Retete simple:
Rulouri de şuncă si varză acră la cuptor
Ingrediente: 12 felii de şuncă presată (tăiate mai subţiri) 750 g varză acră 150 g smântână 1 ou 1 ceapă roşie boia măghiran ulei sau untură Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai felii foarte subţiri şi o căleşti foarte puţin în ulei sau untură, presari boiaua, măghiranul, apoi adaugi varza fin...Read more »
Ghiveci sarbesc
Ingrediente: 1 şi 1/2 kg cartofi 2-3 cârnaţi afumaţi 100 g orez 2-3 linguri făină condiment boia de ardei ulei sare piper Mod de preparare: Pui cartofii la fiert în coajă şi când sunt gata îi tai felii rotunde. Cureţi ceapa mărunt, o căleşti puţin, adaugi 1/2 linguriţă boia dulce, condiment şi...
Read more »
Tocăniţă de ceapa cu branza
Ingrediente: 5 cepe 200 g brânză de oi 2-3 linguri ulei sare Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai solzişori şi o pui să se călească în ulei, la foc foarte mic. O laşi la călit timp de 10 minute, după care o potriveşti de sare şi când este gata, tragi la...Read more »
Salată picantă de varză roşie, ţelină si mere
Ingrediente: 1 căpăţână varză roşie (500 g) 2 mere 1/4 ţelină 2 castraveţi muraţi 1 lingură hrean ras 1 lingură miere sare piper oţet ulei, după gust Mod de preparare: Tai varza mărunt, o sărezi şi o laşi o oră deoparte, apoi o storci. Amesteci bine oţetul cu mierea, uleiul şi puţină...Read more »
Zeamă moldoveneasca cu ciolan de porc
Ingrediente: 2 oase de porc 2 cepe fidea 4 linguri zarzavat de la borcan 1 lingură bulion 1 l borş acru sare piper condiment Mod de preparare: Pui oasele tăiate bucăţi la fiert în 3 l de apă, iar după ce a fiert carnea de pe oase şi ai luat spuma, pui...Read more »
Ciorbă ţărănească cu carne de viţel sau pui
Ingrediente: 500 g carne de viţel sau de pui 1 cutie mică de mazăre 2 morcovi 1 pătrunjel 1 ţelină mică 1 cutie mică de fasole verde 1 varză cât un pumn 1 ceapă 2 cartofi 250 ml suc de roşii sau 1-2 linguri pastă de roşii şi sare Mod de preparare:...Read more »
Friptură la tavă
Ingrediente: 1/2 kg pulpă de porc sau vrăbioare de vită 2-3 căţei de usturoi 1 pahar de vin alb 2-3 roşii (din conservă) sare mărar ulei condiment Mod de preparare: Tai muşchiul în felii potrivte şi le aşezi în tavă. Peste feliile de muşchi torni un sos format din ulei, vin, roşii...Read more »
Mancare cu carnaţi de casă
Ingrediente: 2 linguri ulei 2-3 cârnaţi de casă 1 ceapă tocată mărunt 1 căţel de usturoi zdrobit 1 linguriţă de boia dulce 400 g roşii conservate scurse, decojite şi tăiate cubuleţe Mod de preparare: Incingi o lingură de ulei într-o tigaie încăpătoare şi prăjeşti cârnaţii timp de 7 minute, la foc mic,...
