Retete culinare:
Conopidă cu ciuperci
Ingrediente: 1 conopidă 200 g ciuperci 100 g unt 100 g caşcaval 1 gălbenuş 1-2 linguri făină 150 ml lapte sare pesmet Mod de preparare: Conopida se fierbe în apă cu sare, după ce în prealabil a fost curăţată, spălată şi desfăcută bucheţele. Ciupercile se taie feliuţe subţiri şi se înăbuşă bine...Read more »
Conopidă cu smantana
Ingrediente: 1 conopidă potrivită 100 ml lapte 200 g smântână degresată 1 legătură pătrunjel 2-3 cartofi sare Mod de preparare: Conopida se curăţă, se rupe bucheţele, se spală sub jet de apă rece şi se pune să fiarbă în apă clocotită cu sare şi lapte. Separat, se fierb şi cartofii. Când...Read more »
Maioneză din cartofi
Ingrediente: 2 cartofi potriviţi, de preferinţă albi 1 linguriţă muştar dulce 2-3 linguriţe zeamă de lămâie 1 gălbenuş de ou crud (opţional) 150 g ulei sare Mod de preparare: Cartofii se fierb şi se zdrobesc ca pentru piure. Se adaugă o linguriţă de muştar dulce, sare, 2-3 linguriţe suc de lămâie. Opţional,...Read more »
Sarmale cu orez si legume
Ingrediente: 300 g orez 3 morcovi 3-4 cepe 1 ţelină mică 1 rădăcină pătrunjel 4-5 linguri ulei 1 legătură pătrunjel 1 lingură vegeta 250 g suc de roşii 1 foaie de dafin 1 crenguţă de cimbru 1 varză mare acră sau dulce 1 cartof crud ras 1 lingură boia dulce Mod de...Read more »
Chifteluţe de conopidă
Ingrediente: 1 conopidă potrivită 1 căpăţână usturoi 2 ouă 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 2 felii pâine graham înmuiată 1 linguriţă boia dulce 1 lingură vegeta 50 g brânză telemea un vârf de cuţit de bicarbonat Mod de preparare: Conopida se fierbe în apă cu sare. Când este fiartă, se scurge...Read more »
Cum se prepara Cocktail Silk Stocking (video)
Ingrediente: 50 ml tequila 25 ml dark creme de cacao 25 ml double cream ½ tsp raspberry liqueur Some Ice cubes 1 cocktail shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) or a small sieve 1 cocktail glass Cum se prepara Cocktail Silk Stocking
Read more »
Corăbioare de dovlecei cu branză
Ingrediente: 3 dovlecei mai lungi 200 g brânză de vaci 100 g caşcaval vegetal 2 legături ceapă verde 4 căţei de usturoi 1 legătură mărar 3-4 linguri ulei tarhon Mod de preparare: Dovleceii se taie pe jumătate în lung, se scobesc de seminţe şi puţin miez şi se dau în câteva clocote,...Read more »
Conopidă cu soia cuburi
Ingrediente: 1 kg conopidă 3-4 cartofi potriviţi 100 g soia cuburi 1 lingură vegeta 2-3 linguri ulei 150 g smântână 3-4 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel tocat Mod de preparare: Soia cuburi se fierbe bine cu apă şi vegeta. Cartofii se curăţă, se spală, se taie cubuleţe potrivite şi se pun...
Read more »
Praz cu orez
Ingrediente: 1,5 kg praz 300 g orez 150 g unt 1 morcovi 1 lingură vegeta sare condimente pentru pilaf Mod de preparare: Orezul se alege, se spală şi se pune la fiert în 2,5 litri de apă cu morcovul tăiat rondele mici şi vegeta. Prazul se curăţă şi se spală, după care...
