Retete simple:
Vinete pane cu mujdei de usturoi
Ingrediente: 3 vinete 100 g pesmet 2 ouă 3 linguri făină 2-3 linguri ulei sare Mod de preparare: Se taie vinetele de-a lungul, în felii groase de 1 cm sau rondele, în funcţie de plăcerea fiecăruia. Se presară cu sare şi se lasă 20 de minute să se scurgă de zeama amăruie,...Read more »
Ciuperci ciobanesti
Ingrediente: 1,5 kg ciuperci cu pălărie mare (mânătărci, albe de pajişte, păstrăviori de fag, bureţi şerpeşti) 150 g slănină afumată 200 g brânză de burduf 150 g urdă piper Mod de preparare: Se taie picioruşul ciupercilor se spală ciupercile, temeinic, se aranjează într-o tavă se toacă mărunt, cu cuţitul, picioruşul şi slănina...Read more »
Mazare sote
Ingrediente: 600 g mazăre 3 morcovi 200 g boabe porumb din conservă 1 broccoli sare 2-3 linguri ulei 1 legătură de mărar Mod de preparare: Morcovul se curăţă, se spală, se taie cubuleţe mici şi se pune la fiert în apă clocotită. Se adaugă şi mazărea şi se fierb în apă scăzută...Read more »
Spanac cu branză la cuptor
Ingrediente: 1,5 kg spanac proaspăt sau de la congelator 200 g telemea nesărată de vacă 50 g unt 1 lingură făină sare 1 lingură caşcaval ras Mod de preparare: Speli spanacul şi-l pui la fiert în apă cu sare pentru 10-15 minute, după care îl strecori, îl tai mărunt şi-l amesteci cu...
Read more »
Budincă de spanac cu soia granule
Ingrediente: 1 kg spanac 100 g granule soia 2 linguri făină 1 lingură unt 100 ml lapte 2 ouă vegeta Mod de preparare: Spanacul se alege bine şi se spală în mai multe ape, după care se opăreşte cu apă clocotită şi sare. Se scurge şi se dă prin maşina de tocat....Read more »
Fursecuri de cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi 4 linguri făină de grâu sare chimen 100 g margarină Mod de preparare: Cureţi de coajă cartofii, îi speli şi îi dai pe râzătoare, apoi amesteci cu făina şi puţină sare. Adaugi margarina şi frămânţi bine. întinzi apoi o foaie cam de 2 cm grosime din care tai...Read more »
Mancare de gutui
Ingrediente: 1,5 gutui frumoase 100 g zahăr 50 ml ulei 50 g făină Mod de preparare: Gutuile se spală bine şi se şterg cu un prosop de bucătărie. Se taie felii potrivite de 2 cm şi se scot cu cuţitul porţiunile tari şi sâmburii. Feliile se prăjesc în ulei şi se scot...Read more »
Toba de ardeal
Ingrediente: 1 burtă de porc 500 g carne 2 rinichi 1 lingură sare 1 linguriţă paprică 1 limbă câteva fâşii de şorici 2 urechi (vărfuri) 1 vârf cuţit piper măcinat 200 g slănină (o bucată lungă cât burta) Mod de preparare: Se taie toată carnea, limba şi slănina, fâşii, se dă cu...Read more »
Fasole verde în aluat cu bere
Ingrediente: 1/2 kg fasole verde de la congelator 1 ceapă 6-7 linguri de făină 200 ml bere fără alcool sare piper ulei Mod de preparare: Amesteci făina cu berea, pui sare şi piper după gust şi omogenizezi aluatul care trebuie să fie mai consistent decât cel de clătite. Decongelezi fasolea şi o...
Read more »
Mancare de mazăre
Ingrediente: 1,2 kg mazăre verde sau 2 borcane de 700-800 g 3-4 linguri ulei 2 cepe mari 2 linguri bulion sare 1 legătură mărar 2 linguri făină Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit cu apă şi ulei, apoi se adaugă făina bătută bine într-o cană cu...Read more »
Plăcintă cu spanac
Ingrediente: 1 kg spanac 500 g brânză de vaci 2 ouă sare 2 linguri ulei Pentru foi: 1 pachet margarină vegetală drojdie cât o nucă făină 1 linguriţă miere 150 g apă călduţă Mod de preparare: Pentru foi: se pune margarina într-un castron mai mare, drojdia se amestecă cu o linguriţă de...Read more »
Sos cald de căpşuni sau fragi
O reteta de sos cald de capsuni sau fragi din: capsuni sau fragi, zahar si vanilie. Ingrediente: 700 g căpşuni sau fragi 180 g zahăr vanilie Mod de preparare: Căpşunile se spală şi se dau prin sită deasă de păr. Se fierb într-un vas smălţuit cu zahărul şi cu vanilia 20 minute, amestecîndu-se...Read more »
Ciorbă de loboda roşie
Ingrediente: 3 litri apă 7 legături lobodă roşie 1 morcov 1 ceapă 2 cartofi 3 linguri ulei 1 lingură vegeta 1 legătură leuştean 500 ml borş (sau acreală de corcoduşe) Mod de preparare: In cei trei litri de apă, fierbem morcovul tăiat cubuleţe, loboda tăiată mărunt şi cartofii tăiaţi în patru. Loboda...Read more »
Bastonaşe de cartofi prăjiţi
Ingrediente: 6 cartofi 2 linguri făină sare ulei Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi tai bastonaşe lungi şi subţiri cât un creion. Le presari cu sare, le treci prin făină şi le prăjeşti în ulei încins. Sunt foarte buni ca atare sau drept garnitură la şniţele de post sau...
