Retete de Paste:
Găluşte de griş cu sos de smantană
6 August 2010
Ingrediente: 2 ouă 3-4 linguri de griş untdelemn sare piper condimente
3-4 linguri de untdelemn Pentru sos ai nevoie de: 1 ceaşcă supă de
zarzavat (sau preparată dintr-o ceaşcă şi jumătate de apă şi un cub
condiment de legume) 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură
pătrunjel verde 1 legătură leuştean 1 legătură…
Read more »
Read more »
Crochete cu ciuperci şi ton garnitură de cartofi pai
6 August 2010
Ingrediente: 500 g ton 400 g ciuperci sare piper 1 ceapă 1 /2
lingură făină 3 linguri smîntînă 3 /4 pahar lapte 80 g unt 2 ouă pesmet
de casă 500 g cartofi, ulei de prăjit Mod de preparare: Ciupercile se
spală, se taie feliuţe şi se sotează în unt cu ceapă…
Read more »
Read more »
Cozi de raci şi ciuperci la capac
6 August 2010
Ingrediente: 12 capace 36 de cozi de raci fierte 80 g unt de raci 60 g
brînză rasă 60 g unt sare boia iute 600 g cartofi 3 gălbenuşuri
nucşoară rasă 300 g ciuperci 1/2 lămîie 1 lingură făină puţin coniac
Mod de preparare: Se face un sos suprem din fiertură de…
Read more »
Read more »
Crochete de creier
6 August 2010
Ingrediente: 600 g creier 1 /2 lingură făină 80g unt 3 linguri smîntînă
sare piper 1 foaie de dafin capere 1 /2 lingură oţet 2 ouă pesmet de
casă ulei pentru prăjit 1 legătură pătrunjel Mod de preparare:
Creierul se curăţă de pieliţe, se lasă în apă rece 2-3 ore. Apoi se
fierbe…
Read more »
Read more »
Peşte oceanic şi raci la capac
6 August 2010
Ingrediente: 12 capace 1 kg peşte oceanic 7 lingură făină sare 1/2
pahar rachiu de cireşe 15 g sofran 36 raci 100 g ciuperci sotate 60 g
caşcaval ras 50 g lapte praf 150 g unt 1/2 lămîie 1 fir praz 1 gălbenuş
Mod de preparare: Peştele se poşează (se fierbe) cu apă,…
Read more »
Read more »
Canapele cu pui
6 August 2010
Pentru:12
persoane Ingrediente: 24 canapele 500 g pui fiert sau fript sare
piper pisat 80 g aspic 40 g unt 1 linguriţă Madera sau vin roşu Mod de
preparare: Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin prăjite şi
tăiate în diverse forme (ovale, dreptunghiulare, pătrate) pe care se pun
alimentele şi se…
Read more »
Read more »
Carne de vanat şi bureţi în casolete
6 August 2010
Ingrediente: 12 casolete 1,200 kg iepure sau căprioară 300 g zarzavat 1
ceapă cimbru sare piper 300 g bureţi 1 lingură făină 3 linguri smîntînă
150 g foitaj 1 gălbeuuş Mod de preparare: Carnea se înăbuşă într-un
vas cu capac cu ulei, ceapa, zarzavatul, sare, piper, cimbru şi puţină
apă. Cînd este gata…
Read more »
Read more »
Ecler cu ficat
6 August 2010
Ingrediente: 500 g ficat pasare, viţel sau porc 1 ceapă piper (alb)
sare 24-26 ecleruri (v. reţera) 15 g făină 80 g unt 1 lingură coniac
sos chaud-froid (v. reţeta) puţin aspic ciuperci 3 /4 pahar apă Mod de
preparare: Ficatul se sotează cu ceapa tocată, piper, 30 g unt apoi se
adaugă…
Read more »
Read more »
Crochete de limba afumată şi ciuperci cu garnitură de spaghete cu caşcaval
6 August 2010
Ingrediente: 450 g limbă afumată fiartă 250 g ciuperci 1/2 pahar lapte
sare piper 150 g unt 1 /2 lingură faină 1 ou pesmet de casă ulei pentru
prăjit 250 g spaghete 50 g caşcaval ras Mod de preparare: Se face un
sos gros din 80 g unt, făină şi lapte, apoi se…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de capşune
6 August 2010
Ingrediente: 2 kg zahăr 3 kg căpşune 4 linguri zeamă de lămâie 6 pahare
apă apă de var Mod de preparare: Alegi căpşune proaspete, tari, le
cureţi de codiţă şi le pui în apă de var pregătită din ajun. Le ţii 30
de minute, apoi le limpezeşti cu apă rece şi le laşi…
Read more »
Read more »
Ecler cu curcan şi ciuperci
6 August 2010
Ingrediente: 500 g curcan fript 250 g ciuperci 3 linguri sos alb (v.
reţeta) sare piper Maggi sos chaud-froid (v. reţeta) puţin aspic 24-26
ecleruri (v. reţeta de bază) Mod de preparare: Carnea de curcan friptă
şi ciupercile fierte se amestecă cu sosul alb şi cu puţin Maggi. Se
taie eclerurile pe mijloc…
Read more »
Read more »
Ciorba de salata verde
6 August 2010
Ingrediente: 1 căpăţână de salată verde 2 linguri smântână 1 linguriţă
de făină zeama de la 1/2 lămâie un praf de sare Mod de preparare: Pui
la fiert într-o oală circa 2 l de apă rece cu sare. Cureţi, speli şi tai
salata fideluţă şi când clocoteşte apa adaugi salata. Când e fiartă…
Read more »
Read more »
Buseuri cu creier
6 August 2010
Pentru:
12 persoane Ingrediente: 72 buşeuri coapte 600 g creier 100g ciuperci
sare piper 7 foaie dafin 3/4 pahar vin 3 gălbenuşuri 3/4 lingură făină
80 g unt 7 1/2 lingură smîntînă Mod de preparare: Creierul se curăţă
de pieliţă şi se pune în apă rece, schimbîndu-se apa de 2-3 ori. Se pune
apoi…
Read more »
Read more »
Sosul de baza chaud-froid condimentat pentru ecler
6 August 2010
Ingrediente:
1/21 lapte sare 50 g unt 400 g făină 1/2 linguriţă boia iute Acest sos
se prepară ca orice sos alb bechamel . Pofta buna!
Read more »
Read more »
Dulceaţă de cireşe albe
6 August 2010
Ingrediente: 1 kg cireşe 2 pahare apă 1 kg zahăr 1 plic sare de lămâie
Mod de preparare: Speli cireşele, le laşi să se zvântî, apoi le cureţi
de codiţe şi de sâmburi. Aşezi într-unvas un strat de cireşe, unul de
zahăr şi tot aşa până termini cu un strat de zahăr. Le…
Read more »
Read more »
Budincă de cartofi noi cu urdă
6 August 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi noi 4 ouă 100 g unt 150-200 g smântână 250 g
urdă 2 linguri făină sare piper şi facultativ nucşoară 50 g caşcaval
Mod de preparare: Speli foarte bine cartofii şi îi pui la fiert cu tot
cu coajă. După ce s-au răcit puţin, îi cureţi de coajă şi…
Read more »
Read more »
Ecler simplu — reţeta de bază
6 August 2010
Ingrediente: 75 g unt sau ulei 1 /2 pahar apă sare 60 g făină 3-4 ouă
Mod de preparare: Se pun la fiert apa, untul şi sarea şi cînd fierb se
adaugă şi făina amestecandu-se bine. Se ia de pe foc, se lasă cîteva
minute după care se sparge cite un ou pe…
Read more »
Read more »
Potirnichii cu bureţi în casolete
6 August 2010
Ingrediente: 12 casolete 4 potirnichii de circa 1,250 kg 300 g bureţi
3/4 pahar vin roşu sare piper ceapă 50 g ulei 3/4 lingură făină 6 boabe
ienupăr 3 nucşoare 150 g foitaj sau aluat fraged 2 gălbenuşuri Mod de
preparare: Potîrnichile curăţate şi spălate, se bagă la cuptor cu ulei,
ceapă, piper şi…
Read more »
Read more »
Canapele cu hering
6 August 2010
Pentru:12
persoane Ingrediente: 24 canapele 1 cutie de heringi în saramură 7
linguriţă muştar 30 g unt 60 g capere 1/2 lămîie verdeaţă puţin ulei
Mod de preparare: Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin
prăjite şi tăiate în diverse forme (ovale, dreptunghiulare, pătrate) pe
care se pun alimentele şi se ornează.…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de rubarba
5 August 2010
Ingrediente: 1 kg tije de rubarbă 400 ml vin roşu 12 linguriţe de
îndulcitor lichid 1 linguriţă conservant tip Mod de preparare: Cureţi
rubarba de coajă, o tai cubuleţe, apoi le pui într-o cratiţă emailată,
să fiarbă împreună cu vinul. După ce a fiert rubarba, o dai deoparte, o
pasezi şi o pui…
Read more »
Read more »
Crochete cu ciuperci şi pui de baltă cu garnitură de dovlecei natur
5 August 2010
Ingrediente: 50 pui de baltă 3 /4 pahar vin sare piper 1 /2 lingură
făină 120 g unt 150g ciuperci 6 căţei usturoi 1 legătură pătrunjel 1 /2
lingură smîntînă ulei de prăjit 600 g dovlecei în floare Mod de
preparare: Puii de baltă, ciupercile, se pun într-un vas şi se înăbuşă
10 minute…
Read more »
Read more »
Crochete de ciuperci cu garnitură de cartofi pai
5 August 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci 4 linguri făină 120 g unt 1 legătură mărar
sare piper 1 pahar lapte 3 linguri smîntînă 3 ouă pesmet ulei de prăjit 1
ceapă Mod de preparare: Ciupercile se spală bine şi se taie mărunt.
