luni, 24 septembrie 2012

Retete simple #49


Retete simple:

Covrigi cu mac

  Ingrediente: 500 g făină 2 linguri miere 20 g drojdie 250 apă călduţă sare   Mod de preparare: Se frământă un aluat care se lasă la crescut 30 de minute. Se fac covrigi rotunzi, care se opăresc în apă cu sare aproximativ 2-3 minute. După opărire, se aşază pe o planşetă să se...
Read more »

Paine cu seminte de dovleac

  Ingrediente: 1 kg făină intermediară 500 ml apă călduţă 25 g drojdie 2 linguriţe miere sare 200 g seminţe de dovleac   Mod de preparare: Se prepara un aluat. Pâinea se unge pe deasupra cu apă şi se coace, la foc domol, 40-45 de minute. După ce s-a copt, se unge cu apă...
Read more »

Prăjitură cu vişine si blat cu smantană

Prăjitură cu vişine si blat cu smantană
  Ingrediente: 400 g făină 400 g smântână degresată 2 ouă 300 g zahăr pudră 1 praf de copt 600 g vişine sare 3 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare: Vişinele se spală şi li se scot sâmburii, se pun într-un castron şi se presară cu 50 g zahăr. Se freacă ouăle cu...
Read more »

Tocana olteneasa

  Ingrediente: 200 g cârnăciori 5 tulpini de praz 2 ardei graşi 3 roşii mari, răscoapte 6 cartofi mari 1 ardei iute (ciuşcă) 1 legătură mărar 1 pahar vin alb 1 legătură pătrunjel 1 pahar untdelemn sare 500 g carne slabă de mânzat (pasăre, purcel)   Mod de preparare: Carnea, cârnăciorii şi prazul se...
Read more »

Ţelină a la grec

  Ingrediente: 1 kg ţelină 250 g roşii 2-3 cepe 3-4 linguri ulei 2 linguri făină 1 lingură zahăr 200 g smântână 1 legătură mărar   Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se taie în felii subţiri şi se fierbe în apă cu sare, după care se pune la scurs într-o strecurătoare. Ceapa se...
Read more »

Prajitură cu prune

  Ingrediente: 500 g făină 250 g zahăr 1 lingură unt 150 ml lapte 4 ouă 1 praf de copt 700 g prune 50 g zahăr pudră 2 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare: Intr-un castron, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă făina, laptele şi praful de copt, iar la urmă albuşurile...
Read more »

Ţelină cu maioneză

Ţelină cu maioneză
  Ingrediente: 1 ţelină potrivită 2 ouă 2 linguri suc de lămâie (opţional) sare   Mod de preparare: Un ou se fierbe bine şi se răceşte. Gălbenuşul se pune într-un castron şi se amestecă cu celălalt gălbenuş crud. Se mixează, adăugându-se ulei puţin câte puţin, suc de lămâie şi sare. Ţelina curăţată bine şi...
Read more »

Salată de untişor si leurda

  Ingrediente: 300 g untişor crud 300 g leurdă crudă 1 legătură mărar 2 linguri ulei de măsline 3 linguri suc de lămâie 1 linguriţă miere sare   Mod de preparare: Untişorul şi leurda se aleg, se spală bine, li se rup codiţele şi se taie în bucăţi mari. Mărarul se toacă mărunt şi...
Read more »

Gaina machedoneasca

  Ingrediente: 1 găină  1 căpăţână usturoi 1 lingură untură (untdelemn) 400 g brânză (ori caşcaval) 200 g şuncă afumată 4 ouă 200 ml lapte acru (iaurt) piper cimbru busuioc 1linguriţă sare (dacă n-au destulă sare brânza şi şunca) Mod de preparare: Găina se fierbe, împreună cu măruntaiele se toacă pastă usturoiul .Se dezosează...
Read more »

Hrean cu iaurt

Hrean cu iaurt
  Ingrediente: 2 bucăţi de hrean 2 linguri suc de lămâie 1 lingură de miere de albine sare 100 ml iaurt 2 linguri smântână   Mod de preparare: Hreanul se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea mică. Se adaugă zeama de lămâie, puţină sare şi mierea. Se omogenizează cu iaurt şi smântână....
Read more »

Plăcintă cu branză dulce si stafide

  Ingrediente pentru foi: 1 pachet margarina 150 ml apă 20 g drojdie 1 praf de sare 1 linguriţă miere făină cât cuprinde Ingrediente pentru umplutură: 700 g brânză dulce 4 ouă 3 pliculeţe zahăr vanilat 250 g zahăr 100 g stafide   Mod de preparare: Pentru foi: se pune într-un castron mai mare...
Read more »

Grau fiert cu fructe

  Ingrediente: 500 g grâu 2 mere 1 kiwi 1 portocală 100 g fulgi de cocos 100 g nucă măcinată   Mod de preparare: Grâul se alege, se spală şi se fierbe la foc domol, în aproximativ 2 litri de apă clocotită. înainte de a fi servit, se ornează cu diferite fructe de sezon...
Read more »

Cremă de usturoi

Cremă de usturoi
  Ingrediente: 6 căţei de usturoi 100 ml suc de lămâie 400 g cartofi 100 ml ulei de măsline presat la rece sare   Mod de preparare:   Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se mixează în blender cu restul ingredientelor, uleiul adăugându-se treptat. Crema se poate orna cu măsline. Se serveşte...
Read more »