Read more »
Pastă de fasole
Ingrediente: 400 g fasole albă 100 g măsline dietetice 2 cepe zeamă de lămâie sare 3-4 linguri ulei de măsline Mod de preparare: Se fierbe fasolea la fel ca în reţeta precedentă. Când este bine fiartă, se amestecă în blender cu uleiul şi zeama de lămâie, folosind o cantitate suficientă de apă...Read more »
Mancare de mazăre cu cartofi
Ingrediente: 600 g mazăre 2-3 linguri ulei 2 legături ceapă verde 1/2 kg cartofi noi 2 morcovi 3-4 roşii mărar verde sare Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, iar morcovul se taie rondele şi se călesc în apă cu ulei. Se adaugă mazărea, se acoperă cu apă şi se lasă să...Read more »
Sos cald de zmeură
Ingrediente: 800 g zmeură 200 g zahăr 1/2 linguriţă amidon vanilie Mod de preparare: Zmeura spălată se fierbe 15 minute cu 1 lingură de apă şi se’strecoară prin tifon. Se fierbe din nou eu zahărul şi cu va,nilia şi pe. parcurs se leagă sosul cu amidon sau făină de cartofi diluată în...Read more »
Mancare de spanac cu ciuperci
Ingrediente: 1 kg spanac 250 g ciuperci 2 cepe 2-3 căţei de usturoi 3 linguri ulei 2 linguri făină 2 linguri pastă de tomate sare oregano verdeaţă Mod de preparare: Se fierbe spanacul şi se strecoară. Ceapa se taie mărunt şi se înăbuşă împreună cu usturoiul. Se adaugă ciupercile tăiate feliuţe, sarea,...Read more »
Fasole verde cu maioneză
Ingrediente: 1 borcan de 800 g fasole verde sau 1 kg fasole verde proaspătă 150 g maioneză din cartofi sare 1 căţel de usturoi Mod de preparare: Fasolea, după ce în prealabil a fost curăţată, fiartă şi scursă, se zdrobeşte cu dispozitivul pentru piure. Se adaugă maioneza din cartofi, la care se...Read more »
Fasole păstăi cu usturoi
Ingrediente: 1 kg fasole tânără grasă sau fideluţă 2 cepe zeamă de lămâie 4-5 căţei de usturoi 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Ceapa tocată mărunt se înăbuşă cu apă şi puţin ulei. Fasolea bine aleasă şi spălată se pune peste ceapă cu o cană de apă şi vegeta....Read more »
Spanac cu orez si caşcaval vegetal
Ingrediente: 1 kg spanac 2 cepe 250 g orez 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta sare 150 g caşcaval vegetal Mod de preparare: Spanacul se pune la fiert în apă clocotită cu sare, după ce, în prealabil, a fost curăţat şi spălat în mai multe ape. Se fierbe circa 10 minute. Ceapa...Read more »
Piure de mazăre
Ingrediente: 800 g mazăre 100 g unt 250 ml lapte de soia sau lapte de vacă sare Mod de preparare: Mazărea se fierbe în apă clocotită cu sare. După ce este bine fiartă, se scurge de zeamă şi se mixează sau se bagă în blender, adăugând câte puţin unt şi lapte fierbinte. ...Read more »
Varză cu tăiţei
Ingrediente: 1,5 kg varză dulce sau murată 300 g tăiţei de casă 2-3 linguri pastă de bulion 1 lingură vegeta cimbru 1 legătură mărar 3-4 linguri ulei 1 ceapă Mod de preparare: Ceapa se toacă şi se pune la călit cu ulei şi apă. Varza se taie mărunt, se freacă cu sare...
Read more »
Ciuperci cu smantană
Ingrediente: 1 kg ciuperci 200 g smântână 1 legătură pătrunjel verde sare 50 g unt 1 lămâie condimente pentru ciuperci Mod de preparare: Se folosesc ciuperci cărnoase şi întregi. Acestea se curăţă de pieliţe şi, pe măsură ce sunt curăţate, se pun într-un vas cu apă rece, în care s-a adăugat zeamă...Read more »
Supă de roşii cu găluşte de griş
Ingrediente: 4 litri supă de zarzavat strecurată 1 litru suc de roşii 2 linguri ulei 2 ouă 5-6 linguri de gris 1 legătură pătrunjel frunze de ţelină sare după gust Mod de preparare: In supa de zarzavat strecurată, care clocoteşte, punem sucul de roşii şi uleiul. Intr-o farfurie, batem ouăle bine,...Read more »
Cartofi muntenesti
Ingrediente: 150 g brânză de vaci 1 ou 4 cartofi mari 100 g telemea de vacă 3 roşii unt sare piper cimbru Mod de preparare: Se curăţă şi se rad cartofii, se fierb, se scurg într-un castron, se bate brânza cu oul, cimbrul, sarea, piperul şi se adaugă cartofii Se pun într-un...Read more »
Musaca de vinete cu orez
Ingrediente: 5 vinete 2-3 căţei de usturoi 150 g smântână degresată 2-3 roşii 250 g orez 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei 1 morcov Mod de preparare: Se face un pilaf de orez, cu apă, vegeta, ulei şi un morcov tăiat cubuleţe mici. într-un vas de Jena, uns cu puţin ulei, se...
Read more »
Musaca de vinete
Ingrediente: 750 g carne viţel tocată 2 cepe 500 ml supă vită 2 ouă 2 kg vinete 1 kg roşii pătrunjel verde sare piper 100 g unt 100 ml ulei floarea soarelui 1 pahar vin alb parfumat Mod de preparare: Se taie vinetele felii rotunde de 1-1,5 cm grosime.Săraţi puţin fiecare felie,...Read more »
Cascaval la capac
Ingrediente: 200 g caşcaval 50 g unt piper boia Mod de preparare: Se unge cu unt o tigăiţă.Caşcavalul se taie felii de un deget (unii le spală în lapte şi le trec prin ou) se potrivesc feliile acestea în untul încins, se presară cu picanterii, se acoperă cu un capac. Pe foc...Read more »
Musaca de cartofi cu ciuperci
Ingrediente: 1 kg cartofi 100 ml lapte 4-5 linguri ulei sare 100 ml smântână 2 cutii ciuperci 3-4 cepe 1 lingură boia de ardei dulce 2 ouă 1 lingură sare condimente (chili, ienibahar, nucşoară, cimbru) Mod de preparare: Cartofii se pregătesc ca pentru piure. Ceapa tocată mărunt se căleşte în apă şi...Read more »
Budincă de taiţei cu mazăre verde si morcovi
Ingrediente: 300 g morcovi 200 g mazăre verde 5 ouă 200 g smântână 300 g făină 100 g caşcaval 1 lingură unt sare Mod de preparare: Amesteci făina cu 2 ouă, un praf sare şi o lingură de apă şi frămânţi până obţii un aluat elastic. Il întinzi într-o foaie subţire...