Se sotează cu un ou, 1 ceapă tăiată apoi 2 linguri făină, lapte…
Read more »
Read more »
Crochete de berbec turceşti cu garnitură de pilaf
5 August 2010
Ingrediente: 600 g carne de berbec 1 cutie conservă de crab (crevete)
sau 24 cozi de raci fierţi 150 g alune 150 g zarzavat 1 ceapă 3/4 pahar
vin 1 /2 lingură făină sare 3 ouă pesmet de casă 30 g ulei 1/21 supă
300 g ulei de prăjit 300 g orez 3/41 supă…
Read more »
Read more »
Peşte, ciuperci şi şvaiţer la capac
5 August 2010
Ingrediente: 12 capace 600 g peşte de mare 400 g ciuperci 200 g unt 3
gălbenuşuri sare boia iute 1 lingură smîntînă 80 g şvaiţer caşcaval sau
parmezan ras 1 lingură făină 1 /2 lămîie 3 /4 pahar vin 1 legătură
pătrunjel nucşoara rasă 600 g cartofi Mod de preparare: Peştele se
fierbe…
Read more »
Read more »
Ruladă din splină de vită cu spanac
5 August 2010
Ingrediente: 1 splină de vită 1 legătură spanac 2 legături mărar 3 cepe
3 căţei de usturoi mari 2 felii de pâine înmuiate şi stoarse 1
linguriţă condiment 100 g şuncă tăiată cubuleţe 6 cartofi mai mari 1
morcov mare 3-4 ouă sare piper Mod de preparare: Cureţi splina şi o
fierbi o…
Read more »
Read more »
Limbă afumată, crenvurşti, cabanos şi ciuperci in casolete
5 August 2010
Ingrediente: 12 casolete 300 g limbă afumată fiartă 300 g crenvurşti
150 g cabanos 150 g castraveciori acri 1 legătură mărar 5 linguri sos de
friptură 3/4 pahar vin 12 ciuperci mari 80 g unt sau ulei 1 /2 lingură
făină sare piper 1 ceapă Mod de preparare: Ceapa tocată se sotează în…
Read more »
Read more »
Scoici, ciuperci şi fileuri de anşoa la capac
5 August 2010
Ingrediente: 12 capace 50 midii sau scoici 300 g ciuperci 3 fileuri de
anşoa 1 lingură făină sare boia iute 3 linguri smîntînă 120 g unt 60 g
brînză rasă 3 gălbenuşuri nucşoară 600 g cartofi 3/4 pahar vin Mod de
preparare: Se prepară un piure de cartofi (600 g cartofi, 60 g…
Read more »
Read more »
Mancare de cartofi noi cu mazare verde
5 August 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi noi 1/2 kg mazăre verde 1 legătură ceapă
verde 1 ceşcuţă de orez 50-100 ml ulei 1 lingură smântână 1 legătură
pătrunjel verde Mod de preparare: Cureţi întâi cartofii şi îi laşi în
apă rece până ce cureţi şi tai ceapa mărunt. Intr-o cratiţă cu ulei pui
să se…
Read more »
Read more »
Ardei umpluti cu branza la cuptor
5 August 2010
Ingrediente: 4-6 ardei graşi 100 g brânză dulce 100 g brânză sărată 100
g caşcaval 1 lingură smântână 1 lingură unt topit mărar ulei sare Mod
de preparare: Speli ardeii, le scoţi seminţele şi îi laşi la scurs cât
pregăteşti compoziţia de brânza. Din brânza dulce şi sărată, untul
topit, smântână, sare şi…
Read more »
Read more »
Chiftele din oua
5 August 2010
Ingrediente: 5 ouă 1 ceapă 1 felie de pâine 1 cartof fiert 1 lingură de
făină sau pesmet sare piper verdeaţă ulei Mod de preparare: Toci ceapa
şi o prăjeşti în puţin ulei până se înmoaie. Baţi 4 ouă ca pentru
omletă, sărezi şi piperezi după gust şi le pui peste ceapă. Rumeneşti
omleta…
Read more »
Read more »
Mancare de cartofi noi, cascaval si rosii
5 August 2010
Ingrediente: 18 cartofi 15 roşii 3 cepe 6 linguri unt caşcaval ras
(circa 50 g) sare piper Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi
îi tai felii subţiri. Introduci roşiile câteva clipe în apă clocotită
pentru a le curăţa mai uşor de pieliţă şi le tai, iar ceapa o toci şi o…
Read more »
Read more »
Chifteluţe cu soia si spanac
5 August 2010
Pui 100 g granule de soia la înmuiat în apă clocotită. Laşi soia 15
minute, după care o strecori bine şi o pui apoi într-un castron în care
adaugi 2 cartofi cruzi curăţaţi şi daţi pe răzătoarea cu ochiuri mici, 2
morcovi raşi fin, 150 g spanac opărit şi tocat, usturoi, frunze de
pătrunjel,…
Read more »
Read more »
Salată cu branza, pui si spanac
5 August 2010
Ingrediente: 1/2 piept de pui fiert 1/2 kg spanac 3 roşii 2 castraveţi 1
ceapă mare uscată sau 1 legătură ceapă verde 1 felie de telemea mai
zvântată (uscată) 2 ouă fierte tari 1 legătură de pătrunjel sau mărar
sare ulei oţet de mere Mod de preparare: Speli bine pieptul de pui şi…
Salată de morcovi si gulii
5 August 2010
Ingrediente: 2 morcovi 3 mere 2-3 gulii 1 ceapă verde 1 linguriţă
chimen 200 g smântână 50 ml ulei 1 legătură pătrunjel verde sare piper
Mod de preparare: Cureţi merele, morcovii şi guliile de coajă, le dai
prin răzătoarea cu ochiuri mari, adaugi ceapa tocată, chi-menul, apoi
ulei, sare şi piper după gust.…
Read more »
Read more »
Pane de cartofi noi
5 August 2010
Ingrediente: 1/2 kg cartofi noi 2 ouă 3 linguri pesmet 3 linguri făină
100 g caşcaval sare ulei Mod de preparare: Speli cartofii, îi pui la
fiert cu tot cu coajă. între timp, dai caşcavalul pe râzătoare şi-l
amesteci cu pesmet şi puţină sare. Când au fiert cartofii, îi cureţi de
coajă, îi…
Read more »
Read more »
Salată de conopidă cu sos si tarhon
5 August 2010
Ingrediente: 2 kg conopidă 6 ouă 3-4 castraveţi muraţi 2-3 linguri
muştar 1/2 legătură tarhon 1 legătură pătrunjel verde 1 linguriţă oţet
piper sare ulei Mod de preparare: Cureţi conopida, o speli bine cu
apă, apoi o pui la fiert în apă cu sare. Separat pui la fiert şi 4 ouă.