Read more »
Borş de vară
Ingrediente: 3 cartofi 1 morcov 1 ceapă 1 rădăcină pătrunjel 1 ţelină mică o mână de fasole păstăi 2 ardei graşi 3 roşii 1 dovlecel mic 500 ml borş 100 g smântână 2-3 linguri ulei 1 gălbenuş verdeaţă (leuştean, mărar, tarhon) 1 lingură vegeta Mod de preparare: Pe lângă legumele indicate în...Read more »
Mancare de fasole verde
Ingrediente: 1 kg fasole verde 2 cepe 2 morcovi 3 linguri ulei 2 ardei 2 linguri pastă tomate sare 1 legătură mărar verde Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovii tăiaţi rondele subţiri şi ardeiul tocat se călesc în puţină apă şi ulei. După ce s-au înăbuşit, se adaugă o cană...Read more »
Cartofi umpluţi cu branză
Ingrediente: 7-8 cartofi mari şi sănătoşi 500 g broccoli 150 g brânză dulce 1 ou 1 lingură vegeta 100 g lapte de soia 1 legătură de mărar şi alte condimente după gust Mod de preparare: Cartofii se spală, se curăţă, se fierb, dar nu de tot, apoi se taie în jumătăţi şi se...Read more »
Spanac scăzut
Ingrediente: 1 kg spanac 2 cepe 4-5 linguri ulei 2 linguri pastă de tomate 3-4 căţei de usturoi 1 legătură de mărar 1 lingură vegeta Mod de preparare: Spanacul se curăţă, se spală în mai multe ape şi se opăreşte cu apă clocotită şi sare. Se strecoară, se trece prin apă rece...Read more »
Gulii umplute
Ingrediente: 10 gulii potrivite 100 g ceapă 3-4 iinguri ulei 250 g orez decorticat 1-2 morcovi 300 g suc de roşii sare 100 g smântână degresată 1 legătură de mărar 1 lingură boia ardei dulce Mod de preparare: Se aleg gulii tinere şi de aceeaşi mărime, se curăţă, se scobesc în interior...Read more »
Rulouri cu şuncă presată şi cu carne de porc
Ingrediente: 10 felii de şuncă presată 800 g muşchi de porc 5 cepe 2 cutii de ciuperci întregi 2-3 căţei de usturoi piper boabe 2 foi de dafin ketchup dulce sare ulei 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Speli carnea, o tai felii pe care le baţi ca pentru şniţele. Cureţi apoi...Read more »
Jeleu de caise
Ingrediente: 750 g caise 1/2 l apă 1 lămîie puţină vanilie 220 g zahăr 15 g gelatină Mod de preparare: Caisele se spală bine, se curăţă mai gros de coajă, se taie in două şi se scot simburii. Se pune la fiert apa, zahărul, cojile de caise, cîţiva simburi sparţi şi se...Read more »
Răcoritoare din capşune si vin alb
Ingrediente: 1/2 kg căpşune 1/2 kg zahăr 1 şi 1/2 l apă 1/2 l vin alb demidulce (în funcţie de gust poţi pune şi demisec) 1 esenţă de rom Mod de preparare: Cureţi şi speli căpşunele, le presari cu zahăr, torni apă fierbinte şi laşi totul să se răcească. Adaugi apoi vinul...
Read more »
Tort cu pişcoturi de şampanie şi spumă de căpşune
Ingrediente: 300 g pişcoturi de şampanie 350 g căpşune 250 g zahăr pudră 2 albuşuri zeama de la 1/2 lămâie 1 pahar lapte 100 g frişcă Mod de preparare: Speli căpşunele, dai câteva deoparte pentru decorat şi le laşi pe celelalte într-o strecurătoare să se scurgă. Baţi apoi albuşurile spumă tare cu...
