Retete de Paste:
Varza clujasca
26 July 2010
Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri
untură (ulei) 1 ceaşcă smântână sare piper Mod de preparare: Se
prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin maşină. Se toacă
potrivit de mărunt o varză frumoasă, se opăreşte cu apă clocotită cu
sare, se scurge foarte bine. Se…
Read more »
Read more »
Supa deasa de spanac(crema)
26 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1
gălbenus 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se alege spanacul,
se spală cu grijă şi se pune la fiert când apa clocoteşte. Separat se
prăjeşte uşor făina în unt şi se stinge cu apa în care fierbe spanacul.…
Read more »
Read more »
Mancare de lin
26 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg lin 100 g unt topit 1 lingură făină 1 mână de
ciuperci 1 ceapă sare piper 1 paliar de vin 1 gălbenuş Mod de
preparare: Se curăţă de solzi câţiva peşti mai mici, se taie capetele,
se despică în două în lungime şi se scoate şira spinării. Se spală în…
Read more »
Read more »
Vitel cu dovlecei
26 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1 linguriţă
făină 4 dovlecei frumoşi sau 50 dovlecei în floare 1 linguriţă mărar
tocat 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se prăjeşte carnea de
viţel în unt sau în untură, cu ceapă şi puţină făină. Se adaugă apă şi
se…
Read more »
Read more »
File de salau pane
26 July 2010
Ingrediente: 1 şalău de 1 kg 2 ouă 2 linguri făiuă 3 linguri de pesmet
sare 100 g ulei Mod de preparare: Se curăţă un şalău mijlociu. Se taie
capul şi coada. Se desface exact în două, în lungirne. Se curăţă de
piele, se scoate şira spinării şi se observă să nu mai…
Read more »
Read more »
Jumari cu ceapa
26 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 ceapă frumoasă 1 lingură unt 3 linguri lapte sare
Mod de preparare: Într-o tigaie se prăjeşte cu unt o ceapă tăiată în
felii foarte subţiri, cu grijă, să nu se înnegreascâ. Deasupra se toarnă
ouăle bătute cu lapte şi puţină sare. Se amestecă până sunt gata.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Stiuca umpluta fiarta
26 July 2010
Ingrediente: 1 ştiucă de 1 kg o felie de pâine 1 lingură de lapte 1/2
ceaşcă ulei 2 oua foi de pătrunjel sare piper 1 morcov 1 ceapă 4 cartofi
mijlocii 2 l apă Mod de preparare: Se curăţă ştiuca. Se scoate pielea
cu atenţie ca să rămână întreagă. Cine este îndemânatic face…
Read more »
Read more »
Budinca de carne cu cartofi
26 July 2010
Ingrediente: 500 g carne 1 ceapă 1 felie de pîine 2 linguri unt (sau
untură) 1 lingură făină 1/2 ceaşcă zeamă de carne (sau apă) 300 g
cartofi sare piper verdeaţă 1 lingură pesmet Mod de preparare: Se dă
prin maşina de tocat carnea împreună cu ceapa şi miezul de la o felie…
Read more »
Read more »
Jumari cu vinete si rosii
26 July 2010
Ingrediente: 4 roşii frumoase 1 căţel de usturoi 1 linguriţă zahăr 6
ouă 1 vânătă mijlocie 1 lingură făină 3 linguri lapte 2 linguri unt 1
lingură ulei sare Mod de preparare: Se curăţă de seminţe şi se scurg
de apa lor câteva roşii mijlocii, bine coapte. Se pun într-o cratiţă cu
unt,…
Read more »
Read more »
Supa de varza
26 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 1 varză mijlocie o ceaşcă orez sau arpacaş 1
gălbenuş 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se taie varza
mărunt, se opăreste, se scurge de apă şi se pune la fiert într- o oală,
cu apă fierbinte. Se adaugă jumătate ceaşcă de arpacaş sau de orez ales
şi…
Read more »
Read more »
Supa deasa de legume(crema)
26 July 2010
Ingrediente: 4 l apă 1 lingură unt 2 cepe 250 g roşii 300 g cartofi 2
căţei de usturoi o mână de fasole fidea unt proaspăt cât o nucă Mod de
preparare: Se prăjeşte ceapa în unt fără să se îngălbenească. Se toarnă
deasupra apă sau de preferinţă apâ în care a fiert…
Read more »
Read more »
Omleta cu cartofi
26 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 4 ouă 1 lingură unt sare piper Mod de
preparare: Se fierb cartofii cu coaja, se curăţă şi se zdrobesc
fierbinţi cu furculiţa. Se amestecă cu gălbenuşul, se adaugă sare, piper
şi la sfârşit albuşul bătut spumă. Se coace ca şi omleta obişnuită.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Gulaş unguresc cu găluşte
25 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 250 g costită de porc afumată 2 linguri
bulion de roşii 1 ceapă 10 cartofi 10 linguri smantană l ceaşcă bulion
de carne unt sau untură pentru prăjit 2 linguri făină sare boia 10
găluşte fierte Mod de preparare: Alegem carne moale, o curăţăm şi o
batem uşor, o tăiem…
Read more »
Read more »
Ghiveci macelaresc
25 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne amestecată (vacă, porc, berbec, vilei) 3-4 cepe
2 dovlecei 500 g mazăre 250 g morcovi 1 vanătă 1 legătură mărar 150 g
bame 1 conopidă 100 g fasole grasă 100 g fasole 100 g fasole fideiută
500 g cartofi 1 legătură pătrunjel verde 4 ardei graşi varză putin praz
putin…
Read more »
Read more »
Cartofi cu carne
25 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 1 kg cartofi 4-5 roşii 1 ardei mărar
pătrunjel verde 2 cepe 2-3 linguri unt sau untură Mod de preparare:
Curăţăm cartofii şi îi punem în apă rece. Incingem grăsimea într-o
tigaie şi prăjim carnea tăiată în cuburi de 4-5 cm. Punem carnea într-o
cratiţă şi turnăm apă clocotită cat…
Read more »
Read more »
Rasol de vaca
25 July 2010
O
reteta delicioasa de rasol de vaca din: carne, praz, telina, morcov,
cartofi, ceapa, sare, varza si verdeata. Ingrediente: 1,500 kg carne de
vaca 1,5 1 apă 20 bucăţele albe de praz 10 bucăţele de telină 10
bucăţele de morcov 15 bucăţele de cartofi 1 ceapă sare cateva bucătele
de varză verdeaţă Mod de…Read more »
Mititei
25 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 2 g bicarbonat piper usturoi mirodenii Mod de
preparare: Alegem carne grasă de vacă (ceafă sau antricot de langă
ceafă), carne de porc (pulpă), le tocăm împreună şi adăugăm puţină apă
rece. Ţinem 6 ore la gheaţă. Adăugăm usturoi pisat (după gust) sau zeama
de mujdei, un vîrf de cuţit…
Read more »
Read more »
Varza nemteasca umpluta
25 July 2010
Ingrediente: 1 varză nemţească 500 g carne: 300 g vacă şi 200 g porc 2
cepe 3-4 roşii sau bulion pătrunjel mărar 2 linguri untură sare piper
Mod de preparare: Curăţăm varza, o spălăm bine, o opărim în apă
clocotită, o scoatem şi o desfacem. Tocăm carnea. Prăjim într-o cratiţă
două cepe…
Read more »
Read more »
Supa deasa de dovleac
25 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g dovleac 1 ceapă 2 linguri unt 1 lingură
făină 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se curăţă dovleacul de
coajă şi de sâmburi, se taie bucăţi şi se înăbuşă cu puţin unt şi o
ceapă tăiată mărunt. Se fierbe jumătate de oră la foc mic. Se…
Read more »
Read more »
Telina umpluta cu carne
25 July 2010
Ingrediente: 10 teline 500 g carne 5 linguri unt sau untură 4 cepe 1
felie de paine sare piper după gust putin pătrunjel putină frunză de
telină 2 linguri făină 5-6 roşii sau 2 linguri bulion de roşii 2
linguri smantană Mod de preparare: Alegem ţeline deopotrivă de mari,
le curăţăm şi le…
Read more »
Read more »
Rulouri
25 July 2010
Ingrediente: 500 g carne 1 ceapă 1 bucăţică praz 1 bucăţică telină 1 ou
puţin pătrunjel 1 bucăţică miez de paine (sau pesmet) grăsime 1 lingură
făină 1 păhărel de vin 1 foaie de dafin Mod de preparare: Alegem
carne macră (fără os), dacă se poate pulpă. Tăiem felii subţiri ca
pentru şniţel,…
Read more »
Read more »
Supa de gulii
25 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 3 gulii frumoase 300 g cartofi 1/2 lingură unt 1
lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se
curăţă guliile şi cartofii, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o
oală cu apă şi puţină sare. Se lasă să fiarbă bine. Se face un…
Read more »
Read more »
Supa deasa de conopida
25 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 1 conopidă frumoasă 1/2 lingură unt 1 lingură
făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se fierbe o
conopidă în apă cu sare. Se rup câteva buchete din conopidă pentru
garnitură şi se păstreaza în zeamă. Se încălzesc fără să se
îngălbenească untul şi făina şi…
Read more »
Read more »
Bors de loboda cu fidea
25 July 2010
Ingrediente: 4 legături lobodă 1 morcov 2 fire de ceapă 1 ţelină mică 1
rădăcină de pătrunjel o mână de fidea 1/2 l borş câteva fire de
pătrunjel şi câteva de leuştean sare condiment (facultativ) Mod de
preparare: Cureţi şi tai ceapa mărunt, iar morcovul, ţelina şi rădăcina
de pătrunjel le treci prin…Read more »
Rosii umplute
25 July 2010
Ingrediente: 500 g carne 10-12 roşii 1 ceapă 1 păhărel vin alb
pătrunjel sare 1 ceaşcă smantană grăsime 5 lingurite orez Mod de
preparare: Spălăm roşiile şi acolo unde a fost codiţa tăiem un căpăcel,
care să se ţină într-o parte de roşie. Cu un cuţit scobim roşia. Ca să
iasă mai uşor…
Read more »
Read more »
Praz umplut
25 July 2010
Ingrediente: 400 g carne 5-7 fire de praz 200 g grăsime făină otet boia
bulion de roşii Mod de preparare: Alegem praz cît se poate de gros.
