vineri, 26 aprilie 2013

Retete culinare de Paşti #83


Retete de Paste:

Găluşte de griş cu sos de smantană

6 August 2010
  Ingrediente: 2 ouă 3-4 linguri de griş untdelemn sare piper condimente 3-4 linguri de untdelemn Pentru sos ai nevoie de: 1 ceaşcă supă de zarzavat (sau preparată dintr-o ceaşcă şi jumătate de apă şi un cub condiment de legume) 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel verde 1 legătură leuştean 1 legătură…
Read more »

Crochete cu ciuperci şi ton garnitură de cartofi pai

6 August 2010
    Ingrediente: 500 g ton 400 g ciuperci sare piper 1 ceapă 1 /2 lin­gură făină 3 linguri smîntînă 3 /4 pahar lapte 80 g unt 2 ouă pesmet de casă 500 g cartofi, ulei de prăjit   Mod de preparare: Ciupercile se spală, se taie feliuţe şi se sotează în unt cu ceapă…
Read more »

Cozi de raci şi ciuperci la capac

6 August 2010
    Ingrediente: 12 capace 36 de cozi de raci fierte 80 g unt de raci 60 g brînză rasă 60 g unt sare boia iute 600 g cartofi 3 gălbenuşuri nucşoară rasă 300 g ciu­perci 1/2 lămîie 1 lingură făină puţin coniac   Mod de preparare: Se face un sos suprem din fiertură de…
Read more »

Crochete de creier

6 August 2010
  Ingrediente: 600 g creier 1 /2 lingură făină 80g unt 3 linguri smîntînă sare piper 1 foaie de dafin capere 1 /2 lingură oţet 2 ouă pesmet de casă ulei pentru prăjit 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Creierul se curăţă de pieliţe, se lasă în apă rece 2-3 ore. Apoi se fierbe…
Read more »

Peşte oceanic şi raci la capac

6 August 2010
  Ingrediente: 12 capace 1 kg peşte oceanic 7 lingură făină sare 1/2 pahar rachiu de cireşe 15 g sofran 36 raci 100 g ciuperci sotate 60 g caşcaval ras 50 g lapte praf 150 g unt 1/2 lămîie 1 fir praz 1 gălbenuş   Mod de preparare: Peştele se poşează (se fierbe) cu apă,…
Read more »

Canapele cu pui

6 August 2010
Pentru:12 persoane   Ingrediente: 24 canapele 500 g pui fiert sau fript sare piper pisat 80 g aspic 40 g unt 1 linguriţă Madera sau vin roşu   Mod de preparare: Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin prăjite şi tăiate în diverse forme (ovale, dreptunghiulare, pătrate) pe care se pun alimentele şi se…
Read more »

Carne de vanat şi bureţi în casolete

6 August 2010
  Ingrediente: 12 casolete 1,200 kg iepure sau căprioară 300 g zarzavat 1 ceapă cimbru sare piper 300 g bureţi 1 lingură făină 3 linguri smîntînă 150 g foitaj 1 gălbeuuş   Mod de preparare: Carnea se înăbuşă într-un vas cu capac cu ulei, ceapa, zarzavatul, sare, piper, cimbru şi puţină apă. Cînd este gata…
Read more »

Ecler cu ficat

6 August 2010
  Ingrediente: 500 g ficat pasare, viţel sau porc 1 ceapă piper (alb) sare 24-26 ecle­ruri (v. reţera) 15 g făină 80 g unt 1 lingură coniac sos chaud-froid (v. reţeta) puţin aspic ciuperci 3 /4 pahar apă   Mod de preparare: Ficatul se sotează cu ceapa tocată, piper, 30 g unt apoi se adaugă…
Read more »

Crochete de limba afumată şi ciuperci cu garnitură de spaghete cu caşcaval

6 August 2010
  Ingrediente: 450 g limbă afumată fiartă 250 g ciuperci 1/2 pahar lapte sare piper 150 g unt 1 /2 lingură faină 1 ou pesmet de casă ulei pentru prăjit 250 g spaghete 50 g caşcaval ras   Mod de preparare: Se face un sos gros din 80 g unt, făină şi lapte, apoi se…
Read more »

Dulceaţă de capşune

6 August 2010
  Ingrediente: 2 kg zahăr 3 kg căpşune 4 linguri zeamă de lămâie 6 pahare apă apă de var   Mod de preparare: Alegi căpşune proaspete, tari, le cureţi de codiţă şi le pui în apă de var pregătită din ajun. Le ţii 30 de minute, apoi le limpezeşti cu apă rece şi le laşi…
Read more »

Ecler cu curcan şi ciuperci

6 August 2010
  Ingrediente: 500 g curcan fript 250 g ciuperci 3 linguri sos alb (v. reţeta) sare piper Maggi sos chaud-froid (v. reţeta) puţin aspic 24-26 ecleruri (v. reţeta de bază)   Mod de preparare: Carnea de curcan friptă şi ciupercile fierte se amestecă cu sosul alb şi cu puţin Maggi. Se taie eclerurile pe mijloc…
Read more »

Ciorba de salata verde

6 August 2010
Ciorba de salata verde  Ingrediente: 1 căpăţână de salată verde 2 linguri smântână 1 linguriţă de făină zeama de la 1/2 lămâie un praf de sare   Mod de preparare: Pui la fiert într-o oală circa 2 l de apă rece cu sare. Cureţi, speli şi tai salata fideluţă şi când clocoteşte apa adaugi salata. Când e fiartă…
Read more »

Buseuri cu creier

6 August 2010
Pentru: 12 persoane   Ingrediente: 72 buşeuri coapte 600 g creier 100g ciuperci sare piper 7 foaie dafin 3/4 pahar vin 3 gălbenuşuri 3/4 lingură făină 80 g unt 7 1/2 lingură smîntînă   Mod de preparare: Creierul se curăţă de pieliţă şi se pune în apă rece, schimbîndu-se apa de 2-3 ori. Se pune apoi…
Read more »

Sosul de baza chaud-froid condimentat pentru ecler

6 August 2010
Ingrediente: 1/21 lapte sare 50 g unt 400 g făină 1/2 linguriţă boia iute Acest sos se prepară ca orice sos alb bechamel . Pofta buna!
Read more »

Dulceaţă de cireşe albe

6 August 2010
  Ingrediente: 1 kg cireşe 2 pahare apă 1 kg zahăr 1 plic sare de lămâie   Mod de preparare: Speli cireşele, le laşi să se zvântî, apoi le cureţi de codiţe şi de sâmburi. Aşezi într-unvas un strat de cireşe, unul de zahăr şi tot aşa până termini cu un strat de zahăr. Le…
Read more »

Budincă de cartofi noi cu urdă

6 August 2010
Budincă de cartofi noi cu urdă  Ingrediente: 1 kg cartofi noi 4 ouă 100 g unt 150-200 g smântână 250 g urdă 2 linguri făină sare piper şi facultativ nucşoară 50 g caşcaval   Mod de preparare: Speli foarte bine cartofii şi îi pui la fiert cu tot cu coajă. După ce s-au  răcit puţin, îi cureţi de coajă şi…
Read more »

Ecler simplu — reţeta de bază

6 August 2010
  Ingrediente: 75 g unt sau ulei 1 /2 pahar apă sare 60 g făină 3-4 ouă   Mod de preparare: Se pun la fiert apa, untul şi sarea şi cînd fierb se adaugă şi făina amestecandu-se bine. Se ia de pe foc, se lasă cîteva minute după care se sparge cite un ou pe…
Read more »

Potirnichii cu bureţi în casolete

6 August 2010
  Ingrediente: 12 casolete 4 potirnichii de circa 1,250 kg 300 g bureţi 3/4 pahar vin roşu sare piper ceapă 50 g ulei 3/4 lingură făină 6 boabe ienupăr 3 nucşoare 150 g foitaj sau aluat fraged 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Potîrnichile curăţate şi spălate, se bagă la cuptor cu ulei, ceapă, piper şi…
Read more »

Canapele cu hering

6 August 2010
Pentru:12 persoane   Ingrediente: 24 canapele 1 cutie de heringi în saramură 7 linguriţă muştar 30 g unt 60 g capere 1/2 lămîie verdeaţă puţin ulei   Mod de preparare: Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin prăjite şi tăiate în diverse forme (ovale, dreptunghiulare, pătrate) pe care se pun alimentele şi se or­nează.…
Read more »

