Retete culinare:
Momiţe de viţel cu garnitură de mazăre şi sos de rosii
Ingrediente: 800 g momite 600 g mazăre fină 1 legătură mărar 1 linguriţă lui ton pastă 2 linguri sos brun 1/4 pahar vin roşu sau Madera 120 g unt 1/2 lingură făină Mod de preparare: Se fierb momiţele. Se face un sos din rîntaş cu unt şi făină, fiert cu zeamă de...Read more »
Pastă de griş cu maioneză din pufuleti
Mod preparare gris: Pui la fiert 500 ml apă cu puţină sare şi condimente şi când dă în clocot adaugi griş în ploaie, amesteci din când în când, până se îngroaşă. După ce grisul a fiert, îl laşi la răcit, timp în care pregăteşti maioneza din pufuleţi. Mod preparare maioneză: Intr-un castron zdrobeşti...Read more »
Plăcintă cu mere si cremă
Ingrediente: 500 g foi de plăcintă 1 kg mere 1 pahar de zahăr ulei Pentru cremă ai nevoie de: 1 pahar ulei (150 ml) 4 ouă 2 pahare zahăr 1 praf copt 1 pahar pesmet 1 pahar lapte Mod de preparare: Cureţi merele, le dai pe râzătoare şi le laşi deoparte. Amesteci...Read more »
Supă de peşte şi fructe de mare
Ingrediente: 1,200 kg cap de peşte proaspăt 25 scoici sau midii 20 cozi de raci sare 1 pahar de vin 1 ceapă 2 gălbenuşuri 3 linguri de smantană puţin magheran 60 g unt 1 lingură de făină 2 1/2 l apă Mod de preparare: Se fierbe peştele în apă, sare, magheran, vin şi...Read more »
Supă de linte cu slănină si foi de dafin
Ingrediente: 250 g linte 2 cepe potrivite ulei sare boia dulce 1 morcov 1 radacina patrunjel 1 ţelina mai mica 50 g afumata condimente foi de dafin frunze de ţelina făină Mod de preparare: De cu seară pui lintea la înmuiat în apă caldă. într-o oală prăjeşti o ceapă tăiată mărunt, adaugi...Read more »
Pulpe de pui impănate cu legume si garnitură de fasole verde
Ingrediente: 8 pulpe de pui 2 morcovi 2 teline 2 ardei 1 ceapa 2-3 catei de usturoi 150 g bacon 400 g fasole verde din conserva condimente sare piper ulei Mod de preparare: Cureti morcovii, telinele, ardeii, ceapa si usturoiul, dai pe razatoarea fina morcovii si telinele, ceapa si ardeii ii tai...
Read more »
Şniţele din soia cu sos de ceapă
Ingrediente: 10 şniţele de soia 100 ml ulei 2 cepe 2 linguri făină boia piper condiment sare Mod de preparare: Fierbi şniţelele după indicaţiile de pe pachet, apoi le scurgi, le baţi puţin cu ciocanul de şniţele, le sărezi şi le presari cu boia şi piper (după gust). Le dai prin făină...Read more »
Tort cu cremă de ciocolată si zahăr ars
Ingrediente: 8 ouă 8 linguri zahăr 8 linguri faina 1 praf de copt Mod de preparare: Baţi albuşurile spumă, adaugi gălbenuşurile, zahărul, făina amestecată cu praful de copt, amesteci bine şi torni compoziţia într-o formă rotundă. O dai la cuptor, la foc mic pentru o jumătatî de oră. Când s-a răcit, tai...Read more »
Drob din măruntaie de vitel cu legume natur
Ingrediente: 300 g ficat de viţel 200 g limbă 500 g plămîni 2 linguri de făină 150 g ulei 200 g ceapă verde 2 legături de pătrunjel 2 legături de mărar 4 ouă sare piper pesmet Mod de preparare: Ficatul, limba şi plămînii se fierb în apă cu sare, apoi se dau...Read more »
Creier cu sos alb
Ingrediente: 1,200 kg creier de vacă sau porc 3 linguri de făină 150g um sau ulei 1 pahar de lapte sare piper 1 lingură de oţet Mod de preparare: Creierul se fierbe la fel ca cel menţionat în aspic şi cînd s-a răcit, se taie bucăţi. Se prepară un sos alb care...Read more »
Conopidă cu maioneză si crenvurşti de post
Ingrediente: 1 conopidă 1 pungă de pufuleţi simpli 1 cartof ulei muştar zeamă de lămâie gogoşar sau măsline pentru ornat crenvurşti de post sare piper Mod de preparare: Fierbi cartoful până ce intră furculiţa uşor în el. Il scoţi, nu arunci zeama şi îl zdrobeşti bine de tot. Cu zeama de la...
Read more »
Limbă rasol cu cartofi natur şi sos de hrean
Ingrediente: 1 kg limbă 400 g cartofi 30 g unt 1 ceapă 1 morcov 1 /2 ţelină 150 g frişca 30 g hrean 1 lingură de oţet 1 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Limba se fierbe circa 2 1/2ore cu sare şi zarzavat (ceapa, morcovul, felina), apoi se curăţă de pieliţă...Read more »
Bulgăraşi de mere
Ingrediente: 600 g mere, 200 g biscuiţi 3 ouă, coajă de lămâie rasă, 100 g unt, 100 g zahăr pudră, 1-2 pacheţele cu zahăr vanilat, făină. Mod de preparare: Speli merele, le cureţi de coajă şi le treci pe râzătoare. Treci şi biscuiţii prin maşina de tocat (sau îi pisezi în piuă)...