Read more »
Muşchi de porc cu sos simplu
Ingrediente: muşchi de porc şuncă afumată piper usturoi sare vin alb ulei Mod de preparare: Muşchiul curăţat şi spălat îl sărezi, apoi îl împănezi cu usturoi şi fâşii mici de şuncă afumată şi pui piper după gust. Aşezi carnea într-o tavă, o stropeşti cu ulei şi vin din abundenţă şi dai la...Read more »
Ciorbă de ciuperci cu smantana
Ingrediente: 500 g ciuperci din conservă 2 morcovi 200 g smântână 1 gălbenuş 1 legătură pătrunjel condiment 3 căţei de usturoi oţet după gust piper 3-4 l apă sare Mod de preparare: Pui apa la fiert, iar când clocoteşte adaugi morcovii întregi curăţaţi, ciupercile tăiate felii şi condiment după gust. Când sunt...Read more »
Ciorbă de limbă
Ingrediente: 1/2 kg limbă 1 rădăcină de pătrunjel 2 morcovi 1 ţelină 1 ceapă 2 linguri orez 2 ouă lămâie pătrunjel verde sare apă Mod de preparare: Pui apă la fiert într-o oală şi când începe să clocotească, pui limba spălată bine în prealabil, laşi să dea în câteva clocote, după care...Read more »
Sos alb cu vin
Ingrediente: 3 linguri unt 4-5 linguri făină 50 ml vin alb 200 ml supă de peşte suc de lămâie sare piper Mod de preparare: Topeşti untul pe foc domol, apoi adaugi făina, o căleşti cam 1 minut, stingi cu supa de peşte şi laşi sosul să fiarbă aproximativ 25 de minute, amestecând...Read more »
Ciocănele de pui cu orez si legume
Ingrediente: 4 ciocănele de pui 1 cană de orez 6-7 roşii din conservă 1 ardei verde (de la congelator) 1 ceapă mare 1 cub concentrat de condiment de pui condimente pentru pui ulei 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cureţi şi speli bine ciocănelele, le presari pe toate părţile cu condimente pentru...
Read more »
Carne de porc cu prune uscate
Ingrediente: 1 kg carne de porc 500 g prune uscate 3-4 linguri untură 3 linguri făină sare 2-3 linguri zahăr 2-3 linguri bulion Mod de preparare: Pui prunele la înmuiat în apă călduţă pentru 20-30 de minute. Intre timp, tai carnea de porc bucăţele, o prăjeşti în untura încinsă şi când s-a...Read more »
Budincă de peşte oceanic
Ingrediente: 1,400 kg peşte oceanic 4 albuşuri 60 g frişcă lichidă sare piper alb 100 g unt 1 lingură de făină zeamă de peşte Maggi 1 lingură de smantană 1/2 pahar vin Mod de preparare: Se fierb 900 g peşte cu puţină apă, vin, sare şi piper. Cînd s-a răcit, se scoate...Read more »
Cocktail Pina Colada
O reteta simpla de Cocktail Pina Colada din: rom alb, lapte de cocos si suc de ananas. Calitate – alcoolic Bază alcoolică – rom alb Pahar – goblet Categorie – Rum drinks Decoraţiune – o felie de ananas, o cireaşă roşie şi paie Se serveşte la orice oră Ingrediente: 3/10 rom alb 2/10...
Read more »
Ciorbă de coaste de porc
Ingrediente: 1/2 kg coaste de porc neafumate 3 cartofi 1 ceapă mare 1 l zeamă de varză 200 g zarzavat (1 ţelină, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ardei gras roşu, 1 ardei gras verde, rase şi păstrate la congelator) sau 5-6 linguri zarzavat de ciorbă de la borcan 1 legătură pătrunjel leuştean uscat...
Read more »
Pirjoale de nisetru cu garnitură de pilaf
Ingrediente: 1 kg nisetru 1 felie franzelă 150 g frişca lichidă sare piper alb pesmet de cozonac 2 ouă 150 g unt 200 g orez 1/2 l supă ciuperci Mod de preparare: Nisetrul se dă prin maşina de tocat, cu franzela muiată şi stoarsă. Se amestecă apoi într-un vas pe gheaţă cu...Read more »
Chec umplut
Ingrediente: 2 ouă 2 căni de zahăr 1 cană ulei 1 cană lapte 1 linguriţă amoniac 4 căni făină 100 g cacao Mod de preparare: Baţi ouăle cu zahărul, apoi adaugi uleiul, laptele călduţ şi o cană de făină. Stingi amoniacul cu oţet, îl adaugi în compoziţie, după aceea pui şi celelalte...Read more »
Găluşte dospite cu magiun de prune
Ingrediente: 250 g fănă + 1 lingură de făină 1/2 cub drojdie proaspătă 2 linguri zahă 125 ml lapte călduţ 120 g unt 1 ou coaja rasă de la o lămâie 1 linguriţă zahăr vanilat 150 g magiun 1 linguriţă rom 75 g mac macinat 8 linguriţe zahăr pudră Mod de...Read more »
Mancarică picantă de cartofi
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 cepe 2 linguri pastă de ardei 4-5 căţei de usturoi 3-4 linguri bulion 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar sare piper condiment ulei Mod de preparare: Cureţi, speli cartofii şi ceapa, apoi tai cartofii felii pe lungime şi ceapa mărunt. Pui ceapa să se călească împreună cu...
