luni, 24 septembrie 2012

Retete culinare #88


Retete culinare:

Compot de prune

Compot de prune
  Ingrediente:  1 kg prune 150 g zahăr   Mod de preparare: Se aleg prune frumoase, se spală şi se aşază în borcane. între timp, zahărul se dizolvă în apă călduţă şi se toarnă peste fructe până la 2 cm de buza borcanului. Borcanele se închid cu capace cu filet sau se leagă foarte...
Read more »

Magiun de prune

Magiun de prune
  Ingrediente: 10 kg prune coapte bine 1 kg zahăr 500 g nuci mărunţite   Mod de preparare: Magiunul se prepară din fructe bine coapte. Prunele se spală bine, se scot sâmburii şi se amestecă cu zahărul. Se fierb într-un vas din inox. Pe ochiul de aragaz se pune un disc de fontă, pentru...
Read more »

Sirop de zmeură nefiert

Sirop de zmeură nefiert
  Ingrediente: 500 g zmeură 300 g miere de albine 2 linguri zeamă de lămâie 200 ml apă   Mod de preparare: Zmeura se spală şi se amestecă cu mierea de albine, sucul de lămâie şi apa. Se lasă o zi la macerat, se strecoară prin tifon şi se păstrează în sticlă la frigider....
Read more »

Bautură Cvas

  Ingrediente: 5 litri apă 1 pâine de secară drojdie cât o nucă 500 g miere 1 lingură orez 1 lingură stafide coaja de la 1 lămâie   Mod de preparare: Pâinea se taie în felii subţiri şi se usucă în cuptor. Se aşază într-un vas pâinea, mierea şi lămâia rasă. Apa se fierbe...
Read more »

Citronada

Citronada
  Ingrediente: 3 lămâi bine coapte 300 g miere de albine 2 litri apă   Mod de preparare: Lămâile se spală, se şterg cu un şervet curat şi se rad de coajă. Aceasta se freacă bine cu mierea, cu o lingură de lemn, apoi se adaugă sucul de la cele 3 lămâi şi apa...
Read more »

Sirop pentru insiroparea torturilor

  Ingrediente: 250 g miere de albine 300 ml apă coajă de lămâie 1/2 baton de vanilie Mod de preparare: Apa se pune la fiert, după care se adaugă coaja de lămâie, vanilia şi se trage vasul de pe foc. Se lasă să se răcorească şi, când încă mai este cald, se adaugă mierea...
Read more »

Nectar de piersici

Nectar de piersici
Ingrediente: 500 g piersici 100 g miere albine 2 linguri suc de lămâie 500 ml apă Mod de preparare: Piersicile se spală, se scot sâmburii şi se dau prin blender împreună cu restul ingredientelor. Rezultă un nectar de piersici delicios.
Read more »

Cremă de vanilie

  Ingrediente: 500 ml lapte soia 250 g miere de albine 5 linguri făină 1 pliculeţe zahăr vanilat 100 g unt sare   Mod de preparare: Se amestecă laptele cu mierea, mirodeniile, şi făina. Se fierbe pe baie de apă, amestecând continuu până se îngroaşă. Crema se mai ţine pe foc 3-5 minute din...
Read more »

Aluat fraged pentru foi

  Ingrediente: 500 g făină 150 g margarină vegetală 100 ml iaurt dietetic 1 vârf cuţit praf de copt 2 linguri suc de lămâie sare   Mod de preparare: Intr-un castron mai mare se pune făina care se amestecă cu margarina, iaurtul şi praful de copt. Se frământă repede până se încorporează ingredientele şi...
Read more »

Fursecuri cu stafide şi nuci

  Ingrediente: 300 g făină de grâu integrală 100 g făină de ovăz 150 g miere de albină 50 g stafide 100 g nuci mărunţite 200 ml lapte de soia coaja rasă de la 1 lămâie 1 pliculeţ zahăr vanilat 1-2 linguriţe suc de lămâie 1 praf sare 1 vârf cuţit praf de copt...
Read more »

Brioşe

  Ingrediente: 500 g făină integrală de grâu 250 g făină de ovăz 100 g nuci mărunţite 25 g drojdie 100 g miere de albine 300 ml apă călduţă sare coaja de la 1 lămâie 100 g stafide   Mod de preparare: Drojdia se amestecă cu 1 lingură de miere până la dizolvare. Se...
Read more »

Biscuiţi pentru ceai

  Ingrediente: 500 g făină integrală 100 g unt 200 g miere coajă de lămâie 1 pliculeţ praf de copt 2 ouă sare 2 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare: Mierea, ouăle, mirodeniile şi untul moale se freacă bine 5 mi­nute. Se adaugă făina, praful de copt stins cu zeama de lămâie şi...
Read more »

Sos de lamaie

Sos de lamaie
  Ingrediente: 2 lămâi 150 g miere 2 linguri amidon de cartofi 30 ml apă 2 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare: Peste miere şi coaja de lămâie rasă, se adaugă apă călduţă şi se pun la fiert. între timp se dizolvă amidonul în 3 linguri de apă, peste care se toarnă siropul....
Read more »

