Retete simple:
Reţete de post: Gogoşi din cartofi
Ingrediente: 2-3 cartofi potriviţi 200 g făină 1 ceaşcă apă caldă 3 inguri zahăr 3 linguri ulei 25-30 g drojdie de bere un vârf de cuţit sare 1 esenţă de vanilie coajă de lămâie undelemn pentru prăjit zahăr vanilat Mod de preparare: Fiebi cartofii cu tot cu coajă, îi cureţi şi îi...Read more »
Chiftelute prajite
Ingrediente: 300 g carne 100 g franzelă 50 g ceapă 1 ou 20 g sare 25 g făină 100 ml ulei verdeaţă piper Mod de preparare: Carnea se taie cubuleţe, apoi, împreună cu ceapa călită în ulei şi pâinea înmuiatăşi stoarsă, se trec prin maşina de tocat, după aceea, se adaugă sarea, piperul,...Read more »
Mancare de ardei gras cu piept de pui
Ingrediente: 1 piept de pui 5-6 ardei graşi de diferite culori 1 ceapă 1 legătură mărar sare piper ulei Mod de preparare: Tai carnea bucăţi şi o înăbuşi în apă cu ulei şi puţină sare. Speli apoi ardeii, îi tai bucăţi, cureţi ceapa, o toci mărunt şi o căleşti în ulei. După...
Read more »
Reţete de post: Paste fainoase cu măsline
Ingrediente: 1/2 kg melcişori sau tăieţei laţi de post 1 ceaşcă măsline negre 1 ceapă tocată 1/2 ceaşcă ulei 1 lingură pastă de ardei 5-6 roşii din conservă 1/2 ceaşcă vin alb sare piper 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Scoţi sâmburii măslinelor, le pui în apă rece, le fierbi 5...Read more »
Tort cu banane si vişine
Ingrediente: 160 g făină 3 ouă 2 gălbenuşuri 3 linguri smantana 100 g unt 2 linguri pesmet de cozonac 3 banane puţin praf dc copt 120 g zahăr 1/2 păhărel lichior 400 g frisca bătuta 100 g boabe de vişine sau de zmeură din dulceaţă 100 g barat de alune vanilie Mod...Read more »
Cod cu lămâie
Ingrediente: 4 fileuri de cod lămâie linguri pesmet 2-3 căţel de usturoi 2 linguri idei 100g unt 50ml vin alb sec 200g smântână 1 ceapă mică l leg. mărar 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se curăţă fileurile, se spală, se scurg de apă şi se şterg bine. Se amestecă...Read more »
Sarmale fierte in vin alb
Ingrediente: 500 g carne de vită 500 g carne de porc 150 g orez 500 g ceapă sare piper cimbru verdeaţă varză dulce opărită în apă cu sare şi puţin oţet 300 g suc de roşii 300 g ulei Mod de preparare: Se toacă bine carnea, se amestecă cu orezul spălat, ceapa tocată...Read more »
Cozonaci simpli
Ingrediente: 1 kg făină 8 gălbenuşuri 4-5 albuşuri 350 g zahăr 250 g unt 2 linguri ulei 500 ml lapte 60 g drojdie un păhărel de rom coaja rasă de la o lămâie vanilie 1 linguriţă rasă de sare Mod de preparare: Faci mai întâi plămădeala şi pentru aceasta sfărâmi drojdia,...Read more »
Rulada din file de porc
Ingrediente: 1 kg muşchi filé de porc 500 g cabanos 2 gogoşari roşii 2 morcovi fierţi 5 ouă 500 g făină albă 500 ml ulei 500 g caşcaval Mod de preparare: Se porţionează carnea, se bate cu ciocanul, se condimentează cu sare, piper şi delicat, apoi se aşează pe fiecare foaie de carne ...Read more »
Tocana de berbec
Ingrediente: 1,5 kg carne de berbec 2 morcovi raşi 2 cepe 100 ml ulei 1 ardei gras roşu 1 pahar de vin sare piper foi de dafin boia dulce cimbru boia iute rozmarin mentă 2 linguri de bulion Mod de preparare: Se pune ceapa cu ulei la călit, adăugăm morcovul şi ardeiul, apoi...Read more »
Mancare vanatoreasca
Ingrediente: 1,5 kg carne de mânzat zarzavat 300 gprune uscate 1 cană de miez de nucă fâşii de slănină 1 castron de usturoi 100 gunt 1 lingura bulion sare piper 2-3ceape foi de viţă murate şi condimente 1 cana vin alb Mod de preparare: Se taie carnea felii şi se împănează cu usturoi...Read more »