Gelatina din seminţe de in

  Ingrediente: 3 linguri seminţe de in 250 g apă sare Mod de preparare: Seminţele de in se macină şi se amestecă cu apa fiartă şi răcită. Se lasă la macerat 10 minute, după care se trec prin sită. Se dă la frigider unde se îngroaşă şi se păstrează. Această gelatină poate înlocui foarte...
Read more »

Muştar preparat in casa

  Ingrediente: 1 pungă fulgi de porumb 2 căţei de usturoi 50 g suc de lămâie 50 ml ulei de măsline sare 1 lingură miere de albine   Mod de preparare: Fulgii se porumb se pun la înmuiat, cu 50 ml apă fiartă şi răcită, 10-15 minute. Se mixează în blender cu restul ingre­dientelor...
Read more »

Lapte de soia preparat in casă

  Ingrediente: 1 cană de soia boabe 1,5 litri apă 100 g miere 2 pliculeţe zahăr vanilat 1 lămâie rasă   Mod de preparare: Soia se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apă şi se clăteşte cu apă rece. Se mixează în blender cu 1 litru de apă. Devine o...
Read more »

Turtiţe din aluat nedospit

  Ingrediente: 500 g făină integrală 250 ml apă călduţă sare 3 linguri ulei de măsline 50 g susan sau mac   Mod de preparare: Intr-un bol mai mare se frământă făina cu sare, apă călduţă şi ulei. Cu mâinile, se fac biluţe de mărimea unei nuci mai mari care se turtesc cu podul...
Read more »

Paine de secară cu susan

  Ingrediente: 500 g făină de secară 500 g făină de grâu 500 ml apă 25 g drojdie 2 linguriţe miere 1 praf de sare 50 g susan   Mod de preparare: Se frământă un aluat pentru pâine (vezi reţeta 304). Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă să crească...
Read more »

Salată de salată verde si castraveti

Salată de salată verde si castraveti
  Ingrediente: 2 salate verzi (lăptucă) 5 castraveţi potriviţi 1 legătură mărar verde 1 iaurt sau 1 pahar smântână cu grăsime redusă 1 linguriţă vegeta 3 căţei de usturoi ras 1 linguriţă miere 2 linguri suc de lămâie 1 lingură ulei de măsline   Mod de preparare: Salata se spală, se rupe în bucăţi,...
Read more »

Salată de spanac II

  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri ulei de măsline 2 linguri suc de lămâie 3-4 căţei de usturoi sare 1 ou fiert   Mod de preparare: Spanacul se alege şi se spală bine sub jet de apă. Se taie în bucăţi, se aşază într-un castron, iar deasupra se toarnă un sos făcut din...
Read more »

Saratele muntenesti

  Ingrediente:  500 g faină 1 pachet unt 4 ouă 1 păhărel lapte 2 linguri smântână 1 lingură sare 2 linguri chimen   Mod de preparare: Se amestecă întâi faina cu unt, apoi se adaugă 2 ouă, lapte, smântână, sare se frământă bine, apoi se lasă la rece, să se-ntărească. Se taie tăieţei subţiri...
Read more »

Pită dulce

  Ingrediente aluat: 250 g faină apă 100 ml ulei sare Ingrediente umplutura: 250 g nuci măcinate Sirop:100 ml apă ,1 lingură zahăr ,1 lingură miere ,1 lingură zahăr vanilat ,coajă portocală 1 linguriţă rom   Mod de preparare: Se frământă până nu se mai lipeşte de mână, se întinde foaie, se taie în...
Read more »

Pastrama

  Ingrediente: carne de oaie tânără sare grunjoasă cimbru mult boia piper rozmarin busuioc ienibahar   Mod de preparare: Carnea se scurge bine de sânge, se spală, se usucă puţin în vânt, (prac­tica cere să se pună la pastramă jumătate de oaie iar pulpele trebuiesc crestate des şi până la os, să ajungă sarea...
Read more »

Tarte cu piersici

Tarte cu piersici
  Ingrediente pentru aluat:  200 g unt 300 g făină 2 gălbenuşuri 100 g zahăr 1 praf sare coaja de la 1 lămâie Ingrediente pentru umplutură: 300 g piersici 2 albuşuri 2 linguri zahăr 100 g fistic mărunţit   Mod de preparare: Se freacă bine untul cu zahărul, gălbenuşurile, făina şi miro­deniile. Aluatul obţinut...
Read more »

Sarmalute cu urda

  Ingrediente: 1 kg urdă 2 cepe 3 linguri orez 1 lingură bună de mărar 1 ml untdelemn 2 ouă piper frunze de viţă sau ştevie   Mod de preparare: Ceapa se toacă prima şi se rumeneşte în ulei se adaugă şi orezul, să se călească un pic, împreună cu ceapa .Se mai şi...
Read more »

Chisalita domneasca

  Ingrediente: 3 linguri zahăr 5 ouă (gălbenuşe) 3 linguri faină 1 pahar smântână sare pătrunjel verde 1 kg de coacăze coapte (vişine, prune văratice, caise, corcoduşe coapte)   Mod de preparare: Se grijesc fructele de cozi ori sâmburi.Se pun la fiert în 2 litri apă cu zahăr circa o jumătate de oră cât...
Read more »

