Retete de Paste:
Buseuri simple
4 August 2010
Mod de preparare: Buşeurile se fac din 500 g foitaj . Sint mici
volovane de mărimea unei jumătăţi de portocală mijlocie. Foitajul se
întinde (într-o încăpere rece), de 1 cm grosime, pe o planşetă,
presărată cu făină. Se taie 12 buşeuri cu ajutorul unui cerc de tablă
sau cu gura unui pahar şi…
Read more »
Read more »
Branzoaice
4 August 2010
Ingrediente: 400 g făină 150 g untură 1 pahar lapte 50 g drojdie 3
linguriţe zahăr 1 linguriţă rasă de sare Ingrediente umplutură: 200 g
brânză, 1 ou, 1 lingură smântână, 1 linguriţă făinâ, sare, vanilie şi
zahăr după gust. Mod de preparare: Se cerne făina într-un vas, se face
loc la mijloc…
Read more »
Read more »
Coltunasi cu carne la cuptor
4 August 2010
Ingrediente: 250 g carne 1 lingură unt 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1
linguriţă făină 1 lingură brânză 1 lingură unt piper Mod de
preparare: Se face un aluat de tăiţei din două ouă, însă ceva mai moale.
Separat se trece prin maşină carnea, de preferinţă de berbec, se
prăjeşte într-o…
Read more »
Read more »
Ardei umpluţi eu peşte oceanic, raci sau creveţi cu maioneză
4 August 2010
Pentru: 12 persoane Ingrediente: 72 ardei graşi 1 cutie cu ton sau 1 kg
peşte oceanic 20 raci sau 1 cutie ereveţi 30 măsline 150 g ulei 7/2
linguriţă muştar 1 ou sare lămîie 6 fileuri de anşoa Mod de preparare:
Ardeii se taie în două şi se curăţă de seminţe. Separat se…
Read more »
Read more »
Bureti ardelenesti
4 August 2010
Ingrediente: 800 g bureţi 1/2 pahar vin 2 legături mărar 1foaie dafin
150 g şuncă afumată 500 g roşii 6 fire ceapă verde 150 g ulei sare piper
Mod de preparare: Bureţii, şunca şi ceapa se taie felii şi se pun
intr-o cratiţă, apoi mărarul, dafinul, sarea şi vinul. Cratiţa cu capac
se…
Read more »
Read more »
Tocană de vara cu maruntaie de pui
3 August 2010
Ingrediente: măruntaie de pui (inimioare, pipote, aripi, târtiţă etc)
1/2 kg ceapă verde 2 salate verzi medii 4-5 legături usturoi verde 7
linguri ulei 250 g iaurt 1 linguriţă pastă tomate 1 lingură făină 1
legătură mărar 1 legătură pătrunjel piper sare Mod de preparare:
Cureţi verdeţurile, le speli, jumătate din cantitatea de…
Read more »
Read more »
Berea – De la orz la pahar
3 August 2010
Universul berii este complex şi, în anumite privinţe, de-a dreptul
nesfârşit. Ceea ce nu schimbă faptul că o structură de o simplitate
dezarmantă intră în compoziţia berii, aceasta fiind produsă din patru
elemente cât se poate de comune: orz, apă, hamei şi malţ.
Caracteristicile lor, amestecul şi modurile de prelucrare sunt cele
care dau…
Read more »
Read more »
Crochete de spanac
3 August 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 ouă 50 g caşcaval ras 100 g pesmet 100 g
făină 2 linguri sos alb 1 cartof ras sare piper 200 ml ulei Mod de
preparare: Spanacul curăţat şi fiert îl scurgi bine şi îl toci, apoi în
amesteci cu sosul alb, 1 ou, sare, piper, cartoful ras…
Read more »
Read more »
Salată cu porumb dulce si masline
3 August 2010
Ingrediente: 1 salată verde 100 g măsline 3 roşii 1 castravete 1 ardei
gras 100 g porumb dulce 2 morcovi 4 ouă fierte tari verdeaţă sare piper
ulei zeamă de lămâie Mod de preparare: Speli şi cureţi salata,
roşiile, castravetele, ardeiul şi morcovii, tai fideluţă salata şi
ardeiul, tai felii castravetele şi roşiile,…
Read more »
Read more »
Dovlecei cu paste spirale
3 August 2010
Ingrediente: 500 g paste făinoase sub formă de spirale 400 g dovlecei 1
ceapă mică sau 1 legătură ceapă verde 1/2 l lapte puţin ulei margarina
40 g făină 200 ml smântână 100 g caşcaval mărar pătrunjel verde busuioc
sare şi piper Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare şi când…
Read more »
Read more »
Ceapa umpluta cu usturoi
3 August 2010
Ingrediente: 12 cepe mijlocii 4 căpăţîni de usturoi 2 linguri ulei sare
piper 1 lingură pesmet Mod de preparare: Se opăresc cepele şi
usturoiul cu apă clocotită. Se scobesc cepele. Se pisează în piuliţă de
piatră usturoiul şi miezul scos din ceapă, cu sare, piper şi puţin ulei.
Se umplu cu această pastă…
Read more »
Read more »
Mamaliga fiarat
3 August 2010
Ingrediente: 500 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare Mod de
preparare: Se pune ceaunul cu apă la fiert. Separat se pregăteşte
mălaiul proaspăt cernut. Când apa dă în fiert, se adaugă o linguriţă de
sare şi se presară puţin mălai. După câteva minute, când apa clocoteşte
se toarnă tot mălaiul…
Read more »
Read more »
Mancare de ciuperci
3 August 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 cepe 4 roşii 2 linguri unt 1 linguriţă
făină sare verdeaţă tocată Mod de preparare: Se curăţă ciupercile şi
se taie bucăţi. Se taie ceapa felii şi se prăjeşte uşor cu o lingură de
unt. Se pun ciupercile şi se ţin până scade toată apa din ele. Se…
Read more »
Read more »
Mancare de morcovi
3 August 2010
Ingrediente: 1 kg morcovi 3 cepe 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă
zahăr 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă de carne sau apă 1 gălbenuş sare
Mod de preparare: Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu
apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii…
Read more »
Read more »
Piure de napi
3 August 2010
Ingrediente: 400 g napi 400 g cartofi 2 linguri unt 3 linguri lapte
sare Mod de preparare: Se curăţă napii şi se taie în felii subţiri. Se
pun la fiert cu puţin lapte sau cu zeamă de carne. Se trec prin sită
împreună cu aceeaşi cantitate de cartofi fierţi în apă. Se procedează…
Read more »
Read more »
Anghinare
3 August 2010
Ingrediente: 72 anghinare (sau 12 gulioare) 400 g arpagic 150 g măsline
verzi 1/2 lămîie 150 g ulei verdeaţă sare piper alb 150 g roşii mici
Mod de preparare: Anghinarea se taie în două pe verticală (de la
jumătatea foilor) se fierbe 15 minute in apă cu sare şi cu puţină zeamă
de…
Read more »
Read more »
Mancare de gulii
3 August 2010
Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1
linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 lingură bulion 2
linguriţe zahăr sare Mod de preparare: Se aleg numai gulii tinere,
celelaltfe fiind aţoase. Se curăţă şi se taie felii groase de jumătate
centimetru şi se înăbuşă cu…
Read more »
Read more »
Iahnie de cartofi
3 August 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 linguri ulei 1 ceaşcă apă 1 lingură
bulion sare o frunză mică de dafin 3 roşii verdeaţă tocată Mod de
preparare: Se curăţă cartofii şi se taie în lung, în sferturi. Se
prăjeşte în ulei ceapa tăiată mărunt şi când s-a îngălbenit, se pun
cartofii. Se…
Read more »
Read more »
Mancare de dovlecei
3 August 2010
Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 linguri unt 1 ceapă 1 linguriţă
făină 1 Iingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne pătrunjel verde tocat
Mod de preparare: Se curăţă dovleceii de coaja. Se înăbuşă într-o
cratiţă cu puţin unt. Se face un sos din ceapă tăiată mărunt şi prăjită
uşor în unt, făină, o…
Read more »
Read more »
Chiftele de cartofi copti
3 August 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 1 felie pîine 2 linguri făină 2 ouă 1
linguriţă verdeaţă tocată 1 lingură pesmet 2 linguri untură Mod de
preparare: Se coc cartofii. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se
freacă bine împreună cu o felie de pâine muiată în lapte şi stoarsă. Se
adaugă sare,…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail African Violet (video)
2 August 2010
Ingrediente: 15 ml white crème de cacao liqueur 15 ml blue curacao 15
