofi, morcovi, spanac şi castane
Ingrediente: 800g jambon afumat 400g castane 400g cartofi 1 1/4 kg spanac 400g morcovi 1 l lapte 1 pahar vin 30g hrean sare zahăr 120g unt 1 foaie dafin Mod de preparare: Şunca se pune în tavă şi se dă la cuptor circa 30 minute cu vin, 1 foaie dafin şi...Read more »
Dovlecei cu mujdei
Ingrediente: 2 dovlecei proaspeţi 3 ouă 4-5 linguri făină condimente mujdei de usturoi Mod de preparare: Tai dovleceii feliuţe subţiri pe care le dai prin ouăle bine bătute şi condimentate şi apoi prin făină. Le prăjeşti într-o tigaie în uleiul nu prea încins, pe ambele părţi. Ii serveşti calzi sau reci,...Read more »
Supă de gulioare cu smantană
Ingrediente: 1 ceapă 1-2 morcovi 5-6 gulioare 1 ou făină verdeaţă sare smântână ulei condimente Mod de preparare: Tai ceapa ca pentru ciorbă, morcovul îl tai rondele şi le căleşti în ulei. Adaugi gulioarele rase pe răzătoarea mare şi le mai căleşti 5 minute. Le stingi cu 1,5 l de apă caldă,...Read more »
Spaghete cu ton si cascaval
Ingrediente: 500 g spaghete 1 conservă de peşte (cea mai bună este cea de ton măcinat) 250 g caşcaval ras Mod de preparare: Intr-o tavă unsă cu puţin ulei, pui spaghetele fierte, peştele (scurs de ulei) din conservă şi caşcavalul ras. Dai tava la cuptor şi o laşi până când caşcavalul se...Read more »
Spirale cu branză de capră si iaurt
Ingrediente: 400 g paste făinoase 150-200 g brânză de capră 150 g iaurt 1 legătură de mărar Mod de preparare: Intr-un castron mai mare, pui pastele făinoase fierte şi răstorni peste ele brânza fărâmiţată cu furculiţa şi iaurtul, iar la sfârşit adaugi mărarul tocat mărunt (cantităţile de brânză sau iaurt pot...Read more »
Martaş de legume
Ingrediente: 5-6 ardei 4 roşii 2 cepe 1 lingură făină 150 g smântână 1-2 foi dafin sare ulei Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai fideluţă şi o pui la călit în ulei împreună cu ardeii tăiaţi fideluţă. Roşiile le decojeşti, le tai bucăţele, le adaugi în mâncare şi le fierbi apoi...Read more »
Mancărică de dovlecei cu cimbru
Ingrediente: 2-3 dovlecei potriviţi (fără sâmburi mari) 2-3 cepe 2 roşii 2 ardei 200 ml ulei cimbru frunze de pătrunjel sare piper boia ulei Mod de preparare: Cureţi ceapa şi ardeii, le tai mărunt, apoi le căleşti în ulei împreună cu pătrunjelul tăiat mărunt, lei de pe foc şi adaugi boia....Read more »
Pilaf de dovlecei cu sos de roşii
Ingrediente: 3 dovlecei mijlocii 1 ceaşcă orez 1 ceapă 2 linguri ulei sare mărar tocat Pentru sos ai nevoie de: 500 g roşii 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă făină 1 frunză ţelină sare Mod de preparare: Razi dovleceii de coajă, îi tai bucăţele şi îi rumeneşti în puţin ulei împreună cu ceapa...
Read more »
Salata de dovlecei cu tarhon
Ingrediente: 4 dovlecei potriviţi 1 legătură de tarhon 1 legătură de mărar 3-4 linguri ulei oţet sare piper Mod de preparare: Cureţi de coajă dovleceii, îi speli şi îi pui la fiert. Când s-au fiert, îi scoţi, îi scurgi şi îi tai în cubuleţe potrivite. Peste dovlecei torni un sos preparat din...Read more »
Pulpe de pui la gratar
Ingrediente: 4 pulpe de pui 3-4 căţei de usturoi 1 pahar de bere sare piper Mod de preparare: Cu o zi înainte să frigi pulpele de pui, le cureli, le speli şi le pui într-o cratiţă. Torni peste ele berea şi presari căţeii de usturoi tăiaţi mărunt, sare şi piper după gust. Dai...
