Retete de Paste:
Mancare de crap
23 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 lingură unt sau ulei 20 fire arpagic 1/2
lingură făină 2 pahare vin roşu pătrunjel verde dafin 2 căţei de usturoi
un praf de piper sare Mod de preparare: Se curăţă crapul, se taie
în bucăţi de mărime potrivită şi se lasă cu sare…
Read more »
Read more »
Ciorba de burta
23 July 2010
Ingrediente: 4 1 apă 1 kg burtă 1 picior de viţel zarzavat de supă 2
foi de dafin 10 boabe piper 2 linguri oţet 2 gălbenuşuri sare Mod de
preparare: Se spală în mai multe ape şi se curăţă cu sare până rămîn
albe, 1 kg de burtă şi un picior de viţel.…
Read more »
Read more »
Sos de usturoi(Aioli)
23 July 2010
Ingrediente: 1 căpăţână de usturoi 1/2 linguriţă boia de ardei 1
gălbenuş 100 g ulei sare 1/2 linguriţă oţet Mod de preparare: Se
striveşte usturoiul în piuliţa de lemn sau şi mai bine într-una de
piatră. Se adaugă boiaua de ardei, sare şi un gălbenuş. Se toarnă puţin
câte puţin uleiul, ca la…
Read more »
Read more »
Ochiuri cu branza
23 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 1/2 lingură făinâ 1/2 l lapte 3
linguri brânză rasă sare Mod de preparare: Se fac ochiuri româneşti,
fierte ca mai sus în apă cu puţin oţet. Se scurg şi se aşază pe o
farfurie unsă cu unt, rezistentă la foc. Separat se face un sos alb…
Read more »
Read more »
Budinca de vinete
23 July 2010
Ingrediente: 4 vinete 300 g carne 8-9 roşii 3-4 linguri unt sau untură 1
lingură sos alb 2-3 linguri caşcaval ras sare piper pătrunjel verde
Pentru tocatura: 100 g carne de vacă 100 g carne de viţel 100 g carne de
porc Mod de preparare: Tăiem vinetele în felii lungi, subţiri. Presărăm
puţină sare…
Read more »
Read more »
Supa deasa de fasole boabe(crema)
23 July 2010
Ingrediente: 4 l apă zarzavat de supă 300 g fasole 1 ceapă unt proaspăt
cât o nucă sau ulei Mod de preparare: Fasolea aleasă şi spălată se
fierbe într-o oală cu apă, după ce dă în clocot, se scurge apa şi se
toarnă altă apă fierbinte. Se adaugă un morcov tăiat în patru,…
Read more »
Read more »
Supa de ciuperci
23 July 2010
Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 500 g ciuperci 1 linguriţă unt 1
lingură făină sare piper 1 gălbenuş Mod de preparare: Se aleg
ciuperci tinere, adică încă închise, şi foarte proaspete. Se spală bine,
se curăţă şi se taie în felii potrivite. Ca să rămînă albe, pe măsură
ce…
Read more »
Read more »
Supa de cartofi cu praz
23 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 400 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 3
fire de praz unt proaspăt cât o nucă Mod de preparare: Se fierbe
zarzavatul în apă cu sare. Când este fiert se strecoară, iar în zeamă se
fierb cartofii tăiaţi cuburi egale şi prazul tăiat în felii subţiri.
Se…
Read more »
Read more »
Dovlecei umpluţi orez, ceapă şi brânză
23 July 2010
Ingrediente: 3 dovlecei 150 g brânză telemea 100 g orez fiert 2
linguriţe ceapă tocată şi înăbuşită în ulei 3 linguri pesmet încă 2
linguri de telemea rasă 100 g smântână 1/2 legătură de pătrunjel 2
linguri ulei sos tomat Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă, îi
tai pe lungime în jumătăţi…
Read more »
Read more »
Parjoale
23 July 2010
Ingrediente: 750 g carne (cap de muşchi) 250 g grăsime de la rinichi 2
felioare pîine aibă lapte pentru muiat pîinea grăsime pentru prăjit 1
ceapă sare piper 5 linguriţe gheată sau apă Pentru pane: ouă pesmet Mod
de preparare: Curăţăm carnea şi o trecem prin maşină împreună cu
grăsimea de la rinichi şi…
Read more »
Read more »
Pilaf cu urzici si spanac
23 July 2010
Ingrediente: 100 g orez 1 cub condiment 250 g spanac 300 g urzici 1
legătură ceapă verde ulei sare piper Mod de preparare: Pui la fiert
300 ml apă cu condimentul, iar separat cureţi ceapa, o tai mărunt şi o
căleşti în ulei încins. Când supa a dat în clocot, o adaugi…
Read more »
Read more »
Supa de dovlecei cu crutoane
23 July 2010
Ingrediente: 1 kg dovlecei 2 cepe potrivite 1 lingură făină 2 ouă 100 g
unt 2 l supă din cuburi pâine pentru crutoane sare 1 ceaşcă lapte
Mod de preparare: Cureţi, speli şi tai ceapa mărunt. Speli şi dovleceii
foarte bine şi îi tai cubuleţe sau felii pe care le păstrezi în apă…
Read more »
Read more »
Borş de pui la gheaţă
23 July 2010
Ingrediente: 1 l lapte prins 3 sfecle roşii 1/4 l borş 4 ouă 2
castraveţi 1 legătură de verdeaţă (mărar şi pătrunjel) 1/2 piept de pui
5 linguri smântână sare după gust Mod de preparare: Ţii laptele la
rece cât pregăteşti borşul. Pui la fiert borşul cu sfecla dată pe
râzătoare. După ce…
Read more »
Read more »
Mujdei de usturoi
23 July 2010
Ingrediente: 2 căpăţâni de usturoi un praf de sare 1/2 ceaşcă apă sau
zeamă de carne Mod de preparare: Se curăţă usturoiul şi se striveşte
cu puţină sare în piuliţa de lemn, până se face ca o alifie. Se pune în
sosieră şi se toarnă deasupra zeamă de carne sau apă. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Mancare de stevie
23 July 2010
Ingrediente: 8-10 legături ştevie 2 legături ceapă verde 2 linguri
pastă de tomate 2 legături usturoi 1 lingură boia dulce 2 linguri făină
condimente ulei sare Mod de preparare: Pui la fiert o oală cu apă şi
un praf de sare. Cureţi apoi ştevia, o speli în mai multe ape, o
opăreşti cu…
Read more »
Read more »
Pilaf cu dovlecei
23 July 2010
Ingrediente: 4-5 dovlecei 1 ceaşcă orez 150 ml ulei 1 ceapă 3-4 roşii
mari 2 ardei graşi 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar 1 lingură
condimente Mod de preparare: Alegi şi speli orezul şi-l pui la fiert
în apă îmbogăţită cu condimente. Cât fierbe orezul, cureţi ceapa, o tai
mărunt şi…
Read more »
Read more »
Budinca de taietei cu carne
23 July 2010
Ingrediente: 550 g carne 2 linguri unt sau untură 1 ceapă puţină făină 1
lingură bulion de roşii 2 ouă caşcaval nucşoară sau piper tăitei Mod de
preparare: Pregătim tăieţeii şi îi tăiem mai groşi. Pe de altă parte,
tocăm carnea şi o prăjim în untură, cu o ceapă şi puţină faină. Adăugăm
o…
Read more »
Read more »
Sos de mustar
23 July 2010
Ingrediente: 2 linguriţe muştar 100 g ulei sare puţin oţet sau zeamă de
lămâie Mod de preparare: Se subţie muştarul cu puţin oţet de vin sau
cu zeamă da lămâie şi se freacă cu uleiul turnat picătură cu picătură.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Sufleu de oua
23 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 1 lingură făină 1/2 l lapte 2 albuşuri
sare 1 praf de piper 1 lingură brânză rasă Mod de preparare: Se fierb
ouăle jumătate tari şi se aşază într-o farfurie de sticlă rezistentă la
foc, unsă cu unt. Se face următorul sos de făină: se prăjeşte uşor…
Read more »
Read more »
Sos cald de mustar
23 July 2010
Ingrediente: 2 cepe mari 1 lingură unt 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă
de carne sau apă 1 păhărel de vin alb 1 linguriţă muştar 1/ 2 linguriţă
zahăr un praf de piper sare Mod de preparare: Se taie ceapa şi se pune
într-o cratiţă cu o lingură de unt. Se lasă să…
Read more »
Read more »
Mancarica de perisoare
23 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 175 g orez piper 3 ouă 10 toi de spanac 2
legături pătrunjel 2 legături mărar 3 peşti zeamă de carne pentru umplut
mancarea şi pentru fiert orezul sare Mod de preparare: Facem o tocătură
de perişoare fără miez de paine. Fierbem orezul pe jumătate într-o
ceaşcă de zeamă de…
Read more »
Read more »
Perisoare cu smantana
23 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 50 g grăsime de la rinichi 125 g miez de paine
1 ou sare piper mărar pătrunjel tocat Pentru sos : 5 linguri lapte un
vîrf de cutit boia 5-6 linguri smantană 2 linguri grăsime pentru prăjit
Pentru rîntaş : făină şi unt Dăm carnea de vacă sau de mînzat…
Read more »
Read more »
Budinca de carne
23 July 2010
Ingrediente: 1 kg carne pufin unt sau untură 4 cepe 1 linguriţă bulion
de roşii 1 căpătînă usturoi 3 ouă 1 lingurită faină 1 ceşcută lapte Mod
de preparare: Punem carne de vacă fără os (poate fi şi de berbec)
într-o cratiţă cu puţind untură sau unt şi cu ceapă tăiată subţire.