Dulceaţă de rubarba

5 August 2010
  Ingrediente: 1 kg tije de rubarbă 400 ml vin roşu 12 lin­guriţe de îndulcitor lichid 1 lin­guriţă conservant tip   Mod de preparare: Cureţi rubarba de coajă, o tai cubuleţe, apoi le pui într-o cratiţă emailată, să fiarbă împreună cu vinul. După ce a fiert rubarba, o dai deoparte, o pasezi şi o pui…
Read more »

Crochete cu ciuperci şi pui de baltă cu garnitură de dovlecei natur

5 August 2010
  Ingrediente: 50 pui de baltă 3 /4 pahar vin sare piper 1 /2 lingură făină 120 g unt 150g ciuperci 6 căţei usturoi 1 legătură pătrunjel 1 /2 lingură smîntînă ulei de prăjit 600 g dovlecei în floare Mod de preparare: Puii de baltă, ciupercile, se pun într-un vas şi se înăbuşă 10 minute…
Read more »

Crochete de ciuperci cu garnitură de cartofi pai

5 August 2010
  Ingrediente: 1 kg ciuperci 4 linguri făină 120 g unt 1 legătură mărar sare piper 1 pahar lapte 3 linguri smîntînă 3 ouă pesmet ulei de prăjit 1 ceapă   Mod de preparare: Ciupercile se spală bine şi se taie mărunt. Se sotează cu un ou, 1 ceapă tăiată apoi 2 linguri făină, lapte…
Read more »

Crochete de berbec turceşti cu garnitură de pilaf

5 August 2010
  Ingrediente: 600 g carne de berbec 1 cutie conservă de crab (crevete) sau 24 cozi de raci fierţi 150 g alune 150 g zarzavat 1 ceapă 3/4 pahar vin 1 /2 lingură fă­ină sare 3 ouă pesmet de casă 30 g ulei 1/21 supă 300 g ulei de prăjit 300 g orez 3/41 supă…
Read more »

Peşte, ciuperci şi şvaiţer la capac

5 August 2010
  Ingrediente: 12 capace 600 g peşte de mare 400 g ciuperci 200 g unt 3 gălbenuşuri sare boia iute 1 lingură smîntînă 80 g şvaiţer caşcaval sau parmezan ras 1 lingură făină 1 /2 lămîie 3 /4 pahar vin 1 legătură pătrunjel nucşoara rasă 600 g cartofi   Mod de preparare: Peştele se fierbe…
Read more »

Ruladă din splină de vită cu spanac

5 August 2010
Ruladă din splină de vită cu spanac  Ingrediente: 1 splină de vită 1 legătură spanac 2 legături mărar 3 cepe 3 căţei de usturoi mari 2 felii de pâine înmuiate şi stoarse 1 lin­guriţă condiment 100 g şuncă tă­iată cubuleţe 6 cartofi mai mari 1 morcov mare 3-4 ouă sare piper   Mod de preparare: Cureţi splina şi o fierbi o…
Read more »

Limbă afumată, crenvurşti, cabanos şi ciuperci in casolete

5 August 2010
  Ingrediente: 12 casolete 300 g limbă afumată fiartă 300 g crenvurşti 150 g cabanos 150 g castraveciori acri 1 legătură mărar 5 linguri sos de friptură 3/4 pahar vin 12 ciuperci mari 80 g unt sau ulei 1 /2 lingură făină sare piper 1 ceapă   Mod de preparare: Ceapa tocată se sotează în…
Read more »

Scoici, ciuperci şi fileuri de anşoa la capac

5 August 2010
  Ingrediente: 12 capace 50 midii sau scoici 300 g ciuperci 3 fileuri de anşoa 1 lin­gură făină sare boia iute 3 linguri smîntînă 120 g unt 60 g brînză rasă 3 gălbenuşuri nucşoară 600 g cartofi 3/4 pahar vin   Mod de preparare: Se prepară un piure de cartofi (600 g cartofi, 60 g…
Read more »

Mancare de cartofi noi cu mazare verde

5 August 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi noi 1/2 kg mazăre verde 1 legătură ceapă verde 1 ceşcuţă de orez 50-100 ml ulei 1 lingură smântână 1 legătură pătrunjel verde   Mod de preparare: Cureţi întâi cartofii şi îi laşi în apă rece până ce cureţi şi tai ceapa mărunt. Intr-o cratiţă cu ulei pui să se…
Read more »

Ardei umpluti cu branza la cuptor

5 August 2010
Ardei umpluti cu branza la cuptor  Ingrediente: 4-6 ardei graşi 100 g brânză dulce 100 g brânză sărată 100 g caşcaval 1 lingură smântână 1 lingură unt topit mărar ulei sare   Mod de preparare: Speli ardeii, le scoţi seminţele şi îi laşi la scurs cât pregăteşti compoziţia de brânza. Din brânza dulce şi sărată, untul topit, smântână, sare şi…
Read more »

Chiftele din oua

5 August 2010
  Ingrediente: 5 ouă 1 ceapă 1 felie de pâine 1 cartof fiert 1 lingură de făină sau pesmet sare piper verdeaţă ulei Mod de preparare: Toci ceapa şi o prăjeşti în puţin ulei până se înmoaie. Baţi 4 ouă ca pentru omletă, sărezi şi piperezi după gust şi le pui peste ceapă. Rumeneşti omleta…
Read more »

Mancare de cartofi noi, cascaval si rosii

5 August 2010
  Ingrediente: 18 cartofi 15 roşii 3 cepe 6 linguri unt caşcaval ras (circa 50 g) sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi tai felii subţiri. Introduci roşiile câteva clipe în apă clo­cotită pentru a le curăţa mai uşor de pieliţă şi le tai, iar ceapa o toci şi o…
Read more »

Chifteluţe cu soia si spanac

5 August 2010
Chifteluţe cu soia si spanac  Pui 100 g granule de soia la înmuiat în apă clocotită. Laşi soia 15 minute, după care o strecori bine şi o pui apoi într-un castron în care adaugi 2 cartofi cruzi curăţaţi şi daţi pe răzătoarea cu ochiuri mici, 2 morcovi raşi fin, 150 g spanac opărit şi tocat, usturoi, frunze de pătrunjel,…
Read more »

Salată cu branza, pui si spanac

5 August 2010
  Ingrediente: 1/2 piept de pui fiert 1/2 kg spanac 3 roşii 2 castraveţi 1 ceapă mare uscată sau 1 legătură ceapă verde 1 felie de telemea mai zvântată (uscată) 2 ouă fierte tari 1 legătură de pătrunjel sau mărar sare ulei oţet de mere   Mod de preparare: Speli bine pieptul de pui şi…

Salată de morcovi si gulii

5 August 2010
  Ingrediente: 2 morcovi 3 mere 2-3 gulii 1 ceapă verde 1 linguriţă chimen 200 g smântână 50 ml ulei 1 legătură pătrunjel verde sare piper   Mod de preparare: Cureţi merele, morcovii şi guliile de coajă, le dai prin răzătoarea cu ochiuri mari, adaugi ceapa tocată, chi-menul, apoi ulei, sare şi piper după gust.…
Read more »

Pane de cartofi noi

5 August 2010
Pane de cartofi noi  Ingrediente: 1/2 kg cartofi noi 2 ouă 3 linguri pesmet 3 linguri făină 100 g caşcaval sare ulei   Mod de preparare: Speli cartofii, îi pui la fiert cu tot cu coajă. între timp, dai caşcavalul pe râzătoare şi-l amesteci cu pesmet şi puţină sare. Când au fiert cartofii, îi cureţi de coajă, îi…
Read more »

Salată de conopidă cu sos si tarhon

5 August 2010
  Ingrediente: 2 kg conopidă 6 ouă 3-4 castraveţi muraţi 2-3 linguri muştar 1/2 legătură tarhon 1 legătură pătrunjel verde 1 linguriţă oţet piper sare ulei   Mod de preparare: Cureţi conopida, o speli bine cu apă, apoi o pui la fiert în apă cu sare. Separat pui la fiert şi 4 ouă. Când conopida…
Read more »

Salată cu ton si branză

5 August 2010
  Ingrediente: 2 salate 1 conservă de ton în ulei 200 g măsline 200 g brânză de oi (puţin sărată) 1 ceapă 2 ridichi 1 pahar smântână 1 pahar maioneză 1 căţel de usturoi   Mod de preparare: Toci salata şi adaugi tonul mărunţit şi scurs de ulei. Cureţi măslinele de sâmburi şi le tai…
Read more »

