Retete de Paste:
Crochete de curcan
29 September 2010
Mere invelite
29 September 2010
Amesteci 400 g făină cu 250 g margarină. Faci apoi un amestec din zeama unei lămâi mici, 1 linguriţă de sare şi 70 ml apă pe care-l adaugi peste făină şi frămânţi bine aluatul, apoi îl laşi o oră să se odihnească, între timp, decojeşti merele, le scoţi seminţele şi le dai pentru 3-5…
Magdalene
29 September 2010
Ingrediente: 4 ouă 120 g zahăr 110 g făină 80 g unt vanilie Mod de preparare: Zahărul cu ouăle şi cu vanilia se bat la baie de apă (bain-marie) şi cînd au crescut se iau de la bain-marie şi se bat in continuare. Cînd s-a răcit, se pune şi făina cernută şi la…
Cremă de zahăr ars
29 September 2010
Ingrediente: 3/4 l lapte 120 g zahăr 250 g zahăr pentru caramele 4 ouă 3 gălbenuşuri vanilie un vîrf de sare Mod de preparare: Laptele se fierbe 3-4 minute cu 120 g zahăr şi cu vanilie. Se ia de la foc şi se amestecă bine cu ouăle şi sarea şi se strecoară. Se caramelizează…
Reţete de post: Fursecuri cu gem si nucă
29 September 2010
Ingrediente: 800 g făină 400 g margarină 100 ml apă clocotită amestecată cu 5 linguri oţet 1 praf de sare 1 plic praf de copt coajă rasă de lămâie 1 esenţă de vanilie Pentru cremă ai nevoie de: 250 gnucă 250 g gem mai gros sau marmeladă esenţă de rom 100 g zahăr pudră…
Salată de crudităţi cu iaurt şi smântână
29 September 2010
Ingrediente: 1/2 varză 1/2 ţelină 2 mere 150 g caşcaval 2 ouă 100 ml ulei 1 lingură smântână 1 lingură iaurt 1 linguriţă muştar sare piper Mod de preparare: Cureţi varza, ţelina şi merele, le dai pe răzătoarea mică şi le laşi deoparte până pregăteşti maioneza. Amesteci un gălbeniş fiert cu unul nefiert,…
Şarlotă de portocale
29 September 2010
Ingrediente: 1/4 l lapte 3-4 portocale 150 g zahăr 250 g zahăr pentru sirop puţină vanilie 3-4 foi gelatină (20 g) 150 g pişcoturi de şampanie 350 g frişcă bătută plus 150 g pentru decor Mod de preparare: Se tapetează numai marginea unei forme joase şi simplă de şarlotă cu pişcoturi de şampanie.…
Budincă de nuci
29 September 2010
Ingrediente: 150 g nuci curăţate 80 g făină 70 g unt 5 ouă 1 1/2 pahar lapte coajă de lămiie 150 g zahăr 3 g scorţişoară pisată Mod de preparare: Laptele, untul şi zahărul se pun într-un vas la foc şi se amestecă cu un telpînă începe să fiarbă. Se dă deoparte şi…
Piftie de crap
29 September 2010
Ingrediente: 1 crap măricel (circa 3 kg) 3 cepe potrivite 2 morcovi mari rădăcină pătrunjel 1păstârnac 6 căţei de usturoi 2 pliculeţe gelatină (20g) 3-4 foi de dafin 1 lămâie 10 boabe de piper sare Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi de intestine, se spală bine cu apă rece, apoi…
Cremă de căpşuni
29 September 2010
Ingrediente: 500 g căpşuni 3 ouă 4 foi gelatină 175 g zahăr 1 praf vanilie 200 g frişcă bătută plus 150 g pentru decor Mod de preparare: Ouale se bat la bain mărie cu zahărul şi vanilia, pînă s-a înfierbantat. Se ia de la foc şi se bate în continuare pînă s-a răcit.…
File de şalău cu măsline
29 September 2010
Ingrediente: 800g file de şalău 1 ceapă mijlocie 2 roşii medii 100g măsline negre 150ml vin alb sec 150ml ulei (pref. măsline) 2 căţei de usturoi 500ml supă de peşte 4 linguri făină 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă mărunt. Se căleşte 3-4 minute…
Ciorbă de ştevie congelată
29 September 2010
Ingrediente: 1 morcov 1 lingură pastă de ardei 1 cartof potrivit 2 cepe zarzavat pentru ciorbă după gust 1 lingură condiment puţină fidea 2-3 linguri ulei 3-4 linguri ştevie tocată de la congelator sare pătrunjel sau leuştean Mod de preparare: Intr-o oală de 3-4 l pui apă la fiert, iar când clocoteşte pui…
Batog de crap cu sos de ţelină
29 September 2010
Ingrediente: 800g batog de crap 1 ceapă mică 400ml lapte 4 tulpini de ţelină 1 foaiede dafin 200g smântână 1 kg ceapă verde 400g cartofi 1 lingură făină 10 boabe de piper 1 leg. pătrunjel sare Mod de preparare: Se curăţă batogul de oase şi se pune într-un vas împreună cu laptele, boabele…
Crema de mere
29 September 2010
O reteta simpla de crema de mere din: mere ionatane, baton de vanilie, gelatina, frisca si zahar. Ingrediente: 750 g mere ionatane 1/2 baton vanilie 3-4 foi gelatina 250 g frişcă plus 150 pentru decor 200 g zahăr Mod de preparare: Merele se curăţă, se taie în patru, se scot seminţele, apoi se taie…
Checsuri cu miere de albine
29 September 2010
Ingrediente: 1 kg făină 300 g zahăr praf 200 g unt sau 150 g untură 4 ouă 5 linguri de miere de albine încălzită şi răcită 1 vârf de cuţit de bicarbonat dizolvat în zeama de la o lămâie sau oţet coaja de la o lămâie Mod de preparare: Frămânţi bine toate ingredientele…
Macrou pane cu sos de muştar
29 September 2010
Ingrediente: 8 bucăţi macrou 600g cartofi mai mici 100g unt 3 ouă căpăţănă usturoi 350ml ulei 2-3 linguri făină 200g pesmet 1 linguriţă cimbru leg. pătrunjel 150g măsline sare piper Ingrediente sos: 3 gălbenuşuri de ou proaspete ,4 căţei de usturoi ,3 linguri muştar ,1 lămâie (zeama), 100ml ulei ,1 linguriţă coriandru pudră, sare,…
Bavarez cu vanilie
29 September 2010
Ingrediente: 1/4 1 lapte 1/2 baton vanilie 150 g zahăr 4-5 foi gelatină 2 ouă 3 gălbenuşuri 250 g frişca Mod de preparare: Laptele se fierbe cu zahărul şi cu vanilia. Ouăle se amestecă şi se bat bine şi cînd laptele fierbe încă se amestecă cu ouăle, apoi gelatina (care a fost muiată…
Şalău roşcat
29 September 2010
Ingrediente: 1 kg file şalău (cod sau merluciu) l/2 cană făină l/2 cană lapte 3-4 linguri ulei l00g unt 100 ml ulei 2 linguriţe boia iute l/4 linguriţă cimbru uscat l/4 linguriţă nucşoară 1 banană nu foarte coaptă 1lămâie (sau 2 lămâiţe verzi) leg. pătrunjel verde sare Mod de preparare: Se amestecă faina,…
Fursecuri fragede
29 September 2010
Ingrediente: 375 g făină 250 g unt 150 g zahăr pudră 2 ouă vanilie 100 g nuci sau migdale Mod de preparare: Pe o planşetă de tăiţei se face aluatul din făină, unt, zahăr, vanilie, 1 ou şi o priză de sare. Aluatul se întinde pe planşetă de circa 1cm grosime, se taie…
Bavarez cu ciocolată
29 September 2010
Ingrediente: 1/4 l lapte 1 plic de vanilie 120 g ciocolată menaj sau 2 linguri cacao 4 ouă 3-4 foi gelatină (20 g) 300 g frişcă bătută 200 g zahăr Mod de preparare: Laptele se fierbe cu ciocolata tăiată bucăţele sau cu cacaoa, 3-4 minute. Se amestecă cu ouăle bătute cu telul şi…
Plachie de crap
29 September 2010