Păpădie bănăţeană

  Ingrediente: 1 kg de cartofi 100 g unt 3 linguri oţet 1 legătură pătrunjel 2 farfurii pline cu frunze de păpădie 3 linguri untdelemn sare piper paprică   Mod de preparare: Cartofii se pun la fiert .Păpădia se toacă fâşii, pătrunjelul pastă cartofii odată fierţi, se curăţă si se taie felii subţiri.Se amestecă...
Read more »

Găluşte de mămăligă

  Ingrediente: 500 g mălai 1,5 litri lapte 2 linguri unt 3 linguri brânză înveliş 2 ouă 2-3 pesmet untură   Mod de preparare: Se pune laptele la fiert şi, când clocoteşte, se toarnă mălaiul .Se mestecă (cu mestecăul) se adaugă şi unt şi brânză (e bine dacă e un pic mai sărată) şi...
Read more »

Prăjitura de arminden

  Ingrediente: 1 kg făină 1 ceaşcă lapte călduţ 1 lingură drojdie 8 gălbenuşuri 200 g zahăr pudră zahăr vanilat 1 lingură coajă rasă de lămâie 1 jumătate pachet unt + 1 sfert pachet pentru un 500 g miez măcinat de nuci 1 plic zahăr vanilat 200 g stafide 500 g zahăr pudră 1...
Read more »

Cozonac

  Ingrediente: 1 kg făină 4 albuşuri 1 pachet şi mai bine de unt 1 lingură rom ceva zahăr vanilat 7 gălbenuşuri 1 ceaşcă mare zahăr 2 linguri untdelemn 50 g drojdie stafide nuci alune rahat 1 linguriţă rasă de sare 0,500 litri lapte   Mod de preparare: Cozonacii se fac într-o încăpere cât...
Read more »

Ciorbă de gâscă

  Ingrediente: 1 gâscă 2 morcovi 1 ţelină mică 2 linguri pastă ardei 1 varză mică 3 roşii răscoapte 1 sfeclă roşie mică 1 gulioară 1 lingură paprică 3 foi de dafin 1 ceaşcă lapte 1 pahar oţet 2 linguri miere 2 linguri pastă roşii 2 cepe 1 ceaşcă smântână leuştean 200 g slănină...
Read more »

Pâine cu lapte

  Ingrediente: 1 kg faină albă 1 linguriţă sare 2 ceşti mari de lapte (sau mai mult) 1 nucă de drojdie   Mod de preparare: In loc de apă, pâinea se frământă cu lapte, ceea ce o tace mai degrabă corn, chiflă, colăcel . Se desface drojdia în lapte călduţ se cerne făina, se...
Read more »

Praznicul porcului

  Ingrediente: 500 g carne slabă 100 g inimă 100 ficat 1 rinichi 100 g limbă 200 g piept 100 g slănină sare piper 1 căpăţână usturoi 200 g brânză de burduf 1 ceapă 2 linguri untură 1 pahar vin roşu   Mod de preparare: Ale porcului se taie toate, îmbucături, şi se pun...
Read more »

Lapte cu banane

Lapte cu banane
  Tai bananele felii pe care le pun în blender, adaug lapte, mixez bine şi torn în pahare. Folosesc numai bananele coapte (cele pe a căror coajă galbenă au apărut câteva puncte maro) întrucât sunt dulci, parfumate. Dacă nu sunt coapte, sunt astringente şi trebuie să adaug şi zahăr sau miere. împreună cu laptele...
Read more »

Pilaf cu dovlecei II

  Ingrediente: 2 dovlecei 250 g orez decorticat 1 ceapă 1 morcov 1 legătură mărar 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei   Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu puţină apă şi ulei, se adaugă dovleceii tăiaţi cubuleţe mai mari şi se amestecă câteva minute. Separat, se pune la fiert...
Read more »

Ciorba ardeleneasca de loboda

  Ingrediente: 500 g carne afumată 1 poală de lobodă câţiva căţei de usturoi 1 lingură de faină 1 pahar lapte dulce 1 ceaşcă lapte acru 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Se fierbe carnea. Se grijeşte loboda, se taie fâşii .Se toacă verdeaţă şi usturoi. Se desface faina în...
Read more »

Sos de mere

Sos de mere
  Ingrediente: 500 g mere acrişoare 200 g miere de albine 2 pliculeţe zahăr vanilat coaja de la 1 lămâie 1 praf scorţişoară 50 g apă   Mod de preparare: Merele se spală, se curăţă, se taie cubuleţe şi se înăbuşă la foc mic, cu 50 g apă. Se dau prin robotul de bucătărie,...
Read more »

Aperitiv de dovlecei

  Ingrediente: 2 dovlecei 1-2 ouă 150 g brânză tofu 1 lingură făină 3 roşii 3-4 linguri ulei pesmet frunze de pătrunjel vegeta   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă, se spală şi se taie feliuţe subţiri de 1 cm. Oul se amestecă cu vegeta şi făina, iar prin compoziţia rezultată se...
Read more »

Gradinuca la cuptor

  Ingrediente: 2 morcovi 1 păstârnac 3 roşii mărar pătrunjel 1 tulpină de rubarbă 1 ceaşcă smântână 1 pahar untură (untdelemn) 2 gulioare tinere tare 1 ţelină 2 cartofi sare piper 1 ceaşcă cu mazăre verde 1 ceaşcă cu fasole verde   Mod de preparare: Toate cele legume ce sunt de fiert se curăţă,...
Read more »