Read more »
Salată de cartofi copţi cu ceapă murată
Ingrediente: 4 cartofi mari 2 cepe murate sare ulei oţet Mod de preparare: Speli bine cartofii şi îi dai la cuptor cu coajă cu tot pentru aproximativ 1 oră. Când sunt copţi, îi scoţi, îi cureţi şi îi zdrobeşti cu furculiţa, dar să rămână bucăţele mai mari. Pui sare şi ulei după...Read more »
Ruladă din carne tocată cu spanac şi roşii
Ingrediente: 750 g came tocată 300 g spanac 1/2 kg roşii 100 g caşcaval 3-4 cartofi noi 2 căţei de usturoi 4 linguri ulei 1 lingură muştar 4 linguri pastă de tomate sare piper 1 ou busuioc 1 felie pâine 2 cepe Mod de preparare: Speli spanacul şi-l pui la fiert pentru...
Read more »
Sos de vanilie
Ingrediente: 1/4 l lapte 1/2 baton vanilie 80 g zahăr 1 ou 4 gălbenuşuri Mod de preparare: Laptele, zahărul şi vanilia se pun la fiert. Separat se amestecă bine cu telul, ouăle. Cîn laptele clocoteşte, se pune cîte puţin peste ouă, apoi se pune un capac. Sosul se leagă (se îngroaşă) singur...Read more »
Cartofi cu branza la cuptor
Ingrediente: 1,5 kg cartofi 200 g brânză dulce 100 g brânză telemea 1 ou sare 1 legătură mărar Mod de preparare: Cartofii curăţaţi, spălaţi bine şi tăiaţi felii potrivite se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Când au fiert pe jumătate, se opreşte focul. Intr-un vas de Jena sau o...Read more »
Musaca de cartofi cu granule de soia
Ingrediente pentru piure: 1 kg cartofi 100 ml lapte 2-3 linguri ulei sare 100 ml smântână Pentru granulele de soia: 3 cepe potrivite 100 g soia granule 1 lingură boia de ardei dulce 2 ouă 1 lingură vegeta condimente (cimbru, ienibahar, coriandru, maghiran, cimbrişor) Mod de preparare: Se pregătesc cartofii ca pentru...Read more »
Cartofi ţărăneşti cu ceapă
Ingrediente: 1 kg cartofi 3-4 linguri ulei 4 cepe sare condimente (cimbru şi maghiran) verdeaţă Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală, se taie în felii cât mai subţiri şi se pun într-o tavă unsă. Intre timp, ceapa se curăţă se taie în felii subţiri şi se înăbuşă în apă şi...Read more »
Cartofi franţuzeşti
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 ouă fierte 200 g smântână 1 ou 100 g unt 100 g caşcaval ras sare 1 legătură pătrunjel pentru ornat Mod de preparare: Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă, cu apă caldă şi sare. După ce s-au fiert, se curăţă de coajă şi...Read more »
Chifteluţe de spanac
Ingrediente: 1 kg spanac proaspăt 2 cepe 150 ml untdelemn 3 linguri făină sare piper Mod de preparare: Speli spanacul, îl opăreşti cu apă clocotită cu sare şi-l laşi să se scurgă într-o strecurătoare. Cureţi ceapa, o căleşti în untdelemn, adaugi spanacul şi după 5 minute presari 1 lingură de făină şi...
Read more »
Budincă de spanac
Ingrediente: 1 kg spanac congelat 1 lingură condimente 2 linguri făină 2 linguri margarină mărar verde Mod de preparare: Fierbi spanacul congelat în apă cu Maggi Secretul Gustului Legume, îl scurgi, îl amesteci cu făina dizolvată într-o ceaşcă ide zeamă de la fierberea spanacului. Amesteci bine spanacul cu margarina şi torni totul...