Găluşte cu aluat din branză cu capşune

Găluşte cu aluat din branză cu capşune
  Inrgediente: 500 g brânză de vaci 250 g făină 100 g unt 3 ouă 2 pa­cheţele zahăr vanilat coajă de lămâie sare 500 g căpşune frumoase 200 g zahăr 100 g fistic măcinat   Mod de preparare: Untul se pune într-un bol şi se freacă bine, se omogenizează pe rând cu brânza, ouăle...
Read more »

Pilaf de dovlecei

  Ingrediente: 250 g orez 1 morcov 1 ardei gras roşu 2 cepe 2-3 dovlecei cruzi 2 linguri ulei 1 legătură mărar 1 lingură vegeta   Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă şi ulei. Morcovul şi ardeiul se taie cubuleţe mici, iar dovlecelul se dă pe răzătoarea mare....
Read more »

Mere coapte

Mere coapte
  Ingrediente:  1,5 kg mere ionatane 100 g migdale măcinate 100 g miere   Mod de preparare: Merele se spală, şi cu un dispozitiv special li se îndepărtează cotorul. Se taie pe jumătate şi se pun în tava de la aragaz, în care s-a pus o hârtie pentru copt. Merele se pun în rânduri,...
Read more »

Musaca de dovlecei cu soia granule

Musaca de dovlecei cu soia granule
  Ingrediente: 5 dovlecei 100 g soia granule 500 g roşii pentru gătit 2 ouă 100 g smântână degresată 1 legătură mărar şi pătrunjel sare 3-4 linguri ulei 1 linguriţă vegeta   Mod de preparare: Dovleceii se taie rondele de 1 cm şi se călesc în cratiţa de teflon cu puţin ulei, pe o...
Read more »

Baclava cu nuci

Baclava cu nuci
  Ingrediente: un pachet foi de plăcintă din comerţ Pentru umplutură: 400 g nuci măcinate 3 pliculeţe zahăr vanilat coajă de la 1 lămâie 50 g fistic măcinat Pentru sirop: 300 g zahăr 100 g miere albine 1 litru de apă coajă de lămâie vanilie   Mod de preparare: Foile de plăcintă se taie...
Read more »

Maioneză din soia

  Ingrediente: 100 g soia boabe 3 linguri suc de lămâie 2-3 căţei de usturoi sare ulei   Mod de preparare: Soia se alege, se spală în mai multe ape şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apa în care a stat la înmuiat şi se clăteşte cu apă...
Read more »

Pască cu branză de vaci

  Ingrediente: 500 g făină 8 linguri ulei 250 g lapte 2 ouă 25 g drojdie 3 pliculeţe zahăr vanilat coajă de lămâie 1 praf sare Pentru umplutură: 700 g brânză dulce 200 g zahăr 3 ouă 100 g stafide coajă de lămâie rasă 2 pliculeţe zahăr vanilat sare   Mod de preparare: Aluatul...
Read more »

Tarator

  Ingrediente: 500 g iaurt (de oi) 3 căţei usturoi 1 lingură ulei de măsline 1 legătură mentă verde 1 legătură mărar verde 250 g castraveţi sare piper   Mod de preparare: Castraveţii se curăţă de coajă, se taie-rad .Se toacă usturoiul, mărarul, menta se amestecă toate şi toată chestia se pune în frigider....
Read more »

Serbet din flori de tei

  Ingrediente: 1 lamaie 500 g flori de tei 1 kg zahar   Mod de preparare: Florile se pun la fiert o jumătate de oră într-un litru de apă .Zeama obţinută se strecoară printr-un tulpan mai des şi se pune iar pe foc. Zahărul se dizolvă în rup, apoi, ca să se închege, se...
Read more »

Cozonac “Maria” cu nuca

Cozonac “Maria” cu nuca
  Ingrediente: 1 kg făină 500 g lapte 17 linguri ulei 3 ouă 250 g zahăr 50 g drojdie 3 pliculeţe zahăr vanilat coaja de la 1 lămâie sare Pentru umplutură: 200 g zahăr 5 linguri apă fierbinte 1 lingură cacao 200 g nucă măcinată   Mod de preparare: Drojdia se dizolvă cu puţin...
Read more »

Fasole mexicană cu orez

  Ingrediente: 2 căni fasole fiartă 1 legătură ceapă verde 1 cană orez (cu bobul lung) fiert 200 g parizer vegetal 1 avocado 1 -2 linguri suc de lămâie 200 g iaurt slab sare 2-3 linguri ulei 1 ou (opţional)   Mod de preparare: Ceapa se curăţă şi se taie rondele subţiri. Parizerul se...
Read more »

Găluşte cu branză de vaci

  Ingrediente: 100 g griş 5 linguri pesmet 3 ouă 2 pachete brânză de vaci (400 g) 1 legătură usturoi nucşoară 1 /2 pliculeţ praf de copt 100 g unt sare 1 lingură suc de lămâie   Mod de preparare: Untul se freacă bine cu gălbenuşurile până devine o pastă spumoasă. Se adaugă brânza...
Read more »

