Retete simple:
Placinta cu crema de vanilie
Ingrediente aluat : 250 g unt 250 g făină 1/2 pahar apă 1 linguriţă ulei un praf de sare Ingrediente crema: 1/2 l lapte, 1/2 baton vanilie sau 2 pacheţele de zahăr vanilat, 4 ouă, 175 g zahăr, 80 g făină Mod de preparare: Se face un aluat franţuzesc din unt,...Read more »
Nucă la cuptor cu garnitură de găluşte de făină şi varză creaţă brezată si costiţă afumată
Ingrediente: 1,200 kg nucă de viţel 100 g zarzavat 1 ceapă sare 1 linguriţă boia de ardei cîteva oase de viţel 2 linguri smantana 150 g unt 200 g făină 2 ouă 1 varză creată 40 g costiţă ajumată Mod de preparare: Se frige la cuptor in tavă adîncă nuca cu...Read more »
Peltea de zmeura
Ingrediente: 1 l zeamă de zmeură 1 kg zahăr Mod de preparare: Se alege zmeura şi se stoarce câte puţină odată, printr-o pânză. Se lasă să se limpezească. Se pun în tingirea de dulceaţă cantităţi egale de zeamă de zmeură şi zahăr şi se fierb la foc mic, până ce...Read more »
Limonada
Ingrediente: 150 g zahăr 2 lămâi mijlocii 6 pahare apă Mod de preparare: Se pune zahărul într-un vas foarte curat. Se toarnă apa rece deasupra, amestecând până se dizolvă zahărul. Se adaugă puţină coajă de lămâie, tăiată numai din partea galbenă şi zeama de lămâie. Se acoperă şi se pune la...Read more »
Biscuiti cu vanilie
Ingrediente: 3 ouă 1/2 pahar zahăr vanilat 1/2 pahar făină Mod de preparare: Se freacă gălbenuşunle cu zahărul vanilat până se albesc. Se adaugă făina şi cele trei albuşuri spumă. Se unge cu unt o tavă de tablă groasă. Se pune câte o linguriţă din compoziţie la distanţa de 2...Read more »
Budincă de conopidă cu ciuperci
Ingrediente: 1 conopidă de mărime potrivită 200 g ciuperci 350-400 ml lapte şi 2 linguri griş 2 linguri smântână 3 00 g unt 4 roşii 5 ouă 150 g caşcaval 1 lingură pesmet sare piper după gust Mod de preparare: Cureţi conopida de frunzuliţe, o desfaci bucheţele pe care le pui să...
Read more »
Pesmeti cu scortisoara
Ingrediente: 1 ceaşcă caimac 2 ouă 3 linguri unt topit 3 linguri zahăr vanilat 1/2 linguriţă scorţişoară 1/2 linguriţă bicarbonat 1/2 linguriţă sare făină cât se cere (circa 500 g) Mod de preparare: Se freacă o ceaşcă de caimac cu două ouă, unt topit, zahăr vanilat, scorţişoară, bicarbonat proaspăt cernut şi...Read more »
Cuiburi de randunele
Ingrediente: 4 albuşuri 200 g zahăr 200 g migdale sau nuci unt pentru uns tava Mod de preparare: Se bat albuşurile pe marginea maşinii. Când sunt gata, se pune zahărul pisat şi se bat din nou împreună. Se adaugă migdale curăţite de coajă şi tăiate felii subţiri, sau nuci tăiate în...Read more »
Limbi de pisica
Ingrediente: 160 g făină 140 g zahăr vanilat 125 g unt 1 linguriţă lapte 2 albuşuri Mod de preparare: Se amestecă făina cu zahărul vanilat. Se cern împreună pe o hârtie. Se freacă untul cu laptele până se face spumă. Se adaugă făina şi zahărul, amestecând cu lingura de lemn,...Read more »
Biscuiti cu stafide
Ingrediente: 2 ouă 125 g unt proaspăt 125 g zahăr 125 g făină 125 g stafide 3 linguri rom unt pentru uns tava Mod de preparare: Se aleg stafidele, se spală şi se pun într-o ceaşcă cu trei linguri de rom. Se lasă să stea cel puţin o jumătate de oră....Read more »
Piept umplut cu garnitură de ciuperci, conopidă şi cartofi gratinaţi
Ingrediente: 1,500 kg piept viţel 300 g bureţi sau ciuperci 120 g unt 500 g conopidă 300g cartofi 2 ouă pesmet 100 g zarzavat 2 cepe 1 1/2 lingură făină 1/2 pahar vin roşu Mod de preparare: Se umple carnea de vită în punga formată, şi apoi se bagă în cuptor....Read more »
Piept la cuptor cu garnitură de varză cu costiţă afumată, bureţi sotaţi şi chiftele de cartofi
Ingrediente: 1,500 kg piept de viţel 400 g bureţi 1 1/2kg varză dulce 600 g costiţă afumată 300 g cartofi 2 linguri făină 2 ouă sare piper 1 legătură mărar 100g unt 100 g ulei 2 linguri smantană supă de oase Mod de preparare: Carnea de viţel se frige întreagă (cu...Read more »
Nucă la cuptor cu garnitură de morcovi natur, pere umplute cu ouă şi sos alb şi cartofi cu smantană
Ingrediente: 1,200 kg nucă de viţel 400g morcovi 1/2 lingură făină 10 pere potrivite 3 ouă plus un albuş 1 lingură sos alb 300 g cartofi 1 legătură de mărar 120 g unt puţin zahăr Mod de preparare: Nuca se frige înăbuşită cu zarzavat (fără ceapă) iar cînd este gata se face...Read more »