Prăjim totul…
Read more »
Read more »
Clatite cu carne
23 July 2010
Ingrediente: 10 clătite 300 g carne 1 ceapă 1-2 linguri sos alb 2 ouă
pesmet grăsime pentru prăjit Mod de preparare: Facem foi de clătite.
Tăiem fiecare foaie în patru pătrate cu latura de 5-6 cm. Pregătim
tocătură de carne ca pentru musaca şi o tocăm încă o dată cu un cuţit
mare pană…
Read more »
Read more »
Chiftelute cu sos (marinate)
23 July 2010
Ingrediente: 700 g carne 50 g grăsime de Ia rinichi miez de paine sare
piper 2 ouă 1 lingură bulion de carne sau apă rece pentru tocătură piper
(boabe) 1 foaie de dafin 2 boabe ienibahar 2 ardei graşi 750 g roşii
lămaic sau oţet 2 cepe făină bulion de carne Mod de preparare:…
Read more »
Read more »
Cartofi umpluti cu carne
23 July 2010
Ingrediente: 5 cartofi mai mari Pentru umplutură : 250 g carne o
bucăţică grăsime de la rinichi 1 gălbenuş mărar după gust 300 g unt 1
lingură smîntînă (pentru tocătură) 1 ccapă şi codite de ceapă verde 2
linguriţe orez sare piper unt pentru vînturăt 650 g roşii 5 linguri
smantană Mod de…
Read more »
Read more »
Coltunasi cu carne
23 July 2010
Ingrediente: toale produsele necesare pentru un aluat fară drojdie
umplutură Mod de preparare: Facem un aluat fără drojdie şi pregătim
umplutura. Intindem aluatul atît de subţire, încît să se întrezărească
masa sau fundul pe care lucrăm. Cu un pahar de apă tăiem cercuri clin
foaie, ungem marginile cu albuş (ca să nu se desfacă…
Read more »
Read more »
Salată de macrou cu maioneză si usturoi
22 July 2010
Ingrediente: 1 peşte macrou afumat 1 cutie boabe de porumb 7-8 cartofi
100 g ciuperci din conservă 4-5 castraveţi 2-3 gogoşari muştar 100 g
maioneză cu usturoi sare piper Pentru decor ai nevoie de: câteva măsline
2 castraveţi muraţi 2 gogoşari Mod de preparare: Pui cartofii la
fiert cu tot cu coajă, iar…
Read more »
Read more »
Musaca de spanac cu carne de viţel
22 July 2010
Ingrediente: 1/2 kg carne de viţel 1 kg spanac 6 ouă 2 cepe 2 linguri
smântână 3 linguri făină 1 lingură caşcaval ras Mod de preparare:
Treci carnea prin maşina de tocat, iar ceapa o cureţi şi o căleşti în
puţin ulei. O laşi doar cât să se înmoaie, apoi adaugi carnea.…
Read more »
Read more »
Musaca de vinete si cartofi cu soia
22 July 2010
Ingrediente: 8 vinete tinere 6 cartoţi potriviţi 2 ardei graşi 2 cepe
100 g ciuperci 100 g orez 100 g soia granule 1 legătură de mărar sare
piper boia cimbru ulei 2 ouă 2 linguri smântână 1 lingură bulion 1
lingură făină 2 linguri pesmet Mod de preparare: Pui la fiert apă cu…
Read more »
Read more »
Sote de mazare cu friganele
22 July 2010
Ingrediente: 2 kg mazăre în teci (din care vei rămâne cu 1 kg după
curăţare) 150 unt 100 ml ulei 1/2 l lapte 2 ouă 1 legătură mărar 1 pâine
sare după gust Mod de preparare: Desfaci tecile şi scoţi toate
boabele pe care apoi le vei pune la fiert în apă cu…
Read more »
Read more »
Pizza cu aluat din branza
22 July 2010
Ingrediente: 1 pachet de margarină 300 g brânză de vaci 100 g telemea 1
cană de făină 1 plic praf de copt zeamă de lămâie 8 ouă 2 legături de
mărar 500 ml suc de roşii 300 g mezeluri 200 g caşcaval Mod de
preparare: Din margarină, brânza mărunţită şi făină frămânţi un…
Read more »
Read more »
Sos pentru fripturi
22 July 2010
Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1
lingură oţet 1 linguriţă muştar 100 g ciuperci unt proaspăt cât o nucă
sare Mod de preparare: Se prăjeşte o lingură de făină cu 1/2 lingură
de unt, ţinându-se pe foc până începe să se rumenească. Se stinge cu
zeama…
Mancarică de linte
22 July 2010
Ingrediente: 1 kg linte 2 cepe 2 morcovi 3 roşii 3 căţei de usturoi 1
linguriţă boia iute condiment ulei Mod de preparare: Speli lintea şi o
pui la înmuiat în apă rece de seara până dimineaţa (trebuie să stea
astfel 10 ore). A doua zi, cureţi ceapa şi morcovul, le speli, le…
Read more »
Read more »
Salata de gogosari
22 July 2010
Ingrediente: 6 gogoşari 2 linguri ulei 1 lingură oţet sare Mod de
preparare: Se aleg gogoşari mari şi nevătămaţi, se coc pe maşină şi se
curăţă la fel ca ardeii. Se taie în sferturi, se îndepărtează cotorul şi
seminţele, şi se aşază frumos în salatieră. Deasupra se toarnă un sos
făcut din ulei,…
Read more »
Read more »
Melci fierti
22 July 2010
Ingrediente: 3 duzini de melci 1 pahar oţet 1 lingură sare 1 pahar cu
vin 1 ceapă 1 morcov 3 căţei de usturoi cimbru dafin sare 10 boabe piper
Mod de preparare: Melcii sunt mai gustoşi începând din octombrie până
în martie, când se închid pentru iarnă cu o pojghiţă ca un capac,…
Read more »
Read more »
Mancare de vinete
22 July 2010
Ingrediente: 2-3 vinete 3-4 roşii 5-6 căţei de usturoi ulei sare Mod
de preparare: Speli vinetele şi roşiile, cureţi vinetele pijama (o parte
de coajă o cureţi, o parte nu), le tai cubuleţe şi le pui să se
călească într-un ceaun cu ulei încins, pe foc mic. Ai grijă să amesteci
mereu cu…
Read more »
Read more »
Burta de crap in saramura
22 July 2010
Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 linguriţă ulei 1 linguriţă boia sare
Mod de preparare: Se alege un crap mai mare, se curăţă şi se taie capul
şi coada. Se despică peştele în două, în lungime, se scot înotătoarele,
şira spinării şi oasele rnai mari. Se ung jumătăţile de crap cu ulei…
Read more »
Read more »
Piftie de crap
22 July 2010
Ingrediente: 1 kg peşte 1/2 l apă sare 3 căţei de usturoi Mod de
preparare: Se curăţă peştele ca pentru rasol. Se taie bucăţi potrivite
şi se pun împreună cu capul într-o cratiţă cu atâta apă, cât să le
cuprindă. Se fierb la foc potrivit. Se ia spuma şi se adaugă puţină
sare.…
Read more »
Read more »
Salata de varza alba
22 July 2010
Ingrediente:
500 g varza, 3 linguri ulei 2 linguri oţet 1/2 linguriţă sare Mod de
preparare: Se taie varză foarte fin şi se sărează. Se lasă să stea o
jumătate de oră. Se stoarce în mâini. Se adaugă ulei şi oţet şi se
amestecă. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Ciorba de pui tanar
22 July 2010
Ingrediente: 1,5 l apă 1 l borş 1 pui mijlociu zarzavat de supă 3
linguri orez verdeaţă cozi de ceapă verde 2 roşii sare 1 gălbenuş 2
linguri smântână Mod de preparare: Într-o oală cu apă clocotită se pun
la fiert un morcov, o rădăcină de pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt.