ml whisky 1 shooter/shot glass 1 shot measure 1 barspoon/teaspoon
Read more »
Read more »
Salată de legume cu masline
2 August 2010
Ingrediente: 3 cartofi noi 1 salată verde 3 roşii 1 castravete 5-6
ridichi de lună 1 legătură ceapa verde 100 g măsline fără sâmburi 250 g
brânză sare ulei oţet din mere cu miere mărar verde Mod de preparare:
Fierbi cartofii cu tot cu coajă şi când sunt gata îi decojeşti şi îi…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de căpşune
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg căpşune 1,5 kg zahăr 2 linguriţe sare de lămâie Mod
de preparare: Speli bine căpşunile sub un jet de apă, le cureţi de
codiţe şi le stropeşti cu 1 ceaşcă de apă în care ai dizolvat 1
linguriţă sare de lămâie. Aşezi apoi într-un vas un strat de căpşune,
altul…
Read more »
Read more »
Placinta cu carne macra
2 August 2010
Ingrediente: 400 g carne macră 1 lingură untură 1 ceapă 1 ou 1 lingură
smântână sare piper 2 linguri unt Mod de preparare: Se face la fel ca
plăcinta cu brânză, înlocuind brânza cu o tocătură de carne pregătită în
felul următor: se taie carea bucăţi, se rumeneşte într-o cratiţă cu o
lingură de…
Read more »
Read more »
Taitei cu legume
2 August 2010
Ingrediente: 3-4 morcovi o mână de mazăre verde 250 g tăieţet laţi 1
lingură ulei 2 ouă 200 g smântână 100 g caşcaval sau telemea rasă sare
piper 1 lingură unt Mod de preparare: Cureţi şi tai rondele morcovii,
apoi îi pui la fiert 6 minute în apă cu sare. Speli şi cureţi…
Read more »
Read more »
Mamaliga la cuptor
2 August 2010
Ingrediente: 400 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare 200 g brânză 100
g unt 2 ouă 2 linguri lapte sare Mod de preparare: Se face o mămăligă
mai moale. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se pune un strat
subţire de mămăligă aşezată uşor şi întinsă cu o…
Read more »
Read more »
Placinta cu branza
2 August 2010
Ingrediente: 300 g brânză de vacă 30 g unt proaspăt 1/2 lingură făină 2
ouă 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri unt Mod de preparare: Se face un
aluat de plăcintă. Se întinde foaia foarte subţire şi, după ce s-a uscat
puţin, se taie în bucăţi de mărimea tăvii în care se va…
Read more »
Read more »
Tocană de ştevie
2 August 2010
Ingrediente: 10 legături ştevie 2 legături ceapă verde 1 legătură
usturoi verde 100 ml ulei 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură
pătrunjel sare piper Mod de preparare: Speli şi fierbi ştevia în apă
cu sare. Când e gata o scurgi de apă, dar opreşti o cană de zeamă.
Cureţi, speli şi…
Read more »
Read more »
Balmus
2 August 2010
Ingrediente: 400 g mălai 11/2 l lapte îndoit cu apă 200 g brânză de oi
sare Mod de preparare: Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din
care se face o mămăligă ceva mai moale. Când este gata, se adaugă brânza
de oi şi se mai amestecă până se încorporează bine toata…
Read more »
Read more »
Alivanca
2 August 2010
Ingrediente: 400 g brânză de vacă 4 ouă 4 linguri mălai 2 linguri făină
2 linguri smântână 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână pentru servit Mod
de preparare: Se freacă într-un castron brânza de vacă până devine ca o
cremă. Se pun pe rând ouăle, mălaiul, făina, smântâna, untul. Se pune
sare. Se…
Read more »
Read more »
Aluat de taitei
2 August 2010
Ingrediente: 300 g făină 2 ouă 2 linguri apă sare Mod de preparare:
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle
adăugând şi două linguri cu apă (două jumătăţi) şi un vârf de linguriţă
de sare. Se amestecă întâi ouăle cu o linguriţă, până cuprind puţină…
Read more »
Read more »
Roşii umplute cu piure de mazăre si morcovi
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 3 morcovi 1/2 kg mazăre nouă curăţată 2 linguri
pesmet 1/4 kg roşii de gătit 100 g unt 1/2 legătură pătrunjel sare
Mod de preparare: Cureţi morcovii şi mazărea, le speli şi le pui la
fiert în apă cu sare, dar în vase separate, între timp, tai roşiilor
câte…
Read more »
Read more »
Mancarica de verdeata cu orez
2 August 2010
Ingrediente: 4 legături pătrunjel 4 legături mărar 2 cepe potrivite 1
cub condiment 200 ml ulei 1 lingură făină piper sare 1 lingură bulion 1
pahar orez Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai solzişori şi o
căleşti în ulei încins. Când s-a înmuiat, adaugi făina, o rumeneşti
puţin şi stingi cu 250…
Chec de legume
2 August 2010
Ingrediente: 1/2 kg rosii 3 linguri ulei 2 ardei grasi verzi 3 ardei
grasi rosii 350 g costita afumata 6-8 ouă 1-2 linguri făină sare piper
după gust 350 g telemea (caşcaval) 150 g măsline cimbru mărar după gust
Mod de preparare: Decojeşti roşiile după ce le-ai scufundat o secundă
în apă clocotită.…
Read more »
Read more »
Salată multicoloră
2 August 2010
Ingrediente: 3 morcovi 1/4 kg fasole verde 4-5 cartofi noi 1/4 kg
mazăre nouă curăţată 150 g măsline 4 ouă răscoapte mărar pătrunjel după
gust, ulei. Mod de preparare: Cureţi toate legumele, le speli şi le pui
la fiert în vase separate, în apă cu sare. Fierbi şi 3 ouă în apă cu
sare,…
Read more »
Read more »
Papara de paine
2 August 2010
Ingrediente: 12 felii de pâine 2 ceşti lapte 4 linguri brânză de oi 2
linguri unt 2 ouă 1 lingură brânză rasă sare Mod de preparare: Se taie
dintr-o franzelă albă felii groase de un deget. Se pun să se moaie cu
lapte. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc. Se…
Read more »
Read more »
Ciuperci cu oua
2 August 2010
Ingrediente: 750 g ciuperci 2 cepe 1 lingură unt 1 linguriţă făină 1
ceaşcă zeamă de carne 1 ceaşcă smântână 3 ouă sare piper Mod de
preparare: Se curăţă ciupercile ca mai sus. Se toacă mărunt atât
ciupercile, cât şi ceapa şi se prăjesc împreună uşor cu o lingură de
unt. Se presară…
Read more »
Read more »
Iofca cu manatarci (hribi)
2 August 2010
Ingrediente: 150 g hribi 1 ceapă 3 linguri unt 1 lingură bulion 2
linguri brânză rasă sare Ingrediente iofca(macaroane de casa): 150 g
făină, 1 ou, 1 lingură apă, sare. Mod de preparare: Se pregăteşte
iofcaua dintr-un ou,(Se face un aluat ca de tăiţei . Când foaia s-a
uscat pe jumătate, se face…
Read more »
Read more »
Napi cu smantana
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg napi 2 linguri unt 1 linguriţă făină 1 ceaşcă lapte 2
linguri smântână Mod de preparare: Se taie napii în două şi fiecare
jumătate în alte trei sau patru bucăţi. Se curăţă bucăţile dându-le în
acelaşi timp şi o formă mare cât o nucă. Se spală şi se usucă într-un…
Read more »
Read more »
Snitel de legume
2 August 2010
Ingrediente: 2 morcovi 1 pătrunjel 4 cartofi 1/4 de varză o mână de
fasole una de mazăre 2 ouă 2 linguri făină 1 lingură brânză rasă 1
lingură pesmet 2 linguri untură sare Mod de preparare: Se fierb
împreună sau separat, în apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii
fără coajă, varza (opărită mai…
Read more »
Read more »
Budinca de clatite cu legume
2 August 2010
Ingrediente: 100 g fasole verde 100 g mazăre boabe câteva buchete de
conopidă 1 dovlecel mic 2 cartofi 1 morcov 1 lingură făină 1 lingură unt
1 ceaşcă lapte 2 ouă 2 linguri brânză rasă 2 linguri smântână sare
Ingrediente clătite: 2 ouă, 1 ceaşcă făină, 1 ceaşcă lapte, 1 lingură
unt, sare. …
Read more »
Read more »
Ciuperci cu smantana
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 linguri unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă
făină sare mărar tocat Mod de preparare: Se aleg ciuperci, de
preferinţă mici, în orice caz foarte proaspete, albe şi cu carnea tare.