Read more »
Sos de pastă de tomate cu smantană
Ingrediente: 2-3 linguri ulei 3 linguri pastă de tomate 2-3 linguri smântână 1 pahar de apă sare piper 1 linguriţă zahăr condiment tip Mod de preparare: Pui în uleiul încins pasta de tomate, amesteci puţin, apoi stingi cu apa. Adaugi zahărul, potriveşti de sare şi laşi sosul să fiarbă pe foc...
Read more »
Cornuleţe cu nucă si gem de prune
Ingrediente: 1 pachet margarină 1 cană untură (osânză) 1 linguriţă amoniac l bob de drojdie 1 praf de sare 150 g zahăr 2 căni (de 250 ml) lapte prins lămâie vanilie făină pentru umplutură ai nevoie de: 1 farfurie adâncă de nucă dată prin maşina amestecată cu gem de prune Mod de...
Read more »
Iepure împănat la cuptor
Ingrediente: 1 iepure 1 capatana usturoi 100 g slanina 1 cana vin alb masline sare piper ulei Mod de preparare: Speli iepurele (fara cap), il parlesti, il mai speli inca o data si il portionezi. Fiecare bucata in parte o crestezi si o impanezi cu catei de usturoi, cu bucatele de slanina...
Read more »
Păstrăvi la cuptor cu garnitură de sote de bureţi
Ingrediente: 6 păstrăvi 400 g bureţi 1 ceapă 4 căţei de usturoi 1 legătură de pătrunjel 2 linguri de bulion pastă 100 g ulei sare piper 1/2 pahar vin Mod de preparare: Păstrăvii se spală bine, se aşază pe un nlatou de metal uns cu ulei, se dă sare şi piper şi...Read more »
Crap la cuptor cu sos scordolea
Ingrediente: 1 crap ulei lamaie sare piper Pentru sos ai nevoie: 100 g miez de nuca pisat 1 capatana de usturoi 150 ml ulei lamaie sare Mod de preparare: Cureti si speli foarte bine pestele, il tai si, presarat cu sare, imaiat in ulei, il asezi intr-o tava cu puţin ulei şi-l...
Read more »
Salată de ceapă cu chiftele de carne si maioneza
Cureţi 1 kg de ceapă, o speli şi o tai peştişori. Pui pe foc 3-4 l de apă, o laşi să dea în clocot şi adaugi 2-3 linguri de miere sau zahăr, 100 ml oţet (sau după gust), sare, boabe de piper, cuişoare, ienibahar şi foi de dafin. Opăreşti ceapa câteva minute în...Read more »
Pilaf cu carne de vită
Ingrediente: 500 g carne de vita 1 şi 1/2 cană orez 100 g untură 2-3 cepe 1 morcov 1/2 ţelină sare piper Mod de preparare: Cureţi morcovul şi ţelina, le dai pe râzătoare şi le pui la fiert în 3 l de apă cu carnea tăiată bucăţele. Intre timp, cireţi ceapa, o...Read more »
Gogoşele cu şuncă
Ingrediente: 400 g făină 1 pahar de lapte drojdie cât o nucă 1 pahar de untură topită puţină sare Pentru umplutură ai nevoie de: 100 g şuncă 2 linguri smântână 1 lingură făină Mod de preparare: Din toate ingredientele frămânţi un aluat pe care îl laşi la dospit. Când a crescut, întinzi...Read more »
Ruladă de ciuperci (de post)
Ingrediente: 150 ml ulei 150 ml apă sare drojdie de bere cât o nucă făină Pentru umplutură ai nevoie de: 2 cutii de ciuperci (poţi folosi şi bureţi dacă ai: hribi, opintici) 6 cepe 1 morcov 2 căni cu orez sare şi piper Mod preparare aluat: Mai întâi frămânţi un aluat...Read more »
Ciorbă de ştevie
Ingrediente: 1 şi 1/2 kg ştevie 3 cepe 1 morcov 1 cană roşii de la borcan pentru iarnă 4 linguri ulei 1 l borş (sau zeamă de varză) Mod de preparare: Alegi ştevia de cotoare, o speli, o opăreşti puţin, o strecori, apoi o toci cu o lingură de lemn. Pui într-o...Read more »
Mancare de ceapa cu costiţă
Ingrediente: 500 g costiţă 1 kg de ceapă 250 ml ulei condimente 2 linguri bulion sare după gust Mod de preparare: Cureţi şi tai ceapa mărunt, apoi o căleşti într-o cratiţă cu ulei încins. Când ceapa s-a aurit, torni o cană de apă, adaugi costiţa tăiată bucăţi, potriveşti de sare şi o...