Read more »
Cambula in aspic cu garnitură de salată şi maioneză
Ingrediente: 6 bucăţi cambula a circa 400 g 200 g ulei 1pahar vin 1litru zeamă de peşte sare piper 8 joi gelatină 1 portocală 2 mere 1 ţelină 2 cartofi 1 pară 2 ouă muştar ridichi de lună 1/2 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Se face maioneza din 2 gălbenuşuri, muştar, sare, ulei...Read more »
Mititei pentru ovo-lacto-vegetarieni
Ingrediente: 250 g brânză de vaci (bine scursă) 10 linguri nucă măcinată 7 linguri griş 4 ouă condimente cimbru usturoi piper 1 lingură de bulion Mod de preparare: Sfărâmi brânza de vaci şi o amesteci cu celelalte ingrediente. Formezi cu mâna umezită mititei pe care îi pui la prăjit. îi scoţi şi...
Read more »
Prăjitură cu miere şi bere
Ingrediente: 500g făină 350g miere 150g unt 2 ouă 50ml bere 1 lămâie 1 linguriţă zahăr vanilat 1 linguriţă rasă praf de copt un vârf de cuţit sare Mod de preparare: Se freacă 300g miere cu ouăle, apoi se adaugă treptat câte 1 lingură unt topit. Se pun praful de copt, coaja...Read more »
Peşte tomat
Ingrediente: l kg peşte (crap mic, merluciu sau roşioară) 500g morcov 3 rădăcini pătrunjel 4 cepe 2 foi de dafin 100ml ulei 500g bulion l legatura pătrunjel 1linguriţă piper boabe sare Mod de preparare: Se curăţă şi se spală morcovii, rădăcina de pătrunjel, apoi se taie rondele. Ceapa curăţată şi spălată se...Read more »
Cocktail Mexican Coffee
Calitate – alcoolic Bază alcoolică – tequila de culoare închisă Pahar – de sticlă rezistentă la căldură Categorie – Coffee drinks Decoraţiune – fără Se serveşte după-amiaza, seara şi noaptea Ingrediente: 2 cl Tequila Gold 2 cl Kahiua 4-5 cl cafea espresso fierbinte o linguriţă de zahăr de trestie frişca Este versiunea...
Read more »
Tuslama cu uger cu garnitură de sote de legume
Ingrediente: 800 g uger de vacă 1 picior de vită sare piper boabe 1 ceapă 1 1/2 lingură de făină 2 ouă ulei pentru prăjit 1 ciolan de porc 50 g usturoi Mod de preparare: Ugerul şi piciorul se fierb în apă cu sare, piper boabe şi o ceapă. Cînd sînt gata...Read more »
Pilaf cu ficat de viţel,reţetă chinezească
Ingrediente: 400 g orez 300 g ficat de viţel sare 1 ardei iute şofran 6 funduri de anghinară 1/21 supă 250 g untură de raţă 2 fire de praz Mod de preparare: Ficatul se taie bucăţi şi se sotează în 100 g untură de raţă cu prazul tăiat mărunt. Se pune apoi...Read more »
Spanac cu orez
Ingrediente: 1 kg spanac 200 g ulei 2 cepe 1 1/2 lingură bulion de roşii 200-250 g orez 2 ceşti apă 1/2 lămîie sare piper Mod de preparare: Curăţăm şi spălăm spanacul. Il opărim cu apă fierbinte, îl strecurăm şi turnăm peste el puţină apă rece. Punem într-o cratiţă ulei, ceapă tăiată felii...Read more »
Gratin de peşte cu spanac
Ingrediente: 500g file de cod (macrou) 350g spanac 2 căţei de usturoi 2 cepe 2 linguri ulei 500g roşii 1 lingură suc de lămâie 1 linguriţă oregano 3 linguri smântână 125g caşcaval ras 2 linguri unt linguriţă rasă nucşoară sare piper Mod de preparare: Se toacă ceapa şi usturoiul şi se călesc...Read more »
Sarmalute cu urda
Ingrediente: 650 g urdă 75 g orez 25-30 foi de vită 6 fire ceapă verde 2 legături mărar 50-100 g unt 1/2 lingură făină 1 lămîie 1 ou 5 linguri smîntînă sare piper Mod de preparare: Opărim foile de viţă şi le scoatem imediat din apă. Frecăm urda cu o lingură şi o...Read more »
Sarmale cu orez
Ingrediente: 1 varză mare murată 500 g ceapă 250 g ulei 200 g orez 50 g stafide 1 ceşcută apă boia sare piper zahăr Mod de preparare: Incingem uleiul şi prăjim în el ceapa tocată pînă se îngălbeneşte bine. Adăugăm orezul spălat şi-1 prăjim puţin, împreună cu ceapa. Turnăm o ceşcută de apă...Read more »
Ciorba de miel ardelenească
Ingrediente: 3 morcovi potrivit 2-3 cepe 3 bucati de pastarnac 1 telina 1 legatura patrunjel 1 legatura leustean 1 kg carne de miel 1 pahar orez 2 galbenusuri 2 foi de dafin 1 borcanel cu smantana piper condimente Mod de preparare: Cepele tăiate mărunt, morcovii daţi pe răzătoarea mică şi carnea de...Read more »
Tartă cu miere şi brânza