Când…
Read more »
Read more »
Ciuperci umplute cu branza
22 July 2010
Ingrediente:
500 g ciuperci 50 g unt 100 g brânză 1 lingură mărar sau pătrunjel
verde, tocat Mod de preparare: Se pregătesc la fel ca ciupercile
umplute şi se pun într-o cratiţă la foc să se moaie pe jumătate, punând
în fiecare câte un praf de sare şi o bucăţică de unt. Picioarele
ciupercilor…
Read more »
Read more »
Midii fierte
22 July 2010
Ingrediente: 2 kg midii 1 pahar de vin 1 ceapă 1 frunză de pătrunjel
cimbru dafin 2 căţei de usturoi sare piper Mod de preparare: Ca şi la
raci, o primă condiţie la pregătirea midiilor este ca ele să fie cât se
poate de proaspete. Fie că sunt servite cu scoica, fie fără…
Read more »
Read more »
Pui cu dovlecei
22 July 2010
Ingrediente: 1 piept de pui 2 dovlecei 1 legătură de ceapă verde 2
linguri de făină 1 legătură de mărar 1 pahar mic de smântână (de 120 g)
100 ml ulei Mod de preparare: Speli carnea, o usuci cu un şervet de
bucătărie, o tai bucăţi şi le pui la prăjit. După ce…
Read more »
Read more »
Dovlecei cu smântână
22 July 2010
Ingrediente: 3 dovlecei 100 g smântână 3 linguri pesmet 1 lingură făină
1 legătură mărar 1 linguriţă condimente sare ulei Mod de preparare:
Cureţi dovleceii de coajă şi îi tai pe lung în felii de 1/2 cm. Presari
feliile cu sare şi le laşi circa 2-3 ore să-şi lase zeama. Apoi le
presezi…
Read more »
Read more »
Ciorba de berbec
22 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 750 g carne de berbec 1 morcov 1
pătrunjel 1/2 varză mică 500 g roşii 1 ardei gras sare Mod de
preparare: Se taie carnea bucăţi potrivite. Se fierbe în apă, cu un
morcov şi un pătrunjel. Se ia spuma, se potriveşte de sare. Când carnea…
Read more »
Read more »
Supa de zarzavat
22 July 2010
Ingrediente: 1 morcov mijlociu 1 rădăcină pătrunjel 1 fir de praz 1/2
ţelină 3 cartofi 1/2 lingură unt 2 l zeamă de carne Mod de preparare:
Morcovul, pătrunjelul, prazul, ţelina şi cartofii se taie ca tăiţeii. Se
încinge într-o cratiţă untul, se pune tot zarzavatul, afară de cartofi,
amestecând cu lingura, până se…
Read more »
Read more »
Oua cu spanac
22 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 1,500 kg spanac 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6
felii de pâine sare Mod de preparare: Se pregăteşte piureul de spanac .
Separat se prăjesc în unt feliile de pâine. Se fierb ouăle jumătate
tari, se curăţă şi se aşază câte unul peste o felie de pâine prăjită.
Deasupra…
Read more »
Read more »
Raci fierti
22 July 2010
Ingrediente: 18 raci apă cât să-i cuprindă sare câţiva căţei de
usturoi o frunză de dafin puţine condimente Mod de preparare: Se
controlează ca toţi racii care trebuie pregătiţi să fie vii. Se fierbe
atâta apă într-o oală cât să acopere racii, nu mai mult. La patru litri
de apă se pune…
Read more »
Read more »
Supa de cartofi
22 July 2010
Ingrediente: 3 l apă 500 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1 praz 1/2
ţelină 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 lingură făină sare Mod de
preparare: Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este complet fiert,
se strecoară, iar în zeamă se fierb cartofii tăiaţi bucăţele. Se
prăjeşte puţin…
Read more »
Read more »
Sos de ou
22 July 2010
Ingrediente: 1 ou 1 gălbenuş 200 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie
sare 1 castravete mic în oţet 1 linguriţă cozi de ceapă verde tocate
mărunt Mod de preparare: Se fierbe un ou răscopt. Se dă gălbenuşul
prin sită, se pune un gălbenuş crud, sare, puţină lămâie, şi se face cu
ulei…
Read more »
Read more »
Sos tartar
22 July 2010
Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă
oţet sau zeamă de lămâie sare 1 castravete mic în oţet 1 lingură arpagic
tocat 1 lingură capere verdeaţă (tarhon şi pătrunjel) Mod de preparare:
Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă arpagicul, castravetele în
oţet, caperele şi verdeaţa, toate tăiate…
Read more »
Read more »
Varza dulce cu smantana
22 July 2010
Ingrediente:
1 kg varză nouă 200 g smântână 100 ml lapte 1 lingură făină 1 legătură
mărar tocat 100 ml ulei sare după gust Mod de preparare: Cureţi varza
de foile exterioare şi o toci. O presari cu sare şi o laşi 15 minute.
Apoi o presezi ca să înlături zeama şi o pui…
Read more »
Read more »
Crap rasol
22 July 2010
Ingrediente: 1 crap cam de 1,5 kg 1 ceapă zarzavat de supă 1 păhărel de
oţet 2 l apă 1 frunză de dafin sare 5 boabe piper Mod de preparare:
Se curăţă peştele de solzi şi se scoate cu grijă osul amar de la cap,
care amăreşte peştele la fiert. Se curăţă înăuntru…
Read more »
Read more »
Musaca de fasole grasa
22 July 2010
Ingrediente: 1 kg fasole grasă (lată, galbenă) 600 g piept de pui 1
ceapă 3 ouă 3 linguri smântână 1 lingură făină 1 lingură bulion 3 roşii
ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi fasolea de capete, o tai
bucăţi mai mici şi o fierbi în apă cu sare. Carnea spălată şi ceapa…
Read more »
Read more »
Bors de salata cu kaizer afumat
22 July 2010
Ingrediente: 2-3 căpăţâni de salată verde 2 legături ceapă verde 1
morcov 150 g kaizer 3 ouă 1 legătură leuştean 1 legătură pătrunjel sare 1
cană borş ulei Mod de preparare: Cureţi şi speli bine salata, ceapa
şi morcovul, apoi tai salata fâşii, toci ceapa şi dai morcovul pe
râzătoare. Căleşti ceapa cu…
Read more »
Read more »
Salata verde cu smantana
22 July 2010
Ingrediente: 1 căpăţână mare de salată sau 2 mijlocii 2 linguri
smântână 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet sare piper Mod de preparare:
Se spală salata în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi
îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de
apă. Se amestecă smântâna cu…
Read more »
Read more »
Salata bulgareasca
22 July 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 250 g roşii 2 ardei graşi 1 castravete 2
cepe 3 linguri ulei 1 lingură oţet sare Mod de preparare: Este o
salată de vară care se prepară din toate zarzavaturile ce se pot mânca
crude: roşii, ardei, castraveţi, ceapă, tăiate toate în felii subţiri,
la care se adaugă…
Read more »
Read more »
Cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval
21 July 2010
Ingrediente: 12-14 cartofi 250 g ciuperci proaspete sau din conservă
200 ml lapte 100 g caşcaval 2 cepe 1 lingură de făină 1 legătură de
mărar 1 lingură de ulei 2 linguri de margarină sare piper Mod de
preparare: Fierbi cartofii în coajă timp de 10-15 minute şi când sunt
gata îi cureţi,…
Read more »
Read more »
Ciorba ruseasca cu smantana
21 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vacă 1 ceapă 1 morcov 1
pătrunjel 1/2 ţelină 1 mână fasole ţucără 1/4 varză mică 2 cartofi 2
roşii sfecla 1 galbenus 2 linguri smantana verdeaţă (mărar, pătrunjel,
leuştean) sare Mod de preparare: Se taie carnea de vacă în bucăţi
potrivite…
Read more »
Read more »
Macrou pane
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg macrou 1 lămâie 3-4 linguri făină sare ulei 2 ouă
Mod de preparare: Cureţi macroul, îl speli bine, îl porţionezi, îl
presari cu sare, îl stropeşti cu zeama de lămâie şi-l laşi la frigider
pentru aproximativ 1 oră. După acest timp dai bucăţile de macrou prin
făină, apoi prin ou…
Read more »
Read more »
Ciorbă ţăranească cu carne de vacă
21 July 2010
O
reteta delicioasa de ciorba taraneasca cu carne de vita din: apa, bors,
carne de vaca, ceapa, morcov, patrunjel, fasole, varza, cartofi, rosii,
verdeata si sare. Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vacă 1
ceapa 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 1 mână fasole ţucără 1/4 varză
mică 2 cartofi…
Read more »
Read more »
Salată de morcovi cu lamaie
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg morcovi 1 lămâie 5-6 căţei de usturoi 1 legătură de
pătrunjel ulei Mod de preparare: Speli şi cureţi morcovii şi îi pui
la fiert în apă cu sare, dar nu acoperi oala ca să nu se înmoaie prea
tare. Când sunt gata îi tai rondele de 1 cm grosime. Toci…
Read more »
Read more »
Tort de pepene galben
21 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 6 linguri zahăr 6 linguri făină Mod de preparare:
Baţi albuşurile spumă, apoi adaugi zahărul treptat, gălbenuşurile unul
câte unul, încorporezi şi făina şi amesteci cu o lingură de lemn de sus
în jos. Ungi o formă de tort cu margarină, o tapetezi cu făină, torni
compoziţia şi o dai…
Read more »
Read more »
Sos picant cu verdeturi
21 July 2010
Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă
zeamă de lămâie sau oţet sare câteva frunze de haţmaţuchi (plantă
asemănătoare pătrunjelului, cu gust picant) pătrunjel ceapă verde Mod de
preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi
un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn…
Read more »
Read more »
Chec (video)
21 July 2010
Sos maioneza cu smantana
21 July 2010
Ingrediente: 2 gălbenuşuri 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie 2
linguri smântână groasă sare piper Mod de preparare: Se pregăteşte sosul
maioneză şi când este gata, se adaugă smântâna. Maioneza se sporeşte şi
în acelaşi timp capătă un gust fin. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Sos maioneza
21 July 2010
Ingrediente: 3 gălbenuşuri 300 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sau
oţet sare Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu
zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn sau
se bat cu telul până ce gălbenuşurile sunt bine amestecate. Apoi se
adaugă uleiul…
Read more »
Read more »
Salata de ciuperci
21 July 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci 2 linguri ulei 2 linguri oţet sare piper
pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Se curăţă ciupercile, se spală
şi se pun să fiarbă în apă cât să le cuprindă, cu sare şi puţin oţet.