Read more »
Supă de berbec cu mazăre şi arpacaş
Ingrediente: 1,200 kg carne de berbec cu os 1 telină 2 rădăcini albitură 1 morcov 1 fir praz 1 crenguţă cimbru sare 4 căţei usturoi 120 g mazare 100 g arpacaş 3 l apă Mod de preparare: Carnea bine spălată se pune la fiert, se spumează bine, pe parcurs se adaugă...Read more »
Ciorbă de perişoare cu verdeaţă
Ingrediente: 5 cepe verzi 3-4morcovi 1/2 kg carne tocată din piept de pui 4 cartofi fierţi 1 ou 3 linguri griş borş 100 g orz tarhon pătrunjel sare piper Mod de preparare: Pui la fiert apă într-o oală de 10 l, apoi adaugi 2 cepe verzi tocate mărunt, morcovii daţi pe râzătoare....
Read more »
Ciorbă de ciuperci
Ingrediente: 1/2-1 kg ciuperci 3-4 morcovi 1 pătrunjel 1 păstâmac 1 ceapă potrivită 1 ardei gras 2 roşii 50 ml ulei 200 ml smântână 1 ou sare 1 lingură condimente 3-4 l apă Mod de preparare: Cureţi pătrunjelul şi păstârnacul şi le tai mărunt, morcovii îi tai rondele, ardeiul îl tai fideluţă...Read more »
Paste cu vinete si dovlecei
Ingrediente: 1 pachet paste (250 g) 2 vinete 3-4 dovlecei 1 pahar iaurt (400 g) sare 1 căpăţână de usturoi Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare şi când sunt gata le treci sub un jet de apă rece şi le laşi să se scurgă. Cureţi vinetele şi dovleceii,...Read more »
Cum se prepara Cocktail Rusty Nail (video)
Ingrediente: 50 ml Scotch Whiskey 25 ml honey flavoured whiskey liqueur 1 lemon some cubed ice 1 knife 1 short glass 1 cocktail stirrer 1 standard 25ml spirit measure
Read more »
Vinete prăjite cu sos de roşii
Ingrediente: 3 vinete potrivite 1 lingură de făină 1 căpăţână mare de usturoi 500 g roşii 3 linguri de untdelemn 1 lingură de zahăr sare Mod de preparare: Tai vinetele rondele, după care le pui pentru câteva minute în apă clocotită cu sare. Le scoti, le lasi la scurs pe un suport...Read more »
Fasole verde pentru iarna
Fasolea verde, curăţată şi sortată, o speli în apă curată şi o pui la fiert într-o oală emailată, în apă cu sare (la fiecare litru de apă, adaugi 2 linguriţe rase cu sare). Când este aproape fiartă, pui fasolea în borcanele încălzite şi acoperi cu apa în care a fiert. Pui câte o...Read more »
File de cod cu spanac
Ingrediente: 3 bucăţi file de cod 1 kg spanac 3 ouă caşcaval ras 2 cepe 2 căţei de usturoi margarină pentru uns zeamă de lămâie sare Mod de preparare: Stropeşti peştele cu zeamă de lămâie, îl rulezi şi îl fixezi cu scobitori, apoi il dai la cuptor pentru 5-10 minute. Separat, fierbi...