Tăiem bucăţi lungi de un deget şi le opărim în apă clocotită cu sare.
Scoatem straturile cele mai groase şi le umplem cu tocătură ca pentru
ardei…
Read more »
Read more »
Dulceata de trandafir
24 July 2010
Ingrediente: 250 g foi de trandafir 1 1/4 kg zahăr 1/2 linguriţă sare
de lămâie Mod de preparare: Se aleg trandafiri frumoşi care să nu fie
veştezi. Se aleg foile una câte una, rupând capătul alb, apoi se vântură
uşor sau se cern, ca să nu rămână de loc praf galben printre ele.…
Read more »
Read more »
Musaca de varza si carne
24 July 2010
Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri
untură 2 linguri pesmet 4 linguri smântână sare piper Mod de
preparare: Se prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin
maşină. Se adaugă sare şi piper. Se aleg foile de la o varză frumoasă,
se taie cotorul, se opăresc…
Read more »
Read more »
Mere umplute cu carne macra
24 July 2010
Ingrediente: 12 mere mijlocii 500 g carne macră 2 linguri ulei (unt) 1
ou sare Ingrediente sos: 2 Iinguri unt sau ulei, 8 bucăţele zahăr, 1/2
linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne (sau apă), sare. Mod de
preparare: Merele nu se curăţă de coajă. Se spală, se taie un căpăcel la
partea…
Read more »
Read more »
Vinete umplute cu carne macra
24 July 2010
Ingrediente: 6 vinete potrivite 500 g carne macră 1 ceapă 1 Iingură
untură(ulei) 1 ou sare piper Ingrediente sos: 1 lingură untură, 1
ceapă, 1 lingură făină, 1 ceaşcă apă, 1 lingură bulion. Mod de
preparare: Se aleg pătlăgele vinete mai mici, de aceeaşi mărime, se taie
cozile şi se opăresc cinci…
Read more »
Read more »
Rosii umplute cu carne macra
24 July 2010
Ingrediente: 12 roşii frumoase 600 g carne macră 1 felie de pâine 2
Iinguri orez 1 ceapă sare 1 lingură untură(ulei) 2 linguri smântână
Mod de preparare: Se face tocătura ca pentru ardei . Se aleg roşii
rotunde, netede. Se taie capacul, se golesc şi se scot seminţele. Se
umplu cu tocătura, se…
Inghetata de fragi
24 July 2010
Ingrediente: 500 g fragi aleşi 300 g zahăr 3 dl apă zeama de la 1
lămâie 3 linguri frişcă bătută (facultativ) Mod de preparare: Se spală
fragii şi se scurg bine. Se trec prin sită, astfel încât să se obţină
1/2 kg de piure. Se face separat un sirop de zahăr cu apă,…
Read more »
Read more »
Chiftele de cartofi cu carne
24 July 2010
Ingrediente: 400 g cartofi 250 g carne 1 ceapă 1 ou 1 lingură făină
sare piper 100 g ulei Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă
şi se trec prin maşină. Se amestecă cu o lingură de făină, un ou şi
carnea dată prin maşină şi prăjită cu puţină ceapă. Se adaugă…
Read more »
Read more »
Gulii umplute cu carne macra
24 July 2010
Ingrediente:
12 gulii mijlocii 400 g carne macră 1 felie pîine 1 ceapă mică 1
lingura orez 1 linguriţă mărar tocat sare Ingrediente sos: 2 linguri
untură, 1/2 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne (sau apă), 1 lingură
bulion, 5 bucăţele zahăr, sare. Mod de preparare: Se aleg gulii tinere,
cam de aceeaşi mărime.…
Read more »
Read more »
Biban in saramura
24 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg biban 2 linguri sare 1 linguriţă de boia 1 pahar
apă Mod de preparare: Bibanul se curăţă mai greu de solzi. De aceea
întâi se frige şi apoi se rad solzii. Se curăţă peştii înăuntru şi se
spală, se usucă şi se pun să se frigă direct pe plita încinsă…
Read more »
Read more »
Jumari cu slanina
24 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 50 g slănină afumată (sau şuncă) 1/2 lingură unt 3
linguri lapte sare Mod de preparare: În tigaia în care se vor face
jumările se pun bucăţele mici de slănină şi se lasă să se prăjească la
foc potrivit. Separat se bat ouăle cu laptele, se adaugă sare (dacă
slănina…
Read more »
Read more »
Crap prajit
24 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1 kg 100 g ulei 2 linguri făină sare pătrunjel
verde Mod de preparare: Se curăţă peştele, se taie în bucăţi de mărime
potrivită şi se sărează. Se pune uleiul să se înfierbânte. Se usucă
peştele cu o cârpă, se dă prin făină şi se prăjeşte pe ambele părţi…
Read more »
Read more »
Retete traditionale: Crap la cuptor
24 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1,5 kg 3 linguri ulei 1 pahar vin alb 3 cepe 2
căţei de usturoi 2 foi de dafin 5 boabe de piper 1 lingură bulion de
roşii sare Mod de preparare: Se curăţă crapul, se sărează pe afară şi
înăuntru şi se lasă să stea cel puţin un…
Read more »
Read more »
Oua in cuib de spanac
24 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 kg spanac 2 linguri unt 1 lingură smântână 1
lingură brânză rasă sare Mod de preparare: Se alege spanacul şi se
fierbe. Se lasă la o parte, la cald, o lingură de spanac, iar restul se
aşază într-o formă de pământ rezistentă la foc, cu două linguri de unt.…
Read more »
Read more »
Ciorba de crupe de porumb
24 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 farfurie adâncă de crupe de porumb
verdeaţă sare Mod de preparare: Se spală o farfurie de crupe de porumb
şi se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă verdeţuri de tot felul
tocate mărunt şi cînd totul este bine fiert, se toarnă borşul…
Read more »
Read more »
Ciorba de crap
