Retete de Paste:
Biftec nemtesc
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi 2-3 ouă pesmet unt untură sare Mod de
preparare: Tăiem felii subţiri de muşchi, le dăm prin ou şi prin pesmet
(pane), le stropim cu unt şi din nou le batem în pesmet. Apoi le prăjim.
Biftecul nemţesc se serveşte cu piure de cartofi şi cu mici bucăţele de
paine…
Read more »
Read more »
Biftec la gratar
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi sare piper ulei Mod de preparare: Biftecul la
grătar se pregăteşte la fel ca pentru a fi fript la tavă. Presarăm
bucăţile cu piper pe ambele părţi şi pentru ca să se rumenească mai
repede, ungem cu ulei. Asezam biftecul pe gratar deasupra jarului.
Primele 2-3 minute cărbunii trebuie să…
Read more »
Read more »
Cartofi noi cu usturoi si roşii
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi noi 1 ceaşcă ulei sare 2-3 roşii coapte 3-4
căţei de usturoi 1 legătură mărar Mod de preparare: Cureţi cartofii de
coajă, îi speli în mai multe ape, după care îi sărezi puţin şi îi
prăjeşti în ceaun cu o ceaşcă de ulei. Opăreşti roşiile, le decojeşti,
le tai…
Read more »
Read more »
Frigarui de muschi
31 July 2010
Ingrediente: 750 g muşchi 100 g costiţă ulei piper sare cimbru usturoi
Mod de preparare: Curăţăm muşchiul de vine şi de pieliţe şi tăiem bucăţi
cubice de 3-4 cm. Punem bucăţile pe o farfurie, presărăm piper, cimbru
şi usturoi şi le muiem uşor în ulei. Infigem cate 4-5 bucăţi în fiecare
frigăruie,punand între ele…
Read more »
Read more »
Salată de varză nouă cu ochiuri româneşti
31 July 2010
Ingrediente: 1 varză medie 4 ouă 1 salată verde 2 fire de ceapă verde 4
linguri ulei 10 linguri oţet 100 g nuci 40 g caşcaval ras 75 ml vin alb
sare piper după gust Mod de preparare: Cureţi şi speli salata şi o
laşi să se zvânte. Cureţi varza, o speli si…
Read more »
Read more »
Biftec in sange
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi unt pătrunjel Mod de preparare: Carnea
pentru biftecul în sange se pregăteşte la fel ca pentru biftecul la
tavă. Tăiem muşchiul în bucăţi rotunde, groase de două degete ; le
frigem 20 minute la grătar şi le servim cand nu sunt încă fripte
complet (cu suc sangeriu), cu…
Read more »
Read more »
Miel cu ciuperci
31 July 2010
Ingrediente:
750 g carne 400 g ciuperci 1 lingură unt sau untură 1 ceapă mică 1
ceaşcă zeamă de carne sau apă 2 linguri smântână 1 linguriţă făină puţin
piper sare Mod de preparare: Se prăjesc în aceeaşi cratiţă, cu o
lingură de unt sau de untură, bucăţile de carne, o ceapă tăiată mărunt
şi…
Read more »
Read more »
Meşterii berari
31 July 2010
Artizanul excelenţei în procedurile de preparare a berii a fost
întotdeauna meşterul berar, deţinător al unor secrete indispensabile în
vederea obţinerii unui produs particular şi unic. în era civilizaţiilor
sumeriană şi egipteană, această profesie îmbrăca valenţe de-a dreptul
mistice, dat fiind consumul extins de bere în cadrul ceremoniilor
religioase. Odată cu înmulţirea fabricilor producătoare…
Read more »
Read more »
Musaca de cartofi cu zarzavat
31 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 2 linguri lapte 1 lingură unt 1 morcov 1
pătrunjel 3 cepe mrjlocii 2 linguri untură 1 lingură bulion 1 lingură
pesmet sare Mod de preparare: Se face un piure de cartofi . Separat se
fierb un morcov şi un pătrunjel. Se taie ceapa mărunt, se prăjeşte cu
puţină…
Read more »
Read more »
Sufleu de spanac
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri unt 1/2 lingură făină 1/2 ceaşcă
smântână 2 linguri brânză rasă 3 ouă sare condimente după gust Mod de
preparare: Fierbi spanacul şi-l toci mărunt. Intr-o cratiţă pui să se
topească o linguriţă de unt, adaugi făina şi o laşi să se rumenească.
Pui apoi spanacul, laşi…
Read more »
Read more »
Sufleu de branza numai cu albus
31 July 2010
Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făiină 1 1/2 ceaşcă lapte 150 g
brânză rasă 50 g caşcaval 6 albuşuri sare piper 1/2 lingură unt pentru
uns forma si putin pesmer Mod de preparare: Se face un rântaş alb
dintr-o lingură de făină şi o lingură de unt. Se stinge cu lapte sau…
Read more »
Read more »
Risoto cu ficat
31 July 2010
Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 linguri unt 4 ceşti zeamă de carne 200
g ficat unt proaspăt cât o nucă Mod de preparare: Se pregăteşte
orezul ca mai sus, se taie în bucăţele mici ficatul şi se înăbuşă cu
puţin unt, fără însă să se usuce. Când orezul este fiert, se adaugă…
Read more »
Read more »
Potarnichi la frigare
31 July 2010
Ingrediente: 3 potârnichi frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de pâine
1 lingură unt sare Mod de preparare: Înainte de a fi jumulite,
potârnichile trebuie ţinute 24 de ore, după ce au fost împuşcate, dar nu
mai mult, într-un loc răcoros şi bine ventilat. Când timpul este foarte
răcoros, pot fi…
Read more »
Read more »
Spaghete cu oua si sos de rosii
31 July 2010
Ingrediente: 400 g spaghete 3 ouă 1 Iingură unt 1 lingură brânză
Ingrediente sos: 500 g roşii, 1 linguriţă zahăr, unt proaspăt cât o nucă
Mod de preparare: Se fierb spaghetele în apă cu sare, se scurg şi se
amestecă cu o lingură de unt. Se fierb ouăle răscoapte. Din timp se
pregăteşte…
Read more »
Read more »
Galuste de branza la cuptor
31 July 2010
Ingrediente: 250 g apă 60 g unt sau untură 150 g făină 4 ouă 2 linguri
brânză sare piper .Ingrediente sos: 1 lingură unt, 2 imguri făină, 2
ceşti lapte, 2 linguri brânză rasă, sare. Mod de preparare: Se pun
într-o cratiţă la foc apa cu untul sau untură şi un vârf de…
Read more »
Read more »
Porumbei umpluti
31 July 2010
Ingrediente: 3 porumbei 150 g carne de viţel 2 chifle 1 ou 1 ceapă mică
1 lingură unt sare piper pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Se
curăţă porumbeii, se sărează. Se umplu cu o umplutură făcută din carne
de viţel tocată, pâine muiată în lapte şi stoarsă şi ficatul de
porumbel, toate…
Read more »
Read more »
Macaroane cu branza
31 July 2010
Ingrediente: 400 g macaroane 100 g brânză rasă 50 g unt proaspăt sare
Mod de preparare: Se fierb 3 l apă cu puţină sare. Când apa clocoteşte,
se dă drumul macaroanelor, rupte sau nu în bucăţi, după dorinţă. Îndată
ce încep din nou să fiarbă se dau la o parte, pe foc mai…
Read more »
Read more »
Risoto cu sos de rosii
31 July 2010
Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt 3 ceşti zeamă de carne 2
linguri brânză rasă unt proaspăt cât o nucă sare Mod de preparare: Se
alege orezul, se spală şi se usucă cu un şervet. Se infierbîntă într-o
cratiţă untul, se pune orezul şi se amestecă până începe să se
îngălbenească.…
Read more »
Read more »
Rata cu mazare boabe
31 July 2010
Ingrediente: 1 raţă mijlocie 700 g mazăre boabe verde 2 ceşti zeamă de
carne 1 linguriţă zahăr 1 lingură unt sare patrunjel Mod de preparare:
Se fierbe mazărea boabe cu zeama de carne. Când este aproape fiartă, se
adaugă sare, zahăr şi puţin unt. Se frige o raţă tânără la tavă . Când…
Read more »
Read more »
Musaca de cartofi cu linte
31 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 200 g linte 1 ceapă 2 Iinguri untură 1
lingură pesmet 1 lingură bulion sare piper Mod de preparare: Se fierb
cartofii cu coajă, se curăţă şi se taie felii. Se fierbe din timp
lintea, se scurge şi se trece prin maşina de carne. Într-o tigaie se
prăjeşte o ceapă…
Read more »
Read more »
Spanac cu unt
31 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg spanac 50 g unt proaspăt sare Mod de preparare:
Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape ca şi urzicile. Se
fierbe descoperit în apă clocotită cu sare. Când este gata, se scurge
bine de apă, se pune puţin unt proaspăt şi se serveşte imediat, ca
garnitură la…
Read more »
Read more »
Cartofi la cuptor
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură unt 2 ouă 2 linguri brânză rasă 1
ceaşcă smântână Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă, se
taie felii şi se sărează. Se unge cu unt o formă ce merge la cuptor. Se
aşază un rând de cartofi, un rând de brânză rasă, un rând…
Read more »
Read more »
Intestine de sitari
31 July 2010
Ingrediente: intestinele de la 6 sitari 1 ficat de pasăre 100 g
ciuperci 1 linguriţă frunză de pătrunjel tocat 1 lingură unt 1 gălbenuş
sare piper 12 feliuţe de franzelă Mod de preparare: Se scot
intestinele sitarului şi se toacă mărunt cu o bucăţică de ficat de
pasăre sau de viţel. Se taie…
Read more »
Read more »
Spaghete in forma
31 July 2010
Ingrediente: 300 g spaghete 2 linguri unt 1 Iingură făină 1 ou 100 g
ciuperci 1 lingură brânză sare Ingrediente aluat: 150 g făină, 1
gălbenuş, 50 g untură, 2 linguri apă, sare. Mod de preparare: Se face
un aluat din făină, untură, un galbenuş, apă, sare, cu care se îmbracă
o…
Read more »
Read more »
Pui cu rosii
31 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 1 kg roşii 1 lingură unt sau untură 2 cepe 1
linguriţă făină sare Mod de preparare: Se înăbuşă bucăţile de pui
într-o cratiţă cu unt. Separat se prăjeşte în untură ceapa tăiată
mărunt, se adaugă făina şi se toarnă totul peste pui în cratiţă. Se pun
roşiile spălate…
Read more »
Read more »
Papricas de iepure
31 July 2010
Ingrediente: 1 iepure 1 lingură untură 3 cepe mari 100 g slănină 2
ceşti zeamă de carne 1 linguriţă boia 1 lingură bulion sare Mod de
preparare: Se pregăteşte iepurele, se taie bucăţi, se pune la marinat.
