vineri, 3 august 2012

Retete culine #2


Retete culinare:

Cartofi cu pui si ciuperci

  Ingrediente: 7-8 cartofi 1 piept de pui 1 cutie mică de ciuperci 100 g caşcaval 1 ou 2 linguri de smântână sare  piper ulei   Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi tai cuburi, apoi îi pui la fiert în apă cu sare. Separat, pui la fiert piep­tul de pui după...

Read more »

Mancare de linte cu afumatura

Mancare de linte cu afumatura

  Ingrediente: 400-500 g ceafă sau costiţă afumată 300 g linte 2 foi de dafin 1 lingură făină 3-4 linguri smântână 3-4 căţei usturoi oţet   Mod de preparare: Lintea aleasă şi spălată o pui cu o seară înainte la înmuiat. A doua zi o pui la fiert în aceeaşi apă. Carnea, spălată şi...

Read more »

Supa–crema de praz

Ingrediente: 2 fire de praz 4 cartofi mijlocii 2 ouă 1/4 pachet unt 1l supă de carne sau de oase sare piper pătrunjel verde   Mod de preparare: Cureţi legumele, tai cartofii în sferturi şi prazul în bucăţi de 3-4 cm şi le pui la fiert în zeama de carne. Când s-au înmuiat, pasezi...

Read more »

Snitel cu sos de smantana

Snitel cu sos de smantana

  Ingrediente: 1 kg carne de porc slabă 100 ml ulei 100 ml suc de roşii sare piper 1 linguriţă făină 3 linguri smântână   Mod de preparare: Tai carnea macră în felii subţiri, pe care le baţi pe ambele părţi. Tăvăleşti şniţelele prin făină şi le prăjeşti în ulei încins. Pe măsură ce...

Read more »

Peste cu vin si usturoi la cuptor

Peste cu vin si usturoi la cuptor

Ingrediente: 1 kg peşte 5 căţei de usturoi 200 ml ulei 250 ml vin alb foi de dafin piper 100 g bulion 1 lămâie   Mod de preparare: Speli peş­tele, îl aşezi într-o tavă, torni uleiul, vinul, pui ustu­roiul pisat, adaugi foile de dafin, 7 boabe de piper, apoi bulionul des­făcut într-o cană de...

Read more »

Tăieţei cu varză murată în aluat

Tăieţei cu varză murată în aluat

  Ingrediente: 1 varză murată 600 g făină 3 ouă 400 g smântână ulei sare   Mod de preparare: Laşi mai întâi varza murată la desărat pentru o oră. în acest timp pregăteşti tăieţeii: Amesteci 400 g făină, 2 ouă, un praf de sare şi puţină apă caldă şi frămânţi o cocă elastică, pe...

Read more »

Praz umplut cu brânză şi cartofi

Praz umplut cu brânză şi cartofi

Ingrediente: 3 fire de praz 3 cartofi 200 g brânză de oaie (de burduf) 1 ou 250 ml lapte 1 lingură făină 1 lingură unt 1 căţel de usturoi 1 legătură pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Cureţi prazul, îl speli, îl tai bucăţi de 10 cm lungime şi le pui la fiert...

Read more »

Prăjitură cu gem şi cremă de nucă

Prăjitură cu gem şi cremă de nucă

  Ingrediente blat: 300 g făină 100 g zahăr 200 g margarină 1 ou 3 linguri smântână 1 plic praf de copt coajă de lămâie Ingrediente cremă : 4 ouă + 1 albuş (rămas de la blat), 275 g zahăr, 200 g nuci măcinate, 4 linguri gem. Mod de preparare: Freci margarina cu zahărul...

Read more »

Pui cu omletă şi gogoşari

Pui cu omletă şi gogoşari

Ingrediente: 1 piept de pui mare 300 g spanac congelat 2 gogoşari muraţi în oţet 4 ouă sare piper 1 legătură pătrunjel verde   Mod de preparare: Speli carnea, îndepărtezi pieliţa (fără să o tai), scoţi carnea de pe os şi o treci prin maşina de tocat. Potriveşti de sare şi piper după gust,...

Read more »

Prăjitură cu portocale şi ciocolată

Prăjitură cu portocale şi ciocolată

  Ingrediente: 1/2 kg făină 75 g margarină 60 g zahăr 25 g drojdie 150 ml lapte 2 linguri rase zahăr 2 portocale 100 g ciocolată de menaj 2 linguriţe lichior sare   Mod de preparare: Dizolvi drojdia în lapte, adaugi 60 g zahăr şi ploaie, margarina topită, frămânţi bine şi laşi aluatul la...

Read more »

Prăjitură cu biscuiţi şi două creme

Prăjitură cu biscuiţi şi două creme

Ingrediente blat: 6 linguri făină 6 ouă 250 g zahăr 150 g nucă măcinată 2 linguri cacao 1 plic praf de copt Ingrediente crema: 3 ouă 3 linguri făină 250 g zahăr 1 cană lapte 1 pachet unt 2 lin­guri cacao 1 fiolă esenţă de vanilie 100 g nucă de cocos + 1 linguriţă...

Read more »

Mâncare de arpacaş cu carne

Mâncare de arpacaş cu carne

Ingrediente: 500 g carne de porc 250 g arpacaş 2 cepe 1 linguriţă pastă de roşii 100 ml ulei sare piper pătrunjel uscat   Mod de preparare: Alegi arpacaşul, îl speli, îl pui în 2 I de apă clocotită şi-l laşi astfel de seara până dimineaţa, când îl pui la fiert pentru 1 oră....

Read more »

Turtă cu jumări

Turtă cu jumări

Ingrediente: 500 g jumări 1/2 l lapte 1/2  apă 50 g drojdie 1 lingură untură 1 şi 1/2 kg făină 1 linguriţă zahăr   Mod de preparare: Dai jumările prin maşina de tocat. Dizolvi apoi drojdia în laptele călduţ cu zahărul şi  îl torni într-o adâncitură făcută în mijlocul făinii.Incepi să frămânţi aluatul, adăugând...

