luni, 17 septembrie 2012

Retete culinare #80


Retete culinare:

Supă de ceapă

  Ingrediente: 500 g ceapă 1 l supă 2 l apă sare 60 g unt sau ulei 100 g caşcaval par­mezan sau brînză piper pisat 2 chifle   Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se taie în două, apoi feliuţe subţiri şi se sotează la foc moderat cu unt sau ulei. Cînd începe să...
Read more »

Ciorbă de fasole boabe

  Ingrediente: 400 g fasole uscată 1ceapă zarzavat de supă cîţiva cartofi 3 linguri de ulei ziama de varză sare 1 legătură de pătrunjel 3 l apă   Mod de preparare: Fasolea, după ce a fost muiată cîteva ore, se pune la fiert. Cînd începe să clocotească se schimbă apa şi se pune din...
Read more »

Aripioare de pui cu ciuperci

Aripioare de pui cu ciuperci
  Ingrediente: 1/2 kg aripioare de pui 2 cutii cu ciuperci (sau 1/2 kg de ciuperci crude) 1 ceapă 1 pahar mic de vin (50 ml) smântână (facultativ) sare piper 1 legătură pătrunjel ulei 1 linguriţă făină 2 cuburi condiment concentrat   Mod de preparare: Cureţi aripioarele, le speli bine şi le pui să...
Read more »

Musaca din cartofi, branză si cabanos

  Pui la fiert 7-8 cartofi cu tot cu coajă, iar când sunt gata îi cureţi şi-i dai pe răzătoarea mare. Razi şi 200 g telemea şi 100 g parizer, tai mărunt o ceapă şi 200 g salam, tai bucăţi 100 g cabanos. Baţi apoi bine 4 ouă cu condiment şi 1-2 linguri bulion....
Read more »

Mîncare de dovlecei

  Ingrediente: 1,500 g dovlecei 1 lingură de făină 3 cepe 800 g roşii 150 g ulei sare 1 legătură de pătrunjel 100 g smintină   Mod de preparare: Ceapa se înăbuşe în ulei şi apă, apoi se adaugă făina. Dovleceii se curăţă, se taie sferturi şi se pun peste ceapă. Se aşază, se...
Read more »

Colţunaşi cu ciuperci si sos Madera

  Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 4 gălbenuşuri 450 g ciuperci 1 ceapă 1 legătură mărar 2 linguri smîntînă sare piper 150 g unt 2 linguri pesmet 1 1/2 lingură făină   Mod de preparare: Se face aluatul din 260 g făină, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, sare, unt şi puţină apă. Se întinde...
Read more »

Supă de gulioare

  Ingrediente: 500 g gulioare 1 1/2 l supă 30 g orez 250 g fasole fidea 1/2 1 lapte 3 lin­guri de smîntînă 1 l apă   Mod de preparare: Se rad gulioarele şi se fierb în supă împreună cu orezul. Fasolea se fierbe separat în apă cu sare şi bicarbonat (să se menţină...
Read more »

Castraveţi cu sos olandez

  Ingrediente: 1 kg castraveţi cruzi 120 g unt sare 1/2 lămaie 2 linguri de smantană piper alb 3 gălbenuşuri puţină făină   Mod de preparare: Castraveţii se curăţă, se taie in 4 (în lungime), se scot seminţele şi fiecare bucăţică se taie apoi în trei. Se fierb în apa cu sare timp de...
Read more »

Tocăniţă de ceapă cu pipote şi inimi de pui

Tocăniţă de ceapă cu pipote şi inimi de pui
  Ingrediente: 3 cepe 2 morcovi potriviţi 1/2 kg pipote şi inimi 3- 4 roşii din bulion sau 3-4 linguri de bulion sare piper 1 legătură mărar ulei   Mod de preparare: Speli pipotele şi inimile şi le pui la fiert în apă cu sare pentru 1/2 de oră. Cureţi apoi ceapa, o tai...
Read more »

Prajiturele cu morcovi

Prajiturele cu morcovi
  Ingrediente: 3 morcovi 2 linguri ulei 1/2 cană cu miere 1/4 cană cu apă 1 cană nucă de cocos 1/2 cană făină sare 1 plic zahăr vanilat   Mod de preparare: Cureţi morcovii, îi dai pe răzătoarea mică, apoi îi amesteci cu celelalte ingrediente şi un vârf de cuţit de sare. După ce...
Read more »

Castane glasate

  Ingrediente: 800 g castane 100 g zahăr 3 linguri sos brun 80 g făină de cartofi 1/2 pahar vin roşu 1/21 supă sau apă puţină sare 25 g unt   Mod de preparare: Castanele se curăţă de coaja exterioară, apoi se opăresc cite 5-6 bucăţi, se curăţă de pieliţă şi se pun in...
Read more »

Ruladă aperitiv cu ciuperci şi caşcaval

  Ingrediente: 250 g ciu­perci 2 cepe 200 g caşcaval 3 ouă 1 lingură făină 2 legături verdeaţă sare piper   Mod de preparare: Ceapa tocată mărunt o căleşti bine, pui şi ciu­percile tăiate felii, apoi o dai la rece. Razi caşcavalul, apoi îl amesteci cu verdeaţa tocată, făina, 2 ouă bătute bine, adaugi...
Read more »