Piure de spanac cu cartofi

5 August 2010
Piure de spanac cu cartofi  Ingrediente: 1,5 kg cartofi noi 500 g spanac 6 linguri smântână 3 cepe 3 linguri unt sare piper   Mod de preparare: Cureţi şi speli cartofii şi îi pui la fiert în apă cu sare pentru 15-20 de minute. Intre timp, speli bine spanacul, îl pui să se călească în 2 linguri de unt…
Read more »

Pui de baltă şi bureţi la capac

5 August 2010
  Ingrediente: 12 capace 50 broaşte (pui de baltă) 250 g bureţi 1 legătură pătrunjel sare piper 1 1/2 lingură smîntînă 3 gălbenuşuri 1 lingură făînă 6 căţei usturoi 3/4 pahar vin 150 g unt 60 g brînză rasă nucşoară 600 g cartofi   Mod de preparare: Se prepară un piure de cartofi (cu 600…
Read more »

Păstrăv, raci şi mînătărci la capac

5 August 2010
  Ingrediente: 12 capace 500 g păstrăvi 30 cozi de raci 300 g manătărci sare piper 200 gunt 3/4 lingură făină 1 1/2 pahar vin 3 linguri smîntînă 60 g caşcaval 1/2 ceapă 600 g cartofi 3 gălbenuşuri nucşoară rasă puţină fidea   Mod de preparare: Se prepară un pireu de cartofi (din 600 g…
Read more »

Momite,mazare si smantana in casolete

5 August 2010
  Ingrediente: 12 casolete 500 g momite zarzavat pentru 1/2 l supă sare puţin asmăţui 300 g mazăre verde 3 linguri smîntînă 100 g unt 2 linguri făină piper 1 legătură verdeaţă   Mod de preparare: Momiţele se spală bine, se curăţă de pieliţă şi se pun la înăbuşit (într-un vas cu capac), cu sare,…
Read more »

Ardei de post

5 August 2010
  Pentru:12 persoane Ingrediente: 72 ardei mici 700 g roşii 7 legătură mărar 300 g orez 7 ceape 300 g ulei sare zahăr Mod de preparare: Ardeii se prepară pentru umplut. Se face un pilaf din orez, 90 g ulei, 2 pahare apă şi sare şi cu el se umplu ardeii, se prăjesc în ulei…
Read more »

Canapele cu fructe de mare

5 August 2010
   Pentru:12 persoane Ingrediente: 60 scoici sau midii 3 ouă 3/4 linguriţă muştar 7 legătură mărar 1 fir ceapă verde 40 g ulei sare 24 ciuperci mici verdeaţă 1 linguriţă oţet 24 ca­napele   Mod de preparare: Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin prăjite şi tăiate în diverse forme (ovale, dreptunghiulare, pătrate) pe…
Read more »

Heringi, sardele si castraveciori acri la capac

5 August 2010
  Ingrediente: 12 capace 3 heringi 3 fileuri de sardele 150 g castreveciori acri 180 g unt 1 lingură făină 3 gălbenuşuri 1, 1/2 lingură smîntînă 1 legătură mărar 1 ceapă arpagic 600 g cartofi 60 g brînză nucşoară 3/4 pahar vin 3 linguri vodcă sare piper   Mod de preparare: Se prepară un piure…
Read more »

Ficat de viţel, sparanghel şi foitaj in casolete

5 August 2010
  12 casolete 300 g vîrfuri de sparanghel 500 g ficat de viţel, gîscă sau pa­săre 1 ceapă 3/4 pahar vin roşu sare 1/2 lingură făină 80 g unt 1 gălbenuş 150 g foitaj sau aluat fraged piper 1 1/2 pahar supă   Mod de preparare: Ficatul se taie felii şi se sotează în unt…
Read more »

Buseuri cu raci si ciuperci

5 August 2010
Pentru: 12 persoane   Ingrediente: 72 buşeuri coapte 40 cozi de raci sau 1 cutie crabi 3/4 lingură făină 60 g unt 1 1/2 lingură smîntînă puţin coniac 220 g ciuperci fierte sare boia iute 1 1/2 pahar supă sau zeamă de raci   Mod de preparare: Se face un sos picant din unt de…
Read more »

Pui si ciuperci in casolete

5 August 2010
Ingrediente: 12 casolete 1,200 kg pui 300 g ciuperci 1 ceapă 1 1/2 lingură smîn­tînă Maggi 60 g unt 3/4 lingură făină 2 gălbenuşuri   Mod de preparare: Puiul şi ciupercile se fierb 20 minute în apă cu sare şi cu ceapa. Se face un sos suprem (sos alb) din zeama de la pui, unt,…
Read more »

Peşte şi icre crude la capac

5 August 2010
  Ingrediente: 12 capace 600 g peşte (crap sau morun, şalău) 1 1/2 pahar vin 220 g icre de ştiucă, păstrăv, crap sare piper 1ceapă 1 joaie de dafin puţină ţelină 3/4 lingură făină 150 g unt 1 1/2 lingură smîntînă 3 gălbenuşuri 1/2 legătură tarhon 600 g cartofi nucşoară 60 g brînză   Mod…
Read more »

Placintele cu visine

5 August 2010
  Ingrediente aluat: 1 ceaşcă caimac 1 ceaşcă făină sare Ingrediente umplutura: 1 kg vişine, 150 g zahăr, 1 lingură pesmet.   Mod de preparare: Se aleg vişine frumoase, se spală şi se scot sâmburii. Se presară zahărul şi se lasă astfel o oră. Se face un aluat cu caimac şi se întinde o foaie…
Read more »

Rosii umplute cu orez

5 August 2010
Pentru: 18 persoane Ingrediente: 18—20 roşii 800 g roşii pentru sos 250 g orez 1 ceapă sare zahăr verdeaţă 250 g ulei puţină făină 3 căţei usturoi   Mod de preparare: Roşiile se spală, se taie capacele, se trec prin apă clocotită şi se curăţă de pieliţă. Cu o linguriţă se scobesc şi se pun…
Read more »

Buseuri cu peste si fileuri de ansoa

5 August 2010
Pentru: 12 persoane Ingrediente: 72 buşeuri coapte 7 cutie fileuri de anşoa 750 g peşte de mare 150 g roşii 3 funduri de anghinară boia iute 3/4 păhărel vin roşu cimbru 80 g unt 1 1/2 pahar supă 3/4 lingură faină 3 căţei usturoi   Mod de preparare: Peştele se fierbe (poşează) în puţină supă…
Read more »

Cozonac cu smantana

5 August 2010
  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac (pentru un cozonac mijlociu) 1/2 lingură unt pentru uns tava  Ingrediente umplutura: 750 g smântână, 2 linguri făină, 5 gălbenuşuri, 3 albuşuri, 150 g zahăr, 1 lingură rom, vanilie, coajă de lămâie, un praf de sare.   Mod de preparare: Din aluatul de cozonac se întinde o foaie…
Read more »

Canapele cu berbec

5 August 2010
  Ingrediente: 1,200 kg came de berbec sau miel 24 canapele 150 g zarzavat 1 ceapă 1 cimbru 30 g ulei 50 g unt puţin vin 30 g costiţă afumată cîţiva castraveciori în oţet verdeaţă 60 g aspic   Mod de preparare: Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin prăjite şi tăiate în diverse…
Read more »

Ciuperci umplute

5 August 2010
  Ingrediente: 30 ciuperci mari 1 legătură verdeaţă 1 ceapă sare piper 4ouă 150 g ulei 1/2 lingură făină 2 linguri lapte 2 linguri smîntînă   Mod de preparare: Se scot cozile de la ciuperci, se curăţă şi se spală în citeva ape. Ciuper­cile se pun pe un şervet iar cozile se storc, se toacă…
Read more »

Placinta cu gris

4 August 2010
  Ingrediente aluat: 200 g făină 1 lingură untură 1/2 pahar caimac sau smântână un praf de sare Ingrediente umplutura: 1 l lapte îndoit cu apă, 100 g zahăr vanilat, 109 g griş, 1 gălbenuş, sare.   Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune untura,…
Read more »

Aluat de cozonac

4 August 2010
  Ingrediente: 1 kg fâină 7 gălbenuşuri 4 albuşuri 300 g zahăr 250 g unt 2 linguri ulei lapte cât se cere (circa 1/2 litru) 1 lingură rom, vanilie 50 g drojdie 1 linguriţă rasă de sare   Mod de preparare: Se moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia…
Read more »