Read more »

Crochete cu brânză dulce

  Ingrediente: 1/2 kg brânză dulce 1 lin­gură smântână 2 cepe 4 linguri făină 3 lin­guri ulei boia oregano sare piper   Mod de preparare: Freci brânza cu smân­tână. Cureţi ceapa, o tai mărunt şi o adaugi în compoziţia de brânză împreună cu 2 linguri făină, boia, oregano, sare şi piper după gust. Formezi...

Read more »

Orez şi carne la cuptor

Orez şi carne la cuptor

  Ingrediente:  200 g orez 200 g carne tocată de pui sau de porc 1 pahar suc de roşii 1 lingură ulei 60 g caşcaval sare piper verdeaţă   Mod de preparare: Fierbi orezul cu 11 de apă şi sare timp de 20 de minute la foc potrivit. în acest timp, prăjeşti carnea tocată...

Read more »

Ciorbă de afumături şi pepene murat

Ciorbă de afumături şi pepene murat

Ingrediente: 2-3 cârnaţi afumaţi de porc 200 g carne de porc 1/2 pepene murat 2 cepe 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac boia cimbru sare leuştean sau pătrunjel, după gust   Mod de preparare: Speli carnea, o opăreşti în apă clocotită, o speli din nou şi o pui la fiert într-o oală cu...

Read more »

Smântânită

Smântânită

Ingrediente foi : 250 g făină 200 g zahăr 1 ou 1 linguriţă bicarbonat 3 linguri smântână Ingrediente cremă: 200 g unt 200 g zahăr 250 ml lapte 3 linguri făină 2 linguri cacao 1 plic zahăr vanilat Ingrediente glazură: 150 g zahăr pudră, 2 linguri cacao, 2 linguri ulei, 1 linguriţă oţet, 2...

Read more »

Ciorba cu carnati afumati

  Ingrediente: 300 g câmaţi afumaţi 2 mor­covi 1 rădăcină pătrunjel 1 ceapă 1 ţelină 1 gulie mică 4 linguri ulei 1 linguriţă boia dulce 1 linguriţă faină 200 ml smântână 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Cureţi şi tai zarzavatul cubuleţe, apoi îl căleşti în ulei cu ceapa tăiată. Presari şi boiaua,...

Read more »

Chifteluţe la cuptor cu sos de ciuperci

Chifteluţe la cuptor cu sos de ciuperci

Ingrediente chifteluţe: 600 g carne tocată de vită 2-3 felii de pâine 2 ouă 1 legătură verdeaţă sare piper Ingrediente sos : 200 g ciuperci 2 cepe 2-3 linguriţe ulei 2-3 linguri pastă de tomate verdeaţă   Mod de preparare: Amesteci carnea tocată cu feliile de pâine înmuiate în apă şi presate bine, verdeaţa...

Read more »

Supa-crema de cartofi cu masline si piept de pui afumat

Supa-crema de cartofi cu masline si piept de pui afumat

Ingrediente: 1 kg cartofi 2 morcovi 2 cepe 1 piept de pui afumat 10 măsline 1 linguriţă făină 50 g unt 200 ml lapte 1 ou sare 1 legă­tură pătrunjel   Mod de preparare: Cureţi cartofii şi morcovii, îi speli, îi tai bucăţi şi îi pui la fiert. Tai ceapa mărunt, o înăbuşi în...

Read more »

Plăcintă cu carne si bere

Plăcintă cu carne si bere

  Ingrediente: 1 pachet foi de plăcintă 6 ouă 2 căţei de usturoi 500 g carne tocată de vită şi de porc 2 cepe 172 l bere ulei sare piper   Mod de preparare: Baţi albuşurile spumă, adaugi treptat gălbenuşurile şi berea şi pui sare şi piper după gust. Cureţi apoi ceapa şi usturoiul,...

Read more »

Pui cu dovleac şi praz

Pui cu dovleac şi praz

  Ingrediente: un piept de pui un fir de praz o felie de dovleac miere sare piper vin alb ulei scorţişoară cimbru rozmarin câteva fire de pătrunjel   Mod de preparare: Pieptul de pui se curăţă, se spală şi se lasă pe un şervet absorbant. Se presară sare, piper, cimbru şi rozmarin, apoi se...

Read more »

Pizza cu legume, ciuperci si branză cu mucegai

Pizza cu legume, ciuperci si branză cu mucegai

  Ingrediente: 500 g făină albă 300 ml apă 25 g drojdie zahăr tos sare 50 g unt 400 g ciu­perci 4 roşii 100 g măsline verzi feliate roşii uscate în ulei 150 g parmezan 100 g brânză cu mucegai piper oregano ulei de măsline   Mod de preparare: Intr-un castron se pun apa...

Read more »

Gulaş de carne cu cartofi si chimen

Gulaş de carne cu cartofi si chimen

Ingrediente : 600 g carne de porc 1 kg cartofi 2 cepe 180 g untură 1 lingură bulion 1 legătură verdeaţă sare piper boia 1 linguriţă chimen   Mod de preparare: Tai carnea bucăţi, o sărezi, o piperezi şi o prăjeşti într-o cratiţă cu grăsime. După ce s-a rumenit carnea, o scoţi într-un vas,...

Read more »

Ruladă cu cremă de castane

Ruladă cu cremă de castane

  Ingrediente: 100 g zahăr tos 5 ouă 50 g făină 50 g cacao praf de copt 50 g alune 250 g brânză de vaci 50 g ciocolată neagră 100 g piure de castane 100 g zahăr pudră 100 ml lichior de ciocolată sare cireşe confiate cremă de vanilie   Mod de preparare: Se...

