Retete de Paste:
Pui cu tarhon
15 August 2010
Ingrediente:
2 pui 1 legătură mare de tarhon 1 lingură unt sau untură 1/2 lingură
făină Mod de preparare: Se pepară la fel ca mielul cu tarhon. Pofta
buna!
Read more »
Read more »
Omletă cu sparanghel şi napi
15 August 2010
Ingrediente:
9 ouă 500 g vîrfuri de sparanghel 100 g unt 4 linguri smîntînă sare 400
g napi 15 g făina Mod de preparare: Se fierbe sparanghelul tăiat bucăţi
de 3 cm împreună cu napii tăiaţi cuburi mici. După ce a fiert 15
minute, se strecoară, şi se fierbe 2 minute cu 3 linguri smîntînă,…
Read more »
Read more »
Chiftele prăjite cu garnitură de piure de cartofi
15 August 2010
Ingrediente: 600 g carne de vită 1 ou 1/2 ceapă sare piper 2 felii de
franzelă 120 g făină 160g ulei 400g cartofi 40g unt 1 pahar de lapte
Mod de preparare: Carnea se dă prin maşina de tocat cu ceapa tocată (sau
sotată) şi cu franzela muiată şi stoarsă, apoi se…
Read more »
Read more »
Borş moldovenesc de vită
15 August 2010
Ingrediente: 900 g came de vacă 1 rădăcină de pătrunjel 1 morcov 2
cepe 1varză dulce mai mică 1 sfeclă roşie 350 g cartofi mărar şi
pătrunjel verde 2 ardei graşi 250 g roşii sau bulion 3 linguri smîntînă
3/4 l borş sare 3 l apă. Mod de preparare: Carnea tăiată bucăţi…
Read more »
Read more »
Sos Solferino
15 August 2010
Ingrediente: 80 g unt 1 lingură pesmet de casă 2 linguri Maggi (sau
esenţă de carne) 1 legătură pătrunjel 1/2 lămîie sare piper Mod de
preparare: Pesmetul şi untul se rumenesc şi se sting cu zeama de lămîie
şi esenţa de carne. Se adaugă sare, piper şi pătrunjel tocat. Acest sos
se…
Read more »
Read more »
Sos olandez
15 August 2010
Ingrediente: 3 linguri oţet diluat piper alb 1 lingură sos alb 3-4
gălbenuşuri 100 g unt puţină zeamă de lămîie 50 g frişcă bătută fără
zahăr sare Mod de preparare: Se fierbe oţetul cu piperul alb pisat.
Apoi se pune sosul alb şi gălbenuşurile şi se amestecă la bain-marie cu
telul. Se…
Read more »
Read more »
Sos alb suprem de pasăre (veloute)
15 August 2010
Ingrediente: 60 g unt 2 linguri făină 1/2 l supă de pasăre 2 linguri
smîntînă puţină esenţă de ciuperci sare (eventual puţin Maggi) Mod de
preparare: Se face un rîntaş alb din unt şi făină şi se stinge cu supa,
esenţa de ciuperci şi Maggi. Se sărează şi se fierbe 5-6 minute.…
Read more »
Read more »
Anghemacht cu carne de vită cu garnitură de cartofi natur
15 August 2010
Ingrediente: 700 g carne de vită 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 2 cepe
120 g ulei 120 g făină sare piper zeamă de lămîie 1/2 lămîie 500 g
cartofi puţin bulion pastă Mod de preparare: Carnea se taie în bucăţi,
se sărează şi se înăbuşă în ulei, apoi se scoate şi, în…
Read more »
Read more »
Consomeu cu frecatei
15 August 2010
Ingrediente: 2 l consomeu 100 g făină 1 ou 2 gălbenuşuri sare 1
legătură de pătrunjel Mod de preparare: Se face un aluat vîrtos din
ouă, făină şi sare. Acest aluat se rade printr-o râzătoare mare şi se
firbe direct în supă circa 10 minute. La sfîrşit se adaugă pătrunjelul
tocat. …
Read more »
Read more »
Sos alb suprem de peşte
15 August 2010
Ingrediente: 60 g unt 2 linguri făină sare piper alb 1/2 l zeamă de
peşte 2 gălbenuşuri 2 linguri smîntînă 1/4 lămaie Mod de preparare:
Se face un rantaş alb din unt făină şi se stinge cu zeama de peşte. Se
pun sare, piper alb şi se fierbe 5 minute. Se adaugă…
Read more »
Read more »
Cartofi cu carne de vită
15 August 2010
Ingrediente: 700 g carne de vită 1,200 kg cartofi 120 g ulei 1
lingură de bulion (200 g roşii sau boia dulce) sare 2 cepe 1 legătură de
pătrunjel 200g smîntînă Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi, se
sărează şi se înăbuşă în ulei, apoi se pune ceapa tocată şi, cînd…
Read more »
Read more »
Consomeu finlandez
15 August 2010
Ingrediente: 2 l consomeu 3 ouă 100 g frişca lichidă sau lapte 100 g
făină 120 g caşcaval sau parmezan ras sare puţin zahăr 100 g unt Mod
de preparare: Se prepară un aluat subţire din făină, 80 g unt, sare,
zahăr, 3 gălbenuşuri, lapte sau frişcă, albuşurile bătute spumă şi…
Read more »
Read more »
Blanchet cu carne de vită cu garnitură de pilaf
15 August 2010
Ingrediente: 700 g carne de vită 120 g ulei 2 cepe 2 morcovi 1
rădăcină pătrunjel 150 g făină 2 gălbenuşuri sare piper zeamă de lămîie
250 orez 40 g unt Mod de preparare: Carnea se taie bucăţi, se fierbe
cu apă şi sare, apoi se pune zarzavatul şi ceapa tăiate bucăţi…
Read more »
Read more »
Borş muntenesc din piept de vită
15 August 2010
Ingrediente: 900 g piept de vacă 1/2 l borş 2 legături de leuştean 1
legătură de mărar 1 morcov 1 păstimac 1/2 ţelină 1 pătrunjel 1 ceapă 250
g roşii 2 ardei graşi sare piper 3 l apă Mod de preparare: Carnea se
taie bucăţi egale şi se pune la fiert cu…
Read more »
Read more »
Găluşte de griş
15 August 2010
Ingrediente:
4 linguri de griş 3 ouă 50 g unt sau untură sare Mod de preparare:
Grisul, gălbenuşurile şi untul se freacă bine, apoi se amestecă cu
albuşurile bătute spumă tare. Se pun cu o lingură în apă clocotită şi
se fierb în supă sau apă cu sare, circa 20 minute. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Sos napolitan
15 August 2010
Ingrediente: 1/4 sos alb Bechamel (sos din făină şi lapte) 80 g file
fiert afumat 100 g bureţi de fag 1 fileu de anşoa 30 g parmezan sau
caşcaval 1 gălbenuş 1 lingură smîntînă piper Mod de preparare:
Bureţii fierţi şi fileul se taie julien scurt şi se fierb cu sosul 2…
Read more »
Read more »
Stiuca umpluta la tava
15 August 2010
Ingrediente: 1 ştiucă umplută 200 g ulei 50 g apă Mod de preparare:
Preparăm ştiuca umplută ca mai sus, o legăm cu aţă, o ungem cu ulei şi
presărăm uşor cu făină. Apoi, într-o tavă lungă cît ştiuca turnăm ulei
mult (200 g), adăugind şi 50 g apă. Punem peştele şi’ dăm la cuptor,…
Read more »
Read more »
Marinata de nisetru
15 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 ceaşcă ulei oţet 2 foi de dafin 5-10
boabe de ienibahar 5-10 boabe de piper făină sare Mod de preparare:
Curăţăm nisetrul şi îl tăiem ca pentru zacuscă. Apoi îl sărăm şi îl
lăsăm să se scurgă. Zvîntăm bucăţile cu o cîrpă curată, le dăm prin
făină şi le…
Read more »
Read more »
Pui cu bame
14 August 2010
Ingrediente: 2 pui 500 g bame borş sau oţet 25 g unt sau untură puţină
zeamă de carne 1 ceapă 150 g roşii 1 ardei gras 1 legătură pătrunjel 1
legătură mărar 1 linguriţă zahăr sare piper Mod de preparare: Curăţăm
puii, îi tăiem în bucăţele şi îi spălăm. Scurgem apa şi sărăm puiul,…
Read more »
Read more »
Anghemacht de pui
14 August 2010
Ingrediente: 2 pui 2 lămîi 1 pătrunjel 125 g unt 30-35 g făină 1
legătură pătrunjel 1 legătură mărar sare piper Mod de preparare: Curăţăm
puii, îi tăiem în bucăţi de la încheieturi şi îi spălăm într-o apă.