Când sunt gata, se scurg şi se taie în felii nu prea subţiri. Se…
Read more »
Read more »
Salata de spanac
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg spanac 1 ou rascopt 2 linguri ulei 1 lingură oţet
sare un praf de piper Mod de preparare: Se alege spanacul şi se spală
în mai multe ape. Se opăreşte cu apă clocotită sărată, se scurge şi se
taie nu prea mărunt. Se aşază în farfuria de salată, iar deasupra…
Read more »
Read more »
Salata de cartofi cu ceapa
21 July 2010
Ingrediente:
1 kg cartofi 4 cepe 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă 1 lingură zahăr sare .
Pentru sos: 2 gălbenuşuri 100 g ulei 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet
un praf de piper sare Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă
calzi, se taie felii şi se pun într-un carton. Se toarnă…
Read more »
Read more »
Salata de varza rosie
21 July 2010
Ingrediente:
500 g varză roşie 3 linguri ulei 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă 1/2
linguriţă sare Mod de preparare: Se taie varza foarte fin. Se sărează,
se amestecă, se lasă să stea puţin şi se stoarce bine. Se pune la foc
sa fiarbă oţet de vin îndoit cu apă şi cu sare cât…
Read more »
Read more »
Pateu imitat
21 July 2010
Ingrediente:
2 cepe mijlocii, 1 lingură untură 2 linguri pesmet 50 g drojdie 1 pahar
lapte 2 ouă răscoapte un praf de enibahar un praf de piper sare Mod
de preparare: Se toacă ceapa foarte mărunt şi se rumeneşte într-o
cratiţă, cu o lingură de untură. Se adaugă pesmetul şi laptele în care
s-a…
Read more »
Read more »
Ciorba de vitel
21 July 2010
Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vitel 1 ceapă 1 morcov 1/4
varza mica 2 roşii verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean) sare Mod de
preparare: Se fierb bucăţile de carne şi se ia spuma. Se pune morcov, şi
o rădăcină de pătrunjel, puţină varză şi ceapă tăiată mărunt,rosiile.
Se…
Read more »
Read more »
Piftie de pasare
21 July 2010
Ingrediente:
o pasăre de aproximativ 1 kg, 2 — 3 l apă (după timpul cât trebuie să
fiarbă pasărea) 2 — 3 căţei de usturoi sare Mod de preparare: Se fac
din curcan, gâscă, găină (cocoş), pui. Se curăţă pasărea, se taie,
alegând bucăţile potrivite pentru piftii. Se pune apa să fiarbă şi când…
Read more »
Read more »
Zacusca de ardei si gogosari
21 July 2010
Ingrediente:
1 kg roşii, 4 gogoşari 4 ardei graşi 1 morcov mijlociu 1 ceapă 2 — 3
căţei de usturoi 50 g ulei 1 lingură zahăr sare Mod de preparare: Se
fierb roşiile şi se trec prin sită. Între timp se coc gogoşarii şi
ardeii. Se curăţă, se îndepărtează cotorul şi seminţele, şi se…
Read more »
Read more »
Musaca de vinete cu rosii
21 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 3 vinete mari 400 g roşii verdeaţă 1 ardei
gras 300 g grăsime 1 ceapă mare sare piper zeamă de carne Mod de
preparare: Curăţăm carnea de pieliţe, o spălăm şi o tocăm. Tăiem
mărunt ceapa, apoi o prăjim în grăsime încinsă, pînă se îngălbeneşte
bine. Amestecăm carnea…
Read more »
Read more »
Salata de telina
21 July 2010
Ingrediente: 500 g ţelină 1 gălbenuş 50 g ulei 1 linguriţă muştar 1
lingură oţet sare Mod de preparare: Se curăţă ţelina şi se taie ca
fideaua. Se opăreşte cu apă clocotită cu sare. Se scurge bine şi se
amestecă fie cu un sos maioneză, fie cu un sos de ulei, oţet şi muştar.…
Read more »
Read more »
Bors de hribi
21 July 2010
Ingrediente: 100 g hribi (manătărci) uscaţi 1 1 apa 2 ceşti de borş 500
g varză acră 1 ceapă 2 linguri făină 2 linguri ulei sare verdeaţă Mod
de preparare: Fierbem hribii. Tăiem varza fin şi o prăjim în ulei,
presărăm făină şi prăjim mai departe. Scoatem hribii fierţi din zeamă,
îi tăiem mărunt,…
Read more »
Read more »
Crochete de cartofi umplute
21 July 2010
Ingrediente: 3,5 kg cartofi mari 6 ouă 1 lingură caşcaval ras făină
sare umplutură de carne fiartă Mod de preparare: Spălăm cartofii şi îi
punem la fiert, necurăţaţi, cu puţină sare. Cînd sunt fierţi, îi
curăţăm, îi trecem fierbinţi prin sită sau prin presă, pe masa de aluat
presărată cu făină. Facem un…
Read more »
Read more »
Bor de stevie
21 July 2010
Ingrediente: 200 g ştevie 100 g măcriş 1 1 apă sau zeamă de carne 2
ceşti borş 1 ceapă 50 g unt 30 g orez piătrunjel leuştean sare piper Mod
de preparare: Punem untul într-o oală şi prăjim ceapa tăiată mărunt.
Opărim ştevia şi măcrişul, tăiem de cîteva ori cu cuţitul şi le punem…
Read more »
Read more »
Ficat de miel la gratar
21 July 2010
Ingrediente: ficatul de la un miel mare puţin ulei sare piper Mod de
preparare: Tăiem ficatul în felii ca pentru şniţel. Presărăm sare şi
piper, stropim cu cateva picături de ulei, punem puţin pătrunjel şi un
căţel de usturoi tocat. Tăvălim în pesmet mărunt şi punem feliile pe
grătar încins. Lăsăm să se frigă…
Read more »
Read more »
Ciorba de zarzavat cu zeama de varza
21 July 2010
Ingrediente: 1 1 apă 1 ceaşcă zeamă de varză 2 morcovi 1 pătrunjel 1
păstarnac 2 ardei graşi 2 roşii mari 2 cartofi mari 1 fir de praz 750 g
varză acră sau dulce nestoarsă verdeaţă 125 g unt 5 linguriţe făină sare
piper bulion de roşii 2 gălbenuşuri 5 linguri smantană Mod…
Read more »
Read more »
Ciorba de potroace
21 July 2010
Ingrediente: măruntaie şi bucăţele de carne de pasăre 1 1 apă 1 1 zeamă
de varză acră zarzavat de supă 2 cepe 25 gr orez sare ardei verde mic
leuştean 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Turnăm într-o oală zeamă de
varză îndoită cu apă. Cînd dă în fiert, adăugăm măruntaiele şi
bucăţelele…
Read more »
Read more »
Bors de stiuca
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg ştiucă 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătrunjcl 1
păstîmac o bucăţică telină putină varză 1 ceapă sare verdeaţă Mod de
preparare: Tăiem subţire zarzavatul, varza şi ceapa şi le punem în apă
cu puţină sare să fiarbă timp de o oră. După aceea adăugăm borşul.