Sarmalute cu varza dulce,orez,bureti si stafide

4 August 2010
  Ingrediente: 800 g foi de varză dulce 500 g roşii 250 g orez 120 g stafide 400 bureti 1 legătură mărar sare piper 250 g ulei   Mod de preparare: Varza se pune 30 minute în apă caldă cu sare. După ce s-a muiat, se taie părţi egale pentru umplut. Se face un pilaf…
Read more »

Dulceaţă de nuci

4 August 2010
Dulceaţă de nuci  Decojeşti 100 de nuci verzi de coaja verde, după care întâi le ţii 24 de ore în apă simplă, rece, pe care o vei schimba însă de 3-4 ori. Apoi le vei pune în apă de var pe care o pregăteşti aşa: la 1 kg de var stins pui 5 l apă rece, amesteci,…
Read more »

Dulceaţă de flori de salcam

4 August 2010
  Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu flori alese 1 kg zahăr 1/2 plic sare de lămâie   Mod de preparare: Culegi florile de salcâm mai puţin înflorite, le alegi de codiţe şi de partea verde a bobocului, le speli, le scurgi, le pui într-o cratiţă şi le presari cu zahăr şi sare de lămâie.…
Read more »

Plăcintă de primavara

4 August 2010
  Ingrediente: 1/2 kg foi de plăcin­tă 1 kg verdeţuri asortate (frunze de păpădie, urzici, spanac, ştevie) 1 şi 1/4 ceaşcă ulei 8 fire ceapă verde tăiată mărunt 2 fire praz tăiat mărunt 2 legături mărar 1 legătură de pătrunjel 3 linguri de orez sare piper   Mod de preparare: Pui orezul la fiert cu…
Read more »

Budinca de varza

4 August 2010
  Ingrediente: 1 kg varză 3 ouă 2 linguri unt 3 cepe 2 linguri pesmet 2 linguri brânză unt proaspăt cât o nucă sare piper   Mod de preparare: Se alege o varză frumoasă. Se curăţă, apoi se desprind 6 -7 foi întregi şi cât mai mari. Se lasă la o parte. Se taie varza…
Read more »

Papanasi fierti

4 August 2010
  Ingrediente: 250 g brânză de vacă 2 ouă 3 linguri griş sare 2 linguri unt 1 lingură făină 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se freacă într-un castron brânza de vacă cu ouăle, grişul şi sarea. Se amestecă bine până se obţine o compoziţie potrivit de tare. Se ia cu lingura din ea,…
Read more »

Budinca de spanac

4 August 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 3 ouă 50 g şuncă sau parizer sare 1 lingură brânză sau caşcaval ras   Mod de preparare: Se alege spanacul, se spală în mai multe ape şi se fierbe. Se scurge şi se toacă pe fund sau se trece prin…
Read more »

Praz umplut cu icre

4 August 2010
  Pentru : 18 persoane Ingrediente: 18 fire praz 250 g ulei 120 g icre tescuite lămîie 2 felii franzelă salată verde măsline pentru ornare   Mod de preparare: Prazul se pregăteşte în segmente ca în reţeta anterioară şi se prepară pentru umplut. Se prepară salata de icre de crap sau ştiucă, se amestecă cu…
Read more »

Varzari

4 August 2010
  Ingrediente: 1/2 ceaşcă ulei 1/2 ceaşcă apă sare făină Ingrediente umplutura: 1 varză mică, murată, 2 linguri ulei, piper.   Mod de preparare: Se face un aluat din jumătate ceaşcă de ulei, jumătate ceaşcă de apă, sare şi făină cât cuprinde. Aluatul trebuie să fie potrivit de moale. Se frământă bine şi se lasă…
Read more »

Mamaliga cu ochiuri

4 August 2010
  Ingrediente: 400 g mălai 1  l lapte îndoit cu apă sare 1 lingură unt 2 linguri smântână 2 linguri brânză 6 ouă unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din care se face o mămăligă potrivit de moale. Când este gata, se adaugă untul,…

Pirostri din aluat dospit

4 August 2010
  Ingrediente: 500 g făină 30 g drojdie 1 lingură zahăr 50ml lapte 1 ou 1 lingură unt 1 linguriţă rasă de sare   Mod de preparare: Se cerne într-un vas făina şi se face loc la mijloc. Separat se face o plămădeală din drojdie, o lingură de zahăr, oceaşcă de lapte călduţ şi un…
Read more »

Dovlecei in floare

4 August 2010
  Ingrediente: 1 kg dovlecei în floare 2 linguri ulei 100 g arpagic 2 linguriţe mărar şi pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se aleg dovlecei tineri, foarte proaspeţi. Nu se rad, se spală numai şi se rumenesc într-o cratiţă cu puţin ulei. Separat se prăjeşte uşor, de asemenea în ulei, arpagicul, se stinge…
Read more »

Telina cu masline

4 August 2010
  Ingrediente: 1,200 kg ţelină albă creaţă 200 g măsline 150 g ulei 1 lingură bulion sare 1/2 pahar vin 1 legătură verdeaţa   Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se taie în patru, apoi fiecare sfert în 3 felii. Se parează cu un cuţitaş să capete forma de semilună. Se prăjeşte puţin (fără a…
Read more »

Spanac cu ciuperci la cuptor

4 August 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 150 g ciuperci 3 linguri unt 2 linguri brânză rasă   Mod de preparare: Se alege şi se spală spanacul în mai multe ape. Se opăreşte în apă clocotită, cu sare. Se scurge apăsând ca să iasă toată apa şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de unt. Separat…
Read more »

Blini

4 August 2010
  Ingrediente: 1 pahare făină 1 ceaşcă lapte 30 g drojdie 4 ouă 1 lingură zahăr 1 pahar făină de hrişcă sare 1 lingură unt sau untură   Mod de preparare: Se cerne într-un vas făina, se opăreşte cu o ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până ce devine ca o cremă. Se lasă…
Read more »

Praz umplut cu masline tocate

4 August 2010
  Pentru:12 persoane Ingrediente: 18 bucăţi de praz tăiate scurt 250 g măsline (negre) 50 g ulei pătrunjel   Mod de preparare: Prazul se taie în segmente scurte de circa 7 cm preferîndu-se părţile groase dinspre cap, apoi se fierbe uşor 12 minute la foc moderat, în apă cu sare. Se scoate imediat prazul din…
Read more »

Friganele cu svaiter si sunca

4 August 2010
Pentru:18 persoane Ingrediente: 36 felii dreptunghiulare de cruton (pîine) 6×8 cm 18 felii şuncă 18 şvaiţer sau caşcaval 2 pahare lapte 1 1/2 lingura faina 120 g unt sare 1 ou   Mod de preparare: Se face un sos alb din unt, făină, sare şi lapte. Cu acest sos se ung feliile de cruton, apoi…
Read more »

Buseuri dobrogene cu carne de miel

4 August 2010
  Ingrediente: 800 g came de miel 80 g ulei 3/4 lingură făină 3/4 pahar vin 300 g ceapă verde 150 g usturoi verde 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Carnea de miel se frige, se scoate şi se taie mărunt. în tava în care a fost friptă se mai pun: făina, vinul, puţină supă…
Read more »

Scordolea cu raci

4 August 2010
Pentru: 12 persoane Ingrediente: 50—60 cozi fierte de raci 200 g nuci curăţate 3 felii franzelă 5 căţei usturoi sare 250 g ulei lămîie 80 g măsline 3 ouă   Mod de preparare: Nucile se macină şi se pisează cu franzala muiată şi stoarsă, sare şi us­turoi şi se amestecă (montează) apoi cu ulei ca…
Read more »

Raci cu maioneza si aspic

4 August 2010
Pentru: 12 persoane Ingrediente: 36 cozi de raci sau 1 cutie de homar (600—700 g) 2 gălbenuşuri sare pi­per zeamă de lămîie 1/2 l aspic 100 g ulei muştar 3 funduri de anghinare 18 forme de tarte ovale (de mărimea unui ou de gîscă) 2 salate verzi   Mod de preparare: Se face o maioneză…
Read more »

Buseuri simple

4 August 2010
    Mod de preparare: Buşeurile se fac din 500 g foitaj . Sint mici volovane de mă­rimea unei jumătăţi de portocală mijlocie. Foitajul se întinde (într-o încă­pere rece), de 1 cm grosime, pe o planşetă, presărată cu făină. Se taie 12 bu­şeuri cu ajutorul unui cerc de tablă sau cu gura unui pahar şi…
Read more »

