Retete de Paste:
Oua umplute cu pasta de peste
17 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 50 g unt 1 linguriţă pastă de peşte (anchois) câteva
frunze de salată verde Mod de preparare: Se fierb ouăle tari. După ce
s-au răcit, se curăţă şi se taie în lung. Se scoate cu grijă gălbenuşul
din albuş, fără ca albuşul să se rupă. Gălbenuşurile se pun într-un
castron…
Read more »
Read more »
Supa crema de mazare cu galuste de faina
17 July 2010
Ingrediente:
1 kg mazăre nouă sau 1 conservă de 800 g 2 cepe vechi 100 g margarina
(sau unt) 1 lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână 1 linguriţă
condiment Pentru găluşte ai nevoie de: 1 ou 100 g făină Mod de
preparare: Căleşti în unt ceapa tăiată mărunt, adaugi făina şi apoi…
Read more »
Read more »
Costite de miel cu ciuperci
16 July 2010
Ingrediente: 400 g de ciuperci de Paris proaspete zeama unei lămâi 16
cepe 5 căţei de usturoi 2 costiţe de miel, cu câte 6 oase fiecare (in
jur de 1,3 kg) ulei de măsline plante aromatice de Provence 1 pahar de
vin alb sec 4 crenguţe de rozmarin proaspăt sare piper Mod de…
Read more »
Read more »
Frigărui din carne macră si prune uscate
16 July 2010
Ingrediente: 12 prune uscate, fără sâmburi 20 cl de vin alb 1 file de
porc (carne macră) 4 cepe mijlocii 12 felii de şuncă afumată 8 frunze de
dafin 1 fir de ulei de măsline plante aromatice de Provence Mod de
preparare: Fierbeţi prunele la foc mic timp de 5 minute în vin…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu prune
16 July 2010
Ingrediente: 1 kg prune 100 g unt 7 linguri ulei 1 pahar mare iaurt 3
pahare făină 2 ouă 250 g zahăr 1 linguriţă bicarbonat stins cu zeamă de
lămâie 1 plic zahăr vanilat 1 esenţă de rom Mod de preparare: Freci
spumă untul cu zahărul, apoi adaugi treptat gălbenuşurile, uleiul şi
albuşurile…
Read more »
Read more »
Vinete umplute a la provencale
16 July 2010
Ingrediente: 2 vinete potrivite ca mărime ulei de măsline 200 g de
ciuperci de Paris (la conservă sau proaspete) 2 căţei de usturoi, tocaţi
1 lingură de mentă tocată 1 lingură de pătrunjel 60 g de măsline negre,
fără sâmburi şi tăiate în rondele subţiri 1 ou sare piper Mod de
preparare: Pentru…
Read more »
Read more »
Omletă andaluză
16 July 2010
Ingrediente: 5 roşii 3 cepe mari 2 ardei roşii 2 linguri şi 1/2 de ulei
de măsline 8 ouă întregi pătrunjel sare piper Mod de preparare:
Puneţi roşiile în apă clocotită timp de 40 de secunde, apoi treceţi-le
prin apă rece. Decojiţi-le, scoateţi seminţele şi tăiaţi pulpa în
bucăţele. Păstraţi în strecurătoare pentru…
Read more »
Read more »
Tortilla de legume cu salam chorizo
16 July 2010
Ingrediente: 1 ceapă 2 căţei de usturoi 1 ardei roşu 50 g mazăre (din
conservă) 4 tulpini de sparanghel în borcan 50 g ciuperci de Paris
tocate (la conservă) 200 g de jambon crud 100 g salam chorizo 1 miez de
anghinare 2 linguri de ulei de măsline 8 ouă proaspete mari 2 fire…
Read more »
Read more »
Parfe de caise
16 July 2010
Ingrediente: 2,5 kg caise, 1 şi 1/2 pahar zahăr, 3 ouă 1 lamaie 1/2
frisca Mod de preparare: Speli caisele, le cureţi de sâmburi şi coajă,
apoi le treci printr-o sită sau le pasezi foarte bine. Stropeşti
piureul obţinut cu zeamă de lămâie ca să-ş păstreze culoarea,
omogenizezi şi-l laşi deoparte. Separat, baţi…
Read more »
Read more »
Omletă cu vinete
16 July 2010
Ingrediente: o vânătă frumoasă 3 roşii medii 1/2 lingură de ulei de
măsline 1 ceapă tocată 6 ouă mari 200 g de brânză gruyere rasă sare
piper Mod de preparare: Tăiaţi vânătă în lamele groase de 2 cm.
Fierbeţi la abur timp de 30-35 de minute. Vinetele sunt fierte când sunt
foarte moi…
Read more »
Read more »
Piperadă bască
16 July 2010
Ingrediente: 4 ardei verzi dulci 2 cepe mari 4 căţei de usturoi 2
linguri de ulei de măsline 6 roşii medii bine coapte 6 ouă întregi un
vârf de cuţit de piper Cayenne 1 lingură de untură de gâscă 4 felii
groase de jambon crud sare piper Mod de preparare: Curăţaţi ardeii
verzi…
Read more »
Read more »
Frigărui la cuptor
16 July 2010
Ingrediente: 1 piept de pui 300 g cârnaţi mici 2 ardei 1 dovlecel 1
vânătă 3 roşii 4-5 ciuperci 1 ceapă 2 gogoşari sare piper ulei cimbru
muştar măghiran vin alb ţepuşe speciale Mod de preparare: Tai pieptul
de pui felii, apoi le baţi cu ciocanul de şniţele până se subţiază.
Cureţi ardeii…
Read more »
Read more »
Ficăţei de pasăre â la provencale
16 July 2010
Ingrediente: 4 căţei de usturoi 125 g pastă de roşii 1 pahar de vin alb
sec 1 lingură de untură de gâscă 600 g ficăţei de pasăre curăţaţi 1/2
linguriţă de plante aromatice de Provence 3 fire de pătrunjel sare piper
Mod de preparare: Decojiţi usturoiul şi tocaţi-l mărunt. Turnaţi
pasta de roşii…
Read more »
Read more »
File de vită pe pat de ceapă
16 July 2010
Ingrediente: 600 g haşme 2 linguri de untură de gâscă 4 bucăţi de carne
de 200 g fiecare pătrunjel cu frunza lată sare piper Mod de
preparare: Incălziţi cuptorul la 100°C (treapta 3/4). Decojiţi haşmele.
Tăiaţi-le în rondele subţiri. Intr-o tigaie mare, puneţi la topit untura
de gâscă şi căliţi în ea ceapa…
Read more »
Read more »
Plăcintă cu caş
15 July 2010
Inngrediente: 1/2 kg făină 25 g drojdie proaspătă 1 cană apă caldă sare
1/4 pachet margarină 1/2 kg caş 1 legătură mărar 4 ouă Mod de
preparare: Faci o maia din drojdie proaspătă, 1 lingură făină şi puţină
apă caldă şi o laşi să dospească 10 minute. 0 torni peste făină, pui 1…
Read more »
Read more »
Coaste de porc cu linte verde
15 July 2010
Ingrediente: 1 litru de supă degresată de pasăre 1 ceapă mare 1 lingură
de untură de gâscă 6 coaste de porc 150 g de bucăţele de slănină
afumată 500 g de linte verde 1 ceapă mică împunsă cu 3 cuişoare 1
legătură de verdeţuri sare piper Mod de preparare: Pregătiţi supa de
pasăre…
Read more »
Read more »
Crema cu piure de castane si frişcă
15 July 2010
Ingrediente: 1 kg castane comestibile 200 ml frişcă lichidă 100 g nuci 1
linguriţă scorţişoară 1 esenţă de rom 100 g zahăr Mod de preparare:
Pui castanele la fiert pentru o oră şi când sunt gata, le strecori, le
cureţi de coajă şi le storci puţin. Le pasezi, apoi adaugi zahărul
esenţa de…
Read more »
Read more »
Tocaniţă de rosii cu carne de pui
15 July 2010
Ingrediente: 1 piept de pui şi 2 copane 2 kg roşii 2 ardei graşi 2 cepe
potrivite 200 ml ulei pătrunjel sare piper foi de dafin după gust Mod
de preparare: Tai pieptul şi copanele de pui în bucăţi, le speli bine
şi le prăjeşti în uleiul încins bine. Când e gata, scoţi…
Read more »
Read more »
Antricot cu vin
15 July 2010
Ingrediente: 10 haşme 2 linguri de untură de gâscă 25 cl de vin roşu
taninos 2 bucăţi de antricot, de 400 g fiecare 1 legătură de pătrunjel
tocat sare piper Mod de preparare: Decojiţi şi tocaţi fin haşmele.
