Retete de Paste:
Budincă de varză
28 October 2010
Ingrediente: 1 kg varză albă 150 g brânză dulce dietetică 200 g iaurt 3
ouă 3-4 linguri făină 150 g caşcaval 1 legătură mărar Mod de
preparare: Varza se curăţă, se spală şi se pune la fiert 10 minute. Se
scurge, se răceşte, se taie feliuţe subţiri şi se amestecă cu restul
ingredientelor…
Read more »
Read more »
Pastă de cartofi cu măsline
28 October 2010
Ingrediente: 500 g cartofi fierţi în coajă 200 g măsline fără sâmburi
3-4 linguri ulei 1 lingură suc de lămâie 1 ceapă Mod de preparare:
Cartofii se fierb, se curăţă şi se dau prin răzătoarea mare. Măslinele
se toacă mărunt cu cuţitul, se amestecă cu cartofii, se adaugă ulei şi
suc de lămâie,…
Read more »
Read more »
Ciuperci cu sos alb
28 October 2010
Ingrediente: 800 g ciuperci proaspete sau 2 cutii ciuperci din conservă
100 g nucă de caju 1 lingură făină 2-3 căţei de usturoi 3-4 linguri
ulei 1 lingură vegeta condimente (cimbru, rozmarin) 1 legătură pătrunjel
suc de lămâie (opţional) Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se
spală, se taie feliuţe şi se pun…
Read more »
Read more »
Reţete de post: Cornuleţe de post
28 October 2010
Ingrediente: 400 g făină integrală 250 g margarină vegetală 200 g zahăr
150 g miez de nucă mărunţit sare 100 ml borş 2 pliculeţe zahăr vanilat
coajă de lămâie rasă Mod de preparare: Margarina se încălzeşte puţin,
se pune într-un castron şi se freacă cu zahărul tos până devine spumă.
Când s-a omogenizat,…
Read more »
Read more »
Sos de migdale
28 October 2010
Ingrediente: 200 g migdale 400 ml lapte de soia 150 g miere de albine 2
pliculeţe de zahăr vanilat Mod de preparare: Migdalele se opăresc, se
curăţă de coajă şi se usucă la gura cuptorului. Se pun apoi în blender
cu restul ingredientelor. Peste această compoziţie, se toarnă câte puţin
lapte fierbinte şi…
Read more »
Read more »
Pâine de urdă
28 October 2010
Ingrediente: 250 g faină 20 teci de fasole verde fină 100 g urdă 1 ou
sare piper chimen 50 g unt 2 cartofi 2 pahare de smântână 2 morcovi 1
ţelină mică (se pot folosi orice fel de legume de sezon) Mod de
preparare: Se amestecă într-un vas urda, untul, faina şi oul…
Read more »
Read more »
Budinca de griş
28 October 2010
Ingrediente: 150 g gris 500 ml lapte 2 ouă 2 linguri zahăr coaja de la 1
lămâie 2 pliculeţe zahăr vanilat sare sirop de fructe sau dulceaţă fină
Mod de preparare: Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul, apoi se
adaugă grisul în ploaie, vanilia, coaja de lămâie, albuşurile bătute
spumă şi sarea. Compoziţia…
Read more »
Read more »
Saleuri
28 October 2010
Ingrediente: 1 ou 1 lingură ulei 1 vârf cuţit amoniac stins cu suc de
lămâie 200 g margarină vegetală 150 g apă minerală făină cât cuprinde
sare 100 g caşcaval ras 50 g susan Mod de preparare: Oul se amestecă
cu apa minerală, cu lingura de ulei, amoniacul, sarea şi făina cât
cuprinde.…
Read more »
Read more »
Ciulama de ciuperci
28 October 2010
O
reteta de ciulama de ciuperci cu ulei, morcovi, ceapa, cartofi, faina,
vegeta si sare. Se serveste calda cu mamaliguta. Ingrediente: 1 kg
ciuperci (sau 2 cutii mici) 3 linguri ulei 2 morcovi 2 cepe 2 cartofi 2
linguri făină 1 linguriţă vegeta sare Mod de preparare: Se curăţă
ciupercile, se spală, se taie…
Read more »
Read more »
Chiftelute de linte cu branză
28 October 2010
Ingrediente: 250 g linte 1 ceapă 1 morcov 2 ouă 2 linguri fulgi de ovăz
2-3 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel 1 foaie dafin 150 g brânză 2
linguri făină ulei pentru prăjit Mod de preparare: Lintea se alege, se
spală bine şi se pune la fiert în apă cu foaia de…
Read more »
Read more »
Salată de varză
28 October 2010
Ingrediente: 1 varză mică 2 linguri ulei de măsline 1 legătură mărar
3-4 linguri suc de lămâie sare Mod de preparare: Verzei i se
îndepărtează primele frunze, apoi se spală, se taie în două şi se toacă.
Se pune într-un castron şi se amestecă cu restul ingredientelor şi cu
mărar tocat fin. …
Read more »
Read more »
Dulceaţă de toporaşi
28 October 2010
Ingrediente: 1 kg zahăr 1,2 litri apă 1,2 kg petale şi frunze de
toporaşi Mod de preparare: Se grijesc bine petalele şi frunzele, adică
se spală, se curăţă, se ciuruie .Când s-au scurs bine se pun la fiert
într-o tingire, în apa clocotită, până se-nmoaie se lasă să se răcească.
Se adaugă zahărul,…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de zmeură
28 October 2010
Ingrediente: 1 kg zmeură 500 g zahăr 3 linguri suc de lămâie Mod de
preparare: Zmeura trebuie să fie mare şi frumoasă. Se curăţă de codiţe,
se spală bine sub jet de apă, se scurge, după care se aşază într-un vas
de inox în straturi alternative de zmeură şi zahăr. Se pune la…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu nucă
28 October 2010
Ingrediente pentru aluat: 2 ouă 100 g zahăr 100 ml ulei 1 praf de copt 1
lingură suc de lămâie coajă rasă de la 1 lămâie făină cât cuprinde 1
praf sare 1 borcan gem de caise Ingrediente pentru glazură: 3 albuşuri
bătute spumă 100 g zahăr tos 200 g nucă măcinată Mod…
Read more »
Read more »
Prăjitură dietetică
28 October 2010
Ingrediente pentru blat I: 1 cană grâu fiert 10 linguri pesmet 6
linguri miere 1 cană miez de nucă măcinat sare Ingrediente pentru blatul
II: 1 cană orez fiert 200 g nucă cocos 3 linguri miere 2 pliculeţe
zahăr vanilat fistic 50 g Mod de preparare: Grâul fiert se amestecă cu
mierea, pesmetul…
Read more »
Read more »
Sos de mărar
28 October 2010
Ingrediente: 1 legătură groasă de mărar 2 linguri smântână 1 ceaşcă cu
lapte 1 lingură de făină 1 lingură de unt 1 linguriţă sare Mod de
preparare: Se pune untul pe foc şi, când s-a topit, se freacă cu
lăină.Se toarnă şi laptele, dintr-o dată, să dea în clocot mărarul se
toacă cât…
Read more »
Read more »
Mâncărică de cicoare
28 October 2010
Ingrediente: 1 căpăţână de cicoare (de grădină) 1 ceapă sare piper 2
linguri untdelemn 2 linguri unt (margarină) 1 lingură faină 1 lingură
smântână Mod preparare: Cicoarea se grijeşte bine în mai multe ape,
frunzele se taie fâşii subţiri şi se opăresc iute în apă clocotită cu
sare, să le ia amăreala se…
Read more »
Read more »
Plăcintă cu varză
28 October 2010
Ingrediente: 250 g margarină vegetală 15 g drojdie 150 g apă călduţă
sare făină cât cuprinde Pentru umplutură: 500 g brânză dulce 1 kg varză
2-3 ouă 3-4 linguri ulei 1 linguriţă vegeta Mod de preparare:
Margarina se frământă cu apa călduţă în care am dizolvat drojdia, un
praf de sare şi făină…
Read more »
Read more »
Dovlecei de vară la cuptor
28 October 2010
Ingrediente: 1,5 kg dovlecei 3 cepe potrivite 2 morcovi 3-4 linguri
ulei 1 lingură vegeta 500 ml suc de roşii 50 g lapte 1 legătură mărar
Mod de preparare: Morcovul se taie cubuleţe mici, şi se pune la fiert în
apă clocotită şi sare, cât să-l acopere. Dovleceii tăiaţi cubuleţe mai
mari se…
Read more »
Read more »
Budincă de orez cu ananas
28 October 2010
