Retete magice:
Sufleu de mazare
Ingrediente: 600 g mazăre verde 3 linguri făină caju 100 g lapte sau apă 3 linguri brânză dulce 2 ouă sare Mod de preparare: Se fierbe mazărea în apă clocotită cu puţină sare. Se scurge şi se pune într-o formă de Jena. Făina caju se obţine din alune caju, date prin maşina...Read more »
Salata de ciuperci
Ingrediente: piper sare 1 pahar vin 1 lingură oţet 1 vârf cuţit cimbru uscat 1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cu 1 lingură untdelemn 3 căţei usturoi 1 lingură oţet (sau cât vă place) puţină zeamă de la ciuperci mărar...Read more »
Şerbet de vişine
Ingrediente: 1 kg zahăr 700 g vişine puţină apă vanilie 60 g glucoză Mod de preparare: Vişinele se sfarmă ca să se spargă şi sîmburii. Se pun la fiert 15 minute cu apă, apoi se strecoară bine prin tifon. Zeama se fierbe din nou cu zahărul pînă ce s-a legat, se pun...Read more »
Supă-cremă de ţelină cu lapte de soia
Ingrediente: 2 ţeline potrivite 2 cepe 3 cartofi 2 morcovi 1 lingură vegeta 1 cană lapte soia pătrunjel verde tocat mărunt Mod de preparare: Fierbem ceapa, ţelina şi morcovii. Cartofii se pun mai târziu la fiert. Cu ajutorul blenderului se obţine un piure, peste care punem laptele de soia şi vegeta. Se...Read more »
Supă cu găluşte din spanac
Ingrediente: 600 g spanac 3 litri supă de zarzavat strecurată 1 ou mare şi încă un albuş 1 lingură boia dulce 2 linguri făină 1 lingură vegeta 1 legătură mărar Mod de preparare: Spanacul curăţat bine se opăreşte 1 minut, apoi se pasează cu mixerul. Se amestecă pasta de spanac cu făină,...Read more »
Varză pane
Ingrediente: 2 verze mici 100 g pesmet 2-3 ouă 100 g făină vegeta sare ulei pentru prăjit Mod de preparare: Varza se curăţă şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare. După ce a fiert 10-20 de minute, se scurge şi se presează, ca să iasă toată apa. Se taie...Read more »
Pasta de avocado I
Ingrediente: 2 avocado coapte bine 2-3 căţei de usturoi 1 lingură suc de lămâie sare Mod de preparare: Avocado se spală, se taie pe jumătate şi se îndepărtează sâmburele. Cu ajutorul unei linguri, scobim pulpa pe care o punem în robotul de bucătărie cu restul ingredientelor. Se obţine o pastă omogenă, care...
Read more »
Icre de fasole boabe
Ingrediente: 1 cană fasole boabe 100 ml ulei 1 ceapă 1 lingură suc de lămâie sare Mod de preparare: Fasolea se alege, se spală şi se pune la înmuiat 12 ore. Se aruncă apa în care a stat la înmuiat şi se adaugă alta şi se pune la fiert. După ce a...
Read more »
Snitel de cascaval
Ingrediente: 200 g caşcaval 1 ou 1 lingură faină 2 linguri lapte 3 linguri untdelemn piper Mod de preparare: Se taie caşcavalul în felii groase de un deget,se trece prin lapte .Se bate oul cu faină şi piper se scurge caşcavalul de lapte, se trece prin oul bătut şi apoi se tăvăleşte...Read more »
Pastă de legume
Ingrediente: 4 cartofi 3 morcovi 1 ţelină potrivită 1 păstârnac 1 legătură pătrunjel verde maioneză din 2 ouă sare 1 ardei roşu Mod de preparare: Legumele se curăţă, se spală şi se pun la fiert cu apă şi un praf de sare. Când sunt bine fierte, se scurg de zeamă şi se...
Read more »
Ardei gogoşar umpluţi cu pateu vegetal
Ingrediente: 7 ardei 1 cutie pateu vegetal 100 g brânză dulce 2 gălbenuşuri 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Ardeii se spală, li se îndepărtează cotorul, li se scot seminţele şi se pun la scurs cu gura în jos. Pentru umplutură, se încorporează restul ingredientelor cu ajutorul mixerului. Se aşază pe...
Read more »
Ardei umpluţi cu branză
Ingrediente: 1 kg ardei 200 g brânză de vaci 100 g brânză telemea pasteurizată 1 legătură mărar 3-4 linguri smântână Mod de preparare: Ardeii se spală, li se îndepărtează cotorul, li se scot seminţele şi se pun la scurs cu gura în jos. Cu o lingură de lemn, se freacă brânza dulce...Read more »
Pastrama de manzat
Mod de preparare: Se taie bucăţi late de carne de 3-5 cm grosime.Se dau cu sare multă şi se lasă în copaie 8-10 zile Se spală carnea-n trei ape şi se pune sub teasc, o zi şi o noapte, să-i iasă zemurile cele rele Se amestecă într-un litru de vin bun şi vechi...Read more »
Roşii umplute cu conopidă
Ingrediente: 1 kg roşii 300 g conopidă 100 g brânză dulce 200 g maioneză verdeaţă 3-4 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Roşiile se spală, li se taie capacul, se scobesc şi se aşază cu gura în jos pe un platou, ca să se scurgă. Conopida desfăcută în bucheţele se spală...