Puneţi-le într-o tigaie, să se înmoaie, la foc mic, într-o lingură de
untură de gâscă.…
Read more »
Read more »
Piept de pui cu parmezan si cimbru
15 July 2010
Ingrediente: 5 bucăţi de piept de pui (sau de curcan) 1 linguriţă de
praf de cimbru 3 linguri de ulei de măsline 2 căţei de usturoi striviţi
în mojar 1 iaurt 1 legătură de pătrunjel tocat 200 g de parmezan ras
sare piper Mod de preparare: Tăiaţi pieptul de pui în bucăţele de…
Read more »
Read more »
Musaca de vinete
15 July 2010
Ingrediente: 500 g carne tocată 3 vinete 3 cepe 5 ardei graşi 4 roşii
150 ml ulei 2 ouă 250 ml lapte sare 1 lingură făină piper 100 g brânză
Mod de preparare: Speli vinetele, le tai rondele şi le treci prin
făină, apoi le prăjeşti în ulei încins şi le pui pe…
Read more »
Read more »
Ciorbă de pui, legume si ciuperci
15 July 2010
Ingrediente: 1 pui 1 ceapă 3-4- roşii 1 morcov 1 păstârnac 1 gulioară
3-4 ciuperci 3 căţei de usturoi 1 linguriţă zahăr 1-2 linguri oţet 2-3
linguri smântână sare piper Mod de preparare: Cureţi ceapa, morcovul,
păstârnacul, gulia şi ciupercile, le tai pe toate mărurt, apoi speli
puiul şi-l porţionezi. Il cureţi foarte…
Read more »
Read more »
Piept de pasăre cu curry
15 July 2010
Ingrediente: 3 cepe 2 linguri de ulei de măsline 1 conservă de ciuperci
de Paris mărunţite (400 g) 4 bucăţi de piept de pui untură de gâscă
(sau, dacă nu aveţi, ulei de măsline) 1 lingură de praf de curry 25 cl
de smântână lichidă degresată sare piper Mod de preparare: Tocaţi
ceapa…
Read more »
Read more »
Plăcintă cu dovlecei si roşii
15 July 2010
Ingrediente: 250 g făină 150 ml apa calduta 10 g drojdie 70 g unt (sau
margarina) sare Pentru umplutură ai nevoie de: 3-4 roşii 2-3 dovlecei 1
felie cascaval 2 ouă 100 g smantana 1 lingură măghiran tocat, 1 lingură
cimbru sare Mod de preparare: Dizolvi drojdia cu apa călduţă şi o
laşi…
Read more »
Read more »
Andive gratinate cu jambon
15 July 2010
Ingrediente: 4 andive 8 felii de jambon ulei de măsline 30 cl de
smântână lichidă degresată 200 g de brânză gruyere rasă câteva fire de
pătrunjel (pentru decor) sare piper Mod de preparare: Tăiaţi baza
andivelor. Eliminaţi foile deteriorate. Puneţi-le într-un coşuleţ de
fiert la abur şi lăsaţi timp de 30 de minute.…
Read more »
Read more »
Vinete gratinate cu bucatele de slănină
15 July 2010
Ingrediente: 5 vinete mici ulei de măsline 4 cepe mari 100 g de
bucăţele de slănină, subţiri o cutie mică de pastă de roşii (140g) 150 g
de brânză gruyere rasă 2 bucăţi de mozzarella plante aromatice de
Provence sare piper Mod de preparare: Tăiaţi vinetele în felii subţiri
de 0,5 cm grosime.…
Read more »
Read more »
Tartă cu pere
15 July 2010
Ingrediente: 4 pere 200 g zahăr 150 g făină 3 ouă 2 linguri ulei, 50 ml
apă coaja de la o lămâie 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 pliculeţ de praf de
copt sare unt cât o nucă. Mod de preparare: Spargi şi separi ouăle,
iar albuşurile le baţi spumă tare. Fierbi zahărul cu…
Read more »
Read more »
Costiţe de viţel cu două feluri de ardei
15 July 2010
Ingrediente:
2 ardei verzi 2 ardei roşii 5 linguri de ulei de măsline 6 roşii bine
coapte 3 căţei de usturoi 3 haşme 1 pahar de vin roşu taninos 1
linguriţă de boia dulce 4 costiţe de viţel, a 200 g fiecare untură de
gâscă de dimensiunea unei nuci 3 fire de pătrunjel cu frunza…
Read more »
Read more »
Ciuperci umplute
15 July 2010
Ingrediente: 12 ciuperci de Paris mari 2 cepe tocate mărunt 2 linguri
de ulei de măsline 2 căţei de usturoi curăţaţi 50 g de şuncă din piept
de pasăre, crudă, tocată mărunt 100 g de piept de pui, tocat mărunt 5 cl
de supă degresată de pasăre 2 linguri de parmezan ras 2 linguri…
Read more »
Read more »
Colţunaşi cu vişine
15 July 2010
Ingrediente: 300 g făină 1 kg vişine 50 g unt 3 ouă 2 linguri smântână
125 ml apă sare 100 g zahăr pudră Mod de preparare: Speli vişinele, le
scoţi sâmburii şi le laşi să se scurgă bine într-o strecurătoare.
Frămânţi apoi bine un aluat (ca cel de tăieţei) din făină, ouă, apă…
Read more »
Read more »
Vinete crocante
15 July 2010
Ingrediente: 2 vinete mari ulei de măsline 8 felii de jambon de Parma
8-10 felii de caşcaval pentru sendvişuri plante aromatice de Provence
busuioc proaspăt sare piper Mod de preparare: Incălziţi cuptorul la
200° (treapta 6/7). Tăiaţi vinetele pe lungime, în felii de 1 cm
grosime. Lăsaţi-le la scurs timp de 30 de…
Read more »
Read more »
Carne de rată conservată cu mere
15 July 2010
Ingrediente: 1 pachet de carne de raţă, conţinând 4 pulpe 12 mere verzi
granny smith scorţişoară pătrunjel sare piper Mod de preparare:
Incălziţi, în prealabil, cuptorul la 80°C (treapta 2/3). Deschideţi
pachetul cu carne de raţă. Scoateţi 5 linguri de grăsime. Puneţi carnea
conservată pe foc şi aşteptaţi ca grăsimea să se topească de…
Pui cu sirop de anason si fenicul
14 July 2010
Ingrediente:
1 pui de casă de 1,5 kg, gata curăţat 15 căţei de usturoi curăţaţi de
coajă ulei de măsline 1/2 pahar de sirop de anason (pastis) 1 vârf de
cuţit de piper Cayenne 1 linguriţă de plante aromatice de Provence 200 g
de măsline negre, fără sâmburi 4 bulbi de fenicul untură de gâscă…
Read more »
Read more »
Pui muntenesc
14 July 2010
Ingrediente: 1 pui de circa 1 kg 1-2 dovlecei 1 vânătă 1-2 cepe 4-5
cartofi 2 ardei graşi (unul roşu şi altul verde) 3 roşii 2-3 căţei de
usturoi sare piper pătrunjel 150 ml ulei Mod de preparare: Cureţi şi
speli foarte bine puiul, îl tai şi-l pui să se înăbuşească în ulei.…
Read more »
Read more »
Ficăţei de pasăre cu ghimbir si coriandru
14 July 2010
Ingrediente: 3 cepe 1 bucată de 2-3 cm de ghimbir proaspăt crenguţe de
coriandru proaspăt, sfărâmate 2 linguri de ulei de măsline 500 g ficăţei
de pasăre sare piper Mod de preparare: Tocaţi ceapa. Curăţaţi
ghimbirul şi răzuiţi-l. Sârâmaţi crenguţele de coriandru proaspăt.