Când conopida…
Read more »
Read more »
Salată cu ton si branză
5 August 2010
Ingrediente: 2 salate 1 conservă de ton în ulei 200 g măsline 200 g
brânză de oi (puţin sărată) 1 ceapă 2 ridichi 1 pahar smântână 1 pahar
maioneză 1 căţel de usturoi Mod de preparare: Toci salata şi adaugi
tonul mărunţit şi scurs de ulei. Cureţi măslinele de sâmburi şi le tai…
Read more »
Read more »
Piure de spanac cu cartofi
5 August 2010
Ingrediente: 1,5 kg cartofi noi 500 g spanac 6 linguri smântână 3 cepe 3
linguri unt sare piper Mod de preparare: Cureţi şi speli cartofii şi
îi pui la fiert în apă cu sare pentru 15-20 de minute. Intre timp, speli
bine spanacul, îl pui să se călească în 2 linguri de unt…
Read more »
Read more »
Pui de baltă şi bureţi la capac
5 August 2010
Ingrediente: 12 capace 50 broaşte (pui de baltă) 250 g bureţi 1
legătură pătrunjel sare piper 1 1/2 lingură smîntînă 3 gălbenuşuri 1
lingură făînă 6 căţei usturoi 3/4 pahar vin 150 g unt 60 g brînză rasă
nucşoară 600 g cartofi Mod de preparare: Se prepară un piure de
cartofi (cu 600…
Read more »
Read more »
Păstrăv, raci şi mînătărci la capac
5 August 2010
Ingrediente: 12 capace 500 g păstrăvi 30 cozi de raci 300 g manătărci
sare piper 200 gunt 3/4 lingură făină 1 1/2 pahar vin 3 linguri smîntînă
60 g caşcaval 1/2 ceapă 600 g cartofi 3 gălbenuşuri nucşoară rasă
puţină fidea Mod de preparare: Se prepară un pireu de cartofi (din 600
g…
Read more »
Read more »
Momite,mazare si smantana in casolete
5 August 2010
Ingrediente: 12 casolete 500 g momite zarzavat pentru 1/2 l supă sare
puţin asmăţui 300 g mazăre verde 3 linguri smîntînă 100 g unt 2 linguri
făină piper 1 legătură verdeaţă Mod de preparare: Momiţele se spală
bine, se curăţă de pieliţă şi se pun la înăbuşit (într-un vas cu capac),
cu sare,…
Read more »
Read more »
Ardei de post
5 August 2010
Pentru:12 persoane Ingrediente: 72 ardei mici 700 g roşii 7 legătură
mărar 300 g orez 7 ceape 300 g ulei sare zahăr Mod de preparare: Ardeii
se prepară pentru umplut. Se face un pilaf din orez, 90 g ulei, 2 pahare
apă şi sare şi cu el se umplu ardeii, se prăjesc în ulei…
Read more »
Read more »
Canapele cu fructe de mare
5 August 2010
Pentru:12 persoane Ingrediente: 60 scoici sau midii 3 ouă 3/4
linguriţă muştar 7 legătură mărar 1 fir ceapă verde 40 g ulei sare 24
ciuperci mici verdeaţă 1 linguriţă oţet 24 canapele Mod de preparare:
Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin prăjite şi tăiate în
diverse forme (ovale, dreptunghiulare, pătrate) pe…
Read more »
Read more »
Heringi, sardele si castraveciori acri la capac
5 August 2010
Ingrediente: 12 capace 3 heringi 3 fileuri de sardele 150 g
castreveciori acri 180 g unt 1 lingură făină 3 gălbenuşuri 1, 1/2
lingură smîntînă 1 legătură mărar 1 ceapă arpagic 600 g cartofi 60 g
brînză nucşoară 3/4 pahar vin 3 linguri vodcă sare piper Mod de
preparare: Se prepară un piure…
Read more »
Read more »
Ficat de viţel, sparanghel şi foitaj in casolete
5 August 2010
12 casolete 300 g vîrfuri de sparanghel 500 g ficat de viţel, gîscă sau
pasăre 1 ceapă 3/4 pahar vin roşu sare 1/2 lingură făină 80 g unt 1
gălbenuş 150 g foitaj sau aluat fraged piper 1 1/2 pahar supă Mod de
preparare: Ficatul se taie felii şi se sotează în unt…
Read more »
Read more »
Buseuri cu raci si ciuperci
5 August 2010
Pentru:
12 persoane Ingrediente: 72 buşeuri coapte 40 cozi de raci sau 1
cutie crabi 3/4 lingură făină 60 g unt 1 1/2 lingură smîntînă puţin
coniac 220 g ciuperci fierte sare boia iute 1 1/2 pahar supă sau zeamă
de raci Mod de preparare: Se face un sos picant din unt de…
Read more »
Read more »
Pui si ciuperci in casolete
5 August 2010
Ingrediente:
12 casolete 1,200 kg pui 300 g ciuperci 1 ceapă 1 1/2 lingură smîntînă
Maggi 60 g unt 3/4 lingură făină 2 gălbenuşuri Mod de preparare:
Puiul şi ciupercile se fierb 20 minute în apă cu sare şi cu ceapa. Se
face un sos suprem (sos alb) din zeama de la pui, unt,…
Read more »
Read more »
Peşte şi icre crude la capac
5 August 2010
Ingrediente: 12 capace 600 g peşte (crap sau morun, şalău) 1 1/2 pahar
vin 220 g icre de ştiucă, păstrăv, crap sare piper 1ceapă 1 joaie de
dafin puţină ţelină 3/4 lingură făină 150 g unt 1 1/2 lingură smîntînă 3
gălbenuşuri 1/2 legătură tarhon 600 g cartofi nucşoară 60 g brînză
Mod…
Read more »
Read more »
Placintele cu visine
5 August 2010
Ingrediente aluat: 1 ceaşcă caimac 1 ceaşcă făină sare Ingrediente
umplutura: 1 kg vişine, 150 g zahăr, 1 lingură pesmet. Mod de
preparare: Se aleg vişine frumoase, se spală şi se scot sâmburii. Se
presară zahărul şi se lasă astfel o oră. Se face un aluat cu caimac şi
se întinde o foaie…
Read more »
Read more »
Rosii umplute cu orez
5 August 2010
Pentru:
18 persoane Ingrediente: 18—20 roşii 800 g roşii pentru sos 250 g orez 1
ceapă sare zahăr verdeaţă 250 g ulei puţină făină 3 căţei usturoi Mod
de preparare: Roşiile se spală, se taie capacele, se trec prin apă
clocotită şi se curăţă de pieliţă. Cu o linguriţă se scobesc şi se pun…
Read more »
Read more »
Buseuri cu peste si fileuri de ansoa
5 August 2010
Pentru:
12 persoane Ingrediente: 72 buşeuri coapte 7 cutie fileuri de anşoa 750
g peşte de mare 150 g roşii 3 funduri de anghinară boia iute 3/4
păhărel vin roşu cimbru 80 g unt 1 1/2 pahar supă 3/4 lingură faină 3
căţei usturoi Mod de preparare: Peştele se fierbe (poşează) în puţină
supă…
Read more »
Read more »
Cozonac cu smantana
5 August 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac (pentru un cozonac mijlociu) 1/2
lingură unt pentru uns tava Ingrediente umplutura: 750 g smântână, 2
linguri făină, 5 gălbenuşuri, 3 albuşuri, 150 g zahăr, 1 lingură rom,
vanilie, coajă de lămâie, un praf de sare. Mod de preparare: Din
aluatul de cozonac se întinde o foaie…
Read more »
Read more »
Canapele cu berbec
5 August 2010
Ingrediente: 1,200 kg came de berbec sau miel 24 canapele 150 g
zarzavat 1 ceapă 1 cimbru 30 g ulei 50 g unt puţin vin 30 g costiţă
afumată cîţiva castraveciori în oţet verdeaţă 60 g aspic Mod de
preparare: Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin prăjite şi
tăiate în diverse…
Read more »
Read more »
Ciuperci umplute
5 August 2010
Ingrediente: 30 ciuperci mari 1 legătură verdeaţă 1 ceapă sare piper
4ouă 150 g ulei 1/2 lingură făină 2 linguri lapte 2 linguri smîntînă
Mod de preparare: Se scot cozile de la ciuperci, se curăţă şi se spală
în citeva ape. Ciupercile se pun pe un şervet iar cozile se storc, se
toacă…
Read more »
Read more »
Placinta cu gris
4 August 2010
Ingrediente aluat: 200 g făină 1 lingură untură 1/2 pahar caimac sau
smântână un praf de sare Ingrediente umplutura: 1 l lapte îndoit cu apă,
100 g zahăr vanilat, 109 g griş, 1 gălbenuş, sare. Mod de preparare:
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune untura,…
Read more »
Read more »
Aluat de cozonac
4 August 2010
Ingrediente: 1 kg fâină 7 gălbenuşuri 4 albuşuri 300 g zahăr 250 g unt 2
linguri ulei lapte cât se cere (circa 1/2 litru) 1 lingură rom, vanilie
50 g drojdie 1 linguriţă rasă de sare Mod de preparare: Se moaie
drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece
drojdia…
Read more »
Read more »
Sarmalute cu varza dulce,orez,bureti si stafide
4 August 2010
Ingrediente: 800 g foi de varză dulce 500 g roşii 250 g orez 120 g
stafide 400 bureti 1 legătură mărar sare piper 250 g ulei Mod de
preparare: Varza se pune 30 minute în apă caldă cu sare. După ce s-a
muiat, se taie părţi egale pentru umplut. Se face un pilaf…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de nuci
4 August 2010