Crochete de cartofi

  Ingrediente: 800 g cartofi 3 linguri de făină 4 ouă 60 g unt sare nucşoară pesmet ulei prăjit   Mod de preparare: Cartofii se fierb, se dau prin sită şi cînd sînt încă fierbinţi, se pun 2 lin­guri de făină şi se amestecă. După cîteva minute se amestecă cu untul, 2 ouă crude,...
Read more »

Covrigei de iarnă

  Ingrediente: 250 g smântână 250 g untură 150 g caşcaval ras (sau telemea) 2 linguri condiment 2 ouă făină cât cuprinde   Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele până obţii o cocă potrivit de tare şi o dai la rece pen­tru câteva ore. Iei apoi câte puţin din coca rece, modelezi beţişoare lungi...
Read more »

Cartofi americani

  Ingrediente: 1 kg cartofi 3 cepe 11/2 pahar lapte 3 linguri de smintană sare 150 g unt 1 păhărel whisky 60 g parmezan sau caşcaval 1/2 lingură de făină boia Mod de preparare: Cartofii se fierb şi se taie felii. Se face apoi un sos alb cu unt, făină, sare, lapte, smantană, cu...
Read more »

Slănină afumată

Slănină afumată
  Tai slănina fâşii de circa 10-15 cm lăţime şi 3-4 cm grosime şi o ţii în saramură (apa sărată, să stea oul desupra) timp de 8-10 zile. Scoţi apoi şunca, o speli cu apă călduţă, dupi care o dai într-un clocot-două. Faci cârlige din sârmă de aluminiu si pui slănina pe beţe, deasupra...
Read more »

Borş de cartofi

  Ingrediente: 600 g cartofi 6 fire de ceapă verde 1/21 borş 1 lingură ulei sare 2 ardei graşi 250 g roşii 1 legătură de leuştean 1 legătură de patrunjel 2 1/2 l apă   Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se taie cuburi egale. Se fierb 25 minute cu apa, sare, ceapa...
Read more »

Slănină, şuncă, muşchi si costiţă ţinute la saramură si afumate

  Carnea pe care vrei să o păstrezi pentru mai mult timp o pui la saramură, pe care o prepari în felul următor: cântăreşti carnea (slănină, şuncă, muşchi, costiţă). La fiecare 10 kg de carne pui 800 g sare. Aşezi într-un vas mai adânc sau într-o putină mai întâi şunca, apoi slănina tăiată bucăţi...
Read more »

Mâncare de fasole verde cu pui

Mâncare de fasole verde cu pui
  Ingrediente: 600 g fasole verde din conservă 6 ciocănele de pui 1 ceapă 4- 5 căţei de usturoi 2-3 linguri pastă de tomate sare piper 1 linguriţă de zahăr ulei     Mod de preparare: Cureţi şi speli bine ciocănelele, le dezosezi, tai carnea cubulete si o rumeneşti puţin în ulei încins. Scurgi...
Read more »

Saleuri cu mac si chimen

  Ingrediente: 2 căni untură (1 cană = 250 g) 1 ou mac chimen drojdie cât o nucă dizolvată în puţină apă călduţă cu o lingură de zahăr sare mai multă 1 şi 1/2 cană sifon sau apă minerală (aceeaşi măsură ca la untură) făină cât cuprinde pentru un aluat potrivit   Mod de...
Read more »

Groiză

  Groiza este de fapt zeama în care au fiert toate organele de la porc în cazan. Noi o strecurăm şi o punem din nou la fiert. Când dă în clocot adăugăm 1 kg arpacaş ales. După ce a fiert arpacaşul, punem sângele şi condimente după gust. Adăugăm maţele rămase de la porc tăiate...
Read more »

Praz umplut cu pastă de ficat

Praz umplut cu pastă de ficat
  Ingrediente: 300-400 g ficat de porc 3-4 fire de praz o bucată mică de slănină de la gât o ceapă mică tăiată solzişori condimente după gust   Mod de preparare: Pui ficatul şi slănina să fiarbă în apă cu sare, iar separat pui numai partea albă de la praz (de 5-6 cm lungime)...
Read more »

Untură si pastă de jumari

  Slănina o tai bucăţele potrivite pe care le pui la topit într-o cratiţă de 15-20 l, cu o jumătate de litru de apă, până îşi lasă untura. Laşi pe foc până când jumările şi untura sunt bine rumenite. Strecori untura şi o pui în borcane bine uscate, pe care le legi cu celofan...
Read more »

Iahnie de fasole boabe cu costita

  Ingrediente: 500 g fasole albă uscată 2 morcovi 1 foaie de dafin 2 cepe 1 rădăcină de pătrunjel sare piper 1 lingură de bulion pastă 150 g costiţă 120 g ulei   Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă în apă rece cîteva ore. Se pune la fiert. După 10 minute...
Read more »