Salată de conopidă cu măsline si maioneză
Ingrediente: 2 bucăţi conopidă potrivit de mari sare piper 2 linguri smântână 100 g măsline negre 1 legătură pătrunjel 1 roşie 2 ouă 1 lingură muştar 200 ml ulei Mod de preparare: Desfaci conopida bucheţele şi le laşi într-un vas cu apă rece şi sărată pentru 2-3 ore. După ce au stat...Read more »
Zacusca cu mustar
Ingrediente: 7 kg ardei kapia 250 ml ulei 2 linguri miere 4 linguri mustar Mod de preparare: Ardeii kapia, copţi, daţi prin maşină se adaugă 250 ml de ulei, 2 linguri de miere şi 4 linguri de muştar, din care se face o maioneză. Peste ea se pun ardeii kapia şi se mai...Read more »
Rulouri cu carne
Ingrediente: 500 ml de lapte 3 ouă 1 pahar de apă minerală sare piper delicat după gust 400-500 g făină 600 g carne Mod de preparare: Se face o compoziţie pentru clătite pe care le coacem cât mai subţiri. Umplutura se face din 600 g carne tocată, pusă la călit cu 2 cepe,...Read more »
Zacusca de fasole I
Ingrediente: 5 kg gogoşari copţi 5 kg ardei kapia copţi 2 kg ceapă 1 kg fasole boboloane fierte 1,5 kg suc de roşii 1,8 l de ulei Mod de preparare: Ardeii, gogoşarii şi ceapa se dau prin maşină, apoi se pun la fiert cu uleiul şi sucul de roşii, sarea, piperul şi foile...Read more »
Muschi de porc cu lamaie
Ingrediente: 600 g muşchiuleţ de porc 300 g şuncă 1-2 lămâi sare piper Mod de preparare: Muşchiuleţul se taie felii şi se bate cu ciocanul, apoi se săreazăşi se piperează. Peste feliile de muşchi, se pun câte două felii de şuncă, iar peste şuncă, se aşează câte o felie de lămâie şi se...Read more »
Păstrăv în sos de smântână
Ingrediente: 8 păstrăvi (circa 250g bucata) 300g smântână 100g unt 1 lingură făină 200ml lapte 1lămâie sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală şi se condimentează cu sare şi piper. Se prăjeşte în ulei, la foc potrivit spre mic, până ce se rumeneşte bine pe toate părţile, apoi se...Read more »
Tartă cu mere Poiana Braşov
Ingrediente: 12 mere creţeşti ionatane sau renete 400 g aluat de foitaj sau aluat fraged 120 g zahăr 100 g gem 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Merele se curăţă şi 10 din ele se scobesc (se scot mijloacele cu seminţele) şi se umple golul cu cele 2 mere rămase rase şi amestecate...Read more »
Friptura novodnai
Ingrediente: 1 kg muschi de vita nucsoara piper pudra de usturoi usturoi zdrobit 100 ml coniac 250 g unt sare 1 kg ciuperci 3 rosii Mod de preparare: Un kg muşchi de vită tăiat felii, bătut bine cu ciocanul, apoi presărăm peste muşchi: sare afumată, nucuşoară, piper, pudră de usturoi şi usturoi zdrobit. Separat...Read more »
Varza cu paste
Ingrediente: 2 verze mari 1lingură de delicat 400 g paste făinoase ulei Mod de preparare: Pastele se fierb în apă cu sare şi puţin ulei. Varza se toacăşi se căleşte în ulei până scade la jumătate, apoi se adaugă delicatul şi pastele fierte şi călite cu apă rece. Se condimentează cu sare şi...Read more »
Chec cu mere
Ingrediente: 6 mere 1 şi 1/2 ceaşcă zahăr 1 ceaşcă ulei 3 ceşti făină 1 linguriţă praf de copt 1 linguriţă bicarbonat 1/2 ceaşcă nucă mărunţită 1/2 ceaşcă stafide 1 plic zahăr vanilat 1 linguriţă sare 1 linguriţă scorţişoară zahăr pentru pudrat Mod de preparare: Cureţi merele, le tai felii subţiri...
Read more »
Peşte pane cu legume de vară
Ingrediente: 1 kg file crap 1 dovlecel 1 ardei gras roşu 1 vânătă 1 ardei gras galben 2 roşii 3 linguri făină 2 ouă 2 linguri smântână 2 linguri unt sare piper ulei Mod de preparare: Speli peştele, îl tai bucăţi, apoi treci fiecare bucată mai întâi prin făină, după care prin...