Curăţăm ştiuca,…
Read more »
Read more »
Rinichi de vaca cu ciuperci
21 July 2010
Ingrediente: 500 g rinichi 125 g unt 1 ceapă 1 linguriţă bulion de
roşii 1 lingură făină 3/4 pahar vin 5 ciuperci mari 1 ceaşcă zeamă de
carne Mod de preparare: Tăiem rinichiul în cuburi sau în felii şi îl
opărim cu apă clocotită. Tocăm mărunt o ceapă şi o prăjim uşor…
Read more »
Read more »
Bors de loboda
21 July 2010
Ingrediente: 5 legături lobodă 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1
pătrunjel 2 cepe sare 50 gr orez sau 2 cartofi 125 g unt mărar pătrunjel
leuştean 2-3 fire ceapă verde 2 gălbenuşuri 100 g smantană Mod de
preparare: Punem apă cu sare la fiert. Curăţăm zarzavatul, îl radem şi
îl punem…
Read more »
Read more »
Rinichi de vaca cu orez
21 July 2010
Ingrediente: 500 g rinichi 50 g unt sau untură 1 ceapă 1 lingură făina
1 pahar vin 2 roşii sare piper rizoto Mod de preparare: Tăiem
rinichii de vacă în felii şi îi opărim cu apă clocotită. Tăiem subţire o
ceapă şi o prăjim în unt sau în untură, apoi adăugăm feliile de…
Read more »
Read more »
Salata de praz
21 July 2010
Ingrediente: 1 legătură de praz 2 linguri ulei 1 lingură oţet un praf
de piper sare Mod de preparare: Prazul se poate face salată crud sau
fiert. Dacă se fierb, se pune prazul cuăţit şi tăiat în bucăţi de 5 – 6
cm, cu apă fierbinte, la foc şi se lasă să dea câteva…
Read more »
Read more »
Bors de dovlecei cu floare
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg dovlecei cu floare 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1
pătrunjel 1 păstamac 1 ceapă 25 g orez sare verdeaţă 2 gălbenuşuri 2
linguri smantană Mod de preparare: Curăţam zarzavatul, îl radem şi îl
fierbem cu ceapa tăiată mărunt. Cand este aproape fiert, adăugăm
orezul, apoi dovleceii. Sărăm. Cînd…
Read more »
Read more »
Ficat de vitel sote
21 July 2010
Ingrediente: 750 g ficat 150 g ciuperci 2 cepe 100 g unt făină sare
piper 2 cartofi 3 linguri de smantană 1 păhărel vin Mod de preparare:
Scoatem pieliţa ficatului şi îl muiem în apă rece, ca pe creier. Tăiem
felii potrivite, în curmezişul fibrelor. Presărăm pe amîndouă părţile
cu sare, piper şi făină.…
Read more »
Read more »
Ciorba de burta
21 July 2010
Ingrediente: 1 kg burtă 4-5 1 apă 2 cepe sare zarzavat de supă 2 ouă
otet după gust pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Curăţăm burta
şi o punem la fiert în 4-5 1 apă fierbinte cu o ceapă crestată. Lăsăm să
fiarbă mult pe marginea maşinii (8—10 ore). De obicei fierbem burta…
Read more »
Read more »
Bors de fasole uscata
21 July 2010
Ingrediente: 300 g lasolc boabe 2 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1
pătrunjel 1 păsţarnac 2 cepc sare 1-2 linguri bulion de roşii leuştean
cimbru 2-3 linguri ulei Mod de preparare: Alegem fasolea şi o muiem
din ajun. A doua zi o punem la fiert şi după ce dă în…
Read more »
Read more »
Gulii umplute cu carne
20 July 2010
Ingrediente: 10-25 gulii 10 linguri umplutură unt pentru prăjit brînză
rasă 5 linguri zeamă de carne concentrată Mod de preparare: Curăţăm de
coajă guliile întregi şi tăiem în partea de sus un căpăcel. Le punem
într-o oală şi turnăm apă clocotită, cît să le acopere. Le fierbem
acoperite pînă se moaie. Din gulia fiartă…
Read more »
Read more »
Musaca de dovlecei
20 July 2010
Ingrediente: 10 dovlecel 2 linguri unt sau untură pentru prăjit
Tocătură : 750 g carne l lingură unt sau untură 2 cepe 600 g roşii 1
legătură pătrunjel sare piper Sosul : 2 linguri unt sau untură 4 linguri
făină 2 ceşti lapte 1-2 linguri caşcaval sau parmezan 1-2 ouă Mod de
preparare: Alegem…
Read more »
Read more »
Sos maioneza cu mustar
20 July 2010
Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă
zeamă de lămâie sau oţet sare Mod de preparare: Se amestecă de la
început muştarul cu ouăle. Se lucrează ca şi maioneza simplă. Şi la
această maioneză se poate adăuga, când este gata, o lingură de smântână
de fiecare gălbenuş. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Salata de fasole verde
20 July 2010
Ingrediente: 1 kg fasole grasă 3 linguri ulei 1 lingură oţet sare 2 -3
căţei de usturoi Mod de preparare: Pentru salată se preferă fasolea
grasă. Se curaţă, se spală şi se pune la fiert cu apă fierbinte şi
puţină sare. Când este gata, se scurge foarte bine de apă şi se
amestecă…
Read more »
Read more »
Pateu de ficat
20 July 2010
Ingrediente: 500 g ficat de viţel 500 g slănină 1 păhărel vin alb 4-5
ouă 1 ceapă sare piper Mod de preparare: Curăţăm de pieliţe ficatul de
viţel şi îl spălăm, schimbînd de cîteva ori apa. Apoi îl tăiem în bucăţi
mici. Tăiem slănină bună, nesărată. Tăiem şi spălăm ceapa, o punem
într-o tigaie…
Salata de cartofi
20 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 3 linguri ulei 1 lingură oţet un praf de
piper sare muştar ceapă (facultativ) Mod de preparare: Se fierb cartofii
cu coajă şi încă fierbinţi se curăţă şi se taie în feli subţiri.
Separat se pregăteşte sosul cu ulei, oţet, sare, piper, cu sau fără
muştar, şi se toarnă peste…
Read more »
Read more »
Salata de fasole boabe
20 July 2010
Ingrediente:
500 g fasole boabe 1 morcov 1 pătrunjel 3 cepe 3 linguri ulei 1 lingură
oţet câteva măsline sare Mod de preparare: Se fierbe fasolea cu un
morcov, pătrunjel şi o ceapă. Când este gata, se scurge bine, se scoate
zarzavatul şi, cât este încă fierbinte, se adaugă sarea şi se amestecă
cu sosul…
Read more »
Read more »
Salata de cartofi cu tarhon si zahar
20 July 2010
Ingrediente:
1 kg cartofi 1 gălbenuş 1 linguriţă muştar 1 linguriţă zahăr 100 g ulei
1 lingură zemă de lămâie sau oţet sare 1 lingură pătrunjel verde şi
mărar tocat câteva foi de tarhon Mod de preparare: Se fierb cartofi
chifle, se curăţă şi se taie potrivit de subţiri. Se face o maioneză cu
muştar,…
Read more »
Read more »
Rinichi de vitel la gratar
20 July 2010
Ingrediente: 500 g rinichi ulei sare piper untură unt pătrunjel tocat
Mod de preparare: Despicam rinichii în două, fără să desprindem
jumătăţile. Ii lăsăm o oră în apă rece, pe care o schimbăm de cîteva
ori. Scoatem rinichii din apă, dăm sare şi piper şi stropim bine cu
ulei. Ţinem rinichiul timp de o…
Read more »
Read more »
Zacusca de vinete si gogosari
20 July 2010
Ingrediente:
500 g roşii, 2 vinete mijlocii 4 gogoşari 1 ceapă (facultativ) 50 g
ulei 1 lingură zahăr sare Mod de preparare: Se coc vinetele şi
gogoşarii. Se curăţă şi se toacă împreună pe fund (se pot toca numai
vinetele, iar gogoşarii se taie felii). Se opăresc roşiile, se curăţă de
pieliţă şi se…
Read more »
Read more »
Salata ruseasca cu oua rascoapte
20 July 2010
Ingrediente: 300 g cartofi 1 morcov mijlociu o mână de fasole verde o
mână de mazăre boabe 2 ouă răscoapte 1 linguriţă muştar 100 g ulei 2
linguri oţet sau lămâie sare Mod de preparare: Se pun într-un castron
cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi în cuburi mici, fasole verde şi
albuş de ou…
Read more »
Read more »
Ficat de vitel prajit
20 July 2010
Ingrediente: 750 g ficat 2-3 linguri făină grăsime pentru prăjit sare
Mod de preparare: Scoatem vinele ficatului: tăiem felii groase de 1 cm
şi chiar mai subţiri. Dăm ficatul prin făină şi îl prăjim la un foc viu,
în unt sau untură. Cînd este gata, îl sărăm şi îl servim îndată la
masă, cu…
Read more »
Read more »
Salata de piure de fasole
20 July 2010
Ingrediente:
300 g fasole boabe 100 g ulei 1 lingură zeamă de lămâie (sare de lămâie
sau oţet) o ceapă mijlocie sare Mod de preparare: Se fierbe fasolea
uscată, se scurge şi se trece prin sită. După ce s-a răcorit se pune
piureul într-un castron şi se bate bine cu o furculiţă, adăugând uleiul…
Read more »
Read more »
Salată de vinete cu pastă de susan
20 July 2010
Ingrediente: 2 vinete mari 100 g pastă de susan (tahina) 1 lămâie 2-3
căţei de usturoi sare Mod de preparare: Coci vinetele pe o tablă sau
direct pe ochiul aragazului şi când s-au înmuiat, le cureţi de coajă, le
scurgi bine şi le toci cu tocătorul. Separat, amesteci pasta de susan
cu o…
Read more »
Read more »
Spumă de ciocolata
20 July 2010
Ingrediente: 2 linguriţe de cafea solubilă 300 g de ciocolată amăruie
cu 70% cacao 5 cl de rom 1 portocală netratată 6 ouă mari, bio,
proaspete 1 praf de sare Mod de preparare: Faceţi puţină cafea tare,
pe fundul unei ceşti, din cafeaua solubilă. Intr-o cratiţă, la
bain-marie, topiţi ciocolata, cafeaua şi romul.…
Read more »
Read more »
Limba rasol
20 July 2010
Ingrediente: 1 limbă de 1,5 kg 1 morcov 1 pătrunjel 1 ceapă boabe de
piper Mod de preparare: Curăţăm şi fierbem limba. O tăiem felii şi o
servim cu sote de mazăre verde sau piure de cartofi. Pofta buna!