Read more »
Mancare de fasole boabe
Ingrediente: 600 g fasole uscată 3-4 cepe 2-3 morcovi 1 ţelină mică 1 rădăcină pătrunjel 2-3 ardei 3-4 linguri ulei 1 linguriţă sare 1 legătură frunze ţelină pătrunjel 1 lingură boia dulce de ardei 1 lingură pastă de tomate Mod de preparare: Fasolea se alege şi se pune la înmuiat de seara...Read more »
Supă de linte roşie
O reteta simple de supa de linte rosie din: linte rosie, ulei, faina, usturoi, patrunjel, sare si piper. Ingrediente: 1/2 kg linte roşie 1 lingură ulei 1 lingură făină 5 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Alegi lintea, o speli, o strecori şi o pui la fiert cu...Read more »
Mancare de ciuperci cu cartofi
Ingrediente: 1 kg ciuperci 1 kg cartofi 2 cepe potrivite 2-3 linguri ulei 1 linguriţă vegeta 1 ardei capia roşu 1 lingură pastă de tomate 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Se curăţă ciupercile proaspete, se spală şi se taie feliuţe. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe mai mari....Read more »
Cartofi cu maioneză de soi
Ingrediente: 6 cartofi potriviţi 150 g maioneză soia 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Cartofii se pun la fiert în apă clocotită cu sare, după ce în prealabil au fost curăţaţi, spălaţi bine şi tăiaţi cubuleţe. Se fierb aproximativ 15-20 de minute. Când sunt gata se scurge zeama (care nu se...Read more »
Piure de cartofi cu friptură de gluten
Ingrediente: 1,5 kg cartofi 150 ml lapte 30 ml ulei sau 100 g unt sare Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală bine, se taie cubuleţe mari şi se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Când sunt fierţi, se scurg de zeamă, se pun într-un bol mai mare şi...Read more »
Mancare de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 morcovi 1/2 ţelină 1/2 lingură vegeta 2-3 linguri pastă de tomate 1 legătură pătrunjel şi câteva frunze de ţelină 2-3 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovul îl punem tăiat cubuleţe mai mari, iar ţelina se dă prin răzătoarea mică. Toate acestea...Read more »
Placinta creata
Ingrediente aluat: 1 kg făină 4 linguri untură + 1 lingură pentru uns tava Ingrediente umplutura: 500 g brânză telemea. 10 ouă 1 ceaşcă lapte bătut, 1 ou Mod de preparare: Din apă şi făină se face un aluat care se poate întinde foi .Se împarte aluatul în 4 bulgări şi...Read more »
Sarmale cu ciuperci in foi de viţă
Ingrediente: 40 de foi de viţă 1 cutie ciuperci 1 morcov 1/2 ţelină 3-4 cepe 250 g orez 30 ml suc de roşii 1 lingură vegeta sau sare 1 crenguţă cimbru 1 legătură mărar 1 ou Mod de preparare: Foile de viţă bine spălate şi alese se opăresc. Se procedează ca în...Read more »
Conopidă pane II
Ingrediente: 1 conopidă potrivită 100 g făină 10 g drojdie 2-3 ouă 1/4 litri lapte sau apă sare ulei pentru prăjit Mod de preparare: Conopida se curăţă, se desface în bucheţele egale şi se spală. Apoi se pune la fiert în apă cu puţină sare. Se fierbe atât cât să nu se...Read more »
Ostropel de dovlecei
O reteta simpla si delicioasa de ostropel de dovlecei din: dovlecei, usturoi, ceapa, suc de rosii, faina, sare, ulei si patrunjel. Ingrediente: 3-4 dovlecei 1 căpăţână de usturoi 1 ceapă 200 ml suc de roşii 1 lingură făină sare 2-3 linguri ulei 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Dovleceii spălaţi se curăţă de...Read more »
Ostropel de pui
Ingrediente: 1 morcov 1ceapă 100 g untură 1 căpăţână usturoi 1 lingură făină sare oţet mărar pătrunjel 800 ml supă de carne 1 pui (merge şi o găinuşă, o răţuşcă, o gâsculiţă, o curcuţă, ceva tineret cu pene, la o adică) de circa 1 kg Mod de preparare: Se grijeşte păsărică, se...Read more »
Castraveti murati de vara
Ingrediente: 5 kg castraveciori sare 2 linguri la 1 litru zeamă 2 căpăţâni usturoi mărar uscat crengi Mod de preparare: Castraveciorii se potrivesc în borcan (unii le taie capetele, să se mureze mai repede) cu căţei de usturoi pe ici pe colo, şi se căpăcesc cu crengi de mărar. Apa cu sare...Read more »
Budincă de praz
Ingrediente: 2 kg praz 500 g brânză dulce 50 g brânză telemea 150 g unt 4 ouă 5 linguri de gris 150 g smântână degresată 1 lingură vegeta sare 1 lingură pesmet 2 legături pătrunjel mărar Mod de preparare: Prazul se curăţă se spală şi se taie rondele de 1-1,5 cm. Se...