Sărăm puţin bucăţile de carne, le ungem cu zeama de la 1/2 lămîie şi
lăsăm să…
Read more »
Read more »
Pilaf de melci
14 August 2010
Ingrediente: 30 melci 150-200 g ulei 1 ceapă l-2 linguri bulion de
roşii 1 ceaşcă orez sare piper Mod de preparare: Spălăm melcii, îi
curăţăm şi îi fierbem 10-15 minute cu căsuţa lor în apă clocotită. Apoi
îi scoatem, îi spălăm în 2-3 ape, căutînd să fie curaţi. Prăjim în ulei
o ceapă tocată…
Read more »
Read more »
Broaste
14 August 2010
Ingrediente: 30 broaşte 1 lămîie Pentru marinat : cîteva picături de
ulei lămîie sare piper Pentru pane : 2 ouă pesmet Mod de preparare: De
la broaşte nu se folosesc decît picioarele dinapoi pe care le spălăm
bine în apă rece. Le ştergem cu un şervet ca să se zvînte bine. Punem
sare, piper,…
Read more »
Read more »
Melci
14 August 2010
Ingrediente: 50 melci 1 lingură otet 1 ceapă puţin unt amestecat cu
ulei 1 păhărel de vin 1 pahar de apă 1 foaie de dafin 1 legătură de
pătrunjel 5 cătei de usturoi sare piper Mod de preparare: Punem melcii
în apă rece cu puţină sare. Ii spălăm bine, apoi îi fierbem la foc…
Read more »
Read more »
Sufleu de raci
14 August 2010
Ingrediente: 20-25 raci 10 linguri sos alb 1 lingură caşcaval
(parmezan) sare piper 2 oua Mod de preparare: Preparăm un sos alb, mai
gros decît de obicei. Adăugăm caşcaval ras, sare şi piper. Curăţăm
gîturile de la racii fierţi, le tăiem în felii de 1-2 cm şi le punem în
sosul alb. Peste sos…
Read more »
Read more »
Salata de scoici
14 August 2010
Ingrediente: 40 scoici 50 g ulei 1 lămîie sare pătrunjel Mod de
preparare: Spălăm bine scoicile de mare şi le punem într-o cratiţă, cu o
ceaşcă de apă, să fiarbă acoperit. Cum încep să fiarbă, scoicile se
deschid. Atunci le luăm de pe foc, scoatem carnea din ele şi o punem
într-o farfurie. Strecurăm…
Read more »
Read more »
Pilaf de raci
14 August 2010
Ingrediente: 30 raci 1 ceaşcă orez 1 ceapă 100 g ulei Mod de preparare:
Prăjim orezul foarte puţin în ulei. Prăjim ceapa şi o amestecăm cu
orezul. Fierbem racii, apoi despărţim gîtul de spate, însă nu de tot, ci
numai atît, cît să punem în raci orezul prăjit. Apoi aşezăm gîtul la
loc şi…
Read more »
Read more »
Scoici de mare (midii) prajite
14 August 2010
Ingrediente: 40 scoici aluat de prăjit 200 g ulei 10 linguri de
scordolea (sau o lămîie) Mod de preparare: Scoicile, ca şi racii,
trebuie să fie vii. Le spălăm bine şi scoatem cu băgare de seamă carnea
din ele. Preparăm, o compoziţie subţire de făină, ulei şi sare prin care
trecem scoicile înainte de…
Read more »
Read more »
Raci fierti in vin
14 August 2010
Ingrediente: 30 raci 1-2 1 vin alb puţin cimbru 1 foaie de dafin
pătrunjel verde 1 ceapă 1 morcov ardei roşu 1 praf de şofran sare 5-10
boabe de piper Mod de preparare: Turnăm într-o oală 1-2 1 de vin alb,
adăugăm cimbru, foaie de dafin, pătrunjel verde, ceapă şi morcov (tăiat
in felii),…
Read more »
Read more »
Raci cu mujdei
14 August 2010
Ingrediente: 30 raci 1 morcov mare 1 pătrunjel potrivit 1 ceapă mare
2-3 cătei de usturoi sare piper boabe pătrunjel 4 căpăpatani de usturoi
pentru mujdei Mod de preparare: Punem la fiert 1 1 apă cu zarzavat, sare
(mai multă de cît de obicei) şi boabe de piper. Lăsăm să fiarbă o oră.
In…
Read more »
Read more »
Peste cu maioneza
14 August 2010
Ingrediente: 7,500 kg peşte 10 linguri de maioneză garnitură (aspic,
gîturi de raci, produse marinate) Mod de preparare: Fierbem peştele
întreg ca pentru rasol. După ce se răceşte îl acoperim cu maioneză şi
îl dăm la gheaţă. Peste maioneză facem cu cornetul o reţea de aspic,
garnisim cu gîturi de raci şi cu produse…
Read more »
Read more »
Peste a la grec
14 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 kg roşii 1 ceapă 1 lămîie 5 căţei de
usturoi 250 g spanac 250 g măcriş 5 linguriţe pătrunjel tocat 5
linguriţe mărar tocat 5 linguri ulei 1 legătură ceapă verde sare piper
Mod de preparare: Radem solzii peştelui, scoatem intestinele,
spintecîndu-1 pe la burtă. Dacă este mic (scrumbii,…
Read more »
Read more »
Pestisori prajiti (taraitori,baboi,obleti,albisoara,chitici)
14 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte grăsime încinsă făină pătrunjel verde sare
Mod de preparare: Unii peştişori îi curăţăm de solzi. Pe alţii îi
ştergem numai cu o cîrpă. Scoatem măruntaiele şi îi zvîntăm într-un
şervet. Peştişorii mici îi înşirăm pe o ţepuşe de lemn. îi dăm în
făină şi îi prăjim în grăsime încinsă. După…
Peste sarat cu scordolea de cartofi
14 August 2010
Ingrediente: 1 kg peşte Scordolea : 3 cartofi 1 căpăpnă usturoi 4-5
nuci 150-200 g ulei puţin otet sare Mod de preparare: Punem din ajun
peştele sărat (somn sau alt peşte mare) în apă. A doua zi tăiem bucăţi
potrivite şi le fierbem 15 minute în apă clocotită. Pregătim scordoleaua
: punem cartofi mari…
Read more »
Read more »
Stiuca umpluta
14 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte 2 cepe 4 linguri ulei 1 feliufă de pîine
putin zahăr 1 albuş 1/2 lămîie zarzavat de supă 2-3 cepe sare piper 1
rădăcină hrean ras amestecat cu otet (sau 10 linguri sos tartar) Mod de
preparare: Radem solzii de pe ştiucă. Tăiem pielea în jurul gîtului şi
lîngă aripioare,…
Read more »
Read more »
Zacusca de salau
14 August 2010
Ingrediente: 750-850 g peşte 2 cepe 500 g roşii 2 morcovi 125 g măsline
25 g capere 125 g arpagic (mărunt) 1 linguriţă piper (boabe) 125 g
ulei 1 păhărel vin (vechi) sau zeamă de peşte făină 1 vîrf de cutit
boia 3 foi de dafin 5-10 boabe de ienibahar 2 lămai sare Mod…
Read more »
Read more »
Nisetru prajit
14 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 ceaşcă ulei (sau untură) putină făină
boia Mod de preparare: Tăiem bucăţile de nisetru în două, în lung ; le
batem în făină amestecată cu puţină boia,apoi le prăjim în tigaie, în
ulei sau în untură. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Sos Litoral romanesc
14 August 2010
Ingrediente: 12 midii sau scoici 1/4 l sos alb de peşte 2 gălbenuşuri
50 g unt sare piper alb 2 fileuri sardele de Lisa (conservă) 25 g
capere 1/2 legătură asmăţui vin apă Mod de preparare: Scoicile se
fierb 10 minute cu vin, 10 g unt, sare şi puţină apă. Sosul de…
Read more »
Read more »
Ouă umplute cu file afumat cu garnitură de budincă de urzici
14 August 2010
Ingrediente: 1,800 kg urzici 300 g file afumat 150 g unt 6 căţei de
usturoi nucşoară rasă 12 ouă puţin sos de friptură Mod de preparare:
Urzicile se spală bine şi se fierb 10 minute în apă cu sare. Se
strecoară şi se toacă mărunt, într-o cratiţă se pun 80 g unt…
Read more »
Read more »
Ouă umplute cu friptură de miel cu garnitură de anghinare
14 August 2010
Ingrediente: 12 ouă 18 bucăţi de anghinare sare piper 3 linguri
smîntînă 600 g carne de miel 1 ceapa 120 g ulei 5 căţei de usturoi 3/4
pahar vin roşu 3/4 lingură făină 1 1/2 pahar supă Mod de preparare:
Carnea de miel se frige cu ulei, ceapă şi usturoi. Se scoate…
Read more »
Read more »
Borş de perişoare
14 August 2010
Ingrediente: 1 kg oase de vacă 500 g came de vacă 20 g orez 1 ou sare
piper 1/2 l borş 1 morcov 1/2 ţelină 1 ceapă 1 albitură 200 g roşii 1
legătură de pătrunjel 1 legătură de leuştean 4 l apă Mod de preparare:
Oasele se fierb în 4 1…
Read more »
Read more »
Consomeu cu ciuperci şi stridii sau midii ori scoici
14 August 2010
Ingrediente: 2 l consomeu 1/2 pahar vin roşu 150 g ciuperci fierte 20
stridii piper alb pisat 100 g şuncă slabă Mod de preparare: Consomeul
se serveşte cu ciupercile, scoicile sotate cu costiţă tăiată julien,
vinul şi piperul. Separat se servesc canapele cu icre de ştiucă sau
negre, ori de Manciuria. Pofta…
Read more »
Read more »
Supă din piept de vită
14 August 2010
Ingrediente: 600 g piept de vită 200 g cîrnăeiori afumaţi 200 g şuncă
afumată 400 g varză acră cimbru 1 ceapă piper 1 1/2 l apă 1/2 lingură
făină 60 g unt sau ulei 2 linguri smîntînă 1 legătură mărar 1/2
linguriţă boia Mod de preparare: Carnea se taie bucăţele egale şi…
Read more »
Read more »
Tăiţei de casă
14 August 2010
Ingrediente:
2 ouă 200 g făină 1 vîrf de cuţit sare apă Mod de preparare: Se cerne
făina, în mijlocul ei se sparg cele 2 ouă, se adaugă sarea şi puţină
apă. Se frămîntă pînă ce devine mai tare. Se întinde o foaie subţire cu
merdeneaua. Se aşază pe o faţă de masă şi…
Read more »
Read more »
Găluşte din ficat
14 August 2010
Ingrediente:
200 g ficat 2 ouă 50 g de unt 1 lingură de pesmet cernut cu o sită fină
sare piper Mod de preparare: Ficatul se dă prin maşina de tocat cu
sită fină, apoi se amestecă bine, cu ouăle, sare, piper şi cu pesmetul.