Read more »
Sarmale din peşte (crap)
Ingrediente: crap orez ceapă morcov verdeaţă bulion sare piper făină Mod de preparare: Dezosezi peştele crud şi-l dai prin maşina de tocat. Separat căleşti ceapa şi morcovul, adaugi orezul şi bulionul şi mai laşi puţin pe foc. Când orezul s-a înmuiat, adaugi toată compoziţia peste peştele tocat, mai pui făină, sare şi...Read more »
Ciorbă de peşte acrită cu zeamă de varză
Ingrediente: peşte ceapă morcov păstârnac bulion orez zeamă de varză mărar Mod de preparare: Pui la fiert ceapa morcovul şi păstârnacul tocate mărunt şi, după ce dau într-un clocot, adaugi orezul. Când orezul e aproape fiert, pui bulionul şi puţin mai târziu zeama de varză. La sfârşit, adaugi bucăţile de peşte, laşi...
Read more »
Salata de boeuf cu maioneză din pufuleti
Ingrediente cartofi păstârnac şi morcovi fierţi gogoşari şi castraveţi în oţet pufuleţi ulei lămâie şi muştar pentru maioneză măsline Mod de preparare: Tai toate ingredientele mărunt, le amesteci bine şi adaugi sare şi piper. Pregăteşti apoi maioneza, astfel: stropeşti pufuleţii cu apă fierbinte, dar nu multă ca să nu se înmoaie prea...Read more »
Scoici cu mujdei
Freci usturoiul pisat cu ulei şi cu sare până rezultă un mujdei cremos. Pe un platou pui frunze de salată, aranezi scoicile curăţate, iar deasupra ornezi cu mujdei. Poţi servi ca aperitiv. Poftă bună!Read more »
Spaghete cu smantană si costiţă afumată
Fierbi apă cu sare şi când dă în clocot pui 500 g spaghete, le laşi 10 minute, apoi le scurgi şi le treci printr-un jet de apă rece. în altă cratiţă, prăjeşti feliuţe de costiţă afumată în 2-3 linguri de margarină. Răstorni spaghetele peste costiţă şi când încep să se înfierbânte, adaugi 400...Read more »
Păstrăvi rasol în aspic
Ingrediente: 6 păstrăvi 100 g zarzavat 1 ceapă 6 foi de gelatină 1 pahar vin roşu sare piper 1 foaie de dafin 2 albuşuri 1 legătură de pătrunjel 1/2 lămaie Mod de preparare: Zarzavatul, ceapa, dafinul se fierb în 1 1 apă cu sare şi apoi se pun păstrăvii şi se mai...Read more »
Ciorbă cu zeama de varză si hrean
Tai 1 kg de carne de porc mai grasă în bucăţi. Pui bucăţile de carne la fiert în apă clocotită, adaugi şi 3-4 bucăţi de hrean potrivite. După ce a fiert carnea, adaugi zeamă de varză strecurată, după gust, laşi să mai dea în câteva clocote, iei oala de pe foc şi dregi...Read more »
Mancare de mazare cu carne de porc
Ingrediente: 400 g carne de porc 2 cutii de mazăre suc de roşii (sau bulion) 50 g untură 1 lingură făină verdeaţă 2-3 cepe condiment Mod de preparare: Carnea tăiată bucăji o prăjeşti cu ceapa şi grăsimea, apoi adaugi apă cât să cuprindă compoziţia. După ce a fiert carnea, pui mazărea scursă...Read more »
Păstrăvi cu napi umpluţi cu ouă şi sote de arpagic
Ingrediente: 6 păstrăvi 100 g ulei 2 ouă 1 legătură de pătrunjel 8 napi mari 200 g arpagic 100 g măsline vezi 1/2 lămîie puţin vin sare piper Mod de preparare: Napii se curăţă rotunzi şi se scobesc cu un cuţitaş pentru umplut. Se fierb 10 minute, se scot şi se pun pe...Read more »
Cirobă de fasole uscata dreasa cu ştevie
Pui fasolea boabe la fiert aşa cum faci de obicei, iar în timpul fierberii schimbi apa de 2-3 ori. In ultima apă în care va fierbe definitiv fasolea pui la fiert şi un morcov tăiat mărunt şi când a fiert fasolea tragi cratiţa de pe foc. Iei o mână de ştevie, o cureţi,...Read more »
Ruladă de pui cu garnitură de cartofi petrecuţi
Ingrediente: 1 piept de pui 2 hribi 1 ceapă caşcaval răzuit 1 castravete murat 1 gogoşar acru 1 ou bătut pesmet unt pentru prăjit 2 cartofi sare piper ulei Mod preparare carne: Pregăteşti întâi umplutura cu hribi, pentru care cureţi şi toci ceapa mărunt si o pui să se înmoaie în ulei....