Read more »

Paste cu carne de porc şi parmezan

Paste cu carne de porc şi parmezan

  Ingrediente: 500 g paste 800 g carne de porc 200 ml ulei de floarea-soarelui două linguri de pastă de tomate 4 roşii două cepe 4 căţei de usturoi un ardei capia un vârf de linguriţă de pudră de ienibahar sare piper mărar parmezan   Mod de preparare: Carnea de porc se spală, se...

Read more »

Merluciu cu paste

Merluciu cu paste

  Ingrediente: un kg trunchiuri de merluciu o ceapă 4 roşii două linguri de roşii uscate două fileuri de anşoa 3 căţei de usturoi 300 ml vin alb sec două lămâi 300 g paste sare piper ulei de floarea-soarelui pătrunjel capere piper murat   Mod de preparare: Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi...

Read more »

Plăcintă cu morcovi si cimbru

Plăcintă cu morcovi si cimbru

  Ingrediente: 600 g făină 400 g unt 4 ouă un kg morcovi un pliculeţ cu praf de copt o linguriţă de cimbru tocat un vârf de linguriţă de pudră de nucşoară piper sare iaurt smântână   Mod de preparare: Intr-un castron se pun trei ouă, 350 g unt moale, praful de copt, sarea,...

Read more »

Supă cu zdrenţe din ouă

Supă cu zdrenţe din ouă

Ingrediente: 500 g carne de vită 2 ouă 2 morcovi 1 ceapă 1 ţelină mică sare 1 lingură pătrunjel uscat   Mod de preparare: Tai carnea bucăţele şi o pui la fiert în apă rece cu sare. Cureţi apoi morcovii, ceapa şi ţeli­nă, toci ceapa, tai morcovii şi ţelina felii mici şi le adaugi...

Read more »

Cornulete cu caşcaval si chimen

Cornulete cu caşcaval si chimen

Ingrediente: 1 kg făină 3/4 kg caşcaval 5 linguri mar­garină 6 linguri smântână 2 linguri chimen măcinat   Mod de preparare: Amesteci făina cu margarina şi smântână, adaugi caşcavalul ras şi chimenul măcinat şi frămânţi bine până-ţi iese un aluat elastic şi mai moale. Laşi aluatul să se odihnească câteva ore. Formezi un sul...

Read more »

Cotlete umplute cu branza proaspata

Cotlete umplute cu branza proaspata

Ingrediente: 4 cotlete de porc 125 g brânză proaspătă 4-5 linguri smântână 3-4 linguri unt 125 ml vin alb 1 ceapă verdeaţa sare piper boia de ardei dulce   Mod de preparare: Cureţi ceapa şi o tai fin, apoi o amesteci cu brânza, 1 lingură de smântână şi verdeaţa tocată fin. Tai apoi în...

Read more »

Aperitiv cu pasta de telina si cartofi

Ingrediente: 3-5 pâini 3 ţeline cu frunze 1 hrean mai mic l lingură muştar 2 cartofi 2 linguri margarină   Mod de preparare: Cureţi şi speli ţelina şi hreanul, apoi le dai prin răzătoarea mică sau prin maşina de tocat came, iar frunzele de ţelină le tai mărunt. Fierbi cartofii, îi pasezi şi îi...

Read more »

Jambon cu ţelină şi cartofi la cuptor

Jambon cu ţelină şi cartofi la cuptor

Ingrediente: 1 ţelină 3 cartofi 100 g jambon afumat 1 ceapă 100 g caşcaval 1 cană lapte 200 g smântână sare piper 1 căţel de usturoi ulei   Mod de preparare: Cureţi ceapa, ţelina şi cartofii, tai felii mai mici ţelina şi cartofii, iar ceapa o toci. Căleşti apoi ceapa în ulei încins, adaugi...

Read more »

Cartofi cu praz şi afumătură la cuptor

Cartofi cu praz şi afumătură la cuptor

Ingrediente :  5 cartofi 2 fire de praz 300 g muşchi afumat 1 cană lapte 1 lingură făină 3 linguri unt sare piper 1gălbenuş   Mod de preparare: Speli cartofii, îi cureţi şi-i fierbi în apă cu sare 20-25 de minute. Cureţi apoi şi prazul, îl tai bucăţi pe care le înăbuşi în 2...

Read more »

Bors cu hribi uscati

Ingrediente: 300 g hribi uscaţi 1 varză mică acră 1 ceapă 2 linguri făină 1 cană borş verdeaţă sare   Mod de preparare: Speli hribii, îi fierbi, apoi îi laşi să se răcească. Speli şi varza acră în mai multe ape călduţe, o cureţi, o presezi hribi să se scurgă de zeamă şi o...

Read more »

Sufleu de cartofi cu carnati

Sufleu de cartofi cu carnati

  Ingrediente: 500 g cartofi 3 cepe 2 linguri untură 400 g cârnaţi suc de roşii sare piper 100 g caşcaval ras 1 linguriţă rozmarin grăsime pentru uns forma   Mod de preparare: Speli şi fierbi cartofii şi, între timp, rumeneşti ceapa tăiată în grăsime. Apoi tai cartofii şi cârnaţii în felii. într-o cratiţă...

Read more »

Ciorba de porc cu smantana si usturoi

Ciorba de porc cu smantana si usturoi

Ingrediente: 1 rasol şi 2 picioare de porc fleică (1 kg de carne) 10 ouă 1 kg smântână 1 morcov oţet sare 2- 3 căţei de usturoi   Mod de preparare: Fierbi carnea ca pentru piftie. Strecori zeama, scoţi carnea şi o tai feli- uţe. Dai zeama într-un clocot şi adaugi carnea taiata.Separat baţi...