Nucă împănată la cuptor cu garnitură de chifteluţe de spanac şi roşii umplute cu pilaf
Ingrediente: 1,200 kg nucă de viţel 100 g piept afumat sare piper 1 legătură tarhon 1 lingură bulion 1 kg spanac 10 roşii 150 g orez 2 cepe 100 g zarzavat 1 l supă oase de viţel 2 fileuri anşoa 1 /2 pahar vin roşu 1 foaie de dafin 150 g unt...Read more »
Nucă condimentată la cuptor cu garnitură de macaroane cu ciuperci şi parmezan
Ingrediente: 1,200 kg nucă de viţel 400g roşii 6 ardei graşi 1 ceapă 5 căţei usturoi 150 g ulei sare piper cimbru 150 g măsline verzi 200 g macaroane 60 g unt 40 g caşcaval 150 g ciuperci 1/2 pahar de vin Mod de preparare: Se prepară nuca pentru fript şi se aşază...Read more »
Friptură de viţel la cuptor cu garnitură de cartofi piure sau prăjiţi
Ingrediente: 1,200 kg carne de viţel 80 g ulei 2 morcovi 1 rădăcină pătrunjel 2 cepe sare piper boia dulce 500 g cartofi Mod de preparare: Carnea se spală, se şterge cu un şervet, apoi se sărează, se piperează şi se presară deasupra cu puţină boia dulce. Se dă la cuptor cu ulei...Read more »
Inghetata de ciocolata
Ingrediente: 6 ouă 250 g zahăr 1 l lapte 125 g ciocolată sau 50 g cacao vanilie Mod de preparare: Se freacă ouăle cu zahărul. Se pun să fiarbă laptele cu vanilia, se moaie pe marginea maşinii ciocolata tăiată bucăţi mici, cu puţină apă. Se amestecă încet cu laptele şi apoi...Read more »
Fricandou la cuptor cu garnitură de ciuperci pe crutoane, crochete de cartofi şi sote de morcovi
Ingrediente: 1 kg fricandou 6 felii şuncă tăiate in două 120 g unt sare piper 1/4 l lapte 1 1/2 lingură făină 12 ciuperci 12 crutoane 300 g morcovi 300 g cartofi 2 ouă nucşoară 200 g pesmet 100 g zarzavat 1 ceapă 1 legătură mărar Mod de preparare: Se face...Read more »
Fricandou la cuptor cu garnitură de tăiţei cu parmezan,piure de spanac şi napi cu pesmet
Ingrediente: 1,200 kg fricandou de viţel 400 g spanac 2 ouă 200 g făină 40 g şvaiţer sau parmezan 150 g unt 500 g napi 2 linguri pesmet 100 g zarzavat 1 ceapă sare piper Mod de preparare: Se frige carnea cu unt, sare, ceapă şi zarzavat tăiate: se face sosul....Read more »
Fricandou in aspic cu garnitură de salată rusească şi ouă cu icre
Ingrediente: 1,200 kg fricandou de vitel 1 morcov 2 cartofi 1 telină 1 măr 1 roşie 100 g mazăre 1 fir de ceapă verde 150 g ulei 1/2 linguriţă muştar 1/2 lămiie 6 ouă 100 g icre de ştiucă sau negre 8 foi gelatină 1 /2 pahar vin dulceag sare puţine oase...Read more »
Salată de conopidă si maioneza cu tarhon si castraveti
Ingrediente: 1 conopidă 6 ouă 3-4 castraveţi 2-3 linguri de muştar 1 legătură de tarhon 1 legătură pătrunjel verde 1 linguriţă oţet piper sare ulei Mod de preparare: Cureţi conopida, o speli bine, apoi o pui la fiert în apă cu sare. In acest timp pregăteşti sosul: fierbi 4 ouă şi când...
Read more »
Marmelada de capsuni
Ingrediente: 1 kg căpşuni 500 g zahăr Mod de preparare: Se spală căpşunile, se rup codiţele şi se scurg bine pe o sită. Se pun într- un castron, un strat de căpşuni, unul de zahăr tos sau pisat şi aşa mai departe. Se lasă să stea la loc răcoros până a doua...Read more »
Suc de coacaze negre
Alegi 1 kg de coacăze bine coapte şi le pui apoi la fiert fără zahăr, doar cu o cană de apă. Le iei de pe foc atunci când boabele crapă. Strecori apoi sucul cu tot cu fructe printr-un tifon şi presezi uşor coacăzele. Pui din nou la fiert sucul obţinut şi-l ţii pe...Read more »
Cum se prepara Cocktail Gin Sidecar (video)
Read more »
Pesmeti cu iaurt
Ingrediente: 1 pahar iaurt sau lapte bătut 2 linguri ulei 1 lingură zahăr vanilie 1 linguriţă de bicarbonat un praf de sare făină cât se cere Mod de preparare: Se bate un pahar de lapte bătut sau de iaurt, cu ulei şi zahăr până se face ca o cremă. Se adaugă...Read more »
Salată de legume coapte
Ingrediente: 4 vinete 4 rosii 4 ardei grasi sare piper ulei 1/2 lamaie Mod de preparare: Coci pe rand vinetele, rosiile si ardeii pe o tabla pe aragaz si cand sunt gata le lasi sa se racească acoperite, apoi le cureti de coaja. Toci vinetele, iar roşiile şi ardeii le tai mărunt, le...
