Retete de Paste:
Sos de otet
7 March 2010
Ingrediente: 250 ml oţet 750 ml apă 1 lingură miere sau zahăr 1 rămurică cimbru 1 linguriţă piper boabe 1 linguriţă coriandru 1 lingură tarhon tocat 1-2 foi dafin 4 căţei de usturoi zdrobiţi Mod de preparare: Fierbi ingredientele timp de 5 minute, le răceşti, le strecori şi pui sosul în sticlă,…
Mancare de vinete cu rosii
7 March 2010
Ingrediente: 3-4 vinete mijlocii roşii pătrunjel sare ulei usturoi Mod de preparare: Tai vinetele cubuleţe sau felii de 2 cm grosime şi le fierbi cu puţină apă. Adaugi roşii tăiate mărunt, pătrunjel, 2-3 căţei de usturoi, sare. Laşi să mai dea un clocot, apoi pui puţin ulei Mancare de vinete cu rosii Pofta buna!
Salata de dovlecel patison cu iaurt si usturoi
7 March 2010
Ingrediente: 8 buc. patison (9-10 cm diametru) 2 căţei de usturoi 1 iaurt mic (150 g) sare, piper 1 lingură ulei boia de ardei Mod de preparare: Speli patisonul, îi cureţi doar zonele nu prea curate şi îl fierbi întreg în apă cu sare. Il scoţi şi îl răceşti într-un castron pui usturoiul…
Fasole verde la cuptor cu smantana
7 March 2010
Ingrediente: 1 kg fasole verde 100 g unt 200 g smântână verdeaţă (mărar, pătrunjel) Mod de preparare: Alegi fasole foarte tânără, o speli bine şi o fierbi în apă sărată, o scurgi şi o înăbuşi în unt până se înmoaie bine. O iei de de foc, adaugi piper, condimente, smântână şi verdeaţă tocată.…
Supa de fasole alba pasata cu crutoane
6 March 2010
Ingrediente: 300 g fasole albă 2 cepe 1 morcov pătrunjel păstârnac suc de roşii sare puţin cimbru 80 ml ulei 4 l apă crutoane Mod de preparare: Alegi fasolea, o speli şi o pui de seara la înmuiat, în apă rece. A doua zi o scurgi şi o pui la fiert într-un litru…
Sarmale de post in foi de varza sau foi de vita, hrean, stevie
6 March 2010
Ingrediente: 1 cană orez 3-4 morcovi 3-4 cepe pătrunjel şi mărar o mână fidea zdrobită mărunt 1 lingură de mălai grişat 1 lingură făină albă 1 cartof dat pe răzătoarea mică sare 1 lingură piper boia de ardei dulce 200 ml ulei 1 l borş dacă nu avem varză acră şi folosim foi de…
Tocanita de ciuperci
6 March 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete 1 căţel de usturoi 2 cepe 5 linguri ulei de floarea-soarelui sare piper 1 legătură de pătrunjel Mod de preparare: Tai ciupercile în jumătate, cureţi usturoiul şi ceapa o toci. Incălzeşti într-o tigaie uleiul, căleşti ceapa şi apoi adaugi usturoiul strivit. Răstorni în tigaie şi ciupercile şi le…
Pasta de fasole pastai
6 March 2010
Ingrediente: 3 kg fasole 1 kg ceapă 1/2 l ulei sare condimente Mod de preparare: Cureţi fasolea, o speli şi o pui la fieit în apă cu sare. Când s-a fiert o scurgi de zeamă şi o laşi la răcit. Ceapa o prăjeşti în toată cantitatea de ulei, apoi o laşi la scurs.…
Salata de telina, nuci si miere
6 March 2010
Ingrediente: 100 g ţelină 25 g nuci 50 g sfeclă 100 g miere o jumătate ou 20 ml ulei o linguriţă muştar o jumătate lămâie 1 mar Mod de preparare: Cureţi ţelina şi sfecla, le speli bine şi le tai firişoare subţiri ca fideaua (sau le dai prin râzătoare). Separat alegi şi mărunţeşti…
Ardei iuti cu ceapa
6 March 2010
Irgrediente: 1 kg ardei iuţi 1/2 kg ceapă 1/2 kg a’dei gras 1/2 kg gogoşar Mod de preparare: Tai mărunt ardeii iuţi, ceapa, ardeiul gras, gogoşarul şi le sărezi. Atenţie, foloseşte numai sare mare (grunjoasă), deoarece sarea iodată extrafină nu ţne murăturile! Adaugi zahăr şi oţet după gust. Dupl ce le-ai lăsat cam…
Varza cu sunca
6 March 2010
Ingrediente: 2 kg varză albă 150 g unt 100 g pesmet 500 g şuncă 300 g smântână sare Mod de preparare: Speli varza, o desfaci în foi şi le opăreşti cu apă clocotită cu sare. Tapetezi o cratiţă cu unt şi pui un strat mai gros de foi, unul de şuncă tăiată feliuţe,…
Telina cu carne si sos de ceapa
6 March 2010
Fierbi 1,5 kg carne de vacă, o tai în bucăţi şi o prăjeşti în ulei. Patru ţeline mari le cureţi, le tai în felii mici şi le prăjeşti în ulei. Adaugi carnea şi sare după gust, stingi cu supâ de la carnea fiartă şi laşi pe foc mic 30 de minute. Prepari un sos…
Vin de smochine
6 March 2010
Gem de smochine
6 March 2010
Ingrediente: 2 kg smochine 1 kg zahăr 1 pahar apă 1 linguriţă sare de lămâie Mod de preparare: Speli smochinele şi le tai codiţa cu un cuţitaş ascuţit. Le fierbi în 2-3 reprize a câte 5-6 minute. Schimbi de fiecare dată apa, pentru ca să se înmoaie şi să iasă gustul amar. Astfel…
Salata de gogosari cu miere
6 March 2010
Ingrediente: 1 kg gogoşari 200 ml apă 100 ml oţet de 9° 1 lingura de miere 1 lingură de sare 1 lingura zahar 1 frunză ţelină 1 foaie de dafin 150 g hrean Mod de preparare: Speli şi cureţi bine de seminţe gogoşarii, după care îi cântăreşti. Ii tai în felii subţiri ori…
Zarzavat in sos de rosii
6 March 2010
Ingrediente: 10 kg roşii 2 kg ardei sau gogoşari roşii 2 kg morcovi 1 lingură sare 2 legături pătrunjel verde 2 legături ţelină Mod de preparare: Pregăteşti sucul de roşii, apoi dai ardeii şi momovii prin maşina de tocat sau pe răzătoarea mică. Ii pui la fiert împreună, adaugi sarea şi îi fierbi…
Salata de vara cu sunca si oua
6 March 2010
Ingrediente: 2 felii de şuncă fiartă (sau kaizer) 12 castraveciori acri 3 morcovi 1/2 kg fasole verde fiartă un castron cu maioneză 3 ouă fierte tari Mod de preparare: Tai cât mai fin şunca, 6 castraveciori muraţi, morcovii şi fasolea verde. Amesteci toate ingredientele, apoi cu maioneza pregătită dinainte. Tai în rondele ouăle…
Musaca de dovlecei cu branza sarata sau telemea
6 March 2010
Ingrediente: 2 kg dovlecei 300 g brânză 2-3 cepe mari 2 legături mărar verde 1 legătură pătrunjel verde 1 roşie mică 2 ouă 2 linguri lapte 1 linguriţă făină sare piper 100 ml ulei Mod de preparare: Speli dovleceii tineri, îi razi de coajă şi îi tai felii subţiri, pe care le sărezi…
Masline conservate
6 March 2010
Vinete cu usturoi
6 March 2010
Vinetele, necurăţate de coajă, le tai felii rotunde, groase cam de 1 cm. Prăjeşti rondelele în ulei, le sărezi şi le aşezi în borcan, după ce mai înainte le ungi cu puţin usturoi pisat. Nu lăsa locuri libere, dar nici nu presa prea mult. Capsezi borcanele şi le sterilizezi o oră. Sunt foarte bune…