Read more »
Supa mosieresei
Ingediente: 3 cartofi 1 vărzucă dulce 1 ceaşcă fasole verde 1 legătură pătrunjel 2 morcovi 1 pahar mazăre verde 2 litri supă de oase 1 pahar smântână 1 gulie ceapa 2 linguri unt ou Mod de preparare: Toate legumele se taie tăieţei Supa se pune la fiert cu mazărea ,gulia, varza,...Read more »
Saramura de peste
Ingrediente: 2 ardei iuţi 500 g sare grunjoasă 50 g oţet 1 1 apă verdeţuri (pătrunjel, ţelină, leuştean, cimbru, mărar) 2 kg peşte de apă dulce, de preferinţă peşte alb – bibani de 200-250 g, mârliţe (ştiuculiţe) sau strapazani (şălăiaşi) de 500 g Mod de preparare: Se pune apa la fiert.Pe plita...Read more »
Supă de roşii cu orez brun
Ingrediente: 2 kg roşii 1 ceapă mare tăiată mărunt 3 ardei graşi tăiaţi feliuţe subţiri 2 morcovi, tăiaţi cubuleţe mici 3 linguri ulei de măsline 3 linguri orez brun 1 legătură pătrunjel 1 lingură vegeta Mod de preparare: Intr-o oală cu apă clocotită, punem la fiert orezul, ceapa, morcovul, ardeiul. Separat, roşiile...Read more »
Varză de vară cu orez
Ingrediente: 1,5 kg varză dulce 300 g orez 100 g unt sau ulei 2-3 ardei graşi 3-4 roşii 1 ceapă sare vegeta condimente pentru varză Mod de preparare: Varza se toacă mărunt, se freacă cu puţină sare şi se lasă să se înmoaie. Ceapa se taie mărunt şi se pune la înăbuşit...Read more »
Supă de linte
Ingrediente: 250 g linte uscată 2 cepe 4 căţei de usturoi 2 morcovi 1/2 ţelină mică 1 păstârnac 1 foaie de dafin 3 linguri ulei 1 legătură de pătrunjel sare după gust zeamă de lămâie Mod de preparare: Lintea se alege bine, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită....Read more »
Supă-cremă de mazare
Ingrediente: 700 g mazăre boabe 2 morcovi 2 cepe 2 linguri ulei 1 /2 litri lapte de soia 1 lingură vegeta pătrunjel verde mărar Mod de preparare: Morcovul tăiat rondele şi ceapa tocată mărunt se pun la fiert cu vegeta. Separat, mazărea boabe se fierbe în apă clocotită şi puţină sare. Când...Read more »
Supă de conopidă
Ingrediente: 1 conopidă potrivită 4 litri de apă 2 cartofi 2 morcovi 1 ceapă pătrunjel rădăcină 1/2 ţelină 1 ardei 2 linguri ulei 1 lingură vegeta verdeaţă (pătrunjel şi frunze de ţelină) 100 g smântână Mod de preparare: In cei 4 litri de apă, se pune la fiert morcovul tăiat cubuleţe mici,...Read more »
Supă de gulii su lapte de soia si oregano
Ingrediente: 1 kg gulii 2 cepe 2 linguri ulei 1 lingură vegeta oregano 200 ml lapte de soia. Mod de preparare: Guliile se curăţă de coajă, se spală bine şi se taie cubuleţe, iar ceapa se tocă mărunt. Se înăbuşă 5 minute în apă, ulei şi vegeta, în aproximativ 4 litri de...Read more »
Caviar cu vinete
O reteta simpla de caviar cu vinete din: vinete, icre negre, untdelemn, masline si zeama de lamaie. Ingrediente: 100 g vinete 100 g icre negre tescuite 50 g untdelemn măsline 1 linguriţă zeamă de lămâie Mod de preparare: Se alege o vânătă mică, bine coaptă, se pune pe plită .Odată pătrunsă, se curăţă...Read more »
Dulceata de coaja de harbuz
Ingrediente: 1 kg de coajă groasă de pepene verde 1 kg de zahăr 2 linguri zeamă de lămâie 1,5 litri apă Mod de preparare: Se taie cubuleţe coaja de lubenii-ă şi se pun la fiert în apă .Când s-au muiat, se scot pe o sită, să se scurgăîn aceeaşi apă se pune zahărul,...Read more »
Şerbet de portocale
Ingrediente: 2 portocale 1 kg zahăr vanilie 1/4 1 apă 60 g glucoza Mod de preparare: Apa se pune la fiert cu coaja subţire de portocale, apoi sub capac se lasă 15 minute. Se strecoară bine prin tifon ca să iasă gustul (aroma) de portocale. Zeama se fierbe din nou cu zahărul...Read more »
Şerbet de vanilie
Ingrediente: 1 kg zahăr 1/2 pahar apă vanilie Mod de preparare: Zahărul cu vanilia şi cu apa se pun la fiert, la început la foc domol, şi după ce zahărul s-a topit, la foc iute. Cînd începe să se lege, se spală marginea vasului cu un şervet ud şi se pune vasul...Read more »
Placinta nationala
Ingrediente aluat: 1 kg făină 3 ouă 1 lingură oţet 1 linguriţă sare apă călduţă 1 pachet sau chiar 2 de unt pentru stropit 3 linguri ulei (sau unt ori untură) + 2 linguri pentru uns Ingrediente umplutura:6 linguri zahăr,100 g stafide,250 ml smântână ,1 lingură gris, puţină sare 1 kg brânză vaci...Read more »
Pizza din cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g parizer vegetal 100 g caşcaval 3-4 roşii potrivite 1 linguriţă cimbru 4-5 căţei de usturoi sare 1 legătură pătrunjel verde tocat 100 g măsline fără sâmburi 1 ardei capia roşu Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se taie rondele, după care se pun...