Read more »
Sfaturi pentru prepararea dulceţii
Fierbi dulceaţa de fructe mici la foc iute, iar pe aceea de fructe cărnoase întregi, la foc lent şi menţii aceeaşi temperatură în timpul fierberii. • Cum ştii cât de legat e siropul? Când la suprafaţă apar bule mici şi uniforme siropul este puţin legat, iar când clocoteşte greu, înăbuşit sau când...Read more »
Tarta cu marmelada
Ingrediente: 250 g făină 125 g unt 125 g zahăr 2 ouă 1/2 pachet praf de copt un praf de sare 250 g marmeladă Mod de preparare: Se face o cocă din făină, unt, zahăr, ouă, praf de copt şi sare, se frământă şi se lasă o oră la rece. O...Read more »
Dulceaţă de caise umplute cu nuci
Ingrediente: 40 de caise 1,250 kg zahăr 3 pahare apă 1 lămâie mieji de nucă Mod de preparare: Alegi fructe tari, coapte şi nevătămate. Le cureţi de coajă şi le pui pentru 2 ore în apă de var. Le speli apoi în apă rece, le scoţi sâmburii şi în locul lor introduci...Read more »
Fricandou la cuptor cu garnitură de sote de dovlecei cu mărar, sote de cartofi cu ceapă verde, coşuleţe de foitaj umplute cu midii şi sos de raci
Ingrediente: 1,200 kg frieandou de viţel 12 coşuleţe coapte din foitaj 20 midii sau scoici 20 g unt de raci (carne de raci tocată, prăjită cu apă şi unt) 1/2 lingură făină 100 g unt 1 lingură smantană sare piper 1/4 1 supă (zeama de la midii) 400 g cartofi 2 fire...Read more »
Tartă cu cireşe si coaja de lamaie
O reteta delicioasa de tarta cu cirese si coaja de lamaie din: faina, zahar pudra, margarina, oua, zahar vanilat, cirese, zahar tos, smantana si gris si gelatina. Ingrediente: Pentru aluat ai nevoie de: 300 g făină 100 g zahăr pudră 150 g margarină (unt) coaja rasă de la 1 lămâie 2 ouă 2 plicuri...
Read more »
Piept cu garnitură de ţelină, morcovi, mere, varză, cartofi natur şi sos de hrean
Ingrediente: 1 piept de viţel (1,500 kg) 250 g morcovi 300 g varză de Bruxelles 2 ţeline 400 g cartofi noi 1 legătură pătrunjel 30 g hrean 120 g unt 1 lingură oţet sare piper boabe zahăr 1/2 lingură jăină 5 mere 1 fir praz 1 lingură smantană Mod de preparare:...Read more »
Sfaturi: Despre friptură
• Friptura de vită o baţi bine, ca pentru şniţel, apoi o ungi cu ulei şi cu muştar (dacă-ţi place) şi o laşi la frigider jumătate de oră, să se frăgezească. îi pui apoi sare, piper şi alte condimente după gust şi o frigi pe grătar. Când e gata o ungi fierbinte cu...Read more »
Pesmeti de Nurenberg
Ingrediente: 250 g zahăr 250 g miere 500 g făină 2 ouă 100 g nuci 1 linguriţă rasă cuişoare 1 linguriţă rasă scorţişoară 2 linguriţe bicarbonat Mod de preparare: Se opăreşte zahărul pisat cu 250 g miere clocotită. Se amestecă şi după ce s-a mai răcorit, se adaugă făina, ouăle, nuci...Read more »
Crema cu ou
Ingrediente: 1 ou 1 lingurita zahăr 1 linguriţă rom Mod de preparare: Se freacă un gălbenuş cu o linguriţă de zahăr şi o linguriţă de rom. Separat se bate un albuş spumă şi se amestecă încet cu gălbenuşul. Proporţiile se pot mări după numărul persoanelor. Crema este uşor de făcut şi...Read more »
Tartă cu căpşune
Ingrediente: Pentru aluat ai nevoie de: 150 g făină 100 g unt 1 ou 1 lingură apă rece 1 linguriţă de zahăr 50 g unt pentru uns tava Pentru umplutură ai nevoie de: 1 kg căpşune Pentru sirop ai nevoie de: 150 g zahăr 50 ml apă Mod de preparare: Intr-un castron...