Se ia compoziţia cu o lingură şi se fierb…
Read more »
Read more »
Borş ţărănesc din carne de vită
14 August 2010
Ingrediente: 900 g carne de vită grasă (piept, coadă) 350 g roşii
zarzavat de supă 1/2 varză mică sare piper 3 linguri smîntînă 1 legătură
pătrunjel 1/2 l borş 3 l apă Mod de preparare: Carnea tăiată bucăţi
mai mici, egale, se fierbe în 3 1 apă şi sare. Pe parcurs se…
Read more »
Read more »
Găluşte din făină
14 August 2010
Ingrediente: 6 linguri de făină 3 ouă 50 g unt sau untură 3 linguri
de apă sare Mod de preparare: Se prepară un aluat din cele de mai sus
amestecate bine. Găluştele se iau cu o lingură şi se fierb în apă cu
sare circa 20 minute. Se strecoară şi se mai…
Read more »
Read more »
Bame cu carne de vită
14 August 2010
Ingrediente: 700 g came de vită 800 g bame 1 lingură bulion sau 300 g
roşii 1 ceapă 1 lingură făină sare 1 lingură oţet 1 legătură de
pătrunjel 120 g ulei 1/2 pahar vin Mod de preparare: Carnea se taie
bucăţi, se sărează şi se înăbuşă cu puţin ulei. Cînd…
Read more »
Read more »
Sos Colbert
14 August 2010
Ingrediente: 1/4 fir de praz, 1 cutie de peşte ton în ulei, 50 g
limbă de porc afumam fiartă, 1/4 l sos bernez Mod de preparare: Prazul
tăiat julien scurt se căleşte puţin. Apoi se amestecă cu sosul bernez
bine încălzit la bain mărie şi cu limba şi tonul tăiate mărunt. …
Read more »
Read more »
Sos grecesc
14 August 2010
Ingrediente: 1 ceapă 1 ţelină mică 1 bucată de anghinare sau napi 80 g
peşte afumat (somn sau chefal) 1/4 1 sos alb veloute 60 g unt maghiran
1/2 pahar vin dulce pătrunjel Mod de preparare: Ceapa, ţelina şi
anghinara se taie julien scurt şi se sotează cu unt. Se fierb apoi…
Read more »
Read more »
Salată de păpădie cu ceapa
14 August 2010
Ingrediente:
700g păpădie 3 fire ceapă verde 3 linguri oţet de 3° 3 linguri ulei
sare Mod de preparare: Păpădia tînără se spală bine şi în ultima apă se
pune sare. Se strecoară şi se pune pe un şervet la scurs. Sosul se face
din oţet, sare, ulei şi ceapă tăiată şi se amestecă intr-o…
Read more »
Read more »
Salată rusească
14 August 2010
Ingrediente: 600g cartofi 750g morcovi 750g fasole verde 150 g mazăre
180g castraveţi acri 1 măr crud 2 ouă 1 linguriţă muştar 1 fir ceapă
verde 250g ulei 1/2 lămîie piper 3 roşii 2 salate verzi 2 gălbenuşuri
Mod de preparare: Se curăţă morcovii, fasolea şi mazărea şi se fierb.
Cartofii se fierb…
Read more »
Read more »
Consomeu cu clătite
14 August 2010
Ingrediente: 2 l consomeu 80 g făină 1 ou 1 gălbenuş sare 1/4 l lapte
60 g ulei 10 g zahăr nucşoară rasă Mod de preparare: Se amestecă bine
făina, ouăle, sarea, zahărul, 20 g ulei, apoi laptele şi nucşoara. Se
fac clătitele şi se prăjesc cu restul de ulei . Clătitele se…
Read more »
Read more »
Zdrenţe
14 August 2010
Ingrediente:
3 linguri de făină 2 ouă puţin lapte sau apă sare Mod de preparare:
Făina se amestecă bine cu ouăle, laptele şi puţină sare. Aluatul trebuie
să fie moale ca smîntînă. Se pune într-un cornet de hîrtie şi, cînd
supa sau apa începe să clocotească, se toarnă zdrenţele din cornet.
Pofta buna…
Read more »
Read more »
Consomeu simplu
13 August 2010
Ingrediente: 2 kg oase vacă 200 g came de vită fără os 200 g telină
150 albitură 200 g morcovi piper 150g ceapă 2 ouă sare 25g coniac
Mod de preparare: Se opăresc oasele de vacă, se pun la fiert cu apă rece
şi cînd clocoteşte se spumează, apoi se introduc…
Read more »
Read more »
Sos carpatin
13 August 2010
Ingrediente: 60 g costiţă afumată 1 ceapă 100 g bureţi 2 ardei graşi 3
linguri sos alb 1 lingură smîntînă sare piper boia 40 g unt 1 /2 pahar
apă Mod de preparare: Costiţa, ceapa, bureţii şi ardeii se taie julien
şi se sotează cu unt, ca sare şi piper. Se fierb…
Read more »
Read more »
Sos indian
13 August 2010
Ingrediente: 1 ceapă 1 măr 40 g costiţă afumată 1/2 lingură făină
boia de ardei sau pudră de curry 50 g unt sare 2 linguri smîntînă 1/4 l
supă 3 bucăţi cuişoare Mod de preparare: Costiţa se taie şi se sotează
în unt cu ceapa tocată, apoi se pune mărul tăiat bucăţi…
Read more »
Read more »
Scrumbie de Dunare la gratar
13 August 2010
Ingrediente: 1 kg peşte 2 linguri ulei l, 1/2 lămîie 1 foaie de dafin
piper (praf) 2 legături de mărar (ori pătrunjel) sare Mod de preparare:
Curăţăm scrumbiile, scoatem urechile, tăiem burta, le spălăm, le sărăm
puţin şi le lăsăm să stea 15 minute. Ungem cu ulei o hîrtie pergament,
învelim în ea peştele…
Read more »
Read more »
Nisetru maresal
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte ou pesmet unt Mod de preparare: Fierbem
nisetrul şi după ce se răceşte, îl tăiem în felii pe care le muiem întîi
în ou bătut, apoi le batem în pesmet, în unt şi din nou în pesmet. Cu
10 minute înainte de a sprvi la masă, prăjim bucăţile pe amîndouă…
Read more »
Read more »
Pastrav fiert
13 August 2010
Ingrediente: 1 kg peşte 1, 1/2 lămîie 500 g cartofi 1 lingură unt 1
legătură pătrunjel Mod de preparare: Alegem păstrăvi mici, îi curăţăm,
îi spălăm şi cu 10-15 minute înainte de a servi la masă, îi punem în
vasul de peşte, în apă clocotită şi sărată. Acoperim şi lăsăm să fiarbă
încet 10-12…
Read more »
Read more »
Palamida
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte ulei sare piper Mod de preparare: Pălămida
se spală şi se .taie în bucăţi, după plac. Se frige la grătar sau se
prăjeşte ca şi nisetrul. Pălămida la grătar seserveşte cu vinegretă.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Nisetru la gratar
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 lămîie Mod de preparare: Curăţăm peştele
şi tăiem bucăţile ca pentru zacuscă. Le punem pe grătar şi le ţinem mai
mult, pentru ca peştele să fie bine rumenit. Frigem la un foc potrivit,
încet, pe o parte, apoi pe cealaltă şi mai întoarcem o dată. Pregătim
două farfurii fierbinţi.…
Read more »
Read more »
Zacusca de nisetru
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg de peşte 1/2 ceaşcă ulei făină 5-10 boabe
ienibahar 2 foi de dafin 1 morcov 100 g măsline 50 g capere 5-6 roşii
150 g arpagic 3 cepe 2 lămai 1/2 pahar vin 5-10 boabe de piper sare
piper pisat măsline Mod de preparare: Alegem o bucată de nisetru şi o…
Read more »
Read more »
Crap prajit
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte făină un vîrf de cuţit de boia 1 lămîie
pătrunjel verde sare Mod de preparare: Curăţăm crapul de solzi şi de
intestine, îl spălăm şi îl tăiem în felii late (6-7 cm). Fiecare felie o
despicăm în două pe la spinare, scoatem vertebrele cu un cuţit ascuţit
şi dăm sare.…
Read more »
Read more »
Salată Delta Dunării
13 August 2010
Ingrediente: 300g cartofi 220g castraveţi verzi 200g roşii 6 fire
ceapă vrede 750g măsline 4 ardei graşi 1 lingură oţet de 3° 5 linguri
ulei 3 ouă 1 cutie crevete sau 24 raci 1 legătură verdeaţă Mod de
preparare: Castraveţii se curăţă de coajă, se taie felii subţiri şi se
sărează. Roşiile,…
Sos Edinburgli
13 August 2010
Ingrediente: 1/4 l sos alb Bechamel (sos din făină şi lapte) 2
linguri supă de peşte 1 linguriţă muştar 20 g pastă de anşoa 1/2 lămîie 1
castravecior murat Mod de preparare: Sosul se fierbe 2 minute, cu
esenţă de peşte, apoi se pune pasta de anşoa, muştarul dizolvat în apă,
castraveciorul…
Read more »
Read more »
Sos Choron cald
13 August 2010
Ingrediente: 300 g roşii cimbru 2 căţei usturoi 4 linguri sos olandez
sare zahăr Mod de preparare: Roşiile curăţate şi tăiate se fierb cu
cimbru şi usturoiul tocat pînă ce a scăzut. Se dă prin sită fină şi se
amestecă cu sosul olandez, zahăr şi sare. Se serveşte cald. Pofta
buna!