24 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 6 bucăţi de crap (cam 600 g) zarzavat de
supă 3 linguri orez verdeaţă sare Mod de preparare: Se taie mărunt un
morcov, un pătrunjel, ceapă. Se pun să fiarbă cu apă, adăugind orezul
ales şi spălat. Se curăţă crapul, se scoate osul amar de la…
Read more »
Read more »
Supa de rosii cu usturoi
24 July 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 morcov 1
pătrunjel 200 g orez 1 linguriţă zahăr 3 căţei de usturoi sare 2 l zeamă
de carne Mod de preparare: Se îngălbeneşte o ceapă tăiată mărunt în
puţin unt sau ulei. Se spală roşii bine coapte, se rup în…
Read more »
Read more »
Supa de macris
24 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g măcriş 2 cartofi 1 lingură unt sare 1
gălbenuş 2 linguri smântână Mod de preparare: Măcrişul trebuie să fie
foarte tânăr, de aceea această supă nu este gustoasă decât foarte
devreme primăvara. Se alege şi se spală bine măcrişul. Se înăbuşă într-o
cratiţă cu puţin unt până…
Read more »
Read more »
Sarbusca
24 July 2010
Ingrediente: 1 l apă 2 l zer 1 morcov mijlociu 1 ceapă 300 g cartofi 1
lingură mălai sare Mod de preparare: Se pune la fiert într-o oală cu
apă, un morcov întreg şi o ceapă tăiată mărunt. Când a început să
fiarbă, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi potrivite. După…
Read more »
Read more »
Bors de urzici si spanac
24 July 2010
Ingrediente: 300 g urzici 2 linguri orez 2 oua 80 g smantana 1 legatura
ceapa verde 1 salata verde 200 g spanac 1 l bors cateva fire de
leustean sare Mod de preparare: Cureti urzicile, ceapa, salata si
spanacul, le speli in mai multe ape si pui la fiert in 2 l de apa…Read more »
Supă verde de primavară
24 July 2010
Ingrediente: 3 legături de ştevie 1/2 kg spanac 1 salată verde 3-4 fire
de tarhon 1 legătură de pătrunjel 100 g unt (sau ulei) 1 linguriţă de
făină 1 gălbenuş 3 linguri smântână 1 linguriţă condiment Mod de
preparare: Cureţi şi speli ştevia, spanacul şi salata şi le tai
fideluţă. Intr-o oală pui…Read more »
Supa deasa de morcovi(crema)
24 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 1/2 lingură unt topit 500 g morcov 1 ceapă 4
cartofi mari 1/2 linguriţă zahăr sare unt proaspăt cât o nuca Mod de
preparare: Supa de morcovi, ca şi toate supele de zarzavat, se poate
pregăti, în lipsă de zeamă de carne, cu apa în care a fiert alt…
Read more »
Read more »
Sos de rosii
24 July 2010
Ingrediente: 500 g roşii unt proaspăt cât o nucă 1 linguriţă zahăr sare
1 frunză de ţelină Mod de preparare: Se spală câteva roşii frumoase, se
rup bucăţi şi se pun să fiarbă; se trec prin sită, se adaugă sarea,
zahărul, untul şi frunza de ţelină. Se lasă să mai fiarbă până se
îngroaşă…
Read more »
Read more »
Dovlecei umpluti cu ciuperci
24 July 2010
Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 1 felie de pâine 200 g ciuperci
(hribii ar fi ideali dacă îi ai) 2 cepe 1 lingură făină 4 roşii mari 5
linguri ulei verdeaţă sare piper Mod de preparare: Alegi dovleceii
tineri şi proaspeţi, îi cureţi de coajă, îi tai în două pe lung şi le
scoţi…
Read more »
Read more »
Mancare de fasole verde cu rosii
24 July 2010
Ingrediente: 1 kg fasole verde 4 cepe potrivite 500 g roşii verdeaţă
usturoi 1 pahar ulei Mod de preparare: Cureţi fasolea verde, o speli
şi o înăbuşi în ulei împreună cu ceapa tocată şi 1 pahar cu apă. Când
fasolea este aproape fiartă, adaugi roşiile curăţate de coajă şi tăiate
cuburi, apoi câţiva…
Read more »
Read more »
Mancare de mazare cu carnati
24 July 2010
Ingrediente: 1 kg mazăre verde 800-400 g cârnaţi afumaţi picanţi 1 măr
mai mare 2 ardei graşi roşii 1 ceapă 1 căpăţână de usturoi 600 ml lapte 2
linguri smântână 3 linguri făină 1 lingură rasă de zahăr oregano
tarhon condimente ulei sare după gust Mod de preparare: Cureţi
ceapa, usturoiul, ardeii…
Read more »
Read more »
Mazare cu rosii
24 July 2010
Ingrediente: 800 g mazare verde 200 ml ulei 1 legătură pătrunjel 2 cepe
3 linguri făină 5 roşii 1 legătură mărar zahăr sare piper Mod de
preparare: Cureţi mazărea, o speli bine şi o laşi să se scurgă. Tai
ceapa, o prăjeşti în ulei, adaugi mazărea şi apă cât s-o cuprindă, sare
şi…
Read more »
Read more »
Sufleu de cartofi noi cu şuncă
24 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi noi 5 linguri unt 1 lingură făină 100 ml
lapte 4 ouă 100 g şuncă presată 100 g caşcaval piper sare Mod de
preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi pui întregi să fiarbă în apă
clocotită cu sare. Când sunt gata, îi scurgi şi îi pasezi prin sită.…
Read more »
Read more »
Supă simplă de rosii cu taiţei
24 July 2010
Ingrediente: 2 cepe 2 morcovi 2 ardei 3 linguri ulei 10 roşii mari 150 g
tăieţei sare frunze de ţelină pătrunjel Mod de preparare: Cureţi
ceapa, morcovul şi ardeii, le speli şi le tai mărunt. Intr-o oală pui la
fiert uleiul cu 3 l de apă şi adaugi zarzavatul. Opăreşti roşiile, le
decojeşti…
Read more »
Read more »
Mancare de pui cu mărar si pătrunjel
24 July 2010
Ingrediente: 1 piept de pui 8 legături de mărar 3 cepe vechi 1
linguriţă făină 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cureţi şi speli
carnea de pui, o tai cubuleţe pe care le pui să se rumenească în ulei.
