Retete de Paste:
Mancare de cartofi cu slanina
29 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 1 lingură unt sau untură 100 g
slănină 2 ceşti zeamă de carne 1 lingură smântână sare piper Mod de
preparare: Se taie mărunt o ceapă şi se prăjeşte uşor cu o lingură de
unt, fără să se rumenească, împreună cu o bucată de slănină afumată,
tăiată…
Read more »
Read more »
Crochete de gris
29 July 2010
Ingrediente: 1 ceaşcă griş 3 ceşti apă sau lapte 2 ouă 1 lingură făină 2
linguri untură sare Mod de preparare: Se toarnă ca mai sus grişul în
apă sau în laptele care clocoteşte. Se pune sare. Se fierbe amestecând
mereu până se îngroaşă. Când s-a răcorit, se pun ouăle. Din această
compoziţie…
Read more »
Read more »
Limba rasol
29 July 2010
Ingrediente: 1 limbă cam de 1 kg 3 l apă 2 cepe 1 pătrunjel 10 boabe
piper 1 foaie de dafin sare Mod de preparare: Se spală limba în mai
multe ape, frecând-o cu puţin mălai pentru a se lua toată murdăria
dintre pori. Se scoate gâtlejul şi se ţine limba cel puţin…
Read more »
Read more »
Pui cu conopida
29 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 2 conopide mijlocii 1 ceapă 1 lingură unt sau
untură 1 lingură făină, 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se
prăjesc uşor bucăţile de pui cu unt şi cu o ceapă rasă, se aşază în
cratiţă. Se fierbe în apă cu sare, conopidă curăţită şi desfăcută în
buchete…
Read more »
Read more »
Pui cu fasole verde
29 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 1 kg fasole verde 1 ceapă mica 1 linguriţă
făină 1 linguriţă bulion 1 lingură unt sau untură 1 linguriţă pătrunjel
verde tocat sare Mod de preparare: Se prăjesc uşor bucăţile de pui în
unt sau în untură, se adaugă o ceapă dată pe răzătoare şi făina. Se
curăţă…
Read more »
Read more »
Creier cu rosii la cuptor
29 July 2010
Ingrediente: 1 creier de vacă sau 2 creieri de viţel 150 g ciuperci 4
roşii frumoase 2 linguri unt 1 lingură pesmet 1 lingură brânză rasă sare
Mod de preparare: Se curăţă creierul şi se fierbe . Se taie felii
subţiri. Se curăţă de asemenea câteva ciuperci, se taie felii şi se
înăbuşă…
Read more »
Read more »
Pulpa de vitel la tava
29 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne 1 lingură untură sare Mod de preparare:
Se alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se dă sare, se ţine o jumătate de oră,
se pune apoi în tavă, se unge cu unt sau cu untură şi se dă la cuptor
la foc potrivit. Se ţine o oră şi…
Read more »
Read more »
Cartofi cu ceapa
29 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 1 lingură untură, sare Mod de
preparare: Se fierb cartofii cu coajă. Se curăţă, se taie felii. Se taie
o ceapă mărunt, se pune la foc cu untura fierbinte. Când ceapa s-a
muiat, se adaugă cartofii şi sarea, şi se ţin pe foc până se
înfierbântă. Se…
Read more »
Read more »
Varza acra cu costita afumata si untura
29 July 2010
Ingrediente: 1 varză murată cam de 1 kg 300 g costiţă afumată 3 linguri
untură 1 linguriţă boia de ardei 10 boabe piper sare Mod de
preparare: Se taie o varză mare, murată, în felii. Dacă este prea acră,
se spală într-o apă sau două şi se scurge bine. Se taie costiţa afumată…
Read more »
Read more »
Friganele de aluat
29 July 2010
Ingrediente: 1 ou 3 linguri făină 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri
untură Mod de preparare: Se freacă bine într-un castron un ou cu trei
linguri pline de făină, cu grijă să nu se facă cocoloşi. Se subţiază cu
lapte, astfel încât să se obţină un aluat ceva mai gros ca la clătite.…
Read more »
Read more »
Salată cu peşte afumat şi caş
28 July 2010
Ingrediente: 1 salată verde 1 conservă şprot afumat 174 kg caş (de vacă
sau de oaie, după gust) 1 legătură de ceapă verde 1 legătură ridichi
2-3 roşii 1 legătură de mărar oţet şi ulei după gust un praf de cimbru
Mod de preparare: Scurgi întâi peştele de ulei, apoi îl scoţi din…
Read more »
Read more »
Spanac ardelenesc
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 1 lingură untură 2 linguri făină 1 ceaşcă de
lapte 2-3 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Alegi spanacul, îl
speli bine şi-l opăreşti în apă cu sare. Il scurgi si apoi îl toci puţin
pe un suport de lemn. Rumeneşti puţin făina în untură şi o stingi…
Read more »
Read more »
Mancarica de spanac cu marar
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 2 legături mărar 1 legătură ceapă verde 1
ardei gras 1 morcov 1 roşie 2 linguri făină 100 ml ulei Mod de
preparare: Cureţi spanacul şi-l laşi în apă rece. Cureţi şi ardeiul,
morcovul şi ceapa şi le tai mărunt sau le treci prin râzătoare, după
caz. Pui ceapa…
Read more »
Read more »
Spanac cu smantană si slănină afumată
28 July 2010
Ingrediente: 2 kg spanac 50-100 g slănină afumată 100 ml smântână 1
ceapă mică 3-4 căţei de usturoi sare şi facultativ zeamă sau sare de
lămâie Mod de preparare: Căleşti slănina tăiată mărunt la foc mic,
presând mereu bucăţile ca să iasă grăsimea şi să se rumenească puţin.
Adaugi ceapa tăiată mărunt, amesteci de…
Read more »
Read more »
Tocaniţă de urzici
28 July 2010
Alegi urzicile, le speli bine, le pui la fiert cu un pic de sare. Când
sunt fierte, le scurgi de apă şi le treci printr-un jet de apă rece. Le
laşi să se scurgă şi le toci mărunt. Intr-o tigaie faci un rântaş din
ulei şi 3 linguri de făină şi-l laşi pe foc…
Read more »
Read more »
Ridichi cu maioneza
28 July 2010
Cureţi 500 g de ridichi, le speli şi le dai pe răzătoarea cu ochiuri
mari. Presari apoi puţină sare şi le laşi deoparte ca să-şi lase zeama,
între timp, faci o maioneză dintr-un gălbenuş fiert sau crud, 1 lingură
muştar şi 250 ml ulei. Presezi apoi ridichile date pe râzătoare şi le
amesteci cu…
Read more »
Read more »
Ciulama de vitel
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 l apă 1 morcov 1 ceapă 1 pătrunjel 1 lingură
unt 1 lingură făină sare Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţele
potrivite. Se pune la fiert cu un litru de apă rece şi sare. Carnea
trebuie să fie acoperită cu apă. Când dă în clocot, se…
Read more »
Read more »
Chiftele de peste
28 July 2010
Ingrediente: 250 g peşte fără oase 2 chifle 2 ouă 2 linguri brânză rasă
sare piper 2 linguri făină 100 g ulei Mod de preparare: Se fac din
orice rest de peşte fiert, morun, păstrugă, şalău sau ştiucă. Se scot cu
grijă toate oasele şi pielea şi se toacă peştele mărunt. Se adaugă…
Read more »
Read more »
Fasole boabe cu carne
28 July 2010
Ingredinte: 600 g carne 400 g fasole uscată 1 lingură untură 2 cepe 1
lingură bulion sau 5 roşii 1 frunză de dafin Mod de preparare: Se
pregăteşte carnea la fel ca pentru mâncarea cu cartofi. Se alege fasolea
care nu lasă coji şi se fierbe separat, schimbând apa odată sau de
două…
Read more »
Read more »
Ciorbă de verdeţuri cu fidea
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg verdeaţă (urzici, spanac, ştevie, măcriş) 3 – 4
cartofi 2 morcovi 2-3 cepe 100 g fidea sare 4 l apă 1 legătură leuştean
1 legătură mărar 1/2 l suc de roşii 4 linguri ulei Mod de preparare:
Cureţi şi speli cartofii, morcovii şi ceapa, apoi tai cartofii cubuleţe,
morcovii rondele,…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu cireşe si esenţă de rom