Budincă de dovlecei cu şuncă

  Ingrediente: 1 kg dovlecei 1 pahar lapte 120 g caşcaval 100 g şunca 5 ouă 11/2 lin­gură de făină 220 g unt sare   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie bucăţi, se scot seminţele şi se sotează cu 80 g unt şi sare. Se face un sos alb (din 80 g...
Read more »

Şuncă afumata cu rumeguş amestecat cu mălai

  Alegem şunca, o tăiem bucăţi mai mari şi o punem într-un borcan, un rând de şuncă, un rând de sare şi usturoi şi procedăm ast­fel până umplem vasul. Completăm cu apă şi ţinem şunca la rece timp de două săptămâni. Scoatem apoi şunca, o punem la vânt până se scurge şi apoi o...
Read more »

Fasole bătută

  Ingrediente: 600 g f asole albă uscată 2-3 cepe 400 g ulei 1/2 linguriţă de boia 6 căţei de usturoi sare 1 morcov 1 pătrunjel   Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă în apă rece cîteva ore. Se spală din nou şi se pune la fiert cu apă timp de...
Read more »

Iahnie de cartofi cu măsline

  Ingrediente: 1 kg de cartofi săpunari 200 g măsline 200 g ulei 6 fire de ceapă verde 1 lingură bulion pastă sau 350 g roşii piper 1 foaie de dafin 1 legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se spală apoi se taie în bucăţi egale. Separat se taie...
Read more »

Cartofi cu ouă

  Ingrediente: 12 cartofi mari 12 ouă sare 1/2 l lapte 60 g branză 150 g unt   Mod de preparare: Cartofii se spală, se curăţă de coajă şi se coc la cuptor. Se scot şi se taie cu capac şi cu o lingură de masă se scobesc (ca de umplut). Partea care s-a...
Read more »

Găluşte de cartofi

  Ingrediente: 500 g cartofi 5 linguri de făină 3-4 ouă sare 150 g unt 3 linguri de pes­met   Mod de preparare: Cartofii se fierb, se dau prin sită şi se amestecă fierbinţi cu 3 linguri de făină, sare şi 3-4 ouă crude. Se fac găluştele, se dau prin făină şi se fierb...
Read more »

Budincă de cartofi

  Ingrediente: 500 g cartofi 120 g caşcaval 5-6 ouă sare puţin zahăr 1 pahar lapte 150 g unt puţin pesmet 1 pahar făină   Mod de preparare: Se face un aluat de ecler, apoi se pun la fiert 80 g unt, sare, lapte şi nuc­şoară rasă. Cînd clocoteşte se pune făina, se amestecă...
Read more »

Untură si jumări cu lapte si cartofi

  Tai slănina în bucăţele cât jumătate de palmă, o pun în cazan la foc şi adaugi circa 1 l de apă. Când începe să se to­pească, torni 1/2 l de lapte şi adaugi 8-10 cartofi curăţaţi. După ce s-a topit bine slănina, untura rămâne albă, iar jumările devin crocante şi au un aspect...
Read more »

Budinca de lapte

Budinca de lapte
  Ingrediente: 2-3 linguri făină 4-5 linguri lapte 100 g unt 6 ouă 6 linguri zahăr tos 1 cană stafide 50 g zahăr pudră cu gust de vanilie 2 linguri cacao   Mod de preparare: Topeşti untul într-o crăticioară, adaugi făina, amesteci, pui şi laptele şi fierbi sosul câteva minute. între timp, baţi albuşurile...
Read more »

Gulii cu cireşe

  Ingrediente: 1 kg gulii 250 g cireşe pietroase 3/4 lingură de făină 70 g chimen 150 g unt 3/4 pahare lapte sare 3 linguri de smîntînă 1 legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Guliile se curăţă, se taie sferturi (ca felia de portocală) şi se fierb cu apă, puţină sare şi 30...
Read more »

Fasole ţucără cu roşii

  Ingrediente: 800 g fasole ţucără 500 g roşii sare piper 6 căţei de usturoi 50 g unt 1legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Fasolea se curăţă, se spală şi se rupe în două, apoi se fierbe in apă cu sare timp de 12-15 minute şi se strecoară. Se pune într-o cratiţă cu...
Read more »

Costiţă fiartă in zeamă de varză si usturoi

  Alegi costiţa şi pieptul de porc (ce cantitate doreşti), le pui la fiert într-o oală mare (cu presiune, dacă ai) cu zeamă de varză (fără nici un pic de apă). Adaugi piper boabe, foi de dafin, cim­bru, coriandru şi busuioc, apoi laşi să fiarbă bine. Când furculiţa intră în costiţă este gata. Le...
Read more »

Antricot de viţel umplut cu pui

Antricot de viţel umplut cu pui
  Ingrediente: 8 antricoate un piept de pui 2 ouă o lingură de smântână 1/2 pachet unt câte­va fire de pătrunjel sare piper ulei   Mod de preparare: Treci carnea de pui prin maşină şi apoi o pui să se prăjească într-o tigaie în care ai topit untul. La final, potriveşti de sare, piper,...
Read more »

Alivenci cu branză de vaci si smantană

  Ingrediente: 450 g brînză de vaci 11/2 lingură făină albă 220 g mălai 120 g unt sare 25 g zahăr 5 ouă 300 g smantană   Mod de preparare: Branză se dă prin sită şi se amestecă cu 80 g unt, 5 ouă, făina, mălaiul, 3 linguri smîntînă, sare şi zahăr. Se pune...
Read more »

