Retete magice:
Retete de post: Sarmale de post
Ingrediente: 1 varză murată 1 ceaşcă orez 3 cepe 1 pahar bulion roşii gros 1 pahar untdelemn 1 morcov piper boabe sare piper măcinat paprică 100 g prune uscate (stafide, ciuperci, felii de măr uscate) Mod de preparare: 2 cepe se toacă şi se călesc în ulei se sting cu orez şi...Read more »
Ardei umpluti cu varza
Ingrediente: 5 kg ardei foarte graşi 1 kg morcovi 3 verze mijlocii cimbru mărar 1 litru oţet 1 linguriţă piper 3 linguri apă 2 linguri rase cu sare Mod de preparare: Se grijesc ardeii de seminţe şi cotoare, se spală varza se taie fideluţă, morcovii se rad se pune zeama la fiert....Read more »
Piure de ţelina cu peşte
Ingrediente: 1 ţelină mare 2 cepe 2 linguri peşte din conservă 1 pahar de vin alb sare piper Mod de preparare: Cureţi ţelina, o tai rondele mai groase şi o fierbi până se înmoaie. Toci cepele, le căleşti, apoi adaugi peştele, sare, piper după gust şi vinul alb. Fierbi totul până se...Read more »
Pilaf cu peşte
Toci 2 cepe mari, le căleşti puţin, adaugi 3 linguri de bulion, sare, piper, 6 căni şi 1/4 de apă şi laşi să fiarbă. Când apa dă în clocot, pui 1 pahar şi jumătate de orez şi 1 kg de peşte sărat, curăţat şi spălat. Laşi să fiarbă 10-15 minute, apoi dai cratiţa...Read more »
Cum se prepara Cocktail Smiler (video)
Ingrediente: 50 ml tequila 25 ml lemon juice ½ tsp caster sugar 2 tsp ruby port 1 maraschino cherry Some Ice cubes 1 chopping board 1 knife 1 squeezer 1 shot measure 1 cocktail shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) or a small sieve 1 highball glass Cum se...
Read more »
Legume si fructe in otet
Ingrediente: 1 kg ceapă roşie mică 5 căpăţâni usturoi 1 ţelină mijlocie 5 morcovi potriviţi 3 legături cimbru uscat 3 rădăcini hrean 1 legătură tulpini mărar uscat 3 mere tari 7 kg gogoşari roşii prune varză roşie mere conopidă 450g zahar 6 foi dafin 3 linguri sare Mod de preparare: Se curăţă...Read more »
Retete de post: Linte de post
Ingrediente: 400 g linte 1 ceapă 500 ml supă de legume 1 morcov 2 linguri oţet 1 lingură untdelemn 1 ceapă 3-4 căţei usturoi sare piper Mod de preparare: Se pune lintea la inmuiat în apă rece.Se pune lintea la fiert în 2 litri apă rece, cu supă de legume, ceapă tocată,...Read more »
Stifado
Ingrediente: 1,5 kg carne de vita macra 3 catei de usturoi 6 linguri untdelemn de masline sare piper 3 foi de dafin cate 1/2 lingurita de nucsoara macinata cateva cuisoare chimen 2 linguri bulion de rosii 2-4 linguri otet rosu de vin 250 g rosii pasate 100 ml vin rosu 1 kg cepe mijlocii...Read more »
Ciorbă ţărănească cu soia cuburi
Ingrediente: 3 litri apă 1 litru borş 100 g cuburi de soia 1 ceapă 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 1 ardei 1 cartof 1 mână fasole verde 1 ardei gras 3-4 roşii sau 200 ml suc de roşii verdeaţă (leuştean, mărar, pătrunjel) Mod de preparare: In 3 litri de apă...Read more »
Ciorbă de dovlecei
Ingrediente: 1 kg dovlecei micuţi 2 morcovi 2 cepe 1 rădăcină de pătrunjel 200 ml suc de roşii sau 4-5 roşii 1 lingură vegeta 2 linguri ulei 1 legătură de leuştean un ou pentru acrit putem folosi borş, zeamă de lămâie sau acreală de corcoduşe Mod de preparare: Morcovul şi rădăcina de...Read more »
Ciorbă de varză nouă
Ingrediente: 1 varză potrivită 2 ardei graşi 1 ceapă 2 morcovi 4-5 roşii 1 lingură de vegeta 1 litru borş verdeaţă (pătrunjel şi leuştean) 2 linguri de ulei Mod de preparare: Se pune la fiert morcovul tăiat cubuleţe mici, ceapa tocată mărunt, ardeiul tăiat fideluţă şi cartofii tăiaţi cuburi mai mari. Separat,...Read more »
Pui la cuptor
Ingrediente: 1 pui (mare şi bine îngrăşat, de curte) sau altă pasăre măruntaie pui 200 g unt ( 1 ceaşcă ulei) 300 ml smântână 1 lingură pastă usturoi sare piper 3 legături pătrunjel Mod de preparare: Mai întâi se grijeşte bine puiul, se toacă măruntaiele şi pătrunjelul, se freacă cu 150 g...Read more »
Pere confiate
Ingrediente: 1,500 kg pere de iarnă 1,400 kg zahăr zeamă de lămîie vanilie Mod de preparare: Perele se curăţă şi se scot seminţele, apoi se fierb în apă 15 minute şi se strecoară. Zahărul se pune la fiert cu 2 pahare apă şi cînd începe să se lege se pun perele şi...Read more »
Tocana de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 5 roşii răscoapte 1 linguriţă boia 1 legătură usturoi verde 1 pahar de untdelemn 1 linguriţă chimen pisat sare piper tarhon cimbru Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se taie îmbucături, se pun la fiert în apă cât să-i acopere, cu sare, piper, chimen. Ceapa se...Read more »
Retete de post: Tort de post II