Toci şi ceapa şi o adaugi peste pui în ulei, lăsându-le să se călească…Read more »
Supă de vară
24 July 2010
Ingrediente: 7-8 roşii coapte bine 1/2 ceşcuţă ulei 1 lingură făină 1
linguriţă zahăr sare pătrunjel verde Mod de preparare: Speli roşiile
şi le pui la fiert cu 1/2 l de apă. Când roşiile sunt fierte, le
strecori (dar păstrezi zeama în care au fiert), le decojeşti şi le treci
prin sită. Aureşti…
Read more »
Read more »
Ciorbă de dovlecei cu măsline
24 July 2010
Ingrediente: 3 dovlecei 150 g măsline 1 ceapă 1 morcov 1 ţelină 1
rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 1 ardei gras 2 ouă smantână leuştean
sare borş 2 linguri făină Mod de preparare: Toci ceapa şi morcovul, le
căleşti împreună cu făina, apoi stingi cu apă. Separat, pui la fiert în
apă cu…
Read more »
Read more »
Ciorbă de roşii cu hamsii si busuioc
24 July 2010
Ingrediente: 10 roşii mari coapte 200 g hamsii puţin orez 2-3 cepe 1-2
morcovi potriviţi 1 ardei gras 1 ardei iute 1 linguriţă condiment ulei
puţin busuioc Mod de preparare: Cureţi morcovii şi ceapa, dai morcovul
pe râzătoare şi toci ceapa. Cureţi ardeiul gras, îl tai cubuleţe, toci
şi ardeiul iute. Amesteci legumele,…
Read more »
Read more »
Budinca de stevie
23 July 2010
Ingrediente: 4 legături de stevie 2 linguri orez 2 ouă 1 lingură făină
150-200 ml lapte 1 linguriţă pesmet 1 lingură unt puţin caşcaval sare
piper Mod de preparare: Pui la foc o oală cu apă sărată şi când
clocoteşte pui ştevia bine spălată. Timp de 15 minute, cât fierbe
ştevia, alegi orezul,…Read more »
Mancare de ceapă şi carne de viţel
23 July 2010
Ingrediente: 500 g carne de viţel 7 legături ceapă verde 4-5 boabe de
piper 1-2 foi de dafin condimente ulei 1 lingură făină Mod de
preparare: Cureţi şi speli bine carnea, o tai bucăţi, o pui la fiert în
apă cu puţin condiment şi o laşi pe foc aproximativ 1 oră. Cureţi…Read more »
Ciorba de fasole grasa cu slanină afumată
23 July 2010
Ingrediente: 1/2 kg fasole grasă 1 bucată de slănină afumată lată de 2
degete 1 legătură de ceapă verde 1-2 linguri de ulei 2 linguri făină
4-5 linguri de iaurt 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar Mod
de preparare: Cureţi fasolea de capete şi o pui la fiert în apă
clocotită,…
Read more »
Read more »
Salata verde
23 July 2010
Ingrediente:
1 căpăţână mare de salată verde sau 2 mijlocii 3 linguri ulei 1 lingură
oţet sare piper muştar (facultativ) Mod de preparare: Se spală salata
în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se
desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de apă. Într-un
castro
Ardei umpluti
23 July 2010
Ingrediente: 12 ardei graşi mijlocii 750 g carne macră 1 felie de pâine
1 ceapă 3 linguri orez 1 linguriţă mărar tocat sare 2 linguri
untură 1 lingură bulion 1 linguriţă făină 2 linguri smântână 1 ceaşcă
apă Mod de preparare: Se dă carnea şi o felie de pîine muiată şi…
Read more »
Read more »
Ciorba de verdeata
23 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş o farfurie adâncă plină cu verdeaţă 3
linguri orez 1 bucăţică zahăr sare un gălbenuş două linguri smântână
Mod de preparare: Se pun la fiert într-o oală cu apă frunze de lobodă,
frunze de sfeclă, cozi de ceapă verde, mărar, pătrunjel, după gust şi
leuştean, tăiate…
Read more »
Read more »
Ghiveci de crap
23 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1 kg 3 linguri ulei 1 ceapă 1 morcov 1 pătrunjel
ţelină 2 linguri bulion sau 4 roşii o mână de mazăre o mână de fasole
verde 5 boabe de piper sare Mod de preparare: Se curăţă peştele, se
taie în bucăţi, se dă sare şi se lasă…
Read more »
Read more »
Supa de piure de cartofi
23 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 750 g cartofi 1 ceapă 1 gălbenuş 1 lingură
smântână sare Mod de preparare: Se fierb într-o oală cu apă cartofii
curăţaţi şi tăiaţi bucăţele, cu ceapă şi sare. Se lasă să fiarbă
acoperit o jumătate de oră. Se încearcă dacă sunt fierţi. Se trec prin
sită cât sunt…
Read more »
Read more »
Ciorba de dovlecei
23 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă 3 dovlecei frumoşi 2
roşii verdeaţă sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână sau 1 lingură ulei şi 1
lingură făină Mod de preparare: Se pun la fiert într-o oală cu apă, o
ceapă tăiată mărunt, un morcov şi un pătrunjel întregi. Când
zarzavatul…
Read more »
Read more »
Sos de hrean
23 July 2010
Ingrediente: 1 gălbenuş 1 lingură smântână 1 lingură hrean ras 1
linguriţă oţet sare Mod de preparare: Se freacă gălbenuşul cu
smântâna. Se pune hreanul ras, puţină sare şi oţet după gust. Se ţine la
foc în alt vas cu apă fierbinte, fără să fiarbă, până se serveşte.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Placinta cu carne
23 July 2010
Ingrediente: 500 g carne 2-3 cepe 2-3 roşii 1 legătură pătrunjel verde 1
lingură orez 2 linguri untură aluat de plăcintă Mod de preparare: Tocăm
carnea şi o prăjim împreună cu ceapa tăiată mărunt. Amestecăm roşiile
tăiate, fără pieliţe şi fără seminţe, cu tocătură, pe foc. După ce
carnea s-a prăjit, adăugăm sare, piper,…
Read more »
Read more »
Supa deasa de mazare verde
23 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g mazăre boabe verde 1 salată verde o mână de
spanac unt proaspăt cât o nucă Mod de preparare: Într-o oală cu apâ se
fierb mazărea şi câteva frunze de spanac şi de salată, tăiate fin. Se
lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, trei sferturi de oră.…
Read more »
Read more »
Ciorba de perisoare
23 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă verdeaţă 3 roşii sare 1
gălbenuş 2 linguri smântână 500 g carne porc 1 felie de pâine 2 linguri
orez 1 ceapă 1 ou sare piper Mod de preparare: Se pune la fiert într-o
oală cu apă, un morcov, un pătrunjel, o ceapă,…
Read more »
Read more »
Ochiuri in tomate
23 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 6 roşii frumoase o lingură de unt proaspăt 6 feliuţe
mici de şuncă sare Mod de preparare: Se aleg pătlăgele roşii netede
şi destul de mari, ca să încapă în fiecare câte un ou. Se taie capacul,
Se golesc de miez, se pune în fiecare câte o bucăţică mică de…
Read more »
Read more »
Sos de marar cu smantana
23 July 2010
Ingrediente: 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri
smântână 1 lingură mărar tocat sare Mod de preparare: Se face un
rântaş alb din unt cu făină. Se stinge cu o ceaşcă de lapte sau cu zeamă
de carne. Se adaugă smântâna, mărarul tocat fin şi sare. Se ţine la…
Read more »
Read more »
Ciorba de fasole verde
23 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă 500 g fasole grasă
verdeaţă 1 ardei gras 3 roşii mijlocii sare Mod de preparare: Într-o
oală cu apă clocotită, se pun la fiert un morcov, un pătrunjel şi o
ceapă tăiată mărunt. Se adaugă fasolea tăiată în bucăţi, verdeaţă, cozi
de ceapă…
Read more »
Read more »
Mancare de crap
23 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 lingură unt sau ulei 20 fire arpagic 1/2
lingură făină 2 pahare vin roşu pătrunjel verde dafin 2 căţei de usturoi
un praf de piper sare Mod de preparare: Se curăţă crapul, se taie
în bucăţi de mărime potrivită şi se lasă cu sare…
Read more »
Read more »
Ciorba de burta
23 July 2010
Ingrediente: 4 1 apă 1 kg burtă 1 picior de viţel zarzavat de supă 2
foi de dafin 10 boabe piper 2 linguri oţet 2 gălbenuşuri sare Mod de
preparare: Se spală în mai multe ape şi se curăţă cu sare până rămîn
albe, 1 kg de burtă şi un picior de viţel.…
Read more »
Read more »
Sos de usturoi(Aioli)
23 July 2010
Ingrediente: 1 căpăţână de usturoi 1/2 linguriţă boia de ardei 1
gălbenuş 100 g ulei sare 1/2 linguriţă oţet Mod de preparare: Se
striveşte usturoiul în piuliţa de lemn sau şi mai bine într-una de
piatră. Se adaugă boiaua de ardei, sare şi un gălbenuş. Se toarnă puţin
câte puţin uleiul, ca la…
Read more »
Read more »
Ochiuri cu branza
23 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 1/2 lingură făinâ 1/2 l lapte 3
linguri brânză rasă sare Mod de preparare: Se fac ochiuri româneşti,
fierte ca mai sus în apă cu puţin oţet. Se scurg şi se aşază pe o
farfurie unsă cu unt, rezistentă la foc. Separat se face un sos alb…
Read more »
Read more »
Budinca de vinete
23 July 2010
Ingrediente: 4 vinete 300 g carne 8-9 roşii 3-4 linguri unt sau untură 1
lingură sos alb 2-3 linguri caşcaval ras sare piper pătrunjel verde
Pentru tocatura: 100 g carne de vacă 100 g carne de viţel 100 g carne de
porc Mod de preparare: Tăiem vinetele în felii lungi, subţiri. Presărăm
puţină sare…
Read more »
Read more »
Supa deasa de fasole boabe(crema)
23 July 2010
Ingrediente: 4 l apă zarzavat de supă 300 g fasole 1 ceapă unt proaspăt
cât o nucă sau ulei Mod de preparare: Fasolea aleasă şi spălată se
fierbe într-o oală cu apă, după ce dă în clocot, se scurge apa şi se
toarnă altă apă fierbinte. Se adaugă un morcov tăiat în patru,…
Read more »
Read more »
Supa de ciuperci
23 July 2010
Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 500 g ciuperci 1 linguriţă unt 1
lingură făină sare piper 1 gălbenuş Mod de preparare: Se aleg
ciuperci tinere, adică încă închise, şi foarte proaspete. Se spală bine,
se curăţă şi se taie în felii potrivite. Ca să rămînă albe, pe măsură
ce…
Read more »
Read more »
Supa de cartofi cu praz
23 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 400 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 3
fire de praz unt proaspăt cât o nucă Mod de preparare: Se fierbe
zarzavatul în apă cu sare. Când este fiert se strecoară, iar în zeamă se
fierb cartofii tăiaţi cuburi egale şi prazul tăiat în felii subţiri.