Ingrediente: l,5kg file de crap l kg ceapă 2 ardei graşi 5-6 roşii 10 boabe piper 2,3 foi dafin 5 ml ulei 1lingură făină sare piper Mod de preparare: Se porţionează fileul de crap, se sărează, se trece prin faină şi se prăjeşte în ulei. Se curăţă ceapa, se spală, se taie solzişori…
Indiene de ciocolată
29 September 2010
Ingrediente: 5 ouă 1 plic vanilie 120 g făină 100 g zahăr 400 g şerbet de ciocolală 250 g frişcă 100 g gem Mod de preparare: Zahărul, gălbenuşurile şi vanilia se amestecă bine şi albuşurile se bat spumă tare, apoi se amestecă încet şi la urmă se pune făina. Acest aluat se toarnă…
Biscuiţi cu nucă
28 September 2010
Ingrediente: 3 căni de făină 1 cană zahăr 1/2 linguriţă scorţişoară 1 linguriţă bicarbonat de sodiu 1 cană de nuci mărunţite 1/2 cană miere 1/2 cană apă Mod de preparare: Topeşti mierea în apă pe foc mic, apoi laşi să se răcească. Amesteci făina cu zahărul, bicarbonatul, scorţişoara şi nucile, adaugi apoi mierea…
Roşii umplute cu peste
28 September 2010
Ingrediente: 8 roşii potrivite 300g file de păstrăv 2 cepe 1 lămâie (zeama) 1 plic gelatină (lOg) 1\5ml vin alb 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se fierbe peştele în apă cu puţină sare, circa 10 minute. Se scurg apoi de apă şi se pun într- un castron, împreună cu vinul. După…
Varză de Bruxelles gratinată
28 September 2010
Ingrediente: 800 g varză de Bruxelles 11/2 pahar lapte 150 g unt 3 linguri de smîntînă sare 3/4 linguri de făină 60 g caşcaval şvaiţer sau parmezan Mod de preparare: Varza se curăţă şi se fierbe 5 minute în apa cu sare, apoi se strecora. Separat se face un sos din 100 g unt,…
Budincă de vanilie
28 September 2010
Ingrediente: 100 g stafide sultanine 50 g stafide negre 100 g fisticuri 2 linguri coniac sau lichior 80 g fructe confiate 2 ouă 112 lingură făină trei sferturi din compoziţie de budincă de vanilie 1/2 pahar vin 80 g zahăr Mod de preparare: Fisticurile se macină şi se amestecă cu compoziţia de budincă…
Cartofi gratinaţi cu varza murată
28 September 2010
Ingrediente: 500 g cartofi fierţi în coajă 1 varză murată ulei 1 linguriţă chimen Mod de preparare: Pui uleiul într-o tigaie la încins, adaugi chimenul şi laşi să se rumenească. Adaugi apoi varza murată tăiată fideluţă şi le căleşti. Cureţi cartofii şi îi tai în felii rotunde. In cratiţa unsă cu ulei, aşezi…
Bezele de ciocolată
28 September 2010
Ingrediente: 5 albuşuri 250 g zahăr pudră 2 linguri cacao vanilie Mod de preparare: Se prepară la fel ca bezeaua de vanilie. Se bat la rece sau la baie de apă (bain-marie). Cacaoa se pune la urmă şi se spriţuiesc cu duiul în diferite forme pe o tavă cu hîrtie. Pofta buna!
Budincă de cireşe si vişine
28 September 2010
Ingrediente: 700 g cireşe 700 g vişine 200 g zahăr 3/4 pahar lapte 100 g unt vailie 1 lingură făină scorţişoară 3 ouă Mod de preparare: Se curăţă cireşele şi vişinile de simburi, se storc de zeamă şi se dau la foc plită, cu zahărul, 200 g unt, vanilia şi scorţişoara. Separat se face…
Buşeuri de nuci
28 September 2010
Ingrediente: 250 g făina 2 ouă 2 linguri smintînă 1 gălbenuş puţină sare 100 g zahăr 80 g unt Ingrediente umplutura : 250 g nuci, scorţişoară, coajă de lămiie rasă, 2 linguri miere, 2 linguri pesmet, puţin lapte, toate se fierb 3-1 minute. Mod de preparare: Aluatul se face din făină, unt, smintînă,.…
Supă de vită cu tăietei de casă
28 September 2010
Budincă de vanilie cu gem
28 September 2010
Ingrediente: 100 g uni 50 g făină 3 ouă 3 linguri gem jumătate de compoziţie de budincă dc vanilie Mod de preparare: Se face o ruladă din 50 g unt, 50 g făină, 3 ouă şi 3 linguri gem. Se taie felii potrivite şi se tapetează o formă simplă de budincă, unsă bine…
Soia cu mazare
28 September 2010
Ingrediente: 1 pungă de soia granule 1 cutie mazăre 2 linguriţe condiment tip Vegeta 2-3 linguri făină albă 1 linguriţă pastă de ardei 200 ml bulion sare piper după gust ulei 2-3 cepe 2 căni apă verdeaţă Mod de preparare: Pui Vegeta într-o cratiţă cu apă şi o dai la fiert. Când apa…
Bavarez cu cafea
28 September 2010
Ingrediente: 1/4 l lapte 4 linguri esenţă de cafea 3-4 foi gelatină (20 g) 300 g fişcă bătută 200 g zahăr vanilie 4 ouă Mod de preparare: Laptele se fierbe cu vanilia, zahărul şi cu cafeaua, apoi se amestecă cu ouăle bătute cu telul. Se pune gelatina (care a fost muiată în apă…
Batoane cu susan
28 September 2010
Ingrediente: 250 g făină 80 g unt puţină sare 80 g zahăr 1/2 pahar lapte 120 g susan 1 ou Mod de preparare: Făina se frămîntă cu untul, sare, 20 g zahăr,lapte şi cu 1 ou şi se lasă 1 oră. Apoi se fac bastonaşe de lungimea unui deget. Se aşază într-o tavă unsă…
Plăcintă cu cremă
28 September 2010
Ingrediente: 300 g aluat de foitaj 200 g gem de caise sau de căpşuni Ingrediente crema:1/2 l lapte, 150 g zahăr, vanilie,5 ouă,70 g făină,3 linguri rom sau coniac,20 g unt. Mod de preparare: Se amestecă într-un vas făina, laptele, vanilia, zahărul, romul, 3 gălbenuşuri, 2 ouă şi untul. Se bate pe plită…
Ştrudel cu branză de vaci
28 September 2010
Ingrediente: 400 g brînză de vaci 200 g zahăr 1 pahar lapte 50 g gris 2 gălbenuşuri 2 ouă vanilie 150 g stafide 100 g unt Ingrediente aluat: 400 g făină, sare, 2 linguri ulei şi apă. Mod de preparare: Grisul se fierbe în lapte şi se amesteca cu brinza, vanilia, ouăle, zahărul…
Cum se prepara Cocktail Toreador (video)
28 September 2010
Plăcintă dobrogeană cu orez
28 September 2010
Ingrediente: 400 g făină 300 g unt sau margarină sare 140 g orez 150 g zahăr 200 g telemea de oi desărată 3 ouă 1 gălbenuş coajă de lămîie rasă Mod de preparare: Se face un aluat din 350 g făină, puţină sare, 40 g unt şi apă caldă. După 30 minute se…
Şalău aromat
28 September 2010
Ingrediente: 4 fileuri de şalău 2 linguri ulei (pref. măsline) 100ml vin alb 1 leg. frunze de maghiran 6 frunze de salvie 5 frunze de busuioc 1 leg. pătrunjel 1 ceapă mică 2 căţei de usturoi 1 linguriţă seminţe de coriandru lingură de făină sare piper Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi…
Cod cu mere şi fasole verde
28 September 2010
Ingrediente: 600g file de cod 100 ml ulei 1ceapă mijlocie 1linguriţă curry pudră 250g roşii 400g fasole verde 3 mere sare piper Mod de preparare: Se taie fileurile de peşte m bucăţi potrivite, se dau prin faină şi se prăjesc 10 minute pe ambele părţi, în 50ml ulei. In uleiul în care se prăjeşte…
Gogoşele cu brânză