Rulada cu spanac, branza de vaci si sunca
6 March 2010
Ingrediente: 300 g făină 3 ouă 100 g caşcaval 200 g spanac fiert 100 g şuncă 200 g brânză de vaci 50 g unt sare piper Mod de preparare: Faci o foaie de tăieţei din făină, ouă, sare şi o laşi 10 minute să se odihnească. Separat toci spanacul fiert (să fie ca…
Salata de ardei iuti cu ceapa
6 March 2010
Ingrediente: 1 kg ardei iuţi (din cei lungi) 5-6 cepe 500 g morcovi oţet sare grunjoasă piper zahăr Mod de preparare: Tai bucăţele ardeii iuţi şi îi speli în câteva ape, ca să le îndepărtezi bine seminţele. După aceea, într-un vas îi amesteci cu cepele tăiate solzişori şi morcovii daţi pe răzătoarea mare. Adaugi…
Pulpe de pui cu rosii
6 March 2010
Ingrediente: 10 pulpe 150 ml ulei 4-5 cepe 2 linguri pastă de tomate 2 linguriţe făină 2,5 kg roşii proaspete 3 linguriţe de zahăr piper sare pătrunjel verde Mod de preparare: Speli pulpele de pui, le cureţi şi le dai cu sare. Cureţi ceapa, o speli şi o tai mărunt, iar roşiile spălate…
Supa de avocado cu smantana de soia si busuioc
6 March 2010
Ingrediente: 2 fructe de avocado bine coapte zeama de la o jumătate de lămâie o ceapă mare, mărunţită o lingură de ulei de măsline 25 cl de smântână de soia (sau smântână degresată) câteva frunze de busuioc sare piper Mod de preparare: Scoateţi miezul de avocado cu ajutorul unei linguriţe. Stropiţi cu zeamă…
Sos rosu cu cimbru
6 March 2010
Ingrediente: 5 kg roşii (cărnoase) 5 kg ardei capia roşu 5 kg gogoşari 1 l ulei 1 pachet foi de dafin 200 g sare Mod de preparare: Dai prin maşina de tocat (la care montezi şi separatorul de seminţe) roşiile împreună cu ardeiul şi gogoşarul, spălate şi curăţate. După ce le-ai trecut prin…
Bame conservate in sare
6 March 2010
Alege bamele, le cureţi de codiţe şi nu le speli. Le amesteci cu sare în proporţie de 100 g sare la 500 g bame. Le amesteci foarte bine, le aşezi în sticle până în gâtul sticlei. Le astupi bine şi le pui în cămară. Cand găteşti faci aşa: le speli în 2-3 ape fierbinţi…
Sufleu de vinete
6 March 2010
Ingrediente: 600 g vinete 175 g unt 300 ml lapte 30 g sare 20 g pătrunjel (frunze) 20 g usturoi 100 g făină 6 ouă piper Mod de preparare: Cureţi vinetele de coajă, le tai roidele şi le înăbuşi în 50 g unt bine incins până când s-au înmuiat complet. Separat prepari sosul…
Tocanita de legume cu galuste
6 March 2010
Ingrediente: 500 g ceapă 100 g păstârnac 200 g morcovi 100 g pătrunjel 100 g ţelină 500 g ardei gras 1,5 kg roşii 150 ml ulei 2 ouă 200 g făină piper sare verdeaţă Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt o căleşti în ulei până devine aurie. Adaugi zarzavatul tăiat rondele şi ardeii…
Castraveti in saramura cu otet
6 March 2010
Rosii umplute cu conopida
6 March 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 300 g conopidă 250 g maioneză verdeaţă mujdei de usturoi sare Mod de preparare: Roşilor le tai capacul, le scobeşti şi le aşei cu gura în jos să se scurgă. Conopida desfăcută în bucheţele o fierbi in apă cu sare şi o laşi să se scurgă. După ce s-a…
Supa racoritoare de castraveti si mere verzi
6 March 2010
Ciorba de carne de porc a la grec
6 March 2010
Ingrediente: 400 g carne de porc 2 morcovi 1 rădăcină de pătrunjel 1 ţelină medie 2-3 cepe 75 g orez 2 ouă 1 lămâie potrivită 250 g smântână 30 g făină 1 legătură leuştean sare Mod de preparare: Tai carnea în bucăţi mici şi o pui la fiert în apă cu sare. Indată…
Malai moldovenesc
6 March 2010
Ingrediente: 1 kg mălai (simplu, nu grişat) 1 cană făină de grâu apă zahăr arome puţină sare un pachet de margarină vegetală Mod de preparare: Opăreşti mălaiul şi făina de grâu într-un vas cu apă clocotită, până capătă consistenţa unei smântâni groase. Amesteci cu zahărul, sarea, aromele şi pachetul de margarină. Torni compoziţia…
Macaroane cu cartofi
5 March 2010
Ingrediente: 250 g macaroane (fără ou) 500 g cartofi 2-3 cepe ulei 1 linguriţă boia de ardei dulce sare piper Mod de preparare: Fierbi cartofii tăiaţi cuburi în apă cu sare şi când sunt gata ii scurgi de apă. Ceapa o căleşti în ulei, iar când este gata adaugi boia de ardei şi…
Fasole pastai batuta
5 March 2010
Ingrediente: 500 g fasole albă lată 150 ml ulei 300 g ceapă 25 g usturoi sare 1 lingură pastă de bulion Mod de preparare: Fierbi fasolea în 3-4 ape, iar în ultima apă pui sare. Când a fiert, scurgi apa şi treci fasolea prin maşina de tocat. Adaugi mujdei de usturoi, sare, jumătate…
Rasol de peste
5 March 2010
Peştele îl cureţi bine şi îl pui într-un vas smălţuit, îl dai cu sare şi îl stropeşti cu oţet cald, apoi îl opăreşti cu apă fierbinte în care ai pus piper boabe, foi de dafin, ceapă şi pătrunjel. Acoperi vasul şi laşi să fiarbă 20 de minute, la foc nu prea iute. Separat faci…
Salata de cartofi cu mazare si linte
5 March 2010
Ingrediente: 4 cartofi fierţi şi tăiaţi cuburi 2 căni de linte fiartă 2 linguriţe ulei o ceapă tăiată feliuţe 2 căţei de usturoi o cană de mazăre fiartă (din conservă sau congelator) 2 căni cu bulion proaspăt sare boia Mod de preparare: Căleşti usturoiul şi ceapa, adaugi mazărea, bulionul (merge şi cu suc…
Gem de pere
5 March 2010
Salata cu griş, masline si ceapa
5 March 2010
Ingrediente: 400 ml apă 4 linguri griş sare 1 lingură muştar 150 ml ulei zeama de la 1 lămâie 1 ceapă tocată fin măsline pentru ornat Mod de preparare: Pui apa cu sare la fiert şi când clocoteşte torni grişul în pbaie şi amesteci energic, să nu se prindă, şi să iasă consistent.…
Dulceata de struguri
5 March 2010
Ingrediente: 1 kg zahăr 1 kg boabe de struguri, curăţate de coajă şi seminţe vanilie lămâie Mod de preparare: Cureţi uşor coaja boabelor, apoi cu o scobitoare scoţi şi seminţele. Pui, într-o cratiţă smălţuită, un rând de boabe, un rând de zahăr, presărând vanilie şi adăugând sucul de la o lămâie. Laşi 1/2…
Ciuperci albe conservate in ulei
5 March 2010