Se prăjeşte uşor într-o tigaie, în untură, ceapa tăiată felii şi slănina
fiartă, tăiată în bucăţele…
Read more »
Read more »
Pui cu ciuperci si arpagic
31 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă, zarzavat de supă cimbru frunză de
pătrunjel foaie de dafin 2 linguri unt 150 g arpagic 150 g ciuperci 1
lingură făină 1 gălbenuş 1 Iingură smântână 1 Iinguriţă zeamă de lămâie
sare piper Mod de preparare: Se pun bucăţile de pui la fiert. Se
adaugă…
Read more »
Read more »
Friptura de fazan
31 July 2010
Ingrediente: 2 fazani 100 g slănină 1 lingură unt sare Mod de
preparare: Dintre toate vânaturile cu pene, fazanul este acela care
trebuie neapărat ţinut câteva zile după ce a fost vânat, înainte de a fi
pregătit. Durata aceasta de fezandare (frăgezire şi maturare) depinde
însă de vreme şi de temperatură. Pe timp…
Read more »
Read more »
Mancare de pui cu masline
31 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 2 linguri ulei 4 felii de pâine 4 roşii 150 g
ciuperci 100 g măsline 1 linguriţă făină 1 căţel usturoi 1 păhărel de
vin sare Mod de preparare: Se taie puiul în bucăţi potrivite. Se
sărează şi se prăjeşte în ulei. Se scoate într-o cratiţă şi se ţine…
Read more »
Read more »
Anchemaht de pui
31 July 2010
Ingrediente: 1 pui 1 l apă 1 ceapă 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6
felii de lămâie sare Mod de preparare: Se fierb bucăţile de pui la fel
ca pentru pilaf. Se face separat un rântaş alb dintr-o lingură de unt
cu o jumătate lingură de făină. Se stinge cu zeama în…
Read more »
Read more »
Gaina rasol
31 July 2010
Ingrediente: 1 găină de circa 1 kg 4 l apă zarzavat de supă sare Mod
de preparare: Se alege o găină grasă, se curăţă, se spală şi se pune la
fiert în apă fierbinte. Se ia spuma, se sărează şi se adaugă tot
zarzavatul ca pentru supă . Trebuie să fiarbă cel puţin…
Read more »
Read more »
Friptura de rata salbatica
31 July 2010
Ingrediente: 1 raţă 100 g slănină 1 lingură unt 1 linguriţă pătrunjel
verde tocat sare 1 păhărel cu vin Ingrediente marinată: 1 pahar oţet, 2
frunze de dafin, 1 ceapă mică, 10 boabe piper, sare. Mod de preparare:
Se curăţă raţa, se pârleşte şi se şterge cu o cârpă uscată. Se face o…
Read more »
Read more »
Crochete de cascaval
31 July 2010
Ingrediente: 250 g caşcaval 1/2 lingură unt 1 lingură făinâ 1 ceaşcă
zeamă de carne sau de lapte Ingrediente pentru prăjit: 1 lingură făină,
1 ou, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură. Mod de preparare: Se taie
caşcavalul în cuburi mici. Se face un sos alb ceva mai gros, din unt şi
făină…
Cartofi cu dovlecei la cuptor
31 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 30 dovlecei în floare 1 ceaşcă smântână 1
lingură brânză rasă sare Mod de preparare: Se prăjesc uşor în unt
cartofii curăţiţi şi tăiaţi felii. De asemenea dovleceii în floare. Se
aşază într-o cratiţă de pământ un rând de cartofi şi unul de dovlecei,
se toarnă deasupra smântâna cu…
Read more »
Read more »
Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)
30 July 2010
Găluşte din spanac cu sos de roşii
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 5 linguri unt 2 ouă 50 g brânză de vaci 150 g
făină 100 g caşcaval ras 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 conservă de roşii
(sau 3 roşii mari) piper sare Mod de preparare: Cureţi spanacul, îl
speli şi-l opăreşti 5 minute în apă cu sare. Il…
Read more »
Read more »
Salată cu varză nouă şi pui
30 July 2010
Ingrediente: 1 varză nouă nu prea mare 2-3 morcovi 1 piept de pui fiert
maioneză din 2 gălbenuşuri (unul crud şi altul fiert) sare piper 2-3
căţei de usturoi Mod de preparare: Varza o tai fideluţă, morcovul crud
şi curăţat îl dai pe răzătoarea fină, pieptul de pui îl toci (fără
pieliţă). Amesteci…
Read more »
Read more »
Spanac cu orez si mărar
30 July 2010
Speli spanacul foarte bine, îl pui la fiert în apă rece cu sare şi
când e gata îl scurgi şi îl tai mărunt. Căleşti în ulei orezul spălat
bine, stingi cu apă şi când „înfloreşte" adaugi spanacul şi puţină apă.
Pui apoi zahărul şi potriveşti gustul de sare şi piper. Adaugi puţină
zeamă…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu brânză şi frişca
30 July 2010
Ingrediente: 4-6 ouă 100-150 g zahăr 100-150 g făină 1 lingură unt
topit sau smântână pentru uns tava. Pentru cremă ai nevoie de: 1 pachet
brânză de vaci (250 g) 3-4 linguri zahăr pudră 1 l frişca 50 g stafide 1
pliculeţ zahăr vanilat coajă de portocală proaspătă sau de la borcan,
păstrată cu…
Read more »
Read more »
Spanac scazut
30 July 2010
Speli spanacul şi-l pui la fiert în apă clocotită. După ce a fiert, îl
scurgi de apă şi-l toci cu o lingură de lemn. După gust, adaugi sare,
oţet, ulei şi usturoi pisat. Le amesteci bine pe toate şi nu este
necesar să le mai pui să fiarbă. Il serveşti cu ochiuri. Poftă…
Read more »
Read more »
Budincă de spanac
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri făină 2 linguri margarina sare 1
legătură mărar verde 2 ouă Mod de preparare: Cureţi frunzele de
spanac de cozi, le speli sub jet de apă rece şi le opăreşti în apă cu
sare. Păstrezi o parte din zeama cu care ai opărit spanacul. Scurgi
frunzele de…
Read more »
Read more »
Ruladă de omlete
30 July 2010
Ingrediente: 12 ouă 2 linguri bulion 2-3 fire de ceapă verde 1 legătură
pătrunjel sau mărar 150 g caşcaval ras 1/2 linguriţă boia iute 30 g unt
3 linguri ulei sare piper după gust Mod de preparare: In 3 castroane
diferite spargi câte 4 ouă, pui sare, piper şi le baţi. Intr-un
castron…
Read more »
Read more »
Pilaf de gris
30 July 2010
Ingrediente: 1 ceaşcă griş (nu prea plină) 4 ceşti apă 50 g unt
proaspăt sare Mod de preparare: Se pune apă la fiert cu puţină sare.