Se curăţă, se rup picioarele, iar ciupercile mari se taie în patru sau
în mai multe bucăţi, după…
Read more »
Read more »
Budinca de macaroane
2 August 2010
Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 ouă 1 ceaşcă lapte sau
smântână 2 linguri unt 1 lingură pesmet Mod de preparare: Se fierb
macaroanele în apă cu sare, se scurg şi se limpezesc cu apă rece. Se
freacă într-un castron brânza de vacă amestecată cu brânză de oi, sau
numai brânză…
Read more »
Read more »
Ceapa umpluta cu nuci
2 August 2010
Ingrediente: 12 cepe mijlocii 1 felie pâine 12 nuci sare piper 1
linguriţă verdeaţă 2 linguri ulei 2 linguri făina 1 lingură bulion 1
Iinguriţă zahăr sare Mod de preparare: Se aleg cepe de mărime
mijlocie, se curăţă şi se fierb în apă cu sare până încep să se moaie.
Se scurg din…
Read more »
Read more »
Placinta cu macaroane
2 August 2010
Ingrediente: 300 g macaroane 4 linguri brânză 2 oua 1 ceaşcă lapte sau
smântână 4 linguri unt Ingrediente foaia de plăcintă: 250 g făină, 1
lingură, ulei, 1/2 ceaşcă apă caldă, 1/2 linguriţă sare, sau se cumpără
250 g foi din comerţ Mod de preparare: Se face o foaie de plăcintă .
Se…
Read more »
Read more »
Morcovi tineri cu unt
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg morcovi 2 linguri unt 2 ceşti zeamă de carne sau apă 2
linguri rase zahăr sare Mod de preparare: Se rad morcovii cu un cuţit
bine ascuţit. Se pun într-o cratiţă cu două linguri de unt, două ceşti
de apă sau zeamă de carne, două linguri rase de zahăr şi…
Read more »
Read more »
Telina cu ciuperci
2 August 2010
Ingrediente: 4 ţeline 2 cepe 200 g ciuperci 1 lingură făinâ 1 păhărel
de vin 2 linguri untură sare piper foaie de dafin Mod de preparare: Se
curăţă rădăcinile de ţelină destul de adânc, ca să nu rămână nimic din
coaja fibroasă care le acoperă. Se taie în două, iar fiecare jumătate
în…
Read more »
Read more »
Mancare de telina
2 August 2010
Ingrediente: 6 ţeline 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 lingură bulion 1
linguriţă zahăr 3 linguri ulei pătrunjel verde tocat sare Mod de
preparare: Se curăţă ţelina, se taie felii care se prăjesc cu puţin
ulei. Se aşază în cratiţă. În tigaia în care s-a prăjit ţelina, se mai
adaugă o lingură de…
Read more »
Read more »
Gulii inabusite
2 August 2010
Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 linguriţă
zahăr sare Mod de preparare: Se aleg gulii tinere, se curăţă, se taie
în două, apoi în feliuţe destul de subţiri. Se pun într-o cratiţă cu o
lingură de unt sau de untură, o linguriţă de zahăr, sare şi două, trei
linguri…
Read more »
Read more »
Aluat de placinta
2 August 2010
Ingrediente: 500 g făină 3 linguri ulei 1 linguriţă sare 1 ceaşcă apă
caldă Mod de preparare: Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc
la mijloc, se pune uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă
întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă…
Read more »
Read more »
Macris cu ou
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg măcriş 2 linguri unt 2 gălbenuşuri 2 linguri smântâna
sare Mod de preparare: Se curăţă şi se spală măcrişul la fel ca
urzicile. Se scurge şi, dacă este tânăr, se înăbuşă într-o cratiţă cu
unt. Dacă este mai bătrîn, se opăreşte întâi în apă clocotită cu sare,
se scurge pe…
Read more »
Read more »
Pilaf bulgaresc
2 August 2010
Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 cepe mijlocii 4 roşii 2 ardei graşi 3
ceşti cu apă 3 linguri ulei sare Mod de preparare: Se taie ceapa
mărunt. Se pune într-o cratiţă cu ulei, amestecând din când în când până
începe ceapa să se moaie. Se adaugă ardeii tăiaţi felii, apoi orezul
ales…
Read more »
Read more »
Chiftele de sparanghel la cuptor
2 August 2010
Ingrediente: 1 kg sparanghel 2 l apă 2 linguri făină 2 linguri brânză
rasă 1 lingură unt 3 ouă 3 linguri untură 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă
făină sare Mod de preparare: Pentru chiftele se preferă sparanghel cu
firul verde şi subţire. Se curăţă şi se fierbe la fel ca mai sus şi…
Read more »
Read more »
Dovlecei cu sos alb
2 August 2010
Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 l apă sare 1 lingură unt 1 lingură
făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri brânză rasă Mod de preparare: Se rad
dovleceii de coajă, se rad apoi pe o răzătoare cu găuri mari, astfel
încât să iasă lungi, ca tăiţeii. Se fierb puţin în apă clocotită,
potrivită de…
Read more »
Read more »
Turta de cartofi
2 August 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 50 g unt sare piper 1 lingură untură Mod
de preparare: Se coc cartofii la cuptor. Se rup în două, se scobesc, iar
miezul se sfărâmă cu furculiţa. Se adaugă sarea, piperul şi untul. Se
încinge într-o tigaie untura, se întind egal cartofii sfărâmaţi,
apăsându-i cu lingura, se lasă…
Read more »
Read more »
Sparanghel fiert
2 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg sparanghel 2 l apă sare Ingrediente sos: 2
gălbenuşuri, 1 linguriţă muştar, 100 g ulei, sare, lămâie, sau 2 linguri
unt, 1lingură pesmet. Mod de preparare: Se alege sparanghel foarte
proaspăt. Se curăţă de partea fibroasă şi se spală în mai multe ape. Se
leagă câte 8 -10 fire…
Read more »
Read more »
Chiftele de cartofi cu branza
2 August 2010
Ingrediente: 300 g cartofi 2 ouă 1 lingură brânză rasă sare piper 2
linguri făină 2 linguri untură Mod de preparare: Se fierb cartofii, se
curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de tocat carne, se amestecă
cu ouăle bătute ca pentru omletă, o lingură de brânză rasă,o lingură de
făină,…
Read more »
Read more »
Maduva impletita la gratar
1 August 2010
Ingrediente: maduva sare piper Mod de preparare: Cand bucata de măduvă
este lungă, o împletim in formă de 8, o frigem la grătar şi o servim.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Istoria whisky-ului III
1 August 2010
Izbucnirea Războiului de Independenţă irlandez, început cu revolta de
la sărbătoarea de Paşte din aprilie 1916, a dat o primă lovitură grea
exporturilor de whiskey irlandez. După ani de dezordine socială,
marcaţi de revolte independentiste şi represiuni engleze imediate,
tratatul care, pecetluind împărţirea insulei în Irlanda de Nord – supusă
puterii engleze – şi…
Read more »
Read more »
Vrabioara la tava
1 August 2010
Ingrediente: 1,5 kg carne 2 linguri unt 1 jumatate ceaşcă zeamă de
carne sare piper 1 linguriţă hrean ras Mod de preparare: Curăţăm carnea
înlăturand tendoanele şi grăsimea de prisos. Nu spălăm carnea, o ştergem
numai cu şervetul şi o legăm cu sfoară. Punem vrăbioara la tavă cu
grăsimea în jos şi turnăm deasupra…
Read more »
Read more »
Momite cu mazare
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg momiţe 1 lingură untură 1 ceapă mică 1 pahar vin alb 1
pahar apă 1 lingură bulion de roşii 1 foaie de dafin 10 boabe piper
sare 1 kg mazăre Mod de preparare: Spălăm bine momiţele, scoatem vinele,
le tăvălim în făină şi le prăjim într-o tigaie. Intr-o cratiţă punem
puţină…
Read more »
Read more »
Vitel cu ciuperci
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 kg ciuperci 1 ceapă 1 lingură unt sare piper 5
linguriţe făină 5 linguriţe bulion de roşii sau 10 roşii 2 ceşti zeamă
de carne pătrunjel tocat Mod de preparare: Punem untul într-o cratiţă şi
cînd se înfierbantă, adăugăm ceapa, sare şi apoi carnea (spată sau
piept) tăiată în…
Read more »
Read more »
Vrabioare la frigare
1 August 2010
Ingrediente: 2 kg vtăbioare 2 linguri untură sare piper 2-3 cepe Mod de
preparare: Curăţăm şi legăm întreaga bucată de carne. O punem într-un
vas adînc, presărăm ceapă tocată, turnăm deasupra ulei şi lăsăm 24 ore
la răcoare, întorcand din cand în cand bucata pe o parte şi pe alta şi
muind-o bine în…
Read more »
Read more »
Mancarica de vitel
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură unt sau untură 1 lingură făină 2-3
cepe 2-3 ceşti zeamă de carne sau apă fiartă cimbru foaie de dafin sare
piper 1 ceaşcă sos de roşii sau bulion 10-15 felioare cabanos 150 g
ciuperci Mod de preparare: Spălăm carnea şi o tăiem în bucăţi pe care
le…
Read more »
Read more »
Vrabioara (rostbif) la cuptor
1 August 2010
Ingrediente: 2 kg vrăbioare 2 linguri untură sare piper Mod de
preparare: Alegem un rostbif de 2 kg. Cu un cuţit desfacem oasele late
şi vertebrele. Punem bucata de carne pe un fund şi curăţăm vinele,
fără să-i stricăm forma. Presărăm sare şi piper. Punem într-o tavă şi
ungem friptura cu untură pe toate…
Read more »
Read more »
Turnedos la gratar
1 August 2010
Ingrediente: 1 muşchi de 1—1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper
Mod de preparare: Pregătim feliile de muşchi ca pentru turnedos sote,
avand grijă să aibă forma rotundă. Presărăm cu piper, ungem cu unt sau
cu ulei ; fiecare felie o împănăm cruciş cu patru şuviţe de slănină.