Suncă fiartă si afumată

  După 2 săptămâni scoatem şunca de la sare şi preparăm astfel: încălzim un tuci (ceaun) mare de apă şi adăugăm 3-4 pacheţele de piper boabe, 1 fachet foi de dafin, o mână bună de cimbru şi o strachină de usturoi pisat. Punem şuncile în această conpoziţie şi lăsăm să dea un clocot apa,...
Read more »

Conopidă grecească

  Ingrediente: 1 kg conopidă 230 g arpagic 150 g măsline verzi 250 g ulei 1/2 lămîie sare piper alb 80 g capere 1 legătură de pătrunjel   Mod de preparare: Conopida se rupe bucăţi, se spală bine şi se pune într-o cratiţă cu 1/2 1 apă, măslinele fără sîmburi, arpagicul sotat, 80 g...
Read more »

Bors de lobodă cu verdeaţă

  Ingrediente: 1 kg lobodă zarzavat de supă 1 ceapă 6 fire ceapă verde 30 g orez 4 lin­guri de ulei 1 legătură leuştean 1 legătură de pătrunjel sare borş lămîie sau sare de lămîie 3 l apă 3 linguri smîntînă   Mod de preparare: Loboda se pune la fiert cu ceapa tocată. Zarzavatul...
Read more »

Retete gustoase: Galuste cu prune

  Ingrediente: 1 kg cartofi 4 gălbenuşuri 4-5 linguri făină (pline) 1-l 1/2 kg prune pesmet 250 g unt 250- 300 g zahăr puţină sare Mod de preparare: Spălăm bine cartofii şi îi punem în apă clocotită cu puţină sare. Cînd sînt fierţi îi scurgem de apă, îi curăţăm şi imediat, fiind încă fierbinţi,...
Read more »

Pateu de porc

  Intr-o oală încăpătoare pui la fiert plămânii, inima, rinichii şi limba, după ce le-ai spălat bine şi le-ai tăiat în bucăţi mai mici. Spre sfârşitul fierberii pui în oală 2-3 cren­guţe de cimbru. Ficatul şi acea grăsime le prăjeşti într-o cratiţă şi adaugi şi ceapa tocată după gust. Separat, fierbi 500 g orez,...
Read more »

Gogosi (crafle) I

  Ingrediente: 500 g făină 3 ouă 1/2 pahar unt 2 linguri ulei 75 g zahăr 1 baton vanilie 30 g rom coajă do lămaie coajă de portocală 30 g drojdie 1 pahar lapte dulceaţă (sau marmeladă) 1/2 linguriţă sare 1 kg grăsime încinsă (untură sau ulei) Mod de preparare: Desfacem drojdia în lapte...
Read more »

Cozonac cu cas

  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 300 g caş 300 g brînză de vacă 125 g unt 150 g smîntînă 3-4 linguri coajă de lămîie 1 lingură făină zahăr sare Mod de preparare: Luăm în cantităţi egale caş dulce, untos şi brînză de vacă. Trecem caşul prin sită, prin râzătoare sau prin maşina...
Read more »

Cozonac cu branza de vaca

  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 600 g brînză de vacă 125 g unt 150 q smîntînă 3-4 ouă vanilie sta­fide coajă de lămîie 1 lingură făină zahăr sare Mod de preparare: Punem brînza într-un tifon, o legăm şi o aşezăm sub presă, ca să se scurgă tot zerul. Punem smîntînă de asemenea...
Read more »

Cozonac cu nuca I (corn cu nuca)

  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 200 g zahăr (sau mai puţin, după gust) 10 albuşuri puţină coajă de lămîie (rasă) 1/2 baton vanilie sau vanilină Mod de preparare: Dăm nuca prin maşină şi o amestecăm cu zahăr tos. Punem în nucă puţină coajă rasă de lămîie, praf de vanilie...
Read more »

Mancare de carne de porc cu carnati si sos

  Tai bucăţi mici 400 g carne de porc şi le prăjeşti în untură fierbinte. Adaugi apoi 250 g ciuperci tăiate felii, 2-3 cârnăciori afumaţi, 2-3 căţei de usturoi zdro­biţi. După ce s-au rumenit puţin, stingi cu bulion diluat cu vin şi potriveşti de sare şi piper. Mai laşi să fiarbă cam 20 de...
Read more »

Cartofi gratinaţi

Cartofi gratinaţi
  Ingrediente: 1/2 kg cartofi 4 ouă 1/2 pachet de unt pentru prăjit 2 linguri de lapte 50 g caşcaval câteva fire de pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofi de coajă, îi speli şi îi tai rondele subţiri pe care le usuci bine cu un şervet special de bucătărie, intr-o tigaie...
Read more »

Dovlecei gratinaţi cu şuncă

  Ingrediente: 800 g dovlecei 1 1/2 pahar lapte 3 linguri de smîntînă sare 1 legătură de mărar 100 g şuncă 60 g caşcaval 150 g unt 11/2 lingură de făină   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie în patru (in lungime), se scot seminţele şi se mai taie în două. Se...
Read more »