Branzoaice

4 August 2010
  Ingrediente: 400 g făină 150 g untură 1 pahar lapte 50 g drojdie 3 linguriţe zahăr 1 linguriţă rasă de sare Ingrediente umplutură: 200 g brânză, 1 ou, 1 lingură smântână, 1 linguriţă făinâ, sare, vanilie şi zahăr după gust.   Mod de preparare: Se cerne făina într-un vas, se face loc la mijloc…
Read more »

Coltunasi cu carne la cuptor

4 August 2010
  Ingrediente: 250 g carne 1 lingură unt 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 linguriţă făină 1 lingură brânză 1 lingură unt piper   Mod de preparare: Se face un aluat de tăiţei din două ouă, însă ceva mai moale. Separat se trece prin maşină carnea, de preferinţă de berbec, se prăjeşte într-o…
Read more »

Ardei umpluţi eu peşte oceanic, raci sau creveţi cu maioneză

4 August 2010
  Pentru: 12 persoane Ingrediente: 72 ardei graşi 1 cutie cu ton sau 1 kg peşte oceanic 20 raci sau 1 cutie ere­veţi 30 măsline 150 g ulei 7/2 linguriţă muştar 1 ou sare lămîie 6 fileuri de anşoa   Mod de preparare: Ardeii se taie în două şi se curăţă de seminţe. Separat se…
Read more »

Bureti ardelenesti

4 August 2010
  Ingrediente: 800 g bureţi 1/2 pahar vin 2 legături mărar 1foaie dafin 150 g şuncă afumată 500 g roşii 6 fire ceapă verde 150 g ulei sare piper   Mod de preparare: Bureţii, şunca şi ceapa se taie felii şi se pun intr-o cratiţă, apoi mărarul, dafinul, sarea şi vinul. Cratiţa cu capac se…
Read more »

Tocană de vara cu maruntaie de pui

3 August 2010
  Ingrediente: măruntaie de pui (inimioare, pipote, aripi, târtiţă etc) 1/2 kg ceapă verde 2 salate verzi medii 4-5 legături usturoi verde 7 linguri ulei 250 g iaurt 1 linguriţă pastă tomate 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel piper sare   Mod de preparare: Cureţi verdeţurile, le speli, jumătate din cantitatea de…
Read more »

Berea – De la orz la pahar

3 August 2010
Berea – De la orz la pahar  Universul berii este complex şi, în anumite privinţe, de-a dreptul nesfârşit. Ceea ce nu schimbă faptul că o structură de o simplitate dezarmantă intră în compoziţia berii, aceasta fiind produsă din patru elemente cât se poate de comune: orz, apă, hamei şi malţ. Ca­racteristicile lor, amestecul şi modurile de prelucrare sunt cele care dau…
Read more »

Crochete de spanac

3 August 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 2 ouă 50 g caşcaval ras 100 g pesmet 100 g făină 2 linguri sos alb 1 cartof ras sare piper 200 ml ulei   Mod de preparare: Spanacul curăţat şi fiert îl scurgi bine şi îl toci, apoi în amesteci cu sosul alb, 1 ou, sare, piper, cartoful ras…
Read more »

Salată cu porumb dulce si masline

3 August 2010
Salată cu porumb dulce si masline  Ingrediente: 1 salată verde 100 g măsline 3 roşii 1 castravete 1 ardei gras 100 g porumb dulce 2 morcovi 4 ouă fierte tari verdeaţă sare piper ulei zeamă de lămâie   Mod de preparare: Speli şi cureţi sala­ta, roşiile, cas­travetele, ardeiul şi morcovii, tai fideluţă salata şi ardeiul, tai felii castravetele şi roşiile,…
Read more »

Dovlecei cu paste spirale

3 August 2010
  Ingrediente: 500 g paste făinoase sub formă de spirale 400 g dovlecei 1 ceapă mică sau 1 legătură ceapă verde 1/2 l lapte puţin ulei margarina 40 g făină 200 ml smântână 100 g caşcaval mărar pătrunjel verde busuioc sare şi piper   Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare şi când…
Read more »

Ceapa umpluta cu usturoi

3 August 2010
  Ingrediente: 12 cepe mijlocii 4 căpăţîni de usturoi 2 linguri ulei sare piper 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se opăresc cepele şi usturoiul cu apă clocotită. Se scobesc cepele. Se pisează în piuliţă de piatră usturoiul şi miezul scos din ceapă, cu sare, piper şi puţin ulei. Se umplu cu această pastă…
Read more »

Mamaliga fiarat

3 August 2010
  Ingrediente: 500 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Se pune ceaunul cu apă la fiert. Separat se pregăteşte mălaiul proaspăt cernut. Când apa dă în fiert, se adaugă o linguriţă de sare şi se presară puţin mălai. După câteva minute, când apa clocoteşte se toarnă tot mălaiul…
Read more »

Mancare de ciuperci

3 August 2010
  Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 cepe 4 roşii 2 linguri unt 1 linguriţă făină sare verdeaţă tocată   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile şi se taie bucăţi. Se taie ceapa felii şi se prăjeşte uşor cu o lingură de unt. Se pun ciupercile şi se ţin până scade toată apa din ele. Se…
Read more »

Mancare de morcovi

3 August 2010
  Ingrediente: 1 kg morcovi 3 cepe 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă de carne sau apă 1 gălbenuş sare   Mod de preparare: Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii…
Read more »

Piure de napi

3 August 2010
  Ingrediente: 400 g napi 400 g cartofi 2 linguri unt 3 linguri lapte sare   Mod de preparare: Se curăţă napii şi se taie în felii subţiri. Se pun la fiert cu puţin lapte sau cu zeamă de carne. Se trec prin sită împreună cu aceeaşi cantitate de cartofi fierţi în apă. Se procedează…
Read more »

Anghinare

3 August 2010
  Ingrediente: 72 anghinare (sau 12 gulioare) 400 g arpagic 150 g măsline verzi 1/2 lămîie 150 g ulei verdeaţă sare piper alb 150 g roşii mici   Mod de preparare: Anghinarea se taie în două pe verticală (de la jumătatea foilor) se fierbe 15 minute in apă cu sare şi cu puţină zeamă de…
Read more »

Mancare de gulii

3 August 2010
  Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 lingură bulion 2 linguriţe zahăr sare   Mod de preparare: Se aleg numai gulii tinere, celelaltfe fiind aţoase. Se curăţă şi se taie felii groase de jumătate centimetru şi se înăbuşă cu…
Read more »

Iahnie de cartofi

3 August 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 linguri ulei 1 ceaşcă apă 1 lingură bulion sare o frunză mică de dafin 3 roşii verdeaţă tocată   Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie în lung, în sferturi. Se prăjeşte în ulei ceapa tăiată mărunt şi când s-a îngălbenit, se pun cartofii. Se…
Read more »

Mancare de dovlecei

3 August 2010
  Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 linguri unt 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 Iingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă dovleceii  de coaja. Se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt. Se face un sos din ceapă tăiată mărunt şi prăjită uşor în unt, făină, o…
Read more »

Chiftele de cartofi copti

3 August 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 1 felie pîine 2 linguri făină 2 ouă 1 linguriţă verdeaţă tocată 1 lingură pesmet 2 linguri untură   Mod de preparare: Se coc cartofii. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se freacă bine împreună cu o felie de pâine muiată în lapte şi stoarsă. Se adaugă sare,…
Read more »

Cum se prepara Cocktail African Violet (video)

2 August 2010
Cum se prepara Cocktail African Violet (video)  Ingrediente:  15 ml white crème de cacao liqueur 15 ml blue curacao 15 ml whisky 1 shooter/shot glass 1 shot measure 1 barspoon/teaspoon
Read more »

Salată de legume cu masline

2 August 2010
  Ingrediente: 3 cartofi noi 1 salată verde 3 roşii 1 cas­travete 5-6 ridichi de lună 1 legătură ceapa verde 100 g măsline fără sâmburi 250 g brânză sare ulei oţet din mere cu miere mărar verde   Mod de preparare: Fierbi cartofii cu tot cu coajă şi când sunt gata îi decojeşti şi îi…
Read more »

Dulceaţă de căpşune

2 August 2010
Dulceaţă de căpşune  Ingrediente: 1 kg căpşune 1,5 kg zahăr 2 linguriţe sare de lămâie   Mod de preparare: Speli bine căpşunile sub un jet de apă, le cureţi de codiţe şi le stropeşti cu 1 ceaşcă de apă în care ai dizolvat 1 linguriţă sare de lămâie. Aşezi apoi într-un vas un strat de căpşune, altul…