Inainte de masă, punem…
Biftec imitatie
1 August 2010
Ingrediente: 5 bucăti carne moale de vaca ulei sare piper cimbru Mod de
preparare: Alegem carne moale şi fragedă şi o curăţăm de vine şi de
pieliţe. Crestăm în mai multe sensuri fiecare bucăţică cu un cuţit şi îi
dăm formă rotundă ca să semene cu un biftec. Ungem cu puţin ulei pe
amîndouă…
Read more »
Read more »
Ramstec la tava
1 August 2010
Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper
Mod de preparare: Incingem untura într-o tavă, punem bucăţele de ramstec
una langă alta, presărăm cu piper şi le prăjim la foc iute,
întorcîndu-le o singură dată. Căldura trebuie să cuprindă repede
friptura ca să nu lase zeamă. Cand este aproape gata, sărăm…
Read more »
Read more »
Friganele de cartofi
1 August 2010
Ingrediente: 300 g cartofi 1 ou 1/2 ceaşcă făină 1/2 ceaşcă lapte sare
piper 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 2 linguri untură (ulei) Mod de
preparare: Se curăţă cartofii cruzi şi se rad pe răzătoarea cu găuri
mai mari. Se adaugă sare, piper şi pătrunjel verde tocat. Separat se
face un aluat de…
Read more »
Read more »
Spanac cu branza la cuptor
1 August 2010
Ingrediente: 1 şi 1/2 kg spanac 5 linguri brânză rasă 1 lingură mare de
unt 1 lingură făină 1 lingură pesmet puţină sare Mod de preparare:
Pregăteşti un piure de spanac, adăugându-i 4 linguri de brânză rasă şi
untul. Ungi o formă cu unt, torni spanacul, presari pesmet amestecat cu
restul de brânză…
Read more »
Read more »
Turnedos cu sos de vin
1 August 2010
Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper 1
linguriţă făină 2-3 linguri zeamă de carne 1 pahar vin roşu Mod de
preparare: Prăjim turnedosul şi în tigaia în care s-a prăjit, adăugăm
făina, puţină zeamă de carne concentrată şi vinul roşu. Fierbem sosul,
amestecăm şi cînd a scăzut,…
Read more »
Read more »
Turnedos sote
1 August 2010
Ingrediente: 1 muşchi de 1-1,500 kg 1 lingură unt sau ulei sare piper
Mod de preparare: Alegem un muşchi bun de vacă, tăiem capul şi coada,
curăţăm vinele şi pieliţele. Muşchiul trebuie să rămînă rotund, lung,
frumos. Tăiem un turnedos, adică o felie groasă de un deget, în
greutate de 125-150 g. Presărăm felia…
Read more »
Read more »
Ramstec la gratar
1 August 2010
Ingrediente: 1-1,250 kg carne 1 lingură untură puţin ulei sare piper
Mod de preparare: Alegem ramstec de vacă, adică partea dintre ultima
vrăbioară (rostbif) şi coadă. Tăiem felii, curăţăm cartilajele
dimprejur sau numai le crestăm, deoarece la grătar ele se strang şi
friptura se zbarceşte. Netezim carnea cu ciocanul, dand ramstecului
formă frumoasă…
Read more »
Read more »
Risoto cu limba
1 August 2010
Ingrediente: 1 ceaşcă orez 1 limbă de viţel 1 ceapă 1 morcov 1
patrunjel 3 linguri unt 1 lingură făină unt proaspăt cât o nucâ 100 g
brânză rasă sare Mod de preparare: Se fierbe o limbă de viţel cu o
ceapă şi zarzavat. Se curăţă de piele şi se taie în cuburi…
Read more »
Read more »
Rosbraten
1 August 2010
Ingrediente: 1-1,500 kg carne 2 linguri unt 2-3 cepe sare piper Mod de
preparare: Alegem carne fragedă de vacă : vrăbioară (rostbif) sau
antricot (dacă se poate chiar muşchi). Tăiem felii pe care le netezim cu
ciocanul, le sărăm şi le pipărăm. Prăjim feliile într-o tigaie în unt,
la foc iute. Cînd sunt…
Read more »
Read more »
Muschi la tava
1 August 2010
Ingrediente: 3.500 kg muschi 100 g slanina 500 g zarzavat
(telina,morcov,praz) 1 lingura unt sau untura 1 ceasca bulion de carne
sare piper Mod de preparare: Curatam carnea si o stergem cu un servet ud
fara sa o spalam. Impănăm pe ambele părţi cu slănină sau învelim cu
slănină muşchiul şi îl legăm cu…
Read more »
Read more »
Muschi la frigare
1 August 2010
Ingrediente: 3,500 kg muşchi 100 g slănină ulei ceapă Mod de preparare:
Curăţăm, legăm şi împănăm muşchiul cu slănină, cu un ac special. Il
punem într-un castron şi turnăm deasupra ulei, adăugăm bucăţele de ceapă
şi lăsăm să se marineze. Cu o jumatate de oră înainte de masă, punem
muşchiul în frigare şi…
Read more »
Read more »
Muche la gratar
1 August 2010
Ingrediente: burta de vaca sare piper Mod de preparare: Alegem părţile
cele mai groase ale burţii de vacă şi le frigem pe grătar, la fel ca pe
fleică. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Carne de vaca fripta inabusit
1 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne de la coadă 250 g zarzavat (praz, telină şl
morcov) 10 cartofi verdeată 1 ceapă 2 ceşti bulion de carne sare Mod de
preparare: Curăţăm şi batem puţin carnea, o legăm cu sfoară, o sărăm şi
o aşezăm într-o cratiţă, împreună cu resturile zarzavatului din care
preparăm garnitura. Punem ceapă…
Read more »
Read more »
Cureluse la gratar
1 August 2010
Ingrediente: cureluse sare piper Mod de preparare: Sub antricoate, la
dreapta şi la stanga şirii spinării, se găsesc doi muşchiuleţi
lunguieţi, cum sunt cei de purcel sau de berbec. Aceştia se numesc
cureluşe. Se frig la grătar, ca vrăbioarele, şi se servesc pe funduri
de lemn. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Cartofi umpluti cu branza
1 August 2010
Ingrediente: 6 cartofi frumoşi 200 g brânză de vacă 2 ouă 1/2 lingură
făină 1 lingură unt sare Mod de preparare: Se curăţă cartofii cruzi,
se taie în două, în lat, şi se scobesc înăuntru, formând ca nişte găoace
cu peretele de 1 cm de gros. Se taie foarte puţin din fund, ca…
Read more »
Read more »
Piure de spanac
1 August 2010
Ingrediente: 1,500 kg spanac 1 ceapă (după gust) 1 lingură unt 1/2
lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau lapte sare Mod de preparare:
Se alege, se spală şi se fierbe spanacul. Se scurge, se toacă fin pe un
fund de lemn, sau se dă prin maşină. Se taie mărunt o ceapă…
Read more »
Read more »
Maduva la gratar
1 August 2010
Ingrediente: maduva sare piper patrunjel Mod de preparare: Luăm bucăţi
întregi de măduvă şi le curăţăm de aşchioarele de case. Dăm sare, piper
şi punem repede la grătar, ca să nu se topească măduva. Cand este
friptă, servim măduva pe crutoane de paine prăjita în unt sau la
grătar. Dăm la masă presărand cu…
Read more »
Read more »
Cartofi umpluti in coaja
1 August 2010
Ingrediente: 12 cartofi mijlocii 1 lingură unt 2 gălbenuşuri 1 lingură
brânză rasă 100 g şuncă sau parizer Mod de preparare: Se aleg cartofii
tineri, netezi şi la fel de mari, se spală şi se coc la cuptor . Se
taie la capăt un capac şi cu ajutorul unei, linguriţe se scoate tot…
Read more »
Read more »
Friptura cu maduva
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg carne măduvă sare piper pătrunjel Mod de preparare:
Opărim măduva cu apă clocotită, apoi înăbuşim foarte puţin în suc de
carne, pană se moaie. O tăiem bucăţi, pe care presăram cu pătrunjel
tocat. Luăm turnedos, biftec, vrăbioară sau antricot. Procedăm ca pentru
orice friptură la grătar, cu o singură deosebire: cand…
Read more »
Read more »
Fleica la gratar
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg carne grăsime sare piper Mod de preparare: Luăm
fleici pregătite de măcelar. Scoatem pieliţele şi vinele. Aranjăm frumos
fleicile ca pe biftec. Le ungem cu ulei sau cu untură şi le frigem pe
grătar, pe parte şi pe alta. Cînd sunt gata, le presarăm cu piper, cu
sare şi cu cimbru…
Read more »
Read more »
Cartofi cu macaroane la cuptor
1 August 2010
Ingrediente: 400 g cartofi 200 g macaroane 2 linguri brânză rasă 2
linguri unt 500 g roşii sare piper Mod de preparare: Se unge cu unt o
cratiţă ce merge la cuptor. Se aşază un rând de cartofi fierţi, tăiaţi
felii subţiri, se presară brânza rasă. Deasupra se aşază un rând de
macaroane…
Read more »
Read more »
Biftec nemtesc
1 August 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi 2-3 ouă pesmet unt untură sare Mod de
preparare: Tăiem felii subţiri de muşchi, le dăm prin ou şi prin pesmet
(pane), le stropim cu unt şi din nou le batem în pesmet. Apoi le prăjim.