Decojeşti 100 de nuci verzi de coaja verde, după care întâi le ţii 24
de ore în apă simplă, rece, pe care o vei schimba însă de 3-4 ori. Apoi
le vei pune în apă de var pe care o pregăteşti aşa: la 1 kg de var stins
pui 5 l apă rece, amesteci,…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de flori de salcam
4 August 2010
Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu flori alese 1 kg zahăr 1/2 plic
sare de lămâie Mod de preparare: Culegi florile de salcâm mai puţin
înflorite, le alegi de codiţe şi de partea verde a bobocului, le speli,
le scurgi, le pui într-o cratiţă şi le presari cu zahăr şi sare de
lămâie.…
Read more »
Read more »
Plăcintă de primavara
4 August 2010
Ingrediente: 1/2 kg foi de plăcintă 1 kg verdeţuri asortate (frunze de
păpădie, urzici, spanac, ştevie) 1 şi 1/4 ceaşcă ulei 8 fire ceapă
verde tăiată mărunt 2 fire praz tăiat mărunt 2 legături mărar 1 legătură
de pătrunjel 3 linguri de orez sare piper Mod de preparare: Pui
orezul la fiert cu…
Read more »
Read more »
Budinca de varza
4 August 2010
Ingrediente: 1 kg varză 3 ouă 2 linguri unt 3 cepe 2 linguri pesmet 2
linguri brânză unt proaspăt cât o nucă sare piper Mod de preparare: Se
alege o varză frumoasă. Se curăţă, apoi se desprind 6 -7 foi întregi şi
cât mai mari. Se lasă la o parte. Se taie varza…
Read more »
Read more »
Papanasi fierti
4 August 2010
Ingrediente: 250 g brânză de vacă 2 ouă 3 linguri griş sare 2 linguri
unt 1 lingură făină 1 lingură pesmet Mod de preparare: Se freacă
într-un castron brânza de vacă cu ouăle, grişul şi sarea. Se amestecă
bine până se obţine o compoziţie potrivit de tare. Se ia cu lingura din
ea,…
Read more »
Read more »
Budinca de spanac
4 August 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 3
ouă 50 g şuncă sau parizer sare 1 lingură brânză sau caşcaval ras Mod
de preparare: Se alege spanacul, se spală în mai multe ape şi se
fierbe. Se scurge şi se toacă pe fund sau se trece prin…
Read more »
Read more »
Praz umplut cu icre
4 August 2010
Pentru : 18 persoane Ingrediente: 18 fire praz 250 g ulei 120 g icre
tescuite lămîie 2 felii franzelă salată verde măsline pentru ornare
Mod de preparare: Prazul se pregăteşte în segmente ca în reţeta
anterioară şi se prepară pentru umplut. Se prepară salata de icre de
crap sau ştiucă, se amestecă cu…
Read more »
Read more »
Varzari
4 August 2010
Ingrediente: 1/2 ceaşcă ulei 1/2 ceaşcă apă sare făină Ingrediente
umplutura: 1 varză mică, murată, 2 linguri ulei, piper. Mod de
preparare: Se face un aluat din jumătate ceaşcă de ulei, jumătate ceaşcă
de apă, sare şi făină cât cuprinde. Aluatul trebuie să fie potrivit de
moale. Se frământă bine şi se lasă…
Read more »
Read more »
Mamaliga cu ochiuri
4 August 2010
Ingrediente: 400 g mălai 1 l lapte îndoit cu apă sare 1 lingură unt 2
linguri smântână 2 linguri brânză 6 ouă unt proaspăt cât o nucă Mod de
preparare: Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din care se face o
mămăligă potrivit de moale. Când este gata, se adaugă untul,…
Pirostri din aluat dospit
4 August 2010
Ingrediente: 500 g făină 30 g drojdie 1 lingură zahăr 50ml lapte 1 ou 1
lingură unt 1 linguriţă rasă de sare Mod de preparare: Se cerne
într-un vas făina şi se face loc la mijloc. Separat se face o plămădeală
din drojdie, o lingură de zahăr, oceaşcă de lapte călduţ şi un…
Read more »
Read more »
Dovlecei in floare
4 August 2010
Ingrediente: 1 kg dovlecei în floare 2 linguri ulei 100 g arpagic 2
linguriţe mărar şi pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Se aleg
dovlecei tineri, foarte proaspeţi. Nu se rad, se spală numai şi se
rumenesc într-o cratiţă cu puţin ulei. Separat se prăjeşte uşor, de
asemenea în ulei, arpagicul, se stinge…
Read more »
Read more »
Telina cu masline
4 August 2010
Ingrediente: 1,200 kg ţelină albă creaţă 200 g măsline 150 g ulei 1
lingură bulion sare 1/2 pahar vin 1 legătură verdeaţa Mod de
preparare: Ţelina se curăţă, se taie în patru, apoi fiecare sfert în 3
felii. Se parează cu un cuţitaş să capete forma de semilună. Se prăjeşte
puţin (fără a…
Read more »
Read more »
Spanac cu ciuperci la cuptor
4 August 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 150 g ciuperci 3 linguri unt 2 linguri brânză
rasă Mod de preparare: Se alege şi se spală spanacul în mai multe ape.
Se opăreşte în apă clocotită, cu sare. Se scurge apăsând ca să iasă
toată apa şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de unt. Separat…
Read more »
Read more »
Blini
4 August 2010
Ingrediente: 1 pahare făină 1 ceaşcă lapte 30 g drojdie 4 ouă 1 lingură
zahăr 1 pahar făină de hrişcă sare 1 lingură unt sau untură Mod de
preparare: Se cerne într-un vas făina, se opăreşte cu o ceaşcă de lapte
clocotit şi se freacă până ce devine ca o cremă. Se lasă…
Read more »
Read more »
Praz umplut cu masline tocate
4 August 2010
Pentru:12 persoane Ingrediente: 18 bucăţi de praz tăiate scurt 250 g
măsline (negre) 50 g ulei pătrunjel Mod de preparare: Prazul se taie
în segmente scurte de circa 7 cm preferîndu-se părţile groase dinspre
cap, apoi se fierbe uşor 12 minute la foc moderat, în apă cu sare. Se
scoate imediat prazul din…
Read more »
Read more »
Friganele cu svaiter si sunca
4 August 2010
Pentru:18
persoane Ingrediente: 36 felii dreptunghiulare de cruton (pîine) 6×8 cm
18 felii şuncă 18 şvaiţer sau caşcaval 2 pahare lapte 1 1/2 lingura
faina 120 g unt sare 1 ou Mod de preparare: Se face un sos alb din
unt, făină, sare şi lapte. Cu acest sos se ung feliile de cruton, apoi…
Read more »
Read more »
Buseuri dobrogene cu carne de miel
4 August 2010
Ingrediente: 800 g came de miel 80 g ulei 3/4 lingură făină 3/4 pahar
vin 300 g ceapă verde 150 g usturoi verde 1 legătură pătrunjel Mod de
preparare: Carnea de miel se frige, se scoate şi se taie mărunt. în tava
în care a fost friptă se mai pun: făina, vinul, puţină supă…
Read more »
Read more »
Scordolea cu raci
4 August 2010
Pentru:
12 persoane Ingrediente: 50—60 cozi fierte de raci 200 g nuci curăţate 3
felii franzelă 5 căţei usturoi sare 250 g ulei lămîie 80 g măsline 3
ouă Mod de preparare: Nucile se macină şi se pisează cu franzala
muiată şi stoarsă, sare şi usturoi şi se amestecă (montează) apoi cu
ulei ca…
Read more »
Read more »
Raci cu maioneza si aspic
4 August 2010
Pentru:
12 persoane Ingrediente: 36 cozi de raci sau 1 cutie de homar (600—700
g) 2 gălbenuşuri sare piper zeamă de lămîie 1/2 l aspic 100 g ulei
muştar 3 funduri de anghinare 18 forme de tarte ovale (de mărimea unui
ou de gîscă) 2 salate verzi Mod de preparare: Se face o maioneză…
Read more »
Read more »
Buseuri simple
4 August 2010
Mod de preparare: Buşeurile se fac din 500 g foitaj . Sint mici
volovane de mărimea unei jumătăţi de portocală mijlocie. Foitajul se
întinde (într-o încăpere rece), de 1 cm grosime, pe o planşetă,
presărată cu făină. Se taie 12 buşeuri cu ajutorul unui cerc de tablă
sau cu gura unui pahar şi…
Read more »
Read more »
Branzoaice
4 August 2010
Ingrediente: 400 g făină 150 g untură 1 pahar lapte 50 g drojdie 3
linguriţe zahăr 1 linguriţă rasă de sare Ingrediente umplutură: 200 g
brânză, 1 ou, 1 lingură smântână, 1 linguriţă făinâ, sare, vanilie şi
zahăr după gust. Mod de preparare: Se cerne făina într-un vas, se face
loc la mijloc…
Read more »
Read more »
Coltunasi cu carne la cuptor
4 August 2010
Ingrediente: 250 g carne 1 lingură unt 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1
linguriţă făină 1 lingură brânză 1 lingură unt piper Mod de
preparare: Se face un aluat de tăiţei din două ouă, însă ceva mai moale.