28 September 2010
Salată de sfeclă coaptă
28 September 2010
Ingrediente: 1 kg sfeclă 1 l apă 200 ml oţet 1 lingură chimen 2 linguri hrean ras sare după gust Mod de preparare: Speli sfecla, o ştergi bine şi o pui în cuptor, la foc potrivit. Coaptă şi răcită o cureţi de coajă şi o tai felii de 1/2 cm grosime. Separat, fierbi…
Somnul pescarului
28 September 2010
Ingrediente: 1 somn mic (circa 1,5 – 2kg) 100g unt 100ml ulei 1morcov 1 rădăcină pătrunjel 1ceapă mare 1 foaie de dafin cateva boabe piper 4 boabe ienibahar sare Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală bine apoi se taie coada şi capul iar ce rămâne se taie în felii de circa…
Sufleu de vinete
28 September 2010
Ingrediente: 800 g vinete 1 1/2pahar lapte 150 g unt 1 lingură de făină sare 4-5 ouă 100 g şvaiţer Mod de preparare: Vinetele se toacă ca la salata de vinete. Se face un sos alb gros (din 100 g unt, făină, lapte) şi se amestecă cu gălbenuşurile, brînza rasă, sare şi cu…
Plăcintă Cazinou
28 September 2010
Ingrediente: 300 g făină 250 g unt sau margarină sare praf de copt 1,250 kg mere scorţişoară 150 g migdale 80 g stafide 200 g zahăr 150 g gem de caise 1 ou Mod de preparare: Se face un aluat din făină, unt, ou, sare şi vanilie. Aluatul se împarte în patru, se…
Ciorbă de zarzavat de iarnă
28 September 2010
Ingrediente: 3 morcovi 1 pătrunjel 1 ţelină 1 felie de gulie 1 varză (300-400 g) 3 cartofi 100 g orez sare condiment Mod de preparare: Cureţi zarzavaturile şi le speli. Dai pe râzătoare morcovii, pătrunjelul, ţelina, felia de gulie. Varza o tai fideluţă, iar cartofii îi tai cubuleţe. Speli orezul în apă rece…
Aluat fara drojdie
28 September 2010
Ingrediente: 400 g făină 3 gălbenuşuri 1/2 pahar apă sare Mod de preparare: Cernem făina pe masă, facem la mijloc o adincitură în care punem sarea şi gălbenuşurile. Adăugăm apă rece şi amestecăm atent cu cuţitul. Cînd gălbenuşurile s-au amestecat’cu apa, începem să adăugăm treptat făina, lucrînd întîi cu cuţitul sau cu vîrful degetelor.…
Aluat pentru prajit
28 September 2010
Ingrediente: 125 g făină 2 ouă 1 lingură unt (sau ulei) puţin lapte cald (său sifon) zahăr sare Mod de preparare: Punem toate produsele într-un castron, afară de albuşuri, şi le amestecăm bine cu o lingură. Batem albuşurile pînă se fac ca o spumă şi la urmă le amestecăm cu aluatul. In acest aluat…
Vinete tocate
28 September 2010
Ingrediente: 5 vinete mari 250 g ulei 1 lingură de smantana 1 ceapă sare 1 lingură de oţet 12 ardei graşi 250 g roşii Mod de preparare: Vinetele se coc pe jeratic sau la flacără, apoi se pun pe un tocător aplecat (să se scurgă zeama). Se mai storc puţin, se curăţă şi…
Gogosi (crafle) II
28 September 2010
Ingrediente: 6 linguri făină 1/2 lingură ulei 15 g drojdie putină sare apă (cit cuprinde compoziţia) ulei pentru prăjit Mod de preparare: După ce amestecăm bine produsele, lăsăm aluatul să crească. Cînd a crescut, îl batem din nou şi îl lăsăm să crească, încingem uleiul într-o tigaie şi cu o linguriţă luăm bucăţele de…
Briose
28 September 2010
Ingrediente: 500 g făină 250 g unt 50 g zahăr 15-20 g drojdie 6 ouă 1 ceaşcă lapte 10 g sare Mod de preparare: Desfacem drojdia în lapte cald sau în apă călduţă. Amestecăm 125 g de făină cu drojdia şi lăsăm la cald timp de o oră, să crească. Punem restul de făină…
Aluat de babă
28 September 2010
Ingrediente: 250 g făină 150 g unt 10 g drojdie 4 ouă 75 g zahăr 1 ceşcută (50 g) lapte călduţ 100 g stafide 8 g sare Mod de preparare: Procedăm la fel ca la cozonac. La sfîrşit punem zahărul şi untul, apoi stafidele. Cînd aluatul a crescut, ungem cu unt o formă de babă,…
Cozonac cu branza de burduf
28 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 500 g brînză de burduf 125 g unt 150 g smîntînă 3-4 ouă vanilie coajă de lămîie 1 lingură făină Mod de preparare: Frecăm brînză de burduf într-un vas de piatră sau într-un castron, cu o lingură de lemn ; spargem cîte un ou amestecînd, pînă ce compoziţia…
Varză acră călită
28 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg varză acră 1ceapă 150 g untură de porc sau gîscă piper cimbru 1/2 pahar vin Mod de preparare: Se aleg foile de varză, se scot din cotor şi se lasă 30 minute în apă rece. Se storc şi se taie fideluţă, apoi se pun intr-o cratiţă cu grăsimea încălzită şi…
Cozonac cu nuca II
28 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 1/2 pahar lapte 50 g unt 150 g zahăr puţină vanilie Mod de preparare: Punem la fiert laptele. Adăugăm untul, zahărul şi puţină vanilie. Lăsăm să fiarbă împreună produsele pînă se topesc bine. Apoi punem nucile trecute prin maşină şi aşezăm cratiţa la marginea aragazului,…
Peşte în straturi
28 September 2010
Ingrediente: l kg peşte sărat 1 sfeclă roşie mijlocie 2 morcovi 3 cartofi 2 ouă 50 g caşcaval l00g maioneză 1 lămâie 1 leg. pătrunjel sare piper Mod de preparare: Se pun legumele şi ouăle la fiert. Sfecla roşie se fierbe separat de cartofi şi morcovi. Carnea de peşte, curăţată de oase, se taiejulienne.…
Sparanghel gratinat
28 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 1/4 l lapte 11/2 lingură smîntînă 11/2 lingură făină sare 150g unt 100 g caşcaval şvainţer sau parmezan 4 ouă Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se taie bucăţi scurte atît cît este fraged şi se fierbe în apă puţină, sare şi 15 g unt circa 25 minute. Separat…
Borş de urzici
28 September 2010
Ingrediente: 500g urzici 6 fire de ceapă verde sare 1/2 l borş 1 l supă 11/2 l apă 30 g orez 3 linguri de ulei 1 legătură de leuştean Mod de preparare: Urzicile se spală bine şi se opăresc. Se strecoară şi se taie mărunt. La fel se procedează şi cu ceapa verde…
Varză dulce cu tăitei de casă
28 September 2010
Ingrediente: 1 kg varză dulce 300 g tăiţei de casă tăiaţi mai gros 1/2 l supa sare piper 1 lingură de oţet 150 g unt untură de porc sau de gîscă Mod de preparare: Varza tăiată felii se pune la înăbuşit cu supă şi unt şi cînd este gata se ţine la cald.…
Ghiveci cu soia
27 September 2010
Ingrediente: 1 pungă de soia cuburi 3-4 cartofi 1 cutie ciuperci 1 borcan (400 g) păstăi de fasole verde 1 ceapă 1 ceaşcă ulei pastă de tomate pătrunjel sare 1-2 căţei de usturoi 2-3 foi de dafin piper condiment tip Delikat Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei, adaugi cartofii curăţaţi şi tăiaţi…
Pilaf ţărănesc la tavă
27 September 2010