Biftecul nemţesc se serveşte cu piure de cartofi şi cu mici bucăţele de
paine…
Read more »
Read more »
Biftec la gratar
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi sare piper ulei Mod de preparare: Biftecul la
grătar se pregăteşte la fel ca pentru a fi fript la tavă. Presarăm
bucăţile cu piper pe ambele părţi şi pentru ca să se rumenească mai
repede, ungem cu ulei. Asezam biftecul pe gratar deasupra jarului.
Primele 2-3 minute cărbunii trebuie să…
Read more »
Read more »
Cartofi noi cu usturoi si roşii
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi noi 1 ceaşcă ulei sare 2-3 roşii coapte 3-4
căţei de usturoi 1 legătură mărar Mod de preparare: Cureţi cartofii de
coajă, îi speli în mai multe ape, după care îi sărezi puţin şi îi
prăjeşti în ceaun cu o ceaşcă de ulei. Opăreşti roşiile, le decojeşti,
le tai…
Read more »
Read more »
Frigarui de muschi
31 July 2010
Ingrediente: 750 g muşchi 100 g costiţă ulei piper sare cimbru usturoi
Mod de preparare: Curăţăm muşchiul de vine şi de pieliţe şi tăiem bucăţi
cubice de 3-4 cm. Punem bucăţile pe o farfurie, presărăm piper, cimbru
şi usturoi şi le muiem uşor în ulei. Infigem cate 4-5 bucăţi în fiecare
frigăruie,punand între ele…
Read more »
Read more »
Salată de varză nouă cu ochiuri româneşti
31 July 2010
Ingrediente: 1 varză medie 4 ouă 1 salată verde 2 fire de ceapă verde 4
linguri ulei 10 linguri oţet 100 g nuci 40 g caşcaval ras 75 ml vin alb
sare piper după gust Mod de preparare: Cureţi şi speli salata şi o
laşi să se zvânte. Cureţi varza, o speli si…
Read more »
Read more »
Biftec in sange
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi unt pătrunjel Mod de preparare: Carnea
pentru biftecul în sange se pregăteşte la fel ca pentru biftecul la
tavă. Tăiem muşchiul în bucăţi rotunde, groase de două degete ; le
frigem 20 minute la grătar şi le servim cand nu sunt încă fripte
complet (cu suc sangeriu), cu…
Read more »
Read more »
Miel cu ciuperci
31 July 2010
Ingrediente:
750 g carne 400 g ciuperci 1 lingură unt sau untură 1 ceapă mică 1
ceaşcă zeamă de carne sau apă 2 linguri smântână 1 linguriţă făină puţin
piper sare Mod de preparare: Se prăjesc în aceeaşi cratiţă, cu o
lingură de unt sau de untură, bucăţile de carne, o ceapă tăiată mărunt
şi…
Read more »
Read more »
Meşterii berari
31 July 2010
Artizanul excelenţei în procedurile de preparare a berii a fost
întotdeauna meşterul berar, deţinător al unor secrete indispensabile în
vederea obţinerii unui produs particular şi unic. în era civilizaţiilor
sumeriană şi egipteană, această profesie îmbrăca valenţe de-a dreptul
mistice, dat fiind consumul extins de bere în cadrul ceremoniilor
religioase. Odată cu înmulţirea fabricilor producătoare…
Read more »
Read more »
Musaca de cartofi cu zarzavat
31 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 2 linguri lapte 1 lingură unt 1 morcov 1
pătrunjel 3 cepe mrjlocii 2 linguri untură 1 lingură bulion 1 lingură
pesmet sare Mod de preparare: Se face un piure de cartofi . Separat se
fierb un morcov şi un pătrunjel. Se taie ceapa mărunt, se prăjeşte cu
puţină…
Read more »
Read more »
Sufleu de spanac
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri unt 1/2 lingură făină 1/2 ceaşcă
smântână 2 linguri brânză rasă 3 ouă sare condimente după gust Mod de
preparare: Fierbi spanacul şi-l toci mărunt. Intr-o cratiţă pui să se
topească o linguriţă de unt, adaugi făina şi o laşi să se rumenească.