Aperitiv de conopida

  Ingrediente: 1 kg conopidă 100 g caşcaval 100 g parizer vegetal 2 pahare lapte sare 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Conopida spălată şi desfăcută în bucheţele mici se pune la fiert cu apă şi sare. După ce s-a fiert, se scurge şi se pune într-un vas de Jena sau tavă care,...
Read more »

Chec ca-n banat

  Ingrediente: 1 kg faină 1 păhărel mic de rom 1 ceaşcă mare zahăr (300 g) 1,5 pachet unt coaja de la 1 lămâie 8 ouă praf de copt 50 g mieji de nucă măcinaţi 100 g stafide zahăr vanilat   Mod de preparare: Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri...
Read more »

Cum se prepara Cocktail Coconut Daiquiri (video)

Cum se prepara Cocktail Coconut Daiquiri (video)
  Ingrediente: 25 ml coconut liqueur 50 ml light rum 10 ml coconut syrup 10 ml water ice cubes 1 25ml/50ml measure 1 mixing glass 1 bar spoon or stirrer 1 strainer 1 cocktail glass 1 squeezer 1 knife 1 chopping board   Cum se prepara Cocktail Coconut Daiquiri
Read more »

Glazură aromata

  Ingrediente: 250 g miere de albine 3 linguri suc de lămâie coajă rasă de la 1 lămâie 100 ml apă 4 linguri pudră de roşcove 100 g unt de arahide   Mod de preparare: Se freacă într-un castron mierea de albine cu sucul şi coaja de lămâie până se leagă. Se strecoară şi...
Read more »

Sos de roşii

  Ingrediente:  5 kg roşii 3 kg morcovi 1 kg ceapă 3 kg ardei gogoşari 3 ţeline mari sare   Mod de preparare: Zarzavaturile se curăţă şi se spală bine. Morcovul şi ţelina se dau pe răzătoarea mică şi se pun într-o cratiţă cu apă cât să le acopere şi 1 lingură de sare....
Read more »

Găluşcuţe din lapte bătut

Găluşcuţe din lapte bătut
  Ingrediente: 800 ml lapte bătut 3 linguri zahăr 1 şi 1/2 ceaşcă griş 3 linguri pesmet 100 g smântână 3-4 linguri dulceaţă ulei sare   Mod de preparare: Pui laptele la fiert, pe foc mic, cu puţină sare şi 2 linguri de zahăr amestecând încontinuu cu o lingură de lemn. Când începe să...
Read more »

Varză a la Cluj

Varză a la Cluj
  Ingrediente: 2 kg varză 250 g orez 2-3 cepe 1 lingură pastă de tomate 250 ml suc de roşii 1 lingură vegeta condimente pentru varză 100 g smântână   Mod de preparare: Se toacă ceapa mărunt, se căleşte cu apă şi ulei, se adaugă orezul, pasta de tomate, se stinge cu 3-4 căni...
Read more »

Mititei ardelenesti

  Ingrediente: 1 kg carne vacă (gât, coadă, antricot) 1 vârf cuţit chimen pisat 1 linguriţă cimbru uscat 1 căpăţână usturoi 2 linguri smântână nefermentată (frişcă) 1 linguriţă boia 500 g carne porc (pulpă) 1 vârf cuţit ienibahar sare piper 4 linguri supă carne   Mod de preparare: Se toacă repetat carnea, de 3-4...
Read more »

Plăcintă cu ceapă

  Ingrediente aluat: 500 g faină 0,500 litru apă caldă sare 1 pahar untdelemn – plus 4 linguri pentru stropit şi uns Ingrediente umplutura:2 cepe sare, piper,1 legătură mărar   Mod de preparare: In moviliţa de faină se face o scobitură în care se toarnă, puţin câte puţin apa, uleiul, sarea . Se frământă...
Read more »

Pateu de năut

  Ingrediente: 250 g năut 1 morcov 1 cartof 1 ţelină mică 100 g ulei 1 lingură vegeta 1 lingură boia de ardei dulce 1 linguriţă cimbru 3-4 căţei de usturoi   Mod de preparare: Năutul se alege, se spală şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Apa în care a fost...
Read more »

Pateu de mazăre verde

  Ingrediente: 800 g mazăre verde din conservă 1 morcov 1 cartof 1 ţelină mică 100 g ulei 1 lingură vegeta 1 ceapă tocată   Mod de preparare: Morcovul, cartoful şi ţelina se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă şi se dau prin maşina de tocat...
Read more »

Pilaf bănăţean

  Ingrediente: 500 g orez 1 gogoşar roşu 1 ceapă roşie 1 dovleceluş 1 ceapă albă 1 vineţică 1 ardei gras galben 2 linguri ulei 2-3 căţei de usturoi 1 litru supă de carne sare piper mărar pătrunjel   Mod de preparare: Ceapa albă se taie mărunt şi se pune la rumenit în ulei,...
Read more »