Read more »
Cremă de alune
Ingrediente: 2 ouă 2 gălbenuşuri 180 g zahăr 280 g unt sau margarina vanilie 250 g alune puţin coniac puţină coajă de lămîie Mod de preparare: Alunele se prăjesc şi se dau de 2 ori prin maşina de nuci, apoi se pisează cu 2 linguri de cremă de vanilie. Compoziţia cremei de...Read more »
File de crap cu roşii şi ciuperci
Ingrediente: 4 fileuri de crap 4 roşii 500g ciuperci proaspete 1 ceapă 1lămâie 1 leg. pătrunjel 150ml ulei 1 crenguţă cimbru 1 ardei gras 2-3 linguri făină sare piper Mod de preparare: Se presară fileurile cu sare şi piper, după care se trec prin făină. Se prăjesc în l00ml ulei încins. După...Read more »
Păstrăvi cu sos
Ingrediente: 2 păstrăvi 1 lămâie 300 g cartofi 100 g morcovi 20g usturoi marar 100 ml smantana pătrunjel sare piper Mod de preparare: Cartofii şi morcovii se pun fiert în apă cu sare şi,se scot şi se trag 1 tigaie în 50 g unt. Păstrăvii s dau prin faină, li se depărteaz...Read more »
Tuslama regala I
Ingrediente: 2,5 kg de burtă 2 morcovi 2 cepe 1 căpăţână de usturoi 1 rădăcină de hrean boabe de piper sare delicat după gust Mod de preparare: Burta se spală bine, se taie bucăţi şi se pune la fiert cu apă, sare, boabe de piper, ceapă, morcov, după care se fierbe timp de...Read more »
Tort de ciocolată vienez
Ingrediente: 7 ouă 150 g zahăr 250 g zahăr pentru cremă 200 g ciocolată de menaj plus 250 g pentru cremă 450 g şerbet de ciocolată 250 g frişcă lichidă 80 g făină 180 g unt vanilie Mod de preparare: Se amestecă bine untul cu 150 g zahăr, gălbenuşurile, vanilia, 200 g...Read more »
Sarmalele bunicii
Ingrediente: 500 g carne de porc 500 g carne de mânzat 200 g slănină afumată 200 g costiţă afumată 1 kg ceapă 2 morcovi 1 cană de orez 1 varză murată sare piper cimbru 1 lingură de boia dulce Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt, morcovul se rade pe răzătoare, slănina şi...Read more »
Placinta cu carne si sos de mustar
Ingrediente: 200 g carne de vita 2 cepe sare piper 2 oua 2 linguri mustar 2 linguri miere de albine 1 lingura ulei masline verdeata 100 ml vin alb 3 cartofi delicat 150 ml lapte 3 catei usturoi Mod de preparare: O foaie de plăcintă din comerţ o aşezăm pe o tavă tapetată...Read more »
Vrajitoriile lui Jamie Oliver II (video)
Read more »Reţete de post: Sărăţele cu chimen
Ingrediente: 250 g făină 70 g margarină 25 g drojdie 1 ceşcuţă apă minerală 1 linguriţă chimen sare ulei Mod de preparare: Amesteci făina cu drojdia, margarina, apa minerală, pui şi sare şi frămânţi până obţii un aluat potrivit de moale. Intinzi apoi o foaie, o ungi cu ulei şi o tai...
Read more »
File de cod cu telemea şi ardei gras
Ingrediente: 4 fileuri de cod 200g telemea de oi 2 ardei graşi roşii 200g măsline 100ml ulei 1 leg. pătrunjel 1 lămâie sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele de eventualele oscioare, se spală, se scurge şi se presară cu sare şi piper. Se prieşte în ulei câte 4-5 minute pe...Read more »
Friptura de caprioara
Ingrediente: 1,6 kg carne de căprioară 3 linguri de făină de grâu 100 ml ulei un morcov 1 ţelină ardei verde 1ceapă bulion 2 foi de dafin 50 ml otet 10 boabe coriandru 2 linguri zahar Mod de preparare: Se face un baiţ din 1 litru de apă, 2 linguri de zahăr, o...Read more »
Gogoşele de cartofi
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 50 g unt 2 linguri rase de făină 1 ceaşcă apă 2 ouă sare piper ulei Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi pui la fiert în apă cu sare. Separat, pui la fiert apa cu untul şi când dă în clocot adaugi făina şi amesteci repede. Mai...
Read more »
Musaca de cartofi cu carne tocata
Ingrediente: 500 g carne de vită 500 g carne de porc 4 cepe 4 cartofi mari 200 g caşcaval ras 2 ouă 300 g smântână 100 g unt sare piper Mod de preparare: Carnea o tocăm şi o călim în ulei cu ceapă, cartofii se curăţă, se spală, apoi se taie felii şi...Read more »
Chifteluţe de pui cu sos de smântână
Ingrediente: 1 piept de pui 1 ceapă 2 felii de pâine 2 ceşti lapte 1 ou 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 200-300 g smântână 1 lingură unt 200 g făină sare piper ulei Mod de preparare: Cureţi ceapa, o toci mărunt, o căleşti puţin în ulei, apoi o treci prin maşina...
Read more »
Ciorbă de păsat (crupe de porumb)
Ingrediente: 3 l apă 1 l borş 1 farfurie adâncă plină cu păsat verdeţuri de tot felul sare Mod de preparare: Speli păsatul, îl pui la fiert într-o oală cu 3 l apă, adaugi verdeţurile tocate mărunt şi când totul este bine fiert torni borşul fiert separat şi potriveşti gustul de sare....Read more »
Miel cu sos de smantana
Aleg muşchiuleţ de miel sau pulpă de miel pe care o tai şi o dau prin condimente tip Delikat, piper, boia dulce. în tava de la cuptor pun puţin ulei şi aşez bucăţile de carne pe care le acopăr cu puţină apă, o cană- două. Las la cuptor să scadă apa şi să...Read more »
Peşte marinat
Ingrediente: 1 – 1/2 kg macrou 2-3 cepe 100 g bulion 200 ml ulei 6-7 boabe de piper 2-3 foi de dafin 1 lămâie pătrunjel Mod de preparare: Intr-un litru de apă pui foile de dafin, piperul, 50 ml ulei, ceapa tocată mărunt şi bulionul. Fierbi până vei obţine un sos mai...Read more »
File de şalău în crustă de mac
Ingrediente: 700g file de şalău 100gfăină 4 linguri seminţe de mac 1lingură coajă de lămâie rasă 1 linguriţă boia de ardei dulce 150ml ulei 2 lămâi sare piper Mod de preparare: Se curăţă fileul de şalău, se spală bine în apă rece, se lasă să se scurgă, se şterge, apoi se tăvăleşte prin...Read more »
Salată cu două feluri de varză si cu ardei
Ingrediente: 1 salată verde 1/2 varză albă 1/2 varză roşie 1 morcov 1 ţelină 1 ardei roşu 1 ardei galben oţet sare piper ulei Mod de preparare: Speli salata şi verzele, le tai fideluţă şi le laşi deoparte. Cureţi rădăcinoasele şi ardeii, apoi dai morcovul, pătrunjelul şi ţelina pe răzătoarea cu ochiuri...