Placinta cu carne macra

2 August 2010
  Ingrediente: 400 g carne macră 1 lingură untură 1 ceapă 1 ou 1 lingură smântână sare piper 2 linguri unt Mod de preparare: Se face la fel ca plăcinta cu brânză, înlocuind brânza cu o tocătură de carne pregătită în felul următor: se taie carea bucăţi, se rumeneşte într-o cratiţă cu o lingură de…
Read more »

Taitei cu legume

2 August 2010
  Ingrediente: 3-4 morcovi o mână de mazăre verde 250 g tăieţet laţi 1 lingură ulei 2 ouă 200 g smântână 100 g caşcaval sau telemea rasă sare piper 1 lingură unt   Mod de preparare: Cureţi şi tai rondele morcovii, apoi îi pui la fiert 6 minute în apă cu sare. Speli şi cureţi…
Read more »

Mamaliga la cuptor

2 August 2010
  Ingrediente:  400 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare 200 g brânză 100 g unt 2 ouă 2 linguri lapte sare Mod de preparare: Se face o mămăligă mai moale. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se pune un strat subţire de mămăligă aşezată uşor şi întinsă cu o…
Read more »

Placinta cu branza

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g brânză de vacă 30 g unt proaspăt 1/2 lingură făină 2 ouă 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri unt   Mod de preparare: Se face un aluat de plăcintă. Se întinde foaia foarte subţire şi, după ce s-a uscat puţin, se taie în bucăţi de mărimea tăvii în care se va…
Read more »

Tocană de ştevie

2 August 2010
  Ingrediente: 10 legături ştevie 2 legături ceapă verde 1 legătură usturoi verde 100 ml ulei 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Speli şi fierbi ştevia în apă cu sare. Când e gata o scurgi de apă, dar opreşti o cană de zeamă. Cureţi, speli şi…
Read more »

Balmus

2 August 2010
  Ingrediente: 400 g mălai 11/2 l lapte îndoit cu apă 200 g brânză de oi sare   Mod de preparare: Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din care se face o mămăligă ceva mai moale. Când este gata, se adaugă brânza de oi şi se mai amestecă până se încorporează bine toata…
Read more »

Alivanca

2 August 2010
  Ingrediente: 400 g brânză de vacă 4 ouă 4 linguri mălai 2 linguri făină 2 linguri smântână 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână pentru servit   Mod de preparare: Se freacă într-un castron brânza de vacă până devine ca o cremă. Se pun pe rând ouăle, mălaiul, făina, smântâna, untul. Se pune sare. Se…
Read more »

Aluat de taitei

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g făină 2 ouă 2 linguri apă sare   Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle adăugând şi două linguri cu apă (două jumătăţi) şi un vârf de linguriţă de sare. Se amestecă întâi ouăle cu o linguriţă, până cuprind puţină…
Read more »

Roşii umplute cu piure de mazăre si morcovi

2 August 2010
Roşii umplute cu piure de mazăre si morcovi  Ingrediente: 1 kg roşii 3 morcovi 1/2 kg mazăre nouă curăţată 2 linguri pesmet 1/4 kg roşii de gătit 100 g unt 1/2 legătură pătrunjel sare   Mod de preparare: Cureţi morcovii şi mazărea, le speli şi le pui la fiert în apă cu sare, dar în vase separate, între timp, tai roşiilor câte…
Read more »

Mancarica de verdeata cu orez

2 August 2010
  Ingrediente: 4 legături pătrunjel 4 legături mărar 2 cepe potrivite 1 cub condiment 200 ml ulei 1 lingură făină piper sare 1 lingură bulion 1 pahar orez   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai solzişori şi o căleşti în ulei încins. Când s-a înmuiat, adaugi făina, o rumeneşti puţin şi stingi cu 250…
Read more »

Chec de legume

2 August 2010
  Ingrediente: 1/2 kg rosii 3 linguri ulei 2 ardei grasi verzi 3 ardei grasi rosii 350 g costita afumata 6-8 ouă 1-2 linguri făină sare piper după gust 350 g telemea (caşcaval) 150 g măsline cimbru mărar după gust   Mod de preparare: Decojeşti roşiile după ce le-ai scufundat o secundă în apă clocotită.…
Read more »

Salată multicoloră

2 August 2010
Salată multicoloră  Ingrediente: 3 morcovi 1/4 kg fasole verde 4-5 cartofi noi 1/4 kg mazăre nouă curăţată 150 g măsline 4 ouă răscoapte mărar pătrunjel după gust, ulei. Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le speli şi le pui la fiert în vase separate, în apă cu sare. Fierbi şi 3 ouă în apă cu sare,…
Read more »

Papara de paine

2 August 2010
  Ingrediente: 12 felii de pâine 2 ceşti lapte 4 linguri brânză de oi 2 linguri unt 2 ouă 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se taie dintr-o franzelă albă felii groase de un deget. Se pun să se moaie cu lapte. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se…
Read more »

Ciuperci cu oua

2 August 2010
  Ingrediente: 750 g ciuperci 2 cepe 1 lingură unt 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1 ceaşcă smântână 3 ouă sare piper   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile ca mai sus. Se toacă mărunt atât ciupercile, cât şi ceapa şi se prăjesc împreună uşor cu o lingură de unt. Se presară…
Read more »

Iofca cu manatarci (hribi)

2 August 2010
  Ingrediente: 150 g hribi 1 ceapă 3 linguri unt 1 lingură bulion 2 linguri brânză rasă sare Ingrediente iofca(macaroane de casa): 150 g făină, 1 ou, 1 lingură apă, sare.   Mod de preparare: Se pregăteşte iofcaua dintr-un ou,(Se face un aluat ca de tăiţei . Când foaia s-a uscat pe jumătate, se face…
Read more »

Napi cu smantana

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg napi 2 linguri unt 1 linguriţă făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri smântână   Mod de preparare: Se taie napii în două şi fiecare jumătate în alte trei sau patru bucăţi. Se curăţă bucăţile dându-le în acelaşi timp şi o formă mare cât o nucă. Se spală şi se usucă într-un…
Read more »

Snitel de legume

2 August 2010
  Ingrediente: 2 morcovi 1 pătrunjel 4 cartofi 1/4 de varză o mână de fasole una de mazăre 2 ouă 2 linguri făină 1 lingură brânză rasă 1 lingură pesmet 2 linguri untură sare   Mod de preparare: Se fierb împreună sau separat, în apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza (opărită mai…
Read more »

Budinca de clatite cu legume

2 August 2010
  Ingrediente: 100 g fasole verde 100 g  mazăre boabe câteva buchete de conopidă 1 dovlecel mic 2 cartofi 1 morcov 1 lingură făină 1 lingură unt 1 ceaşcă lapte 2 ouă 2 linguri brânză rasă 2 linguri smântână sare Ingrediente clătite: 2 ouă, 1 ceaşcă făină, 1 ceaşcă lapte, 1 lingură unt, sare.  …
Read more »

Ciuperci cu smantana

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 linguri unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină sare mărar tocat   Mod de preparare: Se aleg ciuperci, de preferinţă mici, în orice caz foarte proaspete, albe şi cu carnea tare. Se curăţă, se rup picioarele, iar ciupercile mari se taie în patru sau în mai multe bucăţi, după…
Read more »

Budinca de macaroane

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 ouă 1 ceaşcă lapte sau smântână 2 linguri unt 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se fierb macaroanele în apă cu sare, se scurg şi se limpezesc cu apă rece. Se freacă într-un castron brânza de vacă amestecată cu brânză de oi, sau numai brânză…
Read more »

Ceapa umpluta cu nuci

2 August 2010
  Ingrediente: 12 cepe mijlocii 1 felie pâine 12 nuci sare piper 1 linguriţă verdeaţă 2 linguri ulei 2 linguri făina 1 lingură bulion 1 Iinguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Se aleg cepe de mărime mijlocie, se curăţă şi se fierb în apă cu sare până încep să se moaie. Se scurg din…
Read more »

Placinta cu macaroane

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 oua 1 ceaşcă lapte sau smântână 4 linguri unt Ingrediente foaia de plăcintă: 250 g făină, 1 lingură, ulei, 1/2 ceaşcă apă caldă, 1/2 linguriţă sare, sau se cumpără 250 g foi din comerţ   Mod de preparare: Se face o foaie de plăcintă . Se…
Read more »

Morcovi tineri cu unt

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg morcovi 2 linguri unt 2 ceşti zeamă de carne sau apă 2 linguri rase zahăr sare   Mod de preparare: Se rad morcovii cu un cuţit bine ascuţit. Se pun într-o cratiţă cu două linguri de unt, două ceşti de apă sau zeamă de carne, două linguri rase de zahăr şi…
Read more »