Ingrediente: 200 g orez 2 litri apă 1 cutie ananas bucăţi (300 g) 6
linguri miere sare 2 pliculeţe zahăr vanilat 100 g nucă cocos 2 ouă 200 g
brânză de vaci 1 bucată kiwi Mod de preparare: Orezul se pune la
fiert în cei 2 litri de apă cu sare. Se amestecă…
Read more »
Read more »
Crap ca la moldova
28 October 2010
Ingrediente: 1 crap de 2 kg 6-8 cepe 1 kg roşii 1 ceaşcă untdelemn 1
legătură pătrunjel sare piper 3 pumni de măcriş verde 2 linguri de lapte
bătut Mod de preparare: Ceapa se taie peştişori şi se pune la călit
într-o tavă încăpătoare .Roşiile se taie felioare şi se pun şi ele…
Read more »
Read more »
Sorici umplut
28 October 2010
Ingrediente: 1 kg carne macră tocată 5 cepe 5 ouă 3 morcovi 2 linguri
pastă roşii 1 păhărel de vin 1 căpăţână usturoi 2 linguri untură 1 pahar
cu bere sare piper cimbru 1 ceaşcă varză (murată sau crudă) tocată 1 kg
bucăţi de cap – limbă, alte cărniţe, tocate 1 foaie de şorici…
Read more »
Read more »
Găluste cu prune si migdale
28 October 2010
Ingrediente pentru aluat: 1 kg cartofi 250 g făină 2 ouă sare
Ingrediente pentru umplutură: 1 kg prune 100 g migdale măcinate 2
linguri pesmet 250 g zahăr 2 pliculeţe zahăr vanilat Mod de preparare:
Cartofii se spală şi se fierb în coajă. Fiind calzi, se decojesc bine
şi se dau prin maşina…
Read more »
Read more »
Mancare de conopidă cu orez
28 October 2010
Ingrediente: 1 kg conopidă 2 cepe 3-4 linguri ulei 100 g orez 150 g suc
de roşii (sau 2 linguri pastă de tomate) 1 lingură vegeta 1 legătură
pătrunjel verde Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi
se înăbuşă cu apă şi ulei. Se adaugă orezul opărit în prealabil şi…
Read more »
Read more »
Icre false
28 October 2010
Ingrediente: 200 g griş 150 g maioneză 1 lingură pastă de tomate pentru
culoare 1-2 cepe 2-3 linguri suc de lămâie Mod de preparare: Intr-o
crăticioară, se pune grisul la fiert în apă rece cu sare (apă 800 ml) şi
se amestecă continuu până când se îngroaşă. Se dă la o parte de…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de aguridă
28 October 2010
Ingrediente: 1 kg boabe aguridă mai mari 1 kg zahăr 1 litru apă 2
linguri zeamă de lămâie 1 plic zahăr vanilat Mod de preparare: Se pune
apa la fiert împreună cu zahărul, să dea un sirop legat bine .Se curăţă
agurida (cu un ac de siguranţă) de sâmburi şi se spală înmai…
Read more »
Read more »
Pateu de ciuperci
28 October 2010
Ingrediente: 2 cutii de 400 g ciuperci 1 linguriţă muştar dulce 1
cartof 1 linguriţă drojdie uscată 1 lingură vegeta 1 linguriţă oregano
5-6 linguri ulei Mod de preparare: Se mixează bine ciupercile scurse
de apă. Se adaugă muştarul, cartoful fiert şi răcit, drojdia, vegeta şi
oregano. Se continuă mixarea, adăugându-se uleiul. Pasta…
Read more »
Read more »
Dovleac copt
28 October 2010
Ingrediente: 1,5 kg dovleac 100 g miere 100 g nuci măcinate Mod de
preparare: Dovleacul se spală, se curăţă de seminţe, se taie cuburi şi
se pune într-o tavă şi se dă la cuptor, la foc potrivit. Este gata când
se înmoaie şi se rumeneşte frumos. înainte de a fi servit, pe fiecare…
Read more »
Read more »
Salată de salată verde cu ananas si avocado
28 October 2010
Ingrediente: 2 salate potrivite 1 avocado 1 legătură pătrunjel 1 ardei
roşu 4 rondele de ananas ulei 3 linguri suc de lămâie Mod de
preparare: Salata se spală bine şi se toacă potrivit, pătrunjelul se
toacă mărunt, avocado se taie cubuleţe mici, ardeiul fâşii subţiri,
ananasul cubuleţe mai mari şi se amestecă, într-un…
Read more »
Read more »
Pastă de morcovi I
28 October 2010
Ingrediente: 500 g morcovi 100 g brânză de vaci 100 g maioneză 1
legătură pătrunjel sare 25 g caşcaval Mod de preparare: Morcovul se
curăţă, se spală şi se fierbe cu apă şi sare. Se scurge şi se mixează
împreună cu brânza de vaci. Se pune într-un castron şi se amestecă cu
maioneza…
Read more »
Read more »
Sufleu de ţelină cu orez
28 October 2010
Ingrediente: 1 kg ţelină 200 g orez 4-5 roşii bine coapte 3-4 linguri
ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Orezul se alege, se spală şi
se fierbe în 1,5 I apă. Ţelina se curăţă, se spală şi se taie în felii
de 1 cm grosime, după care se fierbe în apă clocotită…
Read more »
Read more »
Pastă de branză cu ţelină
28 October 2010
Ingrediente: 200 g brânză dulce 1 ţelină potrivită 50 g smântână 1
ceapă 1 lingură suc de lămâie sare Mod de preparare: Brânza, smântână
şi sucul de lămâie se pun într-un castron şi se amestecă. Ceapa se toacă
foarte fin, iar ţelina se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea
mică, storcându-se…
Cornuleţe cu nuci
28 October 2010
Ingrediente: 500 g făină 200 g margarină vegetală 100 g zahăr 150 g
miez de nucă măcinat 1 praf de sare coaja de la 1 lămâie 1 vârf de cuţit
bicarbonat Mod de preparare: Intr-un castron, se pune margarina, se
adaugă zahărul şi se amestecă, apoi se adaugă coaja de lămâie, miezul
de…
Read more »
Read more »
Salată de măcriş
28 October 2010
Ingrediente: 300 g frunze de măcriş 2 roşii 2 castraveţi 1 legătură
pătrunjel 2 linguri ulei de măsline sare Mod de preparare: Frunzele de
măcriş se aleg, se spală bine şi se toacă mărunt. Roşiile şi
castraveţii se taie felii, iar pătrunjelul se toacă fin. Pe un platou,
se aşază frunzele de măcriş,…
Read more »
Read more »
Savarină
28 October 2010
Ingrediente pentru aluat: 400 g făină 200 g unt 25 g drojdie 3 ouă 100
ml apă sare 1 linguriţă miere Ingrediente pentru sirop: 200 g zahăr tos
200 ml apă Mirodenii pentru umplutură: 300 g frişcă, 50 g caise
confiate, gem de caise. Se pot întrebuinţa şi alte fructe confiate:
mango, căpşune, ananas…
Read more »
Read more »
Ciuperci cu ţelină
27 October 2010
Ingrediente: 2 ţeline potrivite 500 g ciuperci 2 cepe 3-4 linguri ulei 1
kg roşii 1 lingură vegeta 1 legătură pătrunjel cimbru 1 foaie de dafin
Mod de preparare: Ţelina proaspătă şi nu prea mare se curăţă de coajă,
se taie în două pe lung, apoi fiecare jumătate, în feliuţe groase de
0,5-1…
Read more »
Read more »
Salată de conopidă
27 October 2010
Ingrediente: 1 conopidă mică 2 morcovi 1 ţelină mică 2 linguri ulei de
măsline verdeaţă (mărar şi pătrunjel) 3 linguri suc de lămâie sare Mod
de preparare: Conopida şi ţelina de taie în cubuleţe mici, morcovul se
rade pe răzătoarea mare şi se amestecă într-un bol adânc cu uleiul,
verdeaţa tocată fin şi…
Read more »
Read more »
Ingheţată de piersici
27 October 2010
Ingrediente: 500 g piersici (sau caise) 250 g zahăr 300 g frişcă 3
linguri suc de lămâie 100 ml iaurt Mod de preparare: Piersicile se
curăţă de coajă şi se taie cubuleţe mici. Se presară cu zahăr pudră şi
se fierb la foc mic până când siropul se leagă. Se lasă să se…
Read more »
Read more »
Ingheţată cu gem de vişine
27 October 2010
Ingrediente: 1 litru apă minerală 1 ou 3 pliculeţe zahăr vanilat sare
20 linguri făină integrală ulei pentru prăjit Pentru umplutură: dulceaţă
de vişine Mod de preparare: Oul se bate cu zahărul vanilat şi sarea.