Ingrediente: 1cană de ulei 11/2 cană de Cola 1 cană de zahăr pudră 2 linguri de cacao 1 linguriţă de amoniac sau bicarbonat drojdie cât jumătate de nucă făină cât cuprinde Mod de preparare: Din aceste ingrediente (făină ca la un aluat de chec mai gros) se face o compoziţie bine legată, care...Read more »
Ciorba de bob
Ingrediente: 300 g păstăi verzi de bob 1 morcov 1 legătură groasă de mărar verde 1 ceapă 100 g corcoduşe verzi sare Mod de preparare: Se toacă ceapa se rade morcovul se pun la fiert cu bobul în 2 litri apă până se-nmoaie .Se toacă mărarul se strivesc corcoduşele, fară sâmburi, se...Read more »
Ardei copti
Ingrediente: 2 kg ardei graşi sau capia 150 ml oţet de vin 2 linguri ulei 10 g piper 1 foaie dafin (cât mai mari şi mai sănătoşi) 1 lingură zahăr sau miere 2 linguriţe boabe muştar 1 aspirină 1 jumătate linguriţă sare Mod de preparare: Se spală bine ardeii. Se coc în...Read more »
Sote de pui cu ardei
Ingrediente: 1 pui 1 ardei gras 1 ceapa mare 2 linguri de untdelemn fin 1 lingurita zahar 1 lingurita mustar picant 2 linguri vermut 2 linguri smantana sare piper Mod de preparare: Se taie puiul bucati. Se pune uleiul la incins intr-o tigaie adanca de metal si se rumenesc bucatile de carne la foc...Read more »
Salata de vinete I
Ingrediente: 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi) 1 pahar untdelemn 1 ceapă roşie, mare tare 1 lingură oţet mere 2 roşii coapte sare piper Mod de preparare: Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se...Read more »
Patlican Musakka
Ingrediente: 1 kg vinete 50 g ulei de masline 250 gr carne tocata 2 cepe mici 2 rosii 2 lingurite bulion 2 lingurite sare 1/4 lingurita piper 1/2 cana apa patrunjel Mod de preparare: Se curata vinetele fisii si se taie in felii de 1 cm grosime. Se prajesc usor in ulei pina devin...Read more »
Balmos
Ingrediente: 150 g unt 2 litri smântână 1 linguriţă sare 1 kg mălai 1,5 litri lapte acru Mod de preparare: Intâi se pune untul în ceaun să se topească la foc micApoi se adaugă smântână şi sarea, la fiert, amestecându-se des şi conştiincios. Când astea s-au încins se adaugă mălaiul (ca la...Read more »
Vitel cu usturoi si ardei (Kelaidi)
Ingrediente: 1 1/2 kg de carne (de preferinta pulpa) vita 500 g ardei 4 rosii taiate cubulete 1 capatina usturoi 250 g brinza telemea de oi 250 g unt topit sare piper Mod de preparare: Se taie carnea, ardeii rosiile si brinza in bucatele (cubulete). Se pune carnea intr-o cratita de cuptor, se pun...Read more »
Reţete de post: Sarmale de post in foi de spanac
Ingrediente: 500 g foi de spanac 3 cepe mari 250 g orez 5-6 linguri ulei 1 litru borş 1 lingură vegeta sare 1 legătură mărar 2-3 linguri pastă de tomate 1 lingură făină Mod de preparare: Foile de spanac se aleg, se spală şi se opăresc cu 500 ml borş, cu mare...Read more »
Vrajitoriile lui Jamie Oliver 4 (video)
Read more »Sufleu de linte cu praz
Ingrediente: 250 g linte 500 g praz 50 g stafide 1 ceapă potrivită 1 frunză de dafin 2 linguri ulei 3 linguri pesmet 2 linguri unt 1 vârf cuţit de praf de chili 1 lingură vegeta Mod de preparare: Lintea înmuiată de seara se pune la fiert împreună cu ceapa tocată mărunt,...Read more »
Salată de crudităţi cu maioneză si smantană
Ingrediente: 2 morcovi mari 1 ţelină 1/2 varză dulce 2 mere 1 rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 3 ouă 1 linguriţă zeamă de lămâie 2 linguri smântână 100 ml ulei sare piper 1 ridiche 1 castravete frunze de salată 2-3 măsline pentru ornat Mod de preparare: Cureţi morcovul, păstârnacul, ţelina, merele, şi...
Read more »
Urechi de porc sarate
Ingrediente: 500 gr urechi de porc 2 cani apa 1cana otet 1/2 cana zeama de carne in care au fiert urechile 2 cepe taiate fin 3 catei usturoi taiati fin 10 catei usturoi intregi 1 frunza de dafin piper Mod de preparare: Se spala bine urechile si se lasa in apa pentru o ora....Read more »
Tort de nuci la rece
Ingrediente blat : 200 ml apă sau lapte 200 g zahăr 50 g cacao 500 g nuci prăjite şi măcinate Ingrediente crema :100 ml apă sau lapte,15 linguri de zahăr, 100 g cacao,2 linguri de zeamil sau făină, 500 g unt,2 gălbenuşuri Mod de preparare: Nucile se pun la fiert cu apa,...Read more »
Turta din faina de grau
Ingrediente: 500 g făină sare apă cat cuprinde aluatul Mod de preparare: Făina se cerne, se frământă cu apă şi un pic de sare până nu se mai lipeşte de degete. Se rup bucăţi de aluat, se rotunjesc şi turtesc şi se pun pe vatră sau într-o tavă presărată cu lăină,...Read more »
Musaca de peşte
Ingrediente: 500 g macrou congelat 1 kg cartofi 5 cepe 3 linguri bulion oţet sare 1 foaie de dafin piper Mod de preparare: Decongelezi macroul, îl cureţi şi-l pui la fiert în apă cu sare şi puţin oţet. Separat, fierbi cartofii în coajă. în acest timp, cureţi ceapa, o tai solzişori şi...