Ingrediente: 250g făină l00 g nuci 1linguriţă scorţişoară măcinată fin 150g miere de albine 75g unt 250g brânză dulce de vaci 2 ouă 2 gălbenuşuri 200ml smântână lingură coajă rasă de lîmâie Mod de preparare: Pentru aluat, se amestecă făina, nucile şi scorţişoara. Se adaugă 75g miere şi untul şi se amestecă...Read more »
Ficat prăjit cu ceapă cu garnitură de legume
Ingrediente: 800 g ficat porc sau vită 150 g ulei sare piper 500 g ceapă 2 linguri de făină 1 legătură de pătrunjel 600 g legume (cartofi, morcovi, fasole fidea sau mazăre) 30g unt Mod de preparare: Ficatul se taie bucăţi, se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei. în grăsimea rămasă se...Read more »
Ruladă de porc umplută cu radacinoase
Ingrediente: 1 kg carne de porc pentru friptură legume rădăcinoase: 2 morcovi, 1 ţelină, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 rădăcină de păstârnac 2 cepe 2 linguri smântână sare piper după gust 150 g-200 g unt pentru prăjit legumele 150 nl ulei pentru prăjit carnea 1 cub de concentrat de legume pe care îl...
Read more »
Drob fals
Ingrediente: 2 cutii mari de pateu de ficat foarte multă verdeaţă (mărar, pătrunjel, ceapă verde, usturoi verde) 4 linguri cu vârf de orez (fiert) 5 ouă (crude) sare piper după gust Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele de mai sus, apoi torni compoziţia rezultată în tăvi de chec unse şi tapetate cu...Read more »
Drob de miel cu griş
Ingrediente: măruntaiele de la un miel (pentru a obţine o cantitate mai mare, poţi adăuga şi ficat de pasăre) 5-6 albuşuri 2 legături de ceapă verde 2 legături de mărar 1-2 legături de pătrunjel 2 linguri griş sare şi piper Mod de preparare: Pui la fiert măruntaiele şi le laşi să dea...Read more »
Ouă umplute cu muştar si tarhon
Ingrediente: 8 ouă fierte tari 1 gălbenuş crud 100 ml ulei de floarea-soarelui 1 linguriţă cu muştar 1 lingură cu tarhon us:at zeama de la 1/2 de lămâie 1/2 pahar de arpagic tocat sare piper ardei iute pătrunjel Mod de preparare: Intâi laşi ingredientele să ajungă la temperatura camerei, apoi baţi puţin...
Read more »
Ciupercuţe din ouă umplute
Ingrediente: 10 ouă 10 roşii sare piper 1 lingurţă de muştar maioneză Mod de preparare: Fierbi ouăle, le laşi să se răcească, după care le cureţi şi le tai vârful, apoi le scobeşti. Intr-un castron pasezi galbenusurile, le freci cu 1 linguriţă de muştar, 3 lingurite de maioneza, sare si piper. Cu...Read more »
Oua umplute cu carne de miel
Ingrediente: 6 ouă fierte tari 1 linguriţă muştar 150 ml ulei carne de miel fiartă şi mărunţită 2 castraveţi acri 1 lămâie sare piper frunze de pătrunjel 1 salată verde maioneză Mod de preparare: Cureţi şi tai ouăle pe jumătate. Scoţi gălbenuşurile, le freci cu muştar şi puţin ulei, adaugi carnea de...Read more »
Drob de ciuperci
Ingrediente: 1 cutie de ciuperci 1 lingură făină 3-4 cepe 1 legătură de mărar ulei condimente Mod de preparare: Speli foarte bine ciupercile ca să nu mai aibă gustul conservantului din cutie şi le tai mărunt. Separat tai ceapa mărunt şi o laşi să se călească în ulei. Când este aurie e...Read more »
Ciorbă de urzici
Ingrediente: 1 kg de urzici 2 cepe de mărime potrivită 1 ceşcuţă (de cafea) cu orez puţin ulei 1/2 l borş leuştean condimente Mod de preparare: Cureţi şi speli foarte bine urzicile, într-o oală de 2 litri pui apă să fiarbă şi când a dat în clocot pui să fiarbă urzicile împreună...Read more »
Conopidă gratinată
Ingrediente: 1 conopidă de circa 1 kg 2 linguri griş 250 ml lapte 150 g caşcaval 100 g unt 3 ouă 250 g smântână 1 liigură pesmet sare după gust Mod de preparare: Pui la fiert oală cu apă rece şi sare şi când ape clocoteşte pui bucheţele de conopidă şi le...
Read more »
Cocktail Mint Collins
Calitate – alcoolic Bază alcoolică – gin Pahar – tumbler mijlociu Categorie – Gin drinks Decoraţiune – o felie de portocală pe margine, una de lămâie, o cireaşă roşie şi paie Se serveşte la orice oră Ingrediente: 3-4 cl gin sucul de la o jumătate de lămâie câteva picături de concentrat...