Read more »
Crema de vanilie
Ingrediente: 1/2 l lapte 1/2 baton vanilie sau 2 pacheţele de zahăr vanilat 4 ouă 175 g zahăr 80 g făină Mod de preparare: Se pune o bucată de vanilie într-o cratiţă cu laptele clocotit. Se acoperă şi se lasă să stea astfel un sfert de oră, ca să se parfumeze...Read more »
Prepararea painii
Ingrediente: 1 kg făină 30 g drojdie circa 1/2 l apă 1 linguriţă zahăr 1 lingură ulei 2 linguriţe rase de sare Mod de preparare: Se cerne făina în covată. Se moaie drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţină apă caldă (nu fierbinte, deoarece plămădeala nu mai creşte). Într-un vas...Read more »
Fricandou la cuptor cu garnitură de sote de morcovi, mazăre, fasole, conopidă şi cartofi
Ingrediente: 1,200 kg fricandou de viţel 250 g morcovi 250 g mazăre 200 g fasole fidea 250 g conopidă 250 g cartofi noi 1 ceapă 100 g zarzavat 1 legătură pătrunjel 120 g unt sare piper 1/2 foaie dafin 1/4 l supă 1/2 lingură făină Mod de preparare: Se spală fricandoul,...Read more »
Sirop de fragi
Ingrediente: 1 l zeamă de fragi 1 kg zahăr 1 linguriţă zeamă de lămâie Mod de preparare: Se strivesc cu mâna, într-un castron, fragi bine copţi. La 1 kg de fragi se poate adăuga 1/4 de litru de apă. Se storc pnntr-un tifon des şi se toarnă în tingirea de dulceaţă,...Read more »
Tarta cu prune necojite
Ingrediente: 1 ceaşcă caimac 1 ceaşcă făină un praf sare 1/2 kg prune zahăr pentru pus deasupra Mod de preparare: Se face un aluat dintr-o ceaşcă de caimac, o ceaşcă de făină şi sare. Se întinde foaia potrivit de groasă şi se aşază într-o tavă dreptunghiulară pentru copt plăcinte, umezită cu...Read more »
Spata umplută cu ciuperci cu garnitură sote de roşii cu şuncă şi budincă de macaroane cu caşcaval şi sos alb
Ingrediente: 1 spată de 1,200 kg 250 g ciuperci 4 ouă 80 g caşcaval 120 g unt 4 linguri sos alb 500 g roşii 100 g şuncă sare piper cimbru 1/2 pahar vin roşu 1 ceapă zahăr Mod de preparare: Ciupercile se toacă şi se sotează cu unt şi ceapă tăiată,...Read more »
Piept umplut cu momite şi scoici sau midii cu garnitură de pilaf cu spanac, conopidă în aluat şi napi cu pesmet
Ingrediente: 1 piept de viţel (1,500 kg) 250 g momite 25 midii sau scoici 4 ouă 1 conopidă 400 g napi 150 g orez 1 1/2kg spanac 200 g unt 1 legătură verdeaţă sare piper nucşoară 1 felie franzelă 1 pahar vin ulei de prăjii gogoşelele 1 1/2 lingură făină Mod de...Read more »
Nucă umplută cu sote de carne şi ciuperci cu garnitură de legume şi gulioare umplute cu ficat şi ouă
Ingrediente: 1 nucă rotundă de 1,200 kg, 10 gulioare 400 g cartofi noi 300 g mazăre 150 unt 1 legătură pătrunjel 150 g ficat 2 ouă sare piper 1 păhărel de vin roşu 250 g ciuperci 100 g zarzavat 1 ceapă 1 lingură făină Mod de preparare: Nuca se frige înăbuşită...Read more »
Iepure cu smantana
Ingrediente: 1 kg carne de iepure 100 g slănină 150 g unt 10 linguri sos de smîntînă 2 pahare oţet 1 lingură făină sare piper Mod de preparare: Alegem carne de iepure de la spinare sau picioarele dinapoi care, prin excepţie, se spală mult pînă iese apa limpede, psntru ca mîncarea să nu...Read more »
Iepure cu masline
Ingrediente: 1 iepure 2-4 foi de dafin 4-6 cuişoare 1 ceapă mare cîteva felii de morcov şi telină 2 pahare vin alb 1 pahar otet 100-150 g costifă afumată 3 linguri făină 2 pahare apă 1 linguriţă coniac 1 kg arpagic 300 g măsline 1-2 căpătîni de usturoi 1 lămîie 200 g ulei...Read more »
Iepure fript
Ingrediente: 1/2 iepure 50 g slănină 1 căpăpnă usturoi 2 linguri untură 1/2 pahar vin alb sare Mod de preparare: Alegem muşchiul şi pulpa dinapoi. Cu un cuţit ascuţit curăţăm bine carnea de pieliţele de deasupra (carnea de vînat nu se spală). Apoi o sărăm şi, cu un ac special, o împănăm des...Read more »
Pateu de ficat de gasca
Ingrediente: 400 g ficat 100 g unt (sau grăsime de gîscă) 6 linguri aspic 1 pahar lapte 50 g măsline 50 g capere 1 ceapă mică 2 gălbenuşuri muştar sare piper Mod de preparare: Curăţăm ficatul, îl spălăm în lapte şi îl ţinem cîteva ore în lapte. Fierbem laptele într-o cratiţă şi cînd...Read more »
Ficat de gasca la gratar
Ingrediente: 500 g ficat 1/2 lingură untură de gîscă sare piper Garnituri: 700 g cartofi 100 g untură Mod de preparare: Curăţăm ficatul, scoatem pieliţele, îl tăiem în lung (orizontal), în felii groase de un deget, şi îl frigem ca pe biftec. Ungem grătarul cu grăsime, abundent. Presărăm ficatul cu piper, ungem cu...Read more »