Read more »
Ciorba de pasat
Ingrediente: 1 ceaşcă păsat 1 litru zer acru sare mai multe frunze de ţelină, sfeclă, gulie, rubarbă, lobodă, ştevie, ceapă verde, usturoi verde, salată verde, mărar, pătrunjel, leuştean şi ce mai e verde în grădină sau pe câmp şi se mănâncă Mod de preparare: Se fierbe păsatul în 2 1 apă.Se grijeşte...Read more »
Verdeata la borcan
Ingrediente: verdeaţa mărar ori leuştean, pătrunjel ori ţelină, care vă place, cât să umple îndesat un borcan sare Mod de preparare: Se curăţă leuşteanul (să zicem) de tulpinile mai groase (sau de toate, cum vreţi) şi se îndeasă straturi în borcan. Fiecare strat se presară cu sare. După ce s-a lăsat leuşteanul...Read more »
Tocăniţă de linte cu soia cuburi
Ingrediente: 500 g linte 2 cepe 1 rădăcină pătrunjel 3 morcovi 100 g cuburi soia 1 lingură vegeta 3 linguri ulei 2 linguri unt oregano cimbru maghiran Mod de preparare: Cuburile de soia se fierb în apă cât să le acopere, ulei şi vegeta, între timp, se curăţă ceapa şi se taie...Read more »
Retete de post: Tocana de ceapa
Ingrediente: 6 cepe mari 3 linguri untdelemn 2 linguri pastă roşii 1 linguriţă oţet 3 căţei de usturoi 1 jumătate linguriţă paprică 1 morcov 1 linguriţă zahăr 1 legătură mărar Mod de preparare: Se pune ceapa tăiată felii mai groase la rumenit cu usturoi, morcov ras, boia, când a devenit transparentă, se...Read more »
Friptură de gluten
Ingrediente: 1/4 cană nucă măcinată 1/2 cană făină de ovăz 1/4 cană făină 1 si 1/2 cană făină de gluten 1 lingură vegeta 25 grame de drojdie 250 ml apă călduţă Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele, apoi se adaugă o cană de apă şi se încorporează rapid. Rezultă un aluat...Read more »
Salata de rosii
Ingrediente: roşii coapte şi tari 2 linguri ulei mărar cimbru sare piper Mod de preparare: Roşiile se taie în două şi apoi în felii subţiri se toacă verdeaţa se pune sare şi piper, se presară verdeaţă .Se toarnă ploaie uleiul, se amestecă să se lege sosul. Pofta buna!Read more »
Paste cu ton si busuioc
Ingrediente: 200 g paste 1 conservă ton 1 ceapă 1 lingură pastă de ardei 3 linguri pastă de tomate 1 căţel de usturoi busuioc sare piper ulei Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare şi în acest timp pregăteşti sosul. Cureţi ceapa, o tai mărunt şi o căleşti în ulei...
Read more »
Conopidă cu maioneză si usturoi
Ingrediente: 1 conopidă 2 căţei de usturoi maioneză din ouă sau maioneză vegetală de soia Mod de preparare: Conopida se fierbe cu apă şi puţină sare. Când este gata, se scurge bine şi se pasează până când totul devine o pastă omogenă. După ce s-a răcit complet, punem maioneza şi usturoiul tocat...Read more »
Retete de post:Tort cu suc de portocale
Ingrediente: 1 cană de zahăr 1 cană de ulei 1 cană de suc de portocale 3 căni de făină 1 plic de zahăr vanilat esenţă de vanilie 5-6 picături de şofran 1 vârf de cuţit de sare 1 linguriţă de bicarbonat stins cu lămâie Mod de preparare: Se bat cu mixerul timp de...Read more »
Teriyaki
Ingrediente: 4 bucati piept de pui (dezosat) Ingrediente sos marinat: 2/3 cescuta sos soia, 2 linguri de zahar, 1/2 cescuta mirin,lingura sake, 1 catel de usturoi, 1 lingura de ghimbir proaspat ras pe razatoarea mica, 2linguri ulei Mod de preparare: Se amesteca ingredientele pentru sosul de marinat intr-un castron (sake-ul si mirin-ul se pot...Read more »
Fasole grasă la cuptor
Ingrediente: 1 kg fasole tânără 2 ouă 50 g unt 60 g făină 150 g caşcaval vegetal 250 g ml lapte de soia sare condimente 1 linguriţă maghiran Mod de preparare: Se curăţă fasolea, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare. După ce s-a fiert, se...Read more »
Budincă de cartofi cu branză tofu
Ingrediente: 8 cartofi mari 100 g unt proaspăt 2 ouă 100 g smântână 200 g brânză tofu 1 lingură făină 1 lingură pesmet sare Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se fierb. După ce s-au fiert, se scurg şi se zdrobesc într-o cratiţă cu lingura. Se freacă untul şi...Read more »
Tort cu nuci I
Ingrediente blat: 8 albuşuri 400 g zahăr pudră 5 linguriţe cacao 250 g nuci măcinate 2 linguri pesmet Ingrediente crema :300 g unt, 100 g cacao, 200 g zahăr, vanilie, coajă rasă de portocală, 8 gălbenuşuri Mod de preparare: Pentru glazură se poate folosi frişcă sau şerbet. Se face un sirop din câteva linguri...Read more »
Ciuperci umplute cu brânză şi verdeaţă
Ingrediente: 1 kg ciuperci 1/4 kg telemea de oaie 3 legături ceapă verde 1 legătură usturoi verde 1 legătură pătrunjel verde 150 g unt 2 linguri bulion 1 lingură făină piper sare Mod de preparare: Cureţi ciupercile, le tai cozile, le speli în mai multe ape, apoi aşezi pălărioarele într-o tavă unsă...