Separat se trece prin maşină carnea, de preferinţă de berbec, se
prăjeşte într-o…
Read more »
Read more »
Ardei umpluţi eu peşte oceanic, raci sau creveţi cu maioneză
4 August 2010
Pentru: 12 persoane Ingrediente: 72 ardei graşi 1 cutie cu ton sau 1 kg
peşte oceanic 20 raci sau 1 cutie ereveţi 30 măsline 150 g ulei 7/2
linguriţă muştar 1 ou sare lămîie 6 fileuri de anşoa Mod de preparare:
Ardeii se taie în două şi se curăţă de seminţe. Separat se…
Read more »
Read more »
Bureti ardelenesti
4 August 2010
Ingrediente: 800 g bureţi 1/2 pahar vin 2 legături mărar 1foaie dafin
150 g şuncă afumată 500 g roşii 6 fire ceapă verde 150 g ulei sare piper
Mod de preparare: Bureţii, şunca şi ceapa se taie felii şi se pun
intr-o cratiţă, apoi mărarul, dafinul, sarea şi vinul. Cratiţa cu capac
se…
Read more »
Read more »
Tocană de vara cu maruntaie de pui
3 August 2010
Ingrediente: măruntaie de pui (inimioare, pipote, aripi, târtiţă etc)
1/2 kg ceapă verde 2 salate verzi medii 4-5 legături usturoi verde 7
linguri ulei 250 g iaurt 1 linguriţă pastă tomate 1 lingură făină 1
legătură mărar 1 legătură pătrunjel piper sare Mod de preparare:
Cureţi verdeţurile, le speli, jumătate din cantitatea de…
Read more »
Read more »
Berea – De la orz la pahar
3 August 2010
Universul berii este complex şi, în anumite privinţe, de-a dreptul
nesfârşit. Ceea ce nu schimbă faptul că o structură de o simplitate
dezarmantă intră în compoziţia berii, aceasta fiind produsă din patru
elemente cât se poate de comune: orz, apă, hamei şi malţ.
Caracteristicile lor, amestecul şi modurile de prelucrare sunt cele
care dau…
Read more »
Read more »
Crochete de spanac
3 August 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 ouă 50 g caşcaval ras 100 g pesmet 100 g
făină 2 linguri sos alb 1 cartof ras sare piper 200 ml ulei Mod de
preparare: Spanacul curăţat şi fiert îl scurgi bine şi îl toci, apoi în
amesteci cu sosul alb, 1 ou, sare, piper, cartoful ras…
Read more »
Read more »
Salată cu porumb dulce si masline
3 August 2010
Ingrediente: 1 salată verde 100 g măsline 3 roşii 1 castravete 1 ardei
gras 100 g porumb dulce 2 morcovi 4 ouă fierte tari verdeaţă sare piper
ulei zeamă de lămâie Mod de preparare: Speli şi cureţi salata,
roşiile, castravetele, ardeiul şi morcovii, tai fideluţă salata şi
ardeiul, tai felii castravetele şi roşiile,…
Read more »
Read more »
Dovlecei cu paste spirale
3 August 2010
Ingrediente: 500 g paste făinoase sub formă de spirale 400 g dovlecei 1
ceapă mică sau 1 legătură ceapă verde 1/2 l lapte puţin ulei margarina
40 g făină 200 ml smântână 100 g caşcaval mărar pătrunjel verde busuioc
sare şi piper Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare şi când…
Read more »
Read more »
Ceapa umpluta cu usturoi
3 August 2010
Ingrediente: 12 cepe mijlocii 4 căpăţîni de usturoi 2 linguri ulei sare
piper 1 lingură pesmet Mod de preparare: Se opăresc cepele şi
usturoiul cu apă clocotită. Se scobesc cepele. Se pisează în piuliţă de
piatră usturoiul şi miezul scos din ceapă, cu sare, piper şi puţin ulei.
Se umplu cu această pastă…
Read more »
Read more »
Mamaliga fiarat
3 August 2010
Ingrediente: 500 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare Mod de
preparare: Se pune ceaunul cu apă la fiert. Separat se pregăteşte
mălaiul proaspăt cernut. Când apa dă în fiert, se adaugă o linguriţă de
sare şi se presară puţin mălai. După câteva minute, când apa clocoteşte
se toarnă tot mălaiul…
Read more »
Read more »
Mancare de ciuperci
3 August 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 cepe 4 roşii 2 linguri unt 1 linguriţă
făină sare verdeaţă tocată Mod de preparare: Se curăţă ciupercile şi
se taie bucăţi. Se taie ceapa felii şi se prăjeşte uşor cu o lingură de
unt. Se pun ciupercile şi se ţin până scade toată apa din ele. Se…
Read more »
Read more »
Mancare de morcovi
3 August 2010
Ingrediente: 1 kg morcovi 3 cepe 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă
zahăr 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă de carne sau apă 1 gălbenuş sare
Mod de preparare: Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu
apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii…
Read more »
Read more »
Piure de napi
3 August 2010
Ingrediente: 400 g napi 400 g cartofi 2 linguri unt 3 linguri lapte
sare Mod de preparare: Se curăţă napii şi se taie în felii subţiri. Se
pun la fiert cu puţin lapte sau cu zeamă de carne. Se trec prin sită
împreună cu aceeaşi cantitate de cartofi fierţi în apă. Se procedează…
Read more »
Read more »
Anghinare
3 August 2010
Ingrediente: 72 anghinare (sau 12 gulioare) 400 g arpagic 150 g măsline
verzi 1/2 lămîie 150 g ulei verdeaţă sare piper alb 150 g roşii mici
Mod de preparare: Anghinarea se taie în două pe verticală (de la
jumătatea foilor) se fierbe 15 minute in apă cu sare şi cu puţină zeamă
de…
Read more »
Read more »
Mancare de gulii
3 August 2010
Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1
linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 lingură bulion 2
linguriţe zahăr sare Mod de preparare: Se aleg numai gulii tinere,
celelaltfe fiind aţoase. Se curăţă şi se taie felii groase de jumătate
centimetru şi se înăbuşă cu…
Read more »
Read more »
Iahnie de cartofi
3 August 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 linguri ulei 1 ceaşcă apă 1 lingură
bulion sare o frunză mică de dafin 3 roşii verdeaţă tocată Mod de
preparare: Se curăţă cartofii şi se taie în lung, în sferturi. Se
prăjeşte în ulei ceapa tăiată mărunt şi când s-a îngălbenit, se pun
cartofii. Se…
Read more »
Read more »
Mancare de dovlecei
3 August 2010
Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 linguri unt 1 ceapă 1 linguriţă
făină 1 Iingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne pătrunjel verde tocat
Mod de preparare: Se curăţă dovleceii de coaja. Se înăbuşă într-o
cratiţă cu puţin unt. Se face un sos din ceapă tăiată mărunt şi prăjită
uşor în unt, făină, o…
Read more »
Read more »
Chiftele de cartofi copti
3 August 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 1 felie pîine 2 linguri făină 2 ouă 1
linguriţă verdeaţă tocată 1 lingură pesmet 2 linguri untură Mod de
preparare: Se coc cartofii. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se
freacă bine împreună cu o felie de pâine muiată în lapte şi stoarsă. Se
adaugă sare,…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail African Violet (video)
2 August 2010
Ingrediente: 15 ml white crème de cacao liqueur 15 ml blue curacao 15
ml whisky 1 shooter/shot glass 1 shot measure 1 barspoon/teaspoon
Read more »
Read more »
Salată de legume cu masline
2 August 2010
Ingrediente: 3 cartofi noi 1 salată verde 3 roşii 1 castravete 5-6
ridichi de lună 1 legătură ceapa verde 100 g măsline fără sâmburi 250 g
brânză sare ulei oţet din mere cu miere mărar verde Mod de preparare:
Fierbi cartofii cu tot cu coajă şi când sunt gata îi decojeşti şi îi…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de căpşune
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg căpşune 1,5 kg zahăr 2 linguriţe sare de lămâie Mod
de preparare: Speli bine căpşunile sub un jet de apă, le cureţi de
codiţe şi le stropeşti cu 1 ceaşcă de apă în care ai dizolvat 1
linguriţă sare de lămâie. Aşezi apoi într-un vas un strat de căpşune,
altul…
Placinta cu carne macra
2 August 2010
Ingrediente: 400 g carne macră 1 lingură untură 1 ceapă 1 ou 1 lingură
smântână sare piper 2 linguri unt Mod de preparare: Se face la fel ca
plăcinta cu brânză, înlocuind brânza cu o tocătură de carne pregătită în
felul următor: se taie carea bucăţi, se rumeneşte într-o cratiţă cu o
lingură de…
Read more »
Read more »
Taitei cu legume
2 August 2010
Ingrediente: 3-4 morcovi o mână de mazăre verde 250 g tăieţet laţi 1
lingură ulei 2 ouă 200 g smântână 100 g caşcaval sau telemea rasă sare
piper 1 lingură unt Mod de preparare: Cureţi şi tai rondele morcovii,
apoi îi pui la fiert 6 minute în apă cu sare. Speli şi cureţi…
Read more »
Read more »
Mamaliga la cuptor
2 August 2010
Ingrediente: 400 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare 200 g brânză 100
g unt 2 ouă 2 linguri lapte sare Mod de preparare: Se face o mămăligă
mai moale. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se pune un strat
subţire de mămăligă aşezată uşor şi întinsă cu o…
Read more »
Read more »
Placinta cu branza
2 August 2010
Ingrediente: 300 g brânză de vacă 30 g unt proaspăt 1/2 lingură făină 2
ouă 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri unt Mod de preparare: Se face un
aluat de plăcintă. Se întinde foaia foarte subţire şi, după ce s-a uscat
puţin, se taie în bucăţi de mărimea tăvii în care se va…
Read more »
Read more »
Tocană de ştevie
2 August 2010
Ingrediente: 10 legături ştevie 2 legături ceapă verde 1 legătură
usturoi verde 100 ml ulei 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură
pătrunjel sare piper Mod de preparare: Speli şi fierbi ştevia în apă
cu sare. Când e gata o scurgi de apă, dar opreşti o cană de zeamă.