Gasca fripta
Ingrediente: 1 gîscă tînără 1/2 lingură untură garnitură de cartofi (700 g cartofi, 100 g untură, 1 ceapă) sare piper Mod de preparare: Pîrlim şi curăţăm de intestine o gîscă tînără, dăm sare şi piper şi o aşezăm într-un vas de sticlă rezistentă la foc sau într-o tavă. Punem puţină untură ca sâ...Read more »
Gasca cu fasole uscata (casulet)
Ingrediente: 1/2 gîscă 1/2 lingură unt sau untură (sau grăsime de gîscă) 1/2 kg fasole uscată 200 g costiţă 1 pereche debreţini 1 ceapă citeva felii de morcov şi de telină 1/2-l lingură făină 2 linguri bulion de roşii 1/2 păhărel de vin 1 polonic apă clocotită 1 foaie de dafin sare piper...Read more »
Rata la frigare
Ingrediente: 1 rată 1 linguriţă untură puţin cimbru Mod de preparare: Curăţăm bine raţa, tăiem aripile, gîtul şi vîrfurile picioarelor, care trebuie întoarse în afară şi legate cu aţă. înainte de a pune raţa la frigare, o frecăm cu ficatul ei crud şi o presărăm cu puţin cimbru. Invelim cu hîrtie unsă cu...Read more »
Boboc de rata cu gulii
Ingrediente: 2 boboci de rată 6-8 gulii 100 g unt 1 linguriţă făină de cartofi sau de grau 1 pahar de vin 1 foaie de dafin 1 linguriţă zahăr 1 ceaşcă zeamă de carne sare piper Mod de preparare: Pîrlim şi curăţăm, de intestine bobocii de raţă, apoi îi spălăm şi îi ştergem...Read more »
Rata pe varza
Ingrediente: 1 rată mare 2 căpăţîni de varză acra 2 linguri untură 3-4 roşii (sau 1 lingură bulion de roşii) 1 ardei gras sare piper Mod de preparare: Curăţăm şi spălăm bine raţa, apoi o frecăm cu sare şi o aşezăm într-o cratiţă sau într-o tavă, adăugăm grăsime şi dăm la cuptor. După...Read more »
Cum se prepara Cocktail Bramble (video)
Ingrediente: 50 ml gin 25 ml lemon juice 5 ml gomme syrup some crème de muir some ice cubes some crushed ice 1 blackberry 1 lemon slice 1 cocktail shaker 1 short glass 1 25ml (1 fl oz) measure 1 50ml (2 fl oz) measure 1 measuring jug 1 set measuring spoons 1...
Read more »
Lichior de portocale
Ingrediente: 1 l alcool de 90° 1 l lapte crud 1 kg zahăr tos 4 portocale 1 lămâie Mod de preparare: Într-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zahărul, 4 portocale tăiate bucăţi potrivite, cu coajă şi cu sâmburi, şi o lămâie tăiată bucăţi. Se leagă borcanul...Read more »
Corabioare
Ingrediente: 250 g făină 120 g zahăr vanilat 2 gălbenuşuri 2 linguriţe apă rece 200 g unt proaspăt un praf de sare Mod de preparare: Se cerne pe masa de aluat făina amestecată cu zahăr pisat şi vanilat. Se face loc la mijloc şi se pun gălbenuşurile, două linguriţe de apă...Read more »
Peltea de mere
Ingrediente: 1 l zeamă în care au fiert merele 1 kg zahăr Mod de preparare: Pentru peltea se aleg mere Renete, sau mere creţeşti, roşii şi cu miezul mai tare. Cele făinoase se sfărâmă la fiert şi dau o peltea tulbure. Se spală merele, se taie în patru şi fiecare sfert...Read more »
Piept umplut cu garnitură de conopidă, fasole sotată şi cartofi prăjiţi cu mujdei
Ingrediente: 1,500 kg piept de viţel 1 conopidă 400 g fasole verde grasă 400 g cartofi 6 căţei usturoi 3 linguri smîntînă 1 legătură mărar sare piper 1 /2 linguriţă boia 100 g ulei 80 g unt Mod de preparare: Se umple tăietura iar sosul se scade mai mult şi se mai fierbe...Read more »
Fricandou cu tocătură de ficat cu garnitură de sote de mazăre,sparanghel, macaroane cu şuncă şi parmezan
Ingrediente: 1 1/4 kg fricandou de viţel mai plin 300g ficat de viţe sau pasăre 3 oua 2 cepe 100 g zarzavat 1 păhărel vin roşii 300 g vîrfuri de sparanghel 150 g macaroane 60 g şuncă 60 g limbă afumată 40 g parmezan 300 g mazăre sare piper 100 g unt ...Read more »
Lichior de cafea
Ingrediente: 250 g cafea (pentru 1 l cafea lichidă) 1 l alcool 90° sirop dintr-un kg zahăr şi 1/2 l apă vanilie Mod de preparare: Se face la filtru o cafea aromată din 250 g cafea prăjită şi măcinată mai mare. Se trece prin filtru atâta apă clocotită, încât să se...Read more »
Marmelada de portocale
Ingrediente: 1 kg portocale fierte 1 kg zahăr 2 pahare de apă Mod de preparare: Se aleg portocale mari cu coaja groasă, se spală şi se şterg. Se pune o oală cu apă pe foc în care să poată încăpea portocalele în voie. Când apa clocoteşte bine, se dă drumul...Read more »