Apoi se adaugă sifonul şi se amestecă bine. Cu ajutorul mixerului, se
încorporează făina pusă treptat, ca să…
Read more »
Read more »
Mamaliga pe paturi
27 October 2010
Ingrediente: mamaliga 250 g ciuperci fierte 250 g dovlecei 250 g vinete
3 bucăţi ardei gras 250 g varză tânără 250 g conopodă 300 ml bulion
roşii 5 ouă 400 g roşii 250 g caşcaval ras 1 căpăţână usturoi 200 mg
smântână 250 g fasole verde tânără sare piper cimbru mărar leuştean 100
g…
Read more »
Read more »
Salată de roşii cu branză tofu
27 October 2010
Ingrediente: 3-4 roşii proaspete 150 g brânză tofu, (sau telemea) 1
ardei gras 1 ceapă 2 linguri ulei sare Mod de preparare: Roşiile se
spală, se îndepărtează cotoraşul şi se taie felii potrivite. într-un bol
adânc, se amestecă cu brânza tăiată cubuleţe ardeiul tăiat fâşii
subţiri, ceapa tocată mărunt, uleiul şi sarea. …
Read more »
Read more »
Zeamă de coacăze
27 October 2010
Ingrediente: 100 ml smântână zahăr (miere) sare 150 ml lapte dulce 1
creangă cimbru 500 g tacâmuri şi măruntaie de pasăre 1 kg coacăze
pârguite Mod de preparare: Se curăţă fructele de codiţe (dacă au
sâmburi, de sâmburi!).Carnea se pune la fiert în 1 litru de apă,
împreună cu coacăzele dacă au fiert,…
Read more »
Read more »
Pastramă de gâscă
27 October 2010
Ingrediente: 10 linguri sare 5 linguri silitră 2 linguri ienibahar
măcinat 1 lingură chimion 1 lingură scorţişoară 1 căpăţână usturoi 5
litri apă 1 gasca Mod de preparare: Se lasă în saramură 3 zile. După
ce i-a trecut vremea de potroacă, carnea se scurge, se înveleşte în
tifon subţire şi în hârtie groasă,…
Read more »
Read more »
Biluţe cu nucă si stafide
27 October 2010
Ingrediente: 300 g stafide 200 g nucă măcinată 200 g fistic 50 g nucă
cocos măcinată Mod de preparare: Stafidele se dau prin maşina de
tocat. Pasta obţinută se amestecă cu nuca măcinată. Din compoziţia
rezultată, se modelează cu mâna biluţe, în interiorul cărora se pune un
fistic, apoi se dau prin nuca…
Read more »
Read more »
Mâncare verde
27 October 2010
Ingrediente: 1 pachet unt 3 ouă 1 pahar lapte sare piper Mod de
preparare: Un kg verdeţuri măcriş, hasmaţuchi , salată verde, untişor,
podbal, lobodă.Ierburile se fierb un pic, cât să se-nmoaie .Se toacă,
cât sunt calde, se freacă cu unt, ouă şi lapte, sare şi piper. Se dau la
cuptor, nu mult,…
Read more »
Read more »
Marmeladă de mere, gutui şi pere
27 October 2010
Ingrediente: 4 kg gutui sănătoase 4 kg mere creţeşti, roşii şi tari 4
kg pere tari 6 linguri apă 4 kg zahăr (sau mai puţin, doar 2 kg, dacă vă
place mai acrişoară) Mod de preparare: Fructele se taie felii şi se
curăţă de sâmburi, cotor şi părţile de coajă pătate.Se pun la…
Read more »
Read more »
Serbet de toporaşi
27 October 2010
Ingrediente: 1,200 kg frunze şi flori toporaşi 1,200 kg zahăr tos 300
ml apă 1 lămâie Mod de preparare: Se grijesc frunzele, se pun la fiert
în apă clocotită până se fac pastă moale .Se lasă să se răcească se
scurg bine, când s-au răcit, şi se storc . Zeama obţinută se strecoară…
Read more »
Read more »
Tocana haiduceasca
27 October 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci de pădure 200 g slănină afumată 1 ceaşcă
zeamă de carne 500 g carne viţel 2 linguri untură 3 cepe 500 g carne
porc 2 linguri unt 1 lingură făină 2 rinichi 1 ceaşcă smântână sare
Mod de preparare: Carnea, rinichii, cepele, bine grijite, se taie felii
lungi şi…
Read more »
Read more »
Ceapă de câmpina
27 October 2010
Ingrediente: 6 cepe trupeşe 100 g miez de nuci 2 legături mărar 1
ceaşcă smântână 1 lingură untdelemn 3 felii de pâine 1 pahar lapte sare
piper 1 ceaşcă vin alb 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cepele
curăţate se pun la fiert miezul de pâine se înmoaie în lapte . Nucile
se…
Read more »
Read more »
Salată de fructe
27 October 2010
Ingrediente: 1 pepene mic, galben piersici ananas din conservă
portocale kiwi 100 g migdale 50 g miere de albine Mod de preparare:
Fructele se spală, se taie cubuleţe potrivite şi se aşază în cupe. Se
ornează cu miere de albine şi migdale măcinate. Salata de fructe poate
fi servită şi cu frişcă. …
Read more »
Read more »
Salată de spanac cu avocado
27 October 2010
Ingrediente: 1 kg frunze de spanac 3 tije de ţelină 1 avocado 2 linguri
ulei de măsline sare 3 linguri suc de lămâie Mod de preparare:
Spanacul se alege, se spală în multe ape, se taie potrivit şi se
amestecă cu tijele de ţelină tăiate mărunt, avocado tăiat felii
potrivite, ulei, sare şi…
Read more »
Read more »
Cartofi umpluţi
27 October 2010
Ingrediente: 1,5 kg cartofi potriviţi şi uniformi 250 g brânză tofu
sare 2-3 linguri ulei de măsline (de preferat) 250 g măsline dietetice
sparanghel sau ciuperci din conservă 3-4 căţei de usturoi oregano cimbru
Mod de preparare: Se mărunţeşte tofu şi se amestecă cu celelalte
ingrediente, astfel încât să devină o cremă omogenă. Cartofii…
Read more »
Read more »
Drob de soia granule
27 October 2010
Ingrediente: 200 g soia granule 4 cepe 1 chiflă graham 2 legături mărar
1 căpăţână usturoi 1 legătură pătrunjel 3 ouă 1 lingură vegeta 3-4
linguri ulei condimente Mod de preparare: Soia granule se fierbe cu
vegeta şi condimente aproximativ 20 de minute, după care se pune la
scurs. Ceapa se toacă mărunt…
Read more »
Read more »
Chifteluţe de dovlecei
27 October 2010
Ingrediente: 1 dovlecei mijlocii 50 g telemea 1 ou 2 linguri tărâţe de
grâu 1 căpăţână usturoi 1 lingură boia de ardei dulce 1 legătură mărar 1
legătură pătrunjel ulei Mod de preparare: Dovleceii se fierb şi se
scurg bine, apoi se dau prin maşina de tocat, se amestecă cu oul,
tărâţele, usturoiul…
Read more »
Read more »
Serbet de caise
27 October 2010
Ingrediente: 1 kg zahăr tos 1 kg caise foarte coapte 10-15 sâmburi de
caise 1 lămâie Mod de preparare: Se scot sâmburii, se fierb caisele
împreună cu un pahar cu apă până se lichefiază. Se storc strecoară
(presa de bulion de roşii e perfectă) cât se poate ,se toarnă sucul
peste zahăr şi…
Read more »
Read more »
Ciuperci cu maioneză din pufuleţi
27 October 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci albe 3-4 căţei de usturoi 200 g maioneză
din pufuleţi Mod de preparare: Ciupercile se curăţă şi se spală bine,
apoi se fierb în apă cu puţină sare. După ce au fiert bine, se scurg şi
se lasă să se răcească. Se taie feliuţe sau cubuleţe foarte mici şi…
Read more »
Read more »
Măduvioare, momiţe de viţel
27 October 2010
Ingrediente: 200 g creier 200 g momiţe 200 g uger 200 g fudulii sare
piper 200 g untură 200 g măduvioare 200 g mălai Mod de preparare: Se
curăţă de pieliţe toate creierul se opăreşte scurt, ca o înjurătură
nervoasă, să se întărească, şi se taie felii (la fel şi ugerul). Se
scurg,…
Read more »
Read more »
Cartofi noi cu mărar
27 October 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi noi 50 g unt (untdelemn) 1 legătură mărar
sare 100 ml lapte bătut Mod de preparare: Cartofii cât nuca se fierb
15 minute de la primul clocot se toacă mărarul. Se pune o tigaie cu
untul la foc.Se rumenesc cartofii în unt, încă 5 minute . Se pun în…
Read more »
Read more »
Piure de praz si cartofi
27 October 2010
Ingrediente: 1 kg praz 500 g cartofi 150 g smântână nucşoară sare Mod
de preparare: Prazul se curăţă, îndepărtându-se o mare parte din
verdeaţă, apoi se spală bine. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie
cuburi. Se pun la fiert în apă cât să-i acopere şi se adaugă un praf de
sare.…
Read more »
Read more »
Saratele muntenesti
27 October 2010
Ingrediente: 500 g faină 1 pachet unt 4 ouă 1 păhărel lapte 2 linguri
smântână 1 lingură sare 2 linguri chimen Mod de preparare: Se amestecă
întâi faina cu unt, apoi se adaugă 2 ouă, lapte, smântână, sare se
frământă bine, apoi se lasă la rece, să se-ntărească. Se taie tăieţei
subţiri şi…
Read more »
Read more »
Pită dulce
27 October 2010
Ingrediente aluat: 250 g faină apă 100 ml ulei sare Ingrediente
umplutura: 250 g nuci măcinate Sirop:100 ml apă ,1 lingură zahăr ,1
lingură miere ,1 lingură zahăr vanilat ,coajă portocală 1 linguriţă rom
Mod de preparare: Se frământă până nu se mai lipeşte de mână, se
întinde foaie, se taie în bucăţi…
Read more »
Read more »
Pastrama
27 October 2010
Ingrediente: carne de oaie tânără sare grunjoasă cimbru mult boia piper
rozmarin busuioc ienibahar Mod de preparare: Carnea se scurge bine de
sânge, se spală, se usucă puţin în vânt, (practica cere să se pună la