Cureţi, speli şi…
Read more »
Read more »
Balmus
2 August 2010
Ingrediente: 400 g mălai 11/2 l lapte îndoit cu apă 200 g brânză de oi
sare Mod de preparare: Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din
care se face o mămăligă ceva mai moale. Când este gata, se adaugă brânza
de oi şi se mai amestecă până se încorporează bine toata…
Read more »
Read more »
Alivanca
2 August 2010
Ingrediente: 400 g brânză de vacă 4 ouă 4 linguri mălai 2 linguri făină
2 linguri smântână 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână pentru servit Mod
de preparare: Se freacă într-un castron brânza de vacă până devine ca o
cremă. Se pun pe rând ouăle, mălaiul, făina, smântâna, untul. Se pune
sare. Se…
Read more »
Read more »
Aluat de taitei
2 August 2010
Ingrediente: 300 g făină 2 ouă 2 linguri apă sare Mod de preparare:
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle
adăugând şi două linguri cu apă (două jumătăţi) şi un vârf de linguriţă
de sare. Se amestecă întâi ouăle cu o linguriţă, până cuprind puţină…
Read more »
Read more »
Roşii umplute cu piure de mazăre si morcovi
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 3 morcovi 1/2 kg mazăre nouă curăţată 2 linguri
pesmet 1/4 kg roşii de gătit 100 g unt 1/2 legătură pătrunjel sare
Mod de preparare: Cureţi morcovii şi mazărea, le speli şi le pui la
fiert în apă cu sare, dar în vase separate, între timp, tai roşiilor
câte…
Read more »
Read more »
Mancarica de verdeata cu orez
2 August 2010
Ingrediente: 4 legături pătrunjel 4 legături mărar 2 cepe potrivite 1
cub condiment 200 ml ulei 1 lingură făină piper sare 1 lingură bulion 1
pahar orez Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai solzişori şi o
căleşti în ulei încins. Când s-a înmuiat, adaugi făina, o rumeneşti
puţin şi stingi cu 250…
Read more »
Read more »
Chec de legume
2 August 2010
Ingrediente: 1/2 kg rosii 3 linguri ulei 2 ardei grasi verzi 3 ardei
grasi rosii 350 g costita afumata 6-8 ouă 1-2 linguri făină sare piper
după gust 350 g telemea (caşcaval) 150 g măsline cimbru mărar după gust
Mod de preparare: Decojeşti roşiile după ce le-ai scufundat o secundă
în apă clocotită.…
Read more »
Read more »
Salată multicoloră
2 August 2010
Ingrediente: 3 morcovi 1/4 kg fasole verde 4-5 cartofi noi 1/4 kg
mazăre nouă curăţată 150 g măsline 4 ouă răscoapte mărar pătrunjel după
gust, ulei. Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le speli şi le pui
la fiert în vase separate, în apă cu sare. Fierbi şi 3 ouă în apă cu
sare,…
Read more »
Read more »
Papara de paine
2 August 2010
Ingrediente: 12 felii de pâine 2 ceşti lapte 4 linguri brânză de oi 2
linguri unt 2 ouă 1 lingură brânză rasă sare Mod de preparare: Se taie
dintr-o franzelă albă felii groase de un deget. Se pun să se moaie cu
lapte. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se…
Read more »
Read more »
Ciuperci cu oua
2 August 2010
Ingrediente: 750 g ciuperci 2 cepe 1 lingură unt 1 linguriţă făină 1
ceaşcă zeamă de carne 1 ceaşcă smântână 3 ouă sare piper Mod de
preparare: Se curăţă ciupercile ca mai sus. Se toacă mărunt atât
ciupercile, cât şi ceapa şi se prăjesc împreună uşor cu o lingură de
unt. Se presară…
Read more »
Read more »
Iofca cu manatarci (hribi)
2 August 2010
Ingrediente: 150 g hribi 1 ceapă 3 linguri unt 1 lingură bulion 2
linguri brânză rasă sare Ingrediente iofca(macaroane de casa): 150 g
făină, 1 ou, 1 lingură apă, sare. Mod de preparare: Se pregăteşte
iofcaua dintr-un ou,(Se face un aluat ca de tăiţei . Când foaia s-a
uscat pe jumătate, se face…
Read more »
Read more »
Napi cu smantana
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg napi 2 linguri unt 1 linguriţă făină 1 ceaşcă lapte 2
linguri smântână Mod de preparare: Se taie napii în două şi fiecare
jumătate în alte trei sau patru bucăţi. Se curăţă bucăţile dându-le în
acelaşi timp şi o formă mare cât o nucă. Se spală şi se usucă într-un…
Read more »
Read more »
Snitel de legume
2 August 2010
Ingrediente: 2 morcovi 1 pătrunjel 4 cartofi 1/4 de varză o mână de
fasole una de mazăre 2 ouă 2 linguri făină 1 lingură brânză rasă 1
lingură pesmet 2 linguri untură sare Mod de preparare: Se fierb
împreună sau separat, în apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii
fără coajă, varza (opărită mai…
Read more »
Read more »
Budinca de clatite cu legume
2 August 2010
Ingrediente: 100 g fasole verde 100 g mazăre boabe câteva buchete de
conopidă 1 dovlecel mic 2 cartofi 1 morcov 1 lingură făină 1 lingură unt
1 ceaşcă lapte 2 ouă 2 linguri brânză rasă 2 linguri smântână sare
Ingrediente clătite: 2 ouă, 1 ceaşcă făină, 1 ceaşcă lapte, 1 lingură
unt, sare. …
Read more »
Read more »
Ciuperci cu smantana
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 linguri unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă
făină sare mărar tocat Mod de preparare: Se aleg ciuperci, de
preferinţă mici, în orice caz foarte proaspete, albe şi cu carnea tare.
Se curăţă, se rup picioarele, iar ciupercile mari se taie în patru sau
în mai multe bucăţi, după…
Read more »
Read more »
Budinca de macaroane
2 August 2010
Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 ouă 1 ceaşcă lapte sau
smântână 2 linguri unt 1 lingură pesmet Mod de preparare: Se fierb
macaroanele în apă cu sare, se scurg şi se limpezesc cu apă rece. Se
freacă într-un castron brânza de vacă amestecată cu brânză de oi, sau
numai brânză…
Read more »
Read more »
Ceapa umpluta cu nuci
2 August 2010
Ingrediente: 12 cepe mijlocii 1 felie pâine 12 nuci sare piper 1
linguriţă verdeaţă 2 linguri ulei 2 linguri făina 1 lingură bulion 1
Iinguriţă zahăr sare Mod de preparare: Se aleg cepe de mărime
mijlocie, se curăţă şi se fierb în apă cu sare până încep să se moaie.
Se scurg din…
Read more »
Read more »
Placinta cu macaroane
2 August 2010
Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 oua 1 ceaşcă lapte sau
smântână 4 linguri unt Ingrediente foaia de plăcintă: 250 g făină, 1
lingură, ulei, 1/2 ceaşcă apă caldă, 1/2 linguriţă sare, sau se cumpără
250 g foi din comerţ Mod de preparare: Se face o foaie de plăcintă .