Read more »

Trigoane cu nucă şi rahat

Trigoane cu nucă şi rahat

  Ingrediente: 250 g făină 3 linguri smântână 1 ou 50 g nuci 50 g rahat 1 lingură zahăr pudră   Mod de preparare: Amesteci făina cu smântână şi oul, pui şi un praf de sare şi frămânţi până obţii un aluat elastic pe care-l întinzi într-o foaie subţire. O tai pătrate, pui pe...

Read more »

Salata de cartofi cu fasole alba si nuci

  Ingrediente: 5 linguri fasole albă 500 g cartofi 15 nuci 1 linguriţă muştar 172 căpăţână usturoi sare piper 100 ml untdelemn oţet 1 legătură pătrunjel verde   Mod de preparare: Fierbi cartofii, iar separat, fierbi fasolea. Când s-au fiert le treci prin sită şi obţii un piure foarte fin. Amesteci nucile măcinate cu...

Read more »

Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

  Ingrediente: 250 g unt 250 g zahar 50 ml apa 100 g cacao lapte praf Mod de preparare: Amesteci zahărul cu apa şi le fierbi pe foc mic până se formează un sirop gros. Adaugi apoi cacaua în laptele praf şi după ce le-ai amestecat, le adaugi treptat în siropul fierbinte, apoi încor­porezi...

Read more »

Nuci umplute cu rema

Nuci umplute cu rema

Ingrediente aluat: 3 ouă 1 pacheţel praf de copt 1 pahar zahăr pudră 1 pahar ulei 500 g făină vanilie coajă de lămâie Ingrediente cremă:1/2 l lapte dulce, 1 cană cu zahăr, 3-4 linguri făină, 3 linguri cu cacao, 1/2 pachet de margarină, zahăr vanilat, esenţe. Mod de preparare: Freci ouăle întregi cu praful...

Read more »

Cod prăjit cu sos de usturoi

Cod prăjit cu sos de usturoi

Ingrediente: 4-6 rămurele de rozmarin proaspăt o lămâie, tăiată în felii 4 fileuri groase de cod {175 gr fiecare) amestec de legume la alegere, pentru garnitură Ingrediente sosul de usturoi: 2 căţei de usturoi 1/4 linguriţă şofran sare piper un gălbenuş de ou 200 ml ulei de măsline 2 linguri zeamă de lămâie Ingrediente...

Read more »

Friptură spaniolă de porc cu orez

Friptură spaniolă de porc cu orez

Ingrediente: 2 linguri ulei de măsline 800 gr spată de porc dezosată, tăiată bucăţi o ceapă mare, tăiată rondele 2 căţei de usturoi o lingură făină 450 gr roşii, decojite şi tăiate cuburi 175 ml vin roşu o lingură busuioc proaspăt, tocat fin un ardei gras verde, tăiat fâşii subţiri 50 gr măsline umplute...

Read more »

Fursecuri cu nuci

Fursecuri cu nuci

O reteta simpla si delicioasa de fursecuri cu nuci din: unt, zahar, oua, faina, nuci si gem. Ingrediente: 200 g unt 175 g zahăr 2 ouă 300 g făină 200 g nuci tăiate 5 linguri gem Mod de preparare: Amesteci untul cu zahărul şi cele 2 găl­benuşuri, încorporezi făina până rezultă un aluat consistent....

Read more »

Vinete coapte siciliene

Vinete coapte siciliene

Ingrediente: o vânătă mare 2 peţioluri de ţelină 4 roşii mari o linguriţă ulei de floarea-soarelui 2 cepe mici, tocate fin o lingură pastă de tomate 25 gr măsline verzi sare piper negru măcinat o lingură oţet de vin alb 2 linguriţe zahăr cu granulaţie fină o lingură busuioc verde tocat salată verde  ...

Read more »

Salată de macrou

Salată de macrou

  Ingrediente: 500 g fileuri de macrou 100 ml smântână 200 ml maioneză 4 castraveţi muraţi o conservă ton în ulei un ardei capia un morcov un cartof sare piper mărar pâine neagră pâine cu seminţe   Mod de preparare: Morcovul şi cartoful se curăţă de coajă, se spală şi se fierb cu puţină...

Read more »

Tort din budinca de ciocolata

Ingrediente:  350 g făină bună pentru prăjituri 1 vârf cuţit de sare 2 linguriţe praf de copt 160 g unt 200 g zahăr 2 ouă 2 linguriţe esenţă de vanilie 250 ml lapte (1 cană) 1/2 kg cireşe din compot scurse bine 100 g ciocolată amăruie dată pe râzătoare (fiartă la bain-marie este mai...

Read more »

Muschi umplut

Muschi umplut

  Ingrediente: 1 kg de muşchi de porc 4-5 cârnaţi de porc 4-5 morcovi 2 fire de praz sare piper   Mod de preparare: Pui la fiert carnaţii, morcovii întregi şi firele de praz curăţate. împărţi muşchiul de porc în două bucăţi pe lung. Baţi muşchiul bine, ca pentru şniţel, presari sare şi piper...

Read more »

Prajitura cu cacao

Prajitura cu cacao

  Ingrediente: 2 căni apă caldă 2 căni zahăr 1 cană ulei 1 esenţă de vanilie 1 esenţă de rom 5-6 lin­guri de cacao 1 şi 1/2 plic praf de copt făină   Mod de preparare: Amesteci apa caldă cu zahărul până se topeşte, adaugi apoi uleiul, mirodeniile, praful de copt stins în oţet,...

Read more »

Omletă spaniolă cu peşte afumat

Omletă spaniolă cu peşte afumat

  Ingrediente: 3 linguri ulei 350 gr cartofi tăiaţi în cubuleţe cu latura de 1 cm 2 cepe nu prea mari,tăiate rondele 2-4 căţei mari de usturoi un ardei gras roşu, mare, tăiat în fâşii subţiri 125 gr peşte afumat (cod, de preferinţă) sare piper negru măcinat 25 gr unt topit o lingură smântână...