pastramă jumătate de oaie iar pulpele trebuiesc crestate des şi până la
os, să ajungă sarea peste…
Read more »
Read more »
Tarte cu piersici
27 October 2010
Ingrediente pentru aluat: 200 g unt 300 g făină 2 gălbenuşuri 100 g
zahăr 1 praf sare coaja de la 1 lămâie Ingrediente pentru umplutură: 300
g piersici 2 albuşuri 2 linguri zahăr 100 g fistic mărunţit Mod de
preparare: Se freacă bine untul cu zahărul, gălbenuşurile, făina şi
mirodeniile. Aluatul obţinut se…
Read more »
Read more »
Sarmalute cu urda
27 October 2010
Ingrediente: 1 kg urdă 2 cepe 3 linguri orez 1 lingură bună de mărar 1
ml untdelemn 2 ouă piper frunze de viţă sau ştevie Mod de preparare:
Ceapa se toacă prima şi se rumeneşte în ulei se adaugă şi orezul, să se
călească un pic, împreună cu ceapa .Se mai şi opăresc,…
Read more »
Read more »
Chisalita domneasca
27 October 2010
Ingrediente: 3 linguri zahăr 5 ouă (gălbenuşe) 3 linguri faină 1 pahar
smântână sare pătrunjel verde 1 kg de coacăze coapte (vişine, prune
văratice, caise, corcoduşe coapte) Mod de preparare: Se grijesc
fructele de cozi ori sâmburi.Se pun la fiert în 2 litri apă cu zahăr
circa o jumătate de oră cât scade,…
Găluşte cu aluat din branză cu capşune
27 October 2010
Inrgediente: 500 g brânză de vaci 250 g făină 100 g unt 3 ouă 2
pacheţele zahăr vanilat coajă de lămâie sare 500 g căpşune frumoase 200
g zahăr 100 g fistic măcinat Mod de preparare: Untul se pune într-un
bol şi se freacă bine, se omogenizează pe rând cu brânza, ouăle şi…
Read more »
Read more »
Pilaf de dovlecei
27 October 2010
Ingrediente: 250 g orez 1 morcov 1 ardei gras roşu 2 cepe 2-3 dovlecei
cruzi 2 linguri ulei 1 legătură mărar 1 lingură vegeta Mod de
preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă şi ulei. Morcovul
şi ardeiul se taie cubuleţe mici, iar dovlecelul se dă pe răzătoarea
mare. într-un…
Read more »
Read more »
Mere coapte
27 October 2010
Ingrediente: 1,5 kg mere ionatane 100 g migdale măcinate 100 g miere
Mod de preparare: Merele se spală, şi cu un dispozitiv special li se
îndepărtează cotorul. Se taie pe jumătate şi se pun în tava de la
aragaz, în care s-a pus o hârtie pentru copt. Merele se pun în rânduri,
cu…
Read more »
Read more »
Musaca de dovlecei cu soia granule
27 October 2010
Ingrediente: 5 dovlecei 100 g soia granule 500 g roşii pentru gătit 2
ouă 100 g smântână degresată 1 legătură mărar şi pătrunjel sare 3-4
linguri ulei 1 linguriţă vegeta Mod de preparare: Dovleceii se taie
rondele de 1 cm şi se călesc în cratiţa de teflon cu puţin ulei, pe o
parte…
Read more »
Read more »
Baclava cu nuci
27 October 2010
Ingrediente: un pachet foi de plăcintă din comerţ Pentru umplutură: 400
g nuci măcinate 3 pliculeţe zahăr vanilat coajă de la 1 lămâie 50 g
fistic măcinat Pentru sirop: 300 g zahăr 100 g miere albine 1 litru de
apă coajă de lămâie vanilie Mod de preparare: Foile de plăcintă se
taie dreptunghiular,…
Read more »
Read more »
Maioneză din soia
27 October 2010
Ingrediente: 100 g soia boabe 3 linguri suc de lămâie 2-3 căţei de
usturoi sare ulei Mod de preparare: Soia se alege, se spală în mai
multe ape şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de
apa în care a stat la înmuiat şi se clăteşte cu apă rece.…
Read more »
Read more »
Pască cu branză de vaci
27 October 2010
Ingrediente: 500 g făină 8 linguri ulei 250 g lapte 2 ouă 25 g drojdie 3
pliculeţe zahăr vanilat coajă de lămâie 1 praf sare Pentru umplutură:
700 g brânză dulce 200 g zahăr 3 ouă 100 g stafide coajă de lămâie rasă 2
pliculeţe zahăr vanilat sare Mod de preparare: Aluatul se…
Read more »
Read more »
Tarator
27 October 2010
Ingrediente: 500 g iaurt (de oi) 3 căţei usturoi 1 lingură ulei de
măsline 1 legătură mentă verde 1 legătură mărar verde 250 g castraveţi
sare piper Mod de preparare: Castraveţii se curăţă de coajă, se
taie-rad .Se toacă usturoiul, mărarul, menta se amestecă toate şi toată
chestia se pune în frigider. Carnea…
Read more »
Read more »
Serbet din flori de tei
27 October 2010
Ingrediente: 1 lamaie 500 g flori de tei 1 kg zahar Mod de preparare:
Florile se pun la fiert o jumătate de oră într-un litru de apă .Zeama
obţinută se strecoară printr-un tulpan mai des şi se pune iar pe foc.
Zahărul se dizolvă în rup, apoi, ca să se închege, se face…
Read more »
Read more »
Cozonac “Maria” cu nuca
27 October 2010
Ingrediente: 1 kg făină 500 g lapte 17 linguri ulei 3 ouă 250 g zahăr
50 g drojdie 3 pliculeţe zahăr vanilat coaja de la 1 lămâie sare Pentru
umplutură: 200 g zahăr 5 linguri apă fierbinte 1 lingură cacao 200 g
nucă măcinată Mod de preparare: Drojdia se dizolvă cu puţin lapte…
Read more »
Read more »
Fasole mexicană cu orez
27 October 2010
Ingrediente: 2 căni fasole fiartă 1 legătură ceapă verde 1 cană orez
(cu bobul lung) fiert 200 g parizer vegetal 1 avocado 1 -2 linguri suc
de lămâie 200 g iaurt slab sare 2-3 linguri ulei 1 ou (opţional) Mod
de preparare: Ceapa se curăţă şi se taie rondele subţiri. Parizerul se
taie…
Read more »
Read more »
Găluşte cu branză de vaci
27 October 2010
Ingrediente: 100 g griş 5 linguri pesmet 3 ouă 2 pachete brânză de vaci
(400 g) 1 legătură usturoi nucşoară 1 /2 pliculeţ praf de copt 100 g
unt sare 1 lingură suc de lămâie Mod de preparare: Untul se freacă
bine cu gălbenuşurile până devine o pastă spumoasă. Se adaugă brânza de…
Read more »
Read more »
Găluşte cu soia granule şi gulii
27 October 2010
Ingrediente: 2 chifle graham uscate 500 ml lapte 100 g soia granule 1
linguriţă unt 1 ceapă 2 ouă 1 legătură pătrunjel 2 gulii mijlocii 1
linguriţă făină 2 căţei de usturoi 1 lingură vegeta condimente 2 linguri
ulei măsline Mod de preparare: Grahamul se taie cuburi şi se
stropeşte cu jumătate din…
Read more »
Read more »
Tort de mere
27 October 2010
Ingrediente: 1 kg mere potrivite 125 g margarina vegetală 200 g zahăr
scorţişoară Pentru blat: 4 ouă 8 linguri zahăr 6 linguri făină 1 plic de
zahăr vanilat Mod de preparare: Merele se curăţă de coajă şi se lasă
întregi. Se scot cotoarele cu ajutorul unui dispozitiv special (se pot
tăia în jumătăţi…
Read more »
Read more »
Covrigi cu mac
27 October 2010
Ingrediente: 500 g făină 2 linguri miere 20 g drojdie 250 apă călduţă
sare Mod de preparare: Se frământă un aluat care se lasă la crescut 30
de minute. Se fac covrigi rotunzi, care se opăresc în apă cu sare
aproximativ 2-3 minute. După opărire, se aşază pe o planşetă să se
scurgă…
Read more »
Read more »
Paine cu seminte de dovleac
27 October 2010
Ingrediente: 1 kg făină intermediară 500 ml apă călduţă 25 g drojdie 2
linguriţe miere sare 200 g seminţe de dovleac Mod de preparare: Se
prepara un aluat. Pâinea se unge pe deasupra cu apă şi se coace, la foc
domol, 40-45 de minute. După ce s-a copt, se unge cu apă îndulcită…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu vişine si blat cu smantană
27 October 2010
Ingrediente: 400 g făină 400 g smântână degresată 2 ouă 300 g zahăr
pudră 1 praf de copt 600 g vişine sare 3 pliculeţe zahăr vanilat Mod
de preparare: Vişinele se spală şi li se scot sâmburii, se pun într-un
castron şi se presară cu 50 g zahăr. Se freacă ouăle cu zahărul…
Read more »
Read more »
Tocana olteneasa
27 October 2010
Ingrediente: 200 g cârnăciori 5 tulpini de praz 2 ardei graşi 3 roşii
mari, răscoapte 6 cartofi mari 1 ardei iute (ciuşcă) 1 legătură mărar 1
pahar vin alb 1 legătură pătrunjel 1 pahar untdelemn sare 500 g carne
slabă de mânzat (pasăre, purcel) Mod de preparare: Carnea, cârnăciorii
şi prazul se taie…
Read more »
Read more »
Ţelină a la grec
27 October 2010
Ingrediente: 1 kg ţelină 250 g roşii 2-3 cepe 3-4 linguri ulei 2
linguri făină 1 lingură zahăr 200 g smântână 1 legătură mărar Mod de
preparare: Ţelina se curăţă, se taie în felii subţiri şi se fierbe în
apă cu sare, după care se pune la scurs într-o strecurătoare. Ceapa se
toacă…
Read more »
Read more »
Prajitură cu prune
27 October 2010
Ingrediente: 500 g făină 250 g zahăr 1 lingură unt 150 ml lapte 4 ouă 1
praf de copt 700 g prune 50 g zahăr pudră 2 pliculeţe zahăr vanilat
Mod de preparare: Intr-un castron, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul,
se adaugă făina, laptele şi praful de copt, iar la urmă albuşurile
bătute…
Read more »
Read more »
Ţelină cu maioneză
27 October 2010
Ingrediente: 1 ţelină potrivită 2 ouă 2 linguri suc de lămâie
(opţional) sare Mod de preparare: Un ou se fierbe bine şi se răceşte.