Telina cu ciuperci

2 August 2010
  Ingrediente: 4 ţeline 2 cepe 200 g ciuperci 1 lingură făinâ 1 păhărel de vin 2 linguri untură sare piper foaie de dafin   Mod de preparare: Se curăţă rădăcinile de ţelină destul de adânc, ca să nu rămână nimic din coaja fibroasă care le acoperă. Se taie în două, iar fiecare jumătate în…
Read more »

Mancare de telina

2 August 2010
  Ingrediente: 6 ţeline 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 lingură bulion 1 linguriţă zahăr 3 linguri ulei pătrunjel verde tocat sare   Mod de preparare: Se curăţă ţelina, se taie felii care se prăjesc cu puţin ulei. Se aşază în cratiţă. În tigaia în care s-a prăjit ţelina, se mai adaugă o lingură de…
Read more »

Gulii inabusite

2 August 2010
  Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 linguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Se aleg gulii tinere, se curăţă, se taie în două, apoi în feliuţe destul de subţiri. Se pun într-o cratiţă cu o lingură de unt sau de untură, o linguriţă de zahăr, sare şi două, trei linguri…
Read more »

Aluat de placinta

2 August 2010
  Ingrediente: 500 g făină 3 linguri ulei 1 linguriţă sare 1 ceaşcă apă caldă   Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă…
Read more »

Macris cu ou

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg măcriş 2 linguri unt 2 gălbenuşuri 2 linguri smântâna sare   Mod de preparare: Se curăţă şi se spală măcrişul la fel ca urzicile. Se scurge şi, dacă este tânăr, se înăbuşă într-o cratiţă cu unt. Dacă este mai bătrîn, se opăreşte întâi în apă clocotită cu sare, se scurge pe…
Read more »

Pilaf bulgaresc

2 August 2010
  Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 cepe mijlocii 4 roşii 2 ardei graşi 3 ceşti cu apă 3 linguri ulei sare   Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt. Se pune într-o cratiţă cu ulei, amestecând din când în când până începe ceapa să se moaie. Se adaugă ardeii tăiaţi felii, apoi orezul ales…
Read more »

Chiftele de sparanghel la cuptor

2 August 2010
  Ingrediente: 1 kg sparanghel 2 l apă 2 linguri făină 2 linguri brânză rasă 1 lingură unt 3 ouă 3 linguri untură 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină sare   Mod de preparare: Pentru chiftele se preferă sparanghel cu firul verde şi subţire. Se curăţă şi se fierbe la fel ca mai sus şi…
Read more »

Dovlecei cu sos alb

2 August 2010
  Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 l apă sare 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri brânză rasă   Mod de preparare: Se rad dovleceii de coajă, se rad apoi pe o răzătoare cu găuri mari, astfel încât să iasă lungi, ca tăiţeii. Se fierb puţin în apă clocotită, potrivită de…
Read more »

Turta de cartofi

2 August 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 50 g unt sare piper 1 lingură untură   Mod de preparare: Se coc cartofii la cuptor. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se sfărâmă cu furculiţa. Se adaugă sarea, piperul şi untul. Se încinge într-o tigaie untura, se întind egal cartofii sfărâmaţi, apăsându-i cu lingura, se lasă…
Read more »

Sparanghel fiert

2 August 2010
  Ingrediente: 1,500 kg sparanghel 2 l apă sare    Ingrediente sos: 2 gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 100 g ulei, sare, lămâie, sau 2 linguri unt, 1lingură pesmet.   Mod de preparare: Se alege sparanghel foarte proaspăt. Se curăţă de partea fibroasă şi se spală în mai multe ape. Se leagă câte 8 -10 fire…

Chiftele de cartofi cu branza

2 August 2010
  Ingrediente: 300 g cartofi 2 ouă 1 lingură brânză rasă sare piper 2 linguri făină 2 linguri untură   Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de tocat carne, se amestecă cu ouăle bătute ca pentru omletă, o lingură de brânză rasă,o lingură de făină,…
Read more »

Maduva impletita la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: maduva sare piper Mod de preparare: Cand bucata de măduvă este lungă, o împletim in formă de 8, o frigem la gră­tar şi o servim.   Pofta buna!
Read more »

Istoria whisky-ului III

1 August 2010
Istoria whisky-ului III  Izbucnirea Războiului de Independenţă irlandez, început cu revolta de la sărbătoarea de Paşte din aprilie 1916, a dat o primă lovitură grea exporturilor de whiskey irlandez. După ani de dezordi­ne socială, marcaţi de revolte independentiste şi represiuni engleze imedia­te, tratatul care, pecetluind împărţirea insulei în Irlanda de Nord – supusă pu­terii engleze – şi…
Read more »

Vrabioara la tava

1 August 2010
  Ingrediente: 1,5 kg carne 2 linguri unt 1 jumatate ceaşcă zeamă de carne sare piper 1 linguriţă hrean ras Mod de preparare: Curăţăm carnea înlăturand tendoanele şi grăsimea de prisos. Nu spălăm carnea, o ştergem numai cu şervetul şi o legăm cu sfoară. Punem vrăbioara la tavă cu grăsimea în jos şi turnăm deasupra…
Read more »

Momite cu mazare

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg momiţe 1 lingură untură 1 ceapă mică 1 pahar vin alb 1 pahar apă 1 lingură bulion de roşii 1 foaie de dafin 10 boabe piper sare 1 kg mazăre Mod de preparare: Spălăm bine momiţele, scoatem vinele, le tăvălim în făină şi le prăjim într-o ti­gaie. Intr-o cratiţă punem puţină…
Read more »

Vitel cu ciuperci

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 1 kg ciuperci 1 ceapă 1 lingură unt sare piper 5 linguriţe făină 5 linguriţe bulion de roşii sau 10 roşii 2 ceşti zeamă de carne pătrunjel tocat Mod de preparare: Punem untul într-o cratiţă şi cînd se înfierbantă, adăugăm ceapa, sare şi apoi carnea (spată sau piept) tăiată în…
Read more »

Vrabioare la frigare

1 August 2010
  Ingrediente: 2 kg vtăbioare 2 linguri untură sare piper 2-3 cepe Mod de preparare: Curăţăm şi legăm întreaga bucată de carne. O punem într-un vas adînc, pre­sărăm ceapă tocată, turnăm deasupra ulei şi lăsăm 24 ore la răcoare, întorcand din cand în cand bucata pe o parte şi pe alta şi muind-o bine în…
Read more »

Mancarica de vitel

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură unt sau untură 1 lingură făină 2-3 cepe 2-3 ceşti zeamă de carne sau apă fiartă cimbru foaie de dafin sare piper 1 ceaşcă sos de roşii sau bulion 10-15 felioare cabanos 150 g ciuperci Mod de preparare: Spălăm carnea şi o tăiem în bucăţi pe care le…
Read more »

Vrabioara (rostbif) la cuptor

1 August 2010
  Ingrediente: 2 kg vrăbioare 2 linguri untură sare piper Mod de preparare: Alegem un rostbif de 2 kg. Cu un cu­ţit desfacem oasele late şi vertebrele. Pu­nem bucata de carne pe un fund şi cu­răţăm vinele, fără să-i stricăm forma. Presărăm sare şi piper. Punem într-o tavă şi ungem friptura cu untură pe toate…
Read more »

Turnedos la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: 1 muşchi de 1—1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper Mod de preparare: Pregătim feliile de muşchi ca pentru turnedos sote, avand grijă să aibă for­ma rotundă. Presărăm cu piper, ungem cu unt sau cu ulei ; fiecare felie o îm­pănăm cruciş cu patru şuviţe de slănină. Inainte de masă, punem…
Read more »

Biftec imitatie

1 August 2010
  Ingrediente: 5 bucăti carne moale de vaca ulei sare piper cimbru Mod de preparare: Alegem carne moale şi fragedă şi o curăţăm de vine şi de pieliţe. Crestăm în mai multe sensuri fiecare bucăţică cu un cuţit şi îi dăm formă ro­tundă ca să semene cu un biftec. Ungem cu puţin ulei pe amîndouă…
Read more »

Ramstec la tava

1 August 2010
  Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper Mod de preparare: Incingem untura într-o tavă, punem bucăţele de ramstec una langă alta, pre­sărăm cu piper şi le prăjim la foc iute, întorcîndu-le o singură dată. Căldura tre­buie să cuprindă repede friptura ca să nu lase zeamă. Cand este aproape gata, sărăm…
Read more »