Căliţi ceapa la foc mic, într-o tigaie cu ulei de…
Read more »
Read more »
Pui cu mere si cidru
14 July 2010
Ingrediente: 1 pui de casă 4 vârfuri de cuţit de piper Cayenne 1 kg de
mere (granny smith sau golden) 1 lingură mare cu untură de gâscă (sau de
raţă) 1 linguriţă de scorţişoară 50 cl de cidru 1 cub de concentrat de
pasăre, degresat 25 cl de smântână degresată (sau smântână de soia)…
Read more »
Read more »
Foie gras cu struguri la tigaie
14 July 2010
Ingrediente: 600 g de struguri albi cu bob mare (soi muscat) 4 bucăţi
de escalop de foie gras, crude, în jur de 120 g 1 lingură de oţet
balsamic 15 cl de vin Pineau des Charentes sare de Guerande piper
măcinat Mod de preparare: Spălaţi strugurii. Curăţaţi trei sferturi
din ei, a/ând grijă…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu rubarbă si bezea
14 July 2010
Ingrediente: 4-5 tije de rubarbă 300 g făină 100 g unt 350 g zahăr
pudră 3 ouă 150 ml lapte 1 linguriţă amoniac sau bicarbonat 1 linguriţă
coajă rasă de lămâie Mod de preparare: Freci untul cu 150 g zahăr şi
cu cele 3 gălbenuşuri până obţii o cremă omogenă. Dizolvi apoi
amoniacul…
Read more »
Read more »
Frigărui cu două feluri de peşte
14 July 2010
Ingrediente: 400 g de file de ton 400 g de file de somon 1 ardei verde 1
dovlecel 12 roşii cherry zeama unei lămâi plante aromatice de Provence
ulei de măsline sare piper Mod de preparare: Tamponaţi fileurile de
peşte cu hârtie absorbantă. Tăiaţi în bucăţi groase de 3-4 cm. Tăiaţi
ardeiul în…
Read more »
Read more »
Mihalţ cu spanac
14 July 2010
Ingrediente: 500 g de spanac 2 trunchiuri de mihalţ de 600 g fiecare
zeama unei lămâi puţină untură de gâscă 10 cl de vin alb 2 linguriţe de
piper verde în saramură 15 cl smântână lichidă degresată 1 lingură de
ulei de măsline 2, 3 vârfuri de cuţit de nucşoară sare piper Mod…
Read more »
Read more »
Supă cremă de dovlecei
14 July 2010
Ingrediente: 4 cartofi 4 roşii 4 dovlecei 200 g smântână 50 g unt sare
piper pătrunjel Mod de preparare: Cureţi cartofii, roşiile şi
dovleceii de coajă, apoi le pui la fiert pe toate cu apă cât să le
acopere şi puţină sare. Când s-au înmuiat bine, le scoţi şi le pasezi cu
furculiţa…
Read more »
Read more »
Conopidă cu smantană si caş
14 July 2010
Ingrediente: 1 kg conopidă 40 g unt 2 ouă 200 g smântână 60 g caş sare
piper Mod de preparare: Desfaci conopida în bucheţele, o speli bine şi
o fierbi în apă cu sare până se înmoaie puţin. O strecori şi o laşi să
se scurgă bine. Ungi apoi un vas termorezistent sau…
Read more »
Read more »
Vinete cu masline
14 July 2010
Ingrediente: 4-5 vinete potrivite 150 g măsline 3/4 pahar ulei 4 cepe 2
linguri făină 1/2 linguriţă zahăr 1/2 kg roşii mărar şi pătrunjel ulei
sare condimente Mod de preparare: Speli vinetele, le tai felii
potrivite, le sărezi şi le laşi să stea jumătate de oră în apă rece.
Presezi apoi feliile de…
Read more »
Read more »
Plăcinte cu branză dulce
14 July 2010
Ingrediente: 1 kg făină 150 g zahăr 3 ouă 600-700 ml lapte 40 g drojdie
proaspătă 1 lingură sare 100 g margarină Pentru umplutură: 1,5 kg
brânză dulce de vacă 200-300 g zahăr 8 ouă 2-3 linguri griş Mod de
preparare: Pentru aluat: Dizolvi drojdia în puţin lapte cald cu o
lingură de…
Read more »
Read more »
Sarmale din pulpe de pui in foi de viţă
14 July 2010
Ingrediente: 5-6 pulpe de pui 5-6 cepe 1 cană de orez piper sare cimbru
1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 3-4 roşii 2 ouă sare foi de
viţă-de-vie proaspete ulei Mod de preparare: Dezosezi pulpele fără să
înlături grăsimea şi dai carnea prin maşina de tocat. Pui apoi în
compoziţie ceapa tăiată mărunt,…
Read more »
Read more »
Salată de dovlecei cu sos de iaurt
14 July 2010
Ingrediente:
3 dovlecei 1 legătură mărar 100 g iaurt sare sau 1 linguriţă chimen Mod
de preparare: Speli dovleceii, îi cureţi de coajă şi îi tai felii. Pui
apoi la fiert 1 l de apă cu un praf de sare şi când clocoteşte, adaugi
feliile de dovlecei şi-i laşi pe foc 15 minute. In acest…
Read more »
Read more »
Ciorbă de legume cu pui
14 July 2010
Ingrediente: 1 pui 1 dovlecel 1 morcov 4-5 cartofi 1 fir de ceapă verde
2 linguri ulei sare după gust 500 ml suc de roşii mărar pătrunjel
frunze de ţelină şi leuştean Mod de preparare: Cureţi, speli şi
tranşezi puiul, apoi îl pui la fiert cu legumele curăţate şi tăiate,
adaugi sare după…
Read more »
Read more »
Omletă cu branză de oi, usturoi si carnaciori
14 July 2010
Baţi bine 4 ouă şi adaugi brânza (după preferinţă mai multă sau mai
puţină) şi 3 căţei de usturoi tăiaţi bucăţele. Baţi bine, apoi adaug 2
câmăciori tăiaţi felii. Compoziţia o pui apoi într-o tigaie cu 4 linguri
de ulei încins şi o laşi să se rumenească pe ambele părţi. Poftă
bună!
Read more »
Read more »
Melcişori cu porumb si şuncă
14 July 2010
Ingrediente: 500 g paste (sub formă de melcişori) 200 g şuncă afumată
(sau parizer) 200 g caşcaval ras 4 linguri ulei 1 ceapă 5 fire sau căţei
de usturoi pătrunjel tocat 1 porumb fiert sau porumb de la conservă
Mod de preparare: Fierbi melcişorii în apă cu sare. Căleşti ceapa şi
usturoiul tocate,…
Read more »
Read more »
Chifteluţe de peşte cu sos de roşii
14 July 2010
Ingrediente: 1 kg peşte 2 cepe 1 ardei iute 2 ouă 1 cartof 3 legături
mărar 1 ardei gras 2 legături pătrunjel sare piper ulei 1 ceaşcă făină
Mod de preparare: Cepele, cartoful, ardeiul gras şi cel iute le speli,
le cureţi şi le tai mărunt. Cureţi peştele de oase, îl speli, apoi…
Read more »
Read more »
Peşte pane picant
14 July 2010
Ingrediente: 1 kg şprot proaspăt sau congelat 3 ouă 2 căni făină 1 l
apă minerală 1 linguriţă sare piper măcinat 1/2 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă cimbru măcinat Mod de preparare: Din ouă, făină şi apă
minerală faci un aluat de clătite potrivit de gros (ca o smântână) în
care pui sare,…
Read more »
Read more »
Orez dulce
14 July 2010
Alegi 1 cană orez, il speli şi îl pui la fiert cu 3 căni de apă. Când
orezul este aproape fiert, adaugi zahăr după gust, 5-6 cuburi de rahat
tăiat bucăţele, stafide şi coajă rasă de lămâie. Amesteci şi laşi să mai
fiarbă acoperit încă 5 minute. Poftă bună!
Read more »
Read more »
Ton cu roşii şi masline
14 July 2010
Ingrediente: 500 g de roşii 100 g de măsline negre fără sâmburi 1 ardei
verde tăiat cubuleţe 3 căţei de usturoi 4 haşme 4 linguri de ulei de
măsline 10 cl vin roşu 1 legătură de oregano 4 felii de file de ton a
câte 150 g zeama unei lămâi 3 fire de pătrunjel…
Read more »
Read more »
Saramură cu macrou
14 July 2010
Ingrediente: 1 kg macrou 1/4 kg roşii decojite 1 ardei iute 1 căpăţână
usturoi 1 legătură pătrunjel piper sare condimente Mod de preparare:
Peştele îl frigi la grătar, apoi îl aşezi într-un castron mai mare.