Read more »
Fileuri de hering în foitaj
Ingrediente: 300g file de hering mic 150g făină 100 g unt linguriţă oţet 50 ml ulei sare piper Mod de preparare: Se spală fileurile, apoi se şterg cu un şervet. Din unt, faină, oţet şi un praf de sare, se frământă un aluat tare, care apoi se întinde într-o foaie subţire, de...Read more »
Salată de cartofi si sfeclă
Ingrediente: 125 g cartofi 50 gsfeclă 1 legătură pătrunjel 1 linguriţă ulei sare zeamă de lămâie Mod de preparare: Fierbi cartofii în ccajă, iar sfecla o coci la cuptor. După ce s-au fiert şi s-au copt legumele, le cureţi, le tai cubuleţe sau felii, după cum îţi place Torni uleiul şi adaugi...
Read more »
Şniţel de momite de viţel
Ingrediente: 600g momiţe 2 linguri făină 3 ouă 150 g unt 150g ulei sare piper 2 l supă 200 g orez 1 /2 ceapă pesmet de casă lămîie 1foaie dafin Mod de preparare: Momiţele spălate bine şi curăţate de pieliţă se fierb 15-20 minute în apă puţină cu 1/2 foaie dafin, sare...Read more »
Limbă cu stafide
Ingrediente: 1 kg limbă 200 g stafide 1 lingură de făină 80 g unt 1 paliar de vin roşu sare puţin zahăr 5 bucăţi de cuişoare Mod de preparare: Limba se fierbe circa 1 1/2 ore, se curăţă de pieliţă şi se taie felii. Separat se face un sos alb din unt,...Read more »
Salată de orez cu ardei copt
Ingrediente: 1 ceaşcă orez 4 ardei graşi copţi 1 ceapă 2 legături mărar ulei oţet sare piper Mod de preparare: Alegi orezul, îl speli şi-l pui la fiert, la foc mic, cu 2 ceşti de apă şi un praf de sare. După ce a fiert, îl dai deoparte şi-l acoperi cu un...
Read more »
Supă de rinichi de viţel
Ingrediente: 400 g rinichi de viţel 140 g unt 2 cepe 250 g castraveţi acri 1 1/2 l supă 120 g măsline 1 legătură de mărar 1 legătură pătrunjel 2 gălbenuşuri 3 linguri de smantană Mod de preparare: Se spală bine rinichii, se taie în două, apoi felii subţiri, la fel ca...Read more »
Cocktail Mint Daiquiri
Calitate – alcoolic Bază alcoolică – rom alb Pahar – old fashioned Categorie – Cremă de mentă drinks Decoraţiune – o rămurica de mentă pe margine Se serveşte seara şi noaptea Ingrediente: 3 cl rom alb sucul de la o jumătate de lămâie galbenă sau verde un cl de cremă de...
Read more »
Plachie de somn
Ingrediente: 1 somn proaspăt 500g roşii 4 cepe 1 căpăţănă de usturoi 100ml ulei lămâie 2 linguri făină 100 ml vin alb sec 2 linguri oţet ardei iute 10 boabe de piper foaie dafin l legatura pătrunjel sare Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală şi se taie în felii groase...Read more »
Cegă in aspic umplută cu iere cu roşii umplute
Ingrediente: 1 cegă sau păstrugă mare sau 2 mai mici (circa 1,500 kg) 8 foi de gelatină 100 g icre tescuite 1 felie de franzelă 10 roşii mici de umplut 6 ouă sare 100 g zarzavat 1 ceapă 200 g ulei lămaie 100 g icre de ştiucă Mod de preparare: Cega curăţată şi...Read more »
Prăjitură cu miere şi fulgi de porumb
Ingrediente: 200g unt/margarină 10 linguri zahăr 2 linguri miere 3 linguri cacao 500 g fulgi de porumb Mod de preparare: Se amestecă margarina cu zahărul, mierea şi cacaoa, apoi se fierb până se îngroaşă. Se adaugă fulgii de porumb şi se amestecă până se răceşte. Se întinde compoziţia pe un platou şi se...Read more »
Creier cu ceapă cu garnitură sote de legume
Ingrediente: 1,200 kg creier de vacă sau porc 2-3 cepe sare 10 g unt sau ulei 600 g legume (cartofi, fasole fidea, morcovi sau mazăre) 1/2pahar de vin 1 lingura de oţet Mod de preparare: Creierul se fierbe ca cel menţionat la aspic şi cînd s-a răcit se taie julien. Ceapa se...Read more »
Pui umplut cu ficat
Ingrediente: 1 pui 300 g ficat (de pui sau de porc) 3-4 cepe 100 g unt miez de franzelă 200 ml lapte sare piper usturoi verdeaţă untură 3-4 ciuperci (facultativ) Mod de preparare: Tai ceapa mărunt, o căleşti în unt şi adaugi ficatul tăiat bucăţele. Pui din când în când puţină apă,...