Read more »

Salată de vinete cu chimen şi lipie

Salată de vinete cu chimen şi lipie

Ingrediente: 4 lipii arăbeşti 2 vinete mari un căţel de usturoi 1/4 linguriţă ulei de susan o lingură zeamăde lămâie 1/4 linguriţă chimen măcinat sare piper negru măcinat 2 linguri pătrunjel verde tocat salată verde pentru ornat   Mod de preparare: Preîncălziţi cuptorul cu circa un sfert de oră înainte de a vă apuca...

Read more »

Rulada cu crema si banane

Rulada cu crema si banane

Ingrediente: 6 ouă 2 linguri zahăr 2 linguri cacao 5 linguri făină 1 lingură ulei banane   Mod de preparare: Freci ouăle cu zahărul, adaugi uleiul, cacao şi făină. Coci blatul într-o tavă unsă şi tapetată cu făină, apoi îl scoţi şi îl rulezi într-un prosop umed. Când s- a răcit, îl scoţi din...

Read more »

Carnati

Ingrediente: 4 kg carne de porc 1 kg carne de vită 10 foi de dafin usturoi după gust boia dulce busuioc maghiran cimbru sare   Mod de preparare: Toci carnea, pisezi usturoiul, le amesteci până se omogenizează. Fierbi 10 foi de dafin în puţină apă, apoi o strecori şi o pui în compoziţie. Condimentezi...

Read more »

Gogonele umplute cu fasole batura

Ingrediente: 12 gogonele murate 300 g fasole bătută 1-2 cepe 1/2 pahar de ulei frunze de salată verde Mod de preparare: Decupezi un căpăcel din gogonelele murate, la partea opusă codiţei, apoi scoţi miezul şi seminţele şi le aşezi cu gura în jos, pe un platou, pentru a se scurge de lichid. Umpli gogonelele...

Read more »

Prăjitură cu griş

Prăjitură cu griş

Ingrediente: 3 ouă 6 linguri zahăr+ 50 g 9 linguri griş 500 ml lapte 1 lingură frişcă 1 lingură dulceaţă   Mod de preparare: Freci gălbenuşurile cu cele 6 linguri de zahăr, adaugi apoi grisul şi albuşurile bătute spumă. Ungi o cratiţă sau o tavă mai mică cu unt, torni compoziţia şi o dai...

Read more »

Mancarica de ciuperci cu costita afumata

Mancarica de ciuperci cu costita afumata

Ingrediente: 400 g ciuperci 150 g cos­tiţă afumată 3-4 roşii din conservă ulei 1 legătură pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Tai ciupercile felii şi costiţa cubuleţe, le prăjeşti în puţin ulei şi adaugi roşiile zdrobite cu o furculiţă. Potriveşti de sare şi piper şi laşi să fiarbă pe foc potrivit 10-15 minute....

Read more »

Sărătele cu brânză si chimen

Sărătele cu brânză si chimen

Ingrediente :  800 g făină 500 g untură 8 linguri lapte caşcaval 2 linguri chimen sare 1 ou   Mod de preparare: Impărţi făina în 3 părţi, apoi amesteci o parte cu untura. în făina rămasă adaugi pe rând laptele, vinul, gălbenuşurile, frămânţi bine, apoi întinzi o foaie din alu­atul obţinut. Ungi foaia cu...

Read more »

Ghiveci cu ciolan de porc

Ghiveci cu ciolan de porc

Ingrediente: 1-2 ciolane de porc un morcov o ceapă un păstârnac o ţelină 1-2 vinete o conopidă mazăre păstăi de fasole verde suc sau pastă de roşii   Mod de preparare: Pui ciolanele la rumenit şi adaugi o ceapă tăiată mărunt şi puţină apă şi laşi să fiarbă înăbuşit. Separat căleşti morcovul, păstârnacul şi...

Read more »

Mancare de varza cu kaizar

Ingrediente: 1 varză dulce potrivită 300 g kaizer 500 g roşii din conservă 250 ml  smântână 1 ceapă sare piper ulei mărar    Mod de preparare: Tai varza mărunt, o sărezi şi o laşi deoparte pentru 30 minute.In acest timp, tai kaizerul fâşii, îl rumeneşti în ulei, adaugi ceapa tocată mărunt, apoi varza pre­sată...

Read more »

Plăcintele cu morcovi si nucă

Plăcintele cu morcovi si nucă

Ingrediente: 1/2 pachet foi de plăcintă 4 morcovi 1 ceaşcă mare de nuci 100 g margarină 1 fiolă esenţă de vanilie 4 linguri zahăr 2 linguriţe zahăr pudră ulei   Mod de preparare: Cureţi morcovii, îi dai pe răzătoarea mică, apoi treci nucile prin maşina de măcinat. Baţi mar­garina spumă cu zahărul, adaugi morcovii...

Read more »

Friptura cu sos de mango

Friptura cu sos de mango

  Ingrediente : 1-2 linguriţe piper verde la borcan 4 buc. file de vită (a180g) 4 linguri ulei sare piper 1 mango copt 1 ceapă roşie 1 căţel de usturoi 1 linguriţă tarhon uscat 1/2 linguriţă îndulcitor 1-2 linguri oţet 150 ml supă   Mod de preparare: Preîncălziţi cuptorul la 80°C. Tocaţi mărunt boabele...

Read more »

Rulada cu morcovi si pulpa de porc

Rulada cu morcovi si pulpa de porc

  Ingrediente: 400 g pulpă porc 2 morcovi un praz 4 ouă 2 linguri verdeaţă tocată (pătrunjel, busuioc, cimbru) 4 linguri ulei o lingură unt sare   Mod de preparare: Taie carnea şi bate-o ca pentru şniţele. Bate ouăle, pune-le sare şi verdeaţă şi prăjeşte o omletă pe ambele părţi. Fierbe morcovii câteva minute,...