Găluşte cu soia granule şi gulii

  Ingrediente: 2 chifle graham uscate 500 ml lapte 100 g soia granule 1 linguriţă unt 1 ceapă 2 ouă 1 legătură pătrunjel 2 gulii mijlocii 1 linguriţă făină 2 căţei de usturoi 1 lingură vegeta condimente 2 linguri ulei măsline   Mod de preparare: Grahamul se taie cuburi şi se stropeşte cu jumătate...
Read more »

Tort de mere

Tort de mere
  Ingrediente: 1 kg mere potrivite 125 g margarina vegetală 200 g zahăr scorţişoară Pentru blat: 4 ouă 8 linguri zahăr 6 linguri făină 1 plic de zahăr vanilat   Mod de preparare: Merele se curăţă de coajă şi se lasă întregi. Se scot cotoarele cu ajutorul unui dispozitiv special (se pot tăia în...
Read more »

Mamaliga pe paturi

  Ingrediente: mamaliga 250 g ciuperci fierte 250 g dovlecei 250 g vinete 3 bucăţi ardei gras 250 g varză tânără 250 g conopodă 300 ml bulion roşii 5 ouă 400 g roşii 250 g caşcaval ras 1 căpăţână usturoi 200 mg smântână 250 g fasole verde tânără sare piper cimbru mărar leuştean 100...
Read more »

Salată de roşii cu branză tofu

  Ingrediente: 3-4 roşii proaspete 150 g brânză tofu, (sau telemea) 1 ardei gras 1 ceapă 2 linguri ulei sare   Mod de preparare: Roşiile se spală, se îndepărtează cotoraşul şi se taie felii potrivite. într-un bol adânc, se amestecă cu brânza tăiată cubuleţe ardeiul tăiat fâşii subţiri, ceapa tocată mărunt, uleiul şi sarea....
Read more »

Zeamă de coacăze

  Ingrediente: 100 ml smântână zahăr (miere) sare 150 ml lapte dulce 1 creangă cimbru 500 g tacâmuri şi măruntaie de pasăre 1 kg coacăze pârguite   Mod de preparare: Se curăţă fructele de codiţe (dacă au sâmburi, de sâmburi!).Carnea se pune la fiert în 1 litru de apă, împreună cu coacăzele dacă au...
Read more »

Pastramă de gâscă

  Ingrediente: 10 linguri sare 5 linguri silitră 2 linguri ienibahar măcinat 1 lingură chimion 1 lingură scorţişoară 1 căpăţână usturoi 5 litri apă 1 gasca   Mod de preparare: Se lasă în saramură 3 zile. După ce i-a trecut vremea de potroacă, carnea se scurge, se înveleşte în tifon subţire şi în hârtie...
Read more »

Biluţe cu nucă si stafide

  Ingrediente: 300 g stafide 200 g nucă măcinată 200 g fistic 50 g nucă cocos măcinată   Mod de preparare: Stafidele se dau prin maşina de tocat. Pasta obţinută se amestecă cu nuca măcinată. Din compoziţia rezultată, se modelează cu mâna biluţe, în interiorul cărora se pune un fistic, apoi se dau prin...
Read more »

Mâncare verde

  Ingrediente: 1 pachet unt 3 ouă 1 pahar lapte sare piper   Mod de preparare: Un kg verdeţuri măcriş, hasmaţuchi , salată verde, untişor, podbal, lobodă.Ierburile se fierb un pic, cât să se-nmoaie .Se toacă, cât sunt calde, se freacă cu unt, ouă şi lapte, sare şi piper. Se dau la cuptor, nu...
Read more »

Marmeladă de mere, gutui şi pere

gutui sănătoase 4 kg mere creţeşti, roşii şi tari 4 kg pere tari 6 linguri apă 4 kg zahăr (sau mai puţin, doar 2 kg, dacă vă place mai acrişoară)   Mod de preparare: Fructele se taie felii şi se curăţă de sâmburi, cotor şi părţile de coajă pătate.Se pun...
Read more »

Serbet de toporaşi

  Ingrediente: 1,200 kg frunze şi flori toporaşi 1,200 kg zahăr tos 300 ml apă 1 lămâie   Mod de preparare: Se grijesc frunzele, se pun la fiert în apă clocotită până se fac pastă moale .Se lasă să se răcească se scurg bine, când s-au răcit, şi se storc . Zeama obţinută se...
Read more »

Tocana haiduceasca

  Ingrediente: 500 g ciuperci de pădure 200 g slănină afumată 1 ceaşcă zeamă de carne 500 g carne viţel 2 linguri untură 3 cepe 500 g carne porc 2 linguri unt 1 lingură făină 2 rinichi 1 ceaşcă smântână sare   Mod de preparare: Carnea, rinichii, cepele, bine grijite, se taie felii lungi...
Read more »

Ceapă de câmpina

  Ingrediente: 6 cepe trupeşe 100 g miez de nuci 2 legături mărar 1 ceaşcă smântână 1 lingură untdelemn 3 felii de pâine 1 pahar lapte sare piper 1 ceaşcă vin alb 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Cepele curăţate se pun la fiert miezul de pâine se înmoaie în lapte . Nucile...
Read more »