Read more »
Cremă de castane
Ingrediente: 400 g castane 200 g zahăr pudră 220 g unt 1 păhărel lichior 1/4 1 lapte vanilie 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Castanele se curăţă de coajă şi pieliţă şi se fierb cu lapte şi vanilie. Cînd au fiert, se dau prin sită fără lichid. Se amestecă bine cu zahărul pudră,...Read more »
Tarta exotică indiană
Ingrediente: 6 banane 250 g gem de portocale 150 g rahat colorat 250 g aluat fraged Mod de preparare: Se tapetează cu aluat o formă de tartă şi se coace la cuptor. Bananele se taie in două (în lungime), se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se dau la cuptor 5...Read more »
Cod cu sos de gin
Ingrediente: 4 fileuri de cod 2 linguri ulei de măsline 125ml gin 125ml supă de legume 150ml zeamă de lămâie 10g zahăr 25ml miere 50 g smântână 2 linguri amestec de ierburi aromate verzi (busuioc, oregano, pătrunjel, cimbru) sare piper Mod de preparare: Se ung fileurile de cod cu ulei amestecat cu...Read more »
Pilaf cu varză dulce
Ingrediente: 250 g orez 1 kg varză 100 ml ulei 2 ardei graşi 3 roşii 1 ceapă mare sare şi piper Mod de preparare: Tai varza subţire, o freci cu sare şi o laşi deoparte câteva minute. Tai ceapa mărunt, o căleşti în ulei 5 minute, apoi adaugi varza (presată bine ca...Read more »
Crochete de conopidă şi macaroane
Ingrediente: 1 conopidă mică 100 g macaroane 1/2 pachet unt 300 g făină 250 ml lapte sare piper 2 ouă 100 g pesmet ulei Mod de preparare: Speli conopida, o fierbi în apă cu sare, iar separat fierbi macaroanele. In acest timp, pregăteşti un sos alb: topeşti untul pe foc mic, adaugi...
Read more »
Crema de ananas
Ingrediente: 2 ouă 2 gălbenuşuri 120 g zahăr 1 cutie mică de ananas 1 plic vanilie 280 g unt sau margarina 1 păhărel lichior sau esenţă de ananas Mod de preparare: Ananasul se toacă mărunt si se fierbe cu zeama lui cu zahărul şi cu vanilia. Cînd a scăzut şi este bine...Read more »
Salată de cruditaţi
Ingrediente: 1/2 sfeclă roşie 1/2 ridiche neagră 2 morcovi 1/2 ţelină 1 lămâie 2-3 linguri de ulei de măsline câte un vârf de cuţit de sare şi zahăr Mod de preparare: Cureţi toate rădăcinoasele de coajă şi le treci prin răzătoarea cu ochiuri mari. Intr-un castron încăpător le amesteci cu uleiul, zeama...
Read more »
Rulada de caprioara cu fructe
Ingrediente: 8 bucăţi de cotlet de căprioară 300 g carne de viţel tocată prin maşină 300 g şuncă tăiată cubuleţe 100 g smântână dulce 50 g coniac 50 g vin roşu sare piper delicat nucşoară 2-3 ouă Mod de preparare: Se adaugă caise, prune sau gogoşari muraţi. Cotletul se bate cu ciocanul, se condimentează,...Read more »
Tort cremă de cafea Moka
Ingrediente: 7 ouă 125 g zahăr 1 plic vanilie 180 g făină 250 g zahăr rom sau coniac 70 g unt 400 g şerbet de cafea 3 linguri esenţă de cafea Mod de preparare: Ouăle se sparg într-un vas şi se bat in baie de apă (bain-marie) cu 120 g zahăr. Cînd încep...Read more »
Peşte cu legume si maioneză de post
Ingrediente: 1 kg file de peşte 2 morcovi 3 cartofi 1 ţelină 1 rădăcină pătrunjel 1 cutie ciuperci 200 g mazăre congelată sau din conservă 200 g fasole verde congelată sau de la borcan 1/2 căpăţână de usturoi 100 ml ulei sare piper condiment tip Delikat 1 salată verde pentru omat verdeaţă ...