28 July 2010
Ingrediente: 300 g făină 150 ml ulei 250 g zahăr 100 ml lapte 4 ouă
coajă rasă de lămâie 15 ml esenţă de rom 1 praf de copt 1 kg cireşe 2
linguri griş (sau pesmet) sare zahăr pudră zahăr vanilat Mod de
preparare: Freci gălbenuşurile cu 100 g zahăr, coaja rasă de…
Read more »
Read more »
Ciorbă de untişor
28 July 2010
Alegi un castron de frunze de untişor, le speli şi le pui la fiert în
apă cu sare. Strecori untişorul şi îl toci fin. Păstrezi zeama rămasă,
iar separat căleşti 6-7 fire de ceapă verde tăiată mărunt, le pui în
zeama în care a fiert untişorul şi le fierbi din nou. Presari o
legătură…
Read more »
Read more »
Calcan la cuptor
28 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg calcan 3 linguri unt 1/2 lingură făină 200 g
smântână sare piper Mod de preparare: Se curăţă un calcan de mărime
potrivită şi se pregăteşte ca pentru fiert. Se unge cu unt o farfurie
rezistentă la foc. Se sărează calcanul cât trebuie, se aşază în farfurie
cu partea albă în…
Read more »
Read more »
Supă de vara cu turnaţei
28 July 2010
O
reteta de supa de vara cu turnatei si gulii, morcovi, cartofi,
condiment, verdeata, faina, oua si smantana. Ingrediente: 2-3 gulii 1
legătură morcovi noi 2-3 fire de ceapă 300 g cartofi noi 1 linguriţă
condiment verdeaţă 60-100 g făină 1-2 ouă smântână Mod de preparare:
Cureţi legumele, le speli în mai multe ape,…
Read more »
Read more »
Ciorbă de lobodă cu crutoane
28 July 2010
Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu lobodă 1 legătură mărar 1
legătură pătrunjel 2-3 căţei de usturoi 1 lingură făină 2-3 felii de
pâine 1/2 l borş Mod de preparare: Speli loboda în câteva ape, o tai
mărunt o pui la fiert în apă cu sare. Desfaci făina într-o ceaşcă de
apă, pisezi…
Read more »
Read more »
Gutui cu carne
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg gutui 600 g carne 2 linguri untură 1 linguriţă făină 6
linguriţe zahăr sare Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi
potrivite. Se prăjesc în cratiţă cu o lingură de untură. Se amestecă din
când în când ca să nu se ardă Se spală gutuile (nu se curăţă de…
Read more »
Read more »
Miel cu spanac
28 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 2 kg spanac 1 linguriţă făină 2 linguri untură
1 ceapă 1 lingură bulion sare Mod de preparare: Se prăjesc în untură
bucăţile de carne cu o ceapă tăiată mărunt şi se adaugă un praf de
făină. Se curăţă spanacul, se spală în mai multe ape, se opăreşte şi…
Read more »
Read more »
Oua prajite in aluat
28 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 albuş 100 g făină 1 păhărel apă caldă drojdie cât o
alună sare 200 g ulei pentru prăjit Mod de preparare: Se fierb ouăle
tari, se curăţă de coajă şi se taie în două în lungime. Din timp se
pregăteşte astfel aluatul în care vor fi prăjite ouăle: se…
Read more »
Read more »
Stufat de miel
28 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 40 fire ceapă verde 20 fire usturoi verde 2
linguri untură 1 linguriţă de făină 1 pahar de borş sau 2 linguri oţet 1
lingură bulion sare Mod de preparare: Se taie carnea de miel în
bucăţi potrivite care se prăjesc cu o lingură de grăsime. Se adaugă un…
Read more »
Read more »
Cotlete de vitel pane
28 July 2010
Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură făină 2 ouă 2 linguri pesmet 2 linguri
untură sare Mod de preparare: Se taie cotletele groase de 2 cm. Se
îndepărtează bucăţica de os de la şira spinării şi pieliţa din lungul
osului. Se scurtează şi costiţa dacă este prea lungă. Se sărează. Se dau
prin făină,…
Read more »
Read more »
Cartofi copti
28 July 2010
Ingrediente: 12 cartofi mijlocii sare unt proaspăt Mod de preparare:
Se spală cartofii bine, apoi se şterg. Se presară cu sare, se pun în
cuptor. Se întorc pe o parte şi pe alta ca să-i cuprindă bine căldura.
Cartofii mijlocii se coc într-o oră şi jumătate. Când sunt gata se aşază
pe farfurie…
Read more »
Read more »
Cartofi din biscuiti
28 July 2010
Ingrediente: 20 biscuiţi 1 pahar lapte îndulcit 1 pahar nuci măcinate 1
lingură cacao rom şi vanilie Mod de preparare: Se moaie biscuiţii cu
laptele îndulcit. Se adaugă nucile măcinate, cacao, rom şi vanilie după
gust. Se amestecă, toate împreună şi se lasă până a doua zi la rece să
se pătrundă. Se…
Oua rascoapte portugheze
28 July 2010
Ingrediente: 5 ouă 500 g roşii 1 lingură unt 1 lingură brânză rasă sare
Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie
felii. Separat se spală câteva roşii nu prea coapte, se scot seminţele
şi se taie felii. O parte din aceste roşii se aşază pe fundul unei…
Read more »
Read more »
Piept de vitel umplut
28 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne 1 lingură pesmet 3 cepe 1 căţel usturoi 1
linguriţă vin alb 1 ou verdeaţă sare piper 1 lingură untură Mod de
preparare: Se alege o bucată de carne de la piept. Se scot oasele cu
grijă, ca să nu se sfărâme carnea, trăgându-le pe rând pe fiecare, sau…
Read more »
Read more »
Tocana de vitel
28 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 1
păhărel vin 2 -3 ceşti zeamă de carne 1 lingură bulion 1 căţel de
usturoi sare piper Mod de preparare: Se taie carnea de viţel în bucăţi
potrivite. Se pun într-o cratiţă să se prăjească cu o lingură de
untură.…
Read more »
Read more »
Ficat de vitel inabusit
28 July 2010
Ingrediente: 750 g ficat 50 g slănină 1 lingură unt 1 lingură făină 1
păhărel de vin 1 lingură bulion (sau 4 roşii) 2 ceşti zeamă de carne
sare piper foaie de dafin 1 fir de pătrunjel verde 1 fir de cimbru Mod
de preparare: Se curăţă ficatul de pieliţa de deasupra. Se…
Read more »
Read more »
Nuga
28 July 2010
Ingrediente: 6 albuşuri 350 g miere 350 g zahăr zeama de la 1/2 lămâie 1
pachet vanilie 350 g nuci 2 foi de tort Mod de preparare: Se freacă
bine într-un căzănel albuşurile cu mierea şi zahărul, până creşte
compoziţia ca o spumă (se freacă cel puţin o jumătate de oră). Se
adaugă…
Read more »
Read more »
Felii de parizer pane
28 July 2010
Ingrediente: 12 felii de parizer 1 lingură făină 1 ou 2 linguri pesmet 2
linguri untură (sau ulei) Mod de preparare: Se taie feliile de
parizer potrivit de groase şi se îndepărtează pieliţa dimprejur; se dau
prin făină, prin ou bătut şi pesmet şi se rumenesc frumos în untură
amestecată cu ulei. Se…
Read more »
Read more »
Creier fiert
28 July 2010
Ingrediente: 2 creieri de vacă sau 3 creieri de viţel 11 apă 1 lingură
otet sare Mod de preparare: Înainte de a fi curăţit, creierul trebuie
ţinut cel puţin o oră în apă rece, ca să iasă tot sângele şi cheagurile
care s-ar înegri la fiert. Se schimbă apa odată sau de două…
Read more »
Read more »
Biftec in faina
28 July 2010
Ingrediente: 250 g muşchi de vacă 1 lingură făină 2 linguri untură sare
Mod de preparare: Se curăţă muşchiul de pieliţe, se taie în bucăţi
potrivite. Se dă sare. Se usucă bine cu o cârpă, se dau prin făină, se
frig în untură fierbinte, întâi pe o parte, apoi pe cealaltă, ca şi…
Read more »
Read more »
Antricoate cu ceapa prajita
28 July 2010
Ingrediente: 6 antricoate 3 cepe mijlocii 2 linguri ulei sare Mod de
preparare: Se frig antricoatele la tavă sau la grătar. Se taie ceapa în