Read more »
Conopida cu carne tocata
Ingrediente: 1 conopidă 2 linguri sare 400 g carne tocată 2 ouă 1 ceapă roşie 1/4 linguriţă piper 1 vârf de cuţit de nucşoară 2 linguriţe de unt Mod de preparare: Pui la fiert 2 l de apă cu sare, apoi cureţi conopida, o tai în două, o adaugi în oală. O...Read more »
Carote cu unt
Ingrediente: 700 g carote 75 g unt zeamă de carne sau apă clocotită 5 crutoane 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Carotele se spală şi se curăţă de crude, cu cuţitaşul, păstrîndu-le forma rotundă. Le putem însă opări, lăsîndu-le să dea cîteva clocote, apoi le lăsăm să se răcească, le scoatem...Read more »
Linte cu unt
Ingrediente: 500 g linte 1 ceapă 2 linguri unt sare Mod de preparare: Fierbem lintea în foarte puţină apă. Mîncarea trebuie să fie scăzută. Tocăm ceapa şi o prăjim în unt, într-o cratiţă. Apoi adăugăm lintea. Cum este gata, servim la masă. Lintea se poate servi şi cu cîrnaţi sau cu costiţă prăjită....Read more »
Napi cu sos
Ingrediente: 10 linguri aluat de clătite 5 roşii grăsime pentru sos de roşii sare Mod de preparare: Curăţăm şi spălăm napii, îi uscăm într-un şervet, îi punem într-o cratiţă adîncă cu unt fierbinte, adăugăm zeamă de lămîie şi sare, rumenindu-i pe toate părţile. Apoi turnăm sos de roşii şi fierbem napii pînă se...Read more »
Napi cu smantana
Ingrediente: 700 g napi 1 lingură unt 10 linguri smîntînă putină făină sare piper Mod de preparare: Curăţăm napii, îi fierbem 8-10 minute în apă clocotită, îi strecurăm şi îi punem într-o cratiţă cu unt proaspăt fierbinte. Adăugăm sare, piper şi smîntînă dreasă cu puţină făină. Amestecăm totul bine pe plită. Potrivim gustul...Read more »
Sufleu de mazare
Ingrediente: 300 g mazăre 3 linguri unt 2-3 linguri făină 1/2 1 lapte 5 linguri caşcaval (sau parmezan) 4 albuşuri sare piper Mod de preparare: Alegem mazăre tînără, o curăţăm şi o opărim cu apă sărată. O strecurăm. Ungem cu unt un vas de sticlă rezistentă la foc sau de piatră. într-o crăticioară...Read more »
Mazare pastai cu unt
Ingrediente: 750 g mazăre 1 lingură unt 2 legături mărar zahăr sare Mod de preparare: Mazărea păstăi trebuie să fie foarte tînără. O curăţăm, o spălăm şi o fierbem în apă clocotită cu puţină sare. Apoi o strecurăm. Infierbîntăm puţin unt într-o cratiţă, adăugăm mazărea, scuturăm cratiţa de cîteva ori, punem zahăr după...Read more »
Mazare boabe cu rosii
Ingrediente: 1 kg mazăre 1 ceapă 1 lingură unt 1 lingură ulei 4-5 roşii sau 2 linguri bulion 2 legături mărar zahăr sare Mod de preparare: Acest fel se face ca şi mazărea sote, cu o singură deosebire : tocăm o ceapă şi o lăsăm să se moaie într-o crăticioară pe plită, în...Read more »
Mazare batuta
Ingrediente: 500 g mazăre uscată 1 ceapă mare 5 linguri ulei sare usturoi Mod de preparare: Alegem de gunoaie mazăre uscată, galbenă, aruncînd boabele atinse. O spălăm şi o punem la fiert în apă rece (cît să acopere mazărea), cu o ceapă tăiată. Lăsăm să fiarbă încet. Cînd mazărea este pe jumătate fiartă,...Read more »
Mazare sote
Ingrediente: 1,250 kg mazăre 100 g unt 1/2 lingură făină 2 1/2 linguri zeamă de carne (sau de pasăre) zahăr sare Mod de preparare: Fierbem mazărea în multă apă clocotită (cu sare), la foc viu. După ce a fiert o strecurăm şi o stropim cu puţină apă rece, ca să-şi menţină culoarea. Punem...Read more »
Cum se prepara Cocktail Singapore Sling (video)
O reteta simpla despre cum se prepara Cocktail Singapore Sling Ingrediente: 7 ½ ml lime juice 75 ml pineapple juice some angostura bitters 7 ½ ml benedictine 15 ml cherry brandy 7 ½ ml cointreau 25 ml gin 7 ½ ml grenadine 1 pineapple slice 1 glace cherry some ice cubes some crushed ice...
Read more »
Salată de ouă cu caşcaval
Din 2 gălbenuşuri (unul fiert, unul nefiert), ulei, muştar şi la urmă 2-3 linguri de smântână faci o maioneză pe care o sărezi şi o piperezi (cu piper alb) după gust. Razi 300 g caşcaval pe răzătoarea mică şi 5 ouă le fierbi şi le tai mărunt. Intr-un bol pui 1/3 din maioneză,...Read more »
Ghiveci de legume de vara (retete de post)
Ingrediente: 3 cartofi 1 dovlecel 1 ceapă mare 1 ardei gras 2 roşii verdeaţă tocată sare piper boia ulei Mod de preparare: Tai cubuleţe cartofii curăţaţi, iar dovlecelul şi ceapa le tai felii subţiri, apoi le pui într-o cratiţă unsă cu puţin ulei. Deasupra aşezi roşiile tăiate felii şi ardeiul tăiat inele...