Friganele de cartofi

1 August 2010
  Ingrediente: 300 g cartofi 1 ou 1/2 ceaşcă făină 1/2 ceaşcă lapte sare piper 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 2 linguri untură (ulei)   Mod de preparare: Se curăţă cartofii cruzi şi se rad pe răzătoarea cu găuri mai mari. Se adaugă sare, piper şi pătrunjel verde tocat. Separat se face un aluat de…
Read more »

Spanac cu branza la cuptor

1 August 2010
  Ingrediente: 1 şi 1/2 kg spanac 5 linguri brânză rasă 1 lingură mare de unt 1 lingură făină 1 lingură pesmet puţină sare   Mod de preparare: Pregăteşti un piure de spanac, adăugându-i 4 linguri de brânză rasă şi untul. Ungi o formă cu unt, torni spanacul, presari pesmet amestecat cu restul de brânză…
Read more »

Turnedos cu sos de vin

1 August 2010
  Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper 1 linguriţă făină 2-3 linguri zeamă de carne 1 pahar vin roşu Mod de preparare: Prăjim turnedosul şi în tigaia în care s-a prăjit, adăugăm făina, puţină zeamă de carne concentrată şi vinul roşu. Fier­bem sosul, amestecăm şi cînd a scăzut,…
Read more »

Turnedos sote

1 August 2010
  Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper Mod de preparare: Alegem un muşchi bun de vacă, tă­iem capul şi coada, curăţăm vinele şi pieliţele. Muşchiul trebuie să rămînă ro­tund, lung, frumos. Tăiem un turnedos, adică o felie groasă de un deget, în greu­tate de 125-150 g. Presărăm felia…
Read more »

Ramstec la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper Mod de preparare:   Alegem ramstec de vacă, adică partea dintre ultima vrăbioară (rostbif) şi coadă. Tăiem felii, curăţăm cartilajele dim­prejur sau numai le crestăm, deoarece la grătar ele se strang şi friptura se zbarceşte. Netezim carnea cu ciocanul, dand ramstecului formă frumoasă…
Read more »

Risoto cu limba

1 August 2010
  Ingrediente: 1 ceaşcă orez 1 limbă de viţel 1 ceapă 1 morcov 1 patrunjel 3 linguri unt 1 lingură făină unt proaspăt cât o nucâ 100 g brânză rasă sare   Mod de preparare: Se fierbe o limbă de viţel cu o ceapă şi zarzavat. Se curăţă de piele şi se taie în cuburi…
Read more »

Rosbraten

1 August 2010
  Ingrediente: 1-1,500 kg carne 2 linguri unt 2-3 cepe sare piper Mod de preparare:   Alegem carne fragedă de vacă : vrăbioară (rostbif) sau antricot (dacă se poate chiar muşchi). Tăiem felii pe care le netezim cu ciocanul, le sărăm şi le pipărăm. Prăjim feliile într-o tigaie în unt, la foc iute. Cînd sunt…
Read more »

Muschi la tava

1 August 2010
  Ingrediente: 3.500 kg muschi 100 g slanina 500 g zarzavat (telina,morcov,praz) 1 lingura unt sau untura 1 ceasca bulion de carne sare piper Mod de preparare: Curatam carnea si o stergem cu un servet ud fara sa o spalam. Impănăm pe ambele părţi cu slănină sau învelim cu slănină muşchiul şi îl le­găm cu…
Read more »

Muschi la frigare

1 August 2010
  Ingrediente: 3,500 kg muşchi 100 g slănină ulei ceapă Mod de preparare:   Curăţăm, legăm şi împănăm muşchiul cu slănină, cu un ac special. Il punem într-un castron şi turnăm deasupra ulei, adăugăm bucăţele de ceapă şi lăsăm să se marineze. Cu o jumatate de oră înainte de masă, punem muşchiul în frigare şi…
Read more »

Muche la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: burta de vaca sare piper Mod de preparare: Alegem părţile cele mai groase ale burţii de vacă şi le frigem pe grătar, la fel ca pe fleică.   Pofta buna!
Read more »

Carne de vaca fripta inabusit

1 August 2010
  Ingrediente: 1,500 kg carne de la coadă 250 g zarzavat (praz, telină şl morcov) 10 cartofi verdeată 1 ceapă 2 ceşti bulion de carne sare Mod de preparare: Curăţăm şi batem puţin carnea, o legăm cu sfoară, o sărăm şi o aşezăm într-o cratiţă, împreună cu resturile zarzavatu­lui din care preparăm garnitura. Punem ceapă…
Read more »

Cureluse la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: cureluse sare piper Mod de preparare: Sub antricoate, la dreapta şi la stanga şirii spinării, se găsesc doi muşchiuleţi lunguieţi, cum sunt cei de purcel sau de berbec. Aceştia se numesc cureluşe. Se frig la grătar, ca vrăbioarele, şi se ser­vesc pe funduri de lemn.   Pofta buna!
Read more »

Cartofi umpluti cu branza

1 August 2010
  Ingrediente: 6 cartofi frumoşi 200 g brânză de vacă 2 ouă 1/2 lingură făină 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Se curăţă cartofii cruzi, se taie în două, în lat, şi se scobesc înăuntru, formând ca nişte găoace cu peretele de 1 cm de gros. Se taie foarte puţin din fund, ca…
Read more »

Piure de spanac

1 August 2010
  Ingrediente: 1,500 kg spanac 1 ceapă (după gust) 1 lingură unt 1/2 lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau lapte sare   Mod de preparare: Se alege, se spală şi se fierbe spanacul. Se scurge, se toacă fin pe un fund de lemn, sau se dă prin maşină. Se taie mărunt o ceapă…
Read more »

Maduva la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: maduva sare piper patrunjel Mod de preparare: Luăm bucăţi întregi de măduvă şi le curăţăm de aşchioarele de case. Dăm sare, piper şi punem repede la grătar, ca să nu se topească măduva. Cand este friptă, servim măduva pe crutoane de pai­ne prăjita în unt sau la grătar. Dăm la masă presărand cu…
Read more »

Cartofi umpluti in coaja

1 August 2010
  Ingrediente: 12 cartofi mijlocii 1 lingură unt 2 gălbenuşuri 1 lingură brânză rasă 100 g şuncă sau parizer   Mod de preparare: Se aleg cartofii tineri, netezi şi la fel de mari, se spală şi se coc la cuptor . Se taie la capăt un capac şi cu ajutorul unei, linguriţe se scoate tot…
Read more »

Friptura cu maduva

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg carne măduvă sare piper pătrunjel Mod de preparare: Opărim măduva cu apă clocotită, apoi înăbuşim foarte puţin în suc de carne, pană se moaie. O tăiem bucăţi, pe care presăram cu pătrunjel tocat. Luăm turnedos, biftec, vrăbioară sau antricot. Procedăm ca pentru orice friptură la grătar, cu o singură deosebire: cand…
Read more »

Fleica la gratar

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg carne grăsime sare piper Mod de preparare: Luăm fleici pregătite de măcelar. Scoatem pieliţele şi vinele. Aranjăm frumos fleicile ca pe biftec. Le ungem cu ulei sau cu untură şi le frigem pe grătar, pe parte şi pe alta. Cînd sunt gata, le presarăm cu piper, cu sare şi cu cimbru…
Read more »

Cartofi cu macaroane la cuptor

1 August 2010
  Ingrediente: 400 g cartofi 200 g macaroane 2 linguri brânză rasă 2 linguri unt 500 g roşii sare piper   Mod de preparare: Se unge cu unt o cratiţă ce merge la cuptor. Se aşază un rând de cartofi fierţi, tăiaţi felii subţiri, se presară brânza rasă. Deasupra se aşază un rând de macaroane…
Read more »

Biftec nemtesc

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi 2-3 ouă pesmet unt untură sare Mod de preparare: Tăiem felii subţiri de muşchi, le dăm prin ou şi prin pesmet (pane), le stropim cu unt şi din nou le batem în pesmet. Apoi le prăjim. Biftecul nemţesc se serveşte cu piure de cartofi şi cu mici bucăţele de paine…
Read more »

Biftec la gratar

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi sare piper ulei Mod de preparare: Biftecul la grătar se pregăteşte la fel ca pentru a fi fript la tavă. Presarăm bu­căţile cu piper pe ambele părţi şi pentru ca să se rumenească mai repede, ungem cu ulei. Asezam biftecul pe gratar deasupra jarului. Primele 2-3 minute cărbunii trebuie

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro