Retete de Paste:
Zarzavat in sos de rosii
6 March 2010
Ingrediente: 10 kg roşii 2 kg ardei sau gogoşari roşii 2 kg morcovi 1
lingură sare 2 legături pătrunjel verde 2 legături ţelină Mod de
preparare: Pregăteşti sucul de roşii, apoi dai ardeii şi momovii prin
maşina de tocat sau pe răzătoarea mică. Ii pui la fiert împreună, adaugi
sarea şi îi fierbi…
Read more »
Read more »
Salata de vara cu sunca si oua
6 March 2010
Ingrediente: 2 felii de şuncă fiartă (sau kaizer) 12 castraveciori acri
3 morcovi 1/2 kg fasole verde fiartă un castron cu maioneză 3 ouă
fierte tari Mod de preparare: Tai cât mai fin şunca, 6 castraveciori
muraţi, morcovii şi fasolea verde. Amesteci toate ingredientele, apoi cu
maioneza pregătită dinainte. Tai în rondele ouăle…
Read more »
Read more »
Musaca de dovlecei cu branza sarata sau telemea
6 March 2010
Ingrediente: 2 kg dovlecei 300 g brânză 2-3 cepe mari 2 legături mărar
verde 1 legătură pătrunjel verde 1 roşie mică 2 ouă 2 linguri lapte 1
linguriţă făină sare piper 100 ml ulei Mod de preparare: Speli
dovleceii tineri, îi razi de coajă şi îi tai felii subţiri, pe care le
sărezi…
Read more »
Read more »
Masline conservate
6 March 2010
Fierbi măslinele 1/2 ora, după care le scurgi şi le clăteşti cu apă
rece. In continuare le pui în apă fierbinte cu o ceapă, 4 căţei de
usturoi şi le mai fierbi 1/2 oră. Arunci şi această apă şi le adaugi din
nou apă fierbinte plus 2-3 linguri oţet, o ceaşcă de ulei, 3…
Read more »
Read more »
Vinete cu usturoi
6 March 2010
Vinetele, necurăţate de coajă, le tai felii rotunde, groase cam de 1
cm. Prăjeşti rondelele în ulei, le sărezi şi le aşezi în borcan, după ce
mai înainte le ungi cu puţin usturoi pisat. Nu lăsa locuri libere, dar
nici nu presa prea mult. Capsezi borcanele şi le sterilizezi o oră. Sunt
foarte bune…
Read more »
Read more »
Rulada cu spanac, branza de vaci si sunca
6 March 2010
Ingrediente: 300 g făină 3 ouă 100 g caşcaval 200 g spanac fiert 100 g
şuncă 200 g brânză de vaci 50 g unt sare piper Mod de preparare: Faci o
foaie de tăieţei din făină, ouă, sare şi o laşi 10 minute să se
odihnească. Separat toci spanacul fiert (să fie ca…
Read more »
Read more »
Salata de ardei iuti cu ceapa
6 March 2010
Ingrediente:
1 kg ardei iuţi (din cei lungi) 5-6 cepe 500 g morcovi oţet sare
grunjoasă piper zahăr Mod de preparare: Tai bucăţele ardeii iuţi şi îi
speli în câteva ape, ca să le îndepărtezi bine seminţele. După aceea,
într-un vas îi amesteci cu cepele tăiate solzişori şi morcovii daţi pe
răzătoarea mare. Adaugi…
Read more »
Read more »
Pulpe de pui cu rosii
6 March 2010
Ingrediente: 10 pulpe 150 ml ulei 4-5 cepe 2 linguri pastă de tomate 2
linguriţe făină 2,5 kg roşii proaspete 3 linguriţe de zahăr piper sare
pătrunjel verde Mod de preparare: Speli pulpele de pui, le cureţi şi
le dai cu sare. Cureţi ceapa, o speli şi o tai mărunt, iar roşiile
spălate…
Read more »
Read more »
Supa de avocado cu smantana de soia si busuioc
6 March 2010
Ingrediente: 2 fructe de avocado bine coapte zeama de la o jumătate de
lămâie o ceapă mare, mărunţită o lingură de ulei de măsline 25 cl de
smântână de soia (sau smântână degresată) câteva frunze de busuioc sare
piper Mod de preparare: Scoateţi miezul de avocado cu ajutorul unei
linguriţe. Stropiţi cu zeamă…
Read more »
Read more »
Sos rosu cu cimbru
6 March 2010
Ingrediente: 5 kg roşii (cărnoase) 5 kg ardei capia roşu 5 kg gogoşari 1
l ulei 1 pachet foi de dafin 200 g sare Mod de preparare: Dai prin
maşina de tocat (la care montezi şi separatorul de seminţe) roşiile
împreună cu ardeiul şi gogoşarul, spălate şi curăţate. După ce le-ai
trecut prin…
Read more »
Read more »
Bame conservate in sare
6 March 2010
Alege bamele, le cureţi de codiţe şi nu le speli. Le amesteci cu sare
în proporţie de 100 g sare la 500 g bame. Le amesteci foarte bine, le
aşezi în sticle până în gâtul sticlei. Le astupi bine şi le pui în
cămară. Cand găteşti faci aşa: le speli în 2-3 ape fierbinţi…
Read more »
Read more »
Sufleu de vinete
6 March 2010
Ingrediente: 600 g vinete 175 g unt 300 ml lapte 30 g sare 20 g
pătrunjel (frunze) 20 g usturoi 100 g făină 6 ouă piper Mod de
preparare: Cureţi vinetele de coajă, le tai roidele şi le înăbuşi în 50 g
unt bine incins până când s-au înmuiat complet. Separat prepari sosul…
Read more »
Read more »
Tocanita de legume cu galuste
6 March 2010
Ingrediente: 500 g ceapă 100 g păstârnac 200 g morcovi 100 g pătrunjel
100 g ţelină 500 g ardei gras 1,5 kg roşii 150 ml ulei 2 ouă 200 g făină
piper sare verdeaţă Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt o căleşti
în ulei până devine aurie. Adaugi zarzavatul tăiat rondele şi ardeii…
Read more »
Read more »
Castraveti in saramura cu otet
6 March 2010
Ingred iente: 10 kg castraveţi 6 l apă 6 linguri sare 1 lingură zahăr 1
lingură boabe piper 100 ml oţet 1 căpăţână de usturoi 2 morcovi 1
ţelină rădăcină + frunze 2 crenguţe de vişin tarhon cimbru mărar 2
rădăcini de hrean Mod de preparare: Pun castraveţii într-o oală mare,
torn peste…
Read more »
Read more »
Rosii umplute cu conopida
6 March 2010
Ingrediente: 1 kg roşii 300 g conopidă 250 g maioneză verdeaţă mujdei
de usturoi sare Mod de preparare: Roşilor le tai capacul, le scobeşti
şi le aşei cu gura în jos să se scurgă. Conopida desfăcută în bucheţele o
fierbi in apă cu sare şi o laşi să se scurgă. După ce s-a…
Read more »
Read more »
Supa racoritoare de castraveti si mere verzi
6 March 2010
Ingrediente: 5 mere 2 castraveţi o lămâie verde 5 cepe albe mici,
mărunţite o tulpină de fenicul 8 crenguţe de coriandru proaspăt 2 fire
de mărar 3 linguri de ulei de măsline extra virgin 2 sau 3 vârfuri de
cuţit de piper cayenne sare piper Mod de preparare: Curăţaţi merele.