Alegi ciuperci de cultură sănătoase şi foarte proaspete, le cureţi de pieliţe şi le tai rădăcina tare a piciorului, pe care o arunci. Dacă ciupercile sunt mai mari, le tai atât pălăria, cât şi piciorul în bucăţele mai mici (2-4 cm) şi le speli foarte bine în mai multe ape. Pui să fiarbă apă…
Bors rusesc
5 March 2010
Pui fasolea la fiert. între timp cureţi o sfeclă roşie şi o dai pe râzătoare. Toci varza mărunt, apoi o căleşti în untdelemn. Adaugi fasolea (fiartă pe jumătate) cu zeama ei şi un morcov ras. Când este aproape gata, pui şi câţiva cartofi tăiaţi cubuleţe. Când totul este bine fiert, adaugi borşul. Separat faci…
Orez cu ciuperci si ardei
5 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg orez 1/4 kg ciuperci 1 ceaşcă ulei 2 cepe 1 căpăţână usturoi 1 ardei verde cimbru sare piper 2 foi dafin 1 legătură mărar Mod de preparare: Căleşti ceapa şi ardeiul în ulei şi adaugi orezul, pe care îl căleşti 2 minute, după care adaugi apă (la 1 ceaşcă orez…
Aperitiv din vinete si ardei
5 March 2010
Ingrediente: 3 kg vinete 5 kg ardei capia amestecat cu gogoşar 200 g zahăr 200 ml ulei 200 g oţet sare piper conservant Mod de preparare: Coci toate legumele, le desfaci fâşii (vinetele, ardeii şi gogoşarii) şi le pui într-un castron. Peste ele torni un sirop format din zahăr, ulei şi oţet, amesteci…
Pere caramel
5 March 2010
Ingrediente: 200 g ciocolată 4 pere 40 g fulgi de porumb 50 g zahăr 20 g unt zeama de la o lămâie 1 baton vanilie Mod de preparare: Topeşti 100 g de ciocolată menaj la foc mic, adaugi apoi fulgii de porumb fără să-i sfărâmi. Formezi grămăjoare din această compoziţie şi le pui…
Spuma de castraveti cu creveti
5 March 2010
Ingrediente: doi castraveţi mari 2 haşme mărunţite 50 cl supă de pasăre degresată, rece 40 cl de smântână de soia (sau smântână degresată) 16 creveţi roz pe jumătate fierţi o linguriţă de ardei iute 1 legătură de arpagic sare piper Mod de preparare: Curăţaţi castraveţii. Tăiaţi-i în patru pe lungime şi înlăturaţi partea…
Musaca de macaroane cu conopida
5 March 2010
Ingrediente: 200 g macaroane 2 ouă 100 g unt 1 lingură făină 1 pahar lapte 2 linguri caşcaval ras 1 conopidă sare pesmet Mod de preparare: Fierbi macaroanele în apă clodptită cu sare, le scurgi şi le clăteşti cu apă rece. Separat fierbi şi conopida în apă clocotită cu sare, scurgi şi separi…
Pulpe de pui umplute cu zarzavat
5 March 2010
Galuste cu carne si smantana
5 March 2010
Pui într-o cratiţă potrivită 2-3 cepe taiate soizi, puţin ulei şi o bucată de carne fără grăsime de maxim 300 g. Torni deasupra apă să o acopere şi o fierbi până se înmoaie carnea foarte bine. Când aceasta este bună, o scoţi şi o toci. In sosul rămas în cratiţă adaugi puţină boia de…
Gem de mere cu sirop concentrat de piersici
5 March 2010
Ingrediente: 1 l apă 1,5 kg zahăr 5 kg mere (cântărite după ce le-ai curăţat de coajă şi cotor) tăiate felii 1/2 l concentrat de piersici Mod de preparare: Intr-o cratiţă folosită numai la dulceaţă pui zahăr şi apă pe foc până se topeşte zahărul, apoi adaugi merele şi le laşi să fiarbă…
Conopida cu ciuperci la cuptor
5 March 2010
Ingrediente: 1 conopidă mare 200 g ciuperci proaspete 2 linguri făină 1-1/2 ceaşcă lapte 1 gălbenuş 1 lingură brânză rasă 1 lămâie sare unt cât o nucă Mod de preparare: Fierbi o conopidă mare, desfăcută în bucheţele. Cureţi apoi ciupercile, le tai subţire dacă sunt proaspete şi le înăbuşi în puţin unt. Faci…
Tocana cu carne de oaie si cimbru
5 March 2010
Ingrediente: 800 g carne de oaie fără os 4 cepe mari 100 ml ulei 50 g pastă tomate 1 căpăţână usturoi 4 ardei graşi 5-6 roşii potrivite 100 g orez 1 legătură de verdeaţă 80 ml vin alb sare piper boia cimbru după gust Mod de preparare: Carnea, bine spălată şi porţionată, o…
Vinete murate
5 March 2010
Parjoale moldovenesti
5 March 2010
Ingrediente: 325 g carne de vită 325 g cartofi (sau 150 g pâine albă ) 100 g făină 150 g pesmet 2 ouă 4-5 căţei de usturoi 50 g pătrunjel verde 100 g ceapă 30 g ulei sau untură 15 g sare 1 g piper Mod de preparare: Carnea o speli bine şi…
Fasole verde cu zarzavat – pentru ciorba
5 March 2010
Ingrediente: 7 kg fasole 1 l ulei 1,5 kg roşii (sau 1 kg bulion) 1 kg ceapă 1,5 kg ardei (sau gogoşari) o legătură frunze de ţelină şi una de pătrunjel sare 4 aspirine Mod de preparare: Cureţi păstăile, le speli în apă rece şi le rupi în bucăţi. De asemenea, zarzavatul…
Crema de avocado cu crab
5 March 2010
Pui pe sare
5 March 2010
Cum se prepara Cocktail Bloody Caesar (video)
5 March 2010
Ciorba cu sunca sau muschi de porc
5 March 2010
Ingrediente: 500 g şuncă ori muşchi de porc 2 cepe 5 morcovi 5 cartofi 2 cuburi concentrat de pui 125 g smântână 150 g brânză rasă 2 linguri suc de lămâie sare piper coriandru sau chimen Mod de preparare: Prăjeşti şunca presată (sau carne slabă de porc) într-o cratiţă şi apoi prăjeşti ceapa,…
Costite de vitel la cuptor
5 March 2010
Ingrediente: 8 costiţe de viţel 2 cepe 100 caşcaval 1 lingură pesmet 1 pahar vin alb (200 ml) ulei sare piper unt Mod de preparare: Ceapa, curăţată şi spălată, o tai mărunt şi o căleşti în ulei într-o tavă. într-o altă tigaie rumeneşti costiţele, întorcându-le pe ambele feţe, apoi le pui peste ceapă. Potriveşti de…
Piept de porc marinat
5 March 2010
Ingrediente: 6 felii piept de porc 250 ml ulei sare piper usturoi 50 ml oţet măghiran rozmarin sau cimbru (după preferinţă) Mod de preparare: Pieptul curăţat şi spălat îl pui într-un vas şi îl acoperi cu sosul marinat făcut din ulei, oţet, 4-5 căţei mari de usturoi tăiaţi mărunt, condimentele, sare şi piper.…
Supa de ceapa cu crutoane
4 March 2010
Ingrediente: 400 g ceapă 60 g margarină vegetală (sau ulei) 2 linguri făină 1 l apă sare piper 8 felii de pâine Mod de preparare: Cureţi ceapa, o speli şi o tai solzişori pe care îi căleşti în ulei. Adaugi făina şi amesteci până capătă culoarea gălbuie, stingi cu apă şi acoperi oala.…
Desert cu morcovi si nuca de cocos
4 March 2010