Salată de fructe

  Ingrediente: 1 pepene mic, galben piersici ananas din conservă portocale kiwi 100 g migdale 50 g miere de albine   Mod de preparare: Fructele se spală, se taie cubuleţe potrivite şi se aşază în cupe. Se ornează cu miere de albine şi migdale măcinate. Salata de fructe poate fi servită şi cu frişcă....
Read more »

Salată de spanac cu avocado

Salată de spanac cu avocado
  Ingrediente: 1 kg frunze de spanac 3 tije de ţelină 1 avocado 2 linguri ulei de măsline sare 3 linguri suc de lămâie   Mod de preparare: Spanacul se alege, se spală în multe ape, se taie potrivit şi se amestecă cu tijele de ţelină tăiate mărunt, avocado tăiat felii potrivite, ulei, sare...
Read more »

Cartofi umpluţi

  Ingrediente: 1,5 kg cartofi potriviţi şi uniformi 250 g brânză tofu sare 2-3 linguri ulei de măsline (de preferat) 250 g măsline dietetice sparanghel sau ciuperci din conservă 3-4 căţei de usturoi oregano cimbru Mod de preparare: Se mărunţeşte tofu şi se amestecă cu celelalte ingrediente, astfel încât să devină o cremă omogenă....
Read more »

Drob de soia granule

  Ingrediente: 200 g soia granule 4 cepe 1 chiflă graham 2 legături mărar 1 căpăţână usturoi 1 legătură pătrunjel 3 ouă 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei condimente   Mod de preparare: Soia granule se fierbe cu vegeta şi condimente aproximativ 20 de minute, după care se pune la scurs. Ceapa se toacă...
Read more »

Chifteluţe de dovlecei

Chifteluţe de dovlecei
  Ingrediente: 1 dovlecei mijlocii 50 g telemea 1 ou 2 linguri tărâţe de grâu 1 căpăţână usturoi 1 lingură boia de ardei dulce 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel ulei   Mod de preparare: Dovleceii se fierb şi se scurg bine, apoi se dau prin maşina de tocat, se amestecă cu oul, tărâţele,...
Read more »

Serbet de caise

  Ingrediente: 1 kg zahăr tos 1 kg caise foarte coapte 10-15 sâmburi de caise 1 lămâie   Mod de preparare: Se scot sâmburii, se fierb caisele împreună cu un pahar cu apă până se lichefiază. Se storc strecoară (presa de bulion de roşii e perfectă) cât se poate ,se toarnă sucul peste zahăr...
Read more »

Ciuperci cu maioneză din pufuleţi

  Ingrediente: 500 g ciuperci albe 3-4 căţei de usturoi 200 g maioneză din pufuleţi   Mod de preparare: Ciupercile se curăţă şi se spală bine, apoi se fierb în apă cu puţină sare. După ce au fiert bine, se scurg şi se lasă să se răcească. Se taie feliuţe sau cubuleţe foarte mici...
Read more »

Măduvioare, momiţe de viţel

  Ingrediente: 200 g creier 200 g momiţe 200 g uger 200 g fudulii sare piper 200 g untură 200 g măduvioare 200 g mălai   Mod de preparare: Se curăţă de pieliţe toate creierul se opăreşte scurt, ca o înjurătură nervoasă, să se întărească, şi se taie felii (la fel şi ugerul). Se...
Read more »

Cartofi noi cu mărar

  Ingrediente: 1 kg cartofi noi 50 g unt (untdelemn) 1 legătură mărar sare 100 ml lapte bătut   Mod de preparare: Cartofii cât nuca se fierb 15 minute de la primul clocot se toacă mărarul. Se pune o tigaie cu untul la foc.Se rumenesc cartofii în unt, încă 5 minute . Se pun...
Read more »

Piure de praz si cartofi

Piure de praz si cartofi
  Ingrediente: 1 kg praz 500 g cartofi 150 g smântână nucşoară sare   Mod de preparare: Prazul se curăţă, îndepărtându-se o mare parte din verdeaţă, apoi se spală bine. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie cuburi. Se pun la fiert în apă cât să-i acopere şi se adaugă un praf de...
Read more »

Budincă de orez cu ananas

Budincă de orez cu ananas
  Ingrediente: 200 g orez 2 litri apă 1 cutie ananas bucăţi (300 g) 6 linguri miere sare 2 pliculeţe zahăr vanilat 100 g nucă cocos 2 ouă 200 g brânză de vaci 1 bucată kiwi   Mod de preparare: Orezul se pune la fiert în cei 2 litri de apă cu sare. Se...
Read more »

Crap ca la moldova

  Ingrediente: 1 crap de 2 kg 6-8 cepe 1 kg roşii 1 ceaşcă untdelemn 1 legătură pătrunjel sare piper 3 pumni de măcriş verde 2 linguri de lapte bătut   Mod de preparare: Ceapa se taie peştişori şi se pune la călit într-o tavă încăpătoare .Roşiile se taie felioare şi se pun şi...
Read more »

Sorici umplut

  Ingrediente: 1 kg carne macră tocată 5 cepe 5 ouă 3 morcovi 2 linguri pastă roşii 1 păhărel de vin 1 căpăţână usturoi 2 linguri untură 1 pahar cu bere sare piper cimbru 1 ceaşcă varză (murată sau crudă) tocată 1 kg bucăţi de cap – limbă, alte cărniţe, tocate 1 foaie de...
Read more »