Read more »
Tort cu mandarine si bomboane
Ingrediente: 4 ouă 200 g zahăr 1 pacheţel de zahăr vanilat 200 g făină 1linguriţă de praf de copt 600 g mandarine 9 bomboane ciocolata 250 g brânză de vaci 150 g smântână 1 linguriţă de zeamă de lămâi 600 ml frişcă 50 g migdale Mod de preparare: Se încinge cuptorul, în timp...Read more »
Toba simplă
Ingrediente: 2 picioare porc 2 urechi 2 rinichi 1 limbă 1 inimă 1 jumătate cap porc 100 g şoric 2 căpăţâni usturoi 3 foi dafin sare piper 1 băşică porc sau maţ gros de vită 500 g carne slabă porc Mod de preparare: Se pune seara băşica sau maţul la muiat în...Read more »
Pilaf grecesc
Ingrediente: 1 pui de 1 kg 3 ficatei 4 rosii 2 cepe 250 g ciuperci 300 g orez 6 dl apa unt sare zeama de la o jumatate de lamîie Mod de preparare: Se taie toata carnea in bucati potrivite. Se spala ciupercile, se taie si se stropesc cu zeama de lamîie. Se aureste...Read more »
Pasta de ardei
Ingrediente: 10 kg ardei 1 kg roşii 1 pahar untdelemn Mod de preparare: Se grijese ardeii de cotoare şi seminţe, se taie bucăţi şi se pun la fiert cu roşiile sparte şi stoarse, să lase zeamă. Se amestecă până dau bine în clocot şi s-au lăcut pastă .Se trece pasta prin sită;...Read more »
Salata de papadie
Ingrediente: frunze de păpădie, un castron plin sare piper boia mărar tocat 2 linguri oţet 3 linguri untdelemn Mod de preparare: Păpădia se taie mărunt, se lasă un pic în apa sărată, se scurge bine Se face sos din celefalte şi acela se toarnă peste păpădie. Pofta buna!Read more »
Orez a la Canton
Ingrediente: 4 cesti orez fiert 4 linguri untura 6 buc. cirnaciori 200 gr. sunca 2 oua 1 buc. ceapa 100 gr.ton ciuperci ceapa verde Mod de preparare: Se fierbe orezul in apa sarata, cu citeva ore inainte de pregatirea mincarii. Dupa ce a fiert, se scurge si se spala cu apa rece. Cirnaciorii,...Read more »
Sarmalute in frunze de stevie
Ingrediente: 20 – 25 frunze de ştevie 1 ceaşcă orez 2 morcovi 3 cepe 1 pahar bulion roşii 1 pahar untdelemn 1 lingură faină 1 litru borş 1 legătură mărar verde sare piper boabe şi măcinat Mod de preparare : 2 cepe se toacă, se pun la călit în untdelemn, până se-n moaie...Read more »
Ardei de umplut iarna
Ingrediente: 10 kg ardei graşi 5 legături frunze ţelină 1 pumn plin de frunze de vişin 1 aspirină 2 la 1 litru lichid sare, să fie cam 1 lingură rasă la 1 litru de lichid Mod de preparare: Se pune apă cu sare şi aspirină la fiert, vreo 3 litri.Se grijesc ardeii...Read more »
Vinete in bulion pentru iarna
Ingrediente: 4 vinete bine coapte 1 ardei gras 1 kg roşii 1 morcov 1 ceapă 1 ceaşcă untdelemn 1 căpăţână usturoi 1 lingură sare 5 fire cu frunze de ţelină Mod de preparare: Vinetele se taie felii groase de-un deget, se presară cu sare şi se pun între 2 funduri de lemn,...Read more »
Mancarica de vinete
Ingrediente: 5 vinete 3 ardei grasi 4 ceapa 2 morcov 1 patrunjel radacina 2 rosii 1capatana de usturoi 1 ceasca ulei 2 linguri bulion 2 legaturi patrunjel verde sare dupa gust apa Mod de preparare: Se aleg vinete potrivite care se curata de coaja, se taie rondele, se presara cu sare si se lasa...Read more »
Tartă cu capşune si kiwi
Ingrediente: 2 ouă 150 g făina 250 g zahăr + 1 lingură zahăr 1 linguriţă praf de copt 1 plic zahăr vanilat 1 lămâie 100 ml apă 1 plic praf de budincă de vanilie 250 ml lapte 150 g căpşune 2 kiwi 1 plic gelatină transparentă 1 esenţă de rom Mod de...
Read more »
Pasca moldoveneasca
Ingrediente: 400 g zahăr tos, foarte vanilat 400 g brânză de vaci 100 g unt 100 ml smântână 2 gălbenuşuri 150 migdale măcinate coaja de portocală rasă şi zaharisită stafide Mod de preparare: Se freacă untul cremă Se freacă brânza cremă Se adaugă pe rând la unt, gălbenuşurile, zahărul, smântână, brânza, migdalele,...Read more »
Retete de post: Tort de post I
Ingrediente: 1 kg frişcă Hulala 2 căni de zahăr 2 pacheţele zahăr vanilat 2 banane 2 portocale 2 mandarine 100 g stafide 1 cutie compot de ananas 1 cană de suc de portocale 5 plicuri de gelatină Dr. Oetker 50 g coniac sau lichior de stropit fructele tocate 2 kiwi Mod de preparare:...Read more »
Bulion de rosii
Ingrediente: 20 kg roşii sănătoase, coapte şi răscoapte 1 ceaşcă de sare Mod de preparare: Se grijesc, se taie bucăţi.Se trec prin sită există chiar şi azi în comerţ un soi de sită-storcător care lasă pieliţa veştedă de uscată. Se pune la fiert piureul, amestecând mereu, între 1 oră şi până se...Read more »
Jeleu de ananas