Read more »
Dovlecel pane la tavă
Ingrediente: 2-3 dovlecei 2 ouă 1 lingură făină 1 lingură vegeta sare 2-3 linguri ulei pesmet 1 legătură mărar Mod de preparare: Dovlecelul se spală, se curăţă de coajă, şi se taie feliuţe de 0,5-1 cm grosime. Acestea se pun într-un vas, se sărează, se lasă 10 minute, apoi se scurg. Ouăle...Read more »
Sfaraiala
Ingrediente: 250 g brânză de oaie 3 cepe mari 4 felii de slănină (100 g) Mod de preparare: Slănina se crestează şi se pune în tigaie, să se prăjească pe ambele părţi .Ceapa se taie felii subţiri se scoate slănina, iar în untura lăsată se pune ceapa la călit până devine sticloasă....Read more »
Jeleu de portocale
Ingrediente: 3/4 l apă 220 g zahăr puţină vanilie 6 foi (15 g) de gelatină 3 portocale 1/2 lămîie Mod dfe preparare: Apa, zahărul şi vanilia se pun la fiert şi cînd clocoteşte se pune coaja subţire de la 1portocală. Se ia de pe foc şi se lasă 10 minute, cu capac,...Read more »
Linte roşie cu orez
Ingrediente: 300 g lintea roşie 1 ceapă 2 linguri ulei 250 g orez 1 legătură pătrunjel 1 lingură suc de lămâie 50 g smântână 1 lingură vegeta condimente (oregano, maghiran, cimbru) 2 linguri pastă de tomate Mod de preparare: Lintea se pune la fiert în apă clocotită, după ce a fost în...Read more »
Zarbusca
Ingrediente: 2 litri zer (de la brânza de vaci) 1 morcov 1 ceapă 2 linguri de mălai sare 500 g cartofi Mod de preparare: Morcovul şi ceapa, curăţate şi tăiate bucăţi, se pun la fiert într-un litru apă. Se curăţă cartofii, se taie îmbucături, se pun şi ei în zeama ce deja...Read more »
Ruladă cu ciuperci si spanac
Ingrediente: 500 g ciuperci 1 kg spanac 3 ouă 150 g smântână degresată 100 g caşcaval 1 lingură vegeta 2-3 linguri fulgi de ovăz 3-4 linguri ulei pesmet pătrunjel ardei şi roşii pentru decorat Mod de preparare: Ciupercile spălate şi tăiate mărunt, caşcavalul ras, 100 g smântână, cele 2 ouă bătute separat...Read more »
Jeleu de struguri
Ingrediente: 7,500 kg struguri negri tămîioşi 1/4 l apă 6 foi de gelatină (15 g) 180 g zahăr 1/3 lămiie Mod de preparare: Strugurii se spală, se aleg boabele, se zdrobesc şi se pun la fiert cu zahărul şi apa. După ce au fiert 15 minute, se strecoară bine de toată zeama,...Read more »
Renglote confiate
Ingrediente: 1 kg renglote 1,300 kg zahăr vanilie zeamă de lămîie Mod de preparare: Zahărul se fierbe cu vanilia şi 1 1/2 pahar apă. Cînd începe să se lege, se pun renglotele bine spălate şi se fierb 15 minute. A doua zi se fierb încet cu puţină zeamă de lămîie, pînă ce...Read more »
Colaci
Ingrediente: 2 kg faină 125 ml ulei 100 g drojdie apă cât primeşte aluatul 1 linguriţă zahăr (ori cât iei de două-trei ori între trei deşte) Mod de preparare: Drojdia se desface într-o ceaşcă de apă caldă .Se cerne faina moviliţăîn mijlocul moviliţei se face loc pentru zahăr, drojdie şi ulei,apă, se...Read more »
Şerbet de alune
Ingrediente: 1 kg zahăr 160 g alune sau migdale vanilie 1/41 apa 60 g glucoza Mod de preparare: Alunele se prăjesc, se curăţă de pieliţă bine, se macină, apoi se pisează. Din zahăr, apă şi vanilie se face şerbetul de vanilie şi se amestecă cu alunele pisate şi glucoza. Dacă este prea...Read more »
Cum se prepara Cocktail Alleluia (video)
Ingrediente: 50 ml tequila gold 1 tsp maraschino liqueur 1 tsp blue Curacao ½ tsp caster sugar 15 ml lemon juice 1 maraschino cherry 1 orange slice tonic water ice cubes 1 25m/50ml measure 1 shaker 1 strainer (if shaker doesn’t include one) or a small sieve 1 highball glass Cum se...