Read more »
Clătite cu peşte
Ingrediente: clătite pe care le faci după reţeta ta obişnuită şi pe care le coci mai groase 2 cepe peşte fără oase sare piper unt caşcaval smântână Mod de preparare: Cureţi şi toci ceapa şi o pui să se călească în unt. Cureţi peştele, îl tai cuburi şi le pui peste ceapa...Read more »
Ciorba de sfeclă roşie cu oase de porc afumate (şiră)
Ingrediente: 500 g oase de porc afumate (de preferinţă şiră) 3-4 sfecle roşii 1 ceapă mare 1 morcov 2 linguri zarzavat pentru corbă 1 foaie dafin condiment 300 g smântână verdeaţă uscată (pătrunjel, cimbru) sare piper Mod de preparare: Oasele foarte bine spălatele pui la fiert în 2-3 litri de apă. Strecori...
Read more »
Retete gustoase: Crap la cuptor
Ingrediente: 1 crap morcovi ceapă ardei usturoi roşii 1 cană de vin alb sec sare piper Mod de preparare: Cureţi legumele şi tai fideluţă ardeii şi ceapa, morcovii rondele, iar usturoiul îl tai în două. In tava aragazului aşezi un rând de legume, peste ele peştele (curăţat şi presărat cu sare) pe...Read more »
Crap cu legume la cuptor
Ingrediente: 4 crapi de mărime mijlocie 4-5 cepe 2 linguri pastă ardei 2 morcovi 6 roşii din conservă piper cimbru ulei 2-3 căţei de usturoi 1 lingură condiment verdeaţă frunze de ţelină Mod de preparare: Cureţi şi prăjeşti peştele, apoi pregăteşti legumele. Tai 2 cepe solzişori, iar pe celelalte le toci mărunt....Read more »
Păstrăvi umpluţi cu icre şi măsline cu pastă de anşoa
Ingrediente: 6 păstrăvi 200 g icre 12 raci mari 100 g ulei sare piper 12 măsline mari pastă de anşoa 2 ouă 1 legătură de mărar lămaie muştar Mod de preparare: Păstrăvii se curăţă, se scot oscioarele pe la burtă se spală bine, se dă sare şi piper. Se aşază într-un platou...Read more »
Prajitură din aluat cu untură si umplutură de mere
Ingrediente: 200 g untură 2 ouă 1 cană smântână (sau lapte) 100 g zahăr 1 sticluţă esenţă de rom 1 linguriţă de bicarbonat stins cu oţet 1 plic zahăr vanilat făină cât cuprinde Pentru umplutură ai nevoie de: 1,5 kg mere 100 g zahăr 1/2 linguriţă scorţişoară Mod de preparare: Amesteci untura...Read more »
Fasole cu ciolan afumat, cimbru si tarhon
Ingrediente: 1 kg fasole boabe 1 ciolan afumat 4 cepe 1 morcov 1/2 ţelină 1 rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 2 linguri pastă de tomate 1 lingură pastă de ardei 1 foaie de dafin cimbru tarhon piper sare Mod de preparare: Alegi fasolea, o speli bine şi o laşi la înmuiat în...