Read more »
Read more »
Plachie de crap
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte 7-8 cepe mari l, 1/2 ceaşcă ulei 3-4 roşii 1
păhărel de vin pătrunjel verde piper sare Mod de preparare: Curăţăm
solzii, spălăm repede peştele ji îl crestăm după numărul bucăţilor.
Frecăm cu puţină sare şi piper. Tăiem ceapa în două, apoi în felii
subţiri şi o prăjim uşor în…
Read more »
Read more »
Salată de napi
13 August 2010
Ingrediente: 700g napi 80 g ulei 1/2 lămîie 1-2 gălbenuşuri sare
Mod de preparare: Napii se curăţă şi se fierb circa 5 minute în apă cu
sare, apoi se taie felii mai groase. Se face apoi o maioneză din ulei,
sare, 2 gălbenuşuri şi zeamă de lămîie şi se amestecă cu napii.…
Read more »
Read more »
Lin rasol
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 lămîie 1 ceapă zarzavat de supă 5-6
cartofi măsline sare oiper (boabe) Mod de preparare: Alegem lin mare
de rîu (nu de baltă), cu solzii galbeni. Linul de baltă bate în negru.
Opărim linul cu apă clocotită, însă puţin răcorită, ca să nu se ia
pieliţa peştelui. Scoatem…
Read more »
Read more »
Sos ducesa
13 August 2010
Ingrediente: 1/4 l sos suprem de pasăre 100 g vîrfuri de sparanghel 1
piept de pasăre 60 g ficat de pasăre 2 gălbenuşuri puţin pătrunjel 1
lingură smîntînă Mod de preparare: Ficatul se fierbe 4 minute cu
puţină apă şi sare. Sosul suprem de pasăre se pune la fiert şi se
adaugă…
Read more »
Read more »
Salată sibiană
13 August 2010
Ingrediente: 500g cartofi 300g bureţi 2 mere sare 1 castravete 100
crenvurşti 1 ardei iute 1 legătură mărar 2 linguri smîntînă 1 lingură
oţet 3 ouă 8 felii salam de Sibiu 1 lingură maioneză 1 salată verde 2
fire de ceapă verde Mod de preparare: Cartofii şi bureţii fierţi se
taie felii…
Read more »
Read more »
Marinata de crap
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte otet 1 ceaşcă ulei 5-6 cepe mari 2 foi de
dafin 1 linguriţă piper (boabe) 1 linguriţă ienibaliar 1/2 linguriţă
zahăr 1 lingură bulion de roşii 1 lămîie făină sare Mod de preparare:
Alegem un crap mare (1,500 kg socotit fără cap şi coadă) II curăţăm de
solzi, îl spintecăm…
Read more »
Read more »
Burta de crap,saramura
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte lămîie şi ulei (de uns peştele) ardei mici
verzi saramură cu ardei roşu Mod de preparare: Curăţăm crapul şi tăiem
capul şi coada ; apoi îl despicăm în două jumătăţi. Separăm burta
printr-o tăietură făcută în lungul fiecărei jumătăţi, de la cap spre
coadă, prin dreptul şirei spinării Spălăm bucăţile,…
Read more »
Read more »
Supă din piept de vită, raţă şi carnăciori
13 August 2010
Ingrediente: 600 g carne de raţă 600 g piept de vacă 150g cîrnăeiori
afumaţi sare puţin magheran cimbru piper 2 legături de mărar 1/2 ţelină 1
sfeclă roşie 1 morcov 1 păstîrnac 2 fire praz 3 linguri smîntînă 3 l
apă Mod de preparare: Pieptul de vacă se pune la fiert, se…
Read more »
Read more »
Ouă umplute cu ficat cu garnitură crutoane din foitaj
13 August 2010
Ingrediente: 12 ouă 500 g ficat de pasăre sau de porc 1 ceapă 15 g
făină 150 g unt sare piper 3 linguri vin roşu sos Madera 12 crutoane
coapte din foitaj Mod de preparare: Ouăle se fierb 10 minute, se scot
cojile, se taie în două şi se scot gălbenuşurile. Ficatul…
Read more »
Read more »
Ouă umplute cu costiţă şi varză cu garnitură de cîrnaţi ardeleneşti prăjiţi
13 August 2010
Ingrediente: 12 ouă 24 bureţi mari de fag {păstrăvi) sare piper 500 g
cîrnaţi 3/4 pahar vin roşu 15 g faină 120 g untură 3 mere 500 g varză
creaţă 1 ceapă 50 g costiţă puţin sos la friptură Mod de preparare:
Costiţa, merele, ceapa şi varza se taie mărunt şi se sotează…
Read more »
Read more »
Sos diplomat
13 August 2010
Ingrediente: 1/4 l sos suprem 700 g ciuperci 40 g unt 1 anghinară sos
Worcester zeamă de lămîie 1 lingură smîntînă Mod de preparare:
Ciupercile şi angliinara se taie julien şi se fierb, în sosul suprem, 5
minute Se adaugă apoi untul de vaci, zeama de lămîie şi smîntînă.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Salată dobrogeană cu miel
13 August 2010
Ingrediente: 300 g came de miel friptă 250 g cartofi 3 ouă 150 g
morcovi 3 fire ceapă verde 150 g ficat de miel 2 gogoşari 2
castraveciori acri 2 legături mărar sare piper muştar 80 g ulei 1
lingură oţet Mod de preparare: Carnea de miel friptă se taie felii
egale.…
Read more »
Read more »
Ouă umplute cu carne de porc cu garnitură de budincă de cartofi
13 August 2010
Ingrediente: 12 ouă 2 gălbenuşuri 600 g cartofi 120 g unt piper sare
cimbru nucşoară rasă 500 g carne de porc 1 ceapă 1 morcov 3 linguri
făină 1/3 l supă 3/4 pahar vin Mod de preparare: Ouăle să fierb 10
minute, se scot cojile, se taie în două şi se scot…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail Mexican Martini (video)
13 August 2010
Supă simplă de vită
13 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne de vită (piept, rasol alb, coadă, pulpă
cu os cu măduvă) 2-3 morcovi 1 legătură pătrunjel 1 păstîrnac 1 ţelină
mai mică 2 cepe sare piper boabe partea albă de la un fir de praz 4 l
apă Mod de preparare: Carnea se spală şi se pune într-o…
Read more »
Read more »
Salată de morcovi
13 August 2010
Ingrediente: 700 g morcovi 2 linguri oţet 3° 2 linguri ulei sare
puţin zahăr 1/2 legătură pătrunjel Mod de preparare: Morcovii mai mici
(carote), se curăţă şi se fierb în apa cu sare 40-45 minute. Se
strecoară, se taie felii şi se amestecă cu sosul, făcut din oţet, ulei,
sare, puţin zahăr.…
Read more »
Read more »