Read more »
Salată cu sos picant
mare 250 g brânză telemea 150 g salam 1 castravete 2 roşii 4 linguri ulei 3 linguri oţet 1 linguriţă muştar 1 ceapă 1 legătură de pătrunjel tocat 1 legătură mărar tocat sare piper (după gust) Mod de preparare: Cureţi şi speli salata şi o laşi la scurs. Tai...Read more »
Rosii pane
Ingrediente: 3-4 roşii (tari şi cărnoase) 2 căţei mari de usturoi 2-3 linguri de făină 2 ouă 1 legătură de mărar 5-6 linguri ulei sare şi piper după gust Mod de preparare: Tai roşiile rondele, le sărezi şi le piperezi. Intre timp, baţi ouăle cu puţină sare şi mărar tocat. Dai...Read more »
Rosii cu vinete la cuptor
Tai rondele 3 vinete potrivite, le sărezi şi le laşi o oră într-un castron. între timp tai roşiile felii subţiri şi le scoţi seminţele. Cureţi o căpăţână mare de usturoi, după care tai căţeii felii subţiri. Ungi un vas termorezistent sau o tavă cu ulei şi aşezi alternând feliile de roşii şi vinete...Read more »
Desert: Prăjitură cu mere
O reteta delicioasa de prajitura cu mere din: lapte, zahar, ou, amoniac, unt, faina, mere, zahar, scortisoara si zahar pudra. Pentru foi ai nevoie de: 4 linguri lapte 4 linguri zahăr 1 ou 1 linguriţă amoniac stinsă cu oţet 100 g unt sau margarină făină Pentru umplutură ai nevoie de: 2 kg mere 300...
Read more »
Ciorbă de fasole păstăi
Ingrediente: morcovi ceapă ardei păstăi de fasole cimbru pătrunjel sare boia condimente 1 ou smântână Mod de preparare: Tai morcovii şi ardeii cubuleţe, toci ceapa şi apoi le căleşti în ulei cu puţină boia. Torni apă şi le laşi să fiarbă, apoi adaugi fasolea tăiată, cimbrul, sarea şi puţine condimente. Când...Read more »
Pastăi scăzute
Ingrediente: 1 şi 1/2 kg păstăi de fasole (galbene, late) 1/2 kg ardei 1/2 kg ceapă 1 kg roşii 1 legătură pătrunjel sare şi piper Mod de preparare: Cureţi, speli şi rupi în bucăţele mici păstăile de fasole. Ardeii şi ceapa le tai peştişori. Roşiile le decojeşti şi le tai mărunt....Read more »
Pizza cu de toate
Ingrediente: 10 ouă 6 linguri ulei 8 linguri smântână 12 linguri făină ulei sare piper Pentru umplutură ai nevoie de: 150 g cârnaţi de bere 3-4 felii de şuncă presată 100 g măsline 100 g ciuperci 2 ardei graşi 150 g caşcaval Mod de preparare: Baţi ouăle cu smântână, apoi adaugi uleiul...
Read more »
Salată cu branză telemea si măsline
Ingrediente: 3 roşii 1 castravete 1 ceapă verde 200 g brânză telemea 100 g măsline 4 linguri ulei piper 1 linguriţă oţet sare Mod de preparare: Pui telemeaua cu o zi înainte la desărat. Roşiile şi castravetele le tai felii, iar ceapa o toci mărunt şi le aşezi pe toate într-o salatieră....Read more »
Pastă de urdă cu marar
Ingrediente: 1 kg urdă 2 cepe uscate (sau 2 legături de ceapă verde) 2 legături mărar sare piper 100 ml ulei Mod de preparare: Sfărâmi urda cu furculiţa într-un castron mai mare, adaugi ceapa şi mărarul tocate mărunt, presari sare şi piper după gust şi apoi freci compoziţia cu uleiul până...Read more »
Dovlecei umpluti cu ciuperci
Ingrediente: 4 dovecei 3 fire de ceapă verde 2 cutii ciuperci 1 legătură mărar 200 ml smântână sare piper 2 morcovi 1 cârnat afumat 200 ml ulei 1 roşie mare Mod de preparare: Cureţi dovleceii pijamale (adică o porţiune de coajă o cureţi, una nu), îi tai în jumătate pe lung...
Read more »
Chiftele din carne de iepure
Ingrediente: 4 pulpe de iepure 1 legătură ceapă 2 ouă 1 morcov 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 2 felii de pâine 1 ceaşcă lapte boabe de piper oţet vin roşu făină ulei Mod de preparare: Pui cu o zi înainte pulpele de iepure într-un baiţ preparat din 1 parte apă, 1...
Read more »
Ciorbă cu carne afumată de iepure
Ingrediente: 1/2 iepure de casă afumat 1 legătură de ceapă 2 morcovi 2 linguri pastă de tomate 1 mână de orez 1 legătură leuştean 1 legătură mărar 1 cană de borş sare piper Mod de preparare: Porţionezi iepurele şi îl pui la fiert în apă cu puţină sare pentru 1 oră. între...
Read more »
Tocană de berbec cu garnitură de pilaf
Ingrediente: 1,400 kg carne de berbec 200 g orez 150 g unt sare 1 linguriţă boia de ardei iute şofran 2 cepe 2 mere mici 60 g costiţă afumată 1 1/2 l supă de berbec sau apă 2 linguri smantană Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi egale, se sotează cu...Read more »
Compot de corcoduse
Ingrediente: 2 kg corcoduşe 500 g zahăr 3 l apă Mod de preparare: Cureţi corcoduşele de codiţe, le speli şi le laşi să se scurgă. Aşezi în fiecare borcan de 420 g câte o mână de corcoduşe, 3-4 linguriţe de zahăr, apoi îl umpli cu apă. Capsezi borcanele sau le legi cu...
Read more »
Dulceaţă de mure
Ingrediente: 500 g mure 250 g zahăr 1 vârf de cuţit cuişoare pisate 2 vârfuri de cuţit de scorţişoară pisată 1 lingură suc de lămâie Mod de preparare: Cureţi murele, le speli într-o sită, le laşi să se scurgă şi le storci uşor (fără a le zdrobi). Le pui într-o cratiţă cu...
Read more »
Fasole cu verdeata si bulion
Ingrediente: 5 kg de fasole verde, curăţată şi spălată o mână bună de pătrunjel verde câteva frunze de ţelină (spălate şi tocate mărunt) sare neiodată 3/2 kg bulion conservant Mod de preparare: Intr-o oală înaltă pui un strat nu foarte gros de fasole verde ruptă bucăţi, presari pătrunjel tocat, frunzele de ţelină...Read more »
Chec de dovlecei cu morcovi
Ingrediente: 3 ouă 200 ml ulei 400-450 g zahăr 500 g dovlecei 200 g morcovi 1 linguriţă esenţă de vanilie 1/2 linguriţă sare 1 lingură scorţişoară măcinată 3 căni făină 1 linguriţă bicarbonat 1/2 linguriţă praf copt 100 g nucă măcinată stafide Mod de preparare: Speli dovleceii şi morcovii, apoi îi dai...Read more »
Gogosi turnate cu prune
Ingrediente: 1 ou făină ulei zahăr pudră sare bicarbonat 1 pahar mic iaurt 5 prune Mod de preparare: Speli bine prunele, le cureţi de sâmburi şi le tai cubuleţe. Amesteci iaurtul cu oul, pui puţină sare şi făină cât să obţii un aluat moale, precum cel de chec. Adaugi bicarbonatul şi prunele...Read more »
Prăjitură cu budincă si piersici
Ingrediente: 8 ouă 8 linguri zahăr 8 linguri făină 4 linguri ulei Pentru cremă ai nevoie de: 2 plicuri praf de budincă 1 l lapte 4 linguri zahăr 50 g unt (sau margarină) 1 kg piersici 200 g zmeură Pentru sirop ai nevoie de: 1 cană apă 3 linguri zahăr 1 plic zahăr...