Ingrediente: 2-3 cepe 500 g orez 2-3 linguri pastă de tomate 2-3 cartofi mari 2-3 ardei graşi din borcan sau 2-3 răci (ardei gras roşu, uscat, înşirat pe aţă) sare piper leuştean Mod de preparare: Orezul îl speli şi îl pui la fiert. Ceapa o tai julien şi o căleşti împreună cu pasta…
Mancare de cartofi la cuptor
27 September 2010
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 cepe potrivite 2-3 roşii din conservă sau 3 linguri pastă de roşii 2 linguri orez 2 ardei de la congelator sau 2 linguri de pastă de ardei pătrunjel tocat 2-3 foi de dafin 4-5 boabe de piper sau un praf piper măcinat condiment ulei Mod de preparare: Intr-o…
Ciorbă bucovineană
27 September 2010
Ingrediente: 5 cartofi 3 morcovi 1 ceapă 2 rădăcini de pătrunjel sau conopidă de la congelator 1 sfeclă roşie 1 ardei iute ulei sare 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 legătură leuştean Mod de preparare: Cureţi, speli şi pui la fiert într-o oală cu apă cartofii, morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ceapa…
Supă de usturoi
27 September 2010
Ingrediente: 3 căpăţâni mari de usturoi 100 ml ulei 1 lingură făină 1,5 l apă sare piper boia pastă sau suc de roşii cimbru pătrunjel (după preferinţă) Mod de preparare: Cureţi usturoiul, îl zdrobeşti, îl freci cu uleiul până obţii o pastă fină la care adaugi făina, apa, boiaua, sarea, sucul de…
Sufleu de sparanghel
27 September 2010
Ingrediente: 800 g sparanghel 1/2 l lapte 150g unt 120 g brînză (telemea, caşcaval, şvaiţer sau parmezan) sare piper 1 lingură de făină 3-4 ouă Mod de preparare: Capetele de sparanghel se fierb în apă cu sare. Cotoarele se fierb separat şi se dau prin sită, apoi se amestecă cu sosul alb (făcut…
Spanac gratinat
27 September 2010
Ingrediente: 1.500 kg foi de spanac 150 g tăieţei de casă 1 1/2 pahar lapte sare 150 g unt 1 1/2 lingură smîntînă 3 /4 linguri făină 80 g caşcaval Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se încălzeşte în 60 g unt. Se pune într-un vas de…
Sparanghel cu pesmet
27 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 150 g unt 3 linguri pesmet de casă sare 2 ouă Mod de preparare: Sparanghelul se prepară ca la sparanghelul cu sos mousseline. Se fierbe 25 minute, se strecoară şi se aşază pe un platou (fără şervet). Separat se topeşte untul in tigaie, se pune pesmetul şi cînd s-a…
Sparanghel cu sos mousseline
27 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 200 g unt sare sos mousseline 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă de pieliţa exterioară, începînd de la vîrf spre cotor, în aşa fel încît vîrfurile să rămînă intacte. Se spală cu apă şi se fac 2 buchete care se leagă cu o sfoară subţire. Capetele…
Ţelină cu măsline
27 September 2010
Ingrediente: 1 kg ţelină 150 g ulei 1/2 lămîie 180 g măsline 11/2 lingură de bulion 1 legătură de verdeaţă 1/2 lingură de făină Mod de preparare: Ţelina se curăţă şi se taie sferturi, apoi fiecare sfert se taie în două (ca felia de portocală, semilună). Se parează puţin şi se înăbuşă puţin…
Supă de sparanghel
27 September 2010
Ingrediente: 600 g sparanghel 1 1/21 supă 1 1/21 apă 1 lingură făină 80 g unt 3 linguri smîntînă Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă şi se taie bucăţele începînd cu vîrfurile atît cit este fraged şi se pune în apă. Se face rîntaş alb din unt şi făină şi se stinge cu…
Spanac cu mînătărci
27 September 2010
Ingrediente: 1,500 kg foi de spanac 400 g mînătărci 120 g file 120 g ulei 3fire de praz 11/2 pahar supă 12 crutoane prăjite 6 căţei usturoi sare 1 /2 lămîie Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu prazul sotat, supa, usturoiul tocat,…
Budincă de spanac
27 September 2010
Ingrediente: 1,500 kg spanac 6 ouă 120 g caşcaval sare nucşoară 1 /2 lingură făină 150 g unt 1 pahar lapte Mod de preparare: Spanacul se spală, se alege, se fierbe cu apă cu sare şi se toacă puţin. Separat se face un sos alb gros din 100 g unt, făină, lapte şi…
Supă-cremă dc spanac cu ouă
27 September 2010
Ingrediente: 800 g spanac 6 ouă 11/2l supă 11/2 l apă 1/2 lingură făină 70 g unt 120 g frişcă lichidă sos Maggi nucşoară rasă sare Mod de preparare: Spanacul bine spălat se fierbe în apă clocotită cu sare timp de 4 minute, după care se strecoară şi se dă prin sită. Separat…
Sfeclă sote
27 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg sfeclă nouă sare 120 g unt puţin zahăr 200 g smîntînă Mod de preparare: Sfecla întreagă se fierbe 1 1/4 oră, apoi se curăţă şi se taie julien gros. Se sotează cu unt, sare şi puţin zahăr, apoi se pune in legumieră. Separat se serveşte smintînă. Sfecla se mai serveşte…
Costiţă afumată cu cartofi
27 September 2010
Roşii prăjite
27 September 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 250 g ulei sare 5-6 căţei usturoi 1 legătură de pătrunjel făină Mod de preparare: Roşiile se spală, se curăţă şi se taie felii. Se sărează, se dau prin făină şi se prăjesc in uleiul încins. Pătrunjelul se toacă, se presară pe roşii. Se servesc cu mujdei. Pofta…
Ciorbă de roşii cu orez
27 September 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 6 fire de ceapă verde 700 g oase de viţel sau porc sare piper 50 g orez 15 g zahăr 1 pahar de iaurt Mod de preparare: Se pun la fiert oasele nesparte cu 3 1 apă şi sare şi, după ce au fiert bine (circa 2 ore), se…
Roşii umplute cu ouă
27 September 2010
Ingrediente: 12 roşii mari 7 ouă sare piper 3 linguri de pesmet 3 linguri sos alb 1 legătură de pătrunjel 120 g unt Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se prepară pentru umplut. Separat se fierb 6 ouă, se toacă şi se amestecă cu sosul…
Budincă de macaroane cu şuncă şi ciuperci cu de sos de roşii
27 September 2010
Ingrediente: 350 g macaroane 180 g unt 60 g şuncă 60 g limbă afumată fiartă 150 ciuperci 100 g caşcaval 1-2 pahar lapte sare puţin zahăr pesmet de casă Mod de preparare: Macaroanele se fierb, se taie bucăţi şi se încălzesc în unt cu şunca şi limba tăiată, cu ciupercile tăiate şi sotate.…
Roşii în aluat
27 September 2010
Ingrediente: 800 g roşii tari sare ulei pentru prăjit 1 legătură de pătrunjel 300-600 g cartofi Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se taie felii (fiecare roşie în trei bucăţi) şi se dă sare. După 30 minute se storc şi fiecare bucată se dă prin…
Mazăre natur
27 September 2010