Pui apoi spanacul, laşi…
Read more »
Read more »
Sufleu de branza numai cu albus
31 July 2010
Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făiină 1 1/2 ceaşcă lapte 150 g
brânză rasă 50 g caşcaval 6 albuşuri sare piper 1/2 lingură unt pentru
uns forma si putin pesmer Mod de preparare: Se face un rântaş alb
dintr-o lingură de făină şi o lingură de unt. Se stinge cu lapte sau…
Read more »
Read more »
Risoto cu ficat
31 July 2010
Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 linguri unt 4 ceşti zeamă de carne 200
g ficat unt proaspăt cât o nucă Mod de preparare: Se pregăteşte
orezul ca mai sus, se taie în bucăţele mici ficatul şi se înăbuşă cu
puţin unt, fără însă să se usuce. Când orezul este fiert, se adaugă…
Potarnichi la frigare
31 July 2010
Ingrediente: 3 potârnichi frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de pâine
1 lingură unt sare Mod de preparare: Înainte de a fi jumulite,
potârnichile trebuie ţinute 24 de ore, după ce au fost împuşcate, dar nu
mai mult, într-un loc răcoros şi bine ventilat. Când timpul este foarte
răcoros, pot fi…
Read more »
Read more »
Spaghete cu oua si sos de rosii
31 July 2010
Ingrediente: 400 g spaghete 3 ouă 1 Iingură unt 1 lingură brânză
Ingrediente sos: 500 g roşii, 1 linguriţă zahăr, unt proaspăt cât o nucă
Mod de preparare: Se fierb spaghetele în apă cu sare, se scurg şi se
amestecă cu o lingură de unt. Se fierb ouăle răscoapte. Din timp se
pregăteşte…
Read more »
Read more »
Galuste de branza la cuptor
31 July 2010
Ingrediente: 250 g apă 60 g unt sau untură 150 g făină 4 ouă 2 linguri
brânză sare piper .Ingrediente sos: 1 lingură unt, 2 imguri făină, 2
ceşti lapte, 2 linguri brânză rasă, sare. Mod de preparare: Se pun
într-o cratiţă la foc apa cu untul sau untură şi un vârf de…
Read more »
Read more »
Porumbei umpluti
31 July 2010
Ingrediente: 3 porumbei 150 g carne de viţel 2 chifle 1 ou 1 ceapă mică
1 lingură unt sare piper pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Se
curăţă porumbeii, se sărează. Se umplu cu o umplutură făcută din carne
de viţel tocată, pâine muiată în lapte şi stoarsă şi ficatul de
porumbel, toate…
Read more »
Read more »
Macaroane cu branza
31 July 2010
Ingrediente: 400 g macaroane 100 g brânză rasă 50 g unt proaspăt sare
Mod de preparare: Se fierb 3 l apă cu puţină sare. Când apa clocoteşte,
se dă drumul macaroanelor, rupte sau nu în bucăţi, după dorinţă. Îndată
ce încep din nou să fiarbă se dau la o parte, pe foc mai…
Read more »
Read more »
Risoto cu sos de rosii
31 July 2010
Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt 3 ceşti zeamă de carne 2
linguri brânză rasă unt proaspăt cât o nucă sare Mod de preparare: Se
alege orezul, se spală şi se usucă cu un şervet. Se infierbîntă într-o
cratiţă untul, se pune orezul şi se amestecă până începe să se
îngălbenească.…
Read more »
Read more »
Rata cu mazare boabe
31 July 2010
Ingrediente: 1 raţă mijlocie 700 g mazăre boabe verde 2 ceşti zeamă de
carne 1 linguriţă zahăr 1 lingură unt sare patrunjel Mod de preparare:
Se fierbe mazărea boabe cu zeama de carne. Când este aproape fiartă, se
adaugă sare, zahăr şi puţin unt. Se frige o raţă tânără la tavă . Când…
Read more »
Read more »
Musaca de cartofi cu linte
31 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 200 g linte 1 ceapă 2 Iinguri untură 1
lingură pesmet 1 lingură bulion sare piper Mod de preparare: Se fierb
cartofii cu coajă, se curăţă şi se taie felii. Se fierbe din timp
lintea, se scurge şi se trece prin maşina de carne. Într-o tigaie se
prăjeşte o ceapă…
Read more »
Read more »
Spanac cu unt
31 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg spanac 50 g unt proaspăt sare Mod de preparare:
Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape ca şi urzicile. Se
fierbe descoperit în apă clocotită cu sare. Când este gata, se scurge
bine de apă, se pune puţin unt proaspăt şi se serveşte imediat, ca
garnitură la…
Read more »
Read more »
Cartofi la cuptor
31 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură unt 2 ouă 2 linguri brânză rasă 1
ceaşcă smântână Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă, se
taie felii şi se sărează. Se unge cu unt o formă ce merge la cuptor. Se
aşază un rând de cartofi, un rând de brânză rasă, un rând…
Read more »
Read more »
Intestine de sitari
31 July 2010
Ingrediente: intestinele de la 6 sitari 1 ficat de pasăre 100 g
ciuperci 1 linguriţă frunză de pătrunjel tocat 1 lingură unt 1 gălbenuş
sare piper 12 feliuţe de franzelă Mod de preparare: Se scot
intestinele sitarului şi se toacă mărunt cu o bucăţică de ficat de
pasăre sau de viţel. Se taie…
Read more »
Read more »
Spaghete in forma
31 July 2010
Ingrediente: 300 g spaghete 2 linguri unt 1 Iingură făină 1 ou 100 g
ciuperci 1 lingură brânză sare Ingrediente aluat: 150 g făină, 1
gălbenuş, 50 g untură, 2 linguri apă, sare. Mod de preparare: Se face
un aluat din făină, untură, un galbenuş, apă, sare, cu care se îmbracă
o…
Read more »
Read more »
Pui cu rosii
31 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 1 kg roşii 1 lingură unt sau untură 2 cepe 1
linguriţă făină sare Mod de preparare: Se înăbuşă bucăţile de pui
într-o cratiţă cu unt. Separat se prăjeşte în untură ceapa tăiată
mărunt, se adaugă făina şi se toarnă totul peste pui în cratiţă. Se pun
roşiile spălate…
Read more »
Read more »
Papricas de iepure
31 July 2010
Ingrediente: 1 iepure 1 lingură untură 3 cepe mari 100 g slănină 2
ceşti zeamă de carne 1 linguriţă boia 1 lingură bulion sare Mod de
preparare: Se pregăteşte iepurele, se taie bucăţi, se pune la marinat.
Se prăjeşte uşor într-o tigaie, în untură, ceapa tăiată felii şi slănina
fiartă, tăiată în bucăţele…
Read more »
Read more »
Pui cu ciuperci si arpagic
31 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă, zarzavat de supă cimbru frunză de
pătrunjel foaie de dafin 2 linguri unt 150 g arpagic 150 g ciuperci 1
lingură făină 1 gălbenuş 1 Iingură smântână 1 Iinguriţă zeamă de lămâie
sare piper Mod de preparare: Se pun bucăţile de pui la fiert. Se
adaugă…
Read more »
Read more »
Friptura de fazan
31 July 2010
Ingrediente: 2 fazani 100 g slănină 1 lingură unt sare Mod de
preparare: Dintre toate vânaturile cu pene, fazanul este acela care
trebuie neapărat ţinut câteva zile după ce a fost vânat, înainte de a fi
pregătit. Durata aceasta de fezandare (frăgezire şi maturare) depinde
însă de vreme şi de temperatură. Pe timp…
Read more »
Read more »
Mancare de pui cu masline
31 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 2 linguri ulei 4 felii de pâine 4 roşii 150 g
ciuperci 100 g măsline 1 linguriţă făină 1 căţel usturoi 1 păhărel de
vin sare Mod de preparare: Se taie puiul în bucăţi potrivite. Se
sărează şi se prăjeşte în ulei. Se scoate într-o cratiţă şi se ţine…
Read more »
Read more »
Anchemaht de pui
31 July 2010
Ingrediente: 1 pui 1 l apă 1 ceapă 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6
felii de lămâie sare Mod de preparare: Se fierb bucăţile de pui la fel
ca pentru pilaf. Se face separat un rântaş alb dintr-o lingură de unt
cu o jumătate lingură de făină. Se stinge cu zeama în…
Read more »
Read more »
Gaina rasol
31 July 2010
Ingrediente: 1 găină de circa 1 kg 4 l apă zarzavat de supă sare Mod
de preparare: Se alege o găină grasă, se curăţă, se spală şi se pune la
fiert în apă fierbinte. Se ia spuma, se sărează şi se adaugă tot
zarzavatul ca pentru supă . Trebuie să fiarbă cel puţin…
Read more »
Read more »
Friptura de rata salbatica
31 July 2010
Ingrediente: 1 raţă 100 g slănină 1 lingură unt 1 linguriţă pătrunjel
verde tocat sare 1 păhărel cu vin Ingrediente marinată: 1 pahar oţet, 2
frunze de dafin, 1 ceapă mică, 10 boabe piper, sare. Mod de preparare:
Se curăţă raţa, se pârleşte şi se şterge cu o cârpă uscată. Se face o…
Read more »
Read more »
Crochete de cascaval
31 July 2010
Ingrediente: 250 g caşcaval 1/2 lingură unt 1 lingură făinâ 1 ceaşcă
zeamă de carne sau de lapte Ingrediente pentru prăjit: 1 lingură făină,
1 ou, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură. Mod de preparare: Se taie
caşcavalul în cuburi mici. Se face un sos alb ceva mai gros, din unt şi
făină…
Read more »
Read more »
Cartofi cu dovlecei la cuptor
31 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 30 dovlecei în floare 1 ceaşcă smântână 1
lingură brânză rasă sare Mod de preparare: Se prăjesc uşor în unt
cartofii curăţiţi şi tăiaţi felii. De asemenea dovleceii în floare. Se
aşază într-o cratiţă de pământ un rând de cartofi şi unul de dovlecei,
se toarnă deasupra smântâna cu…
Read more »
Read more »
Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)
30 July 2010
Găluşte din spanac cu sos de roşii
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 5 linguri unt 2 ouă 50 g brânză de vaci 150 g
făină 100 g caşcaval ras 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 conservă de roşii
(sau 3 roşii mari) piper sare Mod de preparare: Cureţi spanacul, îl
speli şi-l opăreşti 5 minute în apă cu sare. Il…
Read more »
Read more »
Salată cu varză nouă şi pui
30 July 2010
Ingrediente: 1 varză nouă nu prea mare 2-3 morcovi 1 piept de pui fiert
maioneză din 2 gălbenuşuri (unul crud şi altul fiert) sare piper 2-3
căţei de usturoi Mod de preparare: Varza o tai fideluţă, morcovul crud
şi curăţat îl dai pe răzătoarea fină, pieptul de pui îl toci (fără
pieliţă). Amesteci…
Read more »
Read more »
Spanac cu orez si mărar
30 July 2010
Speli spanacul foarte bine, îl pui la fiert în apă rece cu sare şi
când e gata îl scurgi şi îl tai mărunt. Căleşti în ulei orezul spălat
bine, stingi cu apă şi când „înfloreşte" adaugi spanacul şi puţină apă.