Prăjitură cu branză tofu

  Ingrediente: 300 g brânză tofu 250 g făină integrală de grâu 150 g miere de albine 100 ml suc de fructe 1 pliculeţ zahăr vanilat 100 g migdale mărunţite 1 praf sare 1 pliculeţ praf de copt 1-2 linguri suc de lămâie 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Sucul de fructe se...
Read more »

Lapte de migdale

  Ingrediente: 250 migdale 1 litru apă fiartă şi răcită 3 linguri miere de albine   Mod de preparare: Ingredientele de mai sus se mixează în blender şi rezultă un lapte foarte concentrat şi hrănitor, care se consumă ca atare sau cu muşii.
Read more »

Găluşte cu mere

  Ingrediente: 12 mere Golden 3 ouă 50 g unt 100 g zahăr 6 linguri pesmet 1 linguriţă scorţişoară sare făină cât cuprinde 2 plicuri zahăr vanilat   Mod de preparare: Merele se spală, se curăţă, se îndepărtează cotorul şi se taie cubuleţe mici. Se amestecă cu ouăle, scorţişoara, zahărul vanilat, sare şi făină...
Read more »

Sos caju cu găluşte de cartofi

  Ingrediente pentru sos: 150 alune caju 250 suc de roşii 150 ml apă 1 lingură praf de usturoi (sau 2-3 căţei de usturoi) 1 lingură suc de lămâie 1 lingură vegeta 1 linguriţă miere Ingrediente pentru găluşte: 1 kg cartofi 6 linguri gris 2 ouă 250 g lapte 3 linguri făină crutoane din...
Read more »

Papadie de orastie

  Ingrediente: 500 g cartofi 100 g ceafa afumată 1 lingură oţet 1,5 lingură untdelemn sare piper mărar 1 pahar smântână subţire frunze de păpădie   Mod de preparare: Cartofii se fierb, se curăţă, se taie felii sau cubulete. Păpădia bine spălată se toacă .Ceafa se taie cubuleţe se amestecă oţet, untdelemn, smântână, sare,...
Read more »

Salată de soia granule

  Ingrediente: 100 g soia granule 100 g maioneză 1 ceapă 1 linguriţă vegeta 1 legătură pătrunjel verde   Mod de preparare: Soia granule se fierbe în apă scăzută şi apoi se scurge de apă. După ce s-a răcit se adaugă ceapa tocată solzişori, maioneza şi pătrunjelul tocat fin. Se sărează cu vegeta. Se...
Read more »

Sos cu alune caju

Sos cu alune caju
  Ingrediente: 150 g alune caju 500 g lapte de soia 100 g miere de albine 100 g alune de pădure măcinate mirodenii (coajă de lămâie) 1 pliculeţ zahăr vanilat   Mod de preparare: Alunele caju şi laptele de soia se dau prin robotul de bucătărie, apoi, într-un vas mai mare decât cel care...
Read more »

Paine cu cartofi

  Ingrediente: 1 kg cartofi 100 g drojdie 1 lingură sare 2 linguri zahăr 1-1,5 litri apă caldă 2 kg faină   Mod de preparare: Drojdia se desface în puţină apă călduţă şi un pic de zahăr cartofii se fierb, apoi se cojesc cât sunt încă fierbinţi şi se sfărâmă pastă în covată, peste...
Read more »

Pui de arad

  Ingrediente: 1 pui mare 1 pui mai mic 250 g fasole verde 500 g cartofi 500 g roşii 250 g mazăre verde 3 cepe 2 linguri unt 2 ouă 1 legătură mărar 1 păhărel de vin dulce sare piper 2 linguri untură + 1 lingură pentru uns   Mod de preparare: Puiul mic...
Read more »

Salată de linte cu tofu

  Ingrediente: 2 căni linte roşie fiartă 1 legătură ceapă verde 1 legătură ridichi 150 brânză tofu 3 căţei de usturoi 2 linguri suc de lămâie sare 2-3 linguri ulei de măsline 1 iaurt slab   Mod de preparare: Ceapa se curăţă şi se taie rondele, ridichile se curăţă, se spală şi se taie...
Read more »

Chiftele din legume

  Ingrediente: 200 g cartofi 100 g fasole verde 100 g spanac 200 g varză 200 g conopidă 200 g telemea 3 ouă 1 vârf cuţit piper pisat 1 ceapă mărar pătrunjel 200 g miez pâine albă pesmet faină 1 lingură ulei pentru prăjit ceapa ulei pentru prăjit chiftelele 200 g praz (eventual şi...
Read more »

Sos dulce de vişine

Sos dulce de vişine
  Ingrediente: 400 g vişine fără sâmburi 400 ml apă 200 g miere de albine 100 g caju  1 pliculeţ zahăr vanilat   Mod de preparare: Vişinele se pun în apă şi se fierb câteva clocote. Se răcoresc şi se amestecă cu restul ingredientelor în robotul de bucătărie. Sosul obţinut se fierbe pe baie...
Read more »

Ruladă cu ciuperci

  Ingrediente: 200 margarină 25 g drojdie 1 linguriţă miere sare făină cât cuprinde Pentru umplutură: 1 kg ciuperci 2 cepe 1 ou 1-2 linguri fulgi de ovăz 1 linguriţă vegeta 1 legătură mărar oregano 100 g caşcaval ras   Mod de preparare: Din margarină, drojdie amestecată cu miere, 100 g apă, sare şi...
Read more »