Se…
Read more »
Read more »
Dovlecei umpluţi orez, ceapă şi brânză
23 July 2010
Ingrediente: 3 dovlecei 150 g brânză telemea 100 g orez fiert 2
linguriţe ceapă tocată şi înăbuşită în ulei 3 linguri pesmet încă 2
linguri de telemea rasă 100 g smântână 1/2 legătură de pătrunjel 2
linguri ulei sos tomat Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă, îi
tai pe lungime în jumătăţi…Read more »
Parjoale
23 July 2010
Ingrediente: 750 g carne (cap de muşchi) 250 g grăsime de la rinichi 2
felioare pîine aibă lapte pentru muiat pîinea grăsime pentru prăjit 1
ceapă sare piper 5 linguriţe gheată sau apă Pentru pane: ouă pesmet Mod
de preparare: Curăţăm carnea şi o trecem prin maşină împreună cu
grăsimea de la rinichi şi…
Read more »
Read more »
Pilaf cu urzici si spanac
23 July 2010
Ingrediente: 100 g orez 1 cub condiment 250 g spanac 300 g urzici 1
legătură ceapă verde ulei sare piper Mod de preparare: Pui la fiert
300 ml apă cu condimentul, iar separat cureţi ceapa, o tai mărunt şi o
căleşti în ulei încins. Când supa a dat în clocot, o adaugi…Read more »
Supa de dovlecei cu crutoane
23 July 2010
Ingrediente: 1 kg dovlecei 2 cepe potrivite 1 lingură făină 2 ouă 100 g
unt 2 l supă din cuburi pâine pentru crutoane sare 1 ceaşcă lapte
Mod de preparare: Cureţi, speli şi tai ceapa mărunt. Speli şi dovleceii
foarte bine şi îi tai cubuleţe sau felii pe care le păstrezi în apă…Read more »
Borş de pui la gheaţă
23 July 2010
Ingrediente: 1 l lapte prins 3 sfecle roşii 1/4 l borş 4 ouă 2
castraveţi 1 legătură de verdeaţă (mărar şi pătrunjel) 1/2 piept de pui
5 linguri smântână sare după gust Mod de preparare: Ţii laptele la
rece cât pregăteşti borşul. Pui la fiert borşul cu sfecla dată pe
râzătoare. După ce…
Read more »
Read more »
Mujdei de usturoi
23 July 2010
Ingrediente: 2 căpăţâni de usturoi un praf de sare 1/2 ceaşcă apă sau
zeamă de carne Mod de preparare: Se curăţă usturoiul şi se striveşte
cu puţină sare în piuliţa de lemn, până se face ca o alifie. Se pune în
sosieră şi se toarnă deasupra zeamă de carne sau apă. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Mancare de stevie
23 July 2010
Ingrediente: 8-10 legături ştevie 2 legături ceapă verde 2 linguri
pastă de tomate 2 legături usturoi 1 lingură boia dulce 2 linguri făină
condimente ulei sare Mod de preparare: Pui la fiert o oală cu apă şi
un praf de sare. Cureţi apoi ştevia, o speli în mai multe ape, o
opăreşti cu…Read more »
Pilaf cu dovlecei
23 July 2010
Ingrediente: 4-5 dovlecei 1 ceaşcă orez 150 ml ulei 1 ceapă 3-4 roşii
mari 2 ardei graşi 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar 1 lingură
condimente Mod de preparare: Alegi şi speli orezul şi-l pui la fiert
în apă îmbogăţită cu condimente. Cât fierbe orezul, cureţi ceapa, o tai
mărunt şi…Read more »
Budinca de taietei cu carne
23 July 2010
Ingrediente: 550 g carne 2 linguri unt sau untură 1 ceapă puţină făină 1
lingură bulion de roşii 2 ouă caşcaval nucşoară sau piper tăitei Mod de
preparare: Pregătim tăieţeii şi îi tăiem mai groşi. Pe de altă parte,
tocăm carnea şi o prăjim în untură, cu o ceapă şi puţină faină. Adăugăm
o…
Read more »
Read more »
Sos de mustar
23 July 2010
Ingrediente: 2 linguriţe muştar 100 g ulei sare puţin oţet sau zeamă de
lămâie Mod de preparare: Se subţie muştarul cu puţin oţet de vin sau
cu zeamă da lămâie şi se freacă cu uleiul turnat picătură cu picătură.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Sufleu de oua
23 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 1 lingură făină 1/2 l lapte 2 albuşuri
sare 1 praf de piper 1 lingură brânză rasă Mod de preparare: Se fierb
ouăle jumătate tari şi se aşază într-o farfurie de sticlă rezistentă la
foc, unsă cu unt. Se face următorul sos de făină: se prăjeşte uşor…
Read more »
Read more »
Sos cald de mustar
23 July 2010
Ingrediente: 2 cepe mari 1 lingură unt 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă
de carne sau apă 1 păhărel de vin alb 1 linguriţă muştar 1/ 2 linguriţă
zahăr un praf de piper sare Mod de preparare: Se taie ceapa şi se pune
într-o cratiţă cu o lingură de unt. Se lasă să…
Mancarica de perisoare
23 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 175 g orez piper 3 ouă 10 toi de spanac 2
legături pătrunjel 2 legături mărar 3 peşti zeamă de carne pentru umplut
mancarea şi pentru fiert orezul sare Mod de preparare: Facem o tocătură
de perişoare fără miez de paine. Fierbem orezul pe jumătate într-o
ceaşcă de zeamă de…
Read more »
Read more »
Perisoare cu smantana
23 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 50 g grăsime de la rinichi 125 g miez de paine
1 ou sare piper mărar pătrunjel tocat Pentru sos : 5 linguri lapte un
vîrf de cutit boia 5-6 linguri smantană 2 linguri grăsime pentru prăjit
Pentru rîntaş : făină şi unt Dăm carnea de vacă sau de mînzat…
Read more »
Read more »
Budinca de carne
23 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne pufin unt sau untură 4 cepe 1 linguriţă bulion
de roşii 1 căpătînă usturoi 3 ouă 1 lingurită faină 1 ceşcută lapte Mod
de preparare: Punem carne de vacă fără os (poate fi şi de berbec)
într-o cratiţă cu puţind untură sau unt şi cu ceapă tăiată subţire.
Prăjim totul…
Read more »
Read more »
Clatite cu carne
23 July 2010
Ingrediente: 10 clătite 300 g carne 1 ceapă 1-2 linguri sos alb 2 ouă
pesmet grăsime pentru prăjit Mod de preparare: Facem foi de clătite.
Tăiem fiecare foaie în patru pătrate cu latura de 5-6 cm. Pregătim
tocătură de carne ca pentru musaca şi o tocăm încă o dată cu un cuţit
mare pană…
Read more »
Read more »
Chiftelute cu sos (marinate)
23 July 2010
Ingrediente: 700 g carne 50 g grăsime de Ia rinichi miez de paine sare
piper 2 ouă 1 lingură bulion de carne sau apă rece pentru tocătură piper
(boabe) 1 foaie de dafin 2 boabe ienibahar 2 ardei graşi 750 g roşii
lămaic sau oţet 2 cepe făină bulion de carne Mod de preparare:…
Read more »
Read more »
Cartofi umpluti cu carne
23 July 2010
Ingrediente: 5 cartofi mai mari Pentru umplutură : 250 g carne o
bucăţică grăsime de la rinichi 1 gălbenuş mărar după gust 300 g unt 1
lingură smîntînă (pentru tocătură) 1 ccapă şi codite de ceapă verde 2
linguriţe orez sare piper unt pentru vînturăt 650 g roşii 5 linguri
smantană Mod de…
Read more »
Read more »
Coltunasi cu carne
23 July 2010
Ingrediente: toale produsele necesare pentru un aluat fară drojdie
umplutură Mod de preparare: Facem un aluat fără drojdie şi pregătim
umplutura. Intindem aluatul atît de subţire, încît să se întrezărească
masa sau fundul pe care lucrăm. Cu un pahar de apă tăiem cercuri clin
foaie, ungem marginile cu albuş (ca să nu se desfacă…
Read more »
Read more »
Salată de macrou cu maioneză si usturoi
22 July 2010
Ingrediente: 1 peşte macrou afumat 1 cutie boabe de porumb 7-8 cartofi
100 g ciuperci din conservă 4-5 castraveţi 2-3 gogoşari muştar 100 g
maioneză cu usturoi sare piper Pentru decor ai nevoie de: câteva măsline
2 castraveţi muraţi 2 gogoşari Mod de preparare: Pui cartofii la
fiert cu tot cu coajă, iar…Read more »
Musaca de spanac cu carne de viţel
22 July 2010
Ingrediente: 1/2 kg carne de viţel 1 kg spanac 6 ouă 2 cepe 2 linguri
smântână 3 linguri făină 1 lingură caşcaval ras Mod de preparare:
Treci carnea prin maşina de tocat, iar ceapa o cureţi şi o căleşti în
puţin ulei. O laşi doar cât să se înmoaie, apoi adaugi carnea.…Read more »
Musaca de vinete si cartofi cu soia
22 July 2010
Ingrediente: 8 vinete tinere 6 cartoţi potriviţi 2 ardei graşi 2 cepe
100 g ciuperci 100 g orez 100 g soia granule 1 legătură de mărar sare
piper boia cimbru ulei 2 ouă 2 linguri smântână 1 lingură bulion 1
lingură făină 2 linguri pesmet Mod de preparare: Pui la fiert apă cu…Read more »
Sote de mazare cu friganele
22 July 2010
Ingrediente: 2 kg mazăre în teci (din care vei rămâne cu 1 kg după
curăţare) 150 unt 100 ml ulei 1/2 l lapte 2 ouă 1 legătură mărar 1 pâine
sare după gust Mod de preparare: Desfaci tecile şi scoţi toate
boabele pe care apoi le vei pune la fiert în apă cu…Read more »
Pizza cu aluat din branza
22 July 2010
Ingrediente: 1 pachet de margarină 300 g brânză de vaci 100 g telemea 1
cană de făină 1 plic praf de copt zeamă de lămâie 8 ouă 2 legături de
mărar 500 ml suc de roşii 300 g mezeluri 200 g caşcaval Mod de
preparare: Din margarină, brânza mărunţită şi făină frămânţi un…Read more »
Sos pentru fripturi
22 July 2010
Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1
lingură oţet 1 linguriţă muştar 100 g ciuperci unt proaspăt cât o nucă
sare Mod de preparare: Se prăjeşte o lingură de făină cu 1/2 lingură
de unt, ţinându-se pe foc până începe să se rumenească. Se stinge cu
zeama…
Read more »
Read more »
Mancarică de linte
22 July 2010
Ingrediente: 1 kg linte 2 cepe 2 morcovi 3 roşii 3 căţei de usturoi 1
linguriţă boia iute condiment ulei Mod de preparare: Speli lintea şi o
pui la înmuiat în apă rece de seara până dimineaţa (trebuie să stea
astfel 10 ore). A doua zi, cureţi ceapa şi morcovul, le speli, le…Read more »
Salata de gogosari
22 July 2010
Ingrediente: 6 gogoşari 2 linguri ulei 1 lingură oţet sare Mod de
preparare: Se aleg gogoşari mari şi nevătămaţi, se coc pe maşină şi se
curăţă la fel ca ardeii. Se taie în sferturi, se îndepărtează cotorul şi
seminţele, şi se aşază frumos în salatieră. Deasupra se toarnă un sos
făcut din ulei,…
Read more »
Read more »
Melci fierti
22 July 2010
Ingrediente: 3 duzini de melci 1 pahar oţet 1 lingură sare 1 pahar cu
vin 1 ceapă 1 morcov 3 căţei de usturoi cimbru dafin sare 10 boabe piper
Mod de preparare: Melcii sunt mai gustoşi începând din octombrie până
în martie, când se închid pentru iarnă cu o pojghiţă ca un capac,…
Read more »
Read more »
Mancare de vinete
22 July 2010
Ingrediente: 2-3 vinete 3-4 roşii 5-6 căţei de usturoi ulei sare Mod
de preparare: Speli vinetele şi roşiile, cureţi vinetele pijama (o parte
de coajă o cureţi, o parte nu), le tai cubuleţe şi le pui să se
călească într-un ceaun cu ulei încins, pe foc mic. Ai grijă să amesteci
mereu cu…Read more »
Burta de crap in saramura
22 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 linguriţă ulei 1 linguriţă boia sare
Mod de preparare: Se alege un crap mai mare, se curăţă şi se taie capul
şi coada. Se despică peştele în două, în lungime, se scot înotătoarele,
şira spinării şi oasele rnai mari. Se ung jumătăţile de crap cu ulei…
Read more »
Read more »
Piftie de crap
22 July 2010
Ingrediente: 1 kg peşte 1/2 l apă sare 3 căţei de usturoi Mod de
preparare: Se curăţă peştele ca pentru rasol. Se taie bucăţi potrivite
şi se pun împreună cu capul într-o cratiţă cu atâta apă, cât să le
cuprindă. Se fierb la foc potrivit. Se ia spuma şi se adaugă puţină
sare.…
Read more »
Read more »
Salata de varza alba
22 July 2010
Ingrediente:
500 g varza, 3 linguri ulei 2 linguri oţet 1/2 linguriţă sare Mod de
preparare: Se taie varză foarte fin şi se sărează. Se lasă să stea o
jumătate de oră. Se stoarce în mâini. Se adaugă ulei şi oţet şi se
amestecă. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Ciorba de pui tanar
22 July 2010
Ingrediente: 1,5 l apă 1 l borş 1 pui mijlociu zarzavat de supă 3
linguri orez verdeaţă cozi de ceapă verde 2 roşii sare 1 gălbenuş 2
linguri smântână Mod de preparare: Într-o oală cu apă clocotită se pun
la fiert un morcov, o rădăcină de pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt.
Când…
Read more »
Read more »
Ciuperci umplute cu branza
22 July 2010
Ingrediente:
500 g ciuperci 50 g unt 100 g brânză 1 lingură mărar sau pătrunjel
verde, tocat Mod de preparare: Se pregătesc la fel ca ciupercile
umplute şi se pun într-o cratiţă la foc să se moaie pe jumătate, punând
în fiecare câte un praf de sare şi o bucăţică de unt. Picioarele
ciupercilor…
Read more »
Read more »
Midii fierte
22 July 2010
Ingrediente: 2 kg midii 1 pahar de vin 1 ceapă 1 frunză de pătrunjel
cimbru dafin 2 căţei de usturoi sare piper Mod de preparare: Ca şi la
raci, o primă condiţie la pregătirea midiilor este ca ele să fie cât se
poate de proaspete. Fie că sunt servite cu scoica, fie fără…
Read more »
Read more »
Pui cu dovlecei
22 July 2010
Ingrediente: 1 piept de pui 2 dovlecei 1 legătură de ceapă verde 2
linguri de făină 1 legătură de mărar 1 pahar mic de smântână (de 120 g)
100 ml ulei Mod de preparare: Speli carnea, o usuci cu un şervet de
bucătărie, o tai bucăţi şi le pui la prăjit. După ce…Read more »
Dovlecei cu smântână
22 July 2010
Ingrediente: 3 dovlecei 100 g smântână 3 linguri pesmet 1 lingură făină
1 legătură mărar 1 linguriţă condimente sare ulei Mod de preparare:
Cureţi dovleceii de coajă şi îi tai pe lung în felii de 1/2 cm. Presari
feliile cu sare şi le laşi circa 2-3 ore să-şi lase zeama. Apoi le
presezi…Read more »
Ciorba de berbec
22 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 750 g carne de berbec 1 morcov 1
pătrunjel 1/2 varză mică 500 g roşii 1 ardei gras sare Mod de
preparare: Se taie carnea bucăţi potrivite. Se fierbe în apă, cu un
morcov şi un pătrunjel. Se ia spuma, se potriveşte de sare. Când carnea…
Read more »
Read more »
Supa de zarzavat
22 July 2010
Ingrediente: 1 morcov mijlociu 1 rădăcină pătrunjel 1 fir de praz 1/2
ţelină 3 cartofi 1/2 lingură unt 2 l zeamă de carne Mod de preparare:
Morcovul, pătrunjelul, prazul, ţelina şi cartofii se taie ca tăiţeii. Se
încinge într-o cratiţă untul, se pune tot zarzavatul, afară de cartofi,
amestecând cu lingura, până se…
Read more »
Read more »
Oua cu spanac
22 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1,500 kg spanac 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6
felii de pâine sare Mod de preparare: Se pregăteşte piureul de spanac .
Separat se prăjesc în unt feliile de pâine. Se fierb ouăle jumătate
tari, se curăţă şi se aşază câte unul peste o felie de pâine prăjită.
Deasupra…
Read more »
Read more »
Raci fierti
22 July 2010
Ingrediente: 18 raci apă cât să-i cuprindă sare câţiva căţei de
usturoi o frunză de dafin puţine condimente Mod de preparare: Se
controlează ca toţi racii care trebuie pregătiţi să fie vii. Se fierbe
atâta apă într-o oală cât să acopere racii, nu mai mult. La patru litri
de apă se pune…
Read more »
Read more »
Supa de cartofi
22 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1 praz 1/2
ţelină 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 lingură făină sare Mod de
preparare: Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este complet fiert,
se strecoară, iar în zeamă se fierb cartofii tăiaţi bucăţele. Se
prăjeşte puţin…
Read more »
Read more »
Sos de ou
22 July 2010
Ingrediente: 1 ou 1 gălbenuş 200 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie
sare 1 castravete mic în oţet 1 linguriţă cozi de ceapă verde tocate
mărunt Mod de preparare: Se fierbe un ou răscopt. Se dă gălbenuşul
prin sită, se pune un gălbenuş crud, sare, puţină lămâie, şi se face cu
ulei…
Read more »
Read more »
Sos tartar
22 July 2010
Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă
oţet sau zeamă de lămâie sare 1 castravete mic în oţet 1 lingură arpagic
tocat 1 lingură capere verdeaţă (tarhon şi pătrunjel) Mod de preparare:
Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă arpagicul, castravetele în
oţet, caperele şi verdeaţa, toate tăiate…
Read more »
Read more »
Varza dulce cu smantana
22 July 2010
Ingrediente:
1 kg varză nouă 200 g smântână 100 ml lapte 1 lingură făină 1 legătură
mărar tocat 100 ml ulei sare după gust Mod de preparare: Cureţi varza
de foile exterioare şi o toci. O presari cu sare şi o laşi 15 minute.
Apoi o presezi ca să înlături zeama şi o pui…
Crap rasol
22 July 2010
Ingrediente: 1 crap cam de 1,5 kg 1 ceapă zarzavat de supă 1 păhărel de
oţet 2 l apă 1 frunză de dafin sare 5 boabe piper Mod de preparare:
Se curăţă peştele de solzi şi se scoate cu grijă osul amar de la cap,
care amăreşte peştele la fiert. Se curăţă înăuntru…
Read more »
Read more »
Musaca de fasole grasa
22 July 2010
Ingrediente: 1 kg fasole grasă (lată, galbenă) 600 g piept de pui 1
ceapă 3 ouă 3 linguri smântână 1 lingură făină 1 lingură bulion 3 roşii
ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi fasolea de capete, o tai
bucăţi mai mici şi o fierbi în apă cu sare. Carnea spălată şi ceapa…Read more »
Bors de salata cu kaizer afumat
22 July 2010
Ingrediente: 2-3 căpăţâni de salată verde 2 legături ceapă verde 1
morcov 150 g kaizer 3 ouă 1 legătură leuştean 1 legătură pătrunjel sare 1
cană borş ulei Mod de preparare: Cureţi şi speli bine salata, ceapa
şi morcovul, apoi tai salata fâşii, toci ceapa şi dai morcovul pe
râzătoare. Căleşti ceapa cu…Read more »
Salata verde cu smantana
22 July 2010
Ingrediente: 1 căpăţână mare de salată sau 2 mijlocii 2 linguri
smântână 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet sare piper Mod de preparare:
Se spală salata în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi
îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de
apă. Se amestecă smântâna cu…
Read more »
Read more »
Salata bulgareasca
22 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 250 g roşii 2 ardei graşi 1 castravete 2
cepe 3 linguri ulei 1 lingură oţet sare Mod de preparare: Este o
salată de vară care se prepară din toate zarzavaturile ce se pot mânca
crude: roşii, ardei, castraveţi, ceapă, tăiate toate în felii subţiri,
la care se adaugă…
Read more »
Read more »
Cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval
21 July 2010
Ingrediente: 12-14 cartofi 250 g ciuperci proaspete sau din conservă
200 ml lapte 100 g caşcaval 2 cepe 1 lingură de făină 1 legătură de
mărar 1 lingură de ulei 2 linguri de margarină sare piper Mod de
preparare: Fierbi cartofii în coajă timp de 10-15 minute şi când sunt
gata îi cureţi,…Read more »
Ciorba ruseasca cu smantana
21 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vacă 1 ceapă 1 morcov 1
pătrunjel 1/2 ţelină 1 mână fasole ţucără 1/4 varză mică 2 cartofi 2
roşii sfecla 1 galbenus 2 linguri smantana verdeaţă (mărar, pătrunjel,
leuştean) sare Mod de preparare: Se taie carnea de vacă în bucăţi
potrivite…
Read more »
Read more »
Macrou pane
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg macrou 1 lămâie 3-4 linguri făină sare ulei 2 ouă
Mod de preparare: Cureţi macroul, îl speli bine, îl porţionezi, îl
presari cu sare, îl stropeşti cu zeama de lămâie şi-l laşi la frigider
pentru aproximativ 1 oră. După acest timp dai bucăţile de macrou prin
făină, apoi prin ou…Read more »
Ciorbă ţăranească cu carne de vacă
21 July 2010
O
reteta delicioasa de ciorba taraneasca cu carne de vita din: apa, bors,
carne de vaca, ceapa, morcov, patrunjel, fasole, varza, cartofi, rosii,
verdeata si sare. Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vacă 1
ceapa 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 1 mână fasole ţucără 1/4 varză
mică 2 cartofi…
Read more »
Read more »
Salată de morcovi cu lamaie
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg morcovi 1 lămâie 5-6 căţei de usturoi 1 legătură de
pătrunjel ulei Mod de preparare: Speli şi cureţi morcovii şi îi pui
la fiert în apă cu sare, dar nu acoperi oala ca să nu se înmoaie prea
tare. Când sunt gata îi tai rondele de 1 cm grosime. Toci…Read more »
Tort de pepene galben
21 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 6 linguri zahăr 6 linguri făină Mod de preparare:
Baţi albuşurile spumă, apoi adaugi zahărul treptat, gălbenuşurile unul
câte unul, încorporezi şi făina şi amesteci cu o lingură de lemn de sus
în jos. Ungi o formă de tort cu margarină, o tapetezi cu făină, torni
compoziţia şi o dai…Read more »
Sos picant cu verdeturi
21 July 2010
Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă
zeamă de lămâie sau oţet sare câteva frunze de haţmaţuchi (plantă
asemănătoare pătrunjelului, cu gust picant) pătrunjel ceapă verde Mod de
preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi
un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn…
Read more »
Read more »
Sos maioneza cu smantana
21 July 2010
Ingrediente: 2 gălbenuşuri 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie 2
linguri smântână groasă sare piper Mod de preparare: Se pregăteşte sosul
maioneză şi când este gata, se adaugă smântâna. Maioneza se sporeşte şi
în acelaşi timp capătă un gust fin. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Sos maioneza
21 July 2010
Ingrediente: 3 gălbenuşuri 300 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sau
oţet sare Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu
zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn sau
se bat cu telul până ce gălbenuşurile sunt bine amestecate. Apoi se
adaugă uleiul…
Read more »
Read more »
Salata de ciuperci
21 July 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci 2 linguri ulei 2 linguri oţet sare piper
pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Se curăţă ciupercile, se spală
şi se pun să fiarbă în apă cât să le cuprindă, cu sare şi puţin oţet.