Read more »
Read more »
Bors de urzici
20 July 2010
Ingrediente: 500 g urzici 1 1 apă 2 ceşti borş 1 ceapă 1 ariei gras un
vîrf de cuţit boia roşie (paprica) 10 g orez sare 1 lingură ulei 1
lingură făină Mod de preparare: Curăţăm urzicile şi le spălăm. Apoi le
punem într-o oală cu apă clocotită sărată. In timp ce fierb,…
Read more »
Read more »
Rulouri de salată verde cu ficăţei si ciuperci
20 July 2010
Ingrediente: 400 g ficăţei de pasăre 2 fire de ceapă 100 g ciuperci 1
salată verde piper 1 linguriţă condiment sare 50 g unt Mod de
preparare: Tai bucăţele ficăţeii, apoi îi înăbuşi în unt, adaugi 1 pahar
apă fierbinte, ciupercile tocate, ceapa tăiată mărunt, piperul şi
condimentul. După 8-10 minute, iei…
Read more »
Read more »
Ciorba de fasole verde grasa
20 July 2010
O
reteta de ciorba de fasole verde grasa din: fasole verde, apa, faina,
ceapa, sare, ardei gras, rosii, oua, smantana si patrunjel verde.
Ingrediente: 500 g fasole verde grasă 2 1 apă 75 g făină 2 linguri iăină
pentru rîntaş 2 cepe sare 1 ardei gras 500 g roşii 1-2 ouă 75-100 g
smîntînă pătrunjel…
Read more »
Read more »
Bors de crap
20 July 2010
Ingrediente: 1 kg crap 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătrunjel 1
păstîmac 1 ceapă 25 g orez sare pătrunjel mărar leuştean Mod de
preparare: Punem apa la fiert într-o oală şi, cînd clocoteşte, adăugăm
ceapa tocată mărunt şi zarzavatul ras potrivit de mare, sau tăiat ca
tăiţeii, deoarece pătrunjelul şi…
Read more »
Read more »
Ciorba pescareasca
20 July 2010
Ingrediente: 1,5-2,5 kg ghiborfi sau obleti 1,250 kg peşte mare (crap
sau somn) 2 cepe 400 g roşii 2 ardei graşi 1 rădăcină pătrunjel 1
rădăcină hrean aguridă corcoduşe verzi lămîie sau sare de lămîie
pătrunjel leuştean sare piper Mod de preparare: Punem la fiert ghiborţi
sau obleţi. Cînd au fiert bine peştii, strecurăm…
Read more »
Read more »
Roşii umplute vegetariene
19 July 2010
Ingrediente: 8 roşii 2 cepe 3 căţei de usturoi 1 conservă mare de
ciuperci de Paris (aproximativ 400 g, scurse) 250 g de tofu ulei de
măsline 2 linguri de pătrunjel tocat 3 albuşuri de ou 1 vârf de cuţit de
plante aromatice de Provence sare piper Mod de preparare: Tăiaţi
partea de…
Read more »
Read more »
Salata de sfecla
19 July 2010
Ingrediente:
500 g sfeclă 1 rădăcină mică de hrean 2 linguri ulei 1 lingură oţet
sare Mod de preparare: Sfecla pentru salată se poate pregăti fie coaptă
la cuptor, fie fiartă. Pentru fiert, sfecla se spală şi se pune la foc
cu apă rece, cât să o cuprindă bine. În ambele cazuri sfecla este gata…
Read more »
Read more »
Salata de creier
19 July 2010
Ingrediente:
1 creier de viţel o felie de pâine muiată în lapte 100 g ulei zeamă de
lămâie sau oţet sare piper câteva foi de salată verde câteva măsline
Mod de preparare: Se fierbe creierul. După ce s-a răcorit, se freacă
într-un castron şi se amestecă cu miezul de pâine muiat în lapte şi…
Read more »
Read more »
Salata de icre imitate
19 July 2010
Ingrediente: 1 si 1/4 ceaşcă cu apă 4 linguri griş 1 lingură pastă de
peşte 1/2 linguriţă boia 100 g ulei 1 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie
o ceapă mijlocie Mod de preparare: Se pune apa la fiert într-o
cratiţă mică. Când apa dă în clocot, se toarnă grişul în ploaie. Se…
Read more »
Read more »
Ciuperci marinate
19 July 2010
Ingrediente:
500 g ciuperci, câteva boabe de piper 1 frunză de dafin 1 linguriţă
muştar 1/2 pahar oţet 1 lingură ulei sare Mod de preparare: Se aleg
ciuperci tinere, închise şi foarte proaspete. Se spală şi se fierb în
apă cu sare 15 minute. Se aşază în borcan cu boabe de piper şi frunză…
Read more »
Read more »
Ruladă de viţel
19 July 2010
Ingrediente: 1 bucată de pulpă de circa 1 kg 6-8 ouă 2-3 linguri de
muştar cimbru sare piper ulei un pahar de vin alb Mod de preparare:
Pui întâi ouăle să fiarbă în apă rece cu sare şi le laşi să fie puţin
moi, dar nu cleioase. Cu un bătător pentru came frăgezeşti…
Read more »
Read more »
Spumă de prune uscate
19 July 2010
Ingrediente: 1 pliculeţ de ceai 200 g prune uscate, fără sâmburi 5 cl
de coniac 8 bucăţi de brânză petit-suisse sau 400 g de brânză proaspătă
de capră 10 cl de smântână degresată, lichidă 1 linguriţă de extract
natural de vanilie 30 g de fructoză 50 g de migdale mărunţite . 1
portocală (pentru…
Read more »
Read more »
Compot traditional
19 July 2010
Ingrediente: 50 g de prune uscate fără sâmburi 3 portocale netratate 4
caise 2 piersici galbene 200 g de stafide negre 200 g de stafide albe 10
cl de vin dulce (monbazillac) 40 g de fructoză 1/2 lingură de
scorţişoară 35 g de iaurt grec natur 40 g de fistic tocat (pentru decor)
…
Read more »
Read more »
Tort cu branză de vaci si fructe
19 July 2010
Ingrediente: 750 g brânză de vaci 100 g zahăr pudră 100 g unt sau
margarină 2-3 foi de gelatină 2 lămâi 2 portocale 2 kiwi 2 caise 1 mână
de vişine 1/2 kg căpşune 2 şi 1/2 pachete de biscuiţi 500 ml frişcă
lichidă 2 linguri zahăr Mod de preparare: Freci brânza de…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu branză corsicană proaspată
19 July 2010
Ingrediente: 250 g de brânză corsicană proaspătă brocciu (dacă nu
găsiţi, brânză proaspătă de capră sau de oaie) 1 lămâie netratată 3 ouă
60 g de fructoză 1 praf de sare ulei de măsline pentru forma de copt
Mod de preparare: Incălziţi cuptorul la 180°C (treapta 6). Scurgeţi
brânza într-un tifon. Desprindeţi 4…
Read more »
Read more »
Bavareză cu fructe
19 July 2010
Ingrediente: 20 g de foi de gelatină 100 g fructoză 600 g fructe de
pădure (zmeură, căpşuni, coacăze, afine) 25 cl de smântână 1 legătură
mică de mentă (pentru decor) Mod de preparare: Puneţi gelatina într-un
bol cu apă rece. Intr-o cratiţă, încălziţi 6 cl de apă cu fructoză.
Lăsaţi să fiarbă la…
Read more »
Read more »
Nectar de piersici si citrice
19 July 2010
O
reteta simpla de nectar de piersici si citrice din: piersici, zahar,
portocale, lamaie si apa. Ingrediente: 500 g piersici 125 g zahăr 5
portocale 1 lămâie 1/2 apă Mod de preparare: Cureţi piersicile de
coajă şi de sâmburi, apoi le zdrobeşti dacă sunt moi sau le dai pe
râzătoare dacă miezul e mai…
Read more »
Read more »
Fondant de ciocolata amaruie
19 July 2010
Ingrediente: 2 linguriţe de cafea solubilă 300 g ciocolată amăruie, cu
70% cacao 5 cl de rom 1 portocală 6 ouă mari, proaspete 1 vârf de cuţit
de sare Mod de preparare: Faceţi puţină cafea tare, pe fundul unei
căni, din cafeaua solubilă. Intr-o cratiţă, puneţi ciocolata tăiată în
bucăţele, adăugaţi cafeaua şi…
Read more »
Read more »
Cremă caramel cu piersici
19 July 2010
Ingrediente: 2 conserve de piersici în sirop natural, de 1 kg fiecare
25 cl de smântână lichidă integrală 8 ouă întregi 50 g de fructoză 4 cl
de rom sau de coniac 3 linguriţe de extract de vanilie Mod de
preparare: Incălziţi cuptorul la 170°C (treapta 5/6). Scurgeţi bucăţile
de piersică pentru a…
Read more »
Read more »
Rulouri din piept de pui cu legume
19 July 2010
Ingrediente: 2 bucăţi piept de pui 2 ardei graşi 2 morcovi 100 g porumb
dulce din conservă 1 pahar vin alb apă sare ulei piper Mod de
preparare: Cureţi ardeii şi morcovii şi îi tai fâşii, apoi scurgi
porumbul şi le laşi pe toate deoparte. Dezosezi pieptul de pui, îl baţi
bine, ca…
Read more »
Read more »
Tapenade provensală
19 July 2010
Ingrediente: 10 fileuri de anşoa în ulei de măsline 300 g de măsline
negre 100 g de capere în oţet 1/2 legătură de cimbru ulei de măsline
piper Mod de preparare: Tocaţi usturoiul, apoi striviţi-l în mojar.
Tăiaţi fileurile de anşoa în bucăţele mici. Amestecaţi anşoa cu
usturoiul, adăugând ulei din conserva de…
Read more »
Read more »
Sos de roşii cu busuioc
19 July 2010
Ingrediente: 400 g de pastă de tomate 3 linguriţe de praf de usturoi 2
linguri de busuioc uscat 1 lingură concentrat de roşii 1 iaurt cu 0%
grăsime 2 vârfuri de cuţit de plante aromatice de Provence câteva frunze
de busuioc proaspete (pentru decor) sare piper Mod de preparare:
Intr-o oratiţă, turnaţi conţinutul…
Desert cu salată de fructe si inghetata
19 July 2010
O
reteta delicioasa de desert cu salata de fructe si ingheatata din:
piersici, struguri, pere, kiwi, zmeura, prune, lichior de cirese,
frisca, lamaie si zahar. Ingrediente: 3 piersici 2 ciorchini de struguri
(alb şi negru) 3 pere 2 kiwi 200 g zmeură 5 prune 50 ml lichior de
cireşe 400 g frişcă 1 lămâie 100…
Read more »
Read more »
Cremă de caise
19 July 2010
Ingrediente: 1 kg caise 250 g miez de nucă măcinat 2 ouă 1 pahar de
lapte 300 g zahăr coaja rasă de la 1 lămâie frişcă Mod de preparare:
Scoţi sâmburii caiselor cu grijă, să nu le zdrobeşti, apoi le tai în
felii subţiri. Albuşurile le baţi spumă cu zahărul, le amesteci cu…
Read more »
Read more »
Sos de roşii a la bolognaise
19 July 2010
Ingrediente: 8 roşii frumoase 3 si 1/2 linguri de ulei de măsline 150 g
de feliuţe de slănină 400 g de carne de vită tocată 4 cepe tocate 4
căţei de usturoi, tocaţi 100 g de ciuperci de Paris mărunţite ’5
linguriţe de pastă de roşii 15 cl de vin roşu 15 cl de…
Read more »
Read more »
Fasole verde cu bucatele de slănină
19 July 2010
Ingrediente: 500 g de fasole verde 3 linguri de ulei de măsline 100 g
de slănină crudă 100 g slănină afumată sare piper Mod de preparare:
Tăiaţi extremităţile de la fasolea verde. Treceţi păstăile prin apă
pentru a le spăla, apoi lăsaţi-le la scurs.Incălziţi uleiul de măsline
într-o tigaie. Puneţi păstăile. Acoperiţi. Lăsaţi…
Read more »
Read more »
Tian a la provencale
19 July 2010
Ingrediente: 4 vinete 3 cepe ulei de măsline 4 dovlecei 8 roşii 3
linguriţe de praf de usturoi 4-5 fire de pătrunjel 2 linguriţe de plante
aromatice de Provence vreo 10 frunze de busuioc sare piper Mod de
preparare: Tăiaţi vinetele în rondele cu grosimea de 1 cm. Puneţi-le să
fiarbă la abur…
Read more »
Read more »
Ratatouille
19 July 2010
Ingrediente: 3 ardei roşii ulei de măsline 4 vinete 5 cepe mijlocii
plante aromatice de Provence 250 g piure de roşii 100 g pastă de roşii
sare piper Mod de preparare: Incălziţi cuptorul la 130°C (treapta
4/5). Tăiaţi ardeii în două, pe lungime. Goliţi-i complet. Puneţi-i cu
partea convexă în sus, într-o tigaie…
Read more »
Read more »
Şarlota de piersici
19 July 2010
Ingrediente: 250 g biscuiţi fragezi sau pişcoturi 1 kg piersici bine
coapte 150 g zahăr 6 foi gelatină 500 g frişcă bătută 1 lingură vişinată
şi 3 linguri rom (sau 1 linguriţă esenţă de rom) Mod de preparare:
Aşezi biscuiţii sau pişcoturile pe fundul şi de jur împrejurul unei tăvi
sau crăticioare. Pui…
Read more »
Read more »
Cuburi de tortilla cu ton
19 July 2010
Ingrediente: 1 conservă de ton în suc propriu, de 120 g 12 măsline
negre 1/2 iaurt nedegresat 1 lingură de pastă de roşii 3 ouă întregi
ulei de măsline sare piper Mod de preparare: Incălziţi cuptorul la
180°C (treapta 6). Scurgeţi tonul şi sfărâmaţi-l cu furculiţa. Feliaţi
măslinele negre. Amestecaţi iaurtul cu pasta…
Read more »
Read more »
Castraveti cu ansoa
19 July 2010
Ingrediente: 8 ouă de prepeliţă 1 castravete 1 conservă de anşoa Mod
de preparare: Fierbeţi ouăle de prepeliţă tari, timo de 6 minute.
Treceţi-le sub un jet de apă rece. Decojiţi-le şi tăiaţi-le în două.