Orez cu prune
13 August 2010
Ingrediente: 250 g prune uscate 3 linguri zahăr 1/2 ceaşcă orez 1
lingură unt Mod de preparare: Se spală bine prunele uscate şi se fierb
în apă. Separat într-o cratiţă mică, se ard, trei linguri de zahăr, nu
prea tare, ca să nu prindă gust amar, şi se sting cu zeama în…
Read more »
Read more »
Omletă ţărănească cu garnitură de sote de ardei cu ceapă, costiţă şi carnăciori
13 August 2010
Ingrediente: 9 ouă 6 ardei graşi 150 g costiţă afumată 220 g
cîrnăciori afumaţi 6 fire ceapă verde 1 legătură mărar 100 g ulei sare
piper 1lingură smîntînă Mod de preparare: Ardeii şi ceapa se taie
julien, costiţa se taie mărunt şi se sotează cu 60 g ulei. La urmă se
pun…
Read more »
Read more »
Sos de raci
13 August 2010
Ingrediente: 80 g unt 1/2 lingură făină sare boia 1/2 pahar vin alb
1/4 zeamă de raci sau peşte 2 linguri smîntînă 12 cozi de raci sau 1
cutie crevete puţin coniac Mod de preparare: Se face sosul din unt,
sare, boia dulce de ardei, făină, vin şi zeama de raci şi…
Read more »
Read more »
Salată oltenească cu carne de miel
13 August 2010
Ingrediente: 3 castraveţi verzi 4 ardei graşi 150 g roşii 300 g carne
de miel friptă 3 foi ceapă verde sare piper 3 linguri ulei 2 linguri
oţet 2 castraveciori acri 2 ouă 1 legătură mărar Mod de preparare:
Castraveţii verzi se curăţă, se taie felii şi se sărează. Se storc şi
se…
Read more »
Read more »
Sos bernez
13 August 2010
O
reteta de sos bernez din: unt, galbenusuri, pasta de carne, ceapa, otet
de vin, faina, zeama de lamaie, tarhon, sare si piper alb. Ingrediente:
100 g unt 4 gălbenuşuri 20 g pastă de carne 1/6 l jiu (sos de friptură)
1/2 ceapă 1 lingură oţet de vin 1/4 lingură făină zeamă de la lămîie…
Read more »
Read more »
Sos alb Bercy
12 August 2010
Ingrediente: 1/4 sos alb 1/2 pahar vin alb 50 g şuncă 40 g parmezan
sau caşcaval ras 2 gălbenuşuri 1/2 ceapă (arpagic) sare piper alb pisat 1
lingură smîntînă puţin pătrunjel 20 g unt puţin lapte Mod de
preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se fierbe cu vinul, pînă ce a
scăzut.…
Read more »
Read more »
Omletă cu afumătură cu garnitură de sote de cartofi, costiţă şi ceapa
12 August 2010
Ingrediente: 9 ouă 600 g cartofi 100 g untură 100 g costiţă afumată 1
ceapă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 1 lingură smîntînă Mod
de preparare: Cartofii se spală, se fierb în coajă, apoi se curăţă, se
taie felii subţiri se sotează in unt cu ceapa tocată si costiţa tăiată
mărunt.…
Read more »
Read more »
Salată pescărească
12 August 2010
Ingrediente: 36 midii sau scoici 300 g fileuri de peşte 220 g
ciuperci 4 fileuri de anşoa 2 ouă 2 gălbenuşuri 1/2 lămîie sare piper
alb 3 salate verzi 20 gîturi de raci sau 1 cutie crevete 80 g ulei 2
inimi de salată verde Mod de preparare: Peştele şi scoicile se poşează…
Read more »
Read more »
Budinca de albus
12 August 2010
Ingrediente: 8 albuşuri 4 linguri zahăr 3 linguri peltea sau zeamă de
dulceaţă 2 linguri zahăr pentru îmbrăcat forma Ingrediente sos: 4
gălbenuşuri, 100 g zahăr, 1 linguriţă feculă, 1/2 l vin alb. Mod de
preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi cu fecula muiată cu
puţină apă rece. Se toarnă încet 1/2 l…
Read more »
Read more »
Ouă umplute cu ciuperci cu garnitură de budincă de griş cu şuncă
12 August 2010
Ingrediente: 13 ouă 600 g ciuperci 1 ceapă sare piper 150 g unt 2
linguri pesmet 1 legătură mărar 220 g griş 120 g şuncă 3 pahare de lapte
1 1/2 lingura făină Mod de preparare: Se fierb 12 ouă 10 minute, se
scot cojile, se taie in două în lung şi…
Read more »
Read more »
Omletă vînătoreasca cu garnitură de tocăniţă de bureţi, cu carne de iepure sau căprioară
12 August 2010
Ingrediente: 9 ouă 500 g bureţi 500 g carne de iepure sau căprioară
150 g unt 5 linguri smîntînă piper sare cimbru 50 g făina 3 legături
mărar 1 ceapă 1 1/2 pahar supă 3/4 pahar vin 3/4 pahar lapte Mod de
preparare: Bureţii se spală bine, se taie felii şi se…
Read more »
Read more »
Omletă aromată cu garnitură de ficat de pasăre
12 August 2010
Ingrediente: 9 oua 500 g ficat de pasăre sau de gîscă 3/4 pahar vin
roşu sare piper 1 lingură smîntînă 30 g făină 150 g unt 4 g mirodenii de
cîrnaţi Mod de preparare: Ficatul se pune într-un vas cu capac şi se
înăbuşe cu 60 g unt, sare, piper, mirodeniile şi…
Read more »
Read more »
Sos andaluz
12 August 2010
Ingrediente: 1 cutie crevete sau 20 cozi de raci fierţi 3 fileuri de
anşoa 30 g capere puţin pătrunjel 1/4 sos suprem de peşte 1 păhărel vin
roşu 30 g unt 1 lingură smîntînă. Mod de preparare: Crevetele şi
fileul se taie şi se fierb 4 minute împreună cu caperele, sosul de…
Read more »
Read more »
Salată de marulă românească
12 August 2010
Ingrediente: 2—3 marule sare 3 linguri oţet de 3° 3 linguri ulei 1/2
legătură asmăţui 2 fire ceapă verde Mod de preparare: Foile de marulă
se rup şi se aleg iar mijlocul rămîne întreg. Se spală bine şi se pune
pe un şervet la scurs. Sosul se face din ulei, oţet, sare,…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail Whisky Cola With Liquid Nitrogen (video)
12 August 2010
O reteta video despre cum se prepara Cocktail Whisky Cola With Liquid Nitrogen
Saramură de biban
12 August 2010
Ingrediente: 2 bibani 2-3 roşii 1 ardei gras 1/2 ardei iute o lingură
condimente sare piper după gust 2 linguri de ulei Mod de preparare:
Cureţi şi speli toarte bine peştele numai în interior. Solzii nu îi
îndepărtezi. Incingi grătarul şi pui peştele şi roşiile să se frigă.
Intre timp, pregăteşti saramura din…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu piure de fructe
12 August 2010
Ingrediente: 4 pahare fructe de sezon (frăguţe, căpşune, vişine), zahăr
după gust. Pentru blat ai nevoie de: 2 pahare făină, 2 linguri zahăr
pudră, 3 linguri margarină, 2 plicuri praf de copt, 3/4 pahar apă
minerală, puţină sare. Mod preparare piure de fructe: Speli şi cureţi
fructele de sâmburi şi codiţe, apoi le…
Read more »
Read more »
Oua umplute cu sos de raci cu garnitură de raci
12 August 2010
Ingrediente: 12 ouă 36 cozi de raci 1 1/2lingură smîntînă 60 g unt
3/4 lingură făină boia iute puţin coniac sare 18 crutoane ovale prăjite 1
1/2 pahar supă de raci Mod de preparare: Se face un sos suprem din
unt, făină, supă, boia iute, sare si smîntînă. Ouăle se fierb 10…
Read more »
Read more »
Mâncare de gulioare
12 August 2010
Ingrediente: 6-7 gulii 2 cepe 100 g margarina 1 linguriţă făină 2-3
roşii de gătit pătrunjel sare Mod de preparare: Cureţi gulioarele de
coajă, le tai felii pe care le presari cu sare şi apoi le prăjeşti în
margarina. Le scoţi şi în grăsimea rămasă pui să se călească cepele
tăiate mărunt. După…
Read more »
Read more »
Sos alb de ansoa
12 August 2010
Ingrediente:
1/4 l sos de peşte 4 fileuri de anşoa 40 g capere 1/2 lămîie Mod de
preparare: Sosul alb de peşte se fierbe cu puţină supă de peşte şi cu
caperele. Dupâ 5 minute se pun fileurile tăiate julien şi zeama de
lămîie. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Alivenci la Bucovina
12 August 2010
Ingrediente: 1 l lapte 300 g mălai grişat 500 g brânză de vaci 200 ml
smântână 1 lingură margarina (sau unt) 50 g făină 4 ouă 1 praf de copt 1
linguriţă sare 150 g zahăr 100 g telemea (opţional) Mod de preparare:
Intr-un ceaun sau o cratiţă de circa 3 l pui…
Read more »
Read more »
Budinca de orez cu mere
12 August 2010
Ingrediente: 500 g mere 2 linguri unt topit 4 linguri zahăr 1 ceaşcă
orez 1 lingură pesmet un praf de sare Mod de preparare: Se curăţă
merele, se taie felii şi se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt şi
zahăr, după gust. Nu se ţin să scadă prea tare. Cojile spălate se…
Read more »
Read more »
Musaca de conopidă cu fasole grasă
12 August 2010
Ingrediente: 1 conopidă 1/4 kg fasole lată galbenă 4 cartofi noi 1
ceapă 100 g margarina 50 ml ulei 1 lingură făină 1 lingură pesmet 1
legătură pătrunjel sare piper după gust Mod de preparare: Cureţi
conopida, fasolea şi cartofii şi le pui la fiert în apă rece cu sare,
dar în vase…
Read more »
Read more »
Omletă cu garnitură de tocăniţă de pui cu ciuperci
12 August 2010
Ingrediente:
9 oua 800 g pui 1 linguriţă boia 3 cepe 3 linguri smîntînă 150 g unt
sare 15 g făină 250 g bureţi 3/4 pahar supă Mod de preparare: Ceapa
tocată se sotează în unt şi pe parcurs se pune boiaua, făina, supa şi 2
linguri smîntînă. Carnea de pui şi ciupercile se fierb,…
Read more »
Read more »
Sufleu de albus
12 August 2010
Ingrediente:
8 albuşuri 8 linguri zahăr 1 linguriţă unt 1 lingură marmeladă Mod de
preparare: Se bat spumă albuşurile. Se adaugă încet zahărul pisat şi se
bate până se întăreşte bine. Se unge o formă cu unt, se întinde pe fund
marmeladă de caise sau dulceaţă, se toarnă deasupra albuşul, se
netezeşte cu lama cuţitului,…
Read more »
Read more »
Ochiuri în casolete la capac cu garnitură de roşii sotate şi şuncă
12 August 2010
Ingrediente:
12 casolete 12 ouă 600 g roşii 100 g şuncă sare 5 căţei de usturoi 120 g
unt zahăr Mod de preparare: Roşiile se sotează în unt, sare, zahăr şi
usturoi. Cînd au scăzut se împart în casoletele unse cu unt, se sparge
în fiecare cîte un ou şi se dau la cuptor într-o…
Read more »
Read more »
Cartofi noi cu dovlecei
12 August 2010
Ingrediente: 1/2 kg cartofi noi 3 dovlecei 250-300 g smântână 2 linguri
făină 100 g unt topit şi încă 50 g pentru uns vasul 150-200 g caşcaval 2
linguri pesmet Mod de preparare: Speli bine cartofii şi îi pui la
fiert în coajă. Dovleceii îi cureţi de coajă şi îi tai felii subţiri.…
Read more »
Read more »
Ficăţei de pui la cuptor
12 August 2010
Ingrediente: 1/2 ficăţei de pui 160 g unt 50 g făină 200 ml lapte 50 g
caşcaval ras un praf de sare un vârf de cuţit de nucşoară măcinată 1
linguriţă maghiran 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Speli şi cureţi
foarte bine ficăţeii şi îi laşi să se scurgă sau îi ştergi cu…
Read more »
Read more »
Salată de vară
12 August 2010
Ingrediente: 200g morcovi mici 200g conopidă 200g fasole fidea 150g
mazăre 750 g roşii 200g vîrfuri de sparanghel 1 legătură mărar 1/2
linguriţă muştar 2 linguri oţet de prune 4 linguri ulei sare piper 1 fir
ceapă verde 1 salată Mod de preparare: Legumele toate se fierb, în
afară de fasole care…
Read more »
Read more »
Sos alb cu hrean
12 August 2010
Ingrediente: 1/4 l supă 1/2 lingură făină sare 1 lingură oţet puţin
zahăr 2 linguri smîntînă 60 g unt 20 g hrean Mod de preparare: Se face
un sos suprem din făină, unt şi supă. După ce a fiert 5 minute se
adaugă sare, zahăr, 20 g hrean ras şi smîntînă. …
Read more »
Read more »
Ouă umplute cu caşcaval cu garnitură de budincă din brînză de vaci şi salam de Sibiu
12 August 2010
Ingrediente: 13 ouă 500 g brînză de vaci 200 g caşcaval 120 g unt 18
felii de salam de Sibiu (tăiat subţire la maşină) 1 lingura făină sare
15 g zahăr boia iute Mod de preparare: Brînză de vaci se amestecă la
cald cu făina, 3 ouă crude, sare, zahăr şi 30…
Read more »
Read more »
Omletă „florentina" cu garnitură de sote de spanac cu şuncă
12 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg spanac 9ouă sare nucşoară macinata 150 g unt
150 g şuncă 1lingură smîntînă puţină supă,Maggi Mod de preparare:
Spanacul se curăţă, se spală bine şi se fierbe 5 minute în apă clocotită
cu sare. Se strecoară, se taie mărunt şi se sotează în unt cu şunca
tăiată mărunt, sare,…
Read more »
Read more »
Omletă milaneză cu garnitură de pilaf cu roşii, fileuri de anşoa, caşcaval şi ciuperci
12 August 2010
Ingrediente: 9 ouă 150 g orez 1/3 l supă 500 g roşii sare cimbru 6
fileuri de anşoa 100 g caşcaval sau parmezan 100 g unt 1 lingură
smîntînă 150 g ciuperci Mod de preparare: Se face un pilaf din orez,
supă şi 60 g unt. Roşiile se curăţă, se taie şi…
Read more »
Read more »
Sos Alexandra
12 August 2010
Ingrediente: 1/4 l sos suprem de pasăre 1 piept de pui fiert sau
fript 20 g Maggy 1 lingură frişcă lichidă sare 20 g migdale Mod de
preparare: Migdalele se curăţă de coajă şi pieliţă, se spală şi se
pisează cu 1 lingură de sos suprem pînă devine o pastă. Apoi se…
Read more »
Read more »
Orez cu lapte
12 August 2010
Ingrediente: 4 ceşti lapte 1 ceaşcă orez vanilie un praf de sare 3
linguri zahăr Mod de preparare: Se alege o ceaşcă de orez, se spală şi
se pune la fiert într-o cratiţă cu patru ceşti de lapte rece şi o
bucăţică de vanilie sau puţină vanilină (de preferinţă lapte proaspăt
nefiert).…
Read more »
Read more »
Şniţele de ouă umplute cu anşoa cu garnitură de pilaf
12 August 2010
Ingrediente: 13 ouă 6 fileuri de anşoa 220 g orez 150 g unt 1/3 l
supă 1 1/2 lingură faină 1/3 l lapte sare 200 g pesmet alb ulei pentru
prăjit Mod de preparare: Se fierb 10 minute 12 ouă, apoi se curăţă de
coajă şi sc taie în două, în lungime.…
Read more »
Read more »
Salată de legume cu fructe
12 August 2010
Ingrediente: 150 g cartofi 4 mere 200 g cireşe 2 banane 5 caise 3
pere 3 piersici 3 gălbenuşuri 80 g ulei 1/2 lămîie puţin muştar puţin
zahăr Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă şi se taie rondele;
de asemenea, merele, perele, caisele şi piersicile. Cireşele fără
sîmburi se storc.…
Read more »
Read more »
Omletă mocănească cu garnitură din tocăniţă din carne de miel cu castraveţi verzi, roşii şi telemea
12 August 2010
Ingrediente: 9 ouă 500 g castraveţi verzi 500 g came de miel 3
legături mărar 220 g roşii 1ceapă sare piper 150 g brînză telemea 4
linguri smîntînă 150 g ulei 30 g făină Mod de preparare: Ceapa tocată
se sotează cu 80 g ulei, apoi se adaugă castraveţii curăţaţi tăiaţi
julien,…
Read more »
Read more »
Omletă cu salată verde cu garnitură de salată sotată cu costiţă şi ceapă
12 August 2010
Ingrediente: 12 ouă 800 g salată verde (lăptucă) 150 g costiţă
afumată 6 fire ceapă verde 100 g unt 3 linguri smîntînă sare piper 15 g
făină Mod de preparare: Salata se spală bine şi se pune la fiert 6
minute in apă clocotită cu sare. Se scurge de apă şi se…
Read more »
Read more »
Sos amiral
12 August 2010
Ingrediente: 1 cutie crabi sau 20 cozi de raci fierţi 10 midii sau
scoici 40 g unt 40 g unt de raci boia 50 g frişcă bătută fără zahăr
puţin coniac 1 gălbenuş 1/4 1 sos suprem de peşte sare Mod de
preparare: Midiile se sotează în unt şi cu puţină supă.…
Read more »
Read more »
Ouă fierte în aspic cu garnitură de rasol de peşte, icre şi maioneză cu castraveciori acri
12 August 2010
Ingrediente: 18 ouă proaspete 600 g somn 150 g icre 3/4 l aspic 150 g
ulei 2 gălbenuşuri 3 catraveciori acri 1 legătură pătrunjel 1ceapă 1
morcov Mod de preparare: Peştele se fierbe cu ceapă, morcov şi sare.