Read more »
Tuslama
Ingrediente: 1,200 kg burtă de vită, (muchie) 1 picior de vită sare piper 150 g ciuperci 2 gălbenuşuri 1 lingură de smîntînă 1 /2 lămîie 100g zarzavat 1 ceapă 1foaie de dafin 5 căţei de usturoi 30 g unt Mod de preparare: Burta se freacă bine cu mălai, se spală în multe...Read more »
Chifteluţe de legume
Ingrediente: 4 morcovi 2-3 cepe 1/2 varză 2 cartofi 2 ouă 4 linguri făină 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar sare piper ulei Mod de preparare: Cureţi morcovii, ceapa şi cartofii, apoi le dai pe râzătoare, iar varza o speli şi o tai mărunt. Amesteci apoi legumele răzuite cu varza, adaugi ouăle,...
Read more »
Sparanghel cu sos
Ingrediente: 1 kg sparanghel 10 linguri sos sare Mod de preparare: Alegem sparanghel gros pe care-1 fierbem ca în reţeta precedentă. Apoi scoatem sparanghelul pe masă, desfacem aţele, il uscăm puţin şi-1 dăm la masă înfăşurat în şervet fierbinte. Sosul îl servim separat (sos alb, polonez). Pofta buna!Read more »
Retete simple: Crap umplut
Ingrediente: 1 crap mai mare 100 ml ulei 100g orez 2 cepe 200g stafide 100 ml vin alb 50g zahăr praf 1 linguriţă scorţişoară sare piper Mod de preparare: Se curăţă şi se spală peştele, se sărează, se pipereazăpeste tot şi se aşază într-o tavă. Intr-o oală se pune la fiert orezul...Read more »
Sparanghel cu cascaval
Ingrediente: 1 kg sparanghel 100-150 g caşcaval şvaiţer parmezan 150-200 g unt 3-4 1 apă sare Mod de preparare: Alegem sparanghel frumos, care să nu aibă vîrful verde şi desfăcut, ci uşor violet ; de asemenea să fie mai gros. îl curăţăm şi îl spălăm. Tăiem cozile drept, astfel ca toate firele să...Read more »
Sufleu de spanac
Ingrediente: 300 g spanac fiert 1 lingură făină l lingură unt 5 fileuri de anşoa (ori 2 1/2 sardele) 50 g şuncă 4 albuşuri 100 g caşcaval sau parmezan sare Mod de preparare: Curăţăm foi tinere de spanac, le spălăm şi le opărim în apă clocotită cu sare. Tragem oala de la foc...Read more »
Placinta de spanac
Ingrediente: 500 g spanac 5 linguri untură 2 ouă 100 g brînză 1 linguri griş (sau mălai) 1 pahar lapte (sau zer) 400 g făină sare Mod de preparare: Curăţăm spanacul, alegînd numai frunzele, îl spălăm bine şi îl strecurăm. Punem într-o cratiţă o lingură de untură, adăugăm spanacul şi punem la foc...Read more »
Piure de spanac
Ingrediente: 1 kg spanac 1/2 lingură făină 1 lingură unt 1/2 pahar lapte sare Mod de preparare: Curăţăm spanacul, îl punem la fiert descoperit, la un foc viu. Il strecurăm, turnăm peste el puţină apă rece, îl stoarcem şi îl dăm prin sită sau îl tocăm mărunt cu un cuţit lat, pe un...Read more »
Clatite cu spanac
Ingrediente: 15 clătite 400 g spanac fiert 1 lingură unt 100 q caşcaval sau parmezan 5 linguri smîntină pesmet sare Mod de preparare: Facem clătite mici, rotunde. Pregătim piure de spanac. Alegem un vas în care să intre perfect clătitele. II ungem cu unt, aşezăm pe fundul lui o clătită ; deasupra întindem...Read more »
Budinca de spanac
Ingrediente: 400 g spanac fiert 2 linguri unt 5-6 ouă 200 g smîntînă 1 chiflă 1/2 pahar lapte 1 ceapă mică cîteva cozi de ceapă verde 1 legătură mărar 1 căţel de usturoi 10 linguri sos sare pesmet Mod de preparare: Spălăm.bine spanacul în trei, patru ape, îl fierbem cu sare pînă se...Read more »
Lin la cuptor
Ingrediente: 1,500 kg lin sare piper 80 g ulei 1/2 pahar vin 100 g capere 1 legătura de pătrunjel Mod de preparare: Linul se curăţă, se spală şi se pune într-o tavă adancă cu ulei, sare, piper, vin şi caperele. Se dă la cuptor circa 30 minute, se aşază pe un platou...Read more »
Prăjitură cu fistic
Ingrediente: 4 albuşuri 250g zahăr 2 linguri făină 150g unt un vârf de cuţit praf de copt 250g fistic măcinat un vârf de cuţit sare Mod de preparare: Se amestecă într-un bol făina cu pudul de copt, sarea, 150g fistic măcinat şi 150g zahăr. Se omogenizează bine, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă...Read more »
Ciorbă galbenă de peşte
Ingrediente: 1,200 kg peşte proaspăt (preferabil şi crap) sare piper 250 g roşii 1 ceapă 200 g zarzavat de supă 1/2 lămaie 10 g şofran 300 g fileu de peşte 1 albuş 2 linguri lapte 3 linguri de smantană 1/2 pahar vin alb 2 l apă Mod de preparare: Zarzavatul şi ceapa...Read more »
Aluat pentru pască
Ingrediente: 12 linguri zahăr tos 12 linguri lapte 12 linguri ulei 1 plic praf de copt stins cu zeamă de lămâie 14- 16 linguri făină Mod de preparare: Amesteci bine toate ingredientele, astfel încât să-ţi iasă un aluat de consistenţa unei smântâni mai groase. Nu uita să pui şi un praf de...Read more »
Crap în sos de mărar
Ingrediente: 4 bucăţi file de crap 2 lămâi 250g smântână sau iaurt gras 2 legaturi mărar 2 căitei de usturoi 1-2 linguri ulei de măsline 100 ml ulei pentru prăjit sare piper Mod de preparare: Fileurile de crap se spală, se scurg bine de apă şi se şterg cu şerveţele absorbante. Se...Read more »
Cocktail Morning Glory
Calitate – alcoolic Bază alcoolică – scotch whisky Pahar – tumbler mijlociu Categorie – Anis drinks Decoraţiune – o felie de lămâie şi un ştir Se serveşte după-amiaza, seara şi noaptea Ingrediente: 5-6 cl scotch whisky un jet de Pastis, de Pernod sau de Richard un albuş sucul de la o...