Salam din doua feluri de carne si cartofi

  Ingrediente: 5,250 kg carne de porc macră 1 kg carne de vită (astfel, salamul se usucă mai uşor) 2,5 kg slănină tare (nu osânză) 3 kg cartofi fierţi curăţaţi (fierbi în coajă 4 kg cartofi ca să-ţi rămână 3 kg) 300 g sare (sare mare, fără iod) 200 g boia dulce (din care...
Read more »

Rulouri din carne de porc cu carnati de casa si busuioc

  Ingrediente: 500 g muşchi de porc cârnaţi de porc şorici proaspăt de porc câteva linguri ulei 1 cană vin alb condiment piper măcinat busuioc scobitori   Mod de preparare: Tai muşchiul bucăţi, le baţi ca pentru şniţel, apoi le ungi cu puţin ulei şi presari condimentele (piper, busuioc, condiment). Peste ele pui bucăţi...
Read more »

Slanină la saramură

  Pui apă şi sare într-un vas şi amesteci bine, să se topească sarea. Pui în apă un ou şi dacă oul se ridică la suprafaţă saramura este bună. Intr-un borcan mai mare sau o găleată cu capac aşezi bucăţile de slănină, torni saramura peste ele atât cât să le acopere, pun capacul şi...
Read more »

Slănină cu boia

  După ce tranşez porcul, opresc 4-5 bucăţi de slănină şi le pun timp de 7-8 zile într-un baiţ care constă în: apă, sare, usturoi pisat, condiment pentru carne de porc, piper şi condiment. Din 2,în 2 zile întorc bucăţile de slănină pe o parte şi pe alta ca să-şi ia din sara­mură. După...
Read more »

Colţunaşi cu raci cu garnitură de sos de raci

  Ingrediente: 30-35 raci 300 g făină 4 ouă 5 gălbenuşuri sare boia iute 3 linguri smantană 180g unt 1 ceapă 1 foaie dafin 1 1/2 pahar supă   Mod de preparare: Aluatul se face clin 260 g făină, 50 g unt, 3 ouă şi 3 gălbenuşuri. Se în­tinde pe o planşetă şi se...
Read more »

Carne, costiţă şi oase fierte si prăjite

  Tai carnea de 1 cm grosime, o sărez şi o piperez bine. La fel procedez şi cu costiţa şi oasele mai mici. Le las 2 zile, apoi le fierb în apă numai pe jumă­tate. Scot apoi carnea, costiţa, oasele şi le las să se scurgă. Le pun la prăjit într-o cratiţă cu untură...
Read more »

Mamaliga cu branza de oi si kaizer

Mamaliga cu branza de oi si kaizer
  Ingrediente: 250 g brânză de oi frământată 150 g kaizer 3 ouă mălai sare ulei   Mod de preparare: Faci o mă­măligă mai moale din mălai, apă şi sare după gust. Tai apoi kaizerul bucăţele, îl prăjeşti în ulei, îl scurgi şi-l dai deoparte. Ungi o cratiţă sau un vas Jena cu unt,...
Read more »

Dovlecei cu roşii

  Ingrediente: 900 g dovelecei 600 g roşii 180 g ulei 80 g capere sare piper 1 legătura de mărar 6 căţei de usturoi puţin zahăr   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă şi se taie in patru (în lungime), apoi se scot seminţele. Se sotează 2 minute în ulei şi sare. într-o cratiţă,...
Read more »

Colţunaşi cu pasăre si sos alb Maggi

Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 3 gălbenuşuri sare 150 g unt 1 pui mic 2 linguri sos alb Maggi   Mod de preparare: Aluatul se prepară din 260 g făină, sare, 2 ouă, 3 gălbenuşuri, 50 g unt şi puţină apă. Se scot oasele de la puiul fript sau fiert, se taie mărunt...
Read more »

Dovlecei cu orez

  Ingrediente: 6 dovlecei (circa 1 kg) 250 g orez 400 g roşii 2 cepe 220 g ulei 1/2 l supă 6 căţei de usturoi sare piper 1 legătură de mărar 50 g caşcaval cimbru zahăr   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă şi se taie felii groase in lungime. Se dă sare, apoi...
Read more »

Roşii în aluat

  Ingrediente: 800 g roşii tari sare ulei pentru prăjit 1 legătură de pătrunjel 300-600 g cartofi   Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se taie felii (fie­care roşie în trei bucăţi) şi se dă sare. După 30 minute se storc şi fiecare bu­cată se dă...
Read more »

Mazăre natur

  Ingrediente: 700 g mazăre curăţată sare zahăr 80 g unt   Mod de preparare: Se pune apă într-un vas mare şi cînd clocoteşte se pune mazărea fină şi proaspătă cu puţină sare. Se fierbe la foc iute circa 15 minute. Apoi se stre­coară şi se pune în legumieră. Untul se taie rondele şi...
Read more »