Read more »

Gutui la cuptor cu iaurt şi miere

Gutui la cuptor cu iaurt şi miere

  Ingrediente: 3 gutui 1 lămâie 40 g unt 5 linguri de miere 1 cană apă 1 iaurt gras   Mod de preparare: Incălzeşte cuptorul la 150°C. Spală bine gutuile, taie-le în două, pe lungime, îndepărtează sâmburii şi stropeşte-le cu suc de lămâie. Unge vasul (tava) cu unt, apoi toarnă mierea deasupra, din loc...

Read more »

Friptură de gâscă în sos de vin roşu

  Ingrediente: 30 g ciu­perci (mânătărci) 1 gâscă tânără (cea. 3 kg) 2 crenguţe rozmarin 1 foaie de dafin 3 căţei de ustu­roi 500 ml vin roşu 1 lingură ulei de măsline 1 lingură unt sare piper   250 ml supă 1 morcov verdeaţa de la 1 telină 2 linguri pastă de roşii Mod de...

Read more »

Mancare scazuta de linte si orez

  Ingrediente: 300 g linte fiartă 300 g orez fiert 3 cepe tăiate mărunt 5 căţei de usturoi zdrobiţi 200 g roşii din conservă tăiate mărunt două linguri de ulei două linguri de margarina 200 ml supă de legume două linguri de boia de ardei dulce o lingură de chimem o lingură de coriandru...

Read more »

Supa de ciuperci cu ghimbir

  Ingrediente: 300 g ciuperci Champignons proaspete 2 cartofi mari 200 g albitură (ţelina, pătrunjel, păstâmac) 1 fir praz 30 g unt 50 g făină o ceapă 100 ml lapte 2 căţei usturoi 1 ghimbir sare pătrunjel câteva seminţe de chimen   Mod de preparare: Fierbe toate legumele mărunţite în 1,2 litri apă cu...

Read more »

Friptura cu gust picant

Friptura cu gust picant

Ingrediente : 1/4 linguriţă boabe de pi­per negru, alb şi verde ienibahar 2 buc. muşchi de vită (180 g) 2 linguriţă ulei 2 lingură coniac 70 ml smântână 2 linguriţă unt  sare Mod de preparare: Măcinaţi sau tocaţi mărunt boabele de piper şi ienibaharul. Tăvăliţi bucatile de muşchi de vită prin acest amestec, apoi...

Read more »

Steluţe de ciocolată cu cremă mocca

  Ingrediente blat: 6 ouă 180 g zahăr 1 zahăr vanilat 80 g făină 60 g ami­don 60 g cacao Ingrediente cremă: 250 ml frişca 1 baton de vanilie 4 albuşuri 100 g zahăr 250 g unt 3 linguri ness 2 linguri rom Mod de preparare: Pentru blat, se amestecă gălbenuşurile, jumătate de zahăr...

Read more »

Taitei de fasole cu pui

  Ingrediente: 200 g tăieţei de fasole (sau de orez) 6 căţei de usturoi tocaţi o ceapă mică tăiată julien 500 g piept de pui, cubuleţe 3 lin­guri de sos de peşte (fish sauce) 3 linguri sos de soia 2 ouă o ceaşcă de germeni de soia o ceaşcă ţelină tocată 4 cepe verzi...

Read more »

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

  Ingrediente: o cană borş 2 căni ulei 1 cubuleţ de drojdie sare coajă lămâie 1 cană nuci măcinate făină zahar   Mod de preparare: Se face un aluat mai tare, care include şi nuca măcinată, apoi se întinde o foaie, se taie pătrate, care se umplu cu gem amestecat cu nucă sau rahat....

Read more »

Buseuri cu gem si frisca

Buseuri cu gem si frisca

  Ingrediente: gem de căpsuni sau de cireşe 300 g frişca 1 ou Ingrediente aluat: 280 g margarina 475g făină 2 linguri cu smântână l lingură cu rom apă minerală 2 gălbenuşuri 1 lămâie sare   Mod de preparare: Frământă 400 g făină cu gălbenuşurile, romul, smântână, sare şi 2 ceşcuţe cu apă minerală....

Read more »

Rulouri de somon afumat cu smochine

  Ingrediente: 4 smochine 40 ml whisky piper măcinat 200 g smântână 1 lingură ţelină rasă 400 g somon afumat 2-3 fire de arpagic 1 salată verde rucola chili pudră 1 lămâie mică   Mod de preparare: Smochinele se împunng mărunt cu un cuţit, se stropesc i cu whisky şi se presară cu piper....

Read more »

Ruladă la tavă

Ingrediente: 1 chiflă veche de 1 zi 4 ouă 1 ceapă 5 frunze de salvie 2 linguri ulei 1 căţel de usturoi 800 g amestec de carne tocată sare piper 150 g cremă de brânză cu verdeaţă 1 lingură capere mici 1 tulpină de praz 50 g bacon 1 legătură verdeaţă pentru supă 1...

Read more »

Indiana

  Ingrediente: 4 ouă 4 linguri zahăr pisat 3 linguri făină unt pentru uns forma 200 g frişcă glazură de cioco­lată   Mod de preparare: Punem într-un castron gălbenuşurile şi le frecăm bine cu zahărul pisat. Adăugăm făina cernută. Batem spumă albuşurile pînă se ţin de tel, le punem peste găl­benuşuri şi, cu o...

Read more »

Bavarez de visine

Bavarez de visine

Ingrediente: 250—300 g vişine 250 g zahăr 5 fol gelatină 250 g frişcă   Mod de preparare: Alegem vişine coapte bine, le dăm crude prin sită şi turnăm zeama într-o cratiţă pe care o punem la foc cu za­hărul.Fierbem compoziţia, după aceea luăm cratiţa de la foc şi topim în ea gelatina ca de...