Când apa clocoteşte, se toarnă o ceaşcă mică de griş, cu încetul, să
curgă în ploaie. Se amestecă mereu să nu se facă cocoloşi şi se lasă…
Read more »
Read more »
Pilaf de prepelite
30 July 2010
Ingrediente: 4 prepeliţe 2 linguri unt 1 ceapă mijlocie 1 ceaşcă mare
de orez sare Mod de preparare: Se curăţă patru prepeliţe, se taie în
două în lungime şi se sărează. Se înfierbântă o lingură de unt într-o
cratiţă, se pun prepeliţele şi se ţin până încep să prindă culoare, fără
să se…
Read more »
Read more »
Iepure cu zarzavat
30 July 2010
Ingrediente: 1 iepure zarzavat de supă 3 cepe 2 linguri ulei 1 frunză
de dafin 150 g arpagic 1 păhărel cu vin 1 lingură bulion sare piper
Mod de preparare: Se pregăteşte iepurele si se pune la marinat. Se
prăjeşte uşor o ceapă tăiată felii cu o lingură de ulei. Se adaugă
iepurele…
Read more »
Read more »
Porumbei cu mazare boabe
30 July 2010
Ingrediente: 3 porumbei 2 linguri unt 150 g arpagic 50 g slănină
afumată 1 linguriţă făină 1/2 ceaşcă zeamă de carne 2 ceşti mazăre verde
1 linguriţă zahăr sare Mod de preparare: Pentru orice mâncare,
trebuie aleşi totdeauna numai porumbei tineri. Se curăţă ca şi puii, se
sărează şi se pun într-o cratiţă,…
Read more »
Read more »
Rinichi prajiti
30 July 2010
Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură untură sare 12 feliuţe de
pâine 1 lingură unt Mod de preparare: Se curăţă rinichii, se taie
felii destul de subţiri. Se înfierbântă o lingură de untură. Se usucă
bine rinichii cu o cârpă şi se pun să se rumenească pe amândouă părţile
15 minute. Nu…
Read more »
Read more »
Pui cu ciuperci
30 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 500 g ciuperci 1 ceapă 1 linguriţă făină 2
linguri unt sau untură 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se
prăjesc uşor bucăţile de pui într-o cratiţă cu o lingură de unt şi o
ceapă rasă. Se adaugă făina. Separat se înfierbântă o lingură de unt în
care…
Read more »
Read more »
Pui cu smantana
30 July 2010
Ingrediente: 2 pui mijlocii 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă
făină 1 linguriţă mărar tocat sare Mod de preparare: Se înăbuşă în
unt bucăţile de pui. Se pune sare. Se adaugă câte puţină apă şi se lasă
să dea câteva clocote. Se pune smântâna, în care s-a amestecat puţină
făină. Se…
Read more »
Read more »
Chiftele de gris la cuptor
30 July 2010
Ingrediente: 1/2 ceaşcă griş 3 ceşti lapte 1 linguriţă zahăr sare 1
gălbenuş 1 ceaşcă smântână 1 lingură unt 1 Iingură brânză rasă Mod de
preparare: Se pune laptele să fiarbă cu un praf de sare şi zahăr. Când
clocoteşte, se toarnă grişul cu încetul, să cadă în ploaie, amestecând
mereu să nu…
Read more »
Read more »
Boboc de rata pe varza
30 July 2010
Ingrediente: 1 boboc mare de raţă 1 varză frumoasă 2 linguri untură 1
linguriţă boia sau 1 lingură de bulion 10 boabe piper sare Mod de
preparare: Pentru friptură se alege totdeauna o raţă tânără. Se curăţă
raţa, se sărează şi se pune întreagă într-o tavă cu puţină untură şi 2-3
linguri de…
Read more »
Read more »
Gasca cu castraveti
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne de gâscă 1 ceapă 1 linguriţă făină 6 castraveţi
mijlocii muraţi 1/2 linguriţă boia de ardei Mod de preparare: Se taie
dintr-o gâscă bucăţile potrivite pentru mâncare şi se aşază în cratiţă
fără untură, deoarece gâsca lasă singură grăsime. Când încep să se
rumenească, se adaugă o ceapă tăiată…
Read more »
Read more »
Frigarui de rinichi de purcel
30 July 2010
Ingrediente: 6 rinichi de purcel 50 g unt proaspăt 1 Iinguriţă
pătrunjel verde tocat sare piper Mod de preparare: Se curăţă rinichii
fără să se scoată grăsimea care îi înveleşte. Se taie în două în
lungime, jumătăţile nu se desprind însă de tot. Se opăresc şi se usucă
bine cu o cârpă. Se…
Read more »
Read more »
Ficat de gasca natur
30 July 2010
Ingrediente: 300 g ficat 3 linguri untură de gâscă Mod de preparare:
Se alege un ficat frumos, proaspăt şi alb, se îndepărtează vâna de sânge
şi locul unde a fost fierea şi se ţine două ore în apă puţin sărată. Se
şterge uşor cu o cârpă şi se aşază într-o cratiţă, cu untură…
Read more »
Read more »
Papricas de pui
30 July 2010
Ingrediente: 2 pui mijlocii 2 cepe 1 lingură untură 1 linguriţă făină 1
linguriţă boia de ardei Mod de preparare: Se taie puiul bucăţi, se
rumeneşte într-o tigaie cu puţină untură. Se prăjeşte separat în untură
ceapa rasă, se adaugă făina şi o linguriţă de paprica sau boia de ardei.
Se stinge cu…
Read more »
Read more »
Cornuri din aluat de cozonac
30 July 2010
Ingrediente: 500 g făină 25 g drojdie 2 gălbenuşuri 3 linguri ulei 100 g
unt proaspăt 3 linguri zahăr 1 lingură rom vanilie sau zahăr vanilat
1/2 linguriţă sare şi lapte cât se cere (circa 4 dl) Mod de preparare:
Se freacă drojdia cu o lingură de lapte călduţ. Se cerne în covată…
Read more »
Read more »
Curcan umplut
30 July 2010
Ingrediente: 1 curcan de 4 kg Ingrediente umplutură: 250 g pâine albă,
ficatul de curcan, 100 g unt proaspăt, 2 ouă, sare, piper, mărar tocat,
100 g ciuperci. Mod de preparare: Se curăţă curcanul, se spală în mai
multe ape. Se scurge bine, se sărează şi se lasă astfel să stea o oră.…
Read more »
Read more »
Sitarii umpluti
30 July 2010
Ingrediente: 6 sitari 1 ceapă mică 100 g slănină 100 g ciuperci 1
lingură unt 1 ou sare piper 200 g slănină 6 felii de pâine Mod de
preparare: Se pregătesc sitarii la fel ca pentru frigare. Se scot
intestinele, se taie mărunt împreună cu ceapa, slănina şi ciupercile. Se
prăjesc uşor 15…
Read more »
Read more »
Ciulama de rinichi
30 July 2010
Ingrediente: 1 rinichi de vacă sau 2 rinichi de viţel 2 linguri unt 1
lingură făină 2 ceşti zeamă de carne sare piper Mod de preparare: Se
face un sos alb de făină, prăjind uşor o lingură de făină într-o lingură
de unt, şi se stinge cu zeamă de carne. Se potriveşte de…
Read more »
Read more »
Ciulama de cartofi
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură untură 2 linguri făină 1 lingură
brânză rasă sare Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se taie feli
rotunde mai grosuţe şi se fierb în apă cu sare, fără să se sfărâme.