Găluste cu prune si migdale

Găluste cu prune si migdale
  Ingrediente pentru aluat: 1 kg cartofi 250 g făină 2 ouă sare Ingrediente pentru umplutură: 1 kg prune 100 g migdale măcinate 2 linguri pesmet 250 g zahăr 2 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare: Cartofii se spală şi se fierb în coajă. Fiind calzi, se decojesc bine şi se dau prin...
Read more »

Mancare de conopidă cu orez

Mancare de conopidă cu orez
  Ingrediente: 1 kg conopidă 2 cepe 3-4 linguri ulei 100 g orez 150 g suc de roşii (sau 2 linguri pastă de tomate) 1 lingură vegeta 1 legătură pătrunjel verde   Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi se înăbuşă cu apă şi ulei. Se adaugă orezul opărit în prealabil...
Read more »

Icre false

  Ingrediente: 200 g griş 150 g maioneză 1 lingură pastă de tomate pentru culoare 1-2 cepe 2-3 linguri suc de lămâie   Mod de preparare: Intr-o crăticioară, se pune grisul la fiert în apă rece cu sare (apă 800 ml) şi se amestecă continuu până când se îngroaşă. Se dă la o parte...
Read more »

Dulceaţă de aguridă

  Ingrediente: 1 kg boabe aguridă mai mari 1 kg zahăr 1 litru apă 2 linguri zeamă de lămâie 1 plic zahăr vanilat   Mod de preparare: Se pune apa la fiert împreună cu zahărul, să dea un sirop legat bine .Se curăţă agurida (cu un ac de siguranţă) de sâmburi şi se spală...
Read more »

Pateu de ciuperci

  Ingrediente: 2 cutii de 400 g ciuperci 1 linguriţă muştar dulce 1 cartof 1 linguriţă drojdie uscată 1 lingură vegeta 1 linguriţă oregano 5-6 linguri ulei   Mod de preparare: Se mixează bine ciupercile scurse de apă. Se adaugă muştarul, cartoful fiert şi răcit, drojdia, vegeta şi oregano. Se continuă mixarea, adăugându-se uleiul....
Read more »

Dovleac copt

Dovleac copt
  Ingrediente: 1,5 kg dovleac 100 g miere 100 g nuci măcinate   Mod de preparare: Dovleacul se spală, se curăţă de seminţe, se taie cuburi şi se pune într-o tavă şi se dă la cuptor, la foc potrivit. Este gata când se înmoaie şi se rumeneşte frumos. înainte de a fi servit, pe...
Read more »

Salată de salată verde cu ananas si avocado

Salată de salată verde cu ananas si avocado
  Ingrediente: 2 salate potrivite 1 avocado 1 legătură pătrunjel 1 ardei roşu 4 rondele de ananas ulei 3 linguri suc de lămâie   Mod de preparare: Salata se spală bine şi se toacă potrivit, pătrunjelul se toacă mărunt, avocado se taie cubuleţe mici, ardeiul fâşii subţiri, ananasul cubuleţe mai mari şi se amestecă,...
Read more »

Pastă de morcovi I

Pastă de morcovi I
  Ingrediente: 500 g morcovi 100 g brânză de vaci 100 g maioneză 1 legătură pătrunjel sare 25 g caşcaval   Mod de preparare: Morcovul se curăţă, se spală şi se fierbe cu apă şi sare. Se scurge şi se mixează împreună cu brânza de vaci. Se pune într-un castron şi se amestecă cu...
Read more »

Sufleu de ţelină cu orez

  Ingrediente:  1 kg ţelină 200 g orez 4-5 roşii bine coapte 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta   Mod de preparare: Orezul se alege, se spală şi se fierbe în 1,5 I apă. Ţelina se curăţă, se spală şi se taie în felii de 1 cm grosime, după care se fierbe în apă...
Read more »

Pastă de branză cu ţelină

  Ingrediente: 200 g brânză dulce 1 ţelină potrivită 50 g smântână 1 ceapă 1 lingură suc de lămâie sare   Mod de preparare: Brânza, smântână şi sucul de lămâie se pun într-un castron şi se amestecă. Ceapa se toacă foarte fin, iar ţelina se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea mică,...
Read more »

Cornuleţe cu nuci

Cornuleţe cu nuci
  Ingrediente: 500 g făină 200 g margarină vegetală 100 g zahăr 150 g miez de nucă măcinat 1 praf de sare coaja de la 1 lămâie 1 vârf de cuţit bicarbonat   Mod de preparare: Intr-un castron, se pune margarina, se adaugă zahărul şi se amestecă, apoi se adaugă coaja de lămâie, miezul...
Read more »

Salată de măcriş

  Ingrediente: 300 g frunze de măcriş 2 roşii 2 castraveţi 1 legătură pătrunjel 2 linguri ulei de măsline sare   Mod de preparare: Frunzele de măcriş se aleg, se spală bine şi se toacă mărunt. Roşiile şi castraveţii se taie felii, iar pătrunjelul se toacă fin. Pe un platou, se aşază frunzele de...
Read more »