Read more »
Pizza cu vinete si ardei
Ingrediente: 500 g făină, drojdie cât o nucă 3 linguri ulei sare 200 ml apă caldă Pentru umplutură: 8 roşii 2 vinete lunguieţe 2 gogoşari 2 ardei graşi 1 legătură ceapă verde 200 g măsline negre 100 g margarină 1 pahar ulei piper sare ketchup dulce Mod de preparare: Frămânţi dn făină,...Read more »
Tocană de berbec cu arpagic, morcovi, mazăre, cartofi şi ciuperci)
Ingrediente: 1,400 kg carne de berbec (spată sau piept) 80 g costiţă afumată 1/2 l vin roşu 120 g unt 200 g morcovi 10 ciuperci 300 g cartofi 150 g arpagic 100 g mazăre 1 lingură bulion pastă puţin mujdei 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Carnea se taie...Read more »
Pilaf de berbec
Ingrediente: 1 kg carnc de berbe 400 g roşii 100 g ulei sare piper cimbru 200 g bureţi 240 g orez 1 ceapă 1 1/2 apa 1/2 păhărel de rom Mod de preparare: Carnea bine spălată, se taie, se prăjeşte şi sc fierbe 1 oră cu apă şi sare. Separat se sotează...Read more »
Papricaş de berbec
Ingrediente: 1,400 kg carne dc berbec 1 linguriţă boia de ardei 3 cepe 3 linguri smantană 1 păhărel rom 300 g cartofi 2 linguri făină 2 ouă sare unt Mod de preparare: Carnea se spală bine, se taie bucăţi şi se sotează cu ceapa tocată, apoi se pune boiaua, sare, 1/2 lingură...Read more »
Borş de berbec cu bureţi
Ingrediente: 1,200 kg carne de berbec 300 g mere acre pădureţe 2 cepe 1 linguriţă boia sare 300 g bureţi 4 căţei usturoi 1 lingură bulion pastă 2 legături verdeaţă 4 ardei graşi 3 l apă 1/2 l borş Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi egale, se opăreşte şi se pune...Read more »
Chifteluţe cu ciuperci si branză
Speli 2 kg de ciuperci, le fierbi într-o oală cu apă timp de 15-20 de minute, apoi le scurgi şi le tai mărunt. Când s-au răcit, le amesteci într-un castron mai mare cu 3 cartofi mari fierţi şi mărunţiţi cu furculiţa, 250 g brânză dată pe răzătoarea mică, condimente, 2 ouă, puţin piper,...Read more »
Sarmale in frunză de varză
Ingrediente: 6 cepe 1 kg orez 2 gogoşari 2 kg carne de porc tocată 2 verze murate ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa şi gogoşarii, le tai mărunt şi le pui să se călească împreună în ulei încins. Speli bine orezul, îl adaugi peste legumele rumenite şi le laşi să...
Read more »
Ciorbă acra din oase de porc
Ingrediente: morcovi ceapă roşii ţelină ardei pătrunjel (frunze şi rădăcină) tarhon oase de porc borş sau oţet ulei Mod de preparare: Toci zarzavatul, îl căleşti, apoi îl pui la fiert. Speli oasele, le opăreşti şi le adaugi în ciorbă. Când a fiert carnea adaugi şi roşiile date pe râzătoare. La final, dregi...Read more »
Sufleu de rosii
Ingrediente: 200 g piure de roşii 50 g caşcaval ras (sau parmezan) 2 linguri sos alb 3-4 ouă 100 g macaroane 1-2 linguri făină 1 pahar lapte sau zeamă de carne 1 lingură unt Mod de preparare: Facem un sos alb cu o bucăţică de unt şi făină, în care turnăm lapte fierbinte...Read more »
Rosii umplute cu orez
Ingrediente: 10 roşii 1 lingură untură sau ulei 3 cepe 3 linguri orez 2 legături pătrunjel 1 legătură mărar pesmet sare piper Mod de preparare: Alegem roşii mai mari, tăiem un căpăcel şi le scoatem miezul. Apoi punem într-o tigaie untură, ceapă tăiată mărunt şi lăsăm să se moaie ceapa. Tăiem mărunt pătrunjel...Read more »
Rosii prajite in aluat
Ingrediente: 10 linguri aluat de clătite 5 roşii grăsime pentru prăjit sare Mod de preparare: Alegem roşii frumoase, tari. Le curăţăm de pieliţă. Le tăiem în două, orizontal. Le scoatem seminţele. Apoi le tăiem după mărime, în patru sau în şase. Le sărăm puţin şi le lăsăm cîteva minute (ca să se scurgă)....Read more »