Separat se face un sos alb, dintr-o lingură de untură şi făină, care se
stinge…
Read more »
Read more »
Linte cu costita afumata
30 July 2010
Ingrediente: 500 g linte 300 g costiţă afumată 1 ceapă 1 căţel de
usturoi 1 lingură untură 1 lingură bulion 1 foaie de dafin sare Mod de
preparare: Se alege lintea, se spală şi se pune într-o cratiţă cu apă
rece să fiarbă pe jumătate, în clocote mici. Se prăjeşte uşor, cu o…
Read more »
Read more »
Pilaf de pui
30 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă 1 ceapă 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt
topit unt proaspăt cât o nucă sare Mod de preparare: Puiul tăiat
bucăţi se fierbe în apă cu o ceapă şi puţină sare. Bucăţile de pui
trebuie să fie acoperite de apă. Se fierbe la foc mic. Se…
Read more »
Read more »
Sitarii la frigare
30 July 2010
Ingrediente: 6 sitari 200 g slănină 1 lingură unt 6 felii de pîine sare
Mod de preparare: Sitarul nu este gustos dacă se pregăteşte imediat
după ce a fost vânat. Toamna trebuie ţinut cu pene cu tot, cel puţin 24
de ore, atârnat într-un loc bine ventilat, iar pe timp răcoros, poate
fi…
Read more »
Read more »
Ficat la gratar
30 July 2010
Ingrediente: 750 g ficat(vita,porc) 50 g unt proaspăt 1 praf de piper 1
linguriţă pătrunjel tocat 1/2 lingură unt topit Mod de preparare: Se
curăţă ficatul şi se taie felii cât mai egale ca grosime. Se presară cu
puţin piper, se ung cu unt şi se pun la fript pe grătarul încins, la…
Read more »
Read more »
Ostropel de rata
30 July 2010
Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 3 cepe 1/2 lingură făină 1
lingură bulion 2 căţei de usturoi sare 10 boabe piper 1 foaie de dafin 2
linguri oţet de vin Mod de preparare: Se curăţă raţa, se taie bucăţi,
se sărează şi se înăbuşă într-o cratiţă cu puţină untură. Dacă raţa…
Read more »
Read more »
Pulpa de berbec la tava
30 July 2010
Ingrediente: 2 kg pulpă 50 g slănină 1 căpăţână usturoi 1 lingură
untură sare Mod de preparare: Se alege totdeauna carne de berbec tânăr
şi care nu miroase. Totuşi, carnea de berbec nu se întrebuinţează
niciodată prea proaspătă şi se ţine cel puţin 2 – 3 zile după ce
animalul a fost tăiat,…
Cartofi cu smantana
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi chifle 2 ceşti lapte 1 lingură unt 1 ceaşcă
smântână sare Mod de preparare: Se spală cartofii (de preferinţă
cartofi chifle) şi se pun la fiert cu apă rece. Se adaugă puţină sare.
Se lasă să fiarbă circa 20 de minute, până încep să se moaie. Într-o
altă cratiţă…
Read more »
Read more »
Potarnichi cu smantana
30 July 2010
Ingrediente: 3 potârnichi 1 lingură unt 2 cepe mijlocii 1 ceaşcă
smântână 1 linguriţă făină sare piper Mod de preparare: Se curăţă
potârnichile ca pentru fript. Se pun la cuptor în tavă cu puţin unt şi
ceapă tăiată felii. Se întorc pe amândouă părţile şi se ţin până încep
să se rumenească. Separat,…
Read more »
Read more »
Miel pane
29 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne de miel 2 ouă 1 lingură făină 2 linguri
pesmet 3 linguri untură sare Mod de preparare: Se spală bucata de
miel, se taie în bucăţi late de 2 -3 degete. Se sărează şi se ţin 20 de
minute. Se dau în făină, apoi în ou şi la urmă…
Read more »
Read more »
Pulpa de vitel impanata
29 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 cepe 1 lingură untură 1
păhărel de vin alb 3 ceşti zeamă de carne sare Mod de preparare: Se
alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se sărează. Se împănează cu bucăţi de
slănină. Se aşază pulpa în tavă cu felii de ceapă, se unge…
Read more »
Read more »
Rinichi cu sos de mustar
29 July 2010
Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură unt topit 50 g unt proaspăt 1
păhărel vin 1 linguriţă muştar 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 1
linguriţă zeamă de lămâie sare piper Mod de preparare: Se curăţă de
pieliţe doi rinichi de viţel, se spală şi se usucă cu o cârpă. Se lasă
întregi.…
Read more »
Read more »
Rata cu masline
29 July 2010
Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 4 cepe 1 linguriţă făină 1
lingură bulion 200 g măsline sare Mod de preparare: Se prăjesc
bucăţile de raţă cu o jumătate lingură de untură (dacă raţa este grasă,
se pune fără untură în cratiţă, deoarece lasă singură grăsime). Se
adaugă câte puţină apă şi…
Read more »
Read more »
Iepure cu masline
29 July 2010
Ingrediente: 1 iepure 3 linguri ulei 4 cepe 250 g arpagic 209 g măsline
1 păhărel de vin 1 linguriţă bulion sare piper Mod de preparare: Se
curăţă şi se marinează iepurele. Se scoate bucata potrivită pentru
friptură, iar restul se taie în bucăţi. Se prăjeşte uşor în ulei ceapa
tăiată mărunt. Când…
Read more »
Read more »
Cotlete de caprioara
29 July 2010
Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură unt 2 linguriţe ulei sare Mod de
preparare: Se taie cotletele de circa 2 cm grosime şi se bat uşor ca să
se mai subţieze. Se pune într-o tigaie untul amestecat cu ulei. Când
grăsirnea este fierbinte, se pun cotletele şi se frig pe ambele părţi.
Nu trebuie…
Read more »
Read more »
Gogosi cu dulceata
29 July 2010
Ingrediente: 500 g făină 50 g zahăr 50 g unt 4 gălbenuşuri 25 g drojdie
1/2 linguriţă sare vanilie sau vanilină lapte cât se cere Mod de
preparare: Se moaie drojdia cu puţin lapte cald şi se amestecă cu 2 -3
linguri de făină, astfel încât să se obţină o cocă groasă ca o…
Read more »
Read more »
Mancare de rinichi
29 July 2010
Ingrediente: 6 rinichi de purcel, sau 2 rinichi de viţel, sau 1 rinichi
de vacă 3 cepe mijlocii 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă făină 1
ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 linguriţă bulion 1 păhărel de vin sare
piper Mod de preparare: Se curăţă rinichii de pieliţă, se spală în…
Read more »
Read more »
Prepelite la frigare
29 July 2010
Ingrediente: 6 prepeliţe câteva frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de
pâine 1 lingură unt sare Mod de preparare: Spre deosebire de alte
vânaturi, prepeliţele trebuie pregătite cât mai proaspete. Se jumulesc
cu puţin înainte de a fi pregătite. Se scot intestinele şi măruntaiele,
se pârlesc iute la flacără de spirt,…
Read more »
Read more »
Friptura de iepure
29 July 2010
Ingrediente: spinarea de la un iepure mare 100 g slănină afumată 1
căpăţână de usturoi 1 lingură unt sare Mod de preparare: Se curăţă
iepurele şi se lasă să se marineze, aşa cum s-a arătat mai sus. Se alege
partea bună de friptură, adică spinarea cu muşchii, la care se lasă şi
picioarele…
Read more »
Read more »
Mancare de cartofi cu slanina
29 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 1 lingură unt sau untură 100 g
slănină 2 ceşti zeamă de carne 1 lingură smântână sare piper Mod de
preparare: Se taie mărunt o ceapă şi se prăjeşte uşor cu o lingură de
unt, fără să se rumenească, împreună cu o bucată de slănină afumată,
tăiată…
Read more »
Read more »
Crochete de gris
29 July 2010
Ingrediente: 1 ceaşcă griş 3 ceşti apă sau lapte 2 ouă 1 lingură făină 2
linguri untură sare Mod de preparare: Se toarnă ca mai sus grişul în
apă sau în laptele care clocoteşte. Se pune sare. Se fierbe amestecând
mereu până se îngroaşă. Când s-a răcorit, se pun ouăle. Din această
compoziţie…
Read more »
Read more »
Limba rasol
29 July 2010
Ingrediente: 1 limbă cam de 1 kg 3 l apă 2 cepe 1 pătrunjel 10 boabe
piper 1 foaie de dafin sare Mod de preparare: Se spală limba în mai