Read more »
Salată cu rosii si macrou aumat
Ingrediente: 500 g cartofi 1 macrou afumat 4 roşii 1 salată verde 1 legătură ridichi 1 fir de ceapă verde 4 linguri zeamă de lămâie 5 linguri ulei 10 măsline sare piper 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Speli cartofii şi-i fierbi cu tot cu coajă. Cureţi apoi salata, ridichile, ceapa verde,...
Read more »
Rulada aperitiv
Ingrediente aluat: 2 căni cu borş, 2 căni cu ulei, drojdie cât o nucă, făină cât cuprinde Ingrediente umplutura: se face din 500 g parizer dat prin maşină, o cutie de paté de ficat mare, 4 ouă, 5-6 cepe tocate şi călite, pătrunjel, mărar, piper şi vegeta. Mod de preparare: Se face un aluat...Read more »
Paste fainoase cu cabanos si branza de oi
Ingrediente: 1/2 de linguriţă de oregon 1 castron de paste (melcişori) fierte 1 borcan de 500 g roşii în bulion 150 g brânză de oaie 1ceapă potrivită 200 g cabanos Mod de preparare: Ceapa se căleşte în ulei, apoi se pun cabanoşii, doi căţei de usturoi şi două roşii din bulion. Toate...Read more »
Medalion de mistret
Ingrediente: 1,6 kg carne de mistreţ tocată 600 g slănină 1 căpăţână de usturoi 1 ţelină 2 morcovi 2 fire de cimbru 1 vârf de cuţit de busuioc 1 kg ciuperci rumenite în unt 200 g arpagic 2 cepe tocate Mod de preparare: Carnea se taie fâşii mai grosuţe, care se umplu cu...Read more »
Supă-cremă de legume cu aromă de dafin
Ingrediente: 1 kg roşii 2 dovlecei 4 cartofi 1 legătură ceapă verde 3 căţei de usturoi 100 ml ulei 1 linguriţă zahăr 2 foi de dafin 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Căleşti în ulei ceapa tocată, adaugi dovleceii tăiaţi rondele, apoi roşiile decojite, tăiate în patru şi cartofii curăţaţi...Read more »
Terină de peşte
Ingrediente: 500g file de merluciu 10-12 felii de somon afumat 2 ouă l/4 linguriţă nucşoară rasă 250ml smântână 4 linguri spanac fiert şi tăiat mărunt 4 linguri maioneză acrită cu lămâie ulei pentru uns tava sare piper Mod de preparare: Se taie merluciul în cubuleţe de lcm şi se înlătură eventualele oase...Read more »
Rulada din muschi de porc cu gogosari rosii
Ingrediente: 1,2 kg muşchi de porc 1 gogoşar roşu 1 ceapă călită 2 căţei de usturoi 2 ouă ulei sare piper 1 pahar de vin 1 linguriţă de boia dulce Mod de preparare: Muşchiuleţul se fasonează, după care se desface cu cuţitul, până devine ca o foaie dreptunghiulară, apoi se bate cu ciocanul...Read more »
Pateuri cu cabanos
Ingrediente: 800 g smantana 1 l apa minerala 100 g otet sare 6 oua 20 g drojdie 1 lingura zahar faina 1 kg unt 2 kg cabanos Mod de preparare: Se face un aluat din 800 g smântână, 1 l de apă minerală, 100 g oţet, sare, 6 ouă, 20 g drojdie, o...Read more »
Gratar de vanat cu rulouri din aluat si brocoli
Ingrediente: 1 kg carne vanat 50 g unt 200 ml apa 2 cartofi 2 oua 5 linguri faina 100 ml vin rosu Mod de preparare: Carnea de vânat se ţine în baiţ pentru a se frăgezi şi după aceea, o putem prepara. Brocoli trebuie fiert în apă cu sare, apoi stropit cu unt...Read more »
Salată de ou cu iaurt
Ingrediente: 4 oua 100 g sunca presata 1 fir de ceapa verde 3 ridichi 1 lamaie 120 g iaurt mai gros 1 lingurita mustar sare piper Mod de preparare: Fierbi ouale, le cureti, le tai in sferturi si le lasi deoparte. Tai apoi bucatele ceapa, ridichile si sunca presata, le amesteci cu...Read more »
Rulouri din carne de viţel cu sos de vin
Ingrediente: 1 kg carne de viţel 1 legătură ceapă verde 2 ardei graşi 200 g caşcaval 200 g şunculiţă afumată 3 linguri muştar 100 g pastă de tomate 100 ml vin alb 100 g smântână sare piper ulei Mod de preparare: Tai carnea bucăţi, apoi le baţi cu ciocanul pentru şniţele, le...
Read more »
Ardei umpluţi cu fasole batută
Ingrediente: 1 cutie praf pentru fasole bătută 4 ardei graşi (roşu, verde şi galben) 400 ml apă 1 legătură de mărar sare 100 ml ulei Mod de preparare: Pui apa cu un praf de sare la fiert şi după ce dă în clocot o dai deoparte şi adaugi praful de fasole bătută...