felii foarte subţiri. Se înfierbântă uleiul şi când acesta este bine
încins, se pune ceapa la prăjit dată prin puţină făină. Se amestecă uşor
cu o furculiţă până…
Read more »
Read more »
Pui cu mazare
28 July 2010
Ingrediente: 1 pui mare 750 g mazăre boabe verde 1 lingură unt 1
linguriţă făină 1 linguriţă zahăr sare 1 linguriţă mărar verde tocat
Mod de preparare: Puiul curăţit se spală în mai multe ape şi se taie în
şase sau opt bucăţi potrivite. Se înfierbântă untul şi se prăjesc uşor
bucăţile de…
Read more »
Read more »
Musaca de conopida cu carne macra
27 July 2010
Ingrediente: 1 conopidă frumoasă 500 g carne macră 1 ceapă 3 linguri
unt sau untură 1 ou sare piper 2 linguri pesmet Mod de preparare: Se
rup buchetele, fără cotoare, de la o conopidă frumoasă, se spală şi se
fierb pe jumătate în apă cu sare. Se scurg de apă. Se dă carnea…
Read more »
Read more »
Rulada de carne
27 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 100 g slănină (sau măduvă) 1 felie de pâine 2
cepe 2 ouă 1 linguriţă verdeaţă sare piper 1 Iinguriţă ulei 1/2 lingură
făină 1 lingură untură Mod de preparare: Se dă prin maşina de tocat,
carne de porc sau de viţel, împreună cu slănina şi o felie groasă…
Read more »
Read more »
Mititei
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne de vacă de la gât 200 g seu de vacă câte un
vârf de cuţit de piper chimen bicarbonat 1 căpăţână de usturoi sare
Mod de preparare: Se trec de trei ori prin maşina de tocat carnea
împreună cu grăsimea. Se sărează cât trebuie şi se lasă să stea…
Read more »
Read more »
Musaca de vinete cu carne macra
27 July 2010
Ingrediente: 4 vinete mijlocii 750 g carne macră 1 morcov 1 cartof 2
cepe 1 ou 2 linguri smântână sare piper 4 linguri untură 2 linguri făină
1 lingură pesmet 4 roşii sau 1 lingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne
sau apă Mod de preparare: Se aleg vinete mijlocii. Se taie fără…
Read more »
Read more »
Snitel rusesc cu sos
27 July 2010
O
reteta simpla de snitel rusesc din: carne macra, ulei, faina, untura,
rosii, unt, zahar, usturoi si sare. Ingrediente: 750 g carne macră 1
lingură ulei 1 lingură făină 3 linguri untură (sau ulei) Ingrediente
sos: 500 g roşii 1 linguriţă unt 1 linguriţa făină 1 bucăţică zahăr
usturoi sau cimbru sare Mod de…
Read more »
Read more »
Peste la cuptor cu ciuperci
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg peşte zarzavat de supă 500 g ciuperci 2 linguri unt 1
lingură făină 1 ceaşcă smântână sau lapte 100 g brânză rasă Mod de
preparare: Se fierbe în apă cu sare şi zarzavat, morun, nisetru sau
păstrugă. După ce s-a răcorit, se taie bucăţi mici. Se curăţă
ciupercile, se taie…
Read more »
Read more »
Scrumbii la tigaie
27 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg scrumbii 1 lingură ulei 1/2 lămâie frunze de
pătrunjel Mod de preparare: Se curăţă scrumbiile, se taie în două în
lung şi se sărează. Se încinge bine tigaia pe foc, fără unt şi fără
ulei, deoarece scrumbiile fiind grase, lasă singure grăsime. Se usucă
bine într-o cârpă curată, se ung…
Read more »
Read more »
Fasole verde cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 1 kg fasole 2 cepe 1 lingură untură 1
linguriţă făină 1 lingură bulion sau 4 roşii sare patrunjel Mod de
preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjeşte cu două cepe
tăiate mărunt şi cu o lingură de untură. După ce s-a rumenit carnea, se
adaugă făina,…
Read more »
Read more »
Morcovi cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 1 kg morcovi 3 linguriţe zahăr 1 lingură
untură 1 linguriţă făină sare Mod de preparare: Se pune carnea la foc
la fel ca pentru mâncarea cu cartofl. Se curăţă morcovii. Dacă sunt
mari, se taie felii subţiri; dacă se întrebuinţează carote mici,
rotunde, se lasă întregi. Se prăjesc…
Read more »
Read more »
Jumari cu branza
27 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 3 linguri.smîntînă 2 linguri brînză
rasă 3 felii de pîine tăiate cuburi sare Mod de preparare: Se bat
ouăle cu smântână şi sare. Se toarnă în tigaia în care s-a înfierbântat
untul. Se amestecă şi când încep să se prindă, se pune brânza rasă. Se
servesc cu…
Read more »
Read more »
Friptura inabusita
27 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 3 cepe
mijlocii 2-3 căţei de usturoi 1 lingură untură 2 foi de dafin 5 boabe
piper sare Mod de preparare: Se alege o bucată de pulpă sau altă carne
macră. Se sărează, se împănează cu slănină şi cu usturoi, se…
Read more »
Read more »
Rulada umpluta cu ficat
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 200 g ficat 50 g slăninâ 1 felie de pâine 1 ou
frunze de pătrunjel 3 cepe 1 lingură untură 1 ceaşcă zeamă de carne 1
păhărel de vin alb 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se alege
carne de sub coaste. Se bate bine cu ciocanul de…
Read more »
Read more »
Calcan prajit in unt
27 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg calcan 3 linguri lapte 100 g unt topit 2 linguri
făină 50 g unt proaspăt 1/2 lămâie frunze de pătrunjel Mod de
preparare: Se curăţă calcanul şi se taie în bucăţi potrivite, care se
ţin un sfert de oră într-un castron cu puţin lapte. Se încinge unt
într-o tigaie. Se…
Read more »
Read more »
Prune uscate cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 500 g prune uscate 2 linguri untură 1
linguriţă făină 6 linguriţe zahăr sare Mod de preparare: Se taie
carnea în bucăţi potrivite. Se prăjesc în cratiţă cu o lingură de
untură. Se amestecă din când în când ca să nu se ardă. Se spală
prunele, se opăresc, se…
Read more »
Read more »
Oua umplute cu branza
27 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 2 gălbenuşuri 2 linguri brînză 1 lingură smântână 1
lingură unt sare piper Ingrediente sos: 1 ceaşcă smântână, 1
linguriţă făină, sare. Mod de preparare: Se fierb ouăle tari. Se
curăţă şi se taie în două în lungune. Se scot gălbenuşurile şi se freacă
într-un castron cu două gălbenuşuri…
Read more »
Read more »
Varza dulce cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 1 varză frumoasă (cam de 1 kg) 1 ceaşcă borş 1
lingură bulion sau 4 roşii mijlocii 1 ardei gras 3 linguri untură sare
Mod de preparare: Se alege carne grasă şi se taie in bucati potrivite
.Se prajesc in cratita cu o lingura de untura . Se taie…
Read more »
Read more »
Omleta economica
27 July 2010
Ingrediente: 4 ouă 2 linguri făină 3/4 pahar lapte drojdie cât o nucă
1/2 lingura unt sare piper verdeaţă Mod de preparare: Se moaie cu
puţină apă o bucăţică de drojdie cât o nucă mică, se adaugă ouăle,
făina, se amestecă cu laptele (sau cu apă). Se adaugă sare, piper şi
puţină verdeaţă…
Read more »
Read more »
Supa de chimen
27 July 2010
Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 1 lingură chimen 1 lingură unt 1
lingură făină sare 6 felii de pâine tăiate cuburi Mod de preparare: Se
fierbe în apă o lingură de chimen şi zarzavat de supă. Se prăjeşte uşor
o lingură de făină cu o lingură de unt şi se stinge…
Read more »
Read more »
Supa de salata cu slanina
27 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 6 salate 1 ceapă 1 căpăţână de usturoi 1 lingură
untură 50 g slănină 2 ouă sare Mod de preparare: Se pune apa la foc.