Ingrediente: 1 cutie mare de ananas (850 g) 1 lămîie 180 g zahăr 6 foi de gelatină (15 g) 1 pahar vin 1/4 l apă Mod de preparare: Cutia de ananas se desface şi din ea se scot cîteva bucăţi de ananas pentru decor. Zeama de ananas se fierbe 2-3 minute cu...Read more »
Salată de ardei copti
Ingrediente: 2 kg ardei gras sau capia 100 ml oţet de vin 2 linguri untdelemn 1 linguriţă sare 1 praf cimbru 1 căpăţână usturoi Mod de preparare: Ardeii se tratează grijuliu, ca mai sus, dar nu se mai pun în borcan vraişte ci se compune o stea splendidă într-un castron, cu codiţele...Read more »
Borş de vară
Ingrediente: 3 cartofi 1 morcov 1 ceapă 1 rădăcină pătrunjel 1 ţelină mică o mână de fasole păstăi 2 ardei graşi 3 roşii 1 dovlecel mic 500 ml borş 100 g smântână 2-3 linguri ulei 1 gălbenuş verdeaţă (leuştean, mărar, tarhon) 1 lingură vegeta Mod de preparare: Pe lângă legumele indicate în...Read more »
Mancare de fasole verde
Ingrediente: 1 kg fasole verde 2 cepe 2 morcovi 3 linguri ulei 2 ardei 2 linguri pastă tomate sare 1 legătură mărar verde Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovii tăiaţi rondele subţiri şi ardeiul tocat se călesc în puţină apă şi ulei. După ce s-au înăbuşit, se adaugă o cană...Read more »
Cartofi umpluţi cu branză
Ingrediente: 7-8 cartofi mari şi sănătoşi 500 g broccoli 150 g brânză dulce 1 ou 1 lingură vegeta 100 g lapte de soia 1 legătură de mărar şi alte condimente după gust Mod de preparare: Cartofii se spală, se curăţă, se fierb, dar nu de tot, apoi se taie în jumătăţi şi se...Read more »
Spanac scăzut
Ingrediente: 1 kg spanac 2 cepe 4-5 linguri ulei 2 linguri pastă de tomate 3-4 căţei de usturoi 1 legătură de mărar 1 lingură vegeta Mod de preparare: Spanacul se curăţă, se spală în mai multe ape şi se opăreşte cu apă clocotită şi sare. Se strecoară, se trece prin apă rece...Read more »
Gulii umplute
Ingrediente: 10 gulii potrivite 100 g ceapă 3-4 iinguri ulei 250 g orez decorticat 1-2 morcovi 300 g suc de roşii sare 100 g smântână degresată 1 legătură de mărar 1 lingură boia ardei dulce Mod de preparare: Se aleg gulii tinere şi de aceeaşi mărime, se curăţă, se scobesc în interior...Read more »
Rulouri cu şuncă presată şi cu carne de porc
Ingrediente: 10 felii de şuncă presată 800 g muşchi de porc 5 cepe 2 cutii de ciuperci întregi 2-3 căţei de usturoi piper boabe 2 foi de dafin ketchup dulce sare ulei 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Speli carnea, o tai felii pe care le baţi ca pentru şniţele. Cureţi apoi...Read more »
Rasol de praz
Ingrediente: 5 fire de praz 50 ml ulei 50 ml oţet 2 legături verdeaţă sare piper Mod de preparare: Cureţi prazul, îl tai bucăţi şi-l pui la fiert în apă cu sare. Separat, amesteci uleiul cu oţetul, verdeaţa tocată, sare şi piper după gust. După ce ai fiert prazul, îl scurgi bine...
Read more »
Mancare de gulii cu ceapa
Ingrediente: 4 gulii 2 cepe 100 g unt 150 g suc de roşii sare 1 linguriţă zahăr Mod de preparare: Se curăţă guliile, se spală şi se taie în felioare de circa 2 centimetri, într-o cratiţă cu capac, se pune untul, se adaugă guliile, sarea şi puţină apă caldă, se acoperă şi...Read more »
Icre de fasole
Ingrediente: 400 g fasole uscată 1 lămâie 2 cepe 3-4 linguri ulei sare Mod de preparare: Se fierbe fasolea. Când este bine fiartă şi scăzută de zeamă, se mixează sau se bagă în blender pentru a obţine o pastă fină. Se pune într-un castron se adaugă sare, ulei, ceapa tocată foarte fin...Read more »
Jeleu de lămîie
Ingrediente: 1 l apă 250 g zahăr 3 lămîi 6 foi de gelatină (15 g) vanilie Mod de preparare: Apa cu zahărul se pune la fiert şi cînd clocoteşte se pune coaja subţire de la 1 1/2 lămîie. Se ia de pe foc şi se lasă 10 minute, cu capac. între timp...Read more »
Sos de ciocolata
Ingrediente: 1/4 l lapte 80-100 g zahăr 1 ou 3 gălbenuşuri 80 g ciocolată menaj sau 1/2 lingură cacao vanilie Mod de preparare: Laptele, zahărul, vanilia şi ciocolata rasă, se pun la fiert. Cînd laptele clocoteşte, se pune cîte puţin peste ouăle amestecate bine cu telul, apoi se pune un capac. Se...Read more »
Tort diplomat cu jeleu
200 ml lapte 50 ml rom 30 g gelatină 800 g frişcă 2 zahăr vanilat 100 ml apă 2 pachete de limbi de pisică Mod de preparare: Gelatina se înmoaie timp de treizeci de minute în apă rece, apoi se pune la fiert cu laptele şi ouăle bătute cu zahăr...
Read more »Crap cu ciuperci
Ingrediente: 1 crap de 1 kg 750 g ciuperci 1 ceapă 1 lingură bulion 100 ml ulei 1 lămâie 1 pahar cu vin alb sare piper 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cureţi peştele, îl speli, îl presari cu sare şi-l laşi deoparte 10 minute. Decojeşti apoi ceapa şi o toci, cureţi...