multe ape, frecând-o cu puţin mălai pentru a se lua toată murdăria
dintre pori. Se scoate gâtlejul şi se ţine limba cel puţin…
Read more »
Read more »
Pui cu conopida
29 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 2 conopide mijlocii 1 ceapă 1 lingură unt sau
untură 1 lingură făină, 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se
prăjesc uşor bucăţile de pui cu unt şi cu o ceapă rasă, se aşază în
cratiţă. Se fierbe în apă cu sare, conopidă curăţită şi desfăcută în
buchete…
Read more »
Read more »
Pui cu fasole verde
29 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 1 kg fasole verde 1 ceapă mica 1 linguriţă
făină 1 linguriţă bulion 1 lingură unt sau untură 1 linguriţă pătrunjel
verde tocat sare Mod de preparare: Se prăjesc uşor bucăţile de pui în
unt sau în untură, se adaugă o ceapă dată pe răzătoare şi făina. Se
curăţă…
Read more »
Read more »
Creier cu rosii la cuptor
29 July 2010
Ingrediente: 1 creier de vacă sau 2 creieri de viţel 150 g ciuperci 4
roşii frumoase 2 linguri unt 1 lingură pesmet 1 lingură brânză rasă sare
Mod de preparare: Se curăţă creierul şi se fierbe . Se taie felii
subţiri. Se curăţă de asemenea câteva ciuperci, se taie felii şi se
înăbuşă…
Read more »
Read more »
Pulpa de vitel la tava
29 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne 1 lingură untură sare Mod de preparare:
Se alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se dă sare, se ţine o jumătate de oră,
se pune apoi în tavă, se unge cu unt sau cu untură şi se dă la cuptor
la foc potrivit. Se ţine o oră şi…
Read more »
Read more »
Cartofi cu ceapa
29 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 1 lingură untură, sare Mod de
preparare: Se fierb cartofii cu coajă. Se curăţă, se taie felii. Se taie
o ceapă mărunt, se pune la foc cu untura fierbinte. Când ceapa s-a
muiat, se adaugă cartofii şi sarea, şi se ţin pe foc până se
înfierbântă. Se…
Read more »
Read more »
Varza acra cu costita afumata si untura
29 July 2010
Ingrediente: 1 varză murată cam de 1 kg 300 g costiţă afumată 3 linguri
untură 1 linguriţă boia de ardei 10 boabe piper sare Mod de
preparare: Se taie o varză mare, murată, în felii. Dacă este prea acră,
se spală într-o apă sau două şi se scurge bine. Se taie costiţa afumată…
Read more »
Read more »
Friganele de aluat
29 July 2010
Ingrediente: 1 ou 3 linguri făină 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri
untură Mod de preparare: Se freacă bine într-un castron un ou cu trei
linguri pline de făină, cu grijă să nu se facă cocoloşi. Se subţiază cu
lapte, astfel încât să se obţină un aluat ceva mai gros ca la clătite.…
Read more »
Read more »
Salată cu peşte afumat şi caş
28 July 2010
Ingrediente: 1 salată verde 1 conservă şprot afumat 174 kg caş (de vacă
sau de oaie, după gust) 1 legătură de ceapă verde 1 legătură ridichi
2-3 roşii 1 legătură de mărar oţet şi ulei după gust un praf de cimbru
Mod de preparare: Scurgi întâi peştele de ulei, apoi îl scoţi din…
Read more »
Read more »
Spanac ardelenesc
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 1 lingură untură 2 linguri făină 1 ceaşcă de
lapte 2-3 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Alegi spanacul, îl
speli bine şi-l opăreşti în apă cu sare. Il scurgi si apoi îl toci puţin
pe un suport de lemn. Rumeneşti puţin făina în untură şi o stingi…
Read more »
Read more »
Mancarica de spanac cu marar
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 legături mărar 1 legătură ceapă verde 1
ardei gras 1 morcov 1 roşie 2 linguri făină 100 ml ulei Mod de
preparare: Cureţi spanacul şi-l laşi în apă rece. Cureţi şi ardeiul,
morcovul şi ceapa şi le tai mărunt sau le treci prin râzătoare, după
caz. Pui ceapa…
Read more »
Read more »
Spanac cu smantană si slănină afumată
28 July 2010
Ingrediente: 2 kg spanac 50-100 g slănină afumată 100 ml smântână 1
ceapă mică 3-4 căţei de usturoi sare şi facultativ zeamă sau sare de
lămâie Mod de preparare: Căleşti slănina tăiată mărunt la foc mic,
presând mereu bucăţile ca să iasă grăsimea şi să se rumenească puţin.
Adaugi ceapa tăiată mărunt, amesteci de…
Read more »
Read more »
Tocaniţă de urzici
28 July 2010
Alegi urzicile, le speli bine, le pui la fiert cu un pic de sare. Când
sunt fierte, le scurgi de apă şi le treci printr-un jet de apă rece. Le
laşi să se scurgă şi le toci mărunt. Intr-o tigaie faci un rântaş din
ulei şi 3 linguri de făină şi-l laşi pe foc…
Read more »
Read more »
Ridichi cu maioneza
28 July 2010
Cureţi 500 g de ridichi, le speli şi le dai pe răzătoarea cu ochiuri
mari. Presari apoi puţină sare şi le laşi deoparte ca să-şi lase zeama,
între timp, faci o maioneză dintr-un gălbenuş fiert sau crud, 1 lingură
muştar şi 250 ml ulei. Presezi apoi ridichile date pe râzătoare şi le
amesteci cu…
Read more »
Read more »
Ciulama de vitel
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 l apă 1 morcov 1 ceapă 1 pătrunjel 1 lingură
unt 1 lingură făină sare Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţele
potrivite. Se pune la fiert cu un litru de apă rece şi sare. Carnea
trebuie să fie acoperită cu apă. Când dă în clocot, se…
Read more »
Read more »
Chiftele de peste
28 July 2010
Ingrediente: 250 g peşte fără oase 2 chifle 2 ouă 2 linguri brânză rasă
sare piper 2 linguri făină 100 g ulei Mod de preparare: Se fac din
orice rest de peşte fiert, morun, păstrugă, şalău sau ştiucă. Se scot cu
grijă toate oasele şi pielea şi se toacă peştele mărunt. Se adaugă…
Read more »
Read more »
Fasole boabe cu carne
28 July 2010
Ingredinte: 600 g carne 400 g fasole uscată 1 lingură untură 2 cepe 1
lingură bulion sau 5 roşii 1 frunză de dafin Mod de preparare: Se
pregăteşte carnea la fel ca pentru mâncarea cu cartofi. Se alege fasolea
care nu lasă coji şi se fierbe separat, schimbând apa odată sau de
două…
Read more »
Read more »
Ciorbă de verdeţuri cu fidea
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg verdeaţă (urzici, spanac, ştevie, măcriş) 3 – 4
cartofi 2 morcovi 2-3 cepe 100 g fidea sare 4 l apă 1 legătură leuştean
1 legătură mărar 1/2 l suc de roşii 4 linguri ulei Mod de preparare:
Cureţi şi speli cartofii, morcovii şi ceapa, apoi tai cartofii cubuleţe,
morcovii rondele,…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu cireşe si esenţă de rom
28 July 2010
Ingrediente: 300 g făină 150 ml ulei 250 g zahăr 100 ml lapte 4 ouă
coajă rasă de lămâie 15 ml esenţă de rom 1 praf de copt 1 kg cireşe 2
linguri griş (sau pesmet) sare zahăr pudră zahăr vanilat Mod de
preparare: Freci gălbenuşurile cu 100 g zahăr, coaja rasă de…
Ciorbă de untişor
28 July 2010
Alegi un castron de frunze de untişor, le speli şi le pui la fiert în
apă cu sare. Strecori untişorul şi îl toci fin. Păstrezi zeama rămasă,
iar separat căleşti 6-7 fire de ceapă verde tăiată mărunt, le pui în
zeama în care a fiert untişorul şi le fierbi din nou. Presari o
legătură…
Read more »
Read more »
Calcan la cuptor
28 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg calcan 3 linguri unt 1/2 lingură făină 200 g
smântână sare piper Mod de preparare: Se curăţă un calcan de mărime
potrivită şi se pregăteşte ca pentru fiert. Se unge cu unt o farfurie
rezistentă la foc. Se sărează calcanul cât trebuie, se aşază în farfurie
cu partea albă în…
Read more »
Read more »
Supă de vara cu turnaţei
28 July 2010
O
reteta de supa de vara cu turnatei si gulii, morcovi, cartofi,
condiment, verdeata, faina, oua si smantana. Ingrediente: 2-3 gulii 1