Când sunt gata, se scurg şi se taie în felii nu prea subţiri. Se…
Read more »
Read more »
Salata de spanac
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 1 ou rascopt 2 linguri ulei 1 lingură oţet
sare un praf de piper Mod de preparare: Se alege spanacul şi se spală
în mai multe ape. Se opăreşte cu apă clocotită sărată, se scurge şi se
taie nu prea mărunt. Se aşază în farfuria de salată, iar deasupra…
Read more »
Read more »
Salata de cartofi cu ceapa
21 July 2010
Ingrediente:
1 kg cartofi 4 cepe 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă 1 lingură zahăr sare .
Pentru sos: 2 gălbenuşuri 100 g ulei 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet
un praf de piper sare Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă
calzi, se taie felii şi se pun într-un carton. Se toarnă…
Read more »
Read more »
Salata de varza rosie
21 July 2010
Ingrediente:
500 g varză roşie 3 linguri ulei 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă 1/2
linguriţă sare Mod de preparare: Se taie varza foarte fin. Se sărează,
se amestecă, se lasă să stea puţin şi se stoarce bine. Se pune la foc
sa fiarbă oţet de vin îndoit cu apă şi cu sare cât…
Read more »
Read more »
Pateu imitat
21 July 2010
Ingrediente:
2 cepe mijlocii, 1 lingură untură 2 linguri pesmet 50 g drojdie 1 pahar
lapte 2 ouă răscoapte un praf de enibahar un praf de piper sare Mod
de preparare: Se toacă ceapa foarte mărunt şi se rumeneşte într-o
cratiţă, cu o lingură de untură. Se adaugă pesmetul şi laptele în care
s-a…
Read more »
Read more »
Ciorba de vitel
21 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vitel 1 ceapă 1 morcov 1/4
varza mica 2 roşii verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean) sare Mod de
preparare: Se fierb bucăţile de carne şi se ia spuma. Se pune morcov, şi
o rădăcină de pătrunjel, puţină varză şi ceapă tăiată mărunt,rosiile.
Se…
Read more »
Read more »
Piftie de pasare
21 July 2010
Ingrediente:
o pasăre de aproximativ 1 kg, 2 — 3 l apă (după timpul cât trebuie să
fiarbă pasărea) 2 — 3 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Se fac
din curcan, gâscă, găină (cocoş), pui. Se curăţă pasărea, se taie,
alegând bucăţile potrivite pentru piftii. Se pune apa să fiarbă şi când…
Read more »
Read more »
Zacusca de ardei si gogosari
21 July 2010
Ingrediente:
1 kg roşii, 4 gogoşari 4 ardei graşi 1 morcov mijlociu 1 ceapă 2 — 3
căţei de usturoi 50 g ulei 1 lingură zahăr sare Mod de preparare: Se
fierb roşiile şi se trec prin sită. Între timp se coc gogoşarii şi
ardeii. Se curăţă, se îndepărtează cotorul şi seminţele, şi se…
Read more »
Read more »
Musaca de vinete cu rosii
21 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 3 vinete mari 400 g roşii verdeaţă 1 ardei
gras 300 g grăsime 1 ceapă mare sare piper zeamă de carne Mod de
preparare: Curăţăm carnea de pieliţe, o spălăm şi o tocăm. Tăiem
mărunt ceapa, apoi o prăjim în grăsime încinsă, pînă se îngălbeneşte
bine. Amestecăm carnea…
Read more »
Read more »
Salata de telina
21 July 2010
Ingrediente: 500 g ţelină 1 gălbenuş 50 g ulei 1 linguriţă muştar 1
lingură oţet sare Mod de preparare: Se curăţă ţelina şi se taie ca
fideaua. Se opăreşte cu apă clocotită cu sare. Se scurge bine şi se
amestecă fie cu un sos maioneză, fie cu un sos de ulei, oţet şi muştar.…
Read more »
Read more »
Bors de hribi
21 July 2010
Ingrediente: 100 g hribi (manătărci) uscaţi 1 1 apa 2 ceşti de borş 500
g varză acră 1 ceapă 2 linguri făină 2 linguri ulei sare verdeaţă Mod
de preparare: Fierbem hribii. Tăiem varza fin şi o prăjim în ulei,
presărăm făină şi prăjim mai departe. Scoatem hribii fierţi din zeamă,
îi tăiem mărunt,…
Read more »
Read more »
Crochete de cartofi umplute
21 July 2010
Ingrediente: 3,5 kg cartofi mari 6 ouă 1 lingură caşcaval ras făină
sare umplutură de carne fiartă Mod de preparare: Spălăm cartofii şi îi
punem la fiert, necurăţaţi, cu puţină sare. Cînd sunt fierţi, îi
curăţăm, îi trecem fierbinţi prin sită sau prin presă, pe masa de aluat
presărată cu făină. Facem un…
Read more »
Read more »
Bor de stevie
21 July 2010
Ingrediente: 200 g ştevie 100 g măcriş 1 1 apă sau zeamă de carne 2
ceşti borş 1 ceapă 50 g unt 30 g orez piătrunjel leuştean sare piper Mod
de preparare: Punem untul într-o oală şi prăjim ceapa tăiată mărunt.
Opărim ştevia şi măcrişul, tăiem de cîteva ori cu cuţitul şi le punem…
Read more »
Read more »
Ficat de miel la gratar
21 July 2010
Ingrediente: ficatul de la un miel mare puţin ulei sare piper Mod de
preparare: Tăiem ficatul în felii ca pentru şniţel. Presărăm sare şi
piper, stropim cu cateva picături de ulei, punem puţin pătrunjel şi un
căţel de usturoi tocat. Tăvălim în pesmet mărunt şi punem feliile pe
grătar încins. Lăsăm să se frigă…
Read more »
Read more »
Ciorba de zarzavat cu zeama de varza
21 July 2010
Ingrediente: 1 1 apă 1 ceaşcă zeamă de varză 2 morcovi 1 pătrunjel 1
păstarnac 2 ardei graşi 2 roşii mari 2 cartofi mari 1 fir de praz 750 g
varză acră sau dulce nestoarsă verdeaţă 125 g unt 5 linguriţe făină sare
piper bulion de roşii 2 gălbenuşuri 5 linguri smantană Mod…
Read more »
Read more »
Ciorba de potroace
21 July 2010
Ingrediente: măruntaie şi bucăţele de carne de pasăre 1 1 apă 1 1 zeamă
de varză acră zarzavat de supă 2 cepe 25 gr orez sare ardei verde mic
leuştean 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Turnăm într-o oală zeamă de
varză îndoită cu apă. Cînd dă în fiert, adăugăm măruntaiele şi
bucăţelele…
Read more »
Read more »
Bors de stiuca
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg ştiucă 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătrunjcl 1
păstîmac o bucăţică telină putină varză 1 ceapă sare verdeaţă Mod de
preparare: Tăiem subţire zarzavatul, varza şi ceapa şi le punem în apă
cu puţină sare să fiarbă timp de o oră. După aceea adăugăm borşul.
Curăţăm ştiuca,…
Read more »
Read more »
Rinichi de vaca cu ciuperci
21 July 2010
Ingrediente: 500 g rinichi 125 g unt 1 ceapă 1 linguriţă bulion de
roşii 1 lingură făină 3/4 pahar vin 5 ciuperci mari 1 ceaşcă zeamă de
carne Mod de preparare: Tăiem rinichiul în cuburi sau în felii şi îl
opărim cu apă clocotită. Tocăm mărunt o ceapă şi o prăjim uşor…