Tăiaţi castravetele în două, pe lungime. Goliţi seminţele cu ajutorul
unei linguriţe, păstrând numai pulpa. Tăiaţi în bucăţele…
Read more »
Read more »
Prăjitura cu branză de vaci si fructe
19 July 2010
Ingrediente: 5 ouă 5 linguri zahăr 5 linguri făină Pentru cremă ai
nevoie de: 1/2 kg brânză de vaci 3 linguri zahăr pudră 2 pliculeţe zahăr
vanilat 100 g unt 3-4 linguri frişcă Pentru decor şi umplut: 1 kg de
fructe de pădure diferite: coacăze, zmeură, mure Mod preparare blat:
Separi ouăle,…
Read more »
Read more »
Roşii umplute cu salată de legume
18 July 2010
Ingrediente: 6 roşii 200 g cartofi 1 morcov mic 2 linguri mazăre 2
linguri pline cu maioneză 1/2 lingură muştar 4 ouă fierte tari, 1
lingură de pătrunjel verde sare şi piper după gust 200 maioneză frunze
de salată verde. Mod de preparare: Pregăteşti mai întâi o salată de
legume. Cureţi şi speli…
Read more »
Read more »
Andive cu brânză Roquefort
18 July 2010
Ingrediente: 5 fire de arpagic 5 ridichi 150 g de brânză Roquefort 100 g
de brânză proaspătă de capră 2 andive piper Mod de preparare: Tocaţi
firele de arpagic şi ridichile. Amestecaţi cu ajutorul unei furculiţe
cele două tipuri de brânză, arpagicul şi ridichile. Ajăugaţi piper şi
amestecaţi. Umpleţi frunzele de andivă cu…
Read more »
Read more »
Tofu cu linte verde
18 July 2010
Ingrediente: 250 g de linte verde de Puy aproximativ 75 cl de supă de
legume 1 legătură de verdeaţă 1 ceapă 1/2 lingură de ulei de măsline 400
g de tofu 1 lingură de sos de soia tamari sare piper Mod de
preparare: Intr-o cratiţă, puneţi lintea în supa delegume, astfel încât
să…
Read more »
Read more »
Chili vegetarian
18 July 2010
Ingrediente: 1 ardei verde 3 cepe mărunţite 2 linguri de ulei de
măsline 2 căţei de usturoi, decojiţi 1 conservă de fasole roşie (800 g) 1
conservă de ciuperci de Paris, tocate (400 g) 1 conservă de roşii
întregi, în suc propriu 25 cl de piure de roşii 6 linguriţe de pastă de
roşii…
Read more »
Read more »
Tort de pişcoturi, frişcă si mure
18 July 2010
Ingrediente: 4 ouă 300 g pişcoturi de şampanie 1/2 kg mure 2 plicuri
gelatină 500 g frişcă Mod de preparare: Separi albuşurile de
gălbenuşuri şi pui gălbenuşurile pe foc într-un vas mic împreună cu
zahărul. Amesteci încontinuu până se îngroaşă, lei vasul de pe foc şi-l
laşi să se răcească. în acest moment…
Read more »
Read more »
Frigărui de tofu
18 July 2010
Ingrediente: 4 roşii mari 4 cepe mijlocii 2 ardei (unul verde şi unul
roşu) 200 g de tofu afumat 1/2 linguriţă de chimion 1/2 linguriţă de
nucşoară un strop de ulei de măsline (facultativ) sare Mod de
preparare: Spălaţi roşiile şi tăiaţi-le în şase. Decojiţi cepele şi
tăiaţi-le în şase. Spălaţi şi curăţaţi…
Read more »
Read more »
Ardei umpluţi cu orez basmati
18 July 2010
Ingrediente: 2 cepe 4 ardei roşii 50 g pastă de roşii 400 g de orez
basmati fiert 3 albuşuri de ou 1 lingură de tarhon (proaspăt sau uscat) 1
lingură de praf de cardamom sare piper Mod de preparare: Decojiţi
cepele, apoi tocaţi-le. Fierbeţi-e la abur timp de 15 minute. Spălaţi
ardeii şi…
Read more »
Read more »
Prăjitură cu caise si migdale
18 July 2010
Ingrediente: 200 g făină 150 g unt 200 g zahăr pudră 3 ouă 500 g caise
1/2 plic praf de copt 50 g migdale coaja rasă de la 1/2 lămâie Mod de
preparare: Speli bine caisele, le desfaci în jumătăţi, le scoţi sâmburii
şi le laşi într-o strecurătoare să se scurgă. Intre timp,…
Read more »
Read more »
Bors de pui
18 July 2010
Ingrediente: 1 pui mijlociu 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătrunjel 1
păstarnac 2 cepe 25 g orez leuştean mărar pătrunjel sare puţin unt
Mod de preparare: Curăţăm puiul, îl spălăm, îl frecăm cu mălai, îl
pîrlim şi îl spălăm din nou. Tăiem puiul în 5 bucăţi, il sărăm puţin…
Read more »
Read more »
Coroană de orez cu sos de roşii şi piept de pui
18 July 2010
Ingrediente:
1 cană de orez 1 l lapte 1 gogoşar 1 ardei verde sare 2 cepe ulei 2-3
linguri bulion 100 g şvaiţer Pentru umplutură ai nevoie de: 1 piept de
pui 1 ceapă 50 unt 2-3 roşii sare ulei Mod de preparare: Fierbi mai
întâi laptele şi-l laşi deoparte. Speli apoi bine orezul şi-l…
Read more »
Read more »
Scrumbii marinate
18 July 2010
Ingrediente: 2 scrumbii mijlocii 2 cepe 1 morcov mic boabe de piper
boabe de muştar 1 frunză de dafin cîteva măsline 5 linguri ulei 2
îinguri oţet Mod de preparare: Se aleg scrumbii sărate, cu lapţi. Se
ţin 24 ore în apă ca să se desăreze, schimbând apa odată sau de două
ori.…
Read more »
Read more »
Rosii umplute cu carne si ciuperci
18 July 2010
Ingrediente:
12 roşii mijlocii putină carne de pasăre fiartă sau friptă 3 — 4
ciuperci sare piper puţin oţet Pentru maioneză: 1 gălbenuş 1 linguriţă
muştar 50 g ulei Mod de preparare: Se pregătesc roşiile după cum s-a
arătat mai sus. Se lasă să se scurgă după ce s-a pus sare, piper, oţet.
Se…
Read more »
Read more »
Oua cu maioneza
18 July 2010
Ingrediente:
6 ouă, 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 100 g ulei 1 lingură smântână
un vârf de linguriţă sare 2 — 3 măsline sau puţină salată verde Mod de
preparare: Se fierb ouăle tari. Când s-au răcit se curăţă de coajă şi
se taie în două, în lung. Se aşază pe o farfurie cu…
Read more »
Read more »
Oua rascoapte cu sos picant
18 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 100 g ulei 2
castraveţi muraţi în oţet un vârf de linguriţă sare Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari. Când sunt reci, se curăţă de coajă, se taie felii
rotunde şi se aşază pe o farfurie unele peste altele. Separat se face un
sos…
Read more »
Read more »
Ciuperci umplute
17 July 2010
Ingrediente:
500 g ciuperci 50 g ulei 2 linguri frunze de pătrunjel tocat un praf de
piper sare Mod de preparare: Se aleg ciuperci albe, frumoase şi
potrivit de mari. Se spală. Se aşază ciupercile într-o cratiţă pe
maşină, punând în fiecare ciupercă un praf de sare şi puţin ulei. Se
acoperă şi se ţin…
Read more »
Read more »
Scrumbii sarate cu sos de mustar
17 July 2010
Ingrediente: 2 scrumbii mijlocii 1 linguriţă muştar 50 g ulei oţet după
gust câteva măsline sau frunze de salată verde Mod de preparare: Se
ţine scrumbia 24 ore în apă, ca să se desăreze. Se curăţa şi se scoate
şira spinării. Se taie bucăţi şi se aşază pe o farfurie. Se freacă
lapţii…
Read more »
Read more »
Salata de scrumbii sau de cherci, cu cartofi
17 July 2010
Ingrediente:
1 scrumbie mijlocie 600 g cartofi 2 cepe mijlocii 1 linguriţă oţet 2
linguri ulei câteva măsline Mod de preparare: Se curăţă scrumbia; se
spală şi se lasă câteva ore în apă rece, ca să se desăreze. Se taie
bucăţi. Se pregăteşte o salată de cartofi, se aşază într-o farfurie şi
deasupra se…
Read more »
Read more »
Rosii portugheze cu orez
17 July 2010
Ingrediente:
12 roşii mijlocii 2 ardei 100 g orez sare piper câteva frunze de salată
verde Pentru maioneză: 1 gălbenuş 1 linguriţă muştar 50 g ulei Mod de
preparare: Se aleg roşii mijlocii, se taie un capac, se scobesc. Se
presară sare, piper, puţin oţet şi se lasă la o parte, să se scurgă.…
Read more »
Read more »
Cartofi noi cu caş de oi
17 July 2010
Ingrediente:
1 kg cartofi 300 g caş de oi 200 g smântână 3 linguri margarina 1
legătură Mod de preparare: Speli bine cartofii şi îi pui la fiert cu
tot cu coajă. Apoi îi cureţi cât sunt calzi şi îi tai rondele. îi
amesteci cu caşul dat pe râzătoare, 2 linguri de margarina…
Read more »
Read more »
Oua umplute cu ficat
17 July 2010
Ingrediente: 6 ouă 100 g ficat de gâscă unt proaspăt cât o nucă un vârf
de linguriţă sare câteva frunze de salată verde Mod de preparare: Se
fierb ouăle tari, se curăţă şi se taie în două în lungime. Se scot
gălbenuşurile, se trec prin sită şi se freacă cu ficatul de gâscă…
Read more »
Read more »
Carne de vită cu ardei iute
17 July 2010
Ingrediente: 2 cepe mari 1 lingură de untură de gâscă 1/2 conservă de
ciuperci de Paris tocate (110 g) 500 g carne de vită slabă, felii 100 g
de castraveciori tocaţi 1 lingură de ardei iute 2 vârfuri de cuţit de
piper Cayenne 15 cl de vin roşu 15 cl de smântână degresată sare…