Read more »
Rotogoale de berbec
Ingrediente: 1 kg rotogoale 1 căpăţână usturoi 100 g slănină afumată 250 g carne oaie 1 vârf de cuţit cimbru sare piper paprică Mod de preparare: Se spală cât se poate de bine rotogoalele.Deci, zic iar, se spală bine rotogoalele, apoi se crestează şi se împănează cu slănină afumată, carne şi 1...Read more »
Coajă de pepene confiată
Ingrediente: 1 pepene de circa 4 kg cu coaja groasă, culoare verde vegetală 1,800 kg zahăr zeamă de lămîie Mod de preparare: Pepenele se taie felii, se curăţă de miez (care se mănîncă) şi de coaja verde. Fiecare felie (coajă) se taie în 2-3 bucăţi şi se fierbe în apă colorată verde,...Read more »
Urzici sleite
Ingrediente: 1 kg urzici 1 ceapă 250 g morcovi 1 păstârnac 2 linguri mălai 2 linguri miez de nucă, măcinat 5-6 căţei usturoi 1 linguriţă hrean ras sare 3 linguri de unt Mod de preparare: Se rad ceapa, morcovii, păstârnacul se grijesc urzicile bine, se pun la fiert în puţină apă cu...Read more »
Jeleu de vin
Ingrediente: 1/4 l apă 1/2 l vin alb obişnuit 1/4 l vin superior tămîios sau de Cotnar 250 g zahăr 6 foi de gelatină Mod de preparare: Apa şi zahărul se pun la fiert 2 minute, apoi se pune gelatina care a fost muiată în apă rece circa 20 minute, Cînd s-a...Read more »
Tort diplomat
Ingrediente: 800 g smântână 8 ouă 400 g zahăr 2 linguri de gelatină pişcoturi vanilie stafide ananas portocale banane Mod de preparare: Se bat gălbenuşurile cu zahăr pe baie de aburi, până se face ca o smântână groasă, apoi separat se înmoaie gelatina în zeama de la compot. După ce se răceşte crema...Read more »
Tocăniţă de fasole roşie
Ingrediente: 500 g fasole roşie 100 g făină caju 1 legătură ceapă verde 1 morcov 1 ţelină 2 cartofi 2 linguri ulei de măsline 250 g suc de roşii cimbru coriandru sare Mod de preparare: Se fierbe fasolea. Faina caju se macină fin. Ceapa, morcovul şi ţelina se taie rondele late de...Read more »
Plachie bucovineană
Ingrediente: 800 g crap 500 ml suc de roşii 3 cepe 300 g hribi uscaţi 3 căţei de usturoi 200 g margarină 100 ml vin roşu sare piper cimbru 1 legătură pătrunjel 2 linguri pastă de ardei Mod de preparare: Cureţi crapul, îl speli şi-l tai bucăţi, cureţi şi ceapa, o tai...
Read more »
Linte cu macaroane asortată
Ingrediente: 300 g linte 250 g macaroane asortate 150 g morcovi 1 ceapă 1 ardei roşu 250 g brânză de vaci degresată 100 g smântână proaspătă 2 ouă sare condimente (cimbru) Mod de preparare: Lintea se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Apoi se aruncă apa şi se pune la fiert...Read more »
Tocăniţă de linte cu friptură de gluten
Ingrediente: 500 g linte 1 ceapă 1 morcov 2-3 căţei de usturoi 1 foaie dafin 2 linguri ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Lintea se pune la fiert în apă clocotită, după ce a fost aleasă şi bine spălată. Ceapa tocată mărunt şi morcovul tăiat cubuleţe mici le punem să se...Read more »
Conopidă cu unt si caşcaval
Ingrediente: 1 kg conopidă 100 g unt 100 g caşcaval sare Mod de preparare: Conopida se curăţă de frunzele verzi, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită cu puţină sare. Se fierbe la foc mic 20-30 de minute. Până se serveşte, conopida se ţine în apa în care a...Read more »
Piure de conopidă
Ingrediente: 1 kg de conopidă 3 cartofi 100 g unt 100 g lapte sare Mod de preparare: Conopida şi cartofii se curăţă, se spală, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o oală cu apă clocotită şi sare. Se fierb la foc mic până când sunt gata. Se scurg şi se...Read more »
Dovlecei cu măsline
Ingrediente: 1 kg dovlecei 3-4 linguri de ulei 2 cepe 250 g măsline dietetice 1 foaie dafin zeamă de lămâie sare maghiran şi tarhon Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt se căleşte în apă şi ulei. După ce s-a înmuiat bine, se adaugă dovleceii curăţaţi de coajă şi seminţe, tăiaţi cubuleţe ceva...
Read more »Chisca moldoveneasca
Ingrediente: 1 kg carne de la gât şi falei 1 pahar sânge 500 g păsat (crupe se spune) 1 ceşcuţă apă sare piper Mod de preparare: Carnea fiarta se toacă, se amestecă cu păsat, sânge, sare şi piper. Maţul gros, bine grijit, se umple dar nu îndesat se toarnă apă la ambele...Read more »
Vinete pane cu mujdei de usturoi
Ingrediente: 3 vinete 100 g pesmet 2 ouă 3 linguri făină 2-3 linguri ulei sare Mod de preparare: Se taie vinetele de-a lungul, în felii groase de 1 cm sau rondele, în funcţie de plăcerea fiecăruia. Se presară cu sare şi se lasă 20 de minute să se scurgă de zeama amăruie,...Read more »
Ciuperci ciobanesti
Ingrediente: 1,5 kg ciuperci cu pălărie mare (mânătărci, albe de pajişte, păstrăviori de fag, bureţi şerpeşti) 150 g slănină afumată 200 g brânză de burduf 150 g urdă piper Mod de preparare: Se taie picioruşul ciupercilor se spală ciupercile, temeinic, se aranjează într-o tavă se toacă mărunt, cu cuţitul, picioruşul şi slănina...Read more »
Mazare sote
Ingrediente: 600 g mazăre 3 morcovi 200 g boabe porumb din conservă 1 broccoli sare 2-3 linguri ulei 1 legătură de mărar Mod de preparare: Morcovul se curăţă, se spală, se taie cubuleţe mici şi se pune la fiert în apă clocotită. Se adaugă şi mazărea şi se fierb în apă scăzută...
Read more »Spanac cu branză la cuptor
Ingrediente: 1,5 kg spanac proaspăt sau de la congelator 200 g telemea nesărată de vacă 50 g unt 1 lingură făină sare 1 lingură caşcaval ras Mod de preparare: Speli spanacul şi-l pui la fiert în apă cu sare pentru 10-15 minute, după care îl strecori, îl tai mărunt şi-l amesteci cu...