Savarină

  Ingrediente pentru aluat: 400 g făină 200 g unt 25 g drojdie 3 ouă 100 ml apă sare 1 linguriţă miere Ingrediente pentru sirop: 200 g zahăr tos 200 ml apă Mirodenii pentru umplutură: 300 g frişcă, 50 g caise confiate, gem de caise. Se pot întrebuinţa şi alte fructe confiate: mango, căpşune,...
Read more »

Ciuperci cu ţelină

  Ingrediente: 2 ţeline potrivite 500 g ciuperci 2 cepe 3-4 linguri ulei 1 kg roşii 1 lingură vegeta 1 legătură pătrunjel cimbru 1 foaie de dafin   Mod de preparare: Ţelina proaspătă şi nu prea mare se curăţă de coajă, se taie în două pe lung, apoi fiecare jumătate, în feliuţe groase de...
Read more »

Salată de conopidă

  Ingrediente: 1 conopidă mică 2 morcovi 1 ţelină mică 2 linguri ulei de măsline verdeaţă (mărar şi pătrunjel) 3 linguri suc de lămâie sare   Mod de preparare: Conopida şi ţelina de taie în cubuleţe mici, morcovul se rade pe răzătoarea mare şi se amestecă într-un bol adânc cu uleiul, verdeaţa tocată fin...
Read more »

Ingheţată de piersici

Ingheţată de piersici
  Ingrediente:  500 g piersici (sau caise) 250 g zahăr 300 g frişcă 3 linguri suc de lămâie 100 ml iaurt   Mod de preparare: Piersicile se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe mici. Se presară cu zahăr pudră şi se fierb la foc mic până când siropul se leagă. Se lasă să...
Read more »

Ingheţată cu gem de vişine

  Ingrediente: 1 litru apă minerală 1 ou 3 pliculeţe zahăr vanilat sare 20 linguri făină integrală ulei pentru prăjit Pentru umplutură: dulceaţă de vişine   Mod de preparare: Oul se bate cu zahărul vanilat şi sarea. Apoi se adaugă sifonul şi se amestecă bine. Cu ajutorul mixerului, se încorporează făina pusă treptat, ca...
Read more »

Budincă de varză

  Ingrediente: 1 kg varză albă 150 g brânză dulce dietetică 200 g iaurt 3 ouă 3-4 linguri făină 150 g caşcaval 1 legătură mărar   Mod de preparare: Varza se curăţă, se spală şi se pune la fiert 10 minute. Se scurge, se răceşte, se taie feliuţe subţiri şi se amestecă cu restul...
Read more »

Pastă de cartofi cu măsline

Pastă de cartofi cu măsline
  Ingrediente: 500 g cartofi fierţi în coajă 200 g măsline fără sâmburi 3-4 linguri ulei 1 lingură suc de lămâie 1 ceapă   Mod de preparare: Cartofii se fierb, se curăţă şi se dau prin răzătoarea mare. Măslinele se toacă mărunt cu cuţitul, se amestecă cu cartofii, se adaugă ulei şi suc de...
Read more »

Ciuperci cu sos alb

  Ingrediente: 800 g ciuperci proaspete sau 2 cutii ciuperci din conservă 100 g nucă de caju 1 lingură făină 2-3 căţei de usturoi 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta condimente (cimbru, rozmarin) 1 legătură pătrunjel suc de lămâie (opţional)   Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală, se taie feliuţe şi se...
Read more »

Reţete de post: Cornuleţe de post

  Ingrediente: 400 g făină integrală 250 g margarină vegetală 200 g zahăr 150 g miez de nucă mărunţit sare 100 ml borş 2 pliculeţe zahăr vanilat coajă de lămâie rasă   Mod de preparare: Margarina se încălzeşte puţin, se pune într-un castron şi se freacă cu zahărul tos până devine spumă. Când s-a...
Read more »

Sos de migdale

Sos de migdale
  Ingrediente: 200 g migdale 400 ml lapte de soia 150 g miere de albine 2 pliculeţe de zahăr vanilat   Mod de preparare: Migdalele se opăresc, se curăţă de coajă şi se usucă la gura cuptorului. Se pun apoi în blender cu restul ingredientelor. Peste această compoziţie, se toarnă câte puţin lapte fierbinte...
Read more »

Pâine de urdă

  Ingrediente: 250 g faină 20 teci de fasole verde fină 100 g urdă 1 ou sare piper chimen 50 g unt 2 cartofi 2 pahare de smântână 2 morcovi 1 ţelină mică (se pot folosi orice fel de legume de sezon)   Mod de preparare: Se amestecă într-un vas urda, untul, faina şi...
Read more »

Budinca de griş

  Ingrediente: 150 g gris 500 ml lapte 2 ouă 2 linguri zahăr coaja de la 1 lămâie 2 pliculeţe zahăr vanilat sare sirop de fructe sau dulceaţă fină   Mod de preparare: Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul, apoi se adaugă grisul în ploaie, vanilia, coaja de lămâie, albuşurile bătute spumă şi sarea....
Read more »