Zacuscă de vinete

  Ingrediente:  7 kg vinete 3 kg ceapă 5 kg ardei gogoşar 4 ţeline mari sare 500 ml ulei 1 kg bulion de roşii făcut în casă   Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra de aragaz, se curăţă şi se lasă să se scurgă. Ceapa se taie feliuţe subţiri şi se înăbuşă...
Read more »

Biluţe verzi cu fructe confiate

  Ingrediente: 100 g prune confiate 100 g curmale 100 g caise 150 g nucă măcinată 50 g fistic măcinat 100 g migdale   Mod de preparare: Fructele se dau prin maşina de tocat. Pasta obţinută se amestecă cu nuca măcinată. Din compoziţia rezultată, se modelează cu mâna biluţe în interiorul cărora se pun...
Read more »

Dulceaţă de gutui

  Ingrediente: 1 kg gutui 500 g zahăr 3 linguri suc de lămâie vanilie 250 ml apă   Mod de preparare: Se aleg gutui mari, se spală, se îndepărtează cotorul şi se taie cubuleţe mici. Se pregătesc rapid, întrucât gutuile se înroşesc dacă stau mai mult timp tăiate. Se pune siropul la fiert şi,...
Read more »

Coşuleţe cu linte

  Ingrediente: 1 pachet aluat foi de plăcintă 200 g linte roşie 250 g brânză tofu 2 linguri sos de soia 2 gălbenuşuri 5 linguri lapte 30 g seminţe de susan 1 lingură vegeta coriandru cimbru pătrunjel verde 1 fir de praz tăiat rondele   Mod de preparare: Lintea se alege, se spală şi...
Read more »

Chiftele cu carne si legume

Chiftele cu carne si legume
  Ingrediente: 1 kg carne tocată de pui sau de vită 1 ceapă 1 morcov 1 ţelină mică 1 păstârnac 1 rădă­cină de pătrunjel 1 lingură pastă de ardei 1 gogoşar de la con­gelator sare piper 2 ouă 1 legătură verdeaţă 2-3 căţei de usturoi 1 cartof pesmet   Mod de preparare: Toci ceapa...
Read more »

Ruladă de legume

Ruladă de legume
  Ingrediente pentru aluat: 300 g făină 4-5 linguri ulei 1 lingură oţet sare Ingrediente pentru umplutură: 250 g mazăre din conservă 250 g fasole verde de la con­gelator 2 morcovi 2 cepe roşii 50 g margarină 1 lingură făină 1 lingură amidon 1 linguriţă condi­ment sare piper ulei Mod preparare aluat: Amesteci făina...
Read more »

Salată de fasole cu stafide

Salată de fasole cu stafide
  Ingrediente: 2 căni fasole albă fiartă 1 ţelină mică 1 ceapă roşie 1 ardei verde 2-3 roşii coapte bine 2 căţei de usturoi 2 linguri zeamă de lămâie sare 3 linguri ulei de măsline 25 g stafide   Mod de preparare: Ţelina se taie felii, ceapa se curăţă şi se taie felii subţiri....
Read more »

Ingheţată de pepene galben

Ingheţată de pepene galben
  Ingrediente: 1 kg miez de pepene galben 100 ml lapte 100 ml frişcă 100 g zahăr pudră   Mod de preparare: Miezul de pepene se trece prin sită. Se adaugă laptele, treptat, zahărul şi se omogenizează bine. Se adaugă frişca şi se amestecă. Se toarnă compoziţia în forma dorită şi se dă la...
Read more »

Salată de soia cu muştar

  Ingrediente: 300 g soia gra­nule 2 linguri muştar 1 linguriţă boia de ardei dulce ulei 1 lingură rasă.de condiment   Mod de preparare: Pui soia la fiert în apă fierbinte cu condiment, pentru 20 de minute. După ce s-a înmuiat, o scurgi bine de apă, o pui într-un vas mai mare, o amesteci...
Read more »

Malai dulce

  Ingrediente: 500 g mălai 1 pahar făină grâu 3 ouă 1 litru lapte 4 linguri unt (untură) 1 nucă de drojdie sare 1 pahar zahăr   Mod de preparare: Se pune laptele la-ncălzit se cerne mălai într-un castron şi se toarnă laptele fierbinte peste el. Se amestecă bine şi se lasă să se...
Read more »

Cum se prepara Cocktail Cuba Libre (video)

Cum se prepara Cocktail Cuba Libre (video)
  Ingrediente: 50 ml light rum 150 ml coca cola 1 lime wedge Ice cubes 1 shot measure 1 measuring jug 1 highball glass 1 stirrer   Cum se prepara Cocktail Cuba Libre
Read more »

Pui pe ciolan

  Ingrediente: piper boia dulce cimbru 500 ml vin alb dulce 50 g rachiu de mere 50 g oţet de mere 1 linguriţă miere mărar 1 ciolan afumat de porc de 1 kg 1 pui mare, de 2 kg (sau 6-8 copane mari)   Mod de preparare: Ciolanul se dezosează partea grasă, tăiată bucăţi...
Read more »