Read more »
Salată de spanac cu ouă
Ingrediente: 1/2 kg spanac 1 ou ulei oţet sare Mod de preparare: Pui la fiert o oală cu apă şi puţină sare. Alegi spanacul, îl speli în mai multe ape, apoi îl opăreşti cu apa clocotită, îl laşi puţin să se scurgă şi îl tai nu prea mărunt. Pui apoi ulei, oţet...
Read more »
Mancare de varză cu ciuperci
reţetă ungurească Ingrediente: 1 varză 100 g ciuperci 1 ceapă mare 1 morcov (sau 2 dacă sunt mai mici) 1 ţelină 4-5 cartofi 100 g măsline 6 linguri ulei supă de legume sare piper condiment tip Delikat Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli bine, după care îi tai cubuleţe. Speli ciupercile...Read more »
Ciorbă de fasole si varză roşie
reţetă ungurească Ingrediente: 1 varză roşie mică 2 cartofi 1 ceapă mărar 300 g fasole uscată fiartă cu o zi înainte 1 lingură pastă de roşii sare piper pătrunjel verde Mod de preparare: Intr-o oală cu apă, pui la fiert varza tocată, cartofii tăiaţi cubuleţe, ceapa şi mărarul. Laşi la foc mic...Read more »
Tuslama regala II
Ingrediente: 1 kg de burtă rasol de viţel fiert 100 ml ţuică 200 ml vin alb piper sare 1 păstârnac 1 morcov 1 ceapă 1 ardei gras usturoi mărar 100 g smântână 100 g iaurt 100 g unt Mod de preparare: Se fierb burta şi rasolul, timp de 4-5 ore cu apă, sare,...Read more »
Sufleu de vinete cu carne tocată
Ingrediente: 1 vânătă mare 1 ceapă 500 g cartofi 1 piept de pui 2 roşii 250 ml lapte 4 linguri amidon alimentar 6 linguri ulei 1 ou 150 g smântână 1 căţel de usturoi cimbru rozmarin piper sare boia dulce nucşoară Mod de preparare: Speli cartofii, îi fierbi în coajă şi când...
Read more »
Salată de crudităţi cu maioneză de ţelină
Ingrediente: 1 ţelină 1 morcov 1 fir de praz sare piper 50 ml ulei Mod de preparare: Cureţi ţelina, morcovul şi prazul, dai separat ţelina şi morcovul pe răzătoarea fină şi pui la fiert ţelina cu o cană de apă şi sare după gust. După ce a fiert bine ţelina, o strecori,...
Read more »
Salată de cartofi cu hamsii si ardei
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 1 ceapă 2 ardei graşi sare piper 3 linguri maioneză Mod de preparare: Laşi hamsiile pentru o oră să se desăreze în apă rece. Fierbi cartofii în coajă, îi cureţi şi îi laşi deoparte. După ce s-au răcit, îi tai cubuleţe. Cureţi ceapa, o tai solzişori, ardeii îi...Read more »
Tort cu fructe şi frişca
Ingrediente: 6 ouă 6 linguri zahăr (150 g) 6 linguri făină (150 g) 1 lingură zeamă de lămiie şi coajă rasă vanilie 750 g fructe (căpşuni, cireşe, vişine, caise) 5 linguri rom 1 kg frişcă bătută Mod de preparare: Se face un blat de pandişpan obişnuit. Cind este rece se taie în...Read more »
Zacusca de bureti
Ingrediente: 5 kg bureţi – popinci 2 kg gogoşari 1 kg ceapă 1 l de ulei sare piper Mod de preparare: Bureţii se fierb timp de 3 ore, cu 2 linguri de sare, adăugând mereu apă caldă, să nu se prindă, apoi se lasă să se răcească, se dau prin maşina de carne, gogoşarii...Read more »
Placinta cu iaurt si stafide
Ingrediente: 1 pachet foi de plăcintă 1 l iaurt 8 ouă de ţară 1 cană zahăr 2 plicuri zahăr vanilat 1/2 pachet de unt 1 lămâie 50 g stafide sare Mod de preparare: Incorporezi treptat în iaurt zahărul, vanilia, ouăle, amestecând uşor cu telul, fără să baţi crema. Pui şi stafidele şi...Read more »
Varza murat cu carne afumata
Ingrediente: 1 varză murată 2 cepe 500 g jambon afumat 500 g costiţă afumată 500 g cârnat de casă afumat 50 ml de ulei Mod de preparare: Se toacă ceapa şi se căleşte în puţin ulei, apoi adăugăm varza tocatăşi un litru de apă, lăsăm să fiarbă o oră, apoi adăugăm carnea porţionatăşi...Read more »
Tocanita de miel cu ciulama la cuptor
Ingrediente: 2 kg carne de miel 2 cepe 1 pahar de ulei 50 g zahăr 1 ou 1 pahar de bulion 100 g unt 200 g lapte piper sare mentă tocată fin coriandru 100 g caşcaval 2 linguri de pesmet 6 cartofi Mod de preparare: Carnea se căleşte şi se stinge cu supă,...Read more »
File de şalău cu vinete
Ingrediente: 4 bucăţi file de şalău 100ml ulei 2 vinete 300g roşii mici (cherry) sare piper Mod de preparare: Se spală vinetele, se taie în felii de circa 5mm grosime, se presară cu sare şi se lasă 30 de minute să se scurgă de zeama amăruie. Se curăţă peştele de eventualele oscioare,...Read more »
Salată de pui cu fasole verde şi porumb
Ingrediente: 1/2 piept de pui 400 g fasole verde 1 cutie mică porumb (de 200 g) 2 morcovi 2 ouă 1/2 lămâie 1 linguriţă muştar 200 ml ulei sare piper Mod de preparare: Fierbi carnea în apă cu sare, iar separat fierbi fasolea verde şi morcovii curăţaţi. Pui şi 1 ou să...