Pui apoi zahărul şi potriveşti gustul de sare şi piper. Adaugi puţină
zeamă…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu brânză şi frişca
30 July 2010
Ingrediente: 4-6 ouă 100-150 g zahăr 100-150 g făină 1 lingură unt
topit sau smântână pentru uns tava. Pentru cremă ai nevoie de: 1 pachet
brânză de vaci (250 g) 3-4 linguri zahăr pudră 1 l frişca 50 g stafide 1
pliculeţ zahăr vanilat coajă de portocală proaspătă sau de la borcan,
păstrată cu…
Read more »
Read more »
Spanac scazut
30 July 2010
Speli spanacul şi-l pui la fiert în apă clocotită. După ce a fiert, îl
scurgi de apă şi-l toci cu o lingură de lemn. După gust, adaugi sare,
oţet, ulei şi usturoi pisat. Le amesteci bine pe toate şi nu este
necesar să le mai pui să fiarbă. Il serveşti cu ochiuri. Poftă…
Read more »
Read more »
Budincă de spanac
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri făină 2 linguri margarina sare 1
legătură mărar verde 2 ouă Mod de preparare: Cureţi frunzele de
spanac de cozi, le speli sub jet de apă rece şi le opăreşti în apă cu
sare. Păstrezi o parte din zeama cu care ai opărit spanacul. Scurgi
frunzele de…
Read more »
Read more »
Ruladă de omlete
30 July 2010
Ingrediente: 12 ouă 2 linguri bulion 2-3 fire de ceapă verde 1 legătură
pătrunjel sau mărar 150 g caşcaval ras 1/2 linguriţă boia iute 30 g unt
3 linguri ulei sare piper după gust Mod de preparare: In 3 castroane
diferite spargi câte 4 ouă, pui sare, piper şi le baţi. Intr-un
castron…
Read more »
Read more »
Pilaf de gris
30 July 2010
Ingrediente: 1 ceaşcă griş (nu prea plină) 4 ceşti apă 50 g unt
proaspăt sare Mod de preparare: Se pune apă la fiert cu puţină sare.
Când apa clocoteşte, se toarnă o ceaşcă mică de griş, cu încetul, să
curgă în ploaie. Se amestecă mereu să nu se facă cocoloşi şi se lasă…
Read more »
Read more »
Pilaf de prepelite
30 July 2010
Ingrediente: 4 prepeliţe 2 linguri unt 1 ceapă mijlocie 1 ceaşcă mare
de orez sare Mod de preparare: Se curăţă patru prepeliţe, se taie în
două în lungime şi se sărează. Se înfierbântă o lingură de unt într-o
cratiţă, se pun prepeliţele şi se ţin până încep să prindă culoare, fără
să se…
Read more »
Read more »
Iepure cu zarzavat
30 July 2010
Ingrediente: 1 iepure zarzavat de supă 3 cepe 2 linguri ulei 1 frunză
de dafin 150 g arpagic 1 păhărel cu vin 1 lingură bulion sare piper
Mod de preparare: Se pregăteşte iepurele si se pune la marinat. Se
prăjeşte uşor o ceapă tăiată felii cu o lingură de ulei. Se adaugă
iepurele…
Porumbei cu mazare boabe
30 July 2010
Ingrediente: 3 porumbei 2 linguri unt 150 g arpagic 50 g slănină
afumată 1 linguriţă făină 1/2 ceaşcă zeamă de carne 2 ceşti mazăre verde
1 linguriţă zahăr sare Mod de preparare: Pentru orice mâncare,
trebuie aleşi totdeauna numai porumbei tineri. Se curăţă ca şi puii, se
sărează şi se pun într-o cratiţă,…
Read more »
Read more »
Rinichi prajiti
30 July 2010
Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură untură sare 12 feliuţe de
pâine 1 lingură unt Mod de preparare: Se curăţă rinichii, se taie
felii destul de subţiri. Se înfierbântă o lingură de untură. Se usucă
bine rinichii cu o cârpă şi se pun să se rumenească pe amândouă părţile
15 minute. Nu…
Read more »
Read more »
Pui cu ciuperci
30 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 500 g ciuperci 1 ceapă 1 linguriţă făină 2
linguri unt sau untură 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se
prăjesc uşor bucăţile de pui într-o cratiţă cu o lingură de unt şi o
ceapă rasă. Se adaugă făina. Separat se înfierbântă o lingură de unt în
care…
Read more »
Read more »
Pui cu smantana
30 July 2010
Ingrediente: 2 pui mijlocii 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă
făină 1 linguriţă mărar tocat sare Mod de preparare: Se înăbuşă în
unt bucăţile de pui. Se pune sare. Se adaugă câte puţină apă şi se lasă
să dea câteva clocote. Se pune smântâna, în care s-a amestecat puţină
făină. Se…
Read more »
Read more »
Chiftele de gris la cuptor
30 July 2010
Ingrediente: 1/2 ceaşcă griş 3 ceşti lapte 1 linguriţă zahăr sare 1
gălbenuş 1 ceaşcă smântână 1 lingură unt 1 Iingură brânză rasă Mod de
preparare: Se pune laptele să fiarbă cu un praf de sare şi zahăr. Când
clocoteşte, se toarnă grişul cu încetul, să cadă în ploaie, amestecând
mereu să nu…
Read more »
Read more »
Boboc de rata pe varza
30 July 2010
Ingrediente: 1 boboc mare de raţă 1 varză frumoasă 2 linguri untură 1
linguriţă boia sau 1 lingură de bulion 10 boabe piper sare Mod de
preparare: Pentru friptură se alege totdeauna o raţă tânără. Se curăţă
raţa, se sărează şi se pune întreagă într-o tavă cu puţină untură şi 2-3
linguri de…
Read more »
Read more »
Gasca cu castraveti
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne de gâscă 1 ceapă 1 linguriţă făină 6 castraveţi
mijlocii muraţi 1/2 linguriţă boia de ardei Mod de preparare: Se taie
dintr-o gâscă bucăţile potrivite pentru mâncare şi se aşază în cratiţă
fără untură, deoarece gâsca lasă singură grăsime. Când încep să se
rumenească, se adaugă o ceapă tăiată…
Read more »
Read more »
Frigarui de rinichi de purcel
30 July 2010
Ingrediente: 6 rinichi de purcel 50 g unt proaspăt 1 Iinguriţă
pătrunjel verde tocat sare piper Mod de preparare: Se curăţă rinichii
fără să se scoată grăsimea care îi înveleşte. Se taie în două în
lungime, jumătăţile nu se desprind însă de tot. Se opăresc şi se usucă
bine cu o cârpă. Se…
Read more »
Read more »
Ficat de gasca natur
30 July 2010
Ingrediente: 300 g ficat 3 linguri untură de gâscă Mod de preparare:
Se alege un ficat frumos, proaspăt şi alb, se îndepărtează vâna de sânge
şi locul unde a fost fierea şi se ţine două ore în apă puţin sărată. Se
şterge uşor cu o cârpă şi se aşază într-o cratiţă, cu untură…
Read more »
Read more »
Papricas de pui
30 July 2010
Ingrediente: 2 pui mijlocii 2 cepe 1 lingură untură 1 linguriţă făină 1
linguriţă boia de ardei Mod de preparare: Se taie puiul bucăţi, se
rumeneşte într-o tigaie cu puţină untură. Se prăjeşte separat în untură
ceapa rasă, se adaugă făina şi o linguriţă de paprica sau boia de ardei.