Read more »

Rulouri cu frisca

  Ingrediente aluat: 250 g unt 300 g făină 2 găl­benuşuri 1/2 pahar apă 50 g zahăr 1 linguriţă zeamă de lămîie 1 lingură rom sare Ingrediente umplutura : frisca   Mod de preparare: Preparăm un aluat franţuzesc. Intindem o foaie cît o muchie de cuţit. Infierbîntăm un cuţit pînă la roşu şi tă­iem...

Read more »

Pizza cu legume şi brânză de capră

Pizza cu legume şi brânză de capră

Ingrediente: un cartof nu prea mare (circa 125 gr) o lingură ulei de măsline 225 gr făină 1/2 linguriţă sare o linguriţă drojdie granulată Ingrediente topping: o vânătă de dimensiuni medii, tăiată felii subţiri 3 dovlecei mici, de asemenea, tăiaţi felii subţiri un ardei gras galben, tăiat în sferturi o ceapă roşie, tăiată rondele...

Read more »

Carnati la tava cu piure si acritura

Carnati la tava cu piure si acritura

  Ingrediente: 8 carnaciori proaspeti rozmarin piper boabe 2-3 linguri de vin alb demidulce 2 linguri ulei 8 cartofi 20 g unt 100 ml lapte cald   Mod de preparare: Dacă sunt proaspăt făcuţi, câmaţii se şterg cu un prosop absor­bant de bucătărie, se înţeapă cu furculiţa să nu se umfle şi se aşază...

Read more »

Tocana cu carnati si vin rosu

Tocana cu carnati si vin rosu

Ingrediente: 2 linguri ulei 500 g cârnat proaspăt 225 g slănină tăi­ată bucăţele 225 g ceapă de mărime mică 350 g gulii tăiate felii 1 kg făină 3 dl vin roşu 1 căţel de usturoi tocat mărunt 2 foi de dafin 2 crenguţe de cimbrişor   Mod de preparare: Intr-o tigaie punem uleiul şi...

Read more »

Prajitura cu vanilie

Prajitura cu vanilie

Ingrediente foi : 10 linguri zahăr 10 linguri ulei 10 linguri lapte 2 ouă făină cât cuprinde amoniac stins cu oţet Ingrediente cremă : 2 budinci de vanilie 1 l lapte zeama şi coaja de la 2 lămâi zahăr după gust 1 pachet de margarină   Mod de preparare: Topeşti zahărul în lapte, adaugi...

Read more »

Friptura cu sos de ghimbir

Friptura cu sos de ghimbir

  Ingrediente : 600 g cartofi sare 4 linguri ulei 750 g ceafă de porc 4 cm ghimbir proaspăt 75 ml vin alb sec 75 ml sos soia   Mod de preparare: Preîncălziţi cuptorul la 180°C. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi tăiaţi-i pe lung, felioare. Amestecaţi 1 linguriţă sare şi 2 linguri ulei. Daţi cartofii...

Read more »

File în foitaj

File în foitaj

Ingrediente: 450 g foitaj congelat 6 ardei graşi roşii 600 g file de viţel sare piper 500 g frunze de spanac 1 kg file de porc 2 linguri unt topit 100 g bacon (kaizer afu­mat) 1 gălbenuş   Mod de preparare: Aşezaţi foile de aluat una lângă cealaltă şi lăsaţi-le la dezgheţat. Pregătiţi ardeiul,...

Read more »

Salata coleslaw

Ingrediente: 3 morcovi 3 cepe mari o varză albă mică (circa 250 g) Ingrediente sos: o linguriţă de muştar iute o lin­guriţă de smântână două linguri de oţet 4 linguriţe de hrean ras sare piper   Mod de preparare: Se dau morcovii pe râzătoare, pe lungime, şi ceapa pe lăţime. Varza se dă pe...

Read more »

Orez prajit

  Ingrediente: 3 linguriţe ulei de alune o linguriţă usturoi zdrobit 600 g orez o ceapă o ceapă roşie de apă o roşie tăiată în 8 bucăţi două linguriţe sos de soia o linguriţă sos de peşte o linguriţă zahăr o linguriţă piper alb    Mod de preparare: Se încălzeşte uleiul, se adaugă usturoiul...

Read more »

Costita afumata cu varza calita

  Ingrediente: o varză acră medie 150 ml ulei piper măcinat o lin­guriţă de bulion de ardei sau o lingură de bulion de roşii 200 g costiţă afumată   Mod de preparare: Se taie varza în jumătăţi. Dacă este prea acră, se pune în apă caldă, se lasă 20 de minute, după care se...

Read more »

Tiramisu cu pere

  Ingrediente :  250 g mascarpone 250 ml frişca 1/2-1 linguriţă piraf de scorţişoară 2 linguri zahăr pudră 2 pa­chete zahăr vanilinat 2 linguri rom 4 linguri suc de por­tocale 1 linguriţă coaja rasă de la 1 portocală 150 g turtă dulce 1 cutie pere (425i ml)   Mod de preparare: Puneţi brânza mascarpone...

Read more »

Frigăruie de creveţi

Ingrediente:  4 frigărui de creveţi congelaţi 3 linguri oţet de sherry 3 linguri maioneză 1 -2 linguri miere sare piper 100 g sala­tă verde 50 g miez de nucă 4 linguri ulei de nuci 3 sfecle roşii (la pachet, prefierte) 2 mere 2 linguri suc de lămâie   Mod de preparare: Dezgheţaţi creveţii. Amestecaţi...