Usturoiul îl pregăteşti ca pentru mujdei, adică îl pisezi, iar ardeiul
îl tai rondele. Peste peşte vei pune:…
Read more »
Read more »
Crochete de cartofi cu carne de vită
14 July 2010
Ingrediente: 100 g carne vită 2-3 cartofi 1 ou 1 albuş 100 g caşcaval
ras 250 g ulei sare pătrunjel piper Mod de preparare: Cureţi cartofii,
îi pui pe foc într-o oală cu apă şi după ce au fiert, faci un piure
obişnuit. Pui la fiert şi carnea de vită şi când e…
Read more »
Read more »
Cuib de roşii pe ochiuri romaneşti
13 July 2010
Ingrediente:
4 roşii 4 ouă 3-4 fire pătrunjel 1 linguriţă unt Mod de preparare:
Speli roşiile, le tai câte un căpăcel, le scoţi miezul şi le laşi să se
scurgă pe o farfurie pentru 5 minute. Le aşezi apoi într-un vas
termorezistent sau o cratiţă, spargi în fiecare, roşie câte un ou şi…
Read more »
Read more »
Vişine conservate
13 July 2010
Ingrediente: 5 kg vişine 1 kg zahăr 2-3 aspirine pentru fiecare kg de
vişine Mod de preparare: Speli vişinele, le laşi să se scurgă şi le
scoţi sâmburii. Le pui într-un vas şi peste ele presari zahărul şi
aspirinele pisate. Amesteci uşor din când în când cu o lingură de lemn
(specială pentru…
Read more »
Read more »
Ciorbă de legume cu carne
13 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne de porc cu os (sau de vită) 3 cepe 3 morcovi 1
păstârnac 1 varză mică 3-4 cartofi 1 legătură pătrunjel verde 1 legătură
mărar 1 legătură leuştean 1 mână de mazăre 1 mână de fasole verde 1
ardei sare 1 lingură muştar 2-3 linguri smântână 2 linguri bulion 2…
Read more »
Read more »
Săraţele din cartofi cu chimen
13 July 2010
Ingrediente: 400 g cartofi 400 g margarină 400 g făină sare 2-3
albuşuri chimen Mod de preparare: Fierbi cartofii în coajă, apoi îi
cureţi şi îi treci prin maşina de tocat. Amesteci apoi piureul obţinut
cu margarina, făina şi sarea. Pe o planşetă presărată cu făină, formezi
batoane lungi şi subţiri pe care…
Read more »
Read more »
Tarte sărate
13 July 2010
Ingrediente: Aluat tarte: 300 g brânză de vaci 1 pachet margarină 250 g
făină 1 praf de sare Pentru umplutură: 200 g parizer 200 g caşcaval 1
cutie ciuperci 3 ouă pastă de roşii Mod preparare aluat: Intr-un
castron freci bine brânza de vaci, apoi o amesteci cu margarina, făina
şi sarea. Obţii…
Read more »
Read more »
File de somon în hârtie de copt
13 July 2010
Ingrediente: 4 mieji de praz 4 haşme ulei de măsline 4 fileuri de somon
4 crenguţe de mărar zeama a două lămâi verzi sare Mod de preparare:
Spălaţi şi decojiţi miezul de praz. Tăiaţi-l în bucăţi groase cam de 5
cm. Tăiaţi-le lamele şi apoi, din nou, în fâşii înguste. Decojiţi cepele
şi…
Read more »
Read more »
Pateu din branză
12 July 2010
Ingrediente: 150 g telemea de vacă 1 linguriţă unt 2 ouă 1 linguriţă
chimen Mod de preparare: Pui telemeaua în apă rece pentru 30 de minute
ca să se desăreze. După aceea, o strecori, o presezi, să se scurgă
toată zeama şi o dai pe răzătoarea cu ochiuri mari. Separi albuşurile,
le baţi…
Read more »
Read more »
Vişine conservate pentru prăjituri
12 July 2010
La 6 kg vişine spălate, fără codiţe şi fără sâmburi, vei pune 2 kg
zahăr şi 6 pastile de aspirină pisate sau 2 plicuri conservant. Amesteci
timp de 3 zile consecutiv, ori de câte ori ai ocazia să treci pe lângă
vas. Nu le fierbi! După 3 zile aşezi vişinele cu spumiera în borcane…
Salată de bob cu ouă
12 July 2010
Ingrediente: 400 g bob (păstăi) 3-4 castraveţi 3-4 roşii 1 salată verde
5 ouă 4 linguri ulei 2 linguri zeamă de lămâie sau oţet 1 legătură
mărar verde sare după gust Mod de preparare: Cureţi păstăile verzi de
bob, le speli în mai multe ape şi le pui la fiert în apă clocotită…
Read more »
Read more »
Salată de pui cu legume si masline
12 July 2010
Ingrediente: 1 piept de pui 100 g măsline 3 roşii 3 fire de ceapă
verde 1 salată verde 2 cartofi 2 linguri muştar 3-4 căţei de usturoi
ulei piper sare Mod de preparare: Pui la fiert pieptul de pui, iar
separat fierbi cartofii în coajă. Când a fiert carnea de pui, o tai…
Read more »
Read more »
Ciorbă de agrişe
12 July 2010
Ingrediente: 1/4 kg agrişe o bucată de carne sau oase afumate 1 ceapă 2
linguri orez 1 gălbenuş 150 g smântână pătrunjel sare Mod de
preparare: Carnea (sau oasele) le speli şi le pui la fiert’în apă rece o
dată cu ceapa tocată mărunt. Când carnea este fiartă, adaugi orezul şi
agrişele întregi…
Read more »
Read more »
Biban cu fenicul
12 July 2010
Ingrediente:
3 roşii mari 2 haşme 3 căţei de usturoi 3 linguri de ulei de măsline 15
cl de vin alb 1 linguriţă de seminţe de fenicul 4 tulpini de fenicul 1
biban mare (eviscerat) de cel puţin 1,5 kg, sau doi de 800 g sare piper
Mod de preparare: Lăsaţi roşiile în apă clocotită…
Read more »
Read more »
Supă cu carne de raţă si varză
12 July 2010
Ingrediente: pulpele şi aripile de la o raţă 3 cartofi 2-3 morcovi 2-3
cepe condiment 1/4 varză Mod de preparare: Cureţi cartofii, morcovii
şi ceapa, tai cartofii şi morcovii cubuleţe şi o ceapă o laşi întreagă,
iar restul o tai mărunt. Speli şi varza şi o tai mărunt (nu o dai pe…
Read more »
Read more »
Mancare rece de bureţi
12 July 2010
Ingrediente: 1/2 kg bureţi 2-3 cepe 2 roşii 1 legătură de pătrunjel
sare şi piper Mod de preparare: Treci bureţii bine spălaţi prin maşina
de tocat şi împreună cu ceapa tăiată mărunt îi pui într-o cratiţă cu
puţin ulei să se înăbuşe foarte bine. Lăsându-şi zeama nu e nevoie să
pui apă. Laşi…
Read more »
Read more »
Vinete pane umplute cu branză
12 July 2010
Ingrediente: 2 vinete 200 g branză topită 2-3 ouă 150 g pesmet 50 ml
ulei sare Mod de preparare: Speli bine vinetele, le tai felii de 1 cm,
le presari cu sare si le lasi intr-o strecurătoare ca sa-si lase bine
zeama. Le lasi astfel o ora, cupa care le calesti in mai…
Read more »
Read more »
Cartofi noi cu orez la cuptor
12 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi noi 2 pahare orez 6 pahare apă 1 cub
condiment concentrat de legume 3 cepe verzi 1 legătură mărar piper sare 1
pahar ulei Mod de preparare: Cureţi ceapa şi cartofii, tai ceapa
mărunt şi cartofii felii, apoi speli bine orezul în câteva ape. Căleşti
ceapa în ulei încins,…
Read more »
Read more »
Rosii umplute cu pastă de griş şi măsline
12 July 2010
Ingrediente: 8 roşii 250 g griş 500 ml supă (din concentrat de legume) 1
ceapă 1 căţel de usturoi 2 linguri ulei sare piper 100 g măsline negre 1
legătură pătrunjel Mod de preparare: Prepari o supă din 500 ml apă şi
2 cuburi de condiment. Pui grisul într-un castronel, apoi torni supa…
Read more »
Read more »
Cartofi cu branză si pipote de pui
12 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1/2 kg pipote 800 ml lapte 100 g telemea de
vacă 2 morcovi 300 ml smântână 100 g magarină sare piper 1 legătură
mărar 2 cuburi condimente de pui 1 căpăţână usturoi Mod de preparare:
Fierbi laptele şi când e gata îl laşi să se răcească. Cureţi apoi
cartofii,…
Read more »
Read more »
Păstrăv cu vin alb
12 July 2010
Ingrediente: 4 păstrăvi evisceraţi, de cel puţin 250 g fiecare 4
crenguţe de rozmarin proaspăt 300 g ciuperci de Paris 2 lămâi 3 căţei de
usturoi 2 fire de praz 2 linguri de ulei de măsline 20 cl de vin alb
sec sare piper Mod de preparare: Săraţi şi piperaţi păstrăvii. Punei
o…
Read more »
Read more »
Coşuleţe de cartofi
12 July 2010
Ingrediente: 4 cartofi 2 strecurători de aceeaşi dimensiune 1 l ulei
pentru prăjit Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi treci prin
răzătoarea cu ochiuri mari. Pe un prosop de bucătărie pui cartofii
răzuiţi, astfel încât să se absoarbă tot sucul. La nevoie îi mai poţi
presa. Apoi vei pune cartofii în sita…
Read more »
Read more »
Morun cu broccoli
12 July 2010
Ingrediente: 800 g broccoli 3 haşme 5 linguri de ulei de măsline 4 fire
de pătrunjel cu frunza lată 15 cl smântână degresată 4 ouă întregi 2
vârfuri de cuţit nucşoară rasă 15 cl de supă de legume 15 cl de vin alb 1
lingură de cimbru tocat 4 bucăţi de morun, de câte…
Read more »
Read more »
Salată de fructe delicioasă
12 July 2010
Ingrediente: 4 mere 4 pere 2 portocale 200 g ananas din compot 8 nuci
mărunţite vişine caise prune din compot sau proaspete 2 banane 100 g
stafide 1 esenţa de vanilie 2-3 linguri zahăr 100 g frişcă bătută Mod
de preparare: Cureţi portocalele, merele, perele de coajă şi cotor şi le
tai cubuleţe.…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu foi de napolitane si cremă de cacao
12 July 2010
Ingrediente: 1 pachet foi de napolitană 300 g zahăr 3 ouă 400 g
margarină (sau unt) 3 linguri cacao 2 plicuri zahăr vanilat 1 lingură
nucă de cocos 2 plicuri ness Mod de preparare: Amesteci cu o lingură
de lemn, pe baie de aburi, la foc mic ouăle cu zahărul, vanilia, cacaua
şi…
Read more »
Read more »
Mancare de cartofi cu găluşte de faină
12 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 2 ouă făină sare pătrunjel şi mărar 1
lingură boia ulei Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă şi îi
tai bucăţi potrivite (eu îi tai întâi pe jumătate, apoi bucăţi). Ceapa o
cureţi, o tai bucăţele, o pui la călit în ulei cu puţină apă, iar…
Read more »
Read more »
Cremă cu căpşune
12 July 2010
Ingrediente: 300 ml frişca lichidă 1/2 kg căpşune 1 plic zahăr vanilat
Mod de preparare: Baţi frişca până se întăreşte, apoi o dai la frigider
pentru 15-20 de minute. între timp, speli căpşunele, le cureţi de
codiţe, opreşti câteva pentru decor, iar pe celelalte le pasezi. Le
adaugi în frişca bătută, presari şi…
Read more »
Read more »
File de ton cu roşii
12 July 2010
Ingrediente: 1 kg de roşii bine coapte 3 cepe 4 linguri de ulei de
măsline 1 lingură de pastă de roşii 10 cl de vin alb 1/2 linguriţă de
ghimbir măcinat 1 vârf de cuţit praf de şofran două vârfuri de cuţit
piper Cayenne 150 g de măsline negre tăiate 4 bucăţi de file…
Read more »
Read more »
Creier cu sos de rosii
12 July 2010
Ingrediente: creier fiert sos de roşii Mod de preparare: Tăiem creierul
în felii mai grosuţe şi servim cald cu sos de roşii. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Mancare de conopidă cu ou
12 July 2010
Ingediente: 1 kg conopidă 4 ouă 3 linguri margarină 4 linguri făină 100
g smântână 3 linguri muştar 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de
preparare: Speli bine conopida, o desfaci în bucheţele şi o pui la fiert
în 3 l de apă cu puţină sare pentru aproximativ 15 minute. Separat,
pui la…
Read more »
Read more »
Mihalţ cu ciuperci şi cu vin roşu
11 July 2010
Ingrediente: 400 g ciuperci de Paris 5 haşme 3 linguri de grăsime de
gâscă 25 cl de vin roşu taninos 1 lingură de tarhon tocat fin 1 kg de
mihalţ 1 legătură de hasmaţuchi sare piper Mod de preparare:
Indepărtaţi părţile cu pământ ale ciupercilor înainte de a le spăla.