Ingrediente: 2 morcovi mari raşi pe răzătoarea mică 1/4 cană cu apă 1/2 cană cu miere 2 linguri ulei 1 linguriţă vanilie Mod de preparare: Amesteci toate ingedientele, apoi adaugi 1 cană de nucă de cocos, 1/2 cană de făină, 3/2 lingjriţă de sare. Laşi să stea 10 minute. Dacă obţii o compoziţie prea moale,…
Supa de mazare cu menta
4 March 2010
Ingrediente: 1 ceapă mare tocată mărunt 2 căţei de usturoi tăiaţi mărunt 1 lingură ulei 300 g mazăre 1/2 l apă fiartă cu condimente 1 lingură făină mentă uscată Mod de preparare: Căleşti ceapa şi usturoiul în ulei încins până se înmoaie. Adaugi mazărea, o laşi să se călească puţin, apoi stingi cu…
Ciorba de legume de post
4 March 2010
Ingrediente: 100 g morcov pătrunjel 150 g fasole verde 150 g mazăre 100 g ceapă 75 ml ulei 250 g cartofi 200 g roşii 50 ml oţet sare Mod de preparare: Toci ceapa mărunt şi o căleşti în ulei. Adaug morcovul tăiat rondele şi-l căleşti şi pe el. Sting cu apă şi laşi…
Chiftelute din fasole boabe cu garnitura de orez
4 March 2010
Ingrediente: 2 ceşti fasole boabe 1 ceaşcă pâine înmuiată 2 cepe 1 căpăţână usturoi 1 morcov 1 păstârnac sare piper cimbru foi de dafin mărar şi pătrunjel uscate 1 ceaşcă orez ulei pentru prăjit chiftelele Mod de preparare: Fierbi fasolea, schimbi prima apă, apoi în a doua apă pui şi zarzavaturile tocate,…
Pateu din boabe de fasole
4 March 2010
Ingrediente: 2-3 căni fasole fiartă 1 ceapă albă mare, tăiată mărunt 4 căţei de usturoi 1 lingură de pastă de roşii 1 lingură de pastă de ardei 2-3 linguri de ulei 1/4 linguriţă sare 1 linguriţă tarhon mărar şi pătrunjel verde Mod de preparare: Treci fasolea prin maşina de tocat sau amesteci bine…
Rosii umplute cu orez
4 March 2010
Ingrediente: 10-12 roşii mari şi rotunde 1 ceaşcă orez 1 ceapă 1 lingură ulei pătrunjel mărar 1 morcov 2 linguri bulion sare piper Mod de preparare: Căleşti ceapa în ulei, adaugi orezul spălat, stingi cu două pahare de apă clocotită, presari puţină sare, acoperi şi laşi să fiarbă până înfloreşte orezul, iei vasul…
Supa – crema de cartofi cu crutoane
4 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 2 cepe 1 rădăcină pătrunjel 2 linguri margarină sare piper Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă, îi speli şi îi tai în sferturi, apoi îi pui la fiert împreună cu ceapa, morcovii şi rădăcina de pătrunjel. Fierbi supa până când cartofii se sfărâmă uşor. Scoţi apoi…
Crap cu orez
4 March 2010
Ingrediente: 1 kg crap 1 pahar orez 1 linguriţă făină 2 linguri oţet sare piper 4 linguri ulei ceapă Mod de preparare: Peştele, curăţat şi spălat, îl despici în două în lungul spatelui, apoi îl tai în bucăţi de 3-4 cm lăţime. Sărezi şi-l laşi cam jumătate de oră. In acest timp prăjeşti…
Zece ponturi pentru a slăbi rapid
4 March 2010
Fără efort şi la îndemâna tuturor. De la sucuri naturale, până la plimbările în timp ce vorbim la telefon 1. Sucuri naturale făcute în casă – nutriţioniştii recomandă să combinăm fructele preferate într-un cocktail, peste care să turnăm apă, pentru a mai diminua cantitatea de fructoză. Fructele au capacitatea de a arde grăsimile. Portocalele,…
Ciorba de fasole uscata
4 March 2010
Papricas de ciuperci
4 March 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 cepe 1 kg cartofi verdeaţă 100 ml ulei 500 g făină boia sare Mod de preparare: Ceapa curăţată o speli şi o toci mărunt, după care o căleşti în ulei. Adaugi făină şi o căleşti împreună cu ceapa câteva minute, apoi stingi cu supă sau apă. în acest…
Cartofi cu bulion si usturoi
4 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 linguri pastă de tomate 4-5 căţei de usturoi sare piper apă Mod de preparare: Cartofii curăţaţi şi tăiaţi felii îi pui într-o cratiţă cu ulei şi apă şi îi bagi la cuptor să fiarbă înăbuşit. Când cartofii sunt gata scoţi cratiţa din cuptor şi adaugi pastă de tomate…
Orez cu stafide
4 March 2010
Ingrediente: 3 ceşcuţe de orez 9 ceşcuţe de apă 100 g stafide 3 linguri ulei 6 linguriţe zahăr esenţă de rom Mod de preparare: Speli bine orezul, îl fierbi, după care adaugi zahărul. Când a fiert pui stafidele. Pui într-o cratiţă ulei, adaugi orezul amestecat cu stafide şi dai la cuptor. Când s-a…
Ciorba de ciuperci cu marar
4 March 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci (proaspete sau din conservă) 5 cepe 1 legătură mărar 1 vârf cuţit boia dulce de ardei 2 linguri făină 3 linguriţe ulei sare Mod de preparare: Cureţi şi speli în mai multe ape ciupercile, dacă sunt proaspete. Dacă sunt conservate le speli într-o singură apă, le tai felii şi…
Salata de praz cu mustar
4 March 2010
Ingrediente: 4 fire de praz 150 g ulei 3 linguri muştar 1 linguriţă oţet sare Mod de preparare: Cureţi prazul de foile uscate şi tari, apoi îl tai bucăţi. Il fiemi în apă cu sare, îl scurgi şi-l laşi să se răcească, apoi îl pui în salatieră. Diluezi muştarul cu oţet, adaugi sare…
Bilute din fulgi de ovaz
4 March 2010
Ingrediente: 1 cană fulgi de ovăz 1 lingură cacao 3 linguri de miere fulgi de cocos Mod de preparare: Inmoi fulgii cu puţină apă, amesteci şi adaugi miere şi cacao. Omogenizezi şi formezi biluţe pe care le tăvăleşti prin fulgi de cocos. Sunt delicioase. Alături poţi servi şi o cană de ceai. …
Riteş cu rozmarin
4 March 2010
Ingrediente: 1 kg făină 40 g drojdie sare grunjoasă 10 g rozmarin (poate fi înlocuit cu mărar verde sau cimbru) 250 ml ulei de măsline Mod de preparare: Framânţi un aluat potrivit de tare din făină, drojdie, sare şi apă călduţă, laşi să crească 30 de minute. Pe planşeta unsă cu ulei împărţi…
Orez cu ceapa
3 March 2010
Ingrediente: 1 cană orez 1 ceapă mare 3 căni apă 100 g ulei sau mar-garină vegetală sare Mod de preparare: Toci ceapa şi o căleşti în ulei sau margarină, după care adaugi orezul şi amesteci să nu se prindă, până se rumeneşte puţin. Torni apă (de 3 ori cât cantiotatea de orez), adaugi…
Pasta de masline
3 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg măsline mari 1/2 pahar ulei zeamă de la 1/2 lămâie 1 ceapă tocată fin 1 felie de pâine înmuiată în apă 1 gogoşar roşu Mod de preparare: Măslinele mari, cărnoase, le opăreşti, le cureţi de sâmburi şi le treci de două ori prin maşina de tocat împreună cu pâinea înmuiată…