Read more »
Ficat cu ciuperci în tartă de foitaj
Ingrediente: 1kg ficat de vită sau porc sare boia iute 1/21 supă 2 linguri bulion pastă 10 g chimen 5 bucăţi de cuişoară 1 pahar vin negru 2 legături de mărar 112 lingură de făină 6 ardei graşi 4 căţei de usturoi 60 g parmezan sau caşcaval 60 g şuncă 300 g ciuperci 1...Read more »
Prăjitură delicioasă
Ingrediente: 250 g zahăr cristale şi 250 g zahăr pudră 250 g nuci măcinate 6 ouă 250 g făină 250 g margarină 50 g cacao o ciocolată mică şi simplă pentru decor Mod de preparare: Amesteci foarte bine margarina cu zahărul cristale până la completa dizolvare a acestuia. Adaugi nucile, albuşurile bătute...
Read more »
Prăjitură cu miere de albine şi griş
Ingrediente foaie: 1 ou 200g zahăr 50g margarină 5 linguri miere 700g făină 1 linguriţă bicarbonat Ingrediente crema: 400g unt,1 lămâie,200g zahăr,300ml lapte ,50g griş Ingrediente glazura: 50g unt ,5 linguri apă ,5 linguri zahăr Mod de preparare: Se pun într-o cratiţă, la foc mic, oul, zahărul, margarina şi mierea. Se adaugă...Read more »
Budincă de conopidă
Ingrediente: 1 căpăţână de conopidă de circa 1 kg 3 ouă 2 linguri de caşcaval ras 200 ml lapte 1 lingură făină sare Mod de preparare: Speli foarte bine conopida şi o desfaci în bucheţele pe care le pui să fiarbă în apă clocotită cu sare. Separat, pui să fiarbă laptele cu...
Read more »
Calcan gratinat cu cartofi ducesa
Ingrediente: 2 kg spinare de calcan 1/2 lămaie 50 g branză 1 lingură de făină 200 g unt 1 ou 500g cartofi sare piper alb 1 lingură smantană nucşoară 1 ceapă 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Se face un pireu de cartofi (fără lapte) cu 1 ou crud, unt, sare şi nucşoară...Read more »
Ficat la frigare cu legume şi salată
Ingrediente: 1,200 kg ficat de vită sau porc sare piper 150 g slănină crudă 6 frigărui 600 g legume (cartofi, fasole fidea, morcovi sau mazăre) 30 g unt salată puţin ulei Mod de preparare: Se taie bucăţi mai mici de circa 2 cm grosime şi se înfig în cele 6 frigărui. Se...Read more »
Aterină prăjită cu garnitură de lămaie şi pătrunjel
Ingrediente: 1 kg aterină 100g făină sare ulei pentru prăjit 3 linguri de lapte 1 lămaie 1 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Aterinele bine spălate se pun pe o sită să se scurgă, apoi se şterg cu un şervet. Se dau prin lapte şi făină şi se prăjesc în ulei încins...Read more »
O reteta simpla de Cocktail Mint Julep din: bourbon whiskey, zahar pudra, apa si menta. Calitate – alcoolic Bază alcoolică – bourbon whiskey Pahar – old fashioned sau tumbler mijlociu Categorie – Whiskey drinks Decoraţiune – frunzuliţe de mentă pe margine şi paie Se serveşte după-amiaza, seara şi noaptea Ingrediente: 5 cl...
Read more »
Cotlet de porc cu smântână
Ingrediente: 4 cotlete de porc 1 lingură făină 1 ceapă 4 linguri smântână 1-2 linguriţe de boia dulce (sau 1 linguriţă iute, după gust) sare Mod de preparare: Speli carnea, o usuci bine cu un şervet de bucătărie, o presari cu sare şi o laşi aşa timp de 30 de minute....