Tocaţi-le cu un…
Read more »
Read more »
Doradă andaluză
11 July 2010
Ingrediente: 4 dorade de 600 g fiecare sau o doradă de 2,5 kg 20 cl + 2
linguri de ulei de măsline 2 linguri de praf de usturoi 4 linguri de
plante aromatice de Provence 12 căţei de usturoi 2 lămâi sare piper
Mod de preparare: Incălziţi cuptorul la 200° (treapta 6/7). Aşezaţi…
Read more »
Read more »
Şniţele din carne de viţel
11 July 2010
Ingrediente: 400 g carne de viţel 2 ouă 4 linguri lapte 60 ml ulei sare
Mod de preparare: Speli carnea de viţel, o tai felii pe care le baţi
bine cu ciocanul de şniţele şi le laşi deoparte până pregăteşti
compoziţia de ouă. Baţi albuşurile spumă, subţiezi gălbenuşurile cu
laptele, apoi le amesteci…
Read more »
Read more »
Tartar de somon cu brânză proaspătă de capră
11 July 2010
Ingrediente: 7-8 linguri de ulei de măsline zeamă de la două lămâi 1/2
legătură de mărar 1/2 legătură de arpagic 600 g de file de somon extra
200 g brânză proaspătă de capră 400 g de lăptucă sare piper Mod de
preparare: Amestecaţi 5 linguri de ulei de măsline, zeama de lămâie,
jumătate…
Read more »
Read more »
File de somon cu cremă de măsline
11 July 2010
Ingrediente: 3 linguri de ulei de măsline 4 fileuri de somon proaspăt,
de 200 g fiecare, cu piele 200 g de măsline negre 3 haşme mărunţite 15
cl de smântână de soia (sau smântână degresată) sare piper Mod de
preparare: Intr-o tigaie antiaderentă, turnaţi 2 linguri de ulei de
măsline, prăjiţi la foc…
Read more »
Read more »
Salată de macrou cu ceapa
11 July 2010
Ingrediente:
3 conserve de macrou în ulei 2 cepe roşii sare piper măsline Mod de
preparare: Tai ceapa peştişori şi o freci cu sare. O laşi aşa preţ de 10
minute şi apoi o presezi bine ca să-i dispară sucul iute. Scurgi
peştele de uleiul în care a stat în conservă, îl mămnţeşti cu…
Read more »
Read more »
Peşte cu legume la cuptor
11 July 2010
Ingrediente: 1 kg peşte (de orice fel) 1,5 kg cartofi 100 ml ulei 1
legătură mărar 4 cepe 2 ardei graşi 1 lingură condimente sare piper 1
lămâie Mod de preparare: Cureţi şi speli peştele, apoi îl presari cu
sare, piper şi condiment. Cartofii îi cureţi de coajă, îi speli şi îi
tai…
Read more »
Read more »
Salată de ton, paste si porumb
11 July 2010
Ingrediente: 4 conserve mici de ton în ulei 1 cutie de porumb 250 g
paste (spirale, fundiţe etc.) pentru decor: 1 roşie câteva măsline
Mod de preparare: Pui la fiert într-o oală de 3 l apă rece şi sare şi
când apa a dat în clocot răstorni pastele. Dai focul mic şi în…
Read more »
Read more »
Chiftelute vegetariene
11 July 2010
Ingredinete: 300 g brânză dulce de vacă 1 fir ceapă verde 1 ou 1 morcov
mare 2-3 linguri pesmet 100 g nuci 1 legătură pătrunjel 1 legătură
mărar sare Mod de preparare: Pui brânza într-un castron, o frămânţi şi
o laşi deoparte. Cureţi şi speli apoi ceapa şi morcovul, toci ceapa,
dai morcovul…
Read more »
Read more »
Salată de ton cu iaurt
11 July 2010
Ingrediente: Pentru salată: 1 salată verde 4 ouă 3 roşii 1 cutie ton 1
cutie porumb dulce Pentru sos ai nevoie de: 200 g iaurt 1 legătură ceapă
1 linguriţă muştar 2-3 căţei de usturoi 1 legătură mărar sare piper
Mod de preparare: Pui ouăle la fiert, apoi speli roşiile şi salata
verde,…
Read more »
Read more »
Friptura de porc cu ghimbir proaspat (video)
11 July 2010
Oţet de mere cu miere
11 July 2010
Din coaja de mere şi cotoare faci oţet de mere cu miere de albine
astfel: pui resturile într-un borcan mai mare şi adaugi 20-30 g drojdie
de bere proaspătă, 1 lămâie, 1 pahar de miere şi apă până umpli vasul.