Când dă în clocot, se adaugă sare, o ceapă şi câţiva căţei de usturoi,
toate tocate, şi câteva salate tăiate bucăţi. Separat se prăjesc…
Read more »
Read more »
Antricot la tava
27 July 2010
Ingrediente: 5 antricoate unt sare piper 2- cartofi 1 linguriţă hrean
Mod de preparare: Scoatem oasele superioare (vertebrele) lăsînd
numai-osul coastei şi dăm antricotului forma cotletului de viţel.
Curăţăm grăsimea de prisos şi tăiem carnea de la capetele osului.
Netezim antricoatele cu un ciocan de lemn, ca să aibă aceeaşi grosime.
Presărăm pe ambele…
Read more »
Read more »
Befstroganov
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi unt pentru prăjit 5 linguri bulion de roşii 1
ceaşcă zeamă de carne 5 linguriţe făină 10 cartofi 1 ceapă sare piper
smantană Mod de preparare: Curăţăm carnea, o tăiem bucăţi potrivite şi
din fiecare, facem bucăţeie mici, subţiri, lunguieţe (de 5-6 cm). Cu 3/4
de oră înainte de a…
Read more »
Read more »
Antricot inabusit
27 July 2010
Ingrediente: 5 antricoate unt sare piper 2-3 cartofi 1 ceapa verdeata
Mod de preparare: Curăţăm carnea fără să o tăiem în bucăţi, o preparăm
şi o prăjim. Cînd antricotul s-a rumenit pe amîndouă părţile, îl aşezăm
într-o cratiţă adîncă, adăugăm ceapa crudă curăţată, tăiata în bucăţi,
un buchet de verdeaţă şi o coajă d
Biftec la tava
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg muşchi de vacă unt sare piper Mod de preparare:
Curăţăm muşchiul de grăsimea de prisos şi de tendoane. Tăiem felii in
curmezişul fibrelor. Punem fiecare bucată în mijlocul unui şervet ud şi
netezim cu ciocanul. Apoi tragem capetele şervetului şi le învîrtim.
Scoatem bucata din şervet şi o legăm cu sfoară…
Read more »
Read more »
Antricot la gratar
27 July 2010
Ingrediente: 5 antricoate potrivite sau 3 mai mari sare piper ulei unt
sau untură Mod de prearare: Curăţăm carnea de cartilaje şi de pieliţe.
Nu spălăm antricoatele ca să nu se ducă sucul, le ştergem cu o cîrpă
udă. Apoi le netezim cu ciocanul ca să fis de grosime egală, le ungem cu
ulei…
Read more »
Read more »
Vinete cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 3 vinete 750 g carne 1 ceapă 500 g roşii 2 linguri untură
sare pătrunjel verde apă sau zeamă de carne Pentru rîntaş : untură 1
linguriţă făină Mod de preparare: Alegem carne de vacă sau de viţel, o
tăiem în cuburi potrivite şi o prăjim puţin pe o parte şi pe alta,…
Read more »
Read more »
Tuslama
27 July 2010
Ingrediente: 2 picioare dc vacă 5 picioare de vitei mujdei de usturoi
sare Mod de preparare: Spălăm bine picioarele de vacă şi de viţel,
desfacem copita de pe os. Tăiem în două fiecare picior şi le punem pe
toate într-o oală cu apă rece. Aşezăm oala la foc mare şi cînd începe să
clocotească…
Read more »
Read more »
Tocana nationala
27 July 2010
Ingrediente: 750 g carne manzat sau porc 1 kg ceapă de arpagic 200 g
untură boia pentru culoare 650 g roşii (sau 2 linguri buiion de roşii) 2
ardei graşi sare Mod de preparare: Spălăm carnea şi o tăiem bucăţi
nu prea mari (după dorinţă). Punem într-o tigaie o lingură de untură.
Prăjim…
Read more »
Read more »
Ghiveci national
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 200 g mazăre 1 pătlăgică vanătă 400 g cartofi
200 g fasole verde 1 conopidă (sau varză mică) 1 dovlecel mare sau 5
dovlecei mici 25 g bame 1 ardei gras morcov pătrunjel păstamac telină
(rădăcină sau frunze) 300 g grăsime 3-4 cepe 500 g roşii mărar pătrunjel
verde sare…
Read more »
Read more »
Arpagic cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură untură 1 ceapă 500 g arpagic 1
lingură bulion de roşii 1 păhărel vin 1 foaie de dafin 2 căţei de
usturoi puţin oţet 1- 2 roşii Mod de preparare: Alegem carne de la
coaste, o tăiem în bucăţi şi o punem într-o cratiţă cu untură şi cu…
Read more »
Read more »
Praz cu carne
27 July 2010
Ingrediente: 50 g carne 20-0 bucăţele praz 200 g grăsime ceapă 3 ceşti
apă 400 g roşii (sau 1 lingură bulion fiert) 1 linguriţă unt Pentru
rantaş : 1/2 linguriţă făină 1 linguriţă unt Mod de preparare: Spălăm
carnea (de preferinţă de viţel), lasăm să se scurgă şi o sărăm puţin.
Punem carnea…
Read more »
Read more »
Pilaf cu carne de vaca
27 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 ceapă 2 linguri unt (sau untură) sare piper
după gust 1 lingură bulion de roşii 1,5 1 apă clocotită 2 ceşti zeamă de
carne 1 ceaşcă orez Mod de preparare: Alegem carnea de vacă de la
spată sau de la coadă. O tăiem în bucăţi. Oasele le lăsăm …
Read more »
Read more »
Sarmale in varza dulce
26 July 2010
Ingrediente: 1 varză mare sau 2 mijlocii 750 g carne macră 1 felie
pâine 2 cepe 2 linguri orez 100 g untură sare piper mărar tocat
1crenguţă mică de cimbru 1 ardei gras 6 roşii sau 2 linguri bulion 1 l
borş Mod de preparare: Se dă prin maşină carnea de porc sau…
Read more »
Read more »
Praz cu carne
26 July 2010
Ingrediente: 600 g carne 2 legături praz 1 lingură untură 1 lingură
bulion 1 bucăţică zahăr sare Mod de preparare: Se pune carnea la foc,
la fel ca pentru mâncarea de cartofi, nu se pune ceapă, deoarece prazul
are el singur miros tare. Se curăţă prazul. Se taie în bucăţi potrivite.
Se prăjeşte…
Read more »
Read more »
Rasol cu smantana
26 July 2010
Ingrediente: 1,250 kg carne de pe coaste zarzavat de supă 4 l apă 1
ceaşcă smântână 1 linguriţă făină 1 lingură brânză rasă sare Mod de
preparare: Se scoate carnea de pe coaste, se face o ruladă (sul), se
leagă cu aţă şi se pune la fiert ca mai sus, adăugând zarzavat ca…
Read more »
Read more »
Peste la cuptor cu macaroane
26 July 2010
Ingrediente: 500 g peşte 300 g macaroane 1/2 lingură făină 1 lingură
unt 2 ceşti lapte 1 lingură brânză rasă unt proaspăt cât o nucă Mod de
preparare: Se întrebuinţează resturi de orice peşte fiert, căruia i
s-au scos oasele şi pielea.Se fierb macaroanele în apă cu sare. Se face
un rântaş din…
Read more »
Read more »
Crochete de carne
26 July 2010
Ingrediente: 300 g carne fiartă (sau friptă) 1 ceapă mică 1/2 lingură
unt 2 linguri făina 2 ceşti zeamă de carne (sau apă) 2 ouă sare piper 1
lingură pesmet 50 g untură Mod de preparare: Carnea fiartă, rămasă de
la rasol, se dă prin maşină. Se prăjeşte apoi cu o lingură de…
Read more »
Read more »
Supa de ceapa
26 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 250 g ceapă 2 linguri unt o lingură făină sare 6
felii de pâine prăjită în unt 1 lingură brânză rasă Mod de preparare:
Se taie ceapa în felii foarte subţiri şi se pune la foc cu o lingură de
unt. Nu trebuie să se îngălbenească. Când începe să…
Read more »
Read more »
Supa crema de spanac cu galuste de paine
26 July 2010
Ingrediente: 1/2 kg spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2-3
cuburi condimente pe care le vei transforma în supă 1 cană de lapte
Mod de preparare: Speli şi cureţi bine spanacul şi-l pui în apă
clocotită cu sare pentru 10 minute. Apoi îl adaugi peste supa caldă (din
cuburi) o…
Read more »
Read more »
Marinata de peste
26 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg peşte 100 g ulei 2 linguri făină 2 linguri oţet 2
linguri bulion 2 foi de dafin 10 boabe piper sare Mod de preparare:
Se pregăteşte peştele la fel ca la cel prăjit în ulei. Se lasă să se
răcească. În tigaia în care s-a prăjit peştele, se mai adaugă…
Read more »
Read more »
Platica la cuptor
26 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg plătică 3 linguri ulei 2 linguri oţet sare piper 1
lingură pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Se curăţă peştele, se
spală şi se dă sare. Se lasă să stea cu sare o jumătate de oră. Se pun
câteva linguri de ulei într-o tavă, se aşază peştele şi se dă…
Read more »
Read more »
Calcan fiert
26 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg calcan 21 apă sare 6 cartofi mijlocii 50 g unt
proaspăt Mod de preparare: De obicei calcanul nu se serveşte întreg.
