Retete magice:
Hrean oltenesc
Ingrediente: 4 linguri hrean ras pastă 2 mere rase 1 linguriţă sare 2 linguri morcov ras 1 lingură oţet 4 linguri sfeclă roşie rasă Mod de preparare: Se curăţă hreanul, morcovul, merele, sfecla, se rad pastă. Se freacă cu oţetul şi sarea Merge cu orice. Pofta buna!Read more »
Dovlecei cu paste fainoase si migdale
Ingrediente: 2 căni dovlecel răzuit 1 ceapă 250 g paste făinoase fierte 200 ml suc de roşii 1 /4 cană migdale pisate 2 căţei de usturoi 2-3 linguri ulei de măsline sare condimente (maghiran, rozmarin) Mod de preparare: In apă şi ulei se pune la înăbuşit dovlecelul, ceapa tocată fin şi usturoiul...Read more »
Ciorba de peste cu zeama de varza
Ingrediente: 3 morcovi 3 pătrunjel 1păstârnac 2cartofi 3 cepe 1ardei gras 3 – 4 roşii 1 litru zeamă de varză leuşean pătrunjel ţelină 2 kg peşte (de preferinţă alb – ştiucă, văduviţă, biban, şalău, dar e bun şi crapul) Mod de preparare: Zarzavatul şi legumele se toacă mărunt şi se pun la...Read more »
Sufleu de vinete
Ingrediente: 1 kg vinete 100 g unt 300 ml lapte soia (sau de vacă) 4 linguri făină 3 ouă 3-4 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele şi se înăbuşă în 50 g unt, până se înmoaie complet. Separat, se prepară...
Read more »
Mancare de vinete cu verdeata
Ingrediente: 4- 5 vinete 3-4 cepe 2 morcovi 4-5 gogoşari 5-6 roşii 1/2 varză albă 4-5 linguri ulei sare verdeaţă Mod de preparare: Ceapa se taie peştişori, morcovii se dau prin răzătoarea mare, ardeii se coc, se curăţă şi se taie şuviţe, roşiile se taie în patru şi se fierb, se trec...Read more »
Burta de porc umpluta
Ingrediente: 3 burţi de porc 1 linguriţă piper pisat 2 legături groase de pătrunjel 1 morcov 3 linguri iaurt 1 căpăţână usturoi 5 cepe 2 legături groase de mărar 1 jumătate lingură sare 1 lingură untură de rinichi 100 ml otet Mod de preparare: Se spală burţile, se opăresc, se rad de...Read more »
Mancare olteneasca de vinete
Ingrediente: sos românesc1 ceaşcă 500 g carne de vită 6 vinete 1 pachet unt ( 1 ceaşcă de ulei) 1 căpăţână usturoi 500 g roşii sare 1 legătură mărar Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi şi se pune la prăjit în 100 g unt. Vinetele se taie îmbucături, se sărează şi...Read more »
Tocăniţă de mazăre verde
Ingrediente: 800 g mazăre 2 morcovi 2 rădăcini pătrunjel 2 linguri de ulei 250 ml suc de roşii 1 lingură boia dulce 1 ceapă 2 linguri pastă ardei sau ardei tăiat mărunt 1 linguriţă vegeta 2-3 căţei de usturoi 1-2 linguriţe busuioc Mod de preparare: Se căleşte ceapa cu puţină apă şi...Read more »
Salată de vinete dietetică
Ingrediente: 3 vinete potrivite 3-4 linguri ulei (de preferat de măsline) 1 ceapă sare 1 ardei gogoşar roşu câteva măsline fără sâmburi pentru ornat Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra aragazului, întorcându-se pe toate părţile, până când cedează uşor la apăsare. După ce sunt bine coapte, se îndepărtează cotorul şi...Read more »
Pui la ceaun
Ingrediente: 1 pui de 1 kg sare piper paprică ulei destul Mod de preparare: Puiul scutit de tacâmuri şi măruntaie se freacă cu sare, piper şi boia. Se încinge grăsime într-un ceaun, cât să acopere păsăroiul se pune puiul gras şi cărnos să fiarbă în untură (asta usucă şi închide pieile în...Read more »
Mancarica taraneasca
Ingrediente: 600 g carne de viţel 10 cepe 500 g pătlăgele roşii puţin piper sare 400 g carne purcel 15 ardei graşi roşii 200 g unt 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi mici şi se prăjeşte în unt, într-o cratiţă pe măsură .Ceapa se taie feliuţe şi se...Read more »
Supă-cremă de praz
Ingrediente: 1 kg praz 3 linguri ulei de măsline 1 lingură făină 1 cană de lapte de soia sau supă strecurată vegeta Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi subţiri, se înăbuşă în puţină apă cu ulei, se adaugă făina şi se stinge cu apă sau...Read more »
Supă-cremă de ciuperci
Ingrediente: 4 litri supă de zarzavat 500 g ciuperci crude 3 linguri ulei de măsline 1 lingură făină sare 3 linguri smântână 1 legătură mărar suc de lămâie Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul de supă şi, când este gata, se strecoară. Peste supă adăugăm o lingură de făină amestecată cu puţină...Read more »
Varză dulce sau acră cu granule de soia
Ingrediente: 1-2 verze dulci sau 1,5 kg varză acră (care în prealabil a fost uşor dezacrită) 2 cepe 100 g smântână 1 lingură vegeta 1/2 ceaşcă de orez (opţional) 1 legătură mărar ulei condimente pentru varză 150 g soia granule Mod de preparare: Ceapa se toacă fin şi se înăbuşă cu puţină...
Read more »
Musaca de varza
Ingrediente: 1 pahar orez 1 varză 2 cepe 1 pahar untdelemn 6 ardei graşi 1 kg roşii 1 pahar smântână 500 g carne slabă de porc 1 cană supă de carne 1 lingură pastă de roşii 1 linguriţă pastă de ardei piper sare cimbru Mod de preparare: Cepele şi carnea se toacă,...Read more »
Lasagna cu spanac
Ingrediente: 1 pachet paste lasagna 1 pachet spanac congelat 500 g brânză dulce 200 g sos de roşii (sau suc de roşii) 2-3 căţei usturoi 1 lingură vegeta 150 g caşcaval (de preferinţă mozzarela) 2 cepe mici condimente Mod de preparare: Un pachet de paste late şi foarte lungi se fierb, se...