Piept umplut cu prune cu garnitură de piure de cartofi şi sote de morcovi
Ingrediente: 1,500 kg piept de viţel 250 g prune uscate 4 bucăţi cuişoare 150 g unt sare 150 g pesmet 3 ouă puţin zahăr 200 ficat 350 g cartofi 350 g morcovi 1/2 lingură făină 2 linguri sos de friptură 1/4 l supă Mod de preparare: Se prepară carnea pentru...Read more »
Serbet de trandafir
Ingrediente: 250 g foi de trandafir 1 l apă 1 kg zahăr 1 vârf linguriţă sare de lămâie Mod de preparare: Se vântură sau se dau prin ciur 250 g de foi alese de trandafir, ca să se îndepărteze praful galben ce cade din flori. Se pun la fiert cu 1...Read more »
Crema de unt
Ingrediente: 1 dl apă 120 g zahăr vanilie 4 gălbenuşuri 200 g unt proaspăt Mod de preparare: Se pune să fiarbă într-o cratiţă, 3 – 4 minute, apa cu zahărul. Se adaugă în siropul pregătit, după dorinţă, vanilie sau puţină coajă de lămâie. Se acoperă şi se lasă astfel să stea un...Read more »
Spinare la cuptor cu garnitură de cartofi parizieni, morcovi, mazăre, fasole fidea, conopidă şi cartofi noi
Ingrediente: 1 spinare de viţel de 1,500 kg 120 g unt sare piper 250 g morcovi 250 g mazăre 200 g fasole fidea 1 conopidă 250 g cartofi noi Mod de preparare: Se frige carnea şi se face sosul. Carnea se taie felii, se aşază pe un platou fierbinte şi se...Read more »
Cremă hategana de fasole boabe cu ciuperci şi costiţă afumată
Ingrediente: 300 g fasole boabe 100 g costiţă afumată 300 g ciuperci 2 cepe sare piper 60 g unt 2 l apă 1 l supă 2 legături mărar 3 linguri smîntînă 1 foaie dafin 1/2 lingură făină Mod de preparare: Fasolea se fierbe 10 minute (după ce a stat în apă...Read more »
Cum se prepara Cocktail Negroni (video)
Ingrediente: 25 ml Red Vermouth 25 ml Bitter Campari 25 ml Gin some ice cubes 1 orange 1 lemon 1 old fasioned glass or a large tumbler 1 cocktail stirrer or a bar spoon 1 knife or canal 1 25ml shot measure 1 50ml shot measure
Read more »
Dulceaţă de coacaze rosii
Ingrediente: 300 g coacăze roşii (fără sâmburi) 1 kg zahăr un sfert de ligurinţă sare de lămâie 1/2 baton de vanilie 250 ml apă pentru sirop Mod de preparare: Alegi coacăzele şi le scoţi sâmburii cu un ac de siguranţă. Din zahăr şi apă prepari un sirop pe care îl fierbi 10...
Read more »
Şniţele de cotlet cu tocătură de file afumat cu garnitură de fasole fidea natur şi roşii umplute cu pilaf
Ingrediente: 1,200 kg cotlet de viţel 150 g file afumat fiert 3 linguri sos alb 100 g unt 100 g ulei 10-12 roşii 150 g orez 300 g fasole fidea sare piper 2 ouă pesmet 1 lingură făină Mod de preparare: Se taie cotletele felii, se trec prin sare, piper, făină,...Read more »
Gem de caise decojite
Ingrediente: 1 kg caise 600 g zahăr zeama de la 1/2 lămâie Mod de preparare: Speli caisele, le cureţi de pieliţe şi le scoţi sâmburii. Le pui într-o cratiţă, torni peste ele zahărul şi le fierbi la foc domol până se topeşte zahărul. Dai apoi focul mai mare şi adaugi zeama de...
Read more »
Paine cu lapte
Ingrediente: 1 kg făină 40 g drojdie 6 -7 dl lapte 1 lingură ulei 20 g zahăr 2 linguriţe rase de sare Mod de preparare: Se cerne făina în copaie. Se face loc la mijloc. Se pune drojdia frecată cu zahărul, apoi uleiul, sarea şi laptele rece. Se frământă totul bine,...Read more »
Supă de cartofi cu costiţă afumată marinareasca
Ingrediente: 400 g cartofi 150 g costiţă afumată 1 telina 3 fire praz 2 cepe 3 linguri smantană 1 litru supă 1 cutie crevete crab sau 20 cozi de raci 60 g unt 1/2 linguriţă boia de ardei sare 2 linguriţe coniac Mod de preparare: Costiţa se taie julien, se prăjeşte...Read more »
Supă rece bucovineană de ciuperci şi şuncă
Ingrediente: 180 g şuncă afumată slabă 600 g ciuperci l supă tare 11/2 bors 13/4 l apa 2 bucăţi sfeclă 1 legătură leuştean sare 2 ouă 200 g smantană zeamă de lămaie Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute in puţină supă cu zeamă de...Read more »
Ştevie pane
Ingrediente: 1 legătură ştevie 2 ouă 4-5 linguri faină 4-5 căţei de usturoi sare piper ulei Mod de preparare: Speli bine ştevia, cureţi frunzele de nervuri şi le laşi deoparte să se scurgă. Baţi bine ouăle cu făina şi potriveşti gustul de sare şi piper. Rulezi fiecare frunză de ştevie, o dai...