Read more »
Ficat de porc cu smantană
Ingrediente: 1 kg ficat de porc 200 g untură 3 cepe 2 linguri făină 100 g smântână 150 ml lapte 2-3 linguri muştar 4-5 linguri vin alb 4 căţei de usturoi sare piper Mod de preparare: Speli ficatul, îl porţionezi, îl împănezi cu usturoi, îl treci prin făină şi îl înăbuşi în...Read more »
Păstrăvi la grătar umpluţi cu garnitură de cartofi pai
Ingrediente: 6 păstrăvi a 200 g 300 g fileu de peşte 1 ou puţin lapte sare piper 400 g cartofi 1 legătură de pătrunjel ulei pentru prăjit cartofi 1/2 lămaie 1 felie de franzelă Mod de preparare: Păstrăvii se curăţă, se spală şi cu un cuţitaş se scot oscioarele şi şira pe...Read more »
Peşte oceanic în foitaj cu tăiţei şi ciuperci
Ingrediente: 1 tartă coaptă din foitaj 150 g tăiţei de casă 400 g ciuperci sare piper 50 g parmezan sau şvaiţer 1,200 kg peşte oceanic 1 pahar lapte 1/2 lingură de făină 1 lingură de smantană 150 g unt l/4 lămaie Mod de preparare: Din peşte se taie 12 escalopuri şi se...Read more »
Păstrăvi rasol cu garnitură de cartofi natur
Ingrediente: 6 păstrăvi a 200 g 1 ceapă sare 50 g unt 18 cartofi 1 legătură de pătrunjel 1/2 lămaie puţin oţet Mod de preparare: Păstrăvii se spală bine şi se pun într-o farfurie cu puţin oţet. Intr-un vas se pune 1 1 apă, ceapă şi sare şi cînd apa fierbe, se pun...Read more »
Mămăliguţă fiartă in lapte cu branză si carnaţi
Prepari o mămăliguţă pripită din trei părţi lapte o parte apă si apoi mălai. Aranjezi într-o cratiţa un strat de mămăligă, apoi unul de brânză de burduf pâna umpli vasul. Deasupra pui 2-3 cârnaţi fripţi, tăiaţi bucăţele. O dai la cuptor pentru 15-20 de minute. Când e gata o mananci cu smântână. Este...Read more »
Rulouri de piept de pui cu carnaţi
Ingrediente: 3-4 bucăţi piept de pui dezosat 300-400 g cârnaţi de porc afumaţi o bucăţică de slănină afumată sare piper 5-6 căţei de usturoi Mod de preparare: Speli pieptul de pui dezosat, il scurgi bine îl bati ca pe şniţel, pui sare, piper după gust şi caţel de usturoi pisaţi. Aşezi apoi...Read more »
Prăjiturele fragede cu osanză
Ingrediente: 500 g făină 400 g osânză 100 g zahăr pudră l ou 50g drojdie 200 g gem sau dulceaţă 250 ml lapte 1 praf de sare Mod de preparare: Dai osânza de 2 ori prin maşina de tocat. Amesteci 300 g osânză cu 100 g făină. Din restul de 100 g...Read more »
Prăjitură caramel cu nucă
Ingrediente: 400 g zahăr 200 g unt (sau margarina) taiat cubuleţe 200 g nucă tăiată bucăţi 5 ouă foi de napolitane Mod de preparare: Pui 200 g zahăr la topit într-o cratită de 2 litri. Zaharul rămas îl baţi cu ouăle până se omogenizează. Torni puţin câte puţin compoziţia peste zahărul topit,...Read more »
Ruladă de cartofi cu lapte si ciuperci
Ingrediente: 7-8 cartofi potriviţi 1 cutie de ciuperci 1 legătură pătrunjel verde 3 linguri de lapte 2-3 linguri unt sare 2 ouă Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă, îi speli şi îi laşi la fiert 25 de minute, îi pasezi şi îi amesteci cu sarea, untul şi laptele, ca să obţii...Read more »
Friptura de prepeliţă pe gutui
Ingrediente: 10-15 prepeliţe tinere (de 120 g, la 40-50 de zile) câte 2-3 prepeliţe pentru o persoană 1 ceşcuţă de coniac 2-4 gutui mari 5 linguri de unt sare piper Mod de preparare: Cureţi prepeliţele întocmai ca pe puii cu pene. După ce le-ai spălat bine, pui prepeliţele într-un vas de lut...Read more »