Read more »
Linte cu macaroane asortată
Ingrediente: 300 g linte 250 g macaroane asortate 150 g morcovi 1 ceapă 1 ardei roşu 250 g brânză de vaci degresată 100 g smântână proaspătă 2 ouă sare condimente (cimbru) Mod de preparare: Lintea se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Apoi se aruncă apa şi se pune la fiert...Read more »
Tocăniţă de linte cu friptură de gluten
Ingrediente: 500 g linte 1 ceapă 1 morcov 2-3 căţei de usturoi 1 foaie dafin 2 linguri ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Lintea se pune la fiert în apă clocotită, după ce a fost aleasă şi bine spălată. Ceapa tocată mărunt şi morcovul tăiat cubuleţe mici le punem să se...Read more »
Conopidă cu unt si caşcaval
Ingrediente: 1 kg conopidă 100 g unt 100 g caşcaval sare Mod de preparare: Conopida se curăţă de frunzele verzi, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită cu puţină sare. Se fierbe la foc mic 20-30 de minute. Până se serveşte, conopida se ţine în apa în care a...Read more »
Piure de conopidă
Ingrediente: 1 kg de conopidă 3 cartofi 100 g unt 100 g lapte sare Mod de preparare: Conopida şi cartofii se curăţă, se spală, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o oală cu apă clocotită şi sare. Se fierb la foc mic până când sunt gata. Se scurg şi se...Read more »
Dovlecei cu măsline
Ingrediente: 1 kg dovlecei 3-4 linguri de ulei 2 cepe 250 g măsline dietetice 1 foaie dafin zeamă de lămâie sare maghiran şi tarhon Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt se căleşte în apă şi ulei. După ce s-a înmuiat bine, se adaugă dovleceii curăţaţi de coajă şi seminţe, tăiaţi cubuleţe ceva...Read more »
Chisca moldoveneasca
Ingrediente: 1 kg carne de la gât şi falei 1 pahar sânge 500 g păsat (crupe se spune) 1 ceşcuţă apă sare piper Mod de preparare: Carnea fiarta se toacă, se amestecă cu păsat, sânge, sare şi piper. Maţul gros, bine grijit, se umple dar nu îndesat se toarnă apă la ambele...Read more »
Gulii pane
Ingrediente: 1 kg gulii 2 ouă 2 linguri făină pesmet sare ulei Mod de preparare: Guliile curăţate, spălate, se taie în felii cu grosimea de 1 cm şi se fierb înăbuşit cu apă până se înmoaie. Apoi se scurg bine şi se dau prin făină, prin ou bătut, la urmă prin pesmet...Read more »
Ciorbă de fasole uscată
Ingrediente: 300 g fasole uscată 1 ceapă 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 2 ardei graşi roşii 1 foaie dafin 1 fir cimbru 1 lingură vegeta 1 legătură leuştean 1 legătură pătrunjel sare 3 linguri ulei 500 ml borş Mod de preparare: Se alege fasolea, se spală şi se pune la...Read more »
Borş de spanac cu omletă
Ingrediente: 1 kg spanac proaspăt 1 legătură ceapă verde 1 legătură usturoi 3 ouă 2-3 linguri ulei 100 g smântână 2 linguri orez 1 lingură vegeta verdeaţă: leuştean, mărar, pătrunjel Mod de preparare: Se curăţă spanacul, ceapa verde, usturoiul şi se spală bine. Ceapa şi usturoiul se taie mărunt şi se...Read more »
Vinete impănate
Ingrediente: 2,5 kg vinete 3-4 cepe 300 ml suc de roşii proaspăt 3 ardei graşi 4-5 căţei de usturoi 2 morcovi 1 ţelină mică sare 2 legături verdeaţă (mărar şi pătrunjel) 2 roşii 4-5 linguri de ulei Mod de preparare: Se aleg vinete potrivite şi coapte, se spală bine şi li se...
Read more »
Şerbet de ciocolată
Ingrediente: 1 kg zahăr 150 g ciocolată menaj sau 2 linguri cacao vanilie 1/2 l apă Mod de preparare: Ciocolata se amestecă după ce şerbetul este gata tablat. Se încălzeşte puţin şi se pune ciocolata rasă sau cacao şi se amestecă pînă se topeşte ciocolata. Pofta buna!Read more »
Tort fara ou
Ingrediente: 2 căni de griş 2 căni de nucă măcinată 2 căni de apă 2 căni de zahăr Ingrediente crema :300 ml apă, 300 g zahăr, 1 pacheţel budincă de vanilie, 300 g margarină Mod de preparare: Se amestecă toate la un loc şi se lasă să stea timp de patru – cinci ore,...Read more »
Retete de post: Tort diplomat de post
Ingrediente: 1 kg frişcă Hulala 1 cutie de ananas 2 portocale 200 g stafide 2 mandarine 2 banane 30 g gelatină 300 g zahăr esenţă de vanilie 2 pachete de întăritor de frişcă Mod de preparare: Frişca se bate spumă cu zahăr, apoi se adaugă praful întăritor, vanilia, gelatina înmuiată în zeama de...Read more »
Ciuperci umplute cu parizer vegetal
Ingrediente: 1 kg ciuperci 200 g parizer vegetal 1 ou 100 g caşcaval vegetal pătrunjel 1 lingură ulei sare Mod de preparare: Se recomandă ciupercile tinere, albe. Se aleg şi li se scot codiţele, se spală şi se scurg de apă. Parizerul vegetal se dă prin răzătoarea mare şi se amestecă cu...Read more »
Plăcinţele cu ceapă
Ingrediente: 1 pachet foi de plăcintă 1 kg ceapă 1 ceaşcă ulei 1 ceaşcă orez sare piper 1 linguriţă boia dulce 1 legătură mărar verde Mod de preparare: Cureţi ceapa, o dai pe răzătoarea mare şi o laşi să se scurgă într-o strecurătoare, o căleşti apoi în ulei, adaugi orezul şi o...Read more »
Mancare din carne de porc cu verdeţuri si smantană
Ingrediente: 750 g carne de porc 4 legături ceapă verde 3 legături usturoi verde 3 salate 2 linguri pastă de tomate 1 lingură făină 1 legătură pătrunjel 200 ml smântână sare piper Mod de preparare: Speli carnea, o tai bucăţi, o rumeneşti puţin în ulei şi o scoţi pe o farfurie....