Tăiaţi-le în sferturi…
Read more »
Read more »
Ciorba de carne de porc a la grec
6 March 2010
Ingrediente: 400 g carne de porc 2 morcovi 1 rădăcină de pătrunjel 1
ţelină medie 2-3 cepe 75 g orez 2 ouă 1 lămâie potrivită 250 g smântână
30 g făină 1 legătură leuştean sare Mod de preparare: Tai carnea în
bucăţi mici şi o pui la fiert în apă cu sare. Indată…
Read more »
Read more »
Malai moldovenesc
6 March 2010
Ingrediente: 1 kg mălai (simplu, nu grişat) 1 cană făină de grâu apă
zahăr arome puţină sare un pachet de margarină vegetală Mod de
preparare: Opăreşti mălaiul şi făina de grâu într-un vas cu apă
clocotită, până capătă consistenţa unei smântâni groase. Amesteci cu
zahărul, sarea, aromele şi pachetul de margarină. Torni compoziţia…
Read more »
Read more »
Macaroane cu cartofi
5 March 2010
Ingrediente: 250 g macaroane (fără ou) 500 g cartofi 2-3 cepe ulei 1
linguriţă boia de ardei dulce sare piper Mod de preparare: Fierbi
cartofii tăiaţi cuburi în apă cu sare şi când sunt gata ii scurgi de
apă. Ceapa o căleşti în ulei, iar când este gata adaugi boia de ardei
şi…
Read more »
Read more »
Fasole pastai batuta
5 March 2010
Ingrediente: 500 g fasole albă lată 150 ml ulei 300 g ceapă 25 g
usturoi sare 1 lingură pastă de bulion Mod de preparare: Fierbi
fasolea în 3-4 ape, iar în ultima apă pui sare. Când a fiert, scurgi apa
şi treci fasolea prin maşina de tocat. Adaugi mujdei de usturoi, sare,
jumătate…
Read more »
Read more »
Rasol de peste
5 March 2010
Peştele îl cureţi bine şi îl pui într-un vas smălţuit, îl dai cu sare
şi îl stropeşti cu oţet cald, apoi îl opăreşti cu apă fierbinte în care
ai pus piper boabe, foi de dafin, ceapă şi pătrunjel. Acoperi vasul şi
laşi să fiarbă 20 de minute, la foc nu prea iute. Separat faci…
Read more »
Read more »
Salata de cartofi cu mazare si linte
5 March 2010
Ingrediente: 4 cartofi fierţi şi tăiaţi cuburi 2 căni de linte fiartă 2
linguriţe ulei o ceapă tăiată feliuţe 2 căţei de usturoi o cană de
mazăre fiartă (din conservă sau congelator) 2 căni cu bulion proaspăt
sare boia Mod de preparare: Căleşti usturoiul şi ceapa, adaugi
mazărea, bulionul (merge şi cu suc…
Read more »
Read more »
Gem de pere
5 March 2010
Ingrediente: 2 kg pere (fără cotoare) 1 kg zahăr Mod de preparare:
Cureţi perele de coajă şi le tai în patru, apoi cureţi fructele de
căsuţele cu sâmburi. Mai tai perele o dată, în felioare. Pui la fiert
într-o cratiţă 2 kg de pere astfel pregătite şi 1 kg zahăr până ce
compoziţia…
Read more »
Read more »
Salata cu griş, masline si ceapa
5 March 2010
Ingrediente: 400 ml apă 4 linguri griş sare 1 lingură muştar 150 ml
ulei zeama de la 1 lămâie 1 ceapă tocată fin măsline pentru ornat Mod
de preparare: Pui apa cu sare la fiert şi când clocoteşte torni grişul
în pbaie şi amesteci energic, să nu se prindă, şi să iasă consistent.…
Read more »
Read more »
Dulceata de struguri
5 March 2010
Ingrediente: 1 kg zahăr 1 kg boabe de struguri, curăţate de coajă şi
seminţe vanilie lămâie Mod de preparare: Cureţi uşor coaja boabelor,
apoi cu o scobitoare scoţi şi seminţele. Pui, într-o cratiţă smălţuită,
un rând de boabe, un rând de zahăr, presărând vanilie şi adăugând sucul
de la o lămâie. Laşi 1/2…
Read more »
Read more »
Ciuperci albe conservate in ulei
5 March 2010
Alegi ciuperci de cultură sănătoase şi foarte proaspete, le cureţi de
pieliţe şi le tai rădăcina tare a piciorului, pe care o arunci. Dacă
ciupercile sunt mai mari, le tai atât pălăria, cât şi piciorul în
bucăţele mai mici (2-4 cm) şi le speli foarte bine în mai multe ape. Pui
să fiarbă apă…
Read more »
Read more »
Bors rusesc
5 March 2010
Pui fasolea la fiert. între timp cureţi o sfeclă roşie şi o dai pe
râzătoare. Toci varza mărunt, apoi o căleşti în untdelemn. Adaugi
fasolea (fiartă pe jumătate) cu zeama ei şi un morcov ras. Când este
aproape gata, pui şi câţiva cartofi tăiaţi cubuleţe. Când totul este
bine fiert, adaugi borşul. Separat faci…
Read more »
Read more »
Orez cu ciuperci si ardei
5 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg orez 1/4 kg ciuperci 1 ceaşcă ulei 2 cepe 1
căpăţână usturoi 1 ardei verde cimbru sare piper 2 foi dafin 1 legătură
mărar Mod de preparare: Căleşti ceapa şi ardeiul în ulei şi adaugi
orezul, pe care îl căleşti 2 minute, după care adaugi apă (la 1 ceaşcă
orez…
Read more »
Read more »
Aperitiv din vinete si ardei
5 March 2010
Ingrediente: 3 kg vinete 5 kg ardei capia amestecat cu gogoşar 200 g
zahăr 200 ml ulei 200 g oţet sare piper conservant Mod de preparare:
Coci toate legumele, le desfaci fâşii (vinetele, ardeii şi gogoşarii) şi
le pui într-un castron. Peste ele torni un sirop format din zahăr, ulei
şi oţet, amesteci…
Read more »
Read more »
Pere caramel
5 March 2010
Ingrediente: 200 g ciocolată 4 pere 40 g fulgi de porumb 50 g zahăr 20 g
unt zeama de la o lămâie 1 baton vanilie Mod de preparare: Topeşti
100 g de ciocolată menaj la foc mic, adaugi apoi fulgii de porumb fără
să-i sfărâmi. Formezi grămăjoare din această compoziţie şi le pui…
Read more »
Read more »
Spuma de castraveti cu creveti
5 March 2010
Ingrediente: doi castraveţi mari 2 haşme mărunţite 50 cl supă de pasăre
degresată, rece 40 cl de smântână de soia (sau smântână degresată) 16
creveţi roz pe jumătate fierţi o linguriţă de ardei iute 1 legătură de
arpagic sare piper Mod de preparare: Curăţaţi castraveţii. Tăiaţi-i în
patru pe lungime şi înlăturaţi partea…
Read more »
Read more »
Musaca de macaroane cu conopida
5 March 2010
Ingrediente: 200 g macaroane 2 ouă 100 g unt 1 lingură făină 1 pahar
lapte 2 linguri caşcaval ras 1 conopidă sare pesmet Mod de preparare:
Fierbi macaroanele în apă clodptită cu sare, le scurgi şi le clăteşti cu
apă rece. Separat fierbi şi conopida în apă clocotită cu sare, scurgi
şi separi…
Pulpe de pui umplute cu zarzavat
5 March 2010
Ingrediente: 4 pulpe de pui 50 g morcov 25 g pătrunjel 1 ţelină mică
(25 g) 25 g mazăre 25 g fasole verde o legătură pătrunjel, 2 ouă sare
piper Mod de preparare: Cureţi şi tai zarzavaturile şi le fierbi în
apă cu sare. Le laşi să se scurgă, apoi le amesteci cu…
Read more »
Read more »
Galuste cu carne si smantana
5 March 2010
Pui într-o cratiţă potrivită 2-3 cepe taiate soizi, puţin ulei şi o
bucată de carne fără grăsime de maxim 300 g. Torni deasupra apă să o
acopere şi o fierbi până se înmoaie carnea foarte bine. Când aceasta
este bună, o scoţi şi o toci. In sosul rămas în cratiţă adaugi puţină
boia de…
Read more »
Read more »
Gem de mere cu sirop concentrat de piersici
5 March 2010
Ingrediente: 1 l apă 1,5 kg zahăr 5 kg mere (cântărite după ce le-ai
curăţat de coajă şi cotor) tăiate felii 1/2 l concentrat de piersici
Mod de preparare: Intr-o cratiţă folosită numai la dulceaţă pui zahăr şi
apă pe foc până se topeşte zahărul, apoi adaugi merele şi le laşi să
fiarbă…
Read more »
Read more »
Conopida cu ciuperci la cuptor
5 March 2010
Ingrediente: 1 conopidă mare 200 g ciuperci proaspete 2 linguri făină
1-1/2 ceaşcă lapte 1 gălbenuş 1 lingură brânză rasă 1 lămâie sare unt
cât o nucă Mod de preparare: Fierbi o conopidă mare, desfăcută în
bucheţele. Cureţi apoi ciupercile, le tai subţire dacă sunt proaspete şi
le înăbuşi în puţin unt. Faci…
Read more »
Read more »
Tocana cu carne de oaie si cimbru
5 March 2010
Ingrediente: 800 g carne de oaie fără os 4 cepe mari 100 ml ulei 50 g
pastă tomate 1 căpăţână usturoi 4 ardei graşi 5-6 roşii potrivite 100 g
orez 1 legătură de verdeaţă 80 ml vin alb sare piper boia cimbru după
gust Mod de preparare: Carnea, bine spălată şi porţionată, o…
Read more »
Read more »
Vinete murate
5 March 2010
Ingrediente: 5 kg vinete 5 pahare de frunze de ţelină 3 pahare
pătrunjel şi mărar frunze tăiate mărunt 250 g usturoi 7 linguri sare 5 l
apă ardei iute după gust Mod de preparare: Vinetele le speli, le tai
codiţele şi le crestezi în lungime 4-5 cm. Le pui în apă clocotită cu…
Read more »
Read more »
Parjoale moldovenesti
5 March 2010
Ingrediente: 325 g carne de vită 325 g cartofi (sau 150 g pâine albă )
100 g făină 150 g pesmet 2 ouă 4-5 căţei de usturoi 50 g pătrunjel verde
100 g ceapă 30 g ulei sau untură 15 g sare 1 g piper Mod de
preparare: Carnea o speli bine şi…
Read more »
Read more »
Fasole verde cu zarzavat – pentru ciorba
5 March 2010
Ingrediente: 7 kg fasole 1 l ulei 1,5 kg roşii (sau 1 kg bulion) 1 kg
ceapă 1,5 kg ardei (sau gogoşari) o legătură frunze de ţelină şi una de
pătrunjel sare 4 aspirine Mod de preparare: Cureţi păstăile, le
speli în apă rece şi le rupi în bucăţi. De asemenea, zarzavatul…
Read more »
Read more »
Crema de avocado cu crab
5 March 2010
Ingrediente: 3 fructe de avocado bine coapte zeama de la o lămâie verde
o haşmă 2 linguri de smântână (sau smântână de soia) 1 lingură de pastă
de roşii un strop de sos Worcestershire 50 cl de supă de pasăre
degresată, rece un vârf de piper Cayenne 200 g de crab la caserolă
piper…
Read more »
Read more »
Pui pe sare
5 March 2010
Ingrediente: 1 pui 1/2 kg sare grunjoasă Mod de preparare: Acoperi
tava de aragaz cu sare. Tai puiul în două şi îl aşezi pe sare. Dai tava
la cuptor şi aştepţi circa o oră să se coacă. Nu-ţi fie frică! Puiul se
va săra atât cât îi trebuie şi va avea în final…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail Bloody Caesar (video)
5 March 2010
O reteta video despre cum se prepara Cocktail Bloody Caesar Cum se prepara Cocktail Bloody Caesar
Read more »
Read more »
Ciorba cu sunca sau muschi de porc
5 March 2010
Ingrediente: 500 g şuncă ori muşchi de porc 2 cepe 5 morcovi 5 cartofi 2
cuburi concentrat de pui 125 g smântână 150 g brânză rasă 2 linguri suc
de lămâie sare piper coriandru sau chimen Mod de preparare: Prăjeşti
şunca presată (sau carne slabă de porc) într-o cratiţă şi apoi prăjeşti
ceapa,…
Read more »
Read more »
Costite de vitel la cuptor
5 March 2010
Ingrediente:
8 costiţe de viţel 2 cepe 100 caşcaval 1 lingură pesmet 1 pahar vin
alb (200 ml) ulei sare piper unt Mod de preparare: Ceapa, curăţată şi
spălată, o tai mărunt şi o căleşti în ulei într-o tavă. într-o altă
tigaie rumeneşti costiţele, întorcându-le pe ambele feţe, apoi le pui
peste ceapă. Potriveşti de…
Read more »
Read more »
Piept de porc marinat
5 March 2010
Ingrediente: 6 felii piept de porc 250 ml ulei sare piper usturoi 50
ml oţet măghiran rozmarin sau cimbru (după preferinţă) Mod de
preparare: Pieptul curăţat şi spălat îl pui într-un vas şi îl acoperi cu
sosul marinat făcut din ulei, oţet, 4-5 căţei mari de usturoi tăiaţi
mărunt, condimentele, sare şi piper.…
Read more »
Read more »
Supa de ceapa cu crutoane
4 March 2010
Ingrediente: 400 g ceapă 60 g margarină vegetală (sau ulei) 2 linguri
făină 1 l apă sare piper 8 felii de pâine Mod de preparare: Cureţi
ceapa, o speli şi o tai solzişori pe care îi căleşti în ulei. Adaugi
făina şi amesteci până capătă culoarea gălbuie, stingi cu apă şi acoperi
oala.…
Read more »
Read more »
Desert cu morcovi si nuca de cocos
4 March 2010
Ingrediente:
2 morcovi mari raşi pe răzătoarea mică 1/4 cană cu apă 1/2 cană cu
miere 2 linguri ulei 1 linguriţă vanilie Mod de preparare: Amesteci
toate ingedientele, apoi adaugi 1 cană de nucă de cocos, 1/2 cană de
făină, 3/2 lingjriţă de sare. Laşi să stea 10 minute. Dacă obţii o
compoziţie prea moale,…
Read more »
Read more »
Supa de mazare cu menta
4 March 2010
Ingrediente: 1 ceapă mare tocată mărunt 2 căţei de usturoi tăiaţi
mărunt 1 lingură ulei 300 g mazăre 1/2 l apă fiartă cu condimente 1
lingură făină mentă uscată Mod de preparare: Căleşti ceapa şi
usturoiul în ulei încins până se înmoaie. Adaugi mazărea, o laşi să se
călească puţin, apoi stingi cu…
Read more »
Read more »
Ciorba de legume de post
4 March 2010
Ingrediente: 100 g morcov pătrunjel 150 g fasole verde 150 g mazăre 100
g ceapă 75 ml ulei 250 g cartofi 200 g roşii 50 ml oţet sare Mod de
preparare: Toci ceapa mărunt şi o căleşti în ulei. Adaug morcovul tăiat
rondele şi-l căleşti şi pe el. Sting cu apă şi laşi…
Read more »
Read more »
Chiftelute din fasole boabe cu garnitura de orez
4 March 2010
Ingrediente: 2 ceşti fasole boabe 1 ceaşcă pâine înmuiată 2 cepe 1
căpăţână usturoi 1 morcov 1 păstârnac sare piper cimbru foi de dafin
mărar şi pătrunjel uscate 1 ceaşcă orez ulei pentru prăjit chiftelele
Mod de preparare: Fierbi fasolea, schimbi prima apă, apoi în a doua apă
pui şi zarzavaturile tocate,…
Read more »
Read more »
Pateu din boabe de fasole
4 March 2010
Ingrediente: 2-3 căni fasole fiartă 1 ceapă albă mare, tăiată mărunt 4
căţei de usturoi 1 lingură de pastă de roşii 1 lingură de pastă de ardei
2-3 linguri de ulei 1/4 linguriţă sare 1 linguriţă tarhon mărar şi
pătrunjel verde Mod de preparare: Treci fasolea prin maşina de tocat
sau amesteci bine…
Read more »
Read more »
Rosii umplute cu orez
4 March 2010
Ingrediente: 10-12 roşii mari şi rotunde 1 ceaşcă orez 1 ceapă 1
lingură ulei pătrunjel mărar 1 morcov 2 linguri bulion sare piper Mod
de preparare: Căleşti ceapa în ulei, adaugi orezul spălat, stingi cu
două pahare de apă clocotită, presari puţină sare, acoperi şi laşi să
fiarbă până înfloreşte orezul, iei vasul…
Read more »
Read more »
Supa – crema de cartofi cu crutoane
4 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 2 cepe 1 rădăcină pătrunjel 2
linguri margarină sare piper Mod de preparare: Cureţi cartofii de
coajă, îi speli şi îi tai în sferturi, apoi îi pui la fiert împreună cu
ceapa, morcovii şi rădăcina de pătrunjel. Fierbi supa până când cartofii
se sfărâmă uşor. Scoţi apoi…
Read more »
Read more »
Crap cu orez
4 March 2010
Ingrediente: 1 kg crap 1 pahar orez 1 linguriţă făină 2 linguri oţet
sare piper 4 linguri ulei ceapă Mod de preparare: Peştele, curăţat şi
spălat, îl despici în două în lungul spatelui, apoi îl tai în bucăţi de
3-4 cm lăţime. Sărezi şi-l laşi cam jumătate de oră. In acest timp
prăjeşti…
Read more »
Read more »
Zece ponturi pentru a slăbi rapid
4 March 2010
Fără efort şi la îndemâna tuturor. De la sucuri naturale, până la
plimbările în timp ce vorbim la telefon 1. Sucuri naturale făcute în
casă – nutriţioniştii recomandă să combinăm fructele preferate într-un
cocktail, peste care să turnăm apă, pentru a mai diminua cantitatea de
fructoză. Fructele au capacitatea de a arde grăsimile. Portocalele,…
Read more »
Read more »
Ciorba de fasole uscata
4 March 2010
Ingrediente: 400 g fasole boabe 1/2 kg zeamă de varză 1 morcov 1
păstârnac 1 rădăcină pătrunjel 1 ţelină 1 praz (rădăcina) 1 ceapă
pătrunjel frunze piper sare foi de dafin Mod de preparare: Fasolea
înmuiată o pui la fiert într-un litru de apă. Schimbi apa o dată, după
care pui altă apă…
Read more »
Read more »
Papricas de ciuperci
4 March 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 cepe 1 kg cartofi verdeaţă 100 ml ulei 500
g făină boia sare Mod de preparare: Ceapa curăţată o speli şi o toci
mărunt, după care o căleşti în ulei. Adaugi făină şi o căleşti împreună
cu ceapa câteva minute, apoi stingi cu supă sau apă. în acest…
Read more »
Read more »
Cartofi cu bulion si usturoi
4 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 linguri pastă de tomate 4-5 căţei de
usturoi sare piper apă Mod de preparare: Cartofii curăţaţi şi tăiaţi
felii îi pui într-o cratiţă cu ulei şi apă şi îi bagi la cuptor să
fiarbă înăbuşit. Când cartofii sunt gata scoţi cratiţa din cuptor şi
adaugi pastă de tomate…
Read more »
Read more »
Orez cu stafide
4 March 2010
Ingrediente: 3 ceşcuţe de orez 9 ceşcuţe de apă 100 g stafide 3 linguri
ulei 6 linguriţe zahăr esenţă de rom Mod de preparare: Speli bine
orezul, îl fierbi, după care adaugi zahărul. Când a fiert pui
stafidele. Pui într-o cratiţă ulei, adaugi orezul amestecat cu stafide
şi dai la cuptor. Când s-a…
Read more »
Read more »
Ciorba de ciuperci cu marar
4 March 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci (proaspete sau din conservă) 5 cepe 1
legătură mărar 1 vârf cuţit boia dulce de ardei 2 linguri făină 3
linguriţe ulei sare Mod de preparare: Cureţi şi speli în mai multe ape
ciupercile, dacă sunt proaspete. Dacă sunt conservate le speli într-o
singură apă, le tai felii şi…
Read more »
Read more »
Salata de praz cu mustar
4 March 2010
Ingrediente: 4 fire de praz 150 g ulei 3 linguri muştar 1 linguriţă
oţet sare Mod de preparare: Cureţi prazul de foile uscate şi tari,
apoi îl tai bucăţi. Il fiemi în apă cu sare, îl scurgi şi-l laşi să se
răcească, apoi îl pui în salatieră. Diluezi muştarul cu oţet, adaugi
sare…
Read more »
Read more »
Bilute din fulgi de ovaz
4 March 2010
Ingrediente: 1 cană fulgi de ovăz 1 lingură cacao 3 linguri de miere
fulgi de cocos Mod de preparare: Inmoi fulgii cu puţină apă, amesteci
şi adaugi miere şi cacao. Omogenizezi şi formezi biluţe pe care le
tăvăleşti prin fulgi de cocos. Sunt delicioase. Alături poţi servi şi o
cană de ceai. …
Riteş cu rozmarin
4 March 2010
Ingrediente: 1 kg făină 40 g drojdie sare grunjoasă 10 g rozmarin
(poate fi înlocuit cu mărar verde sau cimbru) 250 ml ulei de măsline
Mod de preparare: Framânţi un aluat potrivit de tare din făină, drojdie,
sare şi apă călduţă, laşi să crească 30 de minute. Pe planşeta unsă cu
ulei împărţi…
Read more »
Read more »
Orez cu ceapa
3 March 2010
Ingrediente: 1 cană orez 1 ceapă mare 3 căni apă 100 g ulei sau
mar-garină vegetală sare Mod de preparare: Toci ceapa şi o căleşti în
ulei sau margarină, după care adaugi orezul şi amesteci să nu se prindă,
până se rumeneşte puţin. Torni apă (de 3 ori cât cantiotatea de orez),
adaugi…
Read more »
Read more »
Pasta de masline
3 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg măsline mari 1/2 pahar ulei zeamă de la 1/2 lămâie 1
ceapă tocată fin 1 felie de pâine înmuiată în apă 1 gogoşar roşu Mod
de preparare: Măslinele mari, cărnoase, le opăreşti, le cureţi de
sâmburi şi le treci de două ori prin maşina de tocat împreună cu pâinea
înmuiată…
Read more »
Read more »
Sarmale de post cu ciuperci si pasat
3 March 2010
Ingrediente: 30 de foi de varză acră 100 g orez 150- 200 g ciuperci
uscate (proaspete sau din conservă) 200 g păsat 2 cepe mari 1 gogoşar ro
şu sau o lingură pastă de ardei 1 morcov dat pe răzătoarea mare 150 ml
ulei sare piper condimente cimbru Mod de preparare: Ceapa tăiată…
Read more »
Read more »
Mancare de cartofi cu castraveti murati
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 500 g castraveţi muraţi 5-6 linguri ulei 1
pahar supă sau apă pastă de tomate Mod de preparare: Cureţi
cartofii, îi tai în cuburi şi îi prăjeşti în ulei încins până se
rumenesc puţin. Stingi apoi cu supa clocotită sau apă. Adaugi
castraveţii (eventual desăraţi în apă călduţă…
Read more »
Read more »
Supa de linte cu cimbru
3 March 2010
Ingrediente: 4 l apă 300 g linte 1 ceapă 2-3 căţei de usturoi cimbru 1
lingură ulei 1 lingură făină Mod de preparare: Alegi lintea, o speli
şi o pui în apă de seara până dimineaţa. O pui la fiert într-o oală cu
apă rece, cu ceapa tocată mărunt, usturoiul şi cimbrul.…
Read more »
Read more »
Supa crema de mazare
3 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg mazăre (din congelator) 1 ceapă sare 50 g
margarină vegetală 1,5 l apă 1 linguriţă zahăr crutoane Mod de
preparare: Pui apa la fiert şi când fierbe adaugi mazărea, ceapa, sarea
şi laşi să fiarbă la foc mic. Când mazărea este bine fiartă o treci prin
sită şi o amesteci…
Read more »
Read more »
Salata de ridichi negre – de post
3 March 2010
Ingrediente: 5 ridichi potrivite 1 lingură ulei sare oţet după gust
piper Mod de preparare: Razi ridichile şi le amesteci cu uleiul şi
oţetul. Condimentezi după gust. Salata este excelentă în combinaţie cu
cartofi prăjiţi! Pofta buna!
Read more »
Read more »
Ciuperci inabusite
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci 200 g ceapă 150 g ardei gras 500 g roşii 100
ml ulei 2 legături verdeaţă 5 căţei de usturoi sare Mod de preparare:
Tai ciupercile julien, le înăbuşi în ulei, adaugi ceapa tăiată
solzişori, ardeii tăiaţi cuburi şi sare. Acoperi vasul cu capac şi laşi
să se înăbuşe…
Read more »
Read more »
Ciorba de praz cu zeama de varza
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg praz 400 g roşii 150 g morcov 100 g rădăcină de
pătrunjel 100 g fidea 2 legături verdeaţă (pătrunjel şi leuştean) 50 g
făină 130 ml ulei 1 litru zeamă de varză sare Mod de preparare: Tai
prazul mărunt (rondele), îl căleşti în ulei şi adaug zarzavatul tăiat
julien şi…
Read more »
Read more »
Pasta fainoase cu sos de ciuperci
3 March 2010
Fierbi pastele în apă cu sare şi ulei. Le scurgi, le dai prin jet de
apă rece şi le pui pe foc într-o cratiţă cu puţin ulei. Pregăteşti un
sos de roşii cu ciuperci, astfel: într-o cratiţă pui ulei, 1 lingură de
făină, pastă de roşii, adaugi apă şi laşi să fiarbă. Ciupercile
curăţate…
Read more »
Read more »
Placinta cu cartofi
3 March 2010
Pregăteşti un aluat ca pentru pâine (drojdie, apă, sare, făină), dar
frămânţi cu puţin ulei. Pentru umplutură trebuie ceapă şi cartofi. Tai
ceapa solzişori şi o căleşti în ulei. Cartofii îi tai feliuţe subţiri şi
îi adaugi peste ceapă. Pui deasupra un capac şi amesteci în ei să nu se
prindă. Ii laşi până…
Read more »
Read more »
Ardei umpluti de post
3 March 2010
Ingrediente: ardei orez morcov condimente piper pâine roşii Mod de
preparare: Tai pâinea felii, apoi cubuleţe mici, pe care le prăjeşti
fără ulei (pe plită sau la cuptor). Razi morcovul, îl amesteci cu
orezul, pâinea prăjită cubuleţe,condimentele, piperul şi sarea după
gust. Umpli ardeii, iar drept capac le pui fiecăruia o feliuţă de…
Read more »
Read more »
Supa din bulion de rosii
3 March 2010
Ingrediente: ulei 1 lingură făină pastă de roşii frunze de ţelină fidea
1 lingură zahăr sare Mod de preparare: In uleiul încins pui o lingură
de făină, pe care o desfaci cu pastă de roşii. Adaugi apă, sare şi
zahăr după gust. Laşi să dea câteva clocote, apoi pui fideaua şi
frunzele de…
Read more »
Read more »
Cartofi umpluti cu masline
3 March 2010
Ingrediente: 6 cartofi potriviţi 3 linguri margarină vegetală 3 linguri
măsine piper 1 lingură pătrunjel verde tocat Mod de preparare: Cureţi
cartofii de coajă, îi tai în două şi îi coci la cuptor într-o cratiţă.
Ii scobeşti la mijloc, iar miezul îl amesteci cu măslinele fără sâmburi,
2 linguri de margarină, piper şi…
Read more »
Read more »
Sarmale de post cu ciuperci si cimbru
3 March 2010
Ingrediente: 1 cutie ciuperci (conservă) 1 ceaşcă orez 2 cepe potrivite
1 varză potrivită 1 linguriţă pastă de tomate 1 ceaşcă ulei 1 lingură
borş proaspăt sare şi piper după gust 1 vârf cuţit cimbru tocat mărunt
Mod de preparare: Ciupercile le scurgi de apă, le treci prin maşina de
tocat, cu cimbru…
Read more »
Read more »
Ciorba de varza cu chimen
3 March 2010
Ingrediente: 400 g varză dulce 2 cepe mici 2 cartofi 1 vârf de cuţit
boia de ardei 500 ml supă de legume 1 lingură margarină vegetală 1
linguriţă chimen sare după gust Mod de preparare: Toci ceapa mărunt şi
o căleşti într-un vas cu margarină încinsă. Adaugi varza tăiată
fideluţă, cartofii curăţaţi de…
Read more »
Read more »
Chiftelute de cartofi
3 March 2010
Ingrediente: 500 g cartofi 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 2 linguri făină 1
linguriţă supă de legume concentrată (sau 500 ml supă zarzavat) 1
lingură pătrunjel verde tocat 1 linguriţă pastă de tomate 3 căţei de
usturoi 1 vârf de cuţit piper măcinat sare după gust Mod de
preparare: Speli cartorfii…
Read more »
Read more »
Orez cu mere
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg mere 20 g zahăr vanilat 250 orez, coaja de la o
lămâie 100 g zahăr Mod de preparare: Cureţi merele de coajă şi le dai
pe răzătoarea mare. Fierb orezul în 700 ml apă sărată. Cojile de la mere
le pui la fiert în 500 ml apă. Intr-un vas termorezistent…
Read more »
Read more »
Mancarica din soia
3 March 2010
Ingrediente: 1 pungă de 100 g soia cubuleţe 1 ceapă mijlocie condimente
2 foi de dafin piper 1 linguriţă muştar verdeaţă tocată bulion sau suc
de roşii 3 căţei de usturoi Mod de preparare: Fierbi soia timp de o
jumătate de oră în apă cu condimente, după care o scurgi. Separat
căleşti ceapa…
Read more »
Read more »
Mancare de ceapa
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg ceapă ulei bulion sare piper foi de dafin mărar verde
Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai solzişori şi o rumeneşti în
ulei. Acoperi cu apă şi laşi să fiarbă 10-15 minute, apoi pui bulion,
foi de dafin, piper şi sare. Laşi să mai scadă puţin sosul, apoi adaugi
mărar…
Read more »
Read more »
Prajitura Sica
3 March 2010
Blatul maro îl prepari astfel: Freci 120 g margarină cu 100 g zahăr, 1
ou, 2 linguri cacao, 1 linguriţă amoniac dizolvat în 1/2 pahar lapte şi
aproximativ 300 g făină. Faci un aluat potrivit de tare. Coci două foi
pe fundul unei tăvi pe care ai uns-o cu ulei. Pentru blatul alb freci…
Read more »
Read more »
Peste la tava
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg macrou 100 ml ulei 200 g legume (morcov, pătrunjel,
ţelină, ceapă) zarzavat (pătrunjel, ţelină) sare piper Mod de
preparare: Ungi tava bine cu ulei şi pui rondele de legume, amesteci şi
presari puţină sare şi piper, iar deasupra aşezi bucăţile de peşte.
Torni restul de ulei, prepari zarzavat tocat,…
Read more »
Read more »
Reţetă de Baclava
3 March 2010
Ingrediente foaie: foaie de ştrudel margarină pentru uns Umplutură: 400
g nuci pisate 300 g zahăr pisat 1/2 linguriţă scorţişoară pisată 2
linguri margarină încălzită sirop potrivit de gros 300 g zahăr apă Mod
de preparare: Amesteci nucile pisate cu zahărul pisat şi scorţişoara.
Tai din foaia de ştrudel bucăţi de mărimea tăvii de…
Read more »
Read more »
Mancare de ghebe
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg ghebe curăţate foarte bine 3-4 cepe mari 6- 7 linguri
bulion piper condimente mărar verde sau pătrunjel Mod de preparare:
Cureţi ceapa şi o rumeneşti puţin. Pui ghebele curăţate foarte bine,
spălate şi tocate. Acoperi cu apă şi laşi să fiarbă la foc mic. Când au
fiert pui bulion şi…
Read more »
Read more »
Salata de ciuperci cu usturoi
3 March 2010
Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete sau conservate 150 ml ulei 2
căpăţâni usturoi 10 ml oţet piper boabe 4 foi de dafin 150 ml oţet 1
legătură pătrunjel verde sare Mod de preparare: Cureţi ciupercile şi
le speli bine. Cureţi usturoiul şi-l zdrobeşti. Pătrunjelul îl speli şi
îl toci mărunt. Ciupercile le fierbi…
Read more »
Read more »
Ghiveci de legume
3 March 2010
Ingrediente: 1,200 kg cartofi 300 g morcovi 200 g pătrunjel 300 g
ţelină 300 g varză dulce (sau acră, ţinută 6 ore în apă) 300 g fasole
verde conservată 300 g mazăre verde conservată 800 g roşii în bulion
300 g ceapă 150 ml ulei 30 g usturoi 1 fir de cimbru sare …
Read more »
Read more »
Drob de nuca
3 March 2010
Ingrediente: 2 căni nuci măcinate 2 cepe cimbru 1 lingură condimente 1
linguriţă condimente pentru cârnaţi 3-4 linguri fulgi de ovăz Mod de
preparare: Dai nucile prin maşină împreună cu ceapa, adaugi
condimentele şi fulgii de ovăz înmuiaţi în apă. Amesteci bine şi pui
compoziţia într-o tavă unsă cu puţin ulei, după…
Read more »
Read more »
Rulada cu banane
3 March 2010
Ingrediente: 500 g biscuiti simpli 200 g zahar tos 150 g miez de nuca
pisata 2 linguri cacao 1 pachet unt (nu margarina) 1 plic nuca de cocos 2
banane coapte 200 g zahar pudra 1 lamaie 1 plic de zahar vanilat Mod
de preparare: Peste biscuitii rupti marunt torni siropul fiert sii…
Read more »
Read more »
Bors de fasole boabe
2 March 2010
Ingrediente: 200 g fasole boabe 1 morcov 1 pătrunjel 1 ceapă frunze de
leuştean 3 roşii sau bulion sare borş Mod de preparare: Pui fasolea
să fiarbă şi schimbi prima apă. Pui altă apă fierbinte, în care pui
morcovii şi pătrunjelul. Când a fiert fasolea, adaugi sare, roşiile
curăţate de pieliţe şi…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail Blackberry Martini (video)
2 March 2010
Cuburi de soia cu sos de rosii
2 March 2010
Ingrediente: 200 g cuburi de soia 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 200 ml
suc de roşii 1 lingură făină 1 lingură condimente Mod de preparare:
Pui cuburile de soia la înmuiat în apă călduţă cu 1 lingură de
condimente. Căleşti ceapa, apoi adaugi sucul de roşii şi făina dizolvată
în puţină apă…
Read more »
Read more »
Bors de cartofi si sfecla rosie
2 March 2010
Ingrediente: 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 700 g cartofi 1 sfeclă roşie
zarzavat condimente borş de putină sare fidea sau tăieţei de casă fără
ou Mod de preparare: Căleşti ceapa, adaugi cartofii tăiaţi tuburi.
Laşi puţin, apoi adaugi apă şi zarzavatul şi laşi să fiarbă. Separat,
razi sfecla pe răzătoarea mare şi…
Read more »
Read more »
Saratele
2 March 2010
Ingrediente: 1 pachet margarină 1 pachet drojdie 2 linguriţe sare 2
linguriţe chimen 2 linguriţe muştar făină cât cuprinde Mod de
preparare: Intr-un castron mai mic pui puţină făină şi drojdia dizolvată
în apă, şi laşi să crească. Muştarul îl pui într-un pahar cu apă
amestecându-l bine. Intr-un castron mai mare vei pune…
Read more »
Read more »
Ciorba de orez cu legume
2 March 2010
Ingrediente: 1 conopidă 1 morcov 1 pătrunjel 1 ţelină 1 ceapă 50 g orez
100 g bulion sare 2 linguri ulei Mod de preparare: Când apa din oală
clocoteşte, pui legumele tăiate felii, conopida tăiată în sferturi şi
ceapa o poţi pune întreagă sau tăiată felii. Laşi să fiarbă 20-25
minute, astfel încât…
Read more »
Read more »
Uscatele cu susan
2 March 2010
Ingrediente: 100 g făină 30 g zahăr tos 30 g susan 3 linguri apă 100 ml
ulei Mod de preparare: Frămânţi făina cu apă, zahăr şi susan şi obţii
un aluat pe care îl întinzi în foaie subţire. Tai romburi mici, pe
care le prăjeşti în ulei încins până devin crocante. Au un…
Read more »
Read more »
Fasole boabe cu stevie
2 March 2010
Ingrediente: 2 kg ştevie 1/2 kg fasole boabe 1/2 pahar ulei de măsline 2
căţei de usturoi pisat 1 lingură coriandru uscat 2-3 roşii decojite 1
pahar suc de roşii (se pot folosi roşii în bulion) 1 pahar apă sare
Mod de preparare: Pui fasolea la înmuiat de cu seara. A doua zi…
Read more »
Read more »
Pateu din faina de soia
2 March 2010
Ingrediente: 1/4 cană făină de soia 3/4 cană apă 1 ceapă mică tocată
mărunt 2 căţei de usturoi 1/4 linguriţă pastă de ardei pătrunjel verde
tăiat mărunt 1’4 linguriţă sare 1 lingură ulei condimente după
preferinţă (enibahar, coriandru, mărar, cimbru etc.) Mod de preparare:
Amesteci bine într-o crăticioară făina de soia cu apa…
Read more »
Read more »
Varza cu branza telemea la cuptor
2 March 2010
Ingrediente: 1 varză bine îndesată (500-1000 g) 150 g telemea rasă 200 g
smântână 50 g unt untură sau ulei 2 linguri pesmet Mod de preparare:
Tai varza in 4 sau in 8 in funcţie de mărimea ei şi o opăreşti în apă
sărată. După ce s-au înmuiat feliile de varză le pui…
Read more »
Read more »
Prajitura de post delicioasa
2 March 2010
Ingrediente: 1 cană zahăr 1 cană apă minerală 1,5 kg făină 1 borcan
gem (după preferinţă) 3/4 cană ulei 1 plic mic bicarbonat de amoniu
stins cu zeamă de lămâie coaja rasă de la o lămâie esenţă de rom zahăr
vanilat stafide şi nuci (facultativ) Mod de preparare: Amesteci toate
ingredientele într-un vas,…
Read more »
Read more »
Salata de varza murata cu praz
2 March 2010
Ingrediente: 1 varză murată 1 sfeclă roşie fiartă 1 ţelină 2-3 fire de
praz 2 căţei de usturoi 2 linguri ulei oţet Mod de preparare: Toci
varza şi o pui într-un castron de plastic. Sfecla roşie şi ţelina le
razi pe răzătoarea mică şi le adaugi peste varză. Toci usturoiul mărunt
şi-l adaugi…
Read more »
Read more »
Zacusca de peste
2 March 2010
Ingrediente: peşte congelat sau proaspăt 3 linguri muştar 3 linguri
bulion foi de dafin ulei felii de lămâie Mod de preparare: Speli
peştele, îl cureţi, îi scoţi măruntaiele şi branhiile şi îl tai în
bucăţi. Din muştar, puţin ulei şi bulion faci un sos gros. Prăjeşti în
ulei bucăţile de peşte, le aşezi…
Read more »
Read more »
Tort cu crema de ciocolata
2 March 2010
Ingrediente: 8 ouă 14 linguri zahăr 8 linguri făină 2 pachete cremă
pentru prăjituri cu gust de ciocolată 1 pachet frişcă 1 pachet
întăritor frişcă tot 1 pachet suc concentrat de portocale 650 ml lapte
dulce Prepararea blatului: 8 ouă 8 linguri zahăr 8 linguri făină Mod
de preparare: Separi albuşurile de gălbenuşuri,…
Read more »
Read more »
Cornuri cu gem de caise
2 March 2010
Faci maia dintr-un cub de drojdie cu puţină apă caldă şi puţin zahăr.
Până creşte maiaua, într-un lighenaş pui 1 kg făină albă, coaja rasă de
la o lămâie, 3 linguri margarină, un pic de sare, 1 căniţă de zahăr tos,
un vârf cuţit amoniac (bicarbonat de amoniu), câteva stafide (înmuiate
în alcool), după…
Read more »
Read more »
Ciulama de praz
2 March 2010
Toci mărunt 3-4 fire de praz şi le pui la fiert cu o cantitate dublă de
apă. Le fierbi bine până devin ca un piure. Le baţi bine, le pasezi şi
le adaugi 2 linguri de făină, 1-2 linguri condimente şi completezi cu
apă sau zeama rămasă de la fierberea prazului. Amesteci bine şi…
Read more »
Read more »
Casarecce cu mazăre si sos de smântână
2 March 2010
Ingrediente:
400 g paste Casarecce 200 g mazăre congelată 1 căţel de usturoi 200 g
şunculiţă un pic afumată 1 lingură de ulei 100 ml supă de legume 100 ml
smântână obişnuită 1 lingură de creme fraiche 1 lingură de parmezan 2
linguri de frunze de busuioc sare piper proaspăt măcinat Mod de
preparare:…
Read more »
Read more »
Ciorba cu galuste de faina
2 March 2010
Ingrediente:
1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 1 ţelină 1 cană ulei 1 ceapă
tăiată cubuleţe şi una întreagă boia 4-5 linguri făină sare piper bors
Mod de preparare: Intr-o oală pui la fiert zarzavatul tocat mărunt.
Când a fiert adaugi sare. Intr-o tigaie pregăteşti un rântaş din ceapă
fin tocată, ulei şi…
Read more »
Read more »
Praz cu cartofi fierti
2 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 3 fire de praz (cca 500 g) bulion 1 lingură
ulei sare piper Mod de preparare: Speli cartofii şi îi pui la fiert
20 de minute în apă cu sare. Cureţi prazul, îl speli şi îl tai rondele.
Pui la încins uleiul şi căleşti puţin prazul, acoperi tigaia…
Read more »
Read more »
Cozonac Panettone
2 March 2010
Ingrediente: 400 g faina 75 g zahar 1 cubulet drojdie 150 ml lapte 50 g
unt 100 g stafide 50 g migdale taiate 1 ou, coaja rasa de la jumatate
de lamaie un praf de sare jumatate de lingurita anason macinat 1
pliculet cu sofran Mod de preparare: Pui la incalzit laptele si,…
Read more »
Read more »
Cum se prepara Cocktail Mai Tai (video)
2 March 2010
O
reteta video foarte simpla despre cum se prepara Cocktail Mai Tai
Ingrediente: 30 ml light rum 30 ml gold rum 15 ml orange curaçao 15 ml
almond liqueur (amaretto) 10 ml grenadine 15 ml lime juice crushed ice
ice cubes a sprig of mint 1 50/25ml measuring cup 1 cocktail shaker 1
strainer (or…
Read more »
Read more »
Salata de fasole boabe si soia de post
2 March 2010
Amesteci in cantitaţi egale boabe de fasole şi de soia fierte. Adaugi o
legătură de ceapă verde sau ceapă uscată, ulei, oţet şi sare după gust.
Salata este foarte bună şi pentru cei care au colesterol ridicat,
pentru că soia are şi rolul de a curăţa arterele de colesterolul depus.
Pofta buna!
Read more »
Read more »
Varza rosie cu umplutura la cuptor
1 March 2010
Ingrediente: 1 varză roşie 250 g came tocată 100 g orez 200 g ceapă 1
ou 100 ml ulei sau 100 g untură sau unt piper boia de ardei 200 ml
smântână Mod de preparare: Varza roşie o pui la fiert în apă cu sare
şi după ce s-a înmuiat o laşi la…
Read more »
Read more »
Strudel cu mere
1 March 2010
Ingrediente: aluat: 400-500 g făină 1/2 pahar de apă călduţă 1 lingură
ulei 1/2 linguriţă sare 1 linguriţă oţet Umplutura: 1,5 kg mere 200-300 g
zahăr 50 g zahăr vanilat scorţişoară pesmet coajă rasă de lămâie Mod
de preparare: Pentru a reuşi foile, trebuie ca făina să fie de
calitate. Cerni făina într-un…
Read more »
Read more »
Salata de ceapa si legume cu macrou marinat
1 March 2010
Ingrediente pentru marinarea macroului: 2 kg macrou congelat boabe de
muştar boabe de coriandru 1/2 l oţet de mere cu miere 2 foi de dafin
Mod de preparare: Decongelezi peştele, tai căpăţânile şi scoţi
măruntaiele din el. Il tai în bucăţi de 2-3 cm grosime şi-l laşi 1 oră
în apă rece. Aşezi…
Read more »
Read more »
Rulada de cartofi cu ton
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg de cartofi 2 cutii conservă de ton 300 g măsline
verzi sau negre (fără sâmburi) ceapă margarină ulei făină sare Mod de
preparare: Faci un piure gros din cartofi, îl sărezi după gust, după
care î aşezi pe un celofan pudrat cu puţină făină. In uleiul scurs de la
ton…
Read more »
Read more »
Praz prajit
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg praz făină ulei sare piper Mod de preparare: Cureţi
prazul şi opreşti doar părţile albe, pe care le opăreşti cu apă
fierbinte cu sare, apoi le scurgi şi le tai în bucăţi de 8-10 cm
lungime. Tăvăleşti fiecare bucată prin făină şi le prăjeşti în ulei
încins, apoi condimentezi după…
Read more »
Read more »
Chiftele de cartofi
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe mari 1 legătură pătrunjel verde
făină Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi fierbi. După aceea îi
striveşti bine de tot. încingi uleiul şi rumeneşti ceapa tăiată fin,
după care o amesteci cu cartofii striviţi. Adaugi pătrunjel tocat,
sărezi şi piperezi după gust. Faci chiftele plate…
Read more »
Read more »
Mancare de spanac
1 March 2010
Ingrediente: 1,5 kg spanac 3 cepe 250 g apă 1 căpăţână usturoi 50 g
făină 1/2 lămâie 1 lingură pastă de tomate sare piper Mod de
preparare: Fierbi spanacul (sau din conservă) cu ceapa tocată fideluţă
şi cu usturoiul. Când sunt aproape fierte, adaugi făină amestecată cu
zeamă de lămâie şi puţină apă.…
Read more »
Read more »
Prajitura de post
1 March 2010
Ingrediente: 1/2 cană de ulei 1 şi 1/2 cană cu zahăr 1 şi 1/4 cană cu
apă 1/2 kg făină sare 1 linguriţă bicarbonat stins cu zeama de la o
lămâie arome (zahăr vanilat, un vârf de cuţit scorţişoară) 2 linguri
nuci pisate 3-4 bucăţi rahat tăiat 100 g stafide Mod de preparare:…
Read more »
Read more »
Fursecuri cu glazura de ciocolata
1 March 2010
Ingrediente: 1 ou 80 g zahăr 80 ml ulei 100 g făină 1/2 pachet praf
copt Mod de preparare: Freci oul cu zahărul cu o lingură de metal până
se topeşte şi se face ca o cremă. Adaugi uleiul puţin câte puţin, făina
şi amesteci. Cu o linguriţă pui grămăjoare într-o tavă şi…
Read more »
Read more »
Turta de post cu struguri, stafide si nuci
1 March 2010
Ingrediente: 350 g făină 120 g zahăr 450 g struguri 100 g stafide 100 g
miez de nucă 20 g drojdie 120 ml apă călduţă 100 ml vin alb 20 g
margarină 1 vârf cuţit sare Mod de preparare: Din 120 ml apă, 100 g
zahăr, drojdia înmuiată şi sare faci un aluat…
Read more »
Read more »
Pricomigdale cu nuci, alune si esenta de vanilie
1 March 2010
Ingrediente: 3 albuşuri 210 g zahăr tos 20 ml rom 200 g nuci sau alune
măcinate 8- 10 picături esenţă de migdale sau un pacheţel zahăr vanilat
Mod de preparare: Pui nucile sau alunele într-o tavă la copt, la foc
potrivit, 10 minute, după care le dai prin maşina de nucă. Baţi
albuşurile…
Read more »
Read more »
Clatite cu spanac
1 March 2010
Ingrediente: 4 clătite mari şi groase (preparate din apă, făină şi
sare) 400 g spanac 1 ceapă mare sare şi piper 50 g mărgărină Mod de
preparare: Cureţi spanacul şi îl speli bine. Il fierbi în apă cu sare,
îl scurgi şi-l tai bucăţi mai mari. Incălzeşti margarina într-o tigaie
şi căleşti uşor…
Read more »
Read more »
Tocini de post
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi curăţaţi, daţi pe răzătoarea mare 3/2 kg mere
curăţate, date pe răzătoarea mare 1 vârf cuţit bicarbonat stins cu
zeamă de lămâie 1 linguriţă coajă de lămâie rasă 2-3 plicuri zahăr
vanilat 1 vârf cuţit sare Mod de preparare: Peste toate acestea pui o
cană de făină albă. Pui…
Prajitura de post
1 March 2010
Ingrediente: 1 pachet margarină 3/4 cană apă călduţă drojdie cât o nucă
4-5 linguri zahăr 1 praf de copt stins Mod de preparare: Faci un
aluat mai moale, îl laşi să crească, după care îl împărţi în 6 părţi.
Umplutura: Se face din mere rase, călite şi amestecate cu zahăr,
scorţişoară şi zahăr…
Read more »
Read more »
Budinca de gris cu mere sticloase
1 March 2010
Ingrediente: 8 mere potrivit de mari 3/4 pahar zahăr 3/4 l apă
îndulcită cu 1/2 pahar zahăr 1 -/2 ceşcuţă cu griş 100 ml ulei esenţă de
rom Mod de preparare: Cureti de coaja şi de sâmburi merele, apoi le
aşezi într-o cratiţă (sau într-o tavă). Tomi peste ele zahărul şi uleiul
şi…
Read more »
Read more »
Budinca delicioasa cu macaroane si miere
1 March 2010
Ingrediente: 1 pachet macaroane – 500 g 700 g – 1 kg brânză de vaci 7
ouă zahăr vanilat esenţă de rom 5-6 mere 1 punguţă cu stafide nuci 1
cutie smântână esenţă de migdale, de portocale şi de lămâie Mod de
preparare: Intr-o oală fierbi macaroanele în apă cu sare, apoi le…
Read more »
Read more »
Galuste de post
1 March 2010
Ingrediente: 7 căni apă 1 cană zahăr 1 cană făină albă 1 cană mălai 1
cană gris Mod de preparare: Pui apa cu sare la fiert şi când fierbe
torni celelalte ingrediente amestecate dinainte şi învârţi energic, să
nu se formeze cocoloaşe. Laşi să se răcească, după care faci gogoloaie
pe care le…
Read more »
Read more »
Tagliatelle cu ciuperci
1 March 2010
Ingrediente: 400 g tagliatelle verzicu spanac 300 g ciuperci proaspete,
cu pălăria mare (pleurotus) 2 căţei de usturoi 2 fire de ceapă verde 2
linguri de unt 5 linguri de smântână 50 g seminţe de pin sare piper
Mod de preparare: Pastele le fierbi în suficientă apă cu sare, conform
instrucţiunilor de pe…
Read more »
Read more »
Icre de fasole boabe cu castravete murat
1 March 2010
Ingrediente: 300 g fasole boabe 1 lămâie mică 200 ml ulei 1 castravete
murat 100 g măsline negre piper sare boia Mod de preparare: Speli
fasolea şi o pui la înmuiat de cu seara. O fierbi a doua zi schimbând
apa de trei ori, până când bobul se sfărâmă între degete. Dai prin…
Read more »
Read more »
Pateu de mazare
1 March 2010
Ingrediente: 250 g mazăre uscată (sau din conservă) 2 cartofi ulei sare
mărar condimente suc de lămâie Mod de preparare: Pui mazărea la
înmuiat circa 6 ore, după care o scurgi şi o pui la fiert. După ce a
fiert, o scurgi şi de zeama în care a fiert, dar de această dată…
Read more »
Read more »
Chiftelute de soia
1 March 2010
Ingrediente: 1 pachet soia granule 1 ceapă mică tocată foarte fin 2
căţei de usturoi pisaţi bine 3 cartofi potriviţi, fierţi bine 1 felie
pâine (numai miezul), înmuiată în apă rece şi apoi stoarsă 3-4 linguri
făină albă condimente sare piper ulei pentru prăjit Mod de preparare:
Opăreşti soia cu apă clocotită în…
Read more »
Read more »
Sarmale cu seminte de dovleac
1 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg seminţe de dovleac fără coajă 1 cană orez 4-5 cepe 2
linguri bulion ulei sare condimente piper cimbru pătrunjel 2 verze
murate Mod de preparare: Dai seminţele prin maşina de tocat. Ceapa o
tai mărunt şi o căleşti în ulei. Speli orezul şi îl opăreşti bine.
Amesteci toate acestea şi…
Read more »
Read more »
Salata de bob uscat
1 March 2010
Ingrediente: 500 g bob fiert 4 linguri ulei 2 cepe zeama de la 1/2
lămâie 1 linguriţă boia de ardei 1/2 linguriţă cimbru 3 căţei de usturoi
1 lingură pătrunjel verde sare Mod de preparare: Boabele fierte le
pui în salatieră şi adaugi ceapa tăiată mărunt şi celelalte
ingrediente. Amesteci bine şi deasupra…
Read more »
Read more »
Cozonac trandafir
1 March 2010
Ingrediente: 1 kg faina 500 ml lapte 350 g zahar 50 g drojdie 1
lingurita sare 2 oua intregi 2 galbenusuri zahar vanilat esenta de rom
razatura de lamaie 1 pachet de margarina (250 g) Mod de preparare: Pui
faina intr-un castron, apoi faci o maia din 250 ml lapte si drojdie.
Restul…
Read more »
Read more »
Varzari
1 March 2010
Ingrediente: 1/2 kg aluat de pâine (cu drojdie) 1 ceaşcă ulei 2 cepe 1
varză murată piper cimbru sare Mod de preparare: Căleşti ceapa, adaugi
varza tăiată fideluţă şi piperul şi laşi la foc mic, să scadă bine.
Intinzi din aluat o foaie de 3 mm grosime şi o tai în pătrate cu…
Read more »
Read more »
Prajitura cu mere si nuca
1 March 2010
O
reteta delicioasa de prajitura cu mere din: mere, zahar, faina,
bicarbonat, nuca macinata, margarina, apa, zahar si cacao. Ingrediente: 2
căni mere rase 2 căni zahăr 2 căni făină 1 lingură bicarbonat 1 ceaşcă
nucă măcinată (facultativ) margarina pentru uns tava Ingrediente sirop:
30 linguri apă 30 linguri zahăr 3 linguri cacao 2 linguri…
Read more »
Read more »
Chiftele din ciuperci
1 March 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci din conservă 1 ceapă potrivită rasă pe
răzătoarea mică 4 linguri făină 1 linguriţă praf de copt sare piper
cimbru 1 legătură mărar şi pătrunjel fin tocate ulei pentru prăjit Mod
de preparare: Tai ciupercile mărunt şi le amesteci cu toate celelalte
ingrediente până obţii o compoziţie omogenă. In…
Read more »
Read more »
Perisoare din nuca pentru ciorba
1 March 2010
Ingrediente: 2 cepe 5 linguri orez 3 linguri miez de nuca macinata 1
lingurita condimente sare pemset Mod de preparare: Tai ceapa cât mai
mărunt şi o pui în tigaie cu câte puţină apă, astfel încât să nu se
ardă, ci să se fiarbă înăbuşit. Potriveşti de sare şi adaugi şi orezul
peste…
Read more »
Read more »
Varza cu smantana
1 March 2010
Tocăm varza mărunt şi dacă e prea acră o spălăm în apă călduţă. într-o
cratiţă punem untdelemn şi puţină apă şi o aşezăm pe foc să se
înfierbânte. Când s-a înfierbântat, punem varza tocată şi spălată şi o
amestecăm cu untdelemnul, până se rumeneşte varza. Atunci e aproape
gata. Punem boabe de piper şi…
Read more »
Read more »
Ciorba de gaina si carnati afumati
28 February 2010
Ingrediente: bucatile de carne cu os de la o gaina 1 ceapa 1 morcov 1
pastarnac o radacina de patrunjel 2 linguri orez 2 linguri varza acra
tocata 150 g carnati afumati 2 linguri smantana 1 l zeama de varza Mod
de preparare: Pui la fiert bucatile bune de ciorba de la o…
Read more »
Read more »
Sufleu de fussili şi piept de pui
28 February 2010
Ingrediente: 400 g paste spirallate – fusilli sare Pentru sos : 300 g
piept de pui, prăjit cu o zi înainte 2 ardei iuţi roşii 3 cepe mari 1
căţel de usturoi 1 lingură de ulei 50 ml Sherry (sau orice vin tare) 150
ml supă de legume 200 ml srmântână un pic de…
Read more »
Read more »
Supa de rosii cu dovlecei
28 February 2010
Ingrediente: 1 l suc de roşii 2 dovlecei tăiaţi cubuleţe 4 cartofi 2
cepe mici 3 căţei de usturoi 1/2 ceaşcă ulei 1 linguriţă zahăr sare
piper 2 foi de dafin Mod de preparare: Intr-o oală suficient de mare
căleşti în ulei ceapa tocată mărunt, adaugi dovleceii, şi după puţin
timp, cartofii tăiaţi…
Read more »
Read more »
Placinta de post cu mere
28 February 2010
Ingrediente: 500 g făină 2 kg mere 50 ml ulei 250 g zahăr 200 g
margarină 1 linguriţa scorţişoară 2 pliculeţe zahăr vanilat 1 vârf cuţit
sare Mod de preparare: Faci un aluat din făină, margarină, 150 ml
apă, 100 g zahăr şi sare şi îl frămânţi bine. Cureţi merele de coajă,
le…
Read more »
Read more »
Salam de biscuiti de post
28 February 2010
Ingrediente: 400 g biscuiţi de post 200 g zahăr pudră 100 g miez de
nucă cacao 200 g rahat Mod de preparare: Rupi biscuiţii mărunt, iar
miezul de nucă îl tai cu cuţitul. Intr-o cratiţă pui rahatul la topit,
la foc moale, cu puţină apă, să se dizolve. După ce s-a topit rahatul,…
Read more »
Read more »
Plachie de crap
28 February 2010
Ingrediente: 1 kg crap 4 linguri ulei 5-6 cepe 1 lingură bulion 2
linguri făină 2-3 boabe de piper câteva felii de lămâie sare apă sau
concentrat de legume Mod de preparare: Tai bucăţi peştele, curăţat şi
spălat, îl sărezi şi îl laşi să stea 15-20 de minute. Apoi ştergi
fiecare bucată cu…
Read more »
Read more »
Gulas de legume
28 February 2010
Ingrediente: 70 ml ulei 2 cepe 3 căţei de usturoi 3 rădăcini de ţelină
425 g roşii conservate 1 cutie de bulion mică 100 ml supă de legume 2
dovlecei 100 g ştiuleţi de porumb mici sare şi piper măcinat Găluşte:
200 g făină de grâu 100 g făină de porumb 1 ou 100…
Read more »
Read more »
Paste fainoase fara ou cu sos de rosii
28 February 2010
Ingrediente: 500 g paste făinoase de post 250 ml ulei 1 kg roşii sau 5
linguri pastă de tomate 2 linguri zahăr 5 foi dafin Mod de preparare:
Fierbi pastele făinoase în apă clocotită cu sare, le strecori şi le
clăteşti cu apă caldă, după care le amesteci cu ulei. Aşezi pastele în…
Read more »
Read more »
Pricomigdale
28 February 2010
Ingrediente: 6 albuşuri 6 linguri zahăr pudră 1 lingură făină 1
farfurie adâncă de nucă pisată esenţă de migdale Mod de preparare:
Baţi albuşurile spumă cu zahărul, adaugi făina în ploaie, apoi esenţa şi
nuca pisată. In tava unsă cu ulei pui o foaie de pergament peste care
aşezi mici grămăjoare cu linguriţa,…
Read more »
Read more »
Piftele cu fasole si sfecla rosie
28 February 2010
Pui la fiert 600 g fasole de orice fel cu zarzavaturi pentru ciorbă,
2-3 cepe, 2 morcovi şi sare după gust, dacă mai este cazul. După ce au
fiert le clăteşti cu apă rece şi le dai prin maşina de tocat. Mai toci 2
sfecle roşii fierte înainte, 3-4 cepe, 2 căpăţâni usturoi, două…
Read more »
Read more »
Salata de pastai cu usturoi
28 February 2010
Ingrediente: 1 kg fasole păstăi 4 căţei de usturoi zdrobiţi ulei sare
piper Mod de preparare: Rupi fasolea în bucăţi, o fierbi în apă cu
sare şi o scurgi. Din ulei şi usturoi faci un mujdei mai gros, ca o
maioneză, apoi pui fasolea, piperezi, sărezi şi torni puţin oţet. Poţi
pune şi…
Read more »
Read more »
Penne cu ragu de legume
28 February 2010
Ingrediente: câte 150 g de morcovi şi păstârnac 300 g broccoli 250 g
roşii cherry 1 buc. fenicul 1 ceapă 1 căţel de usturoi 400 g penne sare 2
linguri de unt 300 ml supă de legume ( din cuburi instant) 150 g creme
fraiche boia iute 2 linguriţe de oţet balsamic piper proaspăt…
Read more »
Read more »
Mic ghid pentru o alimentaţie sănătoasă
28 February 2010
Carnea de pasăre sau de peşte – de două ori pe săptămână, legume şi
fructe – de cinci ori pe zi, iar cerealele integrale – cel mult 250 de
grame pe zi, acestea sunt recomandările prof. dr. Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cu
privire la un stil de viaţă alimentar sănătos. "Înainte…
Read more »
Read more »
Snitele de soia
28 February 2010
Ingrediente: 1 pachet de soia şniţele ulei pentru prăjit aluat de
clătite de post din apă minerală, făină şi sare Mod de preparare:
Pui soia la fiert în 2 l apă şi o linguriţă de condimente. Din momentul
în care a început să clocotească o laşi să mai fiarbă 30-40 de minute…
Read more »
Read more »
Ardei umpluti cu orez
28 February 2010
Ingrediente: 12 ardei graşi sau capia 300 g orez 200 ml ulei 4 cepe
potrivite 500 g roşii sare piper verdeaţă condimente Mod de preparare:
Pregăteşti ardeii pentru umplut, tai ceapa mărunt şi o căleşti în ulei.
Când ceapa este aurie adaugi orezul şi mai fierbi 4-5 minute,
amestecând să nu se prindă.…
Read more »
Read more »
Iahnie de fasole boabe
28 February 2010
Ingrediente: 500 g fasole 1 morcov 4 cepe sare piper 2 foi de dafin 2
linguri pastă de roşii pătrunjel şi mărar Mod de preparare: Fierbi
fasolea în mod obişnuit, dar atunci când schimbi apa, după ce fasolea a
dat în fiert, adaugi morcovul, ceapa înăbuşită în ulei, foile de dafin,
piperul şi…
Read more »
Read more »
Supa groasa de fasole boabe cu foi de dafin
28 February 2010
Ingrediente: 300 g fasole 1 morcov 4 cepe sare piper 2 foi de dafin 2
linguri pastă de roşii pătrunjel şi mărar Mod de preparare: Speli şi
pui fasolea la fiert în apă rece. După câteva clocote schimbi apa,
adaugi morcovii, ceapa, frunzele de dafin, ramura de cimbru, căţelul de
usturoi şi un…