Laşi să fermenteze 2-3 săptămâni, amestecând mereu, apoi îl tragi în alt
borcan, mai…
Read more »
Read more »
Salata de branzeturi si piept de pui
11 July 2010
Ingrediente: 2 roşii 2 morcovi 1 castravete 1 ardei 100 g măsline 2
ouă fierte tari 1 piept de pui 100 g caşcaval sau brânză de vaci 1
lămâie sare Mod de preparare: Pui la fiert ouăle, iar separat pieptul
de pui. Speli apoi toate legumele, tai morcovii rondele şi îi pui la…
Read more »
Read more »
Salata de conopidă cu ou
11 July 2010
Ingrediente: 1 conopidă (1 kg) 2 ouă 2 roşii 50 ml ulei 50 ml oţet sare
piper măcinat 1 legătură mărar Mod de preparare: Desfaci conopida în
bucheţele, pe care le speli şi le pui la fiert în apă cu sare. Separat,
fierbi ouăle şi când sunt gata, le cureţi şi le tai…
Read more »
Read more »
Creier pane
11 July 2010
Ingrediente: 1 creier mare fiert făină 2 ouă 3-4 linguri pesmet
grăsime pentru prăjit Mod de preparare: Tăiem creierul fiert rece, în
lungime, în felii de o jumătate de deget. Batem într-o farfurie două ouă
întregi, cu puţină sare. Muiem feliile de creier în făină, în ou bătut,
apoi în pesmet, în torcîndu-le pe…
Read more »
Read more »
Ardei umpluti
10 July 2010
Ingrediente: 30 ardei 750 g roşii putin zahăr 1 lingură grăsime sare
piper Tocătură : 400 g carne 100 g grăsime de la rinichi sare piper 3-4
linguri orez 2 cepe 50-60 g slănină afumată (facultativ) 1 legătură
pătrunjel 1 legătură mărar miez de pîine cozi de ceapă verde 75 g orez
Mod de…
Read more »
Read more »
Rinichi de vaca inabusiti
10 July 2010
Ingrediente: 500 g rinichi 100 g unt sau untură 1 ceapă smîntînă Mod de
preparare: Spălăm rinichiul de vacă, îl opărim în apă clocotită,
lăsîndu-1 să dea două-trei clocote, pentru a se albi şi pentru ca să
dispară mirosul specific. După aceea îl spălăm bine în apă rece, îl
tăiem în felii şi îl…
Read more »
Read more »
Ficat de vitel prajit
10 July 2010
Ingrediente: 750 g ficat 2-3 linguri făină grăsime pentru prăjit sare
Mod de preparare: Scoatem vinele ficatului: tăiem felii groase de 1 cm
şi chiar mai subţiri. Dăm ficatul prin făină şi îl prăjim la un foc viu,
în unt sau untură. Cînd este gata, îl sărăm şi îl servim îndată la
masă, cu…
Read more »
Read more »
Limba cu masline si patrunjel
10 July 2010
Ingrediente: limbă de 1,5 kg 200 g măsline 2 cepe 100 g arpagic 1 foaie
dafin 3-4 boabe de ienibahar 6 boabe piper 2-3 roşii 2 pahare mari vin 1
lingura făină lămîie mărar şi pătrunjel. Mod de preparare: Ţinem limba
de vacă două zile : prima zi fără nimic, a doua zi o…
Read more »
Read more »
Bors de fasole uscata
10 July 2010
Ingrediente: 300 g fasolc boabe 2 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1
pătrunjel 1 păstîrnac 2 cepc sare 1-2 linguri bulion de roşii leuştean
cimbru 2-3 linguri ulei Mod de preparare: Alegem fasolea şi o muiem din
ajun. A doua zi o punem la fiert şi după ce dă în cîteva clocote,…
Read more »
Read more »
Ciorba de potroace
10 July 2010
Ingrediente: măruntaie şi bucăţele de carne de pasăre 1 1 apă 1 1 zeamă
de varză acră zarzavat de supă 2 cepe 25 g orez sare ardei verde mic
leuştean 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Turnăm într-o oală zeamă de
varză îndoită cu apă. Cînd dă în fiert, adăugăm măruntaiele şi
bucăţelele de pasăre,…
Read more »
Read more »
Sufleu de creier
10 July 2010
Ingrediente: 3 creieri fierti 5 ouă unt sare piper Pentru sos alb : 1
1′/s lingură unt 2 linguri făină 2 ceşti lapte. Mod de preparare:
Fierbem jumătate de creier şi, cînd s-a răcit, îl tăiem în cuburi mici.
Intr-un vas de sufleu punem jumătate din creierul tăiat în cuburi şi o
bucăţică de…
Read more »
Read more »
Salată cu macrou afumat si porumb
10 July 2010
Ingrediente: 1 macrou afumat 1 cutie porumb dulce 5-6 cartofi 2-3 roşii
2 ardei graşi 2 ouă 2-3 fire de ceapă verde 1 lingură smântână 1/2
lămâie ulei sare Mod de preparare: Speli cartofii şi-i pui la fiert cu
tot cu coajă în apă cu sare, iar separat fierbi un ou. Desfaci macroul…
Read more »
Read more »
Gem de piersici
10 July 2010
Ingrediente: 1 kg piersici 1 kg zahăr 1 linguriţă sare de lămâie 1 plic
Gelfix clasic Mod de preparare: Speli piersicile şi le cureţi de
coajă şi de sâmburi, după care le tai în bucăţi mici. Apoi le amesteci
cu sarea de lămâie şi conţinutul plicului Gelfix pe care înainte l-ai
amestecat cu…
Read more »
Read more »
Bors de perisoare
10 July 2010
Ingrediente: 1 1 apă 1 1 borş un os cu măduvă sau cu sită 1 morcov 1
pătrunjel 1 păstîrnac 1 ceapă sare leuştean 2 gălbenuşuri 2 linguri
smîntînă Pentru tocătură : 400 g carne moale 1 ceapă mică 30 g orez
piper pisat boia 1 ou 2 linguri apă Mod de preparare: Punem…
Read more »
Read more »
Pastă de gogonele
10 July 2010
Ingrediente: 1 kg gogonele 2 cepe 100 ml ulei sare verdeaţă Mod de
preparare: Speli gogonelele şi le fierbi 15 minute. Apoi le îndepărtezi
pieliţa, le pasezi şi le freci cu ulei exact ca la vinete. Ceapa o
cureţi, o tai foarte mărunt şi o amesteci cu gogonelele. La final, pui
sare şi…
Read more »
Read more »
Creier fiert
10 July 2010
Ingrediente: 2 creieri mai mici ele vacă sau 3 creieri de viţel 1 ceapă
1 felie telină 5 boabe de piper sare o lingură otet foaie de dafin
(facultativ). Mod de preparare: Ţinem creierul în apă rece, apoi îl
spălăm bine şi scoatem pieliţa, băgînd degetul pe dedesubt, cu grijă
ca să nu se…
Read more »
Read more »
Bors de miel
10 July 2010
Ingrediente: 700—800 g carne de miel 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1
pătrunjel 1 păstîrnac 2 cepe 24 g orez sare leuştean mărar pătrunjel 2
gălbenuşuri 2 linguri smîntină Mod de preparare: Pentru borş alegem
capul, pieptul şi coastele mielului. Curăţăm carnea de pieliţe şi o
spălăm. Curăţăm bine capul ;…
Read more »
Read more »
Tarte cu spumă de piersici
10 July 2010
Ingrediente tarte: 100 g unt (sau margarină) 150 g făină 1 gălbenuş 50 g
zahăr Ingrediente spumă: 150 g piersici (4 bucăţi) 1 albuş 1 lingură
zahăr Mod preparare aluatul de tartă: Amesteci bine untul cu zahărul,
gălbenuşul şi făina şi aluatul obţinut îl vei pune la frigider pentru o
oră. In acest…
Read more »
Read more »
Tocăniţă de ardei gras
10 July 2010
Ingrediente: 1 kg ardei 2 cepe 5-6 roşii condimente foi de dafin piper 1
legătură pătrunjel Mod de preparare: Coci ardeii pe plita sobei sau
pe o tablă pe aragaz, apoi îi cureţi de pieliţe, dar îi laşi cu codiţe.
Separat, într-o cratiţă, tai ceapa peştişori şi o înăbuşi cu puţină apă.
Cureţi…
Read more »
Read more »
Bureţi cu sos alb
10 July 2010
Ingrediente: 500 g bureţi 3-4 cepe 1- 2 linguri făină usturoi pătrunjel
sare ulei Mod de preparare: Cureţi şi speli bine bureţii, apoi îi
fierbi în apă cu sare timp de 10-15 minute. Când sunt gata, îi scurgi şi
îi tai fideluţă. Ceapa o cureţi, o toci şi o înăbuşi în puţin ulei.…
Read more »
Read more »
Ardei umpluti cu cartofi si orez
10 July 2010
Ingrediente: 6 ardei graşi 4 cartofi 1 ceaşcă orez 2 cepe 3-4 roşii 1
lingură pătrunjel verde 4 linguri ulei 1 lingură făină 1 lingură
margarină sare zahăr piper Mod de preparare: Cureţi cepele, le tai
mărunt şi le căleşti în ulei încins împreună cu orezul. Opăreşti apoi
roşiile, le decojeşti şi le…
Read more »
Read more »
Nectar de caise cu miere
10 July 2010
Ingrediente: 1 l piure de caise 250 g miere Mod de preparare: Alegi
fructe coapte, le speli şi le scoţi sâmburii. Le pui la fiert cu o cană
de apă. Ideal ar fi să foloseşti un vas de inox ca să nu se prindă
(lipească) fructele. Incă fierbinţi, le pase:i printr-o sită sau…
Read more »
Read more »
Supă crema de legume cu lapte
10 July 2010
Ingrediente: 1 l apă 1 cană lapte 2 morcovi 1 păstârnac 1/2 ţelină 1
rădăcină de pătrunjel 2 cartofi 1 dovlecel o mână fasole verde 2 roşii 1
legătură pătrunjel Mod de preparare: Cureţi morcovul, ţelină,
păstârnacul, rădăcina de pătrunjel, dovlecelul şi cartofii de coajă şi
le speli. Decojeşti şi roşiile, iar fasolea…
Read more »
Read more »
Nectar de vişine
10 July 2010
Ingrediente: 4 kg vişine 500 g zahăr Mod de preparare: Speli bine
vişinele foarte coapte, le scoţi sâmburii şi le pasezi în mixer sau prin
strecurătoare. Din 1 l de apă şi 500 g zahăr legi siropul pe foc. Când
acesta s-a legat (fierbe cu bule mici), adaugi piureul de vişine.