Prăjitură cu blat de biscuiţi

  Ingrediente: 1 kg biscuiţi 400 ml apă 1 plic cremă de ciocolată pentru prăjituri 1 plic frişcă 650 ml lapte 100 g nucă măcinată   Mod de preparare: Se tapetează o tavă mai înaltă cu celofan şi se pune un prim strat de biscuiţi, care se însiropează cu ajutorul unui pulverizator. Peste acest...
Read more »

Gulaş secuiesc

  Ingrediente: 1 kg carne porc 1 varză acră 4 linguri untură 5 cepe 500 ml smântână sare paprică   Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi, cât o prună mare ceapa se toacă .Se înăbuşă amândouă într-o lingură de untură până se rumenesc puţin, apoi se adaugă puţină apă caldă şi se lasă...
Read more »

Putisoare

Ingrediente: 5 gălbenuşuri 2 ouă 1 ceaşcă lapte 2 linguri drojdie 300 g faină sare 150 g zahăr pudră 150 g unt + 30 g unt pentru uns 150 g mieji de alune de pădure sau nuci   Mod de preparare: Untul se freacă întâi singur de nebun prin blide până albeşte, apoi se...
Read more »

Taitei rascopti

  Ingrediente: 500 g tăieţei cu brânză 3 ouă 1 lingură untură 3 linguri caş ras 300 g carne afumată de porc 1 ceaşcă smântână 2 ceşti făină 200 g brânză oaie < lingură 1 • ouă 4>   Mod de preparare: Se toacă carnea cu cuţitul şi se fierbe în foarte puţină apă...
Read more »

Retete de post:Pilaf cu ciuperci si legume

Ingrediente: 1 cana orez 3 cepe 3 ardei gras 1 telina 1 morcov 1 cutie ciuperci rosii ulei Mod de preparare Se toaca ceapa marunt, se pune in tigaie si se caleste, se adauga ardeiul, telina, morcovul si ciupercile, rosiile si se calesc bine. Se adauga orezul si se mai caleste un pic. Se...
Read more »

Branza de burduf cu chimen

  Ingrediente: 500 g brânză burduf 200 ml smântână 1 ceapă mare roşie 2 linguri chimen 500 g caş dulce 100 g unt 1 linguriţă boia dulce   Mod de preparare: Se freacă bine brânza, untul, caşul şi smântână. Se taie ceapa bob de orez se pisează chimenul . Se freacă totul până devine...
Read more »

Marinata de peste in otet

Ingrediente: 2 kg peşte proaspăt 1 pahar oţet 5 pahare apă 2 – 3 foi de dafin 2 cepe mari 1 praf piper 1 praf ienibahar 2 linguri zeamă de lămâie 1 ceaşcă untdelemn 1 farfurioară cu faina sare Mod de preparare: Peştele, bine grijit spălat, curăţat de solzi şi maţe – se taie...
Read more »

Zupa de chimen

  Ingrediente: 1 lingură untură 1 lingură faină sare 1 lingură chimen 1 morcov 1 păstârnac 1 ceapă 2 roşii 1 ardei gras 1 cartof   Mod de preparare: Zarzavatul şi legumele se pun întregi la fiert, într-un litru şi un pic de apă .Când au fiert, se scot cu supiera se încinge untura,...
Read more »

Rulouri de varză

  Ingrediente: 1,5 kg varză albă mare 800 g ciuperci 2-3 cepe 100 g orez 1 legătură mărar 1 linguriţă vegeta 1 linguriţă boia de ardei dulce 1 ou 2-3 linguri ulei 100 g unt   Mod de preparare: Foile cele mai mari de varză se pun la fiert în apă clocotită şi sărată...
Read more »

Gulioare cu smantana

  Ingrediente: 10 gulioare 100 ml untdelemn 1 cană de smântână sare piper pătrunjel mărar   Mod de preparare: Se curăţă gulioarele de coajă, se taie cubuleţe se încinge uleiul.Se pun gulioarele la prăjit, 10 minute, să se înmoaie . Când s-au muiat, se adaugă sarea, piperul, smântână şi se pun în cup­tor, încă...
Read more »

Gogosele ardelenesti

  Ingrediente: 300 g telemea 3 ouă (sau 4 albuşuri) 100 g unt 300 g untdelemn   Mod de preparare: Se bat ouăle (sau albuşurile) cât se poate .Se rade brânza pastă şi se amestecă cu ouăle se pune uleiul cu unt la foc iute . Se formează gogoşele şi se pun la prăjit...
Read more »

Fasole sleita

  Ingrediente: 300 g fasole albă cu boaba mare 150 ml untdelemn 1 lingură oţet (sau lămâie) 2 cepe roşii sare   Mod de preparare: Fasolea se fierbe până crapă sau mai rău.Se scurge bine, până se usucă şi se răceşte se facăluieşte până se face piure.Se sărează uşor untdelemnul se toarnă puţin câte...
Read more »

Conopidă gratinată cu branză dulce

  Ingrediente: 1 kg conopidă 50 g unt 1 linguriţă seminţe de dovleac 1 linguriţă seminţe floarea-soarelui 4-5 linguri lapte 4 linguri smântână 250 g brânză dulce sare chimen   Mod de preparare: Conopida se curăţă, se spală sub jet de apă rece, se desface bucheţele mici şi se fierbe până ce devine moale....
Read more »