Gălbenuşul se pune într-un castron şi se amestecă cu celălalt gălbenuş
crud. Se mixează, adăugându-se ulei puţin câte puţin, suc de lămâie şi
sare. Ţelina curăţată bine şi spălată…
Read more »
Read more »
Salată de untişor si leurda
27 October 2010
Ingrediente: 300 g untişor crud 300 g leurdă crudă 1 legătură mărar 2
linguri ulei de măsline 3 linguri suc de lămâie 1 linguriţă miere sare
Mod de preparare: Untişorul şi leurda se aleg, se spală bine, li se rup
codiţele şi se taie în bucăţi mari. Mărarul se toacă mărunt şi se…
Read more »
Read more »
Gaina machedoneasca
27 October 2010
Ingrediente: 1 găină 1 căpăţână usturoi 1 lingură untură (untdelemn)
400 g brânză (ori caşcaval) 200 g şuncă afumată 4 ouă 200 ml lapte acru
(iaurt) piper cimbru busuioc 1linguriţă sare (dacă n-au destulă sare
brânza şi şunca) Mod de preparare: Găina se fierbe, împreună cu
măruntaiele se toacă pastă usturoiul .Se dezosează carnea,…
Read more »
Read more »
Hrean cu iaurt
26 October 2010
Ingrediente: 2 bucăţi de hrean 2 linguri suc de lămâie 1 lingură de
miere de albine sare 100 ml iaurt 2 linguri smântână Mod de preparare:
Hreanul se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea mică. Se adaugă
zeama de lămâie, puţină sare şi mierea. Se omogenizează cu iaurt şi
smântână. …
Read more »
Read more »
Plăcintă cu branză dulce si stafide
26 October 2010
Ingrediente pentru foi: 1 pachet margarina 150 ml apă 20 g drojdie 1
praf de sare 1 linguriţă miere făină cât cuprinde Ingrediente pentru
umplutură: 700 g brânză dulce 4 ouă 3 pliculeţe zahăr vanilat 250 g
zahăr 100 g stafide Mod de preparare: Pentru foi: se pune într-un
castron mai mare margarina…
Read more »
Read more »
Grau fiert cu fructe
26 October 2010
Ingrediente: 500 g grâu 2 mere 1 kiwi 1 portocală 100 g fulgi de cocos
100 g nucă măcinată Mod de preparare: Grâul se alege, se spală şi se
fierbe la foc domol, în aproximativ 2 litri de apă clocotită. înainte de
a fi servit, se ornează cu diferite fructe de sezon sau…
Read more »
Read more »
Cremă de usturoi
26 October 2010
Ingrediente: 6 căţei de usturoi 100 ml suc de lămâie 400 g cartofi 100
ml ulei de măsline presat la rece sare Mod de preparare: Cartofii se
fierb în coajă, se curăţă şi se mixează în blender cu restul
ingredientelor, uleiul adăugându-se treptat. Crema se poate orna cu
măsline. Se serveşte întinsă…
Read more »
Read more »
Gelatina din seminţe de in
26 October 2010
Ingrediente: 3 linguri seminţe de in 250 g apă sare Mod de preparare:
Seminţele de in se macină şi se amestecă cu apa fiartă şi răcită. Se
lasă la macerat 10 minute, după care se trec prin sită. Se dă la
frigider unde se îngroaşă şi se păstrează. Această gelatină poate
înlocui foarte bine…
Read more »
Read more »
Muştar preparat in casa
26 October 2010
Ingrediente: 1 pungă fulgi de porumb 2 căţei de usturoi 50 g suc de
lămâie 50 ml ulei de măsline sare 1 lingură miere de albine Mod de
preparare: Fulgii se porumb se pun la înmuiat, cu 50 ml apă fiartă şi
răcită, 10-15 minute. Se mixează în blender cu restul ingredientelor
şi…
Read more »
Read more »
Lapte de soia preparat in casă
26 October 2010
Ingrediente: 1 cană de soia boabe 1,5 litri apă 100 g miere 2 pliculeţe
zahăr vanilat 1 lămâie rasă Mod de preparare: Soia se pune la înmuiat
de seara până dimineaţa. Se scurge de apă şi se clăteşte cu apă rece.
Se mixează în blender cu 1 litru de apă. Devine o pastă…
Read more »
Read more »
Turtiţe din aluat nedospit
26 October 2010
Ingrediente: 500 g făină integrală 250 ml apă călduţă sare 3 linguri
ulei de măsline 50 g susan sau mac Mod de preparare: Intr-un bol mai
mare se frământă făina cu sare, apă călduţă şi ulei. Cu mâinile, se fac
biluţe de mărimea unei nuci mai mari care se turtesc cu podul palmei.…
Read more »
Read more »
Paine de secară cu susan
26 October 2010
Ingrediente: 500 g făină de secară 500 g făină de grâu 500 ml apă 25 g
drojdie 2 linguriţe miere 1 praf de sare 50 g susan Mod de preparare:
Se frământă un aluat pentru pâine (vezi reţeta 304). Aluatul se acoperă
cu un prosop de bucătărie şi se lasă să crească într-un…
Read more »
Read more »
Salată de salată verde si castraveti
26 October 2010
Ingrediente: 2 salate verzi (lăptucă) 5 castraveţi potriviţi 1 legătură
mărar verde 1 iaurt sau 1 pahar smântână cu grăsime redusă 1 linguriţă
vegeta 3 căţei de usturoi ras 1 linguriţă miere 2 linguri suc de lămâie 1
lingură ulei de măsline Mod de preparare: Salata se spală, se rupe în
bucăţi, îndepărtând…
Salată de spanac II
26 October 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri ulei de măsline 2 linguri suc de
lămâie 3-4 căţei de usturoi sare 1 ou fiert Mod de preparare: Spanacul
se alege şi se spală bine sub jet de apă. Se taie în bucăţi, se aşază
într-un castron, iar deasupra se toarnă un sos făcut din ulei,…
Read more »
Read more »
Salată de papadie
26 October 2010
Ingrediente: 400 g frunze de păpădie crude 100 g brânză de vaci 2-3
căţei de usturoi 1 linguriţă miere 2 linguri suc de lămâie 1 morcov ras 2
linguri ulei sare Mod de preparare: Păpădia se spală bine şi se taie
mărunt. Morcovul se dă pe răzătoarea mare şi se amestecă cu păpădia.…
Read more »
Read more »
Franzelă de casă
26 October 2010
Ingrediente: 500 g făină 500 g tărâţe de grâu 150 g miez de nucă
proaspăt 2 linguri ulei de măsline 25 g drojdie 1 praf de sare 2
linguriţe miere 500 ml apă călduţă Mod de preparare: Se frământă un
aluat obişnuit pentru pâine, în care se adaugă şi miezul de nucă. După…
Read more »
Read more »
Salată de andive cu avocado si migdale
26 October 2010
Ingrediente: 3 andive 1 morcov 10 migdale mărunţite 1 avocado 1
legătură pătrunjel verde 2 linguri ulei 2 căţei de usturoi 2 linguri suc
de lămâie sare Mod de preparare: Andivele spălate bine se taie
rondele şi se aşază pe un platou. Morcovul să dă prin răzătoarea mare şi
se aşază în straturi…
Read more »
Read more »
Paine integrala de grau
26 October 2010
Ingrediente: 1 kg făină integrală 25 g drojdie 1 praf de sare 2
linguriţe miere 500 ml apă călduţă Mod de preparare: Intr-un lighean
mai mare se pune făina. Separat, drojdia se amestecă cu mierea până la
completa dizolvare şi se adaugă apa călduţă. Se frământă un aluat de
consistenţă potrivită care se…
Read more »
Read more »
Salată de ridichi negre
26 October 2010
Ingrediente: 2 ridichi negre 100 g brânză de vaci 1 salată verde mică
2-3 frunze de ţelină pătrunjel 2 linguri suc de lămâie sare 1 lingură
ulei de măsline 1 ardei roşu Mod de preparare: Ridichile se curăţă de
coajă, se spală şi se dau prin răzătoarea mare. Pe un platou se aşază…
Read more »
Read more »
Salată de vinete cu dovlecei
26 October 2010
Ingrediente: 3-4 vinete potrivite (moi la pipăit şi închise la
culoare) 2 dovlecei 100 ml ulei 1 lingură suc de lămâie 2-3 căţei de
usturoi sare Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra de la