Omogenizezi,ii torni…
Read more »
Read more »
Sirop de vişine
10 July 2010
Cureţi 2 kg de vişine de codiţe, le speli şi le pui într-un borcan mai
mare. Peste ele adaugi 1 l de apă şi 1 lingură de sare de lămâie. Astupi
bine borcanul şi le laşi 3 zile la rece. După 3 zile, strecori zeama şi
pasezi vişinele foarte bine printr-un tifon. La fiecare…
Read more »
Read more »
Orez cu vinete
10 July 2010
Ingrediente: 50 g orez (3 linguri) 250 g vinete (2 bucăţi) 30 ml ulei
100 g roşii (3 bucăţi) 20 g ceapă 1 legătură de zarzavat pentru supă 1
căţel de usturoi 1 legătură de pătrunjel şi mărar 15 g smântână Mod de
preparare: Faci întâi supa de legume şi pentru aceasta cureţi…
Read more »
Read more »
Marmelada asortată de fructe
10 July 2010
Ingrediente: 1 kg vişine 1 kg zmeură 1 kg coacăze negre 1 kg coacăze
roşii 1 kg agrişe zahăr Mod de preparare: Speli bine toate fructele,
fără să le ţii prea mult sub apă rece, cureţi vişinele de sâmburi şi
coacăzele de codiţe, apoi le treci pe toate prin maşina de tocat. Pui…
Read more »
Read more »
Musaca de dovlecei si carne
10 July 2010
O
reteta de musaca de dovlecei cu carne fiarta, rosii, marar, patrunjel
in straturi. Ingrediente: 250 g dovlecei (2 bucăţi medii) 100 g carne
fiartă 15 ml ulei 150 g roşii (4 bucăţi) câte 1/2 legătură de mărar şi
pătrunjel Mod de preparare: Speli şi cureţi carnea foarte bine şi o
pui la…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de agrişe
10 July 2010
Ingrediente: 6 pahare agrişe 1 kg zahăr 1/4 l apă Mod de preparare:
Cureţi agrişele de codiţe. Legi siropul din zahăr şi apă şi îl
spumuieşti mereu. Când siropul s-a legat, vei pune fructele. Laşi pe foc
şi scoţi sirop pe farfurie din când în când. Dacă se încheagă şi nu
curge uşor,…
Read more »
Read more »
Dulceaţa de cireşe amare albe sau negre
10 July 2010
Fierbi un sirop dintr-un kg de zahăr şi 2 pahare mari de apă şi când
s-a legat, adaugi 1 kg de cireşe amare curăţate de sâmburi. Le laşi
deoparte 20-de minute, apoi pui dulceaţa la foc mic până se leagă din
nou siropul. Când e gata, adaugi 2 pliculeţe de zahăr vanilat şi
opreşti…
Read more »
Read more »
Dulceaţă de coacaze
10 July 2010
Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu vârf de coacăze 1 kg zahăr 4
pahare apă 1 plic zahăr vanilat Mod de preparare: Pui la fierţ apa cu
zahărul şi-l laşi pe foc până se leagă siropul. Speli apoi coacăzele,
le culegi de pe ciorchine, le cureţi de sârruuri şi le pui în siropul…
Read more »
Read more »
Nectar de mere
10 July 2010
Speli bine 1,5 kg mere, le scurgi de apă, le tai mărunt, dar nu le
decojeşti şi le pui în storcătorul de fructe. Dacă nu ai storcător, le
cureţi de coajă şi le dai pe răzătoarea cu ochiuri mici. Trebuie să
obţii 11 pulpă de fructe. Separat, prepari un sirop din 350 g zahăr…
Salată de ţelina cu rosii si tarhon
10 July 2010
Ingrediente: 2 ţeline 2 roşii 1 morcov 1 măr 1 rădăcină pătrunjel 4
fire ceapă sau usturoi verde 250 g spanac 1/4 sfeclă roşie tarhon după
gust 4 linguri ulei 1 lingură oţet sare după gust Mod de preparare:
Cureţi ţelina, morcovul, rădăcina de pătrunjel, sfecla şi mărul, le
speli şi le dai…
Read more »
Read more »
Salată de varză cu kaizer
10 July 2010
Ingrediente: 1 varză albă mare 250 g kaizer 4 linguri ulei oţet după
gust sare piper 1 praf de zahăr Mod de preparare: Speli bine varza, o
dai pe răzătoarea cu ochiuri mari, torni peste ea oţetul şi o laşi
deoparte câteva minute. Apoi o opăreşti timp de 3 minute, după care o…
Read more »
Read more »
Salată de pui cu mere, sfeclă rosie si tarhon
10 July 2010
Ingrediente: 1 piept de pui 1 sfeclă roşie 2 mere 1 ţelină 2 morcovi 1
salată verde 4 linguri maioneză 1 linguriţă muştar sare piper tarhon
verde sau pătrunjel Mod de preparare: Pui pieptul de pui la fiert în
apă cu sare, iar sfecla o aşezi într-o tavă şi o dai la cuptor.…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Pricomigdale cu ciocolată (video)
9 July 2010
Gem de pere
9 July 2010
Ingrediente: 2 şi 1/2 kg pere 1 kg zahăr 2 linguriţe zeamă de lămâie 1
plic zahăr vanilat Mod de preparare: Cureţi perele de coajă şi de
sâmburi şi le tai în sferturi. Le pui la fiert imediat cu zahărul şi o
cană de apă ca să nu-şi schimbe culoarea. Când gemul…
Read more »
Read more »
Mancare de vinete si ardei copti
9 July 2010
Ingrediente: 3 vinete 12 ardei graşi 2 cepe 2-3 căţei de usturoi 5-6
roşii sare piper 5 linguri ulei 1 legătură pătrunjel Mod de preparare:
Coci vinetele şi ardeii pe tablă. Când sunt gata cureţi şi vinetele, şi
ardeii de coajă, apoi pui vinetele la scurs. Tai ceapa mărunt, o pui la
călit,…
Read more »
Read more »
Tocăniţă de ciuperci
9 July 2010
Ingrediente: 1,5 kg ciuperci proaspete 4 legături ceapă verde 2
legături usturoi verde 1 legătură pătrunjel 150 ml ulei 150 ml vin alb
1/2 kg roşii sare piper Mod de preparare: Cureţi bine ciupercile şi le
tai feliuţe subţiri. Cureţi apoi ceapa o căleşti bine în ulei, adaugi
şi ciupercile, le rumeneşti puţin împreună,…
Read more »
Read more »
Mancarică de rosii
9 July 2010
Ingrediente: 3 roşii mari 2 ardei graşi 2-3 cepe 2-3 linguri ulei 1
legătură pătrunjel sare piper după gust Mod de preparare: Tai ceapa
foarte mărunt, cureţi ardeii de cotoare şi de seminţe, apoi îi tai şi îi
căleşti în ulei împreună cu ceapa. Le laşi până se înmoaie, apoi adaugi
roşiile decojite…
Read more »
Read more »
Supă de rosii cu orez si patrunjel
9 July 2010
Ingrediente: 1,5 l supă de zarzavat 500 g roşii 100 g orez 1 legătură
pătrunjel 2-3 linguri ulei sare după gust Mod de preparare: Strecori
supa de zarzavat, să fie limpede, şi o pui la fiert. Dacă nu ai supă,
poţi s-o prepari din 2 cuburi de condiment concentrat de legume cu
apă.…
Read more »
Read more »
Ingheţată cu iaurt şi căpşune
9 July 2010
Ingrediente: 300 g iaurt 400 g căpşune 100 g frişcă bătută 1 lămâie 4-5
linguri zahăr 2 plicuri zahăr vanilat Mod de preparare: Speli bine
căpşunele, le cureţi, apoi le tai bucăţele şi le pui într-un castron. Le
stropeşti cu zeama de lămâie, le presari cu zahăr şi zahăr vanilat şi
le dai…
Read more »
Read more »
Compot de fructe
9 July 2010
Ingrediente: 15 kg fructe (pere, piersici, afine, struguri simple sau
combinate) 1,5 kg zahăr 3-4 aspirine 1/2 l alcool alimentar (votcă) 2
plicuri zahăr vanilat Mod de preparare: Pui la fiert zahărul cu 7
pahare de apă şi laşi să dea în câteva clocote, cât să obţii un sirop
subţire la care adaugi…
Read more »
Read more »
Jeleu de coarne
9 July 2010
Ingrediente: 1 kg coarne din care vei face 250 g piure de coarne 250 g
zahăr tos Mod de preparare: Fierbi coarnele (spălate) cu 1/2 I apă şi le
treci apoi prin sită. La 250 g pulpă de coarne, adaugi 250 g zahăr şi
compoziţia o pui pe foc să fiarbă, amestecând continuu, încerci…
Read more »
Read more »
Salată de conopidă cu mazare
9 July 2010
Ingrediente: 1 conopidă 3 ouă 300 g mazăre verde 200 g ceafă afumată
2-3 ardei graşi 200 g caşcaval 3-4 frunze de salată roşie 2 morcovi ulei
oţet zahăr 1 legătură mărar Mod de preparare: Speli conopida şi