Read more »
Aluat pentru pizza
Ingrediente: 1cană de iaurt 1/2 de cană de ulei 2 ouă sare piper 1 1/2 cană de făină 1/2 de pachet de praf de copt Mod de preparare: Punem compoziţia în tavă tapetată cu ulei şi făină, peste care putem pune orice fel de compoziţie pentru pizza. Pofta buna!Read more »
Lapţi de crap fripţi
Ingrediente: 400 g lapţi de crap 1 leg. ceapă verde 1 leg. usturoi verde 100 ml ulei 250g făină sare piper lămâie Mod de preparare: Se lasă lapţii să se zvinte pe un prosop de hârtie. Se toacă mărunt ceapa şi usturoiul şi se sotează 2 minute la foc iute. Opţional, se...Read more »
Dovlecei cu măsline si busuioc
Ingrediente: 2 dovlecei 1 căţel de usturoi 1 ceapă 100 g măsline 5 linguri ulei 1 pahar vin alb 1 lingură făină zeamă de lămâie 1 lingură bulion 1 legătură pătrunjel busuioc sare piper Mod de preparare: Speli dovleceii (în coajă), îi ştergi şi îi tai felii de 1 cm grosime. I...
Read more »
Cotlet la grătar cu mujdei de usturoi
Tai felii 2 kg cotlet fără os, le baţi ca pentru şniţele, apoi laşi carnea deoparte şi pregăteşti mujdeiul. Cureţi o căpăţână mare sau două mai mici de usturoi, îl pisezi şi îl amesteci cu o linguriţă de sare măruntă până se formează o pastă omogenă. Apoi torni ulei în fir, ca la...Read more »
Ficăţei in aluat
Ingrediente: 500 g ficăţei de pasăre 2 ouă 100 g făină ulei sare 1 cană de lapte sau apă Mod de preparare: Baţi bine ouăle, apoi le amesteci cu laptele, după gust, după care adaugi făina în ploaie amestecând bine ca să nu se formeze cocoloaşe. După ce s-au scurs bine ficăţeii,...Read more »
Cremă de mere coapte
Speli 6 mere şi le dai la cuptor pentru 20 de minute. După ce s-au înmuiat, le cureţi de coajă şi sâmburi şi le pasezi până obţii un piure. Freci apoi 1 albuş cu 6 linguri de zahăr şi câteva picături de zeamă de lămâie, adaugi piureul de mere şi amesteci totul până...Read more »
Supă de ardei cu găluşte si caşcaval
Ingrediente: 3 ardei graşi roşii 2 cepe 2 căţei de usturoi 3 linguri ulei 1 lingură unt 6 linguri griş 250 ml lapte 125 g smântână 5 linguri caşcaval ras Mod de preparare: Cureţi ceapa, usturoiul şi ardeii, toci apoi ceapa şi usturoiul şi le înăbuşi în ulei cu puţină apă. După...
Read more »
Piure de dovlecei si cartofi cu maioneză
Ingrediente: 1-2 dovlecei potriviţi 500 g cartofi 2-3 gălbenuşuri ulei sare piper 2-3 roşii 1 ardei gras roşu şi unul verde Mod de preparare: Cureţi de coajă şi seminţe dovleceii, apoi îi tai cubuleţe, torni apă cu un pic de sare cât să-i acopere şi îi fierbi la foc mic. Ai grijă...Read more »
Mancare de dovlecei cu carne de porc
Ingrediente: 500 g file de porc 2 dovlecei potriviţi 2 cepe 4 căţei de usturoi 1 lingură pastă de tomate 1 lingură făină piper 1/2 pahar de vin alb Mod de preparare: Tai felii carnea, le dai prin făină amestecată cu piper, boia de ardei şi sare şi le prăjeşti în ulei...
Read more »
Salată de legume cu ton
Ingrediente: 1 salată verde 1-2 castraveţi 1 ardei gras roşu 2 ridichi de lună 2 ouă 150 g telemea de vacă 1 cutie de ton în ulei 1 ceapă mică uscată 1 legătură mărar sare ulei oţet Mod de preparare: Speli şi tai salata verde în fâşii. Cureţi ardeiul, ceapa, ridichile şi...