Sarmale de post cu ciuperci si pasat
3 March 2010
Mancare de cartofi cu castraveti murati
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 500 g castraveţi muraţi 5-6 linguri ulei 1 pahar supă sau apă pastă de tomate Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi tai în cuburi şi îi prăjeşti în ulei încins până se rumenesc puţin. Stingi apoi cu supa clocotită sau apă. Adaugi castraveţii (eventual desăraţi în apă călduţă…
Supa de linte cu cimbru
3 March 2010
Ingrediente: 4 l apă 300 g linte 1 ceapă 2-3 căţei de usturoi cimbru 1 lingură ulei 1 lingură făină Mod de preparare: Alegi lintea, o speli şi o pui în apă de seara până dimineaţa. O pui la fiert într-o oală cu apă rece, cu ceapa tocată mărunt, usturoiul şi cimbrul.…
Supa crema de mazare
3 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg mazăre (din congelator) 1 ceapă sare 50 g margarină vegetală 1,5 l apă 1 linguriţă zahăr crutoane Mod de preparare: Pui apa la fiert şi când fierbe adaugi mazărea, ceapa, sarea şi laşi să fiarbă la foc mic. Când mazărea este bine fiartă o treci prin sită şi o amesteci…
Salata de ridichi negre – de post
3 March 2010
Ingrediente: 5 ridichi potrivite 1 lingură ulei sare oţet după gust piper Mod de preparare: Razi ridichile şi le amesteci cu uleiul şi oţetul. Condimentezi după gust. Salata este excelentă în combinaţie cu cartofi prăjiţi! Pofta buna!
Ciuperci inabusite
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci 200 g ceapă 150 g ardei gras 500 g roşii 100 ml ulei 2 legături verdeaţă 5 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Tai ciupercile julien, le înăbuşi în ulei, adaugi ceapa tăiată solzişori, ardeii tăiaţi cuburi şi sare. Acoperi vasul cu capac şi laşi să se înăbuşe…
Ciorba de praz cu zeama de varza
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg praz 400 g roşii 150 g morcov 100 g rădăcină de pătrunjel 100 g fidea 2 legături verdeaţă (pătrunjel şi leuştean) 50 g făină 130 ml ulei 1 litru zeamă de varză sare Mod de preparare: Tai prazul mărunt (rondele), îl căleşti în ulei şi adaug zarzavatul tăiat julien şi…
Pasta fainoase cu sos de ciuperci
3 March 2010
Fierbi pastele în apă cu sare şi ulei. Le scurgi, le dai prin jet de apă rece şi le pui pe foc într-o cratiţă cu puţin ulei. Pregăteşti un sos de roşii cu ciuperci, astfel: într-o cratiţă pui ulei, 1 lingură de făină, pastă de roşii, adaugi apă şi laşi să fiarbă. Ciupercile curăţate…
Placinta cu cartofi
3 March 2010
Pregăteşti un aluat ca pentru pâine (drojdie, apă, sare, făină), dar frămânţi cu puţin ulei. Pentru umplutură trebuie ceapă şi cartofi. Tai ceapa solzişori şi o căleşti în ulei. Cartofii îi tai feliuţe subţiri şi îi adaugi peste ceapă. Pui deasupra un capac şi amesteci în ei să nu se prindă. Ii laşi până…
Ardei umpluti de post
3 March 2010
Ingrediente: ardei orez morcov condimente piper pâine roşii Mod de preparare: Tai pâinea felii, apoi cubuleţe mici, pe care le prăjeşti fără ulei (pe plită sau la cuptor). Razi morcovul, îl amesteci cu orezul, pâinea prăjită cubuleţe,condimentele, piperul şi sarea după gust. Umpli ardeii, iar drept capac le pui fiecăruia o feliuţă de…
Supa din bulion de rosii
3 March 2010
Ingrediente: ulei 1 lingură făină pastă de roşii frunze de ţelină fidea 1 lingură zahăr sare Mod de preparare: In uleiul încins pui o lingură de făină, pe care o desfaci cu pastă de roşii. Adaugi apă, sare şi zahăr după gust. Laşi să dea câteva clocote, apoi pui fideaua şi frunzele de…
Cartofi umpluti cu masline
3 March 2010
Ingrediente: 6 cartofi potriviţi 3 linguri margarină vegetală 3 linguri măsine piper 1 lingură pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă, îi tai în două şi îi coci la cuptor într-o cratiţă. Ii scobeşti la mijloc, iar miezul îl amesteci cu măslinele fără sâmburi, 2 linguri de margarină, piper şi…
Sarmale de post cu ciuperci si cimbru
3 March 2010
Ingrediente: 1 cutie ciuperci (conservă) 1 ceaşcă orez 2 cepe potrivite 1 varză potrivită 1 linguriţă pastă de tomate 1 ceaşcă ulei 1 lingură borş proaspăt sare şi piper după gust 1 vârf cuţit cimbru tocat mărunt Mod de preparare: Ciupercile le scurgi de apă, le treci prin maşina de tocat, cu cimbru…
Ciorba de varza cu chimen
3 March 2010
Ingrediente: 400 g varză dulce 2 cepe mici 2 cartofi 1 vârf de cuţit boia de ardei 500 ml supă de legume 1 lingură margarină vegetală 1 linguriţă chimen sare după gust Mod de preparare: Toci ceapa mărunt şi o căleşti într-un vas cu margarină încinsă. Adaugi varza tăiată fideluţă, cartofii curăţaţi de…
Chiftelute de cartofi
3 March 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 2 linguri făină 1 linguriţă supă de legume concentrată (sau 500 ml supă zarzavat) 1 lingură pătrunjel verde tocat 1 linguriţă pastă de tomate 3 căţei de usturoi 1 vârf de cuţit piper măcinat sare după gust Mod de preparare: Speli cartorfii…
Orez cu mere
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg mere 20 g zahăr vanilat 250 orez, coaja de la o lămâie 100 g zahăr Mod de preparare: Cureţi merele de coajă şi le dai pe răzătoarea mare. Fierb orezul în 700 ml apă sărată. Cojile de la mere le pui la fiert în 500 ml apă. Intr-un vas termorezistent…
Mancarica din soia
3 March 2010
Ingrediente: 1 pungă de 100 g soia cubuleţe 1 ceapă mijlocie condimente 2 foi de dafin piper 1 linguriţă muştar verdeaţă tocată bulion sau suc de roşii 3 căţei de usturoi Mod de preparare: Fierbi soia timp de o jumătate de oră în apă cu condimente, după care o scurgi. Separat căleşti ceapa…
Mancare de ceapa
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg ceapă ulei bulion sare piper foi de dafin mărar verde Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai solzişori şi o rumeneşti în ulei. Acoperi cu apă şi laşi să fiarbă 10-15 minute, apoi pui bulion, foi de dafin, piper şi sare. Laşi să mai scadă puţin sosul, apoi adaugi mărar…