Read more »
Pulpe de pui invelite in piure de cartofi
Ingrediente: 8 pulpe de pui 6-7 cartofi noi 1 ou 1 linguriţă cimbru 1 legătură mărar sare piper ulei făină Mod de preparare: Speli pulpele, le îndepărtezi pielea şi le pui la fiert în apă cu sare. Cureţi apoi 4 cartofi şi-i fierbi în apă cu sare, iar când sunt gata îi...
Read more »
Balmos de bucovina
Ingrediente: 1 kg mălai 2 litri smântână 400 g unt 500 g telemea (mai sărată, că primeşte) 1 kg caş proaspăt Mod de preparare: Se pun la fiert smântână şi 200 g unt, se mărunţeşte brânza .Când începe să bulbucească fiertura, se presară mălaiul, puţin câte puţin, amestecând mereu se adaugă brânza,...Read more »
Ciuperci
Ingrediente: 1 poală de ciuperci de pădure 250 g telemea 100 g caş sau caşcaval ras 1 căpăţână usturoi mare 1 legătură ceapă verde mărar leuştean 50 g unt 50 ml vin alb Mod de preparare: Se separă pălăriile de cozi şi se pun la fiert, cozile se toacă şi se pun...Read more »
Tort diplomat cu lapte praf
Ingrediente: 500 g zahăr 1 cană de apă 250 g lapte praf 1 cutie compot de ananas 2 portocale 150 g stafide 4 plicuri gelatină 2 plicuri zahăr vanilat 1 kg frişcă bătută Mod de preparare: Se fierbe zahărul cu apa până se face un sirop legat, se pune laptele praf şi se...Read more »
Bulz
Ingrediente: 1 litru apă 500 g mălai 500 g brânză de burduf 50 g unt 500 ml lapte bătut Mod de preparare: Nu mă-ndoi de la regulă, deci tot cu brânză de burduf grasă, sărată şi usturoasă vă zic să umpleţi bucăţile de mămăligă întinse un pic pe o scândură şi unse...Read more »
Mamaliga pe paturi II
Ingrediente: mămăliga 250 g cârnaţi 500 g carne tocată de porc 500 ml bulion roşii piper sare cimbru tarhon boia 5 ouă 100 ml smântână 200 ml vin alb 50 ml ţuică 200 g caşcaval 100 g slănină afumată 1 ceapă tocată mărunt, bob de orez Mod de preparare: Se tapetează fundul...Read more »
Jeleu de şampanie
Ingrediente: 1 sticlă de şampanie sau vin spumos 250 g zahăr 1 pahar apă 15 g sau 6-7 foi gelatină Mod de preparare: Apa şi zahărul se pun la fiert 2 minute, apoi se pune gelatina care a fost muiată în apă rece circa 20 minute. Cînd s-a topit gelatina, se strecoară....Read more »
Mamaliga pe paturi
Ingrediente: 1 kg mălai 3 1 apă 1 lingură sare 100 g unt 200 g urdă 200 g caş 200 g brânză burduf 200 g caşcaval 200 g smântână 200 g brânză telemea (un dărab sau o creastă, cât taie o brişcă iute) 200 g caş sau caşcaval afumat Mod de preparare:...Read more »
Boti
Ingrediente: 1 kg brânză de vaci 5-7 ouă 1 ceaşcă de mălai 1 lingură untură sare Mod de preparare: Mălaiul se pune la prăjit în untură până se schimbă la faţă .Ouăle se bat bine apoi se freacă temeinic cu brânză. Se mai adaugă la aluat jumătate din mălai, 1 lingură de...Read more »
Zara moata
Ingrediente: 1 ceapă ceva albitură 1 kg cartofi 1 morcov 1 litru zer de smântână (ce rămâne după ce se scoate untul din smântână), sare, piper, paprică Mod de preparare: Se toacă zarzavatul, se pune la fiert, 30 de minute, în puţină apă, cât să-1 acopere. Cartofii se curăţă, se taie cubuleţe...Read more »
Sarmale cu soia granule
Ingrediente: 1 varză mare acră sau dulce 250 g orez 100 g soia granule 3-4 cepe 4-5 linguri ulei o legătură pătrunjel sare sau 1 lingură vegeta 300 ml suc de roşii sau 2-3 linguri bulion 1 ou (opţional) 1 lingură boia ardei dulce Mod de preparare: După ce s-au scos cotoarele,...Read more »
Cum se prepara Cocktail Cactus Bite (video)
Ingrediente: 50 ml tequila 50 ml lemon juice 2 tsp Cointreau 2 tsp Drambuie scotch whisky Half tsp caster sugar 1 dash bitters Ice cubes 1 chopping board 1 knife 1 squeezer 1 shot measure 1 cocktail shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) or small sieve 1 cocktail glass Cum...