Când este de mărime potrivită, se curăţă înăuntru, se taie cu o foarfeca
mare coada şi înotătoarele de jur împrejur şi se spală bine în mai
multe ape. Se…
Read more »
Read more »
Oua umplute in coaja lor
26 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 lingură smântână 1 felie de pâine sare piper 1
linguriţă mărar tocat Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, după ce
au fost bine spălate. Se lasă să se răcească. Se taie în lung, în două,
cu un cuţit ascuţit, astfel încât să nu se sfărâme coaja. Se scot…
Read more »
Read more »
Varza clujasca
26 July 2010
Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri
untură (ulei) 1 ceaşcă smântână sare piper Mod de preparare: Se
prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin maşină. Se toacă
potrivit de mărunt o varză frumoasă, se opăreşte cu apă clocotită cu
sare, se scurge foarte bine. Se…
Read more »
Read more »
Supa deasa de spanac(crema)
26 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1
gălbenus 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se alege spanacul,
se spală cu grijă şi se pune la fiert când apa clocoteşte. Separat se
prăjeşte uşor făina în unt şi se stinge cu apa în care fierbe spanacul.…
Read more »
Read more »
Mancare de lin
26 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg lin 100 g unt topit 1 lingură făină 1 mână de
ciuperci 1 ceapă sare piper 1 paliar de vin 1 gălbenuş Mod de
preparare: Se curăţă de solzi câţiva peşti mai mici, se taie capetele,
se despică în două în lungime şi se scoate şira spinării. Se spală în…
Read more »
Read more »
Vitel cu dovlecei
26 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1 linguriţă
făină 4 dovlecei frumoşi sau 50 dovlecei în floare 1 linguriţă mărar
tocat 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se prăjeşte carnea de
viţel în unt sau în untură, cu ceapă şi puţină făină. Se adaugă apă şi
se…
Read more »
Read more »
File de salau pane
26 July 2010
Ingrediente: 1 şalău de 1 kg 2 ouă 2 linguri făiuă 3 linguri de pesmet
sare 100 g ulei Mod de preparare: Se curăţă un şalău mijlociu. Se taie
capul şi coada. Se desface exact în două, în lungirne. Se curăţă de
piele, se scoate şira spinării şi se observă să nu mai…
Read more »
Read more »
Jumari cu ceapa
26 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 ceapă frumoasă 1 lingură unt 3 linguri lapte sare
Mod de preparare: Într-o tigaie se prăjeşte cu unt o ceapă tăiată în
felii foarte subţiri, cu grijă, să nu se înnegreascâ. Deasupra se toarnă
ouăle bătute cu lapte şi puţină sare. Se amestecă până sunt gata.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Stiuca umpluta fiarta
26 July 2010
Ingrediente: 1 ştiucă de 1 kg o felie de pâine 1 lingură de lapte 1/2
ceaşcă ulei 2 oua foi de pătrunjel sare piper 1 morcov 1 ceapă 4 cartofi
mijlocii 2 l apă Mod de preparare: Se curăţă ştiuca. Se scoate pielea
cu atenţie ca să rămână întreagă. Cine este îndemânatic face…
Read more »
Read more »
Budinca de carne cu cartofi
26 July 2010
Ingrediente: 500 g carne 1 ceapă 1 felie de pîine 2 linguri unt (sau
untură) 1 lingură făină 1/2 ceaşcă zeamă de carne (sau apă) 300 g
cartofi sare piper verdeaţă 1 lingură pesmet Mod de preparare: Se dă
prin maşina de tocat carnea împreună cu ceapa şi miezul de la o felie…
Read more »
Read more »
Jumari cu vinete si rosii
26 July 2010
Ingrediente: 4 roşii frumoase 1 căţel de usturoi 1 linguriţă zahăr 6
ouă 1 vânătă mijlocie 1 lingură făină 3 linguri lapte 2 linguri unt 1
lingură ulei sare Mod de preparare: Se curăţă de seminţe şi se scurg
de apa lor câteva roşii mijlocii, bine coapte. Se pun într-o cratiţă cu
unt,…
Read more »
Read more »
Supa de varza
26 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 1 varză mijlocie o ceaşcă orez sau arpacaş 1
gălbenuş 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se taie varza
mărunt, se opăreste, se scurge de apă şi se pune la fiert într- o oală,
cu apă fierbinte. Se adaugă jumătate ceaşcă de arpacaş sau de orez ales
şi…
Read more »
Read more »
Supa deasa de legume(crema)
26 July 2010
Ingrediente: 4 l apă 1 lingură unt 2 cepe 250 g roşii 300 g cartofi 2
căţei de usturoi o mână de fasole fidea unt proaspăt cât o nucă Mod de
preparare: Se prăjeşte ceapa în unt fără să se îngălbenească. Se toarnă
deasupra apă sau de preferinţă apâ în care a fiert…
Read more »
Read more »
Omleta cu cartofi
26 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 4 ouă 1 lingură unt sare piper Mod de
preparare: Se fierb cartofii cu coaja, se curăţă şi se zdrobesc
fierbinţi cu furculiţa. Se amestecă cu gălbenuşul, se adaugă sare, piper
şi la sfârşit albuşul bătut spumă. Se coace ca şi omleta obişnuită.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Langues De Chat (piscoturi) (video)
25 July 2010
Gulaş unguresc cu găluşte
25 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 250 g costită de porc afumată 2 linguri
bulion de roşii 1 ceapă 10 cartofi 10 linguri smantană l ceaşcă bulion
de carne unt sau untură pentru prăjit 2 linguri făină sare boia 10
găluşte fierte Mod de preparare: Alegem carne moale, o curăţăm şi o
batem uşor, o tăiem…
Read more »
Read more »
Ghiveci macelaresc
25 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne amestecată (vacă, porc, berbec, vilei) 3-4 cepe
2 dovlecei 500 g mazăre 250 g morcovi 1 vanătă 1 legătură mărar 150 g
bame 1 conopidă 100 g fasole grasă 100 g fasole 100 g fasole fideiută
500 g cartofi 1 legătură pătrunjel verde 4 ardei graşi varză putin praz
putin…
Read more »
Read more »
Cartofi cu carne
25 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 1 kg cartofi 4-5 roşii 1 ardei mărar
pătrunjel verde 2 cepe 2-3 linguri unt sau untură Mod de preparare:
Curăţăm cartofii şi îi punem în apă rece. Incingem grăsimea într-o
tigaie şi prăjim carnea tăiată în cuburi de 4-5 cm. Punem carnea într-o
cratiţă şi turnăm apă clocotită cat…
Read more »
Read more »
Rasol de vaca
25 July 2010
O
reteta delicioasa de rasol de vaca din: carne, praz, telina, morcov,
cartofi, ceapa, sare, varza si verdeata. Ingrediente: 1,500 kg carne de
vaca 1,5 1 apă 20 bucăţele albe de praz 10 bucăţele de telină 10
bucăţele de morcov 15 bucăţele de cartofi 1 ceapă sare cateva bucătele
de varză verdeaţă Mod de…
Read more »
Read more »
Mititei
25 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 2 g bicarbonat piper usturoi mirodenii Mod de
preparare: Alegem carne grasă de vacă (ceafă sau antricot de langă
ceafă), carne de porc (pulpă), le tocăm împreună şi adăugăm puţină apă
rece. Ţinem 6 ore la gheaţă. Adăugăm usturoi pisat (după gust) sau zeama
de mujdei, un vîrf de cuţit…
Read more »
Read more »
Varza nemteasca umpluta