legătură morcovi noi 2-3 fire de ceapă 300 g cartofi noi 1 linguriţă
condiment verdeaţă 60-100 g făină 1-2 ouă smântână Mod de preparare:
Cureţi legumele, le speli în mai multe ape,…
Read more »
Read more »
Ciorbă de lobodă cu crutoane
28 July 2010
Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu lobodă 1 legătură mărar 1
legătură pătrunjel 2-3 căţei de usturoi 1 lingură făină 2-3 felii de
pâine 1/2 l borş Mod de preparare: Speli loboda în câteva ape, o tai
mărunt o pui la fiert în apă cu sare. Desfaci făina într-o ceaşcă de
apă, pisezi…
Read more »
Read more »
Gutui cu carne
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg gutui 600 g carne 2 linguri untură 1 linguriţă făină 6
linguriţe zahăr sare Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi
potrivite. Se prăjesc în cratiţă cu o lingură de untură. Se amestecă din
când în când ca să nu se ardă Se spală gutuile (nu se curăţă de…
Read more »
Read more »
Miel cu spanac
28 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 2 kg spanac 1 linguriţă făină 2 linguri untură
1 ceapă 1 lingură bulion sare Mod de preparare: Se prăjesc în untură
bucăţile de carne cu o ceapă tăiată mărunt şi se adaugă un praf de
făină. Se curăţă spanacul, se spală în mai multe ape, se opăreşte şi…
Read more »
Read more »
Oua prajite in aluat
28 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 albuş 100 g făină 1 păhărel apă caldă drojdie cât o
alună sare 200 g ulei pentru prăjit Mod de preparare: Se fierb ouăle
tari, se curăţă de coajă şi se taie în două în lungime. Din timp se
pregăteşte astfel aluatul în care vor fi prăjite ouăle: se…
Read more »
Read more »
Stufat de miel
28 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 40 fire ceapă verde 20 fire usturoi verde 2
linguri untură 1 linguriţă de făină 1 pahar de borş sau 2 linguri oţet 1
lingură bulion sare Mod de preparare: Se taie carnea de miel în
bucăţi potrivite care se prăjesc cu o lingură de grăsime. Se adaugă un…
Read more »
Read more »
Cotlete de vitel pane
28 July 2010
Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură făină 2 ouă 2 linguri pesmet 2 linguri
untură sare Mod de preparare: Se taie cotletele groase de 2 cm. Se
îndepărtează bucăţica de os de la şira spinării şi pieliţa din lungul
osului. Se scurtează şi costiţa dacă este prea lungă. Se sărează. Se dau
prin făină,…
Read more »
Read more »
Cartofi copti
28 July 2010
Ingrediente: 12 cartofi mijlocii sare unt proaspăt Mod de preparare:
Se spală cartofii bine, apoi se şterg. Se presară cu sare, se pun în
cuptor. Se întorc pe o parte şi pe alta ca să-i cuprindă bine căldura.
Cartofii mijlocii se coc într-o oră şi jumătate. Când sunt gata se aşază
pe farfurie…
Read more »
Read more »
Cartofi din biscuiti
28 July 2010
Ingrediente: 20 biscuiţi 1 pahar lapte îndulcit 1 pahar nuci măcinate 1
lingură cacao rom şi vanilie Mod de preparare: Se moaie biscuiţii cu
laptele îndulcit. Se adaugă nucile măcinate, cacao, rom şi vanilie după
gust. Se amestecă, toate împreună şi se lasă până a doua zi la rece să
se pătrundă. Se…
Read more »
Read more »
Oua rascoapte portugheze
28 July 2010
Ingrediente: 5 ouă 500 g roşii 1 lingură unt 1 lingură brânză rasă sare
Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie
felii. Separat se spală câteva roşii nu prea coapte, se scot seminţele
şi se taie felii. O parte din aceste roşii se aşază pe fundul unei…
Read more »
Read more »
Piept de vitel umplut
28 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne 1 lingură pesmet 3 cepe 1 căţel usturoi 1
linguriţă vin alb 1 ou verdeaţă sare piper 1 lingură untură Mod de
preparare: Se alege o bucată de carne de la piept. Se scot oasele cu
grijă, ca să nu se sfărâme carnea, trăgându-le pe rând pe fiecare, sau…
Read more »
Read more »
Tocana de vitel
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 1
păhărel vin 2 -3 ceşti zeamă de carne 1 lingură bulion 1 căţel de
usturoi sare piper Mod de preparare: Se taie carnea de viţel în bucăţi
potrivite. Se pun într-o cratiţă să se prăjească cu o lingură de
untură.…
Read more »
Read more »
Ficat de vitel inabusit
28 July 2010
Ingrediente: 750 g ficat 50 g slănină 1 lingură unt 1 lingură făină 1
păhărel de vin 1 lingură bulion (sau 4 roşii) 2 ceşti zeamă de carne
sare piper foaie de dafin 1 fir de pătrunjel verde 1 fir de cimbru Mod
de preparare: Se curăţă ficatul de pieliţa de deasupra. Se…
Read more »
Read more »
Nuga
28 July 2010
Ingrediente: 6 albuşuri 350 g miere 350 g zahăr zeama de la 1/2 lămâie 1
pachet vanilie 350 g nuci 2 foi de tort Mod de preparare: Se freacă
bine într-un căzănel albuşurile cu mierea şi zahărul, până creşte
compoziţia ca o spumă (se freacă cel puţin o jumătate de oră). Se
adaugă…
Read more »
Read more »
Felii de parizer pane
28 July 2010
Ingrediente: 12 felii de parizer 1 lingură făină 1 ou 2 linguri pesmet 2
linguri untură (sau ulei) Mod de preparare: Se taie feliile de
parizer potrivit de groase şi se îndepărtează pieliţa dimprejur; se dau
prin făină, prin ou bătut şi pesmet şi se rumenesc frumos în untură
amestecată cu ulei. Se…
Read more »
Read more »
Creier fiert
28 July 2010
Ingrediente: 2 creieri de vacă sau 3 creieri de viţel 11 apă 1 lingură
otet sare Mod de preparare: Înainte de a fi curăţit, creierul trebuie
ţinut cel puţin o oră în apă rece, ca să iasă tot sângele şi cheagurile
care s-ar înegri la fiert. Se schimbă apa odată sau de două…
Read more »
Read more »
Biftec in faina
28 July 2010
Ingrediente: 250 g muşchi de vacă 1 lingură făină 2 linguri untură sare
Mod de preparare: Se curăţă muşchiul de pieliţe, se taie în bucăţi
potrivite. Se dă sare. Se usucă bine cu o cârpă, se dau prin făină, se
frig în untură fierbinte, întâi pe o parte, apoi pe cealaltă, ca şi…
Read more »
Read more »
Antricoate cu ceapa prajita
28 July 2010
Ingrediente: 6 antricoate 3 cepe mijlocii 2 linguri ulei sare Mod de
preparare: Se frig antricoatele la tavă sau la grătar. Se taie ceapa în
felii foarte subţiri. Se înfierbântă uleiul şi când acesta este bine
încins, se pune ceapa la prăjit dată prin puţină făină. Se amestecă uşor
cu o furculiţă până…
Read more »
Read more »
Pui cu mazare
28 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 750 g mazăre boabe verde 1 lingură unt 1
linguriţă făină 1 linguriţă zahăr sare 1 linguriţă mărar verde tocat
Mod de preparare: Puiul curăţit se spală în mai multe ape şi se taie în
şase sau opt bucăţi potrivite. Se înfierbântă untul şi se prăjesc uşor
bucăţile de…
Read more »
Read more »
Musaca de conopida cu carne macra
27 July 2010
Ingrediente: 1 conopidă frumoasă 500 g carne macră 1 ceapă 3 linguri
unt sau untură 1 ou sare piper 2 linguri pesmet Mod de preparare: Se
rup buchetele, fără cotoare, de la o conopidă frumoasă, se spală şi se
fierb pe jumătate în apă cu sare. Se scurg de apă. Se dă carnea…
Read more »
Read more »
Rulada de carne
27 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 100 g slănină (sau măduvă) 1 felie de pâine 2
cepe 2 ouă 1 linguriţă verdeaţă sare piper 1 Iinguriţă ulei 1/2 lingură
făină 1 lingură untură Mod de preparare: Se dă prin maşina de tocat,
carne de porc sau de viţel, împreună cu slănina şi o felie groasă…
Read more »
Read more »
Mititei
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne de vacă de la gât 200 g seu de vacă câte un
vârf de cuţit de piper chimen bicarbonat 1 căpăţână de usturoi sare