Read more »
Pastă de ţelină cu branză
Ingrediente: 200 g brânză dulce 1 ţelină potrivită 3 linguri smântână 2 linguri ulei de măsline 1 ceapă roşie sare Mod de preparare: Brânza se freacă bine cu smântână şi uleiul. Ţelina se curăţă şi se dă prin răzătoarea mică, apoi se scurge de zeamă. Imediat se omogenizează cu pasta de brânză,...Read more »
Mancare de mei cu fasole
Ingrediente: 250 g mei 250 g fasole albă 2 cepe 3-4 roşii 1 lingură ulei 1 lingură vegeta 100 g brânză telemea tare şi nesărată 2 linguri fulgi de ovăz Mod de preparare: Fasolea se fierbe cu apă şi sare. Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă, vegeta şi ulei,...
Read more »
Tocăniţă de mazăre uscată
Ingrediente: 300 g mazăre verde 2 cepe potrivite 3-4 cartofi 2 morcovi 1 ţelină mică maghiran 1 legătură pătrunjel 2-3 linguri ulei măsline 1 lingură vegeta Mod de preparare: Mazărea se alege, se spală bine şi se lasă la înmuiat 12 ore în apă. Ceapa, morcovul şi ţelina se curăţă şi se...Read more »
Spaghete cu sos si ciuperci
Ingrediente: 500 g spaghete 4 cepe 2-3 căţei de usturoi 2 ardei graşi roşii 500 g suc de roşii 1 linguriţă vegeta 2 cutii ciuperci (300 g) cimbru 2-3 linguri ulei de măsline 1 linguriţă miere Mod de preparare: Pastele se fierb conform indicaţiilor de pe ambalaj, apoi se clătesc cu apă...Read more »
Salată de vinete cu dovlecei
Ingrediente: 3-4 vinete potrivite (moi la pipăit şi închise la culoare) 2 dovlecei 100 ml ulei 1 lingură suc de lămâie 2-3 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra de la aragaz, se curăţă fierbinţi şi se pun la scurs. Dovleceii se curăţă de coajă, se taie...Read more »
Budincă de vinete
Ingrediente pentru aluat: 200 g brânză dulce dietetică 100 g margarină 1 praf de copt făină cât cuprinde 1 praf sare 2 linguri zeamă de lămâie Ingrediente pentru compoziţie: 4-5 vinete, de preferinţă bine coapte şi mai subţiri 2 cepe 3 ouă 2 linguri pesmet 1 lingură vegeta, condimente (opţional) 2 linguri ulei...Read more »
Sos oltenesc de iaurt
Ingrediente: 300 ml iaurt 3 fire ceapă verde 1 lingură muştar 1 roşie coaptă 1 tulpină praz 10 g sare mărar leuştean pătrunjel Mod de preparare: Se rade prazul, se cojeşte roşia se freacă toate până se leagă .Se adaugă verdeaţa, tocată mărunt. Rasolul, legumele, dar şi ochiurile se înfrăţesc cu acest...Read more »
Praz umplut sau sarmalute de praz
Ingrediente: 1,5 kg praz 500 g carne viţel tocată 500 ml supă vită 2 ouă 1 pahar vin alb sec sare piper 1 linguriţă miere 50 g piure ardei gras şi roşii 100 g unt Mod de preparare: Se spală, se taie prazul partea cea groasă în bucăţi de lungimea unei ţigărin...Read more »
Turta de praz
Ingrediente : 250 g faină 125 g unt 1 gălbenuş de ou pentru aluat 1 jumătate linguriţă de sare 800 g praz 50 g unt 2 gălbenuşuri de ou sare piper Mod de preparare: Se face un aluat cu faina, untul, gălbenuşul de ou, sare şi puţină apă, cât să iasă un...Read more »
Vinete cu aluat de cartofi
Ingrediente pentru aluat: 1 kg cartofi 100 g făină 1 ou 100 g unt sare Ingrediente pentru umplutură: 3 vinete potrivite 4 roşii 150 g caşcaval 2 ouă 150 g smântână dietetică (sau iaurt) 1 linguriţă vegeta condimente (busuioc, maghiran, cimbru) 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală...Read more »
Varza cu marar
Ingrediente: 3 linguri untdelemn 2 morcovi sare piper paprică 1 lingură pastă roşii 2 legături de mărar 200 ml supă de pasăre 200 g iaurt 200 g carne albă (piept pui dezosat) 6 vărzuce mici Mod de preparare: Varza se împarte în patru sau se toacă fideluţă carnea se taie cubulete, morcovii...Read more »
Ciorba olteneasca de pui
Ingrediente: 1 pui mare 2 cepe 1 morcov 1 legătură lobodă roşie 1 pătrunjel 1 ardei gras verde 1 legătură ceapă verde 1 ou sare piper leuştean 200 g tăietei de casă sau zdrenţe acreală: 1 litru borş (0,5 1 zer) Mod de preparare: Se pun la fiert, întregi, ceapa, morcovul, pătrunjelul,...Read more »
Supă-cremă de dovlecei
Ingrediente: 700 g dovlecei tineri 2 cartofi 1 morcov 1 gălbenuş 100 g smântână 1 lingură vegeta 50 g unt 2 linguri suc de lămâie opţional 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă şi de seminţe, se taie bucăţi şi se fierb împreună cu morcovul şi cartofii în...Read more »
Supă ardelenească de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 2 ardei graşi roşii 1 legătură pătrunjel 3 linguri ulei 1 lingură vegeta câteva frunze tarhon 250 ml lapte Mod de preparare: Cartofii, morcovii şi ardeii se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se pun la fiert în 3,5 litri de apă. Când legumele sunt...Read more »
Drob de vinete
Ingrediente: 1,5 kg vinete 5 linguri gris 4 cepe mari 1 căpăţână usturoi 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare 1 lingură vegeta 4 ouă condimente 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Vinetele se curăţă de coajă (în zebră), se taie cubuleţe şi se pun în apa clocotită cu sare până se...