Read more »
Mancare de gutui
Ingrediente: 1,5 kg gutui 2 linguri zahăr 2 linguri făină 3-4 linguri ulei sare Mod de preparare: Gutuile se spală, li se scoate cotorul şi se taie felii de 1,5 cm grosime. Se prăjesc uşor în ulei, adăugând câte puţină apă până se înmoaie la foc mic, acoperite. Intr-o cratiţă, separat, se...
Read more »
Vinete cu măsline
Ingrediente: 1-1,5 kg vinete 600 g roşii 2-3 cepe 4-5 căţei de usturoi 150 g măsline fără sâmburi 2-3 linguri suc de lămâie (opţional) 100 ml ulei 1 legătură pătrunjel 1 lingură vegeta sare Mod de preparare: Vinetele se spală bine, se îndepărtează cotorul şi se taie rondele de 1-1,5 cm grosime...Read more »
Legume cu maioneză
Ingrediente: 3 vinete 3-4 ardei capia 1 dovlecel 1 morcov 1 ceapă 1 legătură pătrunjel maioneză (dintr-un ou fiert şi unul crud) vegeta sare Mod de preparare: Vinetele şi ardeii se coc, apoi se curăţă şi se toacă mărunt. Dovlecelul şi morcovul se fierb şi se taie foarte mărunt. Ceapa crudă se...
Read more »
Mancare de ţelină
Ingrediente: 1 kg ţelină 2 cepe 1 morcov 3 ardei capia roşu 4-5 roşii 3-4 linguri ulei 2 foi dafin 1 linguriţă cimbru 1 legătură pătrunjel verde 1 lingură vegeta sare Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se spală şi se taie în felii groase de circa 1 cm. în apă clocotită...
Read more »
Cum se prepara Cocktail Liquid Cocaine (video)
Read more »Mancare de cartofi cu prune uscate
Ingrediente: 500 g cartofi 500 g prune uscate 2 cepe 1 lingură bulion 2 linguri făină ulei Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi tai în patru. Tai mărunt şi cepele, le căleşti cât să se aurească puţin, apoi adaugi cartofii şi o ceaşcă de apă. După ce aproape au...Read more »
Mujdei cald
Ingrediente: 1 lingură de unt 1 lingură de făină 1 ceaşcă de supă de carne 2 linguri oţet sare 1 linguriţă 1 jumătate căpăţână de usturoi mare Mod de preparare: Untul se topeşte pe foc, se amestecă cu făină şi se stinge cu supă. Usturoiul se pisează pastă. Când a inceput să...Read more »
Ghiudem
Ingrediente: 2 kg carne vacă 2 kg carne vier chimen usturoi piper 500 g osânză maţe de vacă 500 g slănină crudă sare 0,5 litru vin vechi, tare Mod de preparare: Carnea se mai poate toca şi la maşină, dar osânza şi slănina numai la cuţit .Se freacă bine tocătura cu sare...Read more »
Peste pe pat de grau
Ingrediente: 1 kg grâu (sau arpacaş) 500 g ceapă 2 kg fileuri peşte 1 pahar untdelemn 1 pahar vin alb 500 g roşii sare piper 1 legătură pătrunjel 1 linguriţă praf de cimbru 1 linguriţă boabe de muştar măcinate Mod de preparare: Se fierbe grâul (arpacaşul) până se-nmoaie,ceapa se toacă cât se...Read more »
Urzici la cuptor
Ingrediente: 1 kg urzici tinere 50 g unt + 50 g unt pentru uns tava 4 ouă 200 g telemea de Brăila 1 pahar cu lapte 4 linguri făină 1 ceaşcă orez cu bob lung piper Mod de preparare: Se grijesc bine urzicile, cu apă multă, că au nisip şi vietăţi, se...Read more »
Reţete de post: Soia cu usturoi
Ingrediente: 1 pungă de soia cuburi sau şniţele (cam 175 g) 3 ceşti de apă 2 lămâi sare 1 căpăţână usturoi ulei Mod de preparare: Inmoi soia în apă clocotită 20 de minute, scurgi bine şi o prăjeşti în ulei suficient, ca pentru cartofii pai. Pregăteşti un mujdei din usturoi la care...Read more »
Urzici cu hrean
Ingrediente: 1 kg urzici 1 ceapă 1 păstârnac 1 morcov 1 lingură de mălai ulei 5 căţei de usturoi 1 lingură hrean ras sare Mod de preparare: Speli urzicile în mai multe ape, apoi cureţi ceapa, morcovul, păstârnacul, le razi şi le pui la fiert împreună cu urzicile. După ce au fiert,...Read more »
Gulaş de cartofi cu soia cubuleţe
Ingrediente: 100 g soia cuburi texturată 2 cepe 2 ardei 3 linguri ulei 1 lingură boia de ardei dulce 1,5 l apă 6 cartofi 1 lingură vegeta oregano maghiran 1 legătură pătrunjel verde Mod de preparare: Cubuleţele de soia se pun la înmuiat în puţină apă fierbinte cu vegeta. Se curăţă ceapa,...Read more »