Cînd s-a răcit se taie în 18 escaloape. Ouăle se fierb 7 minute, se…
Read more »
Read more »
Cega prajita
12 August 2010
Ingrediente: 3 kg peşte 1 lămaie ulei făină sare piper Mod de
preparare: Curăţăm peştele ca la cegă rasol şi îl jupuim. Apoi dăm sare,
piper, zeamă de lămaie, cateva picături de ulei. Inainte de masă
tăvălim cega în făină şi o prăjim într-o tigaie cu ulei. Servim cu
lamaie. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Salata legumicultorului
12 August 2010
Ingrediente: 220 g cartofi 150 g ciuperci sare piper 1 ţelină albă
150 g nuci 220 g napi 1/2 lămîie 2 ouă 80 g ulei 150g vîrfuri de
sparanghel 2 salate verzi 3 roşii 2 gălbenuşuri Mod de preparare:
Cartofii şi napii se taie felii rotunde, ciupercile felii şi se fierb.
Nucile…
Read more »
Read more »
Salată Litoral
12 August 2010
Ingrediente: 300 g napi sau 6 anghinare curăţate 1 ţelină mică 12
ciuperci mari 25 cozi de raci sare muştar 30 măsline verzi 1/4 l aspic 3
castraveciori acri 1 cutie crabi 1/2 lămîie 70 g ulei 2 ouă 1 gălbenuş
Mod de preparare: Ţelina se dă prin râzătoare, ciupercile şi anghinara
fierte…
Read more »
Read more »
Retete delicioase: Crap umplut
12 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte putin ulei 1/2 păhărel vin 1 ceapa 1
bucătică unt (sau untură) sare piper Umplutura : 2 ouă 2 căţei;de
usturoi 200 g slănină 1 legătură pătrunjel verde Mod de preparare:
Alegem un crap mai mare, îl curăţăm, facem o tăietură în lungul lui şi
scoatem intestinele. Scoatem osul amar…
Read more »
Read more »
Somn la protap
12 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte sare mujdei de usturoi Mod de preparare:
Tăiem somnul pe jumătate luand numai partea cu coada. Crestăm carnea
din distanţă în distantă, ca să-l pătrundă focul şi îl aşezăm ca şi pe
crap, la dogoarea flăcărilor. Ungem din cand în cand cu mujdei de
usturoi. Servim cald sau rece. …
Read more »
Read more »
Crap pe varza
12 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peste 1 varză mare acră (sau 2 mici) 200 g ulei
200-300 g roşii 1 ardei gras piper (boabe) sare Mod de preparare:
Curăţăm peştele de solzi şi de intestine, îl spălăm repede în două ape.
Frecăm cu puţină sare şi tăiem bucăţile după mărimea dorită. După
aceea desfacem varza acră…
Read more »
Read more »
Chefal a la grec
12 August 2010
Ingrediente: 1 kg peşte 1 pahar ulei 1 pahar vin usturoi cimbru piper
1-2 foi de dafin bulion de roşii 1 lămaie Mod de preparare: Curăţăm
peştele, îl sărăm şi îl aşezăm într-o tavă. Punem deasupra puţin usturoi
pisat (după gust), boabe de piper, cimbru, un pahar de ulei, un pahar
de vin,…
Caras prajit
12 August 2010
Ingrediente: 1 kg peşte mălai făină unt ulei sare piper Mod de
preparare: Curăţăm carasul de solzi, scoatem intestinele şi urechile
(branhiile), îl spălăm şi lăsăm să se scurgă. Zvîntăm cu un şervet.
Amestecăm 3/4 mălai cernut (foarte fin) cu 1/4 făină (altfel nu se
prinde de peşte). Presărăm puţin piper şi sare. Punem…
Read more »
Read more »
Cega gratinata
12 August 2010
Ingrediente: 3 kg peste unt sos alb cascaval ras Mod de preparare:
Fierbem peste ca la cega rasol si apoi desfacem carnea de pe oase. Punem
peştele într-un vas de sticlă rezistentă la foc, uns cu unt. Deasupra
peştelui întindem sos alb mai gros. Presărăm caşcaval (parmezan) ras,
adăugăm cateva bucăţele de unt şi…
Read more »
Read more »
Crap la protap
12 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte sare mirodenii ardei Mod de preparare:
Curăţăm, spălăm şi sărăm peştele. Apoi îl despicam: în două pe la
spinare şi fiecare jumătate o punem în proţap, adică trecem prin peşte o
ţepuşă şi o scoatem prin carne ca o împunsătură de ac. Daca peştele
este mic, ajunge un proţap fixat…
Read more »
Read more »
Cega rasol
11 August 2010
Ingrediente: 3 kg peşte zarzavat de supă 1 foaie de dafin sare piper 10
linguri sos olandez 1 kg cartofi unt Mod de preparare: Spălăm şi
curăţăm cega. Cand scoatem intestinele, facem înăuntru o crestătură in
lungul şirii spinării, descoperim coarda dorsală (nervul) şi o tragem
cu degetul. In vasul special de fiert peştele,…
Read more »
Read more »
Calcan prajit
11 August 2010
Ingrediente: 1 kg calcan lămaie ulei făină sare piper grăsime pentru
prăjit Mod de preparare: Tăiem capul, curăţăm şi spălăm peşele, îl
despicăm în două sau în patru, Dam sare, piper, lamaie, ulei si il lasam
cateva ore in marinata aceasta. Inainte de masa taiem bucati pe care le
batem in faina si le…
Read more »
Read more »
Biban saramura
11 August 2010
Ingrediente: 1 kg peşte puţin ulei Pentru saramură : 3 pahare apă 10 g
sare Mod de preparare: Scoatem prin urechi branhiile şi intestiele şi
spălăm în mai multe ape. Zvantam cu un şervet. Nu curăţăm solzii. Ungem
peştele cu ulei, Il punem pe grătar foarte încins şi îl frigem pe jar,
pană…
Read more »
Read more »
Sunca fiarta
11 August 2010
Ingrediente: 750 g şuncă 1/2 pahar vin 2 foi de dafin 1 ceapă piper Mod
de preparare: Spălăm şunca, o clătim în apă caldă şi fără să o opărim,
radem fumul de pe şorici. Punem şunca în apă rece şi o lăsăm din ajun
pană a doua zi, cand vărsăm apa, o legăm cu…
Read more »
Read more »
Sos alb — reteta de bază
11 August 2010
Ingrediente: 1/2 l lapte 2 linguri făină 60 g unt sare Mod de
preparare: Se pune într-un vas, pe plită, untul şi cu făina. Cînd începe
să se îngălbenească, se stinge cu laptele, se amestecă bine cu telul
(să nu aibă cocoloaşe),se pune sare şi se fierbe 5 minute (se prepară
la…
Read more »
Read more »
Cotlete de porc
11 August 2010
Ingrediente: 1,250 kg cotlete 1 lingură untură ulei ceapă usturoi sare
piper Mod de preparare: Frigem cotletele în bucată întreagă. Marinăm mai
întai carnea în ulei, cu ceapă şi cu usturoi. Apoi o frigem în tavă sau
la frigare, ca şi vrăbioara. Garnituri şi sosuri ca la pulpa de porc.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Pulpa de porc fripta
11 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg pulpă de porc 1 lingură grăsime sare piper Mod de
preparare: Pulpa de porc, mai ales cea tanără, se frige la tavă în
cuptor, Putem să o frigem şi înăbuşită. Procedăm la fel ca la pulpa de
viţel sau de berbec. Servim cu piure de cartofi, varză acră călită, sos
de…
Read more »
Read more »
Muschiulet de porc la cratita
11 August 2010
Ingrediente: 5 muşchluleti 1 lingură grăsime 5 cepe mici 5 lingurile
făină 1 pahar vin sare piper 1 foaie de dafin Mod de preparare: Prăjim
muşchiuleţii întregi în grăsime, înt’r-o cratiţă,.cu sare şi piper.