Hrean ardelenesc

  Ingrediente: 3 linguri hrean ras 200 ml smântână 1 lingură oţet 1 lingură miere 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Se curăţă rădăcinile de hrean, se rad mărunt spre pastă. Se freacă cu smântână se adaugă oţet, miere, sare . Se serveşte imediat, altfel îşi pierde vlaga. Merge ca uns cu rasolul...
Read more »

Lapte din seminţe de floare-soarelui

  Ingrediente: 500 g apă călduţă 100 g seminţe de floarea-soarelui 2 linguri miere de albine coajă de lămâie   Mod de preparare: Se mixează într-un blender toate ingredientele şi se strecoară. Rezultă o băutură gustoasă şi hrănitoare.
Read more »

Salata de ceapa rosie

  Ingrediente: 1 lingură ulei sare 2 cepe roşii mari 1 lingură oţet bun   Mod de preparare: Ceapa se taie felii subţiri (sau se sparge într-un şervet, pisându-se mărunt cu pumnul, după o veche tradiţie culturală). Se sărează, se amestecă bine, să se-ndulcească se adaugă oţetul, apoi uleiul. Pentru faţă, se mai poate...
Read more »

Salată de linte cu portocală

Salată de linte cu portocală
  Ingrediente: 2 căni linte roşie fiartă 1 legătură ceapă verde 1 portocală 1 lămâie mică 2-3 linguri ulei de măsline sare   Mod de preparare: Ceapa se taie rondele subţiri, după ce în prealabil a fost curăţată şi spălată. Portocala şi lămâia se decojesc, se desfac în felii, iar spre deosebire de portocală,...
Read more »

Varza calita

  Ingrediente: 1 varză, acră sau dulce 1 pahar bun de untdelemn (4 linguri untură) 2 linguri bulion gros de roşii sare piper paprică cimbru foi de dafin   Mod de preparare: Varza se toacă fideluţă (dacă e acră se spală-n două-trei ape). Se încinge untura într-o cratiţă cât de mare, se pune varza,...
Read more »

Ciorba transilvaneana

  Ingrediente: 500 g carne afumată 500 g frunze gulii şi varză 2 linguri făină 1 ceapă usturoi 4 ouă 4 linguri făină 100 g slănină afumată 2 linguri untură porc < legătură> 250 ml lapte acru sare piper   Mod de preparare: Se bat ouăle cu făina până iese o pastă, se sărează,...
Read more »

Turta dulce de Brasov

  Ingrediente: 1 linguriţă cuişoare praf 250 g zahăr 100 g rahat tăiat zaruri de table 500 g făină 1 linguriţă bicarbonat 1 pahar măcinătură de miez de nucă 3 linguri untdelemn + 1 lingură pentru uns tava   Mod de preparare: Se frige jumătate din zahăr, până se topeşte-rumeneşte, se stinge cu apă...
Read more »

Sos de dovlecei cu spaghete

  Ingrediente: 3 dovlecei mici 2 morcovi 1 ardei capia roşu 2 cepe mari 3-4 roşii 2-3 linguri ulei 100 g caşcaval vegetal tarhon oregano verdeaţă pentru garnisit 500 g spaghete   Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovii şi dovleceii se dau prin râzătoare, iar ardeiul se taie fâşii subţiri. Se pun...
Read more »

Papara de peste

  Ingrediente: 2-3 linguri de mălai untură pentru prăjit 2-3 cartofi 8 ouă sare 20 de pescuţi (porcuşori, beldiţe, clenişori, mrenuţe, boişteni)   Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se taie cubuleţe se încinge untura şi se pun cartofii la prăjit.Peştii se grijesc de maţe, se spală şi se taie bucăţi de-o furculiţă...
Read more »

Ingheţată de zmeură

  Ingrediente: 500 g zmeură (sau căpşune) 300 g frişcă 250 g zahăr 200 ml iaurt   Mod de preparare: Zmeura se spală bine şi se trece prin sită, se adaugă zahărul tos, apoi iaurtul şi se încorporează cu frişcă. Compoziţia se pune în forme de îngheţată şi se dă la frigider.   Poftă...
Read more »

Must de struguri cu hrean

Must de struguri cu hrean
    Ingrediente: struguri (în funcţie de cantitatea dorită) hrean   Mod de preparare: In mustul de struguri nefiert se adaugă hrean tăiat cubuleţe mici sau dat pe râzătoare. Hreanul nu favorizează fermentarea. Se păstrează la loc răcoros, în sticle.
Read more »

Zacuscă de ciuperci

  Ingrediente:  3 kg ciuperci proaspete 5 kg gogoşari 2 kg ceapă 3 kg roşii 500 g ulei sare foi de dafin   Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare 20 de minute. Se scurg bine şi se dau prin maşina de tocat. Gogoşarii se coc,...
Read more »