Placinta cu dovleac
Ingrediente: 1 kg făină 3 ouă + 1 ou de uns 400 g zahăr 1 nucă de drojdie 1 ceaşcă mare cu lapte 3 linguri smântână 1 castron cu dovleac ras 1 pachet şi jumătate de unt + 50 g uns tava zahăr vanilat coaja rasă de lămâie mirodenii după gust Mod...Read more »
Colţunaşi cu ciuperci
Ingrediente: 100 g margarină 1 pahar apă sare făină cât cuprinde 1 kg ciuperci 1 -2 cepe 1 lingură vegeta 1 ou condimente (maghiran, corinadru, ienibahar) Mod de preparare: Pentru aluat: se amestecă bine 1 pahar cu apă, margarină, puţină sare şi făină cât cuprinde, până se obţine un aluat potrivit. Umplutura:...Read more »
Cartofi cu chimen
Ingrediente: 1 kg de cartofi 1 lingură chimen 3 linguri ulei sare Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie pe lung, având grosimea de aproximativ 2 cm. Se ung cu ulei şi se dau prin chimen cu sare. Se pun într-o tavă de cuptor bine unsă, se dau la cuptorul...Read more »
Carnaciori cu nucă
Ingrediente: 8 linguri griş 100 g caşcaval ras 4 ouă 150 g nucă măcinată 1 lingură boia dulce 1 lingură vegeta 4,5 căţei de usturoi 100 g pesmet 100 ml cimbru Mod de preparare: Ouăle se separă, iar albuşurile se bat cu telul până devin spumă. Se încorporează grisul şi se lasă...Read more »
Sufleu de cartofi
Ingrediente: 8 cartofi 2 ouă 100 g brânză de soia 100 g caşcaval 1 pahar lapte de soia 2 linguri ulei Mod de preparare: Cartofii se fierb, se scurg şi se pasează bine cu dispozitivul pentru piure. într-un castron, dăm prin râzătoare brânza şi caşcavalul. Peste cartofi se adaugă laptele şi, eventual,...Read more »
Sufleu de mazare
Ingrediente: 600 g mazăre verde 3 linguri făină caju 100 g lapte sau apă 3 linguri brânză dulce 2 ouă sare Mod de preparare: Se fierbe mazărea în apă clocotită cu puţină sare. Se scurge şi se pune într-o formă de Jena. Făina caju se obţine din alune caju, date prin maşina...Read more »
Salata de ciuperci
Ingrediente: piper sare 1 pahar vin 1 lingură oţet 1 vârf cuţit cimbru uscat 1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cu 1 lingură untdelemn 3 căţei usturoi 1 lingură oţet (sau cât vă place) puţină zeamă de la ciuperci mărar...Read more »
Şerbet de vişine
Ingrediente: 1 kg zahăr 700 g vişine puţină apă vanilie 60 g glucoză Mod de preparare: Vişinele se sfarmă ca să se spargă şi sîmburii. Se pun la fiert 15 minute cu apă, apoi se strecoară bine prin tifon. Zeama se fierbe din nou cu zahărul pînă ce s-a legat, se pun...Read more »
Supă-cremă de ţelină cu lapte de soia
Ingrediente: 2 ţeline potrivite 2 cepe 3 cartofi 2 morcovi 1 lingură vegeta 1 cană lapte soia pătrunjel verde tocat mărunt Mod de preparare: Fierbem ceapa, ţelina şi morcovii. Cartofii se pun mai târziu la fiert. Cu ajutorul blenderului se obţine un piure, peste care punem laptele de soia şi vegeta. Se...Read more »
Supă cu găluşte din spanac
Ingrediente: 600 g spanac 3 litri supă de zarzavat strecurată 1 ou mare şi încă un albuş 1 lingură boia dulce 2 linguri făină 1 lingură vegeta 1 legătură mărar Mod de preparare: Spanacul curăţat bine se opăreşte 1 minut, apoi se pasează cu mixerul. Se amestecă pasta de spanac cu făină,...Read more »
Varză pane
Ingrediente: 2 verze mici 100 g pesmet 2-3 ouă 100 g făină vegeta sare ulei pentru prăjit Mod de preparare: Varza se curăţă şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare. După ce a fiert 10-20 de minute, se scurge şi se presează, ca să iasă toată apa. Se taie...Read more »
Pasta de avocado I
Ingrediente: 2 avocado coapte bine 2-3 căţei de usturoi 1 lingură suc de lămâie sare Mod de preparare: Avocado se spală, se taie pe jumătate şi se îndepărtează sâmburele. Cu ajutorul unei linguri, scobim pulpa pe care o punem în robotul de bucătărie cu restul ingredientelor. Se obţine o pastă omogenă, care...