Read more »
Jeleu de piersici
Ingrediente: 750 g piersici 1 pahar vin puţind vanilie 1 l apă 6 foi gelatrina 250 g zahăr Mod de preparare: Piersicile se spală bine, se curăţă mai gros de coajă, se taie în două şi se scot sîmburii. Se pun la fiert apa, vinul, cojile de la piersici, cîţiva sîmburi sparţi,...Read more »
Varză albă picantă
Ingrediente: 1,5 kg varză nouă 200 ml lapte 1 lingură făină 1 lingură vegeta 4-5 căţei de usturoi cimbru mărar 1 -2 linguri suc de lămâie 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Varza se curăţă, se spală şi se taie fideluţă, după care se pune la înăbuşit cu ulei şi puţină apă....Read more »
Sfaraiala dobrogeana
Ingrediente: măruntaie de miel şi ceva carne de la coadă şi de la gât 3 linguri unt 1 polonic de smântână sare câtă vă place 2 cepe 1 mămăligă ţărişoară (500 g mălai, 2 litri apă) Mod de preparare: Se taie măruntaiele şi carnea îmbucături şi se sărează după chef, apoi se...Read more »
Mancare de conopidă cu usturoi
Ingrediente: 1,5 kg conopidă 2 morcovi 3-4 cepe 1 căpăţână de usturoi 4-5 roşii 3-4 linguri ulei 1 lingură vegeta 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Se curăţă conopida, se spală şi se desface în bucheţele. Ceapa tocată fin şi morcovul tăiat cubuleţe mici se pun la înăbuşit cu apă, ulei şi...
Read more »
Mancare de praz cu masline
Ingrediente: 1,5 kg praz 2-3 cepe potrivite 250 g măsline dietetice 2 linguri pastă de tomate 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei sare după gust mărar pătrunjel Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit cu apă, ulei şi vegeta. Prazul curăţat şi spălat se taie în bucăţele...
Read more »
Urda cu marar
Ingrediente: 500 g urdă 100 g smântână 50 g unt sare după gust 6 fire ceapă verde 1 jumătate cană frunzuliiţe de mărar verde Mod de preparare: Se toacă mărunt mărarul şi ceapa.Se freacă untul cu urda, sarea şi smântână, până devin o cremă Se lasă la rece câteva ore, se oferă...Read more »
Tort espresso de frisca
Ingrediente blat de ciocolată : 3 ouă 150 g zahăr 60 g făină 40 g amidon 1 vârf de cuţit de praf de copt 2 linguri de cacao Ingrediente crema :4 foi de gelatină, 2 ceşti espresso tare, 600 ml frişcă, 60 g zahăr, 4 linguri gem de prune, fulgi de ciocolată Mocca...Read more »
Ciorbă de castraveti
Ingrediente: 1 kg castraveţi curăţaţi de coajă şi tăiaţi cubuleţe mai mari 1 ceapă 1 morcov 3 linguri orez brun 3 linguri ulei 500 g borş 1 legătură leuştean 1 ou Mod de preparare: Se pun 4 litri de apă la fiert. Când apa dă în clocot, se pune morcovul, ceapa...Read more »
Mancare de castraveţi cruzi
Ingredinete: 1 kg castraveţi cruzi 3-4 cepe potrivite 2-3 roşii 1 lingură pastă tomate 2-3 linguri ulei 1 lingură vegeta 1 lingură făină 1 legătură mărar zeamă de lămâie Mod de preparare: Castraveţii se spală, se curăţă de coajă şi, dacă au seminţe mari, se înlătură. Se taie cubuleţe potrivite şi se...
Read more »
Fasole verde cu sos de rosii picant
Ingrediente: 1,5 kg fasole 2-3 linguri ulei de măsline 3-4 roşii 1 căpăţână de usturoi 1 legătură pătrunjel verde sare 1 linguriţă vegeta Mod de preparare: Fasolea se pune la fiert în apă clocotită cu puţină sare. Usturoiul se pisează bine cu vegeta. După aceea se adaugă uleiul treptat şi se amestecă...Read more »
Borş de praz
Ingrediente: 1 kg praz 2-3 cartofi 1 ceapă 2 morcovi 1 ţelină mică 500 ml borş de tărâţe 1 legătură leuştean 1 lingură vegeta 2-3 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa, ţelina şi morcovii se curăţă, se spală, se taie mărunt, se introduc în oală şi se înăbuşă cu apă şi ulei...Read more »
Varză călită cu soia cubuleţe
Ingrediente: 1-2 kg varză crudă 1 cepe 4-5 linguri ulei 1 lingură vegeta cimbru 1 foaie dafin 300 ml suc de roşii 1 linguriţă boia de ardei dulce 100 g cuburi soia Mod de preparare: Varza dulce se taie, se freacă cu puţină sare, şi se lasă 10 minute. Ceapa se curăţă,...
Read more »
Fasole verde cu smantană
Ingrediente: 1 kg fasole verde grasă 50 g unt 150 g smântână degresată 1 lingură făină sare 1 legătură mărar verde Mod de preparare: Fasolea tânără se alege, se spală şi se taie în bucăţi lungi de 3 cm. Se pune la fiert în apă clocotită cu sare. Când a fiert bine, fasolea...Read more »
Mazăre bătută
Ingrediente: 1 kg mazăre 3 cartofi 1 ceapă potrivită 2 morcovi 3 căţei usturoi zeamă de lămâie sare 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Mazărea se pune la fiert în apă clocotită cu sare (pentru a-şi menţine culoarea). Când este pe jumătate fiartă, se adaugă ceapa tocată, cartofii tăiaţi cuburi şi morcovii....
Read more »
Piure de spanac
Ingrediente: 1 kg spanac 50 g ulei 2 linguri făină 1/4 litri lapte sare 2-3 căţei de usturoi zeamă de lămâie Mod de preparare Spanacul se pune la fiert în apă clocotită cu sare, după ce, în prealabil, a fost curăţat şi spălat în mai multe ape. Se fierbe circa 10 minute....Read more »
Dovlecei umpluti cu urdă
Ingrediente: 8 dovlecei 200 g orez 250 g urdă 2 cepe mari 2 morcovi 2-3 roşii mărar pătrunjel 100 g smântână 1 lingură vegeta tarhon sare 4-5 linguri ulei Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în apă cu ulei. După ce s-a înmuiat, se adaugă şi morcovul...
Read more »
Dovlecei cu branză tofu
Ingrediente: 7 dovlecei cruzi 300 g brânză tofu 100 g unt 2 ouă 100 g caşcaval pesmet mărar sare Mod de preparare: Dovleceii se taie rondele după ce în prealabil au fost spălaţi şi li s-a tăiat cotorul. Apoi se aşază într-o tavă de Jena, unsă cu unt şi tapetată cu pesmet....
Read more »
Ciuperci pane
Ingrediente: 800 g ciuperci 2 ouă făină pesmet sare condimente pentru ciuperci zeamă de lămâie 4-5 linguri ulei Mod de preparare: Se folosesc ciuperci de crescătorie, întregi, mari şi cât mai proaspete. Se rup codiţele, se spală bine şi se curăţă. Pălărioarele se pun la fiert în apă cu puţină sare şi... Read more »
Ciorba de cartofi noi acrită cu zarzăre
Ingrediente: 700 g cartofi noi 1 legătură ceapă verde 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 cană zarzăre 3 linguri ulei 1 legătură pătrunjel 1 legătură leuştean 1 lingură vegeta Mod de preparare: Se pune la fiert, în apă clocotită, morcovul tăiat rondele, ceapa verde tocată mărunt, cartofii tăiaţi cubuleţe potrivite şi...Read more »
Ciorbă de bureţi
Ingrediente: 3 litri apă 500 ml borş 700 g bureţi 1 morcov 1 ceapă 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 ardei gras 1 lingură vegeta 2-3 linguri ulei de măsline 2-3 căţei usturoi 1 foaie de dafin Mod de preparare: Bureţii se aleg şi se spală bine sub jetul de apă....Read more »
Tocăniţă de vinete
Ingrediente: 5-6 vinete potrivite 2-3 căţei de usturoi 150 g smântână degresată 2-3 roşii 250 g orez 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei 1 morcov Mod de preparare: Vinetele se coc pe plita bine încinsă, după care se pun pe un tocător de lemn puţin înclinat, pentru ca, în timp ce...
Read more »
Jeleu de vişine
Ingrediente: 1,500 kg vişine 1/4 l apă 280 g zahăr 6-7 foi de gelatină Mod de preparare: Vişinele se curăţă de cozi, se spală bine şi se zdrobesc. Se sparg şi ciţiva sîmburi şi se fierb 30 minute, cu apa şi cu zahărul. Se strecoară, se pune din nou la foc şi...Read more »
Roşii umplute cu crenvurşti şi garnitură de macaroane
Ingrediente: 4 roşii 100 g caşcaval 5 crenvurşti 4 ouă 25 g unt 100 g macaroane ulei sare piper 1 legătură mărar Mod de preparare: Tai roşiilor un căpăcel, le scoţi miezul şi le laşi să se scurgă. Fierbi macaroanele în apă cu sare, iar crenvurştii îi tai bucăţi şi-i prăjeşti în...
Read more »
Cod cu macaroane şi legume
Ingrediente: 1 kg file de cod 150 g macaroane 3 morcovi 2 dovlecei 1 ceapă 150 g smântână 1 lingură unt ulei zeamă de la 1 lămâie sare piper 1 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Speli peştele, îl ungi cu zeama de lămâie amestecată separat cu puţin ulei, sare şi piper...