Ingrediente: 700 g mazăre curăţată sare zahăr 80 g unt Mod de preparare: Se pune apă într-un vas mare şi cînd clocoteşte se pune mazărea fină şi proaspătă cu puţină sare. Se fierbe la foc iute circa 15 minute. Apoi se strecoară şi se pune în legumieră. Untul se taie rondele şi se…
Morcovi înăbuşiţi
27 September 2010
Ingrediente: 800 g morcovi 60 g zahăr 100 g unt sare Mod de preparare: Morcovii se curăţă şi se taie julien mai gros şi se pun într-o cratiţă cu capac cu unt, zahăr, sare şi 1 pahar apă. Se bagă la cuptor circa 35 minute pînă ce au scăzut şi s-au sotat. Se…
Ciorbă de varză acră dreasă cu smantană
26 September 2010
Ingrediente: 1 farfurie de varză acră tăiată mărunt 3 linguri ulei cimbru 1 ceapă tăiată mărunt 4 linguri smântână 1 vârf de cuţit boia dulce 2 linguri orez sare 2 linguri făină Mod de preparare: Fierbi varza tăiată mărunt în 2 l de apă clocotită, apoi adaugi orezul. Separat, rumeneşti făina în grăsime,…
Omletă din cârnaţi afumaţi si telemea de oaie
26 September 2010
Ingrediente: 300 g cârnaţi afumaţi 300 g telemea de oaie 6 ouă 3 cepe 50 ml ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa, o toci mărunt, o căleşti puţin în ulei încins şi adaugi cârnaţii tăiaţi felii. Intre timp, baţi ouăle spumă, fărâmiţezi telemeaua, le pui în cratiţă, potriveşti gustul de sare…
Supă de roşii şi ciuperci
26 September 2010
Ingrediente: 250 g roşii 6 ardei graşi 200 g ciuperci 250 g varfuri de sparanghel 1 legătură de hasmaţuchi puţin mujdei 1 1/21 supă sare piper alb pisat paiete de parmezan Mod de preparare: Supa, la care se adaugă 11/2 1 apă, se pune la fiert cu ardeii şi ciupercile tăiate julien scurt.…
Supă de roşii
26 September 2010
Ingrediente: 600 g roşii 1 1/21 supă 100 g macaroane cimbru 4 funduri de anghinare sau 250 g napi 60 g unt 1/4 lingură de făină sare zahăr parmezan sau şvaiţer Mod de preparare: Roşiile se pun la fiert cu 1 1/2 1 apă, sare, zahăr, şi cimbru, timp de 20 minute, după…
Praz cu smîntînă
26 September 2010
Ingrediente: 900 g praz 150 g unt sare 3 /4 lingură făină 1/2 l supă 4 linguri de smîntînă 3 ouă Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi, apoi se pune intr-o cratiţă cu supă, sare, 80 g unt şi se dă la cuptor timp de 25 minute.…
Ciorbă de praz cu cartofi
26 September 2010
Ingrediente: 1,200 kg praz 60 g orez 2 cepe zarzavat de supă 300 g cartofi 100 g ulei sare 1 legătură pătrunjel 100 g smîntînă 1 /2 lămîie Mod de preparare: Zarzavatul tăiat cuburi mici şi cartofii tăiaţi mai mari se pun la fiert în 3 1 apă cu sare sau supă de…
Macaroane cu sos de roşii
26 September 2010
Ingrediente: 450 g macaroane 450 g roşii 1 ceapă sare cimbru zahăr 180 g unt 1 lingură făină 1 1/2 pahar supă 80 g caşcaval şvaiţer sau parmezan Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare 12-15 minute (macaroane fără ouă 7-8 minute), se clătesc cu apă fierbinte,…
Macaroane gratinate
26 September 2010
Ingrediente: 350 g macaroane 1 lingură făină sare 1 1/2 pahar lapte 3 linguri smîntînă 100 g caşcaval sau parmezan 150 g unt sau margarină Mod de preparare: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare, 12-14 minute (macaroanele fără ouă 7-8 minute). Se clătesc cu apă fierbinte, se strecoară şi…
Napi în unt
26 September 2010
Ingrediente: 1,500 kg napi 30 g unt sare 1/2 lămîie Mod de preparare: Napii se curăţă şi li se dau o formă de butoiaşe scobite, apoi se fierb puţin in apă timp de 8 minute cu sare, unt şi zeamă de lămîie. Se servesc ca garnituri la preparatele de peşte, păsări, fripturi, vînaturi…
Napi umpluţi
26 September 2010
Ingrediente: 1 kg napi 1 1/2 pahar de lapte 2-3 ouă 120 g unt 150 g făină 3 linguri de pesmet sare 60 g caşcaval ulei pentru prăjit 1 legătură de verdeaţă Mod de preparare: Napii se curăţă şi se fierb timp de 8 minute în apă cu sare. Se strecoară şi se…
Napi în pesmet
26 September 2010
Ingrediente: 1 kg napi 150 g unt 3 linguri de pesmet sare 150 g smîntînă Mod de preparare: Napii se curăţă, se rotunjesc şi se fierb în apă cu sare 8-10 minute. Separat se pune untul într-o tigaie şi se înăbuşă cu pesmetul. Napii se strecoară şi se tăvălesc prin pesmet. Se servesc…
Morcovi cu smîntînă
26 September 2010
Ingrediente: 800 g morcovi 50 g zahăr sare 4 linguri smîntînă 1 lingură făină 100 unt Mod de preparare: Morcovii lunguieţi se curăţă şi se taie felii potrivite. Se fierb înăbuşit cu un pahar apă, puţină sare, zahăr, 60 g unt. Cînd au scăzut se amestecă făina cu smîntînă şi se toarnă peste…
Morcovi glasati
26 September 2010
Ingrediente: 800 g morcovi 100 g unt sare zahăr 1/2 lingură făină Mod de preparare: Morcovii mici se spală şi se pun într-un vas cu apa clocotită. Cînd au început să fiarbă se bat cu un tel, pentru a se curăţa de pieliţă. Se spală imediat în cîteva ape pînă ce pieliţa cade.…
Stufat de mazăre cu bureţi, usturoi verde şi roşii
26 September 2010
Ingrediente: 600 g mazăre curăţată 150 g bureţi 20 fire de ceapă verde 15 fire de usturoi verde 250 g roşii 4 ouă 150 g ulei sare piper 6 ardei graşi 1 legătură de mărar supă sau apă Mod de preparare: Mazărea se fierbe in apă cu sare 5 minute, apoi se strecoară…
Mazăre
26 September 2010
Ingrediente: 600 g mazăre fină curăţată 1 marulă 300 g arpagic 150 g unt 1/2 lingură de făină sare puţin zahăr 1 1/2 pahar supă 1 legătură de mărar Mod de preparare: Mazărea se fierbe în apă clocotită cu sare, timp de 5 minute. Se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu marula…
Supă de mazăre
26 September 2010
Ingrediente: 1 1/2l supă 1 1/2 l apă 350 g mazăre boabe făină 2 fire de praz 1 ţelină 60 g făină de arpacaş sare 60 g unt 3 linguri de smîntînă Mod de preparare: Se face un sos alb din unt şi făină, se stinge cu supă sau apă şi legumele se…
Măcriş cu sos alb
26 September 2010
Ingrediente: 1,500 kg măcriş 3 linguri sos alb sare 100 g unt nucşoară 3 ouă 5 căţei usturoi Mod de preparare: Măcrişul se curăţă, se spală şi se fierbe în apa clocotită cu sare timp de 3 minute. Se strecoară apoi, se stoarce bine, se toacă, se încălzeşte în unt şi se amestecă…
Bors de lobodă cu verdeaţă
26 September 2010
Ingrediente: 1 kg lobodă zarzavat de supă 1 ceapă 6 fire ceapă verde 30 g orez 4 linguri de ulei 1 legătură leuştean 1 legătură de pătrunjel sare borş lămîie sau sare de lămîie 3 l apă 3 linguri smîntînă Mod de preparare: Loboda se pune la fiert cu ceapa tocată. Zarzavatul de…
Retete gustoase: Galuste cu prune