mazărea şi le pui la fiert separat în apă cu sare, iar ouăle le fierbi…
Read more »
Read more »
Gem de mure
9 July 2010
Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu vârf cu mure 1 kg zahăr Mod
de preparare: Speli şi cureţi murele de codiţe, apoi le aşezi într-o
cratiţă, presari zahărul şi le laşi aşa până a doua zi. Vei vedea că
murele şi-au lăsat zeamă şi mare parte din zahăr s-a dizolvat Pui gemul
la…
Read more »
Read more »
Prajitură cu vişine
9 July 2010
Ingrediente: 1 pachet margarină sau 200 g unt 4 ouă 450 g făină 1/2
cană lapte 300 g zahăr 1 kg vişine 1 praf de copt 3 plicuri zahăr
vanilat 50 g zahăr pudră Mod de preparare: Speli bine vişinele, le
cureţi de codiţe şi sâmburi şi le laşi să se scurgă într-o…
Read more »
Read more »
Dulceţă de pepene verde
9 July 2010
Ingrediente: 1 pepene potrivit de mare 1 şi 1/4 kg zahăr 4 pahare apă 1
pliculeţ zahăr vanilat 1/2 lămâie Mod de preparare: Alegi un pepene
verde cu coaja potrivit de groasă. După ce l-ai spălat bine, îl cureţi
de coaja verde, apoi îl tai felii, înlături miezul roşu în aşa fel
încât…
Read more »
Read more »
Salată de legume in straturi
9 July 2010
Ingrediente: 1 salată 1 ardei gras roşu 1 legătură ceapă verde 3-4
roşii 4-5 tije de ţelină 200 g mazăre 200 g iaurt sare piper 2 ouă ulei
2-3 măsline pentru ornat Mod de preparare: Pui la fiert un ou, apoi
cureţi şi mazărea şi o fierbi separat în apă cu sare. Speli…
Read more »
Read more »
Saramură de rosii si ardei copţi
9 July 2010
Ingrediente: 1 kg ardei capia 1 kg roşii bine coapte 4 căţei de usturoi
1 şi 1/2 cană apă sare Mod de preparare: Pui la copt ardeii şi când
sunt gata, îi cureţi de coajă, le scoţi cotorul curăţându-i bine de
seminţe, apoi îi rupi fâşii. Intre timp, pui la copt şi roşiile.…
Read more »
Read more »
Mancarica de cartofi cu ardei copţi
9 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 2 vinete 4 roşii 6-7 ardei graşi făină
sare condimente piper 1 legătură pătrunjel ulei Mod de preparare:
Pui cartofii la fiert, curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii. Tai vinetele
rondele de 1-2 im grosime, după care le prăjeşti şi le pui pe o
farfurie. Pui ceapa…
Read more »
Read more »
Chiftele din salată verde si urdă
9 July 2010
Alegi 3-4 căpăţâni de salată, le speli bine şi le pui la fiert pentru
5-10 minute. Când sunt gata, le strecori bine şi le tai mărunt. Le
amesteci apoi cu 1/2 kg de urdă dulce, 3 ouă, 4-5 linguri pesmet, sare,
piper, 2-3 căţei de usturoi, pătrunjel verde sau mărar tocat. Amesteci
bine totul,…
Read more »
Read more »
Parjoale de varză
9 July 2010
Ingrediente: 1 varză de 1 kg 1 felie de pâine 50 ml lapte 100 ml ulei 3
ouă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 2-3 linguri smântână sare
piper Mod de preparare: Cureţi varza, o speli şi o opăreşti împreună
cu verdeaţa în apă cu sare, după care o scurgi şi o tai…
Read more »
Read more »
Mancare de ardei gras cu rosii
9 July 2010
Ingrediente: 500 g ardei graşi 500 g roşii 3 linguri ulei 1 lingură
orez 3 cepe 1 legătură pătrunjel sare după gust Mod de preparare: Tai
ceapa peştişori şi ardeii rondele şi îi căleşti în uleiul încins,
adaugi sarea şi înăbuşi legumele pe jumătate. Tai roşiile bucăţi, alegi
şi speli orezul şi le…
Read more »
Read more »
Cartofi copti umpluti cu vinete
9 July 2010
Ingrediente: 3-4 cartofi mai mari 1 vânătă mărişoară 1 ceapă 1 ardei
gras 2 căţei de usturoi 1 pahar de iaurt de 400 g 1 vârf de cuţit de
cimbru mărar pătrunjel sare piper după gust ulei Mod de preparare:
Speli foarte foarte bine cartofii şi îi pui să se coacă în tava…
Read more »
Read more »
Salată de fasole verde si mazare cu maioneză
9 July 2010
Ingrediente: 300 g mazăre 300 g fasole verde fideluţă 1 sfeclă roşie 1
ţelină 3-4 roşii 1 castravete 1 salată verde 2 ouă ulei muştar sare
Mod de preparare: Cureţi mazărea şi fasolea, speli şi sfecla şi le pui
la fiert separat, iar într-un ibric fierbi un ou. Speli roşiile, cureţi
apoi ţelina…
Read more »
Read more »
Fasole cu smantana
9 July 2010
Ingrediente: 1/2 kg fasole verde 2-3 linguri ulei 1 lingură făină 1/2
pahar lapte 1/2 pahar smântână sare mărar Mod de preparare: Speli şi
cureţi fasolea, apoi o fierbi în apă cu sare. După ce a fiert, o
strecori şi o laşi deoparte. Incingi uleiul într-o cratiţă, pui făina,
stingi cu lapte, adaugi…
Read more »
Read more »
Tort de fructe Cristal (video)
9 July 2010
Ingrediente: portocala banana mar nuci mango kiwi Via
Read more »
Read more »
Castraveţi umpluţi
9 July 2010
Ingrediente: 6 castraveţi mai mari 1 ceaşcă de lapte 2 gălbenuşuri 1
ceapă 150 g brânză de oaie 1 linguriţă boia dulce 1 rădăcină de hrean
2-3 linguri smântână 2 felii de pâine Mod de preparare: Alegi
castraveţii, îi cureţi de coajă, îi tai la un capăt şi îi scobeşti cu
grijă. Miezul…
Read more »
Read more »
Salată de dovlecei si conopidă cu maioneză
9 July 2010
Ingrediente: 2 dovlecei 1 conopidă 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1
gălbenuş sare piper ulei zeamă de lămâie Mod de preparare: Cureţi
dovleceii, îi speli, îi pui la fiert în apă cu sare şi după ce au fiert,
îi scoţi şi îi laşi să se scurgă. La fel procedezi şi cu conopida.…
Read more »
Read more »
Salata de cartofi cu smantană, vin alb si muştar
9 July 2010
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 1/2 pahar vin alb 2 linguriţe muştar 1
pahar smântână sare mărar pătrunjel verde Mod de preparare: Speli
cartofii şi îi pui să fiarbă cu tot cu coajă în apă rece. Între timp,
faci sosul prin amestecarea vinului cu muştarul, sarea şi smântână.
Fierbi cartofii în coajă, li cureţi…
Read more »
Read more »
Creier in aluat
8 July 2010
Ingrediente: 1 creier mare 3 linguri făină 2 ouă l/2 lingură unt sau
ulei 1/2 pahar lapte grăsime pentru prăjit Mod de preparare: Punem făina
într-un castron, adăugăm două gălbenuşuri, laptele, untul, puţină sare
şi amestecăm. Batem albuşurile spumă şi le punem în compoziţia de mai
sus a.mestecînd totul. Compoziţia trebuie să fie ca…
Read more »
Read more »
Ciorba de cartofi cu leustean
8 July 2010
Ingrediente: 725 g cartofi 1,5 1 apă zarzavat de supă 1 ceapă 125 g
grăsime sare leuştean mărar pătrunjel verde otet lămîie sau sare de
lămîie Mod de preparare: Tăiem zarzavatul ca tăiţeii şi îl împărţim în
două : jumătate îl punem în apă să fiarbă împreună cu ceapa, iar
jumătate în grăsimea înfierbîntată…
Read more »
Read more »
Bors rusesc
8 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne 1 os cu sită 1 os cu măduvă 1,5 1 apă 2 ceşti
borş 125 g slănină 250 g zarzavat de supă 250 g varză 250 g sfeclă 1
ceapă 5 cartofi 5 linguri fasole (sau bob) 5-10 roşii 2 linguri făină
150 g unt 5 linguri smîntină sare…
Read more »
Read more »
Bors de gaina (moldovenesc)
8 July 2010
Ingrediente: 1 găină mică (1 kg) 1 1 apă 1 1 borş pătrunjel mărar
leuştean sare 1 legătură lobodă Pentru tăitei : 1 ou făină Mod de
preparare: Curăţăm găina şi o spălăm bine. O punem la fiert într-o oală
cu apă rece, fără nici un zarzavat. Dintr-un ou şi făină (cît cuprinde)
facem…