Read more »
Budincă de spanac cu soia granule
Ingrediente: 1 kg spanac 100 g granule soia 2 linguri făină 1 lingură unt 100 ml lapte 2 ouă vegeta Mod de preparare: Spanacul se alege bine şi se spală în mai multe ape, după care se opăreşte cu apă clocotită şi sare. Se scurge şi se dă prin maşina de tocat....Read more »
Fursecuri de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 4 linguri făină de grâu sare chimen 100 g margarină Mod de preparare: Cureţi de coajă cartofii, îi speli şi îi dai pe râzătoare, apoi amesteci cu făina şi puţină sare. Adaugi margarina şi frămânţi bine. întinzi apoi o foaie cam de 2 cm grosime din care tai...Read more »
Mancare de gutui
Ingrediente: 1,5 gutui frumoase 100 g zahăr 50 ml ulei 50 g făină Mod de preparare: Gutuile se spală bine şi se şterg cu un prosop de bucătărie. Se taie felii potrivite de 2 cm şi se scot cu cuţitul porţiunile tari şi sâmburii. Feliile se prăjesc în ulei şi se scot...Read more »
Toba de ardeal
Ingrediente: 1 burtă de porc 500 g carne 2 rinichi 1 lingură sare 1 linguriţă paprică 1 limbă câteva fâşii de şorici 2 urechi (vărfuri) 1 vârf cuţit piper măcinat 200 g slănină (o bucată lungă cât burta) Mod de preparare: Se taie toată carnea, limba şi slănina, fâşii, se dă cu...Read more »
Fasole verde în aluat cu bere
Ingrediente: 1/2 kg fasole verde de la congelator 1 ceapă 6-7 linguri de făină 200 ml bere fără alcool sare piper ulei Mod de preparare: Amesteci făina cu berea, pui sare şi piper după gust şi omogenizezi aluatul care trebuie să fie mai consistent decât cel de clătite. Decongelezi fasolea şi o...
Read more »
Mancare de mazăre
Ingrediente: 1,2 kg mazăre verde sau 2 borcane de 700-800 g 3-4 linguri ulei 2 cepe mari 2 linguri bulion sare 1 legătură mărar 2 linguri făină Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit cu apă şi ulei, apoi se adaugă făina bătută bine într-o cană cu...Read more »
Plăcintă cu spanac
Ingrediente: 1 kg spanac 500 g brânză de vaci 2 ouă sare 2 linguri ulei Pentru foi: 1 pachet margarină vegetală drojdie cât o nucă făină 1 linguriţă miere 150 g apă călduţă Mod de preparare: Pentru foi: se pune margarina într-un castron mai mare, drojdia se amestecă cu o linguriţă de...Read more »
Sos cald de căpşuni sau fragi
O reteta de sos cald de capsuni sau fragi din: capsuni sau fragi, zahar si vanilie. Ingrediente: 700 g căpşuni sau fragi 180 g zahăr vanilie Mod de preparare: Căpşunile se spală şi se dau prin sită deasă de păr. Se fierb într-un vas smălţuit cu zahărul şi cu vanilia 20 minute, amestecîndu-se...Read more »
Ciorbă de loboda roşie
Ingrediente: 3 litri apă 7 legături lobodă roşie 1 morcov 1 ceapă 2 cartofi 3 linguri ulei 1 lingură vegeta 1 legătură leuştean 500 ml borş (sau acreală de corcoduşe) Mod de preparare: In cei trei litri de apă, fierbem morcovul tăiat cubuleţe, loboda tăiată mărunt şi cartofii tăiaţi în patru. Loboda...Read more »
Bastonaşe de cartofi prăjiţi
Ingrediente: 6 cartofi 2 linguri făină sare ulei Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi tai bastonaşe lungi şi subţiri cât un creion. Le presari cu sare, le treci prin făină şi le prăjeşti în ulei încins. Sunt foarte buni ca atare sau drept garnitură la şniţele de post sau...
Read more »
Bulz
Ingrediente: 1 litru apă 500 g mălai 500 g brânză de burduf 50 g unt 500 ml lapte bătut Mod de preparare: Nu mă-ndoi de la regulă, deci tot cu brânză de burduf grasă, sărată şi usturoasă vă zic să umpleţi bucăţile de mămăligă întinse un pic pe o scândură şi unse...Read more »
Mamaliga pe paturi II
Ingrediente: mămăliga 250 g cârnaţi 500 g carne tocată de porc 500 ml bulion roşii piper sare cimbru tarhon boia 5 ouă 100 ml smântână 200 ml vin alb 50 ml ţuică 200 g caşcaval 100 g slănină afumată 1 ceapă tocată mărunt, bob de orez Mod de preparare: Se tapetează fundul...Read more »
Jeleu de şampanie
Ingrediente: 1 sticlă de şampanie sau vin spumos 250 g zahăr 1 pahar apă 15 g sau 6-7 foi gelatină Mod de preparare: Apa şi zahărul se pun la fiert 2 minute, apoi se pune gelatina care a fost muiată în apă rece circa 20 minute. Cînd s-a topit gelatina, se strecoară....Read more »
Mamaliga pe paturi
Ingrediente: 1 kg mălai 3 1 apă 1 lingură sare 100 g unt 200 g urdă 200 g caş 200 g brânză burduf 200 g caşcaval 200 g smântână 200 g brânză telemea (un dărab sau o creastă, cât taie o brişcă iute) 200 g caş sau caşcaval afumat Mod de preparare:...Read more »
Boti
Ingrediente: 1 kg brânză de vaci 5-7 ouă 1 ceaşcă de mălai 1 lingură untură sare Mod de preparare: Mălaiul se pune la prăjit în untură până se schimbă la faţă .Ouăle se bat bine apoi se freacă temeinic cu brânză. Se mai adaugă la aluat jumătate din mălai, 1 lingură de...Read more »
Zara moata
Ingrediente: 1 ceapă ceva albitură 1 kg cartofi 1 morcov 1 litru zer de smântână (ce rămâne după ce se scoate untul din smântână), sare, piper, paprică Mod de preparare: Se toacă zarzavatul, se pune la fiert, 30 de minute, în puţină apă, cât să-1 acopere. Cartofii se curăţă, se taie cubuleţe...Read more »
Jeleu de caise
Ingrediente: 750 g caise 1/2 l apă 1 lămîie puţină vanilie 220 g zahăr 15 g gelatină Mod de preparare: Caisele se spală bine, se curăţă mai gros de coajă, se taie in două şi se scot simburii. Se pune la fiert apa, zahărul, cojile de caise, cîţiva simburi sparţi şi se...Read more »
Răcoritoare din capşune si vin alb
Ingrediente: 1/2 kg căpşune 1/2 kg zahăr 1 şi 1/2 l apă 1/2 l vin alb demidulce (în funcţie de gust poţi pune şi demisec) 1 esenţă de rom Mod de preparare: Cureţi şi speli căpşunele, le presari cu zahăr, torni apă fierbinte şi laşi totul să se răcească. Adaugi apoi vinul...