Saleuri

  Ingrediente: 1 ou 1 lingură ulei 1 vârf cuţit amoniac stins cu suc de lămâie 200 g margarină vegetală 150 g apă minerală făină cât cuprinde sare 100 g caşcaval ras 50 g susan   Mod de preparare: Oul se amestecă cu apa minerală, cu lingura de ulei, amoniacul, sarea şi făina cât...
Read more »

Ciulama de ciuperci

O reteta de ciulama de ciuperci cu ulei, morcovi, ceapa, cartofi, faina, vegeta si sare. Se serveste calda cu mamaliguta. Ingrediente: 1 kg ciuperci (sau 2 cutii mici) 3 linguri ulei 2 morcovi 2 cepe 2 cartofi 2 linguri făină 1 linguriţă vegeta sare   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile, se spală, se...
Read more »

Chiftelute de linte cu branză

  Ingrediente: 250 g linte 1 ceapă 1 morcov 2 ouă 2 linguri fulgi de ovăz 2-3 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel 1 foaie dafin 150 g brânză 2 linguri făină ulei pentru prăjit   Mod de preparare: Lintea se alege, se spală bine şi se pune la fiert în apă cu foaia...
Read more »

Salată de varză

  Ingrediente: 1 varză mică 2 linguri ulei de măsline 1 legătură mărar 3-4 linguri suc de lămâie sare   Mod de preparare: Verzei i se îndepărtează primele frunze, apoi se spală, se taie în două şi se toacă. Se pune într-un castron şi se amestecă cu restul ingredientelor şi cu mărar tocat fin....
Read more »

Dulceaţă de toporaşi

  Ingrediente: 1 kg zahăr 1,2 litri apă 1,2 kg petale şi frunze de toporaşi   Mod de preparare: Se grijesc bine petalele şi frunzele, adică se spală, se curăţă, se ciuruie .Când s-au scurs bine se pun la fiert într-o tingire, în apa clocotită, până se-nmoaie se lasă să se răcească. Se adaugă...
Read more »

Dulceaţă de zmeură

Dulceaţă de zmeură
  Ingrediente: 1 kg zmeură 500 g zahăr 3 linguri suc de lămâie   Mod de preparare: Zmeura trebuie să fie mare şi frumoasă. Se curăţă de codiţe, se spală bine sub jet de apă, se scurge, după care se aşază într-un vas de inox în straturi alternative de zmeură şi zahăr. Se pune...
Read more »

Prăjitură cu nucă

Prăjitură cu nucă
  Ingrediente pentru aluat: 2 ouă 100 g zahăr 100 ml ulei 1 praf de copt 1 lingură suc de lămâie coajă rasă de la 1 lămâie făină cât cuprinde 1 praf sare 1 borcan gem de caise Ingrediente pentru glazură: 3 albuşuri bătute spumă 100 g zahăr tos 200 g nucă măcinată  ...
Read more »

Vrajitoriile lui Jamie Oliver 5 (video)

Read more »

Prăjitură dietetică

  Ingrediente pentru blat I: 1 cană grâu fiert 10 linguri pesmet 6 linguri miere 1 cană miez de nucă măcinat sare Ingrediente pentru blatul II: 1 cană orez fiert 200 g nucă cocos 3 linguri miere 2 pliculeţe zahăr vanilat fistic 50 g   Mod de preparare: Grâul fiert se amestecă cu mierea,...
Read more »

Sos de mărar

  Ingrediente: 1 legătură groasă de mărar 2 linguri smântână 1 ceaşcă cu lapte 1 lingură de făină 1 lingură de unt 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Se pune untul pe foc şi, când s-a topit, se freacă cu lăină.Se toarnă şi laptele, dintr-o dată, să dea în clocot mărarul se toacă...
Read more »

Mâncărică de cicoare

  Ingrediente: 1 căpăţână de cicoare (de grădină) 1 ceapă sare piper 2 linguri untdelemn 2 linguri unt (margarină) 1 lingură faină 1 lingură smântână   Mod preparare: Cicoarea se grijeşte bine în mai multe ape, frunzele se taie fâşii subţiri şi se opăresc iute în apă clocotită cu sare, să le ia amăreala...
Read more »

Plăcintă cu varză

  Ingrediente: 250 g margarină vegetală 15 g drojdie 150 g apă călduţă sare făină cât cuprinde Pentru umplutură: 500 g brânză dulce 1 kg varză 2-3 ouă 3-4 linguri ulei 1 linguriţă vegeta   Mod de preparare: Margarina se frământă cu apa călduţă în care am dizolvat drojdia, un praf de sare şi...
Read more »

Dovlecei de vară la cuptor

  Ingrediente: 1,5 kg dovlecei 3 cepe potrivite 2 morcovi 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta 500 ml suc de roşii 50 g lapte 1 legătură mărar   Mod de preparare: Morcovul se taie cubuleţe mici, şi se pune la fiert în apă clocotită şi sare, cât să-l acopere. Dovleceii tăiaţi cubuleţe mai mari...
Read more »

Retete, Reteta zilei, Retete Ciorbe, Retete Supe, Retete Salate, Retete Paste, Retete Pizza, Retete Peste, Retete Vita, Retete Vitel, Retete Porc, Retete Pui, Retete Oaie, Retete Miel, Retete Berbec, Retete de post, Desert, Diete

Sursa:www.restaurantedelux.ro