Prajitura Sica
3 March 2010
Peste la tava
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg macrou 100 ml ulei 200 g legume (morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă) zarzavat (pătrunjel, ţelină) sare piper Mod de preparare: Ungi tava bine cu ulei şi pui rondele de legume, amesteci şi presari puţină sare şi piper, iar deasupra aşezi bucăţile de peşte. Torni restul de ulei, prepari zarzavat tocat,…
Reţetă de Baclava
3 March 2010
Ingrediente foaie: foaie de ştrudel margarină pentru uns Umplutură: 400 g nuci pisate 300 g zahăr pisat 1/2 linguriţă scorţişoară pisată 2 linguri margarină încălzită sirop potrivit de gros 300 g zahăr apă Mod de preparare: Amesteci nucile pisate cu zahărul pisat şi scorţişoara. Tai din foaia de ştrudel bucăţi de mărimea tăvii de…
Mancare de ghebe
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg ghebe curăţate foarte bine 3-4 cepe mari 6- 7 linguri bulion piper condimente mărar verde sau pătrunjel Mod de preparare: Cureţi ceapa şi o rumeneşti puţin. Pui ghebele curăţate foarte bine, spălate şi tocate. Acoperi cu apă şi laşi să fiarbă la foc mic. Când au fiert pui bulion şi…
Salata de ciuperci cu usturoi
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete sau conservate 150 ml ulei 2 căpăţâni usturoi 10 ml oţet piper boabe 4 foi de dafin 150 ml oţet 1 legătură pătrunjel verde sare Mod de preparare: Cureţi ciupercile şi le speli bine. Cureţi usturoiul şi-l zdrobeşti. Pătrunjelul îl speli şi îl toci mărunt. Ciupercile le fierbi…
Ghiveci de legume
3 March 2010
Ingrediente: 1,200 kg cartofi 300 g morcovi 200 g pătrunjel 300 g ţelină 300 g varză dulce (sau acră, ţinută 6 ore în apă) 300 g fasole verde conservată 300 g mazăre verde conservată 800 g roşii în bulion 300 g ceapă 150 ml ulei 30 g usturoi 1 fir de cimbru sare …
Drob de nuca
3 March 2010
Ingrediente: 2 căni nuci măcinate 2 cepe cimbru 1 lingură condimente 1 linguriţă condimente pentru cârnaţi 3-4 linguri fulgi de ovăz Mod de preparare: Dai nucile prin maşină împreună cu ceapa, adaugi condimentele şi fulgii de ovăz înmuiaţi în apă. Amesteci bine şi pui compoziţia într-o tavă unsă cu puţin ulei, după…
Rulada cu banane
3 March 2010
Bors de fasole boabe
2 March 2010
Ingrediente: 200 g fasole boabe 1 morcov 1 pătrunjel 1 ceapă frunze de leuştean 3 roşii sau bulion sare borş Mod de preparare: Pui fasolea să fiarbă şi schimbi prima apă. Pui altă apă fierbinte, în care pui morcovii şi pătrunjelul. Când a fiert fasolea, adaugi sare, roşiile curăţate de pieliţe şi…
Cuburi de soia cu sos de rosii
2 March 2010
Ingrediente: 200 g cuburi de soia 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 200 ml suc de roşii 1 lingură făină 1 lingură condimente Mod de preparare: Pui cuburile de soia la înmuiat în apă călduţă cu 1 lingură de condimente. Căleşti ceapa, apoi adaugi sucul de roşii şi făina dizolvată în puţină apă…
Bors de cartofi si sfecla rosie
2 March 2010
Ingrediente: 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 700 g cartofi 1 sfeclă roşie zarzavat condimente borş de putină sare fidea sau tăieţei de casă fără ou Mod de preparare: Căleşti ceapa, adaugi cartofii tăiaţi tuburi. Laşi puţin, apoi adaugi apă şi zarzavatul şi laşi să fiarbă. Separat, razi sfecla pe răzătoarea mare şi…
Saratele
2 March 2010
Ingrediente: 1 pachet margarină 1 pachet drojdie 2 linguriţe sare 2 linguriţe chimen 2 linguriţe muştar făină cât cuprinde Mod de preparare: Intr-un castron mai mic pui puţină făină şi drojdia dizolvată în apă, şi laşi să crească. Muştarul îl pui într-un pahar cu apă amestecându-l bine. Intr-un castron mai mare vei pune…
Ciorba de orez cu legume
2 March 2010
Ingrediente: 1 conopidă 1 morcov 1 pătrunjel 1 ţelină 1 ceapă 50 g orez 100 g bulion sare 2 linguri ulei Mod de preparare: Când apa din oală clocoteşte, pui legumele tăiate felii, conopida tăiată în sferturi şi ceapa o poţi pune întreagă sau tăiată felii. Laşi să fiarbă 20-25 minute, astfel încât…
Uscatele cu susan
2 March 2010
Ingrediente: 100 g făină 30 g zahăr tos 30 g susan 3 linguri apă 100 ml ulei Mod de preparare: Frămânţi făina cu apă, zahăr şi susan şi obţii un aluat pe care îl întinzi în foaie subţire. Tai romburi mici, pe care le prăjeşti în ulei încins până devin crocante. Au un…
Fasole boabe cu stevie
2 March 2010
Pateu din faina de soia
2 March 2010
Ingrediente: 1/4 cană făină de soia 3/4 cană apă 1 ceapă mică tocată mărunt 2 căţei de usturoi 1/4 linguriţă pastă de ardei pătrunjel verde tăiat mărunt 1’4 linguriţă sare 1 lingură ulei condimente după preferinţă (enibahar, coriandru, mărar, cimbru etc.) Mod de preparare: Amesteci bine într-o crăticioară făina de soia cu apa…
Varza cu branza telemea la cuptor
2 March 2010
Ingrediente: 1 varză bine îndesată (500-1000 g) 150 g telemea rasă 200 g smântână 50 g unt untură sau ulei 2 linguri pesmet Mod de preparare: Tai varza in 4 sau in 8 in funcţie de mărimea ei şi o opăreşti în apă sărată. După ce s-au înmuiat feliile de varză le pui…
Prajitura de post delicioasa
2 March 2010
Ingrediente: 1 cană zahăr 1 cană apă minerală 1,5 kg făină 1 borcan gem (după preferinţă) 3/4 cană ulei 1 plic mic bicarbonat de amoniu stins cu zeamă de lămâie coaja rasă de la o lămâie esenţă de rom zahăr vanilat stafide şi nuci (facultativ) Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele într-un vas,…
Salata de varza murata cu praz
2 March 2010
Ingrediente: 1 varză murată 1 sfeclă roşie fiartă 1 ţelină 2-3 fire de praz 2 căţei de usturoi 2 linguri ulei oţet Mod de preparare: Toci varza şi o pui într-un castron de plastic. Sfecla roşie şi ţelina le razi pe răzătoarea mică şi le adaugi peste varză. Toci usturoiul mărunt şi-l adaugi…
Zacusca de peste
2 March 2010
Ingrediente: peşte congelat sau proaspăt 3 linguri muştar 3 linguri bulion foi de dafin ulei felii de lămâie Mod de preparare: Speli peştele, îl cureţi, îi scoţi măruntaiele şi branhiile şi îl tai în bucăţi. Din muştar, puţin ulei şi bulion faci un sos gros. Prăjeşti în ulei bucăţile de peşte, le aşezi…