Mod de preparare: Se trec de trei ori prin maşina de tocat carnea
împreună cu grăsimea. Se sărează cât trebuie şi se lasă să stea…
Read more »
Read more »
Musaca de vinete cu carne macra
27 July 2010
Ingrediente: 4 vinete mijlocii 750 g carne macră 1 morcov 1 cartof 2
cepe 1 ou 2 linguri smântână sare piper 4 linguri untură 2 linguri făină
1 lingură pesmet 4 roşii sau 1 lingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne
sau apă Mod de preparare: Se aleg vinete mijlocii. Se taie fără…
Read more »
Read more »
Snitel rusesc cu sos
27 July 2010
O
reteta simpla de snitel rusesc din: carne macra, ulei, faina, untura,
rosii, unt, zahar, usturoi si sare. Ingrediente: 750 g carne macră 1
lingură ulei 1 lingură făină 3 linguri untură (sau ulei) Ingrediente
sos: 500 g roşii 1 linguriţă unt 1 linguriţa făină 1 bucăţică zahăr
usturoi sau cimbru sare Mod de…
Read more »
Read more »
Peste la cuptor cu ciuperci
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg peşte zarzavat de supă 500 g ciuperci 2 linguri unt 1
lingură făină 1 ceaşcă smântână sau lapte 100 g brânză rasă Mod de
preparare: Se fierbe în apă cu sare şi zarzavat, morun, nisetru sau
păstrugă. După ce s-a răcorit, se taie bucăţi mici. Se curăţă
ciupercile, se taie…
Read more »
Read more »
Scrumbii la tigaie
27 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg scrumbii 1 lingură ulei 1/2 lămâie frunze de
pătrunjel Mod de preparare: Se curăţă scrumbiile, se taie în două în
lung şi se sărează. Se încinge bine tigaia pe foc, fără unt şi fără
ulei, deoarece scrumbiile fiind grase, lasă singure grăsime. Se usucă
bine într-o cârpă curată, se ung…
Read more »
Read more »
Fasole verde cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 1 kg fasole 2 cepe 1 lingură untură 1
linguriţă făină 1 lingură bulion sau 4 roşii sare patrunjel Mod de
preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjeşte cu două cepe
tăiate mărunt şi cu o lingură de untură. După ce s-a rumenit carnea, se
adaugă făina,…
Read more »
Read more »
Morcovi cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 1 kg morcovi 3 linguriţe zahăr 1 lingură
untură 1 linguriţă făină sare Mod de preparare: Se pune carnea la foc
la fel ca pentru mâncarea cu cartofl. Se curăţă morcovii. Dacă sunt
mari, se taie felii subţiri; dacă se întrebuinţează carote mici,
rotunde, se lasă întregi. Se prăjesc…
Read more »
Read more »
Jumari cu branza
27 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 3 linguri.smîntînă 2 linguri brînză
rasă 3 felii de pîine tăiate cuburi sare Mod de preparare: Se bat
ouăle cu smântână şi sare. Se toarnă în tigaia în care s-a înfierbântat
untul. Se amestecă şi când încep să se prindă, se pune brânza rasă. Se
servesc cu…
Friptura inabusita
27 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 3 cepe
mijlocii 2-3 căţei de usturoi 1 lingură untură 2 foi de dafin 5 boabe
piper sare Mod de preparare: Se alege o bucată de pulpă sau altă carne
macră. Se sărează, se împănează cu slănină şi cu usturoi, se…
Read more »
Read more »
Rulada umpluta cu ficat
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 200 g ficat 50 g slăninâ 1 felie de pâine 1 ou
frunze de pătrunjel 3 cepe 1 lingură untură 1 ceaşcă zeamă de carne 1
păhărel de vin alb 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se alege
carne de sub coaste. Se bate bine cu ciocanul de…
Read more »
Read more »
Calcan prajit in unt
27 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg calcan 3 linguri lapte 100 g unt topit 2 linguri
făină 50 g unt proaspăt 1/2 lămâie frunze de pătrunjel Mod de
preparare: Se curăţă calcanul şi se taie în bucăţi potrivite, care se
ţin un sfert de oră într-un castron cu puţin lapte. Se încinge unt
într-o tigaie. Se…
Read more »
Read more »
Prune uscate cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 500 g prune uscate 2 linguri untură 1
linguriţă făină 6 linguriţe zahăr sare Mod de preparare: Se taie
carnea în bucăţi potrivite. Se prăjesc în cratiţă cu o lingură de
untură. Se amestecă din când în când ca să nu se ardă. Se spală
prunele, se opăresc, se…
Read more »
Read more »
Oua umplute cu branza
27 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 2 gălbenuşuri 2 linguri brînză 1 lingură smântână 1
lingură unt sare piper Ingrediente sos: 1 ceaşcă smântână, 1
linguriţă făină, sare. Mod de preparare: Se fierb ouăle tari. Se
curăţă şi se taie în două în lungune. Se scot gălbenuşurile şi se freacă
într-un castron cu două gălbenuşuri…
Read more »
Read more »
Varza dulce cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 1 varză frumoasă (cam de 1 kg) 1 ceaşcă borş 1
lingură bulion sau 4 roşii mijlocii 1 ardei gras 3 linguri untură sare
Mod de preparare: Se alege carne grasă şi se taie in bucati potrivite
.Se prajesc in cratita cu o lingura de untura . Se taie…
Read more »
Read more »
Omleta economica
27 July 2010
Ingrediente: 4 ouă 2 linguri făină 3/4 pahar lapte drojdie cât o nucă
1/2 lingura unt sare piper verdeaţă Mod de preparare: Se moaie cu
puţină apă o bucăţică de drojdie cât o nucă mică, se adaugă ouăle,
făina, se amestecă cu laptele (sau cu apă). Se adaugă sare, piper şi
puţină verdeaţă…
Read more »
Read more »
Supa de chimen
27 July 2010
Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 1 lingură chimen 1 lingură unt 1
lingură făină sare 6 felii de pâine tăiate cuburi Mod de preparare: Se
fierbe în apă o lingură de chimen şi zarzavat de supă. Se prăjeşte uşor
o lingură de făină cu o lingură de unt şi se stinge…
Read more »
Read more »
Supa de salata cu slanina
27 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 6 salate 1 ceapă 1 căpăţână de usturoi 1 lingură
untură 50 g slănină 2 ouă sare Mod de preparare: Se pune apa la foc.
Când dă în clocot, se adaugă sare, o ceapă şi câţiva căţei de usturoi,
toate tocate, şi câteva salate tăiate bucăţi. Separat se prăjesc…
Read more »
Read more »
Antricot la tava
27 July 2010
Ingrediente: 5 antricoate unt sare piper 2- cartofi 1 linguriţă hrean
Mod de preparare: Scoatem oasele superioare (vertebrele) lăsînd
numai-osul coastei şi dăm antricotului forma cotletului de viţel.
Curăţăm grăsimea de prisos şi tăiem carnea de la capetele osului.
Netezim antricoatele cu un ciocan de lemn, ca să aibă aceeaşi grosime.
Presărăm pe ambele…
Read more »
Read more »
Befstroganov
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi unt pentru prăjit 5 linguri bulion de roşii 1
ceaşcă zeamă de carne 5 linguriţe făină 10 cartofi 1 ceapă sare piper
smantană Mod de preparare: Curăţăm carnea, o tăiem bucăţi potrivite şi
din fiecare, facem bucăţeie mici, subţiri, lunguieţe (de 5-6 cm). Cu 3/4
de oră înainte de a…
Read more »
Read more »
Antricot inabusit
27 July 2010
Ingrediente: 5 antricoate unt sare piper 2-3 cartofi 1 ceapa verdeata
Mod de preparare: Curăţăm carnea fără să o tăiem în bucăţi, o preparăm
şi o prăjim. Cînd antricotul s-a rumenit pe amîndouă părţile, îl aşezăm
într-o cratiţă adîncă, adăugăm ceapa crudă curăţată, tăiata în bucăţi,
un buchet de verdeaţă şi o coajă de…
Read more »
Read more »
Biftec la tava
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi de vacă unt sare piper Mod de preparare:
Curăţăm muşchiul de grăsimea de prisos şi de tendoane. Tăiem felii in
curmezişul fibrelor. Punem fiecare bucată în mijlocul unui şervet ud şi
netezim cu ciocanul. Apoi tragem capetele şervetului şi le învîrtim.