Se…
Read more »
Read more »
Morcovi tineri cu unt
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg morcovi 2 linguri unt 2 ceşti zeamă de carne sau apă 2
linguri rase zahăr sare Mod de preparare: Se rad morcovii cu un cuţit
bine ascuţit. Se pun într-o cratiţă cu două linguri de unt, două ceşti
de apă sau zeamă de carne, două linguri rase de zahăr şi…
Read more »
Read more »
Telina cu ciuperci
2 August 2010
Ingrediente: 4 ţeline 2 cepe 200 g ciuperci 1 lingură făinâ 1 păhărel
de vin 2 linguri untură sare piper foaie de dafin Mod de preparare: Se
curăţă rădăcinile de ţelină destul de adânc, ca să nu rămână nimic din
coaja fibroasă care le acoperă. Se taie în două, iar fiecare jumătate
în…
Read more »
Read more »
Mancare de telina
2 August 2010
Ingrediente: 6 ţeline 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 lingură bulion 1
linguriţă zahăr 3 linguri ulei pătrunjel verde tocat sare Mod de
preparare: Se curăţă ţelina, se taie felii care se prăjesc cu puţin
ulei. Se aşază în cratiţă. În tigaia în care s-a prăjit ţelina, se mai
adaugă o lingură de…
Read more »
Read more »
Gulii inabusite
2 August 2010
Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 linguriţă
zahăr sare Mod de preparare: Se aleg gulii tinere, se curăţă, se taie
în două, apoi în feliuţe destul de subţiri. Se pun într-o cratiţă cu o
lingură de unt sau de untură, o linguriţă de zahăr, sare şi două, trei
linguri…
Read more »
Read more »
Aluat de placinta
2 August 2010
Ingrediente: 500 g făină 3 linguri ulei 1 linguriţă sare 1 ceaşcă apă
caldă Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc
la mijloc, se pune uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă
întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă…
Read more »
Read more »
Macris cu ou
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg măcriş 2 linguri unt 2 gălbenuşuri 2 linguri smântâna
sare Mod de preparare: Se curăţă şi se spală măcrişul la fel ca
urzicile. Se scurge şi, dacă este tânăr, se înăbuşă într-o cratiţă cu
unt. Dacă este mai bătrîn, se opăreşte întâi în apă clocotită cu sare,
se scurge pe…
Read more »
Read more »
Pilaf bulgaresc
2 August 2010
Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 cepe mijlocii 4 roşii 2 ardei graşi 3
ceşti cu apă 3 linguri ulei sare Mod de preparare: Se taie ceapa
mărunt. Se pune într-o cratiţă cu ulei, amestecând din când în când până
începe ceapa să se moaie. Se adaugă ardeii tăiaţi felii, apoi orezul
ales…
Read more »
Read more »
Chiftele de sparanghel la cuptor
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg sparanghel 2 l apă 2 linguri făină 2 linguri brânză
rasă 1 lingură unt 3 ouă 3 linguri untură 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă
făină sare Mod de preparare: Pentru chiftele se preferă sparanghel cu
firul verde şi subţire. Se curăţă şi se fierbe la fel ca mai sus şi…
Read more »
Read more »
Dovlecei cu sos alb
2 August 2010
Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 l apă sare 1 lingură unt 1 lingură
făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri brânză rasă Mod de preparare: Se rad
dovleceii de coajă, se rad apoi pe o răzătoare cu găuri mari, astfel
încât să iasă lungi, ca tăiţeii. Se fierb puţin în apă clocotită,
potrivită de…
Read more »
Read more »
Turta de cartofi
2 August 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 50 g unt sare piper 1 lingură untură Mod
de preparare: Se coc cartofii la cuptor. Se rup în două, se scobesc, iar
miezul se sfărâmă cu furculiţa. Se adaugă sarea, piperul şi untul. Se
încinge într-o tigaie untura, se întind egal cartofii sfărâmaţi,
apăsându-i cu lingura, se lasă…
Read more »
Read more »
Sparanghel fiert
2 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg sparanghel 2 l apă sare Ingrediente sos: 2
gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 100 g ulei, sare, lămâie, sau 2 linguri
unt, 1lingură pesmet. Mod de preparare: Se alege sparanghel foarte
proaspăt. Se curăţă de partea fibroasă şi se spală în mai multe ape. Se
leagă câte 8 -10 fire…
Chiftele de cartofi cu branza
2 August 2010
Ingrediente: 300 g cartofi 2 ouă 1 lingură brânză rasă sare piper 2
linguri făină 2 linguri untură Mod de preparare: Se fierb cartofii, se
curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de tocat carne, se amestecă
cu ouăle bătute ca pentru omletă, o lingură de brânză rasă,o lingură de
făină,…
Read more »
Read more »
Maduva impletita la gratar
1 August 2010
Ingrediente: maduva sare piper Mod de preparare: Cand bucata de măduvă
este lungă, o împletim in formă de 8, o frigem la grătar şi o servim.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Istoria whisky-ului III
1 August 2010
Izbucnirea Războiului de Independenţă irlandez, început cu revolta de
la sărbătoarea de Paşte din aprilie 1916, a dat o primă lovitură grea
exporturilor de whiskey irlandez. După ani de dezordine socială,
marcaţi de revolte independentiste şi represiuni engleze imediate,
tratatul care, pecetluind împărţirea insulei în Irlanda de Nord – supusă
puterii engleze – şi…
Read more »
Read more »
Vrabioara la tava
1 August 2010
Ingrediente: 1,5 kg carne 2 linguri unt 1 jumatate ceaşcă zeamă de
carne sare piper 1 linguriţă hrean ras Mod de preparare: Curăţăm carnea
înlăturand tendoanele şi grăsimea de prisos. Nu spălăm carnea, o ştergem
numai cu şervetul şi o legăm cu sfoară. Punem vrăbioara la tavă cu
grăsimea în jos şi turnăm deasupra…
Read more »
Read more »
Momite cu mazare
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg momiţe 1 lingură untură 1 ceapă mică 1 pahar vin alb 1
pahar apă 1 lingură bulion de roşii 1 foaie de dafin 10 boabe piper
sare 1 kg mazăre Mod de preparare: Spălăm bine momiţele, scoatem vinele,
le tăvălim în făină şi le prăjim într-o tigaie. Intr-o cratiţă punem
puţină…
Read more »
Read more »
Vitel cu ciuperci
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 kg ciuperci 1 ceapă 1 lingură unt sare piper 5
linguriţe făină 5 linguriţe bulion de roşii sau 10 roşii 2 ceşti zeamă
de carne pătrunjel tocat Mod de preparare: Punem untul într-o cratiţă şi
cînd se înfierbantă, adăugăm ceapa, sare şi apoi carnea (spată sau
piept) tăiată în…
Read more »
Read more »
Vrabioare la frigare
1 August 2010
Ingrediente: 2 kg vtăbioare 2 linguri untură sare piper 2-3 cepe Mod de
preparare: Curăţăm şi legăm întreaga bucată de carne. O punem într-un
vas adînc, presărăm ceapă tocată, turnăm deasupra ulei şi lăsăm 24 ore
la răcoare, întorcand din cand în cand bucata pe o parte şi pe alta şi
muind-o bine în…
Read more »
Read more »
Mancarica de vitel
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură unt sau untură 1 lingură făină 2-3
cepe 2-3 ceşti zeamă de carne sau apă fiartă cimbru foaie de dafin sare
piper 1 ceaşcă sos de roşii sau bulion 10-15 felioare cabanos 150 g
ciuperci Mod de preparare: Spălăm carnea şi o tăiem în bucăţi pe care
le…
Read more »
Read more »
Vrabioara (rostbif) la cuptor
1 August 2010
Ingrediente: 2 kg vrăbioare 2 linguri untură sare piper Mod de
preparare: Alegem un rostbif de 2 kg. Cu un cuţit desfacem oasele late
şi vertebrele. Punem bucata de carne pe un fund şi curăţăm vinele,
fără să-i stricăm forma. Presărăm sare şi piper. Punem într-o tavă şi
ungem friptura cu untură pe toate…
Read more »
Read more »
Turnedos la gratar
1 August 2010
Ingrediente: 1 muşchi de 1—1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper
Mod de preparare: Pregătim feliile de muşchi ca pentru turnedos sote,
avand grijă să aibă forma rotundă. Presărăm cu piper, ungem cu unt sau
cu ulei ; fiecare felie o împănăm cruciş cu patru şuviţe de slănină.