Tort cu crema de ciocolata
2 March 2010
Ingrediente: 8 ouă 14 linguri zahăr 8 linguri făină 2 pachete cremă pentru prăjituri cu gust de ciocolată 1 pachet frişcă 1 pachet întăritor frişcă tot 1 pachet suc concentrat de portocale 650 ml lapte dulce Prepararea blatului: 8 ouă 8 linguri zahăr 8 linguri făină Mod de preparare: Separi albuşurile de gălbenuşuri,…
Cornuri cu gem de caise
2 March 2010
Faci maia dintr-un cub de drojdie cu puţină apă caldă şi puţin zahăr. Până creşte maiaua, într-un lighenaş pui 1 kg făină albă, coaja rasă de la o lămâie, 3 linguri margarină, un pic de sare, 1 căniţă de zahăr tos, un vârf cuţit amoniac (bicarbonat de amoniu), câteva stafide (înmuiate în alcool), după…
Ciulama de praz
2 March 2010
Toci mărunt 3-4 fire de praz şi le pui la fiert cu o cantitate dublă de apă. Le fierbi bine până devin ca un piure. Le baţi bine, le pasezi şi le adaugi 2 linguri de făină, 1-2 linguri condimente şi completezi cu apă sau zeama rămasă de la fierberea prazului. Amesteci bine şi…
Casarecce cu mazăre si sos de smântână
2 March 2010
Ingrediente: 400 g paste Casarecce 200 g mazăre congelată 1 căţel de usturoi 200 g şunculiţă un pic afumată 1 lingură de ulei 100 ml supă de legume 100 ml smântână obişnuită 1 lingură de creme fraiche 1 lingură de parmezan 2 linguri de frunze de busuioc sare piper proaspăt măcinat Mod de preparare:…
Ciorba cu galuste de faina
2 March 2010
Ingrediente: 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 1 ţelină 1 cană ulei 1 ceapă tăiată cubuleţe şi una întreagă boia 4-5 linguri făină sare piper bors Mod de preparare: Intr-o oală pui la fiert zarzavatul tocat mărunt. Când a fiert adaugi sare. Intr-o tigaie pregăteşti un rântaş din ceapă fin tocată, ulei şi…
Praz cu cartofi fierti
2 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 3 fire de praz (cca 500 g) bulion 1 lingură ulei sare piper Mod de preparare: Speli cartofii şi îi pui la fiert 20 de minute în apă cu sare. Cureţi prazul, îl speli şi îl tai rondele. Pui la încins uleiul şi căleşti puţin prazul, acoperi tigaia…
Cozonac Panettone
2 March 2010
Ingrediente: 400 g faina 75 g zahar 1 cubulet drojdie 150 ml lapte 50 g unt 100 g stafide 50 g migdale taiate 1 ou, coaja rasa de la jumatate de lamaie un praf de sare jumatate de lingurita anason macinat 1 pliculet cu sofran Mod de preparare: Pui la incalzit laptele si,…
Cum se prepara Cocktail Mai Tai (video)
2 March 2010
Salata de fasole boabe si soia de post
2 March 2010
Amesteci in cantitaţi egale boabe de fasole şi de soia fierte. Adaugi o legătură de ceapă verde sau ceapă uscată, ulei, oţet şi sare după gust. Salata este foarte bună şi pentru cei care au colesterol ridicat, pentru că soia are şi rolul de a curăţa arterele de colesterolul depus. Pofta buna!
Varza rosie cu umplutura la cuptor
1 March 2010
Ingrediente: 1 varză roşie 250 g came tocată 100 g orez 200 g ceapă 1 ou 100 ml ulei sau 100 g untură sau unt piper boia de ardei 200 ml smântână Mod de preparare: Varza roşie o pui la fiert în apă cu sare şi după ce s-a înmuiat o laşi la…
Strudel cu mere
1 March 2010
Ingrediente: aluat: 400-500 g făină 1/2 pahar de apă călduţă 1 lingură ulei 1/2 linguriţă sare 1 linguriţă oţet Umplutura: 1,5 kg mere 200-300 g zahăr 50 g zahăr vanilat scorţişoară pesmet coajă rasă de lămâie Mod de preparare: Pentru a reuşi foile, trebuie ca făina să fie de calitate. Cerni făina într-un…
Salata de ceapa si legume cu macrou marinat
1 March 2010
Rulada de cartofi cu ton
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg de cartofi 2 cutii conservă de ton 300 g măsline verzi sau negre (fără sâmburi) ceapă margarină ulei făină sare Mod de preparare: Faci un piure gros din cartofi, îl sărezi după gust, după care î aşezi pe un celofan pudrat cu puţină făină. In uleiul scurs de la ton…
Praz prajit
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg praz făină ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi prazul şi opreşti doar părţile albe, pe care le opăreşti cu apă fierbinte cu sare, apoi le scurgi şi le tai în bucăţi de 8-10 cm lungime. Tăvăleşti fiecare bucată prin făină şi le prăjeşti în ulei încins, apoi condimentezi după…
Chiftele de cartofi
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe mari 1 legătură pătrunjel verde făină Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi fierbi. După aceea îi striveşti bine de tot. încingi uleiul şi rumeneşti ceapa tăiată fin, după care o amesteci cu cartofii striviţi. Adaugi pătrunjel tocat, sărezi şi piperezi după gust. Faci chiftele plate…
Mancare de spanac
1 March 2010
Ingrediente: 1,5 kg spanac 3 cepe 250 g apă 1 căpăţână usturoi 50 g făină 1/2 lămâie 1 lingură pastă de tomate sare piper Mod de preparare: Fierbi spanacul (sau din conservă) cu ceapa tocată fideluţă şi cu usturoiul. Când sunt aproape fierte, adaugi făină amestecată cu zeamă de lămâie şi puţină apă.…
Prajitura de post
1 March 2010
Fursecuri cu glazura de ciocolata
1 March 2010
Ingrediente: 1 ou 80 g zahăr 80 ml ulei 100 g făină 1/2 pachet praf copt Mod de preparare: Freci oul cu zahărul cu o lingură de metal până se topeşte şi se face ca o cremă. Adaugi uleiul puţin câte puţin, făina şi amesteci. Cu o linguriţă pui grămăjoare într-o tavă şi…
Turta de post cu struguri, stafide si nuci
1 March 2010
Pricomigdale cu nuci, alune si esenta de vanilie
1 March 2010
Ingrediente: 3 albuşuri 210 g zahăr tos 20 ml rom 200 g nuci sau alune măcinate 8- 10 picături esenţă de migdale sau un pacheţel zahăr vanilat Mod de preparare: Pui nucile sau alunele într-o tavă la copt, la foc potrivit, 10 minute, după care le dai prin maşina de nucă. Baţi albuşurile…
Clatite cu spanac
1 March 2010
Ingrediente: 4 clătite mari şi groase (preparate din apă, făină şi sare) 400 g spanac 1 ceapă mare sare şi piper 50 g mărgărină Mod de preparare: Cureţi spanacul şi îl speli bine. Il fierbi în apă cu sare, îl scurgi şi-l tai bucăţi mai mari. Incălzeşti margarina într-o tigaie şi căleşti uşor…