aragaz, se curăţă fierbinţi şi se pun la scurs. Dovleceii se curăţă de
coajă, se taie cubuleţe…
Read more »
Read more »
Budincă de vinete
26 October 2010
Ingrediente pentru aluat: 200 g brânză dulce dietetică 100 g
margarină 1 praf de copt făină cât cuprinde 1 praf sare 2 linguri zeamă
de lămâie Ingrediente pentru compoziţie: 4-5 vinete, de preferinţă bine
coapte şi mai subţiri 2 cepe 3 ouă 2 linguri pesmet 1 lingură vegeta,
condimente (opţional) 2 linguri ulei …
Read more »
Read more »
Sos oltenesc de iaurt
26 October 2010
Ingrediente: 300 ml iaurt 3 fire ceapă verde 1 lingură muştar 1 roşie
coaptă 1 tulpină praz 10 g sare mărar leuştean pătrunjel Mod de
preparare: Se rade prazul, se cojeşte roşia se freacă toate până se
leagă .Se adaugă verdeaţa, tocată mărunt. Rasolul, legumele, dar şi
ochiurile se înfrăţesc cu acest sos…
Read more »
Read more »
Praz umplut sau sarmalute de praz
26 October 2010
Ingrediente: 1,5 kg praz 500 g carne viţel tocată 500 ml supă vită 2
ouă 1 pahar vin alb sec sare piper 1 linguriţă miere 50 g piure ardei
gras şi roşii 100 g unt Mod de preparare: Se spală, se taie prazul
partea cea groasă în bucăţi de lungimea unei ţigărin .…
Read more »
Read more »
Turta de praz
26 October 2010
Ingrediente : 250 g faină 125 g unt 1 gălbenuş de ou pentru aluat 1
jumătate linguriţă de sare 800 g praz 50 g unt 2 gălbenuşuri de ou sare
piper Mod de preparare: Se face un aluat cu faina, untul, gălbenuşul
de ou, sare şi puţină apă, cât să iasă un aluat…
Read more »
Read more »
Vinete cu aluat de cartofi
26 October 2010
Ingrediente pentru aluat: 1 kg cartofi 100 g făină 1 ou 100 g unt sare
Ingrediente pentru umplutură: 3 vinete potrivite 4 roşii 150 g
caşcaval 2 ouă 150 g smântână dietetică (sau iaurt) 1 linguriţă vegeta
condimente (busuioc, maghiran, cimbru) 1 legătură pătrunjel Mod de
preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi…
Read more »
Read more »
Varza cu marar
26 October 2010
Ingrediente: 3 linguri untdelemn 2 morcovi sare piper paprică 1 lingură
pastă roşii 2 legături de mărar 200 ml supă de pasăre 200 g iaurt 200 g
carne albă (piept pui dezosat) 6 vărzuce mici Mod de preparare: Varza
se împarte în patru sau se toacă fideluţă carnea se taie cubulete,
morcovii se…
Read more »
Read more »
Ciorba olteneasca de pui
26 October 2010
Ingrediente: 1 pui mare 2 cepe 1 morcov 1 legătură lobodă roşie 1
pătrunjel 1 ardei gras verde 1 legătură ceapă verde 1 ou sare piper
leuştean 200 g tăietei de casă sau zdrenţe acreală: 1 litru borş (0,5 1
zer) Mod de preparare: Se pun la fiert, întregi, ceapa, morcovul,
pătrunjelul, 20…
Read more »
Read more »
Supă-cremă de dovlecei
26 October 2010
Ingrediente: 700 g dovlecei tineri 2 cartofi 1 morcov 1 gălbenuş 100 g
smântână 1 lingură vegeta 50 g unt 2 linguri suc de lămâie opţional 1
legătură pătrunjel Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă şi
de seminţe, se taie bucăţi şi se fierb împreună cu morcovul şi cartofii
în 4…
Read more »
Read more »
Supă ardelenească de cartofi
26 October 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 2 ardei graşi roşii 1 legătură
pătrunjel 3 linguri ulei 1 lingură vegeta câteva frunze tarhon 250 ml
lapte Mod de preparare: Cartofii, morcovii şi ardeii se curăţă, se
spală şi se taie cubuleţe. Se pun la fiert în 3,5 litri de apă. Când
legumele sunt aproape…
Read more »
Read more »
Rulouri de dovlecei cu branză tofu
26 October 2010
Ingrediente: 2 dovlecei 2 ouă 2-3 linguri făină 250 g brânză tofu ulei
pentru prăjit scobitori Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de
coajă, se taie felii subţiri pe lungime, se presară cu sare şi se lasă
deoparte să se înmoaie. între timp, brânza tofu se taie felii de 2-3 cm
lungime şi…
Read more »
Read more »
Drob de vinete
26 October 2010
Ingrediente: 1,5 kg vinete 5 linguri gris 4 cepe mari 1 căpăţână
usturoi 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare 1 lingură vegeta 4
ouă condimente 3-4 linguri ulei Mod de preparare: Vinetele se curăţă
de coajă (în zebră), se taie cubuleţe şi se pun în apa clocotită cu sare
până se înmoaie,…
Read more »
Read more »
Salată de crudităţi
26 October 2010
Ingrediente: 1 salată verde 100 g mazăre din conservă 1 ardei 1
legătură ceapă verde 1 morcov ras 2 frunze de ţelină 1 avocado 2-3
linguri suc de lămâie sare 1 linguriţă miere Mod de preparare: Pe un
platou se aşază salata, ţelina, mazărea, rondelele de ardei, morcovul,
după ce în prealabil au…
Read more »
Read more »
Rulouri de cartofi
26 October 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 200 g făină 20 g unt 1 ou 200 g brânză de
vaci sare verdeaţă mărar şi pătrunjel Mod de preparare: Cartofii se
spală bine şi se fierb în coajă, după aceea se curăţă şi se dau prin
maşina de tocat. Se amestecă cu făina, untul şi un ou…
Read more »
Read more »
Cartofi cu sos alb
26 October 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 100 g făină caju 1 lingură ulei de măsline 1
linguriţă sare 1 legătură pătrunjel verde 3 căţei de usturoi Mod de
preparare: Cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe mai mari se pun
la fiert în apă clocotită cu sare. Când sunt pe jumătate fierţi, se
opreşte focul şi…
Read more »
Read more »
Drob de nuci
26 October 2010
Ingrediente: 300 g nuci măcinate 150 g fulgi de ovăz 150 g fulgi de
porumb 2 cepe 2 ardei graşi 200 g brânză de vaci 1 ţelină 1 legătură
mărar 1 legătură pătrunjel 1 căpăţână usturoi 4 ouă 1 lingură vegeta 3
linguri ulei Mod de preparare: Ceapa, ardeiul, ţelina se taie mărunt…
Read more »
Read more »
Mancare de năut
26 October 2010
Ingrediente: 250 g năut 800 g roşii coapte bine 2 ardei 2 cepe 3 căţei
de usturoi 1 vânătă potrivită 1 linguriţă cimbru 3-4 linguri ulei Mod
de preparare: Năutul se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se
scurge de apa în care a stat la înmuiat, se clăteşte şi se pune…
Read more »
Read more »
Ciorba olteneasca de vacuta
26 October 2010
Ingrediente: 3-4 kg oase mari 1 kg came de văcuţă 2 cepe 1 morcov 1
păstârnac 1 ţelină mică 1 pătrunjel 1 fir de praz 1 cotor de varză dulce
4 cartofi sare 1 legătură leuştean 1 pahar smântână Mod de preparare:
Oasele sparte se pun la fiert în 2 litri apă rece…
Read more »
Read more »
Musaca de telina
26 October 2010
Ingrediente umplutura: 500 g carne tocată viţel 1 pahar lapte 100 g
pâine albă 100 g unt sare piper 1 ceapă 2 linguri pastă ardei gras 2 ouă
1 pahar bulion gros de roşii 2 kg telina 50 g unt Ingrediente zeama:500
ml supă de carne ,1 ceapă 100 g pesmet, 50 g unt…
Read more »
Read more »
Chifteluţe de mazăre uscata
26 October 2010
Ingrediente: 200 g mazăre uscată 1 -2 cepe 4-5 căţei de usturoi 2
linguri făină de mălai 2 ouă oregano cimbru 1 lingură boia de ardei
dulce ulei 1 lingură vegeta Mod de preparare: Mazărea se alege, se