Read more »Salată de ouă cu ardei si caşcaval
Ingrediente: 8 ouă 2 ardei graşi galbeni 2 ardei graşi roşii 2 ardei graşi verzi 1 ceapă mijlocie 2 lămâi sare piper negru măcinat cimbru 6 linguri ulei (de măsline) 200 g caşcaval Mod de preparare: Fierbi ouăle tari, le laşi să se răcească, apoi le cureţi şi le tai bucăţi. Cureţi...Read more »
Paste cu legume si branză
Ingrediente: 500 g paste făinoase 250 g brânză 1 ceapă 100 g fasole verde 4 roşii 1 legătură pătrunjel 4 linguri ulei sare Mod de preparare: Cureţi fasolea, o rupi bucăţi, o speli şi o pui la fiert în apă cu sare, iar separat fierbi pastele. Tai ceapa mărunt, o căleşti în...Read more »
Salata de vară cu carne şi măsline
Ingrediente: 1/2 piept de pui 3 cartofi noi 1 morcov 1 salată verde 1 castravete 100 g fasole verde 100 g mazăre verde 50 g măsline 2 ouă 5-6 linguri ulei 1 ţelină 2 linguri zeamă de lămâie sare piper muştar Mod de preparare: Fierbi carnea şi cartofii curăţaţi în vase separate...Read more »
Salată de acrituri cu maioneză de fasole
Ingrediente: 250 g fasole boabe 3-4 gogoşari în oţet 2 castraveţi în oţet 50 ml ulei 1 linguriţă muştar sare piper Mod de preparare: Cu o seară înainte pui fasolea la înmuiat. A doja zi o fierbi în apă cu sare aproximativ 2 ore, dar, în acest timp, schimbi apa de...
Read more »
Prăjitură cu foi fragede si cremă de capşune
Ingrediente: 1 pachet foi pentru cremşnit 400 g căpşune 200 ml frişcă 3-4 linguri zahăr 1 plic gelatină Mod de preparare: Cureţi şi speli căpşunele, pasezi 300 g de căpşune, iar pe celelalte le laşi pentru decor. Baţi frişca împreună cu zahărul, adaugi piureul de căpşune, gelatina pregătită după instrucţiunile de pe...
Read more »
Musaca de spanac cu carne
Ingrediente: 500 g carne tocată 500 g spanac 2 ouă 2 cepe 3 felii pâine 200 ml lapte 4 roşii 400 g brânză tip mozzarella sau caşcaval sare piper cimbru ulei 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Pui spanacul la fiert în apă cu sare. In acest timp cureţi ceapa, o...Read more »
Pârjoale din icre de scrumbie
Ingrediente: 600 g icre de scrumbie 1 ardei iute 50 g unt 200 ml smântână 200 g castraveţi muraţi 200 ml ulei 1 linguriţă rasă de amidon sare piper Mod de preparare: Se sărează şi se piperează icrele. Se adună în mâini mai multe icre şi dându-1 prin făină, se formează o...Read more »
Ciuperci la cuptor
Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete, (din conservă sau congelate) 1 pahar de vin sare piper condiment tip Delikat ulei 2-3 căţei de usturoi (facultativ) Mod de preparare: Cureţi ciupercile, le speli, le aşezi întregi într-un vas sau o cratiţă unsă cu ulei, presari peste ele sare, piper şi condiment după gust, le...
Read more »
Budincă de spanac cu peşte
Ingrediente: 1,2 kg spanac proaspăt 600g file de peşte (şalău, cod, păstrăv) 1 lămâie 50g unt 50ml ulei 1ceapă mică 2 linguri pesmet l00g caşcaval 6 ouă un vârf de cuţit nucşoară măcinată sare piper Mod de preparare: Se curăţă, se spală şi se scurge de apă spanacul. Se toacă. Se căleşte...Read more »
Reţete de post: Sos de cartofi
Ingrediente: 4 cartofi mari 2 cepe 5 linguri ulei 1 linguriţă boia dulce de ardei 2 linguri făină 2 foi de dafin sare condiment tip Vegeta după gust 1 lingură oţet Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi tai cubuleţe. într-o cratiţă pui uleul, ceapa tocată, cartofii cubuleţe, boiaua de ardei şi...Read more »
Tort Caraiman
Ingrediente: 6 ouă 350 g zahăr 1/2 păhărel lichior de cireşe 3/4 pahar sirop de fragi 250 g alune 200 g unt 80 g făină 400 g fragi de pădure Mod de preparare: 6 gălbenuşuri se amestecă cu 100 g zahăr, 100 g unt şi cu vanilia. Se freacă bine şi cînd...Read more »
Ciuperci murate cu maioneză de cartofi
Ingrediente: 2 cartofi 200 g ciuperci murate 50 ml ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi fierbi în apă cu sare. Când sunt gata, îi strecori, îi pasezi prin sită sau îi dai prin maşina de tocat, apoi freci piureul obţinut cu ulei, un praf de sare şi de...
Read more »
Ciorbă uşoară de legume
Ingrediente: 6 cartofi 2 cepe 2-3 morcovi 3 roşii 2 ardei graşi 10 păstăi fasole verde 1 dovlecel 150 g fidea sare de lămâie Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi tai cubuleţe, îi speli şi îi fierbi împreună cu ceapa tăiată mărunt în apă cu sare. Cureţi şi tai mărunt ardeii, morcovii...Read more »