25 July 2010
Ingrediente: 1 varză nemţească 500 g carne: 300 g vacă şi 200 g porc 2
cepe 3-4 roşii sau bulion pătrunjel mărar 2 linguri untură sare piper
Mod de preparare: Curăţăm varza, o spălăm bine, o opărim în apă
clocotită, o scoatem şi o desfacem. Tocăm carnea. Prăjim într-o cratiţă
două cepe…
Read more »
Read more »
Supa deasa de dovleac
25 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g dovleac 1 ceapă 2 linguri unt 1 lingură
făină 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se curăţă dovleacul de
coajă şi de sâmburi, se taie bucăţi şi se înăbuşă cu puţin unt şi o
ceapă tăiată mărunt. Se fierbe jumătate de oră la foc mic. Se…
Read more »
Read more »
Telina umpluta cu carne
25 July 2010
Ingrediente: 10 teline 500 g carne 5 linguri unt sau untură 4 cepe 1
felie de paine sare piper după gust putin pătrunjel putină frunză de
telină 2 linguri făină 5-6 roşii sau 2 linguri bulion de roşii 2
linguri smantană Mod de preparare: Alegem ţeline deopotrivă de mari,
le curăţăm şi le…
Read more »
Read more »
Rulouri
25 July 2010
Ingrediente: 500 g carne 1 ceapă 1 bucăţică praz 1 bucăţică telină 1 ou
puţin pătrunjel 1 bucăţică miez de paine (sau pesmet) grăsime 1 lingură
făină 1 păhărel de vin 1 foaie de dafin Mod de preparare: Alegem
carne macră (fără os), dacă se poate pulpă. Tăiem felii subţiri ca
pentru şniţel,…
Read more »
Read more »
Supa de gulii
25 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 3 gulii frumoase 300 g cartofi 1/2 lingură unt 1
lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se
curăţă guliile şi cartofii, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o
oală cu apă şi puţină sare. Se lasă să fiarbă bine. Se face un…
Read more »
Read more »
Supa deasa de conopida
25 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 1 conopidă frumoasă 1/2 lingură unt 1 lingură
făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare Mod de preparare: Se fierbe o
conopidă în apă cu sare. Se rup câteva buchete din conopidă pentru
garnitură şi se păstreaza în zeamă. Se încălzesc fără să se
îngălbenească untul şi făina şi…
Read more »
Read more »
Bors de loboda cu fidea
25 July 2010
Ingrediente: 4 legături lobodă 1 morcov 2 fire de ceapă 1 ţelină mică 1
rădăcină de pătrunjel o mână de fidea 1/2 l borş câteva fire de
pătrunjel şi câteva de leuştean sare condiment (facultativ) Mod de
preparare: Cureţi şi tai ceapa mărunt, iar morcovul, ţelina şi rădăcina
de pătrunjel le treci prin…
Read more »
Read more »
Rosii umplute
25 July 2010
Ingrediente: 500 g carne 10-12 roşii 1 ceapă 1 păhărel vin alb
pătrunjel sare 1 ceaşcă smantană grăsime 5 lingurite orez Mod de
preparare: Spălăm roşiile şi acolo unde a fost codiţa tăiem un căpăcel,
care să se ţină într-o parte de roşie. Cu un cuţit scobim roşia. Ca să
iasă mai uşor…
Read more »
Read more »
Praz umplut
25 July 2010
Ingrediente: 400 g carne 5-7 fire de praz 200 g grăsime făină otet boia
bulion de roşii Mod de preparare: Alegem praz cît se poate de gros.
Tăiem bucăţi lungi de un deget şi le opărim în apă clocotită cu sare.
Scoatem straturile cele mai groase şi le umplem cu tocătură ca pentru
ardei…
Read more »
Read more »
Dulceata de trandafir
24 July 2010
Ingrediente: 250 g foi de trandafir 1 1/4 kg zahăr 1/2 linguriţă sare
de lămâie Mod de preparare: Se aleg trandafiri frumoşi care să nu fie
veştezi. Se aleg foile una câte una, rupând capătul alb, apoi se vântură
uşor sau se cern, ca să nu rămână de loc praf galben printre ele.…
Read more »
Read more »
Musaca de varza si carne
24 July 2010
Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri
untură 2 linguri pesmet 4 linguri smântână sare piper Mod de
preparare: Se prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin
maşină. Se adaugă sare şi piper. Se aleg foile de la o varză frumoasă,
se taie cotorul, se opăresc…
Read more »
Read more »
Mere umplute cu carne macra
24 July 2010
Ingrediente: 12 mere mijlocii 500 g carne macră 2 linguri ulei (unt) 1
ou sare Ingrediente sos: 2 Iinguri unt sau ulei, 8 bucăţele zahăr, 1/2
linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne (sau apă), sare. Mod de
preparare: Merele nu se curăţă de coajă. Se spală, se taie un căpăcel la
partea…
Read more »
Read more »
Vinete umplute cu carne macra
24 July 2010
Ingrediente: 6 vinete potrivite 500 g carne macră 1 ceapă 1 Iingură
untură(ulei) 1 ou sare piper Ingrediente sos: 1 lingură untură, 1
ceapă, 1 lingură făină, 1 ceaşcă apă, 1 lingură bulion. Mod de
preparare: Se aleg pătlăgele vinete mai mici, de aceeaşi mărime, se taie
cozile şi se opăresc cinci…
Read more »
Read more »
Rosii umplute cu carne macra
24 July 2010
Ingrediente: 12 roşii frumoase 600 g carne macră 1 felie de pâine 2
Iinguri orez 1 ceapă sare 1 lingură untură(ulei) 2 linguri smântână
Mod de preparare: Se face tocătura ca pentru ardei . Se aleg roşii
rotunde, netede. Se taie capacul, se golesc şi se scot seminţele. Se
umplu cu tocătura, se…
Read more »
Read more »
Inghetata de fragi
24 July 2010
Ingrediente: 500 g fragi aleşi 300 g zahăr 3 dl apă zeama de la 1
lămâie 3 linguri frişcă bătută (facultativ) Mod de preparare: Se spală
fragii şi se scurg bine. Se trec prin sită, astfel încât să se obţină
1/2 kg de piure. Se face separat un sirop de zahăr cu apă,…
Read more »
Read more »
Chiftele de cartofi cu carne
24 July 2010
Ingrediente: 400 g cartofi 250 g carne 1 ceapă 1 ou 1 lingură făină
sare piper 100 g ulei Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă
şi se trec prin maşină. Se amestecă cu o lingură de făină, un ou şi
carnea dată prin maşină şi prăjită cu puţină ceapă. Se adaugă…
Read more »
Read more »
Gulii umplute cu carne macra
24 July 2010
Ingrediente:
12 gulii mijlocii 400 g carne macră 1 felie pîine 1 ceapă mică 1
lingura orez 1 linguriţă mărar tocat sare Ingrediente sos: 2 linguri
untură, 1/2 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne (sau apă), 1 lingură
bulion, 5 bucăţele zahăr, sare. Mod de preparare: Se aleg gulii tinere,
cam de aceeaşi mărime.…
Read more »
Read more »
Biban in saramura
24 July 2010
Ingrediente: 1,500 kg biban 2 linguri sare 1 linguriţă de boia 1 pahar
apă Mod de preparare: Bibanul se curăţă mai greu de solzi. De aceea
întâi se frige şi apoi se rad solzii. Se curăţă peştii înăuntru şi se
spală, se usucă şi se pun să se frigă direct pe plita încinsă…
Read more »
Read more »
Jumari cu slanina
24 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 50 g slănină afumată (sau şuncă) 1/2 lingură unt 3
linguri lapte sare Mod de preparare: În tigaia în care se vor face
jumările se pun bucăţele mici de slănină şi se lasă să se prăjească la