spală în multe ape şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Ceapa
se…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail Shanghai (video)
26 October 2010
Ingrediente: 50 ml light rum 15 ml anisette 1 tsp grenadine 15 ml lemon
juice ice cubes 1 chopping board 1 knife 1 squeezer 1 shot measure 1
cocktail shaker 1 strainer (if the shaker doesn’t include one) or a
small sieve 1 cocktail glass Cum se prepara Cocktail Shanghai
Read more »
Read more »
Hrean oltenesc
26 October 2010
Ingrediente: 4 linguri hrean ras pastă 2 mere rase 1 linguriţă sare 2
linguri morcov ras 1 lingură oţet 4 linguri sfeclă roşie rasă Mod de
preparare: Se curăţă hreanul, morcovul, merele, sfecla, se rad pastă. Se
freacă cu oţetul şi sarea Merge cu orice. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Dovlecei cu paste fainoase si migdale
26 October 2010
Ingrediente: 2 căni dovlecel răzuit 1 ceapă 250 g paste făinoase fierte
200 ml suc de roşii 1 /4 cană migdale pisate 2 căţei de usturoi 2-3
linguri ulei de măsline sare condimente (maghiran, rozmarin) Mod de
preparare: In apă şi ulei se pune la înăbuşit dovlecelul, ceapa tocată
fin şi usturoiul şi…
Read more »
Read more »
Ciorba de peste cu zeama de varza
26 October 2010
Ingrediente: 3 morcovi 3 pătrunjel 1păstârnac 2cartofi 3 cepe 1ardei
gras 3 – 4 roşii 1 litru zeamă de varză leuşean pătrunjel ţelină 2 kg
peşte (de preferinţă alb – ştiucă, văduviţă, biban, şalău, dar e bun şi
crapul) Mod de preparare: Zarzavatul şi legumele se toacă mărunt şi se
pun la fiert…
Read more »
Read more »
Sufleu de vinete
26 October 2010
Ingrediente: 1 kg vinete 100 g unt 300 ml lapte soia (sau de vacă) 4
linguri făină 3 ouă 3-4 căţei de usturoi 1 legătură pătrunjel sare Mod
de preparare: Vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele şi se
înăbuşă în 50 g unt, până se înmoaie complet. Separat, se prepară sosul…
Read more »
Read more »
Mancare de vinete cu verdeata
26 October 2010
Ingrediente: 4- 5 vinete 3-4 cepe 2 morcovi 4-5 gogoşari 5-6 roşii 1/2
varză albă 4-5 linguri ulei sare verdeaţă Mod de preparare: Ceapa se
taie peştişori, morcovii se dau prin răzătoarea mare, ardeii se coc, se
curăţă şi se taie şuviţe, roşiile se taie în patru şi se fierb, se trec
prin…
Read more »
Read more »
Burta de porc umpluta
26 October 2010
Ingrediente: 3 burţi de porc 1 linguriţă piper pisat 2 legături groase
de pătrunjel 1 morcov 3 linguri iaurt 1 căpăţână usturoi 5 cepe 2
legături groase de mărar 1 jumătate lingură sare 1 lingură untură de
rinichi 100 ml otet Mod de preparare: Se spală burţile, se opăresc, se
rad de pieliţele…
Mancare olteneasca de vinete
26 October 2010
Ingrediente: sos românesc1 ceaşcă 500 g carne de vită 6 vinete 1
pachet unt ( 1 ceaşcă de ulei) 1 căpăţână usturoi 500 g roşii sare 1
legătură mărar Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi şi se pune la
prăjit în 100 g unt. Vinetele se taie îmbucături, se sărează şi se…
Read more »
Read more »
Tocăniţă de mazăre verde
26 October 2010
Ingrediente: 800 g mazăre 2 morcovi 2 rădăcini pătrunjel 2 linguri de
ulei 250 ml suc de roşii 1 lingură boia dulce 1 ceapă 2 linguri pastă
ardei sau ardei tăiat mărunt 1 linguriţă vegeta 2-3 căţei de usturoi 1-2
linguriţe busuioc Mod de preparare: Se căleşte ceapa cu puţină apă şi
vegeta.…
Read more »
Read more »
Salată de vinete dietetică
26 October 2010
Ingrediente: 3 vinete potrivite 3-4 linguri ulei (de preferat de
măsline) 1 ceapă sare 1 ardei gogoşar roşu câteva măsline fără sâmburi
pentru ornat Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra aragazului,
întorcându-se pe toate părţile, până când cedează uşor la apăsare. După
ce sunt bine coapte, se îndepărtează cotorul şi coaja…
Read more »
Read more »
Pui la ceaun
26 October 2010
Ingrediente: 1 pui de 1 kg sare piper paprică ulei destul Mod de
preparare: Puiul scutit de tacâmuri şi măruntaie se freacă cu sare,
piper şi boia. Se încinge grăsime într-un ceaun, cât să acopere
păsăroiul se pune puiul gras şi cărnos să fiarbă în untură (asta usucă
şi închide pieile în uluitoare…
Read more »
Read more »
Mancarica taraneasca
26 October 2010
Ingrediente: 600 g carne de viţel 10 cepe 500 g pătlăgele roşii puţin
piper sare 400 g carne purcel 15 ardei graşi roşii 200 g unt 1 legătură
verdeaţă Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi mici şi se prăjeşte
în unt, într-o cratiţă pe măsură .Ceapa se taie feliuţe şi se pune…
Read more »
Read more »
Supă-cremă de praz
26 October 2010
Ingrediente: 1 kg praz 3 linguri ulei de măsline 1 lingură făină 1 cană
de lapte de soia sau supă strecurată vegeta Mod de preparare: Prazul
se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi subţiri, se înăbuşă în puţină
apă cu ulei, se adaugă făina şi se stinge cu apă sau zeamă…
Read more »
Read more »
Supă-cremă de ciuperci
26 October 2010
Ingrediente: 4 litri supă de zarzavat 500 g ciuperci crude 3 linguri
ulei de măsline 1 lingură făină sare 3 linguri smântână 1 legătură mărar
suc de lămâie Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul de supă şi, când
este gata, se strecoară. Peste supă adăugăm o lingură de făină
amestecată cu puţină apă…
Read more »
Read more »
Varză dulce sau acră cu granule de soia
26 October 2010
Ingrediente: 1-2 verze dulci sau 1,5 kg varză acră (care în prealabil a
fost uşor dezacrită) 2 cepe 100 g smântână 1 lingură vegeta 1/2 ceaşcă
de orez (opţional) 1 legătură mărar ulei condimente pentru varză 150 g
soia granule Mod de preparare: Ceapa se toacă fin şi se înăbuşă cu
puţină apă,…
Read more »
Read more »
Musaca de varza
26 October 2010
Ingrediente: 1 pahar orez 1 varză 2 cepe 1 pahar untdelemn 6 ardei
graşi 1 kg roşii 1 pahar smântână 500 g carne slabă de porc 1 cană supă
de carne 1 lingură pastă de roşii 1 linguriţă pastă de ardei piper sare
cimbru Mod de preparare: Cepele şi carnea se toacă, apoi…
Read more »
Read more »
Lasagna cu spanac
26 October 2010
Ingrediente: 1 pachet paste lasagna 1 pachet spanac congelat 500 g
brânză dulce 200 g sos de roşii (sau suc de roşii) 2-3 căţei usturoi 1
lingură vegeta 150 g caşcaval (de preferinţă mozzarela) 2 cepe mici
condimente Mod de preparare: Un pachet de paste late şi foarte lungi
se fierb, se clătesc…
Read more »
Read more »
Pastă de ţelină cu branză
26 October 2010
Ingrediente: 200 g brânză dulce 1 ţelină potrivită 3 linguri smântână 2
linguri ulei de măsline 1 ceapă roşie sare Mod de preparare: Brânza
se freacă bine cu smântână şi uleiul. Ţelina se curăţă şi se dă prin
răzătoarea mică, apoi se scurge de zeamă. Imediat se omogenizează cu
pasta de brânză, ca…
Read more »
Read more »
Mancare de mei cu fasole
26 October 2010
Ingrediente: 250 g mei 250 g fasole albă 2 cepe 3-4 roşii 1 lingură
ulei 1 lingură vegeta 100 g brânză telemea tare şi nesărată 2 linguri
fulgi de ovăz Mod de preparare: Fasolea se fierbe cu apă şi sare.
Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă cu apă, vegeta şi ulei, apoi…
Read more »
Read more »
Tocăniţă de mazăre uscată
26 October 2010
Ingrediente: 300 g mazăre verde 2 cepe potrivite 3-4 cartofi 2 morcovi 1
ţelină mică maghiran 1 legătură pătrunjel 2-3 linguri ulei măsline 1
lingură vegeta Mod de preparare: Mazărea se alege, se spală bine şi se
lasă la înmuiat 12 ore în apă. Ceapa, morcovul şi ţelina se curăţă şi
se taie…
Read more »
Read more »
Spaghete cu sos si ciuperci
26 October 2010
Ingrediente: 500 g spaghete 4 cepe 2-3 căţei de usturoi 2 ardei graşi
roşii 500 g suc de roşii 1 linguriţă vegeta 2 cutii ciuperci (300 g)
cimbru 2-3 linguri ulei de măsline 1 linguriţă miere Mod de preparare:
Pastele se fierb conform indicaţiilor de pe ambalaj, apoi se clătesc cu
apă rece.…
Read more »
Read more »
Pateu de linte II
26 October 2010
Ingrediente: 250 g linte 2 cartofi de preferinţă albi 1 lingură de
muştar dulce 2-3 linguriţe suc de lămâie 150 g ulei 1-2 cepe 1 legătură
pătrunjel Mod de preparare: Lintea se alege bine, se spală şi se pune
la înmuiat 12 ore. Apoi, se aruncă apa în care a stat la înmuiat…
Read more »
Read more »
Fresh Musu
26 October 2010
Ingrediente: 200 g muşii 300 g compot de ananas Mod de preparare:
Muşii se amestecă cu compotul şi se lasă 30 de minute să se odihnească.
Apoi se serveşte. Este gustos şi uşor de preparat.
Read more »
Read more »
Ardei cu branza
26 October 2010
Ingrediente: 0,500 kg ardei 2 ouă 100 g telemea sau urdă 500 g
untdelemn sare piper 100 ml bulion de roşii Mod de preparare: Se taie
ardeii bucăţele Se încinge uleiul, se pun ardeii la prăjit. Când s-au
muiat se adaugă ouăle şi bulionul şi se amestecă până se- ncheagă Se
adaugă brânză…
Read more »
Read more »
Pizza cu ciuperci
26 October 2010
Ingrediente pentru aluat: 100 g margarină 25 g drojdie 100 g iaurt sare
făină cât cuprinde Ingrediente pentru compoziţie: 200 g caşcaval 300 g
ciuperci 100 g măsline fără sâmburi 3 roşii 2 ardei capia roşii 1 ceapă
mare 1 lingură vegeta Mod de preparare: Drojdia se dizolvă în puţină
apă călduţă şi…
Read more »
Read more »
Alvita
26 October 2010
Ingrediente umplutura: 5 albuşuri 300 g miez nucă 1 lingură zeamă de
lămâie 400 g zahăr tos 300 g miere 1 plic zahăr vanilat Ingrediente foi
de placinta :6-7 oua,600 g faina Mod de preparare: Se face de cu seară:
se bat ouăle spumă, se amestecă cu lăină şi se frământă până nu se…
Read more »
Read more »
Gutui umplute
26 October 2010
Ingrediente: 6 gutui potrivite 150 g nuci măcinate 200 g stafide 1
lingură zahăr Mod de preparare: Gutuile se spală, li se taie un
căpăcel prin care se scot sâmburii şi se mai scobesc puţin cu un cuţit
special. Separat, se dau nucile şi stafidele prin maşina de tocat sau
prin robotul de…
Read more »
Read more »
Pastă de branză cu măsline
26 October 2010
Ingrediente: 200 g brânză de vaci 2 gălbenuşuri fierte 100 g măsline
fără sâmburi 50 g margarină vegetală sare 1 linguriţă vegeta Mod de
preparare: Cu ajutorul mixerului sau al robotului de bucătărie, se
omogenizează ingredientele de mai sus. Se obţine o pastă care se
serveşte întinsă pe pâine. Poftă bună!
Read more »
Read more »
Ţelină pane
26 October 2010
Ingrediente: 1-2 ţeline potrivite 2-3 ouă 3 linguri de făină 1
linguriţă vegeta sare ulei pentru prăjit condimente cimbru Mod de
preparare: Ţelina se curăţă, se spală, se taie în două pe lung, apoi
fiecare jumătate în felii groase de 1 cm. Se opăreşte în apă cu sare,
timp de 10-15 minute, până…
Read more »
Read more »
Pateu de soia boabe II
26 October 2010
Ingrediente: 200 g soia 2-3 cepe 2 morcovi 2-3 cartofi 5-6 căţei de
usturoi condimente (cimbru, oregano, maghiran, enibahar) 100 g ulei 1
lingură pastă de tomate 1 lingură vegeta sare Mod de preparare: Soia
se alege, se spală bine şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa.
Se aruncă apa în…
Read more »
Read more »
Şerbet de zmeură
26 October 2010
Ingrediente: 1 kg zahăr 700 g zmeură 1/4 l apă 80 g glucoza Mod de
preparare: Zmeura zdrobită se fierbe cu apa 15 minute, apoi se strecoară
prin tifon şi se fierbe la foc iute cu zahărul. Pe parcurs se pune şi
glucoza şi cînd începe să se lege, se pune la apă…
Read more »
Read more »
Intoarse de vinete
26 October 2010
Ingrediente: 3 vinete mari 150 g brânză de burduf 150 g brânză de vaci 1
ardei gras 1 fir praz 6 căţei de usturoi 1 roşie sare piper 2 ouă
rozmarin leuştean pătrunjel mărar 2 linguri de ulei de floarea soarelui
Mod de preparare: Se taie vinetele în lungime în felii subţiri.Se
prăjesc…
Read more »
Read more »
Salată de vinete cu masline
25 October 2010
Ingrediente: 3-4 vinete 2 cepe 100 g ulei sare 7-8 măsline verdeaţă
Mod de preparare: In primul rând, vinetele se coc numai la flacără
deschisă, se curăţă cât sunt calde, se lasă să se scurgă bine şi se
toacă numai cu un tocător de lemn, pe un suport special pentru legume,
înainte de…
Read more »
Read more »
Salată orientală de vară
25 October 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 1 ţelină 1 ceapă mare 3 castraveţi
cruzi 1 roşie 100 g măsline 1 legătură pătrunjel 2 linguri ulei sare suc
de lămâie Mod de preparare: Cartofii se taie cubuleţe, morcovii
rondele subţiri şi se fierb împreună, cu apă şi sare. După ce au fiert,
se scurg…
Read more »
Read more »
Sos picant cu găluşte tofu
25 October 2010
Ingrediente pentru sos: 100 ml ulei 2 linguri suc de lămâie 1 linguriţă
muştar 1 castravete murat 1 ceapă mică sare 1 gălbenuş Ingrediente
pentru găluşte: 500 g cartofi 150 g făină 350 g brânză tofu 100 g unt
100 g pesmet 1 legătură frunze de pătrunjel sare 1 ou Mod de
preparare:…
Read more »
Read more »
Sos de roşii cu găluşte de spanac
25 October 2010
Ingrediente pentru sos: 1 kg roşii bine coapte 2-3 căţei de usturoi 1
lingură vegeta 2-3 linguri ulei de măsline nucşoară busuioc Ingrediente
pentru găluşte: 400 g frunze de spanac 2-3 cartofi 1 ceapă 2 linguri
seminţe susan 2 ouă 50 g caşcaval ras 2 linguri pesmet sare Mod de
preparare: în uleiul…
Read more »
Read more »
Macaroane cu linte
25 October 2010
Ingrediente: 300 g macaroane late 100 g linte roşie 200 ml supă de
legume 1 ceapă 2 căţei de usturoi 100 g soia granule 3-4 roşii 100 g
porumb din conservă sare oregano 3 linguri ulei Mod de preparare:
Lintea roşie se fierbe în supa de legume aproximativ 7 minute. Ceapa şi
usturoiul…
Read more »
Read more »
Paste chinezeşti
25 October 2010
Ingrediente: 250 paste făinoase în formă de spirală 1 morcov 1/2 ţelină
1 ceapă 200 g ciuperci 1 ardei gras roşu 1 lingură vegeta condimente
2-3 linguri ulei de măsline Mod de preparare: Pastele se fierb cu apă
şi sare şi se clătesc cu apă rece. Separat, legumele tăiate cubuleţe se
înăbuşă cu…
Read more »
Read more »
Budincă de broccoli
25 October 2010
Ingrediente: 1 kg broccoli 4 ouă 200 g brânză dulce dietetică 150 g
smântână dietetică 2-3 linguri pesmet sare 1 legătură pătrunjel Mod de
preparare: Broccolii se desfac în bucheţele mici şi se spală bine sub
jet de apă. Se opăresc cu apă şi sare şi se lasă la scurs. Intr-un vas
de…
Read more »
Read more »
Budincă de ciuperci in aluat
25 October 2010
Ingrediente pentru aluat: 1 pachet de margarină vegetală 100 g smântână
degresată 1 ou 1 praf de copt 350 g făină 1 praf de sare Ingrediente
pentru compoziţie: 150 g caşcaval ras 500 g ciuperci proaspete sau 3
cutiuţe ciuperci din conservă 150 g smântână degresată 3 ouă 1 linguriţă
vegeta 2 linguri pesmet…