26 September 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 4 gălbenuşuri 4-5 linguri făină (pline) 1-l 1/2 kg prune pesmet 250 g unt 250- 300 g zahăr puţină sare Mod de preparare: Spălăm bine cartofii şi îi punem în apă clocotită cu puţină sare. Cînd sînt fierţi îi scurgem de apă, îi curăţăm şi imediat, fiind încă fierbinţi, îi…
Pateu de porc
26 September 2010
Intr-o oală încăpătoare pui la fiert plămânii, inima, rinichii şi limba, după ce le-ai spălat bine şi le-ai tăiat în bucăţi mai mici. Spre sfârşitul fierberii pui în oală 2-3 crenguţe de cimbru. Ficatul şi acea grăsime le prăjeşti într-o cratiţă şi adaugi şi ceapa tocată după gust. Separat, fierbi 500 g orez, apoi…
Gogosi (crafle) I
26 September 2010
Ingrediente: 500 g făină 3 ouă 1/2 pahar unt 2 linguri ulei 75 g zahăr 1 baton vanilie 30 g rom coajă do lămaie coajă de portocală 30 g drojdie 1 pahar lapte dulceaţă (sau marmeladă) 1/2 linguriţă sare 1 kg grăsime încinsă (untură sau ulei) Mod de preparare: Desfacem drojdia în lapte călduţ.…
Cozonac cu cas
26 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 300 g caş 300 g brînză de vacă 125 g unt 150 g smîntînă 3-4 linguri coajă de lămîie 1 lingură făină zahăr sare Mod de preparare: Luăm în cantităţi egale caş dulce, untos şi brînză de vacă. Trecem caşul prin sită, prin râzătoare sau prin maşina de…
Cozonac cu branza de vaca
26 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 600 g brînză de vacă 125 g unt 150 q smîntînă 3-4 ouă vanilie stafide coajă de lămîie 1 lingură făină zahăr sare Mod de preparare: Punem brînza într-un tifon, o legăm şi o aşezăm sub presă, ca să se scurgă tot zerul. Punem smîntînă de asemenea în…
Cozonac cu nuca I (corn cu nuca)
26 September 2010
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 200 g zahăr (sau mai puţin, după gust) 10 albuşuri puţină coajă de lămîie (rasă) 1/2 baton vanilie sau vanilină Mod de preparare: Dăm nuca prin maşină şi o amestecăm cu zahăr tos. Punem în nucă puţină coajă rasă de lămîie, praf de vanilie sau…
Mancare de carne de porc cu carnati si sos
26 September 2010
Tai bucăţi mici 400 g carne de porc şi le prăjeşti în untură fierbinte. Adaugi apoi 250 g ciuperci tăiate felii, 2-3 cârnăciori afumaţi, 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi. După ce s-au rumenit puţin, stingi cu bulion diluat cu vin şi potriveşti de sare şi piper. Mai laşi să fiarbă cam 20 de minute…
Carne conservată la bain-marie
26 September 2010
Carnea pe care vreau să o păstrez o tai în bucăţi potrivite, ca pentru mâncare, şi o pun la fiert cu zarzavat (ceapă, morcovi, pătrunjel, ţelină), foi de dafin, piper boabe şi sare după gust. După ce a fiert bine, strecor carnea şi o aşez în borcane de 800 g. Zeama o las să…
Cartofi gratinaţi
26 September 2010
Suncă in aluat
26 September 2010
Faci un aluat nesărat din făină de secară, îl împărţi în două bucăţi şi întinzi în tavă o foaie groasă de un deget, o stropeşti cu apă, aşezi şunca pe care ai curăţat-o, ai desărat-o şi ai spălat-o bine şi o acoperi cu o altă foaie de aluat. Lipeşti marginile celor două foi de…
Dovlecei gratinaţi cu şuncă
26 September 2010
Ingrediente: 800 g dovlecei 1 1/2 pahar lapte 3 linguri de smîntînă sare 1 legătură de mărar 100 g şuncă 60 g caşcaval 150 g unt 11/2 lingură de făină Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie în patru (in lungime), se scot seminţele şi se mai taie în două. Se fierb…
Salam din doua feluri de carne si cartofi
25 September 2010
Ingrediente: 5,250 kg carne de porc macră 1 kg carne de vită (astfel, salamul se usucă mai uşor) 2,5 kg slănină tare (nu osânză) 3 kg cartofi fierţi curăţaţi (fierbi în coajă 4 kg cartofi ca să-ţi rămână 3 kg) 300 g sare (sare mare, fără iod) 200 g boia dulce (din care 100…
Rulouri din carne de porc cu carnati de casa si busuioc
25 September 2010
Ingrediente: 500 g muşchi de porc cârnaţi de porc şorici proaspăt de porc câteva linguri ulei 1 cană vin alb condiment piper măcinat busuioc scobitori Mod de preparare: Tai muşchiul bucăţi, le baţi ca pentru şniţel, apoi le ungi cu puţin ulei şi presari condimentele (piper, busuioc, condiment). Peste ele pui bucăţi de…
Slanină la saramură
25 September 2010
Pui apă şi sare într-un vas şi amesteci bine, să se topească sarea. Pui în apă un ou şi dacă oul se ridică la suprafaţă saramura este bună. Intr-un borcan mai mare sau o găleată cu capac aşezi bucăţile de slănină, torni saramura peste ele atât cât să le acopere, pun capacul şi o…
Slănină cu boia
25 September 2010
După ce tranşez porcul, opresc 4-5 bucăţi de slănină şi le pun timp de 7-8 zile într-un baiţ care constă în: apă, sare, usturoi pisat, condiment pentru carne de porc, piper şi condiment. Din 2,în 2 zile întorc bucăţile de slănină pe o parte şi pe alta ca să-şi ia din saramură. După 8…
Colţunaşi cu raci cu garnitură de sos de raci
25 September 2010
Ingrediente: 30-35 raci 300 g făină 4 ouă 5 gălbenuşuri sare boia iute 3 linguri smantană 180g unt 1 ceapă 1 foaie dafin 1 1/2 pahar supă Mod de preparare: Aluatul se face clin 260 g făină, 50 g unt, 3 ouă şi 3 gălbenuşuri. Se întinde pe o planşetă şi se taie…
Carne, costiţă şi oase fierte si prăjite
25 September 2010
Tai carnea de 1 cm grosime, o sărez şi o piperez bine. La fel procedez şi cu costiţa şi oasele mai mici. Le las 2 zile, apoi le fierb în apă numai pe jumătate. Scot apoi carnea, costiţa, oasele şi le las să se scurgă. Le pun la prăjit într-o cratiţă cu untură şi…
Mamaliga cu branza de oi si kaizer
25 September 2010
Dovlecei cu roşii
25 September 2010
Ingrediente: 900 g dovelecei 600 g roşii 180 g ulei 80 g capere sare piper 1 legătura de mărar 6 căţei de usturoi puţin zahăr Mod de preparare: Dovleceii se curăţă şi se taie in patru (în lungime), apoi se scot seminţele. Se sotează 2 minute în ulei şi sare. într-o cratiţă, se…
Colţunaşi cu pasăre si sos alb Maggi
25 September 2010
Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 3 gălbenuşuri sare 150 g unt 1 pui mic 2 linguri sos alb Maggi Mod de preparare: Aluatul se prepară din 260 g făină, sare, 2 ouă, 3 gălbenuşuri, 50 g unt şi puţină apă. Se scot oasele de la puiul fript sau fiert, se taie mărunt şi…
Dovlecei cu orez
25 September 2010
Ingrediente: 6 dovlecei (circa 1 kg) 250 g orez 400 g roşii 2 cepe 220 g ulei 1/2 l supă 6 căţei de usturoi sare piper 1 legătură de mărar 50 g caşcaval cimbru zahăr Mod de preparare: Dovleceii se curăţă şi se taie felii groase in lungime. Se dă sare, apoi se…