Read more »
Lufar prăjit cu cartofi copţi şi sos de oţet cu ceapă şi verdeaţă
Ingrediente: 1,400 kg lufar 250 g ulei 40 g făină sare 1 foaie de dafin piper boabe 2 fire de ceapă verde 1 legătură de mărar 1 legătură de pătrunjel 3 linguri oţet Mod de preparare: Lufarul se curăţă, se spală şi se usucă cu un şervet. Se dă sare, apoi prin...Read more »
Escalop de nisetru cu arpagic şi gaturi de raci
Ingrediente: 1,500 kg nisetru 20 gaturi de raci 300 g ciuperci 100 g unt 1 lingură de făină 1 legătură de mărar 300 g mazăre fină 200 g arpagic sare piper 1/2 pahar vin dulceag 2 linguri de smîntînă 400 g unt de raci puţină boia lămaie Mod de preparare: Se taie...Read more »
Supă de peşte şi scoici
Igrediente: 1 kg peşte proaspăt (preferabil cegă mică) 1 fir de praz 1 ceapă 250g zarzavat de supă 1 păhărel de vin roşu 25 scoici 1/2lămîie sare piper pisat 3 linguri de smantană verdeaţă Mod de preparare: Cu capetele, cozile şi resturile de cegă se face o supă cu 1 1/21 apă...Read more »
Ciuperi umplute
Ingrediente: 800 g ciuperci 2 cepe o lingură de pesmet sare piper condimente ulei Mod de preparare: Speli şi cureţi ciupercile şi le pui pentru 5 minute în apă cu oţet. între timp, cureţi cepele, le tai mărunt şi le pui să se călească în ulei. Scoţi ciupercile din apă, le scurgi...
Read more »
Măruntaie de miel cu garnitură de găluşte de cartofi
Ingrediente: 1,200 kg măruntaie de miel sare piper 1foaie dafin 1 lingură făină 150 g unt 1 ceapă 5 căţei usturoi 80 g capere 1 păhărel Chery (rachiu de cireşe) Maggi 2 gălbenuşuri 2 linguri smantană 1 legătură tarhon 500 g cartofi Mod de preparare: Măruntaiele se taie bucăţi potrivite şi se...Read more »
Şalău umplut
Ingrediente: 1 şalău mai mare 2 cepe 1 morcov 2 felii franzelă 100 ml lapte 100g migdale gălbenuş sucul unei lămâi lingură busuioc pahar vin alb sare piper Mod de preparare: Se curăţă şi se spală peştele. într-un castron se face un amestec din ceapa tăiată mărunt sau dată pe râzătoare, morcovul...Read more »
Prăjitură cu nuci şi miere
Ingrediente blat: 4 ouă l00g zahăr 500g făină 100g nuci măcinate 100g margarină 100ml miere 1lingură coajă rasă de lămaie 1 linguriţă zeama de lămaie 1 linguriţă esenţă de vanilie 2 linguriţe praf de copt Ingrediente crema : 500g smântână rece,100g zahăr,1 lingură coajă rasă de lămâie,100g nuci măcinate,1 linguriţă esenţă de vanilie...Read more »
Retete delicioase: Crap sarbesc
Ingrediente: 1crap fără cap (circa 1,5 kg) 800g cartofi 100 g slănină afumată 200 ml smântână 2 roşii 3 ardei graşi 50g unt linguriţă boia de ardei dulce sare piper Mod de preparare: Se curăţă şi se spală bine peştele, atât în interior, cât şi la exterior, apoi se taie în bucăţi,...Read more »
Budincă din ficat de porc
Ingrediente: 400 g ficat proaspăt de porc 2 cepe 2-3 felii de pâine 4 ouă 100 ml ulei 75 g unt 350 ml lapte 100 g smântână piper sare 2 linguri făină Mod de preparare: Opăreşti ficatul, îl tai bucăţi şi le pui la fiert în apă cu sare. După ce a...
Read more »
Varza de bruxelles gratina
Ingrediente: 750 g varză de Bruxelles 1 lingură făină 2 1/2 linguri unt 2 linguri caşcaval sau parmezan pesmet sare Mod de preparare: Alegem varză de Bruxelles cît mai mică, curăţăm foile galbene, o spălăm în cîteva ape şi o punem la fiert în apă clocotită cu sare, la foc iute, 15-20 minute....Read more »
Varzari
Ingrediente: Pentru aluat: 750 g făină 30 g drojdie 3 ouă 1 lingură ulei 1 linguriţă zahăr pisat 1 ceaşcă lapte 75 g unt topit Umplutura : 1 varză acră mică 2 linguri unt 2-3 ouă 1 lingură făină albă Mod de preparare: Facem un aluat cu drojdie ca pentru plăcintele „Poale în...Read more »
Ciulama de rinichi cu mamaliguta
Ingrediente: 800 g rinichi 100 g unt 1 ceapă 2 morcovi 200 g făină sare piper 1/2 pahar de lapte 300 g mălai Mod de preparare: Rinichii se taie în două în lungime (pe lat), se curăţă interiorul, apoi se spală în multe ape. Se fierb în apă cu sare, cu ceapa...Read more »
Supă de tipari
Ingrediente: 800 g peşte tipar 250 g zarzavat 1 ceapă sare 1 foaie de dafin 1 pahar vin dulceag 300 g roşii 60 g unt 2 gălbenuşuri 1 legătură pătrunjel verde Mod de preparare: Se taie zarzavatul şi ceapa şi se fierb cu 2 1 apă, sare şi foaie de dafin. După...Read more »