foc potrivit. Separat se bat ouăle cu laptele, se adaugă sare (dacă
slănina…
Read more »
Read more »
Crap prajit
24 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1 kg 100 g ulei 2 linguri făină sare pătrunjel
verde Mod de preparare: Se curăţă peştele, se taie în bucăţi de mărime
potrivită şi se sărează. Se pune uleiul să se înfierbânte. Se usucă
peştele cu o cârpă, se dă prin făină şi se prăjeşte pe ambele părţi…
Read more »
Read more »
Retete traditionale: Crap la cuptor
24 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1,5 kg 3 linguri ulei 1 pahar vin alb 3 cepe 2
căţei de usturoi 2 foi de dafin 5 boabe de piper 1 lingură bulion de
roşii sare Mod de preparare: Se curăţă crapul, se sărează pe afară şi
înăuntru şi se lasă să stea cel puţin un…
Read more »
Read more »
Oua in cuib de spanac
24 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 kg spanac 2 linguri unt 1 lingură smântână 1
lingură brânză rasă sare Mod de preparare: Se alege spanacul şi se
fierbe. Se lasă la o parte, la cald, o lingură de spanac, iar restul se
aşază într-o formă de pământ rezistentă la foc, cu două linguri de unt.…
Read more »
Read more »
Ciorba de crupe de porumb
24 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 farfurie adâncă de crupe de porumb
verdeaţă sare Mod de preparare: Se spală o farfurie de crupe de porumb
şi se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă verdeţuri de tot felul
tocate mărunt şi cînd totul este bine fiert, se toarnă borşul…
Read more »
Read more »
Ciorba de crap
24 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 6 bucăţi de crap (cam 600 g) zarzavat de
supă 3 linguri orez verdeaţă sare Mod de preparare: Se taie mărunt un
morcov, un pătrunjel, ceapă. Se pun să fiarbă cu apă, adăugind orezul
ales şi spălat. Se curăţă crapul, se scoate osul amar de la…
Read more »
Read more »
Supa de rosii cu usturoi
24 July 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 morcov 1
pătrunjel 200 g orez 1 linguriţă zahăr 3 căţei de usturoi sare 2 l zeamă
de carne Mod de preparare: Se îngălbeneşte o ceapă tăiată mărunt în
puţin unt sau ulei. Se spală roşii bine coapte, se rup în…
Read more »
Read more »
Supa de macris
24 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g măcriş 2 cartofi 1 lingură unt sare 1
gălbenuş 2 linguri smântână Mod de preparare: Măcrişul trebuie să fie
foarte tânăr, de aceea această supă nu este gustoasă decât foarte
devreme primăvara. Se alege şi se spală bine măcrişul. Se înăbuşă într-o
cratiţă cu puţin unt până…
Read more »
Read more »
Sarbusca
24 July 2010
Ingrediente: 1 l apă 2 l zer 1 morcov mijlociu 1 ceapă 300 g cartofi 1
lingură mălai sare Mod de preparare: Se pune la fiert într-o oală cu
apă, un morcov întreg şi o ceapă tăiată mărunt. Când a început să
fiarbă, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi potrivite. După…
Bors de urzici si spanac
24 July 2010
Ingrediente: 300 g urzici 2 linguri orez 2 oua 80 g smantana 1 legatura
ceapa verde 1 salata verde 200 g spanac 1 l bors cateva fire de
leustean sare Mod de preparare: Cureti urzicile, ceapa, salata si
spanacul, le speli in mai multe ape si pui la fiert in 2 l de apa…
Read more »
Read more »
Supă verde de primavară
24 July 2010
Ingrediente: 3 legături de ştevie 1/2 kg spanac 1 salată verde 3-4 fire
de tarhon 1 legătură de pătrunjel 100 g unt (sau ulei) 1 linguriţă de
făină 1 gălbenuş 3 linguri smântână 1 linguriţă condiment Mod de
preparare: Cureţi şi speli ştevia, spanacul şi salata şi le tai
fideluţă. Intr-o oală pui…
Read more »
Read more »
Supa deasa de morcovi(crema)
24 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 1/2 lingură unt topit 500 g morcov 1 ceapă 4
cartofi mari 1/2 linguriţă zahăr sare unt proaspăt cât o nuca Mod de
preparare: Supa de morcovi, ca şi toate supele de zarzavat, se poate
pregăti, în lipsă de zeamă de carne, cu apa în care a fiert alt…
Read more »
Read more »
Sos de rosii
24 July 2010
Ingrediente: 500 g roşii unt proaspăt cât o nucă 1 linguriţă zahăr sare
1 frunză de ţelină Mod de preparare: Se spală câteva roşii frumoase, se
rup bucăţi şi se pun să fiarbă; se trec prin sită, se adaugă sarea,
zahărul, untul şi frunza de ţelină. Se lasă să mai fiarbă până se
îngroaşă…
Read more »
Read more »
Dovlecei umpluti cu ciuperci
24 July 2010
Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 1 felie de pâine 200 g ciuperci
(hribii ar fi ideali dacă îi ai) 2 cepe 1 lingură făină 4 roşii mari 5
linguri ulei verdeaţă sare piper Mod de preparare: Alegi dovleceii
tineri şi proaspeţi, îi cureţi de coajă, îi tai în două pe lung şi le
scoţi…
Read more »
Read more »
Mancare de fasole verde cu rosii
24 July 2010
Ingrediente: 1 kg fasole verde 4 cepe potrivite 500 g roşii verdeaţă
usturoi 1 pahar ulei Mod de preparare: Cureţi fasolea verde, o speli
şi o înăbuşi în ulei împreună cu ceapa tocată şi 1 pahar cu apă. Când
fasolea este aproape fiartă, adaugi roşiile curăţate de coajă şi tăiate
cuburi, apoi câţiva…
Read more »
Read more »
Mancare de mazare cu carnati
24 July 2010
Ingrediente: 1 kg mazăre verde 800-400 g cârnaţi afumaţi picanţi 1 măr
mai mare 2 ardei graşi roşii 1 ceapă 1 căpăţână de usturoi 600 ml lapte 2
linguri smântână 3 linguri făină 1 lingură rasă de zahăr oregano
tarhon condimente ulei sare după gust Mod de preparare: Cureţi
ceapa, usturoiul, ardeii…
Read more »
Read more »
Mazare cu rosii
24 July 2010
Ingrediente: 800 g mazare verde 200 ml ulei 1 legătură pătrunjel 2 cepe
3 linguri făină 5 roşii 1 legătură mărar zahăr sare piper Mod de
preparare: Cureţi mazărea, o speli bine şi o laşi să se scurgă. Tai
ceapa, o prăjeşti în ulei, adaugi mazărea şi apă cât s-o cuprindă, sare
şi…
Read more »
Read more »
Sufleu de cartofi noi cu şuncă
24 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi noi 5 linguri unt 1 lingură făină 100 ml
lapte 4 ouă 100 g şuncă presată 100 g caşcaval piper sare Mod de
preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi pui întregi să fiarbă în apă
clocotită cu sare. Când sunt gata, îi scurgi şi îi pasezi prin sită.…
Read more »
Read more »
Supă simplă de rosii cu taiţei
24 July 2010
Ingrediente: 2 cepe 2 morcovi 2 ardei 3 linguri ulei 10 roşii mari 150 g
tăieţei sare frunze de ţelină pătrunjel Mod de preparare: Cureţi
ceapa, morcovul şi ardeii, le speli şi le tai mărunt. Intr-o oală pui la
fiert uleiul cu 3 l de apă şi adaugi zarzavatul. Opăreşti roşiile, le
decojeşti…
Read more »
Read more »
Mancare de pui cu mărar si pătrunjel
24 July 2010
Ingrediente: 1 piept de pui 8 legături de mărar 3 cepe vechi 1
linguriţă făină 1 legătură pătrunjel Mod de preparare: Cureţi şi speli
carnea de pui, o tai cubuleţe pe care le pui să se rumenească în ulei.