Tocini de post
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi curăţaţi, daţi pe răzătoarea mare 3/2 kg mere curăţate, date pe răzătoarea mare 1 vârf cuţit bicarbonat stins cu zeamă de lămâie 1 linguriţă coajă de lămâie rasă 2-3 plicuri zahăr vanilat 1 vârf cuţit sare Mod de preparare: Peste toate acestea pui o cană de făină albă. Pui…
Prajitura de post
1 March 2010
Ingrediente: 1 pachet margarină 3/4 cană apă călduţă drojdie cât o nucă 4-5 linguri zahăr 1 praf de copt stins Mod de preparare: Faci un aluat mai moale, îl laşi să crească, după care îl împărţi în 6 părţi. Umplutura: Se face din mere rase, călite şi amestecate cu zahăr, scorţişoară şi zahăr…
Budinca de gris cu mere sticloase
1 March 2010
Budinca delicioasa cu macaroane si miere
1 March 2010
Ingrediente: 1 pachet macaroane – 500 g 700 g – 1 kg brânză de vaci 7 ouă zahăr vanilat esenţă de rom 5-6 mere 1 punguţă cu stafide nuci 1 cutie smântână esenţă de migdale, de portocale şi de lămâie Mod de preparare: Intr-o oală fierbi macaroanele în apă cu sare, apoi le…
Galuste de post
1 March 2010
Ingrediente: 7 căni apă 1 cană zahăr 1 cană făină albă 1 cană mălai 1 cană gris Mod de preparare: Pui apa cu sare la fiert şi când fierbe torni celelalte ingrediente amestecate dinainte şi învârţi energic, să nu se formeze cocoloaşe. Laşi să se răcească, după care faci gogoloaie pe care le…
Tagliatelle cu ciuperci
1 March 2010
Ingrediente: 400 g tagliatelle verzicu spanac 300 g ciuperci proaspete, cu pălăria mare (pleurotus) 2 căţei de usturoi 2 fire de ceapă verde 2 linguri de unt 5 linguri de smântână 50 g seminţe de pin sare piper Mod de preparare: Pastele le fierbi în suficientă apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe…
Icre de fasole boabe cu castravete murat
1 March 2010
Ingrediente: 300 g fasole boabe 1 lămâie mică 200 ml ulei 1 castravete murat 100 g măsline negre piper sare boia Mod de preparare: Speli fasolea şi o pui la înmuiat de cu seara. O fierbi a doua zi schimbând apa de trei ori, până când bobul se sfărâmă între degete. Dai prin…
Pateu de mazare
1 March 2010
Ingrediente: 250 g mazăre uscată (sau din conservă) 2 cartofi ulei sare mărar condimente suc de lămâie Mod de preparare: Pui mazărea la înmuiat circa 6 ore, după care o scurgi şi o pui la fiert. După ce a fiert, o scurgi şi de zeama în care a fiert, dar de această dată…
Chiftelute de soia
1 March 2010
Ingrediente: 1 pachet soia granule 1 ceapă mică tocată foarte fin 2 căţei de usturoi pisaţi bine 3 cartofi potriviţi, fierţi bine 1 felie pâine (numai miezul), înmuiată în apă rece şi apoi stoarsă 3-4 linguri făină albă condimente sare piper ulei pentru prăjit Mod de preparare: Opăreşti soia cu apă clocotită în…
Sarmale cu seminte de dovleac
1 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg seminţe de dovleac fără coajă 1 cană orez 4-5 cepe 2 linguri bulion ulei sare condimente piper cimbru pătrunjel 2 verze murate Mod de preparare: Dai seminţele prin maşina de tocat. Ceapa o tai mărunt şi o căleşti în ulei. Speli orezul şi îl opăreşti bine. Amesteci toate acestea şi…
Salata de bob uscat
1 March 2010
Ingrediente: 500 g bob fiert 4 linguri ulei 2 cepe zeama de la 1/2 lămâie 1 linguriţă boia de ardei 1/2 linguriţă cimbru 3 căţei de usturoi 1 lingură pătrunjel verde sare Mod de preparare: Boabele fierte le pui în salatieră şi adaugi ceapa tăiată mărunt şi celelalte ingrediente. Amesteci bine şi deasupra…
Cozonac trandafir
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg faina 500 ml lapte 350 g zahar 50 g drojdie 1 lingurita sare 2 oua intregi 2 galbenusuri zahar vanilat esenta de rom razatura de lamaie 1 pachet de margarina (250 g) Mod de preparare: Pui faina intr-un castron, apoi faci o maia din 250 ml lapte si drojdie. Restul…
Varzari
1 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg aluat de pâine (cu drojdie) 1 ceaşcă ulei 2 cepe 1 varză murată piper cimbru sare Mod de preparare: Căleşti ceapa, adaugi varza tăiată fideluţă şi piperul şi laşi la foc mic, să scadă bine. Intinzi din aluat o foaie de 3 mm grosime şi o tai în pătrate cu…
Prajitura cu mere si nuca
1 March 2010
O reteta delicioasa de prajitura cu mere din: mere, zahar, faina, bicarbonat, nuca macinata, margarina, apa, zahar si cacao. Ingrediente: 2 căni mere rase 2 căni zahăr 2 căni făină 1 lingură bicarbonat 1 ceaşcă nucă măcinată (facultativ) margarina pentru uns tava Ingrediente sirop: 30 linguri apă 30 linguri zahăr 3 linguri cacao 2 linguri…
Chiftele din ciuperci
1 March 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci din conservă 1 ceapă potrivită rasă pe răzătoarea mică 4 linguri făină 1 linguriţă praf de copt sare piper cimbru 1 legătură mărar şi pătrunjel fin tocate ulei pentru prăjit Mod de preparare: Tai ciupercile mărunt şi le amesteci cu toate celelalte ingrediente până obţii o compoziţie omogenă. In…
Perisoare din nuca pentru ciorba
1 March 2010
Ingrediente: 2 cepe 5 linguri orez 3 linguri miez de nuca macinata 1 lingurita condimente sare pemset Mod de preparare: Tai ceapa cât mai mărunt şi o pui în tigaie cu câte puţină apă, astfel încât să nu se ardă, ci să se fiarbă înăbuşit. Potriveşti de sare şi adaugi şi orezul peste…
Varza cu smantana
1 March 2010
Tocăm varza mărunt şi dacă e prea acră o spălăm în apă călduţă. într-o cratiţă punem untdelemn şi puţină apă şi o aşezăm pe foc să se înfierbânte. Când s-a înfierbântat, punem varza tocată şi spălată şi o amestecăm cu untdelemnul, până se rumeneşte varza. Atunci e aproape gata. Punem boabe de piper şi…
Ciorba de gaina si carnati afumati
28 February 2010
Sufleu de fussili şi piept de pui
28 February 2010
Ingrediente: 400 g paste spirallate – fusilli sare Pentru sos : 300 g piept de pui, prăjit cu o zi înainte 2 ardei iuţi roşii 3 cepe mari 1 căţel de usturoi 1 lingură de ulei 50 ml Sherry (sau orice vin tare) 150 ml supă de legume 200 ml srmântână un pic d