Read more »
Spată umplută cu tocătură de ficat şi carne cu garnitură de bureţi sotaţi şi gulioare umplute cu sos alb cu caşcaval
Ingrediente: 1,200 kg spată de viţel 25 g ficat de viţel sau porc 1 felie franzelă 3 ouă sare piper 400 g bureţi 6 bucăţi ţelină 120 g caşcaval sau telemea 2 linguri sos alb 120 g unt 1 legătură pătrunjel 1/2 lingură făină 100 g zarzavat 2 cepe 1 lngură pesmet...Read more »
Supă japoneză cu costiţă afumată
Ingrediente: 100 g costiţă afumată 1 1/2 l supă de came sau pasăre 1 1/2 l apă 2 cepe 1/2 linguriţă praf de curry sau boia de ardei 1 lingură făină sare 25 g orez fiert 1 mar 40 g unt Mod de preparare: Costiţa se taie, se sotează cu unt,...Read more »
Covrigei cu scortisoara
Ingrediente: 500 g făină 250 g unt proaspăt 50 g zahăr 40 g drojdie 1/2 ceaşcă lapte coajă rasă de lămâie 1/2 linguriţă sare 1 linguriţă scorţişoară zahăr şi migdale pentru presărat deasupra Mod de preparare: Se moaie drojdia cu lapte călduţ. Se cerne făina pe masa de aluat sau într-un...Read more »
Rulade umplute cu tocătură de carne, piept afumat şi file de scrumbie cu garnitură de pilaf cu stafide
Ingrediente: 1,400 kg capac de viţel sau mînzat 300 g carnaţi polonezi sare piper 200 g piept afumat 5 fileuri de scrumbii sărate 2 ouă 15 felii subţiri de lămaie fără coajă 400 g roşii 5 căţei usturoi 150 g unt 100 g stafide 2 pahare vin roşu 1/2 lingură făină 250...Read more »
Rulada umpluta cu tocătură de carne şi piept afumat cu garnitură de budincă de varză cu piept afumat şi sos alb
Ingrediente: 1,400 kg pulpă de viţel 200 g piept afumat 120 g unt sau ulei 3 ouă 1 1/2kg varză 1 lingură smantană 1/2 lingură făină 2 linguri sos alb puţină supă pentru sos 1/2 pahar vin Mod de preparare: Se taie 12-14 şniţele subţiri, se bat cu satirul (se platează),...Read more »
Supă de mazăre cu afumătură
Ingrediente: 400 g mazăre boabe 60 g afumătură 1/2 lingură făină 60 g unt 1 foaie dafin 2 litri supă 1 litru apă 10 g zahăr 120 g frisca lichidă (smantană) 1/2 ceapă sare Mod de preparare: Mazărea se fierbe in apă cu sare circa 20 minute. Separat se face un...Read more »
Piept umplut cu tocătură de carne cu garnitură de legume de sezon, cartofi sotaţi, paste făinoase şi salată
Ingrediente: 1 piept de viţel grăsuţ de circa 1,500 kg 100 g unt 2 felii franzelă 1 ceapă 2 ouă sare piper 1legătură pătrunjel 250g carne viţel (resturi de la piept) puţin zarzavat 1/2 1 supă, oase de viţel Mod de preparare: Se aşază pieptul pe tocător. Cu un cuţit se...Read more »
Pateu tătărăsc
Ingrediente: 300 g carne de porc grasa 300 g came de mînzat sau viţel 6 ouă sare piper un păhărel votcă 1 fir praz 3 căţei usturoi 4 g mirodenii de carnaţi 150 g file de heringi 120 g bureţi 80 g grăsime Ingrediente aluat :240 g făină, 1 pahar lapte,20 g...Read more »
Serbet de lamaie
Ingrediente: 1 1/4 kg zahăr 4 pahare apă 1 lămâie vanilie Mod de preparare: Se pun la topit, în tingirea de dulceaţă, la foc foarte mic, zahărul cu patru pahare de apă. Când zahărul s-a topit, se împinge tingirea pe foc iute, la fiert. Se ia spuma şi se leagă ceva...Read more »
Ficăţei cu garnitură de orez si legume
Ingrediente: 500 g ficăţei de pui 2-3 linguri bulion 1 linguriţă muştar sare piper 1 cană orez 2 morcovi 1 ardei gras roşu 200 g mazăre 1 ceapă ulei Mod de preparare: Incingi mai mult ulei şi pui ficăţeii să se rumenească, astfel vor deveni uşor crocanţi. Adaugi apoi bulionul, muştarul şi...