Toci şi ceapa şi o adaugi peste pui în ulei, lăsându-le să se călească…
Read more »
Read more »
Supă de vară
24 July 2010
Ingrediente: 7-8 roşii coapte bine 1/2 ceşcuţă ulei 1 lingură făină 1
linguriţă zahăr sare pătrunjel verde Mod de preparare: Speli roşiile
şi le pui la fiert cu 1/2 l de apă. Când roşiile sunt fierte, le
strecori (dar păstrezi zeama în care au fiert), le decojeşti şi le treci
prin sită. Aureşti…
Read more »
Read more »
Ciorbă de dovlecei cu măsline
24 July 2010
Ingrediente: 3 dovlecei 150 g măsline 1 ceapă 1 morcov 1 ţelină 1
rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 1 ardei gras 2 ouă smantână leuştean
sare borş 2 linguri făină Mod de preparare: Toci ceapa şi morcovul, le
căleşti împreună cu făina, apoi stingi cu apă. Separat, pui la fiert în
apă cu…
Read more »
Read more »
Ciorbă de roşii cu hamsii si busuioc
24 July 2010
Ingrediente: 10 roşii mari coapte 200 g hamsii puţin orez 2-3 cepe 1-2
morcovi potriviţi 1 ardei gras 1 ardei iute 1 linguriţă condiment ulei
puţin busuioc Mod de preparare: Cureţi morcovii şi ceapa, dai morcovul
pe râzătoare şi toci ceapa. Cureţi ardeiul gras, îl tai cubuleţe, toci
şi ardeiul iute. Amesteci legumele,…
Read more »
Read more »
Budinca de stevie
23 July 2010
Ingrediente: 4 legături de stevie 2 linguri orez 2 ouă 1 lingură făină
150-200 ml lapte 1 linguriţă pesmet 1 lingură unt puţin caşcaval sare
piper Mod de preparare: Pui la foc o oală cu apă sărată şi când
clocoteşte pui ştevia bine spălată. Timp de 15 minute, cât fierbe
ştevia, alegi orezul,…
Read more »
Read more »
Mancare de ceapă şi carne de viţel
23 July 2010
Ingrediente: 500 g carne de viţel 7 legături ceapă verde 4-5 boabe de
piper 1-2 foi de dafin condimente ulei 1 lingură făină Mod de
preparare: Cureţi şi speli bine carnea, o tai bucăţi, o pui la fiert în
apă cu puţin condiment şi o laşi pe foc aproximativ 1 oră. Cureţi…
Read more »
Read more »
Ciorba de fasole grasa cu slanină afumată
23 July 2010
Ingrediente: 1/2 kg fasole grasă 1 bucată de slănină afumată lată de 2
degete 1 legătură de ceapă verde 1-2 linguri de ulei 2 linguri făină
4-5 linguri de iaurt 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar Mod
de preparare: Cureţi fasolea de capete şi o pui la fiert în apă
clocotită,…
Read more »
Read more »
Salata verde
23 July 2010
Ingrediente:
1 căpăţână mare de salată verde sau 2 mijlocii 3 linguri ulei 1 lingură
oţet sare piper muştar (facultativ) Mod de preparare: Se spală salata
în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se
desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de apă. Într-un
castron se pregăteşte un…
Read more »
Read more »
Ardei umpluti
23 July 2010
Ingrediente: 12 ardei graşi mijlocii 750 g carne macră 1 felie de pâine
1 ceapă 3 linguri orez 1 linguriţă mărar tocat sare 2 linguri
untură 1 lingură bulion 1 linguriţă făină 2 linguri smântână 1 ceaşcă
apă Mod de preparare: Se dă carnea şi o felie de pîine muiată şi…
Read more »
Read more »
Ciorba de verdeata
23 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş o farfurie adâncă plină cu verdeaţă 3
linguri orez 1 bucăţică zahăr sare un gălbenuş două linguri smântână
Mod de preparare: Se pun la fiert într-o oală cu apă frunze de lobodă,
frunze de sfeclă, cozi de ceapă verde, mărar, pătrunjel, după gust şi
leuştean, tăiate…
Read more »
Read more »
Ghiveci de crap
23 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1 kg 3 linguri ulei 1 ceapă 1 morcov 1 pătrunjel
ţelină 2 linguri bulion sau 4 roşii o mână de mazăre o mână de fasole
verde 5 boabe de piper sare Mod de preparare: Se curăţă peştele, se
taie în bucăţi, se dă sare şi se lasă…
Read more »
Read more »
Supa de piure de cartofi
23 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 750 g cartofi 1 ceapă 1 gălbenuş 1 lingură
smântână sare Mod de preparare: Se fierb într-o oală cu apă cartofii
curăţaţi şi tăiaţi bucăţele, cu ceapă şi sare. Se lasă să fiarbă
acoperit o jumătate de oră. Se încearcă dacă sunt fierţi. Se trec prin
sită cât sunt…
Read more »
Read more »
Ciorba de dovlecei
23 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă 3 dovlecei frumoşi 2
roşii verdeaţă sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână sau 1 lingură ulei şi 1
lingură făină Mod de preparare: Se pun la fiert într-o oală cu apă, o
ceapă tăiată mărunt, un morcov şi un pătrunjel întregi. Când
zarzavatul…
Read more »
Read more »
Sos de hrean
23 July 2010
Ingrediente: 1 gălbenuş 1 lingură smântână 1 lingură hrean ras 1
linguriţă oţet sare Mod de preparare: Se freacă gălbenuşul cu
smântâna. Se pune hreanul ras, puţină sare şi oţet după gust. Se ţine la
foc în alt vas cu apă fierbinte, fără să fiarbă, până se serveşte.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Placinta cu carne
23 July 2010
Ingrediente: 500 g carne 2-3 cepe 2-3 roşii 1 legătură pătrunjel verde 1
lingură orez 2 linguri untură aluat de plăcintă Mod de preparare: Tocăm
carnea şi o prăjim împreună cu ceapa tăiată mărunt. Amestecăm roşiile
tăiate, fără pieliţe şi fără seminţe, cu tocătură, pe foc. După ce
carnea s-a prăjit, adăugăm sare, piper,…
Read more »
Read more »
Supa deasa de mazare verde
23 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g mazăre boabe verde 1 salată verde o mână de
spanac unt proaspăt cât o nucă Mod de preparare: Într-o oală cu apâ se
fierb mazărea şi câteva frunze de spanac şi de salată, tăiate fin. Se
lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, trei sferturi de oră.…
Read more »
Read more »
Ciorba de perisoare
23 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă verdeaţă 3 roşii sare 1
gălbenuş 2 linguri smântână 500 g carne porc 1 felie de pâine 2 linguri
orez 1 ceapă 1 ou sare piper Mod de preparare: Se pune la fiert într-o
oală cu apă, un morcov, un pătrunjel, o ceapă,…
Read more »
Read more »
Ochiuri in tomate
23 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 6 roşii frumoase o lingură de unt proaspăt 6 feliuţe
mici de şuncă sare Mod de preparare: Se aleg pătlăgele roşii netede
şi destul de mari, ca să încapă în fiecare câte un ou. Se taie capacul,
Se golesc de miez, se pune în fiecare câte o bucăţică mică de…
Read more »
Read more »
Sos de marar cu smantana
23 July 2010
Ingrediente: 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri
smântână 1 lingură mărar tocat sare Mod de preparare: Se face un
rântaş alb din unt cu făină. Se stinge cu o ceaşcă de lapte sau cu zeamă
de carne. Se adaugă smântâna, mărarul tocat fin şi sare. Se ţine la…
Read more »
Read more »
Ciorba de fasole verde
23 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă 500 g fasole grasă
verdeaţă 1 ardei gras 3 roşii mijlocii sare Mod de preparare: Într-o
oală cu apă clocotită, se pun la fiert un morcov, un pătrunjel şi o
ceapă tăiată mărunt. Se adaugă fasolea tăiată în bucăţi, verdeaţă, cozi
de ceapă…