Morcovi înăbuşiţi

  Ingrediente: 800 g morcovi 60 g zahăr 100 g unt sare   Mod de preparare: Morcovii se curăţă şi se taie julien mai gros şi se pun într-o cratiţă cu capac cu unt, zahăr, sare şi 1 pahar apă. Se bagă la cuptor circa 35 minute pînă ce au scăzut şi s-au sotat....
Read more »

Ciorbă de varză acră dreasă cu smantană

  Ingrediente: 1 farfurie de varză acră tăiată mărunt 3 linguri ulei cimbru 1 ceapă tăiată mărunt 4 linguri smântână 1 vârf de cuţit boia dulce 2 linguri orez sare 2 linguri făină   Mod de preparare: Fierbi varza tăiată mărunt în 2 l de apă clocotită, apoi adaugi orezul. Separat, rumeneşti făina în...
Read more »

Omletă din cârnaţi afumaţi si telemea de oaie

Omletă din cârnaţi afumaţi si telemea de oaie
  Ingrediente: 300 g cârnaţi afumaţi 300 g tele­mea de oaie 6 ouă 3 cepe 50 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o toci mărunt, o căleşti puţin în ulei încins şi adaugi cârnaţii tăiaţi felii. Intre timp, baţi ouăle spumă, fărâmiţezi telemeaua, le pui în cratiţă, potriveşti gustul de...
Read more »

Supă de roşii şi ciuperci

  Ingrediente: 250 g roşii 6 ardei graşi 200 g ciuperci 250 g varfuri de sparanghel 1 le­gătură de hasmaţuchi puţin mujdei 1 1/21 supă sare piper alb pisat paiete de parmezan   Mod de preparare: Supa, la care se adaugă 11/2 1 apă, se pune la fiert cu ardeii şi ciupercile tăiate julien...
Read more »

Supă de roşii

  Ingrediente: 600 g roşii 1 1/21 supă 100 g macaroane cimbru 4 funduri de anghinare sau 250 g napi 60 g unt 1/4 lingură de făină sare zahăr parmezan sau şvaiţer   Mod de preparare: Roşiile se pun la fiert cu 1 1/2 1 apă, sare, zahăr, şi cimbru, timp de 20 minute,...
Read more »

Praz cu smîntînă

  Ingrediente: 900 g praz 150 g unt sare 3 /4 lingură făină 1/2 l supă 4 linguri de smîntînă 3 ouă   Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi, apoi se pune intr-o cratiţă cu supă, sare, 80 g unt şi se dă la cuptor timp de 25...
Read more »

Ciorbă de praz cu cartofi

  Ingrediente: 1,200 kg praz 60 g orez 2 cepe zarzavat de supă 300 g cartofi 100 g ulei sare 1 legătură pătrunjel 100 g smîntînă 1 /2 lămîie   Mod de preparare: Zarzavatul tăiat cuburi mici şi cartofii tăiaţi mai mari se pun la fiert în 3 1 apă cu sare sau supă...
Read more »

Macaroane cu sos de roşii

  Ingrediente: 450 g macaroane 450 g roşii 1 ceapă sare cimbru zahăr 180 g unt 1 lingură făină 1 1/2 pahar supă 80 g caşcaval şvaiţer sau parmezan   Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare 12-15 minute (ma­caroane fără ouă 7-8 minute), se clătesc cu apă...
Read more »

Macaroane gratinate

  Ingrediente: 350 g macaroane 1 lingură făină sare 1 1/2 pahar lapte 3 linguri smîn­tînă 100 g caşcaval sau parmezan 150 g unt sau margarină   Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare, 12-14 minute (macaroanele fără ouă 7-8 minute). Se clătesc cu apă fierbinte, se strecoară...
Read more »

Napi în unt

  Ingrediente: 1,500 kg napi 30 g unt sare 1/2 lămîie   Mod de preparare: Napii se curăţă şi li se dau o formă de butoiaşe scobite, apoi se fierb puţin in apă timp de 8 minute cu sare, unt şi zeamă de lămîie. Se servesc ca garnituri la preparatele de peşte, păsări, fripturi,...
Read more »

Napi umpluţi

  Ingrediente: 1 kg napi 1 1/2 pahar de lapte 2-3 ouă 120 g unt 150 g făină 3 linguri de pesmet sare 60 g caşcaval ulei pentru prăjit 1 legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Napii se curăţă şi se fierb timp de 8 minute în apă cu sare. Se strecoară şi...
Read more »

Napi în pesmet

  Ingrediente: 1 kg napi 150 g unt 3 linguri de pesmet sare 150 g smîntînă   Mod de preparare: Napii se curăţă, se rotunjesc şi se fierb în apă cu sare 8-10 minute. Separat se pune untul într-o tigaie şi se înăbuşă cu pesmetul. Napii se stre­coară şi se tăvălesc prin pesmet. Se...
Read more »

Morcovi cu smîntînă

  Ingrediente: 800 g morcovi 50 g zahăr sare 4 linguri smîntînă 1 lingură făină 100 unt   Mod de preparare: Morcovii lunguieţi se curăţă şi se taie felii potrivite. Se fierb înăbuşit cu un pahar apă, puţină sare, zahăr, 60 g unt. Cînd au scăzut se amestecă făina cu smîntînă şi se toarnă...
Read more »

Morcovi glasati

  Ingrediente: 800 g morcovi 100 g unt sare zahăr 1/2 lingură făină   Mod de preparare: Morcovii mici se spală şi se pun într-un vas cu apa clocotită. Cînd au început să fiarbă se bat cu un tel, pentru a se curăţa de pieliţă. Se spală ime­diat în cîteva ape pînă ce pieliţa...
Read more »

Stufat de mazăre cu bureţi, usturoi verde şi roşii

  Ingrediente: 600 g mazăre curăţată 150 g bureţi 20 fire de ceapă verde 15 fire de ustu­roi verde 250 g roşii 4 ouă 150 g ulei sare piper 6 ardei graşi 1 legătură de mărar supă sau apă   Mod de preparare: Mazărea se fierbe in apă cu sare 5 minute, apoi se...
Read more »

Mazăre

  Ingrediente: 600 g mazăre fină curăţată 1 marulă 300 g arpagic 150 g unt 1/2 lingură de făină sare puţin zahăr 1 1/2 pahar supă 1 legătură de mărar   Mod de preparare: Mazărea se fierbe în apă clocotită cu sare, timp de 5 minute. Se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu...
Read more »

Supă de mazăre

  Ingrediente: 1 1/2l supă 1 1/2 l apă 350 g mazăre boabe făină 2 fire de praz 1 ţelină 60 g făină de arpacaş sare 60 g unt 3 linguri de smîntînă   Mod de preparare: Se face un sos alb din unt şi făină, se stinge cu supă sau apă şi legumele...
Read more »

Măcriş cu sos alb

  Ingrediente: 1,500 kg măcriş 3 linguri sos alb sare 100 g unt nucşoară 3 ouă 5 căţei usturoi   Mod de preparare: Măcrişul se curăţă, se spală şi se fierbe în apa clocotită cu sare timp de 3 minute. Se strecoară apoi, se stoarce bine, se toacă, se încălzeşte în unt şi se...
Read more »

Ghiveci cu soia

  Ingrediente: 1 pungă de soia cuburi 3-4 cartofi 1 cutie ciuperci 1 borcan (400 g) păstăi de fasole verde 1 ceapă 1 ceaşcă ulei pastă de tomate pătrunjel sare 1-2 căţei de usturoi 2-3 foi de dafin piper condiment tip Delikat   Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei, adaugi cartofii curăţaţi şi...
Read more »

Pilaf ţărănesc la tavă

  Ingrediente: 2-3 cepe 500 g orez 2-3 lin­guri pastă de tomate 2-3 cartofi mari 2-3 ardei graşi din borcan sau 2-3 răci (ardei gras roşu, uscat, înşirat pe aţă) sare piper leuştean   Mod de preparare: Orezul îl speli şi îl pui la fiert. Ceapa o tai julien şi o căleşti împreună cu...
Read more »

Mancare de cartofi la cuptor

  Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 cepe potrivite 2-3 roşii din conservă sau 3 linguri pastă de roşii 2 linguri orez 2 ardei de la con­gelator sau 2 linguri de pastă de ardei pătrunjel tocat 2-3 foi de dafin 4-5 boabe de piper sau un praf piper măcinat condiment ulei   Mod de preparare:...
Read more »

Ciorbă bucovineană

Ciorbă bucovineană
  Ingrediente: 5 cartofi 3 morcovi 1 ceapă 2 rădăcini de pătrunjel sau conopidă de la congelator 1 sfeclă roşie 1 ardei iute ulei sare 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 legătură leuştean   Mod de preparare: Cureţi, speli şi pui la fiert într-o oală cu apă cartofii, morcovii, rădăcina de pătrunjel şi...
Read more »

Supă de usturoi

  Ingrediente: 3 căpăţâni mari de usturoi 100 ml ulei 1 lingură făină 1,5 l apă sare piper boia pastă sau suc de roşii cimbru pătrunjel (după preferinţă)     Mod de preparare: Cureţi usturoiul, îl zdrobeşti, îl freci cu uleiul până obţii o pastă fină la care adaugi făina, apa, boiaua, sarea, sucul...
Read more »

Sufleu de sparanghel

  Ingrediente: 800 g sparanghel 1/2 l lapte 150g unt 120 g brînză (telemea, caşcaval, şvaiţer sau parmezan) sare piper 1 lingură de făină 3-4 ouă   Mod de preparare: Capetele de sparanghel se fierb în apă cu sare. Cotoarele se fierb separat şi se dau prin sită, apoi se amestecă cu sosul alb...
Read more »

Spanac gratinat

  Ingrediente: 1.500 kg foi de spanac 150 g tăieţei de casă 1 1/2 pahar lapte sare 150 g unt 1 1/2 lingură smîntînă 3 /4 linguri făină 80 g caşcaval   Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se încălzeşte în 60 g unt. Se pune într-un vas...
Read more »

Sparanghel cu pesmet

  Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 150 g unt 3 linguri pesmet de casă sare 2 ouă   Mod de preparare: Sparanghelul se prepară ca la sparanghelul cu sos mousseline. Se fierbe 25 minute, se strecoară şi se aşază pe un platou (fără şervet). Separat se topeşte untul in tigaie, se pune pesmetul şi cînd...
Read more »

Sparanghel cu sos mousseline

  Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 200 g unt sare sos mousseline 1 legătură pătrun­jel   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă de pieliţa exterioară, începînd de la vîrf spre cotor, în aşa fel încît vîrfurile să rămînă intacte. Se spală cu apă şi se fac 2 buchete care se leagă cu o sfoară subţire....
Read more »

Ţelină cu măsline

  Ingrediente: 1 kg ţelină 150 g ulei 1/2 lămîie 180 g măsline 11/2 lingură de bulion 1 legătură de verdeaţă 1/2 lingură de făină   Mod de preparare: Ţelina se curăţă şi se taie sferturi, apoi fiecare sfert se taie în două (ca felia de portocală, semilună). Se parează puţin şi se înăbuşă...
Read more »

Supă de sparanghel

  Ingrediente: 600 g sparanghel 1 1/21 supă 1 1/21 apă 1 lingură făină 80 g unt 3 linguri smîntînă   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă şi se taie bucăţele începînd cu vîrfurile atît cit este fraged şi se pune în apă. Se face rîntaş alb din unt şi făină şi se stinge...
Read more »

Spanac cu mînătărci

  Ingrediente: 1,500 kg foi de spanac 400 g mînătărci 120 g file 120 g ulei 3fire de praz 11/2 pahar supă 12 crutoane prăjite 6 căţei usturoi sare 1 /2 lămîie   Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu prazul sotat, supa, usturoiul...
Read more »

Budincă de spanac

  Ingrediente: 1,500 kg spanac 6 ouă 120 g caşcaval sare nucşoară 1 /2 lingură făină 150 g unt 1 pahar lapte   Mod de preparare: Spanacul se spală, se alege, se fierbe cu apă cu sare şi se toacă puţin. Separat se face un sos alb gros din 100 g unt, făină, lapte...
Read more »

Supă-cremă dc spanac cu ouă

  Ingrediente: 800 g spanac 6 ouă 11/2l supă 11/2 l apă 1/2 lingură făină 70 g unt 120 g frişcă lichidă sos Maggi nucşoară rasă sare   Mod de preparare: Spanacul bine spălat se fierbe în apă clocotită cu sare timp de 4 mi­nute, după care se strecoară şi se dă prin sită....
Read more »

Sfeclă sote

  Ingrediente: 1,200 kg sfeclă nouă sare 120 g unt puţin zahăr 200 g smîntînă   Mod de preparare: Sfecla întreagă se fierbe 1 1/4 oră, apoi se curăţă şi se taie julien gros. Se sotează cu unt, sare şi puţin zahăr, apoi se pune in legumieră. Separat se serveşte smintînă. Sfecla se mai...
Read more »

Costiţă afumată cu cartofi

Costiţă afumată cu cartofi
  Ingrediente: 1 kg cartofi 300 g costiţă afumată 2 căţei de usturoi 4 lin­guri ulei 1 cană cu lapte 3 linguri fănă sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofii şi i pui la fiert în apă cu sare şi când sunt gata îi scurgi, îi tai felii pe lungime şi îi dai...
Read more »

Roşii prăjite

  Ingrediente: 1 kg roşii 250 g ulei sare 5-6 căţei usturoi 1 legătură de pătrunjel făină   Mod de preparare: Roşiile se spală, se curăţă şi se taie felii. Se sărează, se dau prin făină şi se prăjesc in uleiul încins. Pătrunjelul se toacă, se presară pe roşii. Se servesc cu mujdei.  ...
Read more »

Ciorbă de roşii cu orez

  Ingrediente: 1 kg roşii 6 fire de ceapă verde 700 g oase de viţel sau porc sare piper 50 g orez 15 g zahăr 1 pahar de iaurt   Mod de preparare: Se pun la fiert oasele nesparte cu 3 1 apă şi sare şi, după ce au fiert bine (circa 2 ore),...
Read more »

Roşii umplute cu ouă

  Ingrediente: 12 roşii mari 7 ouă sare piper 3 linguri de pesmet 3 linguri sos alb 1 legătură de pătrunjel 120 g unt   Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se prepară pen­tru umplut. Separat se fierb 6 ouă, se toacă şi se amestecă cu...
Read more »

Budincă de macaroane cu şuncă şi ciuperci cu de sos de roşii

  Ingrediente: 350 g macaroane 180 g unt 60 g şuncă 60 g limbă afumată fiartă 150  ciuperci 100 g caşcaval 1-2 pahar lapte  sare puţin zahăr pesmet de casă   Mod de preparare: Macaroanele se fierb, se taie bucăţi şi se încălzesc în unt cu şunca şi limba tăiată, cu ciupercile tăiate şi...
Read more »

Retete, Reteta zilei, Retete Ciorbe, Retete Supe, Retete Salate, Retete Paste, Retete Pizza, Retete Peste, Retete Vita, Retete Vitel, Retete Porc, Retete Pui, Retete Oaie, Retete Miel, Retete Berbec, Retete de post, Desert, Diete

Sursa:www.restaurantedelux.ro