Read more »
Supă de fasole verde cu costiţă afumată
Ingrediente: 500 g fasole fideluţă sau grasă 150 g costiţă afumată 1 ceapă 1 rădăcină pătrunjel 1 linguriţă făină 3 linguri smîntînă 1 legătură pătrunjel sare 3 l apă Mod de preparare: Fasolea se fierbe 10 minute, se strecoară şi se pune în supa în care a fost fiartă costiţa tăiată...Read more »
Crema de cacao fara ou
Ingrediente: 1/2 l lapte 1 lingură cacao 3 linguri făină 4 linguri zahăr 100 g unt proaspăt 2 linguri rom Mod de preparare: Se dizolvă cacao, făina şi zahărul cu puţin lapte rece. Se freacă bine până nu mai rămâne nici un cocoloş, se toarnă cu încetul 1/2 l de lapte,...Read more »
Spată umplută cu carne tocata cu garnitură de cartofi sotaţi cu cirnăciori afumaţi şi mazăre natur
Ingrediente: 1 spată de viţel de 1,200 kg 2 cepe 1 felie franzelă 1 ou 1 legătură pătrunjel 120 g unt 1/2 lingură făină 100 g zarzavat 400 g mazăre 400 g cartofi 150 g cirnăciori afumaţi sare piper Mod de preparare: Se scot oasele de la spată şi din resturi...Read more »
Spinare la cuptor cu garnitură de cartofi parizieni salată brezată cu costiţă şi ciuperci umplute
Ingrediente: 1,500 kg spinare de viţel 3 salate verzi 50 g costiţă afumată 100 g unt 12 ciuperci mari 500 g cartofi 1/2 lingură făină 1/4 l supă 100 g zarzavat 1 cepă Mod de preparare: Se frige spinarea la cuptor, se face sosul, se garniseşte cu cartofi prăjiţi parizieni...Read more »
Fazan rece
Ingrediente: 1 fazan fript 150 g vin puţină untură pentru uns tava 5 linguri aspic 200 g ficat (gîscă, găină) sare piper 10 linguri sos de coacăze Mod de preparare: Alegem un fazan gras, frumos. îl curăţăm fără să-1 opărim. Ii tăiem gîtul cu cap cu tot, aripile şi coada. După ce îl...Read more »
Pasarele inabusite (vrabii,ciocarlii,ciocarlani)
Ingrediente: 25 păsărele 1 lingură unt 2 cepe 1-2 linguri făină 1 pahar vin 250 g roşii (sau bulion de roşii) sare piper Mod de preparare: Curăţăm păsărelele, le dăm sare şi piper. Apoi le punem într-o cratiţă să se prăjească cu unt şi cu ceapă tocată mărunt. Presărăm făină şi amestecăm. Stingem...Read more »
Rata salbatica
Ingrediente: 1 raţă mare 1 lingură unt 50 g slănină 1 pahar zeamă de carne 2-3 lingurile rîntaş rece 10 linguri smîntînă sare Mod de preparare: Jumulim pasărea, o pîrlim şi îi scoatem măruntaiele. O ţinem puţin în apă clocotită ca să i se întărească carnea. O împănăm cu slănină, o legăm şi...Read more »
Fazan fript
Ingrediente: 1 fazan 1 lingură unt puţină untură pentru uns tava 50 g slănină 150 g vin sare piper Mod de preparare: Fazanul se frige ca şi curca. Se pregăteşte însă altfel. Penele fazanului se smulg ca la orice altă pasăre, însă capul cu gîtul, aripile şi coada se taie împreună cu penele...Read more »
Pulpa de caprioara
Ingrediente: 1/2 pulpă caprioara 100 g slănină 100 g unt 1 lingură făină 1 linguriţă bulion de roşii 1 pahar zeamă de carne Pentru marinată : 1 ceapă mică 1/4 telină 1/4 morcov 1/4păstirnac 1 lingură ulei 1 pahar de vin (sau oţet) 2 foi de dafin piper sare Mod de preparare: Lăsăm...Read more »
Muschi de caprioara
Ingrediente: 1 kg carne caprioara 50 g slănină 1 lingură unt apă 1 pahar vin (sau oţet) sare piper Mod de preparare: Curăţăm de vine muşchiul de căprioară şi îl punem să se marineze 12 ore în oţet sau în vin roşu. Scoatem muşchiul, îl ştergem cu şervetul, îl împănăm cu slănină şi,...Read more »
Cotlete de caprioara
Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură unt 2 linguriţe ulei 50 g slănină sare 10 ciuperci sau 20-25 măsline 10 linguri sos Mod de preparare: Marinăm timp de 12 ore un muşchi întreg de caprioara sălbatică. Dacă îl împărţim însă în cotlete, ajung numai două ore de marinare înainte de a-1 frige. Scoatem cotletele...Read more »
Iepure cu ciuperci
Ingrediente: 1 iepure 100 g unt sau untură 1 ceapă 1, 1/2 lingură făină 1 pahar apă 1/2 pahar vin 500 g ciuperci 2 linguri smintină sare Pentru marinată : puţin ulei oţet foaie de dafin vin alb ceapă tăiată mărunt Mod de preparare: Curăţăm iepurele şi îl jupuim. Il tăiem 1 bucăţi...Read more »
Pateu de iepure
Ingrediente: 1 muşchi întreg de iepure 2 cepe 200 g unt pentru frecat şi în plus de acoperit carnea 4 gălbenuşuri 250 g muştar aspic sare piper Garnitură : ouă răscoapte gogoşari pătrunjel Mod de preparare: Scoatem tot muşchiul de pe spinarea iepurelui. îl curăţăm bine de piele, îl tăiem în bucăţi mici...Read more »
Civet de iepure
Ingrediente: 1 iepure 200 g slănină sau costiţă 2 linguri făină 1-2 cepe 1/2 pahar vin roşu 1/2 pahar vin aib 1/2 pahar oţet de vin 1 ceaşcă zeamă de carne (sau de vlnat) cîţiva căţei de usturoi 500 g arpagic mic rotund 100 g unt 100 g ulei 500 g ciuperci 1/2...Read more »
Cum se prepara Cocktail Classic Gin Martini (video)
Ingrediente: some ice cubes 75 ml chilled gin dash extra dry Vermouth 1 lemon 1 martini glass 1 martini gallon or mixing glass 1 cocktail stirrer 1 cocktail strainer 1 knife or canal 1 25ml shot measure 1 50ml shot measure you might also need: 1 measuring jug some measuring spoons
Read more »