Read more »
Salată de crudităţi
Ingrediente: 1 salată verde 100 g mazăre din conservă 1 ardei 1 legătură ceapă verde 1 morcov ras 2 frunze de ţelină 1 avocado 2-3 linguri suc de lămâie sare 1 linguriţă miere Mod de preparare: Pe un platou se aşază salata, ţelina, mazărea, rondelele de ardei, morcovul, după ce în prealabil...Read more »
Rulouri de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g făină 20 g unt 1 ou 200 g brânză de vaci sare verdeaţă mărar şi pătrunjel Mod de preparare: Cartofii se spală bine şi se fierb în coajă, după aceea se curăţă şi se dau prin maşina de tocat. Se amestecă cu făina, untul şi un...Read more »
Cartofi cu sos alb
Ingrediente: 1 kg cartofi 100 g făină caju 1 lingură ulei de măsline 1 linguriţă sare 1 legătură pătrunjel verde 3 căţei de usturoi Mod de preparare: Cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe mai mari se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Când sunt pe jumătate fierţi, se opreşte focul...Read more »
Drob de nuci
Ingrediente: 300 g nuci măcinate 150 g fulgi de ovăz 150 g fulgi de porumb 2 cepe 2 ardei graşi 200 g brânză de vaci 1 ţelină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 1 căpăţână usturoi 4 ouă 1 lingură vegeta 3 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa, ardeiul, ţelina se taie...Read more »
Mancare de năut
Ingrediente: 250 g năut 800 g roşii coapte bine 2 ardei 2 cepe 3 căţei de usturoi 1 vânătă potrivită 1 linguriţă cimbru 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Năutul se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apa în care a stat la înmuiat, se clăteşte şi se...
Read more »
Ciorba olteneasca de vacuta
Ingrediente: 3-4 kg oase mari 1 kg came de văcuţă 2 cepe 1 morcov 1 păstârnac 1 ţelină mică 1 pătrunjel 1 fir de praz 1 cotor de varză dulce 4 cartofi sare 1 legătură leuştean 1 pahar smântână Mod de preparare: Oasele sparte se pun la fiert în 2 litri apă...Read more »
Musaca de telina
Ingrediente umplutura: 500 g carne tocată viţel 1 pahar lapte 100 g pâine albă 100 g unt sare piper 1 ceapă 2 linguri pastă ardei gras 2 ouă 1 pahar bulion gros de roşii 2 kg telina 50 g unt Ingrediente zeama:500 ml supă de carne ,1 ceapă 100 g pesmet, 50 g...Read more »
Chifteluţe de mazăre uscata
Ingrediente: 200 g mazăre uscată 1 -2 cepe 4-5 căţei de usturoi 2 linguri făină de mălai 2 ouă oregano cimbru 1 lingură boia de ardei dulce ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Mazărea se alege, se spală în multe ape şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Ceapa...Read more »
Cum se prepara Cocktail Shanghai (video)
Ingrediente: 50 ml light rum 15 ml anisette 1 tsp grenadine 15 ml lemon juice ice cubes 1 chopping board 1 knife 1 squeezer 1 shot measure 1 cocktail shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) or a small sieve 1 cocktail glass Cum se prepara Cocktail Shanghai
Read more »
Prajitură cu prune
Ingrediente: 500 g făină 250 g zahăr 1 lingură unt 150 ml lapte 4 ouă 1 praf de copt 700 g prune 50 g zahăr pudră 2 pliculeţe zahăr vanilat Mod de preparare: Intr-un castron, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă făina, laptele şi praful de copt, iar la urmă albuşurile...Read more »
Ţelină cu maioneză
Ingrediente: 1 ţelină potrivită 2 ouă 2 linguri suc de lămâie (opţional) sare Mod de preparare: Un ou se fierbe bine şi se răceşte. Gălbenuşul se pune într-un castron şi se amestecă cu celălalt gălbenuş crud. Se mixează, adăugându-se ulei puţin câte puţin, suc de lămâie şi sare. Ţelina curăţată bine şi...
Read more »
Salată de untişor si leurda
Ingrediente: 300 g untişor crud 300 g leurdă crudă 1 legătură mărar 2 linguri ulei de măsline 3 linguri suc de lămâie 1 linguriţă miere sare Mod de preparare: Untişorul şi leurda se aleg, se spală bine, li se rup codiţele şi se taie în bucăţi mari. Mărarul se toacă mărunt şi...Read more »
Gaina machedoneasca
Ingrediente: 1 găină 1 căpăţână usturoi 1 lingură untură (untdelemn) 400 g brânză (ori caşcaval) 200 g şuncă afumată 4 ouă 200 ml lapte acru (iaurt) piper cimbru busuioc 1linguriţă sare (dacă n-au destulă sare brânza şi şunca) Mod de preparare: Găina se fierbe, împreună cu măruntaiele se toacă pastă usturoiul .Se dezosează...Read more »
Hrean cu iaurt
Ingrediente: 2 bucăţi de hrean 2 linguri suc de lămâie 1 lingură de miere de albine sare 100 ml iaurt 2 linguri smântână Mod de preparare: Hreanul se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea mică. Se adaugă zeama de lămâie, puţină sare şi mierea. Se omogenizează cu iaurt şi smântână....