Se stinge cu…
Read more »
Read more »
Cornuri din aluat de cozonac
30 July 2010
Ingrediente: 500 g făină 25 g drojdie 2 gălbenuşuri 3 linguri ulei 100 g
unt proaspăt 3 linguri zahăr 1 lingură rom vanilie sau zahăr vanilat
1/2 linguriţă sare şi lapte cât se cere (circa 4 dl) Mod de preparare:
Se freacă drojdia cu o lingură de lapte călduţ. Se cerne în covată…
Read more »
Read more »
Curcan umplut
30 July 2010
Ingrediente: 1 curcan de 4 kg Ingrediente umplutură: 250 g pâine albă,
ficatul de curcan, 100 g unt proaspăt, 2 ouă, sare, piper, mărar tocat,
100 g ciuperci. Mod de preparare: Se curăţă curcanul, se spală în mai
multe ape. Se scurge bine, se sărează şi se lasă astfel să stea o oră.…
Read more »
Read more »
Sitarii umpluti
30 July 2010
Ingrediente: 6 sitari 1 ceapă mică 100 g slănină 100 g ciuperci 1
lingură unt 1 ou sare piper 200 g slănină 6 felii de pâine Mod de
preparare: Se pregătesc sitarii la fel ca pentru frigare. Se scot
intestinele, se taie mărunt împreună cu ceapa, slănina şi ciupercile. Se
prăjesc uşor 15…
Read more »
Read more »
Ciulama de rinichi
30 July 2010
Ingrediente: 1 rinichi de vacă sau 2 rinichi de viţel 2 linguri unt 1
lingură făină 2 ceşti zeamă de carne sare piper Mod de preparare: Se
face un sos alb de făină, prăjind uşor o lingură de făină într-o lingură
de unt, şi se stinge cu zeamă de carne. Se potriveşte de…
Read more »
Read more »
Ciulama de cartofi
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură untură 2 linguri făină 1 lingură
brânză rasă sare Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se taie feli
rotunde mai grosuţe şi se fierb în apă cu sare, fără să se sfărâme.
Separat se face un sos alb, dintr-o lingură de untură şi făină, care se
stinge…
Read more »
Read more »
Linte cu costita afumata
30 July 2010
Ingrediente: 500 g linte 300 g costiţă afumată 1 ceapă 1 căţel de
usturoi 1 lingură untură 1 lingură bulion 1 foaie de dafin sare Mod de
preparare: Se alege lintea, se spală şi se pune într-o cratiţă cu apă
rece să fiarbă pe jumătate, în clocote mici. Se prăjeşte uşor, cu o…
Read more »
Read more »
Pilaf de pui
30 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă 1 ceapă 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt
topit unt proaspăt cât o nucă sare Mod de preparare: Puiul tăiat
bucăţi se fierbe în apă cu o ceapă şi puţină sare. Bucăţile de pui
trebuie să fie acoperite de apă. Se fierbe la foc mic. Se…
Read more »
Read more »
Sitarii la frigare
30 July 2010
Ingrediente: 6 sitari 200 g slănină 1 lingură unt 6 felii de pîine sare
Mod de preparare: Sitarul nu este gustos dacă se pregăteşte imediat
după ce a fost vânat. Toamna trebuie ţinut cu pene cu tot, cel puţin 24
de ore, atârnat într-un loc bine ventilat, iar pe timp răcoros, poate
fi…
Read more »
Read more »
Ficat la gratar
30 July 2010
Ingrediente: 750 g ficat(vita,porc) 50 g unt proaspăt 1 praf de piper 1
linguriţă pătrunjel tocat 1/2 lingură unt topit Mod de preparare: Se
curăţă ficatul şi se taie felii cât mai egale ca grosime. Se presară cu
puţin piper, se ung cu unt şi se pun la fript pe grătarul încins, la…
Read more »
Read more »
Ostropel de rata
30 July 2010
Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 3 cepe 1/2 lingură făină 1
lingură bulion 2 căţei de usturoi sare 10 boabe piper 1 foaie de dafin 2
linguri oţet de vin Mod de preparare: Se curăţă raţa, se taie bucăţi,
se sărează şi se înăbuşă într-o cratiţă cu puţină untură. Dacă raţa…
Read more »
Read more »
Pulpa de berbec la tava
30 July 2010
Ingrediente: 2 kg pulpă 50 g slănină 1 căpăţână usturoi 1 lingură
untură sare Mod de preparare: Se alege totdeauna carne de berbec tânăr
şi care nu miroase. Totuşi, carnea de berbec nu se întrebuinţează
niciodată prea proaspătă şi se ţine cel puţin 2 – 3 zile după ce
animalul a fost tăiat,…
Read more »
Read more »
Cartofi cu smantana
30 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi chifle 2 ceşti lapte 1 lingură unt 1 ceaşcă
smântână sare Mod de preparare: Se spală cartofii (de preferinţă
cartofi chifle) şi se pun la fiert cu apă rece. Se adaugă puţină sare.
Se lasă să fiarbă circa 20 de minute, până încep să se moaie. Într-o
altă cratiţă…
Read more »
Read more »
Potarnichi cu smantana
30 July 2010
Ingrediente: 3 potârnichi 1 lingură unt 2 cepe mijlocii 1 ceaşcă
smântână 1 linguriţă făină sare piper Mod de preparare: Se curăţă
potârnichile ca pentru fript. Se pun la cuptor în tavă cu puţin unt şi
ceapă tăiată felii. Se întorc pe amândouă părţile şi se ţin până încep
să se rumenească. Separat,…
Read more »
Read more »
Miel pane
29 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne de miel 2 ouă 1 lingură făină 2 linguri
pesmet 3 linguri untură sare Mod de preparare: Se spală bucata de
miel, se taie în bucăţi late de 2 -3 degete. Se sărează şi se ţin 20 de
minute. Se dau în făină, apoi în ou şi la urmă…
Read more »
Read more »
Pulpa de vitel impanata
29 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 cepe 1 lingură untură 1
păhărel de vin alb 3 ceşti zeamă de carne sare Mod de preparare: Se
alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se sărează. Se împănează cu bucăţi de
slănină. Se aşază pulpa în tavă cu felii de ceapă, se unge…
Read more »
Read more »
Rinichi cu sos de mustar
29 July 2010
Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură unt topit 50 g unt proaspăt 1
păhărel vin 1 linguriţă muştar 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 1
linguriţă zeamă de lămâie sare piper Mod de preparare: Se curăţă de
pieliţe doi rinichi de viţel, se spală şi se usucă cu o cârpă. Se lasă
întregi.…
Read more »
Read more »
Rata cu masline
29 July 2010
Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 4 cepe 1 linguriţă făină 1
lingură bulion 200 g măsline sare Mod de preparare: Se prăjesc
bucăţile de raţă cu o jumătate lingură de untură (dacă raţa este grasă,
se pune fără untură în cratiţă, deoarece lasă singură grăsime). Se
adaugă câte puţină apă şi…
Read more »
Read more »
Iepure cu masline
29 July 2010
Ingrediente: 1 iepure 3 linguri ulei 4 cepe 250 g arpagic 209 g măsline
1 păhărel de vin 1 linguriţă bulion sare piper Mod de preparare: Se
curăţă şi se marinează iepurele. Se scoate bucata potrivită pentru
friptură, iar restul se taie în bucăţi. Se prăjeşte uşor în ulei ceapa
tăiată mărunt. Când…
Read more »
Read more »
Cotlete de caprioara
29 July 2010
Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură unt 2 linguriţe ulei sare Mod de
preparare: Se taie cotletele de circa 2 cm grosime şi se bat uşor ca să
se mai subţieze. Se pune într-o tigaie untul amestecat cu ulei. Când
grăsirnea este fierbinte, se pun cotletele şi se frig pe ambele părţi.
Nu trebuie…
Read more »
Read more »
Gogosi cu dulceata
29 July 2010
Ingrediente: 500 g făină 50 g zahăr 50 g unt 4 gălbenuşuri 25 g drojdie
1/2 linguriţă sare vanilie sau vanilină lapte cât se cere Mod de
preparare: Se moaie drojdia cu puţin lapte cald şi se amestecă cu 2 -3
linguri de făină, astfel încât să se obţină o cocă groasă ca o…
Read more »
Read more »
Mancare de rinichi
29 July 2010
Ingrediente: 6 rinichi de purcel, sau 2 rinichi de viţel, sau 1 rinichi
de vacă 3 cepe mijlocii 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă făină 1
ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 linguriţă bulion 1 păhărel de vin sare
piper Mod de preparare: Se curăţă rinichii de pieliţă, se spală în…
Read more »
Read more »
Prepelite la frigare
29 July 2010
Ingrediente: 6 prepeliţe câteva frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de
pâine 1 lingură unt sare Mod de preparare: Spre deosebire de alte
vânaturi, prepeliţele trebuie pregătite cât mai proaspete. Se jumulesc
cu puţin înainte de a fi pregătite. Se scot intestinele şi măruntaiele,
se pârlesc iute la flacără de spirt,…
Read more »
Read more »
Friptura de iepure
29 July 2010
Ingrediente: spinarea de la un iepure mare 100 g slănină afumată 1
căpăţână de usturoi 1 lingură unt sare Mod de preparare: Se curăţă
iepurele şi se lasă să se marineze, aşa cum s-a arătat mai sus. Se alege
partea bună de friptură, adică spinarea cu muşchii, la care se lasă şi
picioarele…