Groiză
25 September 2010
Groiza este de fapt zeama în care au fiert toate organele de la porc în cazan. Noi o strecurăm şi o punem din nou la fiert. Când dă în clocot adăugăm 1 kg arpacaş ales. După ce a fiert arpacaşul, punem sângele şi condimente după gust. Adăugăm maţele rămase de la porc tăiate mărunt.…
Praz umplut cu pastă de ficat
25 September 2010
Untură si pastă de jumari
25 September 2010
Slănina o tai bucăţele potrivite pe care le pui la topit într-o cratiţă de 15-20 l, cu o jumătate de litru de apă, până îşi lasă untura. Laşi pe foc până când jumările şi untura sunt bine rumenite. Strecori untura şi o pui în borcane bine uscate, pe care le legi cu celofan şi…
Iahnie de fasole boabe cu costita
25 September 2010
Ingrediente: 500 g fasole albă uscată 2 morcovi 1 foaie de dafin 2 cepe 1 rădăcină de pătrunjel sare piper 1 lingură de bulion pastă 150 g costiţă 120 g ulei Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă în apă rece cîteva ore. Se pune la fiert. După 10 minute de…
Budincă de dovlecei cu şuncă
25 September 2010
Ingrediente: 1 kg dovlecei 1 pahar lapte 120 g caşcaval 100 g şunca 5 ouă 11/2 lingură de făină 220 g unt sare Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie bucăţi, se scot seminţele şi se sotează cu 80 g unt şi sare. Se face un sos alb (din 80 g unt,…
Şuncă afumata cu rumeguş amestecat cu mălai
25 September 2010
Alegem şunca, o tăiem bucăţi mai mari şi o punem într-un borcan, un rând de şuncă, un rând de sare şi usturoi şi procedăm astfel până umplem vasul. Completăm cu apă şi ţinem şunca la rece timp de două săptămâni. Scoatem apoi şunca, o punem la vânt până se scurge şi apoi o afumăm…
Fasole bătută
25 September 2010
Ingrediente: 600 g f asole albă uscată 2-3 cepe 400 g ulei 1/2 linguriţă de boia 6 căţei de usturoi sare 1 morcov 1 pătrunjel Mod de preparare: Fasolea se spală şi se lasă în apă rece cîteva ore. Se spală din nou şi se pune la fiert cu apă timp de 10…
Iahnie de cartofi cu măsline
25 September 2010
Ingrediente: 1 kg de cartofi săpunari 200 g măsline 200 g ulei 6 fire de ceapă verde 1 lingură bulion pastă sau 350 g roşii piper 1 foaie de dafin 1 legătură de verdeaţă Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se spală apoi se taie în bucăţi egale. Separat se taie mărunt…
Cartofi cu ouă
25 September 2010
Ingrediente: 12 cartofi mari 12 ouă sare 1/2 l lapte 60 g branză 150 g unt Mod de preparare: Cartofii se spală, se curăţă de coajă şi se coc la cuptor. Se scot şi se taie cu capac şi cu o lingură de masă se scobesc (ca de umplut). Partea care s-a scos…
Găluşte de cartofi
25 September 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 5 linguri de făină 3-4 ouă sare 150 g unt 3 linguri de pesmet Mod de preparare: Cartofii se fierb, se dau prin sită şi se amestecă fierbinţi cu 3 linguri de făină, sare şi 3-4 ouă crude. Se fac găluştele, se dau prin făină şi se fierb în…
Budincă de cartofi
25 September 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 120 g caşcaval 5-6 ouă sare puţin zahăr 1 pahar lapte 150 g unt puţin pesmet 1 pahar făină Mod de preparare: Se face un aluat de ecler, apoi se pun la fiert 80 g unt, sare, lapte şi nucşoară rasă. Cînd clocoteşte se pune făina, se amestecă bine…
Untură si jumări cu lapte si cartofi
24 September 2010
Tai slănina în bucăţele cât jumătate de palmă, o pun în cazan la foc şi adaugi circa 1 l de apă. Când începe să se topească, torni 1/2 l de lapte şi adaugi 8-10 cartofi curăţaţi. După ce s-a topit bine slănina, untura rămâne albă, iar jumările devin crocante şi au un aspect rumen,…
Budinca de lapte
24 September 2010
Ingrediente: 2-3 linguri făină 4-5 linguri lapte 100 g unt 6 ouă 6 linguri zahăr tos 1 cană stafide 50 g zahăr pudră cu gust de vanilie 2 linguri cacao Mod de preparare: Topeşti untul într-o crăticioară, adaugi făina, amesteci, pui şi laptele şi fierbi sosul câteva minute. între timp, baţi albuşurile spumă…
Gulii cu cireşe
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg gulii 250 g cireşe pietroase 3/4 lingură de făină 70 g chimen 150 g unt 3/4 pahare lapte sare 3 linguri de smîntînă 1 legătură de verdeaţă Mod de preparare: Guliile se curăţă, se taie sferturi (ca felia de portocală) şi se fierb cu apă, puţină sare şi 30 g…
Fasole ţucără cu roşii
24 September 2010
Ingrediente: 800 g fasole ţucără 500 g roşii sare piper 6 căţei de usturoi 50 g unt 1legătură de verdeaţă Mod de preparare: Fasolea se curăţă, se spală şi se rupe în două, apoi se fierbe in apă cu sare timp de 12-15 minute şi se strecoară. Se pune într-o cratiţă cu roşiile…
Costiţă fiartă in zeamă de varză si usturoi
24 September 2010
Alegi costiţa şi pieptul de porc (ce cantitate doreşti), le pui la fiert într-o oală mare (cu presiune, dacă ai) cu zeamă de varză (fără nici un pic de apă). Adaugi piper boabe, foi de dafin, cimbru, coriandru şi busuioc, apoi laşi să fiarbă bine. Când furculiţa intră în costiţă este gata. Le laşi…
Antricot de viţel umplut cu pui
24 September 2010
Alivenci cu branză de vaci si smantană
24 September 2010
Ingrediente: 450 g brînză de vaci 11/2 lingură făină albă 220 g mălai 120 g unt sare 25 g zahăr 5 ouă 300 g smantană Mod de preparare: Branză se dă prin sită şi se amestecă cu 80 g unt, 5 ouă, făina, mălaiul, 3 linguri smîntînă, sare şi zahăr. Se pune într-o…
Suncă fiartă si afumată
24 September 2010
După 2 săptămâni scoatem şunca de la sare şi preparăm astfel: încălzim un tuci (ceaun) mare de apă şi adăugăm 3-4 pacheţele de piper boabe, 1 fachet foi de dafin, o mână bună de cimbru şi o strachină de usturoi pisat. Punem şuncile în această conpoziţie şi lăsăm să dea un clocot apa, apoi…
Conopidă grecească
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg conopidă 230 g arpagic 150 g măsline verzi 250 g ulei 1/2 lămîie sare piper alb 80 g capere 1 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Conopida se rupe bucăţi, se spală bine şi se pune într-o cratiţă cu 1/2 1 apă, măslinele fără sîmburi, arpagicul sotat, 80 g capere,…
Afumături de iarnă
24 September 2010
Alegi câteva bucăţi de came, le ţii la sare o zi şi le afumi. Tai apoi carnea bucăţi, la fel şi cârnaţii afumaţi. Le prăjeşti pe toate în untură, apoi le strecori. Aşezi bucăţile de carne şi de cârnaţi în borcane sau vase speciale şi torni untură peste ele. Când untura s-a închegat, legi…