Scoatem bucata din şervet şi o legăm cu sfoară…
Read more »
Read more »
Antricot la gratar
27 July 2010
Ingrediente: 5 antricoate potrivite sau 3 mai mari sare piper ulei unt
sau untură Mod de prearare: Curăţăm carnea de cartilaje şi de pieliţe.
Nu spălăm antricoatele ca să nu se ducă sucul, le ştergem cu o cîrpă
udă. Apoi le netezim cu ciocanul ca să fis de grosime egală, le ungem cu
ulei…
Read more »
Read more »
Vinete cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 3 vinete 750 g carne 1 ceapă 500 g roşii 2 linguri untură
sare pătrunjel verde apă sau zeamă de carne Pentru rîntaş : untură 1
linguriţă făină Mod de preparare: Alegem carne de vacă sau de viţel, o
tăiem în cuburi potrivite şi o prăjim puţin pe o parte şi pe alta,…
Read more »
Read more »
Tuslama
27 July 2010
Ingrediente: 2 picioare dc vacă 5 picioare de vitei mujdei de usturoi
sare Mod de preparare: Spălăm bine picioarele de vacă şi de viţel,
desfacem copita de pe os. Tăiem în două fiecare picior şi le punem pe
toate într-o oală cu apă rece. Aşezăm oala la foc mare şi cînd începe să
clocotească…
Read more »
Read more »
Tocana nationala
27 July 2010
Ingrediente: 750 g carne manzat sau porc 1 kg ceapă de arpagic 200 g
untură boia pentru culoare 650 g roşii (sau 2 linguri buiion de roşii) 2
ardei graşi sare Mod de preparare: Spălăm carnea şi o tăiem bucăţi
nu prea mari (după dorinţă). Punem într-o tigaie o lingură de untură.
Prăjim…
Read more »
Read more »
Ghiveci national
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 200 g mazăre 1 pătlăgică vanătă 400 g cartofi
200 g fasole verde 1 conopidă (sau varză mică) 1 dovlecel mare sau 5
dovlecei mici 25 g bame 1 ardei gras morcov pătrunjel păstamac telină
(rădăcină sau frunze) 300 g grăsime 3-4 cepe 500 g roşii mărar pătrunjel
verde sare…
Read more »
Read more »
Arpagic cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură untură 1 ceapă 500 g arpagic 1
lingură bulion de roşii 1 păhărel vin 1 foaie de dafin 2 căţei de
usturoi puţin oţet 1- 2 roşii Mod de preparare: Alegem carne de la
coaste, o tăiem în bucăţi şi o punem într-o cratiţă cu untură şi cu…
Read more »
Read more »
Praz cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 50 g carne 20-0 bucăţele praz 200 g grăsime ceapă 3 ceşti
apă 400 g roşii (sau 1 lingură bulion fiert) 1 linguriţă unt Pentru
rantaş : 1/2 linguriţă făină 1 linguriţă unt Mod de preparare: Spălăm
carnea (de preferinţă de viţel), lasăm să se scurgă şi o sărăm puţin.
Punem carnea…
Read more »
Read more »
Pilaf cu carne de vaca
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 ceapă 2 linguri unt (sau untură) sare piper
după gust 1 lingură bulion de roşii 1,5 1 apă clocotită 2 ceşti zeamă de
carne 1 ceaşcă orez Mod de preparare: Alegem carnea de vacă de la
spată sau de la coadă. O tăiem în bucăţi. Oasele le lăsăm …
Read more »
Read more »
Sarmale in varza dulce
26 July 2010
Ingrediente: 1 varză mare sau 2 mijlocii 750 g carne macră 1 felie
pâine 2 cepe 2 linguri orez 100 g untură sare piper mărar tocat
1crenguţă mică de cimbru 1 ardei gras 6 roşii sau 2 linguri bulion 1 l
borş Mod de preparare: Se dă prin maşină carnea de porc sau…
Read more »
Read more »
Praz cu carne
26 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 2 legături praz 1 lingură untură 1 lingură
bulion 1 bucăţică zahăr sare Mod de preparare: Se pune carnea la foc,
la fel ca pentru mâncarea de cartofi, nu se pune ceapă, deoarece prazul
are el singur miros tare. Se curăţă prazul. Se taie în bucăţi potrivite.
Se prăjeşte…
Read more »
Read more »
Rasol cu smantana
26 July 2010
Ingrediente: 1,250 kg carne de pe coaste zarzavat de supă 4 l apă 1
ceaşcă smântână 1 linguriţă făină 1 lingură brânză rasă sare Mod de
preparare: Se scoate carnea de pe coaste, se face o ruladă (sul), se
leagă cu aţă şi se pune la fiert ca mai sus, adăugând zarzavat ca…
Read more »
Read more »
Peste la cuptor cu macaroane
26 July 2010
Ingrediente: 500 g peşte 300 g macaroane 1/2 lingură făină 1 lingură
unt 2 ceşti lapte 1 lingură brânză rasă unt proaspăt cât o nucă Mod de
preparare: Se întrebuinţează resturi de orice peşte fiert, căruia i
s-au scos oasele şi pielea.Se fierb macaroanele în apă cu sare. Se face
un rântaş din…
Read more »
Read more »
Crochete de carne
26 July 2010
Ingrediente: 300 g carne fiartă (sau friptă) 1 ceapă mică 1/2 lingură
unt 2 linguri făina 2 ceşti zeamă de carne (sau apă) 2 ouă sare piper 1
lingură pesmet 50 g untură Mod de preparare: Carnea fiartă, rămasă de
la rasol, se dă prin maşină. Se prăjeşte apoi cu o lingură de…
Read more »
Read more »
Supa de ceapa
26 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 250 g ceapă 2 linguri unt o lingură făină sare 6
felii de pâine prăjită în unt 1 lingură brânză rasă Mod de preparare:
Se taie ceapa în felii foarte subţiri şi se pune la foc cu o lingură de
unt. Nu trebuie să se îngălbenească. Când începe să…
Read more »
Read more »
Supa crema de spanac cu galuste de paine
26 July 2010
Ingrediente: 1/2 kg spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2-3
cuburi condimente pe care le vei transforma în supă 1 cană de lapte
Mod de preparare: Speli şi cureţi bine spanacul şi-l pui în apă
clocotită cu sare pentru 10 minute. Apoi îl adaugi peste supa caldă (din
cuburi) o…
Read more »
Read more »
Marinata de peste
26 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte 100 g ulei 2 linguri făină 2 linguri oţet 2
linguri bulion 2 foi de dafin 10 boabe piper sare Mod de preparare:
Se pregăteşte peştele la fel ca la cel prăjit în ulei. Se lasă să se
răcească. În tigaia în care s-a prăjit peştele, se mai adaugă…
Read more »
Read more »
Platica la cuptor
26 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg plătică 3 linguri ulei 2 linguri oţet sare piper 1
lingură pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Se curăţă peştele, se
spală şi se dă sare. Se lasă să stea cu sare o jumătate de oră. Se pun
câteva linguri de ulei într-o tavă, se aşază peştele şi se dă…
Read more »
Read more »
Calcan fiert
26 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg calcan 21 apă sare 6 cartofi mijlocii 50 g unt
proaspăt Mod de preparare: De obicei calcanul nu se serveşte întreg.
Când este de mărime potrivită, se curăţă înăuntru, se taie cu o foarfeca
mare coada şi înotătoarele de jur împrejur şi se spală bine în mai
multe ape. Se…
Read more »
Read more »
Oua umplute in coaja lor
26 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 lingură smântână 1 felie de pâine sare piper 1
linguriţă mărar tocat Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, după ce
au fost bine spălate. Se lasă să se răcească. Se taie în lung, în două,
cu un cuţit ascuţit, astfel încât să nu se sfărâme coaja. Se scot…
Read more »
Read more »
Varza clujasca
26 July 2010
Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri
untură (ulei) 1 ceaşcă smântână sare piper Mod de preparare: Se
prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin maşină. Se toacă
potrivit de mărunt o varză frumoasă, se opăreşte cu apă clocotită cu
sare, se scurge foarte bine. Se…