Read more »

Ştrudel cu mere si nuci

Ingrediente aluat: 600 g făină 20 g drojdie 300 ml apă un praf sare o lingură oţet 2 linguri ulei Ingrediente umplutură: 10 mere o cană zahăr o lingură praf scorţişoară 200 g miez nucă măcinată 200 ml ulei zahăr pudră Intr-un vas se pune făina, drojdia, sarea, uleiul, oţetul şi apa şi se...

Read more »

Tocanita in coaja de paine

Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete 2-3 cepe sare piper 2 legături pătrunjel 2 legături mărar 2-3 linguri pesmet 2-3 linguri ulei de măsline 50 g margarina o pâine rotundă   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile de pieli­ţe, se spală în câteva ape, se lasă să se scurgă într-o strecu­rătoare şi se taie mărunt....

Read more »

Supă din coadă de bou

  Ingrediente: 2 cepe 2 morcovi 1 tulpină de praz 600 g coadă de bou 1 lingură făină 1 liingură ulei  1 foaie de dafin câte 1 crenguţă cimbru şi rozmariin 3 boabe ienibahar 125 ml sos Madeira sare piper   Mod de preparare: Curăţaţi ceapa, peregătiţi legumele şi puneţi ju­mătate din ele deoparte....

Read more »

Spaghete cu ton

  Ingrediente: 200 g spaghete 1 conservă de 160 g de ton în ulei de masline 150 g smântână o linguriţă ulei de măsline busuioc oregano piper negru   Mod de preparare: Fierbe spaghetele timp de 6 minute într-o oală cu apă şi sare. In tim­pul acesta pune într-o tigaie ule­iul, smântână, oregano, piperul...

Read more »

Crema de lamaie

Crema de lamaie

  Ingrediente: 1 l lapte 100 g unt 4 oua 2-3 plicuri zahar vanilat 12 linguri zahar pudra 4 linguri faina coaja de lamaie zaharisita 2 lamai   Mod de preparare: Se pune laptele la încălzit, între timp, într-o oală de 21, se desfac ouăle şi se bat bine cu un praf de sare.Ouăle...

Read more »

Salată cu ficat de gâscă

Salată cu ficat de gâscă

  Ingrediente: 300 g frunze de salată 3 portocale 150 g struguri negri 2 arpagic 3 linguri oţet de mere 1 praf de scorţişoară sare piper 500 g ficat de gâscă sau de pui 4 linguri ulei de măsline   Mod de preparare: Pregătiţi salata şi scurgeţi-o de apă. Spălaţi porto­calele cu apă fierbinte....

Read more »

Spumă de iaurt cu fructe

Spumă de iaurt cu fructe

Ingrediente: 4 foiţe de gelatină 300 g iaurt natural 1 pachet zahăr vanilinat 175 g zahăr pudră 75 g smântână 4 linguri suc de lămâie lichior de portocale 200 ml frişca 2 albuşuri 600 g amestec de fructe de pădure   Mod de preparare: Inmuiaţi gelatina în apă rece. Amestecaţi iaurtul, zahărul vanilinat, 125...

Read more »

Supă-cremă cu ceapă şi roşii

Ingrediente: 3-4 cepe 4-5 roşii un morcov 1-3 cartofi zeama de la o lămâie o ţelina un ardei gras o legătură de pătrunjel sare piper un ardei iute   Mod de preparare: Se curăţă ceapa, morcovii, ţelina, ardeiul şi cartofii şi se pun să fiarbă la foc mic, într-o oală cu apă şi sare,...

Read more »

Supă de sfeclă şi cartofi

  Ingrediente: 200 g cartofi 2 arpagic 50 g unt 1,21 supă 500 g sfeclă roşie 200 g smântână fermentată 2 linguriţe hrean sare piper 1 vârf de cuţit de zahăr pătrunjel   Mod de preparare: Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi tăiaţi-i cuburi. Curăţaţi arpagicul, apoi tocaţi-l mărunt.Căliţi arpagicul în unt. Adăugaţi şi cartofii şi...

Read more »

Ton cu roşii marinate si oua fierte tari

  Ingrediente: 2 conserve de 160 g de ton în ulei 4 roşii coapte o ceapă albă mică 1 telinâ patrunjel oregano 20 g ulei de măsline sare după gust   Mod de preparare: Primul pas este să fierbi ouăle timp de 9 minute, iar în acest timp tai roşiile în cuibulefe, tai fin...

Read more »

Prajitura cu lamaie

Ingrediente pandispan: 8 ouă 8 linguri zahăr pudră 8 linguri unt topit 7 linguri făină albă 3 pliculeţe zahăr vanilat coajă de lămâie zeama de la o lămâie un praf de sare Ingrediente cremă: 200 g brânză mascarpone 200 ml frişca naturală 10 linguri zahăr pudră 4 gălbenuşuri  zeama de la 1-2 lămâi un...

Read more »

Curcan cu fructe

Curcan cu fructe

Ingrediente: 1 curcan unt vin alb condimente pentru friptură roz­marin pătrunjel mere gutui dovleac coarne nectarine usturoi sare piper   Mod de preparare: Unge curcanul cu unt (şi pe interior) şi umple-l cu bucăţi de fructe. Condimentează-l şi apoi aşază-l în tavă împreună cu fructele. Toarnă şi un pahar de vin alb, apoi acoperă...

Read more »

Medalion de vită, cu o crustă de ciuperci cu verdeaţă

Medalion de vită, cu o crustă de ciuperci cu verdeaţă

Ingrediente: 500 g ceapă roşie 4 lin­guri ulei 1 lingură miere 300 ml vin roşu 100 ml oţet de vin roşu 1/2 linguriţă cimbru uscat 1 praf cuisoare măcinate sare piper 1-2 linguri oţet balsamic 150 g ciuperci proaspete 2 linguri unt 50 g cuburi de pâine proaspătă şi prăjită 4 linguri verdeaţă tocată...

Read more »