Adăugăm ceapă tăiată subţire, făină şi amestecăm bine. Stingem cu un
pahar de vin. Adăugăm o foaie de dafin…
Read more »
Read more »
Friptura de purcel pregatita taraneste
11 August 2010
Ingrediente: 1 kg came puţin mălai Mod de preparare: Alegem cotlete
de purcel sau orice alte bucăţi grase sau muşchi, le batem pe amandouă
părţile în mălai şi le frigem pe grătar. In felul acesta grăsimea nu
curge în foc. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Omletă cu rinichi cu sote de rinichi
11 August 2010
Ingrediente: 9 ouă 500 g rinichi 1 ceapă 3/4 pahar vin sare piper 1
lingură smîntînă 100 g unt 1/2 lingură făină Mod de preparare:
Rinichii se taie în două, se curăţă, se spală bine şi se taie felii
subţiri. Se sotează cu 60 g unt, ceapa tocată şi la urmă se…
Read more »
Read more »
Salată tartară cu legume
11 August 2010
Ingrediente: 3 castraveţi 150g fasole fidea 200g cartofi 150g vîrfuri
de sparanghel 60 g capere sare muştar 50 g ulei 1gălbenuş 1 /2 lămîie
3-4 ridichi Mod de preparare: Castraveţii se curăţă, se taie în cîte 5
bucăţele şi se scobesc la un capăt. Se prepară salata rusească din
cartofi, fasole fidea, capere…
Read more »
Read more »
Omletă cu costiţă cu garnitură de sote de costiţă cu roşii
11 August 2010
Ingrediente: 9 ouă 800 g roşii 160 g costiţă af umată piper sare
cimbru 6 căţei usturoi 1 lingură smîntînă 100 g unt zahăr Mod de
preparare: Roşiile se curăţă, se storc, se taie bucăţi şi se sotează cu
costiţă tăiată julien, 60 g unt, sare, piper, usturoiul tocat şi puţin
zahăr.…
Read more »
Read more »
Salată de legume cu fazan
11 August 2010
Ingrediente: 600 g carne de fazan friptă puţin muştar sare 1/2 lămîie
60 g ulei 1/4 l aspic 12 ciuperci mari 30 g vîrfuri de sparanghel 300 g
napi 12 crutoane rotunde prăjite 3 gălbenuşuri Mod de preparare:
Pulpa de fazan se taie julien şi se amestecă cu napii fierţi, tăiaţi
julien…
Read more »
Read more »
Salată italiană
11 August 2010
Ingrediente: 150 g cartofi 150 g morcovi 150 g ţelină 2 ouă 1
gălbenuş 100 g şuncă 7fileuri de anşoa 1 măr 12 felioare salam de vară
30 măsline verzi 1 /2 lămîie 60 g ulei 2 fire ceapă verde sare piper 2
salate verzi Mod de preparare: Legumele se fierb şi…
Read more »
Read more »
Salată de sparanghel
11 August 2010
Ingrediente: 700 g sparanghel 4 linguri ulei 1/2 lămîie sare
1tinguriţă muştar 1 legătură pătrunjel 1 ou 1 salată verde sau 1
legătură verdeaţă Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se leagă
buchet şi se mai taie din cotoare dacă sînt prea lungi. Se fierbe în apă
cu sare circa 25 minute,…
Read more »
Read more »
Omletă cu dovlecei cu garnitură de dovlecei sotaţi cu smîntînă
11 August 2010
Ingrediente: 9 ouă 600 g dovlecei mici sau cu floare 120 g caşcaval
sau parmezan 100 g unt 3 legături mărar 4 linguri smîntînă sare 150 g
făină Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie bucăţi şi se
fierb 8 minute în apă cu sare. Se strecoară şi se încălzesc cu…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail Dewar’s And Soda (video)
11 August 2010
O reteta video despre cum se prepara Cocktail Dewar’s And Soda
Read more »
Read more »
Gris cu lapte
11 August 2010
Ingrediente: 4 ceşti lapte 4 linguri zahăr vanilie 1 ceaşcă griş unt
proaspăt cât o nucă sare 3 Iinguri zahăr pentru glazură Mod de
preparare: Se pune laptele să fiarbă cu zahăr şi 1/4 baton de vanilie
sau puţină vanilină. Când laptele clocoteşte, se toarnă cu încetul, să
cadă în ploaie, o ceaşcă…
Read more »
Read more »
Salată siciliana
11 August 2010
Ingrediente: 200g andive 1 ţelină mică 4 funduri de anghinară 100g
şvaiţer 150g limbă fiartă afumată 50g măsline verzi 1 legătură ridichi
80g ulei 1 /2 lămîie 60 g somn afumat sare piper muştar 1 ou 1 gălbenuş
2-3 castraveciori acri Mod de preparare: Andiva, anghinara, limba şi
şvaiţerul, se taie julien…
Read more »
Read more »
Ochiuri în casolete la capac cu garnitură de fileuri de sardele
11 August 2010
Ingrediente: 12 casolete 12 ouă 150 g şuncă 200 g fileuri de sardele 5
linguri sos Madera 80 g unt. Mod de preparare: Casoletele se ung gros
cu unt, se presară cu şunca tocată, se sparge în fiecare cîte un ou, se
sărează şi se dau la cuptor într-o tavă cu apă…
Read more »
Read more »
Salată de dovlecei
11 August 2010
Ingrediente: 700 g dovlecei 3 linguri ulei sare 1/2 lămîie 1 legătură
de mărar 1 ou Mod de preparare: Dovleceii (preferabil mai mici) se
curăţă, se taie sferturi în lungime, se scot semniţele dacă au şi se mai
taie în două. Se fierb 5 — 6 minute în apă clocotită, cu sare,…
Read more »
Read more »
Painişoare umplute cu salată şi sos tartar
11 August 2010
Ingrediente: 24 painişoare 4 ouă 150 g ulei 1 linguriţă muştar 1/2
lămîie 1 salată verde 1 fir ceapă verde sare Mod de preparare: Se face
o maioneză cu 2 gălbenuşuri, muştar, sare, ulei şi zeama de lămiie.
Salata se taie mărunt, se dă puţină sare şi se stoarce bine. Se
amestecă cu…
Read more »
Read more »
Salată de fasole boabe
11 August 2010
Ingrediente: 400 g fasole uscată sare 3 linguri de oţet de 3° 3
linguri ulei 1 legătură pătrunjel 1 foaie dafin 1morcov 3 fire ceapă
verde Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă cîteva ore în apă.
Se pune la foc cu apă rece şi după ce a fiert 10-15…
Read more »
Read more »
Strudel de visine
11 August 2010
Ingrediente umplutura: 1 kg vişine 150 g zahăr 1 lingură pesmet 2
linguri unt Mod de preparare: Se întinde foaia de plăcintă. Se scot
sâmburii de la 1 kg de vişine spălate şi se lasă să stea o oră cu
zahărul pisat (dacă este tos, trebuie să fie foarte fin cernut). Se…
Read more »
Read more »
Ochiuri în casolete la capac cu garnitură de raci cu sos de unt de raci şi smîntînă
11 August 2010
Ingrediente: 12 casolete 12 ouă 36 cozi de raci sau 1 cutie crabi 60 g
unt 3/4 lingură făina puţină supă 2 linguri smîntînă sare boia iute 30 g
unt puţin coniac Mod de preparare: Casoletele se ung cu unt, se
sparge în fiecare cîte un ou şi se dau la cuptor într-o…
Read more »
Read more »
Ouă fierte cu garnitură de budincă de macaroane, cu ciuperci, şuncă şi limbă fiartă afumată şi cu sos tomat)
11 August 2010
Ingrediente: 12 ouă 250 g macaroane 150 g şuncă 150 g limbă fiartă
afumată 150 g ciuperci 500 g roşii 12 crutoane prăjite 100 g unt sare
cimbru 30 g făină 3 linguri vin roşu 120 g parmezan sau caşcaval ras
Mod de preparare: Macaroanele se fierb 15 minute în apă cu…
Read more »
Read more »
Calcan rasol
11 August 2010
Ingrediente: 1 kg peşte ulei 1 lămaie 2-3 felii morcov 1/4 telină 2
cepe mici 1 cartof 1-2 dovlcei mici 1—1/2 lingură făină lapte Alegem
calcan cu lapţi, nu cu icre, îl spălăm şi îi scoatem intestinele. Tăiem
capul pe care-1 aruncăm. Impărţim calcanul în bucăţi de 5-6 cm şi le
spălăm bine. Apoi…
Read more »
Read more »
Costita cu fasole alba
11 August 2010
Ingrediente: 400 g fasole 300 g costiţă 3 cepe salată de sezon sare
Pentru rantaş : grăsime făină Mod de preparare: Alegem fasolea (de
preferinţă lunguiaţă), o spălăm şi o muiem din ajun în apă rece. O
punem la fiert, observand ca apa să fie de trei degete deasupra fasolei.
Lăsăm să fiarbă. Cand…
Read more »
Read more »
Sarmalute in foi de vita
11 August 2010
Ingrediente: 750 g carne 30-40 foi de vită 4-5 lingurile orez 25 fire
ceapă verde pentru sărmăluţe 1 ceapă veche pentru borş 1 legătură mărar
sare piper 1 lingură unt sau untură Pentru rantaş : untură făină Mod
de preparare: Opărim frunzele de viţă şi le\scoatem din apă. Spălăm
carnea, o tăiem…
Read more »
Read more »
Salată de conopidă cu maioneză
10 August 2010
Ingrediente: 1-2 conopide albe 2 gălbenuşuri 200g ulei sare 1/2
lămîie puţin muştar 1 salată verde sau verdeaţă Mod de preparare:
Conopida se fierbe apoi întreagă 18-20 minute în apă clocotită cu sare.
Cînd este fiartă, se scoate cu o lingură de spumat şi se trece prin apă
rece. Cînd s-a scurs,…