Saleuri dospite cu lapte
Ingrediente: 300 g untură 300 ml lapte 50 g drojdie 50 g mac 2 ouă sare făină Mod de preparare: Topeşti untura, o laşi puin să se răcească, apoi adaugi laptele în care ai dizolvat drojdia, 1 linguriţă sare şi făină cât să iasă un aluat potrivit, care să poată fi întins...Read more »
Supa de gaina cu galuste de ficat
Ingrediente: 1 găină 3-4 morcovi 2-3 rădăcini de pătrunjel 1 ţelină mică frunze de ţelină 1 ceapă 1 ou făină pentru tăieţei piper boabe sare Pentru găluşte ai nevoie de: ficat de găină 2 ouă 1 ceapă sare piper pătrunjel pesmet Mod preparare supă: In 2-3 I de apă pui găina...Read more »
Tarta cu mere
Ingrediente: 300 g făină 1 pachet margarină 100 g zahăr pudră 2 ouă sare Pentru umplutură ai nevoie de: 5-6 mere 3-4 linguri zahăr 100 g unt 1 plic gelatină roşie pentru tort Mod de preparare: Amesteci făina cu margarina, apoi adaugi zahărul pudră, ouăle, un praf de sare şi frămânţi până...
Read more »
Varză acră cu carne de porc
Ingrediente: 1 varză acră 500 g carne mai grasă de porc 2 cepe 1 morcov 1 foaie de dafin cimbru 1 legătură mărar 3 linguri pastă de ardei sare piper ulei Mod de preparare: Speli bine varza şi dacă este prea acră sau prea sărată o ţii în apă rece 15-20 de...
Read more »
Supa cu galuste de gris prajite
Ingrediente: 6-7 roşii din conservă 2 morcovi 1 ardei din conservă 1 rădăcină de pătrunjel 1 ceapă 1 păstârnac 1/2 l lapte 125 g griş 2 ouă 2-3 linguri făină 70-80 g gr unt sau untdelemn sare verdeaţă Mod de preparare: Cureţi zarzavatul, îl speli şi îl pui să fiarbă cu apă...Read more »
Carne de porc cu smantana
Ingrediente: 1 kg carne de porc 2-3 carnaţi afumaţi 2-3 felii slănină afumată 4 cepe 100 g smântână 1 lingură boia 1 lingură bulion 100 g untură sare Mod de preparare: Speli carnea, o tai bucăţele, presari sare şi o pui să se rumenească în untura bine încinsă. Când e gata, o...
Read more »
Ruladă cu branză de vaci si stafide
Ingrediente: 300 g făină 50 g stafide 1 pahar lapte 150 g zahăr 4 ouă sare vanilie 300 g brânză de vaci 100 g unt Mod de preparare: Faci un aluat din făină, lapte, sare după gust şi 25 g unt, frămânţi bine, apoi îl împărţi în două şi baţi fiecare parte...Read more »
Oua de prepeliţe murate
Fierbi ouăle tari la foc mic (pentru un borcan de 800 ml = 35-40 de ouă), ca să nu se crape, după ce în prealabil ai pus sare în apă ca să le decojeşti mai uşor. După ce au fiert, le ţii în apă rece, apoi le decojeşti şi le înţepi uşor din...Read more »
Ciorbă de burtă de vită
Cureţi 1 kg burtă de vită, o opăreşti, o mai cureţi o dată şi o mai opăreşti de două ori. O tai fâşii subţiri, de 2 cm lungime, apoi o speli într-o sită sub jet de apă caldă. Separat opăreşti 1 kg uger de vită, tăiat în 3-4 bucăţi mari, îl opăreşti de...
Read more »
Mâncare de castraveţi acri cu carne de porc
Ingrediente: 400 g carne de porc 1 ceapă mijlocie 2-3 castraveciori acri 4-5 linguri ulei 1/2 linguriţă boia sau 1 linguriţă pastă de ardei 1 linguriţă cu vârf de făină 1 lingură suc de roşii 1 lingură vin 1 foaie de dafin 1 legătură mărar Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai...