Read more »
Plăcintă cu branză dulce si stafide
Ingrediente pentru foi: 1 pachet margarina 150 ml apă 20 g drojdie 1 praf de sare 1 linguriţă miere făină cât cuprinde Ingrediente pentru umplutură: 700 g brânză dulce 4 ouă 3 pliculeţe zahăr vanilat 250 g zahăr 100 g stafide Mod de preparare: Pentru foi: se pune într-un castron mai mare...Read more »
Grau fiert cu fructe
Ingrediente: 500 g grâu 2 mere 1 kiwi 1 portocală 100 g fulgi de cocos 100 g nucă măcinată Mod de preparare: Grâul se alege, se spală şi se fierbe la foc domol, în aproximativ 2 litri de apă clocotită. înainte de a fi servit, se ornează cu diferite fructe de sezon...Read more »
Cremă de usturoi
Ingrediente: 6 căţei de usturoi 100 ml suc de lămâie 400 g cartofi 100 ml ulei de măsline presat la rece sare Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se mixează în blender cu restul ingredientelor, uleiul adăugându-se treptat. Crema se poate orna cu măsline. Se serveşte...
Read more »
Gelatina din seminţe de in
Ingrediente: 3 linguri seminţe de in 250 g apă sare Mod de preparare: Seminţele de in se macină şi se amestecă cu apa fiartă şi răcită. Se lasă la macerat 10 minute, după care se trec prin sită. Se dă la frigider unde se îngroaşă şi se păstrează. Această gelatină poate înlocui foarte...Read more »
Muştar preparat in casa
Ingrediente: 1 pungă fulgi de porumb 2 căţei de usturoi 50 g suc de lămâie 50 ml ulei de măsline sare 1 lingură miere de albine Mod de preparare: Fulgii se porumb se pun la înmuiat, cu 50 ml apă fiartă şi răcită, 10-15 minute. Se mixează în blender cu restul ingredientelor...Read more »
Lapte de soia preparat in casă
Ingrediente: 1 cană de soia boabe 1,5 litri apă 100 g miere 2 pliculeţe zahăr vanilat 1 lămâie rasă Mod de preparare: Soia se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apă şi se clăteşte cu apă rece. Se mixează în blender cu 1 litru de apă. Devine o...Read more »
Turtiţe din aluat nedospit
Ingrediente: 500 g făină integrală 250 ml apă călduţă sare 3 linguri ulei de măsline 50 g susan sau mac Mod de preparare: Intr-un bol mai mare se frământă făina cu sare, apă călduţă şi ulei. Cu mâinile, se fac biluţe de mărimea unei nuci mai mari care se turtesc cu podul...Read more »
Paine de secară cu susan
Ingrediente: 500 g făină de secară 500 g făină de grâu 500 ml apă 25 g drojdie 2 linguriţe miere 1 praf de sare 50 g susan Mod de preparare: Se frământă un aluat pentru pâine (vezi reţeta 304). Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă să crească...Read more »
Salată de salată verde si castraveti
Ingrediente: 2 salate verzi (lăptucă) 5 castraveţi potriviţi 1 legătură mărar verde 1 iaurt sau 1 pahar smântână cu grăsime redusă 1 linguriţă vegeta 3 căţei de usturoi ras 1 linguriţă miere 2 linguri suc de lămâie 1 lingură ulei de măsline Mod de preparare: Salata se spală, se rupe în bucăţi,...
Read more »
Salată de spanac II
Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri ulei de măsline 2 linguri suc de lămâie 3-4 căţei de usturoi sare 1 ou fiert Mod de preparare: Spanacul se alege şi se spală bine sub jet de apă. Se taie în bucăţi, se aşază într-un castron, iar deasupra se toarnă un sos făcut din...Read more »
Salată de papadie
Ingrediente: 400 g frunze de păpădie crude 100 g brânză de vaci 2-3 căţei de usturoi 1 linguriţă miere 2 linguri suc de lămâie 1 morcov ras 2 linguri ulei sare Mod de preparare: Păpădia se spală bine şi se taie mărunt. Morcovul se dă pe răzătoarea mare şi se amestecă cu...Read more »
Franzelă de casă
Ingrediente: 500 g făină 500 g tărâţe de grâu 150 g miez de nucă proaspăt 2 linguri ulei de măsline 25 g drojdie 1 praf de sare 2 linguriţe miere 500 ml apă călduţă Mod de preparare: Se frământă un aluat obişnuit pentru pâine, în care se adaugă şi miezul de nucă....Read more »
Salată de andive cu avocado si migdale
Ingrediente: 3 andive 1 morcov 10 migdale mărunţite 1 avocado 1 legătură pătrunjel verde 2 linguri ulei 2 căţei de usturoi 2 linguri suc de lămâie sare Mod de preparare: Andivele spălate bine se taie rondele şi se aşază pe un platou. Morcovul să dă prin răzătoarea mare şi se aşază în...
Read more »
Paine integrala de grau
Ingrediente: 1 kg făină integrală 25 g drojdie 1 praf de sare 2 linguriţe miere 500 ml apă călduţă Mod de preparare: Intr-un lighean mai mare se pune făina. Separat, drojdia se amestecă cu mierea până la completa dizolvare şi se adaugă apa călduţă. Se frământă un aluat de consistenţă potrivită care...Read more »
Salată de ridichi negre
Ingrediente: 2 ridichi negre 100 g brânză de vaci 1 salată verde mică 2-3 frunze de ţelină pătrunjel 2 linguri suc de lămâie sare 1 lingură ulei de măsline 1 ardei roşu Mod de preparare: Ridichile se curăţă de coajă, se spală şi se dau prin răzătoarea mare. Pe un platou se...Read more »
Chisalita domneasca
Ingrediente: 3 linguri zahăr 5 ouă (gălbenuşe) 3 linguri faină 1 pahar smântână sare pătrunjel verde 1 kg de coacăze coapte (vişine, prune văratice, caise, corcoduşe coapte) Mod de preparare: Se grijesc fructele de cozi ori sâmburi.Se pun la fiert în 2 litri apă cu zahăr circa o jumătate de oră cât...Read more »
Găluşte cu aluat din branză cu capşune
Inrgediente: 500 g brânză de vaci 250 g făină 100 g unt 3 ouă 2 pacheţele zahăr vanilat coajă de lămâie sare 500 g căpşune frumoase 200 g zahăr 100 g fistic măcinat Mod de preparare: Untul se pune într-un bol şi se freacă bine, se omogenizează pe rând cu brânza, ouăle...