Inainte de masă, punem…
Read more »
Read more »
Biftec imitatie
1 August 2010
Ingrediente: 5 bucăti carne moale de vaca ulei sare piper cimbru Mod de
preparare: Alegem carne moale şi fragedă şi o curăţăm de vine şi de
pieliţe. Crestăm în mai multe sensuri fiecare bucăţică cu un cuţit şi îi
dăm formă rotundă ca să semene cu un biftec. Ungem cu puţin ulei pe
amîndouă…
Read more »
Read more »
Ramstec la tava
1 August 2010
Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper
Mod de preparare: Incingem untura într-o tavă, punem bucăţele de ramstec
una langă alta, presărăm cu piper şi le prăjim la foc iute,
întorcîndu-le o singură dată. Căldura trebuie să cuprindă repede
friptura ca să nu lase zeamă. Cand este aproape gata, sărăm…
Read more »
Read more »
Friganele de cartofi
1 August 2010
Ingrediente: 300 g cartofi 1 ou 1/2 ceaşcă făină 1/2 ceaşcă lapte sare
piper 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 2 linguri untură (ulei) Mod de
preparare: Se curăţă cartofii cruzi şi se rad pe răzătoarea cu găuri
mai mari. Se adaugă sare, piper şi pătrunjel verde tocat. Separat se
face un aluat de…
Read more »
Read more »
Spanac cu branza la cuptor
1 August 2010
Ingrediente: 1 şi 1/2 kg spanac 5 linguri brânză rasă 1 lingură mare de
unt 1 lingură făină 1 lingură pesmet puţină sare Mod de preparare:
Pregăteşti un piure de spanac, adăugându-i 4 linguri de brânză rasă şi
untul. Ungi o formă cu unt, torni spanacul, presari pesmet amestecat cu
restul de brânză…
Read more »
Read more »
Turnedos cu sos de vin
1 August 2010
Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper 1
linguriţă făină 2-3 linguri zeamă de carne 1 pahar vin roşu Mod de
preparare: Prăjim turnedosul şi în tigaia în care s-a prăjit, adăugăm
făina, puţină zeamă de carne concentrată şi vinul roşu. Fierbem sosul,
amestecăm şi cînd a scăzut,…
Read more »
Read more »
Turnedos sote
1 August 2010
Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper
Mod de preparare: Alegem un muşchi bun de vacă, tăiem capul şi coada,
curăţăm vinele şi pieliţele. Muşchiul trebuie să rămînă rotund, lung,
frumos. Tăiem un turnedos, adică o felie groasă de un deget, în
greutate de 125-150 g. Presărăm felia…
Read more »
Read more »
Ramstec la gratar
1 August 2010
Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper
Mod de preparare: Alegem ramstec de vacă, adică partea dintre ultima
vrăbioară (rostbif) şi coadă. Tăiem felii, curăţăm cartilajele
dimprejur sau numai le crestăm, deoarece la grătar ele se strang şi
friptura se zbarceşte. Netezim carnea cu ciocanul, dand ramstecului
formă frumoasă…
Read more »
Read more »
Risoto cu limba
1 August 2010
Ingrediente: 1 ceaşcă orez 1 limbă de viţel 1 ceapă 1 morcov 1
patrunjel 3 linguri unt 1 lingură făină unt proaspăt cât o nucâ 100 g
brânză rasă sare Mod de preparare: Se fierbe o limbă de viţel cu o
ceapă şi zarzavat. Se curăţă de piele şi se taie în cuburi…
Read more »
Read more »
Rosbraten
1 August 2010
Ingrediente: 1-1,500 kg carne 2 linguri unt 2-3 cepe sare piper Mod de
preparare: Alegem carne fragedă de vacă : vrăbioară (rostbif) sau
antricot (dacă se poate chiar muşchi). Tăiem felii pe care le netezim cu
ciocanul, le sărăm şi le pipărăm. Prăjim feliile într-o tigaie în unt,
la foc iute. Cînd sunt…
Read more »
Read more »
Muschi la tava
1 August 2010
Ingrediente: 3.500 kg muschi 100 g slanina 500 g zarzavat
(telina,morcov,praz) 1 lingura unt sau untura 1 ceasca bulion de carne
sare piper Mod de preparare: Curatam carnea si o stergem cu un servet ud
fara sa o spalam. Impănăm pe ambele părţi cu slănină sau învelim cu
slănină muşchiul şi îl legăm cu…
Read more »
Read more »
Muschi la frigare
1 August 2010
Ingrediente: 3,500 kg muşchi 100 g slănină ulei ceapă Mod de preparare:
Curăţăm, legăm şi împănăm muşchiul cu slănină, cu un ac special. Il
punem într-un castron şi turnăm deasupra ulei, adăugăm bucăţele de ceapă
şi lăsăm să se marineze. Cu o jumatate de oră înainte de masă, punem
muşchiul în frigare şi…
Read more »
Read more »
Muche la gratar
1 August 2010
Ingrediente: burta de vaca sare piper Mod de preparare: Alegem părţile
cele mai groase ale burţii de vacă şi le frigem pe grătar, la fel ca pe
fleică. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Carne de vaca fripta inabusit
1 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne de la coadă 250 g zarzavat (praz, telină şl
morcov) 10 cartofi verdeată 1 ceapă 2 ceşti bulion de carne sare Mod de
preparare: Curăţăm şi batem puţin carnea, o legăm cu sfoară, o sărăm şi
o aşezăm într-o cratiţă, împreună cu resturile zarzavatului din care
preparăm garnitura. Punem ceapă…
Read more »
Read more »
Cureluse la gratar
1 August 2010
Ingrediente: cureluse sare piper Mod de preparare: Sub antricoate, la
dreapta şi la stanga şirii spinării, se găsesc doi muşchiuleţi
lunguieţi, cum sunt cei de purcel sau de berbec. Aceştia se numesc
cureluşe. Se frig la grătar, ca vrăbioarele, şi se servesc pe funduri
de lemn. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Cartofi umpluti cu branza
1 August 2010
Ingrediente: 6 cartofi frumoşi 200 g brânză de vacă 2 ouă 1/2 lingură
făină 1 lingură unt sare Mod de preparare: Se curăţă cartofii cruzi,
se taie în două, în lat, şi se scobesc înăuntru, formând ca nişte găoace
cu peretele de 1 cm de gros. Se taie foarte puţin din fund, ca…
Read more »
Read more »
Piure de spanac
1 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg spanac 1 ceapă (după gust) 1 lingură unt 1/2
lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau lapte sare Mod de preparare:
Se alege, se spală şi se fierbe spanacul. Se scurge, se toacă fin pe un
fund de lemn, sau se dă prin maşină. Se taie mărunt o ceapă…
Read more »
Read more »
Maduva la gratar
1 August 2010
Ingrediente: maduva sare piper patrunjel Mod de preparare: Luăm bucăţi
întregi de măduvă şi le curăţăm de aşchioarele de case. Dăm sare, piper
şi punem repede la grătar, ca să nu se topească măduva. Cand este
friptă, servim măduva pe crutoane de paine prăjita în unt sau la
grătar. Dăm la masă presărand cu…
Read more »
Read more »
Cartofi umpluti in coaja
1 August 2010
Ingrediente: 12 cartofi mijlocii 1 lingură unt 2 gălbenuşuri 1 lingură
brânză rasă 100 g şuncă sau parizer Mod de preparare: Se aleg cartofii
tineri, netezi şi la fel de mari, se spală şi se coc la cuptor . Se
taie la capăt un capac şi cu ajutorul unei, linguriţe se scoate tot…
Read more »
Read more »
Friptura cu maduva
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg carne măduvă sare piper pătrunjel Mod de preparare:
Opărim măduva cu apă clocotită, apoi înăbuşim foarte puţin în suc de
carne, pană se moaie. O tăiem bucăţi, pe care presăram cu pătrunjel
tocat. Luăm turnedos, biftec, vrăbioară sau antricot. Procedăm ca pentru
orice friptură la grătar, cu o singură deosebire: cand…
Read more »
Read more »
Fleica la gratar
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg carne grăsime sare piper Mod de preparare: Luăm
fleici pregătite de măcelar. Scoatem pieliţele şi vinele. Aranjăm frumos
fleicile ca pe biftec. Le ungem cu ulei sau cu untură şi le frigem pe
grătar, pe parte şi pe alta. Cînd sunt gata, le presarăm cu piper, cu
sare şi cu cimbru…
Read more »
Read more »
Cartofi cu macaroane la cuptor
1 August 2010
Ingrediente: 400 g cartofi 200 g macaroane 2 linguri brânză rasă 2
linguri unt 500 g roşii sare piper Mod de preparare: Se unge cu unt o
cratiţă ce merge la cuptor. Se aşază un rând de cartofi fierţi, tăiaţi
felii subţiri, se presară brânza rasă. Deasupra se aşază un rând de
macaroane…
Read more »
Read more »
Biftec nemtesc
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi 2-3 ouă pesmet unt untură sare Mod de
preparare: Tăiem felii subţiri de muşchi, le dăm prin ou şi prin pesmet
(pane), le stropim cu unt şi din nou le batem în pesmet. Apoi le prăjim.
Biftecul nemţesc se serveşte cu piure de cartofi şi cu mici bucăţele de
paine…
Read more »
Read more »
Biftec la gratar
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi sare piper ulei Mod de preparare: Biftecul la
grătar se pregăteşte la fel ca pentru a fi fript la tavă. Presarăm
bucăţile cu piper pe ambele părţi şi pentru ca să se rumenească mai
repede, ungem cu ulei. Asezam biftecul pe gratar deasupra jarului.
Primele 2-3 minute cărbunii trebuie