Read more »
Icre de năut
Ingrediente: 250 g năut 150 g maioneză 1 ceapă sare 1 -2 linguriţe suc de lămâie Mod de preparare: Năutul se alege, se spală şi se pune la înmuiat 12 ore. Se scurge apa în care a fost înmuiat şi se pune alta, apoi se pune la fiert. După ce a fiert...Read more »
Pateu de morcovi
Ingrediente: 4-5 morcovi 1 căţel de usturoi maioneză din cartofi Mod de preparare: Se curăţă, se spală patru morcovi: doi se fierb, doi nu. Cei fierţi se lasă să se răcească, apoi se dau prin răzătoarea mică. Pe aceeaşi râzătoare se dau şi ceilalţi doi morcovi. Se adaugă maioneza din cartof, atât...
Read more »
Pateu de linte I
Ingrediente: 250 linte 2 cepe 1 morcov 2 cartofi 4-5 căţei de usturoi 100 g ulei sare cimbru maghiran 1 lingură pastă de tomate Mod de preparare: Lintea se alege, se spală bine şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Dimineaţa se spală în mai multe ape, îndepărtându-se cât mai...
Read more »
Pateu de soia boabe I
Ingrediente: 250 g soia boabe 100 ml ulei 2 cepe 1 căpăţână usturoi 1 lingură vegeta 1 linguriţă cimbru coriandru 1 linguriţă boia de ardei dulce sare Mod de preparare: Soia boabe se alege, se spală şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţă. Se aruncă apa în care a stat...Read more »
Salată nemţească
Ingrediente: 1 cană orez fiert 2 castraveţi 3 căţei de usturoi 1 salată 100 g alune caju 150 g iaurt slab 2-3 linguri suc de lămâie sare 2-3 linguri ulei de măsline 1 legătură mărar Mod de preparare: Salata se spală, se rupe cu mâna în bucăţi mai măricele, îndepărtându-se cotorul. Se...Read more »
Reţete de post: Pizza de post
Ingrediente pentru aluat: 100 g margarină vegetală 100 g apă minerală sau sifon 25 g drojdie sare făină cât cuprinde 1 linguriţă miere de albine Ingrediente pentru compoziţie: 200 g brânză tofu 200 g parizer vegetal 1 ceapă 100 g ciuperci (opţional) 100 g ml suc de roşii 2 roşii 2 gogoşari 100...Read more »
Castraveti cu smantana
Ingrediente: 2 linguri untdelemn 1 ceaşcă smântână 1 legătură mărar sare piper cimbru foi de dafin boia frunze de telină 1 kg castraveţi mari Mod de preparare: Se curăţă castraveţii de coajă, se taie felii de două degete, se sărează puţin. Se pune apa la fiert cu ulei, cimbru, foi de dafin,...Read more »
Placinta pripita
Ingrediente alua: 500 g faină 50 g osânză 100 g unt + 50 g pentru uns 1 ou 1 linguriţă oţet 1 linguriţă sare 100 g zahăr pudră Ingrediente umplutura: 500 g brânză de vaci ,3 ouă ,3 linguri zahăr Mod de prteparare: Se amestecă şi se frământă toate până se...Read more »
Chifteluţe de soia
Ingrediente: 2 căni soia fiartă 1 cană pesmet 1 căpăţână usturoi 1 lingură boia de ardei dulce 1 linguriţă cimbru 1 lingură vegeta 2 ouă 1 legătură pătrunjel condimente maghiran oregano Mod de preparare: Soia fiartă se dă prin maşina de tocat, usturoiul se pisează şi se amestecă cu restul ingredientelor într-un...
Read more »
Bors Romanesc
Ingrediente: 500 g piept vită 1 os mare cu măduvă 1 – 2 litri supă de carne 2 cepe 1 morcov 1 felie varză 1 jumătate rădăcină pătrunjel 1 sfeclă 1 jumătate păstârnac 1 jumătate ţelină 4-5 cartofi 1 jumătate litru borş sare piper boabe 2 dl smântână foi verzi de leuştean mărar...Read more »
Compot de visine
Ingrediente: l kg vişine frumoase 200 g zahăr 1 ceaşcă cu apă Mod de preparare: Se pune zahărul în apă, pe foc .Se grijesc vişinile. Când a dat apa în clocot, se pun vişinile să fiarbă molcom, nu mai mult de 1 sfert de oră . La fel se face compotul de...Read more »
Chiftele de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 căpăţână usturoi 1 linguri făină 1 lingură boia de ardei dulce 2 ouă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 100 g caşcaval 1 lingură vegeta condimente pentru chiftele ulei pentru prăjit Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă 10-15 minute, se curăţă, se dau pe răzătoarea...Read more »
Supă de roşii cu găluşte rotunde
Ingrediente pentru supă: 2 kg roşii 1 ceapă 2 morcovi 2 cartofi 1 ţelină 2 ardei graşi 3 linguri ulei 100 g smântână 1 legătură pătrunjel 1 lingură vegeta Ingrediente entru găluşte: 250 ml lapte 2 ouă 100 g griş 200 g crutoane 50 g unt sare Mod de preparare: Legumele se...Read more »
Salată de vinete cu maioneză
Ingrediente: 1,5 kg vinete 2 ouă 100 ml ulei 1 ardei gras 1 roşie sare 1 lingură suc de lămâie pătrunjel Mod de preparare: Vinetele se coc, se curăţă şi se lasă la scurs. Se toacă mărunt cu un tocător de lemn. Maioneza se pregăteşte cu ajutorul mixerului dintr-un gălbenuş fiert şi...Read more »
Cartofi la cuptor
Ingrediente: 7-8 cartofi fierţi (în coajă) şi tăiaţi felii subţiri 1 /2 ceaşcă nuci 2 ceşti apă 1 lingură pudră de ceapă sau ceapă proaspătă tocată fin 1 lingură boia dulce de ardei sare Mod de preparare: Se pun cartofii într-un vas de jena. Toate celelalte ingrediente se amestecă în mixer şi...Read more »
Drob de morcovi
Ingrediente: 1 kg morcovi 1 cană orez fiert 1 cană pesmet 3 cepe 4-5 linguri ulei 5-6 căţei de usturoi 1 linguriţă cimbru 2 ouă 1 lingură vegeta Mod de preparare: Morcovii se curăţă, se spală, se dau prin râzătoare, apoi se amestecă cu pesmetul şi orezul fiert. Ceapa se înăbuşă cu apă şi...
Read more »
Cartofi copţi
Ingrediente: 1-1,5 kg cartofi 1 căpăţână usturoi 1 lingură vegeta 2 linguri ulei 2 roşii 250 g brânză tofu sare Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se pun într-un vas (tavă) de jena în cuptorul încins, fie întregi, fie tăiaţi în două, după ce vasul a fost uns în...Read more »
Cartofi la cuptor cu măsline
Ingrediente: 7-8 cartofi 2 linguri ulei 4-5 căţei usturoi 150 g măsline dietetice sare după gust 1/4 linguriţă rozmarin 100 g migdale Mod de preparare: Se încălzeşte cuptorul, cartofii se taie în sferturi şi se pun într-un vas de Jena uns cu ulei, împreună cu celelalte ingrediente, şi se amestecă bine. Se...Read more »
Aperitiv de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 100 g caşcaval 100 g parizer vegetal 2 linguri ulei sare 1 pahar lapte de soia Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se taie rondele. Caşcavalul se rade, iar parizerzl se taie cubuleţe mici. Se unge o formă cu ulei, apoi se pune un strat...Read more »
Ciuperci cu verdeaţă
Ingrediente: 1 kg ciuperci crude 2 legături ceapă verde 2 legături usturoi verde (sau o căpăţână de usturoi) 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare condimente: rozmarin şi cimbru Mod de preparare: Se spală ciupercile, se taie feliuţe, se fierb în apă cât să le acopere, la foc mic, şi se strecoară...Read more »
Carnăciori de cartofi cu sos de roşii
Ingrediente: 500 g cartofi 2 linguri făină sare cimbru 1 ceapă 1 lingură ulei de măsline 500 g suc de roşii sau 1 lingură pastă de tomate 100 g brânză tofu pătrunjel verde Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de tocat. Se...Read more »
Placinta cu carne
Ingrediente foi: 1 kg făină 2 gălbenuşuri 1 ou sare 250 g unt apă caldă câtă trebuie Ingrediente umplutura:100 g unt ,1-2 cepe, sare, piper, cimbru praf ,1 păhărel mic de ţuică 1 pahar de vin dulce 1 legătură mărar verde ,1 kg carne bună de viţel (unii pun de miel) tocată....Read more »
Compot de mere
Ingrediente: 1 kg mere tari, de toamnă 250 g zahăr 2 ceşti cu apă scorţişoară vanilie Mod de preparare: Zahărul se pune în apă cu mirodenii, la marginea plitei, să se topească şi să fiarbă. Merele se grijesc se scoate miezul cu sâmburi, se curăţă de coajă şi se taie felii. Când...Read more »
Tocăniţă de ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci 2-3 cepe 2-3 linguri ulei 2 ardei graşi 3-4 roşii 2-3 căţei de usturoi 1 lingură pastă de tomate 1 foaie dafin cimbru sare 1 lingură făină Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă şi puţin ulei. Ciupercile, curăţate şi spălate, se taie...
Read more »
Conopidă piure
Ingrediente: 1 kg conopidă 250 g cartofi 150 g unt 200 ml lapte sare Mod de preparare: Conopida şi cartofii se curăţă, se spală şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi sare. După ce au fiert la foc potrivit, se scurg şi se mixează, după care se adaugă untuj,...Read more »
Chiftelute de burta
Ingrediente: 2 kg burtă 4-6 ouă 1 jumătate de franzelă 1 căpăţână mare usturoi 1 morcov 1 ardei gras sare piper boia făină pentru tăvălit chiftelele ulei pentru prăjit 1 legătură mărar 2 cepe 1 lingură de ulei pentru călit Mod de preparare: Se pune burta bine grijită la fiert, câteva ore,...Read more »
Spaghete cu sos si ciuperci
Ingrediente: 500 g spaghete 4 cepe 2-3 căţei de usturoi 2 ardei graşi roşii 500 g suc de roşii 1 linguriţă vegeta 2 cutii ciuperci (300 g) cimbru 2-3 linguri ulei de măsline 1 linguriţă miere Mod de preparare: Pastele se fierb conform indicaţiilor de pe ambalaj, apoi se clătesc cu apă...Read more »
Pateu de linte II
Ingrediente: 250 g linte 2 cartofi de preferinţă albi 1 lingură de muştar dulce 2-3 linguriţe suc de lămâie 150 g ulei 1-2 cepe 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Lintea se alege bine, se spală şi se pune la înmuiat 12 ore. Apoi, se aruncă apa în care a stat la...
Read more »
Fresh Musu
Ingrediente: 200 g muşii 300 g compot de ananas Mod de preparare: Muşii se amestecă cu compotul şi se lasă 30 de minute să se odihnească. Apoi se serveşte. Este gustos şi uşor de preparat.Read more »
Ardei cu branza
Ingrediente: 0,500 kg ardei 2 ouă 100 g telemea sau urdă 500 g untdelemn sare piper 100 ml bulion de roşii Mod de preparare: Se taie ardeii bucăţele Se încinge uleiul, se pun ardeii la prăjit. Când s-au muiat se adaugă ouăle şi bulionul şi se amestecă până se- ncheagă Se adaugă...Read more »
Pizza cu ciuperci
Ingrediente pentru aluat: 100 g margarină 25 g drojdie 100 g iaurt sare făină cât cuprinde Ingrediente pentru compoziţie: 200 g caşcaval 300 g ciuperci 100 g măsline fără sâmburi 3 roşii 2 ardei capia roşii 1 ceapă mare 1 lingură vegeta Mod de preparare: Drojdia se dizolvă în puţină apă călduţă...Read more »
Alvita
Ingrediente umplutura: 5 albuşuri 300 g miez nucă 1 lingură zeamă de lămâie 400 g zahăr tos 300 g miere 1 plic zahăr vanilat Ingrediente foi de placinta :6-7 oua,600 g faina Mod de preparare: Se face de cu seară: se bat ouăle spumă, se amestecă cu lăină şi se frământă până nu...Read more »
Gutui umplute
Ingrediente: 6 gutui potrivite 150 g nuci măcinate 200 g stafide 1 lingură zahăr Mod de preparare: Gutuile se spală, li se taie un căpăcel prin care se scot sâmburii şi se mai scobesc puţin cu un cuţit special. Separat, se dau nucile şi stafidele prin maşina de tocat sau prin robotul...
Read more »
Pastă de branză cu măsline
Ingrediente: 200 g brânză de vaci 2 gălbenuşuri fierte 100 g măsline fără sâmburi 50 g margarină vegetală sare 1 linguriţă vegeta Mod de preparare: Cu ajutorul mixerului sau al robotului de bucătărie, se omogenizează ingredientele de mai sus. Se obţine o pastă care se serveşte întinsă pe pâine. Poftă bună!Read more »
Ţelină pane
Ingrediente: 1-2 ţeline potrivite 2-3 ouă 3 linguri de făină 1 linguriţă vegeta sare ulei pentru prăjit condimente cimbru Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se spală, se taie în două pe lung, apoi fiecare jumătate în felii groase de 1 cm. Se opăreşte în apă cu sare, timp de 10-15 minute,...
Read more »
Pateu de soia boabe II
Ingrediente: 200 g soia 2-3 cepe 2 morcovi 2-3 cartofi 5-6 căţei de usturoi condimente (cimbru, oregano, maghiran, enibahar) 100 g ulei 1 lingură pastă de tomate 1 lingură vegeta sare Mod de preparare: Soia se alege, se spală bine şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se aruncă apa...Read more »
Şerbet de zmeură
Ingrediente: 1 kg zahăr 700 g zmeură 1/4 l apă 80 g glucoza Mod de preparare: Zmeura zdrobită se fierbe cu apa 15 minute, apoi se strecoară prin tifon şi se fierbe la foc iute cu zahărul. Pe parcurs se pune şi glucoza şi cînd începe să se lege, se pune la...Read more »
Intoarse de vinete
Ingrediente: 3 vinete mari 150 g brânză de burduf 150 g brânză de vaci 1 ardei gras 1 fir praz 6 căţei de usturoi 1 roşie sare piper 2 ouă rozmarin leuştean pătrunjel mărar 2 linguri de ulei de floarea soarelui Mod de preparare: Se taie vinetele în lungime în felii subţiri.Se...Read more »
Salată de vinete cu masline
Ingrediente: 3-4 vinete 2 cepe 100 g ulei sare 7-8 măsline verdeaţă Mod de preparare: In primul rând, vinetele se coc numai la flacără deschisă, se curăţă cât sunt calde, se lasă să se scurgă bine şi se toacă numai cu un tocător de lemn, pe un suport special pentru legume, înainte...Read more »
Salată orientală de vară
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 1 ţelină 1 ceapă mare 3 castraveţi cruzi 1 roşie 100 g măsline 1 legătură pătrunjel 2 linguri ulei sare suc de lămâie Mod de preparare: Cartofii se taie cubuleţe, morcovii rondele subţiri şi se fierb împreună, cu apă şi sare. După ce au fiert, se...Read more »
Sos picant cu găluşte tofu
Ingrediente pentru sos: 100 ml ulei 2 linguri suc de lămâie 1 linguriţă muştar 1 castravete murat 1 ceapă mică sare 1 gălbenuş Ingrediente pentru găluşte: 500 g cartofi 150 g făină 350 g brânză tofu 100 g unt 100 g pesmet 1 legătură frunze de pătrunjel sare 1 ou Mod de...Read more »
Sos de roşii cu găluşte de spanac
Ingrediente pentru sos: 1 kg roşii bine coapte 2-3 căţei de usturoi 1 lingură vegeta 2-3 linguri ulei de măsline nucşoară busuioc Ingrediente pentru găluşte: 400 g frunze de spanac 2-3 cartofi 1 ceapă 2 linguri seminţe susan 2 ouă 50 g caşcaval ras 2 linguri pesmet sare Mod de preparare: în...Read more »
Macaroane cu linte
Ingrediente: 300 g macaroane late 100 g linte roşie 200 ml supă de legume 1 ceapă 2 căţei de usturoi 100 g soia granule 3-4 roşii 100 g porumb din conservă sare oregano 3 linguri ulei Mod de preparare: Lintea roşie se fierbe în supa de legume aproximativ 7 minute. Ceapa şi...Read more »
Paste chinezeşti
Ingrediente: 250 paste făinoase în formă de spirală 1 morcov 1/2 ţelină 1 ceapă 200 g ciuperci 1 ardei gras roşu 1 lingură vegeta condimente 2-3 linguri ulei de măsline Mod de preparare: Pastele se fierb cu apă şi sare şi se clătesc cu apă rece. Separat, legumele tăiate cubuleţe se înăbuşă...Read more »
Budincă de broccoli
Ingrediente: 1 kg broccoli 4 ouă 200 g brânză dulce dietetică 150 g smântână dietetică 2-3 linguri pesmet sare 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Broccolii se desfac în bucheţele mici şi se spală bine sub jet de apă. Se opăresc cu apă şi sare şi se lasă la scurs. Intr-un vas...
Read more »
Budincă de ciuperci in aluat
Ingrediente pentru aluat: 1 pachet de margarină vegetală 100 g smântână degresată 1 ou 1 praf de copt 350 g făină 1 praf de sare Ingrediente pentru compoziţie: 150 g caşcaval ras 500 g ciuperci proaspete sau 3 cutiuţe ciuperci din conservă 150 g smântână degresată 3 ouă 1 linguriţă vegeta 2 linguri...
Read more »
Cum se prepara Cocktail Shanghai (video)
Ingrediente: 50 ml light rum 15 ml anisette 1 tsp grenadine 15 ml lemon juice ice cubes 1 chopping board 1 knife 1 squeezer 1 shot measure 1 cocktail shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) or a small sieve 1 cocktail glass Cum se prepara Cocktail Shanghai
Read more »
Hrean oltenesc
Ingrediente: 4 linguri hrean ras pastă 2 mere rase 1 linguriţă sare 2 linguri morcov ras 1 lingură oţet 4 linguri sfeclă roşie rasă Mod de preparare: Se curăţă hreanul, morcovul, merele, sfecla, se rad pastă. Se freacă cu oţetul şi sarea Merge cu orice. Pofta buna!Read more »
Dovlecei cu paste fainoase si migdale
Ingrediente: 2 căni dovlecel răzuit 1 ceapă 250 g paste făinoase fierte 200 ml suc de roşii 1 /4 cană migdale pisate 2 căţei de usturoi 2-3 linguri ulei de măsline sare condimente (maghiran, rozmarin) Mod de preparare: In apă şi ulei se pune la înăbuşit dovlecelul, ceapa tocată fin şi usturoiul...Read more »
Ciorba de peste cu zeama de varza
Ingrediente: 3 morcovi 3 pătrunjel 1păstârnac 2cartofi 3 cepe 1ardei gras 3 – 4 roşii 1 litru zeamă de varză leuşean pătrunjel ţelină 2 kg peşte (de preferinţă alb – ştiucă, văduviţă, biban, şalău, dar e bun şi crapul) Mod de preparare: Zarzavatul şi legumele se toacă mărunt şi se pun la...Read more »
Sufleu de vinete
Ingrediente: 1 kg vinete 100 g unt 300 ml lapte soia (sau de vacă) 4 linguri făină 3 ouă 3-4 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel sare Mod de preparare: Vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele şi se înăbuşă în 50 g unt, până se înmoaie complet. Separat, se prepară...
Read more »
Mancare de vinete cu verdeata
Ingrediente: 4- 5 vinete 3-4 cepe 2 morcovi 4-5 gogoşari 5-6 roşii 1/2 varză albă 4-5 linguri ulei sare verdeaţă Mod de preparare: Ceapa se taie peştişori, morcovii se dau prin răzătoarea mare, ardeii se coc, se curăţă şi se taie şuviţe, roşiile se taie în patru şi se fierb, se trec...Read more »
Burta de porc umpluta
Ingrediente: 3 burţi de porc 1 linguriţă piper pisat 2 legături groase de pătrunjel 1 morcov 3 linguri iaurt 1 căpăţână usturoi 5 cepe 2 legături groase de mărar 1 jumătate lingură sare 1 lingură untură de rinichi 100 ml otet Mod de preparare: Se spală burţile, se opăresc, se rad de...Read more »
Mancare olteneasca de vinete
Ingrediente: sos românesc1 ceaşcă 500 g carne de vită 6 vinete 1 pachet unt ( 1 ceaşcă de ulei) 1 căpăţână usturoi 500 g roşii sare 1 legătură mărar Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi şi se pune la prăjit în 100 g unt. Vinetele se taie îmbucături, se sărează şi...Read more »
Tocăniţă de mazăre verde
Ingrediente: 800 g mazăre 2 morcovi 2 rădăcini pătrunjel 2 linguri de ulei 250 ml suc de roşii 1 lingură boia dulce 1 ceapă 2 linguri pastă ardei sau ardei tăiat mărunt 1 linguriţă vegeta 2-3 căţei de usturoi 1-2 linguriţe busuioc Mod de preparare: Se căleşte ceapa cu puţină apă şi...Read more »
Salată de vinete dietetică
Ingrediente: 3 vinete potrivite 3-4 linguri ulei (de preferat de măsline) 1 ceapă sare 1 ardei gogoşar roşu câteva măsline fără sâmburi pentru ornat Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra aragazului, întorcându-se pe toate părţile, până când cedează uşor la apăsare. După ce sunt bine coapte, se îndepărtează cotorul şi...Read more »
Pui la ceaun
Ingrediente: 1 pui de 1 kg sare piper paprică ulei destul Mod de preparare: Puiul scutit de tacâmuri şi măruntaie se freacă cu sare, piper şi boia. Se încinge grăsime într-un ceaun, cât să acopere păsăroiul se pune puiul gras şi cărnos să fiarbă în untură (asta usucă şi închide pieile în...Read more »
Mancarica taraneasca
Ingrediente: 600 g carne de viţel 10 cepe 500 g pătlăgele roşii puţin piper sare 400 g carne purcel 15 ardei graşi roşii 200 g unt 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi mici şi se prăjeşte în unt, într-o cratiţă pe măsură .Ceapa se taie feliuţe şi se...Read more »
Supă-cremă de praz
Ingrediente: 1 kg praz 3 linguri ulei de măsline 1 lingură făină 1 cană de lapte de soia sau supă strecurată vegeta Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi subţiri, se înăbuşă în puţină apă cu ulei, se adaugă făina şi se stinge cu apă sau...Read more »
Supă-cremă de ciuperci
Ingrediente: 4 litri supă de zarzavat 500 g ciuperci crude 3 linguri ulei de măsline 1 lingură făină sare 3 linguri smântână 1 legătură mărar suc de lămâie Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul de supă şi, când este gata, se strecoară. Peste supă adăugăm o lingură de făină amestecată cu puţină...Read more »
Varză dulce sau acră cu granule de soia
Ingrediente: 1-2 verze dulci sau 1,5 kg varză acră (care în prealabil a fost uşor dezacrită) 2 cepe 100 g smântână 1 lingură vegeta 1/2 ceaşcă de orez (opţional) 1 legătură mărar ulei condimente pentru varză 150 g soia granule Mod de preparare: Ceapa se toacă fin şi se înăbuşă cu puţină...
Read more »
Musaca de varza
Ingrediente: 1 pahar orez 1 varză 2 cepe 1 pahar untdelemn 6 ardei graşi 1 kg roşii 1 pahar smântână 500 g carne slabă de porc 1 cană supă de carne 1 lingură pastă de roşii 1 linguriţă pastă de ardei piper sare cimbru Mod de preparare: Cepele şi carnea se toacă,...Read more »
Lasagna cu spanac
Ingrediente: 1 pachet paste lasagna 1 pachet spanac congelat 500 g brânză dulce 200 g sos de roşii (sau suc de roşii) 2-3 căţei usturoi 1 lingură vegeta 150 g caşcaval (de preferinţă mozzarela) 2 cepe mici condimente Mod de preparare: Un pachet de paste late şi foarte lungi se fierb, se...
Read more »
Pastă de ţelină cu branză
Ingrediente: 200 g brânză dulce 1 ţelină potrivită 3 linguri smântână 2 linguri ulei de măsline 1 ceapă roşie sare Mod de preparare: Brânza se freacă bine cu smântână şi uleiul. Ţelina se curăţă şi se dă prin răzătoarea mică, apoi se scurge de zeamă. Imediat se omogenizează cu pasta de brânză,...Read more »
Mancare de mei cu fasole
Ingrediente: 250 g mei 250 g fasole albă 2 cepe 3-4 roşii 1 lingură ulei 1 lingură vegeta 100 g brânză telemea tare şi nesărată 2 linguri fulgi de ovăz Mod de preparare: Fasolea se fierbe cu apă şi sare. Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă, vegeta şi ulei,...
Read more »
Tocăniţă de mazăre uscată
Ingrediente: 300 g mazăre verde 2 cepe potrivite 3-4 cartofi 2 morcovi 1 ţelină mică maghiran 1 legătură pătrunjel 2-3 linguri ulei măsline 1 lingură vegeta Mod de preparare: Mazărea se alege, se spală bine şi se lasă la înmuiat 12 ore în apă. Ceapa, morcovul şi ţelina se curăţă şi se...Read more »
Salată de ridichi negre
Ingrediente: 2 ridichi negre 100 g brânză de vaci 1 salată verde mică 2-3 frunze de ţelină pătrunjel 2 linguri suc de lămâie sare 1 lingură ulei de măsline 1 ardei roşu Mod de preparare: Ridichile se curăţă de coajă, se spală şi se dau prin răzătoarea mare. Pe un platou se...Read more »
Salată de vinete cu dovlecei
Ingrediente: 3-4 vinete potrivite (moi la pipăit şi închise la culoare) 2 dovlecei 100 ml ulei 1 lingură suc de lămâie 2-3 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra de la aragaz, se curăţă fierbinţi şi se pun la scurs. Dovleceii se curăţă de coajă, se taie...Read more »
Budincă de vinete
Ingrediente pentru aluat: 200 g brânză dulce dietetică 100 g margarină 1 praf de copt făină cât cuprinde 1 praf sare 2 linguri zeamă de lămâie Ingrediente pentru compoziţie: 4-5 vinete, de preferinţă bine coapte şi mai subţiri 2 cepe 3 ouă 2 linguri pesmet 1 lingură vegeta, condimente (opţional) 2 linguri ulei...Read more »
Sos oltenesc de iaurt
Ingrediente: 300 ml iaurt 3 fire ceapă verde 1 lingură muştar 1 roşie coaptă 1 tulpină praz 10 g sare mărar leuştean pătrunjel Mod de preparare: Se rade prazul, se cojeşte roşia se freacă toate până se leagă .Se adaugă verdeaţa, tocată mărunt. Rasolul, legumele, dar şi ochiurile se înfrăţesc cu acest...Read more »
Praz umplut sau sarmalute de praz
Ingrediente: 1,5 kg praz 500 g carne viţel tocată 500 ml supă vită 2 ouă 1 pahar vin alb sec sare piper 1 linguriţă miere 50 g piure ardei gras şi roşii 100 g unt Mod de preparare: Se spală, se taie prazul partea cea groasă în bucăţi de lungimea unei ţigărin...Read more »
Turta de praz
Ingrediente : 250 g faină 125 g unt 1 gălbenuş de ou pentru aluat 1 jumătate linguriţă de sare 800 g praz 50 g unt 2 gălbenuşuri de ou sare piper Mod de preparare: Se face un aluat cu faina, untul, gălbenuşul de ou, sare şi puţină apă, cât să iasă un...Read more »
Vinete cu aluat de cartofi
Ingrediente pentru aluat: 1 kg cartofi 100 g făină 1 ou 100 g unt sare Ingrediente pentru umplutură: 3 vinete potrivite 4 roşii 150 g caşcaval 2 ouă 150 g smântână dietetică (sau iaurt) 1 linguriţă vegeta condimente (busuioc, maghiran, cimbru) 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală...Read more »
Varza cu marar
Ingrediente: 3 linguri untdelemn 2 morcovi sare piper paprică 1 lingură pastă roşii 2 legături de mărar 200 ml supă de pasăre 200 g iaurt 200 g carne albă (piept pui dezosat) 6 vărzuce mici Mod de preparare: Varza se împarte în patru sau se toacă fideluţă carnea se taie cubulete, morcovii...Read more »