Read more »
Pilaf de dovlecei
Ingrediente: 250 g orez 1 morcov 1 ardei gras roşu 2 cepe 2-3 dovlecei cruzi 2 linguri ulei 1 legătură mărar 1 lingură vegeta Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă şi ulei. Morcovul şi ardeiul se taie cubuleţe mici, iar dovlecelul se dă pe răzătoarea mare....Read more »
Mere coapte
Ingrediente: 1,5 kg mere ionatane 100 g migdale măcinate 100 g miere Mod de preparare: Merele se spală, şi cu un dispozitiv special li se îndepărtează cotorul. Se taie pe jumătate şi se pun în tava de la aragaz, în care s-a pus o hârtie pentru copt. Merele se pun în rânduri,...
Read more »
Musaca de dovlecei cu soia granule
Ingrediente: 5 dovlecei 100 g soia granule 500 g roşii pentru gătit 2 ouă 100 g smântână degresată 1 legătură mărar şi pătrunjel sare 3-4 linguri ulei 1 linguriţă vegeta Mod de preparare: Dovleceii se taie rondele de 1 cm şi se călesc în cratiţa de teflon cu puţin ulei, pe o...
Read more »
Baclava cu nuci
Ingrediente: un pachet foi de plăcintă din comerţ Pentru umplutură: 400 g nuci măcinate 3 pliculeţe zahăr vanilat coajă de la 1 lămâie 50 g fistic măcinat Pentru sirop: 300 g zahăr 100 g miere albine 1 litru de apă coajă de lămâie vanilie Mod de preparare: Foile de plăcintă se taie...
Read more »
Maioneză din soia
Ingrediente: 100 g soia boabe 3 linguri suc de lămâie 2-3 căţei de usturoi sare ulei Mod de preparare: Soia se alege, se spală în mai multe ape şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apa în care a stat la înmuiat şi se clăteşte cu apă...Read more »
Pască cu branză de vaci
Ingrediente: 500 g făină 8 linguri ulei 250 g lapte 2 ouă 25 g drojdie 3 pliculeţe zahăr vanilat coajă de lămâie 1 praf sare Pentru umplutură: 700 g brânză dulce 200 g zahăr 3 ouă 100 g stafide coajă de lămâie rasă 2 pliculeţe zahăr vanilat sare Mod de preparare: Aluatul...Read more »
Tarator
Ingrediente: 500 g iaurt (de oi) 3 căţei usturoi 1 lingură ulei de măsline 1 legătură mentă verde 1 legătură mărar verde 250 g castraveţi sare piper Mod de preparare: Castraveţii se curăţă de coajă, se taie-rad .Se toacă usturoiul, mărarul, menta se amestecă toate şi toată chestia se pune în frigider....Read more »
Serbet din flori de tei
Ingrediente: 1 lamaie 500 g flori de tei 1 kg zahar Mod de preparare: Florile se pun la fiert o jumătate de oră într-un litru de apă .Zeama obţinută se strecoară printr-un tulpan mai des şi se pune iar pe foc. Zahărul se dizolvă în rup, apoi, ca să se închege, se...Read more »
Cozonac “Maria” cu nuca
Ingrediente: 1 kg făină 500 g lapte 17 linguri ulei 3 ouă 250 g zahăr 50 g drojdie 3 pliculeţe zahăr vanilat coaja de la 1 lămâie sare Pentru umplutură: 200 g zahăr 5 linguri apă fierbinte 1 lingură cacao 200 g nucă măcinată Mod de preparare: Drojdia se dizolvă cu puţin...
Read more »
Fasole mexicană cu orez
Ingrediente: 2 căni fasole fiartă 1 legătură ceapă verde 1 cană orez (cu bobul lung) fiert 200 g parizer vegetal 1 avocado 1 -2 linguri suc de lămâie 200 g iaurt slab sare 2-3 linguri ulei 1 ou (opţional) Mod de preparare: Ceapa se curăţă şi se taie rondele subţiri. Parizerul se...Read more »
Găluşte cu branză de vaci
Ingrediente: 100 g griş 5 linguri pesmet 3 ouă 2 pachete brânză de vaci (400 g) 1 legătură usturoi nucşoară 1 /2 pliculeţ praf de copt 100 g unt sare 1 lingură suc de lămâie Mod de preparare: Untul se freacă bine cu gălbenuşurile până devine o pastă spumoasă. Se adaugă brânza...Read more »
Găluşte cu soia granule şi gulii
Ingrediente: 2 chifle graham uscate 500 ml lapte 100 g soia granule 1 linguriţă unt 1 ceapă 2 ouă 1 legătură pătrunjel 2 gulii mijlocii 1 linguriţă făină 2 căţei de usturoi 1 lingură vegeta condimente 2 linguri ulei măsline Mod de preparare: Grahamul se taie cuburi şi se stropeşte cu jumătate...Read more »
Tort de mere
Ingrediente: 1 kg mere potrivite 125 g margarina vegetală 200 g zahăr scorţişoară Pentru blat: 4 ouă 8 linguri zahăr 6 linguri făină 1 plic de zahăr vanilat Mod de preparare: Merele se curăţă de coajă şi se lasă întregi. Se scot cotoarele cu ajutorul unui dispozitiv special (se pot tăia în...