Colţunaşi cu carne cu garnitură de sos roşii
24 September 2010
Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 3 gălbenuşuri sare 1 ceapă 400 g carne 1 felie franzelă 6 g parmezan 180 g unt Mod de preparare: Aluatul se prepară din 260 g făină, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, 50 g unt şi sare. Se întinde pe o planşetă şi se taie pătrate de 5-6…
Conopidă în aluat cu cartofi pai
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg conopidă sare 500 g roşii 3/4 linguri de făină 80 g unt sau ulei pentru prăjit cimbru puţin zahăr 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Conopida se rupe în bucăţi egale, se fierbe în apă cu sare circa 6 minute (să nu fie prea fiartă), apoi se strecoară şi se…
Supă de chimen
24 September 2010
Ingrediente: 250 g zarzavat de supă 1 lingură de chimen sare piper 10 boabe ienupar 1 1/4 lingură de făină 100 g unt sau ulei 1 ceapă 1 os de porc 3 l apă Mod de preparare: Osul de porc, zarzavatul, ceapa se pun la fiert în apă cu sare. După 40 minute…
Papanaşi cu smîntînă prăjiţi
24 September 2010
Ingrediente: 150 g făină 180 g unt 3 ouă sare 300 g brînză de vaci puţin zahăr 150 g smîntînă Mod de preparare: Se pune la foc într-un vas 1/2 pahar apă, 80 g unt, puţină sare şi zahăr. Cînd începe să fiarbă se pune 100 g făină, se amestecă rapid, se ia…
Supă de ceapă
24 September 2010
Ingrediente: 500 g ceapă 1 l supă 2 l apă sare 60 g unt sau ulei 100 g caşcaval parmezan sau brînză piper pisat 2 chifle Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se taie în două, apoi feliuţe subţiri şi se sotează la foc moderat cu unt sau ulei. Cînd începe să se…
Ciorbă de fasole boabe
24 September 2010
Ingrediente: 400 g fasole uscată 1ceapă zarzavat de supă cîţiva cartofi 3 linguri de ulei ziama de varză sare 1 legătură de pătrunjel 3 l apă Mod de preparare: Fasolea, după ce a fost muiată cîteva ore, se pune la fiert. Cînd începe să clocotească se schimbă apa şi se pune din nou…
Aripioare de pui cu ciuperci
24 September 2010
Musaca din cartofi, branză si cabanos
24 September 2010
Pui la fiert 7-8 cartofi cu tot cu coajă, iar când sunt gata îi cureţi şi-i dai pe răzătoarea mare. Razi şi 200 g telemea şi 100 g parizer, tai mărunt o ceapă şi 200 g salam, tai bucăţi 100 g cabanos. Baţi apoi bine 4 ouă cu condiment şi 1-2 linguri bulion. într-o…
Mîncare de dovlecei
24 September 2010
Ingrediente: 1,500 g dovlecei 1 lingură de făină 3 cepe 800 g roşii 150 g ulei sare 1 legătură de pătrunjel 100 g smintină Mod de preparare: Ceapa se înăbuşe în ulei şi apă, apoi se adaugă făina. Dovleceii se curăţă, se taie sferturi şi se pun peste ceapă. Se aşază, se pune…
Colţunaşi cu ciuperci si sos Madera
24 September 2010
Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 4 gălbenuşuri 450 g ciuperci 1 ceapă 1 legătură mărar 2 linguri smîntînă sare piper 150 g unt 2 linguri pesmet 1 1/2 lingură făină Mod de preparare: Se face aluatul din 260 g făină, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, sare, unt şi puţină apă. Se întinde aluatul…
Supă de gulioare
24 September 2010
Ingrediente: 500 g gulioare 1 1/2 l supă 30 g orez 250 g fasole fidea 1/2 1 lapte 3 linguri de smîntînă 1 l apă Mod de preparare: Se rad gulioarele şi se fierb în supă împreună cu orezul. Fasolea se fierbe separat în apă cu sare şi bicarbonat (să se menţină culoarea…
Castraveţi cu sos olandez
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg castraveţi cruzi 120 g unt sare 1/2 lămaie 2 linguri de smantană piper alb 3 gălbenuşuri puţină făină Mod de preparare: Castraveţii se curăţă, se taie in 4 (în lungime), se scot seminţele şi fiecare bucăţică se taie apoi în trei. Se fierb în apa cu sare timp de 8-10…
Tocăniţă de ceapă cu pipote şi inimi de pui
24 September 2010
Prajiturele cu morcovi
24 September 2010
Castane glasate
24 September 2010
Ingrediente: 800 g castane 100 g zahăr 3 linguri sos brun 80 g făină de cartofi 1/2 pahar vin roşu 1/21 supă sau apă puţină sare 25 g unt Mod de preparare: Castanele se curăţă de coaja exterioară, apoi se opăresc cite 5-6 bucăţi, se curăţă de pieliţă şi se pun in apă…
Ruladă aperitiv cu ciuperci şi caşcaval
24 September 2010
Ingrediente: 250 g ciuperci 2 cepe 200 g caşcaval 3 ouă 1 lingură făină 2 legături verdeaţă sare piper Mod de preparare: Ceapa tocată mărunt o căleşti bine, pui şi ciupercile tăiate felii, apoi o dai la rece. Razi caşcavalul, apoi îl amesteci cu verdeaţa tocată, făina, 2 ouă bătute bine, adaugi şi…
Crochete de cartofi
24 September 2010
Ingrediente: 800 g cartofi 3 linguri de făină 4 ouă 60 g unt sare nucşoară pesmet ulei prăjit Mod de preparare: Cartofii se fierb, se dau prin sită şi cînd sînt încă fierbinţi, se pun 2 linguri de făină şi se amestecă. După cîteva minute se amestecă cu untul, 2 ouă crude, sare…
Covrigei de iarnă
24 September 2010
Ingrediente: 250 g smântână 250 g untură 150 g caşcaval ras (sau telemea) 2 linguri condiment 2 ouă făină cât cuprinde Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele până obţii o cocă potrivit de tare şi o dai la rece pentru câteva ore. Iei apoi câte puţin din coca rece, modelezi beţişoare lungi de…
Cartofi americani
24 September 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 3 cepe 11/2 pahar lapte 3 linguri de smintană sare 150 g unt 1 păhărel whisky 60 g parmezan sau caşcaval 1/2 lingură de făină boia Mod de preparare: Cartofii se fierb şi se taie felii. Se face apoi un sos alb cu unt, făină, sare, lapte, smantană, cu boia…
Slănină afumată
24 September 2010
Borş de cartofi
24 September 2010
Ingrediente: 600 g cartofi 6 fire de ceapă verde 1/21 borş 1 lingură ulei sare 2 ardei graşi 250 g roşii 1 legătură de leuştean 1 legătură de patrunjel 2 1/2 l apă Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se taie cuburi egale. Se fierb 25 minute cu apa, sare, ceapa şi…
Slănină, şuncă, muşchi si costiţă ţinute la saramură si afumate
23 September 2010
Carnea pe care vrei să o păstrezi pentru mai mult timp o pui la saramură, pe care o prepari în felul următor: cântăreşti carnea (slănină, şuncă, muşchi, costiţă). La fiecare 10 kg de carne pui 800 g sare. Aşezi într-un vas mai adânc sau într-o putină mai întâi şunca, apoi slănina tăiată bucăţi dreptu