Ciorba olteneasca de pui
Ingrediente: 1 pui mare 2 cepe 1 morcov 1 legătură lobodă roşie 1 pătrunjel 1 ardei gras verde 1 legătură ceapă verde 1 ou sare piper leuştean 200 g tăietei de casă sau zdrenţe acreală: 1 litru borş (0,5 1 zer) Mod de preparare: Se pun la fiert, întregi, ceapa, morcovul, pătrunjelul,...Read more »
Supă-cremă de dovlecei
Ingrediente: 700 g dovlecei tineri 2 cartofi 1 morcov 1 gălbenuş 100 g smântână 1 lingură vegeta 50 g unt 2 linguri suc de lămâie opţional 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă şi de seminţe, se taie bucăţi şi se fierb împreună cu morcovul şi cartofii în...Read more »
Supă ardelenească de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 2 ardei graşi roşii 1 legătură pătrunjel 3 linguri ulei 1 lingură vegeta câteva frunze tarhon 250 ml lapte Mod de preparare: Cartofii, morcovii şi ardeii se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se pun la fiert în 3,5 litri de apă. Când legumele sunt...Read more »
Drob de vinete
Ingrediente: 1,5 kg vinete 5 linguri gris 4 cepe mari 1 căpăţână usturoi 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare 1 lingură vegeta 4 ouă condimente 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Vinetele se curăţă de coajă (în zebră), se taie cubuleţe şi se pun în apa clocotită cu sare până se...
Read more »
Salată de crudităţi
Ingrediente: 1 salată verde 100 g mazăre din conservă 1 ardei 1 legătură ceapă verde 1 morcov ras 2 frunze de ţelină 1 avocado 2-3 linguri suc de lămâie sare 1 linguriţă miere Mod de preparare: Pe un platou se aşază salata, ţelina, mazărea, rondelele de ardei, morcovul, după ce în prealabil...Read more »
Rulouri de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g făină 20 g unt 1 ou 200 g brânză de vaci sare verdeaţă mărar şi pătrunjel Mod de preparare: Cartofii se spală bine şi se fierb în coajă, după aceea se curăţă şi se dau prin maşina de tocat. Se amestecă cu făina, untul şi un...Read more »
Cartofi cu sos alb
Ingrediente: 1 kg cartofi 100 g făină caju 1 lingură ulei de măsline 1 linguriţă sare 1 legătură pătrunjel verde 3 căţei de usturoi Mod de preparare: Cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe mai mari se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Când sunt pe jumătate fierţi, se opreşte focul...Read more »
Drob de nuci
Ingrediente: 300 g nuci măcinate 150 g fulgi de ovăz 150 g fulgi de porumb 2 cepe 2 ardei graşi 200 g brânză de vaci 1 ţelină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 1 căpăţână usturoi 4 ouă 1 lingură vegeta 3 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa, ardeiul, ţelina se taie...Read more »
Mancare de năut
Ingrediente: 250 g năut 800 g roşii coapte bine 2 ardei 2 cepe 3 căţei de usturoi 1 vânătă potrivită 1 linguriţă cimbru 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Năutul se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apa în care a stat la înmuiat, se clăteşte şi se...
Read more »
Ciorba olteneasca de vacuta
Ingrediente: 3-4 kg oase mari 1 kg came de văcuţă 2 cepe 1 morcov 1 păstârnac 1 ţelină mică 1 pătrunjel 1 fir de praz 1 cotor de varză dulce 4 cartofi sare 1 legătură leuştean 1 pahar smântână Mod de preparare: Oasele sparte se pun la fiert în 2 litri apă...Read more »
Musaca de telina
Ingrediente umplutura: 500 g carne tocată viţel 1 pahar lapte 100 g pâine albă 100 g unt sare piper 1 ceapă 2 linguri pastă ardei gras 2 ouă 1 pahar bulion gros de roşii 2 kg telina 50 g unt Ingrediente zeama:500 ml supă de carne ,1 ceapă 100 g pesmet, 50 g...Read more »
Chifteluţe de mazăre uscata
Ingrediente: 200 g mazăre uscată 1 -2 cepe 4-5 căţei de usturoi 2 linguri făină de mălai 2 ouă oregano cimbru 1 lingură boia de ardei dulce ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Mazărea se alege, se spală în multe ape şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Ceapa...Read more »