Read more »
Covrigi cu mac
Ingrediente: 500 g făină 2 linguri miere 20 g drojdie 250 apă călduţă sare Mod de preparare: Se frământă un aluat care se lasă la crescut 30 de minute. Se fac covrigi rotunzi, care se opăresc în apă cu sare aproximativ 2-3 minute. După opărire, se aşază pe o planşetă să se...Read more »
Paine cu seminte de dovleac
Ingrediente: 1 kg făină intermediară 500 ml apă călduţă 25 g drojdie 2 linguriţe miere sare 200 g seminţe de dovleac Mod de preparare: Se prepara un aluat. Pâinea se unge pe deasupra cu apă şi se coace, la foc domol, 40-45 de minute. După ce s-a copt, se unge cu apă...Read more »
Prăjitură cu vişine si blat cu smantană
Ingrediente: 400 g făină 400 g smântână degresată 2 ouă 300 g zahăr pudră 1 praf de copt 600 g vişine sare 3 pliculeţe zahăr vanilat Mod de preparare: Vişinele se spală şi li se scot sâmburii, se pun într-un castron şi se presară cu 50 g zahăr. Se freacă ouăle cu...
Read more »
Tocana olteneasa
Ingrediente: 200 g cârnăciori 5 tulpini de praz 2 ardei graşi 3 roşii mari, răscoapte 6 cartofi mari 1 ardei iute (ciuşcă) 1 legătură mărar 1 pahar vin alb 1 legătură pătrunjel 1 pahar untdelemn sare 500 g carne slabă de mânzat (pasăre, purcel) Mod de preparare: Carnea, cârnăciorii şi prazul se...Read more »
Ţelină a la grec
Ingrediente: 1 kg ţelină 250 g roşii 2-3 cepe 3-4 linguri ulei 2 linguri făină 1 lingură zahăr 200 g smântână 1 legătură mărar Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se taie în felii subţiri şi se fierbe în apă cu sare, după care se pune la scurs într-o strecurătoare. Ceapa se...Read more »
Mâncare verde
Ingrediente: 1 pachet unt 3 ouă 1 pahar lapte sare piper Mod de preparare: Un kg verdeţuri măcriş, hasmaţuchi , salată verde, untişor, podbal, lobodă.Ierburile se fierb un pic, cât să se-nmoaie .Se toacă, cât sunt calde, se freacă cu unt, ouă şi lapte, sare şi piper. Se dau la cuptor, nu...Read more »
Marmeladă de mere, gutui şi pere
Ingrediente: 4 kg gutui sănătoase 4 kg mere creţeşti, roşii şi tari 4 kg pere tari 6 linguri apă 4 kg zahăr (sau mai puţin, doar 2 kg, dacă vă place mai acrişoară) Mod de preparare: Fructele se taie felii şi se curăţă de sâmburi, cotor şi părţile de coajă pătate.Se pun...Read more »
Serbet de toporaşi
Ingrediente: 1,200 kg frunze şi flori toporaşi 1,200 kg zahăr tos 300 ml apă 1 lămâie Mod de preparare: Se grijesc frunzele, se pun la fiert în apă clocotită până se fac pastă moale .Se lasă să se răcească se scurg bine, când s-au răcit, şi se storc . Zeama obţinută se...Read more »
Tocana haiduceasca
Ingrediente: 500 g ciuperci de pădure 200 g slănină afumată 1 ceaşcă zeamă de carne 500 g carne viţel 2 linguri untură 3 cepe 500 g carne porc 2 linguri unt 1 lingură făină 2 rinichi 1 ceaşcă smântână sare Mod de preparare: Carnea, rinichii, cepele, bine grijite, se taie felii lungi...Read more »
Ceapă de câmpina
Ingrediente: 6 cepe trupeşe 100 g miez de nuci 2 legături mărar 1 ceaşcă smântână 1 lingură untdelemn 3 felii de pâine 1 pahar lapte sare piper 1 ceaşcă vin alb 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cepele curăţate se pun la fiert miezul de pâine se înmoaie în lapte . Nucile...Read more »
Salată de fructe
Ingrediente: 1 pepene mic, galben piersici ananas din conservă portocale kiwi 100 g migdale 50 g miere de albine Mod de preparare: Fructele se spală, se taie cubuleţe potrivite şi se aşază în cupe. Se ornează cu miere de albine şi migdale măcinate. Salata de fructe poate fi servită şi cu frişcă....Read more »
Salată de spanac cu avocado
Ingrediente: 1 kg frunze de spanac 3 tije de ţelină 1 avocado 2 linguri ulei de măsline sare 3 linguri suc de lămâie Mod de preparare: Spanacul se alege, se spală în multe ape, se taie potrivit şi se amestecă cu tijele de ţelină tăiate mărunt, avocado tăiat felii potrivite, ulei, sare...
Read more »
Cartofi umpluţi
Ingrediente: 1,5 kg cartofi potriviţi şi uniformi 250 g brânză tofu sare 2-3 linguri ulei de măsline (de preferat) 250 g măsline dietetice sparanghel sau ciuperci din conservă 3-4 căţei de usturoi oregano cimbru Mod de preparare: Se mărunţeşte tofu şi se amestecă cu celelalte ingrediente, astfel încât să devină o cremă omogenă....Read more »
Drob de soia granule
Ingrediente: 200 g soia granule 4 cepe 1 chiflă graham 2 legături mărar 1 căpăţână usturoi 1 legătură pătrunjel 3 ouă 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei condimente Mod de preparare: Soia granule se fierbe cu vegeta şi condimente aproximativ 20 de minute, după care se pune la scurs. Ceapa se toacă...Read more »
Chifteluţe de dovlecei
Ingrediente: 1 dovlecei mijlocii 50 g telemea 1 ou 2 linguri tărâţe de grâu 1 căpăţână usturoi 1 lingură boia de ardei dulce 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel ulei Mod de preparare: Dovleceii se fierb şi se scurg bine, apoi se dau prin maşina de tocat, se amestecă cu oul, tărâţele,...