Read more »
Tort cu pişcoturi de şampanie şi spumă de căpşune
Ingrediente: 300 g pişcoturi de şampanie 350 g căpşune 250 g zahăr pudră 2 albuşuri zeama de la 1/2 lămâie 1 pahar lapte 100 g frişcă Mod de preparare: Speli căpşunele, dai câteva deoparte pentru decorat şi le laşi pe celelalte într-o strecurătoare să se scurgă. Baţi apoi albuşurile spumă tare cu...
Read more »
Dovlecel pane la tavă
Ingrediente: 2-3 dovlecei 2 ouă 1 lingură făină 1 lingură vegeta sare 2-3 linguri ulei pesmet 1 legătură mărar Mod de preparare: Dovlecelul se spală, se curăţă de coajă, şi se taie feliuţe de 0,5-1 cm grosime. Acestea se pun într-un vas, se sărează, se lasă 10 minute, apoi se scurg. Ouăle...Read more »
Sfaraiala
Ingrediente: 250 g brânză de oaie 3 cepe mari 4 felii de slănină (100 g) Mod de preparare: Slănina se crestează şi se pune în tigaie, să se prăjească pe ambele părţi .Ceapa se taie felii subţiri se scoate slănina, iar în untura lăsată se pune ceapa la călit până devine sticloasă....Read more »
Jeleu de portocale
Ingrediente: 3/4 l apă 220 g zahăr puţină vanilie 6 foi (15 g) de gelatină 3 portocale 1/2 lămîie Mod dfe preparare: Apa, zahărul şi vanilia se pun la fiert şi cînd clocoteşte se pune coaja subţire de la 1portocală. Se ia de pe foc şi se lasă 10 minute, cu capac,...Read more »
Linte roşie cu orez
Ingrediente: 300 g lintea roşie 1 ceapă 2 linguri ulei 250 g orez 1 legătură pătrunjel 1 lingură suc de lămâie 50 g smântână 1 lingură vegeta condimente (oregano, maghiran, cimbru) 2 linguri pastă de tomate Mod de preparare: Lintea se pune la fiert în apă clocotită, după ce a fost în...Read more »
Zarbusca
Ingrediente: 2 litri zer (de la brânza de vaci) 1 morcov 1 ceapă 2 linguri de mălai sare 500 g cartofi Mod de preparare: Morcovul şi ceapa, curăţate şi tăiate bucăţi, se pun la fiert într-un litru apă. Se curăţă cartofii, se taie îmbucături, se pun şi ei în zeama ce deja...Read more »
Ruladă cu ciuperci si spanac
Ingrediente: 500 g ciuperci 1 kg spanac 3 ouă 150 g smântână degresată 100 g caşcaval 1 lingură vegeta 2-3 linguri fulgi de ovăz 3-4 linguri ulei pesmet pătrunjel ardei şi roşii pentru decorat Mod de preparare: Ciupercile spălate şi tăiate mărunt, caşcavalul ras, 100 g smântână, cele 2 ouă bătute separat...Read more »
Jeleu de struguri
Ingrediente: 7,500 kg struguri negri tămîioşi 1/4 l apă 6 foi de gelatină (15 g) 180 g zahăr 1/3 lămiie Mod de preparare: Strugurii se spală, se aleg boabele, se zdrobesc şi se pun la fiert cu zahărul şi apa. După ce au fiert 15 minute, se strecoară bine de toată zeama,...Read more »
Renglote confiate
Ingrediente: 1 kg renglote 1,300 kg zahăr vanilie zeamă de lămîie Mod de preparare: Zahărul se fierbe cu vanilia şi 1 1/2 pahar apă. Cînd începe să se lege, se pun renglotele bine spălate şi se fierb 15 minute. A doua zi se fierb încet cu puţină zeamă de lămîie, pînă ce...Read more »
Colaci
Ingrediente: 2 kg faină 125 ml ulei 100 g drojdie apă cât primeşte aluatul 1 linguriţă zahăr (ori cât iei de două-trei ori între trei deşte) Mod de preparare: Drojdia se desface într-o ceaşcă de apă caldă .Se cerne faina moviliţăîn mijlocul moviliţei se face loc pentru zahăr, drojdie şi ulei,apă, se...Read more »
Şerbet de alune
Ingrediente: 1 kg zahăr 160 g alune sau migdale vanilie 1/41 apa 60 g glucoza Mod de preparare: Alunele se prăjesc, se curăţă de pieliţă bine, se macină, apoi se pisează. Din zahăr, apă şi vanilie se face şerbetul de vanilie şi se amestecă cu alunele pisate şi glucoza. Dacă este prea...Read more »
Cum se prepara Cocktail Alleluia (video)
Ingrediente: 50 ml tequila gold 1 tsp maraschino liqueur 1 tsp blue Curacao ½ tsp caster sugar 15 ml lemon juice 1 maraschino cherry 1 orange slice tonic water ice cubes 1 25m/50ml measure 1 shaker 1 strainer (if shaker doesn’t include one) or a small sieve 1 highball glass Cum se...
Read more »