Read more »
Supă ardelenească din şiră de porc cu crutoane
Ingrediente: 1 kg şiră de porc 3 morcovi 1 rădăcină de pătrunjel 1 ţelină 1 ceapă 3-4 felii de pâine 2-3 linguri de unt sare boabe de piper condiment 1 ou 2 linguri de smântână Mod de preparare: Tai în bucăţi şira de porc şi o ţii 20 de minute în apă...
Read more »
Frigărui de midii sau scoici, aughinare cu pilaf cu roşii
Ingrediente: 50 midii sau scoici opărite 6 funduri de anghinare fiartă 400 g macrouri afumate tăiate 1/2 pahar vin roşu 250g orez 100g unt 400g roşii 1 ceapă 12 frigărui 1 legătură de verdeaţă 1/4 l supă sare Mod de preparare: Anghinara se taie în patru bucăţi. Midiile întregi şi macrourile bucăţi...Read more »
Fasole verde cu branză de vaci
Ingrediente: 700 g fasole verde (de la congelator sau din conservă) 300 g brânză de vaci 3 ouă 200 g smântână ulei sare Mod de preparare: Laşi fasolea verde să se decongeleze, apoi o scurgi bine. Brânza de vaci o sfărâmi cu furculiţa şi o amesteci cu 150 g smântână, 2 ouă,...
Read more »
Spanac cu ouă la cuptor
O reteta simpla si delicioasa de spanac cu oua la cuptor din: spanac, unt sau margarina, faina, oua, sare Ingrediente: 1 kg spanac congelat 100 g unt sau margarină 1 lingură cu vârf făină 4 ouă sare Mod de preparare: Cu o seară înainte de a pregăti mâncarea scoţi spanacul, îl laşi să...
Read more »
Muşchi de porc in aluat
Ingrediente: 300 g faina 150 g unt 1/2 lingurita sare 1 ceasca apa calda Pentru umplutura ai nevoi de: 200 g carne tocata vita 250 g ciuperci 100 ml smantana 1 galbenus 1 lingura lapte 2 linguri unt 1 linguri ulei piper sare 1 kg muschi de porc Mod de preparare: Amesteci...
Read more »
Ruladă cu ficat de pasare
Ingrediente: 500 g ficat de pasare 250 g orez 1 ceapa 1 morcov 2 cesti supa facuta din cuburi sau din condiment la plic sare piper unt pentru aluat ai nevoie: 300 g faina 200 g margarina 1 ou sare Mod preparare umplutura: Speli ficatul, il tai bucati il presari cu piper...
Read more »
Musaca din carnaţi afumaţi
Ingrediente: 1 kg cartofi fierţi 1/2 kg cârnaţi afumaţi 1 ceapă mică 75 g unt sau margarină 2 linguriţe condiment 250 ml suc de roşii Mod de preparare: Cartofii fierţi îi tai rondele, aşezi jumătate din cantitate într-o cratiţă unsă cu unt. Pui apoi ceapa tăiată mărunt, cârnaţii felii si la urmă,...Read more »
Pui cu smantană
Ingrediente: 1 pui de circa 1 kg sau 4-5 pulpe 3-4 cepe mari 1 morcov 400 g smântână 2-3 linguri de lapte sare piper 1 legătură pătrunjel ulei Mod de preparare: Tai puiul bucăţi, le căleşti în puţin ulei, numai până ce se albeşte carnea, scoţi bucăţile pe o farfurie, iar în...Read more »
Pişcoturi cu jumări
Ingrediente: 500 g jumări date prin maşina de tocat 150 g zahăr 1 plic praf de copt 2 plicuri de zahăr vanilat 200 g nucă măcinată 150 ml vin alb făină cât cuprinde Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele, pui făina cât să-ţi iasă un aluat mai tare şi frămânţi bine. Dai...Read more »
Tocăniţă mureşeană de pui
Ingrediente: 1 pui potrivit 2-3 cepe 1 linguriţă boia dulce piper 1 linguriţă condiment pătrunjel verde tocat 2 linguri smântână sau 1 pahar lapte 1 lingură făină ulei sare Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai mărunt, o căleşti puţin, pui boiaua (pentru culoare), apoi puiul tăiat bucăţi, acoperi cu un capac şi...Read more »