Read more »
Scrordolea
Ingrediente: miezul de la 30 de nuci miezul de la 1 franzelă mică 1 pahar de ulei 1-3 linguri oţet sare piper 6 căţei usturoi Mod de preparare: Se înmoaie pâine-n apă rece, se stoarce se pisează usturoi .Se macină nucile . Se freacă toate împreună cu ulei, oţet, sare şi piper...Read more »
Branzoaice de Braila
Ingrediente: 1 kg faină 3 ouă 500 g unt 250 g caş dulce 100 g caşcaval 250 ml lapte 250 g telemea Ingrediente glazura:2 ouă ,200 g caşcaval ras, 200 ml smântână Mod de preparare: Se frământă toate cât de bine şi se lasă să respire o noapte la receSe taie...Read more »
Budincă de spanac
Ingrediente: 1 kg spanac 1 lingură unt 4 linguri griş 4 ouă 100 ml lapte 2 legături ceapă 4-5 căţei de usturoi 1 lingură vegeta verdeaţă (1 leg. mărar, 1 leg. pătrunjel, 1 leg. leuştean) 150 g brânză tofu Mod de preparare: Spanacul se alege şi se spală în mai multe ape,...
Read more »
Musaca de conopidă si cartofi
Ingrediente: 100 g soia granule 1 conopidă potrivită 4-5 cartofi noi 2-3 cepe 2-3 căţei de usturoi 2 linguri de bulion 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 lingură vegeta 300 ml lapte 2 linguri făină 1 ou oregano maghiran busuioc Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă...Read more »
Serbet de nufar
Ingrediente: 1 kg zahă 1 lămâie 40-50 frunze mari de nufăr, proaspete, îmbibate bine cu seve Mod de preparare: Se curăţă si se toacă frunzele de nufăr, se storc de cât suc crud vor să dea, apoi se pun la fiert în 800 ml apă clocotită până se fac pastă Se dizolvă...Read more »
Pate de ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci 1 ceapă 1 lingură făină 2 linguri margarină sare piper 1 legătură pătrunjel nucşoară Mod de preparare: Cureţi ciupercile şi le pui fa fiert în apă cu sare, iar ceapa o decojeşti, o tai mărunt şi o înăbuşi în margarina topită. După ce au fiert ciupercile, le...
Read more »
Salată de măsline
Ingrediente: 200 g măsline 1 ceşcuţa apa 1/2 lamaie 3-4 felii de paine 100 ml ulei 1 ceapă 1 salată verde sare Mod de preparare: Inmoi pâinea în apa călduţă şi o presezi bine ca să se scurgă zeama. Cureţi măslinele de sâmburi şi le dai apoi împreună cu pâinea înmuiată prin...
Read more »
Fasole bătută
Ingrediente: 600-700 g fasole boabe 2 cepe mari 2 morcovi 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 3 linguri ulei 1 lingură boia de ardei sare Mod de preparare: Fasolea se pune la înmuiat de seara până dimineaţa în apă rece. A doua zi, se spală de câteva ori şi se pune la fiert....Read more »
Sos de lamaie
Ingrediente: 1 lămîie 2 ouă 2 gălbenuşuri 150 g zahăr 1/4 l lapte vanilie Mod de preparare: Laptele se fierbe cu zahărul şi cînd clocoteşte, se toarnă cîte puţin peste ouăle bine amestecate cu vanilia şi coaja de lămîie rasă mărunt. Cînd se serveşte, se pune puţină zeamă de lămîie. Se serveşte...Read more »
Midii
Ingrediente: 1 sac de midii 1 ceapă 1 pahar untdelemn 1 ceaşcă orez 1 pahar bulion roşii sare piper Mod de preparare: Se opăresc midiile, ca să se deschidă, se scoate carnea, se curăţă de picioruşul vegetal şi nisipos, se lasă într-un vas, să aştepte. Se pune ceapa la rumenit în ulei, se...Read more »
Branza zburata
Ingrediente: 2 litri lapte dulce (nefiert) 3 litri lapte (fiert) 5 litri lapte prins Mod de preparare: Se pune laptele dulce la fiert .Când a fiert, se adaugă laptele prins şi cel nefiert şi se amestecă de câteva ori cu lingura de lemn. Se lasă să se încingă va coagula după un...Read more »
Conopidă cu maioneză din pufuleţi
Ingrediente: 1 kg conopidă sare maioneză din pufuleţi Mod de preparare: Conopida se spală sub jet de apă rece, se desface bucheţele şi se fierbe până ce devine moale. Se opreşte focul şi se pune la scurs şi răcit într-o strecurătoare. Intre timp, se face maioneza din pufuleţi. După ce s-a răcit...
Read more »Maioneză din pufuleţi
Ingrediente: 1 pungă pufuleţi de porumb (100-150 g) 150 g ulei 2-3 linguri suc de lămâie 1 lingură muştar dulce sare Mod de preparare: Pufuleţii se hidratează bine cu apă călduţă până se înmoaie, apoi se amestecă până ce devin ca o pastă bine omogenizată. Se adaugă o lingură de muştar dulce,...Read more »
Sarmale cu nucă si cimbru
Ingrediente: 300 g orez 3-4 cepe 5 linguri nucă măcinată 1 lingură vegeta 3-4 linguri ulei 2 morcovi 1 ţelină mică 1 foaie dafin 1 crenguţă de cimbru 250 g suc de roşii 1 ou, opţional foi de varză crudă sau murată Mod de preparare: Ceapa tocată mărunt, împreună cu morcovii şi...Read more »