Budinca de varza
Ingrediente: 1 căpătînă mare varză dulce sau 2 căpătîni mici 3 1/2 linguri unt 5-6 ouă 1 chiflă puţin lapte 5 linguri pesmet 1 ceapă 1 legătură mărar cîteva cozi de ceapă verde 1 linguriţă sare Mod de preparare: Alegem o varză proaspătă, o tăiem în patru, o spălăm şi o opărim cîteva...Read more »
Varza calita
Ingrediente: 3 verze murate potrivite 2 linguri untură sau 100 g ulei Mod de preparare: Tăiem fin varza murată şi o stoarcem bine în mînă. Incălzim o tigaie, punem grăsimea, o lăsăm să se înfierbinte şi dăm drumul verzei. Invîrtim des cu furculiţa ca să nu se prindă de fund şi să nu...Read more »
Varza acra cu masline
Ingrediente: 1 varză mai mare 250 g măsline 250 g ulei 5 cepe mici 5 lingurile făină 4 ceşti zeamă de varză ardei roşu piper Mod de preparare: Tăiem varza ca tăiţeii şi o punem într-o cratiţă. Opărim măslinele cu apă clocotită, le scoatem repede şi le punem în aceeaşi cratiţă cu varza,...Read more »
Urzici batute
Ingrediente: 1,250 kg urzici 1 lingură ulei 1 lingură făină hrean ras mujdei sare Mod de preparare: Curăţăm urzicile alegînd pentru mîncare frunzele fragede şi vîrfurile. Spălăm în 2-3 ape călduţe. Punem urzicile într-o oală şi turnăm peste ele apă sărată, clocotită, cît să le acopere. După ce frunzele au fiert bine, le...Read more »
Mancare de telina
Ingrediente: 5 teline ceapă 1 bucăţică de praz 2 linguri ulei 1 lingură făină 1/2 lămîie 200 g măsline 1 legătură pătrunjel l ceaşcă apă sare piper Mod de preparare: Curăţăm telinele, le spălăm şi le tăiem în 4 sau în 6 bucăţi. Punem la foc apă cu sare şi, cînd dă în...Read more »
Telina gratinata
Ingrediente: 700 g telină franţuzească 1/2 lingura unt 1 lingură zeamă de carne 150 g caşcaval sau parmezan pesmet sare Mod de preparare: Curăţăm ţelină franţuzească (fără rădăcină), o tăiem şi o spălăm foarte bine. Apoi o punem la fiert în apă clocotită cu puţină sare. O fierbem puţin, ca să nu se...Read more »
Telina cu ciuperci
Ingrediente: 3 teline 150 g unt 1 ceapă mică 10 ciuperci 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1/2 lămîie 1 lingură smîntînă sau 1 linguriţă bulion roşii 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Alegem ţelină frumoasă, o tăiem după mărime, în 4-6 bucăţi, ca feliile de portocale. Le punem...Read more »
Calcan cu garnitură de pilaf
Ingrediente: 3 kg calcan 250 g unt 1 linguriţă de pudră curry sau boia de ardei sare 2 cepe 1 măr 1/2 lingură de făină 2 linguri de smantană 200 g orez 1 legătură de mărar 4 cuişoare Mod de preparare: Din calcan se scot fileurile iar resturile se taie mărunt şi...Read more »
Pilaf de stevie
Ingrediente: 400 g ştevie fiartă 1 ceapă 100 g unt 1 roşie 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă fierbinte 1/2 ceaşcă orez sare piper Mod de preparare: Tăiem subţire ceapa şi o rumenim în unt. Curăţăm, spălăm şi opărim ştevia ca şi spanacul ; o strecurăm şi o punem într-o cratiţă împreună...Read more »
Rinichi cu garnitura de cartofi şi morcovi
Ingrediente: 600 g rinichi 200 g piept afumat sare piper 1 pahar vin negru 2 linguri de bulion pastă 3 linguri de sos brun 1/21 supa 100 g şuncă 400 g morcovi 400 g cartofi noi 100 g unt 1 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Rinichii se taie în două în lungime,...Read more »
Sote de ficat cu garnitură de cartofi natur
Ingrediente: 1 kg ficat de vită sau porc 400 g ceapă sare piper 1 lingură de bulion pastă sau boia dulce 1/2 pahar vin 200 g ulei 40 g unt 500 g cartofi Mod de preparare: Ceapa se taie felii şi se înăbuşă cu ulei şi puţină apă. Ficatul se taie felii...Read more »
Prăjitură cu miere şi nuci
Ingrediente foaie: 5 ouă 1 linguriţă bicarbonat 1 cană miere 1 cană zahăr tos făină Ingrediente crema: 1 cană smântână mai grasă ,1 cană zahăr, 1 cană nuci zdrobite ,250g unt,50g zahar vanilat Mod de preparare: Se frământă bine ingredientele pentru foi. Se pune atâta făină câtă este necesară pentru a...Read more »
Pateu de ficat în aspic
Ingrediente: 800 g ficat de vită sau porc 150 g unt 3 ouă sare piper 300-500 g aspic Mod de preparare: Ficatul se fierbe în apă cu sare. Cînd este gata, se scoate şi se dă printr-o sită fină cu gălbenuşurile. Se dă sare, piper şi se amestecă cu untul pînă devine ca...Read more »