Read more »
Serbet de caise
Ingrediente: 1 kg zahăr tos 1 kg caise foarte coapte 10-15 sâmburi de caise 1 lămâie Mod de preparare: Se scot sâmburii, se fierb caisele împreună cu un pahar cu apă până se lichefiază. Se storc strecoară (presa de bulion de roşii e perfectă) cât se poate ,se toarnă sucul peste zahăr...Read more »
Ciuperci cu maioneză din pufuleţi
Ingrediente: 500 g ciuperci albe 3-4 căţei de usturoi 200 g maioneză din pufuleţi Mod de preparare: Ciupercile se curăţă şi se spală bine, apoi se fierb în apă cu puţină sare. După ce au fiert bine, se scurg şi se lasă să se răcească. Se taie feliuţe sau cubuleţe foarte mici...Read more »
Măduvioare, momiţe de viţel
Ingrediente: 200 g creier 200 g momiţe 200 g uger 200 g fudulii sare piper 200 g untură 200 g măduvioare 200 g mălai Mod de preparare: Se curăţă de pieliţe toate creierul se opăreşte scurt, ca o înjurătură nervoasă, să se întărească, şi se taie felii (la fel şi ugerul). Se...Read more »
Cartofi noi cu mărar
Ingrediente: 1 kg cartofi noi 50 g unt (untdelemn) 1 legătură mărar sare 100 ml lapte bătut Mod de preparare: Cartofii cât nuca se fierb 15 minute de la primul clocot se toacă mărarul. Se pune o tigaie cu untul la foc.Se rumenesc cartofii în unt, încă 5 minute . Se pun...Read more »
Piure de praz si cartofi
Ingrediente: 1 kg praz 500 g cartofi 150 g smântână nucşoară sare Mod de preparare: Prazul se curăţă, îndepărtându-se o mare parte din verdeaţă, apoi se spală bine. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie cuburi. Se pun la fiert în apă cât să-i acopere şi se adaugă un praf de...
Read more »
Saratele muntenesti
Ingrediente: 500 g faină 1 pachet unt 4 ouă 1 păhărel lapte 2 linguri smântână 1 lingură sare 2 linguri chimen Mod de preparare: Se amestecă întâi faina cu unt, apoi se adaugă 2 ouă, lapte, smântână, sare se frământă bine, apoi se lasă la rece, să se-ntărească. Se taie tăieţei subţiri...Read more »
Pită dulce
Ingrediente aluat: 250 g faină apă 100 ml ulei sare Ingrediente umplutura: 250 g nuci măcinate Sirop:100 ml apă ,1 lingură zahăr ,1 lingură miere ,1 lingură zahăr vanilat ,coajă portocală 1 linguriţă rom Mod de preparare: Se frământă până nu se mai lipeşte de mână, se întinde foaie, se taie în...Read more »
Pastrama
Ingrediente: carne de oaie tânără sare grunjoasă cimbru mult boia piper rozmarin busuioc ienibahar Mod de preparare: Carnea se scurge bine de sânge, se spală, se usucă puţin în vânt, (practica cere să se pună la pastramă jumătate de oaie iar pulpele trebuiesc crestate des şi până la os, să ajungă sarea...Read more »
Tarte cu piersici
Ingrediente pentru aluat: 200 g unt 300 g făină 2 gălbenuşuri 100 g zahăr 1 praf sare coaja de la 1 lămâie Ingrediente pentru umplutură: 300 g piersici 2 albuşuri 2 linguri zahăr 100 g fistic mărunţit Mod de preparare: Se freacă bine untul cu zahărul, gălbenuşurile, făina şi mirodeniile. Aluatul obţinut...
Read more »
Sarmalute cu urda
Ingrediente: 1 kg urdă 2 cepe 3 linguri orez 1 lingură bună de mărar 1 ml untdelemn 2 ouă piper frunze de viţă sau ştevie Mod de preparare: Ceapa se toacă prima şi se rumeneşte în ulei se adaugă şi orezul, să se călească un pic, împreună cu ceapa .Se mai şi...Read more »
Icre false
Ingrediente: 200 g griş 150 g maioneză 1 lingură pastă de tomate pentru culoare 1-2 cepe 2-3 linguri suc de lămâie Mod de preparare: Intr-o crăticioară, se pune grisul la fiert în apă rece cu sare (apă 800 ml) şi se amestecă continuu până când se îngroaşă. Se dă la o parte...Read more »
Dulceaţă de aguridă
Ingrediente: 1 kg boabe aguridă mai mari 1 kg zahăr 1 litru apă 2 linguri zeamă de lămâie 1 plic zahăr vanilat Mod de preparare: Se pune apa la fiert împreună cu zahărul, să dea un sirop legat bine .Se curăţă agurida (cu un ac de siguranţă) de sâmburi şi se spală...Read more »
Pateu de ciuperci
Ingrediente: 2 cutii de 400 g ciuperci 1 linguriţă muştar dulce 1 cartof 1 linguriţă drojdie uscată 1 lingură vegeta 1 linguriţă oregano 5-6 linguri ulei Mod de preparare: Se mixează bine ciupercile scurse de apă. Se adaugă muştarul, cartoful fiert şi răcit, drojdia, vegeta şi oregano. Se continuă mixarea, adăugându-se uleiul....Read more »
Dovleac copt
Ingrediente: 1,5 kg dovleac 100 g miere 100 g nuci măcinate Mod de preparare: Dovleacul se spală, se curăţă de seminţe, se taie cuburi şi se pune într-o tavă şi se dă la cuptor, la foc potrivit. Este gata când se înmoaie şi se rumeneşte frumos. înainte de a fi servit, pe...
Read more »
Salată de salată verde cu ananas si avocado
Ingrediente: 2 salate potrivite 1 avocado 1 legătură pătrunjel 1 ardei roşu 4 rondele de ananas ulei 3 linguri suc de lămâie Mod de preparare: Salata se spală bine şi se toacă potrivit, pătrunjelul se toacă mărunt, avocado se taie cubuleţe mici, ardeiul fâşii subţiri, ananasul cubuleţe mai mari şi se amestecă,...
Read more »
Pastă de morcovi I
Ingrediente: 500 g morcovi 100 g brânză de vaci 100 g maioneză 1 legătură pătrunjel sare 25 g caşcaval Mod de preparare: Morcovul se curăţă, se spală şi se fierbe cu apă şi sare. Se scurge şi se mixează împreună cu brânza de vaci. Se pune într-un castron şi se amestecă cu...