Reţetă de post: Prăjitură de post

  Ingrediente: 1,5 kg mere 150 g zahăr 100 ml ulei 1 linguriţă bicarbonat de sodiu 500 g făină 150 g nucă mărunţită sare 3 pliculeţe zahăr vanilat coajă de lămâie 1 lingură suc de lămâie 50 g fistic   Mod de preparare: Merele se spală bine şi se dau prin răzătoarea mare. Se...
Read more »

Salată cu năut si paste

Salată cu năut si paste
  Ingrediente: 2 căni năut fiert 1 cană paste fierte 2 ardei graşi (unul verde, unul roşu) 100 g măsline fără sâmburi 1 legătură pătrunjel 2-3 linguri ulei de măsline 2-3 linguri suc de lămâie 2 căţei de usturoi sare 100 g iaurt slab (opţional)   Mod de preparare: Năutul, pastele, măslinele, ardeiul tăiat...
Read more »

Legume cu cârnaţi de post la cuptor

Legume cu cârnaţi de post la cuptor
  Ingrediente:  5 cârnaţi de post 5 morcovi 3 cepe 4 linguri margarină 1 lingură făină 1 lingură condiment cu gust de legume 200 g conopidă congelată 100 g mazăre congelată sare piper   Mod de preparare: Cureţi 2 cepe şi morcovii, tai ceapa mărunt, iar morcovii rondele sau fâşii. Căleşti apoi ceapa în...
Read more »

Pastravi cu smantana

  Ingrediente: 5 păstrăvei de 200 g 1 ceaşcă de smântână 50 g unt 1 pahar pesmet 1 ceaşcă de ulei sare (merge şi piper sau paprică, dar ar agresa gustul fin al peştelui nobil)   Mod de preparare: Păstrăveii se grijesc şi se sărează un pic, apoi se lasă să aştepte, un ceas....
Read more »

Papricaş

  Ingrediente: 150 g faină 2 linguri unt 4 ouă 2 linguri brânză rasă sare piper 1 kg carne de viţel 3 cepe  1 lingură pastă roşii 1 lingură paprică 2 ardei graşi sare 2 linguri untură 1 lingură faină 500 ml supă de vacă   Mod de preparare: Se pune la fiert un...
Read more »

Sirop din muguri de brad

  Ingrediente: 2 kg muguri de brad 1,5 kg zahăr suc de lămâie   Mod de preparare: Mugurii de brad se culeg primăvara timpuriu. Se spală bine sub jet de apă şi se fierb cu 1 litru de apă, timp de 30-40 de minute, la foc mic. Se lasă la macerat până a doua...
Read more »

Friptura de turda

  Ingrediente: untură pentru prăjit sare piper cotlete de porc tăiate cu chenarul lor de şorici şi slănină cu tot   Mod de preparare: Şoriciul şi slănina se crestează des până la carne (să nu se deformeze magnifica felie). Se freacă cu sare şi piper şi se lasă vreo două ore, să se-ndulcească Se...
Read more »

Cornulete de hateg

  Ingrediente aluat: 300 g faină 200 g osânză (unt) 100 g zahăr 1 ou 1 gălbenuş 50 g zahăr pudră Ingrediente umplutura:250 g marmeladă, miere, dulceţuri, rahat   Mod de preparare: Se frământă toate până când una sunt .Se întinde coca foaie subţire dar să nu se vadă prin ea . Se taie...
Read more »

Tarta cu chimen

  Ingrediente: 3 ouă 200 g urdă 200 ml iaurt 2 linguri muştar 2 linguri de chimen 1 lingură de faină piper 300 g brânză telemea   Mod de preparare: Se încălzeşte cuptorul la foc potrivit un sfert de oră .Se amestecă toate piper, după gust se toarnă amestecul într-un vas care merge la...
Read more »

Mancarica de creier cu oua

  Ingrediente: 1 creier vită 6 ouă 2 linguri untură (ulei) 2 cepe 1 legătură pătrunjel sare piper paprică   Mod de preparare: Se toacă ceapa şi se căleşte în untură până devine aurie .Se adaugă creierul bine grijit, tăiat îmbucături şi sărat uşor se bat ouăle cu turbare. Se toacă verdeaţă când creierul...
Read more »

Lostriţa de bucovina

  Ingrediente: 1 ceaşcă smântână 6 linguri unt 3 linguri untură 200 g mălai sare 3 fire usturoi verde 1 legătură pătrunjel 1,5 kg peşte   Mod de preparare: Se şterge bine peştele cu un şervet având o piele destul de groasă şi deloc apetisantă, e preferabil să-1 jupuiţi eu fac asta şi cu...
Read more »

Sarmalute in cuib

  Ingrediente: 1 varză 500 g carne porc tocată 2 cepe 2 linguri untură 1 pahar orez 200 g costiţă afumată 5-6 crenguţe cimbru 2-3 foi de dafin 1 pahar bulion roşii 1 cană supă carne piper sare paprică cimbru praf   Mod de preparare: In oala mare, unsă bine cu untură, se pun...
Read more »

Retete, Reteta zilei, Retete Ciorbe, Retete Supe, Retete Salate, Retete Paste, Retete Pizza, Retete Peste, Retete Vita, Retete Vitel, Retete Porc, Retete Pui, Retete Oaie, Retete Miel, Retete Berbec, Retete de post, Desert, Diete

Sursa:www.restaurantedelux.ro