Read more »
Icre de fasole boabe
Ingrediente: 1 cană fasole boabe 100 ml ulei 1 ceapă 1 lingură suc de lămâie sare Mod de preparare: Fasolea se alege, se spală şi se pune la înmuiat 12 ore. Se aruncă apa în care a stat la înmuiat şi se adaugă alta şi se pune la fiert. După ce a...
Read more »
Snitel de cascaval
Ingrediente: 200 g caşcaval 1 ou 1 lingură faină 2 linguri lapte 3 linguri untdelemn piper Mod de preparare: Se taie caşcavalul în felii groase de un deget,se trece prin lapte .Se bate oul cu faină şi piper se scurge caşcavalul de lapte, se trece prin oul bătut şi apoi se tăvăleşte...Read more »
Pastă de legume
Ingrediente: 4 cartofi 3 morcovi 1 ţelină potrivită 1 păstârnac 1 legătură pătrunjel verde maioneză din 2 ouă sare 1 ardei roşu Mod de preparare: Legumele se curăţă, se spală şi se pun la fiert cu apă şi un praf de sare. Când sunt bine fierte, se scurg de zeamă şi se...
Read more »
Ardei gogoşar umpluţi cu pateu vegetal
Ingrediente: 7 ardei 1 cutie pateu vegetal 100 g brânză dulce 2 gălbenuşuri 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Ardeii se spală, li se îndepărtează cotorul, li se scot seminţele şi se pun la scurs cu gura în jos. Pentru umplutură, se încorporează restul ingredientelor cu ajutorul mixerului. Se aşază pe...
Read more »
Ardei umpluţi cu branză
Ingrediente: 1 kg ardei 200 g brânză de vaci 100 g brânză telemea pasteurizată 1 legătură mărar 3-4 linguri smântână Mod de preparare: Ardeii se spală, li se îndepărtează cotorul, li se scot seminţele şi se pun la scurs cu gura în jos. Cu o lingură de lemn, se freacă brânza dulce...Read more »
Pastrama de manzat
Mod de preparare: Se taie bucăţi late de carne de 3-5 cm grosime.Se dau cu sare multă şi se lasă în copaie 8-10 zile Se spală carnea-n trei ape şi se pune sub teasc, o zi şi o noapte, să-i iasă zemurile cele rele Se amestecă într-un litru de vin bun şi vechi...Read more »
Roşii umplute cu conopidă
Ingrediente: 1 kg roşii 300 g conopidă 100 g brânză dulce 200 g maioneză verdeaţă 3-4 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Roşiile se spală, li se taie capacul, se scobesc şi se aşază cu gura în jos pe un platou, ca să se scurgă. Conopida desfăcută în bucheţele se spală...
Read more »
Icre de năut
Ingrediente: 250 g năut 150 g maioneză 1 ceapă sare 1 -2 linguriţe suc de lămâie Mod de preparare: Năutul se alege, se spală şi se pune la înmuiat 12 ore. Se scurge apa în care a fost înmuiat şi se pune alta, apoi se pune la fiert. După ce a fiert...Read more »
Pateu de morcovi
Ingrediente: 4-5 morcovi 1 căţel de usturoi maioneză din cartofi Mod de preparare: Se curăţă, se spală patru morcovi: doi se fierb, doi nu. Cei fierţi se lasă să se răcească, apoi se dau prin răzătoarea mică. Pe aceeaşi râzătoare se dau şi ceilalţi doi morcovi. Se adaugă maioneza din cartof, atât...
Read more »
Pateu de linte I
Ingrediente: 250 linte 2 cepe 1 morcov 2 cartofi 4-5 căţei de usturoi 100 g ulei sare cimbru maghiran 1 lingură pastă de tomate Mod de preparare: Lintea se alege, se spală bine şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Dimineaţa se spală în mai multe ape, îndepărtându-se cât mai...
Read more »
Pateu de soia boabe I
Ingrediente: 250 g soia boabe 100 ml ulei 2 cepe 1 căpăţână usturoi 1 lingură vegeta 1 linguriţă cimbru coriandru 1 linguriţă boia de ardei dulce sare Mod de preparare: Soia boabe se alege, se spală şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţă. Se aruncă apa în care a stat...Read more »
Salată nemţească
Ingrediente: 1 cană orez fiert 2 castraveţi 3 căţei de usturoi 1 salată 100 g alune caju 150 g iaurt slab 2-3 linguri suc de lămâie sare 2-3 linguri ulei de măsline 1 legătură mărar Mod de preparare: Salata se spală, se rupe cu mâna în bucăţi mai măricele, îndepărtându-se cotorul. Se...Read more »
Reţete de post: Pizza de post
Ingrediente pentru aluat: 100 g margarină vegetală 100 g apă minerală sau sifon 25 g drojdie sare făină cât cuprinde 1 linguriţă miere de albine Ingrediente pentru compoziţie: 200 g brânză tofu 200 g parizer vegetal 1 ceapă 100 g ciuperci (opţional) 100 g ml suc de roşii 2 roşii 2 gogoşari 100...Read more »