Read more »
Sufleu de ţelină cu orez
Ingrediente: 1 kg ţelină 200 g orez 4-5 roşii bine coapte 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Orezul se alege, se spală şi se fierbe în 1,5 I apă. Ţelina se curăţă, se spală şi se taie în felii de 1 cm grosime, după care se fierbe în apă...Read more »
Pastă de branză cu ţelină
Ingrediente: 200 g brânză dulce 1 ţelină potrivită 50 g smântână 1 ceapă 1 lingură suc de lămâie sare Mod de preparare: Brânza, smântână şi sucul de lămâie se pun într-un castron şi se amestecă. Ceapa se toacă foarte fin, iar ţelina se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea mică,...Read more »
Cornuleţe cu nuci
Ingrediente: 500 g făină 200 g margarină vegetală 100 g zahăr 150 g miez de nucă măcinat 1 praf de sare coaja de la 1 lămâie 1 vârf de cuţit bicarbonat Mod de preparare: Intr-un castron, se pune margarina, se adaugă zahărul şi se amestecă, apoi se adaugă coaja de lămâie, miezul...
Read more »
Salată de măcriş
Ingrediente: 300 g frunze de măcriş 2 roşii 2 castraveţi 1 legătură pătrunjel 2 linguri ulei de măsline sare Mod de preparare: Frunzele de măcriş se aleg, se spală bine şi se toacă mărunt. Roşiile şi castraveţii se taie felii, iar pătrunjelul se toacă fin. Pe un platou, se aşază frunzele de...Read more »
Savarină
Ingrediente pentru aluat: 400 g făină 200 g unt 25 g drojdie 3 ouă 100 ml apă sare 1 linguriţă miere Ingrediente pentru sirop: 200 g zahăr tos 200 ml apă Mirodenii pentru umplutură: 300 g frişcă, 50 g caise confiate, gem de caise. Se pot întrebuinţa şi alte fructe confiate: mango, căpşune,...Read more »
Ciuperci cu ţelină
Ingrediente: 2 ţeline potrivite 500 g ciuperci 2 cepe 3-4 linguri ulei 1 kg roşii 1 lingură vegeta 1 legătură pătrunjel cimbru 1 foaie de dafin Mod de preparare: Ţelina proaspătă şi nu prea mare se curăţă de coajă, se taie în două pe lung, apoi fiecare jumătate, în feliuţe groase de...Read more »
Salată de conopidă
Ingrediente: 1 conopidă mică 2 morcovi 1 ţelină mică 2 linguri ulei de măsline verdeaţă (mărar şi pătrunjel) 3 linguri suc de lămâie sare Mod de preparare: Conopida şi ţelina de taie în cubuleţe mici, morcovul se rade pe răzătoarea mare şi se amestecă într-un bol adânc cu uleiul, verdeaţa tocată fin...Read more »
Ingheţată de piersici
Ingrediente: 500 g piersici (sau caise) 250 g zahăr 300 g frişcă 3 linguri suc de lămâie 100 ml iaurt Mod de preparare: Piersicile se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe mici. Se presară cu zahăr pudră şi se fierb la foc mic până când siropul se leagă. Se lasă să...
Read more »
Ingheţată cu gem de vişine
Ingrediente: 1 litru apă minerală 1 ou 3 pliculeţe zahăr vanilat sare 20 linguri făină integrală ulei pentru prăjit Pentru umplutură: dulceaţă de vişine Mod de preparare: Oul se bate cu zahărul vanilat şi sarea. Apoi se adaugă sifonul şi se amestecă bine. Cu ajutorul mixerului, se încorporează făina pusă treptat, ca...Read more »
Mamaliga pe paturi
Ingrediente: mamaliga 250 g ciuperci fierte 250 g dovlecei 250 g vinete 3 bucăţi ardei gras 250 g varză tânără 250 g conopodă 300 ml bulion roşii 5 ouă 400 g roşii 250 g caşcaval ras 1 căpăţână usturoi 200 mg smântână 250 g fasole verde tânără sare piper cimbru mărar leuştean 100...Read more »
Salată de roşii cu branză tofu
Ingrediente: 3-4 roşii proaspete 150 g brânză tofu, (sau telemea) 1 ardei gras 1 ceapă 2 linguri ulei sare Mod de preparare: Roşiile se spală, se îndepărtează cotoraşul şi se taie felii potrivite. într-un bol adânc, se amestecă cu brânza tăiată cubuleţe ardeiul tăiat fâşii subţiri, ceapa tocată mărunt, uleiul şi sarea....Read more »
Zeamă de coacăze
Ingrediente: 100 ml smântână zahăr (miere) sare 150 ml lapte dulce 1 creangă cimbru 500 g tacâmuri şi măruntaie de pasăre 1 kg coacăze pârguite Mod de preparare: Se curăţă fructele de codiţe (dacă au sâmburi, de sâmburi!).Carnea se pune la fiert în 1 litru de apă, împreună cu coacăzele dacă au...Read more »
Pastramă de gâscă
Ingrediente: 10 linguri sare 5 linguri silitră 2 linguri ienibahar măcinat 1 lingură chimion 1 lingură scorţişoară 1 căpăţână usturoi 5 litri apă 1 gasca Mod de preparare: Se lasă în saramură 3 zile. După ce i-a trecut vremea de potroacă, carnea se scurge, se înveleşte în tifon subţire şi în hârtie...Read more »
Biluţe cu nucă si stafide
Ingrediente: 300 g stafide 200 g nucă măcinată 200 g fistic 50 g nucă cocos măcinată Mod de preparare: Stafidele se dau prin maşina de tocat. Pasta obţinută se amestecă cu nuca măcinată. Din compoziţia rezultată, se modelează cu mâna biluţe, în interiorul cărora se pune un fistic, apoi se dau prin...Read more »